Ik stelde vast dat die gebeurtenis welkom was bij veel tekstschrijvers.
Vooreerst heeft de school zelf een website waar alles over hun nieuw gebouw te vinden is. Kijk maar op https://www.middelkerke.be/nl/duinpieper/nieuws/eerste-schooldag-onze-nieuwe-school. Uiteraard hebben zij ook een facebookpagina https://www.facebook.com/gemeenteschooldeduinpieper/ met verschillende berichten waarin de opening aangekondigd en voorgesteld wordt en waarin het verloop van de eerste schooldag met officiële opening door het gemeentebestuur in geuren en kleuren met foto’s en filmpjes getoond wordt.
Op https://www.hetnieuwsvanwestvlaanderen.be/nieuwe-school-de-duinpieper-met-120-leerlingen-in-hartje-westende-krijgen we berichten over diverse gebeurtenissen in de provincie.
Dat de lokale pers er aandacht aan besteedt is uiteraard vanzelfsprekend. Nadat Paul Bruneel er vooraf al over geschreven had, volgde nu in ‘Het Laatste Nieuw’ nog een artikel van Bart Boterman: "Leerlingen De Duinpieper vatten nieuw schooljaar aan in gloednieuw gebouw. We hielden ons hart vast, maar werken zijn op tijd klaar geraakt” Ook Dany Van Loo produceerde vooraf al een artikel in ‘Het Nieuwsblad’. Ik verwonderde mij er wel over dat beide vooraanstaande kranten daarmee niet wachtten tot na de inhuldiging. Of wilden ze daardoor de concurrentie een stapje voor zijn, in het kader van wat ik in mijn huidig artikel beschrijf?
De persdienst van de gemeente stuurde ook e-mails naar de belanghebbenden met als titel “Nieuwe school in het hart van Westende’. Dat bericht werd dan overgenomen door Pascal Bolle in ‘Bruisend Middelkerke.
Gemeenteraadslid Chris Niville zet foto's van het doorknippen van het lint op de pagina van Natacha Lejaeghere en verwijst tevens naar https://www.facebook.com/hashtag/deduinpieper
In de groep ‘Je bent van Westende als’ wordt de loftrompet ook meermaals bovengehaald. Zo beweert Dirk Biermans ‘dat het toch zo mooi geworden is’. Een artikel van Boarebreker Georges Keterskan kan gelezen worden op https://www.facebook.com/profile.php?id=100015110506789 Mieke Sterckx wijdde op 19.8 al een artikel aan de voorbereiding van de opening: “Nog 13 keer slapen …” Op 3.9 deelt ze een bericht over de Open Deur' in de school op zaterdag 12 en zondag 13.9. Dat laat ze ook verschijnen in 'Je bent van Lombardsijde als ...' en in 'Je bent van Middelkerke als ...'
Radio Beach heeft er ook een bericht over gedeeld op https://www.facebook.com/groups/594820270597428/?multi_permalinks=3268525233226905 Gino Ester neemt bij dergelijke gebeurtenissen ook een interview af van de burgemeester en bij deze van de schepen voor onderwijs Natacha Lejaeghere. Luister maar op https://soundcloud.com/user-348226570/de-duinpieper-westende?fbclid=IwAR3T5tHHf1T2CBZfStdAXc2kz5ANxu5wOt0dhJZR-SWjvkC6zQKnCd2lFTU Hij verwijst er ook naar in de groepen ‘Je bent van Lombardsijde als…’ en ‘Je bent van Middelkerke als …’
Indrukwekkende lijst, nietwaar? Het spreekt vanzelf dat ik alle schrijvers van harte hun artikel gun en dat ik hoop dat zij daarmee zo veel mogelijk lezers kunnen aantrekken.
Nu wilde ik daar eigenlijk ook nog een artikel aan toevoegen. Ik wil helemaal niet de beste noch de origineelste zijn, maar jullie zullen mij waarschijnlijk niet kwalijk nemen dat ik het niet meer zal hebben over de voorbereiding van het nieuw gebouw noch over de indeling ervan.
De liefde van het onderwijzend personeel, van de Westendse schoolkinderen en van hun ouders gaat over van de strandvogel naar de duinvogel.
Toen ik definitief vernam dat mijn oude geliefde gemeenteschool, waar ik gedurende zes jaar meerdere korte broeken versleten had, zou afgebroken worden tot tegen de grond, inbegrepen de mooie gevels die kostbare onderdelen waren van ons Westends erfgoed en zou vervangen worden door een nieuw te bouwen school, gingen mijn gedachten nog eens naar de Griekse mythologie. Daarin is sprake van een fabeldier, de ‘feniks’ die zichzelf van tijd tot tijd verbrandt om daarna opnieuw geboren te worden om zoals het spreekwoord zegt ‘uit zijn as te verrijzen’. Je kan dat vergelijken met de ‘Duinpieper’ – school die tot puin herleid werd en wederopgebouwd werd op zijn oude standplaats terwijl de lessen gegeven werden in de ‘Calidris’. De beide gebouwen kregen de naam van een vogel. De ‘calidris’ behoort tot de familie van de strandlopers. Het geslacht telt volgens ‘Wikipedia’ 24 soorten, waaruit ik er 4 uitgekozen heb als mogelijke bezoekers van onze stranden: de bonte strandvogel, de kanoet, de grutto, de drieteenstrandvogel. Ze hebben verschillende kleuren in de zomer en in de winter. Ik ben absoluut geen specialist in het herkennen van vogels. Reageert dus gerust als ik het verkeerd voor heb. Ziehier de vier soorten.
