Al dan niet de boerkini toelaten in een zwembad, stelt overal problemen. Er loopt een gerucht dat op een gedeelte van het strand van Westende, vanaf Sint-Laureins richting Nieuwpoort, toch een naaktstrand zoals in Bredene zou kunnen komen, zoveel jaar (12) nadat daar al eens sprake van was. Daar zal men niet moeten vrezen dat er moslima zullen opduiken met of zonder boerkini. Op zo’n strand worden namelijk alle vormen van juwelen tentoongesteld en de Koran wil daar niet van weten. Eigenlijk wordt een naaktstrand, volgens onderzoekers althans, vooral door mannen bezocht. Vrouwen, niet-moslima dan, zouden meer drempelvrees hebben en vlugger gefrustreerd zijn over wat cellulitis hier en een vetlaagje daar. Als je op internet surft naar ‘naaktstrand’, dan stel je vast dat het eventueel Middelkerks naaktstrand vooral toegejuicht wordt op ‘gay-websites’.
Maar misschien blijft het wel bij die geruchten! Het kabinet van Vlaams minister Schauvliege wijst er wel op dat voorlopig nog helemaal geen sprake is van een officiële aanvraag voor de aanleg van zo’n naaktstrand. Er zijn natuurlijk enkele voorstanders die zo’n aanvraag van ganser harte … en goesting zouden steunen. Waarschijnlijk zal het wel bij 'wishful thinking' blijven!
Bredene wil niet langer dat zijn naaktlopers zich als haringen in een ton moeten voelen en wil zich ontlasten van die overvloed aan nudisten … en van demonstraties van randactiviteiten. De Federatie van het Belgisch Naturisme (FBN) ijvert al langer voor een tweede naaktstrand. Ze heeft daarvoor zelf het stuk strand van Westende naar voren geschoven. De andere badplaatsen beweren dat hun strand zo al druk genoeg bezet wordt en dat er geen plaats meer over is voor een naaktstrand.
Hoe stond ons gemeentebestuur daar in 2006 tegenover? De VLD wilde zich natuurlijk profileren, in het vooruitzicht van de gemeenteraadsverkiezingen op 8 oktober 2006, als de partij die zogezegd, tegen alle vorige ervaringen in, de heropleving van Westende wilde bewerkstelligen. Omdat toenmalig burgemeester Michel Landuyt absoluut zijn pier uit zijn jongensdroom wilde in Middelkerke, moest Westende ook iets krijgen. Het speelde geen rol of hij daarmee moest ingaan tegen Europese richtlijnen en tegen de bestaande plannen op het gebied van natuurbescherming, waarvan hij als burgemeester perfect op de hoogte had moeten zijn.
In “het Laatste Nieuws” van 13 mei 2006 zegt Michel: “Laat ons niet vergeten dat de bespreking in de gemeenteraad tot doel had te toetsen of er een politieke meerderheid was voor het voorstel alvorens adviezen van hogerhand te vragen. Er is gebleken dat de gemeenteraad hiervoor nog niet rijp is*. Ik betreur dit want een naaktstrand kon een extra impuls zijn voor Westende. Het kan helpen aan de naambekendheid en nieuwe mensen naar hier lokken. Voor de tegenargumenten die worden aangehaald hebben wij oplossingen voorgesteld, maar het heeft niet mogen baten. Ik hoop nu alleen maar dat ons voorstel geen andere kustgemeenten op ideeën heeft gebracht en zij nu het voorstel zullen lanceren voor een tweede naaktstrand aan de kust in hun badplaats. Ik wil ook benadrukken dat het zeker niet gaat om een verkiezingsstunt, daarvoor hebben wij al te veel nieuwe controversiële ideeën gelanceerd in deze legislatuur. Enfin, het is nu niet goedgekeurd, maar wat niet is, kan misschien nog komen. Wie weet wat de toekomst nog in petto heeft…” Hij mikte vooral op Fransen, daar waar in Bredene meer Duitsers en Nederlanders komen en volgens hem moest er ingespeeld worden op de vraag van de toerist. De strandzone tegenover de vroegere camping ‘Cosmos’ zag hij daarvoor als uitstekend geschikt aangezien het duinengebied, waarin de camping lag, als bufferzone kon dienst doen. * Voor één keer stemde een verenigde oppositie met de hulp van de CD&V tegen de Open VLD De CD&V of liever 1ste schepen Liliane Pylyser-Dewulf was immers ook tegen een naaktstrand.
Het is nog te vroeg om navraag te doen naar hun huidige mening.
Maar, waarom zou dat naaktstrand er eigenlijk niet mogen komen? Betreffend duinengebied is door het gewestplan bestemd als natuurgebied en zeker niet als buffer, zoals Michel bedoelt. Het is beschermd door de Europese habitatrichtlijn en is opgenomen in het Vlaams Ecologisch Netwerk. Op 21 mei 1992 werd de Europese ‘Habitatrichtlijn*’ 92/43/EEG uitgevaardigd waarbij de lidstaten alles in het werk moesten stellen voor het instandhouden en herstellen van de biologische diversiteit, de natuurlijke habitats* en de wilde flora en fauna, op hun grondgebied. De richtlijn bevat een aantal zeer strenge regels.
*Een ‘habitat’ is een land- of waterzone met bijzondere geografische, abiotische of biotische kenmerken, die zowel natuurlijk als half natuurlijk kan zijn, waarin een bepaalde soort planten en dieren leven. De duinvegetatie in Westende is van een zeldzaam type terwijl de al even zeldzame kuifleeuwerik, die enkel nog op deze plek voorkomt, er een mogelijke broedplaats vindt.
Het eventueel op betreffende locatie inrichten van een strand voor naaktrecreatie gaat vermoedelijk gepaard met een intensivering van de betreding van het gebied, zodat er in dat geval zal dienen te worden nagegaan hoe het ‘recreatief medegebruik’ zich zal ontwikkelen.
Men gebruikt daarvoor de omfloerste benaming ‘randactiviteiten’. Alhoewel de burgemeester van Bredene vindt dat er bij hem heel weinig daarover geklaagd wordt (het 'gerollebol' lijkt hem onder controle), zijn de specialisten van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) een andere mening toegedaan. Het gaat om zedenfeiten, soms onder invloed van alcohol: bezoekers van het naaktstrand die seks hebben in de duinen, daar afval achterlaten en “nog tal van andere vormen van openbare zedenschennis plegen”, klinkt het ietwat mysterieus bij de lokale politie. Zo verklaren ‘ooggetuigen’ dat sommige koppels de kick van seks op openbare plaatsen proefondervindelijk willen uitproberen.
Het vrijwaren van constructies is essentieel voor het intact houden van de bestaande strand-duinovergang. Het gebied is waarschijnlijk dan ook evenmin geschikt voor de inrichting als bewaakte zone voor naaktbaders. Dat vereist immers een minimum aan constructies (veiligheids- en sanitaire voorzieningen).
De mening van Vlaamse minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) is dan ook: “Alleen wanneer verzekerd kan worden dat de ‘randactiviteiten’, zoals we die vandaag kennen in Bredene, zich niet zullen ontwikkelen in Middelkerke, kan een naaktstrand op deze locatie in overweging genomen worden”.
Mijn vorige artikels Voor of tegen ‘naaktstrand’? Naaktstrand afgewezen op historische zitting van gemeenteraad.
|