De campagne
Algemeen Campagne voeren om in de gunst van de kiezer te geraken is geen eenvoudige opgave. Brengt dat eigenlijk iets op? Kan men de mensen echt beïnvloeden zodat ze plots geloof gaan hechten aan de (dikwijls valse) en onbetaalbare beloften of aan de toekomstvoorspellingen van de één of andere partij? Er wordt beweerd dat 25% van de kandidaat-kiezers bij de start nog onbeslist is. Zij zouden dus het mikpunt moeten zijn van de campagnevoerders. De politiek bewuste kiezers, stemmen inderdaad met overtuiging op de partij waarvan het programma hen het best bevalt. Ook kiezers die verknocht zijn aan een partij, als familielid van een kandidaat of door dankbaarheid voor een verkregen gunst of om een andere reden, die niet steeds duidelijk is, hebben geen behoefte aan verleidingspogingen.
De sperperiode Drie maanden vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012, startte de sperperiode, op 14 juli dus. Vanaf dan moeten partijen en kandidaten zich aan strikte regels houden. De partijen, de lijsten, de kandidaten en ook derden die voor hen propaganda voeren mogen tijdens die periode:
- Geen geschenken of gadgets verkopen of verspreiden (zoals ballonnen op markten,
)
- Geen commerciële telefooncampagnes voeren
- Geen reclamespots op radio, TV of in de bioscoop uitzenden
- Geen gebruik maken van commerciële reclameborden of affiches
- Geen gebruik maken van niet-commerciële reclameborden of affiches groter dan 4 m²
Borden Een klassiek middel om de aandacht te vestigen op een welbepaalde partij, is het volkleven van borden met gezichten van sympathieke, lachende mensen en hun beloften. Verkiezingsaffiches zijn alle affiches, beeld- en fotografische voorstellingen, vlugschriften, opschriften en plakbriefjes die bestemd zijn voor de verkiezingen. Niet dat alle kandidaten zich daar iets van aantrekken, maar waar mogen er eigenlijk borden geplaatst worden? Volgens artikel 2 van het ontwerpbesluit van de Vlaamse regering, mag dat alleen op de plaatsen die door de gemeentelijke overheden zijn bestemd voor aanplakking of waarvoor de eigenaar of de gebruiksgerechtigde vooraf schriftelijk toelating gegeven heeft. Omdat de gemeentelijke borden te rap gevuld zijn, nemen de meeste partijen hun toevlucht tot het plaatsen van bijkomende borden van 4 m², zoals maximaal toegestaan. Het valt op dat sommige partijen de gemeentelijke borden deze keer enkel gebruikt hebben om er hun lijst met kandidaten op te hangen.
>
Er mogen geen verkiezingsaffiches aangebracht worden op andere goederen, beheerd door openbare besturen, dan de goederen, vermeld in het eerste lid van bovenstaand artikel 2. Dat betekent dus dat de politieke partijen geen gevels, muren of palen op het openbaar domein mogen gebruiken voor verkiezingspubliciteit. Het bord met de drie kandidaat- provincieraadsleden van de Open VLD en het bord van de N-VA in de duinen tegen het Grossettimonument in Westende- bad, staan dus op verboden terrein. Dat is één voorbeeld, er zijn er nog andere. In de strook van 30 meter naast autowegen is het verboden verkiezingsaffiches aan te brengen, borden te plaatsen of op een andere wijze reclame te maken of publiciteit te voeren. Als de regels niet worden nageleefd, kan een gemeentelijke administratieve sanctie of politiestraf worden opgelegd en/of kunnen de kosten voor het opruimen worden doorgerekend. De partij kan eventueel tijdelijk het recht op een dotatie verliezen, de individuele kandidaat kan zijn mandaat tijdelijk of definitief verliezen. Bovendien kan de overtreder bestraft worden met een gevangenisstraf en/of een geldboete. Ik zeg wel kan want er wordt natuurlijk nooit opgetreden. Het op eigen terrein plaatsen van een verkiezingsbord is tijdelijk niet (meer) onderworpen aan de vergunningsplicht, ongeacht waar dit bord wordt geplaatst (artikel 9,5° en 6° B.V.R. 16 juli 2010), bijvoorbeeld in de voortuin of in een veld. Tussen 22 uur en 7 uur is het verboden verkiezingsaffiches aan te brengen, zelfs op plaatsen waar aanplakken overeenkomstig artikel 2 is toegestaan. Op de dag van de verkiezingen geldt dat verbod ook tussen 7 uur en 15 uur. (Art. 3. van het ontwerpbesluit van de Vlaamse regering)
De prijs voor de beste locatie gaat naar LDD. Wie voor hen stemt, mag in de Kiss op iets bijzonders rekenen.
