Inhoud blog
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Kronieken van Leest
    bij Mechelen
    30-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De vierende KVLV-dames.

     

     

     

    1982 – Zaterdag 21 augustus : : KVLV LEEST VIERDE 60-JARIG BESTAAN

                Het diamanten jubelfeest van de KVLV werd ingezet met een mis opgedragen

                door de proost van de vereniging pastoor Lornoy en met een homilie door de

                provinciale proost Eggers.

                Hierna was er een receptie voor de genodigden in de parochiezaal.

                Voorzitster Roza De Smet-Plaskie verwelkomde iedereen en gaf een kort en

                bondig overzicht van stichting en groei van KVLV.

                De eigenlijke viering had echter de volgende dag plaats : 108 leden namen

                dan plaats aan de feesttafel.

                Op het menu : zeevruchtencoctail, andalousische soep, gebraad, rostbief met

                groentenkrans, roomijs, gebak en koffie.

                Er werden verschillende personen in de bloemen gezet, er werd gezongen en

                gedanst, sketchen opgevoerd, gedichten voorgebracht...

                Elke deelneemster kreeg na het feest nog een aandenken met bloemen. 

     

    De dag nadien was het eigenlijk de grote dag :

     

    Verslag uit ‘DB’ van september/oktober 1982

    “Niet minder dan 108 leden mocht onze voorzitster verwelkomen aan de feesttafel.

    De proost zette de viering in met een dank aan de Heer voor het 60 jarig samenzijn.

    Tussen het voorgerecht en de soep werd de groepsfoto genomen.

    De bloemenhulde met kinderen onder leiding van juffrouw Paula ging onze mensen en zeker de gevierden diep in het hart. Met een eenvoudig kinderlijk gebaar werden verschillende personen in de bloemekes gezet –waaronder de ere-voorzitster, de secretaresse, E.H. Proost, Clothilde de afgevaardigde van Leuven, een attentie voor de zieken, alle bestuursleden, moeder met het jongste kindje, enz..

    Juffrouw Clothilde De Schutter, verantwoordelijke uit het Antwerpse, sprak ons op een serene manier bemoedigende woorden toe, namens het hoofdbestuur van Leuven. Zij belichtte ook het nieuwe jaarthema ‘LANDELIJK – NATUURLIJK,’ feliciteerde onze gilde en wenste ons alle heil toe voor de toekomst, dankte al diegenen die hadden meegewerkt om deze viering een echt feest te maken. Na de hoofdschotel kregen we een stukje geschiedenis in beeld van 60 jaar KVLV, gebracht door eigen leden.

    Het werd een afwisseling van zang – dans – ritmische oefeningen en sketchen allerhande, tot slot het gedicht ‘De Ballade van de Stille Werkers’.

    Daar we in de lente met een zonnebloemactie gestart waren, werden zij die de grootste zonnebloem hadden gekweekt, beloond. Het waren mevrouw De Nijn Alice met een doormeter van 56 cm, volgden op enkele centimeters mevrouw Lauwers Josephine, De Wit Virginie, Maes Josephine en Lamberts Stephanie.

    Met nog een korte toelichting over de week van de landbouw van 18 tot 26 september en een welgemeend slot en dankwoord van onze proost, liep deze viering naar het einde toe.

    Elk kreeg een aandenken, nog een korfje met bloemen. Ook de zieken werden bedacht met bloemen, als aandenken aan deze jubelviering.

    Van harte dank aan onze Proost die alles in het werk heeft gesteld om deze viering te doen lukken. Ook dank aan aalmoezenier Herregods die met onze Pastoor gezorgd had voor boekjes waarin heel de jubelviering was samengebundeld met inbegrip de geschiedenis vanaf 1922 tot 1982, dit als aandenken aan deze heuglijke dag.

    Voldaan gingen we allen huiswaarts en zegden tot de volgende keer !

        Alice De Prins-Verbeek.” 

     

    Gazet van Mechelen van 25 augustus :

     

    “Zondag vierde de Leestse KVLV, de vroegere boerinnenbond, haar 60-jarig bestaan. Deze vrouwenvereniging telt nu niet minder dan 230 leden die allen aanwezig waren op de jubileumviering.

    Zaterdag werden de feesten gestart met een eucharistieviering. Na deze viering werden de feestelijkheden verdergezet met een receptie.

    Tijdens het feest werd er een bloemenhulde gebracht door kinderen aan de zieke leden, stichters en bestuursleden.

    Ter gelegenheid van dit jubileumfeest werd enkele maanden geleden onder de leden zonnebloemenzaad verdeeld voor de zonnebloemprijskamp.

    De persoon die het vlugst, de grootste en mooiste zonnebloem kan opkweken werd als eerste betiteld. Bestuurslid Alice De Nijn werd winnares en de tweede plaats ging naar Josephine Lauwens.

     

    Geschiedenis

    De boerinnengilde werd in het lokaal “Het Brughuis” gestart in het jaar 1922 onder impuls van pastoor Beuckelaars, bijgestaan door juffrouw Hellemans, Leonie Huys kreeg de taak van schrijfster toebedeeld.

    De deelnemende dames waren destijds Julie De Laet–Muyldermans, Bertha Polspoel–Patteet en Alida Hellemans–Scheers.

    Onderpastoor Cleeren nam als eerste de taak als proost aan bij deze jonge gilde.
    De boerinnenbond hield van dit moment af haar driemaandelijkse vergaderingen in de zaal bij Jef Apers en op het programma stonden een godsdienstig woord, een voordracht en als ontspanning kluchtliederen gezongen door één van de leden.

    Enige jaren na deze stichting werd in Leuven de BJB (boerenjeugdbond) opgericht, wat later veranderde in KLJ (Katholieke Landelijke Jeugd).

    Leest, dat dit initiatief steunde, richtte ook in het dorp een BJB-afdeling op.

    Na het uitbreiden van de gilde werd de zaal Apers te klein en werd er verhuisd naar zaal Teughels en later nog was men verplicht omwille van de oorlogsomstandigheden te vergaderen in klaslokalen en ook al eens bij Frans Huybrechts.

    In 1937 werd ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan een kapelleke opgericht aan de Juniorslaan. Aan deze kapel werd gedurende de oorlog regelmatig de paternoster gebeden en de mensen kwamen er massaal naartoe.

    In 1946 kwam pastoor Coosemans naar Leest. Die zorgde dadelijk voor een ruimere vergaderzaal, de thans bestaande parochiezaal.

    Het was ook deze periode dat juffrouw Rheinhardt tegelijk en de taak van voorzitster en van schrijfster op zich nam.

    Bij de viering 35-Jarig bestaan op 5 juli 1959 telde de gilde reeds 200 leden.

    In 1961 nam de gilde deel aan de nationale jubelviering te Leuven.

    Bij de viering 25 jaar priesterschap van proost  pastoor Coosemans, schonk de gilde een kazuifel.

    In 1966 werd door het bisdom Frans Lornoy aangesteld als pastoor in Leest en werd dus ook proost van de gilde.

    Mevrouw Alida Hellemans–Scheers werd voorzitster en mevrouw Maria Polfliet–De Prins nam de taak van schrijfster op zich.

    Op 5 juni 1969 werd het 45-jarig bestaan gevierd in bijzijn van E.H. Eggers en Juffr. Staels.

    Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan organiseerde de vrouwengilde een luchtdoop naar Rome, die doorging op zondag 25 juni en waaraan 49 personen deelnamen.

    Omstreeks deze tijd was men te Leuven tot de algemene benaming gekomen. De parochiale vrouwengilde werd KVLV, wat staat voor Katholiek Vormingswerk voor Landelijke Vrouwen.

    In de loop van de laatste geschiedenisjaren werd Alida Hellemans–Scheers tot ere-voorzitster aangesteld en mevrouw Rosa De Smet–Plaskie werd nieuwe en huidige voorzitster, bijgestaan door penningmeesteres Alice De Prins –Verbeeck.

    Hilda Vloebergh-Silverans  werd verantwoordelijke voor de speciale actie voor de jonge gezinnen.

    KVLV, die nu reeds 60 jaren achter de rug heeft, behoort met haar 230 leden waaronder 21 bestuursleden, nog steeds tot de belangrijkste verenigingen van Leest.

        DDS”

     

    In het augustusnummer van ‘De Band’  schetste Alice De Prins-Verbeeck op haar beurt de geschiedenis van de Gilde :

                              60-JARIG BESTAAN VAN DE BOERINNENGILDE

     

    Een woord geschiedenis

    “In 1922 werd in het lokaal ‘Het Brughuis’ de boerinnengilde gesticht onder impuls van Pastoor Beuckelaers, bijgestaan door Juffrouw Hellemans. Leonie Huys kreeg de taak van schrijfster toebedeeld. Dames waren Julie De Laet-Muyldermans, Bertha Polspoel-Pateet en Alida Hellemans-Scheers. E.H. onderpastoor Cleeren werd de eerste proost van deze jonge gilde. De driemaandelijkse vergaderingen gingen door in de zaal bij Jef Apers en op het programma stonden een godsdienstig woord, een voordracht en als ontspanning werden kluchtliederen gezongen door een van de leden.

    Enige jaren later werd in Leuven de B.L.B. gesticht en Leest was een van de eerste dorpen waar een B.J.B. tot stand kwam. Van toen af werd de ontspanning op de algemene vergadering door hen verzorgd. Zij gelasten zich ook met het opdienen van koffie en koeken.

    De gilde groeide, de zaal Apers werd te klein en men moest verhuizen naar Teughels en later nog was men verplicht omwille van de oorlogsomstandigheden te vergaderen in klaslokalen en ook al eens bij Frans Huybrechts.

    Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan werd de kapel in de Juniorslaan opgericht.

    In 1946 kwam Pastoor Coosemans naar Leest, die spoedig zorgde voor een ruimere vergaderzaal, de thans bestaande parochiezaal. Het was toen dat juffrouw Rheinhardt tegelijk en de taak van voorzitster en van schrijfster op zich nam. In die jaren kwamen uit Leuven richtlijnen om de werking uit te breiden tot alle vrouwen. De boeren- en tuindersvrouwen die zouden langs technische lessen meer inzicht krijgen in hun stand- en beroepsbelangen. Toen verwisselse onze organisatie van naam, in plaats van boerinnengilde werd het parochiale vrouwengilde. In die jaren kende de gilde een geweldige bloei.

    Bij de viering van 35 jaar op 5 juli 1959 telden we 200 leden.

    In 1961 namen we deel aan de Nationale jubelviering te Leuven.

    Bij de viering 25 jaar priesterschap van Pastoor Coosemans schonk onze gilde hem een groen Kazuivel.

    In 1966 werd door het Bisdom Frans Lornoy aangesteld als pastoor in onze parochie. Hij werd meteen ook onze nieuwe proost. Mevrouw Alida Hellemans-Scheers werd voorzitster en Marie Polfliet-De Prins schrijfster.

    Op 5 juni 1969 vierden we het 45-jarig bestaan in bijzijn van E.H. Eggers en Juffr. Staels.
    Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan organiseerden we een luchtdoop naar Rome, die doorging op zondag 25 juni en waar we met 49 aan deelnamen.

    De jubelviering 50 jaar bestaan ging door op 24 september in 1972 met een tentoonstelling van oud alaam, tijdschriften en allerhande feesten.

    Rond die tijd was men te Leuven tot de algemene benaming gekomen van K.V.L.V., hetgeen staat voor Katholiek Vormingswerk voor Landelijke Vrouwen.

    Op 22 september 1974 werd het kind KVLV officieel gedoopt in onze gilde en dat in folklorestijl.

    Op 15 en 16 september1974 tweedaagse reis naar Lourdes met het vliegtuig.

    Op 30 september 1979 hadden we een viering van oude bestuursleden. Mevrouw Alida Hellemans-Scheers werd Ere-Voorzitster en mevrouw Rosa De Smet-Plaskie werd onze huidige voorzitster.”

    30-01-2013 om 11:43 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1982 – Augustus : Jaarlijkse reis Boerengilde

                Dit jaar werd een tweedaagse reis georganiseerd naar Attendorn in het

                Sauerland (land van de duizend bergen).

     

    1982 – 8 augustus : Korneel te Mechelen

                Ter gelegenheid van de inhuldiging van het monument Louis Neefs in het

                Tivolipark was er een optreden van de Leestse Volksdansgroep Korneel.

     

    Frans ‘Susse’ Teughels schreef daarover het volgend verslag :

     

    “Klokken in de Wind” van Louis Neefs. (foto)

    “Melodieuze, levendige titel, alleen een waar kunstenaar is bekwaam zulke sprekende naam aan zijn ontwerp te geven. Ook al hebben de meesten van ons Louis misschien alleen gekend als zanger van het Vlaamse lied, dat hij met zijn zachte stem op ongekunstelde eenvoudige wijze ten beste gaf, de bezieling ervan heeft hem niet alleen vriend van ons allen gemaakt, maar tevens beroemd tot ver buiten onze grenzen.

    Naast vriendschap, melodie en zang had hij ook nog bezieling voor wat anders.

    ‘Klokken in de wind’ is daarvan het sprekend bewijs.

    Gehecht aan stad en volk van ons land, legde hij ter herdenking van het honderdvijftig jarig bestaan van ons land, een ontwerp voor aan de stad : de kaart van België, verdeeld in de negen provincies, van waaruit er drieledige eternitbuizen als ware orgelpijpen naar de hemel reiken. Tussen deze pijpen bengelen blinkende op toon gestelde buizenbundels als klokken van de beiaard, symbool van onze stad. De wapenschilden van iedere provincie onderaan elke klok zorgen voor een voortdurende beweeglijkheid van de klepels.
    Helaas, dit ontwerp zou nooit uitgevoerd worden daar de inzender ervan in de banken van de raadzaal zetelde.

    Het vroegtijdig afsterven van de kunstenaar is dan ook de oorzaak geweest dat zijn zilveren dromen spoedig zouden verwezenlijkt worden.

    Op 8 augustus laatstleden, op de vijfenveertigste verjaardag van zijn geboorte, werd in het Tivolipark aan de Antwerpsesteenweg dit herdenkingsbeeld onthuld, tevens als herinnering aan Louis Neefs, de man die het monument ontwierp.

    Onder een gul zonneken waren honderden fans, sympathisanten en vrienden van de kunstenaar, alsook het haast volledige stadsbestuur naar Tivoli gekomen om die plechtigheid bij te wonen.

    Na het schallen van de klaroenen, nam Gust Emmeregs, voorzitter van het inrichtend comité het woord, dankte de aanwezigen en voornamelijk de mensen en firmas die belangloos aan de oprichting van dit monument hadden meegewerkt. De Burgemeester herinnerde in een paar woorden aan de liefde van de afgestorvene voor stad en volk.

    De Nelekens en Kornelinnekens van onze plaatselijke volksdansgroep ‘Korneel’  zorgden met een paar pasjes voor een kort stemmig intermezzo. Vervolgens had de zegening plaats door Mgr Theeuws. Toen kwam weer de dansgroep aan de beurt en daarna nam Conny Neefs, zuster van wijlen Louis, het woord. In weinig woorden en al was haar stem soms wat gebroken, bracht ze ons een korte schets van het leven van haar broer en het ontstaan van dat huldewerk. Dan volgde de onthulling. Weer waren het de jongeren van ‘Korneel’ die de gele en rode linten en de wapenschilden van het monument namen en de eerste tonen van het Vredeslied lieten klinken.

    Conny beëindigde haar toespraak met dank aan alle vrienden van Louis Neefs, in het bijzonder die mensen welke zoveel hadden bijgedragen tot de verwezenlijking van haar broers dromen. Ook de Leestse Volksfeesten werden speciaal vernoemd. Aan de mensen die zich op bijzondere wijze hadden ingezet reikte ze een paar geschenken uit en alsdus kreeg Gust Emmeregs, realisator van het geheel, een gebrandschilderd kunstraam aangeboden. Weer lieten onze Kornelinnekens de beiaard spelen en de vendeliers besloten deze feestelijkheid met statig zwaaiende vlaggen.

    Tot slot nodigde de voorzitter de aanwezigen uit een glaasje te drinken.

    Al lachend verontschuldigde hij zich voor een mogelijk tekort aan drank. Inderdaad, wie had zulke massale opkomst verwacht ?

    Deze drank en andere versnaperingen in vastere vorm, o.a. een prachtig gelukte nabootsing van het monument, werden op sierlijke wijze aangeboden door de leden van de dansgroep van V.V. Leest.

    Kortom, deze bijne Leestse aangelegenheid was een waar succes.

    Proficiat aan allen die er hebben aan meegewerkt en hartelijke felicitaties aan de inrichters.

                                                    Susse, reporter ter plaatse.”  

     

    1982 – 11 augustus : Leestse gepensioneerden maakten uitstap naar Klein Brabant

     

    1982 – Zaterdag 14 augustus : Eéndagsreis Spaarders SK Leest

                Bezoek aan het begijnhof van Diest, het militair kerkhof te Heri-Chapelle,

                aan Monschau, het standbeeld van Stan Ockers te Beaufays, e.a...

                Prijs 250 fr per persoon waarvan later 150 fr werd terugbetaald aan de leden

                spaarders.

                (folder)

     

    1982 – Zondag 15 augustus : Ponykamp Landelijke Rijvereniging Leest

                Die dag vertrok de LVR Leest op ponykamp naar Pulderbos.

     

    De 11-jarige Anja Noben schreef daarover het volgende :

     Wat wij beleefden op ponykamp

    Op zondag 15 augustus waren wij afgesproken op het dorp bijeen te komen, om met een kamion naar Pulderbos te rijden. De pony’s werden op de kamion gezet en we vertrokken.

    Ginder aangekomen kregen we de tenten al in ’t zicht en een helper van de manège wees ons de weg naar de wei om onze pony’s op te zetten. Toen ze op de wei kwamen lieten we ze los en ze schoten allen in een galopje weg, en bokken dat ze deden !

    We gingen naar de tenten en kregen allen al een flinke boterham met spek. Toen gingen we slapen, zogenaamd, want voor we sliepen was het zeker al 12 uur.

    De volgende morgen namen we een ontbijt en speelden wat, ruimden ons bed op en gingen ons wassen.  We gingen op de piste in het bos dressuur rijden. Toen begon het te regenen en Wim (de kommandant) ging in de manège vragen of we op de piste mochten gaan rijden, het was er heel gezellig.

