15 augustus!! Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart of Maria-Tenhemelopneming!! Steeds minder stervelingen kennen er nog de betekenis van. Het is dus de dag dat de rooms-katholieke kerk het opnemen in de hemel van Maria met lichaam en ziel herdenkt. Waarom ze op die dag in de provincie Antwerpen absoluut Moederdag moeten vieren, terwijl dat in de andere provincies gebeurt op de tweede zondag van mei? Zou het dan toch waar zijn wat over hen gezegd wordt? We spreken ook van halfoogst omdat in augustus geoogst wordt en omdat de maand vroeger zo genoemd werd. Het is een hoogdag voor de rooms-katholieken en voor de nog actieve werknemers die op die dag vrijaf krijgen, maar ook voor alle kustbewoners die 15 augustus, zolang ik mij kan herinneren, steeds als een topdag voor het toerisme beschouwd hebben (samen met 21 juli). Vroeger, maar dat is nu minder het geval, was men hier van mening dat die dag het einde van het seizoen inluidde. Ik weet niet of er nog een superlatief bestaat, maar als die dag gekoppeld wordt aan een lang weekend, dan kunnen we spreken van een supertopdag.
Wat betekent dat voor een badplaats zoals Westende? Als de badplaatsen al oververzadigd zijn, op een gewoon weekend (als dat nog bestaat!), wat moet het dan wel zijn op zon dag? Als je anders misschien nog een plaatsje vindt op een betaalde parking of als iemand zo vriendelijk is om vlak voor jouw neus een plaatsje vrij te maken, dan mag je dat zeker vergeten op 15 augustus. De parkeerplaatsen zijn eivol, wat zeg ik, als de toeristen hun wagens in de hoogte konden stapelen, dan deden ze het. Vele staan dan ook verkeerd, ja soms gevaarlijk, geparkeerd. De parkeerwachters fotograferen en schrijven dat het een lieve lust is! De wegen naar de kust zijn verstopt, met ellendig fileleed tot gevolg! De hotels zijn bijna of helemaal volgeboekt. In de restaurants kan je enkel nog terecht als je lang vooraf gereserveerd hebt. In de tearooms is het lopen en dringen voor een tafeltje. Op de dijk ontwijken wandelaars, fietsers en go-carters elkaar voortdurend om niet in botsing te komen. De stranden puilen uit en men krijgt soms de indruk dat de ene zonnebader de andere het zonlicht in de ogen niet gunt. De redders weten niet waar eerst kijken om onvoorzichtige baders terecht te wijzen.
En nu komt zomerhit er nog bij! Ik wil het hier niet nogmaals hebben over de volgens mij ongelukkige locatie voor het evenement. Of toch, maar dan met een lichtjes positieve noot! Ik ging eens backstage kijken en stelde vast op 15.8 rond 11u30 dat de Strandlaan nog niet afgesloten was voor fietsers en wandelaars terwijl dat vroeger reeds enkele dagen vooraf gebeurde. Dat de wandelaars op dat ogenblik eens achter de scherman konden kijken, vind ik ook een gevoelige verbetering: een blik werpen op weliswaar nog lege tenten voor de VIPs, voor de persmensen en voor de artiesten vinden de meeste wel leuk. De opstelling van het podium van dicht bijmaken en de technici van de VRT druk doende aan het werk zien om een optimaal beeld en een vlekkeloze klank te verkrijgen, is ook iets dat je niet elke dag beleeft.
Misschien was dat vroeger aan de Rotonde ook reeds mogelijk, maar ik had het nog niet meegemaakt.
Ik wil het hier evenmin hebben over de artiesten, want ik wil de liefhebbers van hun muziek niet krenken. Hier worden zogenaamde hits gebracht. Een hit is een succesnummer. Het is de Engelse vertaling voor schlager. Engels is in die wereld immers de hoofdtaal/voertaal. Zelfs bij 'Vlaanderen Muziekland' Zomerhit noemt men een awardshow, omdat er prijzen uitgereikt worden aan Vlaamse zangers: de beste mannelijke en de beste vrouwelijke, de beste ambiance, het beste Nederlandstalige lied, de beste performance, de beste doorbraak.
Hoewel ze zoals gewoonlijk wel niet aan de lage kant zullen liggen, wil ik het hier ook niet hebben over de kosten waarvoor de belastingbetaler weer eens moet opdraaien: niet minder dan 96.800 euro subsidies Incl Tv -uitzending op VRT1, receptie VIPs, arbeidsuren gemeentelijk personeel, inzet politie, verlies aan parkeergelden op de Sint-Laurentiusdijk, enz
Toch even dit: dat men geen ingangsgeld vraagt (ook niet voor het dernycriterium in Lombardsijde), dat juich ik eigenlijk niet toe. Is het misschien niet eerder aangewezen dat de Vlaamse burger bijdraagt in de kosten van evenementen waarin hij of zij persoonlijk geïnteresseerd is: toegang museum, receptie, voetbalwedstrijd, wielerevenementen, zang- of theateroptreden,
? Dus zoiets als de kerkbelasting in Duitsland. Is dat niet eerlijker? Voor (meestal culturele) organisaties die zichzelf niet kunnen financieren en toch een meerwaarde betekenen, moet de solidariteit dan maar aangesproken worden. Maar
misschien is de gratis - geste enkel bedoeld als tegenwaarde voor de subsidies? Ik ben er bijna zeker van en dat is volledig in tegenstrijd met het begrip subsidie. In een toekomstig artikel over de eindbalans van de Noordzeecross, zal ik daar uitvoerig op terugkomen.