Hoeveel mogen de politici spenderen aan hun veldtocht? Het bedrag dat elke lokale partij mag besteden aan de campagne wordt aan banden gelegd. Dat heeft tot doel ervoor te zorgen dat de ongelijkheid op financieel vlak tussen de partijen en de kandidaten tijdens de verkiezingsperiode zoveel mogelijk wordt uitgevlakt. Aangezien de partij op Vlaams niveau daarvoor als geldschieter optreedt en de ene partij veel rijker is dan de andere, blijft het dus bij een valse bezorgdheid. Hoeveel euro er mag uitgegeven worden, wordt berekend op basis van het aantal kiezers per gemeente. Op dinsdag 4 september (40 dagen voor de verkiezingen) heeft de Vlaamse regering deze maximumbedragen officieel bekendgemaakt. De uitgaven en financiële verbintenissen voor verkiezingspropaganda mogen de hiernavolgende maximumbedragen niet overschrijden. Een politieke partij in Vlaanderen, die een gemeenschappelijk volgnummer en een beschermde lijstnaam heeft, mag niet meer dan 372.000 euro uitgeven. Dit bedrag wordt verminderd tot 340.000 voor die politieke partijen die niet meer dan 50 lijsten hebben. Voor Middelkerke is het bedrag dat een lijst mag uitgeven, vastgelegd op basis van 15.838 ingeschreven kiezers. (20 kiezers van binnen de Europese unie (op 286 mogelijke, dus 6,99%) en 1 kiezer van buiten de Europese unie (op 62 mogelijke of 1,62%).
Het maximaal toegelaten bedrag voor een lijst is 16.938 euro. Een individuele kandidaat mag maximaal 1.267,01 euro uitgeven. De kandidaten die opkomen voor de provincie hebben recht op 5.831,81 euro. Dat bedrag mag NIET gecumuleerd worden als hij/zij ook kandidaat is voor de gemeente.
Al die bedragen vind ik schandalig hoog.
Huis aan huis bezoeken Eén maand voor de verkiezingen begint het dan
De kandidaten begeven zich op pad. Sommige bezoeken dan nogmaals de wijken waar ze zes jaar geleden voor het laatst geweest zijn. Of je het nu wilt of niet, jouw brievenbus wordt opgevuld met folders. Iedereen weet dat zon kleurenfolder stukken van mensen kost. De meeste bestemmelingen beweren dat ze die onmiddellijk in de vuilnisbak kieperen. Sommige politici in functie of in spe steken zelfs een briefje onder de deur om hun passage te melden. Aanbellen doen ze niet en toch beweren ze dat ze je niet thuis vonden. Ik lees de folders wel en bewaar ze ook. Het Progressief kartel doet zoiets niet uit respect voor onze privacy. Met een foldertje Geen gezeur aan je deur werd ons dat duidelijk gemaakt. Wie dit wenst kan een kopstuk van de partij uitnodigen die dan al te graag naar opmerkingen, vragen en voorstellen wil luisteren. De programmas gelijken allemaal op elkaar en op deze van zes jaar eerder. De gebruikte teksten op de affiches zijn meestal nietszeggend en niet zeer origineel. Ziehier wat ik allemaal gelezen heb:
Open VLD Lokaal een sterk sociaal verhaal (Lucien Niville, ook reeds in 2006) Met kennis van zaken (Landuyt) Positief denken en Wie positief denkt, trekt positieve dingen aan Positief verder (Opstaele) Blauwe Linda + "Er terug keihard tegenaan" (Linda Feys-Opstaele) Actief op vele vlakken (Annys) Steeds paraat en mens zijn voor iedereen (Loosbergh-Viaene) Met goeie moed de toekomst tegemoet! (An Coulier) Fier op Middelkerke (Eddy Viaene) Positieve wilskracht (Natacha Lejaeghere) Ervaring = waarborg (Devey) Ik spring voor jou in de bres (Inge Demoen) Ga je met mij mee? (Inge Demoen) Ik ga ervoor (Inge Demoen) Gewoon Lisette (Lisette Maurau-Jonckheere) "Uw stem voor de toekomst" (Tom Lingier)
