Inhoud blog
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Kronieken van Leest
    bij Mechelen
    21-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eddy Van Hoof, een wielertalent uit Leest
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vervolg Eddy VAN HOOF, een wielertalent uit Leest.

    Dhr Asselbergh van M.I.C.
    ontving de wereldbeker Intermerken.

    M.I.C.-de Gribaldy-Ludo

    De jaren zeventig waren op het gebied van sponsoring in de wielersport duistere jaren. Verschillende “spookploegen” zagen het licht, renners werden niet of niet meer betaald, louche figuren zwaaiden met mooie beloften …en de renners waren er de dupe van. De eerste profploeg van Eddy paste in dat plaatje…

    Het verhaal van de M.I.C.-Ludo-de Gribaldy-ploeg begon eigenlijk al in 1972 met het ontstaan van de ploeg Rokado van de Duitse miljonair Robert Kahl. Op het eind van 1973 waren daar zoveel problemen met de betalingen dat de meeste renners een uitweg zochten. Op 8 november 1973 werd door de heren P.A. Verelst en E. Asselbergh van Management And Investment Consultants (M.I.C.) uit Brasschaat, dhr Ludo Huygens van de rijwielfabriek Ludo uit Melsbroek, Florent Van Vaerenbergh en de managers Ton Vissers en Firmin Verhelst in het kasteel van Brasschaat de ploeg M.I.C. voorgesteld. De basis zou bestaan uit de renners Herman Van Springel, André Dierckx, Georges Pintens, Eric Leman en Staf Van Roosbroeck uit de vroegere Rokado-stal en de ploeg zou worden aangevuld met Belgische, Nederlandse en Franse of Zwitserse renners en in 1974 deelnemen aan alle binnenlandse en buitenlandse klassiekers en aan enkele ronden.

    Op 11 februari 1974 werd de ploeg M.I.C.-de Gribaldy-Ludo officieel voorgesteld in Leuven. Burggraaf Jean de Gribaldy had zich bij de andere sponsors gevoegd. De nieuwe ploeg ging een engagement aan voor drie jaar, de renners konden op hun beide oren slapen. De ploeg was initieel opgebouwd uit 21 renners en volgens Van Vaerenbergh bestaande uit een stel echte vrienden. Er werden drie renners aangeduid die extra bescherming kregen nl. Herman Van Springel, Georges Pintens en Eric Leman. Staf Van Roosbroeck zou het geheime wapen van de ploeg worden. Die 21 waren : Dirk Baert, Yvan Benaets, Alfons De Bal, Adolf Huysmans, Roger Jochmans, Eric Leman, Freddy Libouton, Roger Loysch, Georges Pintens, Christian Rieu (Fr), José Sersté, Noël Vanclooster, Jan Van de Wiele, Jos Van Olmen, Ronny Vanmarcke, Staf Van Roosbroeck, Herman Van Springel, Theo Verschueren, Herman Vrijders, Wilfried Wesemael en Gilbert Wuytack. Kwamen er later op het jaar bij : Ronny Assez op 22 februari, de Luxemburger Erny Kirchen op 1 maart, Raf Constant en Eddy Van Hoof op 9 augustus, Luc Leman (broer van Eric) op 2 september en Serge Van Daele in september. De Portugezen José Freitas Martins, Joaquim Pereira de Andrade (Vuelta) en Herculano Ferreira de Oliveira (Ronde van Frankrijk) reden in 1974 ook even voor de ploeg als gastrenner. Van Vissers en Driessens was er op dat moment geen spoor meer. Evenmin van André Dierckx, hij ging over naar Merlin Plage-Flandria-Shimano. De ploeg zou in 1974 drieënveertig overwinningen op de weg behalen en twee kampioenschappen op de piste.

    In nr. 33 van 19 september 1974 schreef “Wielersport” dat Herman Van Springel, die voor Flandria zou getekend hebben, Ronny Vanmarcke, Roger Loysch en Gilbert Wuytack alsook Florent Van Vaerenbergh werden ontslagen en dat 15 renners, waaronder Eddy Van Hoof een contract voor 1975 zouden aangeboden krijgen. De heer Asselbergh hoopte ook Eddy Merckx en zes ploegmaten in te lijven. Er waren geruchten dat Molteni de wielersport zou verlaten maar die bleken vals. Op 25 oktober 1974 bevestigde Asselbergh in een persmededeling dat de M.I.C.-ploeg zou blijven bestaan. Het winnen van de wereldbeker intermerken zou hebben bijgedragen tot deze beslissing. Florent Van Vaerenbergh stuurde onmiddellijk een eigen persmededeling de wereld in waarin hij stelde dat de directie van M.I.C. de financiële verantwoordelijke was van de wielergroep en dat de meerderheid van de renners al sedert maanden niet meer betaald was. Het werd een kluwen van jewelste met steeds maar nieuwe beloften en toen Asselbergh in december, enkele uren nadat hij voor M.I.C. de wereldbeker intermerken had ontvangen en zijn ploeg voor 1975 had voorgesteld ontplofte de bom. Via het agentschap Belga maakte hij bekend dat de ploeg M.I.C.-Carlos voor 1975 ontbonden werd. Eind van het verhaal : alle renners konden weer op zoek gaan naar een andere ploeg. Achteraf is gebleken dat sommige renners tijdens het seizoen 1974 slechts drie maanden loon hadden ontvangen. Volgens Herman Van Springel kreeg hij tien jaar later nog 130.000 Bfr. (Zie het boek : Herman Vanspringel door Robert Janssens p. 63).

    Eddy Van Hoof werd steeds tijdig en correct betaald en hij vernam het faillissement daags na de prijsuitreiking via de radio. Wat er verder van de heren P.A. Verelst en Edw. Asselbergh is geworden is mij niet bekend. Evenmin hoe en wanneer uiteindelijk de firma M.I.C. in vereffening is gegaan. Jean de Gribaldy bleef nog jaren in het wielerpeloton en overleed tenslotte op 02/01/1987 in Voray-sur-l’Ognon. Fietsen Ludo werden verder geproduceerd tot het jaar 2000. In dat jaar werd de Granville-lijn gelanceerd. (Uit “Mijmeringen en Nostalgie over het Wielrennen van toen en nu” “M.I.C.-Ludo-de Gribaldy of hoe je de Wereldbeker wint zonder te betalen.”)

    Vervolgt.

    21-06-2016 om 12:57 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eddy Van Hoof, een wielertalent uit Leest

    Vervolg Eddy VAN HOOF, een wielertalent uit Leest.

    Beroepsrenner

    Na zijn overwinning in Ternat van 8 augustus 1974 debuteerde Eddy de week nadien bij de beroepsrenners in de “Leeuwse Pijl”. Hij had een contract getekend bij het M.I.C. – De Gribaldy – LUDO van sportdirecteur Florent Vanvaerenbergh. Deze ploeg telde toen 29 profs met daarbij gerenommeerde namen als Herman Van Springel, Eric Leman, Georges Pintens, Ronny Van Marcke, Gustaaf Van Roosbroeck, Herman Vrijders, Wilfried Wesemael en Fons De Bal. Speerpunt was Herman Van Springel die dat jaar o.a. de Brabantse Pijl en Bordeaux-Parijs op zijn palmares zou schrijven.

    In die tijd was er nog geen sprake van een georganiseerde jeugdopleiding. Er waren nog geen wielerscholen waar jongeren de basisaspecten van het wielrennen onder de knie kregen, laat staan dat er sprake was van Topsport Vlaanderen de leerschool en vaak de springplank voor jonge Vlaamse renners. Eddy werd voor de leeuwen gesmeten en keek zijn ogen uit. De wereld van het professioneel wielrennen was niet vergelijkbaar met die van de amateurs. Hij observeerde en leerde. Zo reed hij eens lek in een semi-klassieker en op zijn jacht naar het peloton passeerde hij de wagen van zijn ploegleider Florent Vanvaerenbergh. “Arm omhoog !” riep die Eddy toe waarop deze laatste hem niet begrijpend aankeek. “Arm omhoog !” herhaalde Vanvaerenbergh. Eddy had nog steeds geen idee waarom hij zijn arm in de hoogte moest steken. “Arm omhoog !” brulde de sportdirecteur voor de derde maal, waarop Eddy schoorvoetend zijn arm optilde. Vanvaerenbergh greep Eddy’s fiets bij het zadel en duwde het gaspedaal van zijn wagen in waarop Eddy ’s snelheid met 20 km per uur opgedreven werd….Tegenwoordig passen ze een variant van dit truckje toe bij de bevoorrading met drinkbussen…”bidon collé”…

    Zijn eerste profkoers gereden in St. Pieters Leeuw waarin hij meteen kennis maakte met de fine fleur van het Belgisch proflegioen ging niet onopgemerkt voorbij. In een krant van dinsdag 13 augustus vonden we daarvan een verslag terug :

    Dure sterrenners schoten “Leeuwse Pijl” in de roos.

    “Heeft de zesde uitgave van de “Leeuwse Pijl” voor beroepsrenners, ingevolge de dreigende loodgrijze hemel tijdens de vroege namiddag, geen record gebracht wat betrof de publieke belangstelling, die niettemin groot was, dan dient het gezegd dat de afwezigen groot ongelijk hebben gehad. Zij hebben immers de droomfinale gemist, opgevoerd door een dozijn vedetten, die we nog eens in de volgorde van de uitslag vernoemen om te onderstrepen dat werkelijk de elite er zich heeft mee bemoeid om de “Zesde Leeuwse Pijl” uit sportief oogpunt tot een nooit bereikte top te verheffen : 1.Michel Pollentier, 2.André Dierickx, 3.Freddy Maertens, 4.Roger De Vlaeminck, 5. Eddy Merckx, 6. Willy Teirlinck, 7. Roger Swerts, 11.Marc De Meyer, 12. Jos Huysmans…

    Puik debuut van Eddy Van Hoof

    Eddy Van Hoof, die ons donderdag na zijn zege te Ternat zijn overgang naar de profs had aangekondigd, zagen we in de “Leeuwse Pijl” weer. De Leestenaar heeft zich bij zijn debuut zelfs dadelijk in de kijker gefietst bij Florent Van Vaerenberg. Hij won immers na een krachtenslopende rit van 185 km de spurt van de achtervolgers, die zich twee minuten na de “supers” aanboden…” (K.D.C.)

    Naast deze 13de plaats in de “Leeuwse Pijl” werd hij dat eerste profjaar 12de in de Omloop van de Zennevallei te Dworp, behaalde ereplaatsen in zijn eerste ronde van Mallorca (o.a. 4de in de vijfde rit), werd 18de in de Dr. Tristaertprijs te Zottegem, 6de in Mortsel, 69ste in Parijs-Tours, 14de in de Sluitingsprijs Putte-Kapelle en 22ste in de Ronde van Piemonte. In deze laatste koers was hij, samen met de toenmalige wereldkampioen Felice Gimondi, ontsnapt op een zware col wat een enthousiaste Briek Schotte de woorden ontlokte : “België is opnieuw een klimmer rijker !” Eddy kon inderdaad klimmen maar toen hij tijdens de halsbrekende afdaling in een gevaarlijke bocht een slipper maakte, sloeg de schrik toe, een beklemming die hem nooit zou verlaten bij gevaarlijke afdalingen. Nochtans sprinten deed hij zonder angst en onversaagd.

    Op het einde van dat seizoen won M.I.C. de Wereldbeker voor Intermerken. Op een groots feest ontving Eddy evenals zijn ploegmaats een mooie medaille maar die prijs smaakte wrang. ’s Anderendaags vernamen ze via de radio het faillissement van hun werkgever. Alle renners stonden op straat en konden op zoek naar een andere ploeg.

    Vervolgt.

    Foto’s :
    -Eddy in zijn eerste trui als prof.
    -Drie belangrijke tenoren van M.I.C. respectievelijk Herman Van Springel, Eric Leman en Georges Pintens.
    -De “Leeuwse Pijl” voor profs. Eddy Van Hoof spurtte zich in de kijker als neo-prof. Hij veroverde in zijn eerste koers bij de beroepsrenners de dertiende plaats tegen Lieven Malfait, Herman Vrijders, Willem Peeters, Leon Thomas en Bernard Draux.













    17-06-2016 om 08:52 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eddy Van Hoof, een wielertalent uit Leest

    Vervolg Eddy VAN HOOF, een wielertalent uit Leest.

    Eddy Van Hoof iedereen te sterk in Grote Prijs Van de Voorde

    "Eddy Van Hoof, momenteel uitblinker bij de amateurs en leider in de Superprestige Galeries du Miroir van zijn club De Jetse Sportvrienden, heeft zondag in de zesde grote prijs André Van de Voorde, aan de Bauw, op de grens van Buggenhout, Steenhuffel en Peizegem in vier tijden zijn tegenstanders knock-out gezet. Een eerste keer na 30 km voerde hij de schifting door, waardoor elf renners aan de leiding kwamen. Hijzelf met zijn clubmaats Fr. Van den Eede en een verbazende Louis Boeckman, vier Noord-West Brabanders Jan Teugels, De Proft, W. De Bondt, de lokale renner A. Van de Voorde, Van Nieuwenhove, Moyson, Constant en Van de Putte. Een tweede keer sloeg Van Hoof toe en nog een derde en vierde demarrage… Hij won licht afgescheiden zijn 8ste palm en denkt er ernstig aan beroepsrenner te worden. De Proft werd tweede en Willy De Bondt werd 8ste.”

