Corona ... en nog eens corona, een nieuwe poging om nuttige informatie aan te geven
Mag ik het nog een keer over corona hebben? Iedereen heeft er nog steeds de mond van vol. De ene zegt dat men niet mag overdrijven om geen paniek te zaaien, de andere wil ons juist overtuigen om strikt de maatregelen te volgen om onze medemens niet in gevaar te brengen. Dat zal nog wel enige tijd duren. Niet te lang meer, hoop ik en jullie waarschijnlijk ook. Hopelijk, maar daar hangt nog steeds wat twijfel aan vast, zullen we binnenkort dankzij de vaccinaties eindelijk weer een normaal leven kunnen lijden.
Omdat ik mij persoonlijk wat geruster zou voelen en omdat ik er nog enkele jaartjes wil bijdoen, erger ik mij zoals velen onder ons aan autoriteiten, die te laks optreden, aan bedrijven die het niet zo nauw nemen en aan medebewoners die er niet aan denken dat zij het leven van hun evennaaste in gevaar kunnen brengen als zij die door onverschilligheid of onvoorzichtigheid besmetten.
De autoriteiten
Met teksten van mijn blog kan ik uiteraard de Vlaamse en federale overheden niet in beweging brengen of beter gezegd niet aanmanen om beter te doen. Niet elke gemeente heeft een burgemeester die lid is van het Federaal Parlement en ik probeerde het dan maar langs die weg. Terzelfdertijd wilde ik ook weten welke bijdrage de gemeente daaraan kan leveren.
De hogereoverheid
De mondmaskers Er werd eerst gezegd dat de kappers, die op 13.2.2021 hun zaak opnieuw mochten openen, een chirurgisch mondmasker moesten dragen en om de 4 uur van masker moesten veranderen. Dat werd tenslotte herleid tot een wegwerpmasker.
Een chirurgisch mondmasker is een mond-neusmasker dat de mond en de neus bedekt met een textiel dat functioneert als een luchtfilter. Als de zorgverlener een chirurgisch mondmasker draagt, beschermt hij zo de patiënt tegen micro-organismen afkomstig van de uitademing van de zorgverlener. Daarnaast beschermt het masker de zorgverlener tegen vloeistofspatten zoals bloed afkomstig van de patiënt. Het masker wordt gebruikt in de medische zorg, onder meer tijdens chirurgische ingrepen.
Voor de klanten van de haarkapper was het chirurgisch masker aanbevolen, maar niet verplicht. Betekent dat misschien dat dit type masker het enige valabele is? Loop ik dan bijna een volledig jaar met een masker dat mij onvoldoende beschermde? Ik heb er namelijk al vier verschillende gedragen.
Mondkapje in textiel ... Sommige mensen kunnen die zelf aanmaken en elke inwoner van de gemeente kreeg er via de apotheker één van de gemeente. Ze worden in alle mogelijke stoffen gemaakt. Kijk maar op Mondkapjes textiel of stof (mikado-sieraden.nl) met de prijzen erbij. Ze zijn wasbaar op 60°. Men kan ze ook kopen in de Colruyt: 5 voor 7,50 euro.
Wegwerpmondkapje. Deze zijn bedoeld om na één keer weg te gooien. ... In de Colruyt kan je er 50 kopen voor 29,55 euro of 5 voor 2,96 euro. Sommige mensen wassen die of steken ze enkele dagen in een afgesloten omslag om ze dan verder te gebruiken.
Een mondkapje voor éénmalig gebruik toch hergebruiken is ongezond. Geabsorbeerd vocht worden schimmels en daarnaast bouwen virussen en bacteriën zich op die vervolgens weer worden ingeademd, of uitgeblazen. Dit is niet goed voor uzelf en niet goed voor de ander. Daarom wordt geadviseerd om per 1-2 uur, zo’n mondkapje te gebruiken en het na gebruik dan ook echt weg te gooien.
Mondkapje met ventiel ... (folding mask kn95 mask)
Een KN95 masker is een adembeschermingsmasker, dat goed aansluit op het gezicht. Het zou bescherming moeten bieden tegen in de lucht verspreide partikels uit pollen, bacteriën en het wordt/werd aangeraden tegen het coronavirus.
Groot was dus mijn verwondering dat me daarmee de toegang ontzegd werd tot het Damiaan – ziekenhuis in Oostende. De reden zou zijn dat het ventiel ondoeltreffend is.
FFP-3 masker (Moldex 3405 EN149)
Wasbaar - Herbruikbaar,
Merkbaar minder ademweerstand
Hoge filtercapaciteit, langere gebruiksduur
Comfortabele afdichting rond de neus Na gebruik bespuiten met een desinfecterend middel
Werd op zeker ogenblik verboden omdat het moest voorbehouden worden voor ziekenhuizen en zorgcentra.
De maatregelen van onze regeringen Het ligt niet in mijn bevoegdheid om de maatregelen van de regering op hun waarde te beoordelen. Wat ik wel kan zeggen is dat ze verwarrend zijn, te vroeg versoepelen, te traag verstrengen, soms willekeurig tegenover éénzelfde bedrijvengroep waar de ene wel iets mag en de andere niet. Om enkele voorbeelden op te noemen: 6.000 bezoekers in Planckendael (alleen buiten wandelen!), massa toeristen op treinperrons en op de dijken. Er zouden op zaterdag 10.000 toeristen naar Oostende gekomen zijn, meer dan op een normale zomerdag!!! Ze dragen weliswaar een mondmasker, maar geen sprake van eerbied voor de sociale afstand.
Hieronder zien jullie een foto op een perron van het station Gent S. Pieters. Al die mensen willen naar de zee!
Stel daar tegenover de lege voetbalstadions en het verbod om meer dan 4 personen te ontvangen in je tuin. Logica? Ik zie die niet. Ik besef dat de overheid daartegen misschien wel één of ander argument kan aanvoeren, maar ik hoop alleen dat het aantal besmettingen niet opnieuw zal stijgen, vooral dat het aantal vaccinaties maar zeer langzaam stijgt.
Hun ruzies met experten werden/worden door niemand gewaardeerd. Persoonlijk voel ik me getroffen door hun onvoldoende begeleiding. Daarmee bedoel ik de maatregelen ter bescherming van de gewone burger, in verband met mondmaskers, over gedrag in grote warenhuizen en winkels en zeker te weinig controle daarop, over de haperende contactopsporing en over de vaak tegenstrijdige vaccinatiegegevens, de 'rare' dalingen van de coronacijfers, vooral van de overledenen. Moet ik nog doorgaan? Ik begrijp maar niet dat een bezoeker van een warenhuis nog steeds kan vaststellen dat de individuele maatregelen door sommige andere bezoekers niet gevolgd worden (afstand houden, handen ontsmette, kar ontsmetten, slechts 1 persoon per gezin, opgelegde richting volgen) en dat enkele maanden geleden aan de ingang controle daarop uitgevoerd werd en nu niet meer. Het lijkt natuurlijk ook steeds minder logisch als je de hierboven beschreven massa’s op TV ziet verschijnen.
Gemeente Middelkerke is nu precies niet bij de minst getroffen kustplaatsen. Kijk maar naar de recente besmettingsuitbraak in het verzorgingstehuis ‘Haerlebout’ en naar de laatste, weliswaar gedaalde, cijfers (op vrijdag 19.2.2021) in de laatste 14 dagen (85 nieuwe besmettingen en 434 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners. Daarom stelde ik aan de burgemeester de vraag wat de gemeente kan doen om het virus te helpen indijken. Dat blijkt eigenlijk heel weinig te zijn.
Besluit Iedereen wordt ongeduldig. De druk op de regeringen wordt steeds heviger. Dat begrijp ik wel, maar de regering moet daartegen weerstand bieden en een beroep doen op eenieders geduld, zodat we eindelijk verlost worden van de corona-ellende.
Wordt het Belgisch Kampioenschap Veldrijden 2022 betwist in Nieuwpoort of in Middelkerke?
Op de kalender van Middelkerke staat op 8 en 9 januari 2022 het volgende Belgisch kampioenschap veldrijden geprogrammeerd. Maar de vraag is ‘Waar?’ Het terrein langs de Westendelaan is na de superprestige wedstrijd veldrijden op 6 februari 2021 niet langer daarvoor beschikbaar, wegens de aanleg van het nieuw sportpark. Een ander braakliggend terrein, dat daarvoor zou kunnen ingericht worden, vind je niet zomaar. Aan de kust moeten de stukken grond immers voor iets anders dienen … en meer opbrengen … voor de immobiliënsector. Waarom dan geen gebruikmaken van de kazerne ‘Kamp van Lombardsijde’, dacht Jean-Marie Dedecker: “Het militair grondgebied in Lombardsijde en de daar gelegen voorzieningen lenen zich uitstekend voor het inrichten van het BK.”
Kunnen daartegen bezwaren opduiken? Wat denkt de stad Nieuwpoort daarvan? Bij de fusie van de gemeenten in 1977 werd het kamp bij Nieuwpoort gevoegd en het heet nu ‘Kwartier Nieuwpoort’. Ik kan me niet voorstellen dat Nieuwpoort er bezwaar zou tegen hebben dat Middelkerk een sportwedstrijd wil organiseren in ‘haar’ kazerne. De stad heeft daar volgens mij ook geen zeggenschap over. Ze kunnen hooguit vragen dat er in de toekomst sprake zou zijn van het ‘Belgisch kampioenschap veldrijden 2022 in Nieuwpoort’. Een ‘half’ tegenargument van Middelkerke houdt in dat het parcours van de veldrijders ook gedeeltelijk over het strand zal lopen … en dat is grondgebied Lombardsijde/Middelkerke!
