Naar aanleiding van de voorstelling van editie 2012 door de restaurantgids Gault-Millau, verscheen op 15 november 2011 in Het Nieuwsblad een artikel daarover van de hand van Tom Deschacht. Daaraan werd ook een lijst toegevoegd met de scores voor de West-Vlaamse restaurants. Ik heb daaruit de kustplaatsen overgenomen. Op 21 november 2011 werden ook de Michelinsterren voor 2012 uitgedeeld. Ik heb beide quoteringen samengevoegd en een vergelijking gemaakt van de behaalde scores. Hieronder vinden jullie het resultaat. Knokke-Heist steekt er met kop en schouders bovenuit, met vier 1-sterrenrestaurants en hoge quoteringen in Gault-Millau. Maar ja, noblesse oblige, zegt men. De Panne heeft met Le Fox het enige tweesterrenrestaurant aan de kust. Opmerkelijk is bij dat laatste dat de 2 Michelinsterren niet in overeenstemming zijn met de 16 op 20 bij Gault-Millau. Hoe dat mogelijk is, kan ik als buitenstaander, uiteraard niet verklaren. Wat mij opvalt: zoals menus in de restaurants beter klinken wanneer ze in het Frans opgesteld waren, schijnt dat ook toepasselijk te zijn voor de namen van restaurants aan de kust. Ik wil dan ook een persoonlijke bijkomende speciale vermelding geven aan de (slechts) enkele restaurants met een Vlaamse naam.Schijnbaar staan die ook voor de allerbeste kwaliteit.
Plaats / Restaurant
|
Michelin
|
GaultMillau
|
BibGourmand
|
De top in Vlaanderen Hof van Cleve (Kluisbergen) De Karmeliet (Brugge) Hertog Jan (S.Michiels) De Jonkman (S.Kruis)
|
3 *
3 * 3 *
|
19,5
18 18 18
|
|
Blankenberge Philippe Nuyens Borsalino Moeder Lambik Triton
|
1 *
|
15 10 10 10
|
|
Bredene Le Homard et la Moule
|
|
13
|
|
De Haan De Kruidenmolen (Klemsk) Four et Fourchette (Wend) Markt XI Au Bien Venu Poincaré (Wenduine)
|
|
15 14 14 10 10
|
X
|
De Panne Le Fox Le Flore Bistro Merlot
|
2 *
|
16 15 10
|
X
|
Knokke-Heist Bartholomeus (Heist) Jardin Tropical De Oosthoek Sel Gris Esmeralda Brasserie Bristol (Heist) Ciccio Escabèche Bel Etage Bistro De Snippe La Ciboulette Cedric Charls Il Trionfo La Croisette Le Bistro de la Mer Le Chardonnay Lispanne Open Fire t Kantientje Aquilon Le Tire Bouchon A lImproviste (Heist) Astoria Palace (Heist) LEchiquier LOrchidée Si Versailles
|
1 * 1 * 1 * 1 *
|
18 15 15 15 16 15 15 15 14 14 14 13 13 13 13 13 13 13 13 13 10 10 10 10 10 10 10
|
X
X
X X
|
Koksijde Ten Bogaerde Apropos De Kelle Sea Horse Eglantier (Oostduinkerke) 8Chef
|
1 *
|
15 13 13 13 10
|
X X
|
Middelkerke Mange-tout Eat & Sea Marquize Renty La Tulipe De Vlasschaard
|
|
15 13 13
10 10
|
X
|
Nieuwpoort Grand Cabaret Charlies Dinner
|
|
14 13
|
|
Oostende Auteuil Marina Bistro Mathilda Savarin Enoteca del Berebene Gloria Le Grillon Ostend Queen Au vieux port
|
|
15 15 14 14 13 13 10 10
|
X
|
Zeebrugge Channel 16
|
|
10
|
X
|
Bronnen http://www.gaultmillau.be/fr/restaurant/ http://www.dinnersite.be/toprestaurants/bib http://www.dinnersite.be/toprestaurants/michelin
Hierna volgt de uitleg bij de getallen en kruisjes in de tabel: Vooreerst in de rode Michelingids:
|
Eén ster: uitstekende keuken in zijn categorie;goed rustpunt op je route. Twee sterren: verfijnde keuken die een omweg waard is; bijzondere wijnen. verwacht geen lage prijzen. Drie sterren: uitzonderlijke keuken die een reis waard is.Het eten is altijd erg lekker en soms buitengewoon, er worden beroemde wijnen geserveerd, de bediening is onberispelijk, het interieur is stijlvol en de prijzen zijn overeenkomstig. |
|
Sommige restaurants in de Rode Gids krijgen een "Bib Gourmand" als vermelding (een getekend michelinmannetje). De gids Bib Gourmand Benelux 2012 bevat een selectie van 133 restaurants in België. Al die restaurants serveren een lekker menu (voorgerecht, hoofdgerecht en dessert) voor een maximumprijs van 35 euro. De prijs- kwaliteitverhouding is er uitstekend.
