Middelkerke: Wie gebruikt de beste troeven om de kiezer te verleiden op 14.10.2012?
De campagne
Algemeen Campagne voeren om in de gunst van de kiezer te geraken is geen eenvoudige opgave. Brengt dat eigenlijk iets op? Kan men de mensen echt beïnvloeden zodat ze plots geloof gaan hechten aan de (dikwijls valse) en onbetaalbare beloften of aan de toekomstvoorspellingen van de één of andere partij? Er wordt beweerd dat 25% van de kandidaat-kiezers bij de start nog onbeslist is. Zij zouden dus het mikpunt moeten zijn van de campagnevoerders. De politiek bewuste kiezers, stemmen inderdaad met overtuiging op de partij waarvan het programma hen het best bevalt. Ook kiezers die verknocht zijn aan een partij, als familielid van een kandidaat of door dankbaarheid voor een verkregen gunst of om een andere reden, die niet steeds duidelijk is, hebben geen behoefte aan verleidingspogingen.
De sperperiode Drie maanden vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012, startte de sperperiode, op 14 juli dus. Vanaf dan moeten partijen en kandidaten zich aan strikte regels houden. De partijen, de lijsten, de kandidaten en ook derden die voor hen propaganda voeren mogen tijdens die periode:
Geen geschenken of gadgets verkopen of verspreiden (zoals ballonnen op markten, )
Geen commerciële telefooncampagnes voeren
Geen reclamespots op radio, TV of in de bioscoop uitzenden
Geen gebruik maken van commerciële reclameborden of affiches
Geen gebruik maken van niet-commerciële reclameborden of affiches groter dan 4 m²
Borden Een klassiek middel om de aandacht te vestigen op een welbepaalde partij, is het volkleven van borden met gezichten van sympathieke, lachende mensen en hun beloften. Verkiezingsaffiches zijn alle affiches, beeld- en fotografische voorstellingen, vlugschriften, opschriften en plakbriefjes die bestemd zijn voor de verkiezingen. Niet dat alle kandidaten zich daar iets van aantrekken, maar waar mogen er eigenlijk borden geplaatst worden? Volgens artikel 2 van het ontwerpbesluit van de Vlaamse regering, mag dat alleen op de plaatsen die door de gemeentelijke overheden zijn bestemd voor aanplakking of waarvoor de eigenaar of de gebruiksgerechtigde vooraf schriftelijk toelating gegeven heeft. Omdat de gemeentelijke borden te rap gevuld zijn, nemen de meeste partijen hun toevlucht tot het plaatsen van bijkomende borden van 4 m², zoals maximaal toegestaan. Het valt op dat sommige partijen de gemeentelijke borden deze keer enkel gebruikt hebben om er hun lijst met kandidaten op te hangen.
>
Er mogen geen verkiezingsaffiches aangebracht worden op andere goederen, beheerd door openbare besturen, dan de goederen, vermeld in het eerste lid van bovenstaand artikel 2. Dat betekent dus dat de politieke partijen geen gevels, muren of palen op het openbaar domein mogen gebruiken voor verkiezingspubliciteit. Het bord met de drie kandidaat- provincieraadsleden van de Open VLD en het bord van de N-VA in de duinen tegen het Grossettimonument in Westende- bad, staan dus op verboden terrein. Dat is één voorbeeld, er zijn er nog andere. In de strook van 30 meter naast autowegen is het verboden verkiezingsaffiches aan te brengen, borden te plaatsen of op een andere wijze reclame te maken of publiciteit te voeren. Als de regels niet worden nageleefd, kan een gemeentelijke administratieve sanctie of politiestraf worden opgelegd en/of kunnen de kosten voor het opruimen worden doorgerekend. De partij kan eventueel tijdelijk het recht op een dotatie verliezen, de individuele kandidaat kan zijn mandaat tijdelijk of definitief verliezen. Bovendien kan de overtreder bestraft worden met een gevangenisstraf en/of een geldboete. Ik zeg wel kan want er wordt natuurlijk nooit opgetreden. Het op eigen terrein plaatsen van een verkiezingsbord is tijdelijk niet (meer) onderworpen aan de vergunningsplicht, ongeacht waar dit bord wordt geplaatst (artikel 9,5° en 6° B.V.R. 16 juli 2010), bijvoorbeeld in de voortuin of in een veld. Tussen 22 uur en 7 uur is het verboden verkiezingsaffiches aan te brengen, zelfs op plaatsen waar aanplakken overeenkomstig artikel 2 is toegestaan. Op de dag van de verkiezingen geldt dat verbod ook tussen 7 uur en 15 uur. (Art. 3. van het ontwerpbesluit van de Vlaamse regering)
De prijs voor de beste locatie gaat naar LDD. Wie voor hen stemt, mag in de Kiss op iets bijzonders rekenen.
Hoeveel mogen de politici spenderen aan hun veldtocht? Het bedrag dat elke lokale partij mag besteden aan de campagne wordt aan banden gelegd. Dat heeft tot doel ervoor te zorgen dat de ongelijkheid op financieel vlak tussen de partijen en de kandidaten tijdens de verkiezingsperiode zoveel mogelijk wordt uitgevlakt. Aangezien de partij op Vlaams niveau daarvoor als geldschieter optreedt en de ene partij veel rijker is dan de andere, blijft het dus bij een valse bezorgdheid. Hoeveel euro er mag uitgegeven worden, wordt berekend op basis van het aantal kiezers per gemeente. Op dinsdag 4 september (40 dagen voor de verkiezingen) heeft de Vlaamse regering deze maximumbedragen officieel bekendgemaakt. De uitgaven en financiële verbintenissen voor verkiezingspropaganda mogen de hiernavolgende maximumbedragen niet overschrijden. Een politieke partij in Vlaanderen, die een gemeenschappelijk volgnummer en een beschermde lijstnaam heeft, mag niet meer dan 372.000 euro uitgeven. Dit bedrag wordt verminderd tot 340.000 voor die politieke partijen die niet meer dan 50 lijsten hebben. Voor Middelkerke is het bedrag dat een lijst mag uitgeven, vastgelegd op basis van 15.838 ingeschreven kiezers. (20 kiezers van binnen de Europese unie (op 286 mogelijke, dus 6,99%) en 1 kiezer van buiten de Europese unie (op 62 mogelijke of 1,62%).
Het maximaal toegelaten bedrag voor een lijst is 16.938 euro. Een individuele kandidaat mag maximaal 1.267,01 euro uitgeven. De kandidaten die opkomen voor de provincie hebben recht op 5.831,81 euro. Dat bedrag mag NIET gecumuleerd worden als hij/zij ook kandidaat is voor de gemeente.
Al die bedragen vind ik schandalig hoog.
Huis aan huis bezoeken Eén maand voor de verkiezingen begint het dan De kandidaten begeven zich op pad. Sommige bezoeken dan nogmaals de wijken waar ze zes jaar geleden voor het laatst geweest zijn. Of je het nu wilt of niet, jouw brievenbus wordt opgevuld met folders. Iedereen weet dat zon kleurenfolder stukken van mensen kost. De meeste bestemmelingen beweren dat ze die onmiddellijk in de vuilnisbak kieperen. Sommige politici in functie of in spe steken zelfs een briefje onder de deur om hun passage te melden. Aanbellen doen ze niet en toch beweren ze dat ze je niet thuis vonden. Ik lees de folders wel en bewaar ze ook. Het Progressief kartel doet zoiets niet uit respect voor onze privacy. Met een foldertje Geen gezeur aan je deur werd ons dat duidelijk gemaakt. Wie dit wenst kan een kopstuk van de partij uitnodigen die dan al te graag naar opmerkingen, vragen en voorstellen wil luisteren. De programmas gelijken allemaal op elkaar en op deze van zes jaar eerder. De gebruikte teksten op de affiches zijn meestal nietszeggend en niet zeer origineel. Ziehier wat ik allemaal gelezen heb:
Open VLD Lokaal een sterk sociaal verhaal (Lucien Niville, ook reeds in 2006) Met kennis van zaken (Landuyt) Positief denken en Wie positief denkt, trekt positieve dingen aan Positief verder (Opstaele) Blauwe Linda + "Er terug keihard tegenaan" (Linda Feys-Opstaele) Actief op vele vlakken (Annys) Steeds paraat en mens zijn voor iedereen (Loosbergh-Viaene) Met goeie moed de toekomst tegemoet! (An Coulier) Fier op Middelkerke (Eddy Viaene) Positieve wilskracht (Natacha Lejaeghere) Ervaring = waarborg (Devey) Ik spring voor jou in de bres (Inge Demoen) Ga je met mij mee? (Inge Demoen) Ik ga ervoor (Inge Demoen) Gewoon Lisette (Lisette Maurau-Jonckheere) "Uw stem voor de toekomst" (Tom Lingier)
CD&V Sterk team voor Middelkerke Recht door zee (Liliane Dewulf) Wakker worden! (Tom Houthoofdt) Geen woorden maar daden (André Mollet)
LDD Wij houden onze wafel niet! Gezond verstand We doen wat we zeggen (familie Dedecker) Uw bekommernis is ook de mijne (Bianca Ryckewaert) Puur bestuur (Rosalie Verlinde) Kennis en Inzet (Henk Dierendonck) Nu laat IK mijn tanden zien (Lieve Landuyt) Eén stap vooruit (Wim Landuyt) Ik durf en jij? (Sandra Vandenbussche) Durven veranderen of blijven stilstaan (Hendrik Dilien) VIJF VOOR! Laat het geen vijf na worden (Diego Demarcke) Met uw stem werken we samen aan een mooie toekomst (Guy Steelant) Een politicus denkt aan de volgende verkiezingen. Ik denk aan de volgende generatie (Eddy Van Muysewinkel)
Volgens mij gaat de prijs voor de beste alweer naar de LDD met Wij houden onze wafel niet. Tweede wordt Nu laat IK mijn tanden zien en derde Blauwe Linda
Ziehier hoeveel folders ik in mijn bus kreeg: (in 2006/ in 2012)(afgesloten op zaterdag 13/10)
Open VLD
CD&V
VB
Progr
Kart
N-VA
LDD
Algemene
5/2
8/5
3/2
6/5
-/3
-/4
Individuele
18/16
12/10
3/-
3/-
-/1
-/3
Persoonlijke brief
-/2
-/1
-/1
Vóór ik de telling uitvoerde, had ik de indruk dat er dit jaar veel meer folders waren dan anders. Dat blijkt dus niet het geval te zijn.
Wie voerde de grootste/ duurste campagne? Middelkerke zag blauw van de panelen. Is dat alweer een indruk van mij of zijn er werkelijk nog nooit zoveel geweest? Daarvoor heeft waarschijnlijk de opkomst van de lijst Dedecker gezorgd. Zo was Meer blauw op straat nu ook weer niet bedoeld. Gelukkig was er veel oranje bij. De drie lijstduwers van de VLD, Lingier, Spaey en Vandekerckhove doken deze keer als eerste op. Ook Dirk Galle en Janna Opstaele en Carine Dejonghe, met hun borden op maximaal toegestane grootte en reuzengrote fotos waren er vroeg bij. Dat geldt eveneens voor de CD&V met het duo Liliane Dewulf Linda Cobbaert. Ik heb mij al de vraag gesteld of je een bord vroeg of laat moet plaatsen. Is het niet beter om te wachten tot vlak voor de verkiezingen om de velden, huizen, bouwwerken en straten vol te zetten?
En nog een vraag! Hoe slagen al die kandidaten er toch in om minder dan 1.267 euro uit te geven? Hebben zij dan zon goedkope houtleverancier, zon goedkope timmerman en zon goedkope drukker?
Het progressief kartel is (of zou moeten zijn) een fervent tegenstander van de verkiezingspollutie. Toch deden ze goed mee, weliswaar minder dan de andere, maar hun driemanschap of hoe moet je twee mannen en één vrouw noemen, staat toch ook hier en daar tussen de vele borden.
Het Vlaams Belang beperkte zich als enige tot de officiële aanplakborden van de gemeente.
Rol van de media Zowel De Zeewacht als Tips als De Zondagskrant als De Streekkrant nemen verkiezingsreclame op in hun edities. Vlaams Belang maakte dankbaar gebruik van de verkregen ruimte die hen in veel andere media niet gegund wordt. Open VLD publiceerde zijn lijst met daarbij wat pluimen op eigen hoed op volledige bladzijden in Tips en in De Streekkrant. Ligt het dan toch echt in hun aard om de euros te laten rollen?
Dedecker versus Rommel-Opstaele op Focus In de aanloop naar de verkiezingen van 14 oktober 2012 organiseerde de West-Vlaamse zender Focus debatten tussen twee politici van enkele specifieke gemeenten, waarvan Middelkerke er dus één blijkt te zijn en dus traden Janna Rommel-Opstaele en Jean-Marie Dedecker op 1 oktober 2012 tegen elkaar in het strijdperk. Het onderwerp was citymarketing. Citymarketing, regiomarketing of meer in het algemeen plaatsmarketing heeft tot doel de aantrekkelijkheid van een plaats of regio te verhogen om er te wonen, werken of recreëren. In het verlengde hiervan wil men een passend imago voor de plaats of regio creëren of het bestaande imago verbeteren. Het uiteindelijke resultaat is een grotere economische en sociaal-culturele activiteit.
>
Zoals we allemaal weten is Middelkerke een badplaats met enorm veel tweedeverblijvers, overvol in de zomer, maar minder bevolkt daarbuiten. De vrouwelijke moderator (moderatrice staat niet in het groen boekje) gaf als inleiding zelf al haar eigenwijze mening ten beste: De gemeente zet niet specifiek in op een bepaald imago. Waar omliggende gemeenten inzetten op een iets chiquer segment, op cultuur of op watersport is het imago van Middelkerke minder uitgesproken. Ze wilde van beide tegenstanders weten of dat moet veranderen of niet. Janna vond natuurlijk het imago voldoende, na twaalf jaar bestuur. Jean-Marie voerde aan dat er niets kenmerkend is aan Middelkerke: aan de eerste rotonde die je tegenkomt, staat er een paardenvisser. Je denkt dat je in Oostduinkerke bent.Nieuwpoort heeft zijn jachthaven,Oostende is een stad, maar Middelkerke? Janna deed toen een poging om dat te weerleggen met het opsommen van de vele organisaties in de gemeente: wielerwedstrijden, champagneweekend, culturele activiteiten, .. maar tegelijk noemde ze onze badplaats een oord van rust, met een rustige dijk, een rustig strand, enz Het was wat zwak als repliek en dus weinig overtuigend. Alsof dat nog nodig was, wees Dedecker er Opstaele op dat onze gemeente ook een hinterland heeft, de polders met veel troeven! Waarom maakt men van Leffinge geen rustplaats? Maar neen, men breekt er Het Schippershuis af en vervangt het door appartementen. Voor de burgemeester, voegde hij eraan toe.
Toen het terugbrengen naar nul van de aanvullende personenbelasting ter sprake kwam, zei Janna dat er geld nodig is om een gemeente te besturen. Dedecker voerde daartegen aan dat alleen reeds de niet-verspilling in de laatste drie maanden (800.000 e) voor (nutteloze) ondergrondse parking ontwerper en 200.000 euro voor de bloempotten op de markt dat verlies reeds zouden gecompenseerd hebben. Ja maar, repliceerde Janna, dat was voor 50%gesubsidieerd waarop Dedecker het punt afsloot met dat is ook belastingsgeld. Dat zeg ik nu al jaren!
De moderatrice, die het er verder niet slecht van afbracht, wilde ook nog weten of Janna en Jean-Marie na 14 oktober nog door één deur zullen kunnen. Janna vindt van wel, het zal wel moeten en het zal wel lukken, want wij kijken maar naar de eigen partij en zijn niet tegen een partij. De vraag of er geen voorakkoord bestaat tussen beide, wuifde JM weg met wij sluiten geen voorakkoorden.
Wie was nu de overwinnaar van het debat? Janna was wat onrustig en Jean-Marie autoritair maar een overwinnaar heb ik niet gezien. Daarvoor was dit debat te kort en te braaf en had het te weinig inhoud.
Jean-Marie Dedecker, die (te) vaak beweert dat hij te weinig met zijn kop op TV komt, mocht dan in het lang en in het breed zijn boek Eén tegen allen, dat op 8 oktober verschijnt, promoten. Of dat toeval is, zo acht dagen voor de verkiezingen, wilde de moderator weten. Jean-Marie ontkende dat natuurlijk, want ik ben Bart Dewever niet,mijn uitgever heeft die datum gekozen en extra stemmen zal mij dat niet opbrengen, eerder verlies. Hoe zeggen wij dat? Maak dat de kraaien wijs, Jean-Marie!. In het boek gaat het volgens hem niet uitsluitend over zijn politieke carrière, maar over zijn jeugd in Lombardsijde en de judo. Natuurlijk wordt ook zijn Oostendse periode behandeld, waarin hij twaalf jaar deel uitmaakte van de gemeenteraad en daarin praktijken aanklaagde. Er staan ook nog een aantal nieuwigheden in, die niet in de Keizer van Oostende voorkomen.
>
De Stem van Vlaanderen De Stem van Vlaanderen is een initiatief van VTM en Het Nieuwsblad. Per gemeente werden door de redactie een aantal vragen opgesteld. Alle lijsttrekkers werden online uitgenodigd om deze te beantwoorden en een foto op te laden. Deze antwoorden en de gebruikte fotos vallen niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie. Gebruikers kunnen hun antwoorden vergelijken met de lijsttrekkers die hebben deelgenomen. Je kunt eraan deelnemen op http://destemvanvlaanderen.vtm.be/svv2012/ Ik heb dat gedaan! Mijn antwoorden werden online vergeleken met deze van de zes Middelkerkse lijsttrekkers en wat krijg ik als antwoord? Jouw antwoorden benaderen het dichtst die van Dirk Gilliaert.
>
Daar zitten natuurlijk wel enkele dwaze vragen bij, die de kiezers niet laten uitkomen bij de lijsttrekker van de partij waarvoor hij zal stemmen. Enkele voorbeelden: Besparen op dienstverlening en gemeentebelastingen laten dalen, kan gerust en beter allebei gebeuren. Een burgemeester kan best veel aanwezig zijn in de gemeente en toch onze belangen verdedigen in Brussel. Er zijn nog andere alternatieven voor Investeren in grote infrastructuur projecten dan Investeren in wijk- en buurtfeesten
>
De bovenstaande vragen werden ook gebruikt bij een IVOX enquête, besteld door Het Nieuwsblad, samen met VTM. Ziehier de resultaten voor Vlaanderen:
Nieuwe zones 30 km nodig: 36% Meer cameras nodig op onveilige plekken: 85% Autovrije centra moeten er komen: 54% Lawaai van spelende kinderen is nooit overlast: 76% Meer regels en boetes voor overlast: 74% Meer geld voor buurt- en wijkfeesten: 65% Tevreden over netheid van gemeente: 60% Meer ruimte voor groen en ontspanning eerder dan voor bedrijventerreinen: 73% Verkiezen landelijk karakter gemeenten boven extra woonkavels: 79% Overlast van nachtwinkels dient aangepakt: 67%
Ik wilde eigenlijk de antwoorden van onze politici eens toetsen aan het resultaat voor Vlaanderen, maar bij nadere studie vond ik dat dit geen zin heeft: de gemeenten verschillen van elkaar (netheid, zones 30, aantal beschikbare woningen, overlast, aantal reeds geplaatste cameras, bedrijventerreinen, Vooral het verschil tussen de kustgemeenten en de andere is te belangrijk. Sommige lokale vragen passen niet voor Vlaanderen (Leopoldlaan, )
Geschreven pers Op vrijdag 28 september 2012 kon men bij Het Nieuwsblad een bijlage vinden, opgemaakt door de politieke redactie van de krant, met de naam Wie volgt hen op? Aan alle gemeenten rondom ons en aan de onze natuurlijk ook, werd een bladzijde gewijd waarin de zes lijsttrekkers hun mening gaven. Ziehier het resultaat voor Middelkerke: In een inleiding, De factor Dedecker genoemd, wordt voorspeld dat de verkiezingen in Middelkerke spannend zullen zijn door de terugkeer van Jean-Marie naar zijn heimat en door de opkomst van de N-VA. Er wordt ook onthuld dat de huidige coalitie tussen Open VLD en Progressief kartel geen huwelijk is dat over rozen loopt. In de aanloop naar die verkiezingen zouden die twee partijen hun kritiek op elkaar niet sparen en dus wordt vermoed dat een verlenging van deze coalitie er wellicht niet meer zal inzitten. Het blad vermeldt enkele in het oog springende projecten (marktplein, doortocht deelgemeenten, nieuwe fietspaden) maar laat de kritiek tegenover dat plein toch niet achterwege. Verder is er ook nog sprake over de teloorgang van het Bouwkundig Erfgoed die regelmatig op de korrel genomen werd door het Progressief kartel. Er zou een voorakkoord bestaan tussen Open VLD en CD&V!!! Schouppe heeft dus toch gelijk!
>
Lijsttrekkersdebat Op vrijdag 5 oktober om 19 uur gingen de zes lijsttrekkers van de politieke partijen die op 14 oktober strijden voor de gunst van de kiezer, in CC De Branding in debat met elkaar. Volgens de aankondiging daarvoor, zou de verkiezingsstrijd in Middelkerke op het scherp van de snee gevoerd worden, wat ongetwijfeld voor een geanimeerd debat zou zorgen. De verzamelde Middelkerkse pers - Georges Keters, Paul Bruneel, Heidi Depoover, Ludo Coulier en Dany Van Loo brachten dus de lijsttrekkers Janna Rommel-Opstaele (Open VLD), Danny Vanden Broucke (N-VA), Geert Verdonck (Progressief Kartel), Dirk Gilliaert (CD&V), Alfons Deley (Vlaams Belang) en Jean-Marie Dedecker bijeen voor een debat over hun programma, de heikele punten en de belangrijke thema's die aan de orde zijn in de badplaats. Het debat werd gemodereerd door Stefaan Kerker, journalist bij Focus-WTV.
Zon 350 à 400 belangstellenden, waarvan een 50-tal zelfs geen zitplaats meer hadden gevonden, waren gekomen om hun favorieten aan te moedigen. Ik schrijf favorieten omdat ik denk dat de overgrote meerderheid van hen reeds lang beslist heeft aan wie ze hun stem zullen geven op 14 oktober. Zoals voor de aanplakborden, borden en alle andere overtuigingsmiddelen kan men zich dus afvragen welke het nut is van zon debatavond. Niet dat de zes lijsttrekkers iets nieuw vertelden of blijk gaven van een bijzondere dossierkennis, maar het blijft toch interessant om ze eens aan het werk te zien en te horen. De toegepaste formule laat niet toe om diep in te gaan op sommige onderwerpen en de beschikbare tijd laat, hoewel het debat bijna drie uur duurde, niet toe alle problemen aan te kaarten. Ik ga hier dan ook niet vermelden wat de ene en de andere lijsttrekker naar voren bracht, maar de Open VLD die twaalf jaar over de gemeente heerste, werd niet enkel door de oppositie en de nieuwkomers LDD en N-VA, maar ook door de coalitiepartner Progressief kartel in hoofdzaak verweten een totaal gebrek aan visie vertoond te hebben. Beleidplannen, Uit te voeren studie, en Toekomstvisie waren dan ook de meest gehoorde woorden in de loop van de avond. Het was haast ontroerend te horen hoe alle partijen met allerlei nieuwigheden nog meer volk en nog meer autos naar Middelkerke willen lokken. Maar ja, ze durven niet anders, zeker? Toch wil ik niet nalaten twee speciale punten te vermelden. Het eerste is het zoveelste bewijs van de verspilzucht van Michel, Janna, Carine, Johnny en Co. De jaarlijkse zomerhit zou in 2012 de ronde som van 250.000 euro gekost hebben. En dat voor één weekend!!! Dedecker haalde er zelfs een betrokken gemeenteambtenaar bij om enkele van zijn collegas, die het cijfer betwistten, de mond te snoeren. Het tweede punt kwam boven water toen de moderator bevestiging vroeg voor het gerucht dat de Open VLD en de CD&V een voorakkoord zouden gesloten hebben. Dat werd eerst wat onhandig ontkend, maar toen kwam schepen Verdonck met de hoofdschotel van de avond. Zijn collega schepen Maesen zou door de CD&V gepolst zijn naar zijn bereidheid om ingeval van onvoldoende zetels voor de beide partijen, over te lopen naar hun partij. Nooit gehoord en schandalig waren de termen die iedereen in de mond nam om dergelijk gedrag ten zeerste af te keuren. Sommige vonden zelfs dat de kiezers via een folder in de bus daarvan op de hoogte moeten gesteld worden. Ziehier reeds een voorsmaakje van de toekomstige samenwerking.
>
Jullie zullen, tenslotte, wel willen weten wie de overwinnaar van de avond was? Voor mij was dat schepen Verdonck. Hij maakte natuurlijk van dichtbij mee wat de blauwe partij allemaal uitspookte en hij spaarde zijn kritiek niet. De samenwerking tussen beide coalitiepartners moet niet altijd van een leien dakje gelopen zijn. Het belangrijkste verwijt van Geert ging over gebrek aan luisterbereidheid naar de noden en verwijten van de inwoners. De Open VLD zou klachten wel eens afgewimpeld hebben met als ze dat willen veranderen, dan moeten ze maar zelf aan politiek doen. De blauwe bestuurders zouden soms ook niet teruggedeinsd hebben om vervelende documenten op een onbekende plaats te begraven. De grote verliezer was Janna. In de cafetaria heb ik achteraf op zeer korte tijd enkele keren gehoord wat heeft de Open VLD toch bezield om haar als lijsttrekker aan te duiden? Zij was inderdaad niet opgewassen tegen Verdonck, maar vooral niet tegen Jean-Marie Dedecker die haar volledig domineerde, vooral met zijn klassiek tikje op haar arm.. Zij had waarschijnlijk, mits wat meer inzet en overtuigingskracht, verschillende aanvallen kunnen ontzenuwen, maar het kwam er maar niet uit. Nu was (licht) gejouw en gelach vaak haar lot. Dedecker weet natuurlijk best hoe hij een publiek op zijn hand kan krijgen. Hij spreekt wel overtuigend en zijn totaal nieuwe voorstellen schenen het publiek wel te bevallen, maar bij mij blijft de twijfel hoe hij ons belastingsgeld, dat hij nu schijnbaar zo koestert, zal besteden. Zijn oplossingen gelijken volgens mij verdacht veel op grote luxeprojecten. Dirk Gilliaert heeft mij een betere indruk gegeven dan ik verwachtte. Door zijn uitschuiver in verband met Lode Maesen verloor hij natuurlijk alle geloofwaardigheid. Vanden Broucke liet maar een flauwe indruk. Hij werd enkele keren niet ernstig genomen door het publiek en mede door het feit dat hij en Dedecker naast elkaar zaten en vaak hetzelfde vertelden, leek het wel of zij al een voorakkoord hadden. Dat zou natuurlijk iedereen verwonderen na de massa-overloop van N-VA naar LDD, maar goed, in politics, you never know. Als ze daarmee de blauwen buitenspel zouden kunnen zetten! Fons Deley van Vlaams Belang gaf enkele gevatte antwoorden, maar werd ook enkele keren genegeerd, misschien omdat zijn arm te weinig de hoogte inging, maar ook omdat zijn partij niet in aanmerking zou komen voor een akkoord. Deley vroeg zich terecht af waarom eigenlijk niemand met hem wil samenwerken.
