See top
right column SALA WERREL FRIGERIO PRIMAVESI BOLOGNA ►
◄ The pedigree can be viewed by the family coat of arms in the left
column
In de rechterkolom kunt u onder
'categorieën' alles vinden ►
◄ De stamboom kunt u
bekijken via het wapenschiltje in de linkerkolom
Vedi anche colonna destra famiglia Sala Frigerio ►
Ook jouw
oude familiefoto's, bidprentjes, bijzondere familie gebeurtenissen of
verhalen op deze weblog? Mail een mooie grote scan, tekst of gegevens aan de
beheerder.
Oud nieuws bij de volgende categorieën rechterkolom
Sala Frigerio 2 FAMILIE BERICHTEN ANNONCE A
Sala Primavesi 2z FAMILIE BERICHTEN ANNONCE A B en C
Algemeen archief FAMILIE BERICHTEN NOG GEEN VERBAND BEKEND A B C en D
Bij vonnis der Arrondissements-Regtbank te Leiden dd. 13 Mei 1865, behoorlijk geregistreerd en op heden aan de Ondergeteekenden beteekend, is de boedel van PIETER JOHANNES VAN BERGEN HENEGOUWEN en PERINYA CORNELIA LUZAC, Echtelieden, wonende te Leiden, doch tijdelijk verblijf houdende te Utrecht, verklaard in staat van kennelijk onvermogen, met benoeming van den Edel-Achtbaren Heer Mr. H.P.J. TOLLENS. Regter in die Regtbank tot Regter- Commissaris, en van Mr. L.D. SURINGAR Procureur en J.H. SALA, Firma D. SALA EN ZONEN, Spiegel-fabriekant, beide wonende te Leiden, tot Curators. Mr. L.D. SDRINGAK. J.H. SALA, Curators. LEIDEN, 15 Mei 1865.
Marinus Adrianus Koene en Geertruida Catharina Assink
Hendrikus Marinus Koene werd te Amsterdam geboren op 28-05-1890. Zijn ouders waren Marinus Adrianus Koene (adj. onderofficier) en Geertruida Catharina Assink.
Hij trouwde op 24 jarige leeftijd met de in Amsterdam geboren 19 jarige Maria Henrica Philippo.
Haar ouders waren Henricus Philippo en Theresia Theodora Sala. Het huwelijk met volmacht (Koene was waarschijnlijk al in oost Indie) werd voltrokken op 29-10-1914 te Schoten. Hij was toen onderbaas havenwerken. Uit dit huwelijk zijn geen kinderen bekend.
Uit een tweede huwelijk in Oost Indië met een onbekende vrouw zijn twee kinderen bekend waarvan één dochter bij naam.
Uit een derde huwelijk met Mathilda Frederika Ungerer, voltrokken in Manado Oost Indië, zijn drie kinderen bekend (in leven) uit welk huwelijk de eerste zoon in 1929 werd geboren.
Op 10 januari 1942 werd Hendrikus Marinus Koene door de Nederlandse overheid van zijn bed gelicht vanwege zijn deskundigheid met explosieven. In de rang van Kapitein van de genie moest hij bruggen in en om Manado richting Tomohon opblazen om de opmars van de japanners te vertragen.
Hij werd door de japanners gevangen genomen tijdens het uitvoeren van zijn gedwongen taak.
Uiteindelijk is hij bezweken aan een darmziekte in het jappenkamp Teling te Manado te Indonesië op 19 maart 1942.
De rest van het gezin is in 1946 overgevaren naar Nederland.
Mathilda Frederika Urger overleed op 20 mei 1962 te Santpoort Noord.
Er is bij de familie Koene niets bekend over Hendrikus Marinus Koene uit de tijd voordat hij naar Indonesie vertrok.
Trouwfoto van Theodorus Sala en Johanna Petronella Louisa Koene.
De prominente figuren in de verschillende afdeelingen zullen weer uitkomen
ZOOALS wij reeds vermeldden vangt Maandag a.s. te dezer stede de jaarlijksche Vijfkamp voor officieren en onderofficieren aan.
Ieder jaar mag de Vijfkamp zich in een groote belangstelling van de zijde der deelnemers verheugen. Alleen dit jaar lijkt ons de deelname niet zoo groot, wat geheel toegeschreven moet worden aan het feit, dat verschillende officieren en onderofficieren aan de grenzen gedetacheerd zijn, dus ongetraind zijn om deel te nemen.
Niettemin ontbreken de prominente figuren niet. Wij noemen bij de officieren (groep paardrijden) kapitein D.W. v.d. Bosch, luit. v.d. Horst, 2e luit. Stam en 2e luit. Snorn, die het vorige jaar tijdens het paardrijden een ongeval kreeg, waardoor hij uitgeschakeld werd. Onze stadgenoot kapitein D.W. v.d. Bosch, die in 1938 zich tweede wist te klasseeren bij het paardrijden en in het totaal klassement de tweede plaats innam, maakt o.i. nu een goede kans, vooral nu de eerste prijswinnaar luit. W. Hillenherg Hubar niet heeft ingeschreven, om als winnaar te eindigen. Ditmaal zal ook een burger mee doen n.l. de heer P. Kessels uit Tilburg.
Bij de officieren (groep handgranaat werpen) is de deelname ten opzichte van de vorige groep iets beter. Wij vernamen echter, dat enkele officieren o.a. res. 2e luit. Pino, hun inschrijving in verband met den dienst niet kunnen nakomen. Van de eerste drie prijswinnaars van het vorige jaar - dit waren luit. Braat, luit. v.d. Valk Bouwman, luit. van Soest, - treffen wij er geen aan. Het wordt het dus een open strijd.
De onderofficieren
Vrijwel alle deelnemers van het vorige jaar (groep paardrijden) zullen ook nu weer meedingen naar den hoogsten titel. Wachtmeester Pasma, die bij den laatst gehouden Vijfkamp, het snelste parcours van alle deelnemers reed, is eveneens weer vertegenwoordigd. Ook dit jaar geven wij hem weer een zeer goede kans om als eerste te eindigen, al zullen wachtmeester v. Baalen en niet te vergeten wachtmeester J. Quick hem den eersten prijs niet cadeau geven.
Voorts noemen wij nog wachtmeester R.D. Nieuwenhuis, wachtmeester Sala, wachtmeester Bakker en opperwachtmeester Bouterse.
De onderofficieren (groep handgranaat werpen) zijn uitstekend vertegenwoordigd. Ook hier weer vele bekende gezichten zooals vaandrig Sneyers, wachtmeester Joziasse, adj. O.O. Sneijers, Rocee e.a. Verheugend is het verschijnsel, dat ook de jongere onderofficieren zich meer tot den Vijfkamp voelen aangetrokken.
Enkele nieuwe gezichten leveren daarvan het bewijs. Wij hebben hier het oog op serg. de Voogd, dpl. serg. C. Sisselaar en serg. Weyman. Vaandrig Sneijers, die het vorige jaar zegevierde zal het verre van gemakkelijk krijgen. Wellicht zorgt één van de anderen voor een verrassing. Maandag wordt begonnen met het onderdeel handgranaat werpen, terwijl des middags het paardrijden zal plaats vinden.
Amersfoortsch Dagblad - De Eemlander 08-07-1939
Wachtmeester H.C. Sala te paard - staand
Betreft Hermanus Cornelis Sala, kapitein - officieren van vakdiensten
geb. 20-01-1915 's Gravenhage
ovl. 06-05-1990 Eindhoven
Wie herkent de anderen?
NATIONALE VIJFKAMP
Wachtmeesters maken goede tijden.
Kapt. v. d. Bosch en Wachtm. Bakker winnen het paardrijden.
Schermwedstrijden
Luit. generaal J.J.G. Baron van Voorst tot Voorst en gen. maj. A.R. v.d. Bent bezoeken de wedstrijden
Om één treffer
ZOOALS wij reeds vermeldden vond gistermiddag op de Leusderheide het onderdeel paardrijden voor den vijfkamp voor officieren en onderofficieren plaats.
De belangstelling voor deze cross was zeer groot. Wij merkten o.a. op luit. generaal J.J.G. baron van Voorst tot Voorst, commandant van het veldleger, generaal-majoor A.R. v.d. Bont, adjudant in b.d. van H.M. de Koningin, bevelhebber in de vierde militaire afdeeling, commandant van het vierde legerkorps met majoor H.C. Berghuijs van den generalen staf, overste J. de Vries commandant van het 21e R.I. , ritmeester C.F. Pahud de Mortanges en jhr. Godin de Beaufort, stichter van den vijfkamp.
