Vier afleveringen over de ‘prestaties’ van onze ministers en experten leken mij voorlopig wel genoeg. Tenzij er zich een onverwachte verandering voordoet. Liefst iets weldoends, bedoel ik dan. Over heropflakkeringen zou ik het uiteraard niet graag hebben.
Er is ondertussen in onze gemeente toch wel één en ander gebeurd. En hoe kan het ook anders? Natuurlijk in verband met de coronacrisis. Maar daarom is het niet negatief.
Ziehier het goede nieuws!
Geen besmettingen in WZC De Ril Na testen bij de bewoners en het personeel van het gemeentelijk woon- en zorgcentrum, bleek niemand besmet met Covid-19. “Een pak van ons hart en een kers op de taart van onze gezamenlijke inspanningen”, zegt centrumdirecteur Philippe Van den Abeele opgelucht. Hij roept wel op tot verdere waakzaamheid.
Op dinsdag 28 april 2020 werden de 88 medewerkers en jobstudenten getest met gehomologeerde testkits gekregen van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Op vrijdag 1 mei kwam de deugddoende bevestiging dat niemand van het personeel besmet was met Covid-19. Dezelfde dag werden dan alle bewoners getest. De opluchting was enorm groot toen daarna het nieuws binnenkwam dat ook geen enkele van de 74 bewoners besmet was. Aangezien we tegenwoordig elke dag negatieve coronacijfers te horen krijgen, kan men zich afvragen hoe dat heuglijk nieuw kon bereikt worden.
Ziehier de uitleg van de centrumdirectie: “Sinds het prille begin van de coronacyclus namen we samen met onze coördinerende arts preventieve maatregelen om ons personeel en onze kwetsbare bewoners te beschermen. Bij vermoeden van ziekte plaatsten we de betreffende werknemer of bewoner in afzondering tot we na ‘testing’ zeker waren over diens toestand. We waren ook klaar om een afgescheiden corona-afdeling met een vaste ploeg op te starten. Gelukkig is dat voorlopig niet nodig gebleken, al blijven we uiterst waakzaam.” De directeur heeft ook woorden van dank voor de Vlaamse overheid: “Ze stonden afgelopen periode nogal in het verdomhoekje, maar ik vind dat niet geheel terecht. Vanuit onze ervaring kan ik alleen maar zeggen dat het Agentschap Zorg en Gezondheid ons flink heeft ondersteund met duidelijke richtlijnen, materiaal en testcapaciteit. Ook het gemeentebestuur heeft ons logistiek goed verder geholpen en blijft dat doen in de komende periode.”
Schepen Dirk Gilliaert reageerde ook opgetogen bij het goede ‘testnieuws’: “Al het personeel op onze zorgsite verdient extra waardering, want zij draaien al weken op volle toeren om onze zorgdiensten tijdens deze extreme omstandigheden te verzekeren.”
Gemeente Middelkerke zal geen mondmaskers gratis uitdelen Bron: Het Laatste Nieuws Timmy Van Assche 7 mei 2020
Heel wat steden en gemeenten delen binnenkort gratis mondmaskers uit aan hun inwoners. Maar Middelkerke zal dat niet doen en daar heeft JM Dedecker naar eigen zeggen een goeie reden voor. “Ik ontving een brief van de federale overheid waarin ze beloven gratis mondmaskers ter beschikking te stellen. Ik verneem van minister De Backer dat de mondmaskers klaar liggen en dat enkel de verdeling ervan moet gebeuren. Wel, waar blijven ze dan? Als de hogere overheid mondmaskers belooft, moet ik daar geen belastinggeld van onze inwoners aan spenderen. Simpel. We hebben wel 7.000 mondmaskers gekocht en uitgedeeld aan ons gemeentepersoneel, dat bijvoorbeeld actief is in woonzorgcentra.”
