Burgemeester Jean-Marie Dedecker: “Iedereen weet dat ik een koele minnaar ben van overvloedige reglementering, maar om onze inwoners en vakantiegangers optimale vakantieomstandigheden te bezorgen, werkten we een eenvoudig strand- en circulatieplan uit. We konden ook niet anders, want onze gouverneur legt het ons op.”
Nu ben ik zelf een koele minnaar van al te veel toegevingen. Ik zie altijd maar die verschrikkelijke cijfers: 10.000 doden, meer dan 60.000 besmettingen, de heropflakkeringen in sommige andere landen en de vele besmette die weken nadien nog steeds lijden aan bepaalde symptomen van de ziekte: ademnood, hoesten, pijn in de borststreek. Ik ben natuurlijk geen burgemeester en ik begrijp wel dat sommige sectoren, vooral winkels en horeca, of jonge inwoners of tweede verblijvers met de zweep achter hem staan. Maar toch, ik zou hem wat meer willen drijven in de richting van mijn gedachtegang of met andere woorden hem tot voorzichtigheid aanmanen.
De gemeentelijke leuze ‘Amuseer je met verstand’ kan misschien goed klinken, maar zijn onze mensen daar wel toe in staat? Jullie hebben toch ook op TV de vele beelden gezien van mensen die zich absoluut niet kunnen schikken naar de regels. Vinden ze dat misschien te moeilijk? Natuurlijk is dat minder leuk! Zijn de controles van de in hoge sferen uitgevaardigde maatregelen misschien te veeleisend en vaak te onduidelijk? Of zien ze door de bomen het bos niet meer? Of zijn er te veel bomen? Is de overmacht soms misschien te groot? Is er te weinig personeel? Krijgen de controleurs misschien soms de opdracht om de overtreders met fluwelen handschoenen aan te pakken?
Voor deze zomervakantie kondigt Middelkerke een strand- en circulatieplan aan. De burgemeester: “We wilden een menselijk plan dat zo goed mogelijk past bij de huidige coronatoestand. Zware verkeersmaatregelen en beperkingen op het strand wilden we kost wat kost vermijden, daarom hakten we pas deze week cruciale knopen door. Hoewel ik snel last heb van ‘reglementitis’, kan ik er goed mee leven’. Ik moet trouwens al onze diensten uitdrukkelijk bedanken om zo snel te schakelen”.
De burgemeester maakt zich sterk: “Ons politiekorps is klaar voor een drukke zomer. Alle scenario’s liggen klaar. Het toezicht op het strand- en circulatieplan is nieuw en vergt extra mankracht. Maar mobiliteit blijft de grootste zomerse uitdaging. Als het nodig is, kunnen we voor de dagtoeristen onze twee grote randparkings gevoelig uitbreiden. In Westende is het nieuwe parkeergebouw trouwens al in gebruik.”
Wat mag er wel en wat niet?
|
Wat mag
|
Wat niet mag
|
Dijk
|
Eénpersoonsgocarts bestuurd door kind < 14 jaar Tweepersoonsgocarts met kinderzitjes, bestuurd door meerderjarige begeleiders (zie bord hieronder links)
Steps en segways
|
Fietsers: van 1.7 tot en met 31.8 moeten fietsers op de dijk afstappen In Westende: op de Koning Ridderdijk van de Flandrialaan tot aan de Priorijlaan In Middelkerke: op de Zeedijk van de Houyouxstraat tot aan het Arthur De Greefplein.
Grote gocarts: moeten na het huren de dijk verlaten via de eerstvolgende dwarsstraat
|
Straten
|
Grote gocarts
|
Geen gocarts in bepaalde drukke zones tussen 10 en 22u
|
Strand
|
Het strand blijft altijd toegankelijk, voor iedereen, via alle toegangen. Onderstaand bord rechts duidt dat aan. Je kan overal plaatsnemen met je bubbel. Je hoeft niet te reserveren. Blijf op het zachte zand altijd op dezelfde strandzone ...tussen dezelfde twee golfbrekers dus.(omdat daar geteld wordt) Langs het strand en langs de waterlijn is wandelen op het 'harde' zand altijd toegestaan.
Op 7 andere bewaakte zones van het strand wordt NIET geteld Windschermen, maar niet verplicht.
|
Op 8 drukke centrumzones wordt de capaciteit bewaakt. Zie hieronder de getelde strandzones (maximaal tussen 1.800 en 3.500 mensen, volgens de zone, telling op het zachte zand, als maximum bereikt wordt de zone afgesloten)
|
%%%
Welke strandzones worden geteld?
Op https://www.dekust.be/nl/middelkerke-westende kan je nog meer gegevens vinden.
1. Strand, dijk en drukte Via mobiele telefonie van Proximus (een druktebarometer) wordt online visueel weergegeven hoe druk het deze zomer is in de kustgemeenten. Voor de barometer werden vier kleurencodes vastgelegd. Er wordt gekozen tussen ‘rustig’, ‘gezellig’, ‘druk’ en ‘zeer druk’. Wie dus een dagje aan zee plant, kan op voorhand checken waar zeker genoeg plaats zal zijn. Zo wil de provincie het volk aan zee zo veel mogelijk spreiden.
