In tegenstelling tot de periode voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 waar iedereen in Middelkerke een machtswisseling verwachte of toch zeker verhoopte, blijft het in de gemeente opvallend rustig in het vooruitzicht van de nochtans belangrijke verkiezingen van 26 mei 2019.
Het is wel zo dat wie zijn TV – toestel opzet, zeer veel kans heeft om in een verkiezingsuitzending terecht te komen. Daar zorgen zowel 'Het Journaal' op de VRT of op het 'VTM Nieuws' voor. Dat lijkt/is logisch! Informeren is immers hun opdracht.
Beide concurrerende TV – redacties willen mekaar de loef afsteken in een schijnbaar gevecht ‘Om ter meest’, 'Om ter langst' of 'Om ter best'. We worden inderdaad overstelpt met speciale politieke TV – programma’s. Hier zijn ze! Misschien heb ik er zelfs nog eentje vergeten! Op de verkiezingsdag zelf krijgen we op beide netten een marathonuitzending (VRT1: 12 – 23 u, VTM: vanaf 8 u )
De media in actie Op VRT1 en CANVAS en Ketnet Actualiteitenprogramma ‘De Zevende dag’ door Lieven Verstraete en Lisbeth Imbo Actualiteitenprogramma ‘De Afspraak’ en op vrijdag ‘De Afspraak op vrijdag’ waarin Ivan De Vadder gasten ontvangt. ‘Blanco’ door Phara de Aguirre Nieuws- en duidingsmagazine ‘Terzake’ door Annelies Beck en Kathleen Cools ‘Europa kiest’ door Lieven Verstraete op 15 mei Talkshow ‘Iedereen kiest’ met Phara de Aguirre. ‘Zinzen en Van Cauwelaert’ bij Ivan De Vadder ‘Villa Politica’ van Linda De Win (op woensdag in het Vlaams parlement, op donderdag in de federale kamer en één keer per maand in het Europees parlement.
Op 25 mei brengt Ivan De Vadder de partijvoorzitters samen voor ‘Het grote debat’. De VRT verzorgt ook nog de volgende programma's, maar dan Online.
De ‘Stemtest’: om na te gaan welke partijen het dichtst aansluiten bij jouw standpunten. ‘SOS keuzestress’: de standpunten van de partijen worden op een overzichtelijke manier vergeleken. ‘Durf te vragen’: experten van VRT NWS gaan op zoek naar antwoorden en maken de keizers wegwijs door de vele campagnethema’s, partijstandpunten en alle andere vragen die de verkiezingen oproepen.
‘Kies19’: om iedereen zo goed mogelijk wegwijs maken en hem/haar te helpen bij zijn/haar keuze.
De ‘Grote Karrewiet Verkiezingsshow’, nieuws voor kinderen
Op VTM
‘De Stem van Vlaanderen’: welke partij en welke lijsttrekker past bij u? ‘De Stem van de Jeugd’: welke politicus past bij u ‘Het Standpunt’: voorzitters poneren een stelling ‘De Ronde van Freek’ (Braeckman) ‘Jambers in de politiek’ (volgen van boegbeelden) ‘Telefacts’ door Julie Colpaert en (tijdelijk in 2018) Birgit Van Mol ‘Het grote gelddebat’ op 20 mei 19: via een grootschalige enquête en menselijke cases confronteert de zender politici met de grote geld- en levensvragen van de Vlaming. ‘Het laatste debat’, het sluitstuk op zaterdag 25 mei om 19.00 uur
Op VIER Enkel ‘Gert Late Night’ ontvangt enkele politici.
Focus Onze regionale West-Vlaamse zender gaat langs bij zeven partijen thuis. Op de sofa worden aan de politici vragen gesteld over West-Vlaamse problemen.
Wie graag de politiek volgt op TV, heeft ruime keuzemogelijkheden. Ook de radiozenders blijven niet achterwege. Radio 1 leidt de dans met ‘De Ochtend’ (in de week 6-9 u, in het WE 7-9 u) en ‘De wereld vandaag’ (elke dag van 16-19 u).