Gemeenteraadslid Eddy Louwie (CD&V), met Middelkerkse/Lombardsijdse roots, vond tijdens de zitting van de Nieuwpoortse gemeenteraad dat hij daartegen moest optreden. Hij vond dat schijnbaar heiligschennis: “Er is mij uit betrouwbare bron verteld dat de Middelkerkse burgemeester volop aan het lobbyen is om het BK veldrijden te laten plaatsvinden op het militair domein van Lombardsijde. Ik wil toch wel opmerken dat dit Nieuwpoorts grondgebied is.” Burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) bevestigde dat hij hierover een gesprek had met Jean-Marie Dedecker, maar hij acht de kans klein dat defensie daarvoor toelating zal geven omdat de basis nog altijd actief is en omdat het een neutrale zone is.
Zal JMD erin slagen zijn contacten te overtuigen? Mag dat dan niet in de neutrale zone van een militaire instelling? Zelfs al zou men inroepen dat militaire domeinen niet zomaar mogen betreden worden, dan zal Jean-Marie Dedecker zeker antwoorden dat er een voorgaande is. Hij heeft dat trouwens al laten horen. Van 2014 tot 2016 werd er inderdaad de ‘Neptunus Run’ ingericht. Dat is een wedstrijd met ongeveer 5.000 deelnemers die over allerlei opgebouwde en originele en spectaculaire hindernissen moeten klauteren. De meeste daarvan stonden tussen de blokken en op verharde wegstroken. Enkele grepen ook plaats even daarbuiten maar dan binnen afgebakende 'couloirs' … en nog andere op het strand. Veel publiek was daarbij niet aanwezig. Jullie kunnen daarover twee filmpjes bekijken, een lang en een kort, op
Waarom de inrichters in de eerste editie in 2013 en vanaf 2017 weer naar Oostende trokken, dat kon ik niet achterhalen. De hoop van onze burgemeester om het BK veldrijden in 2022 op de militaire basis van Lombardsijde te houden, is stevig gegroeid: “Er is al een ministerieel akkoord en ook Defensie is positief. Er lopen nu ook al gesprekken met ‘Natuur en Bos ( het Vlaams Agentschap dat streeft naar meer en beter natuur en dat daarin ook investeert). Ik hoop hoe dan ook binnen een maand definitief te kunnen landen”.
En wat denkt ‘Natuur en Bos’ daarvan? Het zal wel niemand verwonderen dat een open terrein, dat niet voor iedereen toegankelijk is, mogelijkheden biedt voor broedende, vaak ook zeldzame, vogels. Zeldzame planten en bloemen gedijen er uiteraard ook uitstekend in de daarvoor geschikte grond, die niet om de haverklap vertrappeld wordt. Dat zijn dus juist de waardevolle natuurelementen die het Agentschap wil beschermen. Ik kan mij voorstellen dat ze niet enthousiast zijn over het Middelkerks initiatief. Indien het toch moet/mag doorgaan, dan zullen ze zeker strenge voorzorgsmaatregelen eisen met zo weinig mogelijk inbreuken tegen hun idealen.
Ze zullen waarschijnlijk aanvoeren dat een vergelijking met ‘Neptunus Run’ niet volledig opgaat. Vooreerst trekt zo’n kampioenschap zeker 15.000 à 20.000 toeschouwers. Uiteraard richten lopers minder schade aan dan verschillende categorieën renners, die ook meerdere keren de omloop berijden voor trainingen en op de wedstrijddag zelf. Er kan dus gevreesd worden dat dit alles sporen kan achterlaten waarvan de bodem pas jaren later kan herstellen.
Besluit De enige valabele bezwaren kunnen dus slechts van ‘Natuur en Bos’ komen. Zelf ben ik ook een natuurliefhebber en ik hoop dat alles in het werk zal gesteld worden om de eventuele berokkende schade aan dat waardevol natuurgebied tot een absoluut minimum te beperken.
De geschiedenis van de renovatie en herwaardering van Westende-bad
Westende-bad stond dezer dagen fel in de belangstelling van de lokale pers. Om maar enkele krantenkoppen te vermelden:
‘Westende-bad krijgt nieuw kleedje’ ‘Westende-bad ondergaat metamorfose’ ‘Renovatie “Bad” start in september’ ‘Westende-bad wil vlugge start renovatiewerken in het centrum’ ‘Westende-bad ondersteboven’ ‘Parel Westende-bad schittert’ ‘Eindelijk zou ik zeggen'
In ‘De Zeewacht’ las ik “Dat de gemeente Middelkerke uiterst bezorgd is om zijn toekomst, heeft ze de jongste jaren al duidelijk laten blijken. Westende-bad werd daarbij niet vergeten. Binnen een tiental jaren zal Middelkerke er duidelijk een stuk anders gaan uitzien. Voor Westende-bad, de kindvriendelijke badplaats en grote trekpleister voor een vakantie aan zee, ligt een groots herwaarderingsplan op de werktafel van het Brugs studiebureau Charles Lobelle.” Deze studie beoogt vooral de verkeersveiligheid en de herwaardering van het commercieel centrum van de Distellaan en omgeving. Het stimuleren van het gebruik van de parkings aan de Fransenlaan en de Badenlaan wordt aangepakt. Aandacht gaat vooral naar de parking Badenlaan, die zelfs in de zomer een flink stuk onderbezet blijft. Een herinrichting van de Henri Jasparlaan moet het snelheidsprobleem bij de doortocht van de badplaats oplossen. Een ondergrondse voetgangersdoorsteek vertrekkende van de Portiekenlaan onder de Henri Jasparlaan naar het Kerkpleintje moet een link leggen tussen parking en commercieel centrum. Tevens wordt hiermee honderd procent veilig voetgangersverkeer verzekerd. Links en rechts kan men het tramperron op.
De herwaardering van het commercieel centrum moet het voor de bezoeker in de eerste plaats zo aangenaam mogelijk maken. Hij/zij moet kuierend kunnen genieten van het winkel- en wandelerf. Het is evident dat er een wezenlijk onderscheid is tussen ‘winkelen’ en ‘boodschappen doen’. Dat laatste gebeurt kortstondig en doelgericht (slager, bakker, krantenwinkel, bank) terwijl het winkel-wandelen een stuk meer tijd vraagt. Men is niet gejaagd en geniet onderweg van een verfrissing, bezoekt boetiekjes of slentert langs speciaalzaken. Deze acties vergen een langere parkeerduur terwijl het boodschappen doen een kortstondige parkingbeurt vraagt. Westende-bad heeft, zoals alle badplaatsen, zowel toeristen die hier hun vakantie doorbrengen als dagtoeristen. Het bestuur wil de eerste groep sensibiliseren om hun wagen op een parkeerhaven te plaatsen. De tweede groep zou aldus zijn wagen kwijt kunnen dicht bij zee. Uit een Nederlandse studie zou blijken dat een bezoeker maximum bereid zou zijn 400 meter te lopen tussen zijn parkeerplaats en zijn plaats van bestemming.
Een luifel in de Portiekenlaan moet voor extra sfeer zorgen. (zie onderstaande foto) De overdekkingsconstructie moet de indruk creëren van een overdekte galerij.
Neen, beste lezer, dit is geen aprilgrap. Daar is het uiteraard de tijd niet voor. Jullie hebben het natuurlijk al door. Die plannen stammen niet uit de huidige legislatuur van LDD – CD&V maar ik heb dat allemaal vernomen uit kranten van 1989-1992, dus van 30 jaar geleden. Het gehele herwaarderingsplan werd geschat op 200 miljoen frank, GEEN EURO. Op 18 september 1992 schreef Georges Keters ‘Parel Westende-bad schittert’. Ons bestuur met burgemeester Verlinden, eerste schepen en schepen van Openbare Werken Pol Vermander en schepen Luc Dedecker (broer van en vader van) waren in hun nopjes bij de beëindiging van de eerste van 6 fasen. Ze waren er fier op dat de bewoners en de handelaars bij de werken betrokken werden. De binnenstraten (het hart van de parel), Priorijlaan (tussen Distellaan en Zomerlaan), Meeuwenlaan (tussen Koning Ridderdijk en Zomerlaan), Distellaan (tussen de Priorijlaan en de Arendlaan) en Portiekenlaan (tussen Distellaan en Zomerlaan) (met luifel) werden vernieuwd. De burgemeester sprak in zijn toespraak van ‘de parel Westende-bad schittert meer dan ooit’ en Pol Vermander sloot zich daarbij aan: ‘Westende is nu echt de Parel van deKust’. Ziehier hoe de toenmalige burgemeester in de Portiekenlaan het traditioneel lint doorknipt.
Wisten jullie dat een parel normaal veroudert na 100 jaar, omdat dan het paarlemoer afbladdert? Wisten jullie ook dat echte parels slechts zelden perfect zijn en vaak kleine oneffenheden of onregelmatigheden vertonen?
En ja! De luifel werd later weer afgebroken en na een tijdje op het dorps-marktplein gestaan te hebben, kwam die in 2013 op het ‘Landschapspark’ of ‘De wilde wijk’ terecht.
Hebben jullie nooit de tunnel onder de Henri Jasparlaan gebruikt? Ik ook niet! Die kwam er namelijk niet. Ik vroeg aan Luc Dedecker, die toen schepen was, welke de reden daarvoor was, maar spijtig genoeg kreeg ik geen antwoord op mijn vraag.