Wanneer wordt Jean-Marie Dedecker opgepakt als hij nu al tweedeverblijvers toelaat in zijn gemeente? Bronnen: Artikel van Matthias Vanderaspoilden op 7 mei 2020 Artikel van Bart Huysentruyt op 11 mei 2020 ‘Kustburgemeesters binden in: tweedeverblijvers pas welkom als Veiligheidsraad licht op groen zet’
De burgemeester van Middelkerke kan er met zijn verstand niet bij dat de Nationale Veiligheidsraad mensen met een tweede verblijf ook na 18 mei verplicht om daar nog even weg te blijven. “Wilmès is wereldvreemd”, foetert hij. “Ze kijkt enkel naar Frankrijk om beslissingen te nemen.” Dedecker ziet ook geen wetenschappelijke reden om die beslissing te nemen: “Soms luister ik wel eens naar Marc Van Ranst en hij verkondigde weken geleden al dat het weinig uitmaakt waar je in je kot blijft, zolang je je maar houdt aan de regels van social distancing. Ook het argument dat we weg moesten blijven van de kust om de druk op de ziekenhuizen laag te houden, is niet meer van tel. Ik snap dan ook niet dat zoiets beslist is.” Natuurlijk leeft een kustgemeentevan het toerisme en daar moet een burgemeester zich met al zijn krachten voor inzetten. JMD Dedecker: “Het zeewater staat veel ondernemers hier aan de lippen. Er is toch geen enkele reden om hier weg te blijven? De mensen mogen zich verplaatsen om op bezoek te gaan, ze mogen surfen en op het strand wandelen, maar ze mogen niet in hun tweede verblijf. Ik snap dat echt niet.” Hij is dan ook van plan zich niets aan te trekken van het verbod van de Veiligheidsraad. De agenten van zijn politiezone zullen dat in ieder geval niet meer controleren. "Wat kan de politie ook doen? Als agenten iemand onderweg tegenhouden, hoe weet je dan of die gewoon op bezoek komt of naar zijn tweede verblijf op weg is? Moeten ze die mensen tot op hun bestemming gaan volgen misschien?”
Dat het ongezien is dat een burgemeester daarmee oproept tot burgerlijke ongehoorzaamheid, daar ligt hij niet van wakker: “Ze mogen me komen oppakken als ze willen. Absurd is het. We leven in het land van Magritte.”(Nv Stammer: ‘Belgisch surrealistisch schilder’)
Ging Jean-Marie op 11 mei met die ingesteldheid naar de vergadering van de kustburgemeesters om er nogmaals de heropstart van het kusttoerisme te bespreken? En welk akkoord werd daar bereikt? Tweede verblijvers zullen pas welkom zijn als de Veiligheidsraad het licht op groen zet. Ondertussen zullen ze verder gecontroleerd worden, hoe moeilijk dat ook mag zijn. Waarom heeft onze burgemeester ingebonden? Kreeg hij een ippon aangesmeerd omdat hij afklopte of kreeg hij een plakband op de mond, in plaats van een mondmasker? De gefaseerde aanpak blijft namelijk aangehouden. De kust wil eerst tweede verblijvers toelaten. In tweede instantie wil ze de kans geven aan het verbijfstoerisme in hotels, B&B’s, campings en vakantieappartementen en dan pas aan dagjestoeristen. Deze laatste zouden pas welkom zijn vanaf het moment dat de restaurants en cafés opnieuw opengaan.
Verder werd beslist dat er in één uniform raamwerk wordt voorzien, waarin de kustgemeenten op eigen maat maatregelen kunnen nemen. Het raamwerk bestaat uit:
- een verkeerscirculatieplan voor zowel personenwagens als mensen - een strandplan met focus op toegang tot het strand - bewaakte zwemzones vanaf 27 juni - een circulatie- en terrassenplan voor de dijk, winkelstraten en andere publieke ruimtes.