Besluit De strijd in Middelkerke belooft dus inderdaad spannend te worden. Ik vrees nochtans dat er weinig zal veranderen. De Open VLD zal waarschijnlijk wel enkele zetels verliezen en de CD&V misschien ook, maar samen zullen zij vermoedelijk wel sterk genoeg blijven om een meerderheid van verliezers te vormen. Ja, de wil van de kiezer!!!! Aangezien dit mijn laatste blogartikel is vóór de verkiezingen tenzij zich iets sensationeels voordoet, wil ik jullie dan ook toevertrouwen hoe ongelukkig ik daarover ben. Zal er dan weer niets veranderen? Ik hoop van ganser harte dat ik het bij het verkeerde eind heb.
Hebben jullie al gestemd? Aan al diegene die nog niet deelnamen aan mijn peiling: mag ik vragen jullie stem te willen uitbrengen in de linkse kolom van deze blog? Met mijn beste dank bij voorbaat. Vriendelijke groeten. Stammer.
Middelkerke: Gaven twee legislaturen met Open VLD jullie voldoening of toch niet?
Algemeen Onlangs vroeg iemand mij waarom ik zo kwaad ben op de blauwe partij. Daar zijn natuurlijk veel redenen voor. In het huidig artikel zal ik vooral de verklaringen en prestaties van burgemeester Michel Landuyt bespreken. Hij is natuurlijk niet persoonlijk schuldig aan alle tekortkomingen/ missers/ misrekeningen/ . maar als leider van het gemeentebestuur moet hij dan maar zowel de bloemen als de bloempotten in ontvangst nemen. Natuurlijk werp ik daarmee ook een steen naar de schepenen en naar de gemeenteraadsleden die solidair geweest zijn op momenten dat er eigenlijk oppositie had moeten gevoerd worden. Natuurlijk ben ik niet op de hoogte van alle bijzonderheden van wat zich in het gemeentehuis afspeelt en zeker niet van wat achter de schermen gebeurt. Via deze blog, volg ik nochtans grondig en ernstig de lokale politiek en ik meen over redelijke troeven te beschikken om mijn mening daarover te ventileren. Voor verschillende onderwerpen heb ik de referentie naar een vroeger artikel van me, vermeld. Ik weet wel dat jullie die niet allemaal kunnen en willen herlezen, maar diegene die het wil, kan het doen.
Mijn hoofdpunt: Waarom hebben zij Westende verraden in het Zon en Zee dossier? Toen de partij voor het eerst het roer in handen kreeg in de gemeente, begin 2001, veegden Landuyt en zijn getrouwen de wetgeving aan hun laars en miskenden ze het actiecomité dat opkwam voor de naleving van het toepasselijk ruimtelijk plan van het vakantiecentrum. Hij ontzegde hen zijn steun toen ze gerechtelijke acties ondernamen. De burgemeester pestte integendeel de Westendse bevolking door de vakantiestraat af te sluiten. Hij ergerde de Westendenaars met desinformatie over de gevolgen van de vestiging van het asielcentrum (criminaliteit, invloed op toerisme, ..). Hij gaf het personeel valse hoop. Hij collaboreerde met Vande Lanotte via een waardeloos protocolakkoord. Hij sympathiseerde met de hatelijke directrice van het ongewenst asielcentrum, Hij zei meermaals en zegt nog steeds dat hij nergens spijt van heeft. Vandaag, bijna 12 jaar later, liggen de sites van Zon en Zee en van Duinenzicht er troosteloos bij, afgebroken en verwaarloosd, te wachten op een nieuwe bestemming, die maar op zich blijft wachten. De eigenaars hebben daar nu natuurlijk de zeggenschap over, maar de Open VLD heeft meer stokken in de wielen gestoken dan hulp geboden op het gebied van vergunningen en van aanpassingen van ruimtelijke plannen. Ze hebben daarmee Westende in zijn hart getroffen en dat kan ik maar niet vergeten.
De burgemeester heeft talloze malen zichzelf en zijn partij in de bloemen gezet. Of dat terecht was?
Het armzalig palmares van Michel Landuyt Zopas kreeg ik een kleine folder van Landuyt in de bus. Ik heb er zelden zon povere of magere gezien, wat de inhoud betreft. Michel beroemt er zich daarin namelijk op voor zes (!) punten gezorgd te hebben tijdens de voorbije twaalf (!) jaar.
1. Verlaging van de aanvullende personenbelasting (APB) Hij heeft er wel voor gewacht tot het einde van zijn tweede legislatuur zodat hij tegen 14 oktober 2012 een goeie indruk kon maken op de kiezers. Van alle kustgemeenten hebben daarmee enkel nog Blankenberge en Bredene een hogere APB. Drie kustplaatsen heffen geen APB meer: De Panne, Knokke-Heist en Koksijde. Een knalprestatie is dat dus niet! Hij verhoogde wel de onroerende voorheffing (opcentiemen) van 1600 naar 1750, wat de gemeente veel meer opbrengt en waarvan ook kleine eigenaars het slachtoffer zijn. Lees daarover maar eens mijn blogartikel Middelkerke: belastingen verminderen en/ of opvrijactie in het vooruitzicht van gemeenteraadsverkiezingen in 2012? in de linkse kolom van mijn blog in de map Gemeentebestuur.
2. Een parate lokale brandweer Ik heb de brandweerkazerne bezocht en ik heb na afloop de commandant gefeliciteerd. Het is (alweer) niet enkel met miljoenen ter beschikking te stellen voor de aankoop van een nieuw wagenpark, Astrid-apparatuur, duikpakken, zuurstofflessen, EHBO tassen, GPS aansturing, hydraulische scharen, biepers, persluchtapparatuur, streamboxen voor camerabewaking dat men een goed korps bekomt. Paraatheid wordt vooral bereikt door bevelvoering, motivatie, oefeningen, Maar laten we toch maar zeggen dat een brandweer er veel baat bij heeft als de burgemeester hen goed gezind is en altijd klaar staat met zijn dikke portefeuille.
3. Terrassen op de zeedijk Waarom heeft het twaalf jaar geduurd vooraleer op de Middelkerkse zeedijk terrassen geplaatst werden zoals diegene die al jaren op de Westendse dijk staan? Onbegrijpelijk toch!!
4. Subsidies voor watersportcentrum De Kwinte Lees daarover maar eens mijn blogartikel Strandbewaking en/of sportclub in Westende op pompeuze wijze ingehuldigd! in de linkse kolom van mijn blog in de map Dijk en Strand . Er werden inderdaad subsidies bekomen via eenEuropees programma voor grensoverschrijdende samenwerking dat tot doel heeft de economische en sociale uitwisselingen te stimuleren tussen de regio's Nord-Pas de Calais / Champagne-Ardenne / Picardie in Frankrijk en Wallonië / Vlaanderen in België. Verder waren er nog subsidies van toerisme Vlaanderen en van de provincie, maar tegenover de totale kostprijs van het project van 1 miljoen euro betekent dat slechts een peulschil als je dat woord nog mag gebruiken in die grootte van bedragen. Maar, Michel heeft dat ooit gul gesubsidieerd genoemd!! Of hij die subsidies eigenhandig losgemaakt heeft? Voor dergelijke projecten zijn subsidies gewoon voorzien en moeten ze alleen aangevraagd worden.
5. Financiële middelen voor verfraaiing van onze deelgemeenten Er zijn inderdaad wel een aantal pleintjes en straten verfraaid in de voorbije twaalf jaar, maar dat zou er nog maar aan ontbreken, met de beschikking over zulke enorme budgetten, al dan niet afkomstig uit het maken van schulden. Dat is dus een belangrijk pluspunt, zelfs al moesten in die straten de energievoorzieningen sowieso vernieuwd worden, na verloop van de termijn die daarvoor voorzien is. Verfraaiing? Ik heb er me destijds al over beklaagd dat, bijvoorbeeld in de Azaleastraat en de Tulpenstraat, bij de vernieuwing, de bomen weggehaald werden, omdat ze hun bladeren lieten vallen in de herfst en omdat ze de voetpaden omhoogstaken of de rioolbuizen beschadigden. Problemen moeten opgelost en niet omzeild worden, schreef ik toen.
6. Jaarlijks gratis kerstfeest voor de Middelkerkse senioren met het fonds van de burgemeester. Ik ben er zeker van dat de senioren die van zon feest houden en daar aan deelnemen, dat appreciëren, maar je kan er bezwaarlijk prat op gaan als burgemeester, dat jij zoiets in twee legislaturen verwezenlijkt hebt.
Ze mogen mij in 2012 afrekenen op Op 1 februari 2007 liet Michel Landuyt in Het Nieuwsblad optekenen op welke drie punten men hem in 2012 zou mogen afrekenen.
1. De vernieuwing van de Oostendelaan en het marktplein in Middelkerke We lezen dus geen woord daarover in zijn folder hierboven. Dat is inderdaad niets om fier op te zijn. Het project heeft stukken van mensen gekost en buiten de verkoop van garages brengt het parkeergeld nauwelijks iets op. Het plein bovengronds ziet er enerzijds niet mis uit, behalve dan het overdekt gedeelte naar Frans model. Anderzijds getuigt het van een onvergeeflijke verspilzucht van het gemeentebestuur: zeer duur kunstwerk, zetels, maar vooral de bloembakken waar iedereen schande over spreekt. Zonder ernstige voorafgaande marktstudie werden een tiental miljoenen euros voorzien, die later opliepen tot 25 miljoen, een miljard oude Belgische francs. Over de vernauwing van de Oostendelaan ter hoogte van het plein, vraagt iedereen zich af wie zoiets gewenst, verwezenlijkt of goedgekeurd heeft. In het kerngedeelte is zelfs geen fietspad voorzien en die versmalling met een onnodig parkeerpleintje (voor wie eigenlijk?) is ongezien.
2. De leefbaarheid van de deelgemeenten verhogen en maatregelen nemen om de leegloop ervan tegen te gaan. Is Westende leefbaarder geworden? Ik zie niet waar. De schandvlek van Zon en Zee is er nog steeds. Het August Meynneplein werd vernieuwd en ziet er inderdaad goed uit. Dat is ook zo voor het kerkplein, maar het zijn niet de paarse lampenkappen, die een dorp meer leefbaar maken. Dat zou wel het geval zijn indien men er zou in geslaagd zijn de wekelijkse markt leven in te blazen. Ik geef wel toe dat dit geen eenvoudige opgave is. Het speelpleintje aan de gemeenteschool is ook een stap vooruit. Ik herinner mij niet dat ik Landuyt ooit heb weten opkomen voor het milieu in de gemeente. Ik houd dan ook mijn hart vast mocht ooit opnieuw gesproken worden over het supprimeren van de Laurentiusdijk. In Het Nieuwsblad van 10 juli 2008 las ik dat de gemeenteraad de renovatie van de Koning Ridderdijk in Westende goedgekeurd had. Volgens schepen Janna Rommel-Opstaele zouden de werkzaamheden begin 2009 starten. Eerst zou het stuk tussen de Strandlaan en de Oceaanlaan aangepakt worden en daarna de zone tot aan de Flandrialaan. Dat laatste is ondertussen gebeurd, zeer veel later dan voorzien door de vertraging aan de surfclub. Van het eerste schijnt er geen sprake meer te zijn. Moet ik dus niet vrezen voor onze dijk? En wat gedacht van het neerpoten van een gebouw op het strand, zogezegd op de grens van het natuurgebied? Tenslotte wil ik nog vermelden dat de burgemeester graag doet alsof alle deelgemeenten op gelijke voet behandeld worden, maar hij kan zijn voorkeur(en) voor eigen Middelkerke helemaal niet wegstoppen. Jullie herinneren zich toch ook nog dat hij Westende een aanhangsel van Middelkerke noemde.
3. We moeten nog meer aandacht besteden aan de zwakkere groepen. Ik denk hierbij aan het uitbreiden van de kinderopvang voor de allerjongsten en aan beleidsmaatregelen om de vereenzaming bij de ouderen tegen te gaan. De kinderopvang in het oud gemeentehuis is inderdaad een vooruitgang, maar ik heb ooit al eens geschreven dat de woorden beleidsmaatregelen om de vereenzaming van de ouderen tegen te gaan zo vaag zijn, dat je nu nauwelijks kunt oordelen of daarin vooruitgang geboekt werd. Of wordt daarmee het buurthuis in Westende - bad bedoeld dat jaarlijks door een honderdtal unieke aangespoelde omwonenden bezocht wordt en dat tegen enorm hoge kosten?
Persoonlijke of gemeentelijke folder van Michel Landuyt Daarin verklaart de burgemeester dat hij vereerd geweest is de gemeente in de 21ste eeuw te mogen binnenleiden. Daarin beweert hij plots dat hij zich in de voorbije twaalf jaar vooral bekommerd heeft om de veiligheid. Daarmee bedoelt hij (zie hierboven) een uitstekend brandweerkorps. Hij heeft het ook over cameras die hoog in zijn agenda staan. Bedoelt hij die in de kerken of die tegen de hangjongeren of die ene flitscamera aan de Okay in Lombardsijde? Maar wat met de verkeersveiligheid? In Westende zijn nauwelijks fietspaden, zelfs niet in de vernieuwde straten. Indien ze er al zijn, dan zijn ze te smal en gevaarlijk. Zelfs al komt het bestuur af met de fietspaden naar Slijpe, dan blijf ik er toch bij dat ze geen hart hebben voor fietsers. Denken jullie maar aan de Oostendelaan in zijn drukste gedeelte en aan de Badenlaan waar voorrang gegeven werd aan meer parkeerplaatsen. Kijken jullie ook maar eens naar de verwarrende situatie aan de gemeenteschool van Westende en naar de Essex - Scottishlaan. Zo gewenst kan ik nog menige andere straat of laan noemen waar fietspaden totaal of gedeeltelijk ontbreken of waar de huidige situatie een gevaar oplevert voor fietsers. Het zijn niet de rotondes aan de Westendelaan (1) en aan de Oostendelaan (2) die garant staan voor veiligheid. De meeste verkeerspecialisten zijn daar trouwens geen voorstander van. En wat met de criminaliteit? Die is wel niet te vergelijken met de grootstad maar toch blijft het Oppassen geblazen. Daarover hoor ik dus geen woord. We hebben in de periode van het asielcentrum, toen hij volledig het politiebureau in Westende-dorp wilde uitschakelen, kennis gemaakt met zijn bezorgdheid over de veiligheid. Lees trouwens maar eens verder in de rubriek Te weinig besluitvaardigheid hoe veilig de gemeente is voor fietsers en voetgangers. Als veiligheid zijn grootste bekommernis geweest is in de voorbije twaalf jaar, wat stellen dan die andere bekommernissen voor?
Hoe heeft Middelkerke het er van afgebracht in verschillende enquêtes?
Beoordeling van de burgemeester en van zijn ploeg in 2006 en 2009 Regelmatig verschijnen in Het Nieuwsblad de resultaten van uitgevoerde enquêtes om de inwoners van een gemeente te tonen hoe hun burgemeester het er van afbrengt. Michel scoorde in 2006 zeer slecht (55ste op 64 West-Vlaamse burgemeesters en met 60,4/100 ruim onder het gemiddelde van 66,2). Zijn bestuur scoorde een ietsje beter .(40/64 en 67,8/100 maar nog onder het gemiddelde van 68,4). Zijn cijfers waren in 2009 nog slechter: hij werd 261ste op 307 gemeenten, 59ste op 64 West-Vlaamse, met 59,3% van de punten, ver onder de gemiddelde score. Zon enquête is natuurlijk niet voor 100% de juiste weergave van de werkelijkheid, maar het geeft wel een goed idee over de waarde van de burgemeester. Ik heb toen de resultaten van de badsteden met elkaar vergeleken. En wat zagen we? Middelkerke ging enkel De Panne (281) vooraf.. Alle andere burgemeesters stonden hoger gequoteerd: Nieuwpoort (27), Knokke - Heist (30), Bredene (66), Koksijde (70), Oostende (106), Blankenberge (127) en De Haan (189). Beschamend, dus! Maar Michel vond het een troost dat zijn prestatie dan toch minstens stabiel bleef. Zou hij dat echt gemeend hebben? Stel je voor dat een voetbalploeg tevreden is omdat de rode lantaarn in het bezit van de club blijft.
Financiële toestand van de gemeente Zie hiervoor mijn artikel Is Middelkerke financieel gezond? in de map Gemeentefinancies. Middelkerke bekleedt in de vergelijking van de kustgemeenten een weinig benijdenswaardige plaats met een zeer hoge schuld of met andere woorden met uitgaven die niet gedekt zijn door inkomsten. Prof Matthys quoteerde het financieel beleid van de gemeente met een 4 op 10. Gebuisd dus, maar daarmee bedoel ik niet dat ze een herexamen moeten afleggen of dat ze moeten overzitten.
Is het leven in Middelkerke aangenaam? De Université catholique de Louvain heeft in opdracht van het weekblad Knack een ranglijst opgesteld van de Vlaamse steden en gemeenten. Waar is het aangenaamst om te leven? De onderzoekers zijn voor hun wetenschappelijke studie vertrokken van 31 meetbare categorieën, gebundeld in vier domeinen: sociaal-economisch, kwaliteit van de huizen, het leefmilieu en de beschikbaarheid van diensten. Middelkerke deed het, zoals gewoonlijk, niet schitterend met een 259ste plaats. In een vergelijking met de andere kustgemeenten lieten wij enkel Blankenberge en De Panne achter ons.
Waarover Michel tegenwoordig de stilte bewaart en zo hoort het ook
De Leopoldlaan Michel heeft jarenlang fier volgehouden dat zijn Leopoldlaan een paradepaardje was tot de laan door de handelaars doods verklaard werd en tot ik door de vergelijking met Nieuwpoort-bad dat verhaaltje onderuit gehaald heb in mijn blogartikel De Leopoldlaan duikelt van zijn voetstuk: handelaars willen aanpassingen aan grote winkelstraat.(zie map Pleinen en Straten) De CD&V bevestigde dat in oktober 2011 met De lokale economie sputtert. Er komt geen schot in het aantrekken van nieuwe handelszaken en de Leopoldlaan blijft een zielloze straat met kunstbomen.
Het stadion van SC Lombardsijde Met alle sympathie voor de voetbalclub SC Lombardsijde, maar in mijn blogartikel Heeft SC Lombardsijde misschien zeer hoogreikende ambities? Dank u wel, gemeente Middelkerke!!! (map:Sport) heb ik het gehadover hun stadion dat totnogtoe 1.591.762,87 euro of ca 63,7 miljoen oude Belgische francs gekost heeft. Waanzin!!!! Daar is geen ander woord voor.
Ondergrondse parking ex-minigolf tussen de Leopoldlaan en de Koninginnenlaan. Het bestuur heeft zijn lesje nog niet geleerd met de parking onder het marktplein en volhardt in de boosheid met een nieuw gelijkaardig project. Op een toplocatie, zei Landuyt, terwijl de handelaars van de Leopoldlaan dat een verre parkeerhaven noemden. Zie mijn artikel: Zijn ondergrondse megaparkings en de plannen voor het aanleggen ervan vervloekt? Of ligt het aan het gemeentebestuur? (map: Verkeer) Voor de gemeente zou dit financieel een gunstige operatie betekenen, zegt Michel. Er werden echter onaanvaardbare voorwaarden aan de immobiliënhandelaars gesteld, zodat die er geen winst meer in zagen. De aanbesteding liep dus uit op een grandioze sisser. Er was gewoon geen interesse voor. Geen probleem, zei Michel, dan doen we het zelf wel. En dat allemaal met ons geld!!! Ondertussen werd al een ontwerper aangesteld. Ja, waarom wachten, nietwaar? Het totale ereloon bedraagt toch maar 800.000 inclusief de opvolging van het project !!! Voor het ontwerp (dus zonder de opvolging) wordt gebruikelijk de helft gerekend, zijnde 400.000 .
Het bestuur lijdt echt aan ongeneeslijke hoogheidswaanzin
Verbreden van de zeedijk Alle kustgemeenten hebben de ambitie om hun zeedijk te verbreden. Sommige hebben er zelfs al een aanvang mee gemaakt. Volgens ons bestuur zou dat allerlei voordelen hebben: in de voormiddag terrassen in de zon, horeca op het strand en kleinere dichtheid aan voetgangers en fietsers op de dijk door het verruimen van de beschikbare plaats. De plannen van de gemeente houden volgens mij geen steek. De verbetering, zoals zij het zien, zal moeilijk te realiseren zijn en zou waarschijnlijk weer enorm veel kosten. Zie Bredere dijken in Middelkerke en Westende? Het is niet allemaal zoals het lijkt! Handelaars, weest op uw hoede! (map:Dijk en Strand )
Wanneer krijgen we nu een pier? Tegenwoordig heet het lichtjes anders, namelijk uitbouw aan het casino. Michel wil absoluut zijn jongensdroom realiseren.Laat de euros maar rollen. De burgers zullen wel betalen!
Voor wanneer die hoge gebouwen zoals in Dubai? Michel Landuyt: Persoonlijk meen ik dat we nu te veel gebonden zijn aan regels op stedenbouwkundig vlak Dat belemmert de ontwikkeling. Ik vind het met andere woorden een haalbaar idee. De vakgroep Stedenbouw enArchitectuur aan de universiteit van Gent bevestigt dat we dergelijke projecten niet mogen uitsluiten. Het project mag wel geen schade berokkenen aan anderen. Wat hij bedoelde met dat laatste is mij een raadsel!
Wanneer komen er nog wat holes bij op het nog steeds elitair golfterrein in Lombardsijde?
Wanneer kan Lucien Niville nu als eerste op het naaktstrand gaan liggen?
Alleen al het feit dat de burgemeester dat allemaal goede ideeën vindt, is al bedenkelijk genoeg! Zonder dan nog te spreken van de kosten!
En ondertussen Hoe vaak heb ik reeds geschreven dat het gemeentebestuur liever grote projecten realiseert waarmee het zichzelf in het zonnetje kan zetten. Als het echter aankomt op kleine herstellingen van wegen, dan geven ze niet thuis. Wanneer zullen de paradestraten van Westende- bad, Distellaan en Meeuwenlaan, eindelijk eens een deftig wegdek krijgen?
Het bestuur vertoont een gebrek aan besluitvaardigheid
Parkeren van kampeerwagens De politie zou controles uitgevoerd hebben op het naleven van de voorschriften voor het parkeren van kampeerwagens. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat ze daarbij zeer ijverig te werk gegaan zijn. Of verbiedt men hen hard op te treden tegen overtreders? Nemen we het voorbeeld van de Sint-Laurentiusdijk. De afgelijnde parkeerplaatsen zijn zo klein en de duinen zo vooruitgeschreden dat sommige wagens dan maar 2 of 3 parkeerplaatsen innemen.
Casinodossier Lees hierover mijn artikel van 7.11.2010 Burgemeester Landuyt gelinkt aan onwettige praktijken. Alweer.(map Casino) Tom Dedecker zou de burgemeester aanklagen wegens vermoeden van het sluiks verlengen van de concessie van het casino. Hij deed het echter niet. Ik heb hier het volledig dossier liggen en kom er in de eerstvolgende weken wel eens op terug, al had ik het liever gedaan vóór de verkiezingen.
Kasteel van Middelkerke Iedereen spreekt over dat majestueus gebouw langs de Westendelaan, naast de kegelbaan en haast aanleunend tegen het sportterrein. Het staat nog steeds leeg. Niet dat er leegstandtaks voor betaald werd, want de gemeente trekt er zich schijnbaar niets van aan. Die toestand duurt nu al ongeveer tien jaar.
Verplaatsen van de tram in Lombardsijde Ik heb daaraan ook al een artikel gewijd onder de titel Burgemeester Landuyt van Middelkerke zet zichzelf en zijn ploeg in de bloemen! (map: Burgemeester) Ik heb daarin de argumenten van de voor- en tegenstanders tegenover elkaar gezet en zelf vind ik ook dat de tram in Lombardsijde - dorp moet behouden blijven. Anders wordt het een nog doder nest. Maar als de bewoners zich in 2009 in een referendum uitgesproken hebben voor behoud van de tram, waar ligt het probleem dan? En toch blijft dat nog een speerpunt voor het bestuur zonder dat er iets voor gedaan wordt.
Verkeersluwe straten in Westende bad tijdens de zomer Ik vind dat een zeer goed idee voor de Meeuwenlaan. Voor de Distellaan is het zinloos omdat de garage-inritten moeten toegankelijk blijven en de winkels bereikbaar moeten zijn. Als men iets nieuw invoert, dan moeten de voorschriften en verkeersborden ook nageleefd worden. Als dat niet kan of niet mag, dan heeft het geen zin het experiment verder te zetten. En wie zich niets aantrekt van de regels, moet beboet worden.
Kiss-and-ride zone marktplein Het is een parkeerplein dat die leuke naam onwaardig is. Het wordt gebruikt door mensen die gaan zwemmen of naar de bibliotheek gaan en niet willen betalen in de ondergrondse parking. Niet te verwonderen natuurlijk als de vrouwelijke Open VLD mandatarissen zelf hun wagen bovengronds en op niet toegelaten plaatsen zetten bij gelegenheid van een kaasavond, georganiseerd door de Blauwe Vlinder.
Overtredingen tegen wetten, decreten en lokale voorschriften Het is dagelijkse kost: fietsers rijden op voetpaden en vaak in de verkeerde richting of nemen voorrang waar ze die niet hebben, voetgangers lopen op de fietspaden, autos eerbiedigen de zebrapaden niet, enz Heeft iemand van jullie ooit een PV zien opmaken? De politie werkt enkel nog met onpersoonlijke cameras en met patrouilles per auto. Ze kijken liefst de andere kant uit. Er zouden zogezegd andere prioriteiten zijn. De politici durven gewoon niet eisen dat er strenger opgetreden wordt. Let wel, ik geef toe dat het overal zo is.
Het bestuur heeft te weinig aandacht voor ons erfgoed
Beschermde gebouwen Als het op bewaren van erfgoed aankomt, dan blinkt de Open VLD van Middelkerke niet uit. In Westende- bad werden verschillende villas, tegen alle logica in, niet beschermd: de Carlton, het oud postgebouw, drie villas in cottagestijl op de dijk. De vastgoedsector, grotendeels zo blauw als het gemeentebestuur zelf, is daarvan natuurlijk geen voorstander.
Site Bamburg Een aantal jaren geleden werd gewag gemaakt van het regelmatig openstellen voor het publiek van de Bamburgbatterij gelegen in het natuurgebied Schuddebeurze. Ik weet dat de omwonenden/ eigenaars daar absoluut niet over te spreken zijn. Aan mijn toenmalige suggestie om minstens een informatiebord te plaatsen aan de ingang, werd nog steeds geen gevolg gegeven. Voor wie is men eigenlijk gezwicht?
Molen van Leffinge Na de perikelen bij de afbraak van Het Schippershuis in Leffinge is de Rommelmolen nu plots aangekocht door de gemeente omdat het zeer waardevol erfgoed is. Zou dat dan toch aan de naam (zeg maar eigenaar) liggen? Blijft natuurlijk dat het hier gaat over een onwezenlijk hoog bedrag voor een kunstwerk waarmee eigenlijk niemand weet wat aan te vangen, maar daar wordt wel een mouw aangepast. Als men er enkel vergaderzaaltjes wil inrichten, dan had men die ook kunnen vinden voor minder geld. Als daar straks ook nog restauratiekosten bijkomen, dan stijgt die aankoop fel boven het ontoelaatbare uit.