    Het Laatste Nieuws :

    Eddy Van Hoof sleurde er ook aan te Hingene

    “Eddy Van Hoof behaalde in een vrij korte tijdspanne te Hingene zijn vijfde overwinning in de loop van dit seizoen. Het was zeker geen verrassing en in feite ook wel een juiste weergave van de krachtverhoudingen. De steeds even beleefde Leestenaar had er ons voor de start op gewezen dat hij niet bij de geselecteerde Antwerpse liefhebbers voor het nationaal kampioenschap behoorde. Na zijn recente zegepralen zal men hem ongetwijfeld nog aan de lijst toevoegen. Dat is slechts logisch en billijk en het zou wel onrechtvaardig of al te vergeetachtig zijn indien hij niet aan de titelstrijd zou mogen deelnemen. In onze trofee-rit te Hingene heeft hij nogmaals aangetoond van ook over een bijzondere dosis wedstrijd-overleg te beschikken. Toen Rudi Brusselmans, Luc Crauwels en Willy Sprangers al vlug in de aanval gingen wachtte hij de toestand niet af. Heel gezwind en snedig sprong hij er met drie anderen naar toe en zo werd de koers daarop al in een beslissende plooi gelegd. Toen later en buiten verwachting vijf achtervolgers nog zeer dicht naderden heeft Eddy Van Hoof er bijzonder toe bijgedragen dat de zeer gering geworden voorsprong nog tot op het einde kon behouden worden. Bij het ingaan van de laatste ronde heeft hij immers een poos het tempo in de hoogte gedreven en hij sleurde er toen geweldig aan. Dat bracht ook weer de volle overtuiging bij de meesten van zijn medevluchters en zo kreeg men vanuit de volgwagen een spervuur van ritme-wisselingen en demarrages te zien. Een in daverende conditie verkerende Eddy Van Hoof toonde zich uiteindelijk de snelste (Warre Van Ranst).”

    In 1973 behaalde Eddy in totaal 11 overwinningen bij de amateurs. Hij zegevierde in Goetsenhoven, Neder-Over-Heembeek, Humbeek, Buggenhout, Hingene, nogmaals Buggenhout, Merchtem en Mariekerke. Hij won de Grote Prijs Jef Scherens in Leuven,de Scheldeprijs in Schoten en te Welkenraedt de 3de rit in de Ronde van Luik waar hij tweede eindigde in het eindklassement. Ook in de Ronde van de provincie Namen eindigde hij als tweede en in het Belgische Kampioenschap te Yvoir werd hij 16de.

    1974

    In 1974 schreef “De Band” "dat er heel wat ongezonde en onrechtvaardige kritiek aan het adres van Eddy Van Hoof was geweest en dat er wel eens werd opgeworpen dat rond zijn persoon vanuit de supportersclub te weinig aan propaganda werd gedaan en het meer geleek op een familiale aangelegenheid, t.t.z. niet genoeg naar buitenuit te komen…” De criticasters werden in het ongelijk gesteld want Eddy antwoordde met de pedalen en hij won met overtuiging de paaskoers te Leest.

    In 1974 werd Eddy Van Hoof geselecteerd om deel te nemen aan de Vredeskoers en kreeg hij een profcontract bij MIC-Ludo-De Gribaldy. Van die Vredeskoers herinnert Eddy zich nog dat er uitzonderlijk hard werd gereden en dat die koers ontsierd werd door enorm veel valpartijen. Eddy eindigde er als eerste Belg. De andere landgenoten die deelnamen waren De Saever, De Valckener, Franssens, Van der Slagmolen en Van Nijlen.

    Dat jaar (8 augustus) won hij ook nog in Ternat, zijn laatste koers bij de amateurs vooraleer over te stappen naar de profs.

    Vervolgt.

    Foto ‘s :

    -Grote Prijs Van de Voorde Buggenhout 1973
    -Met familie, supporters en verloofde na zijn zege in Hingene.
    -Eddy won met overtuiging de Paaskoers te Leest in 1974.
    -Winnen in eigen dorp dat was dubbel genieten.
    -Eddy had in 1971 te Schelle de eerste liefhebberskoers waaraan hij deelnam gewonnen. In 1974 nam hij in Ternat afscheid van de amateurs eveneens met een overwinning.
    -Ternat 1974 : na zijn overwinning aldaar omringd door familieleden, vrienden en fans.













    14-06-2016 om 07:43 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (10 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eddy Van Hoof, een wielertalent uit Leest

    Vervolg Eddy VAN HOOF, een wielertalent uit Leest.

    Humbeek 1973 – Tegen spurter Eddy Van Hoof was Adrien De Leeuw niet opgewassen

    De derde overwinning die Eddy Van Hoof te Humbeek behaalde, door Adrien De Leeuw, Louis Marievoet en Wim Schroyens in de spurt te verslaan, betekende een dubbele vreugde voor deze familie uit Leest.
    Na de aankomst vernamen wij van de overwinnaar dat zijn broer Rudy bij de nieuwelingen te Groot-Bijgaarden eveneens de bloemen had veroverd.
    Eddy Van Hoof die vorig jaar ingevolge zijn legerdienst blijkbaar moeilijk op dreef geraakte, schijnt nu stilaan de goede conditie te hebben gevonden.”

    De zes jaar jongere broer van Eddy, Rudy Van Hoof (°Mechelen 29/3/1958) zou eveneens een toonaangevende rol spelen in de jeugdcategorieën. Ooit haalde hij 28 overwinningen in één seizoen. Een hardnekkige pijn in de borststreek noopte hem met het wielrennen vroegtijdig te stoppen. Later bleek dat dit euvel met een eenvoudige medische ingreep had kunnen verholpen worden.

    In 1973 won Eddy ook de befaamde “Scheldeprijs” in Schoten :

    Eddy Van Hoof : machtige jump in de slotkilometer

    “Gedurende ruim 120 km van de af te leggen 130 gebeurde er in de Scheldeprijs voor Liefhebbers te Schoten om zo te zeggen niets. En
    nochtans waren bij de 113 vertrekkers renners met namen als klokken. Bovendien kwam ook de Oostduitse nationale selectie aan het vertrek voor hun laatste Belgische wedstrijd als voorbereiding op
    het nationaal kampioenschap dat tijdens het komend weekend wordt georganiseerd.
    Met nog 10 km voor de boeg reageerden Alex Van Linden en kampioen Pol Verboven op een uitval van Etienne Van der Helst en door die reactie kwamen elf renners aan de leiding : Van Muylder, Alex Van Linden, Gerry Verlinden, Paul Wellens, Jo Van Brinkman, Petrus Maas, Etienne Van der Hulst, Pol Verboven, Eddy Van Hoof, Frankie Franssens en Jos Jacobs. Meteen werd laatstgenoemde de te kloppen man, want de KWV-renner bewees dit seizoen reeds voldoende over zeer snelle benen te beschikken. De elf vluchters geraakten echter niet aan de rustgevende voorsprong en de groep bleef op ongeveer 150 meter hangen. Het tempo lag in de slotfase nog steeds bijzonder hoog en een ultieme uitval leek dan ook uitgesloten.
    Tot Eddy Van Hoof dan op minder dan één kilometer van de finish verrassend van het fietspad op de kasseistenen sprong en zonder omkijken alle energie uit het lichaam perste.
    Zijn medevluchters bleven, onbegrijpelijk, zonder reactie. Van Hoof verdedigde de kleine voorsprong, terwijl de overigen alle aandacht aan de prestige-spurt voor de tweede plaats besteedden.
    Eddy Van Hoof : -voor mij is die zevende overwinning van het seizoen meteen de mooiste, lachte de 21-jarige Leestenaar.”

    Vervolgt.

    Foto’s :
    -Overduidelijke spurtoverwinning te Humbeek.
    -Dubbele vreugde bij de familie, broer Rudy won immers dezelfde dag in Groot-Bijgaarden.
    -Rudy Van Hoof boekte ooit 28 zeges in één seizoen.
    -Nog broer Rudy na een afgescheiden overwinning.
    -Eddy Van Hoof won de Scheldeprijs te Schoten met voorsprong. Kampioen Verboven kon slechts spurten voor de tweede plaats.
    -Eddy tijdens zijn ereronde in Schoten.













    11-06-2016 om 09:49 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eddy Van Hoof, een wielertalent uit Leest

    Vervolg Eddy VAN HOOF, een wielertalent uit Leest.

    Milicien Eddy Van Hoof baas in spurt te Zemst

    “Eddy Van Hoof heeft te Zemst zijn derde zege van het seizoen behaald in een spurt met zijn tienen.

    -Maar ik ben bij het leger, voegde het twintigjarig lid van de Jetse Sportvrienden eraan toe, toen hem de vraag ‘de hoeveelste zege is dat’ werd gesteld. Alsof hij zich wilde verontschuldigen voor dit kleine getal. Iemand die zijn legerdienst klopt, ook al kan hij in België blijven (Goetsenhoven voor Van Hoof) heeft vanzelfsprekend niet dezelfde mogelijkheden tot oefenen als de andere renners. In dat licht gezien mag gezegd worden dat Van Hoof dit jaar al flink gepresteerd heeft. Te Zemst had hij in de eindspurt een ruime voorsprong op Wim Schroyens, Theo Heremans en zo meer. “

    Militair veldritkampioen

    Op zondag 20 januari 1973 werd het militair kampioenschap veldrijden georganiseerd te Overijse. Dat viel samen met de Frank Vandaletrofee. Eddy eindigde er als 24ste en eerste soldaat en werd kampioen van België veldrijden voor militairen. In de kazerne kreeg hij uiteindelijk wat appreciatie van zijn oversten…

    De eerste overwinning na zijn afzwaaien van het leger boekte Eddy, waarschijnlijk niet toevallig, op 3 juni 1973 in Goetsenhoven. De plaats waar hij vijftien maanden lang beperkt werd in zijn trainingsfaciliteiten. Wat die overwinning nog meer glans gaf was dat hij Belgisch kampioen Leopold Verboven klopte in de spurt en dat voor het oog van zijn vroegere officieren. Van een revanche gesproken.
    De dagbladen :

    Eerste palm voor Eddy Van Hoof

    “Het is dan eindelijk gelukt voor Leestenaar Eddy Van Hoof die al lange tijd op zoek was naar zijn eerste palm en hoe wil het lukken, het gebeurde in Goetsenhoven, waar Eddy vijftien maanden lang water en bloed heeft gezweet tijdens zijn soldatendienst. Eddy mocht er immers om zo te zeggen niet oefenen, maar dat heeft hem dan toch niet belet van de streek goed te verkennen en er een zeer opgemerkte wedstrijd te rijden. Immers, Pol Verboven kloppen in de spurt, is niet aan iedereen gegeven.
    Het werd een dubbele zege voor Eddy Van Hoof want broer Rudy had immers gezworen van de eerste palm mee naar huis te brengen en dat scheelde maar een haartje. Zowel zaterdag als zondag reed de kleine Van Hoof tweemaal als tweede over de lijn zodat er zondagavond wel duchtig zal gefeest zijn aan de Dorpstraat te Leest. Over korte tijd wint de kleine Van Hoof ook zijn eerste palm. Let er maar op.”

    Eddy Van Hoof klopt Verboven in Goetsenhoven

    “Leopold Verboven heeft wel een grote wedstrijd gereden. Wanneer hij op een viertal kilometers van de aankomst de beslissende ‘jump’ plaatste kon alleen Eddy Van Hoof hem bijhouden. Met een kleine voorsprong bereikten beiden de aankomst waar Verboven zich voor de eindspurt op kop zette. Dat was voldoende voor Eddy Van Hoof om zijn eerste overwinning van het seizoen te behalen.
    Meer dan 50 renners gingen van start in deze ogenschijnlijk gemakkelijke trofeerit…”

    Eddy bleef winnen :

    Eddy Van Hoof boekt tweede trofeezege te Neder-Over-Heembeek

    “Amper twee maanden is Eddy Van Hoof verlost van zijn militaire dienstplicht. De liefhebber van de Jetse Sportvrienden uit Leest meldt zich weer aan voor de overwinningen. Op 3 juni schoot hij in het Trofeetreffen te Goetsenhoven een eerste maal de hoofdvogel af en amper één week later sloeg hij te Neder-Over-Heembeek in de Grote Prijs van de stad Brussel, tellende voor onze trofee, eveneens toe. In deze laatste wielerwedstrijd georganiseerd door V.C. Colombia, was Eddy van bij het begin op het voorplan te vinden. Tesamen met Gustaaf de Proft, Rudi Brusselmans en de Nederlander Johannes Perle lokte hij de eerste schifting uit. Toen hij voelde dat vooraan de verstandhouding afbrokkelde achtte hij het ogenblik gekomen om het op zijn eentje te proberen.
    Van Hoof bleef in de laatste ronden de toestand volledig beheersen en met een flinke voorsprong zette hij zijn naam op de erelijst van de GP van de stad Brussel. (P.V.Z.)”

    Dezelfde koers besproken in een andere krant :

    Eddy Van Hoof met voorsprong –Trofee te Neder-Over-Heembeek.

    “De Grote ‘Prijs van Brussel’ voor liefhebbers te Neder-Over-Heembeek is zondag uitgedraaid op een meer dan knappe voorsprongzege van de 21-jarige Eddy Van Hoof uit Leest.
    Eddy Van Hoof verdiende die overwinning ten volle.
    Hij was immers bijna gans de wedstrijd in de aanval geweest.
    Reeds na 25 km wedstrijd lokte hij samen met de Nederlander Johannes Perle en Gustaaf De Proft de beslissende vlucht uit. Slechts Rudi Brusselmans kon na een korte maar hevige jacht nog bij het drietal aansluiten. Deze vier zouden van dan af de wedstrijd beheersen.
    Dank zij Van Hoof, die tijdens de herhaalde beklimmingen van de Wimpelberg (Eddy won ook de bergprijs), het meeste werk opknapte, slaagden de vier koprijders erin spoedig een kloof van meer dan 1 minuut te slaan.
    -Tijdens de voorlaatste beklimming van de Wimpelberg zag ik in de achtergrond enkele jagers komen opdagen, zegde Eddy ons achteraf. Ik duwde toen wat harder op de pedalen en meteen dienden ook De Proft en Perle te lossen. Er bleef mij op dat ogenblik geen andere keuze. Ik ben dan maar alleen doorgegaan, hoewel er nog 20 km dienden afgelegd.
    Achter de ontketende Van Hoof werd dan een geweldige jacht ingezet maar de Leestenaar begaf niet. Integendeel, hij bleef maar doorbeuken en behaalde met ruime voorsprong zijn tweede zege van het seizoen. (René Lombaerts)”

    Vervolgt.