Op stranden en voor de zeedijk zal er een in- en een uitgang zijn. Om te meten hoeveel volk er in die zones rondloopt, zullen stewards en jobstudenten, onder leiding van de politie, constant monitoren. Als een bepaalde dijk 50.000 mensen aankan in normale omstandigheden, dan zal dat met social distancing misschien maar 10.000 zijn. Dat zal goed in de gaten gehouden worden.
Elke gemeente kan op basis van het aantal bezoekers zelf invulling geven aan deze plannen op voorwaarde dat het aantal bezoekers continu in kaart kan gebracht worden. Er werd al berekend hoe groot de capaciteit van de stranden per gemeente precies is. Er zou sprake zijn van 6 vierkante meter strand per ‘bubbel’. Of gemeenten dan schermen moeten plaatsen, hangt af van de gemeente.
Om de plannen te kunnen uitvoeren, heeft de kust nood aan 140 extra politiemensen. Zij moeten de toegangswegen controleren. Daarvan komen 40 mensen uit een West-Vlaams solidariteitspeloton en worden nog 100 politiemensen extra gevraagd uit de federale reserve.
Alle evenementen afgelast Op hun vergadering hebben de kustburgemeesters ook UNANIEM beslist om alle evenementen tot eind augustus, zowel groot als klein, van welke aard ook, af te gelasten. Ze willen echt vermijden dat er te veel mensen samenkomen en willen niet verantwoordelijk gesteld worden voor een opstoot van het virus.
De burgemeester van Bredene riep daartoe al een tijdje zijn collega’s op. Zijn argumenten luidden:
- “Een zomerdag aan zee lokt wel meer dan vijf keer zoveel volk naar onze stranden dan een festival als Tomorrowland. Onze politiediensten zullen de handen sowieso vol hebben om toe te zien op de coronamaatregelen op het strand (houden van afstand), op publieke plaatsen, op mobiliteit, maar ook in de winkelstraten. Ik wil de politie niet nog eens belasten door te gaan controleren op evenementen.”
- “Gezien de huidige omstandigheden zullen we al blij mogen zijn dat restaurants en cafés, ook strandbars, mogen openen. Laat ons inzetten op beleving en genieten. Dat kan ook zonder evenementen.”
- “Een klein evenement dat normaal gezien honderd bezoekers verwacht, kan dit keer misschien uitgroeien tot een event van drie-, vier- of vijfhonderd man, net omdat grote activiteiten al zijn geschrapt. Ik denk bijvoorbeeld aan een wijkfeest, waar mensen van enkele straten verderop in grote getale samenkomen omdat ze elkaar al zo lang niet gezien hebben. Dat is de kat bij de melk zetten, en dat wil ik absoluut vermijden.”
4.“Op het gebied van Veiligheid en Volksgezondheid is het belangrijk dat we de besmettings- en gezondheidsrisico’s sterk beperken”.
Jean-Marie Dedecker had daarop fel gereageerd. Zijn argumenten zijn de volgende:
1. “Wat ga je bijvoorbeeld ’s avonds met de tweede verblijvers en toeristen doen? Ze in hun bedje steken? Kijk, mensen zúllen naar de kust komen en wij gaan ze het nodige vertier geven. Ik ga natuurlijk geen festivals organiseren, maar kleinschalige evenementen die voor sfeer zorgen, moeten kunnen. Er zijn genoeg mogelijkheden om het én veilig én aantrekkelijk te maken. Ik sprak onlangs met iemand van een bekend consultancybedrijf, die stelde dat 75 procent van de horecazaken - drie op vier, hé - het water tot aan de lippen heeft staan. We gaan hun mogelijke klanten nu toch al niet wegjagen door te zeggen dat er aan de kust niks te doen is?” 2. “Ik wil opnieuw het reuzenrad op de zeedijk. Mensen zitten daar meer dan veertig meter hoog, Vandenberghe moet dus geen schrik hebben dat ze in z’n gezicht zullen ademen. Ach, wij gaan ook ons hinterland meer dan ooit betrekken en kleinschalige evenementen spreiden. We zullen dit creatief aanpakken.” 3. “Ik doe een oproep om de paniek een halt toe te roepen. De zomer is nog meer dan twee maanden ver. Corona slaat blijkbaar niet alleen op de longen, maar ook op het verstand. Ik ga mijn standpunt verdedigen tijdens het kustburgemeestersoverleg, al sta ik er alleen mee.”