    Een beetje daarna vroeg ik aan Heidi welke dag we waren. Ze zei dat het zaterdag was en ik schrok, want zondag moesten we vertrekken. De volgende morgen pakte ik mijn valiezen en pakte alles in. Toen gingen we de tenten afbreken. Iedereen hielp vlijtig mee.

    Toen vertrokken we terug naar Leest. Iedereen vond het spijtig om te vertrekken, maar ging toch ook graag naar huis. Het ging ook zo vlug !” (‘DB’, sept/okt. ’82)  

     

    1982 – Zondag 15 augustus : KVLV  en LG  Kinderreis naar Wachtebeke.

                Prijs 200 fr per persoon, kinderen 150 frank.

     

    1982 – 17, 18, 19 en 20 augustus : Terreinen VV Leest “Wisselbeker Edward Huysmans”

                Met deelname van acht ploegen waaronder de thuisploeg.

     

    1982 – Vrijdag 20 augustus – Gazet van Mechelen :

     

                “Gouden Huwelijksjubileum te Zemst (foto)

    Aan de Hoogstraat te Zemst schreven Jefke Polfliet en Maria Emmerechts 50 jaar huwelijk achter hun naam.

    Anne-Marie Emmerechts werd te Hombeek geboren in een gezin met 3 meisjes en 2 jongens. Jef kwam te LEEST op de wereld op 6 oktober 1905 en had het gezelschap van 5 broers en 5 zusters.

    Als 9-jarige knaap kreeg hij meteen met de oorlog te maken.

    Ze reden als laatste met paard en kar over de brug in Temse en kregen doorgang omdat ze een gewonde soldaat meevoerden.

    Op 13 augustus 1932, tussen twee wereldoorlogen in, trouwde het jonge koppel.

    “Dat was toen nen hete zomer”, zegt Jef.

    Jef had handen aan zijn lijf en verdiende de dagelijkse boterham een tijdlang als metser, maar vooral als stoker in een maïsverwerkend bedrijf te Vilvoorde.

    Het paar woonde eerst 6 jaar in Battel en vestigde zich in ’38 aan de Hoogstraat te Zemst.

    Op sportief vlak was Jefke als voetballer bij Leest en Racing Mechelen gekend.

    Een tijdlang reed hij met een paardengespan om de kazernes te bevoorraden. Wat later nog werd hij trompetter.

    De tijd die hij met de Engelsen in het benzinedepot in het Terkamerenbos doorbracht was eveneens een goede periode.

    Het paar werd in 1970 gepensioneerd en toen ging Jef zich specialiseren in de konijnenkweek, activiteit die hij om gezondheidsredenen thans stopzette.

    Jef en Maria hebben één zoon Robert maar er zijn geen kleinkinderen.”

     

    Foto ‘s :

    -Het monument ‘Klokken in de Wind’ in het Mechelse Tivolipark..

    -De Zemstse burgervader Merckx (links) en schepen Baeck (rechts) kwamen een geschenk overhandigen.





    30-01-2013 om 09:11 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1982 – Zondag 4 juli : Jaarlijks Hengelkampioenschap K.F. Sint-Cecilia

    Vond plaats op de visvijver van de Humbeekse Lijnvissers te Humbeek.

    Voor de twee maal werd Jef Vloeberghen kampioen. Hij ving ruim 3 kilo vis.

     

    1982 – 5 juli : KVLV op reis naar Luxemburg

     

    1982 – Dinsdag 13 juli : Korneel naar Zee

    Optreden van de Leestse volksdansgroep te Middelkerke.

    In de periodiek van Milac van juli ‘82 verscheen daarvan volgend verslag van ‘een paar jeugdige danseresjes’ :

     

    “Dinsdag 13 juli stonden we, ondanks het vroege morgenuur, fris en monter te wachen op de autobus. Deze kwam echter vlug opdagen en niet lang daarna bolden we Leest uit richting Breendonk, en nadat we daar Jackie, Emilia en Gerda hadden opgepikt reden we verder naar Middelkerke. Daar aangekomen gingen we eerst en vooral onze stramme benen (we hadden tenslotte 2 uur in de bus gezeten) uitzwieren en al dansend en huppelend repeteerden we voor de laatste maal onze dansjes en testten de muziekinstallatie en het podium.

    Er bleven zelfs al verscheidene nieuwsgierigen kijken. Inmiddels stond de zon reeds hoog aan de hemel en trokken we met hongerige magen naar de plaatselijke kleuterschool, waar we onze magen tevreden stelden met ‘tomatensoep met ballekes’ en ‘patattepuree met poulle fricasé’.

    En daarna…een frisse duik in het zoute water. De zon was ook van de partij en na twee uur stoeien en spelen waren we allen al goed bruin (of rood) verbrand. Potjes zonne-creme gingen van hand tot hand en toen iedereen zich duchtig had ingesmeerd slenterden we over de dijk terug naar de school om onze bikini’s te verwisselen voor lange rokken of broeken en onze grijze bloezen. Een goed kwartier daarna, toen iedereen gekamd was en er niemand meer voor de spiegels stond rond te draaien, stonden we klaar om te vertrekken.

    In stoet trokken we door de Middelkerkse straten, voorafgegaan door een Schotse volksdansgroep en begeleid door een 10-tal doedelzakken. Aan belangstelling was er geen gebrek en toen we het podium bereikten dat opgesteld stond voor het casino, zat de tribune reeds goed vol. Vooral het talrijk opgekomen publiek uit ons eigen Leest en omstreken was een welkome verrassing. Aan ons was het de eer om het programma te openen en onze allerkleinsten huppelden het podium op. De muziek begon te spelen…Even leek het of we alles konden vergeten, want na de eerste dans van onze benjamins kwam er plotseling geen geluid meer uit de luidsprekers…Gelukkig was het nog niet zo erg als we aanvankelijk vreesden en we hoefden enkel de nummers van de kleintjes te schrappen. Geen nood…we hadden immers nog drie groepen klaar staan. Na een half uurtje dansen lieten we het podium over aan onze collega’s uit de Schotse Highlands die enkele van hun typische dansen toonden en natuurlijk gaven ze ook enige doedelzaknummertjes ten beste. Na deze schitterende prestatie van onze overzeese vrienden was het weer onze beurt met een tiental Europese dansen. Na afloop mochten we dan ook een welverdiend applaus in ontvangst nemen. Het boeiende namiddagprogramma werd dan afgesloten door enkele jeugdige fietsers uit Frankrijk, die zich echte acrobaten toonden op hun ijzeren ros. Gezien we in onze uniformen nogal wat last hadden van de warmte gingen we ons eerst omkleden voor we onze knorrende magen gingen vullen in het nabij gelegen cafetaria.

    Toen we ons tegoed hadden gedaan aan meegebrachte of ter plaatse aangeschafte heerlijkheden was het alweer tijd om huiswaarts te keren want daar stond moeder ons al op te wachten. In de bus konden we na onze dansprestaties van die dag ook onze zangtalenten eens boven halen. Al zingend kwamen we sneller thuis dan we gedacht hadden en toen we ’s avonds moe in onze bedjes kropen droomden we nog verder van deze zalige dag.”

     

    1982 – Van 21 tot 31 juli : Bivak Chiromeisjes

                Naar Wallonië, in de Condroz, tussen Samber en Maas, meer bepaald de

                omgeving van Dinant-Hastiére.

                De jongens gingen naar dezelfde plaats van 31/7 tot 10 augustus.

     

    1982 – Zaterdag 24 juli : Dagtrip Davidsfonds

                Bestemming : Brugge-Damme-Zeebrugge.

                Prijs : 470 fr per persoon (inbegrepen verplaatsing, boottocht met koffie,

                geleid havenbezoek en middageten)

     

    1982 – 24 juli : Sint-Cecilia luisterde huwelijk van medemuzikant op.

    In zaal ‘Centrum’ te Breendonk trad de K.Fanfare St.-Cecilia op ter gelegenheid van het huwelijk van één hunner muzikanten de cornet-solist Alfons Van Asch. Hij was in het huwelijk getreden met Lucy Raes.

    De Leestse fanfare was een korps van jonge muzikanten en daar kwamen regelmatig huwelijken van.

    Op 31 juli trad drumbandleider Walter Van de Venne in het huwelijk maar dat ging door in Schaffen, niet bij de deur en in volle vakantieperiode zodat voor hem een serenade niet mogelijk was. Een afvaardiging van het bestuur ging dan maar de gebruikelijke cadeau afgeven.  

    (Periodiek St.-Cecilia, juli 1982)

     

    1982 – 25 juli : N.S.B.-Leest vierde Nationale Feestdag

     

    De leden van de Nationale Strijdersbond hadden volgend bericht ontvangen :

    “Wij hebben de eer u te berichten dat op 25 juli a.s. om 10 uur in de kerk te Leest een Te-Deum zal gezongen worden, ter gelegenheid van de Nationale Feestdag. Een afvaardiging van de stad Mechelen zal deelnemen aan deze plechtigheid.

    Intussen melden wij u dat uw bestuur een inspanning gedaan heeft om de viering van de Nationale Feestdag in onze fusiegemeente tot een succes te maken.

    Wij verzoeken dan ook alle leden samen met hun dames, deel te nemen aan deze herdenking. Wij verwachten alle leden in het lokaal om O9u30. De dames begeven zich rechtstreeks naar de kerk;

    Na de kerkelijke plechtigheid volgt een bloemenhulde aan het monument der gesneuvelden en overleden makkers.

    Deze gebeurtenis, vrienden Oudstrijders , moeten wij allen broederlijk verenigd vieren en moet in de geschiedenis van onze vereniging een onuitwisbare datum blijven.

    Wij rekenen op u, zoals u in het verleden op uw bestuur heeft kunnen doen.

    Gelieve, geachte makker, de betuiging onzer hoogachting te willen aanvaarden.

       Het bestuur.”

     

    1982 – Van 31 juli tot 10 augustus : Bivak Chirojongens

     

    Het bivakthema dit jaar : ‘Chirotelgen als Oude Belgen’.

    “Op die eerste bivakdag kwamen de oudste chirotelgen (leiding, aspi’s en kerels) per fiets aan, terwijl de jongeren met de autobus arriveerden.

    ‘Anthée hou je klaar want d’Oude Belgen zijn daar !’ Na de openingsplechtigheid, die gepaard ging met het drinken van de toverdrank, besloten we deze dag met een misviering en een knappe wandel-zangtocht. De volgende morgen was iedereen vroeg uit de veren want als de toverdrank is uit de kan, is de kracht in de man…en d’er werd die zondag nogal wat afgesport en gespeeld.

    De maandag was iedereen van tel in sport en spel. Er werd gestart met de schiftingen van de vierjaarlijkse mundial en ’s avonds werd de Oude Belgenstam onder vuur genomen door kwis-druïde.

    ‘Met Aspirix voorop naar een bivaktop,’ was het thema van de aspirantendag. In de voormiddag organiseerden zij traditioneel een groot Aspi-spel met zware Ouden Belgen-opdrachten. In de namiddag sprongen zij bij de diverse groepen in om hun (bege)leiderscapaciteiten te demonstreren, terwijl de leidersploeg de kerncentrale van Chooz in Frankrijk trachtte te bezoeken.

    ‘Als stoere dwergen over chirobergen’, was het thema voor de kleinsten en door hun komst was er terug leven in onze barak !

    Donderdag en vrijdag gingen de oudste groepen op tweedaagse. Er werd geleefd van de jacht en de visvangst. De jongste groepen gingen op tocht langs de grote bossen, de bruisende rivieren en watervallen, over gladde rotsen en hoge bergen.

    …

    Het thema van het nachtspel luidde : ‘als de nacht valt over de wouden zijn d’ Oude Belgen niet te houden.’

    In het bosspel was ‘den Ted’ zo ijverig bezig met het ‘pakken’ van Romeinen dat hij zijn voet omsloeg en de dag erna in het gips moest. Door dit voorval werd bevestigd dat er ook lompe Oude Belgen bestonden of bestaan hebben…”

    (Ingekort verslag uit ‘DB’ van september/oktober ’82)

     

     

    29-01-2013 om 08:30 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1982 – 3 juli – Gazet van Mechelen :

     

                “Leestse ponyclub heeft een kort maar boeiend verleden

     

    Vooraan in de Kouter te Leest, achter de reeks huizen tegenover de Kouterwijk, vonden we de ponyclub St-Niklaas Leest op de wekelijkse oefendag.

    De ponyclub die zeven jaar geleden werd opgericht door de plaatselijke landelijke rijvereniging, fungeert nog steeds als een zeer actieve club.

    De activiteiten van deze ponyruiters bestaan uit hun wekelijkse oefendag, toernooien, indoor, ponykamp, rally’s en nog vele andere activiteiten.

    De oefenlessen, die gelden als voorbereiding op toernooien en springwedstrijden bestaan uit het beoefenen van de groepsdressuur en het aanleren van de springkunst.

    Buiten deze activiteiten oefenen de ponyruitertjes eveneens de stoelendans alsook de aflossingskoers in, deze spelletjes worden gebruikt op de spelwedstrijden van het toernooi. 

    De dressuurnummertjes worden verdeeld in viertallen en achttallen dressuur en moeten dus steeds gezamelijk worden ingeoefend. Buiten deze groepsdressuur is er ook nog de individuele, welke wordt beoordeeld op de persoonlijke rijkunst.

    Aan springwedstrijden mag niet door alle ponyruitertjes worden deelgenomen.

    Aan het begin van hun seizoen wordt door LRV – Nationaal een “Caprilleproef” ingericht. Dat is een proef waarbij de ruitertjes worden gekwoteerd op hun stijl en kunnen. De ponyruiters, die niet geslaagd zijn in deze proef, zijn nog niet helemaal bekwaam om deel te nemen aan een springwedstrijd. De geslaagde ruiters van dit seizoen zijn de drie amazones Heidi Rottiers, Sonja De Smet en Ann De Prins.

     

    De rijkunst van deze 12 tot 15-jarige ponyruitertjes wordt aangeleerd door ponycommandant Wim De Wachter, die eveneens lid is van de plaatselijke landelijke rijvereniging.

    Voor het inchrijven van wedstrijden, het invullen van papieren en andere formaliteiten wordt Wim bijgestaan door voorzitter Walter De Prins en bestuurslid Roland Rottiers.

    Deze mensen gaan eveneens mee als helpende hand voor de begeleiding op toernooi- en andere wedstrijden.

     

    Kamp

    Buiten al deze wedstrijden en het beoefenen van de rijkunst gaat de ponyclub eveneens ieder jaar op ponykamp. Op deze sensatie bewuste activiteit wachten de acht ponyruitertjes al maanden.

    Het kamp duurt één volledige week en wordt begeleid door Wim, Walter en Roland.
    Financieel komt het voor de club erg voordelig, daar groenten en dergelijke geschonken worden door ouders van leden. Vervoer gebeurt met eigen vrachtwagen enz.

    De taak van de ruiters bestaat er tijdens het ponykamp in gezamelijk hun pony’s te onderhouden, gezamelijk oefenen en allerlei bezigheden in groepsverband.

    Op het programma van zo’n kamp staan ver uit mekaar liggende activiteiten. Het eerste morgenwerk bv. bestaat uit het voederen van de pony’s.

    Na het ontbijt wordt een half uurtje geborsteld aan de pony’s, zodat men niet een ganse dag een onverzorgd dier moet berijden. In de voormiddag is er steeds het vaste programma dat bestaat uit dressuur gevolgd door enkele springoefeningen.

    In de namiddag worden de ruitertjes practische dingen aangeleerd zoals het aanleggen van bandages, het verzorgen van de manen enz.

    Na het vieruurtje legt men het zadel terug op de rug van de pony, maakt men lange wandelingen of doet men enkele spelletjes.

    Na drie dagen hun prestigieuze gevoel te hebben uitgewerkt kunnen de ruiters de ingeoefende nummers tonen aan familie en vrienden op de bezoekdag.

     

    Ontstaan

    De geschiedenis van de ponyclub ging zeven jaar geleden van start nadag LRV Nationaal in 1971 van wal was gegaan met een ponyafdeling.

    De vroegere BJB nu LRV (Landelijke Rijvereniging) werd terug opgericht op initiatief van de Boerenbond en de twee plaatselijke amazones Gert Geerts en Gert De Prins.

    Er werd een startvergadering georganiseerd en men ging al dadelijk van wal met negen leden.
    Joris De Wachter die instructeur bij LRV Hombeek was, ging dadelijk akkoord om eveneens bij de Leestse LRV als ruiter – commandant te functioneren.

    Het was Joris D.W. die twee maanden later het voorstel binnenbracht om met een plaatselijke ponyclub van start te gaan.

    Het plaatselijke LRV-bestuur, dat destijds bestond uit Emiel Verschueren, Emiel Lamberts, Juul De Smet en Gert De Prins, ging dadelijk in op dit voorstel. De ponyclub ging van start met 10 ponyruiters.

    Na een half jaar te hebben geoefend op de terreinen van Jan De Wachter uit Hombeek vond de rijvereniging een terrein in eigen dorp. Het bestond uit weiland vooraan in de Kouter te Leest. Het terrein werd in bruikleen gegeven door de familie Polspoel uit eigen dorp.

    In 1976 bouwde de club haar eerste eigen springparkoers dat helemaal uitgebouwd werd met eigen leden.

    Na vijf jaar de functie van ponycommandant te hebben uitgeoefend gaf Joris De Wachter het commando van de ruiters over aan Gert Geerts, die de cursus instructeur had gevolgd in de rijschool te Heverlee, en het commando van de ponyruitertjes overgaf aan broer Wim.

    Na vele activiteiten zoals wafelenbak, tornooi, mosselfeest, kon de club zich met de opbrengst een eigen vrachtwagen aanschaffen.

    Het club-bestuur behield een vrachtwagen voor het vervoer van 15 paarden. Deze zou worden gebruikt voor het vervoer van de club naar het toernooi, springwedstrijden enz.

    In deze comfortabele situatie is de rijvereniging en ponyclub verder gegaan met de wekelijkse oefendag en er zijn reeds uitstekende resultaten genoteerd op de rijverening St-Niklaas Leest.

          DDS”

     

    Foto :

    -De vrachtwagen van de Leestse ponyclub. (GvM)

     

    27-01-2013 om 12:52 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1982 – 22 juni : V.V. Leest wil ook in tweede wel redelijk sterk staan.

     

    “Bij het dus naar tweede provinciaal gepromoveerde V.V. Leest heeft men andermaal niet lang getalmd om effectief naar theoretische versterkingen uit te kijken en ook toe te slaan.

