Het is niet de eerste keer, maar ik wil benadrukken dat Beaufort, de driejaarlijkse tentoonstelling van moderne of hedendaagse kunst, één van mijn geliefkoosde onderwerpen is. Vaak heb ik al één of meer van de tentoongestelde kunstwerken bewonderd en bewierookt, maar het lijkt me logisch dat de bezoekers van de tentoonstelling ook wel eens teleurgesteld kunnen zijn. Ikzelf spaar ook soms mijn kritiek niet. Het is nu wel niet zo dat de kostprijs van een door de gemeente aangekocht kunstwerk mij om het even is … als het kunstwerk maar mooi en waardevol is. En dat valt ook wel eens tegen.
Zelfs wijlen Jan Hoet, de Gentse ‘kunstpaus’ erkende dat kunstwerken ook voor hem soms een groot raadsel inhouden. Maar hij vond dat ze zorgen voor emoties en voor ruimte.
Wie zo’n modern kunstwerk bekijkt, kan wel onder de indruk zijn, van de grillige vormen of vertakkende structuur. Zelfs zonder de hele context te kennen, kan men het wel mooi vinden.
Beaufort 07 komt eraan Ik heb al een paar keren gelezen dat Beaufort21 doorgaat van 27 mei tot 7 november 2021. Natuurlijk heb ik ook begrepen dat die 21 slaat op het lopend jaar. Het zou eigenlijk Beaufort07 moeten zijn, want het gaat over de zevende editie. Iemand schreef dat men daarmee een artistiek vaccin wil geven aan de Kust. Logisch dat je zoiets te binnen valt in deze coronatijd. De organisatoren willen daarmee echter een antwoord zoeken op de vraag ‘hoe heeft de Kust de mens veranderd?’ Kust met een hoofdletter! Alle deelnemende artiesten laten zich inspireren door dit filosofische ‘Leitmotiv’. (grondgedachte, leidmotief) Heeft de kust mij in mijn 83 levensjaren werkelijk veranderd? Ik moet daar eens goed over nadenken. Voor de nieuwe editie is gekozen om de bijzondere kwaliteiten van Beaufort te benadrukken: het decor van de zee, de laagdrempeligheid van het project, de spreiding over de kustlijn en de uitbouw van een kwalitatief beeldenpark op termijn. Beaufort is een belangrijk initiatief om het toeristisch imago van de hele kust te ondersteunen en te stimuleren. Iedereen doet mee, ook Blankenberge, wat bij de vorige editie niet het geval was.
De geplande kunstwerken in Middelkerke Curator Heidi Ballet selecteerde een interessante mix van kunstenaars en verdeelde in samenspraak met de deelnemende gemeenten twee werken per locatie. Middelkerke is sinds de eerste editie in 2003 een vaste gastgemeente voor Beaufort. De gemeente onderschrijft daarmee "dat cultuurtoerisme een meerwaarde is voor een bestemming zoals de Kust".
‘Metamorphosis’! Zo heet het werk van Oliver Laric dat voor Middelkerke werd geselecteerd. De Oostenrijkse sculpturist combineert traditionele en 3D-beeldhouwtechnieken en was voor dit werk gefascineerd door de ‘grijze zones in de transformaties tussen man en vrouw, mens en dier’. Een beetje zoals in de antieke mythologie van de Romeinen en de Grieken. Het is inderdaad juist dat metamorfosen veel voorkomen in de mythologie. In de klassieke literatuur bestaan derhalve meerdere werken onder de titel Metamorfosen. De Romeinse schrijver Ovidius heeft een heel boek geschreven over gedaanteverwisselingen, Daarin beschrijft hij bijvoorbeeld hoe de jongeling Narcissus in een bloem, de narcis, verandert. Metamorfose of gedaanteverwisseling is immers een biologisch proces waarbij een dier zich fysiek ontwikkelt na de geboorte of het uitkomen, met een opvallende en relatief abrupte verandering in de lichaamsstructuur van het dier. Algemener kan men zeggen dat een metamorfoseeen verandering is van vorm, structuur, karakter, verschijning of omstandigheid.