CD&V Sterk team voor Middelkerke Recht door zee (Liliane Dewulf) Wakker worden! (Tom Houthoofdt) Geen woorden maar daden (André Mollet)
LDD Wij houden onze wafel niet! Gezond verstand We doen wat we zeggen (familie Dedecker) Uw bekommernis is ook de mijne (Bianca Ryckewaert) Puur bestuur (Rosalie Verlinde) Kennis en Inzet (Henk Dierendonck) Nu laat IK mijn tanden zien (Lieve Landuyt) Eén stap vooruit (Wim Landuyt) Ik durf
en jij? (Sandra Vandenbussche) Durven veranderen of blijven stilstaan (Hendrik Dilien) VIJF VOOR! Laat het geen vijf na worden (Diego Demarcke) Met uw stem werken we samen aan een mooie toekomst (Guy Steelant) Een politicus denkt aan de volgende verkiezingen. Ik denk aan de volgende generatie (Eddy Van Muysewinkel)
N-VA De verandering begint in Middelkerke (N-VA) Uw zaak, onze taak
Progressief Kartel Uw stem, onze Inzet
Volgens mij gaat de prijs voor de beste alweer naar de LDD met Wij houden onze wafel niet. Tweede wordt Nu laat IK mijn tanden zien en derde Blauwe Linda
Ziehier hoeveel folders ik in mijn bus kreeg: (in 2006/ in 2012)(afgesloten op zaterdag 13/10)
|
Open VLD
|
CD&V
|
VB
|
Progr
Kart
|
N-VA
|
LDD
|
Algemene
|
5/2
|
8/5
|
3/2
|
6/5
|
-/3
|
-/4
|
|
Individuele
|
18/16
|
12/10
|
3/-
|
3/-
|
-/1
|
-/3
|
|
Persoonlijke brief
|
-/2
|
-/1
|
-/1
|
|
|
|
|
Vóór ik de telling uitvoerde, had ik de indruk dat er dit jaar veel meer folders waren dan anders. Dat blijkt dus niet het geval te zijn.
Wie voerde de grootste/ duurste campagne? Middelkerke zag blauw van de panelen. Is dat alweer een indruk van mij of zijn er werkelijk nog nooit zoveel geweest? Daarvoor heeft waarschijnlijk de opkomst van de lijst Dedecker gezorgd. Zo was Meer blauw op straat nu ook weer niet bedoeld. Gelukkig was er veel oranje bij. De drie lijstduwers van de VLD, Lingier, Spaey en Vandekerckhove doken deze keer als eerste op. Ook Dirk Galle en Janna Opstaele en Carine Dejonghe, met hun borden op maximaal toegestane grootte en reuzengrote fotos waren er vroeg bij. Dat geldt eveneens voor de CD&V met het duo Liliane Dewulf Linda Cobbaert. Ik heb mij al de vraag gesteld of je een bord vroeg of laat moet plaatsen. Is het niet beter om te wachten tot vlak voor de verkiezingen om de velden, huizen, bouwwerken en straten vol te zetten?
En nog een vraag! Hoe slagen al die kandidaten er toch in om minder dan 1.267 euro uit te geven? Hebben zij dan zon goedkope houtleverancier, zon goedkope timmerman en zon goedkope drukker?
Het progressief kartel is (of zou moeten zijn) een fervent tegenstander van de verkiezingspollutie. Toch deden ze goed mee, weliswaar minder dan de andere, maar hun driemanschap of hoe moet je twee mannen en één vrouw noemen, staat toch ook hier en daar tussen de vele borden.
Het Vlaams Belang beperkte zich als enige tot de officiële aanplakborden van de gemeente.
Rol van de media Zowel De Zeewacht als Tips als De Zondagskrant als De Streekkrant nemen verkiezingsreclame op in hun edities. Vlaams Belang maakte dankbaar gebruik van de verkregen ruimte die hen in veel andere media niet gegund wordt. Open VLD publiceerde zijn lijst met daarbij wat pluimen op eigen hoed op volledige bladzijden in Tips en in De Streekkrant. Ligt het dan toch echt in hun aard om de euros te laten rollen?
