Het is niet de eerste keer dat ik zeg en schrijf dat onze gemeente van het bestrijden van sluikstorten en hondenpoep een topprioriteit gemaakt heeft. Terecht en gelukkig maar! Dit is het vierde blogartikel dat ik wijd aan de verbeten strijd die het huidig bestuur nu al meer dan 12 jaar voert tegen eigenaars van honden (of liever hun poep) en tegen sluikstorters. Wie zich wil inleven in deze strijd kan mijn artikels De weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens
(11.4.2010) en Hondendrollen en paardenvijgen (26.9.2007) raadplegen in de map Milieu. Er wordt een leger van bestrijders ingezet, uitgerust met een grote verscheidenheid aan voertuigen en middelen: veiligheidsagenten, stadswachten, jobstudenten, milieuambtenaar, preventiemedewerkers, de GAS ambtenaren en officieren van de lokale en federale en gerechtelijke politie, anonieme controleurs en tenslotte een milieucel om eventuele overtreders te vervolgen. Er worden campagnes gevoerd met folders en affiches. Er wordt gesensibiliseerd en preventieve acties gevoerd. En toch levert dat allemaal weinig of geen succes op.
Publieke vijanden Nr 1 zijn de meeuwen Als vuilniszakken opengepikt worden door meeuwen, dan ligt het vuil meters in het rond te stinken. Werkelijk geen mooi zicht. Hieronder een mooi voorbeeld (foto genomen op 23.9.2013)
Alle badplaatsen krijgen er mee te kampen en iedereen zoekt naar een adequate oplossing. In de toeristische zones van Middelkerke en Westende-Bad organiseerde het gemeentebestuur vorige zomer voor het eerst een speciale en vroege ochtendophaling van huisvuilzakken die opengepikt werden door meeuwen en ... enkel die. Dat waren er tussen 17 juli en 30 augustus niet minder dan 1.243. Voor dag en dauw trok een mobiele ploeg er op uit om het vuil op te ruimen. Waarom dat niet gebeurde in de landelijke zones? Ik zou het niet weten. Nochtans kunnen wij in de Heidestraat wekelijks getuige zijn van het fenomeen. Bij jullie zal dat niet anders zijn. Schepen Devey beweert dat het initiatief zijn vruchten afwerpt. Wat zou hij daarmee bedoelen? Er werd ook al gesuggereerd dat de zakken zouden opgehangen worden, maar dat kan de goedkeuring van de schepen niet wegdragen, wegens te moeilijk voor oudere mensen en voor het personeel. Dat zou de meeuwen nochtans niet zinnen, natuurlijk, want ze kunnen niet ter plaatse fladderen. Maar waar hang je die zakken dan wel op? Aan de huisgevels? Neen, in Oostende en Knokke-Heist werd onlangs een proefproject gestart met haakjes aan verlichtingspalen. Inwoners konden daar hun vuilniszak aan ophangen
maar ze deden het niet!. Ons gemeentebestuur is van plan in het vervolg veel strenger op te treden tegen het veel te vroeg buiten zetten van het huisvuil. Wat zal dat optreden dan wel inhouden? Van wie is die welbepaalde zak in een vakantiecentrum of in een appartementsgebouw? Als de dader dan toch kan gevonden worden, krijgt die dan een GAS boete? Effectief, of blijft het bij woorden? Dat men daarmee de bewoners de schrik op het lijf jaagt (!), mag blijken uit het feit dat sommige daags voordien of zelfs in het weekend hun zakken al op straat plaatsen
telkens weer
De meeuwen hebben het trouwens niet enkel op de vuilniszakken gemunt. Dat mocht, zoals hieronder blijkt, ook wielerkampioen Freddy Maertens ondervinden.
Een Oostendse kijker van Focus beweert: Meeuwen zijn net vliegende ratten. Overal laten ze uitwerpselen achter, bewoners kunnen niet meer op hun terras of ze worden bekogeld met meeuwendrek. Kinderen, ja zelfs brandweermannen die de eieren komen prikken, worden aangevallen. De meeuwenpopulatie breidt zich steeds verder uit. Aan heel onze kust vliegen tussen de vijftien- en dertigduizend meeuwen rond, die steeds agressiever worden. Hun constant gekrijs is al van 4 uur s ochtends te horen wanneer de vogels aanvliegen om hun jongen te voeden. Ze vallen etende toeristen aan. De EHBO-posten aan het strand krijgen elke dag kinderen binnen met schrammen op hun schouders of gezicht omdat ze door meeuwen werden aangevallen.