2005 Het gemeentebestuur met burgemeester Michel Landuyt (Open VLD), eerste schepen en schepen van Openbare Werken Liliane Pylyser – Dewulf (CD&V) en schepen Janna Opstaele (Open VLD) vond dan ook, iets meer dan een 10-tal jaar later dat de parel te veel van zijn glans verloren had. In ‘Het Laatste Nieuws’ van 11-12 juni 2005 beschreef Paul Bruneel de volgende aflevering van de opwaardering van Westende-bad: “Gisteren werd de vernieuwde Distellaan, tussen de Arendlaan en de Westenlaan, ingewandeld. De straat werd gerenoveerd in het kader van de volledige vernieuwing van Westende-bad. Op die manier moet de badplaats nog aantrekkelijker worden voor toeristen en inwoners. De komende maanden staat nog heel wat op stapel.” Dany Van Loo sprak in ‘Het Nieuwsblad’ van ‘een resem plannen die de badplaats haar vroegere luister moeten teruggeven’ of nog ‘een project dat de badplaats een nieuw aanzicht moet geven.’ De kostprijs van het geheel van de werken bedroeg 237.084 euro, dezelfde orde van grootte als de vorige keer, behalve dat het deze keer wel over euro’s ging. Wat werd er dan wel allemaal gedaan? Langs de vernieuwde laan werden nieuwe rioleringen aangelegd, openbare verlichting aangepast en voet- en fietspaden werden onder handen genomen. De verkoop van de ondergrond van het Lac-Aux-Damesplein gebeurde op 7 juli 2005. De startprijs bedroeg 375.000 euro. Volgens de eerste schepen was er al een bouwvergunning goedgekeurd voor de bouw van 120 ondergrondse garages. Met de opbrengst van de verkoop zouden bovengronds petanqueterreinen, een omnisportveld en een rotatieparking aangelegd worden. De randparking aan de Badenlaan met 320 staanplaatsen was ondertussen open terwijl ook het grootste gedeelte van de Zeedijk in Westende vernieuwd werd. Andere grote plannen waren de vernieuwing van de Henri Jasparlaan begin 2006, niet te verwarren met de latere grote innovaties in 2010 en 2015, vanaf de dorpskerk tot aan de Vacarsa, en later de bouw van een nieuw watersportcentrum op het strand ter hoogte van de Oceaanlaan.
Ziehier een foto van de inwijding van de Distellaan:
2019 Onmiddellijk na de bestuurswisseling ingevolge de verpletterende overwinning van 24.10.2018, die de Lijst Dedecker aan de macht bracht, verkondigde het nieuw bestuur dat Westende-bad opnieuw een renovatie en opwaardering moest ondergaan. Jean-Marie, de nieuwe burgemeester, drukte dat als volgt uit: “Het is de Borinage, verkommerd en verloederd. Een ambitieus en participatief Masterplan zal daar verandering in brengen. Wij zullen er weer een parel van maken!" Onderzoeksbureaus werden belast met het opsporen van de pijnpunten. De inwoners en de handelaars werkten daaraan mee. De onderzoekers noemden naderhand onze badplaats “een eiland tussen Nieuwpoort, Westende-Dorp,Middelkerke en de polders.” “Je vindt nog voorbeelden van knappe architectuur, maar slechts fragmentarisch”, zei architect Frédéric Rasier van Maat-Ontwerpers. Er werden problemen aangehaald als leegstaande of te kleine handelspanden en een lage woonkwaliteit. “Sommige studio’s zijn amper 18 vierkante meter groot”, haalden de onderzoekers aan. Ze hekelden ook de straten vol aaneengeschakelde garageboxen en erfgoedpanden, verdrongen tussen hoge flatgebouwen. De bouw van ondergrondse garages onder het Rauschenbergplein, die verkocht zullen worden, moet daarvoor een oplossing kunnen bieden.
‘Verrommeling’ was nog een woord dat regelmatig viel. “Veel straten worden gekenmerkt door halfhoge muurtjes en bloembakken, trapjes en dorpels, historische panden hebben vaak een weinig kwaliteitsvolle uitbouw én terras. Ook de Badenlaan, die als voorname toegangsweg naar Westende-Bad leidt, oogt niet gezellig en ze moet beter zichtbaar worden. Bomen langs de baan moeten het perspectief naar de kerk en badplaats begeleiden. Tussen de (nieuwe) parking en kerkplein moet een riante loper komen en in de kerk zelf een infopunt. Op het plein gaat de aandacht naar fietsers en voetgangers, auto en tram zijn er dan te gast. De Oorlogsinvaliden- en Portiekenlaan moeten voetgangersgebied worden met terrassen, fietsenstallingen, zitbanken en bomen. Pleintjes dienen opgesmukt te worden, er moeten doorzichten naar zee komen, net als een evenementenplein. De Duinenweg vormt een verbinding met zicht op de polders. Ook stellen de onderzoekers voor om coaching voor startende ondernemingen te voorzien.”
De omgeving werd stiefmoederlijk behandeld. Die tijd is voorbij. Eind 2020 wordt gestart met de renovatie van de volledige zeedijk. Ook het Rauschenbergplein wordt daarbij aangepakt. De horecazaak en padel blijven, maar het stenen plein en de tennisvelden verdwijnen. Boven komt een mooi, groen plein. Hierin wordt alvast 20 miljoen euro geïnvesteerd. Uiteindelijk wordt nog 4 miljoen euro geïnvesteerd om pleinen en straten aantrekkelijk te maken.
Besluit Ons huidig bestuur vindt dus dat opwaarderen en renoveren niet enkel bestaat uit het vernieuwen van straten en meer parkeergelegenheden creëren, maar dat het masterplan ook moest bekeken worden uit economisch, infrastructureel en sociaal oogpunt. Wij zullen zien of ze er deze keer in zullen slagen van onze badplaats opnieuw een parel te maken die niet zo vlug zijn glans verliest. De vrees dat de aangehaalde problemen niet zo maar kunnen opgelost worden, zoals het bestuur ons wil laten geloven.
Bronnen Westende-bad krijgt nieuw kleedje (Zeewacht Georges Keters 1.12.1989) Renovatie “Bad” start in september (Zeewacht Georges Keters 25.6.1991) Westende-bad wil vlugge start renovatiewerken in het centrum (Zeewacht Georges Keters 4.7.1991 Westende-bad ondersteboven (Zeewacht Georges Keters 5.7.1991) Parel Westende-bad schittert (Zeewacht Georges Keters 18.9.1992) Westende-Bad ondergaat metamorfose (Het Laatste Nieuws Paul Bruneel 12.6.2005) Gerenoveerde Distellaan officieel opengesteld (Het Nieuwsblad Dany Van Loo 13.6.2005) Wikipedia
Wordt er in 2019-2024 nog oppositie gevoerd in Middelkerke?
Is de Open VLD de vorige keer/keren bij de bedeling van hun partijblad aan mijn deur voorbijgegaan? De partij heeft namelijk sedert de ‘blauwe omwenteling’ na de voor hen fatale verkiezingen van oktober 2018, nog maar weinig van zich laten horen. Ik ontving deze week pas hun tweede ‘Nieuwsflash Middelkerke’. Het eerste nummer dateert al van begin september 2019.
Een ‘flash’ is, onder andere, een opwelling. Een ‘newsflash’ is een nieuwsflits, een korte nieuwsmededeling.
Nieuws over de partij De partij kan nauwelijks vergeleken worden met wat ze was in de periode 2001 – 2018. Jongere mensen (of nieuwer in de politiek) hebben de plaatsen ingenomen van Michel Landuyt, Janna Opstaele, Lisette Jonckheere, … Die maken wel nog deel uit van het 22 – koppig bestuur. Carine De Jonghe is nergens meer te bespeuren.
Als ik de twee flashnummers vergelijk, dan stel ik ook vast dat Bart Vandekerckhove, die ik een vriendelijk en sympathiek man vind, de voorzitterszetel overgenomen heeft van Frederick Spaey en dat Maaike Vermote nu de gemeenteraadstoel inneemt van Geert Galle. Deze laatste is samen met Sofie Delue lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst in plaats van Rony Reynaert en Carine De Jonghe.
De inhoud van de Nieuwsflash Jan 2021 1. Inleiding van de voorzitter Bart Vandekerckhove 2. Het Casinoproject, wat moet/mag dat kosten? 3. Sportpaleis komt naar Middelkerke 4. Geen kleine windmolens dankzij LDD en CD&V 5. Liever een nieuw gemeentehuis dan de werknemers veilig laten thuis werken … 6. Mooie projecten van het vorig beleid beginnen vorm te krijgen 7. Gemeentebestuur zet alle tuiniers van de volkstuintjes op straat 8. Samen begraven worden in de toekomst niet meer mogelijk in eigen dorp 9. Wist je datjes? 10. Vragen gemeenteraad
Omdat ikzelf uiteraard niet bevoegd ben om sommige punten uit het tweede partijblad te weerleggen, stelde ik enkele vragen aan onze burgemeester. Zijn antwoorden staan in het blauw en hier en daar heb ik er mijn commentaar aan toegevoegd (in het groen)
1. Wat vindt u van de kritiek op de komst van de Sportpaleis Group? Volgens hen brengt dit niets op voor de gemeente en voor de horeca en betekent dat enkel druk voor de politie en voor het gemeentepersoneel en zal het veel parkeeroverlast meebrengen. De gemeente zou volgens de Open VLD het evenement ‘Nostalgie Beach’ verloren hebben door dit evenement.
Het Antwerps sportpaleis verplaatst gedurende de zomer van 15 juni tot 1 september al haar activiteiten naar Middelkerke. Zij plaatsen op eigen kosten een evenementenhal neer van 60 op 40 meter met partybar en zullen een 30- tot 40-tal optredens organiseren, waarvoor de gemeente geen enkele euro moet betalen. Gaande van een schlagerfestival tot optreden van Nathalia, André Hazes, Stan Van Samang, Axelle Red en zoveel meer tot kinderfeesten, technofeesten, klassieke concerten alsook alle uitzendingen van het Europees kampioenschap voetbal op megascherm. Middelkerke wordt ‘The Place to be’. Er wordt op hun kosten een groot parkeerterrein aangelegd op de sportsite aan de Westendelaan. Er zullen heel wat toeristen naar de kust komen om ’s avonds een show mee te pikken en overdag op het strand te luieren, zij zullen ook voor vertier zorgen in de plaatselijke horeca. De toeristische uitstraling en de weerklank in alle media is gigantisch voor Middelkerke. Het Antwerps sportpaleis is een onderdeel van ‘Live Nation’ de grootste concertorganisatie van de wereld. Wij opteerden eerder voor een volle zomer lang top optredens met het Antwerps sportpaleis i.p.v. één weekend met Nostalgie.
2. Heeft de oppositie ongelijk met hun houding over de kleine windmolens? Ik kan moeilijk geloven dat de meerderheid die niet wenst omdat hier cultuurhistorisch nooit windmolens stonden.