Waarover wil ik het dan wel hebben? Volgens mijn opzoekingen en in functie van de weersomstandigheden, zouden er tussen 9.000 (in 2009) en (wat opgedreven?) 25.000 (in 2005)) toeschouwers het spektakel bijwonen. (17.000 in 2012) Hoewel men daarin als haringen in een ton opgestapeld zit en staat, wordt het openbaar vervoer aanbevolen. Toch komen ook veel toeschouwers met de wagen. Geen probleem, volgens de inrichters, er zijn namelijk drie publiekparkings:
- Parking Badenlaan (1,3 kilometer tussen de verste uithoek en het evenement, maar gratis) - Parking Lacodam (betalend) - Parking Herfstlaan (betalend)
Betalend betekent: 1 euro per uur of 5 euro voor een dagticket, maar van vrijdagavond 19 uur tot maandagmorgen 9 uur, mag men er gratis parkeren. Wie zei ooit gratis bestaat niet! toen Steve Stevaert voorstelde geen geld meer te vragen voor allerlei openbare diensten, zoals busreizen? Maar
is er daar wel plaats? Ik heb eens op voorhand een bezoekje aan die parkings gebracht. Op 15 augustus om 11 uur was er op de drie parkings niet één plaats vrij. Ook niet in de omringende straten van de Lakodam. Op 16 augustus om 10u30 was er nog steeds niets vrij in de Baden- en in de Herfstlaan. Voor de Lakodam dacht men er iets op gevonden te hebben. De vier en veertig betalende plaatsen waren nu plots verboden terrein, want er stond een E3 bord dat het parkeren verbood op 16 augustus. In de omringende straten (Britselaan en Oceaanlaan) stond nu plots een bord met parkeerverbod van 14 tot 17 augustus Dat kon eventueel nog eens een 20-tal parkeerplaatsen opleveren. Let wel: op 15 augustus stonden die verbodsborden er nog niet! Wat het bord rechts hieronder moest voorstellen is een raadsel!
Op 16 augustus om 19 uur stelde ik vast dat de Baden- en de Herfstlaan nog steeds eivol stonden. De Lakodam zorgde voor de nodige verwarring. Er waren nog 17 plaatsen vrij. Veel chauffeurs reden onrustig de parking op en ook weer af omdat ze het niet betrouwden en het risico van een retributie niet wilden lopen, aangezien men er volgens de borden op 16 augustus niet mocht stilstaan en parkeren. Niettegenstaande het verbod om er te parkeren van 14 tot en met 17 augustus, stond de Oceaanlaan toch vol. Eigenaardig genoeg bleef de Britse laan leeg, tenminste tot bij mijn vertrek om 19u45.
Waar stonden de wagens met bestemming Zomerhit dan wel? De enkele nog vrije plaatsen in de Essex Scottishlaan waren nu bezet. Wanhopige chauffeurs hadden, daar waar de bermen het toelaten, bezit genomen van de koninklijke baan. Dat vele half de doorgang op het voet- en fietspad beletten en het helmgras van de duinen platreden, daar stoorde zich niemand aan. Voor zomerhit mag hier schijnbaar alles! Probeer echter maar eens je parkeertijd met vijf minuten te overschrijden. Dan slaan de parkeerwachters aan het fotograferen en aan het schrijven.
Waarom laat men toe dat zon mega-evenement plaatsgrijpt daags na 15 augustus en tijdens een lang weekend? In de voorbije jaren was dat meestal wel even anders
|
2004
|
2005
|
2006
|
2007
|
2008
|
2009
|
2010
|
2011
|
2012
|
2013
|
datum
|
14.8
|
13.8
|
12.8
|
11.8
|
9.8
|
20.8
|
7.8
|
12.8
|
17.8
|
16.8
|
dag
|
zaterdag
|
zaterdag
|
zaterdag
|
zaterdag
|
zaterdag
|
donderdag
|
zaterdag
|
vrijdag
|
vrijdag
|
donderdag
|
Besluit Bij elk mega-evenement in Middelkerke (zomerhit, Noordzeecross), hoor en lees ik steeds weer dat zoiets voor de badplaats een zeer grote meerwaarde heeft en dat de subsidies die eraan besteed worden, meer dan hun bedrag waard zijn. Ik heb daar al vaak over nagedacht en mij vragen gesteld, waarop ik vaak geen afdoend antwoord kan vinden omdat ik geen cijfers kan voorleggen. Wat brengt de grote publiciteit, met hulp van VRT en radio 2, omtrent het gebeuren eigenlijk op? Komen de toeristen speciaal op vakantie naar Westende met het oog op zomerhit? Kopen kandidaat-eigenaars nu juist een eigendom in Middelkerke omdat hier toch zoveel georganiseerd wordt? Of organiseren de badplaatsen allemaal veel? Vaart de horeca er goed bij? Gaan de mensen op restaurant vóór ze naar de Sint-Laurentiusdijk trekken? Of is het dan nog te vroeg? Gaan de aanwezigen achteraf naar een tearoom of een café? Of is het dan al te laat? Zijn de meeste aanwezigen op het festival ééndagsbezoekers of zijn dat gewoon appartementbewoners of kampeerders die hier sowieso verblijven en dan maar eens gaan kijken? Volgens mij zeker de moeite om eens over na te denken!
|