Het bestuur heeft te weinig contact met de bevolking
Inspraak Ik heb het uit zijn eigen mond gehoord en het hier al vaak aangehaald dat Michel Landuyt niet houdt van samenspraken met de inwoners, die hij praatbarakken voor verzuurde mensen noemt. Als er dan al eens inspraak gegund wordt, dan worden de problemen voorgesteld, met onvoldoende gegevens, zodat geen mens op de gestelde vraag of vragen kan antwoorden. Twee voorbeelden: het verplaatsen van de Slijpe - brug en het verbreden van de zeedijk.
Aperitiefconcerten Landuyt vindt die concerten in de diverse deelgemeenten een goed initiatief, de ideale manier om de burger te ontmoeten. Ik vind dat ook. Ik ben er twee keer naartoe gegaan maar ik heb hem daar niet gezien. Al die andere keren zal hij er wel geweest zijn, zeker?
Vraag: Wie heeft ooit al eens de burgemeester of een schepen gezien in zijn straat, buiten de verkiezingscampagnes?
Er wordt geprobeerd, maar voorlopig zonder veel resultaat!
Sociale woningen Ook daarover schreef ik al een uitgebreid artikel. Op zoek naar een sociale woning in Middelkerke/ Westende? Eventjes geduld, a.u.b. (map: Sociale woningen) Niemand zal mij ooit horen verklaren dat er geen inspanningen gedaan worden om meer sociale woningen ter beschikking te stellen van jonge en arme gezinnen. Heel veel instanties op gemeentelijk niveau bekommeren zich daarom. Positief, dus! Elke gemeente heeft een Dienst huisvesting en daarbij zelfs een Woonwinkel, die geopend werd op 22 juni 2011. Schepen van huisvesting is Geert Verdonck van het Progressief Kartel. Alle actoren die actief zijn op de lokale woonmarkt verzamelen éénmaal per maand in de woonwinkel. Driemaandelijks grijpt een gemeentelijk huisvestingsoverleg plaats. Op die woonraad wordt iedereen uitgenodigd die iets te zien heeft of kan hebben met wonen. En toch vermindert het tekort aan sociale woningen nauwelijks. Er worden honderdtallen nieuwe woningen aangekondigd, maar de verwezenlijking laat al te lang op zich wachten. Waarom blijft men toch woningen beloven op terreinen die als waterziek bekend staan? Wordt daar wel iets aan gedaan?
Netheid van de gemeente In een artikel Hondendrollen en paardenvijgen (zie map Milieu) heb ik onderstreept hoe ernstig de gemeente het meende/ meent met het controleren en zo nodig bestraffen van de eigenaars van honden zonder (gratis door de gemeente verdeeld) poepzakje. Niets ontbreekt! Jobstudenten die tijdens de zomervakantie informeren en sensibiliseren, hondentoiletten met wegwijsfolder, preventief toezicht door veiligheidsbeambten en stadswachten. Maar zouden we ook eens de statistieken van de opgelegde boetes mogen zien? Ik vraag me af of ze wel bestaan. Zou ik misschien kunnen zeggen dat er veel te veel inzet is en te weinig resultaat? Hoe vaak heb ik reeds aangeklaagd dat paardendrollen wel gedoogd worden? Of hebben de burgemeester en de schepenen die nog nooit zien liggen? En het zwerfvuil? Ook al zie je soms jobstudenten aan het werk bij het opruimen, het blijft dweilen met de kraan open zodat Middelkerke geen nette gemeente mag genoemd worden en zeker niet op weg is om de netste gemeente van Vlaanderen te worden! Natuurlijk kennen jullie ook vuile plekjes in de gemeente. De terreinen van de vroegere firma Soetaert in de Heidestraat en in de Steenstraat bijvoorbeeld, die worden maar niet volledig opgeruimd, niet onderhouden of minstens afgedekt.
Moeten/ mogen we het Progressief kartel over dezelfde kam scheren?
Ik weet natuurlijk niet wat er zich in het schepencollege afspeelt. Ik heb nochtans de indruk dat de schepenen Verdonck en Maesen regelmatig eens op de rem getrapt hebben. Maar ja, ze zijn in de minderheid. In hun beleidsdomeinen hebben ze volgens mij degelijk werk geleverd. Daarin gaat het wel niet over miljoenenprojecten, maar ze zijn volgens mij echt bekommerd geweest voor de jeugd, voor de marktactiviteiten, voor de sociale woningen, voor het erfgoed, enzovoort
Het bestuur verdient ook wel enkele pluimen!
Het zou van slechte wil getuigen als ik niet een aantal verwezenlijkingen van deze meerderheid in het zonnetje zou plaatsen.
Vernieuwing van straten en pleinen Hierboven heb ik het reeds gezegd: verschillende straten in Westende (dorp en bad) en in Lombardsijde, werden vernieuwd. Linda Feys-Peelman zegt daarover Als Westendenaar heb ik mijn omgeving de voorbije jaren duidelijk mooier zien worden. Zij is dan ook zeer tevreden over de vele werken die van Westende een pareltje aan de kust maken. Dat is natuurlijk tomeloos overdreven, maar er werden inderdaad verbeteringen aangebracht aan de infrastructuur. Ze vergeet natuurlijk wel de woestijn van Zon en Zee op een paar honderdtallen meter van haar deur. Ik vind de vernieuwing van het kerkplein en het Arthur Meynneplein en van het speelplein aan de gemeenteschool, een dikke proficiat waard.
Uitstekend ambtenarenkorps Middelkerke heeft een uitstekend ambtenarenkorps. Dat is in eerste instantie de verdienste van de ambtenaren zelf, maar toch We kunnen wel niet over het hoofd zien dat de gemeentediensten zeer goed voorzien zijn van personeel, met extreme kosten tot gevolg.
Openbare toiletten In 2012 kwam er eindelijk een deftig openbaar toilet in Lombardsijde, weliswaar tegen betaling, maar goed . Het heeft jaren geduurd en misschien moet ik nu wel zeggen Beter laat dan nooit. Ook in Westende- bad zijn twee van die toiletten geïnstalleerd, ook toegankelijk voor gehandicapten. Mooi, zo!
De musea Het Kusthistorisch museum in het vroegere postgebouw, is een mooie realisatie maar Jullie zullen wel niet verwonderd zijn dat de kosten oneindig veel hoger waren dan voorzien! Ook de villa Les Zéphyrs en de bibliotheek Trefpunt zijn aanwinsten.
Het natuurgebied op de plaats van de vroegere Camping Cosmos Zonder dat ik er een verdienste zou in hebben, maar het herstellen in hun vroegere toestand van de duinen en het benadrukken van hun geschiedkundig verleden, heb ik steeds als mijn eigen paradepaardje beschouwd. Dat zijn weliswaar duinen van de Vlaamse gemeenschap, die ook instond voor de kosten en voor de verwezenlijking, maar dat is een grote aanwinst voor de gemeente. Hoe klein het aandeel van de gemeente hierin ook mag zijn, proficiat! Lees maar in Hoe ziet het natuurgebied op de site van de camping Cosmos er vandaag uit? (map Allerlei). Ook het herstel van de site van de Cristal Palace gaat de goede kant uit.
Er zullen nog wel meer positieve verwezenlijkingen zijn, zoals er ook nog wel meer negatieve feiten zullen te vermelden zijn.
Oproep voor verandering
18 jaar Open VLD zou van het goede te veel zijn. Bespaart ons dat alstublieft!! Als jullie dan toch absoluut voor de blauwe partij willen stemmen, maakt dan het bolletje rood achter één van de namen van de lijstduwers of nieuwelingen of wie dan ook. Zo kan er eens een nieuwe wind waaien. Brengt de huidige kopstukken weer met hun beide voeten op de grond. Ze krijgen anders te veel eigendunk, als ze die nog niet hebben. Ze vergeten zich af en toe eens opnieuw in vraag te stellen en denken dat ze zich alles kunnen en mogen veroorloven. Denkt er eens over na, of ze na al mijn teksten, waar ik ze op hun tekortkomingen gewezen heb, wel degelijk goed bestuurd hebben. Ik meen van niet. Op hoop van zegen!
Middelkerke: lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 (deel 3)
Vlaams Belang
1
Lacombe, Jan
563
1 Deley, Alfons
M
64
2
Ameele, Ann
393
2 Meeuws, Anita
WE
52
3
Devooght, Franky
331
3 Ameele, An
M
64
4
Deley, Alfons
243
4 Vermaesen, Marita
M
61
5
Vanloo, Jean
261
5 Boydens, Karine
WE
58
6
Vermaesen, Margareta
208
6 De Jaeger, Nicole
WE
75
7
De Meyer, Marc
203
7. Van Mullem, Paul
WE
47
8
Meeuws, Anita
235
8 Van Loo, Jean
LO
65
9
Van Eecke, Roland
208
9 Hosten, George
WE
82
10
Van Den Hove, Maria
197
11
Van Duyse, Luc
178
12
Siaens, Renelde
155
13
Ottelohe, Jeanne
160
14
Meersman, Josephine
168
15
Siaens, Alphonse
146
16
Proot, Tom
177
17
Tommeleyn, Zita
163
18
Willockx, Jean
143
19
Vander Elst, Maria
150
20
Hosten- de Jaeger, Nicole
175
21
Hosten, Georges
169
22
Beckord, Charlotte
177
23
Van Weyenbergh, Marcel
158
24
Van Dyck, Gustaaf
163
25
Lacombe-Verbeest, Suzanne
242
Het Vlaams Belang is er, in de post Jan en Suzanne Lacombe-Verbeest periode, niet in geslaagd een volledige lijst samen te stellen. Twee echtparen maken er deel van uit. De verklaringen voor deze moeilijke lijstvorming, zijn legio. Deze partij heeft het meest aparte karakter van alle partijen: je sluit er niet bij aan als je geen overtuigd Vlaming bent. Ook de standpunten over migratie, over veiligheid, over Europa, vind je nergens elders in die mate van hardheid terug. De opkomst van de NV-A en het daaruit voortvloeiend groeiend opportunisme van sommige, heeft het Vlaams Belang in gans Vlaanderen harde klappen toegediend in de peilingen. Je moet al trouw en hardnekkig vasthouden aan je overtuiging als je weet dat je door het cordon sanitaire misschien wel verkozen kunt worden, maar dat je nooit kunt toetreden tot een schepencollege. En dan is er de schrik om slachtoffer te worden van verkettering. Vele Vlamingen hebben wel sympathie voor de partij, maar wensen daar niet voor uit te komen omdat het niet goed staat in onze moderne maatschappij. Wie duldt nu nog een bord van het VB in zijn tuin of wie durft een affiche aanplakken? Als je dan hoort dat bij de vorige verkiezingen vakbondsleden, die lid zijn van of opkomen voor het Vlaams Belang, niet langer gewenst waren, dan denk je natuurlijk driemaal na vooraleer je aan zon avontuur te wagen. Nog erger wordt het als je verneemt dat werkgevers er niet voor terugdeinzen om een Vlaams Belang werknemer af te danken, omwille van zijn/haar overtuiging.
Welke bestuursmeerderheid komt er nu op ons af? Eerst nog even herinneren aan de huidige verdeling van de 25 zetels: Open VLD (12 na de verkiezingen/ nu 11) en Progressief kartel (2/2) vormen de meerderheid. CD&V (8/6), Vlaams Belang (3/3) en LDD (0/3) voeren oppositie. Dat is de toestand voor/na na het overstappen van enkele leden naar een andere partij. Door de verhuis van Jean-Marie Dedecker naar hier, het overstappen van neef Tom en het indienen van een lijst Dedecker enerzijds en anderzijds de opkomst van het N-VA (of moet ik zeggen van Bart Dewever) met het ontstaan van lijsten van opportunisten in de meeste Vlaamse gemeenten, kan het politiek landschap van Middelkerke er wel enigszins anders gaan uitzien. In mijn laatste artikels voor de verkiezingen, die ik zal publiceren op maandag 1 en 8 oktober, zal ik de verwezenlijkingen/ mislukkingen van de huidige meerderheid bespreken. Het is moeilijk te voorspellen wat de toekomstige verhoudingen zullen worden. Zal het effect Jean-Marie groot zijn? Zal de N-VA toch succes kennen niettegenstaande een volgens mij zwakke en onsamenhangende lijst? Zullen de mensen tonen dat ze verandering willen, na de geldverspillende 12 jarige VLD heerschappij? Wie weet? Zullen meerdere partijen nodig zijn om een meerderheid te vormen? Zijn er reeds voorafgaande contacten gelegd tussen de partijen? Klopt het dat de lijst Dedecker reeds een stap deed in de richting van de VLD, maar door Janna Opstaele afgewezen werd? Klopt het dat Dany Van Den Broucke eventueel bereid is te depanneren, als hij maar schepen van sport kan worden? Er zou zelfs een peiling gebeurd zijn in de gemeente, die een verlies van 6 zetels voor de VLD zou voorspellen. Of zijn dat de klassieke geruchten? Of wishful thinking? In afwachting, wil ik jullie nogmaals vragen, vanzelfsprekend naamloos, deel te nemen aan mijn uiteraard niet-wetenschappelijke, persoonlijke peiling. Duid in de linkerkolom aan welke partij op 14 oktober 2012 jouw stem krijgt. De uitslag van de blog waarin ik jullie mening vroeg over de logos van de verschillende partijen, gaf volgend resultaat: 66 stemmen
Iedereen inbegrepen (CD&V) : 4 (6%) Doen (Open VLD) : 2 (3%) De kracht van verandering (N-VA): 5 (8%) Uw stem, onze inzet: (Progr Kartel): 17 (26%) Kies VEILIG (VB): 3 (5%) Een nieuwe visie voor Groot-Middelkerke (LDD): 25 (38%) Ik vind die slogans flauwekul: 10 (15%)
Beste lezers, Mijn artikel van 24 september 2012 werd beschadigd weergegeven. Het was namelijk te groot, door die verschillende tabellen en foto's. Ik heb het dan maar in drie delen gesplitst. Mijn verontschuldigingen voor de bemoeilijkte leesbaarheid. Groeten. Stammer.
Middelkerke: de lijsten voor de gemeenteraadverkiezingen op 14 oktober 2012 (deel 1)
Algemeen Het opstellen van de lijsten is altijd een moeilijke onderneming. Wie zijn de grootste stemmentrekkers? Kunnen zij de sympathie opwekken van een maximaal aantal mensen? Is de lijst evenwichtig? Zullen we niet al te veel andere kandidaten ontevreden maken? Iedereen weet dat je best een volledige lijst presenteert, want de kiezers krijgen anders de indruk dat de partij niet aantrekkelijk is. De vraag is of je absoluut een volledige lijst moet indienen, zelfs al moet je daarvoor opbotsen tegen onverenigbaarheid en zelfs al moet je daarvoor een oogje dichtknijpen als de kandidaten eigenlijk niet zo waardevol zijn. Bijkomend probleem is dat er evenveel mannen als vrouwen op de lijst moeten staan. Aangezien de Middelkerkse gemeenteraad uit 25 leden bestaat, betekent dat dus 13 mannen -12 vrouwen of 12 mannen -13 vrouwen. Dat kan eventueel tot gevolg hebben dat minder geïnteresseerde vrouwen de plaatsen (moeten) innemen van gedreven mannen. Jammer! De eerste twee kandidaten op een lijst mogen niet van hetzelfde geslacht zijn. Verwanten in de eerste en tweede graad mogen niet samen zetelen, bijvoorbeeld ouder en kind, broers en zusters. Oom en neef, zoals Jean-Marie en Tom Dedecker, zijn verwant in de derde graad. Echtgenoten kunnen niet beide samen in één gemeenteraad. Natuurlijk ken ik niet alle verwantschapsbanden tussen personen op één lijst, maar de best gekende heb ik toch vermeld.
Verdeling per deelgemeente
> Voor N-VA: Middelkerke -/11, Lombardsijde -/1, Westende -/5
Leeftijd van de kandidaten>
Gezien de onvolledigheid van hun lijst, werd het Vlaams Belang niet in deze tabel opgenomen. Voor zover de gemiddelde leeftijd een rol speelt, kan gezegd worden dat die voor alle partijen ongeveer gelijk is.
Over welke kwaliteiten moeten de kandidaten beschikken? Natuurlijk wordt niet iedereen verkozen. Een partij met uitvoeringsambities moet een goede mix vinden van populaire kandidaten en van kandidaten met bestuurderskwaliteiten. Elke lijst heeft inderdaad nood aan geëngageerde mensen, die via hun verenigingen kiezers aantrekken. De uitzondering bevestigt de regel, maar het is algemeen geweten dat familie voor familie stemt. Een grote familie binnen de gemeente, is dus ook belangrijk. Zijn die populaire kandidaten eigenlijk niet bekwaam en worden ze toch verkozen, dan staan de kopstukken wel klaar om hun houding te dicteren. Die kandidaten moeten dus ook volgzaam zijn en gedurende de ganse legislatuur mooi in de pas lopen. Dossierkennis is niet zo belangrijk. Dat belet echter niet dat mensen met een hoge dosis gezond verstand en veel ervaring goede bestuurders kunnen worden. In deze tijd waar veel dossiers een hoog technisch gehalte vertonen (financiën, milieu, cultuur, onderwijs, openbare werken, ..) is een goede achtergrond natuurlijk niet te versmaden. Dat betekent niet noodzakelijk dat universitair - geschoolden goede kandidaten zijn, want ze zijn vaak niet zo populair. Maar de ambtenaren en de studiebureaus zullen de boel wel rechthouden als het bestuur er niet veel van bakt.
De Open VLD Hieronder zien jullie, in zes kolommen: lijstnummer, lijst 2006, voorkeurstemmen in 2006, lijst 2012, woonplaats (LE=Leffinge, LO=Lombardsijde, M=Middelkerke, MAN=Mannekensvere, SCH = Schore, SL=Slijpe, SPK=Sint-Pieterskapelle, WE = Westende, WI = Wilskerke), leeftijd
1
M. Landuyt , Michel
2390
1 Rommel-Opstaele , Janna
LE
55
2
Mw. Rommel-Opstaele , Janna
2613
2 Landuyt , Michel
M
53
3
Mw. De Jonghe , Carine
1479
3 Devey , Johnny
WI
58
4
M. Devey , Johnny
1589
4 De Jonghe , Carine
M
51
5
Mw. Pylyser , Cynthia
816
5 Galle , Geert
LE
50
6
Mw. Maurau-Jonckheere , Lisette
894
6 Lejaeghere, Natacha
WE
36
7
M. Vandekerckhove , Bart
1069
7 Maurau-Jonckheere , Lisette
M
63
8
M. Galle , Geert
1101
8 Loosbergh-Viaene , Liliane
WI
67
9
Mw. Loosbergh-Viaene , Liliane
851
9 Declerck , Mario
M
50
10
M. Annys , Franky
705
10 Annys , Franky
SL
48
11
M. Spaey , Frederick
740
11 Feys-Peelman , Linda
WE
59
12
M. Pattyn , Philip
557
12 Reynaert , Rony
WE
63
13
M. Declerck , Mario
797
13 Demoen, Inge
M
48
14
Mw. Nollet , Karin
487
14 Bulcke-Vandenbussche , Cecile
SPK
55
15
M. Reynaert , Rony
791
15 Viaene, Eddy
LO
60
16
Mw. Vanhee , Vicky
695
16 Coulier, Ann
LO
47
17
M. Lingier , Tom
695
17 Bouton, Bart
SL
36
18
Mw. Jonckheere , Rita
603
18 Mestdagh, Yentl
M
22
19
Mw. Hogie-Couwet , Chantal
522
19 Peere, Sara
M
25
20
Mw. Bulcke-Vandenbussche , Cecile
603
20 Depla, Isabelle
WE
38
21
Mw. Demoen , Inge
631
21 Vanhee, Vicky
SL
35
22
M. Bonte , Daniel
565
22 Niville , Lucien
LO
63
23
Mw. Feys-Peelman , Linda
708
23 Lingier , Tom
WE
26
24
M. Niville , Lucien
803
24 Spaey , Frederick
M
35
25
M. Dedecker , Tom
1044
25 Vandekerckhove , Bart
M
43
>
Opvallend, maar een bevestiging eigenlijk, is de ruime meerderheid aan Middelkerkenaars, zeker als men Wilskerke (achter de kerk van Middelkerke) er nog bijtelt. Men kan zeker niet beweren dat er een vernieuwing plaatsgegrepen heeft. Het zijn nog steeds dezelfde kopstukken (Rommel-Opstaele, Landuyt, Devey, De Jonghe en Galle) die het peloton aanvoeren, zij het dan dat de lijsttrekker burgemeester over het hoofd gesprongen werd door de eerste schepen, vorige keer tweede op de lijst. Er werden ook enkele oudgedienden en verdienstelijke zestigers behouden: Lisette Maurau-Jonckheere , Liliane Loosbergh-Viaene en Lucien Niville. Het zijn immers stemmentrekkers. Buiten Tom Dedecker, om de gekende reden en Cynthia Pylyser (?) en Philip Pattyn (om familiale reden?) werden de minst populaire kandidaten, dat wil zeggen diegene die rond de 600 voorkeurstemmen of minder behaalden, zonder pardon aan de kant geschoven: Nollet (487), Jonckheere (603), Hogie-Couwet (522) en Bonte (565). Pattyn met 557 stemmen achter zijn naam behoort daar eigenlijk ook bij. Wat de nieuwe aan voorkeurstemmen kunnen binnenhalen, moet nog afgewacht worden. Er zitten wel enkele gekende namen bij: Lejaeghere, Viaene, Coulier en Depla. Men kan toch niet spreken van een verjonging, als men slechts drie minder dan 35 jarigen terugvindt en dat op de plaatsen 18, 19 en 23. Het jong geweld van de drie lijstduwers, die samen campagne voeren, zal dus nog maar wat moeten bedwongen worden. Geduld is een schone zaak. Als dat afwachten maar ooit beloond wordt!
De CD&V - lijst wordt in aantallen gedomineerd door kandidaten uit Leffinge (8) en Westende (7). Dat doet geen enkele andere partij die beide deelgemeenten na. Westende heeft zelfs de lijsttrekker, de tweede op de lijst (de vorige lijsttrekker) en de lijstduwer. Zouden zij misschien ooit eens voor een Westendse burgemeester zorgen? Spermalie is daardoor met slechts 2 kandidaten uit Slijpe wel wat mager bedeeld. Door het feit dat de NV-A deze keer met een eigen lijst opkomt en dus geen kartelpartner meer is, heeft de lijst een echte gedaanteverwisseling ondergaan. Niet minder dan 13 kandidaten van 2006, staan niet meer op de lijst: 4 ex-NVAers (Dierendonck en Weerbroeck-Ryckewaert naar LDD, Van den Broucke Danny nu op lijst NV-A en Nadège Deramoudt), 1 uit de politiek gestapt (Vandenbussche), 1 overgestapt of overgelopen naar LDD (Lieve Landuyt) en 7 zwakkere scoorders die de vorige keer onder de 600 voorkeurstemmen bleven. Misschien is de laatste reden niet de enige, dat weet ik dus niet. Het lijkt erop dat ook de CD&V enkele valabele nieuwkomers voorstelt, om te beginnen met voorzitter Desender. Jan Stragier, reeds kandidaat in 2000, werd nu weer opgevist. Het is de enige lijst waar de vrouwen met 13 tegen 12 in de meerderheid zijn.
Middelkerke: lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 (deel 2)
Progressief kartel
1
Verdonck, Geert
514
1 Verdonck, Geert
WI
51
2
Maesen, Lode
345
2 Blomme, Erica
LO
54
3
Blomme, Erica
278
3 Maesen, Lode
LO
40
4
Gebbert, Jan
249
4 Van Loo, Claire
LO
51
5
Mommerency, Germain
214
5 Maes, Kurt
M
37
6
Volbrecht, Sabine
187
6 Peene, Sylvia
LE
31
7
La Croix Dorine
144
7 Vandekerckhove, Frank
WI
53
8
Dewulf , Wim
206
8 Van de Meersche, Marlies
M
31
9
Losev , Fanja
144
9 Reynaert, Rony
WE
49
10
Verdonck , Bart
224
10 Van Becelare, Filip
SPK
49
11
Desplenter, Stijn
199
11 Weerbrouck, Lobke
WI
26
12
Weerbrouck , Lobke
199
12 Leye, Bavo
LO
21
13
Deceuninck , Yvonne
142
13 Deschacht, Jasmijn
M
22
14
Vanhee , Johnny
111
14 Van Brabant, Sofie
M
21
15
Reynaert , Ronny
158
15 Maene, Gilles
LE
21
16
Dosselaere, Martine
128
16 Vermeulen, Philippe
M
55
17
Baert , Benjamin
123
17 Dumarey, Nancy
LO
43
18
Lusyne , Tanya
227
18 Veulemans, Freddy
LO
64
19
Brissinck , Stefaan
116
19 Dobbelaere, Nadine
SL
60
20
Ducheyne , Doris
115
20 Goudtsmedt, Ann
WE
53
21
Goudsmedt , Ann
140
21 De Nil, Maria
M
73
22
Vermeulen , Philippe
110
22 Desmet, Bart
WE
45
23
Vandekerckhove , Ann
157
23 Volbrecht, Sabine
SL
49
24
Mouton , Janique
137
24 Verdonck, Bart
LE
47
25
Van Herck , Patrick
293
25 Vandermeeren, Ringo
M
44
Van een gedaanteverwisseling gesproken! Niet minder dan 16 kandidaten van 2006 komen niet meer voor op de kartellijst. De kopmannen van de drie kartelpartners (Verdonck SP-a, Blomme van de groenen en Maesen van ja, van welke partij eigenlijk?) blijven de lijst aanvoeren. Het kartel presenteert de jongste lijst met 7 minder dan 35 jaar en zelfs 4 minder dan 25. Er moest ook hier een beroep gedaan worden op een broederpaar. Ziehier een groepsfoto van het kartel, waarop toen nog 4 kandidaten ontbraken.
