Wie Gent zegt, zegt het Lam Gods en Van Eyck. Krijgt Middelkerke straks nu ook een pagina in alle reisbrochures met bovenaan ‘Wie Middelkerke zegt, zegt terrassen en Jean-Marie Dedecker?
Zal vanaf nu tot het einde der tijden in Middelkerke 1 mei gevierd worden met de herdenking van de terrassenguerrilla van Jean-Marie Dedecker? Zal 1 mei nu ‘terrassenweekend’ worden? Zal elk jaar de zeedijk van Middelkerke veranderen in het grootste terras van Vlaanderen waar het glas geheven wordt op de strijd tegen de dictatuur en vóór de vrijheid? Waarom? Omdat Jean-Marie Dedecker in Middelkerke een achterpoortje gevonden had om op de ‘Dag van de Arbeid’ de terrassen van de restaurants een week vroeger te openen dan wat de regering/ het overlegcomité voorzien had.
Natuurlijk interesseerde mij alles wat daarover in de pers verscheen en daar zou je een boek kunnen over schrijven. Ik werd echt overdonderd door de gebruikte woordenschat: ‘terrasrevolutie’, ‘terrasguerilla’, ‘dictatuur’, ‘virocratie’. Zou Jean-Marie nu kans maken om premier te worden? Zal er nu een standbeeld van hem komen op de zeedijk? Moeten wij hem voortaan aanbidden als een God? Jean-Marie Dedecker (68) verwoordt het zo: “Was ik 49, dan ontketende ik een revolutie tegen deze dictatuur.” Maar hij heeft naar eigen zeggen geen zin meer in de nationale politiek, en dus beperkt hij zich tot guerilla-acties op gemeentelijk vlak. Laat ons eens de gebruikte ‘zwaarbeladen' terminologie ontleden?
Wordt dat een Copernicaanse revolutie, een omwenteling van de hemellichamen? Draait onze burgemeester nu rond de zon en blijft hij in het centrum van het universum. Gebeurt er een ommekeer van politieke verhoudingen, een machtsovername? Of wordt het een industriële revolutie, in de ruime zin, een versnelde ontwikkeling maar geen totale verandering? Of wordt het een revolutie in de beperkte zin, met andere woorden een betrekkelijk snelle verandering van de bestaande structuren. Dat zou het misschien kunnen zijn, maar het is geweten dat vele revoluties weinig nieuws hebben gebracht en alleen maar tot nieuwe onrechtvaardigheid en onderdrukking hebben geleid. Revolutionaire leiders ontpopten zich als dictatoren die geen tegenspraak duldden. Gelukkig vindt Jean-Marie dat hij daar te oud voor is. In zijn boek ‘Eén tegen allen – Memoires’ schrijft Jean-Marie Dedecker dat hij nogal dweepte met Che Guevara, toen hij vijftien jaar was. Voorstander van ‘Alle macht aan de arbeiders’. Che Guevara was een Argentijns marxistisch revolutionair en Cubaans guerillaleider, aanhanger van Fidell Castro die in 1959 via een revolutie aan de macht kwam in Cuba. Dedecker reisde destijds als judocoach regelmatig naar communistische landen en stelde daar teleurgesteld vast dat een dictatuur toch niet echt overeenstemde met zijn opvattingen. Zich verzetten tegen onrecht, machtsmisbruik en sociale onderdrukking is wel nog steeds één van zijn idealen. Guerrilla (Spaans: oorlogje) is een term uit de krijgswetenschap en heeft betrekking op een gewapend conflict waarbij ongeregelde strijders een reguliere krijgsmacht trachten te ontregelen en uit te putten, terwijl vanwege het verschil in vuurkracht een rechtstreekse confrontatie door die strijders zoveel mogelijk wordt vermeden. Jean-Marie zal zich dus houden bij lokale guerilla, ongewapend.
