Aangezien de beoordeling van een containerpark eenvoudiger is door het te vergelijken met andere parken, heb ik enkele containerparken bezocht. Er is ook heel wat informatie te vinden op internet. Beide samen maakten het mij mogelijk om na te gaan hoe onze gemeente het er van afbrengt tegenover Bredene, De Haan, Koksijde en Nieuwpoort, de andere badsteden met een vergelijkbaar inwonersaantal.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Eerst moet ik zeggen dat er verschillende Intergemeentelijke Verenigingen voor het afvalbeheer bestaan: deze van Oostende en Ommeland (IVOO) waartoe onder andere Bredene, De Haan en Middelkerke behoren, deze van Veurne en Ommeland (IVVO) waartoe onder andere Koksijde en Nieuwpoort behoren. Deze verenigingen staan in voor de verwerking en de verwijdering van het huisvuil van de particuliere bewoner en ze moeten dit doen 'op een wijze die zowel economisch als ecologisch verantwoord is'.
Je zou dus denken dat in de gemeenten, die van dezelfde vereniging afhangen, dezelfde regels van toepassing zijn. Niets is minder waar. Ze gebruiken zelfs niet eens dezelfde terminologie! De openingsuren en de tarieven verschillen. Daarover beslist namelijk de gemeente. Ik besef natuurlijk wel dat niet alle parken in dezelfde periode gebouwd zijn en dat ze niet even groot zijn. Het ene park is dus moderner van opvatting en uitrusting dan het andere maar is het daarom nodig dat de organisatie zo verschillend is?
Ziehier de domeinen die ik met elkaar vergeleek:
Ligging
De gemeente Middelkerke is de grootste in oppervlakte van de besproken gemeenten. Dat betekent dus grotere afstanden tussen de deelgemeenten;
Het eerste wat opvalt in de vergelijking is het bestaan van een minicontainerpark in Wenduine, op xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />6,5 kilometer van dat van de fusiegemeente De Haan.
Bij ons is alles gecentraliseerd in Middelkerke zelf. Dat betekent dat de inwoners van de deelgemeenten heel wat weg moeten afleggen om hun afval kwijt te geraken. Voor Schore (Schorestraat 61) is dat 13,5 km of 17 minuten rijden (7,3 km of 10 naar Nieuwpoort), voor Sint-Pieterskapelle (Diksmuidestraat 68) is dat 7,4 km of 10 , voor Mannekensvere (Brugse Steenweg 113) 10,7 km of 13 (1,5 km naar Nieuwpoort!), voor Lombardsijde (Nieuwpoortlaan 105) 7,1 km of 10 (2,5 km naar Nieuwpoort!), voor Slijpe en Westende 5,5 km of 9. Nergens elders is de afstand zo groot: Koksijde maximaal 8 km, De Haan 5 km, Bredene 6,5 km en Nieuwpoort 6 km.
Men kan zich natuurlijk afvragen of er geen overeenkomst kan gesloten worden tussen de gemeenten om sommige inwoners naar een dichterbij gelegen park te laten gaan, tenminste daar waar het verschil zeer groot is.
Daar tegenover staat dat wie de afvalkalender in het oog wil houden, aan zijn trekken kan komen zonder al te veel verplaatsingen. In elke deelgemeente staan er glasbollen, het afgemaaid gras en het haagscheersel kan op zaterdagvoormiddag naar het marktplein (voor Westende) gebracht worden, Bovendien kan men om de twee maanden aanvragen om tegen betaling grof huisvuil aan huis op te halen. Tenslotte kan men om de drie maanden klein gevaarlijk afval meegeven met de chemokar die op het marktplein komt staan. flessen en
Metalen verpakkingen en drankkartons (PDM) en papier en karton worden om de 14 dagen aan huis afgehaald, in maart en oktober wordt telkens tweemaal het snoeihout aan huis opgehaald. Men moet dus toegeven dat deze afvalkalender de moeilijkste moet kunnen tevreden stellen.
