De nieuwe gemeenteschool?
Jullie hebben gelijk, ik kan er niet over zwijgen, maar ik beloof dat ik het kort zal houden. Alleen even een paar markante feiten aanhalen. Het vorig gemeentebestuur besliste dat de school zou afgebroken worden en niet zou gerenoveerd worden, niettegenstaande het verzet of de woede van een aantal Westendenaars. Ik behoorde ook tot de groep ontevredenen of ontgoochelden, omdat alweer een mooi stuk erfgoed uit ons dorp zou verdwijnen. De school was inderdaad een voorbeeld van typische wederopbouwarchitectuur én bovendien van de hand van een gerenommeerd architectenduo Charles Pil en Henri Carbon. Waarom ze toch kozen voor nieuwbouw, waarin ze uiteindelijk bijgetreden werden door ons nieuw bestuur? Het oud gebouw zou vervallen geweest zijn en de renovatiekosten zouden te hoog uitvallen.: “Als je moet kiezen tussen een renovatie die 4 miljoen euro kost en een nieuwbouw van 5,3 miljoen euro, maar met 70 procent subsidies van de Vlaamse overheid, dan weet je het wel.” Volgens mijn referentie https://www.be/subsidies-voor-de-bouw-en-renovatie-van-scholen kan men dezelfde subsidies krijgen voor renovatie als voor nieuwbouw, maar goed, het kwaad is nu geschied. Vanaf 1 september 2018 verhuisde de school voor twee schooljaren naar de Calidris. De betreurde afbraak begon in mei 2019. De eerste steen werd gelegd in september 2019. Dat ging gepaard met een groot evenement. Bij de start van het schooljaar 2020-2021 zouden de kinderen, juffen en meesters van de Westendse gemeenteschool, tot hun grote voldoening/ groot geluk hun intrek kunnen nemen in een splinternieuw complex. Zo moet de nieuwe school er uitzien
Op 28 november 2019 zagen de werken er zo uit
Het parkeergebouw in de Badenlaan
Nog zo’n ongelukkig initiatief van het vorig bestuur, maar waarin ze deze keer niet gevolgd werden door het nieuw bestuur, dat het een lelijk gebouw vindt. De omwonende families waren er woedend over en richten een actiecomité op ‘Bouwwoede Badenlaan’. Ze werden daarin ook gesteund door de Groenen. Welke dan wel hun bezwaren waren/zijn? Er wordt gevreesd voor -meer uitstoot, fijn stof en dieselroet -problemen van mobiliteit bovenop wat nog verwacht wordt van een toekomstige verkaveling achter het parkeergebouw … dat alles via een gemeenschappelijke toegangsweg -meer geluidshinder (piepende banden, trillingen) Er werd ook nog gevraagd -waarom niet ondergronds? Antwoord: ‘veel te duur’. -wordt de gratis parking nu vervangen door een betalende?. Nog steeds geen antwoord, maar dat lijkt mij vanzelfsprekend. -zullen er evenveel beschikbare plaatsen zijn als vroeger? Antwoord: De parkeertoren zal plaats bieden aan 443 voertuigen, 123 meer dan vroeger.
Wanneer gestart? In de gemeenteraad van einde december 2016 werd de bouw aangekondigd. De bouw startte op 22 oktober 2018.
Het einde was voorzien in het najaar 2019.
Bron https://www.middelkerke.be/nl/ruimte-en-wonen/openbare-werken/badenlaan-parkeergebouw
Hoe zal het gebouw er uitzien?
Hoe zag het eruit op 28 november 2019?
Ik vermoed dat het gebouw zal afgewerkt zijn tegen het Paasverlof.
|