Zojuist las ik in mijn krant dat het aantal hotelkamers in Middelkerke op korte termijn zal verdubbeld worden. Aan dit onderwerp heb ik al eens een artikel gewijd. Jullie kunnen het lezen in de linkse kolom van deze blog, in de map ‘Horeca’.
Janna Rommel-Opstaele, toen nog schepen van lokale economie, ondertussen gepromoveerd tot burgemeester, verklaarde op 13 januari 2011 aan ‘Het Nieuwsblad’ dat ze meer en grotere hotels wilde en dat het niet langer kon dat de ruimtelijke plannen dat onmogelijk maakten. De BPA’s of RUP’s met de nummers 16 (Westende - dorp) en 17 (Westende - bad) en 19 (Lombardsijde) voorzagen inderdaad overal dat de zones algemeen een woonbestemming hadden. Er konden maximaal 30% van de toegelaten vloeroppervlakte ……. en horeca worden voorzien en dit met een maximum van 300 m² per handelsuitbating van de gerealiseerde vloeroppervlakten. We weten allemaal dat dergelijke plannen gemaakt zijn om gewijzigd te worden als het de politici uitkomt, in de meeste gevallen zonder rekening te houden met de bewoners van de bewuste zones, zelfs al is er een vooronderzoekperiode voorzien waarin bezwaren kunnen ingediend worden. Wel, de plannen werden dus nog maar eens gewijzigd en er zouden dus nieuwe hotels komen. Voor de zoveelste keer schrijf ik ook nu weer: “Dat ze daar nu maar mee voor de dag komen, bijna 13 jaar nadat ze aan de macht kwamen!”. Hun euro zal alweer wat laat gevallen zijn, zeker?
Het logiesdecreet werd ondertussen ook gewijzigd Vanaf 1 januari 2013 is het logiesdecreet volledig van toepassing. Dit wil zeggen dat ENKEL VERGUND LOGIES en het, in het kader van het decreet 'Toerisme voor Allen', erkend jeugd- en volwassenenlogies nog in aanmerking komt voor promotie door Toerisme Vlaanderen (en haar partners zoals provinciale toeristische organisaties, diensten voor toerisme, ...). Alle verwijzingen naar vergunningen op basis van de oude wetgeving vindt men niet meer terug in de toerismedatabank. Volgens het laatste dagbladartikel zouden er in Middelkerke momenteel negentien hotels zijn, goed voor samen 323 kamers. Niet dat ik dat niet geloofde, maar tegenwoordig verandert alles zo snel en ik heb dan maar eens de huidige stand van de vergunde hotels opgevraagd aan ‘Toerisme Vlaanderen’. Ik kreeg daar ook snel antwoord op, maar de gegevens over het aantal kamers schijnen ‘Top Secret’ te zijn. Ik heb ze dan maar, hotel per hotel, op internet gezocht. Hopelijk kloppen ze, want niet alle websites worden goed bijgehouden. Er zijn dus inderdaad 19 vergunde hotels, verdeeld over de deelgemeenten als volgt:
Aantal Aantal kamers sterren 1 2 3 4 Middelkerke 7 Atlanta 17 x Excelsior 39 x Honfleur 13 x Kasteeltje 9 x Kristoffel 12 x Renty 8 x Zeegalm 22 x Westende 11 Belcasa 16 x De Wielingen 18 x Isba 6 x Melrose 10 x Sint-Laureins 10 x Splendid 15 x Villa Alice 12 x Villa Hotel 6 x Westendia 15 x Zeeparel 14 x Zon en Zee 68 x Schore Schoorbakkehoeve 15 x TOTAAL 325 1 12 6
Volgens de burgemeester is dat te weinig en ze verheugt er zich op dat daar eindelijk binnen afzienbare tijd verandering zal in komen. Er zouden vier hotels bijkomen: Middelpunt, Duinenzicht, Sporthotel en één op het terrein rechtover het shopping center. Janna zei ooit dat er ook een aanvraag binnengekomen was voor een hotelcomplex in de Leopoldlaan, maar daar schijnt nu geen sprake meer van te zijn. Zou dat ‘bluf’ kunnen geweest zijn? Of heeft dat iets te zien met een latere renovatie van het casino? Ook Kriss Vakantieservice BVBA beweerde in 2011 nog één en ander van plan te zijn. De capaciteit van ‘Zeegalm’ zou met 5 kamers uitgebreid worden. ‘Zon en Zee’, dat nu reeds plaats biedt aan 256 personen, zou na enkele vergeefse aanvragen voor een zwembad, de moed niet opgeven om zich ooit als “luxehotel met zwembad” te kunnen profileren. Zij beweerden toen ook nog binnenkort de bouw van een nieuw hotel te plannen. Die plannen bestaan nog steeds,. De beheerder wil geleidelijk aan het vroegere vakantiecentrum op een hoger peil brengen en hoopt daarbij op de steun van de gemeente, die volgens hem de bestaande hotels wel wat meer en beter zou mogen promoten in plaats van het steeds te hebben over nieuwe grote hotels.
Welke zijn dan wel die geplande nieuwe hotels?
Middelpunt Op 21 juni 2013 was ik aanwezig in de Westendelaan 37, bij de tweede opening door minister Bourgeoisan van wat een ‘zorghotel’ genoemd werd. ‘Middelpunt’, zo heet het nieuwe vakantieverblijf dat zorgt voor een ‘zorgeloze vakantie, maar dan metzorg’. Het is dus een toeristisch tewerkstellingsproject. Een gast met een beperking en/of een (hoge) zorgvraag kan er volop genieten van een ontspannend en aangenaam verblijf aan de kust. Comfort, de sfeer en de accommodatie van een hotel worden er gecombineerd met de faciliteiten en de volledige toegankelijkheid van een zorgverblijf. Een vakantie in Middelpunt is niet enkel voor de zorgbehoevende een uitje, ook het gezin moet ervan genieten. De dagelijkse zorg wordt er overgenomen, zodat het voor het hele gezin vakantie is. De gasten kunnen er samen met hun familie, hun gezin, een mantelzorger of in groep volop genieten van een ontspannend verblijf. Er zijn 44 tweepersoonskamers. Tijdens één van de toespraken hoorde ik dat de provincie West-Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen en het departement Welzijn sterk geloven in dit concept en daarom gezorgd hadden voor de nodige financiële ondersteuning. Ik hoorde ook dat het hotel zich volledig wilde integreren in de omgeving en daarom nauw wilde samenwerken met de gemeente. Een gids: ‘Zeker in de startfase zullen seminarieruimtes openstaan voor lokale besturen, verenigingen en organisaties. Er zal ook samengewerkt worden met plaatselijke initiatieven van de toeristische dienst.‘
Ik ving nu echter geruchten op dat Middelpunt zou fungeren als ‘gewoon hotel’ waar iedereen kan en mag logeren. Als dat klopt, dan zou ik dat fout vinden. De lokale hotels kunnen immers niet concurreren met een gesubsidieerd hotel dat samenwerkt met de gemeente.
Sporthotel in ‘Ons kasteel’ Dat is het majestueus uitziend gebouw langs de Westendelaan, met de allures van een kasteel, dat ik daarom reeds in 2008 die naam gaf. De vergunning werd al uitgereikt in 1999, zo lang geleden dat sommigen nu zelfs de naam ‘spookkasteel’ ervoor gebruiken. Er was van bij het begin sprake van een privé ‘wellnesscentrum’. Het gebouw zou later ook voor die functie aan de gemeente aangeboden geweest zijn, maar zou door de burgemeester geweigerd zijn. Een week voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012, heeft het gemeentebestuur toch een vergunning afgeleverd voor de afwerking en de uitbreiding van ‘het kasteel’ in de Westendelaan tot sporthotel. Na jarenlange verwaarlozing, wijzen kranen en bouwmaterialen er nu op dat het hotel in de maak is. De capaciteit zou 125 kamers bedragen.
Nog te bouwen hotel naast de luchthaven Recht tegenover het shopping center, op de grens met Oostende, op de hoek van de Kalkaartweg met de Oostendelaan, dus op Middelkerks grondgebied, zou promotor Twin Properties een ‘indrukwekkend project’ realiseren. ‘Twin Properties’ is een vastgoedbedrijf uit Oostduinkerke rond de broers Jonathan en Jochen Debucquoy. Ofwel zijn die broers zo rijk als de zee diep is (ze willen het in elk geval worden) ofwel vertegenwoordigen zij een groep (vastgoedholding NV Gromabel) die zo rijk is als een oceaan diep is. Ze zijn ook van plan een hotelcomplex met 100 kamers neer te laten zetten in ‘Hengelhoef’, dat andere vakantiecentrum in Limburg dat samen met ons vakantiecentrum ‘Zon en Zee’ door ‘keizer Johan uit Oostende’ doodgemaakt werd, dertien jaar geleden. De holding was ook al voor 50% betrokken in de aankoop van Zon en Zee. Op een oppervlakte van ruim dertienduizend vierkante meter zou, vlakbij de luchthaven Brugge-Oostende, een hotel komen met drie verdiepen en 65 kamers, met zwembad, ruime parkeermogelijkheden en ingeplant in een groenzone. De gemeente leverde hiervoor onlangs de bouwvergunning af. Het geluk van burgemeester Janna kan niet meer op: “De locatie is ideaal. Hier is al jaren sprake van, maar nu is het eindelijk zover. Een opening tegen de zomer van 2015 lijkt meer dan haalbaar.” Toen zij het daarover had in 2011, was er sprake van dat het hotel zou gebouwd worden door de Europese hotelketen Ibis, een dochteronderneming van het Franse Accor. De Ibis-hotels zijn bedoeld als doorreishotel voor korte verblijven en bevinden zich in de directe omgeving van stations en vliegvelden. De keten richt zich op zakelijke reizigers op doorreis of als overnachtingsfaciliteit bij een vliegveld. Als Accor achter dat project zit, wat ik dus niet weet, dan mogen jullie dus gerust, samen met mij, twijfelen aan de meerwaarde ervan voor onze lokale economie.
Duinenzicht Dezelfde initiatiefnemer zal ook het vroegere Duinenzicht in de Bassevillestraat volledig ombouwen tot een hotelcomplex met twee verdiepen. Dat zal onderdak bieden aan 119 logies. Zij hebben dat domein enkele jaren geleden gekocht en het laten verkrotten tot een schande voor Westende-dorp. Ze hadden zeker gedacht dat zij er wel zouden in slagen de gemeente ervan te overtuigen dat zij moesten genieten van dezelfde voorschriften als deze bepaald in het BPA ‘Zon en Zee’. Dat schijnt echter niet het geval te zijn. Zij moeten zich houden aan het BPA ‘Westende-dorp’. Dat plan voorziet in een bebouwing op 40% maar ook in slechts twee bouwlagen. Dat betekent een gelijkvloers en een eerste verdiep (en eventueel een dakappartement of één met teruggetrokken gevel)!!!! Gaat dat hotelproject wel samen met het mede-eigenaarschap van ‘Zon en Zee’, waar ook al een hotel is? Al die groepen zijn zo in elkaar verstrengeld dat het heel ingewikkeld en ondoorzichtig en onbegrijpelijk wordt voor de leek.
Is er wel behoefte aan al die nieuwe hotels? Janna Rommel-Opstaele beweert al een hele tijd “We kregen al heel wat vragen om grotere hotels te bouwen en niet alleen in onze badplaatsen zelf, maar ook in het achterland. Ze leveren volgens haar een grote bijdrage aan de lokale economie. Maar, zou ze dat allemaal ook met cijfers kunnen bewijzen? Ik weet niet of onderstaande cijfers voldoende representatief zijn. Ze zijn afkomstig van de ‘hotelbarometer’. Dat is een gezamenlijk initiatief van het Steunpunt Toerisme en Recreatie van de KU Leuven, de provinciale toeristische organisaties en Horeca Vlaanderen en wordt beleidsmatig ondersteund door Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse minister bevoegd voor toerisme, Geert Bourgeois. Het is de bedoeling dat de hoteluitbater maandelijks op de daarvoor voorziene webapplicatie gegevens invoert over de gemiddelde prestatie van zijn/haar hotel in de voorgaande maand. Voor het geheel van de kust gaf de barometer mij volgende bruto bezettingsgraad:
In 2013
jan
feb
mrt
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec
gem
Kust
20,5%
29,1%
37,4%
47,3%
57,3%
64,1%
79,2%
48,8%
1ster
10,9%
25,3%
47,0%
64,0%
70,3%
88,0%
84,8%
57,9%
2 sterren
13,1%
17,8%
26,9%
38,3%
47,1%
48,4%
73,6%
37,7%
3 sterren
24,2
31,8%
49,8%
60,0%
65,1%
65,1%
81,2%
50,8%
4 sterren
21,3%
32,7%
37,7%
43,1%
54,1%
62,9%
76,4%
47,9%
Groot (> 50 kam)
10,0%
18,0%
24,3%
39,5%
46,5%
52,4%
73,7%
41,3%
Middelgroot (16-50)
18,3%
26,5%
33,8%
44,5%
54,1%
60,3%
80,5%
46,4%
Klein (<16 kam="" span="">
24,5%
33,5%
43,1%
51,0%
62,2%
69,9%
78,7%
52,2%
In 2012
Kust
21,6%
27,4%
34,7%
51,6%
56,9%
61,5%
72,3%
81,8%
64,7%
49,1%
33,6%
31,0%
48,3%
1ster
13,5%
20,5%
35,4%
55,9%
64,1%
68,4%
79,2%
86,8%
69,5%
39,9%
31,8%
20,3%
50,4%
2 sterren
16,5%
19,5%
25,2%
46,8%
52,3%
67,7%
78,9%
53,8%
28,7%
21,0%
20,5%
40,3%
3 sterren
24,8%
29,9%
38,2%
54,0%
61,7%
63,9%
75,1%
84,4%
70,1%
42,8%
38,4%
38,1%
51,7%
4 sterren
22,4%
31,3%
34,6%
48,8%
52,7%
61,2%
67,9%
76,9%
60,7%
39,3%
33,7%
28,2%
46,7%
Groot (> 50 kam)
12,1%
20,1%
21,7%
42,3%
44,2%
49,2%
63,7%
76,7%
53,2%
28,6%
18,5%
18,1%
37,8%
Middelgroot 16-50
20,4%
24,7%
33,6%
49,4%
54,1%
56,7%
71,3%
81,5%
60,5%
32,9%
28,3%
27,6%
45,2%
Klein (<16)
24,7%
31,5%
38,3%
55,6%
62,0%
68,5%
75,1%
83,0%
70,8%
48,3%
41,2%
36,5%
52,8%
Ik heb aan de 19 uitbaters van de vergunde hotels van Middelkerke een email gestuurd en hen op vriendelijke en positieve manier gevraagd of bovenstaande cijfers representatief konden zijn voor hun hotel. Dat was misschien iets te vrijpostig. Tevens had ik van hen graag vernomen of er werkelijk behoefte is aan al die nieuwe hotels in de gemeente. De feiten wijzen er inderdaad op dat de hotels eigenlijk nooit volzet zijn. Natuurlijk is dat wel eens het geval op een topdag in het zomerseizoen. Spijtig genoeg mocht ik slechts 1 antwoord ontvangen. Die uitbater, die ik hartelijk bedank voor zijn medewerking, vindt dat het inderdaad wat overdreven dat er vier hotels bijkomen. Hij/zij vindt dat Janna toch altijd haar gedacht doet. Hoewel ik verzekerd had dat er geen namen zouden vernoemd worden in mijn artikel, durven mensen geen standpunt innemen. Is dat gewoon omdat ze tot de blauwe partij behoren of is dat de schrik om op de tenen te trappen van de burgemeester, die dan misschien wel eens moeilijk zou kunnen doen als het op het verlenen van vergunningen aankomt? Wat kunnen we uit die cijfers afleiden? Buiten het logisch feit dat de maanden juli en vooral augustus de drukste zijn, zien we dat de cijfers de hoogste zijn voor 1 en 3 – sterrenhotels (1 en 6 in Middelkerke) en voor kleine hotels met minder dan 16 kamers. Het is natuurlijk wel zo dat de Middelkerkse hotels op de klassieke uitzondering(en) na kleine hotels zijn (14 op 19) en dat er geen enkele bij is met 4 sterren. Dat betekent nu wel niet dat de hotelcapaciteit van de gemeente daarom ineens moet verdubbeld worden.
Aan onze scholen willen de ouders allemaal voor de in- of uitgang parkeren
Jullie zullen wel denken ‘daar is hij weer, dat hebben we toch al één of meerdere keren gelezen’. Ik weet het, maar om na te gaan of er in de loop van de maanden of jaren beterschap is ingetreden, blijf ik de toestand volgen; In december 2008 vroeg ik mij al af ‘Is de omgeving van de Westendse gemeenteschool wel veilig. Jullie kunnen het lezen via de link in 'Bronnen' onderaan. De aanleiding daartoe was mijn vaststelling dat de enkele parkeerplaatsen voor de school (8 of 9) in de Duinenlaan niet enkel onvoldoende waren, maar ook dat de ene ouder die zijn kind veilig (en dus in zijn/haar ogen zo dicht mogelijk bij de ingang aan de school wil laten in- of uitstappen), daarbij geweldig moest opletten voor de collega-ouders die hetzelfde willen. Ze maken dan maar gebruik van het fietspad, ook al weten ze dat ze daarvoor een boete zouden kunnen krijgen. Hieronder zien jullie wat ik bedoel. Ook de bus die de kinderen naar de opvang moet brengen, zondigt tegen dezelfde regel.
Het gemeentebestuur (en de politie) weet dat ook al jaren. Het schijnt dat er zelfs al politiecontroles zouden geweest zijn. Om de chaos aan de schoolpoort op te lossen, werd toen een stuk van de Henri Jasparlaan, tussen de kerk en de school, heraangelegd. Dat betekent dat er nu wat meer parkeerplaatsen zijn en dat er ook eenvoetpad ligt. Hieronder zien jullie, vanuit twee gezichtshoeken, hoe het er vroeger uitzag en hoe het er nu uitziet.
Het kruispunt tussen de Henri Jasparlaan en de Duinenlaan werd weliswaar zo ongelukkig georganiseerd dat vooral de fietser niet meer weet wie of wat voorrang heeft op dat punt. Die werken moesten klaar zijn tegen het begin van het schooljaar op 1 september 2010 … maar dat viel tegen want er waren toen nog wat ‘tekortkomingen.’ Ook daarover schreef ik toen een artikel ‘De eerste dag van het schooljaar 2010 – 2011’. Jullie kunnen het lezen via de link in de 'Bronnen' onderaan. Wie echt geïnteresseerd is in veiligheid van de schoolkinderen en die beter wil begrijpen waarom ik me zorgen maak, raad ik aan om op een woensdagmiddag om 11u30 eens aan de schoolpoorten te gaan kijken, niet enkel aan deze van de gemeenteschool in de Duinenlaan, maar ook aan deze van de vrije basisschool in de dorpskern.
Is er nu iets verbeterd aan de gemeenteschool? Op woensdagmiddag 13 november om 11u30 stelde ik vast dat de toestand nog identiek is met deze van drie jaar geleden. In de Henri Jasparlaan blijven nog enkele schaarse plaatsen over en het lijkt mij dat er meer auto’s staan dan vroeger, typisch voor wat ik altijd zeg: “hoe meer parking, hoe meer auto’s”!.
Is de toestand aan de vrije basisschool dan misschien beter? Bijlange niet. Daar zag ik dat alle parkeerplaatsen in de Westendelaan tussen de Essex Scottishlaan en de kerk bezet waren en dat de laatkomers zich dan maar opgesteld hadden in de Duinenlaan, op het fietspad voor de Geanty. Er is ontegensprekelijk onvoldoende controle van de politie
Oplossingen Zolang de ouders niet meer discipline aan de dag leggen, wat je toch van hen in hun voorbeeldfunctie zou mogen/moeten verwachten, is er geen oplossing. Het heeft zelfs geen zin meer parkeerplaatsen aan te leggen, wat aan de vrije school zelfs niet mogelijk is, want iedereen wil toch zo dicht mogelijk bij de ingang of uitgang staan. Wat moet er dan wel gebeuren? Eerst en vooral de ouders sensibiliseren om onveilig verkeer aan de schoolpoort absoluut te vermijden. Als dat niet helpt, moet de politiecontrole fors opgedreven worden. Opdat minder ouders hun wagen aan de poort in de Duinenlaan zouden parkeren maar eerder in de Henri Jasparlaan, kan misschien overwogen worden om een hoeveelheid leerlingen de school te doen verlaten via de uitgang aan het fietsenrek. Aan de schooldirectie om te oordelen of dat mogelijk en doeltreffend zou zijn.