Men spreekt van een dictatuur als een enkel persoon of een kleine groep het beleid bepaalt, waarbij de wetgevende macht, de uitvoerende macht en de rechtelijke macht niet duidelijk van elkaar gescheiden zijn. Wij spreken nogal rap van die staatsvorm als we ons gedacht niet krijgen. Democratie is er de tegenhanger van en politici gebruiken die term om ons te doen geloven dat wij het land mee besturen. Onze huidige staatvorm zouden we kunnen bestempelen als ‘mossel noch vis’. Discussies over terrassen vergelijken met een dictatuur, zal onze burgemeester ook wel wat vergezocht vinden.
Men spreekt van virocratie als politici, op basis van suggesties van virologen en epidemiologen, allerhande directieven uitvaardigen, waaraan wij ons als burgers moeten houden: we worden verplicht om regels en voorschriften te accepteren en respecteren, op straffe van boete. En, … wij moeten onze verantwoordelijkheid opnemen, voor onze eigen gezondheid en voor die van onze medemens. Zij vragen onze inzet voor een onvolwaardige en gelimiteerde persoonlijke verantwoordelijkheidsopname. De tegenstanders van een volgens mij onvoldoende harde virocratie if virodictatuur, moeten mij eens vertellen hoe de coronacrisis dan wel moet aangepakt worden.
Wat besliste de burgemeester dan wel? Het federaal overlegcomité besliste dat de restaurants vanaf 8 mei 2021 opnieuw hun klanten op hun terrassen mogen bedienen. Dat zinde Jean-Marie niet. Hij vond dat het vroeger kon. Tijdens de paasvakantie besliste hij reeds 30 picknicktafels en 120 stoelen van de gemeente gewoon op de zeedijk te plaatsen tussen 10 en 20 uur. Hij wilde daarmee beletten dat de mensen her en der zouden samentroepen op de dijk maar met de nodige afstand hun meeneemhap of -drankje comfortabel zouden kunnen nuttigen. Tevens werden ook nog extra sanitaire units geplaatst.
In het vooruitzicht van het weekend van 1 mei ging hij nog een stap verder en schorste hij tijdelijk de terrasconcessies van de handelaars. De gemeente nam de controle over haar openbaar domein terug en gebruikte de aanwezige terrasconstructies om in het totaal 200 beschutte tafels en 800 stoelen aan te bieden. Zo kunnen bezoekers een ‘takeaway’-maaltijd nuttigen op gemeentelijk terrasmeubilair, tenminste diegene die een hapje of een drankje kopen aan raamverkoop. Daarom verleende hij aan alle Middelkerkse handelaars, die erom verzochten, een vergunning voor raamverkoop. Ik moet inderdaad toegeven dat de oplossing van de burgemeester erg creatief was.
Horecazaken mogen mensen niet bedienen aan tafel. Er wordt meteen bij gezegd dat iedereen duidelijk de maatregelen moet opvolgen. De burgemeester wil namelijk de besmettingscijfers doen dalen, de ziekenhuizen ontlasten en bij de dokters en verpleegkundigen de stress wegnemen. Maar, las ik ook niet dat men ervan uitgaat dat de kans op besmetting in open lucht zo goed als nihil is - één op de duizend. Een team van gemeentepersoneel aangevuld met vrijwilligers ontsmette de tafels en stoelen regelmatig en zorgde ervoor dat er geen afval achterbleef.
Ik heb daarover toch twee vragen: 1. Werden de ontsmettingsactiviteiten en reinigingsacties ook uitgevoerd op het ogenblijk dat men op de koppen kon lopen? 2. Wat gebeurde er als een gezin zich installeerde op een terras en de boterhammen en thermos bovenhaalde?
Met duidelijke affiches wordt duidelijk gemaakt dat de dijk en vaste terrasconstructies op de zeedijk nu ook officieel openbaar domein zijn. Ook het burgemeestersbesluit hangt netjes uit, met daarin de vermelding dat vanaf zaterdag 1 mei om middernacht tot zondag 16 mei om middernacht alle terrasvergunningen zijn opgeschort. De gemeente is niet aansprakelijk voor gebeurlijke schade en ongevallen. “We hebben het burgemeestersbesluit doorgestuurd naar de gouverneur en vervolgens naar Binnenlandse Zaken en dat werd goedgekeurd", zegt Dedecker duidelijk. Bij het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) ontkennen ze echter dat het besluit is goedgekeurd.