    Foto’s :

    -Zijn derde zege van het seizoen te Zemst.
    -Eddy met zijn zegebloemen na zijn overwinning in Zemst.
    -Soldaat Van Hoof eindelijk met wat appreciatie in het leger.
    -De nieuwbakken kampioen van België cyclo-cross.
    -De kampioen in zijn huiskring.











    11-06-2016 om 09:14 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eddy Van Hoof, een wielertalent uit Leest

    Vervolg : Eddy Van Hoof, wielertalent  uit Leest.

    1972 –1973 Legerdienst

    Die jaren werden zijn sportieve prestaties overschaduwd door zijn legerdienst. Hij diende bij de R.P. (Regimentspolitie) in de kazerne van de luchtmacht te Goetsenhoven bij Tienen en als de dienst het toeliet mocht hij drie halve dagen per week trainen, maar meestal liet de dienst dat niet toe en diende Eddy wacht te lopen. Zeer frustrerend en dat gedurende 15 maanden want zolang duurde zijn legerdienst.

    Twee keer zou hij echter zijn gram halen bij de weinig sportieve officieren van de kazerne : toen hij het Kampioenschap voor militairen veldrijden won in Overijse en toen hij, kort na zijn afzwaai, Belgisch kampioen Leopold Verboven klopte in Goetsenhoven maar daarover hierna meer.

    Eddy bleef nochtans winnen, enkele krantenverslagen :

    Het Laatste Nieuws van 1972 (enkel jaartal gekend) : Eddy Van Hoof verraste Van Laethem in de spurt bij de liefhebbers te Wemmel “Eén der toonaangevende liefhebbers van de Jetse Sportvrienden Eddy Van Hoof uit Leest vond de glimlach weer, hij haalde te Wemmel zijn eerste overwinning van het seizoen. -Ik heb in al mijn wedstrijden reeds afgezien doch de topvorm blijft maar uit zei hij ons. Ook vandaag durfde ik er niet in geloven. Ik heb meermalen op de tanden dienen te bijten om in het vaarwater van de onruststokers te blijven. Wanneer ik naar het einde toe mee kon wippen en in de kopgroep terecht kwam, zag ik warempel ‘sterretjes’. Gelukkig bleef ons groepje van zes man buiten schot en slechts toen de eindstreep in het gezicht kwam geraakte ik in een gunstige positie vooraan. Slechts de vermoeide Van Laethem poogde mij nog te verontrusten, maar hij schoot te kort.” Briljante Eddy Van Hoof.

    Liefhebbers te Blaasveld “Die Blaasveldse kunstpalm is zeker en vast op een verdiende wijze naar het naburige Leest gegaan. Eddy Van Hoof die daarmee zijn tweede zege van het seizoen behaalde, nam immers de fakkel van zijn pechvolle dorpsgenoot Van Cauter op een bijzonder eminente wijze over. Eddy leverde echt puik werk en op die manier kan men moeilijk verrast worden. In de slotronde mocht er trouwens niet meer geaarzeld worden toen de Nederlander Van den Hoeck plots demarreerde en zelfs heel vlug tot 200 meter voorsprong nam. Eddy Van Hoof, briljant spurtwinnaar,erkende spontaan dat hij alleen het gat niet had dichtgereden. De ‘WC Geburenkring’ kreeg 56 deelnemers aan de start. Staf Van Cauter werd logischerwijze als de grote favoriet beschouwd, maar hij werd reeds tijdens de derde van de tien af te leggen ronden door bandbreuk uitgeschakeld…” Eddy’s daverende spurt “De mannen van de W.S.C. Geburenkring uit Blaasveld kunnen met tevredenheid terugblikken op hun 26ste Grote Prijs. En daar was voldoende reden toe. De organisatie was prima, het aantal renners (56 ) was zeker niet te klein en de publieke belangstelling mocht er zeker zijn. Wat kan dan een inrichter nog meer verlangen dan een mooie winnaar. Die kregen ze dan nog in de persoon van Eddy Van Hoof uit Leest die zaterdag te Blaasveld zijn tweede palm van het seizoen mee naar de ouderlijke garage nam. En niet zo maar een gewone palm, want het was een smeedijzeren kunstpalm aan de inrichters geschonken door sportafgevaardigde Carlo Philips die in die wedstrijd voor de 25ste achtereenvolgende maal als BWB officieel fungeerde. In de spurt zette Eddy Van Hoof zich van heel ver op kop en niemand kwam er nog over. Dat was klassewerk dat soldaat Van Hoof ten beste gaf. En met deze conditie komen er beslist nog meer palmen naar Leest. Uitslag : 1.Van Hoof Eddy (Leest), 2. Huysmans Leo, 3. Van Linden Alex.”

    Eddy Van Hoof…40 km oefening “-Oh, hij zou het niet meer kunnen ! Dat riep ons een begrijpelijk vreugdevolle supporter van Eddy Van Hoof toe. -Weet ge, zo vervolgde hij, dat hij in de loop van de week slechts een goede 40 km had kunnen oefenen. Het is te Goetsenhoven zeker niet zo slecht, maar in de garage te Leest toch nog altijd veel beter. Eddy Van Hoof werd uiteraard na die tweede zege druk omringd. Er gebeurden echter geen gekke toneeltjes. Want de noeste werkers uit dat Mechelse randdorpje blijven nog altijd met hun beide voeten op de grond staan. Omdat ze van in hun prilste jeugd hebben geleerd en sommigen bijzonder ervaren hebben dat het leven toch zo wankelbaar en grillig (als het weer) kan verlopen. Zijn gewoonte getrouw gebruikte Eddy Van Hoof zelf ook ditmaal geen grote woorden. Maar reeds in de aanvangsronden had men kunnen opmerken dat hij, ondanks die weinig gunstige voorbereiding, veel zelfvertrouwen had. Hij heeft daarbij ook niets aan het toeval overgelaten en was van bij de eerste schermutselingen mee vooraan. Knap zo ! (W.V.R.)”

    Vervolgt.

    Foto’s :

    -Liefhebbers Wemmel – In de eindspurt met zes is Eddy Van Laethem, Michiels, Van Ransbeeck, Henssen en Missotten te vlug af.

    -Nagenietend te Wemmel na zijn overwinning aldaar.

    -Knappe spurtoverwinning te Blaasveld.

    -Zijn ereronde in Blaasveld.









    09-06-2016 om 15:28 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eddy Van Hoof, een wielertalent uit Leest

    Vervolg Eddy VAN HOOF, een wielertalent uit Leest.

    1971 - Liefhebber

    De eerste wedstrijd die Eddy als liefhebber betwistte werd meteen een overwinning.

    “De Band” : Het nieuws dat Eddy Van Hoof zou wachten om over te gaan naar de categorie liefhebbers scheen in den beginnen juist te zijn. Als waarheidsmeter werden de twee verreden koersen genomen, te weten op 17 en 19 april l.l. gereden te Haasdonk en te Appels, waar hij de 4de en de 9de plaats bekleedde. Op 24 april daaropvolgend startte hij toch bij de liefhebbers te Schelle : 89 deelnemers waren er aan het vertrek voor een afstand van 110 km. Het zou een eerste proefmeting worden in de nieuwe categorie en het werd een buitengewone meevaller, immers daar behaalde hij de 1ste plaats en het ijs was gebroken.”

    Het Laatste Nieuws : Raak voor Eddy Van Hoof “Eddy Van Hoof lukte vorige zaterdag te Schelle de stunt van zijn nog jonge wielerloopbaan. Hij won immers de eerste liefhebberswedstrijd die hij reed en dit zonder verdere commentaar. Want men moet het zeker kunnen : aan 84 concurrenten zijn achterwiel tonen. Eigenlijk lag Staf Van Cauter aan de basis van de overgang van Eddy, want men moet weten dat Van Cauter de oefenmaat is van Eddy. Donderdag ll. ging hij zijn vergunning halen en vader Van Hoof stond er zelf een beetje paf van. Maar Eddy hield vol en ziedaar, het resultaat is er. Misschien wel onverhoopt na zijn ziekte van voor een paar weken, maar kom. Om over die wedstrijd van Eddy verder te klappen moeten wij u vertellen dat er op het einde zeven koplopers waren en de man van Leest veroorloofde zich dan de weelde om in de spurt te zegevieren. En dat het geen dagelijkse klanten waren bewijst wel de uitslag met Ludo Van Staeyen op de tweede, Eddy Voet op de derde en Karel Sels op de vierde plaats. Zondag dan verging het de 19-jarige Eddy minder goed te Brussegem-Oppem, waar hij nochtans in de eerste ontsnapping betrokken was maar zich naderhand liet vangen aan een nieuwe uitval van 17 renners. Eddy nam dan maar weerwraak op zijn manier door op overtuigende wijze de spurt te winnen van het peloton. Voor een debuut als liefhebber ver van slecht.”

    Andere uitslagen : 2 mei 1971 te Haasrode, 9de plaats. 3 mei 1971 St Martens-Lierde, 2de plaats. 8 mei 1971 Wemmel, 3de plaats. 16 mei 1971 Ternat, 4de plaats. 20 mei 1971 Hennuyères, overwinnaar. 22 mei 1971 Nieuwenrode, 7de plaats. 23 mei 1971 Ternat-Damprémy , overwinnaar. 6 juni 1971 Boortmeerbeek, 4de plaats.

    Noemenswaard was ook zijn deelname en prestatie in de Ronde van Vlaanderen. Er waren 115 renners aan de start gekomen die een afstand van 167 km dienden te overbruggen. Eddy zat met een gebroken pedaal geplaagd maar eindigde toch nog 15de op slechts 40 seconden van de winnaar.

    HLN van 10 juni 1971 : Eddy Van Hoof behaalde zijn diploma in begeesterende Ternat-Dampremy.

    “De tweede uitgave van de Vlaams-Waalse klassieke Ternat-Dampremy was de eerste gelijk. De renners spaarden zich geen ogenblik, ook wachtte hen zwaar labeur en voor de volgers was het een begeesterende wedstrijd van het begin tot het einde. De Buysschere en Bellemans gingen zij aan zij naar de eindmeet maar op het ogenblik dat de Gooikenaar het scheen te zullen halen, flitste Van Hoof als een bliksemschicht over hen. Bellemans beweerde dat hij alle kans op de zege verloor doordat zijn ketting een paar keren versprong. Laeremans meende dat er twee ronden te rijden waren en De Buysschere had dolgraag de Waalse supporters doen juichen, maar het was tenslotte Eddy Van Hoof die, na de ganse dag op het voorplan gestreden te hebben, een ruim verdiende zege in de wacht sleepte in een der mooiste wedstrijden die onze liefhebbers te betwisten krijgen. Voor Jette Sportief werd het ook een triomf, vermits ze met ruime voorsprong de cluboverwinning behaalde.”

    Vervolgt.

    Foto’s :

    -Schelle 1971 liefhebbers. Eddy’s eerste deelname aan een liefhebberskoers, het was meteen raak.

    -Van een prestatie gesproken, later zou hij ook zijn laatste liefhebberskoers winnen.

    -Liefhebbers in Ternat-Dampremy : verdiende zege voor de Leestenaar.

    -Na zijn overwinning in Ternat.









    06-06-2016 om 18:54 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eddy Van Hoof, een wielertalent uit Leest

    Vervolg Eddy VAN HOOF, een wielertalent uit Leest.

    1970

    “Een groene kerstmis, een witte Pasen ! Onbetwistbaar was het op Paaszaterdag een snert weder : regen, sneeuw, hagel, wind, al wat een mens maar dromen kon wat door Pien voor deze hoogdag was gereserveerd. Met dat hondenweer keek men maar sip op wat gebeuren zou, zouden de renners opdagen om de jaarlijkse grote prijs “Garage Van Hoof” te Leest komen betwisten ?” Winnnaar werd Eric Van Lent maar de auteur van dit artikel wist fijntjes te vertellen dat de winnaar weliswaar een verdienstelijk renner was maar dat hij een “triumviraat” had afgesloten met Six en Van Linden.

    In hetzelfde artikel was er sprake van een overwinning van Eddy te Buggenhout waar 35 renners de start hadden genomen voor een afstand van 77 km.

    In Boortmeerbeek werd hij 6de op 40 deelnemers over een afstand van 80 km. Te Hekelgem eindigde Eddy 3de en te Heffen 2de. Daar waren 49 vertrekkers. “Mag er dan van geen comeback gesproken worden ?” besloot de auteur zijn artikel.

    Op 5 juli 1970 won Eddy het ‘Criterium voor Juniors’ te Hombeek. Hij klopte W. Schroyens in een spurt met twee.

    In Opwijk-Mazenzele werd hij tweede van 70 deelnemers en op 2 augustus 1970 werd hij 11de in het Kampioenschap van België voor juniors te Meulebeke. Er waren 123 renners aan de start gekomen. Kampioen werd Karel Sels.

    Dat jaar stuitte ik op een artikel (exacte datum onbekend) waarin de reporter van het soldatenblad stipuleerde dat Eddy in 25 op 28 wedstrijden bij de vijf eersten geëindigd was. Daarvan waren 7 overwinningen. Eind 1970 verschenen Eddy’s uitslagen als cyclocrosser in De Band : 18/10/1970 : Overijse, 45 deelnemers, 1ste plaats. 25/10 : Daknam, 55 deelnemers, 3de plaats. 31/10 : St.J.Rijkev., 55 deelnemers, 5de. 7/11 : Zele, 40 deelnemers, 1ste plaats. 11/11 : Ruien, 45 deelnemers, 4de. 15/11 : Woudbrechtegen, 45 deelnemers, 4de. 29/11 : Hofstade, 67 deelnemers, 3de plaats. 5/12 : Strijpen, 30 deelnemers, 5de plaats.

    Op 13 december dat jaar werd hij ook laureaat van de Ereprijs An-Hyp, die was weggelegd voor de overwinnaar van de veldrit voor juniors te Leest.

