Lijst Dedecker (LDD)
Lieve Landuyt koopt burgemeesterwebsite Lieve Landuyt, zoals jullie weten eerst bij een socialistische kartellijst en daarna bij CD&V, is tenslotte(?) overgelopen naar de lijst Dedecker. Ze heeft daar al direct enkele trucs van Jean-Marie geleerd: ze heeft de domeinnaam van de website van de burgemeester www.burgemeestermiddelkerke.be gekocht om bezoekers naar haar website te lokken. Wie dat adres intikt, komt terecht op haar eigen website www.lievelanduyt.be. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit een originele stunt vind. Of ze daarmee erin zal slagen om het grootste aantal stemmen te behalen en zelf burgemeester te worden, (haar partner noemt dat gezonde ambitie) is zelfs geen koffiedik kijken. Ik denk dat het gewoon een utopie is die in het allerbeste geval voor haar patron Jean-Marie kan verwezenlijkt worden. En wat zegt de huidige burgemeester daarvan? Hij zal ook wel verrast geweest zijn, neem ik aan maar hij zal er wel niet mee kunnen lachen. Hij hield het eerst bij geen commentaar, maar op 7 juni 2012 las ik dan toch in de krant dat hij dreigt met stappen. Lieve Landuyt kreeg nu een officiële brief waarin haar 48 uur tijd gegeven wordt om de domeinnaam over te dragen aan de rechtmatige eigenaar. Is dat eigenlijk wel wettig een domeinnaam van iemand anders opkopen? Er zou volgens Professor Joseph Dumortier van de KU Leuven, deskundige op het vlak van recht en informatica, wel degelijk een procedure bestaan om de registratie van een domeinnaam teniet te doen. Er zou geen controle bestaan op de domeinnaam bij dns.be, die de domeinnamen met de extensie .be beheert. Wie als eerste de naam aanvraagt, mag die gebruiken. Wie niet akkoord gaat, moet maar klacht indienen. Dan moet een panel van experten oordelen of de bezitter wel recht heeft op de domeinnaam. Indien vastgesteld wordt dat deze te kwader trouw gebruikt wordt of als de eigenaar er geen belang bij heeft om die naam te gebruiken, dan kan dns.be de naam opnieuw vrijgeven. Er zou ook een gerechtelijke procedure bestaan, maar die is veel omslachtiger. Een boze Michel Landuyt: Het ambt van burgemeester is een orgaan van de gemeente en daarom heeft de gemeente belang bij het rechtmatig gebruik van die titel. De aankoop van de domeinnaam speelt in op de naamverwarring die kan ontstaan. De burger wordt er door verward en het zorgt zelfs voor vertraging in de dienstverlening. De gemeentelijke website bevat ook materiaal dat onderhevig is aan auteursrecht. Mevrouw Landuyt zou beter beseffen dat er meer nodig is dan het opkopen van domeinnamen om burgemeester te worden.
Lieve Landuyt: Dit raakt kant noch wal. Het is allesbehalve mijn bedoeling om te laten uitschijnen dat ik burgemeester ben, wel dat ik dat graag zou worden. Ik betreur dat de burgemeester een politieke tegenstander probeert te intimideren door te dreigen met gerechtelijke vervolging. Een procedure starten bij een geschil rond een domeinnaam kost 1.600 euro. Wil hij daar ook de burger voor laten opdraaien?
Ik heb toch de indruk dat Lieve Landuyt het pleit zal verliezen. Ze zal daar waarschijnlijk niet wakker van liggen want ondertussen werd over haar gesproken en kreeg ze duizenden bezoekers op haar website.