Waarom doet hij dat?
JMD: ‘Ik ben het beu om als een ezel achter een wortel aan te lopen. Het licht aan de einde van de tunnel blijkt telkens een aankomende trein te zijn. De terrassen zullen zorgen voor meer veiligheid en spreiding. Het is een zaak van volksgezondheid’. 'De zon schijnt en mensen genieten ervan op een veilige manier in openlucht. De mensen voelen het aan als een bevrijding. Ik kon een week gewacht hebben maar de symboolwaarde voor de mensen is groot'. Jean-Marie Dedecker wilde zoveel mogelijk mensen aanzetten om uit hun kot te komen en boetes vermijden voor de horeca-uitbaters. Het gaat voor mij om de volksgezondheid", zei hij daarover in "Terzake". "Ik vrees niet om bestraft te worden. Er is nog nooit een burgemeester bestraft omdat hij extra maatregelen voor de volksgezondheid neemt."
Hoe werd zijn initiatief onthaald?
Wat zegt de overheid? Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is het niet eens met de demarche van Dedecker. Dat liet hij woensdagavond blijken in Terzake. ‘Het gevoel dat hij het beu is kan ik delen, en voor mij had het ook 1 mei mogen zijn. Maar laten we nu, wij mensen die de verantwoordelijkheid moeten nemen, geen spelletjes spelen en ons niet profileren’, riep hij alle burgemeesters op. ‘1 of 8 mei, dat is nu ook geen wereld van verschil.’ Jambon zou ook contact opnemen met burgemeester Dedecker, zei hij nog.
Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) reageerde iets minder begripvol. “Dat is een zeer gemakkelijke houding waar je je vandaag sympathiek mee kan maken als burgemeester. Maar als morgen iedereen zijn goesting doet, dan is het hier de ‘Far West’, Ik vind dat burgemeesters de wetten moeten respecteren. Ik vind de actie van Dedecker bijzonder laf.” In een interview met VTM: “Dat is gemakkelijk, als iemand zegt ‘Ik trek het mij niet meer aan, laat het maar gebeuren. In een samenleving die wil vechten tegen zo’n epidemie, moet je ook echt wel samen optreden. Het is samen uit, samen thuis. Als je afspraken maakt tussen overheden, dan ga je ervan uit dat burgemeesters die afspraken ook helpen toepassen. Daar hebben ze trouwens ook zelf belang bij want als je vandaag toelaat dat wie een café wil openen, het mag openen, hoe ga je dan verhinderen dat iemand zijn fitness gaat openen of iemand die zegt dat hij zijn nachtclub wil openen, dat hij die nachtclub gaat openen. Als je eenmaal begint met te zeggen, het is het ‘Wilde Westen’, dan eindig je ook in het ‘Wilde Westen’.” Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden: “Alle burgemeesters moeten de voorschriften volgen. We moeten geen situaties creëren waarbij mensen zich af en toe niet aan de regels houden. Dat draagt niet bij tot het blijven volgen van de regels door alle burgers.’ Horecazaken die toch hun terras openen vóór 8 mei zullen beboet worden. En ook wie een terras bezoekt mag zich aan een boete verwachten.” De minister moet toen geen kennis gehad hebben van de ‘creatieve oplossing van JMD.
West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé is voorzichtig positief. ‘De terrassen zullen hoe dan ook zorgen voor betere spreiding, als alles goed georganiseerd is. Hopelijk zorgt dit perspectief ervoor dat het draagvlak bij de bevolking weer wat groeit, en dat de regels meer worden gevolgd.’