    Herman De Meutter in Het Laatste Nieuws : Eddy Van Hoof te Mazenzele “De sportvrienden van Mazenzele kregen voor hun 16e uitgave 77 juniores aan de start en…regen ! Twee renners hebben hun stempel op deze wedstrijd gedrukt : Karel Rottiers en Eddy Van Hoof. Toen zij er onder hun beidjes van door gingen waren de 14 achtervolgers niet bij machte hen bij te benen. Karel Rottiers, de gewezen kampioen van België der nieuwelingen, heeft Eddy Van Hoof niet kunnen lossen maar werd er in de spurt uit het wiel gereden.”

    Vervolgt.

    Foto’s :

    -1970 : Juniors te Hoevenen : Van Hoof kwam de Antwerpse jongeren in eigen midden verslaan schreef Het Laatste Nieuws.

    -1970 - juniors te Meise : fel betwiste eindspurt. Jean Peelman drong Eddy in de dranghekkens en werd later gedeclasseerd.

    -1970 – Juniors Berlare : in een spurt met twee.

    - In 1970 werd Eddy te Jette opnieuw Clubkampioen.

    -Dat jaar won hij ook de veldrit te Zele. Onderschrift krant : “Eddy Van Hoof uit Leest behaalde zijn tweede seizoenzege in de ‘jongerencross’ te Zele. Daarmee is de Antwerpse gouw een nieuw uitstekend veldrijder rijker.”

    -Karel Rottiers, gewezen Kampioen van België van de nieuwelingen, werd door Eddy Van Hoof uit het wiel gereden te Opwijk-Mazenzele.













    06-06-2016 om 18:31 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eddy Van Hoof, een wielertalent uit Leest

    Vervolg Eddy VAN HOOF, een wielertalent uit Leest.

    Nog 1969.

    Op 15 juni 1969 was het volgens een verslag van “De Band” zeer warm, er waren 24 deelnemers maar waar er gereden werd was niet gepubliceerd. Wel dat Eddy twee ronden voor het einde lek reed en toch nog tweede werd na zijn eeuwige concurrent van die periode Eric Van Lent.

    Het soldatenblad publiceerde ook de volgende uitslagen : 23/8 Hombeek 3de 6/9 te Schepdaal 4de 24/8 Hombeek 2de 7/9 Ottignies 3de 26/8 Aartselaar 2de 9/9 Melsele 7de 21/8 Jette 7de 11/9 Moerzeke3de 2/9 Gijzenzele 2de 13/9 Kapelle-op-den-Bos 1ste 21/9 Leeuwergem 6de.

    Vervolgt..

    Foto’s :

    -Op zijn 17de won Eddy de juniorswedstrijd te Kapelle-op-den-Bos met een fietslengte voorsprong op Gust Van Laethem, Rudi Brusselmans, Johnny Rottiers en Paul Beynaerts.

    -Na de koers omringd door zijn supporters.

    -Het Clubkampioenschap van 1969 werd in Leest georganiseerd. Eddy werd overwinnaar bij de juniors.







    06-06-2016 om 18:04 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eddy Van Hoof, een wielertalent uit Leest

    Vervolg Eddy VAN HOOF, een wielertalent uit Leest.

    Nog de periodiek van Milac :

    “Dat onze bijdragen over de respectievelijke sportgebeurtenissen bij onze lezers inslaan, hebben we met genoegen mogen vaststellen. Wij hopen in de mate van het mogelijke aan hun verlangen te blijven voldoen. Ook onze soldaten vragen in ’t bijzonder de verrichtingen van Eddy te volgen en langs deze weg mede te delen, zodat ook zij in de vreugde kunnen delen. Hier geven we dan nog een paar koersen met de behaalde uitslag : Neerlinter, 53 km, 39 deelnemers, de 4de plaats. Grand Leez, 54 km, 52 deelnemers, de 3de plaats. Wie de gegeven uitslagen in onze twee vorige nummers heeft gelezen zal tot de vaststelling gekomen zijn, dat onze dorpsgenoot steeds bij de 10 eerste, maar merendeel bij de 5 eerste de aankomstlijn bereikte. Even aanstippen dat het schoonste resultaat werd behaald tijdens het Club-kampioenschap te Jette, waar hij eindigde als eerste met een voorsprong van 3 minuten en 15 seconden. Fantastisch ! Op het kampioenschap voor nieuwelingen te Tertre werd Eddy 23ste . Er waren 106 vertrekkers. Op zondag 14 juli won Eddy te Horrues, een koers van 55 km met 33 deelnemers. Met Pinksteren 1968 werd, voor een tweede maal op korte spanne tijd, een wielerwedstrijd te Leest georganiseerd. Ingericht door het “Vliegend Wiel” en voorbehouden aan nieuwelingen. Om 14u30 werd het vertrek gegeven voor een afstand van 55 km in 10 ronden. Eddy won met 2 lengten voorsprong. Palm en beker bleven in het dorp. Andere uitslagen : Itegem 18/5/1968, 99 vertrekkers, 55 km, 4de plaats. Wuustwezel 26/5/1968, 73 vertrekkers, 55 km, 3de plaats. In het Waalse Walhain-St-Paul kwam hij ten val.”

    Op het einde van dat wielerseizoen werd de West-Vlaming Rino Vandromme “Prins der nieuwelingen 1968”. De man uit Kachtegem had 29 zegepralen achter zijn naam. Als derde eindigde de latere meervoudige wereldkampioen bij de profs Freddy Maertens en op de vijfde plaats Leestenaar Eddy Van Hoof met 15 overwinningen.

    In 1969 debuteerde Eddy bij de juniors. “De Band” :

    “Zaterdag 5 april l.l. had de paaskoers plaats voor juniors, waaraan 36 ingeschrevenen om 15 uur de start namen. Bij het einde van de 15de ronde kwam Verbruggen zeer afgescheiden toe, en tot ieders verbazing stelde men vast dat Van Hoof zich had losgerukt van Rottiers om als tweede over de aankomstlijn te rijden. Voor onze favoriet is het een zware dobber geweest, met griep geplaagd en verschillende koersen achter de rug…” “Van een wederopstanding mag wel gesproken worden. Wanneer we thans de exploten van onze renner Eddy Van Hoof nagaan, is zulks zeker niet overdreven. We schreven het reeds vroeger, dat er een berusting scheen te hangen, alhoewel hij sedert weken fysisch niet in orde was. Bijgevolg moest of mocht men niet meer verwachten, maar toch bleef de hoop, dat er een kentering zou intreden. Het is verheugend zijn heropstanding te mogen vaststellen, ten bewijze, zijn laatste wedstrijden : -te Berchem op 43 deelnemers 1ste. -te St-Jans Molenbeek, op 33 man 1ste. -te Leeuwergem, op 29 concurrenten 1ste. De bekomen uitslagen zijn te danken aan zijn wilskracht en ons aller sympathie weze voor hem een stimulans om vol te houden. Veel succes !“

    Op 3 mei 1969 liep hij een Pro Justitia op in Burcht en op 1 oktober van dat jaar legde hij bij zijn oom veldwachter Victor Van Hoof volgende verklaring af : “Op 3 mei 1969 ben ik inderdaad gaan koersen te Burcht. Ik heb sinds begin van dit jaar een vergunning BWB als Junior. Aangezien men nieuweling mag blijven tot de ouderdom van 17 jaar en men dan Junior moet worden. Ik was er niet van op de hoogte dat men in de gemeente Burcht niet mag koersen beneden de ouderdom van 18 jaar, op een niet gesloten omloop. Ik heb daar gezien, toen we aan de vertreklijn stonden, dat de politiecommissaris bezwaren maakte tegen die koers, maar wat hij zegde heb ik niet verstaan. Maar als ik mij goed herinner werd het vertrek van die koers daar door de Burgemeester zelf gegeven. Ik heb daar twee ronden meegereden en heb dan opgegeven. Dit is de eerste maal dat ik verneem, dat men als Junior met vergunning BWB, 18 jaar oud moet zijn om te mogen koersen.”

    Eddy herinnert zich anno 2016 niets van dit voorval, de verdere afloop blijft dan ook onbekend.

    Vervolgt.

    Foto’s :
    -In 1968 won Eddy afgescheiden de nieuwelingenkoers te St.Antonius Brecht.


    -Na de aankomst omringd door familieleden, vrienden en supporters.

    -Gemakkelijke spurtoverwinning in Berchem.


    -Daar haalde hij het van 42 juniors.


    -De Pro Justitia die hij opgelopen had te Burcht omdat hij nog geen 18 was.











    06-06-2016 om 08:15 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eddy Van Hoof, een wielertalent uit Leest.

    Vervolg Eddy VAN HOOF, een wielertalent uit Leest.

    Eddy had talent, de genen had hij overigens van zijn familie langs moederskant : drie van haar broers, Louis, Victor en Frans Selleslagh hadden gekoerst maar “de Panny” kon hem zo motiveren dat hij boven zichzelf uitsteeg en de ene overwinning na de andere behaalde. Die overwinningen waren overigens zeer lucratief in de club uit Jette, na elke winst wachtte een zware premie. Toen Eddy jaren later beroepsrenner was en een tijdlang zonder werkgever zat –de deal met Zoppas-Splendor was niet doorgegaan- werd hij door de zaakvoerder van Meubles Galeries du Miroir, de sponsor van zijn oude club, doorbetaald. Je moet het maar doen ! Het enige nadeel van zijn aansluiting was dat het reglement van de BWB voorschreef dat nieuwelingen enkel mochten aansluiten bij een club uit hun provincie. Eddy liet daarop zijn domicilie overbrengen naar het adres van de schoonouders van zijn oom Frans Selleslagh. Die woonden in Kapelle-op-den-Bos, provincie Brabant. Probleem opgelost. Wel publiceerden de kranten van dan af na elke overwinning : Eddy Van Hoof uit Kapelle-op-den-Bos i.p.v. Leest.

    Jozef Panny was op zijn 25ste aan de slag gegaan als onderpastoor in Galmaarden, een functie die hij cumuleerde met die van godsdienstleraar aan het koninklijk lyceum van Laken en het koninklijk atheneum van Grimbergen. Nadat hij zich in Rijmenam had gevestigd werd hij zondagsonderpastoor in Bonheiden, een taak die hij zo’n 45 jaar heeft vervuld. Hij zou Eddy blijven volgen tot zijn overgang naar de beroepsrenners in 1975 : “en nu is ’t aan u Eddy…” Jef Panny overleed op 80-jarige leeftijd op 14 februari 2009 en zijn begrafenis, waarop ook Eddy en Erna aanwezig waren, vond plaats op 21 februari in de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw te Bonheiden.

    In de jeugdcategorieën begon Eddy de glansprestaties aan elkaar te rijgen en dat bleef niet onopgemerkt. “De Band” het Leestse maandblad van Milac volgde hem heel vroeg op en publiceerde regelmatig zijn prestaties. Een lyrische L.B. (Luc Beterams) in 1967 : “…Men mag wel zeggen dat er vroeger een intense sportbeoefening plaats had in onze gemeente, die steeds op een grote belangstelling mocht teren. Alles wees er echter op dat zulks tot het verleden behoorde, maar gelukkig is er terug leven in de brouwerij gekomen. Een nieuwe jonge kracht is te voorschijn gekomen bij de nieuwelingen, in onze dorpsgenoot Eddy VAN HOOF. Dat hij met wilskracht bezield is bewijst hij door de reeds behaalde uitslagen in de wielerwedstrijden waaraan hij deelnam. Interessant is het dan ook voor iedereen een kijkje te nemen in deze beginnelings-loopbaan. Hij begon op 26 februari l.l. met een aantreden voor het Clubkampioenschap te Jette, waar 10 deelnemers waren en er de tweede plaats behaald werd met beker. Sedertdien nam hij deel aan 54 wielerwedstrijden en bondig gezegd waren zijn uitslagen als volgt : 4 overwinningen, 4 maal tweede, 6 maal vierde, 2 maal vijfde, 6 maal zesde, 4 maal zevende, 4 maal achtste, enz. Zondag 17 september was de gemeente vol verwachting voor de wielerkoers voor nieuwelingen te Leest. Dertig deelnemers waren er aan de start en Eddy kwam als eerste door de finish.”

    En dezelfde auteur in 1968 : “Wij hadden reeds de gelegenheid in ons blad te schrijven over de sport. Alle belangstellenden hebben de bloeitijd gekend wanneer de huidige en bekende wielrenner Wolfshol deelnam aan een wielercross te Leest en er geklopt werd door De Rey, en in zijn ontgoocheling zijn fiets in de beek wierp. Af en toe hadden er nog enkele sportgebeurtenissen plaats, maar de sleet begon door te wegen, gekende plaatselijke renners stopten er mee, en Leest was als sportmidden afgeschreven. Verheugend is het dan wel, dat sedert enkele maanden een heropstanding mocht vastgesteld worden…zoals wij reeds mochten aanstippen heeft Leest een nieuwe belofte in de nieuweling VAN HOOF Eddy. De resultaten zijn er om te onderstrepen dat het menens is. Zaterdag 14 april j.l. vertrokken 75 nieuwelingen te Leest voor een afstand van 55 km over tien ronden. Het aantal toeschouwers aan de aankomstlijn was geweldig en wanneer de laatste ronde naar ’t einde liep, klauterde men op de palen of op de afsluitingen…en bij het overschrijden van de eindmeet, ging er een overweldigend gejuich op…de verdiende eindoverwinnaar was Eddy Van Hoof, gewonnen in eigen streek en voor eigen publiek, kon het schoner, en kon het een beter bewijs zijn van zijn kunde. Proficiat aan de overwinnaar ! Doe zo voort ! In de wielerwedstrijd daags nadien te Villers gereden, behaalde hij een achtste plaats…en te Baasrode legde hij beslag op de derde plaats. Kan het beter.”