De Efin Aspiravi-groep wil 88 windmolens van 235 (!) meter hoog plaatsen (dat is 3 keer hoger dan de Brugse Halletoren) langs de E40 van Gistel tot De Panne. Samen met de kustgemeenten Nieuwpoort en Koksijde verzetten wij ons tegen deze gigantische landschapsvervuiling in ons toeristisch hinterland. Wij zijn niet tegen kleine windmolentjes van 16 meter hoog, maar zolang er geen definitieve beslissing is van de Vlaamse Regering en de Provincie over de grote metalen windturbines wensen wij geen enkele windmolenconstructie toe te staan om wildgroei en vernietiging van ons landschappelijk waardevol gebied te vermijden.
3. Telethuiswerk isverplicht bij alle ondernemingen, verenigingen en diensten voor alle personeelsleden, tenzij dit onmogelijk is omwille van de aard van de functie of de continuïteit van de bedrijfsvoering, de activiteiten of de dienstverlening. Waarom was er in het MAC geen sprake van een aangepaste dienstregeling? Waarom stimuleert u slechts minimaal het telewerk (dixit oppositie) Er zouden volgens hen nog dagelijks tientallen besmettingen bijkomen?
Wij staan alle telethuiswerk toe waar het mogelijk is en als de dienstverlening aan de burger niet in gevaar komt. We hebben daarover nog geen enkele klacht ontvangen en hebben dan ook geen vrees van coronabesmettingen op onze werkvloer.
4. Waarom moeten de volkstuintjes verdwijnen of m.a.w. waarom werd de belofte niet nagekomen dat een andere locatie zou voorzien worden?
De volkstuintjes moesten op bevel van het vorig bestuur al 12 jaar geleden verhuisd zijn, maar de toenmalige VLD-coalitie verzuimde nieuwe terreinen aan te leggen. Nu het sportpark aangelegd wordt, moesten deze volkstuintjes binnen het jaar weg. Onder impuls van gemeenteraadslid Johan Töpke werd er als reactie hierop een openbaar stort van gemaakt. Wij hebben een optie om een stuk landbouwgrond aan te kopen in Wilskerke om er volkstuintjes aan te leggen, maar er is tot op heden nog geen enkele vraag van de gelegenheidstuinders om er hun hobby te gaan bedrijven.
5. Ik kan begrijpen dat u het aantal kerkhoven wil verminderen. Hebt u misschien een oplossing om te vermijden dat man en vrouw en eventueel kind niet meer op hetzelfde kerkhof kunnen begraven worden?
Sommige kerkhoven worden (op lange termijn) verhuisd, samen met de graven zodat kinderen nog altijd bij hun ouders kunnen begraven worden.
6. Wat gebeurt er met het MAC als er een nieuw gemeentehuis komt?
Wij hebben nog geen nieuwe bestemming voor het MAC. Misschien wordt het zelfs afgebroken zodat het oude gemeentehuis in zijn volle glorie opnieuw als alleenstaand ‘monument” een protocollaire of museumfunctie kan krijgen.
Dat de oppositie niet opgetogen is wegens het feit dat er geen nieuwe bestemming voorzien wordt voor het MAC, lijkt me meer dan logisch. Het centrum werd pas geopend op 24.10.2014 en zou een miljoen euro gekost hebben. Ja, het had zijn voordelen: betere dienstverlening, meer ruimte, … maar als het straks afgebroken wordt, dan moet men daar toch spijt over hebben.
7. Wat gebeurde er met het perceel helmgrasplantjes?
De helmgrasplantjes die door onze diensten in De Panne gerooid werden, en voorlopig aangeplant werden aan de Warandetoren, in afwachting van hun definitieve aanplanting in de duinen van de nieuwe Zeedijk, werden per vergissing afgereden door de jongens van Natuurpunt. Er werden ondertussen nieuwe plantjes besteld, en er wordt een schadevergoeding bedongen met Natuurpunt.
8. Waarom nu juist in coronatijd het tarief voor begrafenissen verhogen?
Er is een nieuw begrafenisreglement waarin sommige diensten goedkoper en andere duurder getarifeerd worden. Crematie is goedkoper geworden omdat het plaatsen van een urne minder plaats in beslag neemt.
Er werd misschien een slecht moment gekozen voor de verhoging maar corona is al bezig sinds maart 2020 en het einde van die ellendige tijd is helaas nog niet in zicht.
9. Vindt u dat de Open VLD goede constructieve oppositie voert in de gemeenteraad?
Wij merken weinig van hun oppositie. We lezen het alleen als ze een leugenachtig blaadje publiceren.
Ik heb toch maar de raad opgevolgd van de oppositie om even het overzicht te raadplegen van hun interventies op https://vldmiddelkerke.be/vragen-gemeenteraad.html De burgemeester zou toch moeten toegeven dat de meeste punten uit partijblad Nr2 door de oppositie ter sprake gebracht werden op de gemeenteraad. Dat zijn bovendien niet de enige. Ik wil ze hier niet allemaal vermelden, gezien de lezer er kennis van kan nemen via de link hierboven. Ik stelde wel vast dat soms vragen gesteld worden waarvan het antwoord te vinden is in de gepubliceerde meerjarenplanning of op internet. Ik kan wel begrijpen dat de Open VLD zich wil bewijzen in de gemeenteraad. In hun partijblad betreuren ze nochtans dat hun interventies zeer zelden de pers halen en dat klopt.
10. Ik wil niet weten waarom uw schepenen driemaal tegen u ingingen in het college, maar hoe weet de Open VLD dat?
Wij zijn een democratische partij en het stemgedrag van onze schepenen is vrij, in eer en geweten. Onder het gemeentepersoneel werken er veel familieleden en politiek benoemden van het vorige open VLD-bestuur, dus …
Ik vind dat de oppositie zich niet tevreden mag stellen met het bestempelen van dit punt als ‘Wist je datje’. Wie ‘A’ zegt, moet ook ‘B’ zeggen ofwel daarover zwijgen.
Dat de oppositie vragen stelt over de uiteindelijke zeer hoge kostprijs van het nieuw casino, lijkt me toch logisch. Ik heb daar zelf trouwens in verschillende artikels al kritiek op uitgebracht.
Het lijkt me ook logisch dat de Open VLD vier foto’s wijdt aan hun aandeel in de nieuwe zeedijk, in de serviceflats OCMW, in het zwembad en in de gemeenteschool Westende.
Besluit Mochten er onder jullie zijn die vinden dat ik nog een wederwoord had moeten vragen aan de Open VLD, dan zou ik daarop antwoorden dat de oppositie de betwiste punten nogmaals ter sprake kan brengen op de volgende gemeenteraad.
Nieuwe zeedijk in Middelkerke en Westende: duurzamer, veiliger, groener, zonniger, recreatiever, meer karakter, meer afwisseling en betere toegankelijkheid?
Het ligt in de bedoeling van ons gemeentebestuur (en ook van het bestuur in de vorige legislaturen) om de 7 km lange volledige zeedijk van Middelkerke en Westende her in te richten.
Waarom? De werken moeten resulteren in een veelzijdige promenade dankzij vier grote doelstellingen: meerbescherming, meer beleving, meer zon en meer groen. De herinrichting betekent een compleet andere benadering van de zeedijk in al zijn facetten. Met de keuze voor een duurzame benadering rond zeewering en het gebruik van ‘zachte’ natuurlijke materialen en beschermende groenzones, moet de zeedijk een hogere recreatieve en natuurlijke waarde krijgen en moet de zeewerende functie gegarandeerd worden voor de komende generaties.
Wie nam het initiatief voor de werken? Tijdens de legislatuur 2001-2006 kwam de CD&V daarmee reeds op de proppen. In ‘Het Laatste Nieuws’ van 26 november 2005 schreef Paul Bruneel reeds dat schepen Liliane Pylyser – Dewulf een verbreding van de dijk met drie meter wilde, door middel van een houten aanbouwstrook zoals in Oostende. Op 8 december 2011 las ik in ‘Het Nieuwsblad’ dat het gemeentebestuur de dijken van Westende en Middelkerke, over een afstand van vier kilometer, tien meter breder wilde maken. Op 20 februari 2012 werd beweerd dat de realisatie van de plannen voorzien was voor de periode 2013-2016. In 2017 schreef Dany Van Loo in ‘Het Nieuwsblad’ dat het eindontwerp verwacht werd in het voorjaar van 2019, waarna gestart zou kunnen worden met de eigenlijke realisatie.
Het ging hier dus over voornemens. De huidige plannen en de echte aanpak kwamen er pas nadat de lijst Dedecker aan de macht kwam op 1 januari 2019.
Wat wordt er juist verwezenlijkt? Eerst komt Westende aan de beurt: De nieuwe dijk maakt deel uit van het zogenaamde ‘Marshallplan’. Ombudgettaire redenen komt er voorlopig tijdens deze bestuursperiode enkel in Westende-Bad een nieuwe dijk. Later krijgt de dijk in Middelkerke een gelijkaardig uitzicht. De volledige dijk zou tegen 30 juni 2023 moeten afgewerkt zijn.
De nieuwe zeedijk van Westende krijgt twee verschillende aanzichten die elkaar afwisselen. De werken worden uitgevoerd in 3 fasen. Tijdens de zomermaanden wordt niet gewerkt.
De eerste fase (Zone E) omvat het stuk tussen surfclub De Kwinte/Oceaanlaan en de Noordzeelaan (500 meter in de residentiële zone). Tussen 18 januari en begin maart 2021 vinden de werken vooral op het strand plaats. Daarna start aannemer Stadsbader met de renovatie van de eigenlijke zeedijk, zowel riolering als bovenbouw. Het strand krijgt een ander profiel en een helmgraszone. Daarnaast legt de aannemer nieuwe wandelpaden aan op het strand en verdwijnt het sanitaire blok aan de Flandrialaan. In vervanging daarvan wordt onderzocht om in de grasdijkzone tijdelijke modules op het strand te plaatsen. De locatie van de beachbar ‘flandrialaan’ verschuift een stukje richting Westende centrum.
