Erfgoedweekend is een initiatief van FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw, in samenwerking van de erfgoedgemeenschappen in Vlaanderen en Brussel en met de volle steun van de Vlaamse overheid.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Vlaanderen bezit heel wat onroerend erfgoed, waar het trots op mag zijn: van kastelen tot arbeidershuisjes, van abdijen tot industriële gebouwen, van cultuurlandschappen tot archeologische sites. Om hun toekomst te verzekeren, werd in 1994 Erfgoed Vlaanderen opgericht. Elk jaar wordt een erfgoeddag georganiseerd. Vandaag, 13 april 2008, gebeurt dat reeds voor de achtste keer. Er wordt telkens een thema vooropgezet. Deze keer is dat Wordt verwacht, met denken over de toekomst als uitgangspunt. Wat is erfgoed eigenlijk en welke verwachtingen moet of kan men daarvoor koesteren?
Erfgoeddag mag niet verward worden met Open monumentendag waarop het publiek kennis kan maken met het bouwkundig, landschappelijk en archeologisch erfgoed. Op erfgoeddag wordt eerder het cultureel, dus roerend of niet-materieel erfgoed in de kijker geplaatst.
Zijn de campings daar ook bij? Waarom niet? Erfgoed is een zeer ruim begrip.
Dat dacht ook de Middelkerkse heemkundige kring Graningate want gisteren en vandaag kon/ kan men in de camping Westende een mooie tentoonstelling bekijken ondersteund met diashow en film, met de naam een halve eeuw kamperen. Het had eigenlijk Meer dan een halve eeuw moeten zijn aangezien Hilaire Soetaert en Ivonne Moermans hun camping Westende reeds openden in 1952.
Maar beter laat dan nooit!
Naast de voorzitter van Graningate, sprak ook de Middelkerkse burgemeester. Hij verontschuldigde eerst de schepen voor Erfgoed, Carine De Jonghe, die verhinderd was wegens professionele redenen. Moet ik dat begrijpen? Men kan natuurlijk zijn beroep niet uitoefenen naast een schepenambt en het allebei goed doen. Landuyt vermeldde verder dat er geld vrijgemaakt was voor initiatieven aan de kust en dat de gemeente zich daar graag bij aangesloten had.
Ook de heer Metsu van Recread vzw nam het woord. Hij is de algemene secretaris van de belangenorganisatie van de kampeerondernemers in Oostende, die de contacten met de overheid verzorgt. Ik had daar eigenlijk eerder iemand van toerisme Vlaanderen verwacht, die de belangen van de kampeerder behartigt.
Alle sprekers stelden vast dat het kamperen een enorme vlucht genomen had en dat de campings een zeer grote gedaanteverwisseling ondergaan hebben in de voorbije jaren. Voor wie er meer wil over weten, u kunt hier een vroeger door mij geschreven artikel daarover lezen. Ze vonden dat we ons maar moeten neerleggen bij minder natuur, minder vrijheid, meer luxe, grote caravans en vaste vissershuisjes.
Als we het toch nog eens over verwachtingen mogen hebben, dan stel ik mij enkele vragen over die toekomst.
Zullen de niet-vergunde campings in Middelkerke verdwijnen? Zullen alle campings zich volledig aanpassen aan het kampeerdecreet? Komt er meer groen op de campings, zodat de bewoners toch nog de illusie krijgen dat ze in de vrije natuur verblijven in plaats van in een getto? Komt er ook overal een groen scherm rond de campings? Verdwijnen de campingplaatsen waar men tegen een blinde muur opkijkt? Zullen alle kampeerders gerust mogen slapen omdat de brandweer erover zal waken dat elke caravan goed bereikbaar is en verplaatsbaar, door betere toegangswegen en betere evacuatiewegen?
Geloof mij, er is nog veel werk aan de winkel.
|