Cultureel erfgoed zijn alle uitingen en sporen van menselijke handelingen en gedragingen die wij van onze voorgangers overgeleverd kregen en waar we als individu of als samenleving een bepaalde waarde aan hechten.Onroerend erfgoed is dat wat niet-verplaatsbaar is en letterlijk in de grond geworteld. Voorbeelden zijn: monumenten, molens, huizen,
In Vlaanderen kunnen waardevolle monumenten en stads- en dorpsgezichten beschermd worden.Ze moeten wel een waarde van algemeen belang hebben. Deze kan zowel van artistieke, van wetenschappelijke als van historische aard zijn. Niet enkel kastelen, kerken, kloosters, stadhuizen en molens, of stand- of herdenkingsbeelden worden als monument beschouwd. Ook woningen, hoeven, kapelletjes, bedrijfsgebouwen, parken en tuinen, bomen, begraafplaatsen, kasseiwegen,
komen daarvoor in aanmerking. Tijdens het onderzoek en tijdens de beschermingsprocedure krijgen zowel het exterieur als het interieur van de gebouwen de nodige aandacht. Als u een woning koopt die beschermd is als monument of deel uitmaakt van een beschermd stads- of dorpsgezicht, bent u wel verplicht ze goed te onderhouden en mag u ze niet ontsieren, beschadigen of vernielen. De bescherming betekent niet dat u niets meer mag verbouwen, veranderen of verbeteren, maar u moet er wel voor zorgen dat de belangrijke, historische onderdelen bewaard blijven. Eigenaars van beschermde woningen kunnen bepaalde steunmaatregelen en fiscale voordelen genieten. De dienst Onroerend Goed van de Vlaamse Gemeenschap (vroeger Monumenten en Landschappen) heeft een inventaris opgesteld. Zeer waardevol, maar met voor de leek zo goed als onbegrijpelijke teksten. Wat dacht u, bijvoorbeeld van volgende zin: Breedhuis van twee traveeën en souterrain waarboven twee bouwlagen onder geknipt en overhangend zadeldak waarin dakkapellen onder afgewolfde zadeldaken, plat dak en ingesnoerde spits? Weet u misschien wel wat een travee is? Of een geknipt dak of een ingesnoerde spits? Wat is afgewolfd? In de inventaris staat dus welk erfgoed, onder andere in Westende, beschermd wordt. In de inventaris van het Erfgoed zijn ook een groot aantal waardevolle gebouwen opgenomen die worden beschouwd als zijnde van lokaal belang, maar die niet beschermd worden. Onroerend Erfgoed Monumenten en Landschappen hoopt dat de gemeente zelf maatregelen zal treffen om deze gebouwen van de sloop te redden. Zon gebouw kan niet rekenen op financiële steun. van de overheid.
Mag er aangenomen worden dat het Westends erfgoed in goede handen is? Hooguit op papier maar de werkelijkheid is niet zo rooskleurig. Ik ga ervan uit dat een toerist of geïnteresseerde toch een beschermd goed moet kunnen benaderen om het te bekijken. Voor de twee Bamburghoeves (de Grote en de Kleine) is dat alvast niet het geval. Ze worden namelijk beide bewaakt door twee blaffende, loslopende honden. Men zegt dat die niet bijten, maar ze zien er wel gevaarlijk uit en besnuffelen je kuiten alsof ze klaar zijn om er hun tanden in te zetten. Beide hoeven liggen er ook nogal onverzorgd bij, niet verwaarloosd maar ze zouden wel eens mogen opgesmukt worden. Ik weet wel dat een hoeve geen showhuis is want de boer moet werken, maar toch
. Een laagje verf op een hekken en wat opruimen rond de hoeve, zouden al wonderen doen. Maar de boer ziet natuurlijk liever geen bezoekers.
De veldbatterij Bamburg, heeft wel een grote waarde voor de natuurliefhebber maar de gemeente belooft al zo lang er ook op historisch gebied iets van te maken. Bieden de omwonenden daartegen ook te veel weerstand, misschien?
In de Strandlaan heeft men een zicht op wat ooit de Duitse Seydtlitz verdedigingsstelling was. Zicht is veel gezegd, want de bunkers zijn nog maar enkele centimeters verwijderd van de volledige verzanding. De Priorijlaan is een straat waar heel wat panden beschermd zijn en waar we trots op mogen zijn. Spijtig dat nummer 15, Butterfly er niet zo fris meer uitziet. We mogen ook fier zijn op Les Zéphyrs, Sybaris, La Rotonde, Portiekenlaan 2 -4 - 6 en The Cottage, die er voor het ogenblik wel minder goed uitziet. De 'Westendia, een voormalig grootwarenhuis uit 1921 en de villas Sporta en Alice zijn niet mis maar eerder onopvallend. Om er maar enkele te noemen, de vroegere Carlton , de hoek van de Meeuwenlaan en de Distellaan Square en het oud postgebouw (in mindere mate) moe(s)ten er zeker niet voor onderdoen.
Die staan ook op de lijst van de niet-beschermde maar waardevolle gebouwen, waarvan hierboven reeds sprake. De hoop van de Vlaamse Gemeenschap is ijdel gebleken want de hamer sloopte reeds het postgebouw en de Carlton ondergaat straks een zelfde lot. Ik vraag me af waarom de panden in de Oorlogsinvalidenlaan 2A, 4 en 6 eigenlijk beschermd zijn. Omdat het eerste vroeger het Maison des Invalides was? Omdat ze uit 1936 stammen? Omdat ze door bekende architecten (Roussel en Vandervoort) ontworpen werden? Zo zijn er nog meer. Ze zien er eigenlijk maar heel gewoontjes uit.
Ons erfgoed is een kostbaar goed. Laat er ons fier op zijn en er goed/ beter voor zorgen!
Bronnen Inventaris erfgoed Onroerend goed
|