NV-A loopt over naar LDD Ik heb het in een vorig blogartikel Gemeenteraadsverkiezingen Middelkerke (3) al gehad over de storm die woedde in de NV-A. Op 4 mei 2012,hadden 9 van de 12 in februari 2011 rechtmatig verkozen bestuursleden van de partij ontslag genomen. Het ging volgens een persbericht uitgegeven door de contactpersonen Chris Niville en André Clarysse over: André Clarysse, Chris Niville, Bianca Ryckewaert, Jan Vandenberghen, Eddy Weerbrouck, Kristof Vandenbroucke, Mike Weerbrouck. Koen Dierendonck en Wendy Denecker deden dit reeds eerder. Mijn blogartikel waarin dat persbericht letterlijk overgenomen werd, lokte de reactie uit van Patrick Marievoet. Hij vond dat ik beter mijn bronnen zou gecheckt hebben. Ja, als twee ontslagnemende bestuurslieden een persbericht rondsturen, moet je dit dan niet geloven? Ik geef echter toe dat er waarschijnlijk iets schort met de lijst. Jan Vandenbergh zou al jaren geen lid meer zijn. Koen Dierendonck en Wendy Denecker zouden al maanden geleden ontslag genomen hebben om privéredenen en willen niets met de ontslagnemende te maken hebben. Bianca Ryckewaert en Eddy Weerbroeck zijn een paar en Mike Weerbroeck is hun zoon. Nogal logisch, vindt het NV-A, dat ze samen ontslag nemen. Marievoet vervolgt verder Wij voelen ons niet geroepen om te reageren. Deze mensen hebben zichzelf uit de NV-A gezet EN BEHOREN NIET MEER tot de groep van NV-A Middelkerke. Probleem is gewoon dat wij gekozen hebben voor nieuw bloed in de politiek en ja verandering zoals ik U reeds een jaar geleden verkondigde en waar U eens heeft mee gelachen. Deze mensen konden niet accepteren dat ze niet plaats 2 en 3 en 25 kregen vandaar hun ontgoocheling. Ons programma staat duidelijk op onze website en we gaan rustig de verkiezingen afwachten en dan zien we wel wat de mensen van MIDDELKERKE DENKEN.
Op 1 juni 2012 stelde Jean-Marie enkele van zijn kandidaten voor, waarvan er zogezegd vier onlangs uit het plaatselijk N-VA bestuur opstapten: Claude Prinzie, Bianca Ryckewaert, Mark Plaetevoet en Annick Soete. Ook Pascale Huart koos voor LDD. Buiten Bianca Ryckewaert zijn dat plots drie andere ontslagnemende bestuursleden. Hoe kan je dat verklaren? Ik laat hier Bianca Ryckewaert aan het woord. Ze behaalde in 2000 met de lijst SVHV 280 voorkeurstemmen en bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2006 vanaf de 10de plaats op de kartellijst CD&V NV-A 391 voorkeurstemmen (één van laagste scores van de lijst), maar werd niet verkozen. Ryckewaert: De situatie binnen het N-VA-bestuur was, om het voorzichtig te stellen, onhoudbaar geworden. Als liefst negen van de twaalf vaste bestuursleden ontslag nemen, dan mag je veronderstellen dat er iets schort. Wij vinden het dan ook zeer jammer dat de kopstukken van de N-VA nagelaten hebben om in te grijpen in deze bijzonder penibele situatie. Voorzitter Danny Vanden Broucke lapte zijn laars aan de statuten van de partij, onder meer bij de aanduiding van kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Wij hebben bij Jean-Marie Dedecker en LDD een gans andere ingesteldheid gevonden en een programma dat perfect bij onze standpunten voor een beter Middelkerke aansluit',
Heeft jullie wafel gesmaakt? Ik had al gehoord dat Jean-Marie Dedecker op 25 mei 2012 afscheid genomen had van de Oostendse gemeenteraad en dat hij toen wafels uitdeelde met daarop de tekst Wij houden onze wafel niet. Voor of tegen hem, we moeten toegeven dat hij zorgt voor peper en zout bij de anders te saaie vergaderingen van de federale kamer en van de gemeenteraden... De wafel is het sein dat betekent dat hij zich nu volop zal toeleggen op Middelkerke. Op 4 juni 2012 werden wij nu thuis ook met een wafel bedacht. Diegene onder jullie die er geen kregen, mogen er hieronder eens naar kijken.