De ‘duinpieper’ is een zangvogel uit de familie van de kwikstaarten. Het zijn vogels die de meeste tijd op de grond doorbrengen, speurend naar insecten. Het zijn eigenlijk trekvogels. Het is een slanke vogelsoort, 15,5 cm lang, met een lange staart. Hij is zandkleurig, vrij egaal van boven en er loopt een donker streepje van de snavel naar het oog. Het is een vogel van open droge terreinen met een ijle begroeiing. In België kwamen duinpiepers vroeger voor tijdens het broedseizoen maar vandaag worden ze bij ons als ‘regionaal uitgestorven’ beschouwd. Moet de school nu niet van naam veranderen?
Wat voorafging aan de inhuldiging van de nieuwe school Ik moet al onmiddellijk schrijven dat mijn hierboven beschreven behoudsgezindheid niet belet dat ik kan erkennen dat de moderne school veel meer mogelijkheden heeft dan de oude. Ik wil benadrukken dat het mij alleen te doen was om het behoud van de gevels, zoals dat gebeurde voor de gemeenteschool van Middelkerke. Maar goed, ik beloof dat ik er nu nooit meer over zal zeuren en ik wil alle gebruikers een mooie tijd toewensen in hun nieuw onderkomen.
Op 1 september, op de eerste schooldag, werd de lokale pers, met zijn aanhangsels waartoe ik behoor, uitgenodigd op de inhuldiging door ons nieuw gemeentebestuur. Ik wil daarbij eerlijk blijven en vanuit het standpunt van diegene die de nieuwe school een aanwinst vinden, zal men moeten toegeven dat de idee en de plannen, de verdienste zijn van het vorig bestuur Open VLD – CD&V. Dat werd ook erkend door burgemeester Jean-Marie Dedecker in zijn speech. Men mag natuurlijk ook niet beweren dat het nieuw bestuur geen aandeel mag krijgen in de lofbetuigingen: zij lieten de lelijke rode bakstenen vervangen door stijlvolle witte sierpleister en kleurrijke geglazuurde tegels op de meest kwetsbare plaatsen. Ze vonden dat het gebouw daardoor ‘een frisser en luchtiger uitstraling’ kreeg. Ook het opvolgen van de werken en het promoten van de school eiste inspanningen.
Het aanliggend speelplein is ook hun verwezenlijking.
De inhuldiging Natuurlijk wil ik toch eens vermelden wat mij bijzonder opviel bij de inhuldiging. De kindjes waren verzameld op de ruime en mooie speelkoer toen de burgemeester overging tot het doorknippen van het lint. Hij had het daarna bijzonder druk toen blijkbaar alle kinderen als herinnering een stukje van het driekleurig lint wensten.
Toen kregen wij een rondleiding onder de leiding van schepen Natacha Lejaeghere. Het gebouw is overweldigend. Elke andere school kan daar jaloers over worden. Niemand kan het mij kwalijk nemen als ik ze luxueus noem. De inrichting van de lokalen en de uitrusting met het beste didactisch materiaal voldoen schijnbaar aan de hoogste wensen. Een droom voor elke leerkracht en voor elke leerling.
Wat worden zij toch verwend!
Het aantal leerlingen van de school bedraagt 120 maar er is eigenlijk plaats voor 200 kinderen. De burgemeester zei wel in zijn speech dat hij hoopt dat er in de komende jaren in Westende veel kindjes zullen bijgemaakt worden, maar ik vrees dat het bij dat aardigheidje van hem zal blijven. Een samensmelting van gemeenteschool en vrije school zou natuurlijk een oplossing kunnen zijn, maar ja ...
Ik had nog een paar vragen/antwoorden over zaken die lange tijd een zekere onduidelijkheid inhielden.
- Er is wel degelijk een aparte toegang tot de naschoolse opvang.
- Waar de 'Vrije School' het ooit een doodzonde vond dat hun kinderen na de schooltijd in de gemeenteschool zouden moeten opgevangen worden, is dat nu toch in orde gekomen.
- De keuken, eetzaal en sportzaal kunnen ook gebruikt worden door verenigingen.
- Er is nog geen oplossing voor het verder gebruik (of afbraak) van het oud gemeentehuis en van de parking naast ‘Het Trefpunt’. Wat er zal gebeuren met de bibliotheek ‘Het Trefpunt’, dat niet het eigendom is van de gemeente, is nog een raadsel.
Vorige artikels ‘Slopen mag alleen als men iets beters kan bouwen! 24.2.2020 ‘De Duinpieper wordt platgelegd maar de feniks herrijst uit de as’ 22.4.2019 ‘Westende: “Oei, Oei, nu moet mijn oude, mooie en geliefde school er ook nog aan geloven!” ‘ 28.5.2018 ‘Herinneringen aan onze prille schooltijd in Westende’ 02.2017 ‘Aan onze scholen willen de ouders allemaal voor de in- of uitgang parkeren’ 25.11.2013 ‘Onderwijs in Westende: Natuurlijk weet ik dat 1943 niet te vergelijken is met 2011’ 6.2.2011 ‘Lang geleden toen we nog op de schoolbanken zaten in Westende’ 9.12.2010 ‘De eerste dag van het schooljaar 2010-2011’ 5.9.2010 ‘Is de omgeving van de Westendse gemeenteschool wel veilig?’ 4.12.2008
|