Het kampeerterrein Kompas in de Bassevillestraat in Westende is, zoals zijn grotere tweelingbroer in Nieuwpoort, eigendom van de vzw Pasar. Dat is de Vlaamse sociaal-culturele vereniging, sinds 2008 opvolger van het in 1938 opgerichte Vakantiegenoegens, dat werkte binnen het Algemeen Christelijk Werknemersverbond (ACW). Ze hebben een mooie website waarin ze aan de kampeerders, die bij hen klant zijn of worden, een ontspannende, energieopladende vakantie beloven, tussen duinen en polders, met het Noordzeestrand op minder dan 10 minuten wandelen.
Hoe wordt de camping beoordeeld? Volgens de reclame zou de camping tot de beste van België gerekend worden. De kampeerterreinen worden onderverdeeld in vijf categorieën waaraan een aantal sterren (van 1 to 5) vasthangen. Ik vraag me dus af waarom Kompas ooit drie sterren had en nu nog slechts één, het laagste niveau. Zo staat het tenminste in de lijst van Toerisme Vlaanderen op http://www.toerismevlaanderen.be/showpage.asp?iPageID=959 Hoewel dat volgens het kampeerdecreet aan de ingang moet aangegeven worden op een bord, samen met het aantal plaatsen, heb ik daar nergens een spoor van gevonden. De camping beschikt wel over een ANWB (Algemene Nederlandse Wielrijdersbond) erkenning en is door de inspecteurs van die bond beoordeeld met een waarderingscijfer van 8,5. De criteria daarvoor vinden jullie in de bron onderaan. Het betreft een beoordeling op het gebied van sanitair, standplaats en terrein. Volgens nog een andere quotering, die van Zoover vakantiebeoordelingen zou Kompas 7 op 10 waard zijn, onderverdeeld in Ligging 7,7 - Prijs / kwaliteit 7,1 - Kindvriendelijk 8,0 - Eetgelegenheden 7,4 - Staat van het sanitair 6,8. De Nieuwpoortse broer scoort daarin 7,6 op 10. Westende krijgt een hoger cijfer voor Eetgelegenheden, maar een lager voor Staat van het sanitair. Nieuwpoort lijkt me beter verzorgd, in het algemeen, maar veel slechter gelegen, veel verder van zee en duinen en ver van de bewoonde wereld. Is dat de reden waarom het terrein daar beter uitgerust is, bijvoorbeeld op het gebied van speelpleinen? Ze hebben daar zelfs een zwembad! Ze krijgen daar toch geen voorkeurbehandeling, hoop ik?
Is het echt een groene camping? Dat zouden we moeten aannemen want gedurende één jaar mag de camping zich nu ook drager van de Groene sleutel noemen. Met dit kwaliteitslabel willen de Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen uitbaters van toeristische accommodaties belonen voor de inspanningen die ze leveren voor het leefmilieu. Om daarvoor in aanmerking te komen, moeten de toeristische logies en attracties die zich kandidaat stellen, voldoen aan een hele reeks criteria inzake energie, water en mobiliteit. Groene Sleutel - laureaten hebben een ambitieus milieubeleidsplan, milieubewuste medewerkers, springen zuinig om met water en energie, doen aan afvalpreventie en -sortering en sporen hun gasten aan tot milieubewust gedrag. De uitbaters organiseren activiteiten in het thema duurzaamheid en hebben oog voor groenonderhoud, voldoende open ruimte en duurzame mobiliteit. Een onafhankelijke jury met vertegenwoordigers van de overheid, milieuorganisaties en de toeristische sector kent het label toe. Hoe moeilijk of gemakkelijk het is om dat te krijgen, is mij niet duidelijk. Er is wel veel groen op de camping, maar dat is slecht onderhouden. Over gans de camping ziet men (door de wind of door vandalen?) afgebroken heesters. De struiken/ bomen langs de gemeenschappelijke omheining met de camping Cosmopolite hebben meer dode of dorre takken dan levende. De vroegere zitbanken zijn overgroeid. De beken langs de Strandjuttersdreef en langs het weggetje langs dezelfde hierboven genoemde omheining, zijn volledig vervuild en overwoekerd. Vroeger kon je daarin een grote eendenpopulatie aan het werk zien, maar die schijnen nu andere oorden op te zoeken. Omdat ze voor een deel aan de buitenkant van de omheining gelegen zijn (rechtse foto), valt het misschien ook gedeeltelijk buiten hun verantwoordelijkheid maar de directie moet dan maar die verantwoordelijken daarover aanspreken
nadat ze hun eigen deel van het werk gedaan hebben (foto links)
Aan het einde van de Strandjuttersdreef, aan de kruising met het grintweggetje dat achter de Cosmopolite en Kompas doorloopt, is een groot stort. Het bevond zich vroeger op de plaats waar nu de stacaravans staan en werd dus noodgedwongen verhuisd. Toen destijds bermen afgegraven werden, zat daar veel glas in. Dat alles vindt men nu ook op dat stort terug, samen met gras en takken. Ik begrijp niet hoe nog iemand op standplaats nummer 333 of in de omgeving daarvan wil staan, omgeven door twee stukken beek die totaal verwaarloosd zijn en op nauwelijks 50 meter van dat stinkend stort.