|
|
Ziehier de betekenis van de punten (op 20) voor de gids Gault-Millau: 10 : aanbevolen 13 en 14: goede, verzorgde tafel, betrouwbaar en soms origineel 15 en 16: brengt een bijzondere keuken 17 en 18: zeer grote tafel, memorabele herinneringen 19 en 20: de onbetwistbare top. Het Hof Van Cleve van chef Peter Goossens blijft de lijst aanvoeren Het krijgt als enige een score van 19,5 op 20 en wordt gevolgd door 'Comme Chez Soi' en 'Sea Grill', die beide 19 op 20 krijgen.
|
Een woordje meer over de vermelde Middelkerkse restaurants Is er behoefte aan een sterrestaurant in een kustgemeente? Daar kunnen de meningen over uiteenlopen. Sommige zeggen: We zijn hier niet gekomen om gastronomisch te gaan eten, maar om te genieten van zon, zee en strand. Om zo weinig mogelijk huishoudelijk werk te hebben (koken, afwas,
) Andere beweren dan weer: Wat is er plezanter of aangenamer dan s avonds eens lekker met het gezin of onder vaders en moeders te gaan eten in een gezellig restaurant met prima bediening? Als je de interesse ziet voor kookprogrammas op TV en als je de koks zo druk ziet signeren op de boekenbeurs, dan mag je gerust zeggen dat de eetcultuur bij ons volop bloeit. Als je dan hoort dat je maanden bij voorbaat moet bestellen om een tafel gereserveerd te krijgen in een toprestaurant, dan mag misschien gezegd worden, dat een sterrenrestaurant in een badplaats wel geen overdreven luxe is
voor wie het kan betalen. Middelkerke heeft er dus geen en moet het stellen met één restaurant met een bijzondere keuken (met 15 op 20) en één met een goede, verzorgde tafel, betrouwbaar en soms origineel. In Westende-bad krijgt enkel La Marquize ook dat laatste etiket. Betekent dit nu dat er weinig goede restaurants zijn in Middelkerke? Natuurlijk niet! Ik heb ze eens allemaal geteld. Ik kwam uit op 112 (63 in Middelkerke, 38 in Westende-Lombardsijde, 4 in Leffinge, 3 in Mannekensvere, 1 in Schore, 1 in S.Pieterskapelle, 1 in Slijpe, 1 in Wilskerke. Misschien heb ik er nog een paar gemist, want er is geen enkele website die ze allemaal weergeeft of die goed bijgehouden is. Het is ook niet steeds duidelijk welke etablissementen als restaurant kunnen geteld worden. Sommige meten zich die titel aan, daar waar het eerder veredelde frituren zijn of tearooms of eetcafés. Het hangt ervan af wat je wenst. Moet het echt gastronomisch zijn? Per definitie is dat de fijnproeverij, koken als kunst. De Franse keuken*? Of ben je eerder gesteld op Nouvelle cuisine**? Of op de moleculaire keuken***? *is de klassieke Franse keuken waarbij sprake is van veel sterk bewerkte en zware gerechten **is de internationaal gangbare aanduiding voor een stijl van koken die vanaf de jaren zestig in zwang kwam, gekenmerkt door verse en licht bereide ingrediënten die op een aantrekkelijke manier worden gepresenteerd (Bocuse) ***is het toepassen van wetenschap op de bereidingswijze in de keuken, een hype in de culinaire wereld in de 21ste eeuw. Misschien heb je wel een voorkeur voor Italiaans, Grieks, Vietnamees of Chinees? Je hebt ze maar voor het uitkiezen. Of wil je gewoon eens traditioneel lekker eten (bijvoorbeeld een garnaalcocktail als voorgerecht, mosselen of een ander visgerecht of een malse steak met frieten en daarna een stuk taart of een ijscoupe en daarbij een lekker glas wijn)? In de beide restaurantgidsen worden alle stijlen beoordeeld. De bekroonde moeten normaal de beste zijn, maar er zijn heel wat bescheidener restaurants met een uitstekende keuken, met minder tirlantijntjes, zonder sommelier en met personeel met veel minder scholing, maar toch beleefd en gedienstig en wat ook heel belangrijk is, heel wat prijziger.