    Tijdens de voorbije transfer-periode had de Mechelse randclub, de normen in acht genomen, al heel wat geïnvesteerd. Na afloop van de eerste ronde was iedereen er van overtuigd dat Leest er met dit spelersmateriaal ‘los zou doorlopen’. Maar met het uitvallen van trainer-speler Julien Van den Broecke en enkele andere vaste titularissen kwam er plots een toch niet geringe onrust. Toen er vanaf de 19de tot en met de 24ste speeldag liefst vijf van de zes matchen werden verloren was dit hoogst begrijpelijk. Gelukkig lieten ook enkele achtervolgers wat steken vallen en kon men zich in de slotfase van de competitie nog volkomen herpakken en kwam het klaar. Vermits die steeds puik ingerichte zomerfeesten opnieuw een volledig succes  zijn geworden kon men weer wat gaan uitkijken en ook aanbieden om ook in tweede redelijk sterk te staan en van in het begin een behoorlijke positie te veroveren. Gust Emmeregs, steeds één der grote animatoren in het clubbestuur van V.V. Leest, deelde ons in dat verband al volgende aanwervingen mede. William Selleslagh, die acht jaar bij K.V. Mechelen en vorig seizoen bij Racing Jette uitkwam, definitief en Guido Slachmuylders, ook een K.V. Mechelen product die in de vorige competitie voor vierde nationale klasser S.K. Londerzeel speelde, voor één seizoen. Verder ook de gebroeders André en Eddy Beeckaert die van Stade Willebroek werden overgeheveld. Bijkomend ook nog de vroegere bekende en thans te Hombeek wonende Duitser Hans Schöning.

      Warre Van Ranst” (Het Laatste Nieuws, 22/6/1982)  

     

    1982 – 27 juni : VOETRALLY VAN VEVOC

    Vevoc verving de fietsrally dit jaar door een ‘voetrally’ van 12 km.

    Inschrijvingen en vertrek kon van 11 tot 14u30 aan de parochiezaal.

    De deelnemers werd voordien aangeraden een natuurgids of een plantenboekje mee te nemen en het inschrijvingsgeld bedroeg 50 frank per persoon en 100 frank per gezin.

    Vanaf 19 uur ging de prijsuitreiking door in de parochiezaal waar ook wafels en pannenkoeken konden gesmuld worden.

    In ‘De Band’ van juli verscheen volgend verslag :

    “Dat onze oud-chiro prat mag gaan op de organisatie van de ganse reeks van fietsenrally’s van de voorbije jaren wisten we. Maar wijze mannen als we zijn, vonden we dat we best mochten stoppen op het hoogtepunt, en trouwens je kan niet elk jaar door dezelfde streek rijden met dezelfde vragen.

    Dus een voetrally, en dan nog wel door ons landelijk dorpje. 12 km bedroeg de afstand.

    Maar…het weer was ons niet gunstig gezind en was er hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van dat veel mensen het niet aandurfden (ook jonge mensen, hoe kan het ?) hun tedere voetjes neer te zetten op één van onze Leestse veldwegeltjes.

    Maar goed, niet getreurd want de speelse opvatting die aan de rally was gegeven viel duidelijk in de smaak van de deelnemers. Op 4 plaatsen immers waren er allerhande volksspelen opgesteld die ofwel individueel ofwel per familie konden beoefend worden, o.a. trou-madam, kegelspel, tafelkegelspel, struifvogel, pitjesbak, enz.

    Ook de vragen en de verschillende opdrachten waren weliswaar niet zo gemakkelijk maar toch boeiend. De fotovragen waren er zoals elk jaar ook bij.

     

    De uitslag in gezinsverband luidde als volgt :

    1.Familie Soors, 2.Familie Andries, 3.Familie Smets, 4.Familie Van den Brande, 5.Familie De Wit.

    Individuele uitslag:

    1.Verdoodt Vera, 2.Soors Bart, 3.Maria Lamberts, 4.Bea Lamberts, 5.Griet Soors, …”

     

    1982 – Juli : Chiro Bivak te Anthée

     

    1982 – Juli : Nieuw rekord werkloosheid in arrondissement Mechelen

                Tijdens de maand juli bereikte de werkloosheid in het arrondissement Mechelen

                een nooit gekende piek.

                In het totaal waren er 14.005 werkzoekenden waarvan 6.382 mannen en

                7.623 vrouwen.

                (DMW,28/8/82)

     

    1982 – Juli :  Erkenning van het Ministerie voor de K.F.St.-Cecilia

     

    De Konink. Fanfare St.-Cecilia kreeg bericht van het Ministerie van Nationale Opvoeding en Nederlandse Cultuur dat ze erkend werd om concerten van volksopvoedende aard te geven.

    Zo behoorde de Leestse fanfare tot een select groepje van een vijftiental korpsen die deze erkenning hadden bekomen.

    De gevolgen waren dat de optredens die vielen onder de voorwaarden door het Ministerie gesteld beter financieel vergoed werden en dat elke optreden tot in de puntjes diende verzorgd te worden.

    (‘Van Toeters en Trompetten’, juli ’82)

     

    1982 – Vrijdag 2 juli : Guldensporenviering

     

    “GULDENSPORENVIERING TE LEEST. – Op het Dorpsplein te Leest werd een feestelijke Guldensporenviering gehouden. Blikvanger was de volksdansgroep Korneel die een zwierig rustpunt vormde tussen de diverse toespraken  en plechtige gezangen.

    De viering viel met de spreekwoordelijke deur, het Trommelkorps en veel gedruis, in huis precies voor het gemeentehuis. Mevrouw Dons hield een gelegenheidstoespraak namens de plaatselijke Davidsfondsafdeling, en wees op de nood aan informatie over de Vlaamse Beweging en haar geschiedenis bij de jeugd. Zij stelde dat het onderwijs in deze materie erg in gebreke blijft.

    Na deze opgemerkte toespraak noteerden we het optreden van het gemengd parochiaal zangkoor, van een afgevaardigde van het stadsbestuur en van de Koninklijke Fanfare St.-Cecilia. De viering werd afgesloten met de uitvoering van de Vlaamse Leeuw en klokkengelui. Na het inpakken van de officiële Gulden Sporen, begon voor de inboorlingen het echte feest in Leest.” (CBn, Het Laatste Nieuws 7/7/82)

     

    “De eerste vrijdag van de maand juli organiseert het Stadsbestuur van Mechelen in de deelgemeente Leest de traditioneel geworden Guldensporenviering.

    De viering werd ingezet met een optreden van de drumband. De optocht waaraan vorig jaar toch niemand deelnam buiten de drumband althans, werd deze keer wijselijk achterwege gelaten.

    Het slot werd verzorgd door onze vereniging. Wat ons opviel tijdens deze viering is dat het meer heeft van een soort Vlaamse kermis. De viering is te weinig strijdvaardig, spoort onze mensen te weinig aan om echt Vlaming te zijn of Vlaming te worden ! Met de organisatie van deze viering wordt waarschijnlijk ook te laat begonnen.

    Om een echte Guldensporenviering te organiseren zijn er heel wat mensen nodig en misschien komt het er in de toekomst nog eens van dat we een echte Guldensporenviering zullen kunnen opluisteren.” (‘Van Toeters en Trompetten’, juli 1982)

     

    Foto :

    -Volksdansgroep Korneel aan het werk tijdens de Guldensporenviering. Op de achtergrond het oud-gemeentehuis van Leest.

    -Aankondiging van de Guldensporenviering.

     





    27-01-2013 om 12:45 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1982 – 15 juni – Gazet van Mechelen :

     

                “Kapellekenspad” te Leest enig mooi en zo dicht bij huis.

    Leest, het agrarisch dorp bij uitstek in het Mechelse en omstreken.

    Een wandeling doorheen dit stukje prachtige natuur langs de Zenne is daarom nooit verloren tijd. Het traject dat de streek V.V.V. Heerlijkheid Mechelen voor ons uitstippelde, vertrekt aan de Sint Annakapel, gelegen aan de grenslijn van Mechelen en Leest, langs de rechteroever van de Zenne. Vier km lang met een eventueel bijkomend traject van zes km.

    Wij opteerden voor de korte rit. Tot voor drie jaar stond in de kapel een wondermooi houten Sint Annabeeldje in een typisch Mechelse stijl 16de eeuw. Het werd gestolen en is thans vervangen door een keramiekbeeld van de hand van aalmoezenier Herregods.

    Voor de gevel ook een prachtige linde.

    We vervolgen onze weg voorbij het “Brughuis”, een oude dorpsherberg en stamcafé van veiling- en groentenboeren. Gezelligheid troef, reken maar.

    We trekken voorbij de pastorie, links gelegen. De westergevel laat de ouderdom van dit gebouw aan de belangstellenden kennen.

    Aan de herberg “De Drij Gapers” draaien we de kasseibaan rechts in (Molenstraat).
    Langsheen de vloeibeemden van de Zenne bereiken we de Sint Apollonia kapel.

    Vervolgens wandelen we links de Vinkstraat in.

    Hier moet vroeger het “Hof ter Moortele” –een hofstede- gestaan hebben.

    Bewonder ondertussen rechts van u de vallei van de Molenbeek, ook de Aa-beek genoemd.

    Aan huisnummer 49 slaan we naast de boerderij rechts een veldweg in. Deze weg loopt naar de Molenbeek. In deze omgeving werd eertijds in diepe greppels vlas geroot.

    We volgen de weg langsheen het kanadabos, naar het hoger gelegen “Hertsveld”.

    Hier tref je echte zandgrond aan waarop voor 50 jaar vlas en graan werd verbouwd.
    Door bemesting en structuurverbetering wordt hier nu veelvuldig aan tuinbouw gedaan.
    Het “Hertsveld” ligt 7 tot 9 m boven de zeespiegel.

    Aan het kruispunt nemen we de weg links om op de Juniorslaan terecht te komen bij het kapelletje van de Boerinnengilde.

    Terug richting dorp, tot voor de spoorweg, waar we rechts indraaien, de Lindelaan in.

    Na een kleine bocht zien we rechts een oud gebouw. Dat is een resterend gedeelte van de Augustijnenhoeve, die toebehoorde aan de Orde der Augustijnen en verpacht werd.

    In de verte zien we de Rendelbeekhoeve.

    We gaan links de spoorweg over en vervolgen de weg. We bevinden ons hier op de Rennekouter –een hoger gelegen plaats die vroeger zandig en onvruchtbaar was.

    Op de veldweg nemen we de splitsing links om langs een “Lugustrum-haag” de Juniorslaan te betreden.

    Rechts van de kapel volgen wij de Tisseltbaan. We gaan terug over de Molenbeek.

    Plaatselijke bijnamen herinneren eraan dat eertijds het getij van de Zenne ook hier waarneembaar was. Voorbij de beek vervolgen we de weg op een betere asfaltbaan die rechts afdraait.

    Rechts van ons staat een langgerekt gebouw : de “Jezuïetenhoeve”, eveneens een pachthof. Voor 50 jaar was hier een herberg “De Wip” genaamd.

    We nemen de eerste veldweg links die in de Elleboogstraat komt en naar het Hof ter Halen leidt.

    We komen aan een kruispunt : de asfaltbaan rechts ervan draagt de naam “Tiendeschuur”. De gebruiker van een dergelijke hoeve moest een tiende van de oogst afstaan aan de eigenaar van het pachthof !

    We volgen echter de Kouterweg links, het dorp voorwaarts.

    Het dorpsplein is omgeven door een stoere romaanse kerktoren en een hoogopgetrokken gemeentehuis van Leest. Keuze te over om in het dorp een biertje te nuttigen.

    In “De Drij Gapers”is het anders gezellig toeven.

          P.D.” 

     

    1982 – 16 juni – Gazet van Mechelen :

                “K.L.J. Leest start met I.P.O. meter.

    De Leestse KLJ-afdeling is dan toch maar van start gegaan met de in Vlaanderen reeds bekende I.P.O. meter. Deze ipometer is een van de onderdelen van de activiteiten van KLJ – nationaal. Het thema dat over drie jaar werd gespreid is een zicht op plattelandsontwikkeling. Deze ipometer is een uitgestippelde wandeltocht, waarbij de letter I.P.O. staan voor Inzicht (in) Plattelands Ontwikkeling.

    De ipometer bevat twintig confrontatieborden waarin de visie van de KLJ op plattelandsontwikkeling verwerkt zit.

    De borden werden langs een wandelparcours van ongeveer 7 km geplaatst.
    De route wordt aangeduid met een plannetje dat men kan verkrijgen bij het beginbord van de ipometer.

    De wandelaars die deze route volgen worden uitgenodigd om de vragen op te lossen en de opdrachten uit te voeren. Deze activiteit werd voorzien op zondag 20 juni omstreeks 13.30 u. Het vertrekpunt is aan de St Jozefkapel in de Dorpstraat te Leest.

    De geschiedenis van de I.P.O. – meter gaat in feite heel ver terug.

    Het gaat immers over plattelandsontwikkeling en daar is de KLJ al een heel tijdje mee bezig. Sedert 1979 hebben ze er echter meer dan een speciale aandacht op gelegd door een driejarenproject op te zetten over plattelandsontwikkeling met als eindpunt de verkiezingen van dit jaar. Het lag vooral in de bedoeling hun kijk op de ontwikkeling van het platteland  tot een afgeronde visietekst te laten groeien. Bovendien mocht dit niet beperkt blijven tot papieren schrijfsels, maar ze wilden bereiken dat alle plattelandsbewoners mee zouden denken hoe ze het platteland in de toekomst zouden organiseren.

    Om dit te bereiken werd als eerste stap deze visie geformuleerd in een basistekst met als titel “Ons Landelijk Milieu, waar we jong zijn, wonen, spelen en werken”.

    Onder deze titel schreef KLJ – nationaal haar kijk op de plattelandsontwikkeling.
    In een tweede stap werd er gezocht naar een geschikte werkvorm waarmee ze deze tekst ter confrontatie aan zoveel mogelijk mensen konden voorleggen.

    Deze werkvorm diende wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Het mocht geen praatwerkvorm zijn maar wel een doewerkvorm. Men moest bezig zijn met en op het platteland om verder rond de visietekst te werken.

    Het was in aansluiting met vele andere van deze bedenkingen dat men tot de KLJ – ipometer is gekomen.”

     

    De IP0-meter voor de Leestse KLJ werd een succes.

    Op zondag 20 juni werd de IP0-meter ingewandeld, een uitgestippelde wandelroute die twintig confrontatieborden bevatte, waarin de visie van de KLJ op plattelandsontwikkeling verwerkt zat.

    De route was omgeveer 7 km lang en elke wandelaar kreeg een plannetje overhandigd.

    Het vertrek was voorzien aan de Sint Jozefkapel en ging langs de Kouter naar de

    Winkelstraat. Hier mochten de wandelaars hun visie op plattelandsontwikkeling ontdekken in sport en spel. Gevraagd werd 20 m te hinkelen, 20 m haasje over te doen, 20 m achteruit te wandelen. Dit om duidelijk te maken dat het landelijk milieu nog een natuurlijke recreatiebron is welke moet worden beschermd.

    Na deze lenigheidstest ging het langs de Kapellebaan waar Rita en Roza klaar stonden met een heel gamma hoeveproducten. De wandelaars konden zich verfrissen met een koude chocomelk of een koel glas melk en onderwijl hun mening over gemeentepolitiek neerschrijven en achterlaten in een brievenbus. De inhoud van die bus werd later bezorgd aan het gemeentebestuur.

    Verderop in de Kapellebaan vertelde een 8ste confrontatiebord dat men 20 x door de knieën mocht buigen Een middel dank zij hetwelk men de economische functie van het platteland kon ontdekken wat een hele dag door de knieën buigen betekent...

    Na een kort overleg over dit bord wandelde men verder door de Tiendeschuurstraat naar de Elleboogstraat waar in het Hof ter Haelen van een tweede verfrissing kon worden genoten.

    Na de Elleboogstraat kwam men in de Tisseltbaan terecht, waar voor het huis van gemeenteraadslid Gust Emmeregs een bord stond met datum en uur van de eerstvolgende openbare zitting van de gemeenteraad.

    Op de hoek van de Tisseltbaan en de Juniorslaan moest vijf minuten stil gestaan worden bij het kapelletje van de Boerinnengilde. Hier zegden de wandelaars hun gebed op als teken van verbondenheid.

    Het einde kwam in zicht. Het voorlaatste vertelde dat een rijke ontspanningswereld een dorp doet leven en dat men daarom eens een pintje moest gaan drinken in een dorpscafé om er samen een kaartje te leggen...(GvM, 23/6/82)

     

    Foto :

    -De resten van de ‘Augustijnerhoeve’ in de Lindelaan.

    -De ‘Rendelbeekhoeve’ op de Kleine Heide.

    -De ‘Jezuïtenhoeve’ op Rennekouter.







    27-01-2013 om 12:29 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1982 – Vrijdag 21 mei : Serenade voor Luc Verschueren en Vera Moernaut.

    Ter gelegenheid van het huwelijk van Luc Verschueren en Vera Moernaut gaf de Kon. Fanfare St.-Cecilia een serenade in zaal ‘Roxy’ te Breendonk. (Omzendbrief 11/5/82)

     

    1982 – Dinsdag 25 mei : Bezinningsdagen van K.B.G. te Zellaer

                Boottocht op het Zeekanaal van 1Ou tot 17u30

     

    1982 – Vrijdag 28 mei : Kermisconcert K.F.St.-Cecilia

     

    1982 – 29, 30 en 31 mei : Pinkstertoernooi SK-Leest

                KLJ liet verstek gaan omdat zij niet voldoende spelers kon opstellen.

                Daardoor trad SK met twee ploegen aan. Verder namen volgende ploegen deel :

                Vevoc (met twee elftallen), KWB, SP, Sint Cecilia en Chiro.

                Uiteindelijk veroverde de Leestse SP-afdeling de wisselbeker Jean Van Dam

                en de beker van de stad Mechelen na 1-0 winst tegen Sint Cecilia in de finale.

     

    In het socio-cultureel tijdschrift van Sint-Cecilia (juli ’82) stond volgende kanttekening :

    “’Is voetbal nog een spel ?’ kunnen we ons afvragen. Eigenlijk niet meer, het is keihard geworden en alleen de finale winnen telt nog. Van de winnaar wordt volgend jaar nog gesproken en de andere ploegen werden al vergeten.