Wat zegt de toerist? “Jean-Marie Dedecker is momenteel 'god' voor de plaatselijke horeca én inwoners van kustgemeente Middelkerke”. “Hij is de echte verdediger van de kleine man in de straat.” “Onze burgemeester zoekt altijd de grens op, maar overschrijdt ze niet. Dat vinden wij net zo goed aan hem. Hij brengt verandering binnen onze gemeente. Met deze stunt bewijst hij nog maar eens dat hij zijn gemeente een warm hart toedraagt.” “Dedecker houdt woord en opent terrassen in ‘zijn’ Middelkerke: Waren er nu verkiezingen, dan werd die man premier” “Een burgemeester met ballen aan zijn lijf. Die man verdient een standbeeld.” “De actie van Dedecker wordt door iedereen in dank afgenomen. Het lijkt wel een warme zomerdag, dit is schitterend. Mensen vinden de weg naar Middelkerke dankzij dit initiatief.”
Een zelfde verhaal bij de gebruikers van de terrassen. Dominique en Jean-Pierre trokken met de fiets van Nieuwpoort naar Middelkerke om er van een terrasje te genieten. “Wij vinden dit ronduit prachtig”, zegt het koppel. “Iedereen houdt de nodige afstand, ook al is het erg druk. We hebben hier lang naar uitgekeken en genieten met volle teugen.”
Zo’n 300 mensen van de actiegroep ‘Hands for Freedom’ zakten ook af naar Middelkerke om er de horeca te steunen en om een statement te maken. “Sinds februari organiseren we elke week op zondag witten linten-wandelingen”, zegt initiatiefnemer Carine Knapen. “We doen dat om aandacht te vragen voor de gevolgen van de maatregelen. Omdat we geen toelating kregen zijn we daarmee gestopt, tot bekend raakte dat Jean-Marie Dedecker de terrassen zou openen in zijn Middelkerke. We vinden het een mooi initiatief en een duidelijk signaal naar de regering toe. Daarom besloten we om hier vandaag een wandeling te organiseren.”
Mijn opmerkingen: Onderstaande beelden bewijzen niet dat de regels door iedereen gevolgd werden. ‘Door iedereen in dank afgenomen? En ‘inwoners’?
Foto Benny Proot
Dat Dedecker erg populair is wordt duidelijk als de burgemeester, samen met zijn vrouw Christine, het Epernayplein op loopt en zich richting zeedijk begeeft om er een wandeling te maken. Spontaan breekt luid applaus los en wordt zijn naam gescandeerd. “Iedereen is blij en dat stemt mij tevreden”, vertelt Dedecker. “Het doet deugd dat mensen blij zijn en dat mijn idee gesmaakt wordt. Ik heb hard moeten knokken om dit te realiseren, maar alles is volgens het boekje en de regels van de kunst verlopen.”
Wat zegt de expert-viroloog? Het werd door deze stunt zaterdag echter meteen bijzonder druk in Middelkerke en de sfeer werd gemoedelijker. In Middelkerke is gisterenmiddag zelfs een spontane flashmob ontstaan op de Zeedijk. Mensen sloegen aan het dansen toen enkele muzikanten begonnen te zingen. Viroloog Marc Van Ranst is niet blij met de taferelen die hij in Middelkerke te zien kreeg.
"Dat was toch te verwachten? Sterker nog: ik had hiervoor gewaarschuwd", zegt Van Ranst bij HLN. "Ik ben akkoord met Jean-Marie als hij zegt dat de kans op besmetting een pak kleiner is in de buitenlucht. Zelfs het dragen van een mondmasker op de zeedijk hoeft wat mij betreft niet als er voldoende afstand wordt gehouden en het niet té druk is. Maar als je zoals in Middelkerke een massa volk lokt, spreken we natuurlijk over een ander verhaal. Kijk, de burgemeester wou opvallen en dat is gelukt. Als je als enige je terrassen opent, is het niet moeilijk te voorspellen dat er veel volk op afkomt. Zo creëer je een evenement ...", zucht Van Ranst. "Als burgemeester moet hij slimmer zijn", stelt de viroloog.
Wat zeggen de restaurateurs van de zeedijk? De horeca reageert enthousiast. Davy Vankeirsbilck van ‘De Crèmerie’: “Omzet maal 20. Het was een topweekend. Je voelde dat de mensen ernaar snakten om eens buiten te komen. En wij hebben een zeer, zeer mooie omzet gedraaid. En dat allemaal coronaveilig. Er waren vrijwilligers om de tafels en stoelen te ontsmetten nadat iemand er had plaatsgenomen en de mensen hielden ook afstand."