De toeschouwers verspreidden zich langs het geheele parcours, dat over een geaccidenteerd gedeelte van de Leusderheide liep. In het parcours, dat zeer mooi was, doch zwaarder geacht moet worden dan het vorige jaar, zoodat het hooge eischen stelde aan ruiter en paard, waren zestien hindernissen aangebracht met een hoogte van 1 Meter. Vandaar dat de tijden hooger lagen dan bij den jl. gehouden vijfkamp.
Onder leiding van kapitein C. Tonnet, geassisteerd door den res. luit. Art G. Struys Jr. en adj. O.O. H.J. van Tilburg, werden eerst de officieren met een tusschenruimte van 5 minuten gestart.
De luit. A. Statius Muller, die het eerst vertrok, deed over het parcours 5 min. 46 sec. Luit. Brouwer uit Leiden legde den afstand sneller af nl. in 5 min. 18 sec. Zoowel luit. v.d. Horst als de officieren de Bruin, Berghuys, wiens paard nukken vertoonde voor de laatste hindernissen, Stam en Snorn, wisten den tijd van luit. Brouwer niet te verbeteren.
Met spanning wachtte men wat kapitein D.W. v.d. Bosch, die als achtste startte, zou presteeren. In een snel tempo vertrok hij. De bochten werden zeer scherp genomen om tijd te sparen. Met 12 sec. minder dan luit. Brouwer passeerde hij de finish. De mogelijkheid bestond, dat luit. J. de Vries dezen tijd nog kon verbeteren. Nu dit niet het geval was, plaatste kapitein v.d. Bosch zich onbetwist als eerste. De burger deelnemer, de heer P. Kessels, reed het parcours in den tijd van G min, 19 sec.
Amersfoortsch Dagblad De Eemlander11-07-1939
Wachtmeester H.C. Sala te paard - staand links
Evenals het vorige jaar maakten enkele onderofficieren betere tijden dan de officieren.
Bleef wachtmeester Pasma op Lolly eenigszins onder de gestelde verwachtingen, daarentegen reed wachtmeester Sala op Icarus een snellen cours, nl. in den tijd van 5 min. 14 sec.
Deze tijd zou stellig door wachtmeester J. Quik verbeterd zijn, indien zijn paard niet op een gegeven moment struikelde. Doch wachtmeester Bakker, Amersfoort, op Hora wist den tijd van Sala te verbeteren evenals wachtmeester Baalen op Jenny. Zij deden er resp. over 5 min. 02 sec. en 5 min. 04 sec. Tijden welke niet meer verbeterd werden. Van beide wachtmeesters een zeer fraaie prestatie!
De uitslag voor officieren luidt
1. Kapt. D.W. v.d. Bosch (Amersfoort) 5 min. 06 sec..;
2. 2e Luit. F. Brouwer (Leiden) 5 min. 18 sec.;
3. 2e Luit. J. Stam (Leiden) 5 min. 34 sec.;
4. 1e Luit. J. de Vries (Zeist) 5 min, 36 sec.;
5. 2e Luit. A. Statius Muller (Harderwijk) 5 min. 46 sec.;
6. 2e Luit J.C. Snorn (Oegstgeest) 5 min. 59 sec.;
7. Kapt. K.M.A. W.A. Almekinders (Breda) 5 min. 53 sec.;
8. 2e Luit. F. de Bruin (Amersfoort) 6 min. 08 sec.;
9. P. Kessels (Tilburg) 6 min. 19 sec,;
10. 2e Luit N. Berghuijs (Amersfoort) 6 min. 23 sec.:
11. 1e Luit J.P.F. v.d. Horst (Ginneken) 6 min. 57 sec.
Onderofficieren:
1. Wachtmeester A. Bakker (Amersfoort) 5 min. 02 sec.;
2. Wachtmeester Chr.G. van Baalen (Harderwijk) 5 min. 04 sec.;
3. Wachtmeester H.C. Sala (den Haag) 5 min. 14 sec.;
4. Wachtmeester T. Pasma (Ede) 5 min. 32 sec.;
5. Wachtmeester P.F.J. Verstraaten (Leiden) 5 min. 40 sec.;
6. Opperwachtmeester instr. Bouterse (Amersfoort) 6 min. 31 sec.;
7. Wachtmeester P.O. Nieuwenhuis (den Haag) 5 min. 57 sec. (vlag gemist);
8, Wachtmeester J. Quik (Tilburg) 3 min. 29 sec, (paard gestruikeld). Luit. v.d. Horst en wachtmeester P.D. van Nieuwenhuis komen niet voor het diploma in aanmerking.
Schermen.
Hedenochtend werden de wedstrijden van den nationalen Vijfkamp voortgezet met het schermen. Er werd in twee zalen geschermd. De officieren trokken hun partijen in de schermzalen van de Infanteriekazerne, terwijl de onderofficieren schermden in het Gymnastieklokaal van de Bereden Wapens.
Onder leiding van de secondanten, de heeren Eenhoorn, Faber, de Jager, van Wieringen en van Hulssen Jr. trokken de onderofficieren van elke categorie hun partijen. Er werd geschermd om één treffer. De beoordeeling moest ruim voldoende zijn en strekte zich uit zoowel over houding, aanvals, afwerings, en misleidingsbeweging, als over de mate van kunst om hij de tegenpartij treffers...zie verder
Amersfoortsch Dagblad De Eemlander 11-07-1939
Wachtmeester H.C. Sala te paard - staand links
te plaatsen en dit bij zich zelf te voorkomen. De groep onderofficieren (Paardrijders) schermde ieder 7 partijen.
Wachtmeester Pasma wist hiervan 5 partijen in zijn voordeel te beslissen, terwijl wachtmeester Quik, die gistermiddag bij den cross met pech te kampen had en daardoor op de laatste plaats kwam, zijn positie op de ranglijst aanmerkelijk verbeterde door in het onderdeel schermen thans de tweede plaats te bezetten.
Wachtmeester Sala won evenals Quick 4 partijen, doch diende 2 treffers minder toe als den tweeden prijswinnaar, zoodat hij met minimum verschil zich als derde klasseerde. Barrage partijen waren noodig tusschen Bouterse, Nieuwenhuis en van Baalen, die allen drie partijen hadden gewonnen. Van Baalen zegevierde in de barrage, zoodat hij de vierde plaats bezette.
De uitslag is:
1. Wachtmeester Pasma 5 gew.
2. Wachtmeester Quick 4 gew.
3. Wachtmeester Sala 4 gew.
4. Wachtmeester van Baaien 3 gew. (na barrage).
5. Wachtmeester Nieuwenhuis 3 gew. (na barrage).
6. Opperwachtm. Bouterse 3 gew. (na barrage).
7. Wachtmeester Bakker 2 gew.
8. Wachtmeester Verslraaten 1 gew.
De totaal uitslag na twee onderdeelen is:
1. Wm. Pasma 5 pnt.;
2. Wachtm. v. Baalen 6 pnt.;
3. Wm. Sala 6 pnt.:
4. Wm. Bakker 8 pnt.;
5. Wm. Quik 9 pnt.;
6. Wm. Nieuwenhuis 12 pnt.;
7. Opperwachtm. Bouterse 12 pnt.;
8. Wm. Verstraaten 13 pnt.
Bij de groep onderofficieren leverde de cadet sergeant W.A. Pückel met handgranaatwerpen een goede prestatie door van zijn 11 te schermen partijen, 8 partijen in winst om te zetten. Serg. Ettiger legde beslag op de tweede plaats met 7 gewonnen partijen. Adj. O.O. Sneyers, die nu reeds voor de 14e maal aan den Vijf kamp deelnam en die den leeftijd heeft van 53 jaar, gaf velen jongeren een lesje, door de derde plaats te bezetten. Zijn zoon moest voor de vierde plaats een barragepartij trekken tegen J. de Vries, welke hij in zijn voordeel wist te beslissen. Voorts waren nog barragepartijen noodig tusschen Procee, Sisselaar en Weymer.