Bij de oude Grieken veranderde de god Zeus vaak zijn gedaante, zo verleidde hij Europa toen hij zich als stier vermomd had. Volgens de Odyssee van Homeros veranderde de tovenares Kirke de manschappen van Odysseus in varkens.
In sprookjes en andere verhalen gebruikt een heks of tovenaar soms een toverdrank of een toverspreuk om een metamorfose te veroorzaken. Er zijn ook andere manieren. In ‘De Kikkerkoning’ verandert een kikker door een kus in een prins.
Metamorfose is een onderwerp dat veel mogelijkheden biedt. Kunstenaars verdiepen er zich dan ook vaak in. Middelkerke schijnt te houden van kunstwerken die de metamorfose behandelen. Ereburger en bekend filmmaker en kunstenaar Raoul Servais levert ook een bijdrage aan het vernieuwd marktplein, zij het dan een (zeer) dure. Aan de kant van de Oostendelaan en aanleunend tegen het nieuwe bushokje ziet men een kunstwerk van zijn hand. Het heet ‘Transcendente Metamorfose’. Het is 6 meter op 4,5 meter groot. Het is uitgevoerd in Zuid-Chinese gevlamde graniet en gepolierde Italiaanse graniet. Het stelt in zes taferelen de evolutie van mens tot vogel voor. Het werk beschrijft de hoogmoed van de mens die, in zijn nooit aflatende betrachting om het aardse, de zwaartekracht en zichzelf te overstijgen, tot het uiterste gaat.om telkens weer beter te willen zijn dan ieder ander wezen. Hier zien jullie het werk met rechts de vogel, het eindpunt van de metamorfose.
Permanent beeldenpark Na verloop van een Beauforteditie heeft Middelkerke meestal één van de kunstwerken gekocht en hier en daar opgesteld langs de dijk. In 2003 bij de eerste editie was dat ‘Caterpillar’. Ondertussen wordt het permanente beeldenpark in Middelkerke een absolute meerwaarde genoemd door werken zoals ‘Olnetop’, ‘The Navigator’ en ‘I can hear it’. Allemaal artistieke erfenissen van Beaufort en stuk voor stuk aantrekkingspolen voor Middelkerke … of mag/moet ik zeggen voor Westende. ‘Metamorphosis’ van de Oostenrijkse kunstenaar Oliver Laric zal na Beaufort07 ook deel uitmaken van het permanent beeldenpark. Het werd geplaatst langs het wandelpad in de nieuwe grasdijk vlak bij de Flandrialaan in Westende.
Zomer vol kunst “De lancering van Beaufort21 is het startschot van een zomer vol kunst in Middelkerke”, zegt schepen voor cultuur Natacha Lejaeghere. Het is ook uitkijken naar de zomertentoonstelling in Villa ‘Les Zéphyrs’ waar Els Wuyts van de Triënnale Brugge met ‘A soft gentle breeze’ een frisse artistieke zomerwind laat waaien. In de ontwijde Sint-Pieterskerk in Sint-Pieters-Kapelle richt hedendaags kunstenaar Nick Ervinck zijn ‘Kunsthalle Ervinck’ (K.E.R.K.) in. Tussen 1 juli en 29 augustus stelt Nick Ervinck er monumentaal werk uit zijn privécollectie tentoon. “Dat is het eerste project binnen onze samenwerking op lange termijn met Nick Ervinck”, besluit de schepen. Nieuw in het Beaufortproject: tijdens de zomer wordt een muzikale creatie van kunstenaar Ari Benjamin Meyers (US) uitgevoerd in elke kuststad. De tien uitvoeringen gebeuren in samenwerking met ‘Die Verdammte Spielerei’. Westtoer doet een warme oproep aan alle amateurensembles aan de Kust en in het hinterland om deel te nemen