    Datzelfde jaar 1968 huwde Lisette Selleslagh, de jongste zus van zijn moeder en terwijl de hele familie van Eddy aan de feestdis zat in zaal Sint Cecilia nam hij deel aan een nieuwelingenkoers in Berlaar. Door het grote deelnemersaantal werd de koers opgesplitst in twee reeksen en toen Eddy de eerste reeks gewonnen had belde zijn nonkel Vic, zijn enige begeleider die dag, naar de zaal te Leest, waarop een groot deel van de feestelingen naar Berlaar toog om er getuige te zijn van Eddy’s eindoverwinning. De zegebloemen waren natuurlijk voor de bruid. Zijn andere palmen werden door zijn supportersclub “Het Vliegend Wiel” verdeeld onder hun drie lokalen in Leest Dorp : de cafés “Den Bareel” van Frans De Laet, “Telstar” van Jean Van Dam en “Sint-Cecilia” van Pol Huybrechts. Soms zat de club met een “happy problem” , een teveel aan palmen, dan werden die opgehangen in de Renault-garage van zijn vader. De mooiste gewonnen bekers kregen een plekje thuis, de andere werden weggegooid.

    Vervolgt.

    Foto’s :

    -De Antwerpenaar reed voor een Brabantse club.

    -Op de trouwdag van zijn tante Lisette spurtte Eddy zich te Berlaar naar de overwinning.

    -Nonkel Vic loert over zijn schouder tijdens zijn ereronde. De zegebloemen waren voor de bruid.









    04-06-2016 om 10:34 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eddy Van Hoof, een wielertalent uit Leest.

    Eddy VAN HOOF, een wielertalent uit Leest

    Hij reed voor Herman Van Springel, voor Eric Leman, voor Freddy Maertens… de elite van hun generatie. Hij reed zelfs een jaar voor Eddy Merckx, de beste aller tijden. Ik bezocht hem in het voorjaar van 2016 en op zijn vierenzestigste oogde hij nog altijd even scherp als toen hij nog koerste. Mijn neef Eddy Van Hoof.

    Samen met ontelbare andere Leestse supporters heb ik hem tientallen koersen zien winnen in alle categorieën van de jeugd. Zowel bij de nieuwelingen als bij de juniores en de liefhebbers speelde hij een dominante rol en Eddy was één van de weinigen van zijn generatie die het tot beroepsrenner bracht. Geen geringe prestatie en zeker in een periode waarin België over de beste wielrenners ter wereld beschikte. Samen met zijn vrouwtje doorliepen we zijn memorabilia en de trein was gestart. De ene herinnering na de andere werd bovengespit en toen we enkele uren later afscheid namen was Eddy nog bijlange niet uitverteld. Wat me vooral is bijgebleven van zijn ruim 4 jaar als wielerprof is hoe tijd, plaats en omstandigheden een mensenleven kunnen beïnvloeden. Een sponsor die failliet gaat of zich terug trekt, een toevallige ontmoeting, een valpartij op een slecht moment… Eddy heeft het allemaal meegemaakt. Aan de hand van publicaties in “De Band”-de periodiek van Milac-, de Kronieken van Leest, diverse krantenknipsels en Eddy’s documentatie heb ik hierna getracht op chronologische wijze een beeld te schetsen van zijn leven en rennersloopbaan.

    Eddy Van Hoof is te Mechelen geboren op 19 januari 1952 als oudste zoon van Louis en Elodie Selleslagh. Zes jaar later kreeg hij er een broertje, Rudy, bij. Zijn vader was meestergast in garage Hanswijk, de bekende Renault-garage op de Leuvensesteenweg te Mechelen tot hij te Leest in de Dorpstraat een eigen garage uit de grond stampte. Moeder was huisvrouw. Eddy genoot een zorgeloze jeugd in het rustige Leest waar hij alle kerkelijke rites de passage doorliep evenals de eerste zes studiejaren in de jongensschool. Op de schoolbanken was hij een uitblinker. Zo vond op zondag 5 juli 1964 in het gemeentehuis van Leest de prijsuitreiking plaats van de diploma’s aan de leerlingen van het zesde leerjaar die deelgenomen hadden aan de Kantonale wedstrijd te Mechelen. Eddy kwam er uit als best gerangschikte leerling van het hele kanton en ontving uit handen van de burgemeester, in aanwezigheid van het voltallig schepencollege, een gouden kroon en een woordenboek van Kramer.

    Van kleinsaf was hij erg sportief. Voetballen, lopen, fietsen, hij deed het allemaal even graag en goed. Na de lagere school volgde hij les in de RMS (Rijksmiddelbare Jongensschool Mechelen). Toen die school deelnam aan een interscholencross eindigde Eddy als tweede en werd prompt benaderd door Jozef Panny, toen godsdienstleraar in de RMS. Een memorabele ontmoeting. De priester vroeg Eddy naar zijn toekomstplannen op sportief gebied en Eddy antwoordde eerlijk dat hij het wielrennen prefereerde boven de atletiek. Dat viel niet in dovemansoren. Jozef Panny was bestuurslid van de Brabantse club Jetse Sportvrienden met als sponsor “Meubles Galeries de Miroir Jette” en stelde Eddy voor om lid te worden van deze wielerclub. Eddy vroeg bedenktijd en toen hij met dat nieuws thuis kwam bleek zijn vader Jef Panny goed te kennen, laatstgenoemde was immers een vaste klant in garage Hanswijk. Tot spijt van de Dijlespurters sloot Eddy aan bij de club uit Jette en kreeg “de Panny” als begeleider en raadgever. Jozef Panny had voordien nog met Rik Van Looy gewerkt en was een vat vol ervaring en een uitmuntend psycholoog. Van dan af koos hij de koersen uit en was aanwezig op elke wedstrijd. Zijn koersinzicht en parcourskennis waren fenomenaal en hij pikte er bij voorkeur de meest lastige koersen uit.

    Vervolgt.

    Foto’s :

    -Een “pédaleur de charme”.

    -Eddy’s ouders en grootouders.

    -Tijdens een processie naast jeugdvriend Walter Feremans.

    -Jozef Panny met zijn poulain.

    -Jef Panny op oudere leeftijd.











    03-06-2016 om 13:17 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    03-06-2016 om 08:28 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moorsleedse vluchtelingen te Leest in WO-I.

    Vervolg Moorsleedse vluchtelingen te Leest.

     

     

    Lucien August Remi Masschelein (°Moorslede,12/1/1905, +Beitem, 20/5/1940), huwde met Julia Wyffels (°6/5/1905, +4/2/2004).

    “Na een angstvol en smartelijk lijden uit dit leven weggerukt,” staat te lezen op zijn doodsprentje. “Wij zijn allen vreemdelingen en reizigers op deze aarde : onze dagen gaan voorbij als eene schaduwe. Heden is de mensch en morgen is hij verdwenen.

    God heeft hem beproefd in eene smartelijke ziekte gelijk het goud in het vuur : ellendige dagen en moeilijke nachten heeft hij voor erfdeel gehad…” 

     

    Augusta Adrienna Masschelein (°Moorslede, 20/5/1909, +Moorslede 2/6/1981), huiswerkster, huwde op 27 januari 1933 met Maurice Snoeck (°Assenede, 20/6/1909, +St.Pieters-Woluwe – Brussel, 19/4/1969), werkman uit Assenede. Na hun huwelijk begonnen ze een melkronde in hun geboortestreek. Toen die te zwaar werd vonden ze werk bij een welstellende familie in de Brusselse Avenue Marie-Louise.

    “Na de tweede WO kocht vader Maurice Snoeck een tweedehands auto, merk ‘Ford’. Moeder Augusta probeerde hiermee naar de jaarlijkse bedevaart in Rollegem te rijden. In gezelschap van haar zus Félicie en de kinderen. Onverwachts reed ze in een gracht. Een opgeroepen landbouwer trok de wagen er met zijn 2 paarden uit. Ze had echter pech want de uitlaat brak af en zonder uitlaat en met groot lawaai reden ze huiswaarts. Weeral pech, er was juist een wielerkoers in Moorslede. Onder grote belangstelling en lawaai reden ze de gemeente binnen.
    Op het marktplein aangekomen verdween Félicie, ineengedoken, langs de kerk richting Dadizelestraat…Hiermee kwam een vroegtijdig einde aan de jaarlijkse bedevaart en ten huize Snoeck-Masschelein stond die dag de barometer op storm !!” 

    “Mama, jouw onvermoeide, begrijpelijke , wilskrachtige inzet voor anderen, zonder enige vorm van egoïsme zal in onze gedachten blijven zinderen.
    Jij, mama, rust nu in eeuwigheid. Leven staat voor niets, gelukkig zijn staat voor alles.
    Overkoepelend blijft wat jij ooit neerschreef :
    ‘Ik wil alleen een moeder zijn voor mijn kinderen en mijn nageslacht, niet een moeder die streng is, die op alle slakken zout strooit, maar een begrijpende moeder die het beste met haar kinderen voorheeft.’ Hierin zit alles verweven. Rust zacht in de eeuwigheid.
         Paul, Gerard, Jean, Guido.
    (Uit haar gedachtenisprentje) 

    De afscheidsgedachte aan Maurice Snoeck : “Waarom ? Waarom nu ? De harde realiteit van uw leven komt pas nu werkelijkheid. Als kind hebben we u als strenge vader gekend, doch onder die dikke korst vonden we telkens genegenheid. U kon niet blijven stil zitten. Werken, werken, werken, het dreunde, het flitste geheel uw lichaam door. Nooit liet u een dag voorbij gaan zonder uw werkronde onafgewerkt te laten – enkel dan wanneer de sirene loeide liet u alles in de steek..” (Maurice was sergeant bij de plaatselijke brandweer)

     

    In totaal kregen Clement en Eulalie 13 kinderen. Zes ervan zouden zeer vroeg overlijden.
    Kleinzoon Paul Snoeck noteerde in 2014 voor de stamboom Masschelein-Van Biervliet 191 nakomelingen en dat in een tijdspanne van 117 jaar.

     

    Bronnen
    -Archief van de gemeente Leest.
    -Website Kronieken van Leest.
    -Familiehistoriek Masschelein-Vanbiervliet (Paul Snoeck).
    -Diverse notities Paul Snoeck.
    -‘Leest Geweest’ van 1978.
    -Wikipedia.
    -Websites : gemeente Moorlede, Heemkundige Kring Moorslede, www.mil.be, http://terf.kindereninbezetgebied.be, http://veertienachttien.be , empik.com.
    -Literaturhaus Bremen.

     

    Hierna volgt “Eddy Van Hoof, een wielertalent uit Leest”, een blik op het leven en carriére van de gewezen beroepsrenner.

     

     

    Foto’s :
    -Lucien Masschelein.
    -Maurice en Augusta Snoeck-Masschelein.
    -Augusta Masschelein op latere leeftijd.
    -De familie Masschelein-Vanbiervliet.









    30-05-2016 om 09:45 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moorsleedse vluchtelingen te Leest in WO-I

    Vervolg Moorsleedse vluchtelingen te Leest. 

     

     

    Félicie Maria Masschelein (°Moorslede,26/7/1897, +Moorslede 4/2/1980) huwde met Gaston Mylle (°Moorslede 5/4/1890, Moorslede 23/3/1963).

    “Jaarlijks was er een herdenkingsmis voor de overleden familieleden. Nadien was er koffie bij tante Félicie in de Dadizelestraat, achteraan in de textielwinkel. Na de koffie en een gezellig samenzijn werd afscheid genomen. Het viel mij, als kind, toch nog op dat bijna iedereen vertrok met een pak textiel, dat ze in de winkel van tante kregen of misschien kochten.” 

    “Als briefdrager had Gaston Mylle problemen met doodsbrieven. Die waren toen voorzien van een brede rouwband en die gaf inkt af. Na zijn dienstronde waren zijn handen zwart door de inkt ! Gelukkig was er toen goede ‘zwarte zeep’ en werden zijn handen witter dan wit !”

     

    Martha Maria Germaine Masschelein , dienstmeid (°Moorslede,25/1/1899, +Moorslede 20/10/1969), huwde op 29 oktober 1924 met Achiel Alidor Deryckere, van beroep aardewerker (°Moorslede 31/12/1897 + Roeselare 12/6/1962).

    “Wie deze vrouw kende, werd steeds getroffen door haar levenslust, haar blijheid en werkzaamheid, maar vooral door haar diep christelijk geloof. Op onvergetelijke wijze heeft ze zich ingezet voor haar medemensen, haar gezin, haar buren, haar vrouwenbeweging.

    De uren die ‘Tantje’, want zo noemden en kenden we haar, aan de K.A.V tijdens haar leven schonk, zijn ontelbaar maar ook bijzonder vruchtbaar geweest. Daardoor mag deze eenvoudige vrouw terugkijken over een rijkgevuld leven, dat geëindigd is in volle overgave aan de wil van de Vader. Hoe langer haar ziekte duurde, hoe dichter zij kwam bij de Heer.”
    (Uit haar gedachtenisprentje)

     

    Germaine Margarieta Masschelein (°Moorslede,16/12/1901, +Rollegem-Kapelle 6/1/1990), huishoudster, huwde met Constant Lezy (°Moorslede, 12/9/1896, +Roeselare 4/1/1970), vlaswerker.

    “Voor Constant is de inzet van het nieuwe jaar onverwacht de intrede geworden in het nieuwe leven. Nauwgezet droeg hij zorg voor zijn gezin en daarom heeft hij in de laatste dagen geleden onder het ziek-zijn van zijn gezinsleden. In zijn eigen lichamelijke pijn was hij om hen bezorgd.” (Uit zijn gedachtenisprentje) 

    Met onze moeder Augusta en tante Félicie maakten we regelmatig een voettocht naar Rollegem. We werden er hartelijk ontvangen door tante Germaine , die zelf gebakken koekenboterhammen opdiende. Haar altijd lachende man Constant Lezy rookte intussen aan de Leuvense kachel zijn pijpje. Met onze kozijns en nichtjes speelden we rond de hoeve terwijl onze tantes en nonkels en grootmoeder aan de koffietafel gezellig babbelden. Alvorens de terugtocht aan te vangen werd er natuurlijk nog een bezoek gebracht aan de kerk, waar er gebeden werd voor een of andere gunst van St Jan.” 

