Als er in een gemeente een nieuwe straat bijkomt, dan moet het kind een naam krijgen. Deze wordt door de politieke bestuursmeerderheid gekozen en de rest van de gemeenteraad moet daar nog voor de vorm zijn zegen over geven. Als men niet rijk is aan overleden bekende personen, dan wordt de keuze soms moeilijk en dan komt men soms tot onverantwoorde benamingen
vinden sommige tenminste.
Men kan de straatnamen van Westende indelen in volgende categorieën. De eerste soort draagt de naam van een beroemd persoon. Dat is het geval voor de Koninklijke baan, de Koning Ridderdijk, de Charles de Broquevillelaan en de Henri Jasparlaan. De Graaf Janstraat zal wel genoemd zijn naar de graaf van Vlaanderen Jan zonder Vrees (1371 1419) die een dijk liet bouwen van Sluis tot Nieuwpoort. Het Eduard Otlet plein werd gedoopt met de naam van één van de stichters van Westende-bad, het Octave Van Rysselbergheplein naar de architect van de Rotonde. Mevr Baron de Crombrugghe de Looringhe Matthieu was hier een belangrijke grondeigenares. Jozef Matthieu (1822-1894), haar familielid (?) gaf zijn naam aan de Jozef Matthieulaan in de verkaveling Guyot de Mishaegen. Waaraan de Baronstraat zijn naam dankt, weet ik eerlijk gezegd niet. Mevrouw Valeria Vermeulen-Meyne, dochter van Arthur Meynne, een brouwer uit Nieuwpoort, schonk het huidige marktplein aan Westende op voorwaarde dat deze plaats te eeuwigen dageArthur Meynne Plaats zou genoemd worden. Ook de patroonheilige Sint-Laurentius gaf zijn naam aan een straat in Westende (en aan het strand en aan de kerk). In Lombardsijde is er de Sint-Janstraat. De Madoustraat zal zeker zijn naam te danken hebben aan Alfred Madoux, volgens Marc Constandt, de eerste villa-eigenaar in Lombardsijde.
Een andere logische groep straatnamen staat in verband met een feit uit de Westendse/ Lombardsijdse geschiedenis: Essex Scottishlaan naar het regiment dat Westende bevrijdde, Paul Grossettilaan naar de Franse generaal die zich hier onderscheidde in 1914. In Lombardsijde kennen we dan weer de Maurits van Nassaustraat en de Prinsenvelddreef,, herinnerend aan de slag bij Nieuwpoort in 1604, de 9de Linielaan genaamd naar het linieregiment dat vocht voor de verovering van Lombardsijde tijdens WO 1, Lombardenstraat, Schuddebeurzeweg (?), Bamburgstraat (verwijzend naar de Grote en Kleine hoeves)
Op <http:// users.skynet.be/Stam/lefevere/Blog/. MeerOverBekendeFigurenWestendeBeter.htm>kunt u meer lezen over de bekende personen
Als de beroemdheden uitgeput zijn, grijpt men vaak naar de naam van een ex-burgemeester, verdienstelijk of niet: Germain Zielens (1939 1946), Rafaël Van Huffel (1932 1939, 1947 - 1968) , Julien Soetaert (1968 1977), Serafin Dewulf (1920 1926), Emiel Raecke (1926 1932). De burgemeester vereeuwigt daarmee zichzelf.
Een andere nog zinvolle werkwijze is de straten te noemen naar een eigenschap van de straat zelf: Dorpsplein, Langestraat, Hoogstraat, Santhovenstraat (opgehoogd zandhoofd), Steenstraat, Zandstraat, Parklaan (hoewel er geen park te bekennen is!) , Duinenlaan, Kleitendijkstraat, Bassevillestraat (lager gelegen deel van de vroegere stad Lombardsijde?), Portiekenlaan (ingebouwde ruimte). Een naam verwijzend naar de plaats of richting waar de straat naartoe leidt wordt ook vaak gegeven: Westendelaan, Lombardsijdelaan Oude Nieuwpoortlaan, Nieuwpoortlaan, Noordstraat, Ooststraat, Zuidstraat, Weststraat, Hofstraat, Strandlaan. Zeelaan. Ook een gebouw geeft soms zijn naam aan de straat waarin het ligt: Oorlogsinvalidenlaan, (naar het Maison des Invalides destijds), Kursaallaan, Schoolstraat, Priorijlaan (bijhuis van het klooster)
In de badplaats is de nabijheid van zee/ strand/duinen en de vakantiesfeer de inspiratiebron: Badenlaan, Cottagelaan (hoewel een cottage eigenlijk meer een landelijke woning is), Golvenlaan, Oceaanlaan, Zonnelaan, Zomerlaan, Duinenweg, Noordzeelaan, Zeedijk (let op de twee namen voor de dijk: voor de fusie lag de Zeedijk op het Middelkerkse grondgebied en de Koning Ridderdijk op dat van Westende), Lusthuizenlaan, Rustlaan. En waarom een Herfstlaan? Zeker omdat de herfst na de zomer komt en omdat die straat in het verlengde ligt van de Zomerlaan? Voor de toeristen zeker, zijn er ook de Britse laan, de Franse laan en zelfs de Flandrialaan.
Namen gekozen omwille van een activiteit die nu of vroeger in of rond de straat uitgeoefend wordt of werd, zijn er ook: Hovenierstraat, Nijverheidstraat, Groentestraat, Tuinwijkstraat, Boterdijk, Gerststraat, Havenstraat, Kerkweg, Vakantiestraat, Sportstraat, Voetbalstraat, Strandjuttersdreef, Jagerspad, Oude-Molenstraat, IJslandstraat (naar de vissers die naar IJsland trokken)
En dan volgen uiteindelijk de straten, die dan maar een naam moeten krijgen. Een vogelnaam, bijvoorbeeld, zelfs al verwijst niets in die straat naar die vogel. Zo hebben we in het dorp, de Scholeksterlaan, de Strandloperslaan en de Jan van Gentlaan, in de badplaats Arendlaan, Meeuwenlaan, Zilvermeeuwlaan, Zwaluwenlaan, Mezenlaan Reigerslaan, Wulpenlaan, Pelikaanlaan, Grasmussenlaan, Rietgorslaan, Ooievaarslaan. Pluvierlaan.
Een bloem, boom of struik leent zich ook goed voor het doel. In het dorp zijn er de verkavelingen Caron met de Azaleastraat, Begoniastraat, Dahliastraat , Rondelez met Leliënstraat en Tulpenstraat, Verder zijn er nog Boterbloemstraat, Rozenpad, Irislaan, Helmlaan (naar helmgras), Doornstraat (naar duindoorn dat er groeit), Heidestraat (naar de heide die er vroeger welig tierde) en Schorrenbloemstraat (naar de schorre waar de straat naartoe leidt). In de verkaveling van Guyot de Mishaegen vinden we Beukenstraat, Olmenstraat en Brempad, in Westende-bad de Distellaan en de Berkenlaan.
In de vogel-, bloemen- en bomensector zijn er nog heel wat namen beschikbaar. De kern Middelkerke maakt er ook reeds gretig gebruik van: geranium, petunia, populier, riet, lavendel, lisbloem, madeliefje, klaproos, roos, sering, tamarisk, viooltje, wilg. Een beetje originaliteit zou natuurlijk beter zijn. Waarom hebben wij eigenlijk geen Benjamin Crombezlaan?
Hebt u aanmerkingen of aanvullingen? Ik zou er zeer dankbaar voor zijn.
|