Dedecker versus Rommel-Opstaele op Focus In de aanloop naar de verkiezingen van 14 oktober 2012 organiseerde de West-Vlaamse zender Focus debatten tussen twee politici van enkele specifieke gemeenten, waarvan Middelkerke er dus één blijkt te zijn en dus traden Janna Rommel-Opstaele en Jean-Marie Dedecker op 1 oktober 2012 tegen elkaar in het strijdperk. Het onderwerp was citymarketing. Citymarketing, regiomarketing of meer in het algemeen plaatsmarketing heeft tot doel de aantrekkelijkheid van een plaats of regio te verhogen om er te wonen, werken of recreëren. In het verlengde hiervan wil men een passend imago voor de plaats of regio creëren of het bestaande imago verbeteren. Het uiteindelijke resultaat is een grotere economische en sociaal-culturele activiteit.
>
Zoals we allemaal weten is Middelkerke een badplaats met enorm veel tweedeverblijvers, overvol in de zomer, maar minder bevolkt daarbuiten. De vrouwelijke moderator (moderatrice staat niet in het groen boekje) gaf als inleiding zelf al haar eigenwijze mening ten beste: De gemeente zet niet specifiek in op een bepaald imago. Waar omliggende gemeenten inzetten op een iets chiquer segment, op cultuur of op watersport is het imago van Middelkerke minder uitgesproken. Ze wilde van beide tegenstanders weten of dat moet veranderen of niet. Janna vond natuurlijk het imago voldoende, na twaalf jaar bestuur. Jean-Marie voerde aan dat er niets kenmerkend is aan Middelkerke: aan de eerste rotonde die je tegenkomt, staat er een paardenvisser. Je denkt dat je in Oostduinkerke bent. Nieuwpoort heeft zijn jachthaven,Oostende is een stad, maar Middelkerke? Janna deed toen een poging om dat te weerleggen met het opsommen van de vele organisaties in de gemeente: wielerwedstrijden, champagneweekend, culturele activiteiten, .. maar tegelijk noemde ze onze badplaats een oord van rust, met een rustige dijk, een rustig strand, enz
Het was wat zwak als repliek en dus weinig overtuigend. Alsof dat nog nodig was, wees Dedecker er Opstaele op dat onze gemeente ook een hinterland heeft, de polders met veel troeven! Waarom maakt men van Leffinge geen rustplaats? Maar neen, men breekt er Het Schippershuis af en vervangt het door appartementen. Voor de burgemeester, voegde hij eraan toe.
Toen het terugbrengen naar nul van de aanvullende personenbelasting ter sprake kwam, zei Janna dat er geld nodig is om een gemeente te besturen. Dedecker voerde daartegen aan dat alleen reeds de niet-verspilling in de laatste drie maanden (800.000 e) voor (nutteloze) ondergrondse parking ontwerper en 200.000 euro voor de bloempotten op de markt dat verlies reeds zouden gecompenseerd hebben. Ja maar, repliceerde Janna, dat was voor 50% gesubsidieerd waarop Dedecker het punt afsloot met dat is ook belastingsgeld. Dat zeg ik nu al jaren!
De moderatrice, die het er verder niet slecht van afbracht, wilde ook nog weten of Janna en Jean-Marie na 14 oktober nog door één deur zullen kunnen. Janna vindt van wel, het zal wel moeten en het zal wel lukken, want wij kijken maar naar de eigen partij en zijn niet tegen een partij. De vraag of er geen voorakkoord bestaat tussen beide, wuifde JM weg met wij sluiten geen voorakkoorden.
Wie was nu de overwinnaar van het debat? Janna was wat onrustig en Jean-Marie autoritair maar een overwinnaar heb ik niet gezien. Daarvoor was dit debat te kort en te braaf en had het te weinig inhoud.