    “Tante Germaine zal mij altijd bijblijven. Wij woonden in Moorslede op het marktplein. Van landbouw hadden wij geen begrip. Dankzij onze tante leerden we hoe witloof op tafel terecht kwam. Later heb ik op haar aanraden schorseneren gezaaid en telkens ik deze lekkernij in mijn bord zie, denk ik aan haar terug…”  

    “Zo’n echte goede moeder was Germaine ! Haar hele leven was één grote gave. In stille dienstbaarheid zichzelf wegschenken, dag-in dag-uit, zonder aan zichzelf te denken, dat was haar grote vreugde.

    Vijf kinderen heeft ze grootgebracht. Een mooi gezin. Zovele parels aan haar kroon. Samen met haar man heeft zij er voor gewerkt. Zij deed het graag. Ook het zwaarste werk schrikte haar niet af. Haar kinderen waren voor haar als een geschenk uit Gods hand. Ze heeft ze met liefde aanvaard, er voor gezorgd en ze weer uit handen gegeven om ze hun eigen weg te laten gaan. Toen kwamen de kleinkinderen die zij ook zo dolgaarne zag..”
    (Uit het gedachtenisprentje van Germaine Masschelein)

    Vervolgt.

     

    Foto’s :
    -Gaston en Félicie Mylle-Masschelein.
    -Félicie Masschelein op oudere leeftijd.
    -Achiel en Martha Deryckere-Masschelein.
    -Martha Masschelein later in de tijd.
    -Constant en Germaine Lezy-Masschelein.
    -Germaine op oudere leeftijd.













    30-05-2016 om 09:27 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moorsleedse vluchtelingen te Leest tijdens de Eerste Wereldoorlog.

    Vervolg Moorsleedse vluchtelingen te Leest.

     

     

     

     

     

     

    DE VOORNAAMSTE PROTAGONISTEN 

    Clement Masschelein (°Moorslede 18/3/1859) van beroep zwingelaar huwde op 20 april 1894 met Eulalie Adronie Vanbiervliet. Hij overleed op 31 december 1919. Hij werd 60.

    “Hij was een goede christen die godsdienst en Kerk met hert en ziel aangekleefd was, een getrouwen echtgenoot, een uitmuntende vader, altijd bekommerd met de zaken van zijn huisgezin en het welzijn zijner kinderen.” (Uit zijn gedachtenisprentje) 

    Eulalie Adronie Vanbiervliet (°Rumbeke 24/1/1871) zou hem 33 jaar overleven, ze stierf te Moorslede op 18 augustus 1942.

    “Haar grootste troost was naar de kerk te gaan en er de H. Sacramenten te ontvangen. Haar verduldigheid in de beproeving mag ons tot voorbeeld strekken, des te meer dat het ware christelijke verduldigheid was, steunend op geloof, hoop en liefde : bij haar was de priester uiterst welkom omdat hij de gezant was van God, door wie de genade haar geschonken werd. Zoo is zij uit het leven gegaan, aan allen nalatende een voorbeeld van vroom geloof, ongeveinsde deugd en taaie werkzaamheid.” (Uit haar gedachtenisprentje)

    Valerie Silvia Christina Masschelein (°Moorslede 5/2/1895), de oudste dochter van Clement en Eulalie, die vanuit Leest een brief stuurde naar haar oom en tante, trad op 15 oktober 1920 als zuster ‘Clementine’ (naar de naam van haar vader) in bij de gemeenschap ‘Ten Bunderen’ te Ardooie. Ze was 25. Na haar opleiding vertrok ze 6 jaar later met 4 collega- zusters als ‘eerste zusters Pioniers’ van haar orde richting Basankusu, in het toenmalige Belgisch Kongo. Op 16 oktober 1926 scheepten ze in te Antwerpen op de ‘Anversville’ om drie maanden later hun bestemming te bereiken.

    In Basankusu stichtten ze een school met internaat en een kinderkribbe en de zusters bedienden er een staatshospitaal met leprozen. Later, in 1937, werd een tweede missiepost opgericht in Mampoko en in 1940 een derde missiepost in Kondoro en in 1944 een vierde site in Wara.
    In 1964 keerde ze, noodgedwongen, terug naar België.
    Valerie Masschelein, zuster Clementine, overleed op 26 juni 1977 te Moorslede. 

    Hector Masschelein (°Moorslede, wijk Koekuit 30 april 1896), de tweede oudste uit het gezin van Clement en Eulalie, was 18 toen WO I uitbrak. In 1915 was hij richting Frankrijk gevlucht waar hij op 24 maart te Calais vrijwilliger werd bij het leger en als soldaat 2de klas ingedeeld werd bij de 1ste Legerdivisie, 3de Linieregiment.  
    Op 11 februari 1916 werd hij, voor een drietal maanden, opgenomen in het hospitaal te Veurne. Hij hield er een lichte invaliditeit aan over. Daarna werd hij ingedeeld bij de hulptroepen van de genie.
    Op 3 juli 1917 werd Hector Masschelein overgeplaatst naar het ‘Depot d’intendance’ te Wulpen en op 17 september dat jaar, gedurende de slag om Passendale, moest hij naar Forthem. Daar zou hij blijven tot februari 1919.
    Hector was 22 jaar toen de oorlog ten einde liep. Een jaar later zou zijn vader overlijden.

    In 1922 huwde Hector met Augusta Vansteenkiste, hij was 26 en toen sloeg de werkloosheid toe. Veel Vlamingen emigreerden naar Frankrijk of naar de U.S.A. op zoek naar een betere toekomst. Wie thuis bleef, zocht een oplossing als grensarbeider. In Moorslede waren er twee busondernemingen die dagelijks de mensen naar o.a. de textielfabrieken rond Tourcoing (Fr) brachten. Samen met een drietal familieleden trok Hector naar Frankrijk waar ze het ‘seizoen’ deden, ten zuiden van Parijs. Ze werkten er telkens 2x2 maanden, in het voorjaar mei-juni, in het najaar september-oktober, voor het rooien van de bieten. Hiermee hadden ze een behoorlijk inkomen. Voor de achterblijvende families was het dan telkens ‘poeffen’ tot de echtgenoot-kostwinner terug thuis was.

    Hector had 35 maanden front in gevechtspositie overleefd, uiteindelijk zou de oorlog hem het leven kosten : het drama deed zich voor bij de terugtrekking van de Duitse troepen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was september 1944 en Hector woonde toen in Rumbeke. Ontelbare Duitsers passeerden het dorp en orde was ver te zoeken.
    Hector stond in de deuropening en toen hij zijn pijp wilde aanmaken, gaf hij geen gevolg aan een roepende, panikerende soldaat. Mogelijk had hij het niet gehoord, hij was hardhorig, gevolg van WO I. De Duitser meende een revolver te zien in de pijp en dacht dat er op hem zou geschoten worden. Hij loste een schot dat Hector dodelijk trof. Alhoewel hij nog in allerijl naar de kliniek in Izegem werd vervoerd, overleed hij er bij aankomst, 48 jaar jong.
    Hij liet geen kinderen na.

    Vervolgt.

     

    Foto’s :
    -Bovenaan van l. naar r. : Alidor, Gaston, Hector, Lucien en Augusta.
    Midden : Félicie, baby Gerard Mylle, moeder Eulalie, Valerie (zuster Clementine), Germaine, Martha met Gerard op schoot.
    Onderaan : Martha en Maria Mylle.
    -Clement Masschelein.
    -Zijn echtgenote Eulalie Vanbiervliet.
    -Valerie Masschelein (Zuster Clementine) in 1921.
    -Valerie in 1972.
    -Hector Masschelein.













    23-05-2016 om 09:06 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moorsleedse vluchtelingen te Leest tijdens de Eerste Wereldoorlog.

    Vervolg Moorsleedse vluchtelingen te Leest.

     

     

    Eind november 1916 had de ‘Duitse Krijgsraad’ in alle steden en dorpen van ons land volgende oproep gedaan : “ Werklieden, de Krijgsraad duldt geen werklozen, of onvoldoende bezigheden meer. Wij raden aan u als vrije arbeiders aan te geven, om de dag te voorkomen waarop gij zult gedwongen worden.”

    In Mechelen verscheen dit bevel op 23 november langs de straten. Niettegenstaande deze oproep kwam zich daar niemand aanbieden, ondanks het hoge loon dat verder op het plakkaat vermeld stond. Enige dagen later verscheen daar een tweede bevel : “alle burgers, zonder onderscheid van 17 tot 45 jaar, moesten zich bij de Krijgsraad aanbieden, op straf van met geweld naar Duitsland gevoerd te worden...”

    Vanuit Leest zouden zes personen vrijwillig naar Duitsland vertrekken om er te gaan werken. Twee onder hen waren vluchtelingen uit Moorslede, onder hen Leon Sioen die in de Tiendeschuurstraat verbleef. Dertien Leestenaars zouden verplicht worden tewerkgesteld in Duitsland.

    Op 27 november 1917 overhandigden rijkswachters van de ‘gendarmeriepost van Hombeek’ 20 kg rogge en 2 gedroogde tabaksbladeren aan de gemeente Leest. Goederen die ze hadden in beslag genomen bij een vluchteling verblijvende in de Molenstraat. 

    Op 8 december datzelfde jaar verzocht de Leestse burgemeester Bernaerts de ‘Zivil Kommissaris’ om levering van “kussens, teekeningen en ander gerief, voor vijf kantwerksters uit Moorslede, die zich het kantwerken kunnen herbeginnen waardoor ze meer loon zouden bekomen en ook de aankomende vrouwelijke jeugd het kantwerken kunnen aanleren.” 

    Begin januari 1918 verbleven er te Leest nog 61 vluchtelingen.

    Op 14 maart dat jaar werd de vluchtelinge Elodie Rosseel
    (°Dadizeele, 26/2/1892) naar het “Gasthuis” overgebracht met “typhuskoorts”. Ze was geplaatst in de Tiendeschuurstraat. De gemeente Leest droeg de kosten van de verpleging.

    In de nacht van 24 op 25 juni werden 2 dieven door de patrouillerende nachtwacht betrapt bij het stelen van aardappelen op het land van Jan Lauwens “ter plaatse Kouter, nabij de Winkelstraat”.
    De dieven sloegen op de vlucht en lieten hun buit, 35 kg, achter.
    Eén hunner werd echter herkend, het betrof de vluchteling Cyriel Van Neste, die met zijn gezin verbleef in de Winkelstraat nr. 7.
    De burgemeester van Leest wendde zich tot de Ortskommandant te Mechelen “om dergelijke diefstallen te bestraffen, daar hij zelf niet bij machte was om dit te doen en het Belgische gerecht onwerkzaam was”.

    Op 5 juni 1920 verbleven er nog 2 vluchtelingen in het dorp : dezelfde Cyriel Van Neste, een handarbeider uit Moorslede en zijn echtgenote Flavia Messiaan. 

    Op het einde van de oorlog riep de overheid de bevolking op om terug naar huis te keren, maar wie eind oktober 1918 de streek van Moorslede kwam bezoeken, kon z’n ogen niet geloven. Het dorp was compleet verwoest, herschapen in één grote woestenij van bomkraters, ruïnes en modder.
    Bezaaid met oorlogsmateriaal en lijken waartussen het krioelde van het ongedierte. Onherkenbaar en traumatisch voor de terugkerende dorpelingen. Tussen het puin van de kloosterkapel vonden ze een marmeren wijwatervat, het enige tastbare aandenken aan hun kerk.
    Niemand kon vermoeden dat hier ooit nog iemand zou kunnen wonen en werken maar met Westvlaamse ijver en koppigheid schoten al snel de eerste barakken uit de grond en het begin van de wederopbouw was begonnen.
    De afgebrande woning van Clement en Eulalie werd met familiehulp heropgebouwd.
    Jaren later trof hun kleinzoon Paul Snoeck bij verbouwingen aan zijn huis nog brokstukken aan van de vroegere gotische kerk.

    In 2014 stuitte Dovo (Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen) tijdens opruimingswerkzaamheden in Moorslede op de grootste vondst chemische springtuigen ooit in ons land gedaan. 

    Op 25 oktober 2015 werd in de Sint-Martinuskerk van Moorslede het kruis van Eugen Ritter ingewijd. Deze uit Bremen afkomstige koopmanszoon was op zijn 16de als vrijwilliger naar het westelijk front getrokken en redde in 1917 een beschadigd kruisbeeld uit de verwoeste kerk van Moorslede.
    Hij restaureerde het en bezorgde het na de oorlog terug aan de gemeente.
    Tijdens de eucharistieviering van 10 uur werd het kruis ingewijd, dit in aanwezigheid van een 9-koppige delegatie uit Duitsland, waaronder familieleden van Eugen Ritter.
    Het kruisbeeld werd achteraan in de kerk geplaatst in een mooi houten schrijn.

    Op de achterzijde van het kruis staat vermeld : “Von mir aus den Trümmern der Kirche in Moorslede in Flandern 1917 (Sommer) geborgen. Die Figur –wahrscheinlich flandrische Arbeit- war ganz gold übermalt. Das Kreuz habe ich gemacht. Eugen Ritter”.

    In september 1914 verscheen in het Duits ‘Mit Fotoapparat und Infanteriegewehr’ een biografie over Eugen Ritter (°1899, +1974). De Duitser had het dagelijks frontleven vastgelegd op foto’s, films en op schrift en het boek is dan ook rijk geïllustreerd en bevat ook een dvd met foto’s, film- en geluidsfragmenten. Het wordt nog steeds te koop aangeboden door de heemkundige kring van Moorslede. 

    Vervolgt.

     

    Foto’s :
    -De ruïnes van Moorslede na de Eerste Wereldoorlog.
    -De biografie van Eugen Ritter.
    -Het gerestaureerde kruisbeeld.

     







    20-05-2016 om 11:13 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moorsleedse vluchtelingen te Leest tijdens de Eerste Wereldoorlog.

    Vervolg Moorsleedse vluchtelingen te Leest.

    In 1918 (exacte datum is onbekend) schreef de toen 22-jarige Valerie Masschelein vanuit Leest een brief naar haar oom Petrus Masschelein, R.B au pont Epannes Deux sèvres (Poitou-Charentes) France. Dit in opdracht van haar vader. Vader Clement was het schrijven niet machtig wat niet ongewoon was in die tijd.