Marc Coene, uitbater ‘Littoral’: "Ons cijfer zaterdag was even hoog als alles wat we in de maand april hebben verdiend. De voorbije weken kon je de koppen tellen op de Zeedijk. Nu kon je over de koppen lopen. We hadden natuurlijk geluk met het mooie weer, maar je voelde ook dat mensen ernaar uitkeken om weer eens met een drankje te kunnen uitblazen op terras. Veel bezoekers dit weekend kwamen speciaal naar Middelkerke om dat weer te ervaren."
Nathaniel Devey, uitbater tearoom ‘Riviera’: “Voor iedere euro die ik vorig weekend heb verdiend, verdiende ik er dit weekend 20”
Sebastiaan Vander Espt (33), van brasserie ‘Zandbank’ op de zeedijk, keek lang uit naar dit moment. “Vorig jaar sloten we in januari en februari de zaak om het volledig te vernieuwen en toen kwam de eerste lockdown”, vertelt Vander Espt met een diepe zucht. “Tijdens de zomer raakte een van onze medewerkers besmet waardoor we opnieuw een week de deuren moesten dichthouden. Het laatste anderhalf jaar waren we welgeteld vier maanden open. Dit is dus meer dan welkom.”
Wat zegt de restauranthouder wiens zaak niet op de zeedijk gelegen is? Mike Willems van ‘’t Hoeveke’ in Westende-dorp: ‘Ik gun hen dat’
Om te eindigen, 2 cartoons die ik vond over dit gebeuren:
Lecttr is de artiestennaam van Steven Degryse uit Roeselare ???
Besluit Is de vroegtijdige opening van de terrassen in Middelkerke echt zo’n prachtig initiatief? Kon er echt niet nog een week gewacht worden? Zal het in het weekend van 8 mei, nu een prachtig weertje aangekondigd wordt, geen overrompeling worden? Ik vrees dat deze revolutionaire actie bijdraagt tot een niet meer tegen te houden algemene reactie tegen de coronamaatregelen. Als ik dan de hoge coronacijfers zie, met nog steeds bijna 40 overlijdens per dag, dan word ik ongerust en voel ik mij verplicht de actie van JMD af te keuren. Waarom krijg ik toch het gevoel dat JM zich daarmee wil profileren?
Bronnen 1-mei-terrassenguerrilla van Jean-Marie Dedecker - Vandaag start in Middelkerke 'het rijk van de vrijheid' door Ignace Vandewalle 1.5.2021 Jean-Marie Dedecker laat terrassen in Middelkerke opengaan op 1 mei: ‘Beu om als een ezel achter een wortel aan te lopen’ 14/04/2021 om 22:00 door jvh Middelkerke heropent terrassen week vroeger dan toegelaten (met creatieve oplossing): “Zoveel volk, het lijkt wel een warme zomerdag” 01 mei 2021 jro, jvh | Jean-Marie Dedecker vertelt over zijn ‘terrasrevolutie’ in VTM NIEUWS en krijgt applaus van mensen op de dijkTimmy Van Assche 01-05-21 Dedecker houdt woord en opent terrassen in ‘zijn’ Middelkerke: “Waren er nu verkiezingen, dan werd die man premier” 01/05/2021 door Jeffrey Roos Burgemeester Dedecker ziet ‘terrasrevolutie’ zonder incidenten: “Voortaan is 1 mei het Middelkerkse terrasjesweekend” Timmy Van Assche, Bart Boterman 02-05-21 Op zoek naar een vrij plekje in Middelkerke, waar de ‘terrasrevolutie’ volop aan de gang is: “Gezellig aan een tafeltje zitten? Daar hebben we zó lang op gewacht” Timmy Van Assche 02-05-21 Jean-Marie Dedecker vindt achterpoortje om terrassen in Middelkerke legaal te plaatsen vanaf 1 mei: “Absurde regels dwingen me de grenzen van de wet op te zoeken” Timmy Van Assche 23-04-21
|