Lag onze burgemeester tijdens die bespreking bewusteloos op de tatami? Hoe verklaar je anders de UNANIMITEIT?
Ik vroeg hem naar een reactie op de beslissing over de tweede verblijvers en over het afschaffen van evenementen. En toen las ik in de kranten dat de burgemeesters op de provinciale vergadering ‘eerder misleid dan ingelicht werden’ precies zoals ikzelf door de bronnen daarover. - zelfs een petanquetornooi mag niet - de helft van de parkeerplaatsen aan zee wordt geschrapt, terwijl we zojuist een parkeergebouw van 6,5 miljoen euro in gebruik namen - geen avondmarkten (verlies van 150.000 euro) - concrete data om tweede verblijvers te laten terugkomen, staan zelfs niet in het voorstel van de kustburgemeesters aan de Nationale Veiligheidsraad - geen reddersposten in juni; als redders een drenkeling willen behandelen of reanimeren, moeten ze een chirurgisch pak aantrekken Dedecker: “Ik noem dit pestgedrag. Als we dit doorvoeren, is de kust dood. Vergadering was pure oogverblinding met vooraf opgestelde perstekst, afgesproken met de korpschefs van de kustpolitiezones en met de gerechtelijke instanties. Geef de mensen verdorie een beetje hoop. Het is de junta in Brussel die beslist. We komen in een staat van beleg terecht” Bronnen: Artikel van Dany Van Loo in ‘Het Nieuwsblad’ “Als we dit zo doen, gaat de kust dood” Artikel van Timmy Van Assche en Paul Bruneel in ‘Het Laatste Nieuws’ “Dedecker scherp voor burgemeestersoverleg: “Geen evenementen, zoiets betekent de doodsteek voor de kust”
Welke organisaties of evenementen zijn het slachtoffer van deze beslissing? Stripfestival? Het stripfestival voorzien van 17 juli tot 9 augustus 2020 is uitgesteld tot 2021. Door het afschaffen van alle evenementen tot einde augustus kon het festival sowieso niet doorgaan, maar de organisatoren hadden daar zelf al toe beslist, om de volgende redenen: - Op de allereerste plaats om de veiligheid van de bezoekers, tekenaars en medewerkers te kunnen waarborgen. - De toe te passen ‘social distancing’ maakt het onmogelijk om de van oudsher zeer populaire Strip Middelkerke signeersessies te laten doorgaan. - De speel- en tekenhoek moesten verdwijnen terwijl de aanwezige kinderen in de tent zelf eigenlijk aan de leiband zouden moeten. - De toe te passen hygiënische maatregelen in de boekenstand zouden niet van de poes zijn. Eigen meegebrachte boeken van thuis of andere albums voor een souvenirtekening mogen ook al helemaal niet. - De gekende gemoedelijke Middelkerkse ‘Stripfestival Schwung’ zou door de te nemen maatregelen heel ver te zoeken zijn. Nostalgie Beach Festival De organisatoren van Nostalgie Beach, een ander groot event in Middelkerke, mogen ook alle plannen opbergen. Het festival, dat dit jaar twee dagen zou duren, tal van grote namen op de affiche had staan en 20.000 bezoekers verwachtte, gaat niet door. Er wordt een regeling uitgewerkt voor wie al een ticket had gekocht. (vln) En wat met ‘Leffinge Leuren’? De organisatoren van Leffingeleuren hopen dat het driedaagse feest, een combinatie van een betalend gedeelte en heel wat gratis activiteiten rond de kerk van Leffinge, van 11 tot en met 13 september, toch zal kunnen plaatsvinden. Wordt Leffinge leuren daarmee misschien het enige zomerfestival? “We zitten natuurlijk nog met veel vraagtekens”, zegt Lode Pauwels van de organiserende vzw De Zwerver, “en het moet gezegd: de recente communicatie van de overheid was over veel zaken niet bijster helder. We gaan er voorzichtig van uit dat het feest kan doorgaan. Alles zal natuurlijk afhangen van de maatregelen die dan zullen gelden. Als de regel van de social distancing – minimum anderhalve meter afstand houden – nog van toepassing is, dan mogen we het wel vergeten. Maar we werken gestadig verder aan de organisatie en het boeken van de bands en de animatie. Heel wat groepen wachten weliswaar af en hebben nog niet bevestigd, dus het blijft voor ons koffiedik kijken. We zijn ook nog niet gestart met de ticketverkoop, maar we hopen dat er heel vlug duidelijke en minder verwarrende signalen komen over wat wel en niet zal kunnen”.
