Op 11 oktober 2019 stelde Jean-Marie Dedecker in ‘De Branding’ zijn zevende boek voor. Het draagt de titel ‘Geen blad voor de mond’, wat aansluit bij enkele titels van zijn vorige boeken waarvan jullie hieronder het kaftblad zien met daarop de afbeelding van Jean-Marie. Hoe een mens toch verandert!. Zie https://winkel.doorbraak.be/p/geen-blad-voor-de-mond-jean-marie-dedecker/
JMD schrijft elke week een column in ‘Knack’ en het juist verschenen boek bundelt 96 van die columns die verschenen tussen 04.09.2016 en 07.07.2019. Ook ‘Vrank en Vrij’ was zo’n verzameling van 85 stukjes. Ze worden graag gelezen, uiteraard vooral door zijn aanhangers, omdat hij daarin zegt wat hij denkt en wat veel Vlamingen denken. “Ongezouten en gepeperde analyses’ en ‘scherpzinnige en ongezouten meningen’ lezen we op de respectieve achterkaftbladen van beide boeken. Dat hij daarmee op veel tenen trapt, van andere politici, van klimaatactivisten, van tegenstanders van kernenergie en van vele andere, is een waarheid als een … jullie weten wel. Zijn schrijfstijl en woordkeuze kunnen niet anders dan veel mensen aanstaan. Hij slaagt erin een glimlach te ontlokken, soms ook van gematigde tegenstanders. Ik heb al een keer een artikel gepubliceerd met 50 van zijn leuke uitspraken en ik ben een nieuwe reeks aan het verzamelen. Hij gebruikt ook nieuwe woorden die je niet in een woordenboek vindt, neologismen heet dat met een geleerd woord. Enkele voorbeelden: treurmis, populismofobie, catastrofisme, bumperen van kinderen, … Op het kaftblad van zijn nieuwste boek wordt hij de populairste Vlaamse politieke columnist van deze eeuw genoemd. Als dat geen eer is! Als dat geen goede reclame is!
Waar en hoe heeft JMD die kwaliteiten verworven? Ik heb hem die vraag ooit eens gesteld en in een vrt-reeks waarin aan een aantal vip’s en/of bekende personen gevraagd wordt welke vijf boeken hun leven veranderd hebben, wijdt hij daar over uit. bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/drafts/Politiek/de-vijf-boeken-die-het-leven-van-jean-marie-dedecker-hebben-vera)
“Lezen, dat is mijn valium, een middel om te ontstressen", zegt Jean-Marie Dedecker aan de ondervrager die passie voor boeken in zijn stem waarnam. "Ik lees elke dag 30 minuten tot een uur, kranten niet inbegrepen. Ik heb Latijn-Grieks gevolgd. Je leert daar lezen." Taalvirtuositeit, daarvoor heeft hij een zwak. "Misschien omdat ik zelf veel schrijf. Dat roept bij mij een gevoel van jaloersheid op."
In zijn boek ‘Eén tegen allen – Memoires’ hebben we hem al goed leren kennen, in zijn jeugd en in zijn run naar de top van onze maatschappij. In zijn optredens als oppositielid in de gemeenteraad of op donderdag in de Kamer voor Volksvertegenwoordigers of als burgemeester sinds 1.1.2019, leren we hem beter kennen als politicus. Via de gebundelde columns ontdekken we verder welke zijn harde en eerlijke gedachtegang is in veel onderwerpen die dagelijks opduiken op televisie en in de geschreven media.
Daar kom ik verder in dit artikel op terug.
Welke vijf boeken hebben dan wel zijn leven veranderd?
Nummer 1: “Een Man’, een roman waarin de Italiaanse journaliste Oriana Fallaci het rauwe verhaal beschrijft van de Griekse verzetstrijder Alexandros Panagoulis, met wie ze in de jaren 70 een verhouding had. JMD: "Dit boek heeft een enorme indruk op mij gemaakt. Ik vind dit een van de beste boeken die ik ooit heb gelezen. Het grijpt je bij de keel. De martelingen, de vernederingen, ... Dit gaat over de onmogelijkheid van dit leven.”
Nummer 2 Het verhaal van een staalmagnaat die in al zijn activiteiten wordt dwarsgezeten door de overheid die symbool staat voor het ondermijnen van originaliteit en zelfredzaamheid. De Russisch-Amerikaanse schrijfster en filosofe Ayn Rand geldt als groot pleitbezorgster van het kapitalisme. JMD: “Dit is werkelijk een subliem geschreven boek met een grote literaire waarde. “
Nummer 3 Een vrouw daalt de heuvel af, in de wetenschap dat de terugtocht voor haar fysiek niet meer haalbaar is. In het dal gaat ze zitten in afwachting van haar laatste moment. Ze blikt terug op de bewoners van het dorp waar ze woont, ook op haar grote liefde die veel te vroeg gestorven is. JMD: "In ons taalgebied hebben we veel mooie literatuur, maar dit is echt een pareltje. Het gaat over niks, over een vrouw die haar eenzaamheid beleeft. Maar het is zo gevoelig. Elke zin in dit boekje vind ik zó mooi."