Inspelen op de actualiteit in Middelkerke en Westende
Stadsbestuur gaat het met vijftig mensen minder doen De woorden van de burgemeester van onze ĀstadĀ (zeg maar ĀgemeenteĀ) over sparen/besparen, in ĀDe SireneĀ, verleden week hier door mij becommentarieerd, zijn nog niet koud of zij pakt alweer uit met een verklaring over de intenties van ons bestuur (of van haarzelf?) over hetzelfde onderwerp. Moeten wij dat beschouwen als een bocht van 180 graden? Zij verklaart nu plots dat ons bestuur in de komende jaren een interne reorganisatie in het personeelsbestand plant. Concreet zou Middelkerke het straks met vijftig werknemers minder willen doen, zonder dat er naakte ontslagen vallen. Janna: ĀDe komende vijf jaren zijn er vijftig personeelsleden die met pensioen gaan. Het is de bedoeling om deze mensen straks niet meer te vervangen en door interne verschuivingen alles op te vangen.Vooral bij het poetspersoneel is er een lichting werknemers die dicht tegen het pensioen aan zit. Middelkerke heeft vandaag zo'n 420 mensen in dienst. Binnen vijf jaar moet de teller op 370 staan. De interne reorganisatie kadert in de besparingen die we willen doorvoeren, zonder dat we daarbij de belastingen voor de inwoners en de tweedeverblijvers verhogen. De maatregel zal de goede werking van de gemeente niet in het gedrang brengen. We zullen door een betere organisatie alle taken kunnen blijven uitvoeren.Ā
ĀGeen naakte ontslagenĀ betekent voor politici dat er niemand moet afgedankt worden, dat niemand het hen dus kwalijk zal nemen, dat zij geen kiezers willen/zullen verliezen. Natuurlijk betekent dat op termijn een serieuze besparing, maar waarom is er daarvan geen sprake in haar verklaring in ĀDe SireneĀ? Is dat misschien nog maar pas in haar opgekomen? En Ā hoe moet het verlies van 50 arbeidsplaatsen dan opgevat worden? Elke partij en elke politicus heeft toch als hoofddoel Ājobs creĆ«renĀ of Āminder werklozenĀ. Zal dat wel in dank afgenomen worden?
Het inzetten van gemeentepersoneel zal in de toekomst beter georganiseerd worden zodat de Ādienstverlening aan de bevolkingĀ er niet zal onder lijden. Zal het resterend personeel dan niet harder moeten werken? Proficiat, als dat kan! Onze gemeente had als middelgrote gemeente inderdaad wel een ruim personeelsbestand. Dat is functie van het aantal inwoners maar de kustplaatsen vormen toch wel een speciaal geval (tweedeverblijvers, zomertoeristen, ...) Waarom heeft de Open VLD daar toch 13 jaar mee gewacht? In al die jaren had dat toch reeds een aardige stuiver kunnen opleveren?
Bron Artikel in ĀHet NieuwsbladĀ van 15 november 2013: ĀStadsbestuur gaat het met vijftig mensen minder doenĀ door dji
Vordering werken afbraak Soetaert De afbraakwerken van de vroegere firma Soetaert in de Heidestraat, vorderen goed. Het sorteren vansteen en ijzer is volop bezig. Daar moet aardig wat ijzer in verwerkt geweest zijn. Bij het nemen van de linkse onderstaande foto had ik de gelegenheid even met de eigenaar van de camping Jan Vlamynck te spreken. Omdat ik toch wat ongerust ben over de invloed van de uitbreiding van de camping op het verkeer in de Heidestraat, vroeg ik hem of er bij beide toekomstige onderdelen van de camping een in- en uitrit voorzien is. Voor het gedeelte op de linkse foto is het uiteraard niet anders mogelijk. Hij zei mij dat de planning nog aan de gang is, maar dat alles in het werk zal gesteld worden om de verkeersdrukte rond beide in- en uitritten tot een minimum te beperken.
Afwachten, dus maar Ā
Hoeveel verdient de gemiddelde Middelkerkenaar? Voor de zoveelste keer, na werkloosheid, kinderopvang, prijs van een eigendom, werden we op 14 november in de krant overdonderd met vergelijkende cijfers. Deze keer gaat het over de gemiddelde verdiensten van de individuen, voor ons dus van de ĀMiddelkerkenaarĀ (en niet van het ĀMiddelkerks gezinstotaalĀ!). De cijfers zijn afkomstig van de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie en werden afgelezen op de aangiften van de personenbelasting van het aanslagjaar 2012 inkomstenjaar 2011. En wat stellen wij vast? De gemiddelde Āarme MiddelkerkenaarĀ verdient per jaar minder dan de gemiddelde Vlaming (17.146 euro), ja zelfs minder dan de gemiddelde Belg (16.106 euro) en verdient het minst van alle inwoners van de kustplaatsen. Onze gemiddelde inwoner is dus de armste van allemaal!! Dat mag blijken uit onderstaande tabel:
Blankenberge
16.126
Bredene
16.684
De Haan
17.939
De Panne
16.138
Knokke-Heist
21.922
Koksijde
21.790
Middelkerke
15.979
Nieuwpoort
16.606
Oostende
16.089
Als informatie: de armoedegrens ligt voor een alleenstaande op 12.000 euro per jaar en voor een gezin met twee volwassenen en twee kinderen op 25.212 euro per jaar. De tweedeverblijvers tellen uiteraard niet mee.
Hoe verklaar je zoiets? Betalen wij teveel belastingen, vooral aanvullende personenbelasting zodat rijke eigenaars elders gaan wonen? Is de Middelkerkenaar ingenieuzer bij het invullen van de belastingsaangifte? Zijn onze winkels of horecagelegenheden te duur voor ons, zodat wij minder kunnen overhouden? Is onze gemeente als woonplaats niet aantrekkelijk genoeg voor rijke mensen? Wonen hier te veel leefloners en werklozen? Zijn er hier meer gezinnen met slechts 1 inkomen? De tweede partner verdient dus niets, maar telt wel mee voor het gemiddelde. Ligt de verspreiding van de inwoners over een zeer groot grondgebied aan de basis? Verdienen de boeren te weinig? Ik zou nog meer vragen kunnen stellen maar dat zou te ver leiden.
Natuurlijk vind ik ook deze keer weer dat het verspreiden van dergelijke cijfers zinloos is. Een studie met uitleg over die cijfers en met antwoorden op mijn vragen, zou mij natuurlijk fel interesseren, maar zoiets wordt nooit verspreid, zeker niet via de kranten.
Bron Artikel in ĀHet NieuwsbladĀ van 14 november 2013 ĀHoeveel verdienen inwoners in jouw gemeente? door dst
De burgemeester van Middelkerke heeft een nieuw woord geleerd: Āsparen/besparen!Ā
Een verrassing van formaat!
Met alle respect voor het voortreffelijk gemeentelijk informatieblad, maar ik viel bijna achterover toen ik de laatste editie van 'De Sirene' opensloeg. Op het eerste leesblad staat namelijk het voorwoord van de burgemeester. Hoe? Dat is toch normaal! Ja, maar ze richt zich daarin tot haar 'beste inwoners' en kondigt daarin aan dat Middelkerke, zoals verschillende andere gemeenten, in de komende jaren 'serieus zal moeten besparen'. Als dat geen grote verrassing is!! Sparen in Middelkerke? Burgemeester: "We willen dit echter doen zonder ons personeel te treffen, zonder de dienstverlening aan te tasten en zonder belangrijke projecten terug te schroeven. Bovendien willen wij een gunstig fiscaal klimaat behouden, verder zuurstof geven aan handelaars en de verenigingen, die ons sociaal weefsel versterken, structureel blijven ondersteunen. Janna neemt mij verder de woorden uit de mond: 'Hoe zou dit dan moeten gebeuren?'.
Ben ik nu beter geïnformeerd? Ik zou nu zoals Piet Huysentruyt kunnen vragen 'Wat heb ik nu geleerd?' De doorsneelezer zou kunnen blij zijn 'want ze zullen in het vervolg spaarzamer omgaan met ons belastingsgeld.' Persoonlijk vind ik dergelijke informatie altijd te vaag en ongelukkig. Ik wil altijd weten 'Hoeveel' zal dat zijn, in euro's uitgedrukt? Is dat wel bereikbaar? Zijn dat geen valse beloftes? Zijn er misschien nog andere domeinen waar kan bespaard worden? Wat betekent een gunstig fiscaal klimaat behouden? Geen taksen verhogen, zoals in die andere gemeenten? Maar de burgemeester belooft of zegt nog meer: 'Het was en is mijn vaste overtuiging dat vele kleintjes een grote maken en dat er nog heel wat kan bespaard worden op de interne gemeentelijke werking. Ik heb de voorbije maanden dan ook opdracht gegeven aan alle gemeentelijke diensten om te kijken hoe dit concreet kan gebeuren. Met resultaat, want vandaag staan een hele reeks besparingsmaatregelen op stapel, waarbij we vooral vertrekken van het motto 'samen sterker.' Eigenlijk is dat nog vager en veel wijzer kunnen wij daar niet van worden.
Mijn voorstel aan de burgemeester Mag ik eens een positief voorstel doen aan onze burgemeester? Waarom gaat u niet te werk zoals de kranten dat doen? Daar waar een journalist in een langer artikel op neutrale wijze de lezers grondig moet informeren, mag de hoofdredacteur, meestal op de tweede bladzijde, in een kolom, persoonlijk commentaar leveren bij datzelfde nieuwsitem, in klare maar algemene termen.
Waarom wordt in de 'De Sirene' op een andere plaats aan de lezers niet uitgelegd wat het telefoniecontract van de Vlaamse overheid inhoudt en hoe dat winst kan opleveren? Waarom wordt niet duidelijk gemaakt hoe door de samenwerking van diverse gemeentebesturen drastisch kan bespaard worden op de nachtophaling van het huisvuil? Waarom wordt ons niet wijsgemaakt waarom en in welke mate de groepsaankoop van gas en elektriciteit veel goedkoper kan uitvallen voor de deelnemende gemeentebesturen? Waarom mogen wij geen idee krijgen van de aard van de besparingsmaatregelen die 'op stapel staan'? Is dat misschien op vervoer (camions en dienstwagens)? Kan het niet beter gecoördineerd worden? Is het voertuigenpark niet te uitgebreid? op recepties? op nutteloze studies en werken (een paar voorbeelden: parkeergarages marktplein en Leopoldlaan, de bloembakken op het marktplein) op verwarming en verlichting van de gemeentegebouwen? Kennen jullie de beste manier om te besparen op energie? Er minder gebruiken!!! Men 'treft daarmee geen personeel' maar het licht uitdoen en de verwarming lager zetten als er geen behoefte aan bestaat, is toch zo doeltreffend! Heeft men de gratis energiescan van Infrax reeds laten uitvoeren? Die wordt namelijk fel aangeprezen op de website van de gemeente. Gebruikt men overal spaarlampen in plaats van gloeilampen? Is er reflecterende folie aangebracht achter de radiatoren? op papier en bureaugerief? op computers? Moet iedere dienst altijd het laatste model hebben en/of de laatste versie van een softwarepakket? op aankopen - strengere selectie? Is het materiaal wel degelijk nodig, gaat het niet met een goedkoper exemplaar? Kan de levensduur van materiaal voor politie, brandweer, groendienst, niet wat verlengd worden? op verbouwingen of herinrichtingen of opsmukwerken Zijn ze echt wel nodig? Kunnen ze niet een beetje uitgesteld worden? Kan het niet minder luxueus? op feesten en evenementen? Moet het wel gratis zijn?
Dan zouden de lezers kunnen vaststellen dat het bestuur er alles aan doet om de kosten voor de interne werking te verlagen. Uit de tekst van de burgemeester maak ik op dat ik verder geen voorstellen mag/moet doen om te besparen op personeel, op projecten, op dienstverlening aan de burger en dat het zinloos is te spreken over het verhogen van bepaalde taksen op bepaalde diensten. Ik vrees dan ook dat de hele geplande besparingsactie geen schatten zal opleveren voor de gemeentekas.
Maar laten we toch maar eens afwachten!
Ik zal dan zelf maar wat bijkomende informatie verschaffen, zeker?
Het telefoniecontract van de Vlaamse overheid Vanaf 1 februari 2012, dus straks sinds twee jaar geleden, beschikken de lokale en provinciale besturen ook over de mogelijkheid om in het telefoniecontract van de Vlaamse overheid te stappen. De Vlaamse regering schreef dus een nieuwe overheidsopdracht uit voor "het aanbieden van een breed gamma van telecommunicatiediensten, bestaande uit vaste spraaktelefonie en marketingnummers, mobiele spraaktelefonie en mobiele datacommunicatie, en de levering van hardware voor mobiele telefonie en datacommunicatie (GSM, Smartphone, PDA)". Deze overheidsopdracht werd opnieuw gewonnen door Mobistar voor de volgende zeven jaar. Die had ook reeds het lopende contract (tot 20 juli 2011). Nog vroeger werd samengewerkt met Belgacom, notabene het telecombedrijf waarvan de regering nog altijd een meerderheidsbelang in handen heeft. Mobistar was echter goedkoper omdat het betere filtering- en blokkeringsmechanismen gebruikt en 'gedetailleerde elektronische factuurrapporten' aanlevert. In het bestek van de gunningsprocedure zitten enkel de diensten vaste telefonie/marketingnummers, mobiele telefonie/mobiele datacommunicatie en de levering van mobiele hardware. De levering van vaste hardware (telefooncentrale en vaste toestellen) of een aanbod ter vervanging voor een telefooncentrale (voip/uc als software-as-a-service) zitten daar niet in. Het is ook niet mogelijk dit op een ander contract van de Vlaamse Overheid af te nemen, aangezien het huidige ICT-contract niet opengesteld is via een aankoopcentrale voor lokale overheden.
De burgemeester beweert dat de gemeente voortaan maar liefst 55% zal besparen op mobiele telefonie, door mee te stappen in dat telefoniecontract. Ik zou toch zo graag eens weten hoeveel dat bedraagt in euro's.
Krachtenbundeling nachtophaling huisvuil De burgemeester beweert dat er drastisch kan bespaard worden indien verschillende gemeentebesturen volgende zomer de krachten bundelen bij de nachtophaling van huisvuil. Bewoners en toeristen in de toeristische zones van de kustplaatsen beklagen zich vaak over rondslingerend afval, vooral omdat de meeuwen de afvalzakken op de zeedijken en in de achterliggende straten openpikken. Daarom wordt op bepaalde plaatsen het afval 's nachts opgehaald. In onze gemeente mogen de zakken buitengezet worden tussen 22u30 en 00u30 om daarna 's nachts afgehaald te worden, dat om de tijd tussen het buitenzetten en het ophalen zo kort mogelijk te houden. In Middelkerke strekt de zone van nachtophaling zich uit over beide zijden van volgende straten:
In Middelkerke: Kerkstraat, Paul de Smet de Naeyerstraat, Zeedijk, Joseph Casselaan, Leopoldlaan, alsook de straten en straatgedeelten tussen Joseph Casselaan, Leopoldlaan en Zeedijk In Westende: Koning Ridderdijk, Distellaan, Golvenlaan, Oceaanlaan (gedeelte tussen Golvenlaan en Koning Ridderdijk) alsook de straatgedeelten tussen Distellaan , Golvenlaan en Koning Ridderdijk. Tussen Middelkerke en Westende: Parklaan (tussen Louis Logierlaan en Pluvierstraat) En de Zonnelaan en de straten tussen Zeedijk en Zonnelaan.????
Het is dus niet de Middelkerkse reinigingsdienst die 's nachts het vuil ophaalt. Totnogtoe deed de gemeente daarvoor een afzonderlijke prijsvraag. Nu werd de IVOO (de Intergemeentelijke Vereniging voor afvalbeheer voor Oostende en Ommeland) aangeduid als aankoopcentrale. Er werd een opdracht uitgeschreven voor de 6 deelnemende gemeenten met 6 onderdelen. Het betreft Bredene, Gistel, Ichtegem, Middelkerke, Oostende en Oudenburg, maar de gemeenten in het hinterland doen natuurlijk geen nachtophaling. Het zijn dus enkel de krachten van Oostende, Bredene en Middelkerke die gebundeld konden worden. In het verslag van de gemeenteraad van 3 oktober 2013 staat dat dit een besparing zou opleveren van 11.000 euro, namelijk een verlaging van de prijs van 68.000 naar 57.285 euro.
Groepsaankoop gas en elektriciteit Hopelijk om van de leveranciers van gas- en elektriciteit een zo gunstig mogelijke prijs te bekomen onderhandelde de gemeente tot heden zelf. Verschillende Limburgse gemeenten, die zogezegd de 'trage' zijn, hebben al geruime tijd geleden het initiatief genomen om samen hun energie, gas en elektriciteit, aan te kopen. Dat wordt daar georganiseerd door NUHMA (Nutsbedrijven Houdstermaatschappij), het Limburgs klimaatbedrijf, samen met Infrax. NUHMA beschikt over de software om de prijzen te vergelijken, wat geen eenvoudige opgave is en Infrax coördineert en vergemakkelijkt de aankoop. Ook de raad van bestuur van Infrax West, met zetel in Torhout, heeft ingestemd om deze groepsaankoop voor de West-Vlaamse gemeenten te organiseren. Deze werden allemaal aangeschreven en diverse gemeenten antwoordden positief, waaronder Middelkerke. De gemeenten kregen tijd tot 1 november 2013 om in te tekenen. Nu worden de gegevens verzameld en kan de globale aanbesteding gebeuren. De startdatum is bepaald op 1 januari 2015.
Volgens de burgemeester zal dat de energiefactuur fors naar beneden halen. Hoeveel de winst zal bedragen, zal nog wel niemand kunnen zeggen. Ik las ergens dat niet alle energieleveranciers deelnemen aan de aanbesteding en dat sommige gemeenten er in slagen bij één van die niet-deelnemers een lagere prijs los te krijgen.
Besluit De burgemeester beweert dus dat het schepencollege en de administratie eendrachtig kiezen voor 'slim en duurzaam besparen zonder mensen te treffen'. Ik verheug mij daar natuurlijk over en ik hoop dat het een succes wordt. Verder hoop ik ook dat er niet langs de ene kant bespaard wordt en langs de andere kant met geld gesmeten wordt om dure en/of mislukte projecten in gang te zetten, zoals we helaas al verschillende keren hebben moeten vaststellen in de voorbije jaren. De Open VLD is straks dertien jaar aan de macht. Als er straks toch zoveel zal bespaard worden in de gemeente, dan kan men zich afvragen waarom ze daar niet vroeger mee begonnen zijn.
Eindelijk ook hondenpoepbuizen in Middelkerke Middelkerke heeft een 20-tal hondentoiletten verspreid staan/liggen over de gemeente. Wie gaat wandelen met zijn hond kan zijn zakjes met hondenpoep nu ook kwijt in speciaal daarvoor voorziene hondenpoepbuizen. In eerste instantie gaat het om een proefproject waarbij deze buizen op volgende proeflocaties worden uitgetest:
- Loopweide Klein Kasteelstraat (Middelkerke) - Tramwegel (Leffinge). Hier verdwijnt wel het huidige hondentoilet - Leopoldlaan/Jules Van den Heuvelstraat (Middelkerke) - Hoek Parklaan-Zilvermeeuwenlaan (Westende) . Hier is wel het vroegere hondentoilet verdwenen. - Steenovenstraat (Middelkerke)
Wat moet Middelkerke daar nog aan ĀproevenĀ? Worden er 'testhonden' ingezet?Ervaren of de locaties wel geschikt zijn? Gaat men er dan telkens slechts vijf tegelijk plaatsen? Bredene (20 buizen), Blankenberge (85), De Panne (35), Koksijde (35) en Oostende (30) plaatsten die buizen al enkele jaren geleden. Middelkerke heeft waarschijnlijk nog die hele tijd moeten sparen om het geld ervoor bijeen te krijgen!! De hondenpoepbuis is een koker/paaltje van 1 meter lang. De opening bovenaan is klein opdat er enkel drolzakjes in gedeponeerd kunnen worden. De buis kan gemakkelijk geledigd worden via een groter deksel onderaan. Het is eigenlijk een alternatieve vuilnisbak waarin men de zakjes kan kwijtraken. Met een hangslot wordt de toegang door ĀonbevoegdenĀ onderaan onmogelijk gemaakt. Hieronder zien jullie de ĀinputĀ en de ĀoutputĀ.
De hondenpoepbuizen worden geplaatst op sites waar overlast is.
In andere landen zie je zoiets niet. Op de Nederlandse vlag Ābehoort, tenzij daartoe gerechtigd, geen enkele versiering of andere toevoeging te worden aangebrachtĀ. Bij ons doen ze dat dus wel. Ik heb wel niet kunnen terugvinden of het toegelaten is of niet. Aan het gemeentehuis van Middelkerke wappert zelfs fier de derde van bovenstaande vlaggen, naast de allergrootste trots van ons bestuur, de toeristenvlag, waarvan ik dus wel weet dat ze onwettelijk is. Ik wou ook nazien welke vlag er hangt aan het oud-gemeentehuis van Westende, maar dat is spijtig genoeg niet mogelijk. Jullie zien hieronder rechts waarom niet.
De gemeenteraad is geen vergadering van jaknikkers en machtelozen! Of toch?
Af en toe woon ik eens een gemeenteraad bij om de politici eens aan het werk te zien. Hoewel zoĀn bezoek in 2013 wat interessanter geworden is door de steviger oppositie door de lijst Dedecker en het Progressief kartel (en zeer sporadisch ook eens de NV-A), stap ik daar telkens ontgoocheld buiten. Ik zie daar inderdaad, na afloop, een groep moedeloze leden van de oppositie en een aantal zelfvoldane leden van de meerderheid. In het huidig artikel zal ik proberen een beeld te scheppen van de invloed van de gemeenteraad of liever van het gebrek daaraan. Ik maak mij echter geen illusies. De gemeenteraad is zogezegd een onderdeel van een democratisch gemeentebestuur en zal wellicht nooit afgeschaft worden noch gemoderniseerd worden omdat er te veel persoonlijke en financiĆ«le belangen mee gepaard gaan.
Hoeveel behandelde punten? Sinds het aantreden van de nieuwe meerderheid op 2 januari 2013 kwam de gemeenteraad 11 maal bijeen, de installatievergadering inbegrepen. Daarvoor werden in de open vergadering 303 punten geagendeerd. Tien punten werden behandeld in de besloten vergadering. Er werden ook nog 34 vragen gesteld door oppositieleden aan het einde van de diverse vergaderingen.