In de tweede fase (zone B) gebeurt de aanleg van de golfdempende uitbouw (GDU) tussen de Noordzeelaan en het Rauschenbergplein (500 meter in de stedelijke zone). Hier komen twee nieuwe sanitaire blokken.
De derde fase (zone F) transformeert de zeedijk tussen het Rauschenbergplein en het Grand Hotel Bellevue (650 meter in de residentiële zone) in de tweede grasdijkzone.
De echte start Uiteraard worden vóór de start voorontwerpen opgemaakt, studies en testen uitgevoerd. Zowel voor de zeewerende als de recreatieve functie worden constructies en materialen getest in gespecialiseerde labo’s. Ingenieurs maken simulaties van golfslagen en krachten om zo tot de best mogelijke zeedijkconstructie binnen het ontwerp te komen.
Op 18 januari 2021 werd de pers uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de werken aan de Oceaanlaan. De dienst communicatie beschrijft het mooi. “Maandag 18 januari, 9.30 u. ’s ochtends. Een graafmachine van aannemer Verhelst NV schept een lading zand op het strand van Westende weg. Op zich geen wereldschokkende actie, ware het niet dat dit de eerste werkzaamheden zijn voor de realisatie van de nieuwe zeedijk van Westende. De aanleg van de eerste grasdijkzone is de eerste fase in dit sleutelproject van het Middelkerkse beleidsplan en het Masterplan Kustverdediging van het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK).”
Aangezien voor de beschrijving van de fasen 2 en 3 nog voldoende tijd overblijft, als het mij nog gegund wordt tenminste, zal ik het in het huidig artikel alleen hebben over de eerste fase van de Westendse dijk, over het eerste deel van de grasdijk, die er als volgt zal uitzien.
De grasdijk is een brede groenzone die wordt aangelegd tussen het harde deel van de dijk (huidige dijk) en het strand. Straks zal tegemoetgekomen worden aan de jarenlange klacht dat men op de dijk pas van de zon kon genieten na de middag. De grasdijk zorgt voor een park en zonovergoten wandelpad voor de bestaande zeedijk.
Het project moet van de zeedijk een veilige, toegankelijke en aantrekkelijke promenade maken. Hoofdontwerper Philip Moyersoen: “De grasdijk moet storende effecten van extreme weersomstandigheden beter beheersen. Het nieuwe strandprofiel en dehelmgraszones kunnen opwaaiend zand en een onstuimige zee op natuurlijke wijze opvangen. Bijkomend pluspunt: de groene zone geeft het strand een mooie natuurlijke uitstraling, zonder tekort te doen aan de strenge eisen die MDK oplegt rond kustveiligheid.”
Om dat te realiseren wordt de hellingsgraad van het strand verlengd en krijgt de strandzone het dichtst bij het huidige zeedijkniveau een duurzame begroeiing met helmgras en andere vasthoudende stroken. Ertussen loopt een wandelpad.
En de klassieke vraag op het einde: hoeveel gaat dat kosten? Eén van mijn bronnen gaf aan dat deeerste fase van de vernieuwing (Westende-bad) ongeveer twintig miljoen euro zal kosten. Wie betaalt dat?
Het gemeentebestuur investeert rond de 15 miljoen euro. Een deel van de kostprijs zou worden gerecupereed door verkoop van ondergrondse parkeerplaatsen.
Het agentschap voor MaritiemeDienstverlening en Kust van de Vlaamse gemeenschap dat instaat voor het aspect kustveiligheid.
Het regionaal ontwikkelingsfonds van de Europese Unie ‘Interreg – 2 Seas Mers Zeeën, dat projecten ondersteunt die een duurzaam maritiem gebied ontwikkelen, verleent een subsidie van 800.000 euro.
Stijn Gussé en Jurgen De Meyere volgen voor de gemeente Middelkerke dit project dagelijks op en bewaken ook het projectbudget. “Mocht je de zeedijk op ‘traditionele’ wijze renoveren zou je 70% meer budget nodig hebben dan nu. Niet alleen de bouwaanpak is duurzaam, dat is het budget ook”, zegt Stijn.
Mijn vorige artikels 27.02.2012 Bredere dijken in Middelkerke/ Westende? Het is niet allemaal zoals het lijkt! Handelaars, blijft op uw hoede 6.3.2017 Zouden de dijken in Middelkerke dan toch verbreed worden? 5.6.2017 Middelkerke en Westende: de dijken moeten verbreed worden omwille van de opwarming van de aarde. Komt die er eigenlijk wel?
Het is stil in Westende. Doodstil! Vooral in mijn straat. De vakantiehuisjes zijn niet bezet en de weinige wandelaars die voorbijkomen, zijn er die hun hond uitlaten. Ik vind de heersende rust eigenlijk niet zo erg, ware het niet dat die ons aangedaan werd door corona.
Is dat in gans Middelkerke zo? Veel gebeurt er voor het ogenblik niet in onze gemeente, tenminste iets waarover ik mijn 700ste blogartikel zou kunnen schrijven.
Moet ik nog eens over corona schrijven? Dat heb ik al zo vaak gedaan, maar goed …! Sommige cijfers dalen, maar niet het aantal besmettingen. Dat wordt altijd weer uitgelegd door de verhoging van het aantal testen, maar duizenden reizigers die terugkeerden uit een rode zone aan het eind van de kerstvakantie, zijn op reis besmet geraakt met het coronavirus. Daar is de regering volgens mij zwaar in de fout gegaan. In plaats van reizen af te raden had men ze gewoon moeten verbieden. Nu ze dat niet deden hadden ze minstens een sluitend systeem op punt moeten stellen om te beletten dat de 37.000 egoïstische en schuldige reizigers na hun terugkeer onmiddellijk in contact kwamen met diegene die thuisbleven. Ze veroorzaakten namelijk 5000 bijkomende besmettingen. Ze moesten een ‘Passenger Locator Form’ invullen vooraleer de grens te overschrijden en daarna moesten ze 7 dagen in quarantaine en op dag 1 en 7 een test ondergaan. Er waren echter te weinig controles en de maatregelen waren te gemakkelijk te ontwijken. Een toppunt: het uitvoeringsbesluit dat de lokale politie moest toelaten te controleren of mensen hun quarantaine naleven, kwam pas bij de lokale besturen op 12 januari 2021 … als voor vele teruggekeerden de quarantainetijd al voorbij was. Een biostatisticus wil de buitenlandse arbeidskrachten, die hun families gingen bezoeken, niet met de vinger wijzen. Hij vindt dat ze dat recht hadden. Ik heb mijn familie ook al vele maanden niet meer gezien. Waarom zijn de betrokken politici en experten toch allemaal zo toegeeflijk? Als men maatregelen uitvaardigt, dan mogen die geen hiaten vertonen en bij overtredingen moet men onverbiddelijk bestraffen. Niet met boetes, die voor sommige van die overtreders slechts een habbekrats betekenen. Ik vind dat de huidige en de vorige regering maar best geen te hoge borst opzetten! Dagelijks komen er ook nog verwarrende en voortdurend gewijzigde verklaringen en berichten naar buiten, vooral dan over het vaccineren.
Iedereen vindt dat het sneller kan, maar schijnbaar is de regering een andere mening toegedaan. Straks zal het vaccin nog sneller gevonden en geproduceerd geweest zijn dan het inenten van de bevolking. Onze burgemeester is de mening toegedaan dat men het inenten aan de gemeenten moet overlaten. Middelkerke heeft volgens hem de ervaring daarvoor opgedaan en hij is ervan overtuigd dat hier 20.000 inentingen in één maand kunnen toegediend worden. Dat is volgens hem en zijn Blankenbergse collega ook nodig omdat straks meer bezoekers en toeristen naar de kust komen. Ze worden daarin wel niet gevolgd. Bedoelen ze daarmee dat de eigenaars van een tweede verblijf en hun families en de bewoners van stacaravans ook hier moeten ingeënt worden? Neen toch! Wie weet namelijk juist welke bescherming een inenting biedt? Daar is nog niet veel over bekend! JMD wilde een vaccinatiecentrum in Middelkerke. De gouverneur koos voor Diksmuide in plaats van voor ons! Wij moeten dus naar Oostende! Zou het kunnen dat de ‘vriendschap’ van JMD met zijn overste daarin een rol gespeeld heeft? Volgens Vlaams minister-president Jambon zou niemand meer dan 15 km moeten afleggen om een centrum te bereiken. Vanaf sommige wijken in Lombardsijde zal dat iets meer zijn. Vanaf Mannekensvere en Schore zal dat heel wat meer zijn: Brugse Steenweg 112 Mannekensvere > Kursaal Oostende = 21,2 km (x 4 is 84,8 km)? Middelkerke heeft dus een nederlaag geleden!
Moet ik dan schrijven over de aan gang zijnde werken in de gemeente? Sinds 4 januari startten de voorbereidende nutswerken aan de nieuwe zeedijk van Westende, tussen de Noordzeelaan en de Meeuwenlaan. Vanaf 18 januari starten de werken voor de eerste grasdijkfase tussen de Noordzeelaan en de Oceaanlaan. De pers wordt er op 18.1.21 verwacht voor een pers- en fotomoment. Later meer daarover, dus. Over die werken heb ik het ook al gehad en op de gemeentelijke website vinden jullie er alles over De zeedijk wordt de promenade van Middelkerke | Gemeente Middelkerke
Natuurlijk wil ik ook niet meer schrijven over de werken aan het nieuwe casino. Het blootleggen van een Duitse bunker is weliswaar iets bijzonder maar ontgoochelend voor de firma die hoopte binnen iets speciaals te vinden. Alle dagbladen stonden er vol van, met foto’s. Wat zou ik daar nog kunnen aan toevoegen? Alleen dit: de burgemeester is blij dat de werken aan het casino niet zullen vertraagd worden. De bunker zou niet waardevol genoeg zijn om bewaard te worden.