Behalve dat de cadet serg. het schermen won, nam hij in het totaalklassement met 3 punten de leiding voor den winnaar van het vorige jaar vaandrig Sneyers die 5 punten heeft. Voor den korpsprijs heeft het 16e R.I. uit Amersfoort de leiding met 14 punten, op den voet gevolgd door de Kon. Marechaussee met 16 punten. De uitslag van de groep onderofficieren (handgranaatwerpen) is:
1. Serg. cadet W.A. Pückel 8 gew,
2. Seng. H.R Ettiger 7 gew.
3. Adj. O.O. H.A.J. Sneyers 7 gew.
4. Vaandrig H.J.J. Sneyers 6 gew. (na barrage).
5. Serg. maj. J. de Vries, 6 gew. (na barrage).
6. Serg. W.H. de Voogd, 6 gew.
7. Serg. E.J. de Kluyver, 5 gew.
8. Wachtm. J.H. Joziasse, 4 gew.
9. Serg. maj. instr. P. Procee 4 gew. na barrage).
10. Serg. M.C. Weymer, 4 gew. (na barrage).
11. Dpl. serg. C. Sieselaar, 4 gew. (na barrage).
12. Wachtm. J.H. Brenst 3 gew.
De totaal uitslag na 2 onderdeelen is:
1 W.A. Pückel 3 pnt.,
2 H.J.J. Sneyers 5 pnt.;
3 H.P. Ettiger 9 pnt.;
4 J. de Vries 10 pnt.;
5 J.H. Joziasse 12 pnt.;
6 E.J. de Kluyver 12 pnt.;
7 H.A.J. Sneyers 13 pnt.;
8 C. Sisselaar 14 pnt.;
9 P. Procee 17 pnt.;
10 W.H. de Voogd 37 pnt.;
11 J.H. Brens 20 pnt.;
12 M.C. Weymer 22 pnt.
De stand der corpsen is:
1 16 R.I. (Amersfoort) 14 pnt.;
2 Kon. Marechaussee 16 pnt.;
3 politietroepen Zutphen 21 pnt.
De wedstrijden werden bezocht door kolonel b.d. G. Doorman en overste Scherpenhuijzen. Kapt v. d. Bosch handhaafde zich op fraaie wijze op de eerste plaats, door ook het schermen te winnen. Van de 10 partijen won hij er 8. Lt. v.d. Horst liep zijn achterstand na den eersten dag eenigszins in. Hij plaatste zich tweede, terwijl Lt. Statius Muller derde werd. Hij staat nu achter kapt v.d. Bosch met 6 punten achterstand. Ernstig bedreigd wordt v.d. Bosch dus niet, temeer daar hij in het schieten bijzonder sterk is.
Amersfoortsch Dagblad De Eemlander 11-07-1939
Wachtmeester H.C. Sala te paard - boven
In de andere categorie viel de Res. kapitein Kessels uit. Lt. jhr. de Koek verloor slechts 2 partijen en boekte 10 winstpartijen. Daar hij bij het granaat werpen zich eveneens als eerste wist te klasseeren, bezet hij met het minimum aantal punten de eerste plaats, voor Lt. Eisma, die 5 punten heeft. Lts. Kregten, Hamel en v. d. Berg bezetten resp. de derde, vierde en vijfde plaats met 7, 11, 11 punten.
Als hoofdsecondanten fungeerden o.m. kapt. Boutmy, die vele jaren voor zijn vertrek naar Indië aan den vijfkamp deelnam. De wedstrijden werden o.m. bezocht door kolonel P. W. Scharroo.
De uitslag officieren groep paardrijden luidt:
1. Kapt. D.W. v.d. Bosch, 8 gew.;
2. Lt. v.d. Horst:
3. Lt. A. Statius Muller;
4. Luit. F. de Bruin;
5. Lt. P.C. Snorn;
6. Lt. Stam;
7. Kapt W.A. Almekinders;
8. Lt. A.J. de Vries;
9. Lt. Brouwer;
10. Lt. Berghuys.
De heeren Berghuys en Kessels kwamen na de beoordeeling: niet voor een diploma in aanmerking. De eindstand na 2 onderdeelen is:
1. Kapt. v. d. Bosch 2 pnt.:
2. Lt. Statius Muller 8 pnt.:
3. Lt. Stam 9 pnt.:
4. Lt. Brouwer 11 pnt.;
5. Lt. Snorn 11 pnt.;
6. Lt. de Bruin 12 pnt.:
7. Lt. de Vries, 12 pnt.;
8. Lt v. d. Horst 13 pnt;
9, Kapt. Almekinders14 pnt.;
10. Lt. Berghuys 20 pnt.
De uitslag van de groep officieren (handgranaat werpen) is:
1. jhr. F.E. de Kock 10 gew.;
2. Lt. F.O. Kregten;
3. Lt. J.J. Eisma:
4. Lt. B.F.M. Wijtenburg:
5 Lt. H.J. v.d. Grijp;
6. Lt. B.B. v.d. Hoorn;
7. Lt. v.d. Berg;
8. Lt. L.A.R. de Vries Feyens;
9. Lt. C.J.L. Hamel:
10. Lt. N. Meyer;
11. Lt. J. van Elsen:
12. Lt. F. Schouten;
13. Lt. G. v.d. Wolf.
De heeren Schouten, van Elsen, v.d. Hoorn, Meyer en v.d. Wolf. kwamen niet voor een diploma in aanmerking. De stand na 2 onderdeden is in deze groep als volgt:
1. Jhr. de Koek 2 pnt.;
2. J. Elsma 5 pnt.;
3. F.O. Kregten 7 pnt.;
4. C.J.L. Hamel, 11 punt.;
5. F.J. v.d. Berg, 11 pnt.;
6. H.J. v.d. Grijp, 12 pnt.;
7 B.B. v.d. Hoorn 14 pnt.:
8 L.A.R. de Vries Feyens 16 pnt.;
9. B.F.M. Wijtenburg 16 pnt.;
10 J. van Elsen, 17 pnt.;
11. F. Schouten 22 pnt.;
12. N. Meyer 20 pnt.;
13 G. v.d. Wolf 24 pnt.
Dagblad Amersfoortsch Dagblad De Eemlander 11-07-1939
Categorie:1 SALA DOMINICUS JOHANNES - JOHANNA ELISABETH VAN HOUTEN SALA WERREL
13-01-2010
Henricus Ludovicus (Louis) Ludwig - Schilder beeldhouwer
Henricus Ludovicus (Louis) Ludwig werd geboren te Lith (NL) op 1 april 1856 als eerste kind van Frederik Frans Ludwig en Adriana Maria Frederica Josepha Sala (1).
Transcriptie
In het jaar een duizend acht honderd zes en vijftig, den tweeden dag der maand April is voor ons Ambtenaar van de Burgerlijken Stand der Gemeente Lith provincie Noordbrabant, verschenen Frederik Frans Ludwig, van beroep landbouwer oud vier en dertig jaren, wonende binnen deze Gemeente, welke in tegenwoordigheid van twee getuigen, als van Johannes Schijvens van beroep onderwijzer, oud acht en zestig jaren, en van Bernardus Van der Sluis, van beroep ?, oud acht en dertig jaren, beide wonende binnen deze Gemeente, ons heeft verklaard dat zijne Huisvrouw Adriana Maria Frederica Josepha Sala, oud zeven en twintig jaren, van beroep geen wonende te Lith, wijk B nommer vijf en zestig, alhier bevallen is van een kind van het mannelijk geslacht, geboren op dinsdag, den eersten der maand April een duizend acht honderd zes en vijftig, om vier ure des namiddags en aan dat kind te geven de voornamen van Henricus Ludovicus.
En hebben wij hiervan opgemaakt de tegenwoordige akte, die , na voorlezing, is geteekend door ons, de comparant en de getuigenFr. Fr. Ludwig,J. Schijvens,B. Van der Sluis De Ambtenaar van den Burgerlijken Stand voornoemd, Van Kruif (?)
In 1865 verhuist het gezin van Lith naar Velp (Gelderland). Frederik Frans staat geregistreerd als handelaar. Later, begin jaren 1870, vestigt het gezin Ludwig-Sala zich te Gent (B)(2).
Het gezin telt dan vijf kinderen (3): Henricus Ludovicus (°1856) Frederik Henricus Josephus (°1861) Ernest Marie (°1864) Casper Johan Marie Joseph (°1867) Anna (°1870)
Op 12 juni 1876 schrijft Adriana Maria (roepnaam Mimi) Sala een brief naar haar neef Constant Sala die in Moeskroen (West-Vlaanderen) woont (4). Uit deze brief vernemen we dat haar echtgenoot handelt in sigaren.
