Het Normandpark in Middelkerke Het Normandpark werd aangelegd onder het bestuur van de SVHV (Stem van het Volk), onder de leiding van Frank Verlinde. Het onderging in 2003 een volledige facelift, tien jaar na de aanleg. Volgens de eerste van mijn onderstaande bronnen: "De vijver werd op een milieuvriendelijke wijze gerenoveerd. Nieuwe gezellige zithoeken nodigen iedereen uit tot een moment van ontspanning en genieten. Kinderen kunnen hun energie kwijt op het groot vikingschip dat deel uitmaakt van het nieuw speelplein. Brede borders met bloeiende planten zorgen het hele jaar rond voor een intense natuurbeleving." Het park heeft begin 2008 nog een (kleine, volgens Janna) facelift ondergaan. Het kreeg een evenementenvloer. Om de ‘Sterren in het park’ te kunnen verwelkomen? De toenmalige schepen voor groendienst: “'Zo kunnen we in het park een groot podium plaatsen zonder het gazon te beschadigen. Bovendien hebben we de aanplantingen aan de inkomzone vernieuwd langs de kant van de Westendelaan. We kozen voor inheemse bomen en planten omwille van de vele vogels in het park en voor planten die niet zo veel onderhoud vragen. Ook de Kleine Kerkweg kreeg nieuwe bomen waardoor de inkomdreef ook vernieuwd werd.” Het park is echt zeer mooi en goed onderhouden. Hieronder zien jullie twee foto’s om diegene te overtuigen die er nog nooit op bezoek gingen.
Kennen jullie de definitie van ‘park’? Het is een door de mens ontworpen en aangelegd groen gebied met een overwegend recreatieve functie. In parken vinden we vrijwel altijd bomen, vijvers, paden met daarnaast vaak andere stijlkenmerken zoals kunstwerken.(bron 'Wikipedia'). Het Normandpark voldoet aan al deze kenmerken.
Voor diegene die dat allemaal reeds lang wisten, toch nog een verrassing Wie van jullie is reeds gaan wandelen in het park van Westende-dorp? Verrassing alom zeker? Jullie weten nochtans ook dat Westende nooit benadeeld wordt ten opzichte van Middelkerke? Grapje! Was dat maar waar! We moeten ons helaas vaak, als “aanhangsel van Middelkerke’ (dixit ere-burgemeester Michel) met heel wat minder tevreden stellen. Ik moet jullie eerst wat voorbereiden. Weten jullie wat een landschapspark is? Het is een natuurgebied, een natuurpark. In de oorspronkelijke betekenis was dat een gebied met grote landschappelijke kwaliteit dat moest beschermd worden. Tegenwoordig spreken de provincies en gemeenten nogal los van een landschapspark als ze een aantrekkelijk agrarisch gebied of openbaar groen bedoelen. Tot openbaar groen rekent men openbare tuinen, parken en groenstroken, soms ook onbebouwde stadsranden, speelplaatsen en water.(bron 'Wikipedia')
Het landschapspark in de Hofstraat in Westende-dorp Wie weet er nog waar vanaf 1941 de voetbalploeg Racing Westende speelde, in de tijd van Georges Bloes, Henri Tack, …? Juist, waar nu de volkswoningen “d’Yzercloove” zijn. Zegt die naam jullie nog iets? Weten jullie nog waar ooit dat speelplein was voor de kinderen? Weten jullie nog waar dat klein voetbalterrein was met twee minidoelen? Herinneren jullie zich nog waar vroeger een opslagplaats was en daarna een stort dat door de omwonenden zo verfoeid werd? Het terrein heeft dus een zeer rijke geschiedenis en er werden helaas al vaak vele euro’s aan verspild. Jullie kunnen er niet naast kijken want jullie vinden er die twee metalen paraplu’s terug die vroeger op het marktplein stonden en daar zeker niet meer mooi genoeg voor bevonden werden, na de renovatie.
Wat Janna verstaat onder landschapspark? Ik laat haar zelf aan het woord, want als het op beloven aankomt met grote woorden, is de burgemeester toch veel sterker en duidelijker dan ik.
'Met de aanleg van een nieuw park wil het gemeentebestuur voor een mooie, maar ook uitdagende en leerrijke overgang zorgen tussen de woonwijken langs de Hofstraat en het aangrenzende polderlandschap. Het gaat om een perceel van 15.000 vierkante meter groot, dat in natuurgebied ligt. Het is de bedoeling om alleen maar met natuurgetrouwe materialen te werken. In het ontwerp hebben we een groot evenementengazon voorzien, afgebakend door taluds. Aan de randen zullen er picknick- en zitruimtes komen op verhoogde houten plankenvloeren. Vanuit een uitkijkpost krijg je een mooi zicht over het park en het landschap. Er komen ook voorzieningen voor jongeren zoals een heus tienernest. Door het aanplanten van een boomgaard wil ik bovendien enkele vergeten fruitrassen terug onder de aandacht brengen. Slingerend tussen onder meer appels, peren, maar ook mispels en kweeperen loopt een blote voetenparcours voor wie van een uitdaging houdt: zonder schoenen of sokken de verschillende soorten ondergrond letterlijk aanvoelen. Op de hoek van de Sportstraat en de Hofstraat zullen we een grote zithoek voor minder mobiele mensen inrichten. De grote zones in het park worden uitsluitend met streekeigen groen uitgerust. Hier krijgen wilde bloemen de volle vrijheid. Kortom, hier wordt alles puur natuur’.
