Alsof het nog niet duur genoeg was In een vorig artikel heb ik het reeds gehad over het geschenk, ter waarde van 1.115.952,31(incl BTW), dat de gemeente aanbood aan voetbalploeg S.C. Lombardsijde, wat mij deed vermoeden dat de ploeg heel hoge ambities koesterde. Spijtig genoeg weerspiegelt zich dat niet in de rangschikking van de vierde provinciale reeks West-Vlaanderen (lager bestaat niet!) waar een weinig benijdenswaardige 13e plaats bekleed wordt. Het hierboven vermeld bedrag sloeg enkel op de tribune, kleedkamers, sanitair, kantine en omheining en het geheel werd lot 1 genoemd. Op mijn vraag deelde de technische dienst van de gemeente mij zojuist mede dat de buitenaanleg, zijnde lot 2, toegewezen werd aan Timo-tuin voor de eerbiedwaardige prijs van 475.810,56 euro (incl BTW). De uiteindelijke kostprijs zal nog wel wat hoger oplopen. De werken, die ondertussen beëindigd zijn, omvatten de afbraak van het huis Dedecker, de aanleg van een speelplein, een parking en petanquevelden. Daar zit echter nog een minivoetbalterrein bij dat ook door de club kan gebruikt worden. We zitten dus reeds aan 1.115.952,31 + 475.810,56 = 1.591.762,87 euro of ca 63,7 miljoen oude Belgische francs. Waanzin!!!! Daar is geen ander woord voor. Het zou ook nog de bedoeling zijn, onder de benaming lot3, een houten jeugdhuis te bouwen. Bij de aanbesteding waren daarvoor geen inschrijvingen. De gemeente weet dus zelf nog niet welke kosten er nog zullen bijkomen. En, wordt het voetbalterrein niet afgeschermd? Mogen de supporters achter de goal gratis naar de matchen kijken? Welk bedrag moeten we daarvoor nog verwachten?
Had men dat muurtje niet liever afgebroken? Het zal jullie, als voetganger of fietser, die doorheen een stofwolk moesten, natuurlijk niet ontgaan zijn dat er belangrijke renovatiewerken uitgevoerd werden aan de muur rond het kerkhof van Lombardsijde
aan het gedeelte dat zichtbaar is vanaf de Dorpplaats, wel te verstaan. De rest ziet toch niemand en daar kan weinig eer voor geoogst worden! Er werden stenen uitgekapt, er werd gezandstraald dat het een lieve lust was. De werken zijn nu zo al een drietal weken bezig, weliswaar met in acht nemen van een lange onderbreking. Ik vroeg mij af of men niet eerder een nieuw muurtje had kunnen bouwen. Naar het schijnt ben ik niet de enige voorbijganger die deze vraag stelde. Een specialist ben ik natuurlijk niet!
Maar ook, ere wie ere toekomt: eindelijk, na zoveel jaren, is die schandvlek van een openbaar toilet weggezuiverd en kan men er nu voor 50 eurocent terecht in een zelfreinigende installatie, die ook toegankelijk is voor gehandicapten.
Sociale woning Bamburgstraat Weten jullie waar deze woning staat? Ze behoort toe aan de gemeente en zal gerenoveerd en daarna verhuurd worden als sociale woning.
Het huis staat in de Bamburgstraat met huisnummer 118. Er is een groot tekort aan sociale woningen. Waarop wacht men om eraan te beginnen? Er werd door het gemeentebestuur een studiebureau aangesteld om de renovatie van het pand te begeleiden. Dat bureau gaat na welke werken allemaal dienen uitgevoerd te worden, maakt een ontwerpbestek op,
. Met overheidsdiensten moet men wat geduld hebben, wat zeg ik, veel geduld hebben.
Hoe ziet het natuurgebied op de site van de camping Cosmos er vandaag uit? Wie het goed meent met onze duinen of met de natuur in het algemeen en met ons erfgoed, kan nu niet ontkennen dat de Vlaamse overheid voor een serieuze opsteker gezorgd heeft. Waar de campings Cosmos en Jacques Jr schandvlekken waren op het groot- Westends grondgebied, wordt nu de laatste hand gelegd aan één van de grote troeven voor de toekomst van ons dorp. Een natuurgebied toegankelijk maken voor wandelaars (en fietsers?) is immers geen vanzelfsprekende opdracht. De fauna en flora mogen er natuurlijk niet onder lijden. En toch mogen we hier spreken van een geslaagde combinatie. De voorgeschiedenis kunnen jullie lezen in de map Duinen onder Inrichtingsplan voor de duinen in Westende en Lombardsijde (23.09.2007) en in de map Natuur onder Cristal Place: terug naar de natuur (08.11.2009) De Vlaamse overheid kocht de site in 2004 en besteedde kort daarna ruim één miljoen euro aan het opruimen van het gebied. Het zand werd gezeefd om zoveel mogelijk puin te verwijderen en de duinen in hun oorspronkelijke en natuurlijke toestand te herstellen. Ook uit de beschermde bunkers op het terrein werd een pak rommel gehaald, zelfs asbest. Ze werden nu afgesloten met deuren. De hoofdopdracht was om de natuurlijke zeewering te herstellen. Daarvoor werd een duinpanne uitgegraven. Het zand daarvan is gebruikt voor de aanleg van nieuwe duinen. Naast zeewering is ook geïnvesteerd in natuurontwikkeling. In de duinpanne zijn poelen voor vogels en planten aangelegd. Dat zorgt voor een grote diversiteit van flora en fauna. Ook de wandelaar komt aan zijn trekken. Doorheen het gebied zijn tal van wandelpaden aangelegd. Wat te smal, naar mijn oordeel. En, zullen die niet te gemakkelijk verzanden? Houten omheiningen moeten ervoor zorgen dat kwetsbare plaatsen niet kunnen betreden worden. Een groot uitkijkplatform biedt een prachtig zicht op het gebied.
Wat mogen we nog verwachten? Er zouden infoborden komen die op de waarde van de zone en van de historische bunkers zullen wijzen. In een volgende fase zou de aanpalende site van de voormalige camping Jacques Junior op eenzelfde manier aangepakt worden. De twee duinenzones zouden door een pad met elkaar verbonden worden.
Een hartelijk proficiat aan de Vlaamse overheid is hier wel degelijk op zijn plaats!
Bronnen Artikel Het Nieuwsblad van 25 januari 2012 door Dany Van Loo
|