Ik had het kunnen hebben over de bouw van een uitkijkplatform op de bunkersite Bamburg. Dat zou ingehuldigd worden op 7 november 2020 maar dat werd uitgesteld naar een latere datum. Dat verslag komt dus later nog wel.
Moet ik het dan hebben over de dagelijkse gebeurtenissen? Een journalist verzamelt nieuwsfeiten over recente gebeurtenissen van algemeen belang. Hij/Zij onderzoekt of analyseert die feiten en publiceert ze in een actueel (nieuws)medium. Zij zijn beroepshalve daarmee bezig. Ik dus niet en daarom kan ik me wat vrijer en wat kritischer opstellen.. Niet dat ze niet belangrijk genoeg zijn, maar ik heb niet de gewoonte aandacht te besteden aan: - Criminele feiten en de daaruit volgende rechtszaken. - Branduitbraken en uiteraard optreden van de brandweer - Verkeersongevallen - Overlijdens van bekende personen - Activiteiten in het woonzorgcentrum (o.a. digitaal kerstconcert ‘vanuit de gezellige thuisbubbel’ en een kerstmaaltijd-aan-huis voor alleenstaanden) - Lokale culturele organisaties (wel Beaufort, Erfgoed, Monumenten) en jeugdorganisaties behalve voor de jeugd beschikbare infrastructuur - Gewone sportwedstrijden
Kon ik misschien commentaar leveren op de punten die in de gemeenteraad besproken werden? Dat doe ik in ieder geval, op basis van de uiteenzetting door het voltallig college daags vóór een gemeenteraadzitting, maar … de laatste bijeenkomst was op 24.11.2020. De zitting van 16 december 2020 werd namelijk afgelast. Misschien zal deze van januari 2021 stof opleveren voor een volgend artikel.
Moet ik misschien inspiratie zoeken in één van de Facebookgroepen? Ik overloop uiteraard regelmatig de berichten die in de verschillende lokale groepen vermeld staan. Soms vind ik er wel eens een mooie foto van één van de vele fotografische talenten, waarvoor ik dan toelating vraag om die te gebruiken. Soms zijn veel berichten en reacties over één welbepaald onderwerp voor mij de aanleiding om er een artikel aan te wijden, maar dat gebeurt niet vaak. Aan de hand van reclame, vooral door gesloten cafés en restaurants, die afhaal- en thuisleveringsmogelijkheden aanbieden, voel ik de temperatuur van wat corona op dat gebied aanricht. Om op de hoogte te blijven over wat er reilt en zeilt in de gemeente, is ‘Bruisend Middelkerke’ de aangewezen groep. Zij ontpoppen zich tegenwoordig zelfs tot ‘Middelkerkse Blik op Westende’!!
Ook Facebook krijgt schijnbaar te lijden onder een gebrek aan interessante gebeurtenissen. Zo zie ik dat het laatste bericht van de lijst Dedecker dateert van 17 november 2020.
Of moet ik nu ook al mijn blik richten over wat ons (misschien) te wachten staat in betere tijden? Zoals iedereen hoop ik ook op betere tijden. Het is dus logisch dat ik ook mijn blik op de toekomst richt. Hopelijk levert die weer nieuwe energie die interessante artikels kan opleveren voor mijn blog. En ... naar het schijnt plant Middelkerke voor 2021 een ambitieus evenementenprogramma.
Ons gemeentebestuur houdt toch veel van de eigenaars van een tweede verblijf?
Af en toe krijg ik een e-mail van een eigenaar van een tweede verblijf, die beweert een trouw lezer te zijn van mijn blog maar die terzelfdertijd hoopt dat ik eens zijn probleem aankaart. Vandaar …
Waarom moeten zij een belasting betalen voor hun tweede verblijf? De meeste gemeenten verantwoorden hun tweede verblijfstaks als een compenserende heffing. De rechtspraak aanvaardt die redenering. Het lijkt me logisch dat eigenaars van een tweede verblijf een belasting moeten betalen aan de gemeente. Zij genieten immers mee van een reeks voordelen: 1. veiligheid en onderhoud van het openbaar domein: wegen, parkeerplaatsen, brandweer, politie, verlichtingsnet, zeedijkvernieuwing, groenaanplanting, kerstversiering, enz … 2. uitbouw en verfraaiing van de vrijetijdsinfrastructuur: organisatie van evenementen, gebruik sportaccommodatie (zwembad, wandel- en fietspaden, sportpark, strand), bibliotheek, ... 3. ontvangst informatiedocumenten, uitnodiging nieuwjaarsreceptie, enz…
De gemeente rechtvaardigt de taks ook als bescherming van het residentieel wonen in de gemeente en als versterking van de sociale samenhang.
Zie hierna hoeveel de taks op tweede verblijven bedraagt in de verschillende kustgemeenten. De eigenaar van een tweede verblijf moet, zoals de inwoners, logischerwijze ook de onroerende voorheffing betalen. Middelkerke vordert ook nog een milieubelasting van 50 euro. Voor diegene die Middelkerke willen vergelijken met andere kustgemeenten, lijkt het me verstandig alle gemeentebelastingen in de vergelijking op te nemen.
Buiten de hieronder vermelde, heft de één of andere gemeente ook soms nog een taks die niet bestaat in een andere ofwel verschilt de prijs ervan. Ik vermeld die verschillen niet omdat het meestal om lagere taksen gaat en dat zou ons te ver leiden (bibliotheek, recyclagepark, parkeren, …)
Gemeente
Bedragen (in euro) voor aanslagjaren 2020-2025 GV – geleidelijk verhogend/jaar
Referte
GR in 2019
Onroerende
Voorheffing Opcentiemen
Aanvullende
persoons-
belasting (in %)
Blankenberge
950
17.12
1099
6
Bredene
884,75 – 976,50 GV
16.12
1295
7
De Haan
550
20.12
881
5
De Panne
Oppervlakte > 45: 775
<= 45: 575
13.05
1228
0
Knokke-Heist
760 – 810 GV
28.11
1200
0
Koksijde
968 – 1069 (studio)
1168 – 1289 (andere) GV
16.12
1220
0
Middelkerke
700 (studio) of 800 (andere)
20.11
1202
4
geleidelijk 1% af
Nieuwpoort
Oppervlake >= 40 m²: 975 < “ : 890
30.01
2020
1071*
5
Oostende
1000
14.12
1259
6,5
Zeebrugge
1000
25.11
1007
6,9
In het jaar 2020
In alle kustgemeenten moet ook nog, uiteraard voor iedereen persoonlijk dezelfde, de provinciebelasting (128 euro voor 2021) betaald worden.
Welke klachten hebben zij?
Het bedrag is sinds één jaar verhoogd met 200 euro, wat ze veel vinden. Ex-burgemeester Michel Landuyt beweerde ooit dat ze dat geld terugwinnen als ze in de zomer 1 maand hun appartement verhuren, maar niet elke eigenaar is rijk maar uiteraard ook niet arm. Sommige eigenaars hebben hun laatste spaarcenten besteed aan dat tweede verblijf. Vele eigenaars wensen hun appartement niet te verhuren. Zij beweren tevens dat er destijds eigenaars van een tweede verblijf aangetrokken werden met de reclame dat men in Middelkerke de laagste taks (650 euro) betaalde, maar nu wordt die verhoogd.
Ze wensen dat er een speciale adviesraad opgericht wordt zodat zij mee kunnen beslissen of raadgeven in zaken die hen aanbelangen.
Burgemeester Dedecker vindt dat er al genoeg raden zijn: lokale economie, land- en tuinbouw, schoolraad, jeugdraad, seniorenraad, cultuur, sport, Noord-Zuidcomité, milieu, GECORO, beheersorgaan gemeenschapscentrum, bibliotheek en AGB). Hij is van mening dat een nieuwe raad alleen de besluitvorming zou vertragen en hij vindt tevens dat ze maar hun domicilie moeten veranderen als ze inspraak willen. (dat vind ik een zwak argument) De niet-gedomicilieerden of eigenaars van een tweede verblijf vinden dat zij daarmee een normale, principiële vraag stellen. Zij zijn van mening dat hun financiële inbreng en het feit dat zij in de beste verstandhouding in de gemeenschap van de gemeente leven, inspraak rechtvaardigt. Ze staan volgens hen positief tegenover de Middelkerkse gemeenschap. Dat bewijst hun keuze om zich in Middelkerke te vestigen en niet ergens in een andere kustgemeente.
Ik wil mij uiteraard hier niet opwerpen als een lid van de oppositie. Ik ben alleen maar van mening dat zij toch een belangrijke rol spelen in de gemeente:
1. In 2018 waren zij met 16.228 in onze gemeente. Zij zorgen dus voor belangrijke ontvangsten. In het verslag waarin de taks vastgesteld werd (29.11.2019) staat trouwens dat deze ontvangsten moeten zorgen voor het financieel evenwicht in de gemeente. 2. Zij vertegenwoordigen toch, naast de inwoners, een groot deel van de betrokkenen bij de goede gang van zaken in de gemeente. Hun informatie in bepaalde gevallen kan toch soms kostbaar zijn. Iemand schreef mij: “Er zijn steeds minder handelszaken in Westende-bad. Ik zie ‘Rest0 de Prins, Splendid, hoek Portiekenlaan)”. Dat klopt maar half: de ‘Splendid’ wordt een koffiehuis, de winkel op de hoek van de Portiekenlaan werd een schoenenwinkel en de ‘De Prins’ werd inderdaad gesloten. “In onze residentie gaat 90% winkelen in Nieuwpoort of Oostende.” “Er gebeuren systematische controles van gebouwen. Sommige worden terecht onbewoonbaar verklaard, andere ‘met de natte vinger’.” 3. Er werd destijds verklaard dat niet-inwoners een verblijftaks moesten betalen omdat de inwoners een aanvullende persoonsbelasting betalen. De Panne, Koksijde en Knokke-Heist geven hun geregistreerde bewoners een vrijstelling van bijkomende belastingen op het inkomen van fysieke personen. Ook in Middelkerke zal die bijkomende belasting geleidelijk aan dalen tot nul in 2024. ‘Tweres’, een collectief van mensen die tegen deze taks zijn, stellen dat een arrest van het hof van beroep in Gent van 24 december 2019 duidelijk en ondubbelzinnig zegt dat dit een fiscaal discriminerende praktijk is, die in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. Zij mobiliseren eigenaars van tweede verblijven om mee te doen aan een gerechtelijke procedure tegen een forfaitair bedrag van 372,75 euro. Dit bedrag dekt de volledige procedure, vanaf indiening van het bezwaarschrift bij de gemeente tot en met de rechterlijke beslissing in hoger beroep. Als volgens hen door de gemeente geen aanvullende personenbelasting meer geïnd wordt, dan kan dit leiden tot problemen in het kader van de schending van het gelijkheidsbeginsel want dan is er immers geen sprake meer van een compenserende heffing.