Kunnen de oppositieleden enige invloed uitoefenen op de afhandeling van de agendapunten? Telkens een agendapunt opgeworpen wordt, wordt eraan toegevoegd wat van de leden van de gemeenteraad verwacht wordt. Zij kunnen ĀaktenemenĀ of ĀgoedkeurenĀ. Ook de term ĀkennisgevingĀ wordt gebruikt. Vaststellingen en hervaststellingen zijn er ook. Goedkeuring gebeurt vaak door mondelinge of geheime stemming. Voor de leden van de oppositie komt het eigenlijk allemaal op hetzelfde neer. Op elk gebied of voor elk punt heeft de meerderheid immers vooraf reeds beslist. Als de oppositie (de mens) wikt, dan beschikt toch de meerderheid (God)! Het is misschien goed dat we er het gemeentedecreet even op naslaan. Er wordt door de gemeente ook een huishoudelijk reglement opgesteld, een werkdocument dat een afspiegeling is van het decreet. Het bevat verduidelijkingen en bijsturingen van enkele regelingen eigen aan de gemeente, zoals de commissies, het vragenrecht, de wijze van stemopneming, de schikking in de raadzaal, de beschikbaarheid van de dossiers, de vergoedingen van raads- en collegeleden, Ā
Welke zijn eigenlijk de belangrijkste bevoegdheden van de gemeenteraad? De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en beschikt over de volheid van bevoegdheid. Dat wil zeggen dat de gemeenteraad alle bevoegdheden heeft die niet uitdrukkelijk in vastgelegde wetten en decreten aan het college van burgemeester en schepenen of aan de burgemeester werden toevertrouwd. De gemeenteraad kan dus op papier en in principe belangrijke bevoegdheden uitoefenen en daarmee echt wegen op het gemeentebestuur, maar Ā Hier zijn ze dan:
Controle over de acties van de burgemeester en schepenen, over beheer OCMW, over ondergeschikte administraties (vb kerkfabrieken) Goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten De raad kan een systeem van klachtenbehandeling inrichten alsook een systeem van interne controle Op financieel gebied Vaststellen van de jaarlijkse rekening van het vorige dienstjaar Instellen van de belastingen en retributies en het stemmen van de fiscale reglementering Vaststellen van het meerjarenplan en de aanpassingen ervan, het budget en de budgetwijzigingen Nemen van besluiten waarbij de financiƫle lasten van de opgenomen leningen worden herschikt door die lasten te spreiden over een langere periode In verband met de gemeentelijke reglementen Uitwerken van de gemeentelijke reglementen over het innerlijke beheer (reglementen betreffende de werking van de gemeentediensten en van de gemeenteraad) en van de gemeentelijke politieverordeningen (politiereglementen over de handhaving van de openbare orde), subsidiereglementen Bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen In verband met het gemeentepersoneel Aanstellen en ontslaan van de gemeentesecretaris, de adjunct-gemeentesecretaris en de financieel beheerder en ook de sanctie- en tuchtbevoegdheid ten aanzien van deze personeelsleden Goedkeuring van het kader en van de statuten, de rechtspositieregeling en de benoeming van het gemeentepersoneel Werken Beslissingen betreffende de aanleg van de openbare wegen Sluiten van openbare aanbestedingen Vaststellen welke opdrachten voor werken, leveringen en diensten kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur Vaststellen van de wijze waarop de opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten worden toegewezen, en het vaststellen van de voorwaarden ervan, behalve indien de opdracht nominatief in het vastgelegde budget is opgenomen en onverminderd de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen inzake opdrachten van dagelijks bestuur
Aankoop, verkoop, wisseling van een onroerend goed, het aannemen en uitgeven van grond in erfpacht, het sluiten van huurcontracten Definitief aanvaarden van schenkingen en het aanvaarden van legaten Vertegenwoordiging en delegatie Beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in intercommunales, instellingen, verenigingen en ondernemingen
Om alle taken met succes te kunnen uitvoeren, kan de gemeenteraad een beroep doen op zelfopgerichte adviesraden, overlegstructuren of commissies die als taak hebben de besprekingen in de gemeenteraadszittingen voor te bereiden Oprichten van extern verzelfstandigde agentschappen
Op elk ogenblik mag de hogere overheid de gemeenteraad vragen om over een bepaald punt te discussiƫren. Daarbuiten kan de gemeenteraad bij reglement ook nog bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college. In bepaalde gevallen (vb aanneming van werken, leveringen en diensten) is die delegatie wenselijk om het verloop van het dagelijks gemeentebeheer niet in het gedrang te brengen. Het gemeentedecreet bepaalt een aantal bevoegdheden die niet mogen gedelegeerd worden. Het grootste gedeelte van de hierboven vermelde, valt onder dat verbod.
Het stellen van vragen Volgens het huishoudelijk reglement hebben de gemeenteraadsleden het recht aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord. Na de afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over aangelegenheden die niet op de agenda zijn ingeschreven over alle onderwerpen die tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoren. Tijdens de huidige legislatuur, tot en met de vergadering van 22 augustus, werd daar 34 keren dankbaar gebruik van gemaakt: LDD 19, Progressief Kartel 13, NV-A 2. Laat ons het toelaten van die vragen toch een lichtpunt noemen. Ze geven aan de oppositieleden de gelegenheid zich te manifesteren en aan te tonen dat zij het wel degelijk goed voorhebben met de gemeente en bereid zijn constructief samen te werken. Dat brengt ook een zekere motivatie teweeg en dat is hard nodig, zoals blijkt uit mijn betoog hierboven. Zij wijzen op tekortkomingen die misschien tot dan toe niet gekend waren door de meerderheid. Zij vragen verduidelijkingen en drukken daarmee vaak geruchten de kop in of ze laten ze bevestigen.
Ik ben blij dat ik op het einde van mijn artikel toch iets positiefs over de gemeenteraad kon schrijven. Het was niet veel maar alle beetjes helpen.
Verwijzing Mijn artikel ĀLoont het financieel de moeite om gemeenteraadslid te zijn in Middelkerke?Āvan 16 oktober 2011 in de map ĀGemeentebestuurĀ
Het is niet de eerste keer dat ik schrijf dat ik elke keer uitkijk naar het verschijnen van het ĀdriesterrenbladĀ Open blik***, het partijblaadje van de Open VLD in Middelkerke, omdat ik zeker ben dat mijn kritische Westendse blik mij daarna stof zal opleveren voor een blogartikel. In de eerste week van oktober kreeg ik jaargang 4 nummer 2 in de bus. Schijnbaar hebben ze dus niet zo heel vaak iets te vertellen. Het draagt als hoofdopschrift: ĀHoe attractief is Middelkerke voor jonge gezinnen?Ā
Twijfelen ze daar zelf misschien aan? Ik zou als politieke partij eerder gekozen hebben voor een zelfbewuster, vastberadener titel ĀMiddelkerke is attractief voor jonge gezinnen!Ā Zinnetjes als ĀHet kan natuurlijk altijd beterĀ klinken niet erg overtuigend. Aan de lezers van je blad hulp moeten vragen om te weet te komen wat je zou moeten doen om meer jonge gezinnen naar onze gemeente te krijgen, al evenmin. Het is zeker geen bewijs van de vindingrijkheid en het initiatief van een partij die nu al bijna dertien jaar daartoe de kans en de gelegenheid kreeg/krijgt.
Welke gebieden worden behandeld om die aantrekkelijkheid te bewijzen? Om te staven dat de Open VLD van Middelkerke een gemeente gemaakt heeft of aan het maken is, waarin jonge gezinnen het goed kunnen hebben, hebben ze zogezegd de meest recente cijfers opgehaald van de officiĆ«le websites. Ze hebben dat gedaan voor de domeinen ĀBetaalbaar wonen en bouwenĀ, ĀFiscaliteitĀ en ĀVoorzieningen.
Laten we eens deze cijfers overlopen om te zien of ze werkelijk zo goed zijn als de partij wil doen uitschijnen of geloven.
Voorzieningen ĀHet aantal plaatsen in de voorschoolse en buitenschoolse kinderopvang is vergelijkbaar met deze van andere middelgrote kustgemeenten.Ā (244 plaatsen en vijfde plaats op 9) Kinderopvang is de verzamelnaam voor alle vormen van professionele opvang voor kinderen van 0 tot 13 jaar. De namen van de onderverdelingen ĀvoorschoolseĀ ( vanaf 07u30 tot aanvang school) en ĀnaschoolseĀ (vanaf einde schooltijd tot 18 uur) spreken voor zich. ĀBuitenschoolse opvangĀ is de som van de voorschoolse en de naschoolse. Als je de cijfers gaat opzoeken voor Middelkerke op de door ĀOpen VLD blikĀ aangegeven bron, dan vind je dat er geen 244 maar slechts 154 plaatsen zijn in de voorschoolse opvang. In 2009 waren er dat 153. Er werd dus geen vooruitgang geboekt. Dat zijn er 39 per 100 kinderen. Een 178ste plaats op 308 Vlaamse gemeenten, is zeker niets om hoog mee op te lopen. Er zouden wel nog 93 plaatsen zijn voor buitenschoolse opvang. Het cijfer 244 hierboven, is dat misschien een verkeerde optelling van 154 en 93? Dat zou bij het haar getrokken zijn want zijn dat niet dezelfde plaatsen van de voorschoolse opvang? Heeft men dat cijfer misschien wat willen opsmukken?
ĀMiddelkerke beschikt over een ruim aanbod lagere kwaliteitsscholenĀ. (!!!)(6 scholen en vierde plaats). De gemeente is dus ook daarin geen uitblinker maar waarschijnlijk voldoet dat wel aan de behoefte. Maar wat is een lagere kwaliteitsschool? Wordt daar minder goed les gegeven? Zijn ze dan minder goed uitgerust? Natuurlijk niet, het zijn lagere scholen, maar met kwaliteit. Van een ongelukkige uitdrukking gesproken! Dat kan wel degelijk verkeerd verstaan worden.
Ik heb op hun website http://www.vldmiddelkerke.be/?content=verkiezing#pijler1 tevergeefs gezocht naar dat programmapunt. Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen op 8 oktober 2006, zette de Open VLD tien ĀEngagementen voor een nog betere toekomstĀ voorop. Daarin was van opleiding van leefloners geen sprake. Voor de verkiezingen van 14 oktober 2012 maakten ze er ook geen gewag van in hun Āvijf pijlers voor de toekomst.Ā In hun propaganda voor beide verkiezingen vermeldden ze telkens Āvijf stokpaardjesĀ. De woorden ĀleefloonĀ en ĀleeflonerĀ ontbreken daarin volledig. Mag ik ook nog opmerken dat de OCMWĀs verplicht zijn vreemdelingen jonger dan 25 jaar aan tewerkstelling te helpen of een project op te starten dat moet leiden tot tewerkstelling? Ik ben er ook zeker van dat de OCMWĀs daar sowieso topprioriteit aan geven. Wat dus bedoeld wordt met Āonder impuls van de Open VLD fractie van de OCMW Ā raad' is mij niet duidelijk!
Besluit Dames en heren van de Open VLD, doet alstublieft niet langer aan desinformatie. Zegt eenvoudig waar het in Middelkerke op staat: geen valse beloften, bescheidenheid, duidelijke vooruitzichten, correcte cijfers en eerlijk opbiechten van uw moeilijkheden. Voor die laatste zal de bevolking wel begrip hebben. En Ā de jonge gezinnen zullen er jullie dankbaar voor zijn! Misschien komen ze dan wel in Middelkerke wonen.
Bronnen Artikel in ĀHet Nieuwsblad van 16.10.2013 van Dany Van Loo http://www.nieuwsblad.be/extra/kinderopvang/ Artikel 'Het Nieuwsblad' ĀHoeveel plaats is er voor kinderopvang in jouw gemeente?
Ook in oktober zijn er nog attracties te zien op de Koning Ridderdijk in Westende
Oktober, maand van Ā Oktober is de maand van de bieten- en maĆÆsoogst. Het is echt ongewoon dat je op dat tijdstip van het jaar nog op temperaturen van 17 Ć 20Ā° kan rekenen. En toch gebeurt het vandaag de dag. Veel eigenaars en dagjestoeristen maken er (voor de laatste keer, dit jaar?) gebruik van om te komen genieten van duin, dijk en strand en om op een bankje te zitten zonnen of om de fiets weer van stal te halen of een wandeling te maken. Je hoeft er niet eens warm voor uitgedost te zijn. Zondag 6 oktober was zoĀn dag en er liep, reed of zat ongebruikelijk veel volk op de Westendse Koning Ridderdijk. Alle blikken waren gericht op zee en strand, maar waar keken ze toch allemaal naar? Het antwoord op die vraag staat te lezen op onderstaande informatieborden.
Waarom moet er zand opgespoten worden? Het opspuiten van zand heet zandsuppletie. Op 27 maart 2011 verscheen mijn blogartikel ĀHevig stormen in Middelkerke? Dat gebeurt toch maar om de 250 of zelfs om de 1000 jaar!Ā Het kan gevonden worden in de map ĀDijk en StrandĀ. De wind veroorzaakt zandverstuivingen waardoor het strand in erge mate afgekalfd wordt. Daardoor zou de veiligheid in het gedrang kunnen komen mocht er ooit een superstorm opsteken. Omdat Westende en Middelkerke aangezien worden als prioritaire risicozones, kunnen overstromingen niet uitgesloten worden. Daarom wordt het strand in Westende, tegen einde november 2013, met 140.000 kubieke meter zand opgehoogd. Dat wordt een ĀzachteĀ zeeweringsmaatregel genoemd, in tegenstelling met de ĀhardeĀ zoals het bouwen van zeedijken. Er wordt dag en nacht en ook Ās zondags gewerkt. Volgend jaar is Middelkerke aan de beurt. Daar zal 1 miljoen kubieke meter zand nodig zijn. Er wordt gehoopt op nog wat mooi weer, zoals in het begin van de maand, want een te grote golfslag zou de werken hypothekeren.
De voorbereiding De werken zijn gestart met de montage van een buizenleiding, op het Sint-Laureinsstrand, over een lengte van ongeveer duizend meter. De buizen worden aaneengeschroefd en/of gelast op de vloedlijn van het strand, dat is de strook die overeenstemt met de laatste vloedstand. Op die manier kon zowel bij hoog- als bij laagtij gewerkt worden. Hieronder vinden jullie enkele fotoĀs van die buizen. Er worden dus gewone metalen gebruikt maar ook rubberen buizen. We zullen verder zien waarom.
De uitvoering Als de aan elkaar gelaste stalen buizen klaar zijn, worden ze naar zee verplaatst. Er wordt lucht ingeblazen om ze drijvend te houden. Een sleepboot brengt het gevaarte dwars in zee en sleept het naar een koppelschip waar de lucht uit de buis geperst wordt zodat deze naar de zeebodem zakt. De aan elkaar geschroefde buizen worden gebruikt voor de buizenleiding op het strand. Jullie zien dat hieronder: links de gelaste, rechts de aan elkaar vastgeschroefde, langs en dwars op het strand.
En waar komt het zand dan wel vandaan? Voor onze kust ligt een complex systeem van zandbanken en daar wordt het zand gewonnen. Sommige specialisten beweren nochtans dat de zandbanken een belangrijke rol spelen in de zeewering. Ze zouden de golfslagen breken. Voor een leek lijkt dat dus wel tegenstrijdig. Naar het schijnt, zouden de zandbanken echter steeds opnieuw aangevuld worden. De Noordzee voor de Belgische kust wordt gekenmerkt door een geringe diepte (gemiddeld ongeveer 20 m). Ziehier de bestaande zandbanken voor onze kust.
Wanneer het laadruim vol is, wordt de zuigbuis aan boord gehesen en vaart het schip naar een plaats waar de lading kan worden gelost. Deze plaats wordt in het huidig geval aangeduid met een oranjeboei. We zien hieronder een foto op (te?) grote afstand van boei, koppelschip en drijvende leiding.
Daar wordt het baggerschip via een koppelschip aan een drijvendeĀ leiding (de rubberen, dus lichtere buizen) Āgekoppeld. Deze wordt via de stalen pijpleiding op de zeebodem verbonden met de stalen persleidingen op het strand. Door de stalen leiding wordt een zand-watermengsel naar de kust gepompt. Het water is nodig als transportmiddel voor het verplaatsen van het zand door de buizen. Het zand wordt vervolgens over het strand verdeeld door grondverzetmaterieel (bulldozers en kranen). Op de foto hieronder zien jullie het baggerschip en het pontonschip en aan het eindpunt van de buizen dc bulldozers die het naar het strand geperst zand verspreiden op het strand,
Wie voert de werken uit? Dat gebeurt in het kader van het Masterplan Kustveiligheid in opdracht van de Vlaamse Overheid, Maritieme Dienstverlening en Kust, afdeling Kust - Vrijhavenstraat 3 - 8400 Oostende. Op de informatieborden kunnen we ook aflezen dat DC Industrial van de groep De Cloedt, de aannemer is. Zij voeren de baggerwerken uit of met andere woorden alles wat op zee gebeurt. De familie De Cloedt heeft 135 jaar ervaring opgebouwd in baggerwerken, waterbouw en civiele werken, zowel in BelgiĆ« als in het buitenland. De firma Heyman Ā De Roeck is de onderaannemer die instaat voor het kraan- en buizenwerk op het strand. De NV R. De Meulenaere & zonen uit Oudenburg heeft als opdracht het bulldozerwerk, met andere woorden het verplaatsen van het zand op het strand.
ĀDe afrekeningĀ: Westendenaar gebleven in hart en nieren, vertelt de auteur Jaak Maes uit Antwerpen, over zijn bewogen jeugd.
Toen ik op 31 december 2012 mijn artikel "Middelkerke: verdient wijlen Andreas Inghelram, oud-burgemeester en veroordeeld wegens collaboratie tijdens WO2, dat een pleintje naar hem vernoemd wordt? " publiceerde, kreeg ik daarop een reactie uit een hoek waarvan ik het bestaan niet afwist. Ziehier de tekst ervan: "Ik ben 83 en heb 1938-1940 als snotneus in de jongensschool van Westende bij 'Meester' Inghelram in de klas gezeten. Ik stel met veel genoegen vast dat Middelkerke de man nog niet vergeten is. MIJN jeugd heeft hij in elk geval sterk beĆÆnvloed, ook al woon ik sinds '45 in Antwerpen. Nu ik ver op het einde van mijn bobijn ben beland, heb ik een geromantiseerde Blog opgestart in Seniorennet (categorie Literatuur jaak_maes 'De Afrekening' over MIJN Westende in de periode '38-'48 waarin onder andere de figuur van een 'burgemeester Engelborghs u erg bekend zal voorkomen...Ā En een paar weken later: ĀOndanks het spons-vegen en het eerherstel wringt het mij dat A. I als bezielde collaboratie burgemeester een aantal van zijn volgelingen met zijn propaganda zot genoeg kreeg om ze voor het oostfront te doen tekenen om daar te creperen. Dergelijke volksmenners waren 'moreel schuldig' voor het trieste lot van hun onmondige meelopers, maar werden er nooit op afgerekend. Dit probleem komt uitvoerig aan bod in mijn 'gefingeerd' verhaal over de oorlogsburgemeester van Westende (*) Engelborghs...(Seniorenblog/Literat./'DeAfrekening')Ā *Inghelram is in werkelijkheid wel burgemeester van Middelkerke geweest, niet van Westende
Gezien mijn belangstelling voor Westende, leek mij dat natuurlijk uitermate interessant en daarom nam ik contact op met Jaak (of Joseph?) Maes. Hij vertelde mij uitvoerig en zonder schroom over zijn bewogen jeugd, vooral over zijn belevenissen als tiener tijdens de tweede wereldoorlog. Ik vond het de moeite waard daar even over uit te wijden.
Wie is Josef/ Jaak Maes alias Jacky Deben? Josef Emiel Maes werd geboren in Oostende in 1930. Hij werd als baby met de roepnaam ĀJackyĀ opgenomen in het pleeggezin Deben. Vader Deben was elektricien, zijn echtgenote was pensionhoudster. Zij hadden twee dochters Francine Ā°1922 en Hetty Ā°1928.
Met horten en stoten werd hem dan met een zeer karige uitleg wijsgemaakt dat zijn straatarme wildvreemde moeder hem bij de geboorte zomaar afgestaan had aan de Debens omdat haar ĀventĀ hem als zijn zoon weigerde te erkennenĀ En gezien de baby ĀJackyĀ van Ma Deben toevallig kort voordien in de wieg was gestorven, mocht hij dat emotionele gat opvullen.
Maar deze identiteitscrisis midden in de woelige oorlogsjaren was met het vinden van mijn MOEDERS naam allesbehalve opgelost : de vraag bleef nog lang spoken in wiens schoenen ik het blijkbaar ongewenste VADERschap kon schuiven.
Een eerste aanwijzing kreeg ik kort na het incident met de rantsoeneringskaart, tijdens een woeste ruzie met Francine over mijn plots zinkende schoolresultaten : zij liet snerend vallen dat mijn moeder destijds in het seizoen kamermeisje was in hĆ¹n Oostends pensionĀ En als ik mij niet vlug herpakte op school en weer in de pas zou lopen, kon ik naar dat wijf teruggaan !