    Velen onder ons hebben het nog anders meegemaakt. Ruim 10 jaar geleden speelde F.C. Celilia jaarlijks een wedstrijd tegen S.K.Leest. Toen ging het nog echt om het spel. Tijdens de wedstrijd werden er geen echt gemene of achterbakse fouten gemaakt. Als je dan toch iemand per ongeluk tegen de schenen trapte, dan ging je je duizendmaal verontschuldigen. Toen werd er nog echt aangevallen zonder schrik te hebben dat je daardoor een doelpunt tegenkreeg. En zo eindigden die wedstrijden toen op 9-11 of 8-8 !

    Het voetbalspel is gedevalueerd tot een trek-, duw- en schoppartij, een zogezegde ‘mannelijke sport’. De scheidsrechters zien teveel door de vingers en het gaat van kwaad naar erger ! De toeschouwers blijven weg van de velden ! Trek- en duwwerk vinden de meesten toch geen spektakel meer !

    Onze ploeg haalde de finale en dat is toch al de beste prestatie die ze ooit leverde op het tornooi van S.K.Leest. Proficiat aan onze manager (noot : Louis Schillemans), de trainer (Francois Muyldermans) en de spelers (Jan Verschueren, Hans Verschueren, Hendrik Verschueren, Michel Leveugle, Patrick Huybrechts, Jan De Decker, Franky Lauwens, Francois Muyldermans, Jozef Van Praet, Harry Cauwenbergh, Rudy Hendrickx, Paul De Blaey, Eddy Van Pulver, Jean Van Eeckhoudt en Patrick Sleeckx) ! Volgend jaar gaat het misschien beter!

    Ook een proficiat aan de winnende ploeg, S.P. Leest !”

     

    1982 – Zaterdag 5 juni : Tweede Grote Prijs “Jef Vloeberghen”

    Onder controle van de K.B.W.B. richtten de “Sportvrienden” van Leest voor de tweede maal de Grote Prijs “Jef Vloeberghen” in.

    Koersdirecteur was Gerard De Borger (Vinkstraat 24).

    Achttien van de vijftig deelnemers namen vrij vlug een behoorlijke voorsprong.Maar dit waren er te veel en de groep werd uitgedund tot een select gezelschap van zes.

    Deze bleven goed samenwerken tot 2 ronden voor het einde. Toen kozen Leestenaar Dirk Van Dam en Jan Poelmans het hazenpad en deze twee werden door de achtervolgers niet meer bedreigd.

    “Ik heb gewacht tot het uiterste om de spurt van aan de kop te beginnen, omdat ik gezien had dat Jan Poelmans een veel groter verzet trapte en niet zo vlug  op gang zou komen”, was de uitleg van Dirk Van Dam na zijn eerste overwinning bij de liefhebbers en dit voor eigen volk. (GvM, 7/6/82)

    “Het koersen bij de liefhebbers is niet gemakkelijk,” vertelde hij op 8 juni tegen dezelfde krant. “Er wordt heel tactisch gereden, vooral de gewezen beroepsrenners zijn moeilijk te bekampen. Die mannen hebben veel meer koersdoorzicht.”

     

    Het Laatste Nieuws (7/6/82)

    “Toen Dirk Van Dam vorige zaterdag in zijn eigen Mechels buurtdorpje Leest de vrij vinnig betwiste wedstrijd zegevierend kon besluiten heerste er natuurlijk de grootste geestdrift bij zijn supporters. Dirk had de laatste tijd reeds enkele flinke verrichtingen geleverd en was er ditmaal uiteraard van in het begin met de grootste oplettendheid bij en bijzonder gemotiveerd. Men merkte daarbij ook al vlug op dat hij in een uitstekende dag verkeerde. Na een poging van een achttal renners die echter nogal vlug door een ander groepje werden gecounterd kreeg men na die hergroepering een beslissende vlucht van zes. Dat waren Dirk Van Dam, Jan Poelmans, André De Keyser, Luc Steenackers, Danny Verschueren en Eddy Renders. Deze werkten blijkbaar eerst naarstig samen maar het kwam daarna toch nog tot onderlinge pogingen. In de slotfase wisten Dirk Van Dam en Jan Poelmans zich dan los te rukken en dat was voldoende voor de plaatselijke man om de begrijpelijk erg begeerde overwinning te pakken. Dirk Van Dam schijnt nu wel de goede conditie te pakken te hebben en er kan dus nog wel wat volgen. André De Keyser ondernam nog een tegenaanval en wist zich zo af te scheiden voor de derde plaats.” (W.V.R.)

     

     

    1982 – 5 juni : Optreden Drumband van K.F.St.-Cecilia te Battel

    Naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van de Stedelijke Basisschool werd er een kinderstoet georganiseerd waaraan de drumband uit Leest haar medewerking verleende.

     

    1982 – 10 juni : V.V.Trainer primus Nationale Trainingsschool.

     

    “Julien Van den Broecke (Leest) is dit jaar primus met grote onderscheiding voor het diploma van oefenmeester aan de Nationale Trainingsschool. Dirk Nauwelaers is tweede. Het monitorsdiploma werd ondermeer behaald door Kanacki (oud-KV) en Hans Schöning (oud-Racing)… (HLN, 10/6/82)

     

    1982 – 13 juni :Leestenaar Geert De Bruyn won 10de bloemtuil van het seizoen.

                De nieuwelingenkoers te Hombeek werd gewonnen door Leestenaar Geert De

                Bruyn. Het was zijn tiende palm van het seizoen.

     

    “De eerste vluchter werd ook de winnaar. In het begin van de koers had Leestenaar Geert De Bruyn al gepoogd van een ontsnapping op gang te brengen zonder resultaat. Drie ronden voor het einde hadden we drie koplopers, waaronder Greg Moens, die door een val wegviel. In de laatste ronde werden Werner Schultz en Yves Van Steenwinckel door het peloton opgeslorpt. De spurt voor de eerste plaats werd vrij vlot gewonnen door Geert De Bruyn voor zijn clubmaten en plaatselijke renners Filip Van Crombruggen en Ronny Bosmans. (FDB)”

    (GvM, 14/6/82)

     

    Foto’s :

    -Dirk Van Dam haalde het in een spurt met twee.

    -Geert De Bruyn met zijn 10de palm van het seizoen. Rechts zijn clubgenoot Filip Van Crombruggen werd als tweede mee in de hulde betrokken.

     





    27-01-2013 om 11:53 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Vervolg Leestse Volksfeesten 1982

     

     

                                                          Programma :

     

                Donderdag 20 mei (O.H.H.) :

                -10 u : Mis met pater De Brabander, de K.Fanf.Sint-Cecilia uit Leest en de

                Kon.Kunstkring Edg.Tinel Mechelen.

                Na de mis officiële opening van de 8ste Handelsbeurs gevolgd door receptie voor

                alle aanwezigen.

                -13 u : Radio Maeva (rechtstreekse uitzending en promotiestand).

                -20 u : Show- en Dansavond met Vader Abraham en showorkest, Mieke, Fancy

                en Paul Anderson.

     

                Vrijdag 21 mei :

                -20 u : Spelprogramma “Wie van de Zes” om de “Trofee Louis Neefs” m.m.v.

                Connie Neefs, Luc Appermont en 24 Mechelse verenigingen.  

                Uiteindelijk won SK Laar Hombeek de trofee Louis Neefs voor Dorpsraad

                Muizen. De eerste Leestse ploeg, de Chiro, eindigde vierde.

     

                Zaterdag 22 mei :

                -15 u : Wielerwedstrijd voor Nieuwelingen BWB.

                -20 u : Finale Spelprogramma.

                -21u30 : Oberbaeyern Bierfeest met de Toriz Blaaskapelle en Rikske Samyn.

     

                Zondag 23 mei :

                -14 u : Folklorenamiddag mmv Volksdansgroep Korneel Leest, Kon.Fanf.

                Sint-Cecilia Heffen, Kon.Fanf. Sint-Cecilia Hombeek-Plein, Kon.Fanf. Ons

                Genoegen Battel-Mechelen en de Kon.Fanf. Turnkring Moed en Kracht.

                -19u30 : “Ontdek de Ster”- zangwedstrijd.

                Showavond met Rob De Nijs.

     

                Van 20 tot 23 mei kon men zich in de Handelsbeurs speciale penningen

                aanschaffen met de beeltenis van Louis Neefs.

                Aan de ‘Ontdek de Ster’wedstrijd namen 33 kandidaten deel.

                De 16-jarige Dirk Thielens uit Leuven won de wedstrijd met de smartlap

                ‘Als ik ooit eens trouw’. Frans Van Lierlo werd tweede met ‘Mexico’.

     

     

    De wielerwedstrijd voor nieuwelingen werd betwist over een afstand van 52 km of 10 ronden en er was voor 10.000 fr. prijzen aan verbonden. Vertrek en aankomst vonden plaats ter hoogte van de feesttent waar ook de uitbetaling plaatsvond. De palm werd geschonken door de fietshandel E. Nuytkens uit Leest. Wielerclub Vlug en Vrij uit Muizen deed alles in goede banen lopen.

    De wedstrijd werd gewonnen door Lucien Van den Brande uit Sint-Katelijne-Waver, voor de Willebroekenaar Greg Moens. De plaatselijke favoriet Geert De Bruyn won de spurt van het peloton.

     

    Op 26 mei publiceerde Gazet van Mechelen :

     

    Twaalfde Leestse volksfeesten verliepen schitterend.

    “Vanaf donderdag tot zondag 23 mei ging in de reuzetent, opgetrokken op de parking van het voetbalveld van VV Leest  de 12de editie door van de vermaarde ‘Leestse’ volksfeesten, alsook de achtste editie van hun ‘handelsbeurs.’

    De feesten namen op donderdag om 10 uur een aanvang met een Plechtige Eucharistieviering die opgedragen werd door E.P. De Brabander en muzikaal verzorgd door de Kon. Kunstkring ‘Edg. Tinel’ uit Mechelen en de wereldkampioenen, de Kon.Fanf. ‘St.-Cecilia’ uit Leest. In zijn toespraak sprak Gust Emmeregs de hoop uit dat de volksfeesten zouden worden als de tekst van het winnend lied van het jongste Eurovisiesongfestival ‘een beetje liefde, een beetje zon onder de mensen.’

    Burgemeester Vanroy rekende in zijn toespraak erop dat deze feesten feilloos zouden verlopen en dat ze zeker nog niet de laatste in de reeks zouden zijn. Na de receptie werden de feesten officieel geopend en trokken de genodigden, gevolgd door het talrijke publiek rond langs de 30 aantrekkelijke standen, die de handelsbeurs dit jaar telde.

    Nadat Radio Maeva  in de namiddag een rechtstreekse uitzending verzorgd had, was het op de avond de beurt aan een sliert artiesten om de vele aanwezigen een avondje ontspanning te bezorgen.

    Naast de handelsbeurs, die elke dag te bezoeken was en ook elke dag heel wat toeschouwers (en kopers) lokte, was er op vrijdag de schifting van het spelprogramma ‘Wie van de zes’ om de ‘trofee Louis Neefs’. Van de 24 aangekondigde verenigingen moesten er spijtig genoeg drie verstek laten gaan. Deze avond werd gepresenteerd door Connie Neefs en Luc Appermont.

    Op zaterdagnamiddag kwamen de wielerliefhebbers aan hun trekken in een wedstrijd voor nieuwelingen en tijdens de avond streden de 12 opvergebleven verenigingen voor de begeerde trofee. Na leuke spelletjes en opdrachten kwam de voetbalclub ‘SK Laar’ uit Hombeek als overwinnaar uit de bus. De Dorpsraad uit Muizen werd eervol tweede, voor de Culturele Kring van Groot-Mechelen, de Chiro van Leest, Volksdansgroep Korneel die vijfde eindigde.

    Op de slotdag van de feesten, kwamen de volksdansgroep Korneel, alsook de fanfares van Heffen, Hombeekplein, Battel en de turnkring ‘Moed en Kracht’ aan de beurt om hun kunnen te tonen in een folklorenamiddag.

    ’s Avonds kwamen niet minder dan 33 opkomende sterren tegen mekaar uit in een ‘Ontdek de Ster’wedstrijd. Die werd gewonnen door Dirk Thielens voor Frans Van Mierlo en Loeticia Simoens.

    Als slotstuk van de feesten werden de vele aanwezigen vergast op een show-optreden van de Nederlandse zanger Rob De Nijs.

    Gust Emmeregs, voorzitter van de Leestse Volksfeesten, samen met Louis Solie, Emiel Spruyt en Staf Van Ingelgem, die samen het feestcomité vormen, zijn er samen met de schare van een honderdvijftigtal medewerkers weer eens in  geslaagd alles tot in de puntjes te laten verlopen.

    Al de Leestenaars, en ook mensen uit de omgeving zien reeds uit naar de volgende organisatie van deze feesten en deze handelsbeurs.”     

     

     

    Foto’s :

    -De ‘Trofee Louis Neefs’.

    -Lucien Van den Brande uit Sint-Katelijne Waver versloeg Greg Moens in de spurt.

    -De kapitein van de winnende ploeg ‘SK Laar’ ontving de ‘trofee Louis Neefs’.

    -De winnaar van de ‘Ontdek de Ster’ naast organisator Emmeregs en presentatrice Connie Neefs.

    -De dames van V.V.Leest stonden ook In de programmabrochure van de Volksfeesten.

     











    27-01-2013 om 11:23 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1982 – 20,21,22 en 23 mei : 12de Leestse Volksfeesten met 8ste Handelsbeurs.

     

    Tijdens een persconferentie  begin mei stelde voorzitter van het feestcomité Gust Emmeregs het programma voor. “Elk jaar wordt gezegd : nu kan het niet beter meer, nu is men aan het toppunt. En toch zijn de Leestse Volksfeesten dit jaar nog meer speciaal dan andere, een spelprogramma voor verenigingen uit de omliggende gemeenten, wielerwedstrijd, een folklorenamiddag, een zangwedstrijd en een sliert vedetten.”

    GvM van 14 mei : “…let vooral op de laag gehouden toegangsprijzen : 125 fr. (donderdag of zondag) en 100 fr. (vrijdag of zaterdag). Kaarten kunnen in voorverkoop worden aangeschaft bij alle bestuursleden van de voetbalvereniging V.V. Leest, de organisator van dit reuzen-spektakel.

    De organiserende V.V.Leest is ontstaan dank zij de Leestse Volksfeesten. En het gaat de voetballende vereniging voor de wind. Zondag jl. werd de kampioenstitel in derde provinciale binnengehaald. De promotie zal ongetwijfeld tijdens de komende feesten gevierd worden. Tienduizend mensen worden tijdens de vier dagen op de feesten verwacht. Waar gaat die enorme winst naar toe, wou de pers weten ? Voorzitter Gust Emmeregs had daar een pasklaar antwoord voor. De feesten worden georganiseerd om de voetbalvereniging gezond te houden (wat niet van alle provinciale voetbalclubs kan gezegd) en bovendien om de eigen jeugdspelers, de toekomst van V.V. Leest, een opleiding te geven door bekwame vakmensen.

    Gust Emmeregs : ‘Wij hebben momenteel 170 aangesloten spelers, waaronder bijna 140 jongeren. Deze jongeren willen wij degelijk in de voetbalsport opleiden. Daarvoor betalen we ook de trainers die zich met de jongeren bezighouden. Voorts beschikken we over ongeveer 4 ha. speelvelden, die door ons zelf worden ongehouden. Na de training krijgen al de spelers een gratis drink aangeboden. Er is terugbetaling van het schoeisel voor alle spelers, er is het jaarlijks Kerstfeest waarbij spelers en ouders anzitten aan een banket en er zijn uitstappen met de jeugdploegen. Dit alles kost ons een bom geld. Maar het is goed besteed. Jaarlijks spenderen we aan de voetbalclub zo’n 580.000 fr. aan onderhoud en materialen. Onze club kan dit alles realiseerbaar houden, dank zij de Volksfeesten  die met het jaar alsmaar meer succes kennen. Ook willen we niet dat de Mechelse bevolking betaalt of moet opdraaien voor onze club, zoals dat bij zovele verenigingen het geval is. En vergeet bovendien ook niet dat de organisatie van dergelijk Volksfeestenprogramma honderdduizenden kost, het dus niet allemaal winst is wat binnen komt,’ aldus Gust Emmeregs.

    De voorzitter wijst ook op de enorme en belangloze inzet van 140 medewerkers, en dit gedurende vier dagen. Ook dit jaar moeten de medewerkers de reuzentent optrekken en de houten vloer van liefst 2.400 vierkante meter leggen en uiteraard ook afbreken.

    Voor de 8ste maal wordt aan deze feesten ook een handelsbeurs gekoppeld. Alle bezoekers aan de feesten worden langs deze beurs geleid, om zo de animatieruimte te bereiken. De crisis schijnt op dit gebeuren geen vat te hebben. Vorig jaar 22 standen, nu 30 standen op de handelsbeurs, die donderdag 20 mei, na de eucharistieviering in de tent, wordt geopend in aanwezigheid van het Mechels stadsbestuur.

    Vermelden we ook nog dat op de handelsbeurs het Comité ‘Vrienden van Louis Neefs’ een stand hebben, waarop –in primeur dan nog wel- de Louis Neefsherdenkingspenning kan gekocht worden. Er is ook nog een stand voorbehouden aan de Dienst Voorlichting van de stad Mechelen. Hier zullen de bezoekers voornamelijk geïnformeerd worden over aan de gang zijnde of geplande werken in Leest, Hombeek en Battel.”

     

    De expostanten :    

    Tuinmeubelen De Maeyer Louis Blaasveld, Fietshandel-kapsalon Nuytiens-Van Zaelen Leest, Boekhandel Kiliaen Duffel, Firma Wilinox St.-Kat.Waver, ABC-Bouwmarkt Heffen, Jos De Smet Verzekeringen Leest, Keukens Nicko Tisselt, Het Markt Boetiekje Willebroek, Albo Rumst, Peeters Emiel Raiffeisenkas Leest, W.V.R. In den arm Bloemen, Flor Haemhouts Verzekeringen Leest, Schoonheidsinstituut Imelda Mechelen, Geschenkartikelen Arielle Van Steen Leest, Kantelpoorten F. Tilley Kapelle-op-den-Bos, Onderhoudsproducten Firma Bosmans Beringen, Rijschool Sanderus Mechelen, AL AL Keukens Ramsdonk, Schrijnwerkerij G. Leten St.Antonius Zoersel, Fietsen Johan Van Asch Mechelen, TV’s Radio’s Francois Van der Aa Kapelle-op-den-Bos, Verwarmingstoestellen PVBA Nipaco Oudegem, Publiciteit J. Verminnen Breendonk, Drankcentrale Seeldraeyers Heffen, NV Eternit Kapelle-op-den-Bos.

