Als een paar zijn diamanten huwelijk viert, dan zijn ze zestig jaar getrouwd. Dat is zeker een bijzonder moment want als je trouwt beloof je de rest van je leven samen te zijn/blijven. Zestig jaar leuke en slechte tijden meegemaakt, ‘lief en leed gedeeld’, maar nog steeds samen. Het zou oneerbiedig zijn om te schrijven dat het een prestatie is om het zo lang uit te houden. Je doet dat uit liefde, je helpt elkaar en verzorgt elkaar zolang je eigen gezondheidstoestand het toelaat.
Ik ben dan ook van mening dat dit bijzonder moment gelukwensen verdient van familie en vrienden.
Meestal worden de kinderen en kleinkinderen van het jubilerend paar uitgenodigd om daarvan een mooi feest te maken, met de nodige verrassingen, samen met de naaste familie, de vrienden en eventueel de buren waarmee een goede relatie onderhouden wordt. Voor de ‘oudjes’ wordt dat een onvergetelijk moment. Op de ontvangen kaartjes met gelukwensen drukken de afzenders meestal een wens uit voor ‘nog enkele gezonde jaren samen’, 'voor een geslaagd feest'. De jubilarissen worden geloofd om hun goede eigenschappen en ze worden zelfs, verdiend of niet, als voorbeelden afgeschilderd voor hun nakomelingen. Dat is wat men 'de roes van het jubileum' noemt ... De gemeente en het koningshuis willen ook het ‘evenement’ niet zomaar voorbij laten gaan.
Het feestvierend echtpaar ontvangt ‘blijken van belangstelling’ uit het koningshuis Honderdjarigen en 100-plussers, geestelijken die 50, 60, 65 en 70 jaar gewijd zijn en echtparen die hun gouden, diamanten, briljanten, platina of radium bruiloft vieren ontvangen persoonlijke gelukwensen van de vorsten. Briljanten echtparen krijgen er zelfs een geschenk bovenop en wie nog langer gehuwd is, krijgt zelfs bezoek uit Brussel. Dat is tenminste wat voorzien is volgens een onderstaande bron.
De gemeente kan natuurlijk niet achterblijven Wie 50, 60, 65 of 70 jaar gehuwd is en in Middelkerke woont, heeft recht op een huldiging door het gemeentebestuur. Je hoeft hiervoor zelf niets te ondernemen: het gemeentebestuur beschikt zelf over alle gegevens van de koppels die in aanmerking komen voor een huwelijksjubileum. Het gebeurt wel eens dat hun lijst onvolledig is of dat ze een koppel vergeten. Wie 50 jaar gehuwd is, wordt door de gemeente uitgenodigd naar een gezamenlijke viering. Vroeger werden alle koppels die hun gouden bruiloft vierden, afzonderlijk gehuldigd. Omdat het aantal gouden koppels, door de stijging van de levensduur, de laatste jaren fel gegroeid is, wil men het schepencollege een beetje ontzien.
Wie 60, 65 en 70 jaar gehuwd is, wordt gevraagd of een afvaardiging van het college ten huize van of in een feestlokaal in Middelkerke gewenst is, omstreeks de feestdatum. Uiteraard wordt niemand verplicht op die uitnodiging in te gaan. In het bevestigend geval wordt de dame in de bloemetjes gezet, krijgt het paar een geschenk (dikwijls een kunstwerk), een kopie van de huwelijksakte en worden door het college van burgemeester en schepenen de gelukwensen van zijne majesteit de koning en van de lokale bevolking overgemaakt. Samen met de familie wordt er tenslotte een glaasje gedronken op het jubilerend paar, hun verleden en hun toekomst. Wie het wenst, krijgt een artikeltje met foto in de krant. Daarin wordt in het kort het leven/de loopbaan van het paar beschreven.
Het wettelijk samenwonen wordt gelijkgesteld met het huwelijk maar 50 of 60 jaar geleden was dat nog niet in de mode.
Is dat in alle gemeenten hetzelfde? De huldigingen verlopen doorgaans overal op dezelfde manier. Sommige gemeenten, vooral de grotere, gaan nog verder in het groeperen van de vieringen: de gouden paren worden samen gehuldigd met de diamanten en met de briljanten. Er zijn ook gemeenten die een geldbedrag van 100 of 125 of 150 euro aanbieden bij een diamanten bruiloft, ik neem aan in de plaats van een geschenk.
Besluit Persoonlijk vind ik dat men dergelijke huldigingen belangrijk moet blijven vinden. Een telegram of een kaartje met gelukwensen is toch het minste wat men kan vragen!
Bronnen https://www.monarchie.be/nl/monarchie/monarchie-en-bevolking/blijken-van-belangstelling https://www.middelkerke.be/nl/over-middelkerke/organisatie/plechtigheden
|