Nog langer in Westende blijven werd onhoudbaar voor de DebenĀs
Naargelang de oorlog vorderde en de Duitsers in Ā43-Ā44 van hun pluimen begonnen te verliezen, werden de tegenstellingen en spanningen tussen ĀwitĀ en ĀzwartĀ steeds scherper. In Westende echter, zoals waarschijnlijk overal in de ĀSperrzoneĀ langs de kust waar de bevolking van de Duitsers moest leven, ontaardde dat slechts zelden in daden van openlijke vijandigheid. Bij kinderen zoals ik beperkte deze evolutie zich tot bepaalde vriendschappen die wegdeemsterden en andere die van de weeromstuit nauwer werden aangehaald. Maar aan dit gezapige sociaal leventje op het Bad kwam plots een einde toen vlak voor de bevrijding de smerige moordpartij in de Villa Sybaris * aan het licht kwam. *Lees meer hierover in het blogartikelĀZware criminaliteit in Westende in de voorbije 100 jaarĀ in de map ĀVeiligheid Ā PolitieĀ
En samen met dit drama begon de afgang van het gezin Deben, want het werd onweerstaanbaar bij het onderzoek van de Duitse speurders betrokken. Dit mondde voor mijn pleegzus Francine uit op een briefje met doodsbedreigingen vanwege de ĀWittenĀ.
Verblijf in Berlijn Na een tweetal weken geraakten wij dan door de goede zorgen van Pa Deben deftig onder dak in een vensterloos appartement in Berlin-Steglitz, Albrechtstrasse 15B. Het vroeg heel wat werk om het bewoonbaar te maken, maar we hebben het er toch bijna een jaar uitgehouden. Dit bewogen ĀBerlijns avontuurĀ met de verschrikkelijke belevenissen die ik in Duitsland de volgende negen maanden meemaakte, volstaan om tien boeken vol te schrijven.Ā
Terug naar Westende Wij hadden ons waanzinnig ĀBerlijns avontuurĀ dan toch zonder al te veel kleerscheuren overleefd: nu bleef nog de terugkeer naar Westende te regelen. Einde juli '45 ging het dan verplicht in die richting en werden Francine en mijn pleegvader bij onze aankomst in Brussel een maand of twee geĆÆnterneerd als incivieken : zij wegens haar werk als dactylo op de ĀFlƤmische KulturstelleĀ en hij als vrijwillige arbeider in Duitsland. Na deze eerste schok op Āvaderlandse bodemĀ bleven wij als een soort Āuitgestoten leprozenĀ bij mijn pleegvaders familie wonen op een zolderkamertje in Antwerpen. Leuk was Ć ndersĀ Maar na deze traumatische belevenissen ben ik wel serieus terug op mijn pootjes gevallen: ik had begrepen dat het leven geen lachspel was, en dat ik uit mijn pijp moest komen om uit de put te geraken.
Ikzelf ben pas in '46 tijdens een schoolvakantie voorzichtig mijn voelhorens gaan uitsteken in Westende, als logeergast bij een bevriende familie.Ā
Is Westende een propere deelgemeente van Middelkerke?
Het is niet de eerste keer dat ik zeg en schrijf dat onze gemeente van het bestrijden van sluikstorten en hondenpoep een topprioriteit gemaakt heeft. Terecht en gelukkig maar! Dit is het vierde blogartikel dat ik wijd aan de verbeten strijd die het huidig bestuur nu al meer dan 12 jaar voert tegen eigenaars van honden (of liever hun poep) en tegen sluikstorters. Wie zich wil inleven in deze strijd kan mijn artikels ĀDe weg naar de hel is geplaveid met goede voornemensĀ Ā (11.4.2010) en ĀHondendrollen en paardenvijgenĀ (26.9.2007) raadplegen in de map ĀMilieuĀ. Er wordt een leger van bestrijders ingezet, uitgerust met een grote verscheidenheid aan voertuigen en middelen: veiligheidsagenten, stadswachten, jobstudenten, milieuambtenaar, preventiemedewerkers, de GAS Ā ambtenaren en officieren van de lokale en federale en gerechtelijke politie, anonieme controleurs en tenslotte een milieucel om eventuele overtreders te vervolgen. Er worden campagnes gevoerd met folders en affiches. Er wordt ĀgesensibiliseerdĀ en preventieve acties gevoerd. En toch levert dat allemaal weinig of geen succes op.
Publieke vijanden Nr 1 zijn de meeuwen Als vuilniszakken opengepikt worden door meeuwen, dan ligt het vuil meters in het rond te stinken. Werkelijk geen mooi zicht. Hieronder een mooi voorbeeld (foto genomen op 23.9.2013)
Alle badplaatsen krijgen er mee te kampen en iedereen zoekt naar een adequate oplossing. In de toeristische zones van Middelkerke en Westende-Bad organiseerde het gemeentebestuur vorige zomer voor het eerst een speciale en vroege ochtendophaling van huisvuilzakken die opengepikt werden door meeuwen en ... enkel die. Dat waren er tussen 17 juli en 30 augustus niet minder dan 1.243. Voor dag en dauw trok een mobiele ploeg er op uit om het vuil op te ruimen. Waarom dat niet gebeurde in de landelijke zones? Ik zou het niet weten. Nochtans kunnen wij in de Heidestraat wekelijks getuige zijn van het fenomeen. Bij jullie zal dat niet anders zijn. Schepen Devey beweert dat het initiatief zijn vruchten afwerpt. Wat zou hij daarmee bedoelen? Er werd ook al gesuggereerd dat de zakken zouden opgehangen worden, maar dat kan de goedkeuring van de schepen niet wegdragen, wegens te moeilijk voor oudere mensen en voor het personeel. Dat zou de meeuwen nochtans niet zinnen, natuurlijk, want ze kunnen niet ter plaatse fladderen. Maar waar hang je die zakken dan wel op? Aan de huisgevels? Neen, in Oostende en Knokke-Heist werd onlangs een proefproject gestart met haakjes aan verlichtingspalen. Inwoners konden daar hun vuilniszak aan ophangen Ā maar ze deden het niet!. Ons gemeentebestuur is van plan in het vervolg veel strenger op te treden tegen het veel te vroeg buiten zetten van het huisvuil. Wat zal dat optreden dan wel inhouden? Van wie is die welbepaalde zak in een vakantiecentrum of in een appartementsgebouw? Als de dader dan toch kan gevonden worden, krijgt die dan een GAS Ā boete? Effectief, of blijft het bij woorden? Dat men daarmee de bewoners de schrik op het lijf jaagt (!), mag blijken uit het feit dat sommige daags voordien of zelfs in het weekend hun zakken al op straat plaatsen Ā telkens weer Ā
De meeuwen hebben het trouwens niet enkel op de vuilniszakken gemunt. Dat mocht, zoals hieronder blijkt, ook wielerkampioen Freddy Maertens ondervinden.
Een Oostendse kijker van Focus beweert: ĀMeeuwen zijn net vliegende ratten. Overal laten ze uitwerpselen achter, bewoners kunnen niet meer op hun terras of ze worden bekogeld met meeuwendrek. Kinderen, ja zelfs brandweermannen die de eieren komen prikken, worden aangevallenĀ. De meeuwenpopulatie breidt zich steeds verder uit. Aan heel onze kust vliegen tussen de vijftien- en dertigduizend meeuwen rond, die steeds agressiever worden. Hun constant gekrijs is al van 4 uur Ās ochtends te horen wanneer de vogels aanvliegen om hun jongen te voeden. Ze vallen etende toeristen aan. De EHBO-posten aan het strand krijgen elke dag kinderen binnen met schrammen op hun schouders of gezicht omdat ze door meeuwen werden aangevallen.
Allerlei voorstellen om de populatie uit te dunnen, worden/werden bovengehaald. -Blankenberge en Knokke-Heist pleiten voor de drastische oplossing en willen de vogels doodschieten. Ze willen een quotum vastleggen voor een beperkt aantal meeuwen per vierkante meter. "We zijn geen moordenaars, maar er zijn grenzen", zegt de milieuschepen in Knokke-Heist. -Eerder probeerde Oostende de meeuwenplaag al terug te dringen door de eieren van de vogels in de nesten te doorprikken. Dat gebeurt door brandweermannen, gewapend met een doodgewoon eiprikkertje dat je in de keuken gebruikt om eitjes te koken zonder dat ze barsten. Nog vroeger werden de eieren geschud, maar dat gaf geen honderd procent garantie. Vaak raakte het ei dan toch uitgebroed. Prikken geeft de absolute zekerheid dat er geen jong meer zal uitkomen. De meeuw zelf heeft tijdens de hele broedperiode niets in de gaten. Zij gaat ervan uit dat het om een gezond ei gaat en zal dus geen nieuwe leggen. Doordat het broeden uiteindelijk mislukt, is de kans kleiner dat de meeuw volgend jaar naar dezelfde plek terugkeert om te broeden.
De kustgemeenten hebben hun verzoek aan Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege (CD&V) van vorig jaar herhaald. De opheffing van het beschermd statuut van de dieren, moet drastischer ingrijpen mogelijk maken. Maar, dat zou een beslissing zijn die door Europa moet genomen worden!
Er zijn in de voorbije jaren ook ideeĆ«n de revue gepasseerd met de bedoeling de meeuwen te verjagen: - op het dak van een school, waar regelmatig veel meeuwen komen, een telegeleide auto laten rondrijden met een opgezette vos. (Knokke-Heist) Er zou een meeuwenwacht komen om het speelgoed te bedienen, maar het plan werd afgevoerd wegens 'te gevaarlijk'. - een onbemande helikopter met een doorsnede van zowat 70 centimeter, zes propellers en een kastje onderaan dat ultrasone geluiden uitzendt. Scheveningen (NL) zou daar al succes mee geboekt hebben. Van op het dak van een groot hotel laten ze om de twee dagen zo'n toestel uitvliegen. Dat kost wel minstens enkele duizenden euroĀs per maand.
- een disco-installatie plaatsen met lasers (Knokke-Heist) -vliegers in de vorm van roofvogels of ĀHawk-kitesĀ; ze maken de meest onvoorstelbare bewegingen en duiken als een havik, automatisch, bij het minste zuchtje wind. Standaard hangen ze vast aan een 7 meter lange glasvezelpaal zodat ze tot 12 meter hoog kunnen vliegen. Meerdere vliegers zijn dus nodig op strategische plaatsen.
- kleurrijke windmolentjes (Oostende) - een valkenier op pad sturen die een woestijnbuizerd laat rondvliegen (Oostende) - voor de kust een eiland opspuiten waar de dieren ongestoord kunnen broeden. Schepen Lesaffre van Oostende wil ook werk maken van voederbakken in zee, zodat de meeuwen opnieuw gewoon worden om eten op zee te zoeken in plaats van in de stad. Volgens haar ligt de decimering van de vissersvloot aan de basis van de overlast. Toen kwam immers meer visafval in zee terecht zodat 'de ratten van de zee' daar hun voedsel gingen zoeken. Volgens marien bioloog Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) zijn de meeuwen op de huizen komen broeden omdat de haven van Zeebrugge zich uitbreidt en ze daar niet meer terechtkunnen.
Enkele geuite ideeƫn beoogden om het de meeuwen lastiger te maken: -teruggrijpen naar de klassieke vuilnisbakken in kunststof, op wieltjes (gemakkelijk voor oudere mensen). Dat heb ik enkele tijd geleden in Limburg gezien. Daar waren er dan weer klachten dat de bakken de doorgang op het voetpad versperden, zoals blijkt uit de foto hieronder links. Er zijn drie soorten bakken, zodat meteen kan gesorteerd worden.
-speciale gele ĀgewapendeĀ vuilniszakken gebruiken; Blankenberge, die zich stilaan ontpopt tot aartsvijand van de meeuwen, kreeg er in leen van het Nederlandse Leiden, met de bedoeling daarna hun voorbeeld te volgen. ĀDie zouden ĀmeeuwenbestendigĀ moeten zijnĀ, zei burgemeester Patrick De Klerck. Niet dat de meeuwen zich laten afschrikken door de gele kleur maar de zakken bestaan uit lagen stevig plastic die in verschillende richtingen over elkaar heen liggen. Hierdoor kan een meeuw nog wel een gaatje pikken, maar een scheur in de zak trekken zou niet meer lukken. Na twee weken testen werd het experiment al afgeblazen, wegens Āmislukt!Ā. - ondergrondse afvalcontainers installeren, zoals in Den Haag, tegen het voorjaar van 2014. Daar zal in de buurt van elke woning, binnen een straal van 75 meter, een ondergrondse afvalcontainer staan.
Tenslotte zijn er nog de administratieve maatregelen: -Voortaan wordt in Knokke-Heist een bijkomende voorwaarde opgelegd om een bouwvergunning te bekomen: in de gebouwen moet er een betere toegang zijn tot het dak zodat de nestenbouw gemakkelijk kan verhinderd worden. Eigenaars en bewoners moeten er in het voorjaar alles aan doen om nestvorming te voorkomen. Eieren mogen niet vernietigd worden, niet alleen omdat meeuwen beschermde vogels zijn, maar ook omdat het toch niet helpt. Het ligt namelijk in de natuur van de vogels om dan gewoon nieuwe eieren te leggen. Elk jaar stuurt het gemeentebestuur een brief naar de agentschappen, vastgoedkantoren en syndici om werkzaamheden uit te voeren en maatregelen te treffen op de appartementsgebouwen. Dat houdt in: het dak regelmatig betreden, mogelijk nestmateriaal verwijderen en op risicolocaties netten en pinnen plaatsen. -een verbod om de meeuwen te voederen uitvaardigen
Volgens ĀVogelbescherming VlaanderenĀ zijn dat allemaal slechts ĀschijnoplossingenĀ. Door het afval en mensen die de meeuwen voederen, zullen de dieren volgens hen in grote aantallen blijven terugkeren. Er werd al een plan aangekondigd voor de hele kust om te bepalen hoe met de meeuwen moet omgegaan worden. ĀHelemaal verdwijnen zullen ze uiteraard nooit', zegt Hannelore Maelfait van het Coƶrdinatiepunt Duurzaam Kustbeheer. In Den Haag bestaat er al zoĀn integraal meeuwenplan. Dit gaat niet alleen over sensibilisering, maar ook een kordate handhaving, een subsidiereglement voor nestwerende maatregelen en een alternatieve aanpak voor huisvuilophaling staan in dit plan.
Publieke vijand Nr2: gebrek aan opvoeding van een deel van onze jeugd
Onderstaande fotoĀs heb ik genomen op 17 augustus 2013 op het speelplein naast het voetbalstadion van Lombardsijde. Ze geven een beeld van het gebrek aan eerbied dat sommige jongeren opbrengen voor dure projecten van ons gemeentebestuur.
Misschien is er wat meer toezicht nodig?
En wat denken jullie van onderstaande foto? (genomen op 23.9.2013)
En Ā dat hebben de meeuwen niet gedaan! En de jeugd ook niet!
Middelkerke: Eindbalans van de Noordzeecross veldrijden op 16 februari 2013
Onderstaand artikel is een lang verhaal, ik weet het. Ik had eerst gedacht er een samenvatting van te maken. Ik vreesde toen echter, dat ik daarmee onvoldoende de geest van de overheidsdiensten betreffende openbaarheid van bestuur zou kunnen weergeven. Alleen het gehele verloop schetsen van mijn pogingen om alle gegevens in mijn bezit te krijgen, zou mij toelaten de eindbalans van de Noordzeecross op te maken.
Aanleiding voor dit artikel Jullie herinneren zich misschien dat ik in mijn artikel ĀFinale Superprestige veldrijden op 16 februari 2013 in MiddelkerkeĀ van 24 februari 2013 schreef dat ik op 7 februari 2013 enkele vragen gesteld had aan ons gemeentebestuur. Min of meer delicate vragen stel ik altijd in het kader van het decreet van de openbaarheid van bestuur van 26 maart 2004. Dat houdt onder andere in dat alle bestuursdocumenten bij een bestuursinstantie principieel openbaar zijn zodat eenieder er inzage kan van nemen, er een afschrift kan van bekomen of er uitleg kan over vragen. De overheid is er aan gehouden binnen de 15 dagen na registratie van de aanvraag door het bestuur de vraag te beantwoorden. (in mijn geval dus 22 februari 2013) Wordt die termijn niet geĆ«erbiedigd, dan kan daartegen beroep aangetekend worden binnen de 30 kalenderdagen bij de beroepscommissie voor openbaarheid van bestuur. (in mijn geval dus ten laatste op 24 maart 2013)
Even herhalenĀ Voor een beter begrip, herhaal ik nog even mijn vragen, die ik via het email - adres info@middelkerke.be richtte aan het college van burgemeester en schepenen, omdat die als college geen eigen email - adres hebben.
En ja Ā op 13 maart, bijna op de valreep, was het zover Ā Na een verwittiging door de burgemeester dat zij de secretaris erop zou wijzen dat hij zijn antwoord reeds moest doorgegeven hebben, kwam dat antwoord er nog diezelfde dag. Ik bedank in elk geval de burgemeester voor haar tussenkomsten. Heeft het dan zoveel zweet, bloed en tranen gekost? De secretaris liet mij weten dat hij inmiddels de meeste opzoekingen had kunnen verrichten. De nog ontbrekende elementen van het antwoord zouden nadien bezorgd worden. In gans mijn artikel heb ik die elementen op een gele achtergrond geplaatst. De secretaris liet mij ook weten dat dit nog onvolledig opzoekingswerk om mijnentwille niet minder dan 16 uur in beslag genomen had. Moet ik daaruit afleiden dat de gemeente, zonder mijn vraagstelling, geen balans zou opgemaakt hebben van de Noordzeecross? De volgende kleine reeks vragen noem ik de basisvragen omdat er nadien nog een korte reeks aanvullende vragen volgt. Die aanvullingen waren nodig omdat sommige antwoorden onvolledig waren of gewoon ontbraken. Ik heb die overal in mijn tekst op een groene achtergrond weergegeven.
Ziehier de vragen en de antwoorden die ik kreeg met daarbij mijn commentaar.
Basisvraag 1. Hoeveel bedraagt de gemeentelijke subsidie voor de organisatie van de Noordzeecross?
Antwoord: 1) De gemeentelijke subsidie voor de organisatie van de Noordzeecross bedroeg 30.000 euro ten voordele van de cross zelf mits het behalen van een aantal doelstellingen.
Commentaar: De secretaris zegt er niet bij dat de VVV (Vereniging voor Vreemdelingenverkeer) die 30.000 euro toekende. Natuurlijk vond ik die dus niet in een verslag van de gemeenteraad. De algemene vergadering van de VVV, waarin de oppositie wel vertegenwoordigd is, heeft daar geen zeggenschap over, enkel de Raad van Bestuur tenzij ze dit delegeerden naar een dagelijks bestuur. De subsidie stond wel vermeld in het financieel overzicht dat werd voorgelegd aan de algemene vergadering. De acties en initiatieven van de VVV zijn niet openbaar voor de gewone burger. Die verplichting tot openbaarheid, ook voor extern verzelfstandigde besturen, komt er wel op 1 januari 2014, maar totnogtoe heeft Middelkerke zich niet gehouden aan het decreet waarbij alle verenigingen, gemeentebedrijven, autonome gemeentebedrijven en rechtspersonen belast met bepaalde taken van gemeentelijk belang, tegen 1 januari 2013 in regel moesten zijn. Dus ook met decreetartikel 228 die de openbaarheid verplicht maakt.
In het mediaplan werd ook nog voorzien in een tussenkomst door de gemeente van 6.250 euro voor de rechtstreekse uitzending van het slotgala in het casino op VIER, Ook hier werd een voorwaarde aan verbonden: de gemeente moest 20 toegangskaarten krijgen voor de uitreiking van de Superprestige trofeeƫn in het casino van Middelkerke. Ook hier wordt er niet bij gezegd voor wie die kaarten bestemd waren en welke tegenwaarde dat vertegenwoordigt. Ik ken niet de waarde van een kaart.
Commentaar: Ik heb lang vruchteloos gezocht naar dat mediaplan zodat ik me afvroeg of dat misschien geen spek voor de bek van de geĆÆnteresseerde burger was. Toch kreeg ik het uiteindelijk in handen.
2) Aan het OCMW werden 11 Noordzee-arrangementen aan 100 euro gefactureerd. We kunnen die 1.100 euro dus nog aan de subsidies toevoegen.
Algemeen Commentaar: Weten jullie welke de definitie is van ĀsubsidieĀ? Het woord is afgeleid van het Latijn ĀsubsidiumĀ, wat betekent ĀondersteuningĀ, ĀhulpĀ, ĀbijstandĀ. Een paar ruimere omschrijvingen spreken van ĀEen geldbedrag dat de overheid geeft aan iemand of een bedrijf om hem of haar te lokken of te helpen iets te bereiken.Ā of nog (ZEER belangrijk) ĀToekenning van een bedrag om praktische, sociale, sportieve of ideĆ«le doelstellingen te realiseren zonder dat een tegenprestatie gevraagd wordt van de ontvangerĀ of nog Ādoor de overheid beschikbaar gestelde fondsen bedoeld om een prijs te verlagen of een bepaalde uitgave aantrekkelijker te maken.Ā of tenslotte Ā aanspraak op financiĆ«le middelen, door een bestuursorgaan verstrekt met het oog op bepaalde activiteiten van de aanvrager, anders dan als betaling voor aan het bestuursorgaan geleverde goederen of diensten.Ā In tegenspraak met de hierboven aangehaalde definities, zouden aan het geven/krijgen van die subsidie volgens de secretaris echter wel voorwaarden verbonden geweest zijn. Vooreerst moest de gemeente, als partner in de organisatie, zichtbaar zijn in alle media en op alle informatiedragers van het evenement en op het parcours. Ik schreef hierboven reeds dat ik het maar logisch vond dat de media duidelijk in de verf zetten dat Middelkerke als partner van de organisatie optrad. De secretaris somt dan alle gelegenheden en mediatypes op die dat inderdaad ook gedaan hebben. o veertien dagen tv spots op VIER tv o rechtstreekse uitzending van de wedstrijd op VIER tv o rechtstreekse uitzending van de slot show vanuit het casino van Middelkerke o 7 dagen aankondigingspots op Focus/WTV o speciale uitzending sport West Extra op zondag na de wedstrijd (focus/wtv) o 14 dagen spotjes op Radio 2 o 3 inlassingen in Primo tv gids o advertenties en reportages in de Krant van West-Vlaanderen o advertenties en reportages in Het Laatste Nieuws o advertenties en reportages in De Zondag o advertenties en reportages in De Tips o advertenties en reportages in De Streekkrant o advertenties en reportages in gespecialiseerde wielertijdschriften.
