In Sirene (nummer 101 van juli augustus 2007) heb ik gelezen dat de Vlaamse overheid een inrichtingsplan klaar heeft voor het duinengebied tussen Westende en Lombardsijde, van de Oceaanlaan tot grosso modo de terreinen van de (ex) campings Cosmos en Cristal Palace.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Dit gebied zou grotendeels haar eigendom zijn. Betekent grotendeels dat de gebieden vanaf de Strandlaan tot aan de oostelijke grens van de vroegere Cosmos en van de westelijke grens van de vroegere Cosmos tot aan de weg naar de Cristal Palace nog steeds eigendom zijn van Jacques Guilbert, beter gekend als Botte?. Er staan namelijk nog steeds (bijna onleesbare) borden Privaat terrein. Rond de vroegere Cosmos staat wel een omheining met duidelijke borden van de Vlaamse Gemeenschap.
Maar goed, ik wou eigenlijk schrijven hoezeer het me verheugt dat daar eindelijk werk van gemaakt wordt. Het college van burgemeester en schepenen zetelt in de adviserende stuurgroep die vastlegt hoe de duinenzone recreatief en educatief kan opengesteld worden.
Zo denkt men aan een uitkijktoren en infopanelen over ecologie en geschiedenis
Ik hoopte al jaren dat men ooit zoiets zou doen.
De twee facetten van het plan interesseren mij namelijk in hoge mate.
Eerst en vooral de natuur.
De Vlaamse overheid wil de duinen herstellen in hun oorspronkelijke staat, maar het gebied ook toegankelijk maken voor bezoekers. Als natuurliefhebber kan men dat alleen maar toejuichen. Als ze op dezelfde manier te werk gaan als voor het gebied tussen de kazerne en de ijzermonding, dan zal dit een enorme vooruitgang betekenen.
Hier dient wel, spijtig genoeg, gezegd dat men ondertussen reeds 8 villas heeft laten bouwen in de duinen langs de Oceaanlaan. Ook is er, behalve de ex-Cosmos, geen enkel ander stuk duinen afgesloten.
Het tweede punt is de Westendse geschiedenis. Tijdens de tweede wereldoorlog stonden daar namelijk bunkers die deel uitmaakten van de Atlantikwal.
Deze muur was een ononderbroken opeenvolging van steunpunten, batterijen en radarstations, geëchelonneerd langs gans de kust.
Ter hoogte van Sint-Laurentius stond de Heeres-Küstenbatterie Seydtlitz
De batterij omvatte 72 of 75 (volgens de bron) bouwwerken waarvan 47 in beton.
De bewapening bestond uit kanonnen xml:namespace prefix = st1 />155 mm voor rechtstreeks vuur, luchtafweerkanonnen en schijnwerpers. De overeenstemmende bouwwerken waren dus vooral schootstellingen bevolen door een vuurleidingspost, een keuken, toiletten en uitkijkposten met mitrailleurs
In 1991 heeft minister Sauwens de 15 bunkers in de duinen tussen de Oceaanlaan en de Strandlaan laten slopen in het kader van het verfraaiingsplan van de kust
Ter hoogte van de ex-Cosmos en ex-Cristal Palace bevond zich het steunpunt von Seeckt. Daarvan zijn nog heel wat bunkers aanwezig, maar wel verzand of zwaar beschadigd.
Tussen haakjes: deze laatste camping is nog steeds een ruïne met hopen overblijfsels van caravans. Wanneer zal dat eens opgeruimd worden?
Voor de stellingen bevond zich de antitankmuur. Deze staat nu samen met een vuurleidingsbunker op een ontwerplijst met oorlogsrelicten die als monument geklasseerd zullen worden of reeds zijn.
Van de muur blijven vandaag nog ongeveer 150 meter over, maar straks is die volledig verzand want er zijn nog slechts 40 cm zichtbaar, langs beide zijden.
Volgens Sirene zouden de bunkers later kunnen bezocht worden, onder begeleiding. Ik ben echt benieuwd hoe men dat zal doen. De meeste zijn namelijk verzand, sommige zelfs volledig.
Het gemeentelijk gebouw, de Calidris, wordt niet in dit plan opgenomen.
Laten wij nu hopen dat het niet bij een plan blijft. Dan zal Westende er toch een troef bij krijgen.
Waarom die twijfel? Ik heb een aantal jaren geleden eens op de open monumentendag een bezoek gebracht aan de Bamburgbatterij gelegen in het natuurgebied Schuddebeurze. Toen werd ook gewag gemaakt van het regelmatig openstellen voor het publiek. Sindsdien gebeurde er niets meer! Maar dat is stof voor een volgend stukje.
|