     

    Foto’s :

    -Een aantal van de ruim 140 belangeloze medewerkers aan de 12de Leestse Volksfeesten.

    -Enkele van de vele vedetten : Paul Anderson, Luc Appermont, Connie Neefs en Rob De Nijs.

    -Links : ‘Fancy’, midden Vader Abraham, rechts Mieke.

    -Aan de folklorenamiddag nam ook de Leestse volksdansgroep Korneel deel.

    -Beeld van de Handelsbeurs.











    27-01-2013 om 11:14 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1982 – Zondag 16 mei : Vevoc Volleybaltornooi op het Parochiecentrum

     

    “Voor de negende opeenvolgende maal richtte Vevoc een volleybaltornooi voor mannen in, dit onder impuls van duivel-doet-al Fons Huysmans, die eens te meer voor een perfecte organisatie zorgde. De twaalf ingeschreven ploegen, vooraf door lottrekking ingedeeld in drie groepen, trachtten zich elk volgens zijn eigen mogelijkheden en spelkwaliteiten te plaatsen voor de finale-poules.

    Van de beide ingeschreven Vevoc ploegen slaagde er geen in zich te plaatsen voor de strijd tussen de eerste vier, evenmin trouwens als de gelegenheidsploeg van de Chirojongens. Deze laatsten zouden slechts met veel moeite de rode lantaarn overlaten aan de Milac-ploeg van Kapelle-op-den-Bos. In de reeks voor de vijfde tot de achtste plaats kwam het dan tot een derby tussen Leest A en Leest B, na een sportieve wedstrijd verdiend door de A-ploeg gewonnen. De finale werd dan gespeeld door de Filo’s uit Londerzeel die reeds tweemaal het tornooi wonnen en A.B.B.Mandarijn uit Kapelle-op-den-Bos, winnaar van de vorige uitgave.

    Deze laatste wonnen opnieuw met twee sets tegen één, na een spannende wedstrijd, en mochten dan ook de beker van de stad Mechelen in ontvangst nemen. (‘DB’, mei 1982) 

     

    1982 – 17 mei – Gazet van Mechelen :

     

                “Titel is binnen voor Leest

                Bloemen voor VV Leest dat, door haar gelijkspel thuis tegen VK Heindonk, de

                kampioenstitel op de laatste speeldag van de competitie in de wacht sleepte.

                De promotie zelf is meer dan verdiend, want Leest nestelde zich van de eerste

                speeldagen al in de kopgroep van de rangschikking.

                De ploeg van speler-trainer Van den Broecke werd vrij snel leider, en pas zeven

                 speeldagen van het einde moest VV haar leidersplaats aan Walem afstaan, maar

                na een spannende eindstrijd heroverde Leest die begeerde eerste plaats.

                Gisternamiddag in haar allerlaatste wedstrijd, moest het geel-blauw VK Heindonk

                partij geven.

                Eigenaardig genoeg was dat juist de ploeg waar Leest haar kampioenstitel heeft

                aan te danken.

                Heindonk behaalde immers dit seizoen tegen Walem, de onmiddellijke

                promotieconcurrent van Leest, een knappe vier op vier.

                Daaronder ook de enige thuisnederlaag die Walem dit seizoen opliep.

                Woorden van lof voor Leest vanwege Heindonk, maar dus ook andersom.

                VK Heindonk maakte het Leest nochtans erg moeilijk en sleepte uiteindelijk een

                gelijkspel in de wacht. Alleszins een pluim voor Heindonk, dat het spel eerlijk

                speelde door Leest ernstig partij te geven.

                De thuisploeg verdiende evenwel in de slotminuten de volle inzet.

                De Maeyer hield het leder met zijn hand uit het doelvlak, maar scheidsrechter

                Van der Velde had blijkbaar niets gezien.

                Aan dat ene punt had Leest evenwel genoeg om kampioen te worden.

                “Wij zijn dit jaar ambitieus vertrokken, blijkbaar terecht. Wij trokken vijf spelers

                aan en die verwierven allen een vaste plaats in het elftal.

                Dat geluk moet je hebben, want echt een ploeg kopen gaat niet.”

                De meest omringde speler in het feestgewoel was wel speler-trainer Van den

                Broecke.

                “Ik ben naar Leest gekomen, omdat die ploeg duidelijk hogerop wilde.

                Ik heb hier nog een jaar voor de boeg en wil alleszins in tweede provinciale nog

                iets bewijzen. Daarna zien we wel.

                Eergisteren legde ik mijn laatste testen af voor mijn Heizeldiploma, en met dat

                diploma op zak wil ik hogerop als trainier, liefst met VV Leest.   

                         Marc Rochtus”

     

                In hun negenjarig bestaan kregen de mensen van VV Leest reeds heel wat emoties

                te verwerken. Meestal in gunstige zin. Al voor de derde keer kon er naar een hogere

                reeks overgestapt worden.

                Aanvankelijk uitkomend in vierde provinciale kon spoedig de stap naar derde

                gezet worden en voor een viertal seizoenen zelfs naar tweede doorgestoten

                worden. Maar daar beleefde men spoedig een van de zwartste dagen uit het

                clubbestaan. Gust Emmeregs daarover :

                “Iedereen zal zich die rampzalige wedstrijd op Meerhof nog herinneren waar wij

                twee van onze beste aanvallers kwijt speelden, Marivoet, de schrik van de

                verdedigingen verdween voorgoed van het voetbalterrein en Robert Boonen

                haalde na zijn strafperiode niet meer de glans van voordien. Ik ben ervan

                overtuigd dat wij zonder deze rampdag nu nog altijd in die tweede reeks zouden

                gefungeerd hebben. Nu staan we weer even ver als vier jaar geleden maar dat

                heeft ons enorme inspanningen gekost. Hopelijk gaan die volgend seizoen

                renderen.”    

     

     

    Foto’s :

    - Vreugde en gelukwensen voor de kampioenen. Op de voorgrond Maria Emmeregs, zus van voorzitter Gust, met bloemen voor de latere sponsor Jean Vos.

    -Ook de jeugd van VV Leest vierde mee.

     





    27-01-2013 om 10:55 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1982 – 13 mei : HERDENKINGSPENNING LOUIS NEEFS IN PRIMEUR OP

                                 LEESTSE VOLKSFEESTEN (foto)

    Het Laatste Nieuws :

     “Tijdens de twaalfde Leestse Volksfeesten zal de herdenkingspenning Louis Neefs in primeur te koop aangeboden worden. Deze penning, ‘Klokken in de Wind’ genaamd, wordt uitgegeven met medewerking van het gemeentebestuur van Mechelen en van Gierle.

    De opbrengst (10%) zal ten goede komen aan het Comité ‘Vrienden van Louis Neefs’, om onder meer het Louis Neefs-monument mee te financieren.

    De voorzijde van de penning vertoont de kunstenaar die, samen met zijn echtgenote, zo tragisch om het leven kwam. De achterzijde geeft ht monument weer dat op 8 augustus (de verjaardag van de zanger) te Mechelen zal onthuld worden.

    ‘Klokken in de Wind’ is ook de benaming van het op te richten monument, dat zelf door de betreurde zanger en gemeenteraadslid te Mechelen, werd ontworpen.

    Deze penning kan in de komende handelsbeurs tijdens de Volksfeesten aangeschaft worden in de daartoe speciaal opgerichte stand ‘De Vrienden van Louis Neefs’.

    Ook de laatste 100 prachtige zeefdrukken van Louis Neefs worden aan 1.000 fr. per stuk (zonder omlijsting) te koop aangeboden.

    Van de Louis Neefs-penning worden 3.000 bronzen en 1.000 zilveren exemplaren op de markt gebracht. De bronzen penningen, verpakt in een plastiek kapsel, zijn verkrijgbaar aan 250 fr. De zilveren penning (met ongeveer 24 gram fijnzilver) kan bekomen worden aan 2.475 fr. en is verpakt in een cassette. De penningen hebben een diameter van ongeveer 4 cm.

    Na de primeur-verkoop op de Leestse Volksfeesten zijn de penningen nadien verkrijgbaar in alle banken te Mechelen en te Gierle. L.D.N. “

     

    1982 – Zaterdag 15 mei : Zes Uren Loop – 2de Prestatieloop Jef Ramaekers (zie folder)

                Tussen 10 en 16 uur kon iedereen die wou komen meejoggen.

                Onkosten : 30 frank.

                Organisatie : vzw Pro Atletiek en De Sportvrienden Leest.

                Er werd gelopen langs Ten Moortele en de Vinkstraat.

                De kleedkamers bevonden zich in de gemeenteschool naast het oud gemeentehuis.

                (Voor Allen)

     

    1982 – “Op 16 mei trokken de mannen van de Boerengilde van Leest op bedevaart naar

                Hanswijck. Met baard en snor stapten ze ter ere van Onze Lieve Vrouw door de

                straten van Mechelen. Men zou er bij deze gelegenheid een spel kunnen op na

                 houden “wie is wie”. Al bij al deden onze deelnemers het met overgave en

                zagen hun deelname werkelijk als bedevaart.”

                (De Band, februari 1983) 

     

    1982 – Zondag 16 mei : 8-WIJKENFIETSTOCHT van SP-Afdelingen

     

    SP-Afdelingen Battel, Battelsesteenweg, Half-Galg, Heffen, Hombeek, LEEST en Schonenberg-Brusselsesteenweg nodigen U uit op hun DERDE

                                                          8-WIJKENFIETSTOCHT

    Men kan vertrekken van één der onderstaande wijklokalen vanaf 10u00 tot 15u00. Over een toeristische omloop van ongeveer 30 km., doorheen de 8 wijken dient men een 16 vragen op te lossen en 8 proeven uit te voeren (plezierig en leerzaam, nooit te moeilijk). De antwoorden kunnen binnengebracht worden tot 18u00 in één van de wijklokalen.

    Echt een gezellige dag/namiddag voor gans het gezin !

    De deelnemingsprijs bedraagt 20 frank.

    Talrijke individuele prijzen zijn voorzien, speciaal trofeeën zullen uitgereikt worden aan : de best geklasseerde vrouw/man, de wijk/vereniging/groep met de vijf best geklasseerde deelnemers, de wijk/vereniging met het grootst aantal geklasseerde deelnemers…

     

    Wijklokalen :

    Café Stella, Brusselsesteenweg Mechelen

    Café Forum, Leestsestwg 1 Hombeek

    Café St.Cecilia, Dorpsstraat Leest

    Café Bij Joske, Heindonksesteenweg Heffen

    Café Duivenlokaal, Kazernestraat Heffen

    Café Wit Peerd, Gentsesteenweg 2 Battel

    Café Nova, hoek Koolstraat/Nattenhofstraat Mechelen

    Café Stenenmolen, Brusselsesteenweg Mechelen.

     

    Prijsuitreiking in de Stedelijke Lagere School, Battelsesteenweg om 20 uur.

    (Folder)  

     

    Bijgev. :

    -De penning ‘Klokken in de Wind’.

    -Folder van de ‘Zes uren Loop’.





    27-01-2013 om 10:47 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1982 – Zondag 9 mei : Fietstocht van KVLV en L.G. naar Impe

     

    1982 – Maandag 10 mei :  C.V.P – Kieslijst

    Het partijbestuur van de CVP-afdeling Mechelen riep op maandagavond 10/5 een bijzondere vergadering bijeen. Dit in verband met de samenstelling van de modellijst waarmee de partij te Mechelen naar de eerstkomende gemeenteraadsverkiezingen gaat.

    Op nummer 1 van deze modellijst stond burgemeester Jos Vanroy, gevolgd door Jean Charlier, Fons Vanstappen en Patrick Backx. De eerste Leestenaar op de lijst was Gust Emmeregs op de 8ste plaats. Op 13 stond de van Leest afkomstige Julia Vivijs-Lauwens en op de 18de plaats stond Louis Vloebergh.  

    Het Leestse CVP-bestuur bestond uit : Karel Duysburgh, Herman De Neve, Mark Spoelders, Georges De Laet, Leonie De Laet-Windelen, Frans De Prins, Jan De Prins, Louis Solie, Emiel Spruyt, Alfons en Jerome Verbruggen.

    Gust Emmeregs, geboren te Mechelen op 18 augustus 1940 en gehuwd met Anny Vervloet woonde in de Tisseltbaan nr. 44. Na zijn middelbare studies behaalde hij met succes een diploma van boekhouder. Hij was werkzaam in de firma Eternit als handelscorrespondent en sinds 1962 bedrijvig in de politiek. In 1970 werd hij gemeenteraadslid te Leest en na de fusie te Mechelen. Gust was ook ondervoorzitter van de V.V.V. Heerlijkheid Mechelen, lid van  de werkgroep voor de middenstand te Mechelen, van de Nationale programmaraad van de L.B.C.  Secretaris van de ondernemingsraad en voorzitter S.D. bedienden NV Eternit.

    Stichter en afgevaardigde bestuurder van V.V. Leest, Voorzitter van de Leestse  Volksfeesten en de handelsbeurs. Stichter van de Volksdansgroep “Korneel”, coördinator van de Leestse Guldensporenviering en van het comité “Vrienden van Louis Neefs”.

    Hij was ook beheerder van de “Mechelse Goedkope Woningen”.

    Van Gust werd gefluisterd dat hij een half miljoen frank zou gespendeerd hebben aan de kiescampagne in 1982. 

    Louis Vloebergh maakte zich in de fusiegemeenten Zennekant vooral verdienstelijk in het verenigingsleven. Bestuurslid of lid van heel wat verenigingen, stichter en sinds 10 jaar             voorzitter van VEVOC. Voorzitter van de jaarlijkse massajeugdcross te Leest, afgevaardigde in sport- en feestcomité Mechelen. Louis was ook raadslid van het O.C.M.W.    

     

    V.U.-Lijst

    In juli werd de Volksunielijst bekend gemaakt : op de eerste plaats stond Oscar Renard, gevolgd door Kris Van Esbroeck en Firmain Verlinden. De populaire Hombeekse dokter Walter Jespers fungeerde  als lijstduwer.

    Op de 11de plaats Karel Mertens uit de Kerkenblokweg, op 17 Godelieve Pintens, echtgenote Jean Van Moere, Kapelseweg 156 Leest, op 29 Toon Sneyers,  Kerkenblokweg Leest en op 31 Tony Baarendse uit de Juniorslaan.

     

    S.P.-Lijst

    In augustus volgde de SP : Jef Ramaekers leidde de lijst voor Georges Joris en Hilda Vanderaerschot. Op 15 stond Leestenaar Jef Vloeberghen.  

     

    P.V.V.-Lijst

    Deze lijst werd getrokken door Luc Van de Velde, Raymond Vanderwaeren en René Blavier.

    Op de PVV kieslijst stond Leestenaar Marcel Diddens als 18de kandidaat. Hij maakte propaganda met zijn “Marcel DIDDENS comité”.  Op 29 stond Emiel Vloebergh.

     

    Bij deze eerste gemeenteraadsverkiezingen na de fusie waren er 41 zetels beschikbaar.

    De SP zou er 14 van binnenhalen, de CVP 15, VU 6, Agalev 1 en PVV 5.

    Jef Ramaekers (SP) zou burgemeester worden en O. Renard (VU) 1ste schepen  en L. Van de Velde (PVV) 2de schepen.

                    (DMW,15/7/82 en diverse folders)   

     

    Voorkeurstemmen

    Jos Vanroy zou voor de CVP 5.099 voorkeurstemmen binnenhalen, Gust Emmeregs 1269, Julia Vivijs-Lauwens 746 en Louis Vloebergh 888. 

    De CVP zou drie zetels verliezen ten opzichte van 1976.

    Voor de VU haalde Karel Mertens 156 stemmen binnen, Godelieve Pintens-Van Moer 187,  Antoon Sneyers 87 en Tony Baarendse 80.

    Bij de SP kreeg Jef Ramaekers 4.451 stemmen en  Leestenaar Jef Vloeberghen 479 stemmen.

    Marcel Diddens behaalde 194 en Emiel Vloebergh 47 stemmen.

     

    Details over o.a. de kiespropaganda van de Leestse kandidaten en hun partijen in deze Kronieken : zie 10 oktober.        

     

    1982 – 11 mei  - Gazet van Mechelen :

     

                “Leest zeker en Walem met één voet in tweede provinciale.

                Op de voorlaatste speeldag van de competitie heeft VV Leest zekerheid gekregen

                omtrent haar promotie naar tweede provinciale.

                Ondanks de matige verrichting op het veld van Zennester Hombeek won de ploeg

                van speler-trainer Van den Broecke verdiend.

                Zennester trad aan met een fel verjongde ploeg, liefst zeven juniores, en die boden

                kranige weerstand. Pas in de laatste minuut van de wedstrijd kon Vos met een

                tweede doelpunt alle twijfel wegnemen.

                (...)”

     

    1982 – 12 mei – Het Laatste Nieuws :

     

                “Miniemen van Leest winnen Van Loey-Cup. (foto)

                Vorig weekeinde wonnen de miniemen van Leest de finale voor de Van

                Loey-Beker op Sporting Mechelen.

                Tegenstander Zemst werd met zes-één duidelijk geklopt.

                Daarmee zet Leest de trend van de wederopstandig verder, die door de

                fanionploeg wordt ingeluid onder trainer Julien Van den Broecke.

                Die Van den Broecke is overigens een man met een verleden als hogere

                klassevoetballer. Hij stond vanin zijn jeugdperiode in de fanionploeg van

                AA Gent.

                Van den Broecke maakte in 1971 deel uit van de merkwaardige Belgische

                Militairen, die een hele maand in Zaïre hebben getoerd en er merkwaardige

                matchen speelden. In dat elftal zaten nog enkele figuren die te Mechelen en

                omstreken bekend zijn. Paul Dens (Racing Mechelen) was er een beste vriend

                voor Van den Broecke, en behalve de huidige kastelein uit de Dijlestad omvatten

                de “Jassen ‘71” ook nog Etienne Orens, de latere speler van Racing Mechelen

                die ondertussen in de Limburgse provinciale klassen bezig is aan het opbouwen

                van een trainersloopbaan.

                Dat alles voert ons ver van het ambitieuze Leest, dat voor volgend seizoen een

                oogje heeft op ...Willam Selleslagh.