>
Foto: http://www.prokartel.be/
LDD
1
NIET deelgenomen
1 Dedecker, Jean-Marie
SL
60
2
2 Verlinde, Rosalie
M
35
3
3 Dierendonck, Henk
LO
41
4
4 Landuyt, Lieve
M
48
5
5 Demarcke, Diego
SCH
36
6
6 Ryckewaert, Bianca
M
40
7
7 Van Muysewinkel, Eddy
WE
57
8
8 Huart, Pascale
LE
43
9
9 Prinzie, Claude
SCH
40
10
10 Vandamme, Jan
M
57
11
11 Vandenbossche, Sandra
M
39
12
12 Soete, Annick
M
44
13
13 Niville, Chris
WE
44
14
14 Diliën, Hendrik
WE
52
15
15 Vandenberghe, Ingrid
M
57
16
16 Sabbe, Suzie
M
53
17
17 Landuyt, Wim
M
51
18
18 Steelant, Guy
M
65
19
19 Deffrasnes, Sévérine
WE
27
20
20 Van Boven, Marissa
M
19
21
21 Deramoudt, Albert
LO
68
22
22 Boulanger, Natacha
LE
42
23
23 Christiaen-Desender, Rosa
M
66
24
24 De Poortere, Dirk
WI
59
25
25 Dedecker, Tom
LO
34
> Foto: partijfolder Een nieuwe visie voor Groot-Middelkerke
We vinden hier enkele van de kandidaten terug die nog niet zo lang geleden deel uitmaakten van het N-VA. Het gaat om Claude Prinzie, Bianca Ryckewaert, Annick Soete, en Chris Niville. Een meevaller, dus, voor wie de lijst moest opstellen. Als Lieve Landuyt (CD&V), die haar broer Wim meebracht, en Tom Dedecker (Open VLD je dan ook nog in de schoot vallen! Zonder dan nog te spreken van Henk Dierendonck die wel reeds tijdens de huidige legislatuur van N-VA/ CD&V verhuisd is naar LDD. Men zou hier bijna kunnen spreken van de lijst van de overstappers. De N-VA beweert dat de dissidenten (zoals ze die noemen) al langer, achter de rug om van het bestuur, een kartel tussen de N-VA en LDD wilden. Hun kiezersbedrog zou de aanleiding van de breuk geweest zijn. N-VA: "Men moet oliedom zijn om zich te laten manipuleren om een boegbeeld van een andere partij te willen helpen aan de burgemeesterszetel en ten koste van de eigen partij niet te beseffen dat men gebruikt wordt als een pion in een schaakspel". Volgens die overstappers lag de dictatoriale houding van voorzitter/ lijsttrekker/dictator Van Den Broucke aan de basis. De waarheid zal zeker, zoals altijd, in het midden liggen? De kandidaten uit Middelkerke (12) zijn hier duidelijk in de meerderheid. Gelukkig zijn dat niet de meest zwaarwichtige.
NV-A
1
1 Dany Van den Broucke
M
47
2
2 DHondt Martine
MAN
38
3
3 Goethaels Anthony
LE
41
4
4 Boudaer Jeffy
M
28
5
5 Plaetevoet, Sandra
WE
40
6
6 Van Casteren, Tamara
M
28
7
7 Goossens, Claire
MAN
68
8
8 Devooght, Franky
M
56
9
9 Kreps, Thibault
M
24
10
10 Verstraete, Didier
LE
68
11
11 Van Overstraeten, André
M
68
12
12 Van Den Broucke, Hervé
M
75
13
13 Bertier, Melissa
M
22
14
14 Knockaert, Kurt
LE
44
15
15 Van Loock, Lydia
LO
51
16
16 Carlier-Delaunoy, Jacqueline
WE
63
17
17 Carlier Freddy
WE
64
18
18 Meert, Sophie
WE
32
19
19 Smeuninx, Diane
M
57
20
20 Van Den Broucke, Eddy
M
43
21
21 Bauwens, Brigitte
LE
58
22
22 Defays, Axel
WE
48
23
23 Vandenheede, Sylvie
LE
32
24
24 Tanghe, Patsy
SL
36
25
25 Gebbert, Jan
M
57
> Onvolledige foto: mij toegestuurd door Anthony Goethaels
Volgens de partij zou dit een lijst van nieuwe gezichten zijn.
Dat lijkt wel juist te zijn. Enkel Jan Gebbert en de Van den Brouckes komen mij bekend voor. Daar zitten heel wat vreemde namen bij. Ik bekeek eens enkele paginas van Faceboek en Twitter en Netlog en ik vond daar inderdaad over heel wat mensen dat zij niet in de streek geboren of opgevoed zijn. De partij onderging in de loop van de campagne een aderlating door het ontslag van 9 bestuursleden, naar het schijnt door de autoritaire, ja zelfs dictatoriale houding van de lijsttrekker. De partij schijnt zich echter goed herpakt te hebben. Men heeft daarvoor wel zijn toevlucht moeten nemen tot het opnemen van een echtpaar (Carlier), van het broederpaar Van Den Broucke en van de vader van dat paar. Het werd tenslotte een race om voldoende kandidaten te vinden. Er vielen zelfs twee kandidaten af, waarvan de affiche reeds hier en daar aangeplakt was: Kjell Borremans en in allerlaatste instantie Herbert Truwaen. Deze laatste werd dan maar vervangen door vader Van den Broucke, die bij de vorige verkiezingen opkwam met een lijst Hervé omdat hij op geen enkele andere lijst gewenst was. Ik heb ook vruchteloos gezocht naar Patrick Marievoet, een fervent verdediger van de partij, die nu ook ontslag genomen heeft, uit onvrede met één en ander. De vraag die men zich kan/ moet stellen is of er wel voldoende samenhang bestaat in die partij. Ik zie op de achtste plaats de naam van Franky Devooght, die ooit raadslid was voor Vlaams Belang maar als dusdanig niet kon overtuigen. Op plaats 11 staat André Van Overstraeten, in 2000 nog kandidaat voor de SP-a. De kandidaten uit Middelkerke en uit Leffinge hebben een groot aandeel in de lijst.
Vijf jaar bloggen over Westende en soms ook over Middelkerke
Elk jaar, begin september, wijd ik een artikel aan mijn eigen blog, die schijnbaar goed aanslaat en veel gelezen wordt. Ja, het succes van iets waar ik pretentieloos aan begonnen ben, is onverhoopt. Het onverbloemd uitspreken of schrijven van mijn mening over wat reilt en zeilt in Middelkerke, doe ik nu al vijf jaar. Ik vier dus een lustrum. Eigenlijk moet ik zeggen in Westende want dat maakt toch veruit de hoofdbrok uit. Hoe moet ik het jubileum nu benoemen? Blik, hout of plastic? Ik weet het, dat zijn geen edele materialen. Is mijn artikelenreeks daarom minder verdienstelijk? Daar oordelen jullie natuurlijk over. Reacties zijn welkom.
Nu ben ik aan artikel nummer 266 en ik schrijf nog steeds met evenveel genoegen. Misschien had Mahatma Ghandi gelijk toen hij zei: Bijna alles wat u doet is onbelangrijk, maar het is erg belangrijk dat u het doet. Zelfs al lezen onze gemeentebestuurders mijn teksten niet (dat beweren zij toch!), dan blijft er misschien toch iets van hangen en wordt er misschien toch soms rekening mee gehouden.
Enkele cijfergegevens Op 29 maart 2008 mocht ik mijn 1000ste unieke bezoeker begroeten Op 5 juli 2009 werden er in totaal 12.533 viewers waarvan 7.785 unieke bezoekers geteld, een gemiddelde van 75 unieke bezoekers en 120 viewers. Binnen een tweetal weken zal het aantal viewers opgelopen zijn tot 100.000. Het hoogste aantal op één dag werd genoteerd op 6.8.2012, namelijk 540. Het hoogste weekaantal bedroeg 1.267 op 27.8.2012. En dat voor een wekelijkse blog, met een beperkt onderwerp: Westende en af en toe Middelkerke. In de klassering van de top 1000 van Seniorennet bekleedde mijn blog op 27 augustus 2012 de 61ste plaats. Dat gaat op en neer, maar ik heb nu toch een vaste stek binnen de Top 100.
Ziehier de grafieken die de evolutie weergeven van de populariteit van mijn schrijfsel: eerst het aantal viewers per jaar, daarna het gemiddeld aantal per week in die vijf jaren.
> >
Let wel, dat zijn gemiddelden. De cijfers per week van de laatste weken liggen hoger dan 760, omdat het aantal nog steeds stijgt. Aantallen van 900, ja zelfs van boven de 1.000 zijn geen uitzonderingen meer. Ook de aantallen per week gaan op en neer en het is mij niet echt duidelijk aan welke invloeden dat onderworpen is. Ik neem aan dat er minder gelezen wordt bij mooi weer of tijdens de verlofperiodes. Is het aangewezen de plaatsnamen Middelkerke en/of Westende in de titel te vermelden, zodat iemand die googelt op die namen, automatisch ook bij Westendse Blik terechtkomt?
Hetzelfde geldt natuurlijk voor woorden die passen bij onderwerpen waarop veel gezocht wordt: belastingen, verkeer, onderwijs, vakantie, enz
Hoe kies ik mijn onderwerpen? Ik probeer een zo groot mogelijke verscheidenheid aan onderwerpen te brengen. Ik heb maar twee maandagen overgeslagen voor persoonlijke redenen. Natuurlijk is het inspelen op de actualiteit mijn eerste betrachting. Er zijn heel wat artikels bij die evengoed kunnen slaan op een andere gemeente, omdat zich daar gelijkaardige problemen stellen: meeuwen aan de kust, groen in de straten, verkeer, voetbal, buurthuis, geldverspilling, sneeuw ruimen, megalomane bestuurders, verkiezingen, politici die elkaar bekampen, hangjongeren, criminaliteit, kunst,
Hoe ik aan mijn informatie geraak?
Door te surfen op het net, natuurlijk, in de eerste plaats Bloggen zoals ik dat nu al vijf jaar doe, zou niet mogelijk zijn indien we niet konden surfen op het internet. Je vindt er alle mogelijke wetteksten, decreten, gidsen van de overheid, verslagen van gemeenteraden, levensbeschrijvingen, artikels uit het verleden, .
De gemeente informeert zijn burgers goed Als inwoner van de gemeente, krijg ik natuurlijk De Sirene, het gemeentelijk informatieblad, in de bus. Dat zeer verzorgd blad raadpleeg ik zeer vaak, hoewel het slechts tweemaandelijks verschijnt, om te weten wat er zich in de gemeente afspeelt. Op mijn aanvraag, werd ik ook een bestemmeling van de wekelijkse nieuwsbrief van de gemeente, die mij informeert over de recente evenementen en nieuwtjes. De gemeente heeft bovendien ook een rijk gedocumenteerde website.
Door mij rechtstreeks te richten tot de gemeentelijke, provinciale of Vlaamse diensten Tenzij zij zelf nog niet over de gewenste juiste en actuele informatie beschikken, omdat mijn onderwerp zich nog volop in de beleidsvoorbereiding bevindt, werd ik nog nooit ontgoocheld als ik mij met vragen richtte tot de gemeenteambtenaren. Ik wil ze hier trouwens daarvoor bedanken. Ze staan mij steeds zeer vriendelijk te woord en bezorgen mij steeds per email binnen zeer redelijke termijnen, de gewenste antwoorden, zelfs al zijn mijn vragen soms van de vervelende soort. De welwillendheid geldt meestal ook voor de ambtenaren van de Vlaamse gemeenschap. Natuurlijk is er de federale wet van 12 november 1997 betreffende de openbaarheid van bestuur in de provincies en gemeenten evenals het Vlaams decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur waardoor iedere burger het recht heeft elk bestuursdocument te raadplegen en er een afschrift van te krijgen, behoudens in een aantal speciale gevallen (veiligheid, persoonlijke levenssfeer, ).
Door mij te richten tot de vertegenwoordigers van het volk, de mandatarissen Ik wil hier ook de voorzitters van de politieke partijen bedanken voor hun bereidwillige medewerking aan mijn initiatieven. Zonder uitzondering hebben zowel Open VLD, CD&V, Progressief kartel, Lijst Dedecker, Vlaams Belang en N-VA mij nog nooit in het ongewisse gelaten. Ook de diverse partijkrantjes zijn voor mij rijke bronnen van inspiratie. Als ik graag de reacties van de schepenen en gemeenteraadsleden ken, dan vind ik bij schepenen Verdonck en Maesen steeds een luisterend en gewillig oor. Dat is natuurlijk niet het geval voor Michel Landuyt, Janna Opstaele, Carine De Jonghe en Johnny Devey van de Open VLD. Ik vraag hen ook nooit iets. Ik begrijp dat zij geen supporters zijn van mijn blog omdat ze zeer vaak (terecht) door mij op de korrel genomen worden. Er zijn ook enkele gemeenteraadsleden, die er niet voor terugschrikken om hun standpunt over het door mij behandeld onderwerp weer te geven, als ik hen daarom vraag: Tom Dedecker, Liliane Dewulf, Dat betekent natuurlijk geenszins dat al die aangesproken personen het eens zijn met de inhoud van mijn artikels. Dat hoeft ook niet!
De schrijvende pers De schrijvende pers ontvangt allerlei persberichten. De journalisten zijn dus snel en goed geïnformeerd. Ik maak dan ook graag gebruik, met vermelding van de bron natuurlijk, van hun informatie. Het gaat mij over Het Laatste Nieuws, waarvan ik dagelijks uittreksels ontvang via internet, maar vooral over Het Nieuwsblad, waarvan ik lezer ben. Jullie hebben natuurlijk al lang gemerkt in mijn bronnenlijst, dat ik zeer regelmatig verwijs naar artikels van Dany Van Loo, die ik hier graag eens speciaal bedank. Ik word dus regionaal zeer goed geïnformeerd.
En tenslotte, zijn er mijn persoonlijke waarnemingen. Daarmee bedoel ik al wat mij opvalt tijdens mijn fietstochten en wandelingen. Voor sommige onderwerpen ga ik soms twee, ja zelfs drie keren ter plaatse om zeker te zijn dat ik niets over het oog gezien heb: verkeerssituaties, bouwwerken, .. Ik schrijf nooit over een evenement waaraan ik niet minstens tijdelijk of gedeeltelijk, deelgenomen heb.
Wat ik nog op het oog heb? Zijn er onderwerpen die beter scoren dan andere? Die over de politici schijnen het populairst te zijn. Reacties zijn er nauwelijks, bijna geen eigenlijk, behalve af en toe een bericht in het gastenboek of ook al eens een email. Is er behoefte aan een blog zoals de mijne? Ik blijf daarvan overtuigd omdat ik in Middelkerke geen enkel ander forum zie waarin al eens iemand een kritische noot op het bestuur durft uitspreken. Zien jullie een onderwerp dat ik zou kunnen behandelen? Gaan jullie niet akkoord met mijn zienswijze? Hebben jullie aanvullingen? Deel het mij mee, ik zal ze met plezier vermelden of ontleden in een volgend blogartikel. Ik kijk er nu al naar uit. Bedankt bij voorbaat.
Open Monumentendag 2012 op 9 september 2012 in Midelkerke, zeg maar in Westende
Op zondag 9 september 2012vierde Vlaanderen voor de 24ste keer Open Monumentendag. Dit jaar stond de dag helemaal in het teken van cultuur met grote én kleine c. Muziek, woord en beeld was de leidraad.
Open Monumentendag in Europa De idee voor een Open Monumentendag ontstond op Europees niveau. De eerste dag van die aard werd in 1984 georganiseerd door Frankrijk. Het initiatief kende zon succes dat in 1985 op een ministerconferentie een resolutie werd goedgekeurd die aanspoorde tot sensibilisatie van de bevolking voor onroerend erfgoed. Er werd onder meer een beroep gedaan op eigenaars om hun gebouwen open te stellen voor het publiek en er werd aangestuurd op gemeenschappelijke actie door de openbare besturen, partners uit de privésectoren en het verenigingsleven. In het tweede weekend september kom je dus nu gegarandeerd op een plek terecht waar je nog nooit eerder bent geweest.
Gintergemeenten pakken de dag gezamenlijk aan Ginter (www.ginter.be) staat voor een cultuurregio tussen Oostende, Roeselare en Brugge. Middelkerke, Gistel, Oudenburg, Ichtegem, Zedelgem, Kortemark, Torhout en Oostkamp werken samen rond het communiceren en beter afstemmen van hun cultuuraanbod. Open Monumentendag maakt deel uit van die samenwerking en stond dit jaar weer in het teken van Proeven. In elke locatie werd een gratis streekproduct uitgedeeld. Wie meerdere gemeenten bezocht, kon dus genieten van meerdere producten. Wie er drie bezocht, kreeg nog een gratis duoticket voor een voorstelling die je kunt kiezen uit diegene die vermeld staan in de brochure die op de open monumentendag uitgedeeld werd. Voor Middelkerke is dat een filmvoorstelling (7.10.12) of een comedyvoorstelling (28.10.12) in De Branding
Wat mochten we dit jaar in Middelkerke verwachten? Middelkerke neemt traditiegetrouw deel aan de Open Monumentendag. Dit jaar werd gegraven in het thema muziek, op zoek naar de Westendse erfgoedconnectie met jazz. In Westende - bad was de villa Sybaris het centrale punt. Daar bracht namelijk de Franse jazzmuzikant Peter Packay (artiestennaam voor Pierre Paquet) zijn vakantie door. Hij hoorde samen met David Bee, Fud Candrix en Stan Brenders bij de grote namen uit de vroege, Belgische jazzscene van de jaren 20 en 30, niet toevallig een bloeiende periode van swingend Westende.
Villa Sybaris Deze interbellumvilla uit 1925 is gelegen in de Distellaan nummer 70. Enkele jaren geleden werd ze gerestaureerd. In 2002 werd het een beschermd monument. Volgens Wikipedia was Sybaris (Grieks-) de naam van een antieke stad aan de Italiaanse zuidkust. De weelde die er heerste tijdens de zesde eeuw voor Christus was zo groot, dat de naam vermeld werd als synoniem van plezier en luxe.
Houden jullie van jazzmuziek? De jazz wordt door sommigen beschouwd als Amerika´s belangrijkste bijdrage aan de muziekgeschiedenis. Samen met de blues, voorvader van de jazz, is het één van de eerste echte oorspronkelijk Amerikaanse muziekstijlen. Van oorsprong is de jazz, evenals de blues, een versmelting van Afrikaanse en Europese muziekstijlen die plaats vond in Amerika. In eerste instantie is jazz een vorm van geïmproviseerd muziek maken. Ze kan echter ook gecomponeerd, gearrangeerd en opgeschreven worden. Het ritme van jazz is een samenstel van ´swingende´ maat en veelvuldige tegenritmen.
Wie was Peter Packay of Pierre Paquet? Ik moet eerlijk bekennen dat ik voorheen nooit van een jazzmuzikant gehoord had die in Westende zou verbleven hebben. Betekent dit dat Pierre Paquet niet echt een grote naam is? Helemaal niet! Eerst en vooral ben ik niet zon groot muziekliefhebber, laat staat een muziekkenner. Heel veel is er op internet ook niet over zijn persoon te vinden, wel over zijn muziek. Ook de gemeente heeft nooit, voor zover ik weet, veel tamtam gemaakt rond zijn naam. De villa Sybaris is wel een beschermd monument, en dat is te zien aan het specifiek kenteken dat op de gevel aangebracht is, maar een naamplaatje, dat herinnert aan de muzikant, is er niet te zien. Hij werd geboren in Brussel op 8 augustus 1904. Zijn latere boezemvriend, David Bee, werd geboren in Brussel in 1903 als Ernest Craps. Diens vader was beenhouwer, zijn moeder harpiste aan de Muntschouwburg. De jonge Ernest onderging reeds zeer vroeg de invloed van de Anglo-Amerikaanse ragtimes, cake-walks. one-steps en andere nieuwsoortige dansmuziek uit die jaren. Hij was een uitmuntend harpist, liep school in het Institut Dupuich en maakte er kennis met een leeftijdsgenoot die Pierre Paquet heette. Pierre had evenals zijn vriend Ernest veel aanleg voor de muziek en speelde trompet. Beiden droomden ervan om later muzikant te worden. Maar ingevolge een zwaar ongeval belandde Pierre in het ziekenhuis en verloren ze elkaar uit het oog. Na zijn studies vervulde Ernest zijn militaire dienst en leerde saxofoon en klarinet spelen. In 1925 hij was er 22 - werd hij lid van het bekende Bistrouille Amateur Dance Orchestra. Ter gelegenheid van een feest waarbij een tweede orkest nodig was, ontdekte hij opnieuw zijn vroegere vriend Pierre die trompettist was in een amateursorkest, de Versaty Ramblers. Nu werd Pierre ook lid van het B.A.D.O Het jaar daarop in 1926 werd onder de auspiciën van het jazzmagazine Music van uitgever Felix Faecq een eerste Récital de Jazz georganiseerd. En onverwacht oogstten Ernest en Pierre een overweldigend succes, niet alleen met hun optreden maar in het bijzonder met enkele nummers die ze samen componeerden onder hun ver-Engelste namen David Bee en Peter Packay. Ziedaar het begin van een samenwerking die in grote mate hun verdere loopbaan zou bepalen. In 1926 vormden de twee The Red Beans. Ze creëerden aldus veel composities en arrangementen. Zij gingen op tournee naar Italië, Frankrijk, Spanje en Nederland, tot de band in 1929 ontbonden werd. Enkele van hun nummers (voor kenners): Do let me try, Thalassa, Allahabad, Avignon, Baby Lou,Charleston Daisy, Slow gee gee, China, Pearl of the East, Al Sereno, Vladivostok en Pamplona. Maar het componistenduo Peter Packay en David Bee zou vooral bekendheid krijgen met nummers als "High tension" en "Obsession". Ook in de Verenigde Staten maakten ze opnames. Ook voor onze Belgische jazz was 1927 een jaar van buitengewone betekenis. Op initiatief van Felix Faecq, uitgever van het jazzmagazine Music en muziekpartituren , werd op 27 en 28 juni de eerste Belgische jazzplaat opgenomen in Londen met Chas Remue and his New Stompers voor het label Edison Bell. Het was een jong, dynamisch, maar vrijwel nog onbekend septet dat bestond uit Remue (leider, altsax / klarinet), Alphonse Cox (trompet), Gaston Frederic (tenorsax/klarinet), Herri Leonard (trombone), Harrry Belien (slagwerk) , Stan Brenders (piano) en Remy Glorieux (sousafoon) Van de veertien nummers die werden opgenomen waren er vijf composities van het duo David Bee/Peter Packay : Vladivostok, Pamplona,The bridge of Avignon, Allahabad, en Slow Gee- Gee. In 1928 zou Peter Packay met zijn "Red Robbins" een nieuwe plaat opnemen bij de Londense Edison Bell Studios. Ziehier enkele covers van hun muzieknummers:
>
Tijdens de winter 1929-1930 bracht Peter een bezoek aan zijn vriend David in Berlijn en samen componeerden zij voor die gelegenheid een wals I wish I couldnt forget you. Willen jullie een nummer horen van Packays Swing academy uit 1936? Het heet 8 Bars In Search Of a Melody http://www.youtube.com/watch?v=-tW4P0ymsaM Op http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=YOOy8H8NOSw&feature=endscreen kan Vladivostok beluisterd worden. Waarom ik daarna niets meer terugvond over de loopbaan van Pierre Paquet en zijn eventuele optredens, ook in het mondaine Westende (zie verder), is mij niet duidelijk. Traden ze misschien meer op in het buitenland?
Peter Paquay overleed in Westende op 26 december 1965.
Het programma van 9 september 2012
Gidsbeurt in de Sint-Theresiakapel, gevolgd door concert In Middelkerke bestaat een uitzonderlijk grote verering van de heilige Theresia. Er zijn namelijk twee kapellen aan haar gewijd. De eerste in Westende-bad in de Badenlaan, de tweede in de Leopoldlaan in Middelkerke. Ziehier hoe ze er uitzien:
> >
Ik las op de website van de gemeente: In de voormiddag, tussen 10 en 13 u., staat de Sint-Theresiakapel van Middelkerke centraal. Deze kapel werd grotendeels in beton opgetrokken in pure Art Décostijl naar een ontwerp van de Oostendse architect Albert Victor Fobert. Speciaal te vermelden zijn de glasramen en de betegelde lambrisering. Om 11.15 u. is er een optreden van The Joe Mullen Band. Aangezien Westende-bad een deelgemeente is van Middelkerke en ik eerlijk moet toegeven dat ik niet wist dat de kapel in Middelkerke dezelfde naam draagt als deze in Westende, dacht ik dus, samen met een tiental anderen, dat ik juist zat, toen ik in Westende stond te wachten op het begin van de activiteit. Ik had natuurlijk moeten zien aan de beschrijving dat de architect niet Victor Rubbers was en de glasramen niet van Cor Westerduin. Dat zijn immers twee kenmerken van de Westendse kapel. De verrassing was groot toen we de affiche op de kapeldeur bekeken. Hier is ze: >
De organisatoren moeten zeker ook gedacht hebben dat er verwarring mogelijk was, vandaar de met hand bijgeschreven locaties. Ikzelf heb dus weer iets bijgeleerd. Er zat dus niets anders op dan naar Middelkerke te rijden. Groot was mijn verwondering toen ik zag dat de kapel in de steigers stond, een restauratie die inderdaad hoogst noodzakelijk schijnt te zijn. In de brochure over de kapel kon ik natuurlijk lezen dat de voornaamste troeven van de kapel de betegelde lambrisering waren en de glasramen. Hieronder zien jullie die: > >
Maar glasramen waren er niet te zien. Ze waren waarschijnlijk weggenomen om ze ook te restaureren. Men kan zich dus de vraag stellen of deze locatie eigenlijk wel geschikt was om op open monumentendag mee uit te pakken. Maar er was ook nog een concert, aangekondigd voor 11u15, geafficheerd om 11 uur.The Joe Mullen Band, bestaande uit twee mannen en twee vrouwen, startte om 11 uur, maar dat scheen maar een proef te zijn, want daarna gingen ze zich in het zwart omkleden en om 11u15 herbegonnen ze, onder het goedkeurend oog van cultuurschepen Carine De Jonghe en een tachtigtal luisteraars..
Dus toch 11u15!
Vrij bezoek aan villa Sybaris of niet? Ik was tegen 14u45 naar Westende-bad gereden met de bedoeling even te kijken hoe de Sybaris er van binnen uitziet. Ik had immers gelezen dat die vrij te bezoeken was van 14 tot 18 uur, met die beperking dat sommige delen, buiten de aangeduide, niet toegankelijk zouden zijn. Dat was echter zonder de eigenaar gerekend, een gewezen ingenieur uit Parijs (en neef van Pierre Paquet?) Marc Constandt beweerde nochtans mordicus dat de gemeente nooit had afgesproken dat de villa mocht bezocht worden. Waarom zouden we hem niet geloven? Wie kondigt dan zoiets aan? Iemand die zich interessant wil maken?
Jazzwandeling over 3 kilometer door de badplaats Westende was ooit een mondaine badplaats, de Parel van de kust. Die status ging later wel verloren maar in de jaren dertig was Westende gereputeerd en nauw verbonden met Brussel. Om 15 uur startte aan de Sybaris een wandeling, voorafgegaan door een deskundige uitleg door muziekkenner David Stuyck over jazz en van een uitleg door de architect Luc Glorieux, die de renovatie van de villa uitvoerde. Er werd daarbij halt gehouden aan plaatsen die te zien hebben met het jazzverleden van Westende: de ex-Lac-aux-Dames met zijn vroegere ondergrondse balzaal en restaurant waar men uitzicht had op het zwembad, de verdwenen Trianon, ooit kursaal-ontmoetingsplaats voor de begoeden en tenslotte het luxueuze Westend-Palace. Wie kan zoiets beter gidsen dan Marc Constandt, een topkenner van Westende - bad en van zijn geschiedenis. Hij wist op een deskundige manier te verwoorden hoe bekende jazzmuzikanten zoals Archie Lewis, Fud Candrix en Jean Omer er in de dertiger jaren optraden en Westende aldus erkenden als jazzlievend. Hij toonde ook enkele fotos van het plein voor het Westend-Palace waaruit moest blijken dat jazz ook dansmuziek is.
Als de sfeer bovendien aangenaam is en het weer uitzonderlijk goed (eerder iets naar de te warme kant), wat kan men nog meer wensen?
Jazzoptreden Om 17 uur greep op het pleintje voor de Sybaris een optreden plaats door het Oostendse Ensemble Bas Bulteel, volgens de inleider David Stuyck een gerenommeerd jazztrio. De belangstelling was zeker tevredenstellend. Opvallend was het aantal oudjes, dat rond het podium plaatsgenomen had en dat met voeten of handen de muzikanten begeleidde.
