In het midden van de Westendse dorpplaats zijn twee grote gebouwen er getuigen van hoe het centrum er in het grootste deel van de 20ste eeuw uitzag. Ze bieden een nogal triestige, want verlaten, aanblik. Veel gebeurt daar immers niet meer in die omgeving! Het gemeentehuis, het hart van een gemeente, werd er uitgesneden bij de fusie met Middelkerke in 1977 en nu huist er enkel een zeer comfortabele en ruime kinderopvang. Het tweede gebouw doet dienst als wijkkantoor van de politie sinds 1972. Ook de heemkundige kring Graningate heeft er een lokaal gevonden.
Ik had onderstaand artikel voorzien voor een latere datum, maar wat lees ik op 17 februari 2010 in Het Nieuwsblad? "Het wijkkantoor van de politie in de Westendelaan gaat binnenkort onder de slopershamer. Het gemeentebestuur wil het gebouw vervangen door een groene zone met parkeermogelijkheden. De actualiteit dwingt mij dus aandacht te besteden aan deze nieuwe aanslag op Westende dorp. Waarom ik een bezwaar heb tegen het afbreken? Daar zijn verschillende redenen voor.
Is het gebouw oubollig, onderhoudsonvriendelijk en moeilijk toegankelijk? Dat beweert schepen Janna Opstaele tenminste. Wat ze met oubollig bedoelt is mij niet duidelijk. Is iets wat oud is, oubollig? Moeten al de Vlaamse kastelen nu misschien ook afgebroken worden? Het gaat hier over een gebouw, dat weliswaar niet in de lijst van het beschermd erfgoed opgenomen is, maar dat toch een zekere architecturale waarde heeft. Het is een neo-classicistisch gebouw, zuiver en streng van vormen met een dubbele gevelbreedte. Rechts zien we een dakvenster in de vorm van een hals met erboven een halve cirkelboog. Het gebouw werd verwoest tijdens de eerste wereldoorlog en heropgebouwd in 1920. Natuurlijk is het onderhoudsonvriendelijk! Als je er de verkeerde bestemming aan geeft! En het grotendeels onbewoond laat! Natuurlijk is het gebouw te groot voor de Westendse wijkpolitie. Vandaag is het kantoor open wanneer het enige personeelslid, wijkagent Marc Desmet, er aanwezig is. Dat is gedurende gemiddeld een tiental uur per week. Natuurlijk is het gebouw daardoor te duur in verwarming!
Moet het gebouw daarom perse afgebroken worden? Heeft de gemeente nu echt geld te veel? Dat is nog geen reden om het door deuren en vensters buiten te gooien! Dat ze dan maar onmiddellijk de aanvullende belasting op de personenbelasting verminderen, in plaats van (populistisch) te wachten tot het einde van de legislatuur. Kan het gebouw niet beter verkocht worden om zo de mogelijkheid te scheppen om er een handelszaak in onder te brengen, die misschien wat leven in de brouwerij zou kunnen brengen?
Een vervangende groene zone met parkeermogelijkheden in het midden van de dorpplaats? Is het op die manier dat men de fusiegemeenten nieuw leven wil inblazen? Ik ben een groot voorstander van groen, maar
een groene zone midden in de dorpplaats? Voor wie? Is het misschien de bedoeling om van Westende-dorp een nog dooiere boel te maken? Men is anders goed op weg! Straks zie je daar enkel nog twee pijprokende oude mensen oude koeien uit de gracht halen, op een bank onder een boom!
Zouden daar geen sociale woningen komen? We herinneren ons allemaal de tijd van het asielcentrum. Toen reeds wilde Michel Landuyt het politiebureau sluiten. Misschien heeft het hevig protest en de vele criminele feiten die zich toen voordeden hem van gedacht doen veranderen. Op 8 november 2001 verklaarde hij dat op het terrein van het Westends politiebureau sociale woningen zouden gebouwd worden. Zijn argumenten? Er zijn nu 2 wijkagenten in een weliswaar veel te groot gebouw en er is toch nooit iemand aanwezig. s Nachts is het bureau gesloten en bij dag zijn de agenten op pad. Ondertussen zijn bijna negen jaren verlopen? Van daadkracht gesproken! In een interview met De Zeewacht van 7 september 2007 verklaarde ook schepen Verdonck dat het gemeentehuis en het oud-politiebureau plaats zouden moeten maken voor sociale appartementen. Zijn die er nu misschien niet meer nodig? En de beloofde verbetering van de huisvesting, schepen? Of is dat misschien één van de twistpunten in de meerderheid?