    Zeer lieve Nonkel en Tante.

    Met groot genoegen hebben wij uwen brief den 8sten December ontvangen en hebben gezien den staat uwer gezondheid. Bij ons is alles ook nog opperbest allen in vollen gezondheid. Hier is het met Sint Nocolaas grote kermis en hebben ze nu gevierd op haar best de geheele famillie te gare. Ik ben te voet naar huis gegaan ‘t is te zeggen naar Moorslede en heb daar alles gezien en gehoord (Noot : volgens Routeplanner bedraagt de afstand Leest-Moorslede 127 km). Het adres van Hector mijn broeder heb ik bij Constant Verschaeve gekregen aan de vossenmolen en alzo met dat adres ben ik naar Watou gekomen, vandaar naar Poperinghe gegaan en daar aan de dorschmachiene heb ik hem gevonden. Ge kunt denken wat daar op enige stonden gebeurde. Seffens achter congé gevraagd en gekregen. Naar Sweveghem hebben wij achter Félicie geweest en zijn tesamen naar Leest bij Masschelein gegaan met veel plezier en coragie om te samen het feest bij te wonen. Nu lieve nonkel ge leest voor moment dat alles goed gaat en klagen mogen wij niet doen want in eten en drinken hebben wij nog niet tekort gekregen. Geld verdienen doen wij niet maar voor ons werk leeft de geheele familie voor goedkope prijs ‘tis te zeggen dat wij goed toekomen.

    Wat ik in Moorslede gezien heb is veel doch onbeschrijfbaar . Uw huis lieve nonkel die ik om zo te zeggen bijna 3 jaar bewoond heb is erg beschadigd doch met wat verbetering nog gebruikbaar want zindelijk mag nen mensch niet meer zijn. Het koeistal en verkensstal staan nog gans recht, den huiskelder is ook nog goed, de lors(het neerlat) bachten het huis is ook nog goed, maar anders is het huis nogal beschadigt aan de zoldering en aan het dak.

    Nu lieve nonkel en tante ‘t is veel beter als het ons, want het onze is gans afgebrand. Het land is ook nog gebruikbaar, hier en daar nen put dat is hier nu de mode. Wij kunnen niet weder tot in Maart, nu kunnen wij daar niet anders doen dan armoe en koude lijden en hier hebben wij geen. (?)                                            

    Wij lieve nonkel en tante hebben veel voor uw goed gezorgt. Martha heeft eerst bij peter geweest van kerstdag tot half april toen ben ik naar huis komen zien, ik was in Roeselare geweest dat nog zeker en gezien dat ik daar meer of nodig was bij Peter en ben er bij gebleven tot dat hij gestorven was den 21 juli 1916. Hij heeft een kleine attakke gekregen en in 4 dagen was hij gestorven.

    Nonkel Camiel Deleu was daar ook bij mij en wij hebben daar te gaar het vlas dat bij vader zat en dat van Charles Louis Decuyser hebben wij ze naar Rumbeke naar Archielles Delue gevoerd en daar alles gezwingelt en geld alle bezit. Nonkel Camiel ik heb er ook nog een bitje maar niet veel als wij ook moesten vertrekken den 5 augustus 1917 hebben wij de koeien moeten inleveren en dat jong veertje dat voor de 2 maal gekalft had hebben zij betaald aan 1,25 de kilo de andere staat nog op de rekening van die schoone Jan (den duitsch).

    De hennen hebben wij ook moeten inleveren en het varken hadden wij tusschen 4 oogen dood gedaan en gedolven maar nonkel heeft het uitgehaald en mede gedaan naar Rolleghem.

    Uw goed lieve tante heb ik al gewasschen proper in 3 koffers toegenageld en uw kleren alles dat er was is bij Achiel Deleu uw broeder gedaan geweest en die schone kas ook hij is moeten vluchten maar toch is alles nog goed gered geweest. Tante Euphrasie is ook dood maar ook van een korte ziekte gestorven. Maria Deleu is ook gestorven.

    Vrouw Nuytten zij is van een kinderbed gestorven ook in korte tijd. Op het kasteel van Decousmaker wonen Charles-Louis Huyghebaert en familie. Constant Rosseel en familie (Henri Decuipere is daar ook en Camiel maar ik weet niet of dat voor den geheele winter is of niet. Jules van Nevel is daar ook, zijn huis is ook nog goed. Uw meubelen hebben wij bij Alouis Cools gevoerd maar maak daar geen rekring meer op want alles is achter gebleven. Ik ben in het naar Swevelhem trekken naar Camiel Deleu gezien en die was al weer thuis, alleen zijn vrouw en kind was nog in Dendermonde. Bij nonkel Charles-Louis heb ik uwen brief gelezen waarin ik vond dat gij zooveel geld verdiende en die vertelde dat Jules van Nevel weer ging schrijven.

    Waar Félicie is daar zijn ze thuis gebleven en zoo hebben ze ook hun woonst en Félicie haar werk. Nu lieve nonkel en tante hebben wij ons in portret laten trekken de geheele famielle. Wij zullen u een afzenden waarin ge zult zien hoe zij in 4 jaar van kinderen groote menschen maken allen gezond en om te best. Vader en moeder zij ook volop in goede gezondheid. Meer kan ik nog schrijven maar nog eenigen maanden zijn we te samen om alles mondelijks te vertellen wat zullen wij moeten uiteendoen, den een dit en den anderen dat en zoo zijn die jaren om voor den een slechter als den anderen. Wij verlangen ook om u allen een keer te zien niet voor 1 dag maar voor altijd weer verenigt te zijn. Duizende groeten sturen wij door Parijs naar u lieve Nonkel en Tante en wij roepen van ver in de naam van de Vader.
    Uw broeder Clement Masschelein woonachtig te Leest bij Mechelen.
    Geschreven door Valerie Masschelein.

    Hier het adres : Wed Spruyt landbouwer winkelstrat 11 Leest bij Mechelen voor Clement Masschelein.

     

    Paul Snoeck bezorgde me volgende achtergrondinformatie over deze brief.

    Zoals vermeld werd de brief geschreven door de oudste dochter van het gezin Masschelein-Vanbiervliet, Valerie Masschelein. De brief was bestemd voor Petrus, de broer van haar vader Clement Masschelein.
    Petrus was, bij de eerste schermutselingen, gevlucht naar Pont Epasse, een klein dorpje van 800 inwoners, gelegen op 10 km noordwest van de stad Niort (Poitou-Charantes) en 650 km van Moorslede. Daar had hij, samen met zijn familie, een onderkomen en werk gevonden.
    Iedereen vluchtte toen richting Frankrijk. Na de Duitse bezetting werd dit onmogelijk en trok men, soms verplicht door de Duitsers, landinwaarts.
    Waarschijnlijk was ook de zoon van vader Clement, Hector, mee naar Frankrijk gevlucht. Hij tekende als vrijwilliger bij het leger in Calais (opleidingscentrum) op 24 maart 1914 en vond zo een gevaarlijk, zuur verdiend inkomen in de loopgraven bij het 3de linie regiment.

    De andere familieleden van Paul bleven in de streek tot ze, bij het offensief van Passendale, werden verplicht te vluchten. Op zondag 5 augustus vertrokken ze samen met 79 buurtbewoners, meestal op klompen, met een deel van hun gerief per goederentrein naar Leest.

    In Leest vond de familie een onderkomen bij de weduwe Spruyt, een landbouwster die hun hulp goed kon gebruiken. Gaston Mylle, de latere echtgenoot van Félicie Masschelein, arriveerde er op 31 oktober 1917 met een volgeladen kruiwagen.

    Na de wapenstilstand op 11 november 1918, legde Valerie te voet de 127 km naar Moorslede af, om er haar zus en broer te ontmoeten. Félicie werkte in Zwevelgem als huishoudster bij de gekende familie Bekaert en haar broer Hector verdiende als soldaat tijdens zijn vrije tijd wat bij in de landbouw. Ze trof hem aan bij een dorsmachine. Zijn adres kreeg ze op de wijk Vossemolen van Constant Verschaeve, een oom langs moederszij (Vanbiervliet).

    In haar brief naar haar oom beschreef Valerie de verwoesting die ze had aangetroffen en ook nieuwtjes over de familie. Hij verbleef immers al van in 1914 in Frankrijk.
    De vernoemde Camiel Delue was getrouwd met de zuster van vader Clement. Op hun vlucht was de familie Delue onderweg gestopt. Ze vonden in Dendermonde een verblijf.

    In Leest werd na de oorlog een familiefoto gemaakt, met Félicie, Hector en Valerie, die intussen te voet in Leest waren aangekomen. (zie onderaan)
    Gaston Mylle, de latere echtgenoot van Félicie staat er ook bij. Gaston en Félicie zouden huwen in mei 1922.
    De ‘vluchtelingen’ zagen er goed en gezond uit. Ook de kledij en de gouden kettinkjes vallen op. Alleen de vest van Lucien schijnt niet te passen.
    Soldaat Hector heeft nadien zijn eenheid vervoegd en werd op 14 oktober 1919 gedemobiliseerd.
    De brief moet, volgens Paul, geschreven zijn einde 1918. Valerie schreef dat ze in maart 1919 zouden terugkeren.
    De laatste vluchtelingen verlieten Leest op 5 juni 1920.

    Vervolgt.

     

    Foto’s :
    -Een kopie van de brief uit Leest geschreven door Valerie Masschelein aan haar oom in Frankrijk.
    -De familiefoto in Leest genomen op het einde van de oorlog.
    Van l. naar r. : Martha, Lucien, Valerie, Hector, vader Clement, Gaston, moeder Eulalie, Félicie, Augusta en Germaine.

     

     





    18-05-2016 om 13:48 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moorsleedse vluchtelingen te Leest tijdens de Eerste Wereldoorlog.

    Vervolg Moorsleedse vluchtelingen te Leest.

     

     

     

     

     

    DE VLUCHTELINGEN VAN MOORSLEDE EN LEEST 

    Op 5 augustus 1917 kwamen er te Leest 79 vluchtelingen toe. Bijna allemaal waren ze afkomstig uit Moorslede. Ze werden geplaatst bij inwoners.
    Onder hen de grootouders van Paul Snoeck : Clement Masschelein en Eulalie Vanbiervliet, samen met vijf van hun zeven kinderen.
    Clement Masschelein, zoon van Karel en Lucia Stragier, was als zwingelaar werkzaam in de vlasnijverheid en had daarnaast nog een lucratieve bijverdienste als handelaar in bewerkt vlas.
    Hij was geboren te Moorslede op 18 maart 1859 en op 2 april 1894 gehuwd te Rumbeke met Eulalie Adronie Vanbiervliet (°Moorslede 24/1/1871), een dochter van Leo (°1826) en Coleta Vandewalle.
    In 1895 werd hun oudste dochter geboren : Valerie.
    Later volgden Hector (1896), Félicie (1897), Martha (1899), Germaine (1901), Lucien (1905) en Augusta (1909). Deze laatste zou nog schoollopen in Leest en is de moeder van Paul Snoeck.
    Het gezin woonde op de wijk ‘Koekuit’ in Moorslede en werd tijdens de ‘Derde Slag om Ieper’, ook bekend als de ‘Slag om Passendale’, samen met vele dorpsgenoten, door de bezetter verplicht te vluchten voor het oorlogsgeweld.
    Ze werden op 5 augustus per trein gedeporteerd en kwamen dezelfde dag aan in het station van Hombeek.

    In Leest werden 79 mensen ondergebracht waaronder de familie Masschelein. Van de lokale overheid kreeg het gezin logies toegewezen in de hoeve van de weduwe Spruyt in de Winkelstraat.
    Dochter Félicie ontbrak, die was opgenomen bij een familie in Zwevelgem en zou later op de vlucht gaan en in Sint-Amands terechtkomen.
    Als herinnering aan hun verblijf te Leest kreeg de familie van de weduwe Spruyt een ‘vlier’, een snaarinstrument ook hommel genoemd, alsmede een carbuurlamp mee naar Moorslede.
    Maria Emiliana Vleminckx (°Leest 18/5/1838, +Leest 20/2/1923) was de weduwe van Henri (Henricus Philippus) Spruyt (°Hombeek, +Leest 6/5/1912).

    Paul bezorgde me onderstaande lijst met de namen van 46 vluchtelingen waaronder die van zijn familieleden :

    1.Mylle Gaston uit Moorslede, verbleef bij weduwe Spruyt in de Winkelstraat. Hij kwam op 31 oktober 1917 de familie van zijn latere echtgenote Félicie Masschelein vervoegen.

    2.Rosseel Elodie uit Dadizele, verbleef in de Tiendeschuurstraat.

    3.Sioen Leon uit Moorslede, verbleef in de Tiendeschuurstraat. Vertrok vrijwillig naar Duitsland.

    4.Van Neste Cyriel uit Moorslede, verbleef in de Winkelstraat nr. 7.

    5.Messiaan Flavia, echtgenote van Van Neste Cyriel.

    6. Van Neste, dochter van nr 4 en 5.

    7.Van Petegem, dochter van…

    8.Masschelein Clement uit Moorslede Koekuit. (Grootvader van Paul Snoeck) Kreeg een onderkomen bij de weduwe Spruyt in de Winkelstraat.

    9.Van Biervliet Eulalie uit Moorslede Koekuit, zijn echtgenote (nr. 8).

    10.Masschelein Augusta idem, dochter 8 en 9.

    11.Masschelein Martha, idem.

    12.Masschelein Germaine, idem.

    13.Masschelein Valerie, idem. (oudste dochter, werd later kloosterzuster)

    14.Masschelein Lucien, idem, zoon van 8 en 9. Kreeg zijn vormsel te Leest (17/7/1918).

    15.Julia Sioen, gedoopt in Leest 27 oktober 1917, overleden in Leest 14 jan 1918.

    16. Helena Sioen, geboren 3 juni 1896 (ongehuwd), moeder van Julia (nr.15).

    17.Leona Loyson, was getuige bij doop nr. 15.