Jean-Marie Dedecker, die (te) vaak beweert dat hij te weinig met zijn kop op TV komt, mocht dan in het lang en in het breed zijn boek Eén tegen allen, dat op 8 oktober verschijnt, promoten. Of dat toeval is, zo acht dagen voor de verkiezingen, wilde de moderator weten. Jean-Marie ontkende dat natuurlijk, want ik ben Bart Dewever niet, mijn uitgever heeft die datum gekozen en extra stemmen zal mij dat niet opbrengen, eerder verlies. Hoe zeggen wij dat? Maak dat de kraaien wijs, Jean-Marie!. In het boek gaat het volgens hem niet uitsluitend over zijn politieke carrière, maar over zijn jeugd in Lombardsijde en de judo. Natuurlijk wordt ook zijn Oostendse periode behandeld, waarin hij twaalf jaar deel uitmaakte van de gemeenteraad en daarin praktijken aanklaagde. Er staan ook nog een aantal nieuwigheden in, die niet in de Keizer van Oostende voorkomen.
>
De Stem van Vlaanderen De Stem van Vlaanderen is een initiatief van VTM en Het Nieuwsblad. Per gemeente werden door de redactie een aantal vragen opgesteld. Alle lijsttrekkers werden online uitgenodigd om deze te beantwoorden en een foto op te laden. Deze antwoorden en de gebruikte fotos vallen niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie. Gebruikers kunnen hun antwoorden vergelijken met de lijsttrekkers die hebben deelgenomen. Je kunt eraan deelnemen op http://destemvanvlaanderen.vtm.be/svv2012/ Ik heb dat gedaan! Mijn antwoorden werden online vergeleken met deze van de zes Middelkerkse lijsttrekkers en wat krijg ik als antwoord? Jouw antwoorden benaderen het dichtst die van Dirk Gilliaert.
>
Daar zitten natuurlijk wel enkele dwaze vragen bij, die de kiezers niet laten uitkomen bij de lijsttrekker van de partij waarvoor hij zal stemmen. Enkele voorbeelden: Besparen op dienstverlening en gemeentebelastingen laten dalen, kan gerust en beter allebei gebeuren. Een burgemeester kan best veel aanwezig zijn in de gemeente en toch onze belangen verdedigen in Brussel. Er zijn nog andere alternatieven voor Investeren in grote infrastructuur projecten dan Investeren in wijk- en buurtfeesten
>
De bovenstaande vragen werden ook gebruikt bij een IVOX enquête, besteld door Het Nieuwsblad, samen met VTM. Ziehier de resultaten voor Vlaanderen:
Nieuwe zones 30 km nodig: 36% Meer cameras nodig op onveilige plekken: 85% Autovrije centra moeten er komen: 54% Lawaai van spelende kinderen is nooit overlast: 76% Meer regels en boetes voor overlast: 74% Meer geld voor buurt- en wijkfeesten: 65% Tevreden over netheid van gemeente: 60% Meer ruimte voor groen en ontspanning eerder dan voor bedrijventerreinen: 73% Verkiezen landelijk karakter gemeenten boven extra woonkavels: 79% Overlast van nachtwinkels dient aangepakt: 67%
Ik wilde eigenlijk de antwoorden van onze politici eens toetsen aan het resultaat voor Vlaanderen, maar bij nadere studie vond ik dat dit geen zin heeft: de gemeenten verschillen van elkaar (netheid, zones 30, aantal beschikbare woningen, overlast, aantal reeds geplaatste cameras, bedrijventerreinen,
Vooral het verschil tussen de kustgemeenten en de andere is te belangrijk. Sommige lokale vragen passen niet voor Vlaanderen (Leopoldlaan,
)
Geschreven pers Op vrijdag 28 september 2012 kon men bij Het Nieuwsblad een bijlage vinden, opgemaakt door de politieke redactie van de krant, met de naam Wie volgt hen op? Aan alle gemeenten rondom ons en aan de onze natuurlijk ook, werd een bladzijde gewijd waarin de zes lijsttrekkers hun mening gaven. Ziehier het resultaat voor Middelkerke: In een inleiding, De factor Dedecker genoemd, wordt voorspeld dat de verkiezingen in Middelkerke spannend zullen zijn door de terugkeer van Jean-Marie naar zijn heimat en door de opkomst van de N-VA. Er wordt ook onthuld dat de huidige coalitie tussen Open VLD en Progressief kartel geen huwelijk is dat over rozen loopt. In de aanloop naar die verkiezingen zouden die twee partijen hun kritiek op elkaar niet sparen en dus wordt vermoed dat een verlenging van deze coalitie er wellicht niet meer zal inzitten. Het blad vermeldt enkele in het oog springende projecten (marktplein, doortocht deelgemeenten, nieuwe fietspaden) maar laat de kritiek tegenover dat plein toch niet achterwege. Verder is er ook nog sprake over de teloorgang van het Bouwkundig Erfgoed die regelmatig op de korrel genomen werd door het Progressief kartel. Er zou een voorakkoord bestaan tussen Open VLD en CD&V!!! Schouppe heeft dus toch gelijk!