Wat is daar vandaag van terecht gekomen? Mag ik jullie allen eens uitnodigen om een bezoekje te brengen aan ons natuurpark? Doen!! Ik wil jullie nochtans waarschuwen. De eerste aanblik is ronduit ontgoochelend: je krijgt de indruk in een onkruidtuin te staan. Maar dat is de ‘pure natuur’, zegt Janna. Het is niet zomaar onkruid, maar zorgvuldig geselecteerd en gezaaid onkruid. Ze belooft ons ‘een leerrijke ervaring’. Ze wil de Westendenaars in de watten leggen en opvoeden door hen de mogelijkheid te bieden om zich de kennis van onkruidsoorten en wilde bloemen eigen te maken. Of kennen jullie misschien al de paardenbloem, het madeliefje, het herderstasje, de gewone melkdistel en de witte dovenetel? Jullie zien ze hieronder in de opgegeven volgorde. Zijn ze niet mooi? Ja toch!
In elk seizoen bloeien wilde bloemen, in alle mogelijke kleuren, vooral in de zomer natuurlijk. Het ganse park wordt omgeven door bomen en er werd ook een haag aangeplant, langs de straatkant, maar die moet voortdurend strijd voeren tegen het woekerend onkruid. De paadjes doorlopen het ganse terrein. Om te vermijden dat het onkruid zich ook hier kan doorzetten, werd een doek aangebracht met daarop grint. Dat is wel niet overal gelukt en wat bijkomend onderhoud zou dus wel nodig zijn. “Niet om met mooie, propere schoenen op te wandelen, want je zakt erin”, wist een voorbijganger en bewoner uit de omgeving mij te vertellen. Als Janna vindt dat de Westendenaars de paden blootsvoets zullen bewandelen om de verschillende soorten ondergrond letterlijk aan te voelen, dan zal ze toch eerst eens het voorbeeld moeten geven. Ze zijn inderdaad omzoomd door fruitbomen: appelaars, perelaars en pruimelaars. Het zijn nog jonge boompjes, maar dat ziet er veelbelovend uit als ze ooit in bloei zullen staan.
De uitkijkpost is niet al te goed bereikbaar en heeft al wat schade opgelopen. Zo mooi is het zicht op het park en over het polderlandschap nu ook weer niet.
Het groot evenementengazon, afgebakend door taluds, met aan de randen picknick- en zitruimtes op verhoogde houten plankenvloeren, heb ik niet gevonden. Of is dat eigenlijk het centrum van het park? Dat is echter geen gazon, want daar groeien juist de meeste onkruidsoorten en wilde bloemen.Daar zal dus het ‘wildebloemenfestival’ niet kunnen georganiseerd worden. Kijken jullie hieronder maar.
Het amfitheater met daarvoor de kleine cirkelvormige arena is goed geïntegreerd in de rest, want de trappen zijn ook begroeid met onkruid.
De zithoek ‘voor minder mobiele mensen’ is mooi geplaveid. Er werd ooit zelfs een fundament gegoten in gewapend beton met de bedoeling er een kaartershuisje op te plaatsen. Aan de omwonenden werd gevraagd wie het chalet gratis wilde uitbaten en koffie maken en serveren, maar er werd misschien uit het oog verloren dat ‘gratis niet bestaat’. Geen vrijwilliger dus en daarom werd maar besloten geen kaartershuisje te plaatsen en het platform weer uit te breken: een langdurig en kostelijk ‘grapje’.
Waar het ‘Tienernest’ zich bevindt en wat de opeengestapelde boomstammen moeten voorstellen, dat is mij een raadsel.
Hetzelfde geldt voor de bermen of taluds met de paaltjes, met daartussen onkruid.
De picknick- en zitruimtes op verhoogde houten plankenvloeren heb ik niet kunnen vinden. Er was ook een vlindertuin gepland. Die zou nu voorzien zijn op het kerkhofpleintje maar er komt maar geen beweging in.
Besluit Voor wie daaraan mocht twijfelen: ik ben een grote fan van de natuur. Maar hoeveel dergelijke fans zou Westende-dorp eigenlijk tellen? Ikzelf vind het park een origineel idee, maar we mogen niet vergeten dat ‘Natuurpunt’ in dezelfde omgeving ook reeds verschillende terreinen heeft aangekocht die een beetje hetzelfde doel nastreven als het landschapspark. Men zou kunnen stellen dat Westende toch geen natuurdorp mag worden. Er moet een gezond compromis gevonden worden tussen natuur, sociaal leven/ woningen en … ja ook voor ons dorp, toerisme. De Westendenaars, zelfs vele omwonenden, weten niet wat een landschapspark is. Ze hebben er geen behoefte aan, behalve om er hun geliefkoosde hond te laten p… Niemand begrijpt waarom Janna hier een natuurpark neergepoot heeft.
In de komende zomer zal ik zeker nog teruggaan om de wilde bloemen in al hun kleurenpracht te bewonderen. Ik nodig nogmaals alle Westendse lezers uit om daar ook eens een bezoekje te brengen, maar vergeet niet kousen en schoenen uit te doen als je een paadje betreedt.
Bronnen http://www.vakantie-middelkerke.eu/kust_bezienswaardigheden_normandpark.html http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=NH32NFON op 24 november 2010 door Dany Van Loo http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=791NIFTF_3 http://nl.wikipedia.org/wiki/Park http://nl.wikipedia.org/wiki/Landschapspark
|