                -W.Rn.”

     

    1982 – 13 mei – Het Laatste Nieuws : Geert De Bruyn won te St.-Kat.Waver

                Leestenaar Geert De Bruyn was de snelste in de nieuwelingen koers

                te Sint Katelijne Waver.

     

    Foto’s :

    -De miniemen van Leest die de finale wonnen van de Beker Van Loey. (HLN)

    -De zegevierende aankomst van Geert De Bruyn in Sint-Katelijne Waver.

     





    27-01-2013 om 10:33 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1982 -  2 mei : “Speldenprikactie” Chiro

                In het kader van “wij in de gemeente”.

     

    1982 – Dinsdag 4 mei : Bedevaart naar Scherpenheuvel, vertrek 09u30

     

    1982 – 6 mei : Overlijden van Henri Verschuren. (foto)

                

    ‘Rik van den Do’ was herbergier op de Heide.

    In de tijd toen de Kon. Fanfare St.-Cecilia repetities had op de Heide zorgde Rik ervoor dat de kachel rood gloeiend stond tegen het uur dat de repetitie begon, dat de tapkranen in orde waren… Na de repetitie hielp hij dan nog haring bakken samen met wijlen Louis Alewaters.

    Rik was een hevige fan van de fanfare. Op een muziekwedstrijd in Humbeek was hij eens zo kwaad nadat de uitslag was meegedeeld dat hij iedereen optrommelde en van het feestterrein weghaalde.

    Rik was een goed lid en rijk is hij niet geworden omdat hij zoveel weggaf aan zijn buren en aan de muzikanten en leden van St.-Cecilia.

    En paar weken later overleed een zoon van Rik Verschuren, Albert Verschuren, beter gekend onder de naam ‘Rikske’ of ‘Rie’. Een bugelspeler van dezelfde fanfare

    Rikske was een stille jongen. Als hij iemand kon helpen met het repareren van een auto deed hij dat !

    (Tijdschrift van St.-Cecilia, juli 1982)

     

    Henri Verschuren was te Leest geboren op 23 december 1904 en gehuwd met Maria ‘Mieke van den Do’ Van den Heuvel die hem twaalf kinderen schonk waarvan er twee vroegtijdig overleden. De oudste werd in 1928 geboren, de jongste Ludo, de voorzitter van S.K.Leest, in 1952, een verschil van 24 jaar. Mieke was 46 toen ze haar jongste kreeg (meer over ‘Mieke van den Do’ in deze Kronieken 1/5/1983).

    De Verschurens hebben zich te Leest meer dan 300 jaar ononderbroken kunnen handhaven. Hun stamboom reikt tot het jaar 1650 bij het echtpaar Gillis Verschuren-De Keyser.  

    ‘Rik van den Do’ was een zoon van Jan Gregoor (‘Wannes’ of ‘den Do’) en Anna Constantia ‘Stans’  Fierens. Naast cafébaas was hij ook groentenhandelaar. In 1933 was hij één van de zeldzame vrachtwagenbezitters in de gemeente. Daar bracht hij de voortbrengsels van de Leestse boeren naar de groentenhalle. Later werd hij de eerste officiële vuilnisophaler in het dorp. Schuinsover hun herberg in de Juniorslaan, bezaten ze een grote garage die ook dienst deed als opslagplaats en naast de repetities van de ‘Blekken’ ook als locatie om bals in te houden. Dan huurden ze een orgel en daar kwam veel volk op af.

    ‘Rik van den Do’ overleed te Leest op 6 mei 1982.

     

    “Hij was een mens om van te houden, een onvermoeibaar werker, een eerlijk en eenvoudig man. Geen moiete en geen werk, zelfs tijdens de oorlogsjaren is hem te veel geweest om de toekomst en het welzijn van zijn kinderen te verzekeren.

    Ondanks de weinig vrije tijd was hij steeds bereid zijn evenmens te helpen. Wie in nood was kon bij hem terecht…”  Warme woorden uit zijn doodsprentje.

     

    De zoon die kort nadien overleed was Albert Rik Verschuren. Hij was te Leest geboren op 6 januari 1940 en overleed in de Sint-Rafaëlkliniek te Leuven op 15 juni 1982.

    Ook zijn gedachtenisprentje was veelzeggend :

    “Immer opgewekt en vol levensmoed, betekende hij menig keer een straaltje zon in het leven van medemensen. In alle eenvoud waart gij een voorbeeld van milde toewijding en onvermoeibare werkkracht. Het is veel te vroeg dat deze man van ons heengaat, maar wij kunnen niet geloven dat alles wat hij voor ons gedaan heeft vergeefs is geweest…”

     

    1982 – 6 mei : De Kapelwagen van Oostpriesterhulp kwam rond.

     

    1982 – Zaterdag 8 en zondag 9 mei : Vlaamse Kermis

                Die dagen werd in de Stedelijke Lagere School, Ten Moortele 2 te Leest, een

                Vlaamse kermis gehouden.

                De opbrengst werd volledig besteed aan schoolreizen en schooluitstappen

                van de leerlingen.

                Op zaterdag startte het mini-voetbaltornooi voor Leestse wijkploegen.

                Hieraan namen VK Dorp, FC Heide, SC Biest, RC Vinkenmolen en Standard

                Hoogveld deel.

                Vanaf 16 uur bouwden leerlingen van de eerste klas en jonger op de speelplaats

                zandkastelen en om 17 uur startte een mini-voetbaltornooi voor schoolploegen.

                Er waren ploegen uit Heffen, Hombeek, Walem en Leest.

                Op zondag was er een mini-basketbaltornooi voor schoolploegen.

                In de gymzaal van de school gaven de leerlingen van de eerste tot en met de derde

                klas demonstraties gymoefeningen.

                Vanaf 16u30 kon oud en jong deelnemen aan volksspelen en In het gelegenheidscafé

                kon men naar hartelust een pintje drinken, koffie of frisdrank krijgen, taart en

                hot-dogs bekomen...

                De organisatie berustte in handen van de Vriendenkring van de Stedelijke Lagere

                School Leest, met medewerking van de leerkrachten.

     

    Foto’s :

    -Henri Verschuren en Maria Van den Heuvel bijgenaamd ‘Rik en Mieke van den Do’.

    -Doodsbrief van ‘Rik van den Do’.

    -Nog een mooie herinnering aan Albert ‘Rie’ Verschuren : het prentje van zijn Plechtige Communie..

    -Uit de folder van de ‘Vlaamse Kermis’ van de Stedlijke Lagere School.

    -Op de Vlaamse Kermis amuseerden de kleinsten zich met het bouwen van zandkastelen.











    25-01-2013 om 13:22 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1982 – Donderdag 15 april : K.L.J. bracht een bezoek aan de Kazerne van Peutie

     

    1982 – 25 april : EERSTE COMMUNICANTEN

     CLYMANS Fabienne, COULIER Ann, DAELEMANS Werner, DE HONDT Heidi, DE PRINS Wim, DE ROOSTER Bart, DE SMET Jo, DE WINNE Petra, DURAN Isabelle, FONTEYN Jurgen, GEERTS Herman, HULSMANS Annick, MEYSKENS Sandra, NEEFS Gunther, PLASQUI Filip, PLASQUI Lieve, PEETERS Gunter, SELLESLAGH Wendy, SERDONGS Liesbeth, SMETS Hilde, SPRUYT Liesbeth, STOKMANS Debby, TEUGHELS Ronny, VAN BOSCH Tom, VAN INGELGEM Wim, VAN LAENEN Ivan, VAN MOER Tom, VAN ROMPAEY Veronique, VAN STAVEREN Natacha, VAN CAUWENBERGH Saskia, VERBRUGGEN Marina, VERBRUGGEN Tinneke en VLOEBERGH Daniel.

     

    De PLECHTIGE COMMUNICANTEN dat jaar waren :       

    Christiane VAN WINGHE, Els NUYTIENS, Anja DE PRINS, Sonja DE PRINS, Ilse DIDDENS, Nancy VAN DEN HEUVEL, Ann DE PRINS, Marleen VERBRUGGEN, Linda VAN BOSCH, Sonja DAELEMANS, Goedele en Ingeborg DURAN, Sarah STOCKMANS, Ingrid VERBRUGGEN, Hilde SIMONS, Kurt SPOELDERS, Koen VERBRUGGEN, Pascal PUTTEMANS, Chris VAN DEN HEUVEL, Johan TEUGHELS, Benny PEETERS, Dries DUYSBURGH, Christoph BERNAERTS, Pascal SPRUYT, Daysy SPRUYT, Peter FRANS, Patrick DE SCHOUWER, Ronny DE SCHOUWER, Conny DE SCHOUWER, Geert DE WIT, Werner HUYS, Michel DE BROEY, Inge DE WIT, Koen DE WIT, Peter COOL.

    (‘De Band’, april 1982)

     

    1982 – 24 april : Speler-Trainer Van den Broecke onklaar bij Leest

     

    “Nadat het geruime tijd de indruk had gewekt dat het vlot naar de titel zou stevenen is V.V.Leest de jongste weken echt door pech gedwarsboomd. Nu zal het bovendien zijn voornaamste aangeworvene, speler-trainer Julien Van Den Broecke, zeer waarschijnlijk voor de rest van de competitie moeten missen en dat is vanzelfsprekend een dikke streep door de rekening ofschoon de promotiekans daarmee nog niet bepaald verspeeld is.

    Na het uitvallen van Van Den Broecke verloor Leest plots driemaal achter elkaar. De spierscheuring leek daarna niet zo ernstig als aanvankelijk gevreesd werd en tegen Katelijne liep hij er al terug bij met als gevolg 3-0 winst. Maar in de topper op Blaasveld kort voor tijd weer ‘out’. Julien zelf daarover :

    ‘Het leek allemaal dik in orde maar nu besef ik dat het beter ware geweest van nog wat te wachten. Met die nederlagen zag men me er graag zo vlug mogelijk terug bij. Maar nu zal er dit seizoen niets meer van in huis komen. Na de dokterstest : twee weken volledige rust en in de volgende zes zeer waarschijnlijk nog geen competitie. Dat doet dus de deur volkomen dicht. Toch hoop ik en ben er zelfs van overtuigd dat we toch de promotie halen.’

    Buiten het voetbal is Julien Van Den Broecke (26/4/1948) als technisch ingenieur (bouwkunde) werkzaam bij het ministerie van Openbare Werken en thans betrokken bij de uitbreiding van de haven van Antwerpen aan de linker Scheldeoever. Hij vindt het zeer prettig. Ook met zijn erg knappe echtgenote Marie-Rose en zijn twee zoontjes : de tienjarige Paul en de ongeveer één jaar jongere Julian. Hij behoorde vroeger lange tijd tot de kern van Gantoise.

       Warre Van Ranst.” (HLN,24/4/82).

     

    1982 – 28 april – Het Laatste Nieuws :

     

                “Geert De Bruyn uit Leest handig en snel te Bornem.

                ...Snelle en handige winnaar Geert De Bruyn uit Leest, legde het ons als

                volgt uit :

                “In de voorlaatste draai was ik op kop geraakt maar ik oordeelde het toch

                nog wat te vroeg om alles te geven. Greg Moens uit Willebroek, die na zijn

                ziekte nu ook weer blijkbaar sterk begint te rijden, kwam dan samen met

                een paar anderen naast en lichtjes over mij. Op het laatste rechte stuk ben

                ik er dan terug overgegaan en dat was goed voor een derde seizoenzege...”

                Het betrof hier een nieuwelingenwedstrijd.

     

    1982 – 30 april tot 2 mei : Vevoc-Weekend Retie

    In Vakantiehuis De Linde, Kasteelstraat Retie organiseerde Vevoc een weekend voor haar leden. Op het programma : wandelen, diverse sporten (voetbal, volleybal, basket, fietsen, petanque, badmington, kegelen, minigolf..), een kwisavond, H. Mis in de abdij van Postel gecombineerd met een wandeling in de omgeving en een wandeling naar de Beverdonkse heide… (folder)

     

    1982 – 1 mei : Jubileumfeest Louis en Stephanie Van den Heuvel-Van den Broeck (foto)

                50 jaar, bruid en bruidegom, heten U van harte welkom.

                Zet U allen rustig bij, het smake U dat wensen wij.

                Overkijk het menu, sla ook een kruis,

                maak het U gezellig, en doe als thuis.

     

                Wij beginnen het gerecht met een lekker voorgerecht :

                GARNAALCOCKTAIL

                De soep werd speicaal gebrouwd voor het koppel dat nu 50 jaar is getrouwd :

                TOMATENROOMSOEP MET BALLETJES

                Varen doen ze met zijn twee, Heer geef hen lieve matroosjes mee :

                HUWELIJKSBOOTJES

                Vliegende schotels brengen U thans :

                GEMENGD GEBRAAD EN ROSBIEF mee,

                KROKETTEN, WORTELEN, ERWTEN, BOONTJES

                Met IJSROOM heerlijk koel verfrissen we gans de boel.

                Nu zet Stephanie en Louis heel gezwind ons avondfeest met een dansje in.

                God zij dank, voor spijs en drank, aan ’t paar, zij leven lang.

                (Uit het Feestmenu)

     

    Louis Van den Heuvel (‘Louis van Jang van Soy Van den Heuvel’) was te Leest geboren op 6 september 1908 en hij overleed in het O.L.Vrouwziekenhuis te Mechelen op 7 oktober 1989.

    “Vader is er niet meer…Maanden geleden is het begonnen…Gevallen met de fiets, heup gebroken. Nadien was het voortdurend over en weer van thuis naar de kliniek, tot op die kille zaterdagavond, toen was het zo ver…

    Als geboren buitenjongen was hij een echte natuurmens. Zo lang hij kon was zijn tuin zijn leven, zijn trots. Altijd was hij tevreden, maar een keiharde doorzetter voor zichzelf.

    Een stille, eenzame fietser langs de Mechelse wegen…eenmaal per week lootjes gaan kopen was een diep menselijke betrachting om eens te winnen.

    De oorlog had diepe groeven bij hem achtergelaten. Hij mag dan ook met recht en rede een oud-strijder in hart en nieren genoemd worden.

    Zijn diep christelijk geloof, zijn voortdurend gebed kwam vooral naar boven bij de bedevaart van Scherpenheuvel…” (Uit zijn doodsprentje)

    Louis was bestuurslid van de N.S.B-afdeling Leest en één van de legendarische

    bedevaarders naar Scherpenheuvel. In 1940 deed hij aan ’t front een belofte : als hij heelhuids uit de oorlog kwam, zou hij te voet naar Scherpenheuvel gaan zolang hij kon.  In 1984 ging hij voor de zestigste maal ! (zie deze Kronieken : juli 1984)

    Die tochten verliepen toen niet altijd rimpelloos. Zo verbrandde hij in 1926, bij een ongeval op zijn werk, één zijner voeten. Het gebeurde in de week van de tocht.

    “Ne goeie windel rond, niemand die dat wist en onderweg regenen, regenen. Maar het schoonste van de zaak : na acht dagen was mijne voet genezen !”

    Nadat te Leest de jaarlijkse voetgangers-bedevaart was afgeschaft ging Louis enkele keren moederziel alleen, later vervoegde hij de bedevaarders van Tisselt.

    Deze mannen huldigden hem bij zijn 60-ste bedevaart. Bij die gelegenheid kreeg Louis een tinnen schotel van “het logement”, een medaille van het bedevaartsoord en een brandglasraam met O.L.V van Scherpenheuvel van de bedevaartgroep uit Tisselt.

    In 1970 was Louis Van Den Heuvel de enige van de 'kompagnie' die te voet ging, vijftien “bedevaarders” gingen met de autobus...

     

    Joanna ‘Stephanie’ Van den Broeck was te Blaasveld geboren op 30 mei 1912 en ze overleed te Sint Jans-Molenbeek op 5 augustus 2004.

     

    Foto’s :

    -De ‘Kompagnie van  Scherpenheuvel’, jaren ’50.

    -Louis en Stephanie Van den Heuvel-Van den Broeck gekiekt voor hun woning in de Elleboogstraat.    

     





    25-01-2013 om 13:07 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1982 – 10 april – Gazet van Mechelen :

     

                “Leestenaar Dirk Van Dam in vorm tegen mei.

    Dirk Van Dam werd geboren in Herentals, maar woont in de Dorpsstraat 20 te Leest.

    “Ik kom pas echt in vorm wanneer het warme weer zich aanmeldt, in regen of koude rij ik niet zo graag. Dit jaar had ik graag de vorm wat vroeger te pakken gehad, gezien het nu mijn tweede jaar als liefhebber is. Ook de sterrit in Hombeek speelt hierbij een grote rol.
    Gewoonlijk begin ik pas in het begin van het seizoen te trainen met een klein verzet. Dit jaar was ik, op raad van mijn vader, groter begonnen, om sterker te worden.

    Dit heeft mij echter parten gespeeld. In het begin van het seizoen ging het goed tot de Grote Prijs van Bodson in Pécrot. Daar is een stekende pijn in mijn bil komen opdagen en daar heb ik nu nog last van. Door teveel grote koersen in het begin van het seizoen heb ik mij denkelijk geforceerd”, vertelt de vlot pratende Dirk.

    In 1977 is Dirk beginnen koersen bij de nieuwelingen maar moest zich tevreden stellen met één prijs binnen de eerste tien. Het tweede jaar bij de nieuwelingen een vijftiental keren bij de eerste vijf, maar geen overwinning.

    “In 1977 werd ik junior en na een aanpassingsperiode behaalde ik terug regelmatig prijzen binnen de eerste vijf.

    Door de speciale zorg van mijn kinesist kwam er op het einde van 1979 toch nog een palm mee naar huis. Die winter heb ik mij dan biezonder op het fietsen toegelegd door regelmatig in de bossen te gaan lopen en te gaan cyclocrossen, maar niet in competitie.

    De vruchten heb ik daar ook van geoogst want in 1980, op de 54 koersen was ik 48 maal bij de eerste tien met 11 overwinningen erbij.”

    Het vorige seizoen heeft Dirk gesukkeld met een chronische bronchitis, wat practisch heel zijn jaar in het niet heeft doen opgaan.

    Op het einde van het seizoen heeft hij nog enkele prijzen kunnen behalen in de criteria waar de afstand niet te groot was.

