Toen verdween de firma Soetaert uit Westende Op 21 juni 2009 schreef ik op mijn blog een artikel Westende verliest weer één van zijn kroonjuwelen (zie map Die goeie oude tijd). Dat juweel was de gekende Westendse firma Soetaert die 61 jaar in ons dorp gevestigd was en die zou verhuizen van de Heidestraat 43 naar een bedrijvenzone in Oostende. De bureaus werden al overgeplaatst in april 2009 en de werkplaatsen volgden in oktober van hetzelfde jaar. Als reden voor de verhuis werd opgegeven dat het bedrijf omringd door campings en recreatiezones, gelegen midden in een woonzone er eigenlijk niet (meer) op zijn plaats was. In smalle straatjes met weinig manoeuvreerruimte was er weinig plaats voor het zwaar transport van de firma en het leek dus logisch dat de nieuwe bedrijfsleider Peter Caset uitkeek naar betere wegverbindingen en snellere uitvalswegen naar het binnenland. Ik stelde toen echter de vraag Wat gebeurt er nu met de terreinen? Zouden ze weer opgekocht worden door handelaars in vastgoed? Zouden er appartementen of witte huisjes in de plaats komen? Ik hoorde toen echter ook al dat de uitbater van de camping Westende Jan Vlamynck geïnteresseerd zou zijn in de grote hangar om er caravans in onder te brengen. Ik hoopte maar dat de terreinen niet langer verwaarloosd zouden blijven liggen want dat is/was allesbehalve een mooi zicht, zoals trouwens blijkt uit de diverse fotos hierna. Ik noemde dat zelfs een vuile hoek van Westende. Wel, de onzekerheid over de toekomst van die vuile site werd nu zopas opgeheven. In 2012 kochten de eigenaars van de camping inderdaad de terreinen aan beide zijden van de Heidestraat. Toen ik zag dat er aan het raam van de vroegere bureaus een aanvraag voor stedenbouwkundige vergunning met datum 28 mei 2013 geafficheerd was, werd ik natuurlijk nieuwsgierig. De aanvraag, ingediend door de maatschappij Ten IJzer, Westendelaan 341, betreft het slopen van de hangars, de bureaus en 1 woning (die van wijlen Rene Lanssens) en het uitbreken van de verharde grondoppervlakken.
Jullie zien hier fotos van het te slopen geheel, van de drie huizen en van de vrije verharde ruimte met hangar.
Aan de andere zijde van de straat is ook nog een immens terrein waar niets moet gesloopt worden maar dat vrij moet gemaakt worden van platen en balken. Ook daarvan enkele fotos hieronder.
Het slopen is voorzien voor oktober 2013.
Nu wilde ik natuurlijk nog graag weten wat in de plaats zou komen en daarom nam ik contact op met de aanvrager. Het is dus gewoon de bedoeling de camping uit te breiden. Deze beslaat nu een oppervlakte van 4 hectare zestig en zou er dan 1 hectare twintig bij krijgen. Zoals jullie wel weten, bevindt de ingang van de camping, die jullie hieronder zien, zich aan de Westendelaan 341.
En het terrein aan de Steenstraat? De firma Soetaert, want zo heet ze nog steeds, ook na de overname, bezette ook nog een opslagplaats in de Steenstraat, een smal geasfalteerd straatje zoals de Heidestraat. Dat betekende dat grote kranen en camions met daarop zware poutrellen en buizen jaarlijks via beide straatjes 1200 industriële transporten uitvoerden. Dat zorgde meestal voor een hels gedaver tot zelfs beschadigingen aan het wegdek. Nog een reden dus voor de firma om andere oorden op te zoeken. Een paar fotos daarvan zien jullie hieronder, links het toen nog bezet en rechts het huidig leeg terrein.
Volgens mijn informatie zou het terrein nu aangekocht zijn door vzw Natuurpunt.
Zoals de naam doet vermoeden, is dat een vereniging die zich bekommert om het behoud van de natuur. De werking ervan steunt op drie pijlers: natuureducatie, beheer en studie van de natuur, om in te wandelen of te fietsen , of om van te genieten. Het is met circa 88.000 leden de grootste Vlaamse natuurvereniging. Vandaag heeft Natuurpunt 612 natuurgebieden, wat samen goed is voor ruim 20.000 hectare.
Daar is Schuddebeurze (hieronder), met een grootte van 37 hectare, er één van.
Natuurpunt vzw is in 2001 ontstaan uit de fusie van De Wielewaal vzw (opgericht in 1933) en Natuurreservaten vzw (opgericht in 1953). Deze laatste was een onderdeel van de Belgische Natuur- en Vogelreservaten (BNVR).
Het valt dus niet onder de bevoegdheid van de Vlaamse gemeenschap, het is met andere woorden een NGO (niet-gouvernementele organisatie).
Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) is wel van de Vlaamse overheid en werkt ook elke dag aan het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuurgebieden, bossen en parken.
Het werkt samen met veel verschillende partners en creëert zo een groter draagvlak voor natuur.