Er was ook een pamflet bij waarin JMD beweert te kiezen voor grondige hervormingen van het gemeentebeleid. Hij vindt dat het volk het laatste woord moet hebben bij belangrijke beslissingen en hij is daarom voorstander van bindende referenda. De speerpunten (hij is al besmet door de Open VLD, straks lezen we ook nog paradepaardje) die LDD nastreeft, namelijk gezond financieel beleid met kansen voor Middelkerkenaren, mobiliteitsplan met kansen voor economie en samenleving, open gemeente ten dienste van de inwoners, toeristisch beleid met meerwaarde voor de lokale economie en een veilige gemeente houden niets origineels in en zullen wel in het programma van alle partijen ingeschreven staan. De inwoners worden om hun mening gevraagd over het beleid: parkeren, dienstverlening in het gemeentehuis, senioren, jeugd, toerisme, cultuur en tenslotte het huidige tramtraject. Dat laatste is al door de Lombardsijdenaars gekozen via een referendum, namelijk een status quo en aangezien Jean-Marie Dedecker vindt dat referenda bindend moeten zijn
De huidige dienstverlening in het gemeentehuis vind ik zeer goed. Tenslotte wordt onze mening gevraagd over enkele voorstellen. Ten eerste, moet de aanvullende personenbelasting afgeschaft worden? De kiezer zal wel JA antwoorden, neem ik aan, maar eigenlijk moet dat in een ruimer kader met begeleidende financiële maatregelen gezien worden; het punt werd ook reeds door de NV-A als paradepaardje naar voren geschoven. Ten tweede, moeten de handelaars een extra lokale economische schadevergoeding krijgen tijdens wegeniswerken? Dat is nogal vanzelfsprekend voor langdurige werken; het is een gekende dada van JMD uit Oostende. Ten derde, moet de E40 ontsloten worden naar de Westendelaan in plaats van door het centrum? Ik meen dat dit laatste ook zo gepland is. Waartoe zou anders die rotonde op de Westendelaan dienen?
Bekende sportfiguur gestrikt Bekende figuren heeft men natuurlijk nodig op een lijst. Alle partijen zullen daar wel op uit zijn. Jean-Marie is er in geslaagd er één te strikken. Het betreft Jan Vandamme, 57 jaar, die zich voor het eerst politiek engageert. Hij is een voormalige handelsvertegenwoordiger die ooit de horecazaken Falcon en Wembley uitbaatte. Dat laatste is een verzamelplaats voor fans van Tom Boonen. Misschien hoopt hij nu een voorkeurstem van alle Middelkerkse fans van Tom Boonen weg te kapen. Vandamme is ook geen onbekende in de voetbalwereld, eerst als speler, later als scheidsrechter en een tijdlang bestuurslid van de Liga Lagere Afdelingen. Hopelijk nemen de spelers die ooit geel of rood van hem kregen, nu geen weerwraak.
NV-A
Reeds 9 plaatsen bezet De eerste 8 van de lijst zijn reeds bekend gemaakt 1 voorzitter Danny 2 Martine DHondt 3 Anthony Goethals 4 Johan Kemel 5 Jeffy Boudaer 6 Tamara Van Casteren 7 Ann Van Steenkiste 8 Claire Goossens en tenslotte 10 Freddy Carlier. De andere volgen de komende weken. Carlier zou nu toch bereid zijn een mandaat op te nemen
als hij rechtstreeks verkozen wordt. Zou mijn opmerking, dat men anders maar beter niet voor hem kan kiezen, misschien daartoe bijgedragen hebben? De partij laat mij weten dat ik gerust mag zijn: de lijn van nieuwe gezichten wordt aangehouden en er is geen plaats voor postjespakkers. Ook al halen ze enkele procenten minder in oktober, ze gaan voor verandering.