>
Lijsttrekkersdebat Op vrijdag 5 oktober om 19 uur gingen de zes lijsttrekkers van de politieke partijen die op 14 oktober strijden voor de gunst van de kiezer, in CC De Branding in debat met elkaar. Volgens de aankondiging daarvoor, zou de verkiezingsstrijd in Middelkerke op het scherp van de snee gevoerd worden, wat ongetwijfeld voor een geanimeerd debat zou zorgen. De verzamelde Middelkerkse pers - Georges Keters, Paul Bruneel, Heidi Depoover, Ludo Coulier en Dany Van Loo brachten dus de lijsttrekkers Janna Rommel-Opstaele (Open VLD), Danny Vanden Broucke (N-VA), Geert Verdonck (Progressief Kartel), Dirk Gilliaert (CD&V), Alfons Deley (Vlaams Belang) en Jean-Marie Dedecker bijeen voor een debat over hun programma, de heikele punten en de belangrijke thema's die aan de orde zijn in de badplaats. Het debat werd gemodereerd door Stefaan Kerker, journalist bij Focus-WTV.
Zon 350 à 400 belangstellenden, waarvan een 50-tal zelfs geen zitplaats meer hadden gevonden, waren gekomen om hun favorieten aan te moedigen. Ik schrijf favorieten omdat ik denk dat de overgrote meerderheid van hen reeds lang beslist heeft aan wie ze hun stem zullen geven op 14 oktober. Zoals voor de aanplakborden, borden en alle andere overtuigingsmiddelen kan men zich dus afvragen welke het nut is van zon debatavond. Niet dat de zes lijsttrekkers iets nieuw vertelden of blijk gaven van een bijzondere dossierkennis, maar het blijft toch interessant om ze eens aan het werk te zien en te horen. De toegepaste formule laat niet toe om diep in te gaan op sommige onderwerpen en de beschikbare tijd laat, hoewel het debat bijna drie uur duurde, niet toe alle problemen aan te kaarten. Ik ga hier dan ook niet vermelden wat de ene en de andere lijsttrekker naar voren bracht, maar de Open VLD die twaalf jaar over de gemeente heerste, werd niet enkel door de oppositie en de nieuwkomers LDD en N-VA, maar ook door de coalitiepartner Progressief kartel in hoofdzaak verweten een totaal gebrek aan visie vertoond te hebben. Beleidplannen, Uit te voeren studie, en Toekomstvisie waren dan ook de meest gehoorde woorden in de loop van de avond. Het was haast ontroerend te horen hoe alle partijen met allerlei nieuwigheden nog meer volk en nog meer autos naar Middelkerke willen lokken. Maar ja, ze durven niet anders, zeker? Toch wil ik niet nalaten twee speciale punten te vermelden. Het eerste is het zoveelste bewijs van de verspilzucht van Michel, Janna, Carine, Johnny en Co. De jaarlijkse zomerhit zou in 2012 de ronde som van 250.000 euro gekost hebben. En dat voor één weekend!!! Dedecker haalde er zelfs een betrokken gemeenteambtenaar bij om enkele van zijn collegas, die het cijfer betwistten, de mond te snoeren. Het tweede punt kwam boven water toen de moderator bevestiging vroeg voor het gerucht dat de Open VLD en de CD&V een voorakkoord zouden gesloten hebben. Dat werd eerst wat onhandig ontkend, maar toen kwam schepen Verdonck met de hoofdschotel van de avond. Zijn collega schepen Maesen zou door de CD&V gepolst zijn naar zijn bereidheid om ingeval van onvoldoende zetels voor de beide partijen, over te lopen naar hun partij. Nooit gehoord en schandalig waren de termen die iedereen in de mond nam om dergelijk gedrag ten zeerste af te keuren. Sommige vonden zelfs dat de kiezers via een folder in de bus daarvan op de hoogte moeten gesteld worden. Ziehier reeds een voorsmaakje van de toekomstige samenwerking.