    “Tegen mei hoop ik de vorm terug te pakken te hebben om mijn kansen te kunnen verdedigen in de “Grote Prijs Jef Vloeberghen” in Leest en ook in de “Grote Prijs Jef Ramaekers” in Heffen. Het weer zou echter wel  mogen verbeteren om na mijn dagtaak als postbode in het Brusselse nog voldoende kilometers te kunnen trainen. Wat ik nog graag zou hebben is dat de organisatoren van liefhebberswedstrijden wat meer nationaal zouden organizeren om te vermijden van altijd tegen een Nederlands blok te moeten rijden.

         FDB”

     

    1982 – 11 april – Gazet van Mechelen :

     

                “Mechelaar bekent 91 inbraken.

    De opsporingsdienst van de Mechelse politie heeft een 28-jarige Mechelaar voorgeleid.
    Bij de ondervraging bekende Jean-Pierre R., Boucherystraat te Mechelen, tot op heden 91 inbraken, hoofdzakelijk in de Mechelse regio.

    (...)

    Scholen, zwembaden, sportzalen, voetbalchalets, telefooncellen, herbergen konden de voorbije 16 maanden op zijn ongewenst bezoek rekenen.

    Ook te Leest was hij actief...”

     

    1982 – 11 en 12 April : “Posse Leest”

                Geen al te best weer dit jaar en de traditionele vermakelijkheden werden

                voor het eerst verrijkt met het optreden van de pas opgerichte dansgroep

                “Korneel”.

                De volksdansgroep serveerde verse zeevis “gebakken op grootmoeders wijze”

                door de vissers van Knokke Heist, in de jongensschool, Scheerstraat.

                Onderwijl volgden optredens van hun vier groepen.

                Het Davidfonds stelde werk van Georges Herregods tentoon : zijn potten

                in keramiek, zijn tekeningen en schilderijen.

                De opbrengst van de verkoop ging naar een groep gehandicapte kinderen

                die door de aalmoezenier werden gepatroneerd.

                Ook de de bond voor pluim- en kleinvee en de gepensioneerden waren present

                “Voetspoor” was aanwezig met de traditionele namen Tony Baarendse, Friede

                Willems, Georges Herregods, Karel Soors en een speciale gast

                Hugo Somers, specialist in bloemsierkunst. Ook werk van Yvan Van der

                Haegen werd tentoongesteld.

                Zij exposeerden in de jongensschool aan de Scheerstraat te Leest.

     

    Foto’s :

    -Exposanten van ‘Voetspoor’. Als derde van links Karel Soors naast Friede Willems. Rechts Tony Baarendse. (Foto : DMW)

    -De weermaker was wel niet van de partij maar toch kwamen weer vele duizenden naar het jaarmarktgebeuren afgezakt. (Foto : DMW)

    -Ook veel belangstelling voor de optredens van de Leestse volksdansgroep in de jongensschool. (DMW)

    -Voor de allerkleinsten was er zoals elk jaar de paardenmolen ! (DMW)

    -Veel belangstelling voor het klein huisvee. (DMW)

     











    25-01-2013 om 08:48 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1982 – Zondag 28 maart : Eetdag van de Leestse vrije kleuter- en basisschool.

                Bedoeling was om geld bijeen te krijgen om de schoolkas te spijzen.

                De eetdag ging door in de parochiezaal Kouter.

     

    1982 – Donderdag 1 april : Wijnproefavond met SP Leest

                Geen geleerd gedoe stond op het programma, wel een eenvoudige uitleg

                teneinde goede wijn goed te houden en goed te schenken.

                Er was gratis proeven voor alle deelnemers.

     

    1982 – 2 april – Het Laatste Nieuws :

     

                Rudi Van Hoof (foto) : “Racing moet in Tweede klasse blijven”.

    “Bij een jonge ploeg als Racing Mechelen is zelfs de kapitein geen ouderling.

    Men kan in de televisie wel eens iets horen over de “kalende Van Hoof”. Feit is dat Rudi, geboren op 19 juli 1954, dus pas volgende zomer achtentwintig wordt.

    Rudi verheugt zich momenteel over een uistekende vorm.

    Zijn titularisschap, dat ooit op de helling stond, wordt nu bij Racing door niemand meer aangevochten.

    Van Hoof is trouwens een echte groenwitte. Hij speelt van in zijn prille tienerperiode bij de Racing-jeugdelftallen, alhoewel Rudi van huisuit inwoner van Leest was.

    (...)”

    Rudi Van Hoof was de jongste zoon van veldwachter Victor Van Hoof uit de Scheerstraat.

    Na zijn huwelijk met Liliane Doms vestigde hij zich te Battel.

     

    1982 – Zaterdag 3 april : Van huis tot huis omhaling voor Poolse gezinnen.

                Volksdansgroep Korneel en Chiro Leest deden een omhaling van huis tot huis

                ten voordele van noodlijdende Poolse gezinnen. 

                Vooral voedingswaren, verzorgingsproducten en kleding werden opgehaald.

                Het initiatief kwam er via Puurse leden van Korneel, medewerkers en tevens

                leden van het actiecomité “Puurs helpt Poolse vrienden”.

                Eén van de initiatiefnemers uit Puurs was een te Leest niet onbekende Pool,

                Marien Kopydlowsky. Vooral bij de oudere boeren was hij bekend als de Poolse

                schoonzoon van de Willebroekse handelaar in landbouwmachines Fons

                Verswijvel.

                De Leestse actie beperkte zich tot het rondhalen en afleveren in Puurs.

                Voor het vervoer stonden Cyriel De Smet en Pierre De Wit in.

     

    1982 – Zondag 4 april : Jaarlijks Palmzondagconcert van de K.F.St.-Cecilia

                In de zaal “St.-Cecilia”, start : 19u30.

                Op deze muziekavond traden op :

                -de drumband van de K.F. “St.-Cecilia” Leest o.l.v. de heer Walter Van de Venne.

                -de K.F. “St.-Cecilia” Leest o.l.v. Jan-Piet Leveugle.

                Na het welkomwoord, uitgesproken door Jef Lauwens, nam Lucia Van Roy zijn

                plaats in om de uit te voeren muziekwerken aan te kondigen.

                Na het concert werden dirigent, hulpdirigent, drumbandleider en Lucia

                Van Roy bedacht met bloemen.

     

    1982 – 5 april – Het Laatste Nieuws : LEEST – Brandje

                “In de woning van Antoon Lamberts, Kouter 20 te Leest, ontstond een begin

                van brand aan de dampkap in de keuken, ingevolge oververhitting.

                De brandweer kwam ter plaatse, maar de bewoners hadden het vuur reeds zelf

                geblust.

                De schade is beperkt.”

     

    1982 – Woensdag 7 april : Opening van de Tentoonstelling “Klei en Kleur”.

                In de parochiezaal opende Davidsfonds voorzitter Verbruggen de “Klei en

                Kleur” tentoonstelling met werk van Georges Herregods.

                De expositie zou vijf dagen open blijven voor het publiek.

                Georges Herregods, in het dagelijkse leven legeraalmoezenier in de kazerne

                van Peutie bij Vilvoorde, was een volksvriend en een veelzijdig kunstenaar.

                Dat laatste bewees hij andermaal met deze tentoonstelling alwaar tekeningen,

                keramieken en schilderijen van zijn hand te bewonderen waren.

                Dat Leest van zijn werk hield was te concluderen uit de verkoop.

                Na twee dagen waren reeds meer dan 100 van de ruim 200 tentoongestelde

                werken verkocht.

                De opbrengst van de verkoop kwam ten goede aan gehandicapte kinderen van

                militairen.

     

    Foto’s :

    -Rudi Van Hoof

    -De folder van de tentoonstelling ‘Klei en Kleur’.

    -Voorzitter Verbruggen opende de tentoonstelling van Georges Herregods. Uiterst links de kunstenaar.

     







    25-01-2013 om 08:39 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1982 – Zaterdag 20 maart : Prijsuitreiking KWB-Kaartkampioenschap 1981-1982.

                Op het programma stonden tevens een etentje (1/2 kip, fritten of brood, sla,

                tomaten) en gezellig samenzijn met disco-bar King-Kong uit Londerzeel.

                Deelname etentje (met gratis tombola) : 150 fr per persoon.

                Er waren 96 deelnemers.

                Eindwinnaar werd Louis Van Loo voor Maurice De Gryze en Raymond De Prins.

     

    1982 – Zondag 21 maart : Rust Roest bracht “Penelope in het warme nest”.

    In ‘De Band’ van februari kondigde Rust Roest-voorzitter Guido Hellemans het stuk aan :

    “Naar wijzelf tot onze verbazing vernamen zal deze voorstelling een  ’creatie’ zijn.

    D.w.z. een toneelwerk voor de eerste maal opvoeren.

    Uiteraard houdt dit van onze kant geen verdienste in, maar wel is het de eerste maal dat dit in ons zestigjarig bestaan gebeurt. Het is alleszins een ‘blijde gebeurtenis’ want het kan en mag als een geboorte beschouwd worden, wat wij ook zullen doen.

    Het is te hopen voor al de betrokkenen (het stuk = de baby, de auteur = de vader, Rust Roest = de moeder, aanwezige kijkers = familieleden) dat de baby gezond en met kundige toewijding en met enthoesiasme ter wereld komt.

    Waarover handelt het stuk ? Een schets van het dagelijkse leven in een arbeidersgezin nu in onze tijd. Geen ingewikkelde zaken. Gewone menselijke gebeurtenissen met kleine en ‘rare’ kantjes.

    Wie werken mee ? Als speelploeg : Renild Polfliet, Imelda Van der Hasselt, Hilde De Cock, Marcel Verwerft, Luc De Prins en Guido Hellemans.

    Als technische ploeg : Fik Diddens, Werner De Nijn, Tony Peeters, Jan Emmeregs, Geert De Laet, Karel Mertens, Milou Van Stijvoort, Tony Baarendse, e.a.

    Wanneer en waar ? In zaal St. Cecilia bij Van Steen en dit op zondag 21 en zaterdag 27 maart 1982 te 20 uur.”

     

                “Penelope in het warme nest” te Leest

    Het realistisch toneelspel “Penelope in het warme nest” door Eddy De Vries werd vorige zondag voor de eerste maal opgevoerd. Bij deze gelegenheid mochten alle aanwezigen doopsuiker in ontvangst nemen.

    Deze creatie werd voor het voetlicht gebracht door acteurs en actrices van de Leestse toneelkring “Rust Roest”.

    De zaal Ste.-Cecilia was veel te klein om de talrijke aanwezigen comfortabel te herbergen.

     

    Het stuk

    Het stuk is een symbool van de huwelijkstrouw. Het toneelwerk behandelt het doen en laten van een metselaarsgezin in deze tijd.

    De moeder Jeanne, op uitmuntende wijze vertolkt door Renilde Polfliet, heeft als hoofdbekommernis al de gezinsleden te onderwerpen aan haar opvattingen.

    De vader Tom, op natuurlijke wijze voor het voetlicht gebracht door regisseur Guido Hellemans, volgt gedwee zijn vrouw.

    Dat dit onvermijdelijk tot conflicten leidt hoeft geen betoog.

    De kinderen, Elza en Frank, werden op uitstekende wijze op de planken gebracht door respectievelijk Imelda Van der Hasselt en Luc De Prins.

    Marc, schoonzoon van de familie, die voor de nodige hilariteit zorgde, was in goede handen bij Marcel Verwerft, een vaste waarde van de Leestse toneelkring.

    Eliane, Franks vriendin, werd op passende wijze vertolkt door Hilde De Cock.

    Dit realistische toneelspel werd door Eddy De Vries in het dialect gespeeld door beide ouders, dit om de kloof tussen de ouders en de kinderen te omlijnen.

    Ook de “stille werkers achter de schermen” brachten dit keer weer hun steentje bij om van het geheel een nog mooier en beter kijkstuk te maken.

    Aangezien de Leestse toneelkring dit jaar zijn 60-jarig bestaan viert, kwam er ook nog een feestelijk tintje bij kijken.

    Naast de verkoop van herinneringsmedailles werden na de opvoering twee stichters in de bloemetjes gezet. In aanwezigheid van auteur Eddy De Vries, onderlijnde voorzitter Guido Hellemans dat dit toneelwerk nog nergens gespeeld werd.

    Eddy De Vries mocht uit handen van de h. Hellemans benevens bloemen, ook nog een herinneringsmedaille in ontvangst nemen.

    De twee overlevende stichters kregen uit handen van de h. Cortewindt, voorzitter van de AKTV-afdeling Mechelen, een erkentelijkheidsdiploma van het gouwbestuur en een herinneringsspeldje opgespeld.

     

    Jubilarissen

    Alfons Hellemans (81) en Jaak Publie (82) zijn beiden echte Leestenaren en waren vroeger beiden lid van de gewezen Leestse toneelkring “Eendracht en Vrede”.

    Alfons was stichter van “Rust Roest” in 1921 en van bij de aanvang leider, schatbewaarder, secretaris en acteur. Kortom : duiveltje doet al.

    Van 1924 tot 1975 leidde hij de regie en was ondertussen nog lid van de Mechelse toneelvereniging “De Noordster”.

    Naast dit alles ging hij in vele toneelverenigingen nog inspringen als regisseur.

    “Rust Roest” zou nooit de kaap van de 60 niet gehaald hebben, moest zij een dergelijke persoonlijkheid niet in haar midden gekend hebben.

    Jaak Publie was in 1921 medestichter van “Rust Roest” en vanaf het begin was hij bestuurslid, decorbouwer en af en toe kon men zijn talent ook op de planken bewonderen.

    Zijn warme menselijkheid en trouw waren een waarborg voor de Leestse vereniging.”

    (GvM, 27/3/82)

     

    De voorstelling werd bijgewoond door de kabinetssecretaris van de Minister van Cultuur  Poma, dhr Uytgeerts. Deze laatste was naar Leest gekomen om de toneelkring n.a.v. het 60-jarig bestaan, uit naam van de gemeenschapsminister,te feliciteren. Acteurs, actrices en allen die bij de opvoering betrokken waren werden geprezen voor de puike opvoering.

    Voorzitter Hellemans kreeg een herinneringstrofee overhandigd.

    (‘De Mechelse Week’ 15/4/1982)

     

    Foto’s :

    -‘Penelope in het warme Nest’, realistisch stuk van Eddy De Vries. (Foto : L.D.N/C.Mk/HLN)

    -De ploeg van “Rust Roest”. (foto “De Mechelse Week”25/3/82)

     

     





    25-01-2013 om 08:25 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1982 – 13 maart : K.L.J.Bal

                In de Parochiezaal te Leest, begin : 20 uur, eerste dans : 20u30.

                Inkom 70 fr in voorverkoop 60 fr.

     

    1982 – 13 maart : Gemaskerd Bal van de K.F.St.-Cecilia

     

    “Op vraag van een groot aantal muzikanten en leden werd dat bal dit jaar weer georganiseerd. Er was zelfs een verkiezing bij van ‘Koning Clown’ en er waren kandidaten, zelfs een tiental !

    Het bal kwam eerder traag op gang maar omstreeks 22u30 raakte de zaal dan toch vol.

    Het bier stroomde door de kranen en de mensen dronken maar en genoten van het gerstenat. Ze kwamen ervan in vorm, vooral de gemaskerden. Ze dronken het niet ! Ze zogen het als kleine baby’s en na een tijdje begonnen ze te zweven en voelden ze zich in alle staten !

    Ze begonnen te springen en te huppelen ! Zelfs de verklede pastoors begonnen zich te voelen als hadden ze kratten miswijn achterover geslagen. En dan waren er nog de gendarmes die niet dachten dat ze op een ademtest zouden betrapt worden. Veel plezier had ook de echte ‘lachzak’ vooral als de clowns hun proeven moesten doen.

    Na deze uiterst zware proeven trok de jury zich terug en werd de titel van ‘Koning Clown 1982’ toegekend. De winnaar kreeg een grote gouden medaille aan een Belgisch lint en zoals alle deelnemers aan deze wedstrijd een prijs geschonken door de N.V. Pol Piessens. De winnaar werd een muzikant, nl. Bart Lauwens, die de meeste proeven met glans had doorstaan. Op een paar punten werd hij gevolgd door zijn vader. Velen denken dat ze de ganse week hebben  geoefend in dat gezin, want ook Ilse Lauwens viel in de ereprijzen.

    Later kregen alle gemaskerden nog een prijs en dan kon het bal maar eerst goed beginnen. De d.j.’s speelden de plezantste liedjes en het was heel laat voor ze hiermee stopten.

    ’t Was weer de moeite geweest en het bestuur heeft dan ook geoordeeld om volgend jaar maar weer een verkleed of gemaskerd bal te organiseren.”

    (‘Van Toeters en Trompetten’, april 1982)

     

    1982 – Zondag 14 maart : Natuurwandeling met SP Leest

                Gemeenteraadslid Jef Vloeberghen leidde de wandelaars langs mooie en

                rustige plekjes van Leest.

                Na de wandeling werden er in café Sint Cecilia gratis boterhammen met kop

                of kaas bedeeld. (Voor Allen)

     

    1982 – Maandag 16 maart : De schoolfotograaf in de Stedelijke Lagere School.

    In de namiddag kwam de schoolfotograaf nog eens langs in de Sted. Lagere School, dat was drie jaar geleden. De leerlingen werden individueel en per klas gefotografeerd. Niemand was verplicht de foto’s aan te kopen. De school stelde wel voor om iedereen individueel te fotograferen omdat de proefafdrukken in de school bleven. Deze werden in het archief bewaard zodat altijd achterhaalbaar was hoe de leerlingen er uitzagen. Het was immers traditie dat de leerlingen van de zesde klas met hun foto verschenen in de laatste schoolkrant van elk schooljaar. (‘Schakel’ 19/2/1982)

     

    Foto’s : 

    -V.l.n.r. : Gert Verbeeck, Chris Van Praet, Jurgen Fonteyn, Dirk Verbeeck en Stefan Daelemans.

    Onderaan : S. De Wit, Frederik Liebrecht, Petra De Winne, Ives De Prins, Werner Muysoms en Werner Daelemans.

    -Klas van Meester Jan Teughels.

    -V.l.n.r. : Dirk De Keersmaeker, Tim Van Medegael, Kurt Teughels, Bart Van de Sande, Paul Muysoms, Johan Hellemans, Patrick De Schouwer en Patrick Verbruggen.

    Onderaan : Johan Plasqui, Yves Robbens, Geert Selleslagh, Piet Annaert, Raymond De Winne, Kurt Verschueren en Danny Vercammen.

    -Klas van Meester Stan Gobien.