CD&V
Nieuwe vrouwen op CD&V-lijst Na Tatiana Claeys heeft de partij nu ook Julie Demarcke en Karoline Pire kunnen overtuigen om zich verkiesbaar te stellen. Het is niet ongewoon dat het in hoofdzaak vrouwen zijn, want straks zal de 50/50 regel moeten toegepast worden. Als het dan nog bekende gezichten zijn, dan is dat goed meegenomen. Ik heb de indruk dat dit nog twee waardevolle kandidaten zijn. De 35-jarige Julie Demarcke uit Lombardsijde is een zelfstandig thuisverpleegster en komt uit een politieke familie. Haar grootvader Leon Demarcke was jarenlang eerste schepen in Nieuwpoort voor de toenmalige CVP. Ook haar vader Jan zetelde vele jaren voor dezelfde partij in de Nieuwpoortse gemeenteraad. Karoline Pire (47) uit Leffinge is administratief bediende bij het ACW verbond Oostende-Westhoek en zeer actief in het plaatselijk verenigingsleven.
Progressief Kartel
Ook drie nieuwe kandidaten Ook het Progressief Kartel kondigde drie nieuwe kandidaten aan. Claire Van Looleidde ooit bij het OCMW het dienstencentrum Stille Meers en nadien de gemeentedienst opvoedingsondersteuning. Frank Vandekerckhove was lid van de vrijwillige brandweer van Middelkerke. Ringo Vandermeeren is jongerenhulpverlener van het Jongeren Advies Centrum in Oostende. Na de partij-barbecue op 17 juni 2012 in de Calidris, zal er meer nieuws te rapen zijn.
Open VLD
Bijna een volledige lijst Op de jaarlijkse barbecue en in aanwezigheid van federaal minister Vincent Van Quickenborne stelde Open VLD haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen voor. Die is compleet, op plaatsen 16 en 17 na. De kop is ongewijzigd zodat van Veranderen wel geen sprake zal zijn. Dat eerste schepen Janna Rommel-Opstaele de lijst zou trekken, dat wisten we al. De gedegradeerde burgemeester Michel Landuyt staat op de tweede plaats, gevolgd door de andere huidige Open VLD schepenen Johnny Devey, Carine De Jonghe en OCMW-voorzitter Geert Galle. Lijstduwer is Bart Vandekerckhove. De partij wist enkele nieuwe kandidaten aan te trekken waaronder een aantal jongere vrouwen.We kijken uit naar de lijst om te zien wie er afgedankt werd. Een steeds ambitieuze Carine De Jonghe en Geert Galle zijn de vertegenwoordigers op de Open VLD-lijst voor de provincieraad, respectievelijk op de 3de en de 8ste plaats voor het district Oostende.
Bronnen Artikel Het Nieuwsblad van 15 mei 2012 Claire Van Loo kiest voor Progressief kartel door Dany Van Loo Artikel Het Nieuwsblad van 22 mei 2012 Open VLD Middelkerke stelt bijna volledige lijst voor door Dany Van Loo Artikel Het Nieuwsblad van 23 mei 2012 Lieve Landuyt koopt burgemeesterwebsite door Dany Van Loo Artikel Het Nieuwsblad van 29 mei 2012 nieuwe namen op Cd&V lijst door Dany Van Loo Artikel Het Nieuwsblad van 1 juni 2012 NV-A kandidaten stappen over naar LDD door Dany Van Loo Artikel Het Nieuwsblad van 7 juni 2012 Ruzie om gebruik websitedomein duurt voort. door Dany Van Loo Artikel Het Nieuwsblad van 9 juni 2012 Ex-korpschef Gent wil mandaat opnemen. door Dany Van Loo
|