Moet je voor cultuur echt altijd in Westende zijn? Het is misschien een samenloop van omstandigheden, maar stilaan mag ik schrijven dat alles wat zich afspeelt in de culturele sector in Middelkerke, plaatsgrijpt in Westende. De voormiddag van deze open monumentendag speelde zich wel af in een kapel van Middelkerke, maar de hoofdbrok viel alweer te beleven in Westende. Dat was nu het geval en dat was ook zo voor Beaufort (alle kunstwerken in 2012 staan of liggen in Westende). Hetzelfde kan gezegd worden van Open Monumentendag 2011 en van Erfgoeddag 2011.
Aan onze kust kijkt natuurlijk iedereen elk jaar uit naar het begin van de vakanties of met andere woorden naar de start van een nieuw zomerseizoen.
De badplaatsen ondergaan een gedaanteverwisseling De middenstanders uit de horeca zien straks alweer in gedachten hun etablissement en hun terras volstromen. De bakkers zien hun meestal piepkleine verkoopruimten al vollopen en de klantenfiles tot bijna op de rijbaan aangroeien. Ook hun collegas zelfstandigen koesteren hoge verwachtingen, in de hoop op een maximale winst die hun waren (strandartikelen, ijsverkoop, tijdschriften, .) zullen opbrengen. Verhuurders van kinderfietsjes, skeelers en allerhande andere rijtuigen wensen dat hun tuigen massaal de deur zullen uitbollen, de winkels van eerder goedkope vakantiekleding nemen aan dat hun stocks zienderogen zullen slinken. Eigenaars van villas en appartementen zien met genoegen de toerist-huurder bezit nemen van hun eigendom(men). De vastgoedmakelaars kijken uit naar (rijke) kopers die hun talrijke leegstaande panden zullen willen verwerven. Op alle campings wachten tenten en caravans om hun jaarlijkse bezetters te ontvangen die er hun zoveelste vriendenbijeenkomst van zullen maken. De organisatoren van feestelijkheden en festivals hopen op een maximale belangstelling.
Alle kustbewoners wrijven zich natuurlijk in de handen als de zon van de partij is en ze daarvan kunnen genieten onder de parasol in de tuin of als ze er met de kinderen op uittrekken. Ze zien nochtans ook met lede ogen de files autos op zich afkomen die alle parkeerplaatsen innemen en die zorgen voor zeer druk lokaal verkeer. Het gemeentepersoneel houdt er rekening mee dat hun diensten zich zullen vermenigvuldigen om de (volgens mij te) vele evenementen, ook in de weekends, vlot te laten verlopen. De vooruitzichten worden dus strak gespannen!
Maar Om te feesten moet het weer van de partij zijn en daarom wordt angstvallig uitgekeken naar de weerman/ weervrouw die bijna moreel verplicht wordt om zonnig weer te voorspellen.
Is het weer aan zee anders dan in het binnenland? Op zijn website http://www.frankdeboosere.be/vragen/vraag137.php gaat Frank Deboosere in op deze vraag. De kust heeft een microklimaat. Dat betekent dat de zomer er koeler is, de winter zachter, dat er meer zonneschijn is, minder neerslag (behalve in het najaar) en dat er meer wind is. Dat klimaat komt aan bod in het weerbericht: aparte pictogrammen, temperaturen, en voor de kust ook nog aparte windrichting en windkracht. Deboosere: Meermaals hoor je me in het weerbericht zeggen dat de zeebries afkoeling brengt op het strand of dat het in die omstandigheden droger en zonniger zal zijn aan de kust dan in het binnenland".
De kust wil optimistische/ correcte weersvoorspellingen Het wordt een kwakkelzomer met amper een paar dagen echt warm weer. Dat stelde het commerciële weerstation Meteo België op 14 juni 2012. De kust reageerde verbolgen en had het over nestbevuiling. De regiomanager van Westtoer wees erop dat de kust een omzet draait van 2,5 miljard euro per jaar voor zowat 18 miljoen dagjesmensen. Vooraf verklaren dat het weer in de nakende zomer zal tegenvallen, kan volgens hem een dramatische impact hebben op het toerisme. 'In Frankrijk zou men niet riskeren om nu al te schrijven dat de zomer in de Provence gaat tegenvallen en dat men beter naar Marokko of Egypte met vakantie gaat.' De hotelsector beweert dat steeds meer toeristen hun boeking aan zee annuleren als er slecht weer wordt voorspeld. Een correct weerbericht, specifiek voor de kust, is dan belangrijker dan ooit. Het is een oud zeer dat elk jaar opduikt.
Beslissen de toeristen echt alleen op basis van het weerbericht? Deboosere vindt dat zeer overdreven. Beslissen over wel of niet gaan gebeurt, volgens hem, meestal op basis van hoe het weer is in de regio waar de toerist woont. Regent het in zijn streek, dan gaat hij niet naar de kust. Zo eenvoudig is het. Ik mag in dat geval nog tien keer zeggen dat het weer aan de kust zonniger is dan in het binnenland: de toerist ziet regen in zijn regio en gaat niet naar zee. Ook het omgekeerde fenomeen doet zich soms voor. Ik heb al dikwijls moeten vaststellen dat men vanuit het zonnige binnenland massaal naar de kust rijdt, ook al voorspelde ik dat het aan de kust door de mist veel frisser zou zijn. Ik heb toen verschillende klachten gekregen van toeristen die bij een schamele 13 graden letterlijk in de kou stonden terwijl de temperatuur bij hen thuis 25 graden bedroeg. (en dat was zo voorspeld).
En tenslotte: er bestaat wel degelijk een kustweerbericht. Kijk maar op http://www.kustweerbericht.be/nl/home.asp. Het Oceanografisch Meteorologisch Station (OMS) in Oostende heeft een team van zeven gespecialiseerde mariene meteorologen van het KMI.
De vraag is natuurlijk: was het weer in de zomer van 2012 goed of slecht? We hebben het allemaal aan de lijve ondervonden: de eerste drie weken van juli waren archislecht en vanaf 21 juli was er een zeer goede week. Eindelijk! Iedereen opgelucht en blij natuurlijk! Natuurlijk is het fijn als de zon schijnt. Luister maar even naar wat André Van Duin erover denkt en zingt.
In augustus was het weer wispelturig maar met veel zonnige dagen, zelfs enkele hete dagen zodat sprake was van het breken van het hitterecord, dat sinds 27 juni 1947 op naam staat van Ukkel waar toen 38,8 graden gemeten werden. Het bleef echter bij maar 36,9 graden in Kleine Brogel. Even was er ook nog sprake van een mogelijk temperatuur-maandrecord, maar ook dat werd niet gehaald. Het werd ook geen meteorologische hittegolf. Daarvoor zijn vijf opeenvolgende dagen met minstens 25 graden nodig waarvan drie met minstens 30 graden. Omdat er nauwelijks neerslag viel, verklaarden de weermannen dat augustus 2012 warmer en droger was dan normaal. Een nat intermezzo in het laatste weekend en enkele koele dagen op het einde, zullen die statistiek misschien wel omverwerpen. Maar al die weliswaar hoge waarden werden genoteerd in het binnenland! Aan de kust was het heel wat koeler, hoewel nog warm genoeg. Als die soms felle wind er maar niet was! Gelukkig werd het nooit zo erg als op 13 augustus 2008, zoals op het volgend youtube-filmpje (duur 754), opgenomen op ons Sint-Laurentiusstrand, getoond wordt.
Je zou zeggen Geen weer om een hond door te jagen Dat het weer aan de kust inderdaad wispelturig kan zijn, is te zien op nog een youtube-filmpje (duur 913). Door het draaien van de wind van zuid naar west, kan tropische hitte, hier 36° op 20 augustus 2009, s anderendaags, wel eens gevolgd worden door hevige wind die de temperatuur doet dalen naar 23°.
Enkel de hondjes beleven er schijnbaar nog plezier aan.
Was het dan toch nog een goede zomer? Daar zullen de meningen wel over verdeeld zijn. Kon de maand augustus nog goed maken wat in juli scheef ging? In Het Nieuwsblad van 1 september 2012 lees ik dat de verwonderde televisieweermannen en vrouwen, die naar eigen zeggen niet anders gewerkt hebben dan de vorige jaren, gefeliciteerd worden voor hun correcte voorspellingen voor twee of drie dagen. Ze krijgen van Westtoer een pluim en zelfs een bedankje. De zomer zou dan al bij al toch nog meegevallen zijn: een normale gemiddelde zomer goed voor een gebruikelijke omzet van 1 miljard euro. Mogen we nu, zoals Gerard Cox het deed in 1973, zingen van t Is weer voorbij die mooie zomer? Ja? Dan doen we dat maar!
Ik vind het een toepasselijk lied, ook al begon de zomer niet in mei en ook al sliepen we niet op het strand in juli althans de eerste drie weken niet Nanana naa na naa . De zelfstandigen aan de kust (of moet ik zeggen Westtoer?) schijnen mij al even wispelturig als het weer. Sommige van hen zullen wel nooit aanvaarden dat goede en minder goede en slechte zomers elkaar altijd zullen afwisselen en dat men zich daar moet kunnen bij neerleggen. Een seizoen is trouwens ook al lang niet meer beperkt tot juli en augustus.
Bron Artikel in Het Nieuwsblad Bravo weermannen door Tom Le Bacq van 1.9.2012
Waarom die vraag? Omdat ik zeer verbaasd was toen ik burgemeester Landuyt hoorde beweren dat de gemeente financieel zeer gezond was. Ik twijfelde daar namelijk aan met al die overdreven hoge uitgaven die het huidig bestuur doet. Daarom nam ik mij al geruime tijd voor die financiële toestand eens grondig te bestuderen. Bronnen zijn daarvoor in voldoende mate beschikbaar. Vooreerst bestaan er databanken bij het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse regering. In samenwerking met hun studiedienst (SVR) werden van de 308 Vlaamse gemeenten profielschetsen opgemaakt. Deze bevatten gegevens over de gemeente in alle domeinen, waaronder dus ook deze over bestuurskracht, zoals dat zo mooi heet. Professor Herman Matthys, docent publieke financiën aan de universiteiten van Gent en Brussel, hield de afgelopen dagen de financiën van onze gemeenten tegen het licht. Hij baseerde zich daarvoor eveneens op bovengenoemde databanken. De recentste gegevens komen uit de gemeenterekeningen van 2010. Zijn resultaten werden gepubliceerd in Het Laatste Nieuws. Sommige linkse journalisten twijfelen aan zijn resultaten. Ook onze lokale CD&V afdeling maakte zich zorgen over de gemeentelijke financiële toestand in hun tweemaandelijks partijkrantje (jaargang 11 mei-juni 2012) en dat was voor mij het sein om eens aan mijn grondige studie te beginnen. Ik zal de cijfers van Middelkerke bespreken, natuurlijk, maar deze tevens vergelijken, daar waar dat zinvol is, met deze van de andere kustgemeenten, behalve Oostende.
Het oordeel van de CD&V Middelkerke Door gewezen eerste schepen Liliane Pylyser-Dewulf en haar voorzitter Wim Desender, werd berekend hoeveel de totale schuld van de gemeente in 2012 zal bedragen. Zij kwamen tot het besluit dat die zal stijgen met 32%, namelijk van 42 miljoen euro naar bijna 56 miljoen euro. Ook de werkingstoelage aan het OCMW zal vanaf 2013 drastisch verhogen; dit komt door de opening van het nieuwe rust- en verzorgingstehuis en de aanwerving van het nodige extra personeel. Zij beweren daarbij dat de aanleg van de ondergrondse parking en vernieuwde markt in Middelkerke met een leasingproject, af te betalen vanaf 2013, daarvan aan de basis ligt. Rekening houdend met de verkoop van ondergrondse garages en met subsidies, zou dat project toch nog altijd 16 miljoen euro bedragen. Bij leasingprojecten moeten de budgetten maar ingeschreven worden op het moment van oplevering, dus eind 2012. Bovendien zou er in de begroting 2013 13 miljoen euro moeten ingeschreven worden om Middelkerke beter te beschermen tegen de impact van stormvloeden en de eventuele 1000-jarige storm. De CD&V is van mening dat de huidige meerderheid eigenlijk haar twee prestigeprojecten gewoon door de volgende bestuursploeg laat betalen. Begin 2012 zou het gemeentebestuur een brief van de provincie gekregen hebben om hen erop te wijzen dat het financiële evenwicht gevaar loopt als de schulden niet drastisch naar omlaag gaan. En aangezien er integendeel enkel sprake is van toename van de schuld De huidige meerderheid mag eigenlijk nog van geluk spreken, volgens de CD&V, dat de interesten historisch laag zijn, maar dat had de Open VLD wel niet voorzien. Nochtans namen de inkomsten enorm toe: de opcentiemen stegen in 2006 van 1600 naar 1750 (boven het gemiddelde van een middelgrote gemeente), de inkomsten uit de 2de verblijven namen een hoge vlucht en in tegenstelling tot buurgemeenten Koksijde en De Panne blijft er nog altijd een aanvullende personenbelasting van 5%. CD&V Middelkerke pleit er daarom voor de geïnde belastingen optimaal aan te wenden, prioriteiten te stellen, overbodige uitgaven te schrappen.
Cijfers voor Middelkerke Ziehier de cijfers voor 2010 en daar waar beschikbaar deze voor 2000 en 2006 en 2012
2000
2006
2010
Begin 2012
APB
6,5
7
5,5
5
Opcentiemen
1400
1600
1750
1750
Uitstaande schuld * Gemeente Per inwoner OCMW Per inwoner
30.665.177 1.849
44.468.466 2.492 6.245.106 350
39.490.162 2.119 4.952.306 266
42.000.000
Uitgaven Gewone** + buitengewone Dst*** Per inwoner Gewone dienst Per inwoner Toelage OCMW Per inwoner Bijdrage politiezone Per inwoner Werkingskosten Per inwoner Schuld Per inwoner
Gewone** + buitengewone Dst*** Gewone dienst Per inwoner
71.847.033 67.149.452 3.603
Aantal personeelsleden VTE ***** Gemeente OCMW
339,39 110,26
327,47 109,64
Personeelskosten Zonder Onderwijs Per inwoner Enkel Onderwijs Per inwoner Totaal Per inwoner
13.250.286
14.006.897 785 1.425.076 80 15.431.973 865
16.012.213 859 1.152.410 62 17.164.623 921
Investeringen****
6.648.728
4.779.537
6.059.779
*Uitstaande schuld is de som van de leningen ten laste van de gemeente, leasingschulden, diverse schulden op meer dan een jaar en aflossingen van leningen **Gewone dienst (begrotingsrekening): omvat courante ontvangsten en uitgaven, die noodzakelijk zijn voor de normale en dagelijkse werking van de gemeente. Hoewel er geen rekening gehouden wordt met de buitengewone ontvangsten en uitgaven , behoren de aflossingen van leningen en intrestbetalingen tot de gewone dienst. ***Buitengewone dienst (begrotingsrekening): omvat de ontvangsten en uitgaven (leningen, investeringen) die een invloed hebben op de omvang van het gemeentevermogen. **** De investeringen zijn ontleend aan de buitengewone dienst. Bovendien zijn in de investeringscijfers niet alleen het eigen dienstjaar, maar ook overgedragen kredieten vorige dienstjaren en nieuwe kredieten vorige dienstjaren inbegrepen. Ten slotte gaat het bij de investeringen over aanrekeningen, dat wil zeggen daadwerkelijke uitgaven op basis van de gefactureerde uitgaven. ***** . VTE = combinatiecijfer voor deeltijds en voltijds tewerkgestelde
Vergelijking met zeven andere kustgemeenten Excl Oostende
Blankenbrg
Bredene
De Haan
De Panne
Knokke-H
Koksijde
Middelkke
Nieuwprt
Aantal inwoners
18.907
16.202
12.401
10.614
33.825
21.832
18.636
11.267
Aantl Pers VTE* Gemeente OCMW
249,97 153,58
141,57 98,96
187,53 30,34
183,15 26,71
362,36 47,73
383,24 74,74
327 109,64
157,62 104,37
Personeelskosten Zndr Onderwijs Per inwoner Onderwijs Per inwoner
112.372.696 654 87. 461 5
6.712.584 414
0,0 GEEN gemeenteschol
9.267.052 747 77.892 6
8.359.959 788 756.272 71
21.106.316 624 3.376.960 100
17.502.275 802 3.506.088 161
16.012.213 859 1.152.410 62
8.085.511 718 406.123 36
Aanv Pers Belast
6,5
7,0
5,0
0,0
0,0
0,0
5,0
5,0
Opcentiemen
1.745
1.775
1.400
1.950
1.900
1.950
1.750
1.700
Uitstaande schuld Gemeente Per inwoner OCMW Per inwoner
46.736.904 2.578 8.669.143 459
18.354.299 1.133 3.824.368 236
16.046.885 1.294 3.953.383 319
12.598.536 1.187 6.408.209 614
65.608.368 1.940 10.696.363 316
116.465.797 5.335 7.909.758 362
39.490.162 2.119 4.952.306 266
37.810.605 3.356 2.260.151 201
Ontvangsten Gewone Dst Per inwoner Uit belasting Gemeentefonds**
35.546.207 1.880 21.027.236 5.014.718
21.236.869 1.311 13.343.883 3.501.858
26.628.300 2.147 17.543.090 2.719.314
23.470.728 2.211 15.967.939 2.023.944
75.751.850 2.239 56.376.069 6.130.674
54.378.416 2.491 35.546.207 3.027.684
67.149.453 3.603 30.466.202 4.717.044
30.657.757 2.721 19.759.707 2.865.476
Uitgaven gewone Dst Per inwoner
33.933.409 1.795
19.683.725 1.215
22.928.371 1.849
20.859.326 1.965
69.444.058 2.053
54.057.556 2.476
39.878.513 2.140
25.118.604 2.229
Investeringen
7.328.081
1.324.026
1.163.934
1.586.643
25.095.840
12.256.242
11.172.101
5.341.991
Toelage OCMW Per inwoner
2.169.663 115
2.381.412 147
1.599.525 129
1.031.574 97
3.896.518 115
2.084.000 205
3.165.362 170
1.739.616 154
Toelage politiez Per inwoner
4.839.791 256
2.390.215 148
3.146.536 254
2.552.212 240
8.458.544 250
4.485.454 205
3.140.000 168
2.331.820 207
Werking Per inwoner
5.946.848 315
4.067.692 251
4.354.377 351
3.699.240 349
12.894.308 381
9.775.415 448
7.308.162 392
6.062.502 538
Schuld Per inwoner
4.789.590 253
3.454.557 213
2.247.437 181
3.141.546 296
8.047.446 238
12.978.571 594
6.285.774 337
4.977.182 442
Score gemeente
4/10
*VTE = combinatiecijfer voor deeltijds en voltijds tewerkgestelden ** Gemeentefonds Wat een gemeente (en een OCMW) krijgt uit het Gemeentefonds, hangt van heel wat factoren af. Ten eerste is er natuurlijk het bedrag van het Gemeentefonds als geheel (1.959 miljoen euro in 2010). Een tweede factor zijn de verdeelcriteria, met een reeks voorafnames voor grote steden, centrumsteden, provinciale steden en kustgemeenten en verder sociale criteria, criteria met betrekking tot de centrumfunctie, de open ruimte en de fiscale draagkracht. Wat een bestuur krijgt, hangt daarbij niet alleen af van de eigen score op een bepaald criterium, maar ook van de scores van alle andere gemeenten. Een derde factor is de garantieregeling. Die bepaalt dat geen enkele gemeente minder mag krijgen dan de som van de oude fondsen in 2002. Wie door de verdelingsregeling dat bedrag niet haalt, krijgt een aanvulling die gefinancierd wordt door de andere besturen. Het vierde en laatste element is de bestraffing voor gemeenten met te lage aanslagvoeten. Besturen die niet ten minste 700 opcentiemen onroerende voorheffing en 5% aanvullende personenbelasting heffen, krijgen minder uit het Gemeentefonds. Wat van hen wordt afgenomen, wordt weer verdeeld onder de andere gemeenten.
Mijn commentaar
Algemene bemerkingen Aangezien de Open VLD nu bijna twee legislaturen aan de macht is, kunnen argumenten zoals wij hebben er de laatste maanden toch iets aan gedaan niet aanvaard worden. In verschillende domeinen hebben zij de uitgaven en belastingen in de eerste legislatuur zo fors laten oplopen zodat een vermindering tijdens de tweede wel aangewezen was.
Belastingen De aanvullende belastingen op de personen werd in de eerste legislatuur verhoogd van 6,5 naar 7. Hoewel een vermindering naar 5 in 2012 altijd welkom is, kan dat enkel gezien worden als een soort rechtzetting en tegelijkertijd natuurlijk als een verkiezingsstunt, maar niet als een vermindering van de belastingsdruk op de inwoners.. Er werd gewacht tot het einde van de legislatuur om daartoe over te gaan om de kiezers te charmeren. De opcentiemen of onroerende voorheffing stegen van 1.400 naar 1.750 tijdens de twee legislaturen. De belasting op de tweede verblijven nam een hoge vlucht en gelijk daarmee de inkomsten voor onroerende voorheffing. Als er onder de burgers van Middelkerke over de hoge uitgaven van deze meerderheid gesproken wordt, dan hoort men wel eens, ironisch, de tweede verblijvers zullen het wel betalen .
Aantal personeelsleden en daaruit voortvloeiende personeelskosten Het minste wat gezegd kan worden, is dat onze gemeente rijkelijk van personeel voorzien is. Voor de gemeente zelf is enkel de getalsterkte van Koksijde en Knokke-Heist, de zogenoemde elitebadplaatsen, hoger dan de onze. Dat het personeelsbestand tijdens de tweede legislatuur met 12 eenheden verminderd werd, kan nauwelijks als een afbouw beschouwd worden. Voor het OCMW personeel, gezien per inwoner, heeft enkel Blankenberge meer leden, waaruit natuurlijk ook voortvloeit dat onze gemeente in de kosten daarvan, per inwoner dan, enkel voorafgegaan wordt door Koksijde. Professor Matthys beschrijft de personeelskosten in Middelkerke dan ook als VEEL TE HOOG.
Uitgaven vs Ontvangsten Er werd in 2010, voor gewone en buitengewone dienst samen, meer uitgegeven dan er binnenkwam. Men kan dat moeilijk het werk van een goeie huisvader noemen.
Schuld per inwoner Het maakt ons eigenlijk niets uit, maar Koksijde, waar de hoogheidwaanzin weelderig tiert en dat wel eens als voorbeeld diende voor onze burgemeester, heeft veruit de hoogste schuld per inwoner van Vlaanderen, namelijk 5.335 euro. Alhoewel onze schuld van 2006 naar 2010 verminderd werd met 373 euro per persoon, kan dat niet opwegen tegen de verhoging met 643 euro van 2.000 naar 2.006. Middelkerke bekleedt de vierde plaats na Koksijde, Nieuwpoort en Blankenberge.
Score Begrotingsspecialist Prof Herman Matthys geeft de gemeente 4 op 10 voor haar financieel beleid.
Gemeenteraadsverkiezingen Middelkerke (5) onder het motto .
Wie weet of het wel veel uithaalt, maar de politieke partijen die zich op 14 oktober aan de kiezers zullen voorstellen, maken daarbij gebruik van een motto/ slogan/ slagzin.
Meestal is dat één zin of zelfs één woord.
Daaruit moet duidelijk worden wat de partij onderscheidt van de concurrentie, anders gezegd welke de belangrijkste waarde is van de partij voor de kiezers. Het motto moet dus een boodschap uitdragen.
Er wordt ook aangeraden een voordeel in een slogan te stoppen. Dat creëert een belofte en prikkelt de doelgroep om dieper te graven in de campagne van de partij.
De slogan moet ook herkenbaar zijn. Dat betekent dat de kiezers moeten weten bij welke partij ze hoort.
Laten we eens nagaan of de partijen daarin geslaagd zijn. Of hun poging succes zal opleveren, dat zal pas op 14 oktober 2012 blijken.
CD&V: {Iedereen inbegrepen}.
CD&V maakt momenteel deel uit van drie op de vier besturen in de 308 Vlaamse steden en gemeenten. Bovendien levert de partij 166 burgemeesters. Zoals jullie wel weten is dat niet het geval in Middelkerke.
Hun motto zinspeelt erop dat hun mandatarissen in de voorbije legislatuur bewezen hebben een beleid te kunnen voeren voor iedereen:jong en oud, man en vrouw, winkelier en landbouwer, arbeider en bediende, eigenaar en huurder, gezinnen met en zonder kinderen, nieuwe landgenoten en nog geenlandgenoten, rijk en arm, loontrekkende en zelfstandige, en dat willen ze zo houden.
In Middelkerke moeten ze daarom eerst deel kunnen uitmaken van de bestuursmeerderheid, natuurlijk.
Toen de CVP voor de naam CD&V koos, lanceerde de partij meteen de ampersand & in de politiek. Daar komt nu de accolade { } bij. Die moet de oranje draad in de campagne vormen. Daarmee wil de parij benadrukken dat alles en iedereen inbegrepen is in het programma. De accolade wordt namelijk in de taal gebruikt om een verzameling aan te geven.
De partij verplicht de lokale afdelingen niet om de slagzin te gebruiken.
De slogan zou ook wel eens tegen de CD&V gebruikt kunnen worden. Misschien beweren de concurrenten straks dat iedereen ook inbegrepen zal worden als het op betalen en inleveren aankomt.
Men zal straks die accolades toch niet beschouwen als haakjes, zeker? Anders wordt de CD&V nog een 'partij tussen haakjes'.
Open VLD: doen
'Wij zijn een partij van doeners,' zei voorzitter De Croo Jr, maar ook een partij die initiatief ondersteunt.
De partij bedoelt daarmee dat hun mandatarissen 'niet bij de pakken blijven zitten en de uitdagingen aangaan' en dat de ondernemers en zelfstandigen op hun steun kunnen blijven rekenen. De Croo, verder nog: "Wij zeggen niet alleen wat er moet gebeuren, we doen het ook. We zijn ook een partij die anderen wil laten doen. Die initiatief ondersteunt. Die ruimte geeft aan iedereen die wil meebouwen aan een betere samenleving."
Omdat het nu eenmaal gaat over gemeenteraadsverkiezingen, geven ze daaraan een (flauw) lokaal tintje door ook hun steun te betuigen aan iedereen die een bijdrage levert aan de lokale samenleving.
Persoonlijk vind ik een werkwoord als motto maar een zwakke bedoening. Een gebrek aan verbeelding kan men het ook noemen. Wat drukt dat uit? Willen ze misschien beweren dat zij de enige zijn die iets doen?Zij weten toch ook dat een andere partij zweert bij denken, durven, doen.
Of zouden de blauwe partijleden soms doen zonder eerst te denken?
N-VA: 'De kracht van verandering'
Ik kan mij voorstellen dat de partij, die op Vlaams en op Antwerps niveau steeds meer in de belangstelling staat en hoge ogen gooit in de peilingen, zich met een bang hartje afvraagt of het ook zal lukken op lokaal niveau?
Bart Dewever beweert dat er in de Wetstraat pas echt naar de Dorpsstraat zal geluisterd worden als men ook in die Dorpsstraat massaal op de N-VA stemt: Enkel zo kunnen we ons lokaal weefsel verder uitbouwen."