Transcriptie
Je profite en même temps mon cher Constant de vous témoigner notre plus vive reconnaissance pour tous (sic) les peines que vous avez bien voulu (sic) vous donner pour présenter nos échantillons de cigares.
Vertaling
Ik maak meteen ook gebruik van de gelegenheid, mijn beste Constant, om u onze erkentelijkheid uit te drukken voor alle inspanningen die u gedaan heeft om onze sigaren voor te stellen.
Frederik Frans staat vermeld in de Wegwijzer der Stad Gent (5) onder de rubriek ‘Tabak en Cigaren - magazijnen en fabriekanten'. In 1878 zijn de magazijnen gevestigd aan de Kortrijksesteenweg 134/29 en een jaar later aan de Boulevard van 't begijnhof 2. In de volgende edities van de Wegwijzer komt zijn handelszaak niet meer voor. Uit diezelfde brief van 12 juni 1876 vernemen we tevens dat Louis, de oudste zoon van Frederik Frans en Adriana Maria, beeldhouwer is.
Transcriptie:
Louis a reçu le portret (sic) de notre chère tante. Il fera tout son possible pour le faire en buste.
Vertaling:
Louis heeft het portret van onze lieve tante (6) ontvangen. Hij zal zijn uiterste best doen om er een borstbeeld van te maken.
Een bezoekje aan ‘de Zwarte Doos', archief te Gent, heeft ons meer doen vernemen over de opleiding van Louis Ludwig.
In dit gebouw worden de archieven van de Academie voor Schone Kunsten bewaard. Aan de hand van de ‘registers der leerlingen' (7) hebben we kunnen vaststellen dat Louis Ludwig zich in 1875 heeft ingeschreven als leerling aan de Academie voor Schone Kunsten te Gent om zich te vervolmaken in de beeldhouwkunst.
Zijn naam komt meermaals voor in de leerlingenregisters van 1875 tot 1879: 1875 - 1876 Beeldhouwkunde - Levend model, Kunstgeschiedenis, Ontleedkunde, Bouwkunde 1876 - 1877 Beeldhouwkunde - Levend model, Ontleedkunde.
In de registers worden twee woonplaatsen vermeld: Roodentorenkaai 24 en Drapstraat (mogelijk Drabstraat bedoeld) 32. Louis Ludwig en Constant Sala, twee jaar ouder, worden goede vrienden.
Zij vatten het plan op om samen naar Italië te gaan waar Louis zich verder zou kunnen specialiseren in de beeldhouwkunde. Het voornemen van deze reis wordt toegejuicht door Luigi Folatelli, hun gemeenschappelijke neef in Canzo (It).
Transcriptie:
A noi tutti fa molto piacere sentire dell'intenzione che avete di venire presto in Italia col cucino Luigi di Gand. Puó essere ch'egli ritrova dell'occupazione per perfezionarsi come dite nell'arte sua, e cosi faremo la cara sua conoscienza come bramiamo fare di presenza la vostra e cosi fare di tutti i nostri cari sia del Belgio che d'Ollanda (8).
Vertaling:
Het doet ons allemaal heel veel plezier te horen dat u het voornemen heeft binnenkort naar Italië te komen samen met neef Luigi van Gent. Het zou kunnen dat hij hier werk vindt om, zoals u zegt, zich te vervolmaken in zijn kunst en zo zullen we met hem dierbaar kennismaken zoals we hunkeren ook met u kennis te maken en zoals we zullen kennismaken met al onze dierbaren hetzij uit België hetzij uit Nederland.
Of Constant Sala en Louis Ludwig ooit het land van hun vader of van hun grootvader bezocht hebben is onbekend.
Louis Ludwig heeft in de loop der jaren vooral naambekendheid verworven als kunstschilder. Hij is in de leer gegaan bij zijn oom Emmanuel van der Ven (9), echtgenoot van Nathalie Sala, oudste zus van zijn moeder.
Emmanuel van der Ven Nathalie Sala
Louis (Henri Louis) Ludwig (Lith/Nederland 1856 - Brugge 1925) was een Nederlandse postimpressionistische schilder en beeldhouwer. Hij kreeg zijn artistieke opleiding bij E. van der Ven ('s-Hertogenbosch 1821-1883) en aan de Academies van Antwerpen en Gent. Hij werd lid van L'Union des Arts, een Brusselse vereniging van beeldende kunstenaars die bestond van 1876 tot 1885 en gaf met deze leden een tentoonstelling.
Na tal van omzwervingen in Nederland vestigde hij zich rond 1910 in Brussel. Hij werd er lid van Labeur, was een vereniging van beeldende kunstenaars die actief was in Brussel tijdens de jaren 1898-1907.Hij vestigde zich vanaf 1919 in de Polderweg te Knokke. De dorpsgezichten van Knokke die hij toen schilderde zijn nu iconografisch zeer belangrijk. Wikipedia
Enkele van zijn schilderijen
Berechting in de Oude-Kerkstraat Foto: Catalogus ‘Impressionisten in Knocke en Heyst (1870-1914)' (10)
De oude smidse van het Kalf Foto: Catalogus ‘Impressionisten in Knocke en Heyst (1870-1914)' (10)
Duivelsput Foto: Catalogus ‘Impressionisten in Knocke en Heyst (1870-1914)' (10) Deze schilderijen worden permanent tentoongesteld in het stadhuis van Knokke-Heist in de Zaal Louis Ludwig.
De meeste schilderijen van Louis Ludwig zijn echter nog in privébezit.
Portret van Jenny Sala (1923) door Louis Ludwig (11) In 1919 heeft Louis Ludwig zich samen met zijn echtgenote Félicie Van Durme gevestigd in Knokke aan de vroegere Polderweg:
Louis Ludwig is overleden in 1925 te Brugge. Hij werd begraven te Knokke op het kerkhof bij de ‘oude' kerk. Bij de bouw van de nieuwe kerk, ingewijd in 1958, werden een aantal graven overgebracht naar het nieuwe kerkhof ‘Sint Helenabegraafplaats'. Zo geschiedde ook met het graf van Louis Ludwig op vraag van zijn echtgenote.
Sint-Helenabegraafplaats te Knokke
Grafmonument Louis Ludwig - Knokke
Grafmonument Louis Ludwig - Knokke
Ook zijn echtgenote werd hier begraven.
Met dank aan de huidige bewoners van de villa Ludwig.
Met dank aan de heer R. Janssens, administratief medewerker Dienst Erfgoed
(2)De bevolkingsregisters van de stad Gent zijn niet toegankelijk voor het publiek. Alle aanvragen dienen schriftelijk te gebeuren en worden tegen betaling uitgevoerd. Het is dus wachten op een kopie van deze registers op microfilm...
(3)Twee andere kinderen, Frederik Frans Josephus (°1859) en Joséphine Henriëtte Louise (°? - 1868), zijn overleden op jonge leeftijd.
(4)Zie inleiding Sala-Frigerio: ‘Ook in Nederland zoeken Constant en zijn zussen naar verwanten. In 1874 ontvangen zij een brief uit Rotterdam geschreven door Hélène Boeracker, echtgenote van Louis Sala en schoondochter van Luigi. Later volgt er ook nieuws uit Gent waar Adriana Maria (Mimi) Sala zich gevestigd heeft met haar echtgenoot Frederik Frans Ludwig en hun kinderen.'
(5)Archief Gent ‘de Zwarte Doos'.
(6)Mogelijk een zus van Constant
(7)Archief Gent ‘de Zwarte Doos' - ASK 150-153
(8)Brief Luigi Folatelli 28 november 1876. Luigi is de zoon van Serafina Sala, zus van Giuseppe Sala, vader van Constant, en van Luigi Sala, grootvader van Louis Ludwig. Zie verwijzing naar stamboom op startpagina van de weblog.
(9)Zie categorie Sala-Frigerio - Emmanuel Van der Ven
(10) Catalogus samengesteld ter gelegenheid van de tentoonstelling die plaatsvond in het Cultuurcentrum Scharpoord te Knokke, eind 2007 - begin 2008.
(11) Jenny Sala is het eerste kleinkind van Constant Sala.