Tweedeverblijftaks in de coronatijd Sommige eigenaars van een tweede verblijf halen aan dat zo’n compenserende heffing nu geen steekhoudt omdat ze in de eerste golf beperkt werden in het gebruik van hun investering. Zij twijfelen eraan of die taks nu nog te verantwoorden is. De overheid antwoordt daarop dat de uitgaven voor de eigenaars van een tweede verblijf niet zomaar kunnen worden teruggeschroefd. Anderzijds is ook het argument van Bart Tommelein, burgemeester van Oostende, niet onbelangrijk. Hij zegt namelijk dat ook de andere inwoners, die moeten bijdragen, nu geen (volwaardige) aanspraak kunnen maken op de infrastructuur. Uiteindelijk is het aan de rechterlijke macht om te oordelen of het gelijkheidsbeginsel hier al dan niet geschonden is. De desbetreffende gemeenten hebben zeker argumenten om niet over te gaan tot een vermindering van de belasting op de tweede verblijven voor die reden.
Besluit Ik vrees dat de meningsverschillen tussen het gemeentebestuur en de eigenaars van tweede verblijven moeilijk op te lossen zijn. De belasting die deze laatste betalen geven het bestuur een ruimere armslag bij het investeren in nieuwe projecten. Anderzijds is er een logische verklaring voor het in standhouden van de taks. De grootte daarvan kan misschien een twistpunt zijn, maar Middelkerke is voor de eigenaars niet de duurste badplaats. Ik denk dat de oplossing ligt bij de rechter of bij het gezond verstand.
De overgang van het ene naar het andere jaar is iets bijzonders. Dat gevoel leeft in heel de wereld en ook wij laten dit uiteraard nooit ongemerkt voorbijgaan. Het oud-en-nieuw feest vindt zijn oorsprong in tradities van 4000 jaar geleden. Door de geschiedenis heen vierden veel verschillende volkeren en culturen het einde van het ene jaar en het begin van het volgende. Het intreden van een nieuw jaar werd veelal gekoppeld aan een vruchtbare periode. Zo begon het nieuwe jaar bij de Babyloniërs en Romeinen bij het begin van de lente, en bij de Egyptenaren op het moment dat de Nijl voor het eerst buiten zijn oevers trad. Bron: Geschiedenis van oud-en-nieuw | IsGeschiedenis
Laat ons hopen dat wij deze jaarovergang ook zullen kunnen koppelen aan een gezonde periode waarin we onze vroegere gewoonten zullen kunnen herpakken, waarin de bedrijven en zelfstandigen opnieuw hun vroegere bloei mogen kennen, een jaar vol uitdagingen waarbij de verwachte vaccinering een grote rol zou moeten spelen.
We sturen/stuurden elkaar beste wensen Er worden kaartjes en berichten uitgewisseld met wensen voor het nieuwe jaar. Sinds het bestaan van Facebook is dat nog enorm toegenomen. Dankzij het internet kan dat steeds origineler, onder andere dankzij de mooie, gratis ter beschikking gestelde wenskaartjes. Zolang ik mij herinner hadden die wensen ongeveer allemaal dezelfde inhoud, iets in de aard van ‘Gelukkig, voorspoedig en gezond nieuwjaar!’
De kinderen lazen voor hun ouders en grootouders of peter of meter hun op school geschreven nieuwjaarsbrief: “Liefste peter, hoe meer da je geeft, hoe beter!” Op het einde van 2020 zag dat er wel enigszins anders uit. Natuurlijk ligt de schuld daarvoor bij het coronaspook. Wij leggen nu een dubbel accent op die ‘goede gezondheid’. We wensen onze familieleden en vrienden nu eerder een ‘normaal 2021’.
De coronamaatregelen hebben de wensen grondig een andere gedaante gegeven. Nu familiefeesten verboden zijn en we elkaar onze genegenheid en liefde niet persoonlijk kunnen betuigen met een pakje onder de kerstboom, werden de geschenken verstuurd.
De digitale vooruitgang kent ook op dit gebied geen grenzen. Nieuwjaarsbrieven worden online voorgelezen. Dat is ook sympathiek, maar een knuffel en een kus maken het toch veel warmer en hartelijker. De jongere lezers van deze blog en de ouderen die absoluut de trein van de vooruitgang niet willen missen, kennen natuurlijk ‘Teams’, ‘Zoom’, ‘Skype’ en ‘WhatApp’.
We vieren/vierden de overgang naar een nieuw jaar Wij vereenzelvigden de nieuwjaarsviering met het aftellen tot aan de ‘moment suprême’, waarop de vuurpijlen de lucht ingeschoten werden en de voetzoekers gegooid werden. Er moest nu éénmaal lawaai gemaakt worden. Daarna kwamen de kusjes. Deze werden gevolgd door verder eten en drinken van oliebollen, appelflappen, toastjes en champagne, thuis of in feestzalen. De hele avond en nacht heerste grote uitbundigheid alom, met het gooien van serpentines en confetti en het opblazen van ballonnen. Tussendoor werd er gedanst of ‘zot gedaan’. De straten en pleinen werden gevuld met feestgangers die zich amuseerden met roepen, zingen en voetzoekers gooien. In sommige gemeenten werden zij daarbij begeleid met klokkengelui en beiaardspel.
Helaas moesten de autoriteiten door corona heel wat van die activiteiten verbieden: avondklok, naargelang de stad om 22 of 24 uur en dus lege pleinen en straten, café en restaurants en feestzalen gesloten en ook geen vuurwerk. Nooit eerder meegemaakt! De politie en de brandweer hadden het zich kunnen herinneren als de rustigste oudejaarsviering uit hun loopbaan. De spoeddiensten van de ziekenhuizen en de brandweer hadden een kleinere hospitalizering van gekwetsten en verbranden kunnen verwachten. Maar … ‘jongeren’ in de grote steden dachten er anders over. Op TV vond een naiëve politieman dat het in brand steken van auto’s en afvalbakken, het vernielen van straatmeubilair en bushaltes en het afsluiten van wegen met vuilbakken nog kon toegeschreven worden aan de frustratie van jonge gasten die al te lang beperkt werden in hun vrijheid. Ik denk er anders over!! Dat is gespuis dat niet beseft dat het coronajaar weliswaar voorbij is, maar de coronatijd bijlange nog niet. Men kan dit NIET benoemen als een uit de hand gelopen viering want dit is opzettelijk stichten van chaos. Dat alles kan niet streng genoeg beteugeld worden. Voor de politie geldt nu toch de nultolerantie nietwaar? Ik begrijp dat het niet steeds mogelijk is alle ‘misdadigers’ bij de lurven te vatten, maar toch … Hetzelfde geldt voor het niet eerbiedigen van de avondklok, het organiseren van lockdownfeestjes en het afschieten van verboden vuurwerk. Dat zijn gewoon onverantwoorde handelingen van mensen die niet beseffen dat ze hiermee mensenlevens op het spel zetten. En spijtig genoeg zijn dat geen enkelingen. Het zou mogelijk moeten zijn om ze voor een strenge rechter te doen verschijnen!! Tijd om ze een lesje te leren! Op de VRT zei het nieuwsanker dat het niet uit de hand liep!!!! Als je dan daarachter hoort hoeveel incidenten zich voordeden en als je verneemt dat de deftige bewoners bang beginnen te worden!!
Gelukkig zijn er toch ook nog enkele positieve punten. In deze moderne tijden worden her en der evenementen zonder toeschouwers georganiseerd, die dankzij ‘streaming’ op TV kunnen gevolgd worden. Streamen is een manier om gegevens te versturen en te ontvangen (bijvoorbeeld geluid of beeld) in een doorlopende stroom via een netwerk. U kunt de media meteen afspelen terwijl de rest van de gegevens nog wordt verstuurd. (dus zonder een uitzending te downloaden!). De hevige supporter van een sportclub (vooral voetbal) wordt wel niet binnengelaten in het stadion maar hij kan op TV elke match volgen, zij het dan tegen betaling.
In sommige gemeenten werd het initiatief genomen om op een welbepaald uur gezamenlijk buiten aan de eigen huisdeur, op een balkon of aan een venster te verschijnen en er uiting te geven, door middel van applaus of van een geluidsignaal, aan hun gevoel van verbondenheid en warmte voor hun buurt en aan hun bewondering voor het welzijnspersoneel dat een enorm belangrijke en zware taak te vervullen krijgt. Wat moesten wij zoal missen in 2020? 2020 kan in de meeste opzichten een ‘rampjaar’ genoemd worden. Uiteraard gaat mijn meevoelen naar sommige grote bedrijven die enorme schade lijden en daardoor mensen moeten afdanken en met zelfstandigen die door de coronamaatregelen gedurende maanden grote verliezen oplopen. Als de economie lijdt, internationaal of lokaal, dan zijn wij daar ook allemaal het slachtoffer van. Ik vond het heel erg dat wij de ongemakkelijke coronamaatregelen moesten ondergaan: het dragen van een mondmasker, het ontsmetten van handen en het bewaren van die 2,5 meter afstand … maar het is absoluut nodig! Waar ik het meest over te lijden had in het voorbije jaar, was het wegvallen van familiale contacten met kinderen en kleinkinderen of andere familieleden of vrienden. Twee van mijn kleinkinderen moesten hun gepland huwelijksfeest uitstellen. Elk overlijden, en er waren er tot nog toe 19.600 in ons land, is pijnlijk. Natuurlijk is het pijnlijk voor de slachtoffers en hun families. Wie daarvan gespaard gebleven is, mag zich dus gelukkig achten.