Hij wil de kiezer overtuigen dat zijn partij zich afzet tegen de partijen die voor het status quo kiezen. Zijn partij wil gaan voor het noodzakelijke, voor de verandering die Vlaanderen nodig heeft en wil de menseneen geloofwaardig en betrouwbaar alternatief aanbieden, consequent en op een eerlijke manier.
In de aanloop naar de federale verkiezingen van 13 juni 2010, gebruikte de partij al een gelijkluidende slagzin Nu durven veranderen Het marktonderzoeksbureau Profacts ondervroeg tussen 1 en 6 juni 2010 duizend Vlamingen naar hun mening en kennis over de slogans die de Vlaamse politieke partijen gebruikten. 'Nu durven veranderen' sloeg het beste aan bij het publiek. Uit het onderzoek bleek dat 56% van de Vlamingen dit een goede of zeer goede slogan vond. Bovendien wist 53% procent dat dit de slogan van N-VA was en zelfs 71% vond dat deze slogan goed bij de N-VA paste.
Dat leverde de partij bij de daaropvolgende verkiezingen een aanzienlijke winst op.
Natuurlijk lag dat niet aan dat logo maar aan de figuur Dewever.
Veel verandering hebben ze echter nog niet gebracht.
VB
Het minste wat men kan zeggen is dat het Vlaams Belang steeds goed herkenbare slogans hanteert. Om er maar een paar te noemen: 'Dit is ONS land' (7.6.2009 Vlaamse verkiezingen), Vlamingen 1st (13.6.2010 federale). Die slogans zijn echter niet handig en weinig toepasselijk bij gemeenteraadverkiezingen.
Deze keer wordt gehoopt dat zeer actuele themas de partij aantrekkelijk zullen maken bij de kiezer.
De campagne zal namelijk gevoerd worden rond de slogan KIES VEILIG
Veiligheid tegenover criminaliteit en verloedering.
Veiligheid tegenover immigratie en vervreemding
Veiligheid tegenover armoede en financiële onzekerheid
LDD
Jean-Marie Dedecker staat niet op de lijst in Middelkerke om er gewoon gemeenteraadslid te worden.
Hij rekent op een groot persoonlijk succes en dat zal hij ook nodig hebben als hij de slagzin van zijn partij eer wil aandoen.
Met Een nieuwe visie voor Groot-Middelkerke wil hij komaf maken met het bestuur van de Open VLD, dat nu al twee legislaturen veel geld uitgeeft maar er nooit in geslaagd is een visie te ontwikkelen die bredere perspectieven voor de gemeente opent.
We moeten natuurlijk afwachten om te weten wat hij allemaal wil veranderen.
Progressief kartel Het Vlaams bestuur van de socialistische partij vindt dat een slogan al vlug de indruk geeft gekozen te zijn voor het Vlaams of nationaal niveau en moeilijk toegepast kan worden op het gemeentelijk niveau.
De SP-a kiest dus niet voor één slagzin bij de gemeentelijke verkiezingen en wil dat het lokaal blijft.
Misschien ligt het ook wel aan het feit dat de slagzin We moeten weer vooruit absoluut niet aansloeg in de hierboven genoemde enquête en slechts 11% van de bevraagden kon bekoren, maar wat veel erger was voor de partij, absoluut geen winst opleverde.
Het lokaal motto voor de kartelpartij voor 14 oktober 2012 luidt Uw stem, onze inzet.
Veelbelovend alleszins!!
Mag ik eens jullie medewerking vragen?
Wat denken jullie van de hierboven besproken slogans? In de linkse kolom van deze blog kunnen jullie aanduiden welke slogan jullie het best bevalt. Ik verzeker jullie dat de deelname naamloos blijft en dat ik verder geen gebruik zal maken van het resultaat. Bedankt bij voorbaat aan de deelnemers.
Kiezen voor een welbepaalde slogan betekent vanzelfsprekend niet dat je ook voor die partij wil stemmen.
Deze poll is dus geen peiling naar de kiesintenties van de Middelkerkenaars.
Lezers die niet in Middelkerke zullen gaan stemmen, kunnen dus ook deelnemen.
De verkeersluwe straten in Westende-bad? In juli 2011 heb ik een artikel gewijd aan het voorstel van de lokale CD&V - afdeling om de Distellaan en de Meeuwenlaan in Westende-bad verkeersarm te maken. Tijdens de zomermaanden juli en augustus, tussen 10 en 22 uur, zouden beide lanen, althans gedeeltelijk , afgesloten worden voor alle doorgaand verkeer. De huidige meerderheid ging in op het voorstel en nog in de zomer van 2011 werd de maatregel voor het eerst toegepast. Ziehier, in het geel, nogmaals over welke delen van de lanen het gaat.
Ik heb destijds nauwlettend de resultaten van deze nieuwigheid gevolgd en ik moest toen vaststellen dat er eigenlijk weinig veranderd/verbeterd was, zeker in de Distellaan, waar verschillende uitzonderingen toegestaan worden en waar de inrit naar parkeergarages moet mogelijk blijven. Ik schreef toen dat Verkeersarm eigenlijk betekent noch mossel noch vis of ook nog 'oncontroleerbaar en ik staafde toen mijn bewering met verschillende fotos. Ik was dus wel eens benieuwd hoe de toestand er in de zomer van 2012 zou uitzien. Helaas kan ik alweer niet jubelen. Mijn fotos van 2011 in de Distellaan zou ik nog steeds kunnen gebruiken, terwijl de fotos hieronder, genomen rond 11 uur in de Meeuwenlaan, aantonen dat de toestand zelfs verergerd is. Het ging hier dus niet over laden en lossen wat tot 10 uur toegestaan is.Ik vrees dat enkel meer politietoezicht en niet een dranghek- element, het experiment kan doen slagen.
<ALIGN="CENTER"> <ALIGN="CENTER">
De flitspaal aan de OKAY?
Waarom ik het daarover wil hebben? We lazen onlangs dat de flitspalen op de A12 al 2 jaar niet werken.Van de veertien flitspalen zijn er twaalf wettelijk niet in orde. De twee die dat wel zijn, werken niet omdat er geen filmrolletjes inzitten. Die moeten geregeld worden vervangen, maar door personeelstekort bij de politie komt het er niet van. Wie spreekt van filmrolletjes, heeft het dus over analoge flitspalen. Je ziet een flits en je bent gefotografeerd. De moderne flitspalen zijn echter digitale. De radar en camera's registreren de snelheid van elk passerend voertuig. Bij een snelheidsovertreding wordt automatisch het kenteken gelezen en de voertuigklasse bepaald. Deze gegevens komen dan terecht in een zogenaamd 'overschrijdingsbestand' dat direct (digitaal) naar het verwerkingssysteem van de betreffende politieregio wordt gestuurd. Het heeft lang geduurd voor Middelkerke zich mocht beroemen op een eerste flitspaal, maar die kwam er dan toch op 28 december 2011. Het is nog steeds de enige. Ze werd opgesteld op de N318 richting Nieuwpoort, even voorbij het centrum van Lombardsijde. Ze is pas in gebruik genomen midden juli 2012. Gezien de flitspalen geregeld in opspraak komen, wilde ik toch iets meer weten over de onze.
Welk type flitspaal is dat eigenlijk? Zo te zien gaat het over het type TraffiStar SR520 (STAR+), geproduceerd door JENOPTIK Robot GmbH en in België verdeeld door TraffiCare. Het is een nieuw digitaal model TRAFFIPAX met twee ronde uitgangen. Het is één van de meest moderne en compacte verkeershandhaving- systemen voor gebruik in een vaste opstelling. Bovenaan zou de Robot digitale camera moeten zitten en de onderste opening is normaal voor de flash.
<ALIGN="CENTER">
De TraffiStar SR 520 kan zowel met een 5 MegaPixel camera als een 11 MegaPixel camera geleverd worden. Verder heeft het systeem een geïntegreerde LCD-monitor, met een comfortabel bedieningssysteem. Tevens is het mogelijk om direct de afbeeldingen op te vragen via het LCD- scherm om zo de opnamekwaliteit te beoordelen. Door middel van het unieke plug & play systeem kan de TraffiStar SR520 zonder verdere toepassing van aansluitkabels in de buitenbehuizing geplaatst worden. Gezien de opstellingsplaats wordt de paal logischerwijze enkel gebruikt om snelheidsovertredingen (boven de 50 Km per uur in dit geval) vast te stellen. Waarom moest het dan een camera zijn die ook roodlicht overtredingen kan registreren? Zijn er geen goedkopere die enkel snelheidsovertredingen meten? Het systeem werkt met behulp van lussen die in het wegdek worden geslepen. De camera krijgt een puls van de magneetsensoren in het wegdek. Eens die sensoren te snel bekrachtigd zijn gaat ze flitsen. Ze heeft een intervalmeter in zich en gebruikt deze voor een tweede flitsbeurt. Dus door een paal geflitst is het normaal 2 keer. De eerste keer komt het door de magneetsensoren in het wegdek, de tweede keer om je snelheid te meten ( afstand, tijdsinterval ) Enkel de bestuurders die in de richting centrum Lombardsijde rijden, worden gecontroleerd. Dat werd beslist in overleg met Parket, Politie en Gemeente. Het bord dat de snelheidsbeperking oplegt, staat voor het warenhuis OKAY en de controle over het naleven ervan wordt dus uitgevoerd juist voorbij de OKAY.
Is onze flitspaal wel degelijk geladen? Werkt ze? In politiezones met meerdere flitspalen zit niet overal een camera. De politie laat de camera rouleren tussen diverse flitspalen in een regio omdat de aanschaf van een camera nogal prijzig is. De weggebruiker weet dus niet waar hij kan geflitst worden. De politie wil dat graag zo houden omdat het daardoor lijkt of het niveau van handhaving én de pakkans hoog zijn. Ik nam aan dat de camera hier altijd geladen is, aangezien er slechts één paal staat in de autonome politiezone Middelkerke. Als het onderste gat zilverkleurig is, dan is de paal geladen. Zoals hieronder te zien is, blijkt dat voor de onze wel het geval te zijn. Hoewel de controles 24 uur op 24 kunnen worden uitgevoerd, is dat niet het geval. Wanneer deze exact gebeuren maakt onderdeel uit van een overleg tussen bestuur, politie, parket en wegbeheerder. De uren van de controles worden niet openbaar gemaakt.
<ALIGN="CENTER"> <ALIGN="CENTER"> En, de klassieke vraag: hoeveel heeft dat weeral gekost? De enige camera op het grondgebied van de gemeente werd betaald door de Vlaamse overheid. Waarom er niet meer staan? Ik weet niet of dat de enige reden is, maar een flitspaal zou 25.000 euro kosten en een camera 40.000 euro. Om het rendement te kunnen bepalen, zou het natuurlijk wel eens interessant zijn om te weten hoeveel chauffeurs reeds in overtreding bevonden werden. Volgens de politiecommissaris van Middelkerke worden de cijfers niet aan gelijk wie (daarmee bedoelt hij mijn persoon) meegedeeld. Jaarlijks wordt de gemeenteraad daarover geïnformeerd.
Met de camping Cristal Palace of Jacques Junior Het is niet de eerste keer en het zal ook de laatste keer niet zijn dat ik de Vlaamse gemeenschap lof toezwaai omdat de schandvlek camping Cosmos uitgewist werd om er de natuur in zijn oorspronkelijke toestand te herstellen en tevens opnieuw aandacht te besteden aan het nog goed bewaard gedeelte van de Atlantikwal. De camping Cristal Palace in 1922 opgericht door Gaston Coulier en gedurende decennia uitgebaat door zijn afstammelingen, later overgenomen door Jacques Botte vandaar de naam Jacques Junior, was nog zon doorn in het oog van de natuurliefhebber, vooral toen de camping in een puinhoop herschapen werd, na de sluiting. De Vlaamse overheid kocht de site eind 2008 en op 11 februari 2009 werd gestart met het herstellen en vergroten van de zeewerende functie, waarbij de duinmassieven werden versterkt als natuurlijke afweer tegen de zee en de stormvloeden, gevolgd door het opruimen van puin en afval. Zo zag de site eruit korte tijd na het beëindigen van de werken.
In 2010 zou de site als natuurgebied en zachte recreatiezone ingericht worden. De duinen zien er vandaag steeds meer uit als natuurgebied, zoals te zien is op de foto hieronder.
<ALIGN="CENTER">
De bezoeker die hier komt zonnen en baden omdat het strand het dichtst bij zijn camping gelegen is of diegene die van een rustig strandleven houdt, kan via de Idyllelaan en een rubberen paadje in het zand, zeker zijn gading vinden. Hij/ zij kan er ook baden want er is een redderspost ingericht.
<ALIGN="CENTER"> <ALIGN="CENTER">
Van zachte recreatie (ik neem aan dat hiermee wandelen of fietsen door de duinen bedoeld is), is hier echter nog niets te zien. We zullen nog maar wat geduld uitoefenen en hopelijk loont het de moeite zoals dat ook het geval is op de ex-Cosmos site.
Zijn ondergrondse megaparkings en de plannen voor het aanleggen ervan vervloekt? Of ligt het aan het gemeentebestuur?
Ik heb het al (tot vervelens toe?) gehad over de drie verdiepingen tellende ondergrondse parking onder het marktplein. Ik beschouw die als een mislukking van jewelste, een verkeerde inschatting door het gemeentebestuur. Daardoor gingen, spijtig genoeg voor ons allemaal, miljoenen van ons zuur afgegeven belastingsgeld verloren, door de enorme kostprijs enerzijds en anderzijds door het mislopen van inkomsten wegens onderbezetting. Hopelijk compenseert de verkoop van garageboxen toch nog één en ander. Zeer veel kan/zal dat nooit zijn.
Omdat de voorzitter van de handelaarsbond Middelkerke-centrum een paar jaar geleden de Leopoldlaan een lange en rechte, enigszins zielloze straat quasi zonder parkeermogelijkheden noemde, heb ik daarover een uitgebreid artikel geschreven met daarin een vergelijking met de Albert I laan in Nieuwpoort. Er was toen sprake van dat er een rotatieparking zou komen aan het uiteinde van de laan, naar Westende toe. Dezelfde voorzitter vond toen Wie wil komen winkelen, wil zijn wagen echter dichtbij parkeren en niet op een verre parkeerhaven. DeLeopoldlaan is inderdaad 1,2 kilometer lang (tot aan de kruising met de Koninginnelaan).
Gemeenteraad zet licht op groen voor nog een ondergrondse megaparking Op 10 mei 2012 besliste de gemeenteraad om de tennis- en minigolfsite aan de Leopoldlaan te verkopen met de bedoeling er een ondergrondse parking van te maken. Nog één!!! Ziehier enkele fotos van de site:
> > >
> >
Burgemeester Landuyt: De minimumverkoopprijs van de site bedraagt 4,3 miljoen euro en er zijn voorwaarden aan verbonden. De koper moet er een grote ondergrondse parking van 3 verdiepingen bouwen, meteen goed voor ruim 900 parkeerplaatsen. Eenmaal af, zal de gemeente eigenaar worden van de rotatieparking en daarvoor de verkoopprijs terugbetalen.Voor de gemeente zou dit dus financieel een gunstige operatie betekenen want wij krijgen er een ruime parking bij op een echte toplocatie. De bovengrond behouden we. Die willen we ombouwen tot een groene ruimte voor zachte recreatie. Vindt Landuyt dat echt een toplocatie? In het dagblad las ik zelfs in het hartje van Middelkerke. En dat terwijl de voorzitter van de handelaarsbond spreekt van een verre parkeerhaven. Nu ja, wij gebruiken allemaal wel eens woorden die onze beweringen meer kracht moeten bijzetten. Maar, wat bedoelt de burgemeester eigenlijk met drie verdiepingen? In de minuten van de gemeenteraad van 10 mei 2012 is sprake van de openbare verkoop van de vier ondergrondse niveaus -3 tot en met -6 voor het bouwen van garageboxen en van twee niveaus (-1 en -2) rotatieparking. Navraag bij de gemeentediensten leert mij dat het gaat over drie split - levels die telkens zijn opgedeeld in twee niveaus. Verdieping 1 bevat dus de niveaus -1 en -2, verdieping 2 de niveaus -3 en -4 en verdieping 3 de niveaus 5 en -6. Deze constructievorm zou nodig zijn omwille van het hoogteverschil tussen de Leopoldlaan en de Koninginnelaan. >
In split-level parkeergarages verspringen de parkeerlagen onderling over een halve verdieping. Elke vloer ligt horizontaal. De verdiepingen worden door korte hellingen overbrugd. De rotatieparking zou 317 autostandplaatsen en 45 moto- standplaatsen bevatten. Verder is het de bedoeling 563 private garageboxen te voorzien.
En welke voorwaarden zijn er aan die verkoop verbonden? Ten eerste moet de koper op de bovengrond de constructies bouwen die aan de parking verbonden zijn. Ten tweede blijft de bovengrond eigendom van de gemeente, behalve bovengenoemde constructies, die gemeenschappelijk zijn. Ten derde blijft de rotatieparking plus toebehoren eigendom van de gemeente mits betaling door de gemeente aan de koper-bouwheer van een constructieprijs van 4.349.249,65 Excl. Ten vierde valt het ereloon van de ontwerper ten laste van de koper - bouwheer. Intussen werd reeds een ontwerper aangesteld. Michel Landuyt stelt ons daarover gerust: In het geval we toch geen koper vinden, is het studiewerk van de ontwerper zeker niet verloren. Dan beschikken we namelijk over een volledig uitvoeringsdossier waarmee we eventueel zelf initiatieven kunnen nemen. Zoiets zoals onder het marktplein zeker, Michel?
Eerste schepen en schepen van Openbare Werken Janna Rommel Opstaele (Open VLD) voegt eraan toe: Voor potentiële investeerders is dit een zeer interessant project. Er is in Middelkerke-bad namelijk een grote nood aan garageboxen. Uit parkeeronderzoek blijkt immers dat nu al vrijwel alle parkeerplaatsen zeker tijdens drukke dagen in Middelkerke-bad ingenomen worden. Met deze megaparking zou dus aan een belangrijke vraag beantwoord worden en automatisch meteen ook het parkeerprobleem in de toeristische zone opgelost raken. De investeerders kunnen alleszins op beide oren slapen dat ze op deze site mogen bouwen. Het gemeentebestuur verkreeg eerder al een bouwvergunning.
N-VA lijsttrekker Eddy Van Den Broucke stelde een tussenoplossing voor: Maak er in afwachting van de werken een openbare parking van met plaats voor 300 voertuigen.
Infovergadering over minigolfsite druk bijgewoond Op 1 juni 2012 werd door de gemeente een infovergadering gehouden over dat nieuw speerpunt/ paradepaardje. Omdat heel wat geïnteresseerde projectontwikkelaars kwamen opdagen, was burgemeester Michel Landuyt hoopvol gestemd: Of de interesse op de infovergadering zich nu zal vertalen in effectieve kandidaten zal moeten blijken op 29 juni. Dan vindt de aanbesteding van het project plaats. Ik heb hier alle grote spelers in de sector zien zitten, ook die uit Middelkerke. Er is dus duidelijk belangstelling. De hoop groeide nog toen bleek dat elf lastenboeken opgevraagd werden door kandidaat-promotoren.
Helaas, geen enkele kandidaat schijnt echt geïnteresseerd Op de zitdag voor de openbare verkoop werd geen enkele bieding uitgebracht. N-VA Middelkerke spreekt van een gemiste kans voor de middenstand: Wij hadden voorgesteld om met een minimum aan kosten een voorlopige parking voor 300 wagens aan te leggen zoals op de site van het Media Center in Oostende, zegt Eddy Vanden Broucke. Natuurlijk is dat een zinnig voorstel, ware het niet dat daar nu al twee parkings à 100 staanplaatsen met inrit via de Koninginnelaan, bestaan. Om er gebruik van te maken moet echter het (weliswaar laag) Middelkerks parkeertarief betaald worden en zolang dat het geval is, zou ik het onlogisch vinden als de gemeente daar nu geld aan zou uitgeven, want bij mijn bezoek op 9 juli 2012 (weekdag) stonden er slechts een drietal autos. Op 14 juli (zaterdag) om 13u30 stonden er op de ene parking 16 en op de andere 17 wagens. Hezt klopt dat de gratis parking tegenover de rotonde langs de Westendelaan ook maar mager bezet was. Maar ja, het weer was slecht en een topweekend was dat nog niet. Men kan er gerust van uitgaan dat parkings waarvoor betaald dient te worden, enkel volstaan op absolute topdagen zoals het weekend van 21 juli 2012.
Waarom was er geen belangstelling? Natuurlijk vragen de gemeente en de buitenstaanders zich nu af waarom geen enkele investeerder dit project als een buitenkansje beschouwt. Of is het misschien geen buitenkansje? Zonder het lastenboek te kennen, is het moeilijk, om niet te zeggen onmogelijk, zeker voor een niet-specialist als ik, om daar een oordeel over te vellen. Ik dacht toch ook maar eens na over mogelijke redenen. Is de prijs te hoog en zien de investeerders na een kosten-baten analyse, die zij natuurlijk wel uitvoerden, geen kans om er voldoende aan te verdienen? Vinden zij de voorwaarden van het gemeentebestuur onredelijk? Of is er misschien een technische reden waardoor de constructie te veel risicos inhoudt? Misschien het peil van het grondwater? Is het aantal verdiepingen te groot? Ik stelde vooreerst de vraag aan de gemeentelijke ambtenaar Juridische zaken en concessies. Dom van mij natuurlijk want de man kan/mag daar niet op antwoorden, zeker niet zolang de beleidsmensen nog geen beslissing genomen hebben in verband met de toekomstplannen. Dan vroeg ik maar aan een paar kennissen uit de sector of zij mij een verklaring konden geven. Hadden zij een lastenboek opgevraagd? Veel te duur, zei iemand! Wil je dat ik failliet ga, vroeg een ander Ik heb zelf nog garages te koop in dezelfde omgeving, aan een prijs die lager is dan diegenen die we zouden moeten vragen voor die in de ondergrondse parking. En toch geraken we ze niet kwijt!
Ik had natuurlijk vooral graag de mening gekregen van iemand die een lastenboek opgevraagd had. Dat was een ander paar mouwen. Een blauwe bouwpromotor die zijn mening moet geven over een blauw gemeentebestuur? Dat kon toch niet! Ook een gemeenteraadslid durfde het niet aan zijn mening daarover uit te spreken. Of was het lid niet op de hoogte? We zullen dus moeten afwachten wat de toekomst brengt. De bal ligt nu weer in het kamp van de gemeente. Hebben zij plannen (aanpassen prijs of voorwaarden, ...) om alsnog promotoren voor het project te interesseren? Hopelijk moeten zij zelf geen initiatieven nemen, zoals de burgemeester verklaarde, anders hangt er weer iets boven ons hoofd!
Juist! Dat fameuze zwaard van Damocles, waar Cicero over schreef en waarmee bedoeld wordt dat niets zo mooi is als het blijkt.
Bronnen
Artikel Groen licht voor megaparking aan kust in Het Nieuwsblad van 23 mei 2012 door Dany Van Loo Artikel Middelkerke zoekt private investeerder nieuw parkeercomplex in Het Nieuwsblad van 29 mei 2012 door Dany Van Loo Artikel Infovergadering over minigolfsite druk bijgewoond in Het Nieuwsblad van 2 juni 2012 door Dany Van Loo Artikel Geen kandidaten voor parking onder de grond in Het Nieuwsblad van 7 juli 2012 door Dany Van Loo.
Aanpassing op 7 augustus 2012
Het gemeenteraadslid waarvan in mijn artikel sprake, is Tom Dedecker, voorzitter van de gelijknamige partij. Hij wist eigenlijk wel van wanten maar spijtig genoeg kreeg ik zijn visie maar na het publiceren van bovenstaand artikel. Ik wil jullie die niet onthouden. Hij zegt het volgende:
Over de gemeenteraad waar werd beslist om tot verkoop over te gaan en waar de voorwaarden werden goedgekeurd
Ik heb de burgemeester medegedeeld dat dit een verloren zaak zou zijn. Gedurende vorige legislaturen is ook tot twee maal toe gepoogd een koper te vinden, weliswaar zonder succes. Bouwen onder de grond is zeer duur en risicovol. Bouwpromotoren zijn hierin maar matig geïnteresseerd als ze ook de bovengrond niet mogen bebouwen.
Over het ereloon van de ontwerper dat de burgemeester op de gemeenteraad risicoloos noemde aangezien het ereloon voor de ontwerper door de koper dient te worden gedragen
Aangezien ik reeds een voorgevoel (en uitgebreide ervaring) had dat de burgemeester zoals gewoonlijk slechts de helft van de waarheid vertelde vroeg ik wie voor het ereloon (want de plannen waren reeds volledig uitgetekend) zou opdraaien indien er geen koper zou worden gevonden. De Burgemeester diende schoorvoetend toe te geven dat alsdan de gemeente voor dit ereloon dient op te draaien. Het totale ereloon bedraagt 800.000,00 inclusief de opvolging van het project !!! Voor het ontwerp (dus zonder de opvolging) wordt gebruikelijk de helft gerekend, zijnde 400.000,00 . De Middelkerkse belastingbetaler draait bijgevolg hoe dan ook weer op voor die 400.000,00 nu er geen koper is gevonden!
Over bouwpromotoren die het dossier hebben opgevraagd
Onder de promotoren die het dossier hebben opgevraagd zaten zeker Charles Depoorter en Gregory Caenen, beiden van de gelijknamige agences te Middelkerke.
Over de bieding waar geen enkel bod uitgebracht werd
Ik was aanwezig op de bieding. Ik had dat verwacht en voorspeld tijdens de gemeenteraad.
Over de toekomstige plannen van het gemeentebestuur, na deze mislukking
Michel Landuyt heeft in deze zaak een verborgen agenda.
Hij heeft in bepaalde kringen al laten vallen wat de plannen zijn met de site.
Hij wil namelijk dit bouwproject laten uitvoeren door de gemeente zelf (zoals onder de Markt te Middelkerke). Er zal dan ook niets meer worden ondernomen om nog kandidaten aan te trekken. Ik vind dergelijk plan levensgevaarlijk voor de gemeentefinanciën (die er op heden reeds zeer belabberd voor staan, bewijze hiervan het schrijven van de Provinciegouverneur waarin hij zijn bezorgdheid uit over de gemeentelijke financiën). Immers, indien de bouwpromotoren, volgens mij toch dé specialisten terzake, het al te risicovol vinden, wie is de gemeente dan om dit project te wagen met het geld van de belastingbetaler ! Het komt mijns inziens Landuyt niet toe om risicovolle projecten te gaan ontwikkelen op kap van de belastingbetaler. Bewijze hiervan de parking onder de markt die quasi steeds leeg staat (maar waarvan de kapitaalsaflossingen van de kredieten zijn doorgeschoven naar de volgende legislatuur) ! Mijns inziens is het ook niet aan een overheid om immoprojecten te gaan ontwikkelen.
Heeft zonevreemd nog wel een betekenis in Middelkerke?
De Zeelaan Jullie kennen zeker wel de Zeelaan in Lombardsijde? Zoals de naam het zegt is dat een laan die naar de zee loopt. Tenminste zo was het destijds, zolang het militair kamp er niet was. De omheining van de kazerne belet nu van rechtdoor te rijden tot aan de zee. Nu heet het stuk voorbij de Koninklijke baan Matrozenlaan en sinds de fusie van 1977 ligt deze laan op het grondgebied van de stad Nieuwpoort. Nog zon historische vergissing die ons destijds opgedrongen werd.