Categorie:2 E HENRICUS LUDOVICUS LUDWIG SCHILDER BEELDHOUWER SALA FRIGERIO
11-01-2010
Dominic Sala and Mary Magdalena Werrel Weereld
Birth Dominic Sala
According to a letter dated January 19, 1971 of the city archivist of Leiden Mr. W. Donner, Dominic was born in 1760 in Ponjana (now called Pognana) in Lombardy. According to a note in the margin of the document "separation and division of assets", Dominic was born in January 1759.
Birth Mary Magdalena Werrel Weereld
According to a family note, her name would be Anna Magdalena Werrel. Upon further research in archives we should be alert to this fact.
According to the letter of Mr. W. Donner, Mary Magdalene was born 1758 in Trier.
Marriage
Donner's letter stated that Dominic married Mary Magdalene Werrel probably in Germany, but according to family notes the marriage was solemnized in Liege Belgium.
Settled in the Netherlands
Dominic Sala and his wife Mary Magdalene Werrel, settled in the Netherlands in 1783 and received on 10 November 1784 admission (admission to practice a profession or function) for one year.
Dominic Sala
Dominic is in several places named as a retailer and distributor of umbrellas and prints
In the register of "declaratory of residents", started in the year 1789, Dominic is listed as shopkeeper in barometers.
There are still several barometers of Dominic in circulation.
Dominic Sala has been a leading barometer maker. The barometers are of great class.
In general, richly decorated with roses and lemon wood inlay. Also "Verre églomisé" was often applied.
Verre églomisé, from the French term meaning glass gilded, is a process in which the back side of glass is gilded with gold or metal leaf.
Dominic's barometers are known with half and whole (detached) columns. See Barometers in the right column in this Blog, or press the picture in the left column
Dominic established in 1785 the art dealer D. Sala & Sons, Leiden, purveyor to the royal household.
According to the article about Simon Johannes Sala ''Characters in the Kingdom of the Netherlands" happened as early as 1783, however, in light of previous admissions questionable.
Dominic founded in 1825 in Leiden a factory for picture frames and it is likely, until then, that he acted prints and sculptures, presumably including images of the image maker Anthony Fortunati.
House and yard
On June 10, 1797 Dominic Sala buys a house and land located on the north side of the Breedstraat between the Koornbrug and the Choorlammerstegen, bordered on one side Hendrik Daams and on the other side Jacobus Lotte. For the house was paid f 2000 .-- (seller was Edward Blom)
Baptism of the children
Dominic and Mary Magdalene baptized in the Roman Catholic Church "The Sun" in Haarlemmermeerstraat in Leiden 10 children.
Geertruide 1785
Maria Magdalena 1787
Michaël 1788
Maria Elisabeth 1790
Carolus Franciscus 1792
Johannes 1794
Carolus Dominicus 1796
Anna Maria 1798
Petrus Franciscus 1800
Carolus Antonius 1803
Freeman
Dominic was on the testimony of Anthony Fortunati (image maker) and James Anderson (innkeeper) adopted as freeman of the city of Leiden on March 31, 1786.
Death
On the death of Dominic Sala, Langebrug Leiden, January 24, 1839 age 80 years (merchant from Italy), after vain, the administrators could not give the names of the parents of the deceased.
Pognana Lake Como Italy
Higher up in Pognana we find San Rocco, a small church dating from the 13th century.
Left front pew has a nameplate with the words Famiglia Sala. It shows that the pew was reserved for the "Sala famiglia"
Images of Pognana and the nameplate can be found under the title "walks in the footsteps of our ancestors" in the left column. (Wandelingen in de voetsporen van onze voorouders)
The children
Geertruide married in Leiden the manufacturer Hermanus Rigart van Gelder. Geertruide was entrepreneur of public auctions of movable property.
Maria Magdalena married in Leiden the blacksmith Daniel Schretlen and shared in the activities of the forge.
Michaël, Johannes, Maria Elisabeth and Petrus Franciscus, are likely sooner or at birth deceased. The dates of death are unknown.
Carolus Franciscus married in Leiden Anna Francisca Knaage. Carolus Franciscus was like his brother Carolus Dominicus brewer and mirror maker.
Carolus Dominicus married in Leiden Willemina Katrina Rehorst who also worked in the family business in the Breestraat Leiden.Willemina Katrina was 26 years old when she died. Carolus Dominicus remarried after nine years with Catherine Elizabeth Böhmer from Wattenscheid Germany.
Daughter Engelina Maria from the first marriage died when she was 18 years old.
Anna Maria married in Leiden Wilhelmus Josephus Borzo from 's Hertogenboschborn in Bugiallo Italy. He was a shopkeeper, seller of prints and barometer maker.
Carolus Antonius mirror maker and art dealermarried Maria Sibilla Spekman from Enkhuizen. They had 13 children
The three brothers lived near the family business in the Breestraat district 4 in Leiden.
Carolus Antonius and Maria Sibilla Spekman Number 232
Carolus Franciscus and Anna Francisca Knaage Number 335
Carolus Dominicus and Catharina Elisabeth Böhmers Number 235
For the Mirror and Pictures FramesFactory - D. SALA & SONS see the right column of this blog 1 DE SPIEGEL EN LYSTENFABRIEK - D. SALA & ZONEN or press the picture in the left column
Categorie:1 D. Sala and M. M. Werrel Weereld SALA WERREL
10-01-2010
Dominicus Sala en Maria Magdalena Werrel Weereld
Geboorte Dominicus Sala
Volgens een brief van 19 januari 1971 van de gemeentearchivaris van Leiden mr. W. Donner is Dominicus in 1760 geboren zijn te Ponjana (heden Pognana) in Lombardije. (Volgens een aantekening in de marge van de akte scheiding en deling der boedel zou Dominicus in januari 1759 geboren zijn.)
Geboorte Maria Magdalena Werrel Weereld
Volgens een familienotitie zou haar naam Anna Magdalena Werrel zijn. Bij nader onderzoek in archieven zou daar rekening mee gehouden moeten worden. Volgens de brief van mr. W. Donner zou Maria Magdalena in 1758 in Trier geboren zijn.
Huwelijk
Voorts vermeld de brief van Donner dat Dominicus vermoedelijk in Duitsland trouwde Maria Magdalena Werrel, echter volgens familienotities werd het huwelijk in Luik voltrokken.
Gevestigd in Nederland
Dominicus Sala en zijn echtgenote Maria Magdalena Werrel, vestigden zich in 1783 in Nederland en kregen op 10 nov. 1784 admissie (toelating tot de uitoefening van een beroep of functie) voor één jaar
Dominicus Sala
Dominicus wordt op diverse plaatsen vernoemd als winkelier en als verkoper van paraplu's en prenten.
In het register van “Declaratoiren van Inwooninge” begonnen in het jaar 1789, komt Dominicus voor als neringdoende in barometers.
Er zijn nog altijd diverse barometers van Dominicus in omloop.
Dominicus Sala is een vooraanstaand barometermaker geweest. Zijn barometers zijn van grote klasse.
Over het algemeen zijn het rijke stukken, met veel inleg van roze- en citroenhout. Ook “verre églomisée” werd veelvuldig door hem toegepast.
Verre eglomise, van de Franse term voor verguld glas, is een proces waarbij de achterkant van glas is verguld met goud of metaal blad. Van Dominicus zijn typen bekend met kwart, halve en met hele (vrijstaande) kolommen. Zie voor de barometers 1 BAROMETERS in de rechterkolom of klik op de afbeelding in de linkerkolom
In 1785 richtte Dominicus de kunsthandel D. Sala & Zoonen (hofleveranciers) op.
Volgens het artikel over Simon Johannes Sala ''Persoonlijkheden in het Koninkrijk der Nederlanden” gebeurde dat al in 1783, echter voorgaande admissie in aanmerking genomen is dat twijfelachtig.
In 1825 richtte Dominicus de lijstenmakerij te Leiden op en het is aannemelijk dat hij tot die tijd in prenten en beelden handelde, waaronder vermoedelijk beelden van de beeldenmaker Anthony Fortunati.
Huis en erf
LEIDEN. Op 10 Juni 1797 koopt Dominicus Sala van Eduard Blom een Huis en Erf gelegen aan de Noordzijde van de Breedstraat tusschen de Koornbrug en de Choorlammerstegen, grenzend aan de ene zijde Hendrik Daams en aan de andere zijde Jacobus Lotte.