Toetredende leden hebben geen stemrecht in de algemene vergadering maar omwille van hun inzet en deskundigheid worden zij betrokken in de werking van de vzw ofwel voor advies ofwel omwille van hun representatief karakter bij andere instanties van de wielerbond of Super Prestige of toeristische overheden. Commentaar: dat mag en kan op basis van het grondwettelijk beginsel van vrijheid van vereniging. De prestaties van bovenvermelde personen (tevens personeelslid) in het kader van de Noordzeecross werden niet uitgevoerd tijdens hun diensturen. Het betreft belangloze inzet (geraamd op 180 uren per persoon per jaar) van deze mensen voor de Noordzeecross. Zij worden ook niet extra bezoldigd noch door de gemeente, noch door de vzw. Zij ontvangen ook geen enkele onkostenvergoeding. Dhr. Verdonck Bart, sector assistent van de gemeente Middelkerke en tewerkgesteld in de dienst toerisme, is in deze laatste hoedanigheid dossierbeheerder voor de Super Prestige Middelkerke, Zijn prestaties gebeuren vanuit zijn functie tijdens de diensturen. De schepen Devey bekleedt een protocollaire functie. Als werkend lid!!
Basisvraag 3. Werden de bruggetjes en hindernissen op het parcours opgebouwd en de nadar - afsluitingen geplaatst door gemeentepersoneel? Zo ja, hoeveel bedraagt de gezamenlijke loonkost voor deze prestatie?
Antwoord: Het gemeentepersoneel voerde de volgende prestaties uit tijdens de voorbereiding: - leggen van 2 metalen rijplaten - ophalen van nadarafsluiting in Nieuwpoort, Koksijde en Ichtegem - leveren van een verreiker (is een voertuig dat gebouwd is om zware lasten te tillen en te verplaatsen) met chauffeur op vrijdag 15/02 en zaterdag 16/02 voor de installatie van start en finish - plaatsen van 3 houten bruggen over de grachten (in het kader van de veiligheid) (2 personen x 8u) - leveren van 2 personen van de sportdienst voor 13/02-14/02 en 18/02 voor het aanbrengen en wegbrengen van signalisatie ( 3 dagen x 2 personen x 4u) - plaatsen van rubberen matten en leggen van tapijt in de VIP-halle (4 personen x 2uur) - aansluiten van elektriciteit en water op het parcours, Vipruimtes en materiaalposten Aantal personen? Hoeveel uren? - afsluitende schoonmaak van het terrein (4 personen x 4 uur) - veiligheid, controle en evaluatie door dossierbeheerder van toerisme Bart Verdonck Er was een raming voorzien van 400 manuren voor het uitvoeren van diverse taken voor, tijdens en na de cross. Volgens de registratie aan de hand van werkbonnen werden 516 uren gepresteerd door gemeentepersoneel. Hoeveel kost een werkuur?
De gemeente leverde voor en na de cross volgende materialen: stuifzand voor het maken van een zandbak en 3 zakken strooizout. De kostprijs van deze materialen werd opgevraagd aan de technische dienst.
De gemeente leende ook een aantal materialen uit, conform het geldende reglement: hoe luidt dat? Het ging over nadarafsluitingen, afvalcontainers, vuilnisbakken, 2 generatoren, 100 zandzakjes, mobiele werfkeet en 1 kruiwagen met schop.
Basisvraag 4: Op de dag van de cross a. Hoeveel bedragen de kosten voor het inzetten van de Middelkerkse politie? b. Hoeveel bedragen de kosten voor het inzetten van ander gemeentepersoneel? Antwoord: De gemeente leverde volgende personele medewerking op de dag van de cross Op het gebied van hulpverlening Openbare veiligheid: 25 politiemensen en 2 officieren en 8 manschappen van de brandweer. De kosten worden opgevraagd. Reinheid en netheid: 2 personen van de reinigingsdienst Permanentie voor eventuele tussenkomsten bij pannes,Ā
c. Nemen de gemeenteraadsleden en de OCMW - raadsleden met hun partner deel aan het VIP Ā arrangement op kosten van de gemeente? Zo ja, welk bedrag is daar mee gemoeid? De vraag 4c werd beantwoord onder basisvraag 1.
Achterblijvende informatie en mijn aanvullende vragen ter verduidelijking Omdat de secretaris in de tekst hierboven beloofde (op gele achtergrond) mij de resterende informatie door te sturen, dacht ik dat het een kwestie van dagen zou worden tot ik de definitieve balans van de cross zou kunnen opstellen. Wat was ik toch naĆÆef! Op 15 maart stelde ik ook nog volgende vragen ter verduidelijking en ter aanvulling (zie tekst op groene achtergrond)
Vraag 2: De gemeente kreeg verder 20 toegangskaarten voor de uitreiking van de Superprestige trofeeƫn in het casino van Middelkerke. Aan wie werden die kaarten gegeven en welke prijswaarde hadden ze?
Vraag 4: U schrijft: ĀVoor de volledigheid wens ik u mede te delen dat toetredende leden geen stemrecht hebben in de algemene vergadering maar dat zij omwille van hun inzet en deskundigheid betrokken worden in de werking van de vzw.Ā En verder: de schepen heeft enkel een protocollaire functie, maar hij is Āwerkend lidĀ! Wie zit dan wel in de algemene vergadering?
Vraag 5: Welke is de kostprijs voor - personen van de reinigingsdienst tijdens de cross voor de reinheid en netheid? - permanentie voor eventuele tussenkomsten bij pannes,Ā ?
En het vragen en nog eens vragen herbegint weer Daar ik op 27 maart nog steeds geen antwoord had ontvangen, stuurde ik nog maar eens een herinneringsmail. Omdat ik op mijn mails van 15 en 27 maart zelfs geen ontvangstmelding kreeg, vroeg ik op 4 april 2013 aan de secretaris welke de reden daarvoor was. Op zondag 7 april kreeg ik dan toch de melding dat mijn bericht gelezen werd. De secretaris liet mij dezelfde dag ook weten dat mijn vragen veel opzoekingen vergden.
Er wordt dan maar een nieuw argument bovengehaald om toch maar niet te moeten antwoorden Volgens de secretaris diende de gemeente die opzoekingen zelfs niet uit te voeren omdat het geen bestaande bestuursdocumenten betrof in de zin van het openbaarheidsdecreet maar wel documenten die speciaal voor mij door de gemeente moesten opgesteld worden. Dat hij daar niet vroeger aan gedacht heeft! Hij wou echter toch hoffelijk blijven en mij ĀdesalnietteminĀ de nodige antwoorden bezorgen Āals hijzelf en de medewerkers daarvoor de nodige tijd kregen en na uitvoering van de prioritaire taken.Ā Ik kon maar niet geloven dat de gemeente na zoĀn evenement geen balans opmaakt en dat de verscheidene diensten (politie, technische diensten) geen nota nemen van de uitgevoerde prestaties? Volgens mij bestaan die documenten dus wel. In het uitgebreid antwoord dat ik vroeger ontving werden de antwoorden trouwens beloofd, zoals blijkt uit de teksten op een gele achtergrond. Er waren enkele vragen bij waarop het antwoord zo kon gegeven worden, zonder een document en zonder opzoekingen: kostprijs werkuur gemeentepersoneel, personen die mochten genieten van de avondshow, aantal extra verkochte vip kaarten aan verminderd tarief, is de schepen werkend lid of heeft hij een protocollaire functie, Ā Op 10 april gaf ik dan ook uiting aan mijn verwondering over zijn antwoord. Ik vroeg hem ook hoeveel tijd hij dan wel nodig had, aangezien mijn oorspronkelijke vragen dateren van 7 februari 2013. Ik probeerde hem te overtuigen dat ook ik hoffelijk wilde blijven maar dat hij mijn nog beschikbare termijn voor het aantekenen van beroep bij de commissie voor openbaarheid niet uit het oog mocht verliezen. Nog dezelfde dag kreeg ik het laconieke bericht: ĀIk ben met verlof tot en met maandag 22 april 2013.Ā Dat zal dan zeker ĀprioritairĀ geweest zijn. Ik wilde zijn vervanger daarmee niet opzadelen en wachtte maar zijn terugkeer af. Op 25 april bracht ik hem dan mijn mail van 10 april in herinnering en deelde ik hem tevens mee dat ik op maandag 29 april eventueel beroep zou aantekenen bij de bevoegde commissie.
Dan toch maar beroep aantekenen bij de beroepscommissie voor openbaarheid van bestuur Aangezien mij pas op 29 april gemeld werd dat mijn bericht gelezen werd, stuurde ik dan maar op 30 april het dossier naar de beroepscommissie. Ook hier eerst geen antwoord, maar op mijn aandringen meldde men mij een week later goede ontvangst, gepaard aan het toegekende dossiernummer. Omdat de termijn van 30 dagen bijna verlopen was, vroeg ik op 27 mei nog eens na welke de vooruitzichten op een beslissing waren. Op 31 mei kreeg ik volgende mail: ĀZoals bepaald in artikel 24, Ā§1, tweede lid van het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur, stel ik u met dit schrijven in kennis van het feit dat in bovenvermeld dossier de beroepstermijn van dertig kalenderdagen wordt verlengd tot een termijn van vijfenveertig kalenderdagen. Gelet op de complexiteit van dit dossier (!) is het voor de beroepsinstantie onmogelijk om de nodige informatie te verzamelen binnen de termijn van dertig kalenderdagen. Slechts wanneer alle gevraagde informatie in het bezit is van de beroepsinstantie, kan deze met kennis van zaken een beslissing terzake treffen. Het beroep werd geregistreerd op 30 april 2013, zodat u nu, met inachtneming van de verlengde termijn, uiterlijk op 14 juni 2013 een uitspraak kan verwachten. Deze zal u dan meteen ter kennis worden gebracht.Ā
Vraag 1: Hoeveel verminderingskaarten werden aangekocht werden en voor wie waren ze bestemd? A. De gemeente kocht geen verminderingskaarten
Vraag 2: Aan wie werden de toegangskaarten voor de uitreiking van de SuperPrestige trofeeƫn bezorgd? Hoeveel kostte een kaart? A. aan de leden van het college, aan wielerkampioen Freddy Maertens en aan de directeur van toerisme samen met hun partners
Vraag 3: Hoeveel bedraagt de prijs voor 1 werkuur gemeentepersoneel? A. De prijs voor personeel niveau D met 12 jaar anciƫnniteit bedraagt 18,58 euro.
Vraag 5: Welke is de kostprijs voor -personen van de reinigingsdienst tijdens de cross voor de reinheid en netheid? -permanentie voor eventuele tussenkomsten bij pannes,Ā ? Zie antwoord op vraag 3. Maar hoeveel uren presteerden ze?.
Tevens wordt aan de provincie meegedeeld dat met het toesturen van bovenvermeld reglement over uitlenen van materiaal, vraag 6 beantwoord werd.
En wat besliste de beroepscommissie voor openbaarheid van bestuur? Het was dus afwachten tot na 14 juni. Ik verwachtte daar niet veel van want ik weet natuurlijk al langer dat het hemd nader is dan het rokje. De commissie heeft gewoon de uitleg van de secretaris overgenomen. Mijn klacht wordt ongegrond verklaard omdat Āde gemeente niet over de bestuursdocumenten beschikt waarop de informatie concreet vermeld is. Het decreet openbaarheid van bestuur voorziet niet dat een instantie er toe kan verplicht worden om zelf een bestuursdocument op te maken dat een antwoord biedt.Ā
Mijn commentaar: Eerst en vooral heeft men genegeerd dat mijn vragen ook gingen over de gegevens die mij in de mail van 13 maart beloofd waren. Dat waren de kosten voor - 25 politiemensen op de dag van de cross - 10 brandweermensen - het leveren van materiaal door de gemeente.
Totale subsidie Voor zover de gegevens die nu in mijn bezit zijn correct zijn, zou de totale subsidie door de gemeente nu volgende waarden aannemen: 37.350 euro + 9.587,28 euro ( 514 werkuren Ć 18,58 euro of meer tijdens de weekends) + 12.500 euro bijdrage van VVV + kosten brandweer 2.782,32 euro + 6.162,97 euro kosten voor politie lokaal en federaal. Als dat geen aanzienlijk totaalbedrag is: 68.382,57 euro!! Het zou volgens mij eens op spaarzame en rechtvaardige manier onder de loep moeten genomen worden. Misschien moet in deze tijden van crisis (of is er hier misschien geen crisis?) ook maar eens in die Noordzeecross gesnoeid worden.
Heb ik nu een nederlaag geleden? Ik vind van niet. Een aantal van mijn vragen werden weliswaar niet beantwoord en men heeft alweer een (volgens mij onjuist) achterpoortje gevonden om dat niet te moeten doen. Ze wisten toch ook wel dat ik de vragen opnieuw kon stellen via de politiek! Gezien de onwil van het gemeentebestuur en de lichtgelovigheid van de commissie voor openbaarheid van het bestuur, vind ik dat beide een slechte beurt gemaakt hebben. Maar ja, wie ben ik, slechts een gewone burger?
Al zes jaar werp ik een blik op Middelkerke maar vooral op Westende
Elk jaar, begin september, maak ik een balans op van mijn opzoekingswerk en kritisch schrijfwerk op deze blog. Te zien en te horen aan enkele reacties en aan het aantal lezers, lijkt die nogal positief uit te vallen. Nu ben ik aan mijn wekelijks artikel nummer 318 en mijn enthousiasme is nog niet gekoeld.
Enkele cijfergegevens Op 29 maart 2008 mocht ik mijn 1000ste unieke bezoeker begroeten Op 11 september 2013 bedroeg het aantal viewers 146.841 waaronder 93.795 unieke bezoekers. In de klassering van de top 1000 van Seniorennet bekleedde mijn blog op 11 september 2013 de 93ste plaats. Dat gaat op en neer met 63ste als beste rangschikking ooit, maar ik heb nu toch zowat een vaste stek binnen de ĀTop 100Ā. Er bestaan tientallen middeltjes om het aantal bezoekers op te drijven: links met andere blogsites, de blog aanmelden bij tijdschriften en dagbladen, vrienden en kennissen regelmatig wijzen op het bestaan van de blog, blog vermelden bij elke verzonden email en op adreskaartjes, Ā Ik zou daar meer gebruik kunnen/moeten (?) van maken. Hieronder vinden jullie de grafieken die de evolutie weergeven van de populariteit van mijn schrijfsel: links het aantal viewers per jaar, rechts het gemiddeld aantal per week in die zes jaren.
Let wel, dat zijn viewers, dus geen unieke bezoekers. Hieronder zien jullie verder nog, links het aantal unieke bezoekers per maand en rechts het aantal unieke bezoekers per weekdag in %.
Volgens de statistieken van ĀSeniorennetĀ zouden die lezers uit 52 landen komen, de meeste weliswaar met minder dan 5 bezoeken.
Door te surfen op het net, natuurlijk, in de eerste plaats Bloggen zoals ik dat nu al zes jaar doe, zou niet mogelijk zijn zonder op internet te kunnen surfen. Je vindt er alle mogelijke wetteksten, decreten, gidsen van de overheid, verslagen van gemeenteraden, levensbeschrijvingen, artikels uit het verleden, Ā De mogelijkheid om te e-mailen laat toe op een vlotte manier te communiceren met de diensten en personen die over de gewenste informatie beschikken.
De gemeente informeert zijn burgers goed Als inwoner van de gemeente, krijg ik natuurlijk ĀDe SireneĀ, het gemeentelijk informatieblad, in de bus. Op mijn aanvraag, werd ik ook een bestemmeling van de wekelijkse nieuwsbrief van de gemeente, die mij informeert over de recente evenementen en nieuwtjes. De gemeente heeft bovendien ook een rijk gedocumenteerde website.
Door mij rechtstreeks te richten tot de gemeentelijke, provinciale of Vlaamse diensten Begin september 2012 schreef ik ĀTenzij zij zelf nog niet over de gewenste juiste en actuele informatie beschikken, omdat mijn onderwerp zich nog volop in de beleidsvoorbereiding bevindt, werd ik nog nooit ontgoocheld als ik mij met vragen richtte tot de gemeenteambtenaren.Ā Daar is in het voorbije jaar spijtig genoeg verandering in getreden. De waarnemende gemeentesecretaris heeft mij namelijk maanden aan het lijntje gehouden na het stellen van vragen over de Noordzeecross. Meer daarover, binnenkort! Ik heb daardoor de indruk gekregen dat men op de ruimst mogelijke medewerking mag rekenen Ā zolang men maar geen delicate vragen stelt. Hetzelfde geldt ook voor de ambtenaren van de Vlaamse gemeenschap. Natuurlijk is er de federale wet van 12 november 1997 betreffende de openbaarheid van bestuur in de provincies en gemeenten evenals het Vlaams decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur waardoor iedere burger het recht heeft elk bestuursdocument te raadplegen en er een afschrift van te krijgen, behoudens in een aantal speciale gevallen (veiligheid, persoonlijke levenssfeer, Ā ) Bij ons schijnt men echter een eigenaardige interpretatie te geven aan ĀbestuursdocumentĀ. Ik heb in 2013 ten einde raad een klacht ingediend bij de beroepscommissie omdat de gemeente mij niet wilde antwoorden binnen de decretale termijnen en ik heb daarbij vastgesteld dat die commissie eerder de kant kiest van de overheid dan die van de nieuwsgierige burger.
Door mij te richten tot de vertegenwoordigers van het volk, de mandatarissen Ik wil hier ook de voorzitters van de politieke partijen bedanken voor hun bereidwillige medewerking aan mijn initiatieven. Zonder uitzondering hebben zowel Open VLD (een zeldzame keer), CD&V, Progressief kartel, Lijst Dedecker, Vlaams Belang mij nog nooit in het ongewisse gelaten. Aan de NV-A heb ik nog nooit iets gevraagd. Ook de diverse partijkrantjes zijn voor mij rijke bronnen van inspiratie. Als ik graag de reacties van de gemeenteraadsleden ken, dan kan ik altijd terecht bij het Progressief Kartel en bij de Lijst Dedecker. Dat betekent natuurlijk geenszins dat al die aangesproken personen het eens zijn met de inhoud van mijn artikels. Dat hoeft ook niet! De meerderheid is mij uiteraard niet zo genegen. Ik begrijp dat de Open VLD mandatarissen mij niet in hun hart dragen en ook OCMW Ā voorzitter Gilliaert (CD&V) vindt mij schijnbaar een luis in zijn pels.
Door communicatie met de lezers (weinig voorkomend) In de voorbije zes jaar kreeg ik slechts 115 reacties binnen. Zien jullie een onderwerp dat ik zou kunnen behandelen? Gaan jullie niet akkoord met mijn zienswijze? Hebben jullie aanvullingen? Deel het mij gerust mee, ik zal ze met plezier vermelden of ontleden in een volgend blogartikel. Jullie zouden er mij een groot plezier mee doen. Ik kijk er nu al naar uit. Bedankt bij voorbaat.
Of ik nog voldoende inspiratie heb? Dat ik ooit zou te lijden krijgen aan een gebrek aan inspiratie, dat is weinig waarschijnlijk. De actualiteit heeft natuurlijk altijd voorrang en Ā aangezien onze bestuurders steeds wel te vinden zijn voor een straffe uitspraak of voor een aankondiging van een megaproject, maak ik daar natuurlijk graag gebruik van. Nu de oppositie in Middelkerke eindelijk volwaardig is, met Jean-Marie Dedecker als speerpunt, levert menige gemeenteraadszitting stof op voor een interessant artikel. Af en toe woon ik die eens bij. Zonder te spreken van de tekortkomingen van dit bestuur, die ikzelf vaststelĀ De kranten pakken ook regelmatig uit met enquĆŖtes over bepaalde aspecten van onze huidige samenleving: werkloosheid, kinderopvang, prijs woningen,... Aangezien ze dan ook de cijfers weergeven voor elke gemeente, vind ik het dan meestal de moeite waard om deze voor Middelkerke eens te analyseren en te commentariĆ«ren en ze te vergelijken met die van de andere badplaatsen. Ik blijf ook de geschiedenis van Westende, ook de kleine geschiedenis, uitpluizen en dat is vaak interessant genoeg voor een blogartikel. Twee van de 52 weken besteed ik aan een artikel in het Westends dialect en aan de jaarbalans van mijn blog. Een aantal ontwerpen van schrijfsels ligt al weken of maanden te wachten op publicatie: ĀDe AfrekeningĀ van Jaak Maes, de ĀEindbalans van de NoordzeecrossĀ die heel wat voeten in de aarde gehad heeft., ĀZin en nut van een gemeenteraad in de moderne samenlevingĀ, Ā En dan moet ik ook regelmatig eens in herhaling vallen. Ik probeer namelijk de door mij aangehaalde problemen op te volgen: de Sint-Laurentiusdijk, het marktplein in Middelkerke alias Āhet evenementenplein, het voetbalstadion in Lombardsijde, de toestand en zuiverheid van sommige wegen, Ā
Het is niet onwaarschijnlijk dat sommige onder jullie mijn artikels te lang vinden. Ik probeer echter een soort dossier over sommige onderwerpen samen te stellen met bespreking van alle facetten. Maar misschien lukt het mij niet steeds niet langdradig te worden. Ook daarop zijn reacties welkom.
