Kwestie van benen en voeten warm te houden
Jullie herkennen toch het werk 'I can hear it' van Ivars Drulle, dat op het strand aan de Rotonde staat? De foto rechts werd genomen op 20 februari 2014. Op 9 maart, nochtans een (zeer) warme dag, waren kinderen met hun strandschopjes, in het bijzijn van hun ouders, het beeld nog wat hoger aan het toedekken. Ik begrijp natuurlijk wel dat het zand opwaait en dat het bronzen beeld te lijden heeft onder de weersomstandigheden, maar dat laatste kan vermeden worden door het beeld te behandelen met een speciale coating. Trouwens, had men dat niet kunnen/moeten voorzien toen het kunstwerk op het strand geplaatst werd?
Waarom regent het toch altijd? Zo komen er nooit sociale woningen in de Badenlaan! (zonder woorden, daar heb ik al te veel woorden aan verspild!)
Honderd jaar geleden werd Westende in puin geschoten… Het is nooit anders geweest… wie in Westende-dorp gaat wandelen of fietsen komt altijd terecht in de omgeving van Zon en Zee en van wat ooit ‘Rustoord’ of ‘Duinenzicht’ was. Wie dat vandaag doet, denkt automatisch terug, vooral nu de herdenkingsjaren van de eerste wereldoorlog een aanvang zullen nemen, aan 1914. Toen lagen in Westende-dorp nauwelijk nog enkele bakstenen op elkaar. Enkel nog puinhopen en kapotgeschoten huizen. Ook toen werden Westende en Lombardsijde, dorp en bad, in hun opbloei gestuit door het uitbreken van de oorlog en door een overweldiger. Wie zich nog herinnert dat Westende vóór 2000 een gekend, bloeiend dorp was met succesrijke vakantiekampen, kan zijn ogen niet geloven als hij of zij veertien jaar later wil heraanknopen met de herinnering aan een verblijf alhier. De paviljoenen van Zon en Zee zijn deze keer niet met kanonnen, maar met bulldozers met de grond gelijk gemaakt. Nu zijn daar hopen zand en steenbrokken en waterputten voor in de plaats gekomen. Zij bieden een troosteloze aanblik! Wie de gebouwen van ‘Duinenzicht’ achteraan, vaak nog maar 10 jaar geleden gebouwd, nog eens wil terugzien, ziet enkel glas van verbrijzelde ruiten, ingestampte deuren en overal verspreid puin. Hierna zien jullie daarvan enkele voorbeelden.
Vooraan is het niet beter. Een echte woestenij. Een hoop restafval voor de open deur en verschillende vensters ingegooid of uitgewaaid.
De ‘overweldigers’ van vandaag zijn in eerste instantie het gemeentebestuur (in ongeveer dezelfde samenstelling) dat zich in 2001 en daarna gedroeg als een lakei van Vande Lanotte. Daarna schenen zij ‘haast’ te hebben om voor beide gebouwen een oplossing te vinden. (grapje!). Misschien hebben de huidige eigenaars lang moeten wachten op de nodige vergunningen maar zij gaan ook niet volledig vrij uit want zij schijnen maar geen aanstalten te maken om met de bouw van appartementen te starten. Vooral de woestenij en de puinhoop van ‘Duinenzicht’ vind ik ontoelaatbaar en daar zou enige sanctie wel op zijn plaats zijn. Echt uitstekende reclame voor het komende zomerseizoen!!!
Straataanduiding op de hoek van de Bassevillestraat en de Beukenstraat (2 x zonder woorden)
Verboden rechts in te slaan aan ‘La Marquise’ of ‘Dubbele veiligheid’? Wie van Oostende komt en via de Henri Jasparlaan het pleintje wil bereiken achter het restaurant ‘La Marquise’, wordt dat met alle middelen belet. Links zien jullie natuurlijk het verbodsteken C31b dat verbiedt rechts in te slaan aan het volgend kruispunt.
Wie dat niet gezien heeft of wie dat niet wil opvolgen, die moet de gevolgen maar dragen en die wordt, niet zonder grote schade aan de wagen, de weg versperd door vijf grote stenen bollen. Is dat een dubbele veiligheid? Je zou je de vraag kunnen stellen of er dan nog wel een kruispunt bestaat als het inrijden van de Portiekenlaan onmogelijk gemaakt wordt. Mocht dat niet het geval zijn, dan zou het volgend kruispunt dat zijn waar de Henri Jasparlaan en de Arendlaan elkaar kruisen. Je zou dan rechts de Arendlaan niet meer kunnen inslaan. Ik stelde de vraag aan de heer Karel Hofman, attaché Verkeersreglementering bij de FOD Mobiliteit en Vervoer, die ik bedank voor de volgende snelle en duidelijke uitleg.
“Dat kruispunt blijft bestaan want volgens artikel 2.9 van het verkeersreglement is een kruispunt: ‘De plaats waar twee of meer openbare wegen samenlopen’. Dat het inrijden van de Portiekenlaan fysiek onmogelijk wordt gemaakt, betekent geenszins dat deze het karakter van een openbare weg zou verliezen. De voertuigen kunnen immers nog steeds die openbare weg gebruiken, zij het niet vanaf de Henri Jasparlaan. Het betreft dus nog steeds een kruispunt; er komen op die plaats immers twee openbare wegen samen. Het C31b bord staat er dus op zijn plaats.”
Besluit Waarom duidt de gemeente toch niemand aan om te doen wat ik nu al enkele jaren doe: eens rondrijden met de fiets en zien wat er allemaal verkeerd gaat in de verschillende deelgemeenten.
|