    18.Jules Sioen, was getuige bij doop nr. 15.

    19.Renaat Vanwildermeersch, geboren 7/9/1897, huwde in Leest met nr. 20 (woonde in Heffen).

    20.Flavia Sioen, geboren 5/11/1897, huwde met nr. 19.

    21. Bruno Sioen, vader van Flavia nr. 20.

    22.Fharilde Sieuw, moeder van Flavia nr. 20.

    23.Philippe Vanwildermeersch, vader van Renaat nr. 19.

    24.Mathilde Depoorter, moeder van Renaat nr. 19.

    25.Cyrillus Bonduele, getuige op huwelijk nr 20 en 19.

    26.Guillium Sioen, getuige op huwelijk nr 20 en 19.

    27. Augusta Vanneste, 1918 vormsel en communie in Leest(op schoolfoto).Verbleef in de Winkelstraat.

    28.Palmyra Van Peteghem, idem (op schoolfoto).

    29. Blanche Christiaens, idem.

    30.Melanie Van Dam, vormsel in 1919.

    31. Leona Sioen, getuige vormsel Helena Sioen (16).

    32.Julius Loyson, idem.

    33.Germaine Loyson, vormsel in Leest 1918.

    34. Martha Loyson, idem.

    35. Martha Sioen, idem.

    36.Adriana Van Neste, idem.

    37. Maria Van Neste, idem.

    38.Alegdis Van Peteghem, idem.

    39. Maria Van Peteghem, idem. (op schoolfoto ?)

    40.Palmira Van Peteghem, idem.

    41.Georges Christiaens, idem.

    42.Walter Christiaens, idem.

    43.Marcel Loyson, idem.

    44.Jules Sioen, idem.

    -Lucien Masschelein, idem reeds vermeld bij fam. Masschelein (14).

    45. Maria Lattrez, vormsel 20 mei 1919.

    46. Sylvia Lattrez, idem.

    Félicie Masschelein (de latere echtgenote van Gaston Mylle op nummer 1) vluchtte met de uit Rollegem-Kapelle afkomstige weduwe Eugenie Rosselle en haar kind Charles Clarisse (°9/2/1912) naar Sint-Amands.

    Op de lijst van de vluchtelingen uit de Westhoek die te Hombeek verbleven stonden 112 namen.

    Vervolgt.

     

    Foto’s :
    -Clement Masschelein en zijn oudste dochter Valerie in 1916. De foto werd genomen door een Duits soldaat in de periode dat Moorlede nog bezet gebied was. Valerie zou later kloosterzuster worden.
    -De carbuurlamp die de familie meekreeg van de weduwe Spruyt. Paul Snoeck erfde ze van zijn moeder Eulalie Vanbiervliet.
    -Het gastgezin van de familie Masschelein : de familie Spruyt-Vleminckx uit de Winkelstraat. De foto dateert van 1906 en is genomen ter gelegenheid van het huwelijk van dochter Rozalia met Rik Verbeeck.
    Staande van links naar rechts : Karel Spruyt en zijn vrouw, Johannes ‘Wannes’ Spruyt, Frans ‘Sooi’ Spruyt,Karel Verbeeck, onbekend, Louis Van den Heuvel, een knecht, Maria Verbeeck, Serafien Spruyt, Constantia Beullens, Virginie Spruyt, Pieter Verbeeck, Corneel Verbeeck en Amelie De Maeyer (vrouw van Pieter Verbeeck).
    Zittend : vader Hendrik Spruyt, moeder Maria Vleminckx met tussen hen in het dochtertje van Karel Spruyt, de trouwers Rik Verbeeck en Rozalia Spruyt, FelixVerbeeck en Theresia Beullens, de ouders van de bruidegom.
    - De familie Masschelein in 1917 op de vlucht naar Leest.
    Van links naar rechts : Augusta, Valerie, vader Clement, Gaston Mylle (latere echtgenoot van Félicie Masschelein), Martha, zittend moeder Eulalie Vanbiervliet, Germaine en Lucien.
    -De meisjesschool van Leest in 1917. Bovenaan uiterst rechts : Augusta Vanneste uit Moorlede. Op de rij daaronder als tweede van rechts vluchtelingetje Van Petegem.
    Op dezelfde rij als tweede van links nog een vluchtelinge (naam onbekend) en op de bovenste rij als derde van links een vluchtelinge uit Hongarije.

     

     











    15-05-2016 om 09:32 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moorsleedse vluchtelingen te Leest tijdens de Eerste Wereldoorlog

    WO I

     

    MOORSLEEDSE VLUCHTELINGEN TE LEEST

     

    In 2013 werd ik benaderd door de Westvlaming Paul Snoeck die op zoek was naar inlichtingen over de vluchtelingen uit Moorslede die tijdens de Eerste Wereldoorlog een tijdlang in Leest verbleven.
    Paul, auteur van verschillende boeken en geboren Moorsledenaar, werkte aan een verhandeling over zijn familie Masschelein-Vanbiervliet.
    Via de KU Leuven en het bisdom Brugge had hij al veel documentatie kunnen terugvinden mailde hij en de mensen van Moorslede vluchtten ofwel naar Frankrijk (Canny is verbroederd met Moorslede) of naar de streek van Mechelen.
    Al snel kwam Paul in Hombeek terecht waar hij werd verder geholpen door Ward Dekempeneer en Lieve Huysmans van de heemkundige kring Hoembeka. Via Wilfried Hellemans kwam hij bij mij en de Kronieken van Leest terecht en ik heb hem met veel plezier al mijn gegevens over de vluchtelingen van Moorslede bezorgd.
    Paul kreeg toestemming om de registers van de burgerlijke stand van Leest te raadplegen en bezorgde me op zijn beurt zijn bevindingen, waaronder de lijsten met vluchtelingen van Hombeek en Leest, foto’s van de familie Masschelein en nog andere weetjes.

    Door dit alles raakte ik gefascineerd door deze Westvlaamse gemeente en ben ik gaan grasduinen op het internet naar meer informatie. Hierna een samenvatting van mijn voorlopige bevindingen. 

     

    MOORSLEDE

    Moorslede is een gemeente in de provincie West-Vlaanderen op nauwelijks 15 km van Ieper.
    Het is een landelijke gemeente met een kleine 11.000 inwoners en in de volksmond spreekt men van Moorslé. De gemeente heeft naast Moorlede-centrum nog de deelgemeente Dadizele.
    De dorpskern van Dadizele ligt ongeveer vijf kilometer ten zuiden van het centrum van Moorslede. Tussen beide kernen ligt, op het gebied van Moorslede, het dorpje Slijpskapelle. 

    GESCHIEDENIS

    De eerste vermelding van Moorslede als Morcelede gaat terug tot 1085.  De heerlijkheid Moorslede bezat gronden tot in Nieuwkerke en Ardooie, en kwam ca 1700 in het bezit van de heren van Dadizele.  De heer oefende de hogere, de middelbare en de lagere rechtsmacht uit.  Bestuurlijk en fiscaal behoorde Moorslede tot de kasselrij Ieper (Oost-Ieper-Ambacht). 
    Het in 1617 herbouwde kasteel of "'s ‘Herenhuis" bevond zich iets ten westen van de kerk, na 1700 werd het een kasteelhoeve. 
    Te Moorslede bevonden zich nog (gedeelten van) andere heerlijkheden: de heerlijkheid Slyps, de heerlijkheden Watermeulen en Strooiboom.
    Het patronaat van de St.-Martinuskerk werd uitgeoefend door het O.-L.-Vrouwkapittel van Doornik (schenking in 1188).  De parochie maakte achtereenvolgens deel uit van het bisdom Doornik (tot 1559), Ieper (tot 1801), Gent (tot 1834) en Brugge.

    In 1673 bestond een derde van Moorslede nog uit heide en bos.
    Moorslede wordt ook wel het "Lievensdorp" genoemd naar Constant Lievens (°Moorslede 10/4/1856, Heverlee 7/11/1893) die in India actief was als missionaris. Naar hem verwijzen een standbeeld op de Marktplaats en het Lievensmuseum. In 1993 bezocht prinses Astrid zijn geboorteplaats ter herdenking van de honderdste verjaardag van zijn overlijden.
    Verschillende keren mocht de gemeente zich overigens verheugen op koninklijk bezoek.
    Zo bezocht Koning Albert I Moorslede onmiddellijk na het einde van de Eerste Wereldoorlog.
    Moorslede was ook de geboorteplaats van de auteur David de Simpel, architect Marc Dassauvage, kunstschilder Emiel Jacques en de wielrenners Cyrille Van Hauwaert en Patrick Lefevere. Deze laatste is beter bekend als manager van wielerploegen.
    In 1950 werd Briek Schotte wereldkampioen in Moorslede voor Middelkamp en Kübler.
    Een Moorsledenaar was ook de oprichter van “De Gazette van Detroit”, de Vlaams-Amerikaanse immigratiekrant in de Verenigde Staten. Die krant werd al dan niet toevallig opgericht enkele dagen na het begin van de Eerste Wereldoorlog.  

    EERSTE WERELDOORLOG

    Op 2 augustus 1914 had de Duitse regering om toestemming verzocht voor de doortocht van haar troepen door België. Er volgde een weigering met als gevolg dat op 4 augustus Duitse eenheden de Belgische grens overschreden, waardoor de oorlogstoestand was ingetreden.
    De Belgische regering had alles zo goed mogelijk voorbereid en toen de Duitsers het land binnengedrongen waren, besloot men de hulp van de toen bevriende mogendheden Engeland, Frankrijk en Rusland in te roepen. De desbetreffende telegrammen werden tegen de avond van 4 augustus verzonden. De grote oorlog was ontketend… 

    Wanneer de oorlog drie weken bezig was, kwamen de eerste vluchtelingen toe in Moorslede en de omliggende dorpen. Ze kwamen uit Brussel, Mechelen, Leuven…en ze hadden vreselijke verhalen mee over de Duitsers.
    Kort nadien verschenen de eerste Duitse soldaten. Het waren Ulanen, verkenners te paard.
    Begin oktober trokken de eerste troepen van het Belgisch leger voorbij. Ze kwamen van Antwerpen en begaven zich richting IJzer. Enkele dagen later gevolgd door Britse cavalerie en Franse soldaten.

    Op maandag 19 oktober 1914 viel het Duitse leger de regio Moorslede-Rumbeke–Roeselare–Staden binnen. De Duitsers werden er beschoten door een Compagnie Franse Dragonders die de aftocht van hun kameraden moesten dekken en ze gingen er van uit dat het burgers waren die de wapens hadden opgenomen. Deze schermutselingen resulteerden in een zeer gewelddadig optreden van de bezetters. Ze reageerden met plundering, brandstichting en executies. De Duitse troepen die in die dagen in de streek gelegerd waren, bestonden vnl. uit jonge oorlogsvrijwilligers zonder ervaring, vaak studenten, die de oorlog als één groot avontuur zagen.
    In paniek vluchtte een groot deel van de bevolking, ook bewoners van Moorslede. Die mensen lieten alles achter en vertrokken ijlings, de meesten richting Ieper-Poperinge–Frankrijk, anderen richting Limburg, zelfs nog verder richting Nederland. Deze dag staat in het geheugen gegrifd als ‘Schuwe Maandag’.

    Vanaf dan is Moorslede bezet gebied en verschillende Duitse soldaten werden bij de burgers ingekwartierd.
    Einde 1914 begon de relatie tussen de Duitsers en de plaatselijke bevolking stilaan te verbeteren en groeide er soms een band tussen de inwoners en hun ingekwartierde soldaten.
    Af en toe ontstonden er zelfs romances met huwelijken en kinderen als gevolg.
    De bevolking paste zich steeds meer aan aan het leven in bezet gebied.
    Er kwamen winkeltjes met souveniers, tabak en voeding voor de soldaten.
    De Moorsleedse herberg de Blauwvoet begon zelfs een boekhandel voor leesgrage soldaten en in het huis van brouwer Denecker werd een repetitielokaal voor muzikanten ingericht, het zogenaamde ‘Musikhaus’. Veel aandacht was er ook voor het religieuze en regelmatig werden er missen georganiseerd voor de soldaten. 

    Tussen november 1914 en 22 april 1915 bleef alles rustig aan het front. Moorslede lag toen niet in de gevechtszone, die lag dichter bij Ieper.
    Later kwam Moorslede wel in de frontlinie te liggen en het dorp kreeg het hard te verduren.
    Verschillende keren zouden de Moorsledenaars op de vlucht slagen. Eerst naar dorpen en steden dichtbij, later ook naar Normandië in Frankrijk.
    Moorslede, Dadizele en Slypskapelle liepen door de beschietingen heel wat schade op, vooral de kerken waren een geliefkoosd doelwit.

    Tijdens de derde slag bij Ieper, bekend als ‘de slag om Passendale’, begonnen op 31 juli 1917, lag Moorslede alweer in het schietbereik van de Engelse artillerie waardoor ook de laatste inwoners hun huizen ontvluchtten.
    Bij dit eindoffensief zou het dorp voor 100 % verwoest worden.
    Deze vluchtelingen werden voor een groot gedeelte opgevangen in de streek van Mechelen, naast deze stad ook o.a. in Heffen, Leest en Bonheiden.
    Ook in Mol, Ruisbroek, en Geel waren vluchtelingen terecht gekomen. Ze zouden er blijven tot na de oorlog.

    Vervolgt.

     

    Foto’s :
    -Paul Snoeck.
    -Moorslede, 21 maart 1915. Duitse soldaten, met pinhelm, zijn verzameld op het marktplein voor de ‘Feldgottesdienst’, de Heilige Mis in open lucht.
    -Moorslede voor en na WO I.

     







    13-05-2016 om 06:39 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 15/04-21/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 18/03-24/03 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 25/12-31/12 2023
  • 18/12-24/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 27/11-03/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 13/11-19/11 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 25/09-01/10 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 14/08-20/08 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 20/03-26/03 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 24/05-30/05 2021
  • 10/05-16/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!