Ziehier in welke termen de bekroonde Middelkerkse horecazaken beschreven werden. Daar waar ik de geschikte Nederlandstalige benamingen vond, heb ik één en ander vertaald.
Mange-Tout, Oostendelaan 292 Middelkerke: 15 op 20 Als aanhef proeven wij een keuze aan hapjes, zo vers dat ze de eetlust aanscherpen: krokante toast met rillette en pickles, kaaskoekje met crème van Oud Bruggekaas, scheermesschelpdier gebakken met paprika.
Het eerste voorgerecht bestaat uit een toast met licht gemarineerde makreel, met rauwe halve radijsjes, met appelsap en met mange-tout die een mooie lentekleur en een licht zuur smaakje geeft aan de schotel. Daarna volgt scholfilet gekruid op een wel heel mooie manier. De espuma van dashi zorgt voor de juiste zoutsmaak. Twee met boter gebakken witte asperges bekronen deze heerlijke schotel. Het evenwicht wordt gevonden in inktvis van de Noordzee in auberginecrème en een zurige saus met olijfolie, citroensap en curry. De hoofdschotel bestaat uit perfect gekruid melkkalf, het vlees smelt op de tong. Daarbij komt een stuk kalfszwezerik, zacht maar ook krokant met enkele kroketten en een crème met kikkererwten. De wijnkaart wordt door de gastvrouw met charme en passie gepresenteerd.
Eat & Sea, Zeedijk 72 Middelkerke: 13 op 20 U hebt zicht op zee terwijl u geniet van een bouillabaisse, van kreeft, van tong, van tarbot of van andere zeevruchten. Voor diegene die enkel zweren bij vleesgerechten, stelt het huis een pure rundsfilet of een hammetje voor, beide met uiterste zorg voorbereid. De chef durft vernieuwen zonder ooit te schaden aan de natuur zelf van de producten. Mooie wijnsuggesties.
La Marquise Henri Jasparlaan 175 Westende: 13 op 20 Patrick Noël stelt voor: "des bombes gustatives" zoals die aardappelpuree met garnalen, gepocheerd ei en mousselinesaus. Deze schotel komt niet zo vaak meer voor op de kaart. Die is nochtans subliem als hij goed gemaakt is. De chef werkt graag met de producten van de zee (tong, tarbot; en er is een kreeftenmenu), hoewel zijn menu met dagproducten de keuze laat tussen vis en vlees. Wat dan ook, alles is heerlijk. Elegante schikking en vriendelijk onthaal zoals gebruikelijk.
Hostellerie Renty, Louis Logierlaan 51, Middelkerke Bijna twintig jaar gevestigd in een typische Belgische badvilla, biedt de familie Renty in hun hostellerie naast een huiselijke sfeer ook een voortreffelijke menukeuze.
Willen jullie nu eens gaan proeven in de Mange-Tout? Sommige restaurateurs doen alsof het hen geen zier kan schelen wat de Michelin- of GaultMilau beoordelaars over hun restaurant denken. Ik geloof daar dus niets van! Natuurlijk is de erkenning van de klant even belangrijk, maar toch
Het is toch zuivere reclame voor het huis als men een gunstige rangschikking kan bekleden in een befaamde restaurantgids. Alhoewel hij het cijfer van 15/20 niet verwacht had (na de 14/20 in 2010) en hij niet weet waarom Mange-Tout dat cijfer behaalde, is de uitbater Moyaert toch een tevreden man: Dit geeft een goed gevoel. Wij doen eigenlijk gewoon ons best. Wie dus wil in zijn, zal nu misschien absoluut willen reserveren in de Mange-tout, Oostendelaan 292 in Middelkerke. Opgelet, er worden nooit meer dan 25 mensen binnengelaten met het oog op een perfecte bediening! Natuurlijk is een goed restaurant, met een goed Gault-Millau cijfer ook wat duurder dan één zonder vermelding. Hier komen enkele cijfers. Moyaert zegt in het dagbladartikel ook Ook populair is onze degustatiemaaltijd van vijf gangen, stuk voor stuk met seizoensproducten. Dat zien jullie links hieronder en rechts het lunchmenu.
Wil je à la carte eten (zie onderstaande menukaarten), dan kom je al vlug aan 20 euro voor het voorgerecht, 35 euro voor het hoofdgerecht en 10 euro voor het dessert. Voeg daar nog een aperitief bij en wijn, dan kom je alles samen toch uit bij circa 85 euro.
Bronnen http://www.dinnersite.be/toprestaurants/gaultmillau?p=3&cache=renew http://www.kokswereld.nl/content/vertaling/culinaire_vertaling EN S.html
|