Het pand werd betaald met f 2000.--
Kinderen
Dominicus en Maria Magdalena lieten in de R.K. Kerk "De Zon" in de Haarlemmermeerstraat te Leiden in totaal 10 kinderen dopen.
Geertruide 1785
Maria Magdalena 1787
Michaël 1788
Maria Elisabeth 1790
Carolus Franciscus 1792
Johannes 1794
Carolus Dominicus 1796
Anna Maria 1798
Petrus Franciscus 1800
Carolus Antonius 1803
Poorter
Dominicus werd op getuigenis van Anthony Fortunati beeldenmaker en Jacobus Anderson herbergier tot poorter van de stad Leiden aangenomen op 31 Maart 1786.
Overlijden
Bij het overlijden van Dominicus Sala, Langebrug Leiden, 24 Januari 1839 oud 80 jaar, konden de administratief medewerkers na vergeefse moeite de namen of voornamen van de ouders van de overledene, koopman uit Italië, niet opgeven.
Pognana Comomeer Italië
Hogerop in Pognana ligt San Rocco, een klein kerkje daterend van de 13e eeuw.
Op de kerkbank links vooraan is een naamplaatje te vinden waaruit blijkt dat de bank ooit gereserveerd was voor de "famiglia Sala"
Afbeeldingen van Pognana en het naamplaatje kunt u vinden onder de titel "wandelingen in de voetsporen van onze voorouders" in deze weblog.
De kinderen
Dominicus en Maria Magdalena lieten in de R.K. Kerk "De Zon" in de Haarlemmermeerstraat te Leiden in totaal 10 kinderen dopen.
Geertruide 1785
Maria Magdalena 1787
Michaël 1788
Maria Elisabeth 1790
Carolus Franciscus 1792
Johannes 1794
Carolus Dominicus 1796
Anna Maria 1798
Petrus Franciscus 1800
Carolus Antonius 1803
Poorter
Dominicus werd op getuigenis van Anthony Fortunati beeldenmaker en Jacobus Anderson herbergier tot poorter van de stad Leiden aangenomen op 31 Maart 1786.
Overlijden
Bij het overlijden van Dominicus Sala, Langebrug Leiden, 24 Januari 1839 oud 80 jaar, konden de administratief medewerkers na vergeefse moeite de namen of voornamen van de ouders van de overledene, koopman uit Italië, niet opgeven.
Pognana Comomeer Italië
Hogerop in Pognana ligt San Rocco, een klein kerkje daterend van de 13e eeuw.
Op de kerkbank links vooraan is een naamplaatje te vinden waaruit blijkt dat de bank ooit gereserveerd was voor de "famiglia Sala"
Afbeeldingen van Pognana en het naamplaatje kunt u vinden onder de titel "wandelingen in de voetsporen van onze voorouders" in deze weblog.
Geertruide trouwde in Leiden met de fabrikant Hermanus Rigart van Gelder. Geertruide was onderneemster van openbare verkopingen van roerende goederen.
Maria Magdalena trouwde in Leiden met de smid DaniëlSchretlen en deelde in de activiteiten van de smederij.
Michaël, Johannes, Maria Elisabeth en Petrus Franciscus, zijn vermoedelijk vroeg of bij de geboorte overleden. Er zijn geen overlijdensdata bekend.
Carolus Franciscus trouwde in Leiden met Anna Francisca Knaage. Carolus Franciscus was zowel bierbrouwer als spiegelmaker van beroep zoals ook zijn broer Carolus Dominicus
Carolus Dominicus trouwde in Leiden met de uit Delft afkomstige Willemina KatrinaRehorst die ook werkzaam was in het Familiebedrijf in de Breestraat te Leiden. Willemina Katrina overleed op 26 jarige leeftijd. Carolus Dominicus hertrouwde na 9 jaar Catharina Elisabeth Böhmers afkomstig uit Wattenscheid Duitsland. DochterEngelina Maria uit het eerste huwelijk overleed op 18 jarige leeftijd.
Anna Maria trouwde in Leiden met Josephus Wilhelmus Borzo uit ’s Hertogenbosch geboortig van Bugiallo Italië. Hij was winkelier en verkoper van prenten.
Carolus Antonius spiegelmaker en kunsthandelaartrouwde metMaria Sibilla Spekman uit Enkhuizen. Zij kregen 13 kinderen
De drie gebroeders woonden bij het familiebedrijf op de Breestraat wijk 4 te Leiden
Carolus Antonius en Maria Sibilla Spekman Huisnummer 232
Carolus Franciscus en Anna Francisca Knaage Huisnummer 335
Carolus Dominicus en Catharina Elisabeth Böhmers Huisnummer 235
Zie in de rechterkolom van deze weblog 1 DE SPIEGEL EN LYSTENFABRIEK - D. SALA & ZONEN of klik op het plaatje in de linkerkolom.
Categorie:1 D. Sala and M. M. Werrel Weereld SALA WERREL
09-01-2010
Nieuwkoop profileren als kunstdorp 20-04-2005
Leidenaar Alexander Rosemeier maakte in zijn leven meer dan duizend schilderijen, waaronder dit 'Gezicht op Nieuwkoop'. Foto: Rien Bloemberg
'Nieuwkoop profileren als kunstdorp' -Leidse kunsthandelaar en lijstenmaker Simon Sala zette schilders op spoor van plassengebied
door Theo de With
NIEUWKOOP
Met alle schilderijen die ooit in Nieuwkoop zijn gemaakt, zou een flink museum te vullen zijn. De schilders van de Haagse School vertoefden graag in het plassengebied, maar in zeventiende eeuw werd het landschap van Nieuwkoop ook al op doek gezet en nog altijd wonen en werken er relatief veel kunstenaars. Dat museum is er niet en daarom heeft galeriehoudster Loekie Rijlaarsdam het initiatief genomen voor een overzichtstentoonstelling en een boek over 'Schilders van de Nieuwkoopse Plassen'.
„In de twintig jaar dat Hoeve Rijlaarsdam bestaat, hebben we veel mensen aan de deur gehad die schilderijen van Nieuwkoop of Noorden hadden geërfd. Zij wonen vaak elders in het land en daarmee verdwijnt steeds meer kunst uit de gemeente", vertelt Loekie Rijlaarsdam.
„Daarom zijn wij deze werken gaan verzamelen, met het oog op een grote tentoonstelling. In de loop der jaren hebben we al exposities gehad over Nieuwkoopse schilders als Toon Koster en Henricus Rol." Het totaaloverzicht had er in 2003 moeten komen, precies een eeuw na het sterfjaar van Jan Weissenbruch en Paul Gabriël, twee schilders die veel in het plassengebied hebben gewerkt. Het is twee jaar later geworden. Er zijn bergen werk verzet.
Het historisch genootschap is erbij betrokken, kunsthistorici hebben onderzoek gedaan, schilderijen zijn opgespoord, journaliste Leny van den Belt heeft hedendaagse kunstenaars geïnterviewd en auteur Bert Reesinck heeft er voor het boek een afgerond verhaal van gemaakt. „Ik vind het belangrijk dat Nieuwkoop zich profileert als kunstdorp", zegt de galeriehoudster ter verklaring van het werk dat ze zich op de hals heeft gehaald. „Het gemeentebestuur heeft naar mijn mening te weinig oog voor het culturele aspect van Nieuwkoop."
Voor zover te achterhalen valt, hebben Jan de Bisschop en Jo-han Abrahamsz. Beerstraten zo rond 1660 als eerste schilders het Nieuwkoopse landschap vastgelegd. Bert Reesinck: „Nederland was toen gigarijk. De meeste kooplieden woonden in de steden, maar haalden het landschap in huis door schilderijen aan de muur te hangen. Deze twee kunstenaars hebben waarschijnlijk ter plekke zitten schetsen en die later in hun atelier op doek uitgewerkt."
Op de tentoonstelling zijn ze niet vertegenwoordigd. „Beerstraten heeft een prachtig schilderij van Nieuwkoop gemaakt met de kerk, het Reghthuys en de toren. Het hangt echter in een museum in Budapest en dat leent het niet uit."
In de achttiende eeuw ging het Nederland financieel en maatschappelijk minder voor de wind en is de hausse aan landschapsschilders voorbij. Pas aan het einde van de negentiende eeuw melden ze zich weer in Nieuwkoop en Noorden. Vooral schilders van de Haagse School strijken hier neer. Door de ongebreidelde groei van Den Haag zoeken ze de natuur elders.