Vijf onderhoudsmensen, die nochtans hun uiterste best doen, is duidelijk te weinig voor zon groot domein. Als ze dan soms nog geroepen worden omdat er andere prioriteiten zijn (o.a. helpen met de poetsvrouwen in de vakantiewoningen), dan kan ik begrijpen dat sommige echt wanhopig zijn. Maar, eigenlijk heeft de betalende campingbewoner daar geen boodschap aan.
Het algemeen uitzicht Het domein is 11 ha groot en telt 433 afgebakende kampeerplaatsen voor mobiele caravans, die vanaf begin november tot aan de paasvakantie de camping moeten ontruimen. Trekkers kunnen met hun tentje terecht op de kampeerweide. De camping verhuurt ook ruime vakantiewoningen en trekkershutten. Er zijn ook nog 52 stacaravans. Het terrein waarop ze staan, voor een stuk de vroegere tennisvelden, werd daarvoor afgestaan aan Roompot, die met 150 vakantieparken en 18 campings de grootste aanbieder van vakantieverblijven in Nederland is. Het nieuwe park heet Kustpark Strand Westende. Maar laten wij ons beperken tot Kompas Camping. Wegens een gebrekkige afwatering door onbereikbare want te hoog gelegen rioleringsputten en wegens verkeerd hellende weggetjes en een slechte riolering, staat de camping regelmatig onder water. Onderstaande fotos getuigen hiervan.
Er bestaat absoluut geen zichtbare verkeersregeling op de camping. Borden die een zeer lage snelheid opleggen (5 kilometer volgens het reglement) zijn er niet te bekennen, evenmin als teksten om tot traag rijden aan te zetten. Het wegdek is op sommige plaatsen in slechte staat. Op acht plaatsen is de straatverlichting defect. Men is bezig de houten paaltjes voor de verlichting te vervangen door metalen. Elektrische leidingen (beschermd of niet?) liggen in talloze gegraven putjes te wachten voor verdere afhandeling. (toestand 18 oktober 2010) Sinds het aanhangsel stacaravans er gekomen is, zijn er ook grote problemen met de pompen die de uitwerpselen moeten wegpompen. Ik vraag mij af wat er zou gebeuren als iemand eerste zorgen nodig heeft? Naar het schijnt is het nodige materiaal aanwezig op de receptie. Is het wel gemakkelijk toegankelijk en weten de verantwoordelijken daarmee om te gaan? Het brandweermateriaal werd in 2010 gekeurd en goed bevonden. Aan blok 3 is wel geen brandmelder en aan blok 4 zijn er wel geen poederblussers!! Op mijn vraag antwoordde de brandweer mij dat er controlebezoeken uitgevoerd worden in opdracht van de burgemeester, die daarmee vooral ingaat op een vraag van de uitbater of van toerisme Vlaanderen. De laatste controle dateert van 2008 waarbij een positief verslag werd afgeleverd. Op 4 juni 2008 leverde toerisme Vlaanderen daarop ook een brandveiligheidsattest af. Ik vroeg ook of er ook soms een grote oefening gehouden wordt op de camping. Deze vraag bleef onbeantwoord, maar volgens sommige bewoners die er al jaren hun caravan neerzetten, hebben ze dat nog nooit meegemaakt.