Nummer 4 De Brit Theodore Dalrymple wordt gekoesterd door veel rechtse politici. "Leven aan de onderkant" is het relaas van een psychiater over het leven in de onderklasse en een aanklacht tegen de mentaliteit die mensen daarin gevangen houdt. JMD: "Dit zou verplichte literatuur in de scholen moeten zijn". "Dalrymple vecht hier tegen de welzijnsknuffelaars die de armoede eigenlijk in stand houden. Hij heeft dit geschreven in 2001, voor de opkomst van de politieke correctheid. Voor mij is dit een beetje als een ideologische bijbel."
Nummer 5 Bokser en bad boy Mike Tyson vertelt over zijn ruige jeugd in New York en zijn snelle opmars naar de top van de bokswereld. Hij gaat ook de schaduwkant van zijn leven niet uit de weg. JMD: "Geen literair hoogstandje maar een boeiend en eerlijk verhaal van iemand die opklimt en vervolgens van hoog naar laag valt, en dat allemaal ook nog eens durft te zeggen. Hij is doodeerlijk en daar hou ik van. Dat is mijn libertaire geest die hier spreekt."(= filosofie gericht op volkomen maatschappelijke vrijheid)
Welke eigenschappen van JMD vinden we daarin terug? Dedecker is ook een soort verzetstrijder (nr1) en een dwarsligger (nr2). Als één van de weinige politici ‘snijdt hij doorheen het politieke landschap’. (kaft) Het mooiste voorbeeld? Openlijk de strijd durven aangaan met de klimaatkruisvaarders is niet aan iedereen gegeven. Als niet-politiek correct volksvertegenwoordiger, openlijk durven schrijven wat je denkt, is even zeldzaam als een wonder.
Dat hij graag leest over mensen die zoals hijzelf opgeklommen zijn in de maatschappij (Nr5) dat lijkt mij logisch. Dat hij bestrijders van de armoede waardeert, evenzeer. (Nr4) Dat zijn gevoelige snaar zo geraakt kon worden (Nr3), dat wist ik nog niet. En dat voor iemand waarover ik, in één van de bronnen over hem, las dat hij een ‘in West-Vlaamse klei gevormde ruwe bolster’ zou zijn. Hard en gevoelig gaan vaak samen, schijnt het!
De inhoud van ‘Geen blad voor de mond’
De inleiding Dedecker heeft voor zijn boek een mooie inleiding geschreven met als titel ‘Ik zet mij in voor een wereld die de mijne niet is’, een bondige samenvatting van een aantal toestanden van onze moderne samenleving die hem tegen de borst stoten en die hij voor een groot deel wijt aan het feit dat ‘modern’ synoniem geworden is van ‘multicultureel’. De problemen die hij aankaart, zijn het vervagen van normen, intolerantie, het wegvallen van zorg voor elkander, de openlijke nieuwe vormen van seksualiteit, het aan banden leggen van de vrije meningsuiting. Hij klaagt de uitwassen van de migratie en van de islam aan. Volgens hem mag men de mens zijn keuzes niet ontnemen. Hij is bezorgd over de pampering van de militairen, over de al te felle afzwakking van de autoriteit in het onderwijs, over de opvoeding van onze jeugd die tegen steeds minder opgewassen is, over de antidiscriminatiegekte, over de overlast aan nieuwkomers en de gevolgen daarvan op het gebied van normvervaging en taal. Hij beklaagt er zich over dat ‘zijn’ auto, zijn stokpaardje, vroeger zijn vrijheid, steeds meer uitgemolken wordt door de belastingen. Hij vindt dat onze markten steeds meer overspoeld worden met Chinese en Indische producten en dat Europa ‘irrelevant’ geworden is op de wereldmarkt.
De columns Ik heb eens nageteld … Welke onderwerpen worden het vaakst behandeld?
Migratie (24): algemeen, kostprijs, Islam, racisme, mensensmokkelaars, terreur – aanslagen, de klimaatvluchteling Politiek (24): algemeen, buitenland, partijen, scheiding der machten, regering, benoemingen, graaicultuur Maatschappij (8): algemeen, discriminatie, levensstandaard, opvoeding, veranderingen, zomer-winteruur, zwarte piet Klimaat (4): algemeen, opwarming van de aarde Seksualiteit (4): algemeen, misbruiken Sport (4): voetbal algemeen, vrouwenvoetbal, periodieke onthouding, Trump: (4) Energiebeleid (3): algemeen, China, kernenergie Justitie – criminaliteit (3) Onderwijs (3): hervorming, Belastingen (2): algemeen, vlaktaks Kerk (2): kruis van de priesters Pensioenen (2): algemeen, zware beroepen Verkeer (2): algemeen, belastingen Voedsel (2): Obsessie, Vasten Arco (1) Erfgoed (1): monumenten Ontwikkelingshulp (1) Vrouwendag (1)
Besluit Ik lees graag boeken waarin de auteur hard aankijkt tegen onze moderne maatschappij, vooral omdat ze zo zeldzaam zijn. JMD claimt voor zijn werken ‘gezond verstand, eerlijkheid en rechtvaardigheid’. Dat zijn eigenschappen die voor een buitenstaander niet altijd gemakkelijk te beoordelen zijn. Wie al zijn boeken gelezen, ja zelfs bestudeerd heeft, zoals ik, kan vaststellen dat hij alleszins consequent is. Om te oordelen of hij al die gaven blijvend waar zal kunnen maken als burgemeester en als volksvertegenwoordiger, is het nog een beetje te vroeg.
|