    -Meester Hendrickx met boven v.l.n.r. : Ann Robbens, Daniëlla Verheyden, Peter Emmeregs, Ivan Dan Damme,Gerry Verschaeren, Geert Verschuren en Hans Simons.

    2de rij : Johan Tiri, Steven Bernaerts, Guy De Wit, Jurgen Verschueren, Wout Verschuren, Danny Dom, Noël Teughels en Jan Soors.

    3de rij : Ben Haemhouts, Dominiek Van Laenen, Ronny Huysmans, Ilse Peeters, Kurt Cauwenbergh, Alain Van de Sande en Wim Muysoms.

    4de rij : Erik Van de Vondel, Sven Diddens, Dirk Annaert, Stefan De Wit en Joris Diddens.

     











    25-01-2013 om 08:08 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1982 – Van 1 maart tot 30 juni : Preventief Kankeronderzoek

                Alle vrouwen van Leest boven de 20 kregen van de stad Mechelen een

                uitnodiging om tussen 1/3 en 30/6 een gratis preventief kankeronderzoek te  laten

                uitvoeren.

     

    “…Kanker is een ziekte die nog te veel slachtoffers eist. In de leeftijdsgroep van vrouwen tussen 20 en 70 jaar is in België één sterfgeval op vier aan kanker te wijten. Deze noodlottige afloop kan voorkomen worden, op voorwaarde dat het bestaan van kanker in een vroeg stadium ontdekt wordt. Vooral bij de vrouw is dit mogelijk omdat de meest voorkomende gezwellen (borst en baarmoederhals) gemakkelijk op te sporen zijn met een eenvoudig onderzoek. Hiervoor is het noodzakelijk dat u zich minstens om de twee jaar laat onderzoeken. Dit kan gebeuren tijdens de opsporingscampagne ingericht door het stadsbestuur van Mechelen. (noot : voor de vierde maal).

    Benevens het stadsbestuur verlenen volgende instellingen hun medewerking : de universitaire centra van K.U. Leuven, de V.U. Brussel, de U.I. Antwerpen, de gynecologen met praktijk te Mechelen en de geneeskundige kring Mechelen, Dodoens.

    Indien u zich wenst te laten onderzoeken, dan staan volgende mogelijkheden voor u open :

    1.Onderzoek door een gynecoloog : in de stedelijke lagere school, Ten Moortele 2 Leest

    2. Door de huisarts.

    Het onderzoek is gratis.”

     

    1982 – 6 maart : Ruitersbal LRV-Leest in de parochiezaal.

                Inkom : 70 frank.

     

    1982 – Zondag 7 maart : Chiro Aspiranten Car-Wash

                De Aspi-jongens deden het voor 100 fr. (personenwagens), 200 fr. (bestel- of

                vrachtwagens) of 300 fr. (landbouwvoertuigen)

     

    1982 – Zondag 7 maart : KVLV Algemene Vergadering en Lourdestrekking

     

    1982 – 9 maart : Louis Neefs krijgt zijn monument in Tivolipark te Mechelen

                Enkele “Vrienden van Louis Neefs” dienden bij de stad Mechelen een aanvraag in

                die de oprichting van een monument, met als inplantingsplaats het domein Tivoli

                te Mechelen, naar een laatste fase moet leiden.

                In het comité “Vrienden van Louis Neefs” zetelde naast Connie Neefs, Ward

                Steffens, e.a. ook Leestenaar Gust Emmeregs.

                Het monument “Klokken in de wind” werd door de overleden zanger zelf

                ontworpen tijdens een wedstrijd in het kader van 150 jaar België.

                Het Mechelse stadsbestuur zou een perceeltje grond afstaan in het Tivoli

                domein en het monument zou er komen.

                Het zou op 8 augustus 1982 officieel ingewijd worden.(zie verslag op deze datum)

                (GvM) 

     

    1982 – 12 maart – Het Laatste Nieuws :

     

                Dijkversterking tussen Leest en Hombeek vordert goed

     

                ZEESCHELDE BEPERKT OVERSTROMINGSGEVAAR

     

    “Op de Zennedijken tussen Leest en Hombeek, heerst een grote bedrijvigheid. Daar wordt de laatste hand gelegd aan de versterking van de Zennedijken in het Mechelse. Eens met dit werk klaar, is het ganse Zennegebied te Mechelen, in een tijdspanne van enkele jaren door de Dienst der Zeeschelde Antwerpen, aangepakt geworden.

    En het mag gezegd : op een uitstekende manier. De bewoners achter de Zennedijken mogen stilaan op beide oren slapen : het gevaar voor overstroming is uiterst berperkt geworden. Een woordvoerder van Zeeschelde Antwerpen zei ons dat de werken door de gunstige weersomstandigheden zeer goed vorderen. Zo goed zelfs dat men een ruime voorsprong heeft op het programma.

    Vermoedelijk zal begin volgend jaar alles afgewerkt zijn.

    De dijken tussen het Zennegat te Heffen en de brug te Leest zijn volledig afgewerkt.
    Daar is men nu bezig met de voorbereiding om op de dijkflanken eerstdaags het 3,5 meter breed wandelpad te asfalteren.

     

    Twee loten

    Het laatste gedeelte Zennedijk, tussen de bruggen van Leest en Hombeek (een afstand van enkele kilometers), bestaat uit twee loten.

    Met het eerste lot, dat zich situeert tussen de brug te Leest en halverwege de brug te Hombeek, is men begonnen voor de winter. Omdat de dijken langs deze kant zo erbarmelijk slecht zijn, voerde de aannemer het volledige grondpakket aan.

    Op deze manier werden de flanken langs landzijde aanzienlijk verstevigd.

    Als er zich toch nog een overstroming zou voordoen, dan kan er praktisch geen schade meer aan de dijk zelf aangericht worden. Om ook overloop te voorkomen heeft Zeeschelde Antwerpen de aannemer een “tuimeldijkje” op de bestaande dijk laten aanbrengen. Dit om de winter zonder overstroming door te komen. Een opzet waarin men ook is geslaagd.

    De dijken tussen Leest en Hombeek zullen ook op de voorziene hoogte van 8 meter gebracht worden. Het werk, dichtst bij de brug van Hombeek gelegen, zal einde dit jaar afgewerkt zijn.

    In het tweede lot (einde voorzien begin volgend jaar) moet de aannemer in  de dijken nog

    5 afwateringssluisjes bouwen. Als het stuk tegen de brug van Hombeek zal afgewerkt zijn, moet Zeeschelde Antwerpen nog opwaarts de spoorwegbrug (richting kapelleke van den Ham) de dijken aanpakken.

    Wanneer dit zal uitgevoerd worden is in de planning nog niet voorzien omdat er andere prioriteiten zijn in het scheldebekken.

     

    Bomen

    Tussen de bruggen van Leest en Hombeek dienen tientallen bomen geveld op de dijk.

    “Geen boom meer op de dijken zelf”, is een leuze die de dijkenherstellers zich hebben toegeëigend. In het verleden is al meermaals gebleken dat zij de oorzaak waren van dijkbreuken en de hiermee gepaard gaande watermiserie.

    In het lastenboek is wel voorzien dat aan de voet van de 3,5 meter brede dijk later wel aanplantingen van boompjes zullen uitgevoerd worden.

    Intussen is ook gebleken dat de versteviging met kunstvezeldoeken waarop steenkorven zijn aangebracht, zeer efficiënt is. Een systeem dat ook in Nederland veel gebruikt wordt.
    Zeeschelde Antwerpen heeft het dijkenbeheer aan de Zenne in het Mechelse volledig onder controle. Iets wat enkele jaren gelegen niet kon gezegd worden.

       Leo De Nijn”.

     

    Foto’s :

    -Enkele vrienden van Louis Neefs : Luk Appermont, Gust Emmeregs, Connie Neefs en Jos Hoosemont. (foto : GvM)

    -Het monument “Klokken in de Wind” in het Mechelse Tivolipark.

    -Tussen de bruggen te Leest en Hombeek vielen op de dijken alle bomen onder de bijl. De aannemer is nu bezig met het aanbrengen van afwaterinssluisjes. (HLN)

    -Een gezicht op de Zenne tussen Hombeek en Leest, waar de verstevigingswerken volop bezig zijn.  (HLN)

     









    24-01-2013 om 18:34 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Vervolg zeeklassen :

     

    Maandag 8 maart (Koen Verbruggen, Peter Frans en Pascal Puttemans)

    Vandaag hebben we tot 11u30 les gekregen. Toen zijn we naar de feestzaal gegaan. Daar hebben we stoelen klaargezet voor de volksdansavond. Om 13u reden we met drie autocars naar het Zwin. Onze chauffeur gaf onderweg uitleg over alles wat we maar zagen. Het Zwin is een natuurreservaat. In de volières en in de vijvers zaten meer dan 500 vogels van 100 verschillende soorten. Ook zijn we over de Belgisch-Nederlandse grens gewandeld. Daar vonden we heel mooi schelpen. Op de terugreis reden we nog langs de haven van Zeebrugge.
    Na het avondmaal was er volksdansen. Er werden drie dansjes aangeleerd. Iedere school kreeg zijn beurt. Het was wel erg vermoeiend.

     

    Dinsdag 9 maart (de kinderen van het 5de)

    Vanmorgen hadden we geen gewone klasdag. Om kwart voor negen wachtte de bus ons reeds op om ons naar de vismijn van Oostende te voeren. Een vriendeijke mijnheer leidde er ons rond. We zagen er hoe de vis gekuist werd en daarna in bakken gelegd waar men een grote schep ijs over deed om de vis te bewaren.

    We hadden echter niet het geluk om een vissersboot te zien aankomen, maar een interessante film over het leven van de vissers leerde ons ook al een heleboel.

    In de namiddag begon de zon te schijnen. We trokken met zijn allen naar de duinen. Daarna hebben we ook nog wat gevoetbald op het strand.

     

    Woensdag 10 maart (Geert De Wit, Christoph Bernaerts en Benny Peeters)

    Deze keer was het een echt mooie en zonnige morgen ! Tijdens de voormiddag kregen we les. ’s Middags kregen we soep, groene kolen en een varkenslapje en zoals steeds een nagerecht.

    Daarna trokken we naar het zee-aquarium. We zagen er voor ons totaal onbekende vissen. De zuigvis bv. die in de Middellandse Zee of in de Atlantische Oceaan leeft. Verder waren er kleine hondshaaien, de pladijs, de rog, de zeewolf, krabben, kreeften, enz.

    We zagen ook heel mooie en onbekende schelpen.

    ’s Avonds hebben we nog een beetje geoefend voor de liedjeswedstrijd. En dan gingen we naar bed.

     

    Donderdag 11 maart (de kinderen van het 5de)

    De voorlaatste dag op Zeezicht ! Vanmorgen kregen we les in ons klaslokaal. We leerden nog heel wat bij over de haven van Oostende, die we eergisteren bezochten.

    En dan kwam de reeds lang verwachte namiddag : de finale van de voetbalwedstrijd Acaciastraat tegen Leest. Eerst speelden de meisjes nog een voorwedstrijd en dan was het aan ons om de overwinning te behalen. Het eindresultaat was in het voordeel van Leest 3-0. Zowel winnaars als verliezers gingen daar een pintje op drinken. Daana aten we ons buikje vol om energie op te doen voor de afscheidsavond. Eerst was het songfestival; drie deelnemers eindigden gelijk op de eerste plaats. Ze kregen net zoals de winnaars van de kwis en de voetbalwedstrijd, een beker. Daarna was het danswedstrijd ; het beste danspaar kreeg ook een prijs. Tenslotte werd per klas de beste zeeklasser nog beloond. Vee later dan normaal belandden we moe, maar tevreden in ons bed!

     

    Vrijdag 12 maart (Ronny De Schouwer en John Nuytkens)

    We aten boterhammen met gekookte eieren, daarna kregen we nog vier uurtjes les.

    Deze middag kregen we o.a. gebakken aardappelen met spinazie en varkensgebraad. Er was nog geld over en daarom kregen we elk nog 50 fr. We wilden gaan voetballen maar dat ging niet door omdat er teveel wind stond. Dan trokken we de stad in samen met de kinderen van Hombeek, met de twee meesters en met de stageleraars. We mochten alles kopen behalve snoep. Om 16u00 zijn we gaan zwemmen. Deze keer vonden we het allemaal fijn.

    Na het avondmaal hebben we eerst alles in de klas in orde gemaakt. Dan zijn we naar onze kamer gegaan en hebben we onze koffers gepakt. Daarna gingen we onder de dekens voor onze laatste nacht van de zeeklassen…

     

    Storm op zee !!!

    Tijdens ons verblijf aan zee heeft het een paar keer gestormd. De eerste keer gebeurde dat ’s nachts, we geloofden van woensdag op donderdag. Toen we ’s morgens opstonden, was de zee echter al terug betrekkelijk kalm. Vanuit de eetzaal of het restaurant zagen we een mailboot gestrand liggen op een golfbreker. Met helicopters werden mensen van boord en aan boord gehesen. Een tijdje later kwamen er sleepboten aan te pas. Eerst konden die het grote gevaarte niet vlot krijgen. Toen kwam er een grote Nederlandse sleepboot. Die kon de mailboot wel vlot krijgen.

    Toen we terugkwamen van het Zwin zagen we deze mailboot liggen in de haven van Zeebrugge.

    Vrijdagnamiddag, 12 maart was er ook storm op zee. Deze keer was het niet zo erg. Alleen de schepen die ver in zee gingen hadden er last van. Zij kregen windkracht 9 te verwerken.

     

    Zaterdag 13 maart (de kinderen van het 5de)

    Deze keer was iedereen vroeg uit zijn bed. Iedereen hielp iedereen om de koffers toch maar dicht te krijgen. Het lukte heel goed en om 8 uur gingen we alles netjes stapelen in de gang beneden. Een kwartiertje later zaten we aan de ontbijttafel en we lieten het ons nog eens lekker smaken. Toen we onze reiskoffers in de bus gingen laden, begon het te regenen.

    Om 09u30 vertrokken we met de autobus en samen met de kinderen van Hombeek terug naar huis. De reis verliep nogal goed maar een paar kinderen waren toch ziek geworden.

    Ze zagen er nogal bleekjes uit en en de bus moest voor hen een paar keer stoppen.

    Om 11 uur stipt waren we in Leest. Daar stonden onze ouders ons al op te wachten. We waren toch blij dat we terug in Leest waren en dat alles goed afgelopen is !

     

    Nieuwtjes in de rand

    -Toen de meester de directeur van ‘Zeezicht’ ging bedanken en afscheid nemen, kwamen zelfs de leerlingen van de zesde klas de directeur ook een hand geven. Die zijn t.o.v. vroeger ook veel beleefder geworden. De directeur vond het ook bijzonder fijn !

    -Meester Gobien heeft zelfs met de juffrouw geen medelijden. Tijdens de wandeling op het strand op maandag 1 maart (de eerste dag aan zee), liep hij tegen zijn gewone tempo naar de pier van Oostende. De juffrouw was dat tempo niet gewoon en na een tijdje begon ze mankend voort te lopen. De meester heeft ze niet willen dragen en daarom had ze een grote blaar op haar voet. De tweede week kon ze bijna zo vlug marcheren als de meester.

    -De juffrouw kan wel veel beter dansen dan de meester. De meester heeft alleen maar gedanst met Anja en Sonja De Prins. De andere keren deden zijn voeten pijn of…

    -De meester vroeg aan Koen Verbruggen of hij niet liever naar huis ging en deze zei : ‘Het blijft hetzelfde. Als ik later boer ben, dan kan ik toch nooit meer op reis gaan. Daarom blijf ik maar hier zolang ik kan !’

    -Michel Debroey kan niet tegen zeevis. Bij het bezoek aan de vijsmijn begon hij te braken. De meester zei : ‘Hoe is dat nu mogelijk ? Jij bent een hengelaar en je moet overgeven van die visgeur !’ En Michel antwoordde : ‘De vissen die ik vang zijn zoetwatervissen en geen zeevissen !’ Toen er de volgende dagen vis werd opgediend, was Michel steeds als eerste het restaurant uit…

    -Veel of toch tamelijk veel kinderen waren zogezegd hun geld verloren. Een keer was dat werkelijk zo en wel bij Patrick Verbruggen. De andere keren hadden ze het zelf te goed weggelegd of doodgewoon nog op zak.

    -De laatste morgen zongen alle kinderen van de 6de klas op de gang : ‘Zeg maar niets meer…want dit is de laatste keer…’ Maar ’t was toch prettig geweest !

    -Wij kregen ook een brief van elke klas. ’s Morgens hebben we die bij ’t begin van de les voorgelezen. Toen zat iedereen wel met zijn gedachten weer in Leest.

    -Sonja De Prins en Kurt Spoelders zijn een heel goed danspaar. Op de danswedstrijd werden zij derde. Zij kunnen alles bijna perfect dansen, zelfs de ‘bossa nova’, de ‘tango’ en de ‘swing’.

     Alleen had Kurt de volgende dag pijn in zijn schouder..

    -Er waren twee stageleerkrachten. De ene was een strenge juffrouw uit Battel. Zij heet Linda Vansant. Op ’t einde van de voormiddag kregen we echter allemaal een goed punt omdat we zo flink gewerkt hadden. De andere heet Peter De Groof. Hij woont in Lier. Hij is veel braver en hij gaf ons les op de laatste vrijdagvoormiddag.                

     

    24-01-2013 om 17:40 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 18/11-24/11 2024
  • 11/11-17/11 2024
  • 04/11-10/11 2024
  • 21/10-27/10 2024
  • 14/10-20/10 2024
  • 07/10-13/10 2024
  • 30/09-06/10 2024
  • 23/09-29/09 2024
  • 16/09-22/09 2024
  • 09/09-15/09 2024
  • 02/09-08/09 2024
  • 26/08-01/09 2024
  • 19/08-25/08 2024
  • 12/08-18/08 2024
  • 29/07-04/08 2024
  • 22/07-28/07 2024
  • 15/07-21/07 2024
  • 08/07-14/07 2024
  • 01/07-07/07 2024
  • 24/06-30/06 2024
  • 17/06-23/06 2024
  • 10/06-16/06 2024
  • 20/05-26/05 2024
  • 06/05-12/05 2024
  • 29/04-05/05 2024
  • 15/04-21/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 18/03-24/03 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 25/12-31/12 2023
  • 18/12-24/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 27/11-03/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 13/11-19/11 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 25/09-01/10 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 14/08-20/08 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 20/03-26/03 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 24/05-30/05 2021
  • 10/05-16/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!