Waarom Natuurpunt er geen deel van uitmaakt is mij een raadsel. Van Natuurpunt kan men lid worden, van het agentschap niet.
Het ANB is de grootste groenbezitter in Vlaanderen. Het bezit 42.300 hectare eigen bossen, natuurgebieden en domeinen. Aangezien het agentschap ook anderen helpt bij het beheren van hun domeinen, maakt dat in totaal zo'n 75.000 hectare bos of natuurgebied.
Het Westends natuurgebied is in goede handen
Ik heb wat bijkomende informatie gevraagd aan de voorzitter van Natuurpunt Middenkust Dirk Vanhoecke en/of Johan Broidioi en Wim Boydens, conservators van het natuurgebied Schuddebeurze. In hun antwoord, waarvoor mijn dank, bevestigen beide laatste dat er inderdaad een compromis getekend werd met de huidige eigenaar van het terrein van Soetaert. De verkoop is natuurlijk maar definitief als de akte verleden wordt voor de notaris en dit zal volgens de schatting na de zomer gebeuren. Zo wordt het natuurgebied Schuddebeurze weer een stuk groter. Momenteel ligt het nieuw verworven stuk nog enigszins geïsoleerd maar 'Natuurpunt' hoopt ooit ook nog het perceel te kunnen kopen tussen dat van ex-Soetaert en dat waar de ezeltjes nog gestaan hebben. Hieronder zien jullie twee afbeeldingen van het bedoeld stuk terrein.
Hoe rijmt het beheer van natuurgebied met het gebruik van landbouwgrond? Bij de aankoop van landbouwgebied moet de vzw Natuurpunt meestal overeenkomen met twee partijen: de eigenaar en de pachter. Tot een tiental jaren geleden was Jules De Zaeyer uit de Bamburgstraat de pachter van de grote wei, waar de bunkers op staan. Volgens de pachtwet mocht hij dus bemesten en mocht hij zijn grazende koeien ook bijvoederen, wat eigenlijk neerkomt op een onrechtstreekse bemesting. Sinds de verwerving door Natuurpunt (in twee bewegingen: een eerste op het einde van de vorige eeuw en een tweede in 2001) is hij geen pachter meer maar gebruiker. Hetzelfde geldt ook nog voor twee andere boeren (Dewitte en Marvellie) die eveneens percelen pachtten, aangekocht door Natuurpunt. De landbouwers mogen kosteloos gebruik maken van de weiden, mits in acht nemen van bepaalde voorwaarden. Zo mag mesten of bijvoederen niet meer. Er mogen geen herbiciden noch pesticiden worden gebruikt. De reden is de volgende: mesten bevoordeelt voornamelijk (vee)grassen die de andere bloemen wegconcurreren. Het beheer van Natuurpunt is erop gericht de grond weer te verarmen zoals in zijn natuurlijke toestand. De 'Schuddebeurze' is van oorsprong altijd een zeer schraal gebied geweest, het dankt er vermoedelijk zelfs zn naam aan
(wie het niet breed had, had enkel wat kluttergeld in de beurs). Net die zeer arme zandige bodem zorgt voor een rijk pallet aan planten, waar dan weer insecten op afkomen, die dan weer voedsel vormen voor amfibieën, vogels, zoogdieren, bloemen en kruiden, enz.
Gewoonlijk geldt ook nog een tweede gebruiksvoorwaarde. Deze houdt meestal een beperking in op het aantal dieren en op de vroegste datum van inscharen van het vee. Over het algemeen is dat 15 juni. Vóór die datum mag het vee niet grazen op de weide. Waarom? Omdat de weidevogels dan in het grasland broeden!
Weidevogels zijn vogelsoorten die in uitgestrekte graslanden broeden. Het begrip wordt veel gebruikt in discussies over agrarisch natuurbeheer en het behoud van weilanden als bijzonder cultuurlandschap, omdat het soorten betreft die in meer of mindere mate zijn aangewezen op een door de mens gevormd landschap. Tot de primaire weidevogels rekent men doorgaans de steltlopers, de kievit, de scholekster, de grutto, de tureluur, de wulp en soms ook de zeldzame kemphaan en watersnip. Ook enkele kleine zangvogels zoals de veldleeuwerik, de graspieper en de gele kwikstaart voelen zich thuis in weilanden. Omdat de Schuddebeurze - terreinen zich nog niet ontwikkelden in de zin dat ze al belangrijk zijn voor weidevogels, is er voor het ogenblik nog geen beperking op de vroegste datum van inscharing.
Geïnteresseerd in de natuur en/of in de geschiedenis (van Westende)? Wie wil deelnemen aan een zeer interessante gidsbeurt in de Schuddebeurze, onder zeer deskundige leiding, kan dit doen op volgende datums: 16 juli 2013 (19u30) door Wim Boydens - start aan de sporthalle De Bamburg 28 juli 2013 (10 uur) - door ??? start op de hoek Steenstraat - Schuddebeurzeweg
Bron http://nl.wikipedia.org/wiki/Natuurpunt http://nl.wikipedia.org/wiki/Weidevogel Mails van Johan Broidioi en Wim Boydens
|