Welke waarde hebben dergelijke testen en hoe worden ze onthaald? Vooreerst drie persoonlijke ervaringen. In een Nieuwpoorts restaurant heeft Luc Bellings ooit een vispannetje bekroond met een 10/10. De uitbaters zijn daar (uiteraard) fier op. Zij hebben er nu een bijzonder item op hun spijskaart van gemaakt en maken er nu extra reclame voor. In een ander Nieuwpoorts restaurant werden de mosselen ooit geprezen als de Ābeste van gans de Belgische kustĀ. Toen ik die fameuze mosselen ook eens wilde proeven, werd mij een potje geserveerd met meer dan de helft ongeopend gebleven schelpen. De ene mossel schijnt dus de andere niet te zijn. In een Westends restaurant hadden wij als tafelburen twee dames die in het zicht van de ĀgarƧonĀ, tevens de ĀpatronĀ, de bladzijde bovenhaalden met de beoordeling van de dagschotel. Dat viel niet al te best in de smaak want Ādat was oneerlijkĀ en Ādikke zeverĀ.
Ik herhaal dus nogmaals dat dit geen beeld geeft van de waarde van de Westendse en Middelkerkse restaurants. Er zijn vooreerst te weinig beoordelingen en we kunnen ons afvragen hoe de selectie gebeurde. We kunnen wel besluiten/vaststellen dat vooral die van de kerngemeente Middelkerke het er niet goed van afbrengen.
Aantal restaurants*
Aantal beoordeelde
In Middelkerke
In Westende
In Middelkerke
In Westende
63
38
8
3
*ruim opgevat
Ziehier de knipsels uit de twee kranten die testen lieten uitvoeren:
Kunnen de inwoners van Lombardsijde en van Westende rekenen op redelijke interventietermijnen door de MUG Groep?
Gevolg gevend aan de suggestie van een lezer, heb ik mij eens verdiept in de werking van de MUG, de medische hulpdienst die mensenlevens redt en die wij daarom een grote waardering moeten toedragen. Om jullie nauwkeurige informatie daarover te kunnen verschaffen, nam ik eerst contact op met Dr Mario Schurgers, hoofdarts van het AZ Damiaan in Oostende. Daarna stelde ik ook nog enkele vragen aan de Federale Gezondheidsinspectie van West- en Oost-Vlaanderen. Ze werden beantwoord door Dr Zeger Vermeulen, inspecteur en door de heer Filip Lingier, Adjunct Federaal Gezondheidsinspecteur van West-VlaanderenenSecretaris van de Commissie voor Dringende Geneeskundige Hulpverlening West-Vlaanderen. Ik bedank de drie heren voor hun bereidwillige en uiteraard deskundige bijdrage aan mijn artikel.
Organisatie van de medische hulpdiensten De ambulance, de MUG, de PIT Ā zijn medische hulpdiensten die op een eigen wijze functioneren en elkaar aanvullen. De coƶrdinatie is in handen van de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, die de samenwerking tussen de verschillende diensten bepaalt. De medische hulpdiensten werken vaak samen met andere.
Wat is de MUG? De MUG(Mobiele Urgentie Groep) is een snel interventievoertuig met aan boord een verpleegkundige met de BBT (Bijzondere Beroeps-Titel) ĀIntensieve zorgen en SpoedgevallenzorgĀ en een urgentiearts gespecialiseerd in de aanpak van vitale urgenties. Soms, in functie van de/het soort interventie, bestaat het MUG-team uit 3 personen. De derde persoon kan een vroedvrouw zijn of een ambulancier die het voertuig bestuurt en assisteert tijdens de interventie. Deze heeft dezelfde basisopleiding genoten als de ambulanciers van een reguliere 112-ziekenwagen. Vaak wordt deze opleiding dan op de spoedafdeling van het ziekenhuis zelf, verder uitgebreid. De MUG verplaatst zich met medische interventievoertuigen die reanimatiemateriaal aan boord hebben: intubatiemateriaal, een beademingsapparaat, een hartmonitor, een toestel voor elektrocardiografie, een hartdefibrillator Ā Het voertuig van de MUG is prioritair. Het heeft een gele kleur met rode strepen en is uitgerust met een sirene.
Volgens de Vlaamse Vereniging Verpleegkundigen Spoedgevallenzorg (VVVS) waren er in 2008 61 erkende MUGĀs in Vlaanderen (gemiddeld 12 per provincie). Om erkend te worden, moet de MUG - functie het bewijs leveren van de permanente bijscholing van zijn medisch en verpleegkundig personeel. Ze moet actief deelnemen aan de opleiding van de hulpverleners - ambulanciers. Elke MUG wordt beheerd door een ziekenhuis of een vereniging van ziekenhuizen en is verbonden met de spoedgevallendienst van een ziekenhuis. De MUG - functie verzekert 24 uur op 24 uur een eigen medische permanentie. Voor Oostende wordt deze alternatief, per week, verzekerd door het A.Z. Damiaan en het A.Z. ziekenhuis Sint-Jan Brugge campus H.Serruys in Oostende. Als de noodzaak zich voordoet, kunnen beide MUGĀs ook samen ingezet worden. Ook in de Sint-Augustinuskliniek in Veurne kan gerekend worden op een dergelijke permanentie.
Welke is de opdracht van de MUG? De opdracht van de MUG is de vitale functies van de patiƫnt te stabiliseren alvorens deze naar het ziekenhuis vervoerd wordt. Deze snelle interventiedienst wordt dus niet automatisch ingeschakeld bij een noodsituatie. Hij wordt alleen opgeroepen bij levensgevaarlijke situaties, zoals:
een verdrinkingsongeval
ademhalingsnood
ernstige brandwonden
vergiftiging met chemicaliƫn of radioactieve stoffen
een val van een hoogte van verschillende meters
shock of coma
een ernstig verkeersongeval
wonden van de nek, borstkas of buik veroorzaakt door een vuur- of steekwapen
Hoe kan men een beroep doen op de MUG? Wie bij ons gebruik maakt van het gratis telefoonnummer 100/112 om de MUG op te roepen, komt terecht in het eenvormig oproepcentrum HCS 112. De oproeper moet zijn identiteit opgeven, de juiste locatie vermelden, de aard en de omstandigheden van het ongeluk of de ziekte. De aangestelde die de oproep ontvangt, ondervraagt de oproeper en evalueert de situatie op basis van zijn professionele ervaring en aan de hand van de voorbeelden in de Belgische Handleiding voor de Medische Regulatie. Vervolgens beslist de aangestelde welke middelen zullen ingezet worden. Is de medewerker van de 100/112 centrale van mening dat een onmiddellijke medische tussenkomst vereist is, aan de hand van bovenstaande criteria, dan roept hij het snelste adequate middel op: heli, MUG of ambulance. Met andere woorden, het zal het middel zijn dat het snelst ter plaatse kan zijn. Het is dus niet zo dat voor elke MUG een eigen interventiegebied vastligt. De plaats waar de ambulance of MUG zich op het ogenblik van de oproep bevindt, zal bepalend zijn.
De eenvormige oproepcentra vallen sinds dit jaar onder de bevoegdheid van het ministerie van Binnenlandse zaken, dat samenwerkt met de FOD Volksgezondheid. Voor ons bevindt zich dat in de Zandstraat in Brugge. Vroeger was dat in de brandweerkazerne van Brugge. Het spreekt vanzelf dat de Ā100Ā-centrale niet mag belast worden met nutteloze oproepen. De computers van de Ā100Ā-centrale registreren elke oproep waardoor de oproeper steeds geĆÆdentificeerd en gelokaliseerd kan worden. Kwaadwillige oproepen zijn dan ook wettelijk strafbaar.
Hoe wordt de beslissing aan de betrokken hulpdienst meegedeeld? De centrale maakt sedert april van dit jaar gebruik van het radiocommunicatiesysteem A.S.T.R.I.D, ĀAll-round Semi-cellular Trunking Radio communication system with Integrated DispatchingĀ. Dat is een nationaal digitaal netwerk dat reeds geruime tijd door de politie gebruikt wordt, maar nu ook door de brandweer, de medische hulpdiensten en andere organisaties die een rol spelen in de openbare veiligheid. Elf provinciale computerondersteunde meldkamers, die in contact staan met elkaar voor incidenten of gebeurtenissen die de provinciegrenzen overschrijden, worden door ASTRID ter beschikking gesteld van de hulp- en veiligheidsdiensten. In elke meldkamer vinden we een aantal werkstations. Die zijn aangesloten op:
het radiocommunicatiesysteem,
een lokaal computernetwerk met databases die alle operationele informatie bevatten,
de telefooncentrale voor het aannemen van de noodoproepen.
Op die manier beschikt de dispatcher over een volledig geĆÆntegreerd hulpmiddel waarmee hij oproepen kan aannemen, doorsturen en de gebeurtenissen kan opvolgen. Daarnaast kan hij ondersteuning bieden aan de ploegen op het terrein: de positie bepalen van incidenten, een route uitstippelen, aanvullende informatie bezorgen, versterking oproepen, enzovoort. De ploegen op het terrein kunnen op hun beurt de databanken van de meldkamers van op afstand raadplegen, bijvoorbeeld vanuit hun interventievoertuig.
Het systeem schijnt echter nogal wat hiaten te vertonen, zo werd ons op 29 augustus 2013 door alle media geleerd. Er zouden vooral problemen zijn met de kaarten: ontbrekende locaties en niet-aangepaste routes. Sommige berekeningen zouden niet kloppen omdat onvoldoende rekening gehouden wordt met het feit dat het MUG Ā voertuig als prioritair voertuig sneller mag/kan rijden. Waarschijnlijk wordt er wel hard gewerkt om daaraan te verhelpen en dat is dan ook dringend aangewezen om pijnlijke voorvallen te vermijden.
Hoeveel bedragen de MUG - kosten voor de patiƫnt? Voor het uitsturen van de MUG op zich mogen aan de patiƫnt geen kilometervergoeding of andere kosten worden aangerekend. De prestaties van de urgentiearts zullen op de ziekenhuisfactuur wel te vinden zijn. Voor medische assistentie door een spoedarts in het kader van een MUG - interventie bedraagt het honorarium 52,87 euro. Dit bedrag wordt volledig vergoed door de ziekteverzekering. Ook andere technische prestaties kunnen worden aangerekend. Sommige zijn volledig ten laste van het ziekenfonds, voor andere geldt een klein persoonlijk aandeel.
Gemiddelde interventietijd Hierna volgen de afstanden van de ziekenhuizen uit onze regio naar de dorpskernen van Westende en Lombardsijde, volgens de normale routes. De starttijd van de MUG-auto bedraagt ongeveer 2 minuten, de gemiddelde snelheid wordt geschat op 1 km/min.
Westende
-dorp
Lombardsijde
-dorp
S. Augustinus, Ieperse steenweg 100 8630 Veurne
17,3 km
15,8 km
Damiaan, Gouwelozestraat 100 8400 Oostende
14,6 km
16,2 km
Serruys, KaĆÆrostraat 84 8400 Oostende
13,2 km
14,8 km
De gemiddelde interventietijd voor onze regio zou dus 15 tot 20 minuten bedragen, als met de normale interventiesnelheid kan gereden worden.
het ziekenhuis het slachtoffer na de eerste hulp niet voldoende verzorging kan bieden
het slachtoffer bekend is bij en behandeld wordt door een ander erkend ziekenhuis dat in maximaal tien minuten bereikbaar is
Voor dringend medisch vervoer per ziekenwagen (uitsluitend via de dienst 100/112) betaalt de ziekteverzekering 50% terug van de wettelijke tarieven van het dringend ziekenvervoer. Deze bedragen: Ā 60,50 voor de eerste 10 kilometer of minder Ā 6,04 per kilometer, vanaf de 11de kilometer Ā 4,62per kilometer, vanaf de 21ste kilometer Een rit van 15 km kost dus 90,70 euro (60,50 euro + 5x6,04 euro) Elektroden voor externe defibrillator kosten 57,42 euro per paar.
Wordt er een helikopter ingezet vanuit de dienst 112, dan zijn de tarieven van het dringend ziekenvervoer van toepassing.
Een Paramedisch Interventieteam (PIT) is een hulpteam dat het midden houdt tussen een ambulance en een MUG. Een PIT is een ambulance die tot een ziekenhuis behoort. De PIT wordt bemand door een ambulancier en een verpleegkundige met BBT (Bijzondere Beroeps-Titel). Zij worden indien nodig ondersteund door een urgentiearts, met wie zij via een beveiligde radioverbinding in contact staan. Deze 'gemengde' teams verminderen de werklast van de MUG's, die nog te vaak worden ingeroepen uit voorzorg. Dankzij de PIT's kunnen de MUG's zich helemaal concentreren op levensgevaarlijke situaties.
Besluit Hopelijk levert mijn artikel een bijdrage tot een betere kennis van het optreden van de dringende medische interventieploegen in onze regio. Bij het verzamelen van de gegevens heb ik zelf ook heel wat bijgeleerd. Uiteraard hoop ik en wens ik dat jullie er nooit een beroep op moeten doen, maar ze staan altijd voor jullie en voor jullie families klaar.
Westende: kan een badplaats zich een evenement als zomerhit permitteren tijdens een topweekend?
15 augustus!! Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart of Maria-Tenhemelopneming!! Steeds minder stervelingen kennen er nog de betekenis van. Het is dus de dag dat de rooms-katholieke kerk het opnemen in de hemel van Maria Āmet lichaam en zielĀ herdenkt. Waarom ze op die dag in de provincie Antwerpen absoluut ĀMoederdagĀ moeten vieren, terwijl dat in de andere provincies gebeurt op de tweede zondag van mei? Zou het dan toch waar zijn wat over hen gezegd wordt? We spreken ook van ĀhalfoogstĀ omdat in augustus geoogst wordt en omdat de maand vroeger zo genoemd werd. Het is een ĀhoogdagĀ voor de rooms-katholieken en voor de nog actieve werknemers die op die dag vrijaf krijgen, maar ook voor alle kustbewoners die 15 augustus, zolang ik mij kan herinneren, steeds als een topdag voor het toerisme beschouwd hebben (samen met 21 juli). Vroeger, maar dat is nu minder het geval, was men hier van mening dat die dag het einde van het seizoen inluidde. Ik weet niet of er nog een superlatief bestaat, maar als die dag gekoppeld wordt aan een lang weekend, dan kunnen we spreken van een supertopdag.
Wat betekent dat voor een badplaats zoals Westende? Als de badplaatsen al oververzadigd zijn, op een ĀgewoonĀ weekend (als dat nog bestaat!), wat moet het dan wel zijn op zoĀn dag? Als je anders misschien nog een plaatsje vindt op een betaalde parking of als iemand zo vriendelijk is om vlak voor jouw neus een plaatsje vrij te maken, dan mag je dat zeker vergeten op 15 augustus. De parkeerplaatsen zijn eivol, wat zeg ik, als de toeristen hun wagens in de hoogte konden stapelen, dan deden ze het. Vele staan dan ook verkeerd, ja soms gevaarlijk, geparkeerd. De parkeerwachters fotograferen en schrijven dat het een lieve lust is! De wegen naar de kust zijn verstopt, met ellendig fileleed tot gevolg! De hotels zijn bijna of helemaal volgeboekt. In de restaurants kan je enkel nog terecht als je lang vooraf gereserveerd hebt. In de tearooms is het lopen en dringen voor een tafeltje. Op de dijk ontwijken wandelaars, fietsers en go-carters elkaar voortdurend om niet in botsing te komen. De stranden puilen uit en men krijgt soms de indruk dat de ene zonnebader de andere het zonlicht in de ogen niet gunt. De redders weten niet waar eerst kijken om onvoorzichtige baders terecht te wijzen.
En nu komt zomerhit er nog bij! Ik wil het hier niet nogmaals hebben over de volgens mij ongelukkige locatie voor het evenement. Of toch, maar dan met een lichtjes positieve noot! Ik ging eens ĀbackstageĀ kijken en stelde vast op 15.8 rond 11u30 dat de Strandlaan nog niet afgesloten was voor fietsers en wandelaars terwijl dat vroeger reeds enkele dagen vooraf gebeurde. Dat de wandelaars op dat ogenblik eens achter de scherman konden kijken, vind ik ook een gevoelige verbetering: een blik werpen op weliswaar nog lege tenten voor de VIPĀs, voor de persmensen en voor de artiesten vinden de meeste wel leuk. De opstelling van het podium van dicht bijmaken en de technici van de VRT druk doende aan het werk zien om een optimaal beeld en een vlekkeloze klank te verkrijgen, is ook iets dat je niet elke dag beleeft.
Misschien was dat vroeger aan de ĀRotondeĀ ook reeds mogelijk, maar ik had het nog niet meegemaakt.
Ik wil het hier evenmin hebben over de artiesten, want ik wil de liefhebbers van hun muziek niet krenken. Hier worden zogenaamde ĀhitsĀ gebracht. Een ĀhitĀ is een succesnummer. Het is de Engelse vertaling voor ĀschlagerĀ. Engels is in die wereld immers de hoofdtaal/voertaal. Zelfs bij 'Vlaanderen Muziekland' Zomerhit noemt men een ĀawardshowĀ, omdat er prijzen uitgereikt worden aan Vlaamse zangers: de beste mannelijke en de beste vrouwelijke, de beste ambiance, het beste Nederlandstalige lied, de beste performance, de beste doorbraak.
Hoewel ze zoals gewoonlijk wel niet aan de lage kant zullen liggen, wil ik het hier ook niet hebben over de kosten waarvoor de belastingbetaler weer eens moet opdraaien: niet minder dan 96.800 euro subsidies Incl Tv -uitzending op VRT1, receptie VIPĀs, arbeidsuren gemeentelijk personeel, inzet politie, verlies aan parkeergelden op de Sint-Laurentiusdijk, enzĀ Toch even dit: dat men geen ingangsgeld vraagt (ook niet voor het dernycriterium in Lombardsijde), dat juich ik eigenlijk niet toe. Is het misschien niet eerder aangewezen dat de Vlaamse burger bijdraagt in de kosten van evenementen waarin hij of zij persoonlijk geĆÆnteresseerd is: toegang museum, receptie, voetbalwedstrijd, wielerevenementen, zang- of theateroptreden, Ā ? Dus zoiets als de ĀkerkbelastingĀ in Duitsland. Is dat niet eerlijker? Voor (meestal culturele) organisaties die zichzelf niet kunnen financieren en toch een meerwaarde betekenen, moet de solidariteit dan maar aangesproken worden. Maar Ā misschien is de gratis - geste enkel bedoeld als tegenwaarde voor de subsidies? Ik ben er bijna zeker van en dat is volledig in tegenstrijd met het begrip ĀsubsidieĀ. In een toekomstig artikel over de eindbalans van de ĀNoordzeecrossĀ, zal ik daar uitvoerig op terugkomen.
Waarover wil ik het dan wel hebben? Volgens mijn opzoekingen en in functie van de weersomstandigheden, zouden er tussen 9.000 (in 2009) en (wat opgedreven?) 25.000 (in 2005)) toeschouwers het spektakel bijwonen. (17.000 in 2012) Hoewel men daarin als haringen in een ton opgestapeld zit en staat, wordt het openbaar vervoer aanbevolen. Toch komen ook veel toeschouwers met de wagen. Geen probleem, volgens de inrichters, er zijn namelijk drie publiekparkings:
- Parking Badenlaan (1,3 kilometer tussen de verste uithoek en het evenement, maar gratis) - Parking Lacodam (betalend) - Parking Herfstlaan (betalend)
Op 16 augustus om 19 uur stelde ik vast dat de Baden- en de Herfstlaan nog steeds eivol stonden. De ĀLakodamĀ zorgde voor de nodige verwarring. Er waren nog 17 plaatsen vrij. Veel chauffeurs reden onrustig de parking op en ook weer af omdat ze het niet betrouwden en het risico van een retributie niet wilden lopen, aangezien men er volgens de borden op 16 augustus niet mocht stilstaan en parkeren. Niettegenstaande het verbod om er te parkeren van 14 tot en met 17 augustus, stond de Oceaanlaan toch vol. Eigenaardig genoeg bleef de Britse laan leeg, tenminste tot bij mijn vertrek om 19u45.
Waar stonden de wagens met bestemming ĀZomerhitĀ dan wel? De enkele nog vrije plaatsen in de Essex Scottishlaan waren nu bezet. Wanhopige chauffeurs hadden, daar waar de bermen het toelaten, bezit genomen van de koninklijke baan. Dat vele half de doorgang op het voet- en fietspad beletten en het helmgras van de duinen platreden, daar stoorde zich niemand aan. Voor ĀzomerhitĀ mag hier schijnbaar alles! Probeer echter maar eens je parkeertijd met vijf minuten te overschrijden. Dan slaan de parkeerwachters aan het fotograferen en aan het schrijven.
Waarom laat men toe dat zoĀn mega-evenement plaatsgrijpt daags na 15 augustus en tijdens een lang weekend? In de voorbije jaren was dat meestal wel even anders
Middelkerke: waarom hebben wij nog steeds een ĀwaarnemendĀ gemeentesecretaris en een ĀwaarnemendĀ financieel beheerderĀ?
