U bent afgevaardigde - bestuurder van de grootste politievakbond van ons land en u hebt overvloedige fondsen ter beschikking. Misschien zou u dan ook denken we gaan die goed investeren. U koopt dus een stuk vakantiecentrum aan de kust en u maakt daarvoor grote plannen: het wordt een congrescentrum maar tevens een gelegenheid waar de leden tegen een schappelijke prijs hun vakantie kunnen doorbrengen. Zo gedacht, zo gedaan en Paul Van Keer kocht in het jaar 2000 een deel van Zon en Zee, meer precies het vroegere Ons Rustoord. Hij noemde het Duinenzicht en haalde een rijk gevulde beurs boven om er voor meer dan 4,5 miljoen euro aanpassingen en herstellingen aan uit te voeren. De Renaissance van Westende - dorp moest daarmee volgens burgemeester Michel Landuyt ingezet zijn. Toen werd (helaas) beslist dat het nevenliggend vakantiecentrum een asielcentrum moest worden. De vakantiesfeer werd daardoor ernstig vertroebeld en dat was niet van aard om de grote massa vakantiegangers naar Duinenzicht te lokken. Hoewel het centrum over veel troeven beschikte en de beheerders elkaar opvolgden, wilde het maar niet vlotten. Doorzetten en het zal ooit wel lukken, moet de nieuwe baas Philip Van Hamme toen gedacht hebben en in 2007 werden er nog maar eens grote sommen betaald voor een gloednieuw clubhuis. Maar het centrum rendeerde nog steeds niet en amper drie maanden na de start van de bouwwerken, had Van Hamme het eindelijk begrepen. Het centrum was volgens hem te klein om ten volle zijn capaciteiten te kunnen benutten. maar tevens te groot om als familiebedrijf te worden gerund. Het clubhuis is niet verder geraakt dan de ruwbouw xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Wie veel geld heeft, kan er ook veel verspillen, nietwaar?
Ondertussen was het asielcentrum reeds lang gesloten en hadden de immobiliënmakelaars besloten er appartementsblokken te bouwen. Ze lieten het gemeentebestuur een afzonderlijk BPA (Bijzonder Plan van Aanleg) opstellen om hun plannen te kunnen uitvoeren.
Dat was niet ongemerkt voorbij gegaan.
De NV Formatio, de bouwheer van Duinenzicht zag geen brood meer in zijn centrum en overwoog de verkoop ervan. Maar eerst moest het ook opgenomen worden in dat speciale BPA om de kandidaat-kopers van dezelfde voordelen te laten genieten.
Van Hamme schreef dus een brief naar het schepencollege, dat hiermee graag instemde.
En er was reeds een geïnteresseerde, namelijk het Rode Kruis van Luxemburg en die wilden immers ook, op 40% van de bestaande oppervlakte, appartementsblokken van 3 lagen hoog bouwen. om ze aan hun leden te verkopen en daarmee de kosten van het centrum te dekken.
Er zou echter ook een alternatief zijn. Toen Zon en Zee in 2003 te koop aangeboden werd, dacht het provinciebestuur van West-Vlaanderen eraan om er, zoals in nog drie andere Vlaamse provincies, een jeugdvormingscentrum van te maken. Jongeren zouden er cursussen rond jeugdwerk kunnen krijgen of er stages voor leiders van jeugdbewegingen kunnen volgen.
Neen, wees gerust Westendenaars, het zou in geen geval een heropvoedingscentrum worden voor ontspoorde jongeren.
Het plan werd toen tenslotte opgegeven wegens te groot en te duur.
Wel, nu biedt zich een nieuwe kans aan en Duinenzicht is meer op maat van wat de provincie van plan is. Provincieraadslid Jan Lacombe van het Vlaams Belang, een Westendenaar, is een vurig verdediger van het project en wil alles in het werk stellen om het naar Westende-dorp te halen. Misschien krijgen we dan weer een echt vakantiecentrum!
|