De Zeelaan in Lombardsijde is opgenomen in het RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan) Lombardsijde Centrum nummer 19 dat opgemaakt werd op 26.04.1989 en door de gemeenteraad aanvaard werd op 29.9.1989. Men treft er enkel ééngezinswoningen aan en dat over de halve lengte vanaf de Dorpplaats. Rechts van de laan, vertrekkend vanaf het dorp, vindt men er verder het golfterrein, dat in de plaats kwam van het Park van Lombardsijde. Nog verder tot tegen de Kustweg vindt men de campings De Lombarde en Zomerzon. Links van de laan staat als laatste huis het nummer 41. Daar wil ik het hier over hebben. Het werd in 1926 door een bediende uit Brussel gebouwd, vermoedelijk een bekende van de familie Crombez. In 1953, op het moment dat het door de grote overstroming onder water stond, werd het door de oma van de huidige eigenares, gekocht.
Verder naar de zee toe is er niets dan onbebouwd terrein.
Bouwpromotoren werpen zich als aasgieren op wat nog aan bouwgrond in onze gemeente overblijft Tussen de Zeelaan en de Schoolstraat en de Kustweg ligt inderdaad een, voor onze kustnormen, immens terrein van 6,5 hectare groot, dat de ogen uitsteekt van al diegene die iets met bouwen of met huisvesting te zien hebben.
Aan één zijde, in de Schoolstraat, zijn er al woningen gebouwd en zijn er nog andere gepland. De bouwterreinen werden er opgehoogd tot op het niveau van de straat. Hieronder zien jullie enkele borden om nog meer geïnteresseerden te lokken.
Op het groot terrein wil de huisvestingsmaatschappij IJzer en Zee ongeveer 40 huurwoningen en 20 koopwoningen bouwen. De maatschappij onderhandelt momenteel met de eigenaar omtrent de aankoop van de grond. Er wordt zelfs gezegd dat daar in het totaal 195 woningen zouden gebouwd worden. Ongeveer 30% van die woningen, een zestigtal, moeten sociale woningen zijn. De rest (ongeveer 120 woningen) zullen verplicht betaalbare woningen zijn. Dit wil zeggen dat ze iets duurder zullen zijn dan sociale koopwoningen, maar beduidend goedkoper dan identieke woningen die vrij zouden worden verkocht.
Ik heb al zo vaak over die zone geschreven omdat ze volgens mij, in de huidige toestand, niet geschikt is om er woningen op te bouwen. Lezen jullie maar eens mijn artikel van 20 februari 2011 met als titel Nieuwe woonuitbreidingsgebieden in Westende? Bravo!! Ze zijn toch niet waterziek, hé? Zoals reeds gezegd stond heel die vlakte bij de overstroming van 1953 onder water. Ik weet wel dat er reeds flink gemaald werd, maar de wateroverlast dreigt er nog steeds. Kijk maar eens naar onderstaande recente fotos genomen tijdens de regenperiode van begin maart 2012.
> > >
Ook de Zeelaan komt nu aan de beurt Op 21 februari 2011 plantte de bouwfirma Debaillie uit Middelkerke, in de Zeelaan volgend bord neer, naast de woning Nr 41.
>
Ze wilden er namelijk een appartementsgebouw met 10 appartementen neerzetten met evenveel ondergrondse garages, met een gevelbreedte van 22 meter, aanleunend tegen het huis Nr 41. De bewoners van de Zeelaan zien/zagen een appartementsgebouw in hun straat met ééngezinswoningen niet zitten. Zoals voorzien dienden ze binnen de dertig werkdagen, ingaande de dag na de aanplakking van de bekendmaking, bezwaar in tegen het verlenen van een stedenbouwkundige vergunning. Hun advocaat formuleerde dat als volgt:
ze tekenen voorbehoud aan tegen de wettigheid van de verkavelingsvergunning
de constructie in onaangetast open ruimtegebied is onverenigbaar met de onmiddellijke omgeving ONTVANKELIJK en GEGROND
er werd geen rekening gehouden met de in de omgeving bestaande toestand (voorkomen, gabariet, stijl- en vormgevingsovereenkomst)
de bouwaanvraag is strijdig met de bepalingen van het BPA qua bouwdiepte en met de gemeentelijke verordening inzake ventilatie luchtaan- en afvoer meergezinswoningen en verbrandingsluchtafvoer ééngezinswoningen en met de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid ONTVANKELIJK en GEGROND
dit brengt een ongewenste ontwikkeling mee langsheen de Zeelaan
terreinbezetting 80 % (= 40% bovengronds en 40% ondergronds)
het ontwerp is niet conform met het BPA qua voorgeveluitbouwen en bindende bepalingen bij koppelwoning (vormgeving, dakvorm en aantal bouwlagen)
er wordt gebouwd in woonuitbreidingsgebied waarvoor momenteel een RUP wordt opgemaakt DE BEWUSTE WONING ZOU ER NIET INLIGGEN
er zijn onvoldoende ondergrondse garages in verhouding met het aantal woongelegenheden wat zal leiden tot parkeerdruk in de Zeelaan, die hierop niet voorzien is. ONTVANKELIJK en GEGROND
door de ondergrondse constructie zal de grondwaterstand veranderen en invloed hebben op de aanpalende constructies ONTVANKELIJK en GEGROND
Wonder boven wonder, maar op 4 april 2011 besliste het college van burgemeester en schepenen, dat de ingediende bezwaren gegrond en ontvankelijk werden beoordeeld. De actievoerders werden verwittigd dat het college een ongunstig advies aan de bouwaanvraag verleend had. Ik heb hierboven naast de bezwaaritems in drukletters aangeduid welke door de gemeente ontvankelijk en gegrond bevonden werden. Waarom de gemeente geen stelling innam bij elk item van de bezwarenlijst, begrijp ik niet. Ze vonden bovendien dat het ontwerp geen rekening hield met de bestaande constructie waartegen wordt gebouwd en dat een bemaling nodig zou zijn die een rechtstreeks stabiliteitsimpact zou hebben op de aanpalende constructie en op de onmiddellijke omgeving.
Waarom dient een bouwfirma een aanvraag in die weinig kans heeft op succes? Jullie kunnen hierboven zien dat heel wat punten van de bouwaanvraag niet in overeenstemming waren met de stedenbouwkundige verordeningen. Waarom dienen bouwfirmas dergelijke aanvragen in? Zou dat niet moeten bestraft worden? Zij kennen de regels toch of ze moeten ze althans kennen. Rekenen ze er misschien op dat het advies, niettegenstaande alles, toch gunstig zal zijn? Nee toch? Als ze dan een ongunstig advies krijgen, dan zetten ze de machine in beweging. Het bouwplan wordt aangepast maar hoe slagen ze erin om strijdigheden met BPAs te omzeilen? Het BPA, dat op de website van de gemeente staat, werd toch niet gewijzigd? En toch krijgen ze het college zover om op 31 januari 2012 te beslissen dat een stedenbouwkundige vergunning kan afgeleverd worden, niettegenstaande het feit dat de gemeentelijke stedenbouwkundige ambtenaar een ongunstig advies uitbracht terwijl de brandweer en VMM Afdeling Operationeel Waterbeheer Dienst Grondwaterbeheer voorwaarden stelden bij het gunstig advies. De aanplakking gebeurde op 8 februari 2012 met onderstaand A4 formaat. Dat betekende dus dat uiterlijk tegen 8 maart 2012 beroep moest aangetekend worden.
>
De advocaat liet alvast onmiddellijk weten dat het zonder hem zou moeten gebeuren omdat hij ook gebruikelijk optreedt voor de gemeente en dat hij niet kan tussenkomen in een beroep dat onvermijdelijk tegen de gemeente zal gericht zijn. Hij vond echter wel dat beroep op zijn plaats zou zijn aangezien de eerder ontwikkelde argumentatie inzake overschrijden van de ruimtelijke draagkracht, geldig bleef. De eigenaars van nummer 41 tekenden dan ook beroep aan bij de provincie en de behandeling daarvan werd voorzien op 15 mei 2012. De hoorzitting heeft inderdaad op de voorziene datum plaats gehad. Daar zaten de eigenaars tegenover de advocaat van de firma Debaillie, terwijl de gemeente verstek had laten gaan. Enkele dagen daarvoor had ook de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar geoordeeld dat de vergunning moest geweigerd worden. Zijn eindoordeel luidde: bijgevolg stelt de provinciale stedenbouwkundige ambtenaar aan de deputatie voor om het ingestelde beroep gegrond te verklaren en de gevraagde stedenbouwkundige vergunning te weigeren. De eigenaars zaten dus in een gunstige positie en hun pleidooi werd opeens een heel stuk eenvoudiger. De advocaat van de tegenpartij kon enkel nog uitpakken met een verhaal dat kant noch wal raakte. De deputatie onder voorzitterschap van gedeputeerde Patrick Vangheluwe, bevoegd voor ruimtelijke ordening, was niet onder de indruk. Het laatste woord was dus nu aan de deputatie en dat zou uitgesproken worden op 7 juni 2012.
En wat stelden de eigenaars plots vast? Hun beroep werd van de agenda afgevoerd. Ze lazen op 14 juni op internet dat het besluit zonder voorwerp verklaard was. Wordt men daarvan dan niet verwittigd? Bij navraag bij de jurist van de deputatie hoorden ze tenslotte dat de firma Debaillie afstand gedaan had van de vergunning omdat de deputatie toch een weigering zou uitspreken. Het besluit van de deputatie werd tenslotte op 3 juli 2012 officieel aan de eigenaars overgemaakt. Einde goed, alles goed? Dat hopen de eigenaars tenminste!
Besluit Het is voor de burgers van de gemeente onbegrijpelijk dat het gemeentebestuur het advies van de stedenbouwkundige ambtenaar naast zich neerlegt. Mogen zij dan niet rekenen op de bescherming van dat bestuur tegen de niets ontziende bouwwoede van sommige promotoren? Anderzijds is het wel enigszins bemoedigend dat een beroep tegen dergelijke onrechtvaardige toestanden toch nog zin heeft. Dat men daarvoor een lange gerechtelijke, dure en politieke procedure moet doorlopen om zijn gelijk te halen, is minder aangenaam.
Een tijdje geleden las ik op een toeristische website: in Westende gebeurt er elke dag wel iets. Dat is wat zwak uitgedrukt als we het hebben over 7 juli 2012. Ziehier wat er allemaal voorzien was:
De grote volks BBQ was een gigantisch succes De handelaarsbond van Westende-dorp pakt al enkele jaren (dit moet de vijfde editie geweest zijn?) uit met een barbecue rond 11 juli. Vandaar het opschrift West11de.
Hoewel er misschien in de voorbije jaren nog meer deelnemers waren, kan men bij het aantal 971 moeilijk zeggen dat het geen groot succes was. Bovendien was de weerman de organisatoren niet gunstig gezind, maar dat kon men bij voorinschrijving niet weten, natuurlijk! De organisatie werd reeds weken vooraf aangekondigd bij middel van onderstaand bord, waarop alle deelnemende handelaars voorkomen, 32 in aantal, 20 lokale, 4 uit Westende-bad of Lombardsijde, 8 buiten Westende.
Dat betekent dat 23 lokale handelaars er niet aan deelnamen. Waarom niet? Sommige beweren dat het bestuur niet naar hen luistert, andere beweren er geen voordeel maar eerder nadeel bij te hebben, er zijn persoonlijke en beroepsgeschillen tussen de handelaars, Eigenlijk is het spijtig dat niet iedereen aan hetzelfde zeel trekt. Maar ik heb mij daar tenslotte niet mee te moeien. Maar nu over het feest zelf. Met een aantrekkelijke formule worden de aanwezigen uitgenodigd. Als men op een speciale spaarkaart vier stempels kon verzamelen, dan betaalt men slechts 5 euro, een spotprijs dus... Alhoewel in De Sirene 17 uur als aanvangsuur vermeld stond, begon de barbecue eigenlijk maar om 18u30 zoals op de borden hierboven te zien is. De organisatie was uitstekend, er was een muziekpodium, de schotels werden rijk gevuld en het zag er allemaal lekker uit. Wat wil je nog meer en voor die prijs?
Avondmarktin Westende-dorp Overal in het dorp stonden borden die avondmarkten aankondigen voor 7 en 21 juli 2012 (zie mozaïek hierboven). Op de evenementenkalender van de gemeente was daarvan geen spoor. De markt zou ook maar weinig gegadigden aangetrokken hebben, gezien de concurrentie, maar de doortocht in de Westendelaan moest ook vrij blijven voor de triatlonatleten.
Markt op de zeedijk in Westende Ik neem aan dat die wel doorgegaan is en waarschijnlijk gingen de organisatoren ervan uit dat dit niets te maken heeft met wat zich afspeelt in het dorp omdat het meer gericht is op de toerist. Dat lijkt mij terecht. Het begon tenslotte ook al om 16 uur.
De triatlon In een vorig artikel heb ik beschreven hoe ik verleden jaar vruchteloos probeerde thuis te geraken omdat alle toegangswegen die de omloop kruisten afgesloten waren. Zoals gezegd was er dit jaar een doorsteek voorzien aan de Henri-Jasparlaan Hofstraat. Ik had ook de vrees geuit dat er wel eens verwarring kon ontstaan door de gelijktijdige organisatie van de BBQ en de triatlon. Daarom wilde ik wel eens zien hoe dat werkte. Een seingever aan de Hofstraat en een politieman leverden echter uitstekend werk en leidden volgens mij alles in goede banen. De BBQ bezoekers waren al eerder ter plaatse en leverden dus geen problemen op. Heel wat wagens, komende uit de Henri Jasparlaan die de Westendelaan in beide richtingen wilden oprijden moesten teruggestuurd worden. Men kan tenslotte ook niet gans de wereld verwittigen!
Dit is een signaalkaart, zoals in De Sirene, het infoblad van Middelkerke, gevraagd wordt
Vaak hoor je mensen zeggen Ik begrijp niet dat er op die plaats nog niet meer ongevallen gebeurd zijn! Om dat te illustreren wil ik twee voorbeelden aanhalen.
Van Strandlaan naar Essex Scottishlaan Als je met de fiets van de Sint-Laureinsdijk komt en je gebruikt het fietspad dubbele richting links van de laan, dan moet je je aan de lichten rechts opstellen om de baan over te steken. (zie foto hieronder links) Waarom is daar geen oversteek voor fietsers op de baan geschilderd, zoals bij het oversteken van de Paul Grossettilaan naar de Henri Jasparlaan? (zie foto hieronder rechts)
Als je dan je weg wenst te vervolgen via de Essex Scottishlaan , dan moet je na het oversteken van de Koninklijke baan, weer naar links om het fietspad dubbele richting te volgen. Daarvoor moet je over de doorlopende witte streep, zoals te zien is op onderstaande fotos.
Mocht het soms de bedoeling zijn dat je vanaf de Strandlaan rechtdoor moet rijden, dus de baan oversteken links op het kruispunt om dan links van de Essex Scottishlaan terecht te komen, dan zou één en ander wel wat beter moeten aangeduid worden. Het zou wel onverantwoord zijn.
Verkeersborden bij werken (toestand 12.7.2012) In de Essex Scottishlaan zijn voor het ogenblik heel wat werken bezig. Dat brengt ook verkeershinder mee, maar dat moeten we er maar bijnemen. Maar, we mogen toch vragen dat de nodige JUISTE verkeersborden zouden aangebracht worden. Bij een wegversmalling moeten volgende borden geplaatst worden:
Het onderste van de drie borden, hieronder, is niet voorzien in de wegcode. Op B19 moet de rode pijl steeds naar boven wijzen. Het bord hangt dus ondersteboven. Voor bestuurders komende uit de andere richting, stond er GEEN bord, zoals ook te zien is op onderstaande foto.
Op 12 juli 2012 werd er dan toch een B21 geplaatst. Dat maakt de doorgang nu dubbel gevaarlijk want voor de beide richtingen wordt nu aangegeven dat de bestuurder voorrang heeft. Het is mijn werk niet (misschien wel mijn plicht) maar ik heb op 12 juli 2012 aan één van de werklieden de toestand uitgelegd. Hij was verbaasd en zou het aan de veiligheidscoördinator van de werf (?) verder vertellen. Dat scheen hij op 14 juli nog steeds niet gedaan te hebben. Zou het kunnen dat daar nooit een politiepatrouille voorbijkomt? Neen, toch of Ja, toch?
Aanpassing 18.8.12: eindelijk werd het bord omgedraaid! Zitbanken, een promenade onwaardig (toestand 12.7.2012 Dit is de vierde keer dat ik mijn beklag maak over de zitbanken op de dijk aan het Sint-Laureinsstrand. De laatste keer deed ik dat na de inhuldiging van de luxe-surfclub, waarmee men iedereen wil imponeren terwijl de rest van de dijk er ellendig bijligt. Er staan 20 banken, waarvan 12 die zich in een lamentabele staat bevinden. Om juister te zijn, moet ik eigenlijk schrijven die niet kunnen gebruikt worden. Op de rest kan de wandelaar-toerist wel plaatsnemen maar ook die banken verkeren niet in een staat die men in een badplaats op de dijk zou mogen verwachten: zand aan de voeten, onkruid aan één helft, Ziehier de fotos van de twaalf:
Wordt de verantwoordelijke van de gemeente nu nog niet bloedrood van schaamte?
Aanpassing Op 5 augustus 2012 stelde ik vast dat het nodige gedaan werd om de banken opnieuw bruikbaar te maken!!!
In Middelkerke wordt oneerbiedig gereageerd tegenover Janna Opstaele
Je hoort het steeds meer de laatste tijd in Middelkerke: Het is ongelooflijk wat ze hier allemaal uitsteken. of nog oneerbiediger Zijn ze nu helemaal op hun kop gevallen? Waar het over gaat? Ik weet het, het klopt dat ik mij voorgenomen had om niet langer mijn Latijn te steken in het onvolprezen marktplein, het speerpunt, het paradepaardje van ons gemeentebestuur, of moet ik zeggen van Janna Opstaele en Michel Landuyt. Ik word er echter moreel toe verplicht want steeds duiken weer nieuwe verrassingen op, die niet onbesproken kunnen blijven. De laatste nieuwigheid bestaat uit 25 bloembakken van anderhalve meter hoog, die 140.000 euro gekost hebben. Dat is bijna de gemiddelde prijs voor een appartement in Middelkerke!! Er staan twaalf bakken tegen de gevels van de huizen in de Populierenlaan en dertien aan de overkant van de straat aan de rand van het plein, waar er reeds bomen staan. Als daarmee geen hoofdvogel afgeschoten wordt!!! De bewoners die jarenlang geconfronteerd werden met enorme werken voor hun deur en door het slijk moesten ploeteren, moesten ook toezien hoe hun woningen beschadigd werden tijdens de grondwerken. Sommige wachten nog steeds op de resultaten van de juridische strijd tussen hun verzekering en de schuldigen. Alsof dat allemaal nog niet volstond, werden nu die reuzenbloembakken vlak voor hun vensters geïnstalleerd, zodat hun zicht nu al voor een deel belemmerd wordt, maar straks nog meer als ook nog bomen in die bakken geplant worden. Het zullen toch geen populieren zijn, zeker? Waarom moesten die bakken perse zo groot zijn? Waarom moesten er zoveel staan? Ik hoorde van de bewoners dat ze die bovendien afgrijselijk vinden. Iemand noemde ze zelfs gedrochten. Ik heb even zelf een (nogal kleine) boom in een bak geplant. En bomen groeien! Ik wist natuurlijk wel dat er ook nog fonteinen op komst waren. Welke bak een boom en welke een fontein zal bevatten, dat werd schijnbaar aan de bewoners niet verteld. Die bakken worden ook nog verlicht en bewaterd via de geul die men op het voetpad ziet. Wat denken jullie? Is dat geen mooi uitzicht als je naar buiten kijkt?
Ik hoorde dat een afstand van 1,5 meter zou moeten gerespecteerd worden tussen de bloembakken en de gevels van de huizen, maar dat is zeker het geval niet.
Rolstoelen kunnen nauwelijks of niet door en groepen schoolkinderen lopen op de rijweg omdat de doorgang te smal is.
En wat zegt schepen Janna Opstaele? Zij zegt dat zij zich op het plan niet kon voorstellen hoe groot die bloembakken wel waren. Kan ze dan geen plan lezen, misschien? Daar staan toch afmetingen op? Ze gaat verder: Wat zouden die mensen ervan vinden mochten we daar parkings aanleggen en er hele dagen autos of vrachtwagens voor hun deur zouden staan? En die bomen? Bomen sieren het straatbeeld. Al die dingen staan in het goedgekeurd concept van de markt. Woensdag 4 juli 2012 worden de bakken op hun definitieve plaats gezet, maar daar zal maar weinig aan veranderen
Ik denk dat de mensen dat even schandalig zouden vinden, als die autos even dicht bij hun vensters zouden staan. Dat Opstaele plots voorstander is van bomen, dat verbaast mij. In onze wijk werden ze allemaal weggenomen. Weliswaar omdat ze de voetpaden beschadigden, maar er bestaan toch boomsoorten genoeg die dat niet doen! Het minste wat men had kunnen doen is de bakken gelijkmatig verdelen over de totale lengte van de gevels van de Populierenlaan en ze niet vlak voor het venster plaatsen. Wanneer zal de eerste schepen eindelijk eens leren luisteren naar de mensen? Het ligt zeker niet in haar natuur? Of voelt ze zich al burgemeester? Misschien moeten die mensen er dan maar eens voor zorgen dat Janna straks een toontje lager zingt? De CD&V is van plan daarover een vraag te stellen op de volgende gemeenteraadszitting, maar als de blauwe leden van de meerderheid zoals steeds ja knikken, dan zal dat wel niet veel uithalen. Misschien kunnen ze ook eens vragen hoeveel nieuwe objecten er nog bijkomen op het marktplein. Straks heeft het plein een eigen technische dienst nodig : fonteinen onderhouden en herstellen, bomen snoeien en onderhouden, bloembakken onderhouden, tientallen zetels afkuisen, vuil opruimen, ruiten wassen aan ingangen parking, onderhouden en herstellen speelplein, opruimen na vandalenstreken, .
En vóór ik het vergeet Ongeveer 1 jaar na de opening van de ondergrondse parking stonden er op 4 juli 2012 in de namiddag 14 wagens geparkeerd op -1.
Moet ik straks misschien ook Middelkerke toevoegen aan de lijst? Ik hoop van niet!
Bronnen Artikel van mma in Het Nieuwsblad van 4 juli 2012 Populierenlaan protesteert tegen reuzebloembakken
Is Middelkerke een vissersdorp geworden?
Jullie hebben het natuurlijk ook reeds gezien. Vóór het gemeentehuis en vóór de ingang van de Willibrorduskerk werden ooit mooie bloemperken aangelegd. Die moet men waarschijnlijk onvoldoende indrukwekkend gevonden hebben! Daarom werden daar omhulsels van afgedankte elektrische toestellen (wasmachines, ijskasten) en toiletpotten aan toegevoegd. Ziehier een foto:
Dat zou gebeurd zijn in het kader van een jaarlijkse bebloemingsactie met de bedoeling origineel uit de hoek te komen en om het thema recyclage in de verf te zetten, onder het motto Afval is niet altijd afval. Dat viel echter niet in goede aarde bij OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. De gemeente kreeg dan ook een boze brief met het verzoek de originele (en kosteloze) bloembakken uit het straatbeeld te verwijderen omdat ze konden aanzetten tot sluikstorten en omdat spelende kinderen zich eraan zouden kunnen kwetsen.
Dit jaar gooit de gemeente het over een andere boeg. Schijnbaar wil men nu Middelkerke als vissers- en hengelaarsgemeente promoten. Als onze bestuurders vinden dat de gemeente moet versierd of getooid worden met allerlei objecten, mij niet gelaten, (als het maar niet te veel kost!!) maar vinden jullie die visnetten en die visser op een bankje, ook niet wat kitsch-achtig? Waren die bloemperken niet mooi genoeg? Voor diegene die er nog niet op gelet hadden, ziehier een paar fotos:
Bron Artikel in Het Nieuwsblad van 25.08.2011 door Dany Van Loo Gemeente verwijdert originele bloembakken
Wie in zee wil zwemmen moet steeds zijn identiteitskaart bij hebben We hebben al zo vaak klachten gehoord van strandredders of van ernstige badgasten over het gedrag van baders en baadsters die zich hoegenaamd niet houden aan de veiligheidsregels. Er werd ook vaak geopperd dat redders de mogelijkheid zouden moeten hebben om de overtreders te beboeten. Voorstellen daaromtrent werden steeds afgewezen maar de nieuwbakken provinciegouverneur Carl Decaluwé heeft de idee weer nieuw leven ingeblazen. Hoe is de huidige toestand? In De Panne en Bredene schrijven hoofdredders al boetes uit. Ook andere kustgemeenten hebben oren naar het voorstel van de gouverneur, maar ze hebben enkele praktische bedenkingen. Roland Crabbe, de burgemeester van Nieuwpoort: 'Het zou zeker positief zijn, maar er moeten duidelijke richtlijnen komen in de reglementen van de gemeentes over het uitschrijven van GAS-boetes'. Christine Beirens, de burgemeester van De Haan, gaat verder: 'Er is al een stap gemaakt in het uniformiseren van regels. Denk maar aan de regels rond kitesurfers.Het blijft echter moeilijk. Niemand neemt zijn paspoort mee de zee in. Bovendien staat een redder nog steeds machteloos als iemand zijn paspoort weigert te tonen, maar we hebben er niets op tegen.' Marc Vanden Bussche, de burgemeester van Koksijde, is geen voorstander: 'Er zijn tal van praktische problemen. Als de redder zich moet bezighouden met het uitschrijven van boetes, is hij afgeleid van zijn echte taak. Je moet al mensen bijzetten, en in een tijd van besparingen is dat niet vanzelfsprekend. Laten we de boel niet opblazen. Het gaat om een kleine groep diehards die moeilijk tot rede te brengen zijn. We hebben uitstekende veiligheidscijfers aan onze kust, dus we moeten de badgasten toch niet nog meer gaan betuttelen.' En als het in Koksijde op sparen aankomt, dan zijn ze altijd de laatste.
Het standpunt van Middelkerke is mij niet bekend.
Nieuw kunstwerk Op het pleintje tegenover de gemeenteschool werd een zeilstructuur geplaatst. Dit is eigenlijk een tentdak dat het jaar rond kan blijven buiten staan en dat dienst zal/zou doen als overkapping bij evenementen, picknickruimte De kostprijs hiervoor bedraagt 27.104 euro. Ja, ja!!! Geloof mij maar! Ziehier enkele fotos vanuit verschillende hoeken:
Bij het leger noemen ze dat een luifel. Die wordt gebruikt als overdekking van de veldkeuken bij oefeningen.
Gemeentelijke promotiefolder of verkiezingsfolder? We kregen vandaag weer een luxefolder in de bus, die stonk naar eigen lof. Michel Landuyt somt er namelijk al zijn meesterwerken op die hij realiseerde in twee legislaturen: de inhuldiging van de Leffingse kathedraal en van de gemeenteschool in Middelkerke, vernieuwen van het wagenpark van de brandweer, jaarlijks kerstfeest door het fonds van de burgemeester. Ik lees niets over zijn mislukkingen en geldverspilling natuurlijk: ondergrondse parking marktplein, Leopoldlaan, financiële toestand van de gemeente. Ook geen woord over Zon en Zee en Duinenzicht.