De kampeerplaats Kompas beweert ruime kampeerplaatsen van ongeveer 100 vierkante meter groot, aan te bieden. Voor elk daarvan is er een elektriciteitsaansluiting van 10A voorzien en voor zij die er één willen huren, zijn er 67 eigen watertappunten. De standplaatsen zijn van elkaar afgescheiden door een (soms half verdorde) haag. De directie zou van plan zijn de hoogte daarvan te beperken tot ongeveer één meter, Dat verontrust een groot aantal bewoners, die vrezen daardoor een deel van hun privacy te verliezen. Die hagen dienen daarvoor toch? Of niet? Zullen de kampeerders dan zelf windschermen moeten plaatsen? De zorgzame campingbewoner wil zelf een goed onderhouden standplaats en doet daar ook wat aan: gras maaien, haag onderhouden. Wie nog verder wil gaan en ook een bloemetje wil planten langs de haag, wordt terechtgewezen, reglement in de hand, tenminste de ene wel en de andere weer niet. Dat een camping zonder bloemen een verblijfplaats zonder ziel is, dat schijnt de directie nog niet begrepen te hebben.
Andere faciliteiten Op het terrein zijn vier sanitairgebouwen aanwezig. In sommige staat een was- en droogmachine, in andere niet. In sommige zijn de toiletten en de douches en wasbekkens met een deur van elkaar gescheiden, in andere weer niet, in sommige is er verwarming, in andere weer niet. Er is wel een mooie sanitaire installatie op kindermaat. Voor andersvaliden zijn er degelijke aangepaste voorzieningen. Er is een winkel met broodservice. De taverne en frituur zouden ongezellig en onaantrekkelijk zijn. Het aanbod zou soms ondermaats zijn en de orde en zuiverheid zouden soms te wensen overlaten. Veel kampeerders beweren dan ook dat ze er liever wegblijven. Het containerpark is rommelig en onverzorgd. Het zou dringend eens moeten opgeruimd worden.
Ontspanning mogelijk? Er is heel wat infrastructuur voorzien voor de ontspanning van kinderen. Er is vooreerst een speelveld voor minivoetbal, volley en strandvolley. Er is een kiki avonturenclub, waar heel wat animaties voorzien worden. Er is een speelterrein, dat echter onverantwoord dicht bij de ingang ligt, waar veel autos in- en uitrijden en aldus een gevaar kunnen opleveren voor de kinderen. Er is een 220 m² grote overdekte speelruimte met een ballenruimte (de ballen liggen s zomers verspreid over gans de camping!!) en op de verdieping een 88 m² grote animatiezaal om te knutselen en optredens bij te wonen. Er is ook een airtrampoline of springnet, dat schijnbaar zeer druk (soms tot 13 uur per dag) besprongen wordt. Voor wie zijn verblijf in de nabijheid daarvan heeft, kan het geluid wel eens op de heupen werken. Tenslotte is er in het midden van de camping nog een speelweide, die echter te dicht bij de petanquevelden gelegen is, zodat kinderen soms ongewenst tussen de spelers doorlopen. De directie zorgt in de topmaanden nog voor bijkomende animatie. Iedereen weet dat dit slechts succesvol kan zijn als men daarvoor speciaal opgeleid, bekwaam en gemotiveerd personeel ter beschikking heeft. Naar het schijnt was dit in het voorbije seizoen niet het geval, zodat het succes dan ook navenant was.