Radio 2: interviewt de lijsttrekkers voor de Vlaamse en federale verkiezingen in alle provincies. ‘De Grootste Familie’ pikt hen op met de wagen naar hun volgende bestemming. Ze praten onderweg voor de camera over politiek en wie ze zijn als politicus.
MNM: De jongerenzender brengt de aanloop naar de verkiezingen op maat van hun jonge publiek. De laatste twee weken voor 26 mei ontvangt Tom De Cock elke vooravond politieke kopstukken bij Planeet De Cock. Op woensdag 22 mei is er een speciale Generation M waarbij Dorianne Aussems jongeren zelf laat debatteren over politieke hete hangijzers.
De kranten en de sociale media staan elke dag bol van politiek: voornemens, beloften onbetaalbaar of niet, beschuldigingen over leugens, enz… Hierna één voorbeeld, de andere doen iets gelijkaardigs.
Verenigingen en instellingen richten zelf debatten in … er komt geen eind aan!
Hoe houden de politici dat vol? Wie kijkt daar nog naar? Wie geraakt nog wijs uit ‘wie staat voor wat?’ Zit er nog veel waarheid in wat ze vertellen of zijn het enkel maar beloften? Wie gelooft dat nog allemaal?
https://www.vlaanderenkiest.be/ geeft alle gewenste informatie.
De folders vallen in onze postbus ... weinig volgens mij
Tot en met 18 mei 2019 heb ik volgende folders ontvangen:
Van N-VA ‘Voor Vlaanderen. Voor Vooruitgang’: de speerpunten, Kandidaten voor Vlaams parlement, voor Kamer van Volksvertegenwoordigers, voor Europees parlement
Idem maar van Middelkerke: vraag om steun op 26 mei, voorstelling van het nieuw lokaal bestuur en foto van de kopstukken die schijnbaar op de wandel zijn.
Enerzijds lijkt het logisch dat op de folders geen spoor te bekennen is van burgemeester Jean-Marie Dedecker als onafhankelijke lijstduwer voor de federale kamer, maar anderzijds komt het toch raar over.
Folder met op de voorpagina en de eerste twee pagina’s Bart Dewever en Jan Jambon die het partijprogramma uiteenzetten, daarna kleinere artikels over Matthias Diependaele, Steven Vandeput, Anneleen Van Bossuyt, Theo Francken en Sander Loones, Ben Weyts, Assita Kanko, Zuhal Demir, Cieltje Van Achter, Bert Maertens en Geert Bourgeois en tenslotte een politieke wielerpagina over rijden met felle tegenwind, vaak bergop, schakelen in een hogere versnelling en op sleeptouw nemen.
Aanpassing 24.5.2019 'Voor Vlaanderen. Voor Vooruitgang'. Acht bladzijden met vooraan een groepsfoto waarop ook Jean-Marie Dedecker
Van CD&V Een vijfdelige folder van Hendrik Bogaert ‘Straffe jongens West-Vlamingen’ waarvan één onderdeel met de verschillende kandidatenlijsten en de rest met het partijprogramma.
Een ‘Hildefolder’ A2 – formaat met Crevits en alle lijsten plus de foto’s van twee burgemeesters (Nieuwpoort en Lo- Reninge) en van Maarten Claeys, Sander David, Francine Ampe-Duron, Lies Dezeure en Bert Gunst.
Een Wij-blad van de CD&V Middelkerke met Francine Ampe – Duron en een woordje van de nieuw verkozen voorzitter André Allaert op het voorblad. Verder op pagina 2 enkele partijprojecten (nieuw containerpark, betaalbare huisvesting), op pagina 3 de kandidatenlijsten en de foto’s van de lijsttrekkers Hendrik Bogaert en Hilde Crevits met de manieren om goed, gezond en gerust te leven. Op pagina 4 vinden we tenslotte ‘Uw kandidaten voor 26 mei 2019 met foto’s en info over Francine Ampe – Duron, Bart Plasschaert, Stefanie Van Eeghem en Annie Cool voor het Vlaams Parlement en van Arnold Stael, Adeline Bouche en Frederik Vermeulen voor de kamer van volksvertegenwoordigers.
