Op 1 maart 2020 start de bib van Middelkerke aan een nieuw hoofdstuk in haar rijke geschiedenis. Er wordt een belangrijke stap gezet, namelijk deze van traditionele naar ‘Open’ bibliotheek. Dat betekent verregaande automatisatie, een verdubbeling van de toegangsuren, een herinrichting en een nieuwe naam voor de bibliotheek om die evoluties kracht bij te zetten. Middelkerke zal de eerste West-Vlaamse Open Library worden.
Het Limburgse Bree had de Vlaamse primeur. In Duitsland en in Scandinavië bestaan de ‘Open Libraries’ al langer. De vernieuwing zal op de startdag, tijdens een open activiteit tussen 13 en 16 uur, aan het publiek voorgesteld worden.
Andere inrichting De beschikbare ruimte wordt opgefrist. De bovenverdieping wordt functioneler, meer open en toegankelijker.
Openingsuren Gedaan met de klassieke ‘nine to five’ openingsuren. Voortaan is de bib elke dag open, ook op zon- en feestdagen, van 10u tot 22u. Het aantal openingsuren bedraagt nu 32 uur per week.De sterke uitbreiding van de toegankelijkheid komt er naast de bestaande bemande openingsuren. Op die supplementaire uren zal men er boeken kunnen kiezen, in alle rust lezen of studeren of op de PC werken. Er is dan geen personeel aanwezig maar je kan in alle veiligheid eenvoudige bibverrichtingen doen op het moment dat het best voor je past. Je kan dus blijvend rekenen op het deskundige bibpersoneel tijdens de dag. Zo zijn ze dan ook open voor mensen in ploegenstelsels, voor studenten of voor de late passant.
Spelregels Er zijn wel voorwaarden: wie van het systeem gebruik wil maken moet al drie maanden lid zijn van de bib en moet ook een weekje nadenken over de regels.
Hoe werkt het? Iedere Middelkerkenaar (en tweedeverblijver) krijgt tegen midden februari een informatieve flyer in de brievenbus. Er zijn twee registratiesessies voorzien, waarin een intakegesprek met de bibliothecaris plaatsgrijpt. Wie aan de normen voldoet, krijgt een badge met persoonlijke code, die enkel voor de persoon zelf geldt. Hij/zij krijgt daarmee geautomatiseerde toegang met de e-ID-kaart tot 22 uur. Zo zal het in de nabije toekomst mogelijk zijn om als geregistreerde klant buiten de openingsuren toegang te krijgen tot het gebouw en uitleningen zelf uit te voeren. Het is niet zo dat iedereen zomaar toegang zal krijgen tot de bib, stelt de schepen. “Die rechten zijn exclusief en zijn verbonden aan bepaalde restricties. Zo mag je je rechten onder geen beding doorgeven aan anderen. Er zal ook geen permanentie zijn of assistentie vanop afstand. Uiteraard zal camerabewaking de nodige veiligheid garanderen.” Je mag niet eten of drinken in de bib of er activiteiten organiseren.
Wat met de filialen in de deelgemeenten? Het gemeentebestuur onderzoekt of trefpunten, kleine bibliotheekfilialen die slechts enkele dagen per week geopend zijn, kunnen afgebouwd worden. Schepen Van Muysewinkel: “Geen makkelijke keuzes en ze zijn bijlange nog niet definitief, maar de werking van de trefpunten wordt steeds moeilijker te handhaven. Er wordt momenteel onderzocht hoe de bestaande locaties een andere rol kunnen opnemen. Vooralsnog zou het trefpunt Lombardsijde behouden blijven, dat van Leffinge werd gesloten op 1 januari 2020. Voor Westende is er nog geen sluitingsdatum bekend. Deze strategie heeft wel geen impact op de medewerkers. Het gemeentebestuur voert momenteel ook onderhandelingen met De Lijn om de lokale verbindingen te verbeteren, zodat de bereikbaarheid van openbare instellingen en dus ook de bib verhogen.”
Levering aan huis Schepen Dirk Gilliaert (CD&V): “Voor wie minder mobiel is, werkt de bib aan een uitbreiding van haar ambulante dienstverlening en dat in samenwerking met de lokale welzijnscentra, het Rode Kruis en ’t Buurthuis in Westende. Voor minder mobiele mensen en bepaalde doelgroepen is ook levering aan huis mogelijk.”
Makers space De bibliotheek zal voor de scholen het makerssysteem of ‘makers space’ invoeren. Hierbij kan je, naast basislessen smartphone, surfen op het internet , … ook kennis maken met een 3D-printer*, programmeerworkshops volgen, basis robotica krijgen, drones bouwen of zelf met web 3.0-toepassingen** aan de slag gaan. Zodra de scholen zich goed ingewerkt hebben, zullen de bibliotheekklanten er volop gebruik kunnen van maken om hun creaties werkelijkheid te zien worden.
*Een 3D-printer is een apparaat dat op basis van digitale bouwtekeningen (computerbestanden) driedimensionale objecten kan produceren/printen. Dit gebeurt door het object laag na laag op te bouwen. 3D-printers maken anders dan de oude bekende printers geen gebruik van inkt maar van filamenten (kunststof). 3D-printers zijn niet homogeen en verschillen wel van elkaar. Er zijn 3D-printers die geschikt zijn om gebruiksvoorwerpen te maken. Andere zijn meer geschikt om gedetailleerde modellen mee te maken.
** Web 3.0 behelst de trend waarbij internettoepassingen meer op elkaar zijn afgestemd, kunnen samengaan of geïntegreerd kunnen worden. Web 3.0 wordt beschouwd als de derde fase in de ontwikkeling van het internet. Er wordt gesteld dat Web 3.0 het semantisch web is. (= dat werkt met symbolen) Niet alleen teksten worden met elkaar verbonden maar ook allerlei andere media zoals foto's, video's en audio.
Bronnen “Centrale bibliotheek evolueert naar ‘open library’, filialen in deelgemeenten verdwijnen op termijn” in ‘Het Laatste Nieuws’ door Timmy Van Assche op 12.9.2019 ‘Minder bibliotheekfilialen en leners, wel meer bezoekers: petitie vraagt blijvende aandacht voor de bib” 04 okt 2018 Robbe De Graeve, Kristien Bonneure
|