En voor de ouderen? Buiten de petanque (voeten tezamen in het Vlaams) is er niets. Er zijn vier velden, die bij erge regenval voor langere tijd onder water staan omdat er geen afvoer voorzien is. Ze worden hoofdzakelijk onderhouden door de gebruikers zelf. Het petanquespel is zeer populair zodat er soms meer liefhebbers zijn dan er aanbod is. Er zijn ook te weinig zitplaatsen (banken, stoelen en tafels). De zeer nabije aanwezigheid van de trekkershutten belet dat de ruimte voor de spelers en toeschouwers wat uitgebreid wordt. Dat zou anders een mooie verbetering zijn. De directie zou van plan zijn bijkomende velden aan te leggen. De petanquespelers worden echter niet geïnformeerd over de locatie daarvan en vrezen dat dit wel eens in de open vlakte naar de Strandjuttersdreef toe zou kunnen zijn waar vaak een hevige wind waait. Deze zou de gezelligheid, de rust en dus ook het succes zeker niet bevorderen. Niemand zal ook kunnen ontkennen dat het verdwijnen van de kinderboerderij alsook van de tennisvelden, die moesten plaats maken voor de stacaravans, de camping veel minder aantrekkelijk gemaakt heeft.
Controle door directie kampeerterrein Er bestaat een campingreglement waarin alle beperkingen, verboden, voorschriften en aanmaningen opgenomen zijn. Zo zijn wij, hé! Wij voorzien altijd alles, maar dat reglement ook nog doen opvolgen, dat is een andere kwestie. Er zou nauwelijks toezicht zijn want de directie zou niet durven of willen optreden tegen sommige overtreders (toch bloemen toelaten, aanbouw of oversteek vastgemaakt aan de voortenten, partytenten los van de voortent , toch te grote matten, plastiek,
). De meeste campingbewoners willen natuurlijk een zo groot mogelijk woonoppervlak met behulp van een partytent of een aanbouw. Op die plaatsen gaat dan het gras kapot en de volgende bewoner legt dan plastiek om niet in het slijk te zitten. De ene wordt daarvoor terechtgewezen en de andere weer niet. Dat wekt grote wrevel op. De directrice zou niet aanspreekbaar zijn en zou zich niet laten zien onder de bewoners. Sommige daarvan kennen haar zelfs niet. Zij is ook verantwoordelijk voor de gelijknamige camping in Nieuwpoort. Is dat misschien wat van het goede te veel?Waarom krijgen de vaste klanten, die elk jaar terugkeren, geen inspraakmogelijkheid? Waarom bestaat er geen bewonersraad, een soort bedrijfsraad of leerlingenraad? De mensen begrijpen het niet.
Besluit Wie al mijn bemerkingen samenvoegt, zou kunnen denken dat ik overdrijf, vooral omdat in de topmaanden bijna geen standplaats onbezet blijft en dat sommige kampeerders jaar na jaar terugkeren. Het moet er dus toch wel goed zijn? Ik overdrijf nochtans helemaal niet! Wat ik schrijf, krijgt de kandidaat-kampeerder wel nooit te lezen. Anderzijds worden de kampeerders na een tijd echte vrienden die elkaar elk jaar met plezier terugvinden op hun camping, waaraan ze ondanks alles trouw blijven. Ze vragen natuurlijk niet beter dan een verzorgde camping en ze rekenen er ook meestal op dat hun opmerkingen ooit wel zullen gehoord worden zodat hun vakanties daarna weer vlekkeloos en op een aangenamer manier kunnen verlopen.
Ook het imago van Westende zou er beter mee gediend zijn als alle campings onberispelijk in orde zijn.
Bronnen http://www.zoover.nl/ http://www.kustparkstrandwestende.be/ http://www.kompascamping.be/westende/ http://www.vakantieparken.nl/site/vakantiepark_kompas_vakantiewoningen_westende.html http://books.google.be/books?id=MjYkyKvpcOEC&pg=PA15&lpg=PA15&dq=waarderingscijfer+ANWB&source=bl&ots=ZIJyicL4S-sig=jUqci_N0xvNLRNVEE20B5Nf0gpA&hl=nl&ei=Aii0TPPhNtOD4QalkdygDQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CBgQ6AEwAQ#v=onepage&q=waarderingscijfer%20ANWB&f=false
|