Op 28 mei 2012 verscheen hier al mijn artikel ĀMiddelkerke stelt een nieuwe gemeentesecretaris en een nieuwe financiĆ«le beheerder aan. Kan dat wel in een verkiezingsjaar?Ā Om het jullie gemakkelijk te maken gebruik ik daarvan een stukje om het volgend artikel in te leiden. Op 1 maart 2012, dus straks anderhalf jaar geleden, is gemeentesecretaris Leo Coulier met pensioen ĀgegaanĀ. Toen in de gemeenteraadszitting van 12 januari 2012 gevraagd werd wie hem zou opvolgen, antwoordde burgemeester Landuyt dat een plaatsvervangend/waarnemend secretaris zou aangesteld worden omdat Āde hogere overheid de definitieve benoeming van een secretaris in een verkiezingsjaar niet zal toelaten.Ā Hij verwees daarmee naar de Omzendbrief BA 2006/02 van 3 februari 2006 van Vlaams minister Keulen waarin deze de provinciale en gemeentelijke overheden verzocht een zekere terughoudendheid in acht te nemen in het verkiezingsjaar (tot aan het einde van de lopende legislatuur) Āen in extremis geen beslissingen te nemen die het beleid van de nieuwe raden of de toekomstige ontwikkeling van de financiĆ«n nodeloos zouden verstoren."
Heeft Landuyt die brief wel goed gelezen? Je mag toch verwachten dat een burgemeester, tevens advocaat, een omzendbrief correct kan lezen en dat hij op de hoogte zou zijn van een arrest van de Raad van State terzake en dat hij zich zou geĆÆnformeerd hebben naar precedenten in andere gemeenten. Of werd hij verkeerd ingelicht? Of heeft hij de brief gewoon in zijn/iemands voordeel geĆÆnterpreteerd? Of beschouwt hij ons allemaal als idioten die zijn woorden niet kunnen of durven in twijfel trekken? Waarom werden elders in Vlaanderen wel secretarissen en gemeenteontvangers aangesteld, in een pre-verkiezingsperiode? (in Bonheiden en in Aalst in 1994, in Lovendegem en in Overijse in 2012). Omdat, ten eerste, de omzendbrief dat niet verbiedt! Er staat namelijk enkel in dat de gemeentelijke communicatiemiddelen op een kiese manier moeten gebruikt worden en dat beslissingen met een vergaande draagwijdte die geacht worden binnen de uitsluitende politieke bevoegdheid van het nieuwe bestuur te vallen, moeten vermeden worden. Het personeelsbeleid van de lokale besturen maakt niet het voorwerp uit van de brief!! Omdat, ten tweede, de nieuwe gemeentewet zich verzet tegen het uitstellen van de aanstelling van een gemeentesecretaris omwille van de sperperiode. Omdat, ten derde, de raad van state zich reeds in twee arresten daarover uitgesproken heeft en de benoeming tijdens de sperperiode niet onregelmatig bevonden heeft.
De benoeming van een nieuwe gemeentesecretaris in stappen In een eerste fase werd iemand tijdelijk aangesteld. Op 21.2.2012 besliste het college van burgemeester en schepenen een waarnemend gemeentesecretaris aan te stellen tot en met de gemeenteraadszitting van 8.3.2012. Dat werd Pascal Van Looy. In een besloten vergadering op 8.3.2012 werd aan de gemeenteraad gevraagd deze beslissing te bekrachtigen. Daarna zou deze in de functie opgevolgd worden door Pierre Ryckewaert. ĀVoor de duur voor zijn aanstelling als gemeentesecretarisĀ (?????) wordt die ontheven van zijn taken en bevoegdheden van ontvanger/ financieel beheerder. Intussen zou volgens Landuyt het nodige gedaan worden om de gewenste procedure verder vorm te geven: ĀDe rechtspositieregeling moet aangepast worden, er moeten evaluatiecriteria vastgesteld worden, de functie moet vacant verklaard worden, enzĀ Ā Elke gemeente heeft een eigen rechtspositieregeling (RPR) van haar personeel. Die moest tegen 1 januari 2009 in overeenstemming zijn met het besluit van de Vlaamse regering (BVR) van 7 december 2007. De vaststelling van de rechtspositieregeling van het personeel is een exclusieve bevoegdheid van de gemeenteraad die niet kan gedelegeerd worden naar het college van burgemeester en schepenen. Deze maatregel zou er moeten voor zorgen dat de objectiviteit van de aanwervingen en bevorderingen van de kandidaten gewaarborgd is.
Laten we eens nagaan wat in de voorbije maanden gebeurd is in dat domein.
Nog in de zitting van 14 juni 2012 (artikel 9) werd aan de raad gevraagd diverse wijzigingen aan de rechtspositieregeling goed te keuren. Ze hebben, onder andere, betrekking op de selectietechnieken (artikel 3.2.32) en selectieprocedure (bijlage 5), de samenstelling van de selectiecommissie (artikel 3.2.15.Ā§2bis), de functiebeschrijvingen (bijlage 4) en de evaluatiecriteria (bijlage 7) voor de gemeentesecretaris en voor de financiĆ«le beheerder. Het voorontwerp van de wijzigingen werd opgesteld door de waarnemende gemeentesecretaris (!) in overleg met het managementteam. Dat is een ploeg die decretaal geleid wordt door de gemeentesecretaris en die de werking van de verschillende gemeentediensten moet coƶrdineren. In tegenstelling tot vroeger kan nu ook de financiĆ«le beheerder zich kandidaat stellen om secretaris te worden. In artikel 3.9.8 staat namelijk de voorwaarde Ātitularis zijn van de graad van financieel beheerder of van afdelingsfunctionaris (schalen A4a-A4b) of van sectorfunctionaris (schalen A1a-A3a). De burgemeester verklaarde toen dat de procedure voor het aanstellen van een gemeentesecretaris 'stap voor stap op een correcte wijze' verloopt. Maar, wat bedoelde hij daarmee eigenlijk? Misschien is mij daar iets ontsnapt, maar is er dan verder nog iets gebeurd? Op welke datum moesten de kandidaturen ingediend zijn? Zijn er al examens afgelegd, is de selectiecommissie al samengesteld? De functie werd exact 13 maanden geleden opengesteld!
En de financiƫle beheerder? De functie van financieel beheerder in Middelkerke werd nog steeds niet vacant verklaard? Ik zal dan maar een stoute vraag stellen: is dat misschien om Pierre Ryckewaert toe te laten in noodgeval terug te keren naar zijn vroegere functie? Daarmee is wel een belangrijk gevolg verbonden! In de gemeenteraad van 8 maart 2012 wordt Ryckewaert weliswaar ontheven van zijn taken en bevoegdheden van ontvanger/ financieel beheerder en dit voor de duur tot zijn aanstelling tot gemeentesecretaris. Hij blijft echter wel deels verantwoordelijk, zolang de nieuwe beheerder waarnemend is. Dat maakt dat hij eigenlijk een dubbele pet op heeft. Het gemeentedecreet voorziet dat de secretaris de financiƫle beheerder moet controleren. Hij controleert dus zichzelf en dat is vanzelfsprekend onaanvaardbaar.
Hoe verloopt de procedure voor het voorleggen en goedkeuren van de jaarlijkse rekeningen? De gemeenteraad spreekt zich in de loop van het eerste semester van het boekjaar dat volgt op datgene waarop de rekening betrekking heeft, uit over de vaststelling van de jaarrekening. De jaarrekening geeft een overzicht van alle boekhoudkundige verrichtingen en geeft aan de hand van de balans en van de resultatenrekening de financiĆ«le toestand weer van het gemeentebestuur. De goedkeuring van de jaarrekening ontlast de ontvanger van de financiĆ«le verplichtingen. (ook voor een stuk ontlasting van het schepencollege en van de secretaris Ā controleur). Op 9 augustus 2012 werd in Middelkerke de eindafrekening en kwijting voor de rekening 2011 politiezone en gemeente, voorgelegd aan de gemeenteraad en goedgekeurd. Voor de gemeente is er ook een tussenafrekening tot 9.8.2012. Op dat ogenblik was Pierre Ryckewaert verantwoordelijk voor de rekening en als waarnemend secretaris verantwoordelijk voor de controle. Pas op 28 februari 2013 werd door de gouverneur kwijting verleend voor wat betreft de bijzondere rekenplichtige voor de politiezone Middelkerke. Tot op heden is er nog geen kwijting verleend door de gouverneur voor wat betreft de eindafrekening gemeente. Waarom niet? Klopt er misschien iets niet? Heeft er al iemand klacht neergelegd? Mocht er reeds een reactie vanuit de provincie genoteerd worden? Ik begrijp het gewoon niet!
Besluit Als reactie op mijn vorig artikel met hetzelfde onderwerp, schreef een Āonbekende inwonerĀ dat ik met grote achterdocht keek naar de hangende benoeming van de functies gemeentesecretaris en gemeenteontvanger en dat ik onterecht vriendjespolitiek suggereerde. Hij/zij benadrukte dat het gemeentebestuur in deze aangelegenheid correct en goed heeft gehandeld, zoals het een goede huisvader behoort: Āhet geeft blijk van goed bestuur in het belang van de gemeente en van alle inwoners.Ā Ik ben benieuwd of hij/zij nog steeds die mening toegedaan is. Waarschijnlijk wel, maar ik denk er alvast anders over!
Waarom dat verschil tussen de drie onder-deelgemeenten? Ik wil eerst en vooral proberen het verschil te verklaren tussen de drie onder-deelgemeenten. In Westende-bad verblijven en wonen natuurlijk ook Walen. De twee landsdelen staan anders tegenover het koningshuis. Traditioneel is WalloniĆ« meer koningsgezind dan Vlaanderen. In Lombardsijde wonen nog militairen en ex-militairen in wat de ĀmilitaireĀ wijk genoemd wordt. Van hen wordt verwacht dat zij koningsgezind zijn, maar slechts een paar vlaggen getuigden daarvan. In Westende-dorp zijn er meer campings en vakantiehuisjes. Daar zijn de mensen eerder aan het genieten van hun vakantie.
Geloven de Belgen nog wel in de monarchie? Dat is natuurlijk een vraag waarop de ene positief en de andere negatief zal antwoorden.
Wat zeggen de tegenstanders van de monarchie?
We stellen vast dat heel wat argumenten kunnen aangehaald worden, die aan de basis liggen van het verminderd succes van het koningshuis.
Het voornaamste en meest gehoorde argument tegen de monarchie betreft de erfopvolging. Veel mensen vinden dat dit niet democratisch is en niet meer van deze tijd: Āeen relict uit lang vervlogen tijdenĀ De erfelijkheid van het koningschap is in strijd met artikel 1 van de ĀUniversele Verklaring van de Rechten van de MensĀ, zo stelt Piet Wittevrongel uit Blankenberge. ĀAlle mensen worden vrij en gelijk geborenĀ. Het kan dus volgens hem niet dat je door erfopvolging staatshoofd kan worden. Bovendien worden er aan de koning helemaal geen eisen gesteld, behalve die van zijn afkomst. Een gekozen staatshoofd, zou integendeel getest moeten worden op kwaliteit en zou de steun van het hele volk moeten verdienen. De vorst is onschendbaar. Dat betekent dat de ministers verantwoordelijk zijn voor zijn doen en laten. Ook dat is ondemocratisch, wordt beweerd, want volgens de wet moet iedereen op gelijke manier behandeld worden. Waarom mag de koning daar dan van afwijken?
Een tweede tegenargument slaat op het kostenplaatje dat de belastingsbetaler moet ophoesten aan het koningshuis. Onder koning Filip zien de werkingskosten van de Koninklijke familie er uit als volgt:
De leden van de Koninklijke familie die in aanmerking komen voor een dotatie, hebben ook recht op huisvesting. Dat BelgiĆ«, als zeer klein land, nu recordhouder wordt met 2 koningen en 3 koninginnen, dat stuit veel mensen tegen de borst. Er wordt dan wel eens vergeleken met Āmijn eigen schamel pensioentjeĀ
Wisten jullie dat ĀKoninklijkĀ met een hoofdletter moet geschreven worden en ĀkoningĀ en ĀkoninginĀ niet?
En de voorstanders?
Wie zijn dat? Voorstanders van de monarchie beweren wel eens dat zij de echte Belgen zijn en noemen zich belgicisten. Onder hen zijn er heel wat, vooral vrouwen, die gewoon houden van de koning en de koningin en hun kroost uit gevoelsredenen. Paleizen, een troon, prinsen en (mooie) prinsessen, geven hen het gevoel in een sprookje te leven. Sommige zien er iets bovenaards in. Ze worden aangetrokken door de grandeur, de magie en de fascinatie voor alles wat prinsen en prinsessen doen. Filip maakte trouwens zelf tijdens zijn recent bezoek aan Disneyland in CaliforniĆ« op 4 juni 2013 de vergelijking. Hij bedankte de CEO van Disney Āomdat u de prinsen en prinsessen erg populair maakt".
De meeste media dragen ruimschoots bij om het imago van de Koninklijke familie hoog te houden. Waarom? Maakt dat deel uit van de campagne tegen de N-VA en het Vlaams Belang die de eenheid van het land willen verbreken? Dat geldt eveneens voor de politieke partijen van de meerderheid, vooral voor de Waalse, die als de dood zijn voor het uiteenvallen van het land. PS - voorzitter Paul Magnette benadrukte het historisch karakter van 21 juli 2013. De manier waarop de machtsoverdracht tussen koning Albert en de nieuwe koning Filip verliep, bewijst volgens hem dat ons land zijn stabiliteit teruggevonden heeft. Hij vindt dat goed Āop een moment waarop de media van over de hele wereld op ons land focussen". Ook de CD&V is een fervent verdediger van het koningshuis. De ex-premiers houden niet op met het zwaaien van de loftrompet over de koning. Onder druk van Chris Peeters zegt voorzitter Wouter Beke dat koning Filip een 'hedendaagse invulling' aan het koningschap zal kunnen geven. Hij verwijst naar de impact van de zesde staatshervorming. "We leven sinds kort in een ander land, waarbij het zwaartepunt van de politieke besluitvorming is verschoven naar de deelstaten.Ā Onder die politici zijn er ook die zeer graag aan het koninklijk hof verschijnen, ja zelfs die azen op een adellijke titel of minstens op het krijgen van onderscheidingen.
Filip en Mathilde zullen een ideaal koningspaar vormen. Mathilde heeft sociaal talent en is de liefhebbende moeder van 4 kinderen. Filip is een goede vader en dat is iets dat hij alvast beter kan doen dan zijn vader. Hij kwam altijd wel wat houterig en verlegen over, maar hij is sinds zijn huwelijk met Mathilde enorm geƫvolueerd. Volgens zijn vader heeft hij een warm hart en bezit hij het intellect om het land zeer goed te dienen.
Volgens de baron Buysse zijn politiek en monarchie de twee belangrijkste bouwstenen voor het welzijn van de burger.
De leden van het Koninklijk Huis zijn onmisbaar als ambassadeurs bij internationale handelsbetrekkingen. Commentaar van de tegenstanders Dit is een hardnekkige mythe. De handelsmissies waarbij een lid van het koningshuis aanwezig is, doen het niet aantoonbaar beter of slechter dan handelsmissies van landen zonder koning, koningin, emir, groothertog of keizer. En mocht het wel zo zijn, dan is niet gezegd dat een president niet dezelfde invloed op handelspartners zou kunnen uitoefenen. De reden is even simpel als ontnuchterend: de markt heeft geen boodschap aan sprookjes. Als de deal goed is, is de deal goed. Als de deal slecht is, is de deal slecht.
De idee van een monarchie ligt te diepgeworteld in onze samenleving , dat moet je niet willen veranderen. Tradities en ĀroyalsĀ moeten gerespecteerd worden, ook de geschiedenis. Commentaar van de tegenstanders: Het was ooit traditie dat kinderen na de lagere school meteen aan het werk moesten, tot ingezien werd dat kinderen beter af zijn als ze doorleren en pas later gaan werken. Het was ooit goed gebruik om slaven uit Afrika op te halen en aan het werk te zetten in Zuid-Amerika, tot men inzag dat die slaven ook mensen waren en ze gelijke rechten verdienden.
Het koningshuis houdt ons volk bij elkaar.De koning is het symbool voor de samenhang van BelgiĆ«. Commentaar van de tegenstanders: Omringende republieken bewijzen dat er zonder geĆ«rfde macht genoeg samenhorigheid en nationalistische gevoelens bestaan. Kijkt maar naar ĀQuatorze JuilletĀ in Parijs! Of naar Ā Independence DayĀ in de Verenigde Staten? Heeft u wel eens aan een Italiaan gevraagd of hij trots is op zijn afkomst?
Wat het kostenplaatje betreft: het wordt de grootste hervorming/aanpassing naar omlaag van het dotatiesysteem uit de geschiedenis van het land. De leden van de Koninklijke familie zullen ook personenbelasting moeten betalen op het gedeelte ĀvergoedingĀ. En ook BTW en accijnzen. Het aantal begunstigden werd verminderd. In de toekomst zullen enkel de vermoedelijke troonopvolger, de overlevende echtgeno(o)te van de Koning, de overlevende echtgeno(o)te van de vermoedelijke troonopvolger en de koning die voortijdig zijn functies neerlegt, en zijn overlevende echtgeno(o)t(e) een dotatie genieten. De broers en zussen van de vermoedelijke troonopvolger zullen dus niet langer recht hebben op een dotatie. Als overgangsmaatregel behouden Astrid en Laurent hun dotatie. Commentaar van de tegenstanders: Die dotaties blijven veel te hoog. De Koninklijke familie is al rijk genoeg. Volgens journalist Rik Van Cauwelaert (Knack) heeft koning Boudewijn in 1993 een fortuin nagelaten van twaalf miljard frank, grotendeels weggestopt op buitenlandse rekeningen. Dat geld was afkomstig uit het Koninklijke aandeelhouderschap bij de Generale Maatschappij en tal van andere grote nationale en internationale ondernemingen, en uit de opbrengsten van de voormalige kolonies. De Koninklijke familie zou via de Koninklijke Schenking, de Civiele Lijst en een via de Belgische Staat gegenereerd familiefortuin over voldoende middelen beschikken. Wat de belastingen betreft, die worden slechts geheven op een klein deel van de dotatie, namelijk op circa 132.000 euro, zijnde de bruto jaarwedde van een regeringslid. Volgens de berekening van ĀDe StandaardĀ zouden de dotaties daarmee slechts met een half procent verminderd worden.
Filip zal het hof verburgerlijken en moderniseren. Iedereen verwacht dat ook maar sommige voorstanders van de monarchie vrezen dat deze hierdoor zal uitgehold en ondermijnd worden.
Zoveel politieke invloed heeft de koning helemaal niet meer tegenwoordig. Commentaar van de tegenstanders: Ondanks de beperktere concrete politieke macht is er tijdverspillend veel interactie tussen Paleis en Ministers. De koning benoemt de (in)formateur. Op zich zou je kunnen zeggen dat hij daardoor redelijk wat (politieke) macht heeft. Je zou kunnen aandragen dat het onverantwoord is om, Ćn een democratie, een ongekozen iemand, zonder bewezen kwaliteiten voor wat hij doet, zoiets politiek belangrijks te laten doen. Al helemaal omdat het in de praktijk er vaak op neer komt dat hij zich laat leiden door verschillende adviesgroepen. De koning moet onder elk wetsvoorstel (wat dan al door de verschillende kamers is geweest) zijn handtekening zetten. De officiĆ«le mededeling over de troonswissel wordt door verschillende, voornamelijk Vlaamse fracties aangegrepen om te pleiten voor een moderne, meer protocollaire monarchie. De ene partij is daar al wat explicieter in dan de andere. De koning zou geen rol meer spelen bij het bekrachtigen van wetten, het genaderecht of de benoeming van ministers en staatssecretarissen. Vooral dat laatste maakt het voor een republikein schier onmogelijk om carriĆØre te maken in de Wetstraat.
De meerderheid wil het. Commentaar van de tegenstanders: Het is quasi onmogelijk correcte, objectieve cijfers daarover te vinden. Er werd nog nooit een referendum daarover uitgevoerd. Het blijft dus bij peilingen. Als drie Vlaamse partijen, die zich republikeinen noemen, in Vlaanderen samen een meerderheid uitmaken, dan betekent dat toch iets.
Bronnen
Tekst van Bert Kruismans in ĀHet NieuwsbladĀ van 22 juli 2013
Middelkerke en Westende: Misschien wisten jullie dat nog niet?
Stijgend aantal inbraken
Het aantal woninginbraken in ons land is vorig jaar gestegen met 7,5 procent. Dat is de sterkste stijging sinds het begin van de tellingen in 2000. Inbrekers zouden vooral huizen op het platteland viseren. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Milquet. In 2012 vonden er in ons land 75.268 woninginbraken plaats, maar liefst een kwart meer dan in 2008. Hoeveel er niet werden aangegeven, zal natuurlijk altijd een geheim blijven. Werden ze wel allemaal doorgegeven aan de statistici? Dat is maar een ĀstouteĀ vraag van mijnentwege. Zou het misschien kunnen dat de overheid de toestand wel eens mooier durft voorstellen dan ze is? "Het aantal inbraken is duidelijk economisch gerelateerd", zegt Catherine De Bolle, commissaris-generaal van de federale politie. "We zien veel lokale daders in de statistieken. Er worden ook veel feiten gepleegd door rondtrekkende dadergroepen, maar die vestigen zich steeds vaker in ons land." De politie verwacht veel van het protocol met RoemeniĆ«, waardoor enkele Roemeense agenten in BelgiĆ« verblijven en samenwerken met onze politie. "In 2011 werd al een dergelijk protocol afgesloten met Bulgarije en dat wierp vruchten af."
De cijfers geven natuurlijk wel een tendens aan in elke gemeente, maar hoe meer inwoners in een gemeente, hoe meer huizen. Om de badplaatsen met elkaar te kunnen vergelijken moet men ook kijken naar het percentage inbraken per 1.000 inwoners.