>
Jullie zullen, tenslotte, wel willen weten wie de overwinnaar van de avond was? Voor mij was dat schepen Verdonck. Hij maakte natuurlijk van dichtbij mee wat de blauwe partij allemaal uitspookte en hij spaarde zijn kritiek niet. De samenwerking tussen beide coalitiepartners moet niet altijd van een leien dakje gelopen zijn. Het belangrijkste verwijt van Geert ging over gebrek aan luisterbereidheid naar de noden en verwijten van de inwoners. De Open VLD zou klachten wel eens afgewimpeld hebben met als ze dat willen veranderen, dan moeten ze maar zelf aan politiek doen. De blauwe bestuurders zouden soms ook niet teruggedeinsd hebben om vervelende documenten op een onbekende plaats te begraven. De grote verliezer was Janna. In de cafetaria heb ik achteraf op zeer korte tijd enkele keren gehoord wat heeft de Open VLD toch bezield om haar als lijsttrekker aan te duiden? Zij was inderdaad niet opgewassen tegen Verdonck, maar vooral niet tegen Jean-Marie Dedecker die haar volledig domineerde, vooral met zijn klassiek tikje op haar arm.. Zij had waarschijnlijk, mits wat meer inzet en overtuigingskracht, verschillende aanvallen kunnen ontzenuwen, maar het kwam er maar niet uit. Nu was (licht) gejouw en gelach vaak haar lot. Dedecker weet natuurlijk best hoe hij een publiek op zijn hand kan krijgen. Hij spreekt wel overtuigend en zijn totaal nieuwe voorstellen schenen het publiek wel te bevallen, maar bij mij blijft de twijfel hoe hij ons belastingsgeld, dat hij nu schijnbaar zo koestert, zal besteden. Zijn oplossingen gelijken volgens mij verdacht veel op grote luxeprojecten. Dirk Gilliaert heeft mij een betere indruk gegeven dan ik verwachtte. Door zijn uitschuiver in verband met Lode Maesen verloor hij natuurlijk alle geloofwaardigheid. Vanden Broucke liet maar een flauwe indruk. Hij werd enkele keren niet ernstig genomen door het publiek en mede door het feit dat hij en Dedecker naast elkaar zaten en vaak hetzelfde vertelden, leek het wel of zij al een voorakkoord hadden. Dat zou natuurlijk iedereen verwonderen na de massa-overloop van N-VA naar LDD, maar goed, in politics, you never know. Als ze daarmee de blauwen buitenspel zouden kunnen zetten! Fons Deley van Vlaams Belang gaf enkele gevatte antwoorden, maar werd ook enkele keren genegeerd, misschien omdat zijn arm te weinig de hoogte inging, maar ook omdat zijn partij niet in aanmerking zou komen voor een akkoord. Deley vroeg zich terecht af waarom eigenlijk niemand met hem wil samenwerken.
Besluit De strijd in Middelkerke belooft dus inderdaad spannend te worden. Ik vrees nochtans dat er weinig zal veranderen. De Open VLD zal waarschijnlijk wel enkele zetels verliezen en de CD&V misschien ook, maar samen zullen zij vermoedelijk wel sterk genoeg blijven om een meerderheid van verliezers te vormen. Ja, de wil van de kiezer!!!! Aangezien dit mijn laatste blogartikel is vóór de verkiezingen tenzij zich iets sensationeels voordoet, wil ik jullie dan ook toevertrouwen hoe ongelukkig ik daarover ben. Zal er dan weer niets veranderen? Ik hoop van ganser harte dat ik het bij het verkeerde eind heb.
Bronnen http://abb.vlaanderenkiest.be/sites/default/files/20120830%20Bericht_Maximumbedragen_JW.pdf Het Nieuwsblad van 28.9.2012speciale bijlage Wie volgt hen op? http://www.focus-wtv.tv/video/studiogesprek-dedecker-rommel-opstaele-over-citymarketing
Hebben jullie al gestemd? Aan al diegene die nog niet deelnamen aan mijn peiling: mag ik vragen jullie stem te willen uitbrengen in de linkse kolom van deze blog? Met mijn beste dank bij voorbaat. Vriendelijke groeten. Stammer.
|