aan deze muzikale performance. De kunstenaar Oliver Laric (°1981, Innsbruck, Oostenrijk) woont en werkt in Berlijn. De afgelopen jaren maakte hij solotentoonstellingen voor onder meer Saint Louis Art Museum, Saint Louis, MI, US (2019); Kunstverein Braunschweig, DE (2018); Schinkel Pavilion, Berlijn, DE (2017); Secession, Wenen, AT (2016) en Museum of Contemporary Art Cleveland, Cleveland, OH, US (2016). Sedert 13.2 en tot 30.5.2021 stelt hij tentoon in het museum S.M.A.K. in Gent. In het werk van Oliver Laric vallen verleden en heden, vorm en inhoud, kunst en technologie samen. Vanuit ons huidig mensbeeld, dat sterk bepaald wordt door de mogelijkheden van de digitale verwerking, verkent hij hoe beelden, informatie en ideeën doorheen de kunstgeschiedenis gerecupereerd en gekopieerd werden en stelt hij vragen omtrent originaliteit en auteurschap. Met recente technologie, zoals 3D-modellering en -animatie, maakt Laric sculpturen en video’s die opvallen door hun gefragmenteerde materiaalkeuzes, hybride composities en seriële productie.
Vorige artikels over Beaufort 05.12.2007 Kunst roest (Caterpillar) 18.01.2009 Middelkerke geeft het (goede of slechte) voorbeeld (Cerny – geweigerd) 13.04.2009 Beaufort 03 in Middelkerke (Salacia op watertoren) 02.04.2012 Kunst voor een breed publiek tijdens Beaufort 04 in Westende, cultuur- en deelgemeente van Middelkerke (I can hear it) 24.12.2012 Middelkerke en Westende: kunst steunen of verspilling? Overzicht voorbije jaren) 06.07.2015 M, W en L: Beaufort is Beaufort niet meer (GEEN aankoop) 09.11.2015 Middelkerke een kunstminnende gemeente, (deels i.v.m. Beaufort) 15.08.2016 “Heeft Middelkerke’ met Olnetop wel een origineel uniek modern kunstwerk van Ervinck gekocht? 16.04.2018 Dan toch nog Beaufort … en Middelkerke doet in 2018 weer lustig mee (Navigator Monument)
Besluit Hedendaagse kunst is nog steeds omstreden. Je moet al van goede wil zijn om er een liefhebber van te zijn. Er is uitleg nodig om te begrijpen wat achter de kunstwerken steekt. ‘Metamorfose’ ontbreekt het enigszins aan originaliteit in Middelkerke, nadat bij het aanleggen van het marktplein al rond de 80.000 euro gespendeerd werd aan het werk van Servais. Ik vind het ook ‘bij het haar gegrepen’. Een kruipdier verandert in een tafel en daarna in een mannetje. Misschien heb ik onvoldoende inzicht in de hedendaagse kunst om de kunstenaar te kunnen begrijpen. Of toch niet? Mijn klassieke vraag: hoeveel zal Beaufort 07 kosten aan de gemeente? Eigenaardig, maar deze keer heb ik nergens de prijs ervan gevonden.
Bronnen Beaufort21: ook Middelkerke doet mee 03/02/2021: Beaufort21: ook Middelkerke doet mee | Gemeente Middelkerke Oostenrijks kunstwerk blijft ook na Beaufort21 in Middelkerke Het Laatste Nieuws Timmy Van Assche 05-04-21, BEAUFORT 21 | beaufort Aftellen naar Beaufort21: 'Metamorphosis' staat op zijn plaats | Gemeente Middelkerke 18/05/2021 Beaufort 21 | De Kust Alle Beaufort – kunstwerken in de verschillende badplaatsen Over Beaufort 21 | beaufort https://www.middelkerke.be/sites/default/files/public/Gemeente/Foto/kunst/cultuur/beeldenpark/Raoul%20Servais%20-%20Transcendente%20Metamorfose.jpg
|