Einde oktober 2009 heb ik een blogartikel gewijd aan de kapelletjes in Westende. Ik schreef toen: Recht voor de in-/uitgang van de Theresiakapel staat een Mariabeeld, dat Westende-bad op 19 juni 1966 oprichtte ter ere van Maria. De onmiddellijke omgeving van het beeld, net zoals de ganse omgeving van de kapel, aan die zijde, is spijtig genoeg niet te best onderhouden. (toestand 29 september 2009) Zo zag het pleintje er toen uit:
Ik heb in de voorbije 16 maanden heel veel weesgegroetjes gelezen en evenveel rozenkransen opdat de gemeente daar toch maar iets zou aan doen. En zie, verleden week werden mijn gebeden verhoord. Het pleintje werd volledig vernieuwd en het ziet er prachtig uit. Proficiat dus! Het is nu veel toegankelijker maar dat was ook nodig want de trappen waren in slechte toestand. Er werd nu ook voor gezorgd dat rolstoelgebruikers gemakkelijk de doorgang naar de Badenlaan kunnen gebruiken. Er werd ook gedacht aan ceremoniewagens die nu ongehinderd toegang krijgen. Er zijn ook zitplaatsen voorzien. Als daarmee de marmeren tafel met acht zitplaatsen bedoeld is, dan stel ik me daar toch vragen bij. Het is niet voor de apostelen want die waren met twaalf. Of zal de pastoor straks mis met ontbijt aanbieden? De symboliek ontsnapt mij.
'Dit is een realisatie van de eigen gemeentelijke groen- en wegendiensten en het gebeurde voornamelijk met recuperatiemateriaal, wat de kosten laag hield', vertelt schepen Opstaele. Zegt ze dat zo uitdrukkelijk omdat het niet haar gewoonte is om spaarzaam met de middelen om te gaan? Ik heb de werken zo een beetje gevolgd, er regelmatig eens voorbijgereden. Dagenlang was er veel werkvolk bezig en dat moet toch ook betaald worden. De tegels en stenen zien er niet tweedehands uit. Het is niet omdat ze overschoten van een vorig werk, dat ze niets gekost hebben! Zeer laag zullen de kosten dus weer niet geweest zijn. Misschien kom ik daar ooit nog wel eens achter. De aanleg van de tuin is een verhaal op zichzelf. Het is er één op zijn Middelkerks, zeer groots opgevat en gepaard gaande met grote woorden en met een uitleg die soms wat bij de haren getrokken is. Op 30 maart heeft Janna Opstaele centraal op het plein een grote dorpsboom geplant. Een streekeigen boom, een esdoorn. Ik dacht vroeger altijd dat men daarvoor platanen of linden gebruikte, maar goed
Jullie zien hieronder links dat Janna goed met de schop overweg kan. De 13 - koppige gemeenteploeg, die het pleintje realiseerde, kijkt toe. Eigenlijk mis ik daarbij het goedkeurend oog van Michel Landuyt. Rechts hieronder zien jullie hoe de esdoorn er ooit zou moeten/ kunnen uitzien.
Ik lees ook nog De boom biedt beschutting aan het beeld van Maria en kind, dat een centrale plaats bekleedt op het nieuwe plein. Beschutting tegen de zon? Tegen de regen?
De boom symboliseert de eenheid van het dorp. Welk dorp? Dat pleintje ligt wel in Westende-bad, hé! Zon boom wordt inderdaad geplaatst waar mensen elkaar treffen om even de koelte van de schaduw op te zoeken en om elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te geraken. Onder zon boom kon men vernemen wat er gaande was in het dorp en kon men feest vieren. Dient de tafel daarvoor? Dan had die onder de boom moeten staan! Op de stam werden destijds vaak belangrijke berichten geplaatst, ingekerfd of aangeplakt. Nu zal ik de eerste zijn om de schepen te feliciteren als ze er in slaagt de tweedeverblijvers en de zeldzame bewoners van de badplaats en de toeristen onder de boom te verzamelen. Maar dat gelooft ze toch zelf niet! Waarom doet of zegt ze dan zoiets? Verhalen doen de ronde dat Karel de Grote en Napoleon persoonlijk zoveel bomen geplant hebben dat het verbazingwekkend genoemd mag worden dat ze nog aan veldslagen en besturen zijn toegekomen. Er werden ook twee grote plantenbakken met indrukwekkende buxussen geplaatst. Het meervoud van buxus is eigenlijk buxi. Janna: 'We wilden de historische charme van dit plein extra in de verf zetten. Zo verwijzen we naar de klassieke pastorietuin.
Groen is er genoeg op het pleintje. Dat vind ik fijn want ik hou van groen. Het zijn ook mooie buxussen. Die verwijzing naar pastorietuin vind ik toch wel wat al te hoogdravend.
Bronnen http://delftseommegang.nl/maria/gebeden/ Artikel van Dany Van Loo in Het Nieuwsblad van 31 maart 2011
|