Het containerpark in Middelkerke ligt vlak in een woonwijk, dat van Nieuwpoort op het industrieterrein. Die van Bredene, De Haan en Koksijde liggen buiten de bewoonde kom. Wat geur- en verkeershinder betreft, geeft dat dus wel een verschil.
Openingsuren
Middelkerkes park is 27u30 per week geopend. Dat is heel wat minder dan Koksijde (35u), Nieuwpoort (34u) en De Haan en Wenduine samen (36u15). Bredene opent slechts 22u30, maar op respectievelijk 6 en 8 km van hun park, bevinden zich twee intercommunale containerparken..
Toegangsmodaliteiten
Alle gemeenten zeggen dat hun park toegankelijk is voor inwoners van de gemeente. In De Haan, Koksijde en Nieuwpoort mogen ook tweede verblijvers er gebruik van maken mits de aankoop van een toegangspas of badge.
In Middelkerke kan iedereen zich aanbieden want er is geen identiteitscontrole aan de ingang. In Nieuwpoort gebeurt een registratie aan de ingang waar je een kaart van het proximity type voor het raampje van de toegangszuil moet houden. In de Haan staat er een controlezuil waar men zich moet identificeren met de identiteitskaart of met de gekochte toegangspas (4 euro). In Bredene komt er binnenkort ook zoiets en in Koksijde staat er enkel een bord dat de controle zal gebeuren, maar of dat ook zo is?
In Middelkerke en De Haan betaalt men 1 euro ingangsgeld, de andere zijn gratis.
Organisatie/ Schikking van de containers/ Signalisatie
Het is niet mogelijk Middelkerke te vergelijken met Nieuwpoort. Daar werd op 1 september 2007 een modern park van ruim 7.000 vierkante meter in gebruik genomen. Het is het grootste van de regio. Er zijn twee circuits: een niet-betalend en een betalend. Dit laatste is uitgerust met twee weegbruggen die de te betalen som bepalen volgens gewicht en soort afval. De aanduiding aan de containers is er perfect. Ze zijn half verzonken in de bodem zodat de gebruiker geen trapjes meer moet bestijgen. Ook Koksijde mag zich op deze beide laatste eigenschappen beroemen terwijl dat in Middelkerke veel te wensen overlaat (veel trapjes, hoge containerranden, kleine letters, slechte aanduiding).
De organisatie bij ons kan veel beter. Er is geen circuit en dus geen discipline. Aan de ingang zijn er opstoppingen omdat de standen voor piepschuim, kledij, verf, frituurolie te dicht bij de ingang staan. Er wordt veel door elkaar gelopen en gereden. Er zijn bijvoorbeeld containers voor brandbaar materiaal op twee plaatsen. Is het daarom dat men voor veel producten maar naar brandbaar verwijst? De gebruiker moet zelf zijn olie in de container gieten, in Koksijde wordt de olie in de bussen afgeleverd en meegenomen. Dat spaart tijd en vlekken op de kledij.
Tarieven
In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nieuwpoort en De Haan is het afleveren van de meeste afvalsoorten in Middelkerke gratis zolang men een bepaald volume niet overschrijdt. Ik vind dat een goede regeling omdat men daardoor, om maar één voorbeeld te noemen, het massaal storten van bouwpuin kan beperken. Een containerpark moet inderdaad voorbehouden blijven voor gezinsafval en niet voor afval van bouwaannemers, tuinders, garagisten of horeca.
Wat is er toegelaten en wat niet?
Buiten huiselijk restafval en treinbielzen aanvaardt men bij ons zowat alles, ook oude medicijnen en autobanden. De andere parken zijn daarin minder soepel.
Tot besluit zou ik de Middelkerkse verantwoordelijken willen aanraden eens naar enkele andere parken te gaan kijken. Ze kunnen er heel wat leren!
|