Volgens de overlevering is het de Leidse kunsthandelaar en lijstenmaker Simon Sala die ze op het spoor van Nieuwkoop zet. Hij heeft een zeilboot en vaart regelmatig naar de plassen om te vissen. Metgezel Jan Weissenbruch wordt op slag verliefd op het landschap en keert twintig jaar lang elk voor- en najaar terug om te schilderen. In zijn kielzog komen ook collega's als Willem Roelofs, Paul Gabriël en de gebroeders Maris naar de door turfwinning ontstane plassen.
De kunstenaars verblijven meestal in herberg Het Vliegend Paard in Nieuwkoop of het pension van 'Moeke Verzijden' in Noorden. Soms moet uit geldgebrek in natura worden betaald en wordt een Nieuwkoops tafereeltje op een wand of deur geschilderd. „Vooral Weissenbruch kon goed met de arbeiders en de boeren overweg", weet Reesinck. „Hij dronk geregeld een glas met de plaatselijke bevolking of ging mee vissen."
In de eerste helft van de twintigste eeuw krijgen schilders van de Leidse School het plassengebied in het vizier. De in Leiden geboren Abraham Segaar laat aan de plas een atelier bouwen, waar hij veertig jaar woont en werkt.
Geregeld gaat hij op pad met vroegere stadgenoten als Arend Jan van Driesten en Chris van der Windt. De vertegenwoordigers van de Leidse School werken kleurrijker dan hun voorgangers van de Haagse School. Reesinck: „Het is niet helemaal duidelijk waarom Nieuwkoop zo in trek was. De natuur rond Leiden is ook mooi. De gezelligheid en saamhorigheid zal zeker een rol hebben gespeeld." Van Driesten schrijft in brieven aan zijn pensionhoudster zelfs dat de tijd die hij in Noorden doorbracht - van 1905 tot 1911 - de mooiste van zijn leven is geweest.
Leidenaar Alexander Rosemeier werd 104 jaar en werkt er dus het langst van iedereen. Hij logeert bij moeder Verzijden en heeft enige tijd een eigen zomerhuisje. Het gebeurt ook dat hij met Van Driesten, Van der Windt en Willem van der Nat 's ochtends om vijf uur in Leiden op de fiets stapt om naar Nieuwkoop te gaan. Ze laten speciale fietstassen maken, waarin kleine doeken gaan, die precies in het frame passen. Nieuwkoop is tot op de dag van vandaag in trek gebleven als kunstenaarsdorp. Loekie Rijlaarsdam zegt daarover:
„Nieuwkoop is nooit een watersportcentrum geworden, zoals de Vinkeveense of Kager Plassen. Het ligt stiekem mooi te wezen. Dat trekt nog steeds schilders aan. Alleen is tegenwoordig ieder voor zich bezig. Ik probeer de saamhorigheid nieuw leven in te blazen door kunstcafés te houden en volgende maand een atelierroute te organiseren." Werk van hedendaagse kunstenaars wordt in het Reghthuys - sinds de jaren zestig het domein van het plaatselijke kunstgenootschap - tentoongesteld. -'Schilders van de Nieuwkoopse Plassen', t/m 29 mei (do t/m zo), Hoeve Rijlaarsdam, Nieuwveenseweg 59 en Reghthuys, Reghthuysplein 1, Nieuwkoop.
Het boek is verschenen bij uitgeverij Bert Post en kost 35 euro.
*** PAARDEN MARKT binnen de Stad LEYDEN, op DINSDAG den 13 SEPTEMBER 1825
*** POSTWAGEN-BERIGT. - NIEUWE ONDERNEMING. De Ondergetekenden, Ondernemers der KONINKLIJKE DILIGENCES van Utrecht, door Harmelen , Woerden, Bodegraven , Zwammerdam, Alphen en Leyden naar 's Hage vice verfa, berigten het geëerd Publiek en den Koophlandel, dat met dezen dienst eenen aanvang zal worden gemaakt, op Donderdag den 1ften September aanftaande; zullende dezelve alzoo dagelijks vertrekken van 's Hage, des namiddags precies ten 3 ure, om des avonds vóór 9 ure te Utrecht te arriveeren; en van Utrecht des namiddags precies ten half vijf ure, om des avonds vóór half elf ure in 's Hage aan te komen.
Doch met den 1ften October en gedurende het winter- faifoen, zal dezelve des morgens ten 7 ure van Utrecht vertrekken, om des middags ten één uur te 's Hage te arriveeren, en weder van daar ten 2 ure retourneeren om des avonds vóór 8 ure te Utrecht aan te komen. Deze Diligence zal afreiden te 's Hage ten huize van Schreuder in de Hooge Nieuwftraat, en te Utrecht voor het Logement het Zutphenfche Posthuis, alwaar de plaatfen befproken, en de goederen, gelden enz., ter verzending afgegeven kunnen worden.
De prijzen der plaatzen voor pasfagiers, zoo wel als de vracht der goederen, gelden enz., zijn zeer matig gefteld, en men zal in alle opzigten eene folide bediening in dezen dienst ondervinden. LOUIS VERMEULEN, te Utrecht, en J. DEN DEKKER, te 's Hage.
*** Er wordt gevraagd een BOVEN-HUIS, met niet minder dan vijf appartementen, bij fatfoenlijke Burgerlieden binnen de Stad Leyden; iemand tot de verhuring hiervan inclinerende, adresfere zich ten fpoedigften bij den Heer C.F. SALA, op de Breedeftraat, te Leyden voornoemd, onder letter G.
*** Door verandering van Affaire UIT DE HAND TE KOOP, een zeer goed doortimmerd HUIS, zijnde een wel beklante Kruideniers- en Tapperswinkel, ftaande op een der volkrijkfte ftraten der Stad Leyden, voorzien, van alle tot een wel ingerigte Woning behoorende gemakken, als ook behange boven-Kamers, zeer gefchikt tot verhuring. Nadere informatie bij de Boekhandelaars J. J. THYSSENS EN ZOON, te Leyden voornt.
*** Bij den Boekhandelaar C.C. VAN DER HOEK te Leyden, wordt heden uitgegeven: DE PLATTE GROND DER STAD LEYDEN, volgens opneming in den Jare 1825, zijnde gedrukt op roijaal velin papier; de prijs derzelve is in 't zwart f 1 - 50 cents, en gecouleurd ƒ 1 - 80 cents.
*** LEIDEN. - De Gezigtkundige Glazen- en Brillenflijper MAGNUS MORIS, berigt het geëerde Publiek, dat hij alhier te fpreeken of te ontbieden is in het Logement de gouden Leeuw, op de Breedeftraat, op Heden, Maandag en Morgen, Dingsdag den 22 en 23 dezer; zijne ervarenheid in dit vak, bij de voornaamfte Oculisten bekend, laat geen twijfel over of zij, die zich van eene goede BRIL bedienen willen, tot conferveering van het Gezicht tot in den hoogfte ouderdom, zullen hem met hunne gunst vereeren.
Categorie:1 SALA CAROLUS FRANCISCUS - ANNA FRANCISCA KNAGE SALA WERREL
06-01-2010
21-07-1824 C.F. Sala van Hogewoerd naar Breedestraat
*** BURGEMEESTER en WETHOUDERS der Stad LEYDEN, zijn van mening voor den tijd van vijf jaren en vijf maanden, ingaande primo Augustus 1824, en zullende, eindigen ultimo December1829, in het openbaar te verpachten: Het invorderen der Pasage of poort -, boom-, Brug- en Haven-gelden aan de ZIJLPOORT derzelver Stad betaald wordende. De voorschrevene Verpachting zal geschieden ter Kamer van H.H. Burgemeester en Wethouders, op het Raadhuis der Stad Leyden, eerst bij inschrijving en daarna bij opbod op Maandag den zes en twintigsten Juli 1824, des middag ten twaalf ure, volgens Conditien en Voorwaarden, bij den Ed. Achtb. Raad dezer Stad goedgekeurd, welke van heden af ter Rekenkamer derzelve Stad kunnen worden gezien en gelezen.