Het is verder met zekerheid geweten dat de volgende evenementen verplaatst zijn naar 2021: Countryweekend, Bubbels aan zee, Streetmart en VW bus meeting, Kweetniehoeleuk, Noordzeefakkeltocht, Parkies en Ketnetzomertour.
Het Reuzenrad komt wel!
Half miljoen euro steun voor Middelkerkse economie Het gemeentebestuur Middelkerke trekt 500.000 euro uit voor een breed ondersteuningsplan voor de lokale economie. Schepen van lokale economie Natacha Lejaeghere licht toe: “Al onze lokale ondernemers krijgen een forfaitaire, gemeentelijke premie om hun zaak ‘corona proof’ te maken. Ons volledige handelsweefsel is ernstig beschadigd door de coronacrisis, maar de horeca misschien nog het meest. Om onze lokale foodhandelaars te ondersteunen, organiseert de dienst lokale economie samen met de dienst toerisme deze zomer een lucratieve toeristische actie met een indrukwekkende prijzenpot. We slaan een paar vliegen in één klap, want heel wat vakantiegangers, onze tweedeverblijvers en onze inwoners krijgen een leuke incentive om Middelkerkse foodbedrijven te steunen tijdens hun vakantie in eigen land.”
Ook de handelaars in de non-foodsector krijgen een perspectief aangeboden. “Vanaf 1 juli verkopen we onze ‘Middelbon’. Die kost 50 euro, maar is eigenlijk 60 euro waard. Het gemeentebestuur legt dus per bon 20 % van de aankoopwaarde bij, zodat je met voordeel kan shoppen bij een breed gamma lokale non-foodhandelaars. De opbrengst van de bonnen belandt meteen bij de deelnemende handelaars. De ‘Middelbon’ zal tot 31 december 2020 geldig zijn.“, besluit Natacha.
Om beide acties te ondersteunen trekt het gemeentebestuur alle communicatieregisters open. “Met een positieve informatiecampagne zetten we de komende periode de meerwaarde van lokaal shoppen ludiek in de kijker. Geen enkele Middelkerkenaar zal nog durven elders te shoppen!”, stelt Natacha nog ferm. Burgemeester Jean-Marie Dedecker bouwde alvast een breed draagvlak voor deze acties. “We willen alle politieke en maatschappelijke families achter deze maatregelen krijgen. De gemeenteraad en de commissie algemeen beleid bekrachtigen binnenkort dit plan van € 500.000, maar we gaan verder. Misschien is het wel mogelijk om enkele fiscale maatregelen te nemen om de druk op de middenstand nog meer te verlichten.” Volgens schepen van financiën Tom Dedecker wordt dat niet eenvoudig: “Ons fiscale klimaat laat weinig flexibiliteit toe, maar toch hebben we enkele concrete ideeën die het absoluut waard zijn om verder te onderzoeken.”
