Er bestaan natuurlijk heel wat manieren om informatie in te winnen over je gemeente. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
In de huidige tijd wordt de hoofdrol vertolkt door het informatiemiddel bij uitstek, het internet. Veertien dagen geleden heb ik al mijn mening gegeven over de manier waarop de politieke partijen uit onze gemeente daarvan gebruikmaken.
Maar op andere gebieden vind je er een werkelijke schat aan inlichtingen over van alles en nog wat. De gemeente loopt voorop met een eigen website voor eigen bevolking en voor toeristen. Deze wordt aangevuld met sites van de politiezone, het ocmw, de cultuurdienst, de jeugddienst, enz
Ook de kerkgemeenschap blijft niet achterwege.
Natuurlijk is het web een ideaal middel om het toerisme te promoten. Dat doet Westtoer samen met vakantiecentra, casino, restaurants en hotels. De immobiliënkantoren bieden er huizen, appartementen en garages te koop en te huur aan. Feesten, sportmanifestaties en kunstactiviteiten worden er aangekondigd. Bedrijven en handelaars presenteren hun gids.
Sommigen laten de surfers meegenieten van hun geschiedkundige opzoekingen terwijl ook de lokale windmolens veelvuldig aan bod komen. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat er een overaanbod aan informatie is. Wie leest dat allemaal en wordt het wel bijgehouden? Dat laatste is natuurlijk de toetssteen om de waarde van die informatie te bepalen.
Maar er is ook nog een gemeentelijk informatieblad De Sirene naast blaadjes zoals Ja, wadde en De Stoete Middelkerkenoare. De politieke partijen geven blaadjes uit en er is natuurlijk de pers, meestal de lokale want zo vaak haalt Middelkerke de nationale of Vlaamse pers niet.
Die papieren uitgaven zijn meestal nauw verbonden met de overheid. Men vindt zelfs nauwelijks nog een lokaal journalist die ambetante vragen stelt of die de overheid durft bekritiseren. In veel gevallen laten de dagbladen zich gewoon gebruiken door de overheid. Ook de regionale televisie Focus is in dat bedje ziek, wat min of meer te begrijpen (maar niet te aanvaarden) is aangezien ze gesponsord worden door de gemeenten. In de tijd van Zon en Zee heb ik over dat probleem vele paginas vol geschreven.
In Ja wadde is blauw niet enkel de dominerende kleur van het papier. De Stoete Middelkerkenoare laat wel eens alle stemmen aan het woord, maar echt stoet kan het blaadje bezwaarlijk genoemd worden. Let wel, ik vind het goed dat ze er zijn, maar achtergrondinformatie kan je er niet echt in vinden. En daarmee is het woord gevallen: waar vind je de informatie die de overheid niet of niet graag meedeelt?
Daarvoor moet je surfen. Googel maar eens naar Middelkerke
.
Op de website http://feed.wimblog.be/BVLG/2008/03/17/Stadsblogs___de_berichten
wordt gezegd dat er voor het ogenblik 41 stadsblogs over Vlaamse gemeenten bestaan. En ja, Middelkerke, staat er ook bij in de categorie 1 tot 6 berichten per week, met Westendse blik op Middelkerke.
Buiten de officiële of commerciële of verbloemde of technische of brave sites, vind je eigenlijk nauwelijks iets over datgene waar de overheid liever het zwijgen toe doet.
Ik was dan ook aangenaam verrast op de blog te vallen van Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Caron, Vlaams Progressieven (ex Spirit), notabene in Middelkerke een coalitiepartner van de VLD. Deze stelt zich enkele vragen over enkele ethische connecties in de gemeente.
De namen van burgemeester Landuyt en zijn echtgenote Rita Ramoudt, tewerkgesteld op het architectenbureau van Ronny Van Troostenberghe worden er aangehaald, naast Landuyts advocaat- partner Boutens en vastgoed Depoorter. Er wordt ook gezegd dat het echtpaar Willy en Jana Rommel-Opstaele wel een voet hebben in de immobiliënsector. Maar leest u maar zelf wat Bart Caron er op 22 januari 2008 over schreef op http://www.bartcaron.be//?p=733
Er staan ook enkele zeer interessante reacties bij.
Surfen en lezen, dus maar
Enkele aanbevolen sites:
http://www.erfgoedblog.be/archives/79-Wordt-Leffinge-voorstad-van-Middelkerke.html
http://luc-de-pompier.skynetblogs.be/post/4753667/brandweer-middelkerke
http://feed.wimblog.be/BVLG/2008/03/17/Stadsblogs___de_berichten
Op mijn blog heb ik ook al enkele links gelegd naar andere sites.
|