%%%
Opvallend: er worden ook sensoren gebruikt om de drukte lokaal in de gemeenten te monitoren, maar daar tekenden drie kustgemeenten niet op in: Blankenberge, Oostende en Middelkerke. “Dat is de keuze van de lokale overheden. Sommige gemeenten hadden al instrumenten om de drukte in hun straten te meten”, zegt gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu. Het verschil tussen de mobiele data en de sensoren zit hem in het lokale. De mobiele data geeft de drukte per gemeente weer, de sensoren meten hoeveel procent van de drukke stukken in een badstad bezet zijn. De barometers zijn terug te vinden via www.dekust.be en de app van Westtoer. Ik weet niet welke sensor Middelkerke gebruikt, maar ik ga dat in de loop van de week eens bekijken en ik houd jullie op de hoogte. Aan de ingang van elke strandzone waar geteld wordt, wordt zo’n sensor geplaatst. Aangezien de capaciteit van de verschillende zones verschillend is, wordt éénmalig het aantal toegelaten strandgangers ingevoerd. De sensor controleert het vooraf ingestelde maximaal aantal bezoekers. Bij iedere bezoeker die binnenkomt wordt de waarde met 1 verhoogd. Wanneer een bezoeker de ruimte verlaat wordt de waarde met 1 verlaagd.
2. Strand- en dijkplannen 3. Wat is er te doen in elke kustgemeente? 4. Ontdek onze accomodaties
Heb je nog een vraag over de coronamaatregelen? Op de website https://www.dekust.be/nl/inspiratie/info-kustgemeente ‘Info per kustgemeente’ van Westtoer vind je alle antwoorden! Echt een goed bijgehouden en nuttige site.
1. Mag ik als (buitenlandse) toerist naar België reizen? 2. Met hoeveel mensen mag ik afspreken? 3. Mogen sport- en culturele activiteiten opnieuw? 4. Kan ik opnieuw terecht in de hotels, B&B’s…? 5. Mag ik opnieuw naar mijn tweede verblijf (vb. aan de Kust)? 6. Wanneer mag ik met mijn camper, mobilhome, motorhome of kampeerauto op stap? 7. Kan ik opnieuw op restaurant? 8. Gaan de geplande evenementen nog door? 9. Kan ik opnieuw terecht in musea en attracties? 10. Wanneer mogen binnenspeeltuinen, zwembaden, sauna’s en wellnesscentra weer open? 11. Waar kan ik terecht voor algemene vragen m.b.t. het coronavirus?
Je kunt er ook even je geheugen opfrissen over de gouden regels voor individueel gedrag
https://www.dekust.be/nl/planjereis is een site om je reis te plannen.
Bron met specifieke gegevens over Middelkerke https://www.middelkerke.be/nl/over-middelkerke/communicatie-met-burger/pers/persberichten-2020/voorzorgsmaatregelen-rond-het
Een voor mij ongewoon bezoek aan ‘t Lombartje
Op 26 juni 2020 was ik als vermeend perslid uitgenodigd op de vernieuwde speelplaats van de gemeenteschool ‘ ’t Lombartje’. We werden er hartelijk ontvangen, eerst door de directrice Katrien Wouters, daarna door de schepen van onderwijs Natacha Lejaeghere en wat later door de burgemeester.
Dat project interesseerde mij bijzonder omdat mijn kleindochter ooit deelnam aan een Erasmusproject in Finland en ze ons daarna heel wat vertelde over dat land, bijzonder over de eigenschappen ervan die wel eens kunnen verschillen van die van andere landen, ja zelfs van de andere Scandinavische.
In de uitnodiging werd al een eerste vraag beantwoord. Vernieuwing? Is dat dan iets speciaal? Jawel, omdat ‘hier gaat om een echte trendbreuk: meer groen en verschillende speelzones zoals een klim- en klauterzone, een zeilbootje (waarom nog de naam ‘ ’t Lombootje’ moet geschilderd worden), en een zone waar echte kampen gemaakt kunnen worden.’ Waarom een kampzone op de speelplaats? De leerkrachten en de directrice stapten in op een Erasmusproject en leerden verschillende van de mogelijkheden kennen in andere Europese landen maar Finland moet dus de grootste indruk op hen gemaakt hebben. De 50 leerlingen van de school kunnen beschikken over verschillende materialen (balken, hout, touw…) en daarmee kunnen ze kampen leren maken wat hun inzicht en motorische vaardigheden moet aanscherpen, ook buiten de klasmomenten. Schepen Lejaeghere voegt daaraan toe: ‘ze moeten iets leuks verzinnen, samenwerken, materiaal leren kiezen, draagkracht van wat ze bouwen onderzoeken, …
%%%
Ik vroeg mij eerst af of de ouders hun mening daarover mochten geven, en dat gebeurde ook, maar de nieuwe speelzone is een veilige omgeving, geen hoge speeltuigen, duinenzand onder de toch wat hogere, … De ouders hoeven zich geen zorgen te maken.
De burgemeester knipte dan het driekleurig lint door en dacht ook aan de tijd die hij in deze school doorbracht als kleuter en in de lagere school tot het 6de studiejaar bij meester Benteyn (schrijfwijze?).
%%%
Dat deed mij ook denken aan mijn tijd in de Westendse gemeenteschool voor jongens, toen wij allerlei spelletjes speelden waardoor we leerden omgaan met winnen en verliezen: touwtje springen, bikkelen en knikkeren, verstoppertje, zakdoek leggen, 1-2-3 piano, hinkelen of handstand tegen de muur. Ik neem aan dat ook daarvoor nog tijd gevonden wordt in het Lombartje. De speelplaats biedt immers nog voldoende plaats daarvoor.
Uit mijn gesprek met de schepen voor onderwijs, die volgens mij haar onderwijsbevoegdheid met enthousiasme en verstandige initiatieven waarneemt, bleek dat in het volgend schooljaar in het nieuwste deel van de school, opvang zal geboden worden na de schooltijd. Daarmee wordt onder andere vermeden dat ouders nog langer hun kind naar een Nieuwpoortse (school en/of opvang) moeten brengen.
|