Wordt2021 dan een ‘normaal’ jaar? Velen zijn blij dat het jaar 2020 eindelijk voorbij is. Nu gaan we vooruitkijken en al onze hoop stellen in de vaccinaties. Het is niet duidelijk wanneer de ouderen daarvoor in aanmerking zullen komen. Het zal afhangen van het aantal beschikbare vaccins en van de uiteindelijk gekozen volgorde. Er blijven wel nog enkele belangrijke vragen. Moeten we dan nog een mondmasker dragen? Kan een gevaccineerde nog iemand besmetten? Laat ons ook maar NIET TE optimistisch zijn, want één van de wetenschappers, tevens TV ster, beweert dat een hoerastemming nog niet aangewezen is en ze voegt eraan toe “2022 wordt een gigantisch feestjaar”
Deze week wou ik uitzonderlijk eens een persoonlijke toets aan mijn blog geven.
Een feestelijk eindejaar is voor mijn vrouw en ik al vele jaren iets geweest waar wij naar uitkeken. Op een ‘normale’ kerstdag kwamen alle kinderen en kleinkinderen die minimum op 85 en maximum op 262 km van ons vandaan wonen. We vroegen ons af met welke geschenkjes ze ons nu weer zouden verrassen. Zij zijn namelijk erg vindingrijk. Wij versierden onze kerstboom op zijn mooist. De geschenken werden genummerd en onder en rond de kerstboom verspreid. Bij koffie en taart werden lotjes getrokken om de spanning erin te houden. De kleinsten onder de kleinkinderen belastten zich met het zoeken van het getrokken nummer waarna iedereen in de gaten hield hoe de gelukkige bestemmeling zou reageren. Natuurlijk zorgden wij er altijd persoonlijk voor dat wij feestelijk uitgedost voor de dag kwamen, haren in de juiste plooi of kortgeknipt, hemd en das voor de oude. Iedereen wilde er op zijn best voorkomen. Helaas was dit jaar alles anders: geen bezoeken, geen kerstdiner, geen geschenkjes, zelfs geen kerstboom. We hadden er misschien toch één moeten zetten om toch een beetje van de kerstsfeer op te snuiven. Maar alleen voor ons twee? Dat was allemaal vervangen door geschenken gebracht door een besteldienst of door de overwerkte in gebreke blijvende post, kaartjes, telefoontjes of facebookberichten. Heel attent, dat niet, maar wij misten toch zo onze kinderen en kleinkinderen. Onze haardos, zeer weelderig in mijn geval, hadden we zelf wat aangepakt, maar toch zagen we er nog verwaarloosd uit. Ja, wat doe je anders als de kappers hun schaar en tondeuse en kapsters hun krultang niet mogen gebruiken? Waar las ik ook weer dat we wel naar de h…. mogen maar niet naar de kapper? Ja, maar daarmee is je haar nog niet gesneden! Is dat dan met of zonder contact? Op anderhalve meter? Met mondmasker?
Op kerstavond voel je de eenzaamheid en het gemis aan familie het meest. Wij begonnen met ons af te vragen hoe we toch nog een weinig verstrooiing konden vinden. Zouden wij niet eens de kerstverlichting in Westende of Lombardsijde gaan bezichtigen bij duisternis? In onze straat bleef alles donker en verlaten. Op een gevorderd uur nog de straat opgaan? Neen, toch! Corona zorgt er trouwens al een hele tijd voor dat er hier nog maar weinig ‘passage’ is. Zouden wij misschien eens deelnemen aan de etalagezoektocht? Nee, dat kon niet bij ons, enkel in Middelkerke, Westende-bad of Leffinge. Zijn er eigenlijk nog wel etalages in Westende en Lombardsijde? Zou ik misschien eens mijn drone oplaten om te zien hoe druk het wel was in onze twee dorpen? Misschien ontdekte ik dan ook dat er in onze straat coronafuiven georganiseerd werden? Ook dat liet ik dan maar varen. Ik zou het wel zeer erg vinden, maar verklikken? En het is nog verboden ook! De kans dat we daar enige drukte op te zien zouden krijgen, was toch zeer klein. Je zou soms denken dat onze dorpen aan het uitsterven zijn.
Hadden we dan toch niet iemand van onze dierbare familieleden kunnen zien? We hadden de meeste niet meer gezien sinds de maand juli (6 maanden geleden) en 1 koppel sinds half oktober (2 1/2 maand geleden) Wie zou ons knuffelcontact moeten zijn? Lotje trekken of met de dobbelstenen gooien? We zijn dus met twee en we mogen elk een knuffelcontact uitnodigen … maar niet tegelijk! Hoe zouden we dat moeten doen? En wie zegt dat het knuffelcontact niet besmet is, zonder symptomen? We zagen dat dus niet zitten! We hadden kunnen afspreken in de tuin met 2 personen (en eventueel hun kinderen tot en met 12 jaar, want buiten mocht dat), naast ons getweeën. Ze zouden rechtstreeks van de straat naar de tuin moeten wandelen (dat kan!), 1,5 meter afstand houden en een mondmasker dragen. We konden eventueel, als de nood hoog zou zijn, voor de bezoekers een ppot in het tuinhuis zetten, want ons huis mochten ze niet betreden. We zouden een mooi zangkwartet kunnen vormen en de buren zouden mee kunnen genieten van onze ‘Adeste fideles’. Misschien kregen we ze zelfs aan het meezingen? Zie je ons daar al staan met onze rode puntmuts met pompon rond de vuurkorf en naast de kerstboom en met ons kerstdrankje, een warme choco of een Glühwein? En met hapjes, natuurlijk! Om te drinken of te eten zouden we wel ons mondmasker mogen afzetten. Of is dat te gevaarlijk, altijd masker op – masker af? Gezellig toch? Of is het fijn stof van de vuurkorf te slecht voor de longen? Even erg als corona?
En wat als er sneeuw zou gelegen hebben? Of als de temperaturen onder nul waren gezakt? Dan hadden onze gasten snel huiswaarts willen keren, niet enkel wegens de gevaarlijke staat van de wegen, maar ook omdat ze om middernacht bij het luiden van de avondklok, thuis zouden zijn. En ‘Bob’ had niet kunnen genieten van meer dan één van onze heerlijke drankjes. Of anders moesten ze in het tuinhuis slapen. Neen, zo’n kerstavond wilden we onze kinderen niet aansmeren. Daarvoor zijn ze ons te lief!
Bleef ons dus niets beter te doen dan met een hapje en een drankje, naar de TV te kijken? Op 2,5 centimeter van elkaar wel te verstaan, om er toch iets speciaal van te maken. Na ‘Thuis’ een magere ‘Vrede op aarde’ en het grove ‘Geubels en De Hollanders’ waarvoor ik slechts één keer een poging gedaan heb om mijn lachspieren te activeren.
’s Anderendaags op de kerstmiddag hebben we toch onszelf verwend. Zoals elk jaar genoten wij van een menu van ‘ ’t Hoeveke’, maar deze keer aan huis geleverd. ‘Take away’ heet dat nu!
Gelukkig is er ook ‘MicrosoftTeams' Met dit programma kunnen mensen vanop verschillende plaatsen met elkaar chatten, videobellen en samenwerken in documenten. Het werkt ook op laptops, desktop PC’s, smartphones en tablets en op vrijwel elk besturingssysteem. Ook een WhatsApp - telefoontje bracht de kinderen dichter bij ons en heelde het eenzaamheidsgevoel.
Ik moet nog veel bijleren, dat wel, maar het was toch leuk.
’s Avonds werden we opnieuw ‘vergast’ op een ‘sprankelende’ TV – avond. Wij kijken regelmatig naar de ‘Kampioenen’ en er zijn veel stomme afleveringen bij maar soms ook eens een goeie. Deze kerstaflevering 2020 was van het stomste dat we ooit te zien kregen. Sorry aan de hevige supporters maar als dit een eerbetuiging moest zijn aan Johny Voners alias Xavier Waterslaeghers. Amai! Maar ja, jullie weten het ook: over smaken, sensaties en kleuren valt niet te twisten…
Was er dan geen andere oplossing? We hadden de zaak ook kunnen omkeren. Wij hadden op bezoek kunnen gaan bij onze kinderen. Bij één van hen kon al niet voldaan worden aan een eerste voorwaarde wegens ‘geen rechtstreekse toegang tot de tuin’. Bij twee daarvan kon niet aan een tweede voorwaarde voldaan worden: zij hebben zelf oudere kinderen en met ons daarbij zou dat op een coronafuif gelijken. De bevoegde minister gaf wel de pap in de mond. Er zou geen ‘bloeddorstige’ jacht op overtreders plaatsgrijpen, ‘onderverstaan’ doe dus maar. Er zouden ook geen drones overvliegen, maar toch … Beter thuisblijven, dus!
Jullie kunnen met ons vaststellen dat we geen van onze drie kinderen op een deftige, leuke, warme manier konden ontvangen. We zullen dat in 2021, als het coronaspook misschien volledig verdreven is, moeten inhalen. En 2020 proberen te vergeten, al twijfel ik eraan of ons dat wel zal lukken.
Besluit Natuurlijk zullen er onder jullie zijn die ons als klagers zullen bestempelen. Ik kan jullie verzekeren dat deze eindejaarperiode ons toch nog gelukkig maakte. We zijn dankbaar dat we onze gezegende leeftijd mochten bereiken en dat het coronaspook (tot nog toe) aan onze deur voorbijgegaan is. Ik wens al mijn bloglezers een gelukkig en gezond nieuw jaar.