Een woordje uitleg over het initiatief Tijdens het ganse zomerseizoen heb ik zowel in Het Nieuwsblad (tot en met 24.8) als in Het Laatste Nieuws (tot en met 17.8) de rubrieken gevolgd waarin bekende koks of andere culinaire specialisten elke week in de verschillende kustplaatsen hun oordeel gaven over één welbepaald zelfde gerecht in verschillende restaurants. Er was geen enkel top- of veelgeroemd restaurant bij en het waren ook geen gastronomische menus die de revue passeerden. Het Nieuwsblad kondigde zijn initiatief De Grote test als volgt aan: Met een expert en veel honger trekken ze van kustgemeente naar kustgemeente 'om er de Vlaamse klassiekers te proeven en te beoordelen.' Volgens Het Laatste Nieuws heette het dat redacteur Stefan Vanderstraeten en tweesterrenchef Luc Bellings de eetzaken langs onze kustlijn aan een grondige smaaktest onderworpen. Voor het derde jaar na elkaar stapten ze zeven zaterdagen incognito zaken binnen voor alweer een resem typische kustklassiekers.
De beoordelingen
Beoordeeld
|
Quotering op 10
|
Prijs (e)
|
Wacht-tijd
|
Samenvatting beoordeling
|
Biefstuk Tartare (5) Bar Du Soleil Priorijlaan 34 Westende
|
5
|
19,5
|
6
|
Kruiden die handel
|
Cava (4) Bella Vista Parijsstraat 26
|
5
|
4,5
|
2
|
Duur voor zon klein glas
|
Chocomousse (3) Mont Blanc Zeedijk 98
|
1
|
4
|
3
|
Zure Play-Doh: om mee te spelen, niet om op te eten
|
Côte à los (6) Omer Zeedijk 71
|
7,5
|
24
|
13
|
Diepvries met smaak
|
Dagschotel (1) Villa Marie Joseph H.Jasparlaan 150
|
9
|
12
|
25
|
Fenomenaal qua prijs en kwaliteit
|
Garnaalkroket (2) Paradiso Zeedijk 200 St James Kon. Ridderdijk 31
|
5
4
|
13
13
|
21
16
|
Meer peper- dan garnalensmaak Confetti zonder smaak
|
Paling in t groen (1) Ramblas Oostendelaan 24
|
8
|
28
|
19
|
Lekkere vis, maar die presentatie...
|
Pannenkoek met ijs+ chocoladesaus (3) Riviera Zeedijk 84
|
9
|
6,6
|
8
|
Wat een pannenkoek
|
Roséwijnen (4) Piccolo Zeedijk 135
|
1
|
3,4
|
|
Gegarandeerd koppijn
|
Tomaat Garnaal (7) Tavern On The Beach Casino Zeedijk
|
3
|
18,5
|
7
|
Rotte sla en platte tomaat
|
Geen beoordelingen in Middelkerke
|
Spaghetti Bolognese (1) Stoofvlees friet (1) Zalm met béarnaisesaus (1)
|
(1) door Luc Bellings in HLN Aan Tafel bij Luc Bellings bekroond met tweede Michelinster, Luikersteenweg 358 3500 Hasselt (2) door Stéphane Buyens in HNB Le Fox Walckierstraat 28660 De Panne 2 sterren en 16/20 Gault-Millau (3) door Dominique Persoone in HNB Richtte in 1992 The Chocolate Line op (Brugge) en opende in maart 2010 een 2e filiaal in Paleis op de Meir (Antwerpen). Is 1 van de 3 chocoladewinkels die in de Michelingids vermeld staan met 5 professionele klanten: Oud Sluis, Hof van Cleve, Pure C, Hertog Jan, De Jonkman (4) door wijnspecialist Alain Bloeykens, wijntester van HNB (5) door Beste hobbykok Claudia Allemeersch in HNB (6) door Peter De Clercq, ex-wereldkampioen barbecuen (7) door Angelo Rosseel tweesterrenchef van La Durée in Izegem in HNB
Welke waarde hebben dergelijke testen en hoe worden ze onthaald? Vooreerst drie persoonlijke ervaringen. In een Nieuwpoorts restaurant heeft Luc Bellings ooit een vispannetje bekroond met een 10/10. De uitbaters zijn daar (uiteraard) fier op. Zij hebben er nu een bijzonder item op hun spijskaart van gemaakt en maken er nu extra reclame voor. In een ander Nieuwpoorts restaurant werden de mosselen ooit geprezen als de beste van gans de Belgische kust. Toen ik die fameuze mosselen ook eens wilde proeven, werd mij een potje geserveerd met meer dan de helft ongeopend gebleven schelpen. De ene mossel schijnt dus de andere niet te zijn. In een Westends restaurant hadden wij als tafelburen twee dames die in het zicht van de garçon, tevens de patron, de bladzijde bovenhaalden met de beoordeling van de dagschotel. Dat viel niet al te best in de smaak want dat was oneerlijk en dikke zever.
Is dat nu wel een eerlijke en juiste beoordelingsmanier? Neem nu de beoordeling door Luc Bellings van de paling in de Ramblas. Hij quoteert die met een 9 op 10. Je zou nu denken dat je daar eens iets moet gaan eten. De paling is er lekker, het sausje ook, maar
peper en zout vergeten! Op al de rest heeft hij ook iets aan te merken, zelfs op de zuiverheid van de stoelen. Hij krijgt een garnaalkroketje zonder garnalen, het zijn diepvriesfrieten die niet in een apart bordje opgediend worden, salade en tomaat en dressing horen niet bij paling,
Ik weet wel dat het de bedoeling is om één welbepaald gerecht te beoordelen, maar zo krijgt de potentiële gast geen beeld van de waarde van het restaurant. Sommige gebreken ervan die echt storend kunnen zijn, worden niet vermeld. Een voorbeeld: ik ben gaan eten met vier personen in Omer op de Zeedijk in Middelkerke. We hebben er uiteenlopende gerechten gekozen. Alles smaakte uitstekend maar onze tafel was echt te klein voor vier personen.
Ik herhaal dus nogmaals dat dit geen beeld geeft van de waarde van de Westendse en Middelkerkse restaurants. Er zijn vooreerst te weinig beoordelingen en we kunnen ons afvragen hoe de selectie gebeurde. We kunnen wel besluiten/vaststellen dat vooral die van de kerngemeente Middelkerke het er niet goed van afbrengen.
Aantal restaurants*
|
Aantal beoordeelde
|
|
In Middelkerke
|
In Westende
|
In Middelkerke
|
In Westende
|
|
63
|
38
|
8
|
3
|
|
*ruim opgevat
Ziehier de knipsels uit de twee kranten die testen lieten uitvoeren:
Besluit Natuurlijk is er het één en het ander aan te merken bij zon manier van testen. Men kan die waardeloos noemen, maar de uitbaters blijken er toch wel gevoelig aan te zijn en misschien trekt iedereen wel de nodige lessen zodat we mogen verwachten dat de kwaliteit van onze eetgelegenheden er toch een positieve injectie door zal krijgen.
|