*** N. en J. en R. van STAPHORST adverteeren, dit ten hunnen Kantoore met primo Augustus aanstaande, dagelijks, behalve des Zaturdags , op denzelfden voet als bij vorlge Advertentiën is gemeld, zal worden gevaceerd ter AFLOSSING van drie en veertig AANDEELEN van de ASSOCIATIEN op AMER1CAANSCHE FONDSEN. In de Jaren 1805 en 1807 gedaan, met Negen Honderd Vijf en Tachtig Guldens Aandeel en bijbetaling van f 31. 13. -voor ZEVEN MAANDEN INTREST, alsdan op ieder derzelve verschenen. Zijnde Uitgeloot van de Associatie van 1805, 24 AANDEELEN. N°. 104. l06. 129. 364. 454. 615. 823. 897. 1034. 1202. 1204. 1327. 1724. 2050. 2098. 2269. 2286. 2431. 2456. 2616. 2673. 2772. 2773. en 2880. En van de Associatie van 1807, 19 AANDEELEN. N° 75. 78. 153. 309. 333. 505. 563. 635. 880. 937. 973. 1051. 1466. 1544. 1581. 1973.1859. 1894 en 1969.
*** De Ondergeteekende heeft de eer, het geacht Publiek van Leyden te Verwittigen, dat hij voornemens is, hier ter stede aan Dames onderrigt te geven in het maken van PARYSSCHE BLOEMEN, alsmede in het Verwen in verschillende kleuren van Zijde en Mousselinen, welke tot Bloemen gebruikt worden, doch daar zijn verblijf alhier, van een genoegzaam aantal deelnemers afhangt, zoo verzoekt hij minzaam die geene, welke genegen zijn dit onderrigt te erlangen, hem ten eersten hier mede te willen begunstigen. In verscheide groote Steden van Duitschland had hij het genoegen zijne leerlingen in weinig tijds zoo verre te brengen dat zij in staat waren om alle Bloemen na te maken; hij vleid zich derhalve ook, hier dit doel te bereiken. Ook geeft hij onderrigt in alle mogelijke papier, bordpapier en wasch-arbeid, en hersteld ook oude Bloemen. De prijs der lessen zijn bepaald, per uur, voor vier Personen, eenGulden, doch echter is het nodig, dat de Leerlingen twee achtereenvolgende uren onderwijs genieten, terwijl de tijd van één uur tot het fabriceeren van Bloemen, te kort is. Hij is gelogeerd hij de Wed: hooyman. op de St. Pieters Kerkgragt W. van der. HOOP, Bloemen- Fabrikant van Brunswyk.
*** De Winkel van C. F. SALA, Vergulder en Spiegelmaker, gewoond hebbende op de Hoogewoerd. te Leyden, is verhuisd naar de Breedestraat, Wijk IV. No. 335, over de Vrouwesteeg. Recommandeert zich verder in ieders gunst.
Categorie:1 SALA CAROLUS FRANCISCUS - ANNA FRANCISCA KNAGE SALA WERREL
05-01-2010
19-05-1820 Giovanni Battista Luigi Sala actief in Goes
19-05-1820 Giovanni Battista Luigi Sala actief in Goes
L. SALA, is alhier gearriveerd met een assortiment fijne GALANTERIE WAREN, fijne VERLAKTE en POSTELEINE GOEDEREN, en allerlei soorten van BARROMETERS en THERMOMETERS, maakt en repareert dezelve, op de proef, tot zeer civiele prijzen. Is uitgepakt bij Mejufvr. de wed. Vaes, in de Goude Zwaan
NB. In de vorige courant was abusivelijk geplaatst: Is uitgepakt bijden Heer J. van Ham in de Nieuwe Zoutkeet.
30-04-1851 D. A. Sala de Jaarlijksche prijs-uitdeeling genootschap Mathesis Scientiarum Genitrix
Wederom had 11. Donderdag in de Stads Gehoorzaal de Jaarlijksche prijs-uitdeeling plaats aan de Leerlingen van het Reken-, Wis-, Bouw-, Teeken-, Natuur- en Werktuigkundig Genootschap : Mathesis Scientiarum Genitrix, in tegenwoordigheid van den eenig overgebleven Oprigter, den 91-jarigen grijsaard, den Heer B. van den Broeck, van eene Commissie der Leydsche Afdeeling der Maatschappij ter Bevordering van Nijverheid en van een aanzienlijk gehoor.
De Voorzitter J. L. Cornet opende de plegtigheid met een verslag van de werkzaamheden van het Bestuur en van de lotgevallen des Genootschaps, gedurende het afgeloopen jaar en deed daarop zeer gepast uitkomen, hoezeer binnen deze stad reeds sedert een groot aantal jaren gelegenheid bestond tot beoefening van de Teeken- en Schilderkunst, en op welke eene doelmatige wijze nog in onzen tijd het onderwijs aan dit Genootschap, van de eerste beginselen der Teekenkunst tot het teekenen naar gekleed model en pleister-beeld, zich aansluit aan de te weinig bekende Teeken-Academie: Ars Aemula Naturae.
De Voorzitter ging daarna over tot de uitdeeling der prijzen welke met gepaste toespraken werden toegewezen, als:
In de Rekenkunde: J.A. Eigeman, B.J. Tys Bulthuis, J.L.A. Tys Bulthuis, L.F. Schamper, C. de Moen, C.G. de Moen, P.H. Hoos, H.W. Roozendaal, J.E. Rijk, A. van Dijk, H.J.G. van der Burgh en H.E.H. Fortanier. In de Wis- en Meetkunde: A.A. Owel, J. Montagne Az., II. A. Heykoop en J.E. Visser C. Vz.
In de Handteekenkunde: A.H. Bolland, D.A. Sala, F.W. Neuhaus, C. Bos, A.P. Felix, J. Samwel, A.C. Uljee, V. Rienks, J.W.F. Bertrand, J. Smit, P.J. Mulder, J. Korsse en D.J. Fischer. In de Bouwkundige Rekenkunde: A.A. Smits, J. van der Kaay, C.W. Timmermans, J.C. Paauw en W.F. Noest.
In de Bouwkundige Teekenkunde: J.P.M. Bey, II. C. Beuzemaker, J. van Berkel en A. Kraneveld, In de Doorzigt- en Werktuigkunde: J. Rietbergen. In de Natuurkunde: C. Wassenaar.
De Gewone Medaille in de Bouwkundige Teekenkunde , aan J. van Lith en Accessit aan J.J. van Oerle.
De Leerlingen J.E. Visser C. Vz., J. Korsse, C. Wassenaar en J. van Lith, spraken op eene gepaste wijze hunne dankbetuigingen uit, onder de toejuiching der Vergadering.
De plegtigheid werd door den Voorzitter gesloten met eene aanbeveling van de belangen des Genootschaps in de medewerking en bescherming van Leydens ingezetenen.
Categorie:1 SALA DANIËL ANTONIUS PHYSISCH INSTRUMENTMAKER a SALA WERREL
15-12-2009
17-04-1871 D.A. Sala advertentie Branders, Ballons, Glazen, enz
ONTVANGEN bij D. Sala en Zonen een fraaie Collectie GAS-ORNEMENTEN in Verguld, Koper, Brons en Kristal, STUDEER-en KANTOORLAMPEN, GASBEELDEN enz., enz.
ALSMEDE VERKRIJGBAAR bij D. A. Sala de nieuwste soorten BALLONS, KAPPEN, SCHOTELS, GAS-SCHAALTJES, KRISTAL, GLAZEN, FUMEVOIRS enz. enz., benevens alle soorten van GASBRANDERS.
15-06-1915 Akte ontbinding overeenkomst H.D. Sala en S. Sala
Blijkens akte op 15 Juni 1915 voor den ondergetekenden Notaris verleden, is met ingang van 16 April 1915, ontbonden de tusschen de Heeren
HENDRICUS DOMINICUS SALA en SIMON JOHANNES SALA, Kunsthandelaars en Spiegel en Lijstenmakers, wonende te Leiden, bij akte op 7 December 1904 voor Mr. J.A.F. COEBEBGH, destijds Notaris te Leiden verleden, onder de firma „D. SALA EN ZONEN", aangegane venootschap van koophandel, ten doel hebbende volgens de akte van oprichting:
het maken, bewerken, tot verkoop geschikt maken van - en den handel in Spiegels, Lijsten en aanverwante Artikelen, benevens handel in - en assurantie van glas, welk doel sedert is uitgebreid tot den Kunsthandel in Schilderijen, Platen en dergelijke.
De zaak wordt door den Heer H. D. SALA genoemd, onder den firmanaam: D. SALA EN ZONEN voortgezet.