Oudejaarsavond! Naar goede gewoonte gaan vele levensgenieters op stap om eens goed te eten en een stevig glas te drinken. Je begint met een aperitief, daarna aangepaste wijnen bij het feestmaal om (voorlopig) te eindigen met een pousse-café. Misschien worden het wel pousse-cafés in het meervoud. Wie zich daarna nog te goed doet aan bier zou toch moeten weten dat bier op wijn, venijn is. Eén zaak is zeker, op dat ogenblik zit er al lang meer dan de wettelijk toegelaten 0,5 promille alcohol in je bloed. Ook de lucht die je dan uitademt bevat intussen al veel meer dan de toegelaten 0,22 milligram per liter. Koffie drinken en een luchtje scheppen helpen dan niet meer, integendeel. Wie regelmatig op TV de catastrofale gevolgen ziet van ongevallen te wijten aan overmatig drankgebruik zou dus eigenlijk moeten beseffen dat hij/ zij dan beter niet meer achter het stuur van een auto kruipt. De alcohol heeft het waarnemingsvermogen, het vermogen om de afstand te schatten en de reactietijd al te fel aangevreten. Stoer doen en proberen een terugweg te vinden waar je weinig kans hebt op politiecontrole, is dan niet op zijn plaats. Als het verstand nog niet al te beneveld is, kan men beter zijn sleutels afgeven en een andere manier van thuis geraken overwegen.
Eigenlijk denkt men daar best eens over na in de dagen vóór oudejaarsavond. Keuze is er genoeg en niemand heeft vandaag nog een excuus om met een pint op met een auto te rijden. De eerste mogelijkheid is een nuchter persoon uit het gezelschap laten rijden volgens het principe Glaasje op, laat je rijden. Dus, beter veilig thuis komen met BOB. Sinds 1995 en ook dit jaar weer van 28 november 2008 tot en met 11 januari 2009, wordt deze campagne, die de naam draagt 'En hoe bedank jij je Bob?', gevoerd in de meeste landen van Europa. Ook in Middelkerke heb ik al enkele keren het verlicht bord met deze BOB boodschap zien staan.
Wie niet wil kiezen tussen rijden of niet, kan natuurlijk gebruik maken van het openbaar vervoer. Tijdens het feestgewoel op oudejaarsnacht brengt De Lijn de feestvierders veilig op hun bestemming en terug thuis. Vierhonderd chauffeurs worden daarvoor ingezet. Hiervoor moet wel op 31 december vanaf 18 uur bij de chauffeur een speciaal oudejaarsnachtbiljet gekocht worden. Het kost 2,50 euro en is de hele avond, nacht en de eerste januari geldig voor een onbeperkt aantal ritten. Wie op 31 december en/of 1 januari abonnee is, rijdt gratis mee. Op sommige plaatsen is het vervoer zelfs gratis omdat overheden de kosten van de speciale feestbussen voor hun rekening nemen. Waarop wacht onze gemeente? Ziehier de dienstregeling van de trams vanuit De Panne naar Oostende en terug: Heen Westende-bad 21u25, 22u25, 23u20 Middelkerke 21u32, 22u32, 23u27 Terug Oostende 00u45, 01u45, 02u45, 03u45, 04u45, 05u45, 06u45 Middelkerke 01u07, 02u07, 03u07, 04u07, 05u07, 06u07 Westende-bad 01u13, 02u13, 03u13, 04u13, 05u13, 06u13
Wie om redenen van kledij of te beschonken zich niet meer in het openbaar wil vertonen, kan een beroep doen op de Responsible Young Drivers? De GRATIS nieuwjaarsactie van Responsible Young Drivers, opgericht in 1989, is een noodoplossing: het is een symbolische actie om de bevolking de kans geven het jaar veilig in te zetten. Concreet stellen die vrijwilligers voor aan de personen die dit wensen om hen naar huis te brengen in hun eigen wagen en dit in alle veiligheid. Het telefoonnummer 0900/00.200 (0,45 /min) staat ter beschikking van het publiek. Tijdens de nieuwjaarsnacht kan iedereen dan de vrijwilligers van zijn/haar regio contacteren tussen middernacht tot 8 uur. Eens in verbinding met de 0900-lijn kan de oproeper het zonenummer ingeven van de telefoonzone waarin hij/zij zich bevindt. De oproep wordt dan automatisch doorgeschakeld naar de dispatching van de afdeling in zijn buurt. De telefonist(e)/vrijwillig(st)er zal dan enkele inlichtingen vragen en zich er van vergewissen dat de boorddocumenten (verzekering, keuringsbewijs, inschrijvingsbewijs,...) van de wagen in orde zijn. Vervolgens neemt de dispatching contact op met één van de voertuigen om de vrijwilligers alle informatie over het ophalen mee te delen. Het RYD-voertuig, ter beschikking gesteld door Renault, begeeft zich dan met twee of drie vrijwilligers ter plaatse. Eens aangekomen op de plaats van het feest controleren de vrijwilligers nauwkeurig de boorddocumenten en neemt er een vrijwilliger het stuur van de wagen over om de feestvierders naar huis te brengen. De tweede vrijwilliger volgt dan in de wagen van Responsible Young Drivers om zijn collega na de missie weer op te pikken
Hopelijk heb ik hiermee de koppigaards overtuigd. Wie zou inderdaad willen verder leven met het schuldgevoel over een door hem/ haar veroorzaakt (dodelijk) ongeval onder invloed? Prettige feesten en kom veilig thuis!!
Bronnen http://www.bob.be/nl/result/result.htm http://www.ryd.be/vlaanderen/welkom.php www.delijn.be
|