Het zou mij verwonderen dat er onder de lezers van dit blog nog iemand is die de ‘Kegel X-Treme’, het amusementspark langs de Westendelaan, niet kent? Ik schreef er op 4 februari 2013 een eerste artikel over: “Een grote aanwinst voor Middelkerke: X-Treme De Kegel. Racen, bowlen, minigolfen, biljarten en battlefield – toestanden, wat willen jullie nog meer?” (zie map ‘Sport’)
Geschiedenis Het echtpaar Danny en Linda Boudaer – Mertens baatten eerst een bowling uit aan de Colruyt maar in juli 2010 verhuisden ze naar de huidige locatie, onder de naam ‘X-Treme De Kegel’. De bowling bleef voorlopig waar die was maar er werd al gestart met de karting, de battlefield en de minigolf. In december 2012 werden die attracties aangevuld met de bowling (10 banen), de laser en een speeldorp. Een ruime cafetaria en een ruime parking maakten het geheel nog aantrekkelijker.
Op 27 april 2015 schreef ik een tweede artikel ‘Real Life Escape Room Game’ omdat er op 31 maart 2015 nog een merkwaardige attractie toegevoegd werd, namelijk een ontsnappingsspel uit een huis vol raadsels, puzzels of hersenbrekers, het ‘House of Riddles’ genaamd.
En de inspiratie van het echtpaar Boudaer-Mertens (en dochter Jeffy en schoonzoon Kristof) doofde maar niet uit. Mijn derde artikel op 4 april 2016 ‘Dinosauriërs komen weer tot leven in Middelkerke’ beschrijft de volgende nieuwigheid, het ‘park Dino’, een tentoonstelling van reuzengrote voorhistorische dieren, spannend en leerrijk voor groot en klein. Het kwam vanaf 25 maart 2016 in de plaats van het infrarood schietspel Battlefield, op een terrein van 5.000 vierkante meter.
Om aantrekkelijk te blijven moet een amusementspark regelmatig vernieuwen en nieuwe uitdagingen aanbieden aan zijn bezoekers. Daarom werd in december 2017 een aanvang gemaakt met de vervanging van het Dinopark door een klim- en klauterparcours. Op 5 juli 2018 ging het open voor het publiek.
Er was ooit een voorganger in de gemeente Jullie zullen zich zeker herinneren dat er enkele jaren geleden ook al een survivalparcours was, ook langs de Westendelaan maar aan de andere kant, ter hoogte van de rotonde. Dat was gekoppeld aan een maïsdoolhof. Toen veelbelovend maar spijtig genoeg werd er geen vergunning voor aangevraagd maar toch gedoogd door ons gemeentebestuur. Het moest uiteindelijk toch verdwijnen omdat het in landbouwgebied lag terwijl het geen enkele binding had met landbouw.
Het nieuw klimparcours Op 21 juni 2018 werd ik uitgenodigd om de officiële inhuldiging bij te wonen. Er zijn geen andere woorden voor dan ‘echt indrukwekkend’. Het park is met 56 hindernissen veel groter dan zijn voorganger. Het ligt in de groene zone die voorheen dus ‘bewoond’ werd door de dino’s.
Het vormt een echte uitdaging voor wie wil tonen dat hij/zij van geen kleintje vervaard is.
Naargelang van je gestalte en leeftijd kan je verschillende omlopen afleggen. De leeftijdsgrenzen werden vastgelegd op minder dan 6 jaar (laag boven de grond met een begeleider die naast het kind loopt), 6 tot 8 jaar, 8 tot 12 jaar, 12 tot 16 jaar en ouder dan 16 jaar.
Veiligheid … en nogmaals veiligheid Er bestaan natuurlijk voorschriften voor het uitbaten van een dergelijk amusementspark. De klimmers worden bovendien uitgerust met een modern veiligheidssysteem om toch maar niet te vallen.
De uitbaters stellen daarbij ook nog controleurs/instructeurs aan die nauwgezet op de veiligheid letten en die zelfs oordelen of een kandidaat-klimmer wel in staat is om een bepaald parcours af te leggen.
Het vraagt ongeveer twee uur voor het volledig parcours.
Prijzen
Besluit Zoals bij vorige gelegenheden heb ik alweer niets dan lof voor dit initiatief of liever de opeenvolgende initiatieven van de familie Boudaer – Mertens. Het zijn echte ondernemers die met hun amusementspark een grote toeristische- en amusementswaarde toevoegen aan wat Middelkerke aan inwoners, bezoekers en toeristen aanbiedt. Het is een ideale vervanger van strand en dijk bij minder goed weer, maar ook ’s avonds (bowling) of waarom ook niet op elk ander tijdstip als waardevolle afwisseling. Het is ook uniek aan de Belgische kust. Misschien beseft ons gemeentebestuur dat nog onvoldoende. De uitbaters weten anders maar al te goed hoe ze door overvloedige reclame van verschillende aard hun waar aan de man/vrouw moeten brengen.
|