De gemeente bezoekt de 75+’ers De coronamaatregelen hebben het dagelijkse leven van iedereen aardig veranderd. Vooral voor senioren is het niet makkelijk. Ze behoren tot de risicogroep en hebben meestal een gereduceerd sociaal netwerk. Daarom besloot het gemeentebestuur om alle 75+’ers van Middelkerke een bezoek te brengen. Daarnaast werd er een psychosociale hulplijn geopend waar mensen met allerhande problemen en vragen terecht kunnen.
Dirk Gilliaert, schepen van welzijn: “Meer dan 2600 inwoners van Middelkerke zijn boven de 75 jaar. 3 op de 4 senioren woont in de relatief dichtbebouwde kustgemeentes (Middelkerke – Westende), de overige 25% in de weidse hinterlandgemeentes. Een hele uitdaging om die allemaal te bezoeken. Doel: kijken hoe het met hen gaat, kijken of ze hulp nodig hebben of … gewoon een kort babbeltje te doen.”
Het bezoekersteam Het bezoekersteam bestond uit 27 personeelsleden van het gemeentebestuur en Welzijnshuis. Ambtenaren met een takenpakket die niet via thuiswerk kan, kregen de kans om lid van het bezoekersteam te worden. Het team kreeg een korte briefing, een adressenlijst met 100 senioren en de nodige bescherming om van de deur tot deur te gaan. Het was niet alleen voor de bezochten een mooi project, ook de leden van het bezoekersteam waren zeer onder de indruk:
“Het viel enorm op hoe mensen hun plan proberen te trekken, via buren of familie. “ “Heel mooi initiatief. Ik ben blij dat ik kon helpen en ben altijd beschikbaar om het opnieuw te doen”. “De dankbaarheid bij die mensen is groot… Zeer groot”
In totaal werden 2326 75+’ers in Middelkerke en de 8 deelgemeentes bezocht. 89% van de bezochte 75+’ers gaf te kennen weinig problemen tijdens de lockdown te ondervinden. Deze mensen zijn vlot te been of hebben genoeg hulp in de nabijheid om problemen te verhelpen. 10% van de senioren gaf geen gehoor nadat een medewerker tot tweemaal aan de deur geweest was. Die adressen worden dan verder onderzocht via sociale dienst of wijkagent. Maar, meestal zijn deze mensen verhuisd (bv. naar een WZC), zijn ze op reis (overwinteren) , wonen ze bij familie of zijn ze -helaas- overleden.
Hoe reageerden de bezochten? Zo goed als iedereen kon het bezoek ten zeerste appreciëren. “Soms waren de mensen argwanend als ze de deur opendeden. Maar, na twee zinnen was die argwaan al weg.” “De mensen op de zeedijk vragen je spontaan binnen, wat ik uiteraard beleefd geweigerd heb” “Mensen waren content dat er ook aan hen gedacht werd.”
Daarnaast bleken er een 20-tal tussenkomsten nodig te zijn, in de vorm van een gesprek of extra dienstverlening aan huis. Meestal worden de gegevens doorgegeven aan de OCMW-diensten die dan voor verdere opvolging zorgen, die kan bestaan uit een doorverwijzing naar de boodschappendienst, poetsdienst, hulp bij tuinwerkjes, maaltijden aan huis en dergelijke.
Psychosociale hulplijn “Naast het bezoekersteam is er in Middelkerke ook een psychosociale hulplijn actief. Daar kunnen inwoners terecht met allerhande vragen. Een 7-koppig team van sociale assistenten bemant de telefoon en probeert alle bellers te helpen.”, aldus schepen Lejaeghere. “Wie nood heeft aan een babbeltje, kan daarvoor 7 op 7 terecht op de sociale hulplijn van 09 tot 18 u. via het nummer 059 31 99 59. Telefoontjes variëren van kort praktische vraagjes, hulpvragen of zware eenzaamheidsproblemen.” De psychsociale hulplijn kreeg al een 60-tal vragen van vooral oudere inwoners.
