Een politieke partij moet campagne voeren, om zich bij de kiezers bekend en bemind te maken. In de moderne tijd worden daarvoor alle beschikbare mediavormen aangewend.
Sedert de opkomst van het internet, kunnen politici daarvan uitgebreid gebruikmaken om zich aan de kiezers voor te stellen en om beter de contacten met hen te verzorgen.
Laten wij eens nagaan wat de Middelkerkse politieke partijen op dat gebied uit hun mouw toveren.
De VLD, de CD&V en het kartel SP.a Spirit Groen hebben een eigen website. Het Vlaams Belang is ondergebracht op de stek van de regio Middenkust, Groen Middelkerke staat op een West-Vlaamse site terwijl de webcontacten van de lijst De Decker verzorgd worden via de persoonlijke site van ene Gino Moeyaert uit Lombardsijde.
Ziehier de URLs:
http://www.vldmiddelkerke.be/
http://middelkerke.cdenv.be/
http://www.m-kerke.be/
www.vlaamsbelangmiddenkust.org/
http://moeyaertgino.skynetblogs.be/archive-week/2008-07
http://www.groen.be/groep/Middelkerke/
Wat omvatten die websites zo allemaal?
Je zou kunnen zeggen dat de VLD de volledigste en de best verzorgde website heeft. Die partij is ook veruit de grootste, de best gestructureerde in de gemeente.
Ze heeft het meeste mandatarissen. Het is ook de grootste meerderheidspartij die het beleid voert en die dus best geplaatst is om daarover iets te vertellen.
Ziehier de veelal voorkomende rubrieken. Wie is wie? is natuurlijk bedoeld om de mandatarissen en bestuursleden voor te stellen. Vooral bij de VLD wordt ook een link gelegd naar de nevenverenigingen (jongeren, gepensioneerden en vrouwen).
De partijen willen de lezers ook overtuigen dat zij een goed beleid voeren. Of ze dat nu engagementen of stokpaardjes of iets anders noemen, de huidige inhoud daarvan zal zeker op heel weinig mensen indruk kunnen maken.
Activiteiten is natuurlijk ideaal om iedereen te verwittigen van of te herinneren aan wat de partij in de nabije of verre toekomst van plan is.
In fotogalerij kan men beelden verspreiden van voorbije activiteiten, waar de aanhangers zich graag in terugvinden.
Bij nakende verkiezingen is de website vanzelfsprekend een ideaal propagandamiddel om de kandidaten met hun foto en hun programma voor te stellen.
De partijen die een partijkrant uitgeven, kunnen deze online plaatsen en de geïnteresseerden kunnen die dan downloaden. Dat bespaart heel wat opslagruimte in de bureaukasten van de verzamelaars.
Natuurlijk moet het via de website ook mogelijk zijn om contact op te nemen met de partijen. Men zou er vragen moeten kunnen stellen, commentaar kunnen leveren, ja zelfs kritiek moeten kunnen uiten. Veelal beperkt zich dit tot de mogelijkheid om online lid te worden van de partij.
Het lijkt eigenlijk vanzelfsprekend, vooral dan voor de minderheidspartijen, dat ze links leggen naar andere websites (cultuur, sport, toerisme,
..) waar ze eventueel misschien eigen verwezenlijkingen of activiteiten kunnen in de kijker stellen. De meerderheidpartijen hebben hiervoor natuurlijk de gemeentelijke website.
Het is dus duidelijk dat een webpagina voor een politieke partij van onschatbare waarde kan zijn. Als die de juiste toon kan vatten, goed verzorgd is en vooral zorgvuldig bijgehouden is, dan kan de partij heel wat mensen overtuigen van zijn degelijkheid. Daar nijpt nu voor de CD&V en SP-a Spirit in Middelkerke het schoentje. Ik zie Freddy Vandenbussche nog steeds staan als fractievoorzitter en hun laatste activiteit schijnt de nieuwjaarsreceptie 2007 geweest te zijn. SP-a Spirit Groen is blijven steken op de verkiezingsnacht van 8 oktober 2006.
Voor Spirit zou dit nochtans een ideale kans geweest zijn om zich onder zijn nieuwe naam aan de surfers voor te stellen.
Politici houden het niet bij hun partijwebsite. Sommigen hebben een eigen site of blog. De VLD speelt een voortrekkersrol, maar ook hier hebben sommige sites nood aan updating. Zo situeren de laatste signalen van Landuyt (12.06.2007), van Devey (19.10.2006 juist na de gemeenteraadsverkiezingen) en van Dejonghe (24.08.2007) zich in een min of meer ver verleden.
Zulke sites hebben natuurlijk weinig zin en geven een zeer negatieve indruk, die een nefaste weerslag kan hebben op de titularissen ervan.
Samenvattend kan ik zeggen dat op verre na niet de enorme mogelijkheden van het internet benut worden. De politieke partijen van Middelkerke zouden zich daar best eens over beraden. Aanpassing Ik moet mij verontschuldigen bij de Vlaams Progressieven die wel een website hebben en dit op http://sites.spirit.be/spirit1/faces/web/standpunten.jsp?name=gemeenteraadsverkiezingen&group=middelkerke&curgroup=middelkerke Veel recente berichtgeving is er ook niet op te vinden. Ik heb eveneens de andere politici onrecht aangedaan door niet te vermelden dat ook Jana Opstaele een website heeft en dat die ook niet bijgehouden wordt. Zo, dat is dan recht gezet.
|