2011
2012
+- %
Aantal Inwoners 1.5.2013
% per 1000 Inwoners
Blankenberge
63
67
+6,35
19.701
3,4
Bredene
74
81
+9,46
16.826
4,8
De Haan
64
84
+31,25
12.538
6,7
De Panne
24
35
+45,83
10.808
3,2
Knokke-Heist
166
180
+8,43
33.577
5,4
Koksijde
64
103
+60,94
22.202
4,6
Middelkerke
79
85
+7,59
19.084
4,5
Nieuwpoort
51
41
-19,61
11.425
3,6
Oostende
274
363
+32,48
70.436
5,2
De ĀRotondeĀ is weer gesloten!
Dat ĀDe RotondeĀ, als architecturaal hoogstandje en wegens zijn historische achtergrond aan Middelkerke een enorme meerwaarde biedt, daarin zal wel niemand mij tegenspreken. Het werd van 1909 tot 1911 gebouwd, naar het ontwerp van de befaamde architect Octave Van Rysselberghe. In juni 1911 werd het luxehotel geopend. Het telde toen 120 kamers, twee liften en zestien baden met warm zeewater. Zelfs de leden van de Koninklijke familie kwamen hier op vakantie en in die tijd betekende dat nog heel wat. Na de schade van de Eerste Wereldoorlog werd het in het begin van de jaren 20 gerestaureerd. De zuidelijke vleugel werd niet meer volledig herbouwd. Na de Tweede Wereldoorlog deed nog enkel de gelijkvloerse verdieping dienst als hotel (onder de naam Hotel Rotonde). De rest van het gebouw werd in appartementen verbouwd. Het geheel droeg de naam "Grand Hotel Bellevue". Het werd in 1983 een beschermd monument en in 1999 zorgde een grote restauratie voor het definitieve behoud. Het hotelgedeelte (10 kamers) vormde in 2009 het decor voor het televisieprogramma "Het hotel Westende" op VT4. Vijf duoĀs, elk met een eigen visie en stijl werden toen op het hotel losgelaten. Ze moesten het drie maanden lang samen opknappen terwijl de hoteldeuren openbleven en ze kregen de meest bizarre gasten over de vloer. De kandidaten werden van nabij gevolgd door een driekoppige jury bestaande uit een manager, een kok en een journaliste. Het meest talentvolle en koelbloedige duo dat overbleef mocht het hotel uitbaten en kreeg daarvoor een belangrijk startkapitaal. Dat werd echter geen groot succes en ook de latere uitbaters konden dat niet bewerken. Wat er van waar was, weet ik niet, maar je kreeg wel eens een negatieve recensie te lezen op internet. Vier jaar later horen we nu dat het hotel verkocht zou zijn aan een particulier die er een groot appartement voor zichzelf zou willen van maken. Als dat juist is, dan zal er dus geen hotel meer zijn in ĀDe RotondeĀ.
En zo brokkelt de ĀgrandeurĀ steeds maar verder af.
Zomerhit van Radio 2
Op vrijdag 16 augustus 2013 organiseert Radio 2 zijn jaarlijks zomerhit-feestje in Westende. Van 1970 tot 1972 waren ze al eens in Middelkerke. Ronse en Aalst mochten tussendoor dan eens gaststad spelen en van 1977 tot 2000 vond deze prijsuitreiking plaats in Blankenberge. Op zaterdag 18 augustus 2001 verhuisden ze dan weer naar de zeedijk aan het Casino van Middelkerke, waar ze tot 2004 hun vaste stek hadden. In 2005 verhuisde de zomerprijsuitreiking nog maar eens en dit keer ging de ĀeerĀ naar Westende, waar ze tot vandaag nog steeds een onderkomen vinden. Op dit evenement wordt de grootste zomerhit bekroond, maar er worden ook winnaars verkozen in verschillende nevencategorieĆ«n. Voor elke categorie kan gestemd worden op de website van Radio 2. De show is rechtstreeks te volgen op Radio 2 en sinds 2011 ook op televisie VRT.
Weer in Westende-dorp Ik heb al enkele keren geschreven dat ik de locatie ĀSint-LaurentiusdijkĀ niet zoĀn beste keuze vind. Waarom? De doorgang naar het Sint-Laurentiusstrand, via de Strandlaan, wordt gedurende een gans weekend afgesloten en de in Westende-dorp verblijvende vakantiegangers moeten ofwel naar Westende-bad met de auto, die ze daar niet kwijt geraken, ofwel een hele omweg maken om op hun favoriete plaats op het strand te geraken. Bovendien is dan de dijk niet toegankelijk voor fietsers en wandelaars. Krijgt radio2 dan ook nog de betaalde parking cadeau, zoals de gratis inzet van het gemeentepersoneel? Ik was dus tevreden toen ik verleden jaar hoorde en zag dat het zangfeest nu zou plaatsgrijpen aan de rotonde. De podia en de tribunes en de tenten stonden daar goed, volgens mij, deels op het strand en deels op de dijk. Spijtig genoeg sluit de ĀRotondeĀ nu zijn deuren zodat de faciliteiten ervan niet langer beschikbaar zijn. Volgens toerismeschepen Michel Landuyt zijn de handelaars te vinden voor de nieuwe locatie. Wie zijn dat dan wel? De uitbater van ĀSint-LaureinsĀ dat tijdens dat weekend voorbehouden wordt als logement en salon van de ĀsterrenĀ? Voor de andere handelaars kan dat volgens mij geen verschil maken, of het feest nu aan het ene of aan het andere uiteinde van de dijk plaatsgrijpt.
Een zorgeloos feest wordt het niet Het jaarlijks muziekfeest dreigt dit jaar in mineur te zullen verlopen. De relatie tussen de radiozender en de ĀartiestenĀ uit het schlagergenre is immers vertroebeld. Reden van de onvrede van de Vlaamse zangers is dat hun muziek niet wordt gedraaid tijdens de dagprogrammatie. Een verzoeningsgesprek tussen manager Dirk Somers (Radio 2) en de belangenvereniging Vlaamse Podium Artiesten (VLAPO) leverde geen resultaat op, behalve enkele vage akkoorden. De VRT zal nu wel iemand aanstellen als aanspreekpunt en zij zijn bereid om met de managers rond de tafel te gaan zitten. Jo De Clerck, voorzitter van de VLAPO: ĀHet blijft onvoldoende. Wij blijven onze artiesten aanraden zich niet voor de kar van Radio 2 te laten spannen". Somers zou zelfs verklaard hebben datschlagers de luisteraars wegjagen. Ondertussen besliste het management van Laura Lynn (foto Kurt Maddens) en Willy Sommers dat ze niet naar 'Zomerhit' gaan zolang de VRT aan dat standpunt vasthoudt.
Wordt het Epernayplein de thuisbasis van de VRT? Carine De Jonghe, afgevaardigd beheerder van de VVV (vereniging voor vreemdelingenverkeer) beweert inderdaad dat de onderhandelingen daaromtrent opgestart zijn. Volgens haar zouden trouwens nog andere vormen van samenwerking met de VRT in de maak zijn. De openbare omroep zou sterk geĆÆnteresseerd zijn in het Epernayplein als evenementenlocatie, dus niet in het echte ĀEvenementenpleinĀ van Middelkerke, het luxe-marktplein. Haar voorbeeld is wat slecht gekozen als ze verder beweert dat er alvast een remake gepland is van ĀOchtendkurenĀ met Somers en Verschueren in het Middelkerks casino (binnen dan!)
Bron Artikel in ĀHet Laatste NieuwsĀ van 3 mei 2013 door Paul Bruneel
Sint-Laurentiusdijk eindelijk klaar
Vlak voor de start van het nieuw zomerseizoen, juist op tijd dus, werd de renovatie van de Koning Ridderdijk afgewerkt. Het ziet er goed uit. Dat mag ook wel, want we hebben er lang genoeg moeten op wachten. Inderdaad, in ĀHet NieuwsbladĀ van 10 juli 2008 las ik al dat de gemeenteraad de renovatie in Westende goedgekeurd had. Volgens schepen Janna Rommel-Opstaele (Open VLD). zouden de werkzaamheden begin 2009 starten en nog voor het zomerseizoen klaar zijn. Er zouden nieuwe tegels gelegd worden in wat de laatste fase van de totale dijkrenovatie genoemd werd. Eerst zou het stuk tussen de Strandlaan en de Oceaanlaan aangepakt worden en daarna de zone tot aan de Flandrialaan. Maar het surfgebouw bleek, als ĀparadepaardjeĀ, de absolute voorrang te genieten en daarom werd het stuk tussen de Strandlaan en de Oceaanlaan pas als laatste afgewerkt. Het doortrekken van het fietspad in de Strandlaan vind ik een goede zaak. Na enkele mislukte pogingen, staan er nu tien banken die beter opgesteld zijn dan vroeger, met een beter zicht en met minder kans op verzanding. Toch heb ik al stemmen gehoord die het spijtig vinden dat de toiletten ter hoogte van de Strandlaan niet meer beschikbaar zijn. Die van de ĀKwinteĀ zijn inderdaad wat ver afgelegen voor strandgasten die het strand naar Lombardsijde toe bezetten.
Ziehier enkele beelden op het einde van de werken.
Inhuldiging van twee petanquebanen in Lombardsijde
Op woensdag 17 juli 2013 om 11u zouden de vier nieuwe petanqueterreinen naast sporthal De Bamburg te Lombardsijde ingehuldigd worden. Daar moest ik natuurlijk bij zijn. Ik was daar een paar dagen geleden al voorbij gereden met de fiets en ik vind het aanleggen ervan een zeer goed initiatief. Het is geen megaproject en dus niet peperduur en zo kunnen (vooral) de ouderen zich ook overgeven aan hun geliefkoosde bezigheid. Ik was daar natuurlijk stipt op tijd en de vroegere ĀBond voor Grote en Jonge GezinnenĀ (nu OKRA genoemd), die er voortaan elke woensdagvoormiddag zal spelen, was zich al aan het inspelen. Ik kon vaststellen hoe handig omgegaan werd met de koord met magneet, om niet steeds te moeten bukken bij het oprapen van de petanqueballen. Het werd 11u10 en nog steeds werden geen aanstalten gemaakt om in te huldigen. Schepen voor sport Devey kwam toen wel aan en drukte iedereen de hand. (ook de mijne!) Ik had toen al geprobeerd om plaats te nemen op het Bamburgterras maar, alhoewel de helft van de stoelen nog vrij was, mocht ik alleen ver van de petanquebanen gaan zitten, want alles werd ĀbezetĀ verklaard. Om 11u15 (academisch kwartiertje, nietwaar) vond ik het welletjes en heb ik mijn fietstocht maar verder gezet. Spijtig, want achteraf hoor ik dat de inhuldiging in een Zuid-Franse sfeer heeft plaatsgegrepen. Warm was het in elk geval, er was ook een glaasje Ricard beloofd voor de liefhebbers. Ricard is ontstaan na een strenge selectie van natuurlijke ingrediĆ«nten: aromatische planten van de Provence: zuivere alcohol, water, suiker en caramel. Droegen de spelers dan misschien ook een Baskische baret?
De burgemeester zou ook een balletje geworpen hebben. Dat was zeker na het Āpolitiek halfuurtje'? De petanqueterreinen liggen er voor iedereen en zijn gratis beschikbaar. Hier zien jullie een paar fotoĀs ervan.
Hebben jullie nog weet van andere? Ik zou die ook willen kennen.
Moord en zelfmoord in Westende in 1926
In de Lombardsijdelaan 59 woonde het huisgezin Febronius Casselman en Victorine Louisa Marchandt. Het echtpaar was pas drie jaar gehuwd maar het geluk in het huisgezin was ver te zoeken. Hij was een weduwnaar met drie kinderen, wiens eerste vrouw tijdens de bezetting in Oostende door een bom gedood werd. Hij was een buitengewoon sterke man, zeer brutaal en gevreesd in heel de omgeving. Hij was afkomstig van Bredene waar hij op 30 december 1882 geboren werd. De vrouw, geboren in Westende op 24 juli 1880, was een weduwe met vier kinderen: Achiel 17 j, Maria 15j 11m, Magdalena 15j 2m en Julia 13j. Haar eerste man Emilius Coppens (geboren in Westende op 30.9.1878) waarmee ze in 1908 in Westende huwde, stierf' kort na de wapenstilstand in Hannover (Duitsland) als krijgsgevangene. Drie weken vĆ³Ć³r de feiten, had haar tweede man het ouderlijk huis verlaten. Hij nam al het beschikbaar geld mee en liet zijn vrouw met 4 kinderen achter. Op zaterdag 9 oktober 1926 ontving mevrouw Casselman een schrijven van haar man, met de melding dat hij Ās anderendaags zou afkomen om zijn kiesplicht te vervullen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Deze tijding veroorzaakte veel ontroering en schrik in het huishouden. Victorine liet zelfs aan haar familie weten dat zij een ongeluk vreesde. De dag van zondag 10 oktober verliep tamelijk normaal en op maandag 11 oktober scheen de man zelfs goed gezind, Hij stelde voor het gemeenzaam leven te hervatten en de zaak, een vishandel, samen voort te zetten. Hij spande paard en kar in en zegde voor zaken naar Nieuwpoort te vertrekken, Een uur nadien echter keerde hij reeds terug en vond de vrouw alleen in de keuken. Deze wilde naar achter gaan doch kreeg onverwacht een slag op het hoofd, met een zware hamer, die de kerel uit zijn binnenzak haalde. De vrouw stortte ten gronde en verloor veel bloed uit een gapende wonde. De wreedaard bracht daarna nog verschillende wonden toe met een scheermes. De zoon van de vrouw, Achiel, kwam op het hulpgeroep van zijn moeder toegesneld en vond haar bewusteloos te midden van een plas bloed. De moordenaar beval hem terstond te vertrekken als hij niet hetzelfde lot wilde ondergaan. De jongeling liep naar buiten om buren en politie te verwittigen. Deze kwamen ter plaatse doch vonden het huis gesloten. De deuren en vensters werden ingebeukt en toen de moordenaar geen uitweg meer zag, pleegde hij zelfmoord door met een scheermes zijn keel en zijn polsader door te snijden. Casselman werd op woensdagavond 13 oktober ter aarde besteld. De vrouw werd op donderdagvoormiddag 14 oktober om 9 uur begraven.
Bron: De Zeewacht 15.10.1926
Twee Tsjechen vermoord in villa ĀSybarisĀ in 1944
De hiernavolgende informatie is afkomstig van Jaak Maes, die een groot gedeelte van zijn jeugd doorbracht in Westende en die het zeer interessant boek ĀDe AfrekeningĀ schreef, waarover ik het in de toekomst nog vaker zal hebben.
Lannoye veinst waanzin Tijdens de daaropvolgende nacht, werd de dader langdurig verhoord. Gevraagd naar zijn zoon, antwoordde hij ĀHij ligt in de kliniek in Oostende maar hij zal wel naar huis komenĀ. Hij scheen zich niets van de moord te herinneren. Hij zou zelfs een drietal keren het bewustzijn verloren hebben. Omdat de dokter die hem behandelde geen tekenen van zinsverbijstering opgemerkt had, vermoedde men dat Lannoye krankzinnigheid veinsde.
Het onderzoek naar de moord op Claudine heeft bij veel mensen vragen opgeroepen. Er kwam maar geen schot in de zaak. Talloze personen werden ondervraagd en onderzoeken werden aan de lopende band uitgevoerd. Vele (gefantaseerde) getuigenissen die mekaar tegenspraken en tot niets leidden werden genoteerd. Telkens doken weer rode sportautoĀs op en talrijk waren de gemelde bezoeken van Claudine (of iemand die er op geleek) aan alle mogelijke plaatsen in Lombardsijde. Vooral in het militair kamp wemelde het van rijkswachters die de officieren en manschappen ondervroegen. Van de schildwachten werd verwacht dat ze misschien iets verdacht zouden opgemerkt hebben. De misdaad werd echter nooit opgehelderd.
Claudine werd begraven op het kerkhof van Lombardsijde. Hieronder zien jullie haar graf.
Bronnen Roger Timmermans, Oostende Artikels van Eddy Surmont en van Marc Metdepenningen in ĀLe SoirĀ Verschillende artikels in ĀDe ZeewachtĀ in 1957
De feiten Vrijdagavond 21 mei 1983 omstreeks middernacht, verliet Danny Tack, 27 jaar, sinds 1980 secretaris van het OCMW van Groot-Middelkerke en zoon van Henri, jarenlang gemeentesecretaris in Westende, de herberg ĀCentralĀ in de Meeuwenlaan in Westende-bad, uitgebaat door zijn nicht en haar echtgenoot. Hij reed met de fiets naar huis in Westende-dorp.
Enkele tientallen meters voorbij de dancing ĀLorenzoĀ, (ex ĀRelais-du-LacĀ en ex ĀVacarsaĀ), op de hoek van de Koninklijke baan en de Henri Jasparlaan, werd hij de weg afgesneden door een personenwagen. Er ontstond een vechtpartij. Alhoewel Danny een sterke man was, moest hij toch het onderspit delven. Hij overleed in de duinen aan de hem toegebrachte verwondingen en werd er omstreeks 6 uur 40 door de fietsende Raymond Coulier aangetroffen. Aangezien het slachtoffer slechts in het bezit was van enkele muntstukken, kan men inderdaad gewagen van een Āmoord om wat kleingeldĀ, zoals ĀDe ZeewachtĀ van 27 mei 1983 destijds kopte.
De daders Op dinsdag 25 mei heeft de politie van Waterloo zeven jongeren uit Waterloo en Eigenbrakel aangehouden. Eerst zag het gerecht geen verband met de moord op Danny Tack tot op zondagmiddag 30 mei aan het station van Brugge een groene Mercedes aangetroffen werd die blijkbaar door de jongerenbende gebruikt werd om de overvallen en aanrandingen te plegen en waarin bloedsporen aangetroffen werden.
Bron Artikel van Eddy Surmont op zaterdag 8 april 1989
Moordpoging op camping Cosmos in 2004
Een wandelaar vond op 1 augustus omstreeks 8 uur Ās morgens Benedicte Genevois (32) uit Elsene, zwaar bloedend op, het strand van Sint-Laureins in Westende. De vrouw was het slachtoffer van messteken en werd meteen naar het ziekenhuis in Oostende gebracht. Volgens het parket van Brugge verbleef de vrouw, samen met haar bijzit, op een flat die ze huurde in Westende. Daar kwam het tussen beiden tot een ruzie. De vrouw vertrok razend naar de caravan van een bevriend koppel op de camping Cosmos, langs de Kustbaan. Ook daar kwam het weer tot een ruzie, waarna de vrouw een mes trok en diverse steken toebracht aan de 32-jarige Benedicte Genevois. De Elsense strompelde langs de duinen en bezweek uiteindelijk op de rand van het strand van Sint-Laureins. De politie die een sporenonderzoek uitvoerde, vond bloedsporen van op de plaats waar de vrouw gevonden werd, tot aan de caravan op de camping. De enorme bloedvlekken op de kledij van het slachtoffer deden het ergste vrezen, maar al meteen werd de ambulanciers duidelijk dat de verwondingen in de borststreek niet echt diep waren. De vrouw mocht het ziekenhuis reeds na korte tijd verlaten.
Bronnen Artikel in ĀHet NieuwsbladĀ van dinsdag 3 augustus 2004 door Yvan Naessens Artikel in ĀLa DerniĆØre HeureĀ door Gilbert Dupont
Lijk van onbekende man gevonden op het strand in 2005
Op dinsdag 7 december 2005 werd omstreeks kwart voor 9 Ās ochtends het lichaam gevonden van een onbekende man op te strand van Westende. Het betrof een man van ongeveer 60 jaar oud en 1m59 groot. Hij droeg een blauwe werkmansbroek en jas. Hij was vermoedelijk slecht te been en had een litteken op de rechterelleboog.
Meer informatie heb ik daarover niet kunnen vinden.
Jonge vrouw steekt vriend neer in Lombardsijde in 2006
Een 20-jarige vrouw heeft in de morgen van 17 juli 2006 in Lombardsijde, haar 24-jarige vriend met een keukenmes neergestoken. De jongeman werd in kritieke toestand in allerijl naar het ziekenhuis gebracht. De moordpoging gebeurde in de ouderlijke woning. Het incident gebeurde omstreeks 5 uur in de Baronstraat, na een hoogoplopende ruzie. De man wilde een einde maken aan de relatie. De vrouw, een FranƧaise, nam een mes en stak haar slapende vriend twee keer in de borst. Daarbij werden zijn longen geperforeerd maar hij overleefde de steekpartij.
Bron: belga
47-jarige vrouw vermoord met keukenmes in Westende in 2011
Bron Artikel van Dany Van Loo in ĀHet NieuwsbladĀ van 12 en 13 mei 2011 Artikel in ĀHet Laatste NieuwsĀ van 18 mei 2011
Tiener naar jeugdinstelling na steekpartij in Westende in 2012
Een 15-jarige uit Westende (Middelkerke) is door de jeugdrechter in een gesloten instelling geplaatst na een steekpartij in Westende. De feiten vonden plaats op zaterdag 7 april 2012 Ās middags. De dader stak zijn 17-jarige slachtoffer in de rug na een discussie. Het slachtoffer kon naar huis lopen om de hulpdiensten te verwittigen. Hij was niet levensbedreigend gewond. Omdat de twee elkaar kennen, was het voor de politie niet moeilijk de dader te vinden. Die ontkende wel gestoken te hebben. De jeugdrechter stuurde hem na verhoor naar de gesloten instelling van Everberg.
Bronnen: Belga Artikel in ĀDe StandaardĀ van 09/04/2012doorjns