Wie algemene vragen heeft over corona kan terecht bij de coronalijn van het gemeentebestuur op 059 31 31 31.
Hoe zit het met de coronacijfers in Middelkerke? (op 15.5.2020)
Gemeente
|
Totaal aantal bevestigde besmettingen
|
Per 1000 inwoners
|
Aantal WZC
|
Aantal bedden ROB RVT
|
Aantal zieken- huizen
|
|
Blankenberge
|
51
|
2,50
|
3
|
409 + 239
|
1
|
|
Bredene
|
58
|
3,21
|
3
|
179 + 74
|
-
|
|
De Haan
|
66
|
5,21
|
2
|
241 + 129
|
-
|
|
De Panne
|
34
|
3,04
|
2
|
152 + 85
|
-
|
|
Knokke-Heist
|
157
|
4,74
|
5
|
556 + 354
|
1
|
|
Koksijde
|
76
|
3,47
|
3
|
207 + 100
|
-
|
|
Middelkerke
|
52
|
2,69
|
4
|
373 + 197
|
-
|
|
Nieuwpoort
|
37
|
3,18
|
2
|
229 + 140
|
-
|
|
Oostende
|
270
|
3,78
|
14
|
1312 + 544
|
2
|
|
Bron: https://www.zorg-en-gezondheid.be/sites/default/files/external/Repertorium_burst_def_-_ADRESSEN_WZC-_PROVINCIE_West-Vlaanderen.pdf
Het overgrote deel van de woonzorgcentra (WZC) is ook erkend als RVT ('Rust- en verzorgingstehuis'). Dat wil zeggen dat er in een woonzorgcentrum ook plaatsen beschikbaar zijn voor de opvang van zwaar zorgbehoevende ouderen. Deze plaatsen worden aangeduid als RVT-bedden. Voor deze plaatsen krijgt het woonzorgcentrum een hogere tussenkomst van het RIZIV. De overige opvangplaatsen in een woonzorgcentrum worden door het RIZIV aangeduid met de omschrijving 'bedden Rustoorden voor Bejaarden' (ROB-bedden).
Met mondjesmaat naar het MAC Vanaf 11 mei zijn de publieksdiensten van het gemeentebestuur en het Welzijnshuis opnieuw deels toegankelijk. Uiteraard gelden daar ook de gangbare beschermingsmaatregelen van toegangslimitering en afstand. Het gemeentebestuur vraagt om je enkel voor hoogdringende regelingen te verplaatsen naar het MAC en het Welzijnshuis.
Voor het MAC geldt een maximumcapaciteit van 11 personen. Na het verplicht aanmelden aan het onthaal worden de bezoekers doorverwezen naar de juiste dienst. Enkel de diensten burgerzaken, kas, parkeershop en ruimte en wonen zijn toegankelijk. Dankzij vloerstickers bewaar je een veilige afstand van andere bezoekers. Er is ontsmettingsgel en plexiglas om extra bescherming te bieden. Het MAC is toegankelijk op de gebruikelijke openingsuren: van maandag tot donderdag van 9 tot 12 en van 13 tot 16 u. Op vrijdag van 9 tot 12 u.
De drukste publieksdienst – burgerzaken – biedt heel wat digitale oplossingen. Zo regelt je adreswijzigingen, verschillende attesteringen en uittreksels perfect via mail of via het e-loket. burgerzaken@middelkerke.be of 059 31 30 16.
Ook het Welzijnshuis opent een aantal diensten voor het publiek. De sociale dienst en de diensten thuiszorg en sociale huisvesting ontvangen opnieuw publiek, maar enkel op afspraak en in ruimere lokalen. De loketfuncties worden daarvoor in vier vergaderzalen georganiseerd. Voor een afspraak bel je 059 31 92 10 of mail je welzijnshuis@middelkerke.be .
|