Stadsbestuur gaat het met vijftig mensen minder doen De woorden van de burgemeester van onze stad (zeg maar gemeente) over sparen/besparen, in De Sirene, verleden week hier door mij becommentarieerd, zijn nog niet koud of zij pakt alweer uit met een verklaring over de intenties van ons bestuur (of van haarzelf?) over hetzelfde onderwerp. Moeten wij dat beschouwen als een bocht van 180 graden? Zij verklaart nu plots dat ons bestuur in de komende jaren een interne reorganisatie in het personeelsbestand plant. Concreet zou Middelkerke het straks met vijftig werknemers minder willen doen, zonder dat er naakte ontslagen vallen. Janna: De komende vijf jaren zijn er vijftig personeelsleden die met pensioen gaan. Het is de bedoeling om deze mensen straks niet meer te vervangen en door interne verschuivingen alles op te vangen.Vooral bij het poetspersoneel is er een lichting werknemers die dicht tegen het pensioen aan zit. Middelkerke heeft vandaag zo'n 420 mensen in dienst. Binnen vijf jaar moet de teller op 370 staan. De interne reorganisatie kadert in de besparingen die we willen doorvoeren, zonder dat we daarbij de belastingen voor de inwoners en de tweedeverblijvers verhogen. De maatregel zal de goede werking van de gemeente niet in het gedrang brengen. We zullen door een betere organisatie alle taken kunnen blijven uitvoeren.
Geen naakte ontslagen betekent voor politici dat er niemand moet afgedankt worden, dat niemand het hen dus kwalijk zal nemen, dat zij geen kiezers willen/zullen verliezen. Natuurlijk betekent dat op termijn een serieuze besparing, maar waarom is er daarvan geen sprake in haar verklaring in De Sirene? Is dat misschien nog maar pas in haar opgekomen? En
hoe moet het verlies van 50 arbeidsplaatsen dan opgevat worden? Elke partij en elke politicus heeft toch als hoofddoel jobs creëren of minder werklozen. Zal dat wel in dank afgenomen worden?
Het inzetten van gemeentepersoneel zal in de toekomst beter georganiseerd worden zodat de dienstverlening aan de bevolking er niet zal onder lijden. Zal het resterend personeel dan niet harder moeten werken? Proficiat, als dat kan! Onze gemeente had als middelgrote gemeente inderdaad wel een ruim personeelsbestand. Dat is functie van het aantal inwoners maar de kustplaatsen vormen toch wel een speciaal geval (tweedeverblijvers, zomertoeristen, ...) Waarom heeft de Open VLD daar toch 13 jaar mee gewacht? In al die jaren had dat toch reeds een aardige stuiver kunnen opleveren?
Eén belofte blijft toch overeind: de belastingen zullen niet verhoogd worden.
Bron Artikel in Het Nieuwsblad van 15 november 2013: Stadsbestuur gaat het met vijftig mensen minder doen door dji
Vordering werken afbraak Soetaert De afbraakwerken van de vroegere firma Soetaert in de Heidestraat, vorderen goed. Het sorteren van steen en ijzer is volop bezig. Daar moet aardig wat ijzer in verwerkt geweest zijn. Bij het nemen van de linkse onderstaande foto had ik de gelegenheid even met de eigenaar van de camping Jan Vlamynck te spreken. Omdat ik toch wat ongerust ben over de invloed van de uitbreiding van de camping op het verkeer in de Heidestraat, vroeg ik hem of er bij beide toekomstige onderdelen van de camping een in- en uitrit voorzien is. Voor het gedeelte op de linkse foto is het uiteraard niet anders mogelijk. Hij zei mij dat de planning nog aan de gang is, maar dat alles in het werk zal gesteld worden om de verkeersdrukte rond beide in- en uitritten tot een minimum te beperken.
Afwachten, dus maar
Hoeveel verdient de gemiddelde Middelkerkenaar? Voor de zoveelste keer, na werkloosheid, kinderopvang, prijs van een eigendom, werden we op 14 november in de krant overdonderd met vergelijkende cijfers. Deze keer gaat het over de gemiddelde verdiensten van de individuen, voor ons dus van de Middelkerkenaar (en niet van het Middelkerks gezinstotaal!). De cijfers zijn afkomstig van de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie en werden afgelezen op de aangiften van de personenbelasting van het aanslagjaar 2012 inkomstenjaar 2011. En wat stellen wij vast? De gemiddelde arme Middelkerkenaar verdient per jaar minder dan de gemiddelde Vlaming (17.146 euro), ja zelfs minder dan de gemiddelde Belg (16.106 euro) en verdient het minst van alle inwoners van de kustplaatsen. Onze gemiddelde inwoner is dus de armste van allemaal!! Dat mag blijken uit onderstaande tabel:
Blankenbergexml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
|
16.126
|
Bredene
|
16.684
|
De Haan
|
17.939
|
De Panne
|
16.138
|
Knokke-Heist
|
21.922
|
Koksijde
|
21.790
|
Middelkerke
|
15.979
|
Nieuwpoort
|
16.606
|
Oostende
|
16.089
|
Als informatie: de armoedegrens ligt voor een alleenstaande op 12.000 euro per jaar en voor een gezin met twee volwassenen en twee kinderen op 25.212 euro per jaar. De tweedeverblijvers tellen uiteraard niet mee.
Hoe verklaar je zoiets? Betalen wij teveel belastingen, vooral aanvullende personenbelasting zodat rijke eigenaars elders gaan wonen? Is de Middelkerkenaar ingenieuzer bij het invullen van de belastingsaangifte? Zijn onze winkels of horecagelegenheden te duur voor ons, zodat wij minder kunnen overhouden? Is onze gemeente als woonplaats niet aantrekkelijk genoeg voor rijke mensen? Wonen hier te veel leefloners en werklozen? Zijn er hier meer gezinnen met slechts 1 inkomen? De tweede partner verdient dus niets, maar telt wel mee voor het gemiddelde. Ligt de verspreiding van de inwoners over een zeer groot grondgebied aan de basis? Verdienen de boeren te weinig? Ik zou nog meer vragen kunnen stellen maar dat zou te ver leiden.
Natuurlijk vind ik ook deze keer weer dat het verspreiden van dergelijke cijfers zinloos is. Een studie met uitleg over die cijfers en met antwoorden op mijn vragen, zou mij natuurlijk fel interesseren, maar zoiets wordt nooit verspreid, zeker niet via de kranten.
Bron Artikel in Het Nieuwsblad van 14 november 2013 Hoeveel verdienen inwoners in jouw gemeente? door dst
|