Een beetje geschiedenis van het gebouw? Mijn bezwaren tegen het afbreken van het gebouw zijn ook een beetje ingegeven door sentimentele redenen. Ik kan best begrijpen dat men die wegwuift, maar toch
Ik vind het namelijk zeer spijtig dat hiermee weer een brok geschiedenis van ons dorp uitgeveegd wordt. In mijn jeugd was in het gebouw een hotel restaurant Au Relais, in het Vlaams In de pleisterplaats, gevestigd. Het werd toen uitgebaat door Arsène Van Biervliet en zijn echtgenote Zulma Bulcke tot aan de dood van Arsène in 1949. Hij was de voorloper van de verhuuragentschappen. Al wie in het dorp een keuken en/of een slaapkamer ter beschikking van toeristen wilde stellen, was bij hem aan het juiste adres. Veel mensen woonden toen s zomers in een achter- of zolderkamertje om toch maar wat te kunnen bijverdienen. Niet te verwonderen dus dat zijn (Franstalige) zoon Robert later in de Henri Jasparlaan 177 de Agence Van Biervliet (nu Muylle) opende samen met Pierre Denis, ex -notaris uit Nieuwpoort. Het was tezelfdertijd een immobiliënkantoor en een bouwmaatschappij, die ondermeer de Lakodam bouwde, een ontwerp van architect De Nève. Later verlegde hij zijn activiteiten naar Oostende waar hij na zijn dood in 1970 opgevolgd werd door zijn zoon Jean-Claude, zelf overleden in november 2009 op 65-jarige leeftijd.
In de raadszitting van het vroegere Westende van 2 juli 1971 kwam de aankoop door de gemeente voor de prijs van 2.500.000 BFr voor het eerst ter sprake. In 1972 nam de politie er zijn intrek. Let wel, het korps van Westende was toen veel uitgebreider, met aan het hoofd een commissaris. Die leidde een korps bestaande uit een adjunct-politiecommissaris, een eerstaanwezend politie-inspecteur, een politie-inspecteur, 8 agenten en een veldwachter. Nu is dat natuurlijk niet meer nodig!!!!
Besluit Als het gebouw afgebroken wordt, dan moet een andere locatie gevonden worden voor de politie. Ik zou zelfs zeggen dat dit in elk geval moet gebeuren. In 2001 verklaarde Landuyt: Geen nood, in de nieuwe bibliotheek zal de bevolking terechtkunnen bij de wijkagent. Dat ligt volledig in zijn lijn
en zijn misprijzen voor Westende! Ook de CD&V, in de persoon van zijn voorzitter Wim Desender, heeft er geen goed oog in: 'Met de afbraak van het kantoor is de kans groot dat de politiediensten op korte termijn volledig uit Westende verdwijnen. 'Dat kan voor ons niet. Dit is immers ook voor Westende-Bad en Lombardsijde de dichtste post en met het verdwijnen ervan wordt de helft van de Middelkerkse bevolking getroffen.' Ik sluit me daar natuurlijk bij aan. De partij weet waarschijnlijk reeds waar het toekomstig bureau zal ondergebracht worden, maar zo klinkt oppositietaal nu eenmaal. De huidige bezetting van de twee gemeentelijke gebouwen in de dorpskern geeft duidelijk de indruk dat de gemeente te veel gebouwen heeft en er moeilijk een bestemming voor vindt. Moeten ze daarom wel afgebroken worden?
Wie beslist daar eigenlijk over? Is dat gewoon het schepencollege of bestaat er een (stedenbouwkundige) commissie die zich daarover moet/ mag uitspreken? Als het eerste waar is, dan vind ik dat onaanvaardbaar omdat dergelijke ingrijpende veranderingen niet aan een paar (niet betrokken en vaak ongeïnteresseerde, veelal ondeskundige) personen mogen overgelaten worden.
Bronnen Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap 2005 Artikel van Dany Van Loo in Het Nieuwsblad van 17 februari 2010 Mail van de informatiedienst van de gemeente
|