Allerlei voorstellen om de populatie uit te dunnen, worden/werden bovengehaald. -Blankenberge en Knokke-Heist pleiten voor de drastische oplossing en willen de vogels doodschieten. Ze willen een quotum vastleggen voor een beperkt aantal meeuwen per vierkante meter. "We zijn geen moordenaars, maar er zijn grenzen", zegt de milieuschepen in Knokke-Heist. -Eerder probeerde Oostende de meeuwenplaag al terug te dringen door de eieren van de vogels in de nesten te doorprikken. Dat gebeurt door brandweermannen, gewapend met een doodgewoon eiprikkertje dat je in de keuken gebruikt om eitjes te koken zonder dat ze barsten. Nog vroeger werden de eieren geschud, maar dat gaf geen honderd procent garantie. Vaak raakte het ei dan toch uitgebroed. Prikken geeft de absolute zekerheid dat er geen jong meer zal uitkomen. De meeuw zelf heeft tijdens de hele broedperiode niets in de gaten. Zij gaat ervan uit dat het om een gezond ei gaat en zal dus geen nieuwe leggen. Doordat het broeden uiteindelijk mislukt, is de kans kleiner dat de meeuw volgend jaar naar dezelfde plek terugkeert om te broeden.
De kustgemeenten hebben hun verzoek aan Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege (CD&V) van vorig jaar herhaald. De opheffing van het beschermd statuut van de dieren, moet drastischer ingrijpen mogelijk maken. Maar, dat zou een beslissing zijn die door Europa moet genomen worden!
Er zijn in de voorbije jaren ook ideeën de revue gepasseerd met de bedoeling de meeuwen te verjagen: - op het dak van een school, waar regelmatig veel meeuwen komen, een telegeleide auto laten rondrijden met een opgezette vos. (Knokke-Heist) Er zou een meeuwenwacht komen om het speelgoed te bedienen, maar het plan werd afgevoerd wegens 'te gevaarlijk'. - een onbemande helikopter met een doorsnede van zowat 70 centimeter, zes propellers en een kastje onderaan dat ultrasone geluiden uitzendt. Scheveningen (NL) zou daar al succes mee geboekt hebben. Van op het dak van een groot hotel laten ze om de twee dagen zo'n toestel uitvliegen. Dat kost wel minstens enkele duizenden euros per maand.
- een disco-installatie plaatsen met lasers (Knokke-Heist) -vliegers in de vorm van roofvogels of Hawk-kites; ze maken de meest onvoorstelbare bewegingen en duiken als een havik, automatisch, bij het minste zuchtje wind. Standaard hangen ze vast aan een 7 meter lange glasvezelpaal zodat ze tot 12 meter hoog kunnen vliegen. Meerdere vliegers zijn dus nodig op strategische plaatsen.
- kleurrijke windmolentjes (Oostende) - een valkenier op pad sturen die een woestijnbuizerd laat rondvliegen (Oostende) - voor de kust een eiland opspuiten waar de dieren ongestoord kunnen broeden. Schepen Lesaffre van Oostende wil ook werk maken van voederbakken in zee, zodat de meeuwen opnieuw gewoon worden om eten op zee te zoeken in plaats van in de stad. Volgens haar ligt de decimering van de vissersvloot aan de basis van de overlast. Toen kwam immers meer visafval in zee terecht zodat 'de ratten van de zee' daar hun voedsel gingen zoeken. Volgens marien bioloog Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) zijn de meeuwen op de huizen komen broeden omdat de haven van Zeebrugge zich uitbreidt en ze daar niet meer terechtkunnen.