Aanpassingen 21.5: persoonlijke folder van Francine Ampe-Duron met haar foto en met de kandidatenlijst voor Vlaams Parlement 22.5: 16 bladzijden 'De Weg Vooruit', lijsttrekkers op voorpagina, andere kandidaten en kieslijsten binnenin Van Open VLD Een 90 x 60cm folder “De top 100 voor de West-Vlaamse doender” met de kaart van West-Vlaanderen en met de foto van de kandidaten op hun woonplaats, vergroot formaat voor de lijsttrekkers Bart Tommelein en Vincent Van Quickenborne; Onderaan vinden we dan de lijst van de West-Vlaamse gemeenten met voor elk een kenmerk. Voor Middelkerke is dat ‘Kajakken van Middelkerke tot in Leffinge langs kanaaltjes en kreekjes’ en doorstreept ‘Een gokje wagen in het casino op de dijk’.
Op de achterzijde nogmaals de foto’s van de lijsttrekkers met de kandidatenlijsten en iets wat op een affiche lijkt voor een fictiereeks vanaf 20 mei exclusief op www.dedoenders.be , een ode aan de West-Vlaamse doeners. Dergelijke, zonder enige twijfel zeer dure verkiezingsfolders vind ik totaal ongepast, wie ze ook betaald mag hebben. Misschien moet de dotatie voor de partijen wel verminderd worden om bij te dragen aan de door iedereen beloofde belastingvermindering. Van Vlaams Belang Een 12 bladzijden tellende folder met als titelblad ‘Eerst onze mensen’ en volgende pagina’s: 2. Bescherm onze identiteit 3. Het rapport van de regering 4. Bescherm onze welvaart 5. Een hart voor onze mensen 6. Vlaanderen ONS land 7. Doe mee aan onze campagne 8. Mobiel Vlaanderen 9. Naar een Europa van het gezond verstand 10. Onderwijs moet weer top worden 11. Betaalbare energie 12. Eerst ONZE mensen, meer dan ooit!
Aanpassing 24.5.2019: Persoonlijke folder van Suzanne Lacombe - Verbeest 25.5.2019: Folder 12 pagina's 'Eerst onze mensen' ed W-Vl, met lijsten met daarnaast de pagina, van de lijsttrekker
Van SP.a Een folder in mini-formaat van het Team West-Vlaanderen met 26 pagina’s, getiteld ‘Zekerheid voor iedereen’. De voornaamste kandidaten, niet de ‘lijstvullers’, krijgen elk een pagina om aan te geven welke zekerheid zij bedoelen. Het boekje wordt verder opgevuld met de lijsten en enkele standpunten (pensioenen, zorg voor iedereen, koopkracht voor iedereen, sociale maatregelen)
Aanpassing 24.5.2019: Zes pagina's A2 formaat met vooraan foto van Annick Lambrecht en John Crombez
De aanplakborden Ja, die staan er nog, weinig persoonlijke, enkele van Jean-Marie Dedecker, soms al eens samen met Anthony Goethaels. Ook Francine Ampe-Duron en Bart Vandekerckhove duiken sporadisch op. Geen spoor van Groen. Op de voorziene plaatsen staan de gemeentelijke borden, hoewel die wettelijk niet verplicht zijn. Ze worden schijnbaar nog goed gevuld.
Hier en daar zou men kunnen geloven dat een kandidaat niet bij iedereen in de smaak valt. Een affiche afscheuren, dat is toch belachelijk? Of werd er slechte pap gebruikt?
Bronnen 13.4.2019 Mark Coenen ‘De Morgen’ ‘Verkiezingen zijn voor redacties de beste teambuilding’
|