Enkele geuite ideeën beoogden om het de meeuwen lastiger te maken: -teruggrijpen naar de klassieke vuilnisbakken in kunststof, op wieltjes (gemakkelijk voor oudere mensen). Dat heb ik enkele tijd geleden in Limburg gezien. Daar waren er dan weer klachten dat de bakken de doorgang op het voetpad versperden, zoals blijkt uit de foto hieronder links. Er zijn drie soorten bakken, zodat meteen kan gesorteerd worden.
-speciale gele gewapende vuilniszakken gebruiken; Blankenberge, die zich stilaan ontpopt tot aartsvijand van de meeuwen, kreeg er in leen van het Nederlandse Leiden, met de bedoeling daarna hun voorbeeld te volgen. Die zouden meeuwenbestendig moeten zijn, zei burgemeester Patrick De Klerck. Niet dat de meeuwen zich laten afschrikken door de gele kleur maar de zakken bestaan uit lagen stevig plastic die in verschillende richtingen over elkaar heen liggen. Hierdoor kan een meeuw nog wel een gaatje pikken, maar een scheur in de zak trekken zou niet meer lukken. Na twee weken testen werd het experiment al afgeblazen, wegens mislukt!. - ondergrondse afvalcontainers installeren, zoals in Den Haag, tegen het voorjaar van 2014. Daar zal in de buurt van elke woning, binnen een straal van 75 meter, een ondergrondse afvalcontainer staan.
Tenslotte zijn er nog de administratieve maatregelen: -Voortaan wordt in Knokke-Heist een bijkomende voorwaarde opgelegd om een bouwvergunning te bekomen: in de gebouwen moet er een betere toegang zijn tot het dak zodat de nestenbouw gemakkelijk kan verhinderd worden. Eigenaars en bewoners moeten er in het voorjaar alles aan doen om nestvorming te voorkomen. Eieren mogen niet vernietigd worden, niet alleen omdat meeuwen beschermde vogels zijn, maar ook omdat het toch niet helpt. Het ligt namelijk in de natuur van de vogels om dan gewoon nieuwe eieren te leggen. Elk jaar stuurt het gemeentebestuur een brief naar de agentschappen, vastgoedkantoren en syndici om werkzaamheden uit te voeren en maatregelen te treffen op de appartementsgebouwen. Dat houdt in: het dak regelmatig betreden, mogelijk nestmateriaal verwijderen en op risicolocaties netten en pinnen plaatsen. -een verbod om de meeuwen te voederen uitvaardigen
Volgens Vogelbescherming Vlaanderen zijn dat allemaal slechts schijnoplossingen. Door het afval en mensen die de meeuwen voederen, zullen de dieren volgens hen in grote aantallen blijven terugkeren. Er werd al een plan aangekondigd voor de hele kust om te bepalen hoe met de meeuwen moet omgegaan worden. Helemaal verdwijnen zullen ze uiteraard nooit', zegt Hannelore Maelfait van het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer. In Den Haag bestaat er al zon integraal meeuwenplan. Dit gaat niet alleen over sensibilisering, maar ook een kordate handhaving, een subsidiereglement voor nestwerende maatregelen en een alternatieve aanpak voor huisvuilophaling staan in dit plan.
Publieke vijand Nr2: gebrek aan opvoeding van een deel van onze jeugd
Onderstaande fotos heb ik genomen op 17 augustus 2013 op het speelplein naast het voetbalstadion van Lombardsijde. Ze geven een beeld van het gebrek aan eerbied dat sommige jongeren opbrengen voor dure projecten van ons gemeentebestuur.
Misschien is er wat meer toezicht nodig?
En wat denken jullie van onderstaande foto? (genomen op 23.9.2013)
En
dat hebben de meeuwen niet gedaan! En de jeugd ook niet!
Bronnen http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20130919_00749828 http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/westvlaanderen/1.1366077 http://www.gva.be/nieuws/binnenland/aid1367186/kustgemeenten-willen-meeuwen-neerschieten.aspx http://www.focus-wtv.be/nieuws/algemeen/meeuwen-blijven-voor-overlast-zorgen-aan-kust/article-4000322606991.htm http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130902_00719566 http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130921_00753044 http://www.denhaag.nl/home/bewoners/to/Ondergrondse-restafvalcontainers.htm
|