Westendenaars, hebben jullie ook opgemerkt dat geen enkele foto verwijst naar Westende? Mijn vraag is nu: wie betaalt deze folder? Als dat een verkiezingsfolder is, die hij zelf of zijn partij betaalt, dan is er natuurlijk geen probleem. Ik wil mij dan graag excuseren voor mijn twijfels. Ik had het natuurlijk kunnen vragen in de gemeente, maar alleen al het feit dat de inwoners zouden kunnen denken dat dit wel eens een verkiezingsfolder van Michel zou kunnen zijn die betaald wordt door de gemeente, maakt de folder in mijn ogen ongepast. Het logo van de gemeente komt er twee keren op voor. Dat zou erop kunnen/ moeten wijzen dat het een publiciteitsfolder is van de gemeente. Maar, waar is dat voor nodig, onder deze vorm? Michel komt acht keren alleen op de foto voor: als muzikant, als computergebruiker, als motorrijder, Wat is daarvan de meerwaarde voor de gemeente? Drie fotos tonen leden van het schepencollege en één met een Open VLD minister. Op één foto staat zelfs de partijnaam vermeld.
Dat wijst op verkiezingsfolder. Van de personen die samen met Michel op de foto staan, kan ik de meeste niet thuiswijzen, zodat ik ook het belang van sommige fotos niet kan vatten. Michel wil ook aantonen dat hij visie ontwikkelt. Hij zegt namelijk (met andere woorden) dat wie voor hem kiest, in de volgende legislatuur een uitbouw ter hoogte van het casino en een landschapspark mag verwachten.
Camerabewaking staat ook hoog in zijn agenda. Ook in de tekst staan woorden die doen vermoeden dat het om een verkiezingsfolder gaat: Graag wil ik in de komende jaren opnieuw mijn kennis en ervaring ten dienste blijven stellen van onze gemeente. Ik dank U alvast voor uw vertrouwen.
Aronde Œ Triatlon Op 7 juli 2012 wordt in Middelkerke weer gezwommen (vanaf 19u30 op het strand) gefietst en gelopen. Niet enkel werd daar melding van gemaakt in het informatieblad De Sirene Nr 131 van juli-augustus 2012, maar tevens kregen we nog een tweekleurige folder in de bus. Deze laatste brengt de inwoners op de hoogte van de tijdelijke verkeersmaatregelen die van kracht zullen zijn van 19 tot 23 uur. Verleden jaar in juli beschreef ik mijn wedervaren op de bewuste dag in een artikel Kwarttriatlon in Middelkerke of Het beleg van mijn wijk . Toen werd ik namelijk gepakt door de organisatie toen ik van een uitstap naar het binnenland terugkeerde. Totaal onwetend over het parcours, noch over de verkeersbeperkingen, heb ik toen 40 kilometer of 1 uur en drie kwartier rondgereden om tenslotte in de Hovenierstraat te wachten tot de wagen met de groene vlag voorbijreed en de omloop vrijgaf. Hebben de organisatoren toen mijn artikel gelezen of hebben ze van de politie en van de seingevers gehoord hoe de slachtoffers reageerden? In elk geval werden de nodige lessen getrokken. Er werd nu een doorsteek voorzien die het parcours dwarst ter hoogte van het Arthur Meynneplein om toe te laten dat de ingesloten zone kan verlaten worden via de Hofstraat en de Henri Jasparlaan. Dat is dus veel beter! Hieronder vinden jullie de omloop, met rode pijlen aangegeven. De rode streepjes tonen aan welke wegen afgesloten worden.
Om 18u30 (17 uur volgens 'De Sirene') start op het Arthur Meynneplein in Westende de grote volks BBQ'. Komen die twee organisaties niet in elkanders vaarwater terecht? Via de doorsteek kunnen de ingeschrevene wel hun bestemming bereiken, maar ik vrees dat wel wat verwarring zou kunnen ontstaan, zelfs na het verspreiden van de info.
Bron Artikel in Het Nieuwsblad van 27 juni 2012 door lej Redders die boetes uitschrijven, praktisch niet haalbaar
Dure strandbewakings- en/of sportclub in Westende op pompeuze wijze ingehuldigd!
Nu de watersportclub op het strand van Westende - dorp (en niet 'bad' zoals vele schrijven en zeggen), eindelijk afgewerkt geraakt is, wil/moet ik daar natuurlijk aandacht aan besteden.
Waarom heeft het zolang geduurd?
In de gemeenteraad van 10 februari 2005 werd meegedeeld dat het gemeentebestuur de bedoeling had om de surfinstallaties en het sanitair blok aan het Sint - Laureinsstrand in één blok onder te brengen. Zo zagen die er uit, de surfclub achteraan (geen mooie aanblik!!) en daarnaast het sanitair blok.
Op 23 augustus 2005 werd de opdracht voor de realisatie van het project door het college van burgemeester en schepenen toegewezen aan het studiebureau Plantec NV uit Oostende voor een vast ereloonpercentage van 5%. Op 29 november 2005 werden de schetsontwerpen in het college van burgemeester en schepenen besproken en daarna op 17 januari 2006 goedgekeurd, rekening houdend met onder andere de suggestie vanwege de gemeentelijke sportdienst om een uitkijkpost voor redders te installeren. Op 15 mei 2006 werd in de gemeenteraad een bedrag goedgekeurd van 13.000 euro voor een veiligheidscoördinator, zoals voorzien in het KB van 25 januari 2001. Deze moest de werf regelmatig bezoeken om ervoor te zorgen dat de werken in veilige omstandigheden uitgevoerd werden. Op 6 juni 2006 duidde het college van burgemeester en schepenen een energiedeskundige aan. Bij de bouw van een woning moet immers een energieprestatiecertificaat (EPC-attest) opgesteld worden. De bedoeling is dat zuinig omgesprongen wordt met de energie in de strijd tegen de klimaatverandering en dat gestreefd wordt naar het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Op 31 augustus 2006 werd het ontwerpdossier goedgekeurd in de gemeenteraad voor een totaal geraamd bedrag van 743.685,26 euro (btw incl). De stedenbouwkundige vergunning liet echter op zich wachten en werd tenslotte afgeleverd op 6 juli 2007 door de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar. Dan werd het dossier voor advies voorgelegd aan de diverse overheden. Het aangepast ontwerp werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 8 juli 2008 met een geactualiseerde raming ten bedrage van 1.027.420,84 euro (btw incl). De aankondiging van de opdracht verscheen in het Staatsblad van 14 augustus 2008 en de openbare aanbesteding had plaats op 26 september 2008. Er werden vier offertes geopend. De laagste regelmatige inschrijving werd ingediend door de nv B & R - Bouw en Renovatie, Lauwestraat 71 te 8930 Rekkem, voor een totaal verbeterd bedrag van 1.138.831,13 euro (btw incl). Dat was dus 10,84 % meer dan de laatste raming. Daarom besliste het college van burgemeester en schepenen op 14 oktober 2008 om de werken niet toe te wijzen en het dossier opnieuw voor te leggen aan de gemeenteraad met een aangepaste raming ten bedrage van 1.140.000,00 euro (btw incl). In 'Het Nieuwsblad' van 13 oktober 2008 (drie en een half jaar na de eerste mededeling) werd dan wereldkundig gemaakt dat Middelkerke op het Sint - Laureinsstrand te Westende een multifunctioneel centrum voor strandbewaking zou bouwen. In de gebruikte woordenschat is 'strandbewakingsclub' al een hele tijd geleden geëvolueerd naar 'watersportclub'. 'Strand bewaken' klinkt nochtans meer onontbeerlijk en maakt het project gemakkelijker aanvaardbaar! Eigenlijk is de benaming 'veiligheid- en bewakingscentrum', die ook soms gebruikt wordt, daarvoor nog beter geschikt. Maar, iedereen zal het wel hebben over de 'surfclub', zeker? De aangepaste raming ten bedrage van 1.140.000,00 euro (btw incl.) werd goedgekeurd in de gemeenteraad op 13 november 2008. Het dossier van het centrum sleept dus al jaren aan. Michel Landuyt beweert: 'Onder meer een nieuw provinciaal uitvoeringsplan rond constructies op strand en dijk en bijkomende voorwaarden in het kader van de kustveiligheid gooiden roet in het eten'. Ik begrijp dat eigenlijk niet. Op 12 mei 2005 werden de aangepaste plannen definitief vastgesteld door de provincieraad van West-Vlaanderen en op 19 september 2005 definitief bekrachtigd door de Vlaamse minister bevoegd voor ruimtelijke ordening. Voor een aantal uitvoeringsplannen betrof het een gedeeltelijke goedkeuring. Wat bedoelt hij dus met dat 'nieuw'? Zou het misschien kunnen dat de gemeente ook voor een stuk verantwoordelijk is voor de laattijdigheid?
Hoe moest dat centrum er uitzien? De reddingsdienst zou er ondergebracht worden met ruimte voor twee boten. Verder zou de surfclub er plaats krijgen met een zonneterras en een cafetaria.
In het politiek jargon heet dat laatste 'clublokaal'. Het beslaat het grootste deel van het gebouw. Ik zag onlangs dat je er zelfs mosselen met frieten kunt eten. Is dat wel toegelaten? In januari 2009 besliste de raad van state, na een klacht van de vzw Ter Dijk in Knokke, gesteund door de provincie West-Vlaanderen (!) en na een jarenlange procedure dat horeca op het strand niet toegestaan is. Geeft het een verschil dat het hier in een gebouw gebeurt? Ik meen van niet! De Knokse klacht ging eigenlijk over 'oneerlijke concurrentie'! Ook de eerste hulp bij ongevallen en veiligheidsvoorzieningen zouden er een onderkomen vinden. Tenslotte zouden er openbare sanitaire voorzieningen (toiletten en douches) voor het publiek (ingegrepen de mindervalide) geïnstalleerd worden. De bouw zou starten in 2009 en moest klaar zijn tegen Pasen 2010.
Eindelijk gestart!! De werken zijn tenslotte gestart in de week van 11 - 15 oktober 2010, 5 jaar na de aankondiging. Er werden 200 werkdagen voorzien, wat betekent dat de werken moesten beëindigd zijn vóór 15 augustus 2011. Op een dag meer of minder steekt het nu wel niet.
Hieronder zien jullie het gebruikelijk bord dat op een bouwwerf geïnstalleerd wordt.
Jullie kunnen samen met mij vaststellen dat er deze keer geen kostprijs van de werken vermeld werd.
Burgemeester weer zo trots Op zijn website zegt Michel Landuyt dat dit straks het paradepaardje van Middelkerke wordt. Hij houdt toch zoveel van paradepaardjes! Denk maar aan de pier, aan het naaktstrand, aan de Leopoldlaan en het Epernayplein en de ondergrondse garages onder het marktplein en straks onder de minigolf in de Leopoldlaan!
Michel: "De plannen zijn werkelijk prestigieus te noemen. De club zal ongetwijfeld een trekpleister worden voor liefhebbers van watersporten." Hij is er dus zeer trots op. Moet ik nu schrijven 'apetrots' of 'zo fier als een pauw'? Kennen jullie het verschil? De pauw wil bij iedereen pronken met zijn veren en de aap wil niet onderdoen voor zijn groepsgenoten en speciale kunstjes vertonen. De gorilla bijvoorbeeld, klopt zich daarna triomfantelijk op de borst. Laat het ons dus maar bij 'als een pauw' houden.
Het centrum zal nauwelijks (!) iets gekost hebben, want het wordt gul gesubsidieerd Leven wij eigenlijk wel in crisistijd? Ik kan dat maar niet geloven! Onze politici vinden dat in elk geval niet. Burgemeester en college blijven maar massa's van (ons) gemeentelijk geld uitgeven omdat ze toch subsidies krijgen en omdat zij daardoor in de schijnwerpers staan. Ik ben er zelf een hevig voorstander van dat de Westendse 'dorpsdijk' wat leven ingeblazen wordt. Maar moest die watersportclub echt zoveel kosten? En zeggen dat schepen Devey eigenlijk nog ruimer had willen bouwen, waren daar maar niet de beperkingen opgelegd door het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan.
De trots van Michel Landuyt slaat ook op het feit dat hij nu ook de weg gevonden heeft naar de Europese subsidies. Vanwege Interreg IV werd namelijk een subsidie beloofd van 165.000 of 173.000 euro (al naargelang de bron). Het INTERREG IV- programma France-Wallonie-Vlaanderen is een Europees programma voor grensoverschrijdende samenwerking dat tot doel heeft de economische en sociale uitwisselingen te stimuleren tussen de regio's Nord-Pas de Calais / Champagne-Ardenne / Picardie in Frankrijk en Wallonië / Vlaanderen in België. Michel is daarover supertrots want INTERREG staat zelfs drie maal vermeld op het bord als subsidiërende overheid. Ook toerisme Vlaanderen subsidieert het project via het Kustactieplan (KAP III) met een bedrag van 50.000 euro. Er is nog een derde sponsor, namelijk de Provincie. Ik ken dat bedrag niet omdat ik er eigenlijk weinig interesse voor heb omdat het sowieso uit één van onze eigen portemonnees komt. Trouwens, wat stellen die subsidies voor ten opzichte van de totale kostprijs? Heel weinig!
Focus TV bericht over het watersportcentrum Op 17 juni 2011 konden wij op de lokale televisie 'Focus' een bericht bekijken over het project 'watersportcentrum' dat opgenomen werd ter gelegenheid van de slotconferentie van een grensoverschrijdend kustseminarie, over de uitbouw van duurzame en veilige stranden in Europa. Er werd meegedeeld dat het complex begin volgend jaar klaar zou zijn, dus heel wat na het verstrijken van de 200 voorziene werkdagen. Ik vraag mij af of daar dan ook schadevergoeding voor geëist wordt? De nadruk wordt ook gelegd op het feit dat het nieuw, multifunctioneel strandcentrum ook toegankelijk zal zijn voor het publiek, omdat er openbare toiletten en een cafetaria zullen in onder gebracht worden. Is dat een uitspraak om de pil van de hoge kostprijs wat te verzachten? Tijdens de uitzending wordt Michel Landuyt geïnterviewd. Hij legt uit dat het centrum op het strand kon gebouwd worden omdat het gelegen is tussen Westende- centrum en een natuurgebied. Op de rand van een natuurgebied mag dat, maar dat zal waarschijnlijk de laatste keer geweest zijn. Hij verzekert de kijkers ook dat het gebouw diep gefundeerd is om weerstand te kunnen bieden aan de zwaarste stormen. In de commentaar bij de reportage probeerde men de kijkers ook wijs te maken dat het centrum bijna een half miljoen euro zou kosten, hetgeen nog niet eens de helft is van de eigenlijke kostprijs, zoals blijkt uit de tekst hierboven.
Kan men zomaar een gebouw neerpoten op het strand? Misschien zullen enkele onder jullie, die een beetje op de hoogte zijn van wat wel of niet mag in een natuurgebied, zich de vraag stellen hoe het mogelijk is dat de gemeente zo maar een tamelijk ruim gebouw kan doen bouwen op het strand. Alles kan, als de overheid dat wenst!! Men maakt een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan of men past het bestaande eventueel aan door een ander kleurtje te geven aan de betroffen zone.
Hoe ziet het centrum eruit tijdens de werken en na de afwerking? Ziehier enkele fotos:
De renovatie van de zeedijk rond het centrum De omgeving van het centrum moest natuurlijk ook vernieuwd worden om niet af te steken tegen het splinternieuw gebouw. Dat heette fase 6 van de vernieuwing van de zeedijk en was eigenlijk al langer gepland. Toch meen ik dat men dat geen gewone renovatie van de dijk kan noemen. Het is duidelijk dat de werken moeten gezien worden in het licht van het centrum: speciale parkeerplaatsen, rotonde, ..
Zoiets gebeurt natuurlijk niet gratis. Hierboven zien jullie het bord dat de werken aankondigt en dat het einde van de werken een jaar vroeger dan in werkelijkheid voorzag. De prijs zal ook nog wel wat hoger zijn, zeker? Zo zijn we het toch gewoon!
De toekomstige bewoners
De surfclub De surfclub Koko Loco - vvw Westende heeft 2 locaties: Westende en het spaarbekken in Nieuwpoort. Er worden enkel tarieven gegeven voor Nieuwpoort alleen of voor beide samen. Voor dat laatste betaalt een volwassene van meer dan 18 jaar 90 euro lidmaatschap per jaar, een jongere 60 euro, een gezin 150 euro. Men kan ook 30 euro betalen als 'beach bar member', zonder te surfen maar dan heb je recht op korting aan de bar.
De reddingsdienst De intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (IKWV) is een opdrachthoudende vereniging, als enige aanwezig aan de Vlaamse kust met als opdracht in te staan voor de veiligheid van baden, zwemmen en watersportbeoefenaars. Tijdens de maanden juni- juli- augustus- september heeft ze ongeveer 1400 strandredders in dienstverband, verdeeld over 82 redderposten die 34 kilometer kust bewaken. De cursussen voor 'redder aan zee' worden sinds 1997 georganiseerd door het WOBRA (West-Vlaams Opleidingscentrum voor Brandweer-, Reddings- en Ambulancediensten VZW) in Zedelgem. De kustredders krijgen subsidies van de Vlaamse regering (120.000 euro), van de provincie (250.000 euro) en van de 10 kustgemeenten (100.000 euro). Ze worden verder gesponsord (kledij, uitrusting, werking,...) door
De wedde van de redders wordt betaald door de gemeente.
Opening van het centrum Geloof het of geloof het niet, maar op 22 juni 2012 om 11 uur had de officiële opening plaats van het strandbewakingscentrum. Tenminste voor de VIP's. Er zou 's avonds ook nog wat gepland geweest zijn voor de inwoners van Westende, maar daar werd ik niet voor uitgenodigd. Was dat als zoenoffer bedoeld?
Het kind kreeg nu ook een naam en zal voortaan als 'De Kwinte' door het leven gaan, naar de gelijknamige zandbank vóór de kust van Westende. Het was een rotweer, zo rot dat men zich kan afvragen of de weergoden alweer zo ontstemd waren, zoals bij de inhuldiging van het marktplein, over de te groots opgevatte inhuldiging met onredelijk hoge kosten voor gevolg. Het was wel een stijlvol gebeuren, met parkwachters, rode lopers tussen palmboompjes, hostesses aan de ingang, een ceremoniemeesteres, champagne en mooi en smakelijk uitziende hapjes, massale aanwezigheid van afgevaardigden van de sponsors van de reddingsdienst,
De burgemeester was de eerste spreker. Hij verontschuldigde vooreerst de gouverneur die 'iets' later zou komen maar die tenslotte 55' na het begin arriveerde. Hij bedankte alle medewerkers aan het project en vooral diegene 'zonder wie het gebouw er nooit zou gekomen zijn'. Hij bedoelde daarmee de schenkers van subsidies, maar ik vermoed dat de gemeente ook zonder hen wel alles zelf zou betaald hebben. Hij herhaalde nogmaals hoezeer het schepencollege en vooral de schepen voor toerisme het betreurd hebben dat alles zo lang aansleepte. Hij sleurde daar nu ook nog het broedseizoen voor de vogels bij en het daarmee gepaard gaande bouwverbod.
Hij drukte er zijn trots over uit dat Middelkerke 'de enige kustgemeente' is die erin geslaagd is een watersportcentrum gebouwd te krijgen op de rand van een natuurgebied. Dat zou vooral te danken geweest zijn aan het feit dat het oud gebouw ook al op die grens stond. Volgens de aanduiding van Landuyt moet ik 'in het midden van de tent' op de grens gestaan hebben tussen natuurgebied en recreatiegebied. De tweede spreker was een wethouder (=schepen) uit Zeeland, in 2011 deelnemer aan het bovengenoemd seminarie. Hij zette de samenwerking tussen Vlaanderen en Zeeland op bondige en vlotte wijze in de verf en hoopte dat die in de toekomst even vruchtbaar zou mogen zijn. Had die man profetische gaven? Hij noemde het nieuw gebouw een mooi doelpunt en voegde daaraan toe dat de mooiste doelpunten juist voor het eindsignaal gescoord worden. Hij bedoelde toch niet dat dit het laatste paradepaardje van de huidige meerderheid zou kunnen zijn? De laatste spreker was de afgevaardigde van Vlaams minister Bourgeois. Zij roemde vooral het werk van haar ministerie door alle projecten in alle kustgemeenten op te sommen. Het rook een beetje naar 'eigen lof'. Tenslotte was er een reddingsdemonstratie door een Seaking van de basis Koksijde, in gure weersomstandigheden.
Is alles wat vervangen wordt door het nieuw gebouw nu afgebroken? Ik verwachtte natuurlijk dat die schandvlek, de oude surfclub, zou verdwenen zijn om niet af te steken tegen het nieuw gebouw. Dat gebeurde dan ook op 12 juni 2012.
De redders- en toiletgebouwtjes staan er wel nog. De banken op de dijk zitten nog steeds onder het zand? Die behoren duidelijk niet bij het 'paradepaardje'! Ik weet natuurlijk ook wel dat op die plaats het zand stuift en dat het niet elke dag kan opgekuist worden. Maar kijk toch eens hieronder rechts. Dat is toch niet meer normaal! In die staat zijn de meeste zitbanken!!
Wanneer wordt de rest van de dijk opgekuist en hersteld? Is dat fase 7 van de vernieuwing zeedijk of moet dat stuk uiteindelijk verdwijnen om aan te sluiten bij het bestaand natuurgebied, zoals ooit aangekondigd?
Volgens de woorden van de burgemeester ligt die zone inderdaad in natuurgebied. Als dat gebeurt, dan draaien de stichters van 'Westende vooruit', die het strand Sint-Laureins stichtten, zich om in hun graf.
Besluit Steeds zal ik mij blijven afvragen of men een dergelijk gebouw wel kan of mag bouwen op het strand. Zowel diegene die daarvoor zijn fiat gaf als het gemeentebestuur dragen een zware verantwoordelijkheid, wat er nog maar eens op wijst dat zij niet verder kijken dan hun neus lang is.
En wat vindt de horeca daarvan? Zou niet iedereen zo'n terras willen met dat prachtig uitzicht op strand en zee? Wie is er zo bevoorrecht met een terras achteraan waar men de drukte op de dijk kan bekijken zonder tot na de middag in de schaduw te moeten zitten van een muur van appartementsblokken, 10 lagen hoog?
Johan Vande Lanotte, de keizer van Oostende en niet enkel dat
Persoonlijk ken ik Vande Lanotte niet, maar ik heb al zo veel van zijn exploten gehoord en gezien, dat ik vond dat ik er nog maar eens moest over schrijven. Nog eens? Inderdaad, wie herinnert zich zijn eigengereid optreden niet in Westende in verband met het asielcentrum vanaf einde 2000? Daarover heb ik het destijds uitvoerig gehad. Verder kunnen jullie lezen waarom.
Wat is de aanleiding voor de nieuwe heisa rond zijn persoon? Wim Van den Eynde en Luc Pauwels, twee onderzoeksjournalisten van de VRT, hebben in hun vrije tijd een boek geschreven met als titel De keizer van Oostende. Over wie zou dat anders kunnen gaan dan over Johan Vande Lanotte?
Iedereen weet dat hij in Oostende over alle belangrijke dossiers het laatste woord heeft, dat burgemeester Vandecasteele zijn lakei is en hij niet alleen. Iedereen spreekt erover, vooral dan onze Jean-Marie Dedecker, maar voorlopig slaagt VdeL erin de boot af te houden en hij krijgt daarvoor de volle steun van rode journalisten en dat zijn er heel wat. Wie tegen hem is, wordt vervloekt en zo nodig zelfs uitgeschakeld. De hiërarchische overste van de auteurs, Rademakers op de VRT waarvan iedereen de kleur kent, zette hen wel niet op non-actief maar ze werden veroordeeld tot binnendienst in afwachting van een beoordeling door de deontologische commissie van de openbare omroep. Op 14 juni las ik in de krant dat ze nu toch weer normaal mogen functioneren.
Nog voor de officiële lancering van het boek, werd het al belachelijk gemaakt door de socialistische vice - premier als "een blog van Jean-Marie Dedecker" vol onwaarheden en halve leugens*. De clan Vande Lanotte had binnen de kortste keren 65 punten ontdekt die moesten bewijzen dat de schrijvers er niets van terecht gebracht hadden en enkel uit waren op beschadiging. *Per definitie is een halve leugen een kleine afwijking van de waarheid. Een halve waarheid is het vertellen van feiten, maar met het bewust achterhouden van andere direct relevante feiten.
Maar, het gaat niet over de eerste de beste journalisten. Wim Van den Eynde is een gelauwerd onderzoeksjournalist die al diverse prijzen ontving voor zijn werk. Luc Pauwels is de energie-expert op de redactie. Ze lieten dus niet op hun kop zitten en op een persconferentie weerlegden ze samen met de uitgever André Van Halewyck de kritiek van Vande Lanotte. Ze beweren namelijk dat 99,6 procent van de inhoud van 'De Keizer van Oostende' correct is en dat er dus duidelijk sprake is van degelijke onderzoeksjournalistiek". De uitgever omschreef de argumenten van Vande Lanotte als van een "ondraaglijke lichtheid". Volgens Van Halewyck kunnen 62 van de 65 punten van kritiek van de minister naar de prullenbak, voor drie punten is er iets te zeggen. Bij het boek is overigens een addendum gevoegd waarop twee aanpassingen worden doorgevoerd aan de tekst over het dossier rond Electrawinds. In de laatste versie die ik kocht op 12 juni waren de verbeteringen zelfs reeds aangebracht.
Maar wat heeft dat met Middelkerke/ Westende te zien? Het boek gaat dus vooral over de cumuls van VdeL, over de Oostendse basket en de sponsoring daarvan door ABX, Dexia en vele andere, over de verkoop/ ruil van een terrein voor het mediacentrum, over uitbaggering van de havengeul, over de vismijn en de lopende gerechtszaak, over de verliescijfers van de haven, over machtsmisbruik, over het kursaaldossier, over normvervaging en belangenvermenging, over het kweken van mosselen, over verwaarlozing van erfgoed, over interne Oostendse politiek, over het sociaal huis, over de Franse groep Vinci (die de dure zeeparking in Oostende uitbaat) en zijn dochterbedrijf CFE en kleindochter Deme, enz Over al die ernstige onderwerpen en over het reukje dat er soms blijkt aan vast te hangen, zal ik het hier niet hebben. Er is echter in het boek ook sprake van de windmolens van Electrawinds, van het enorm zonnepanelenpark dat EW bouwde in Lombardsijde en ook van het asielcentrum dat Vande Lanotte in 2001 in Westende wilde vestigen.
Daar zal ik het dan wel over hebben.
Electrawinds In 1999 bouwde Energie-intercommunale West-Vlaamse Elektriciteitsmaatschappij WVEM, in samenwerking met een aantal lokale pioniers (de neven Noël en Gabriël Boedt, milieuambtenaar Eddy Louwie en HBK-bankier Marc Baeteman),zijn eerste windturbine in Lombardsijde tussen de Boterdijk en de Nieuwpoortlaan.In de zomer van 1999 kon Middelwind deze in gebruik nemen. Deze firma, met maatschappelijke zetel in Middelkerke, werd opgericht door Gabriël Boedt. Het is een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid die zich geëngageerd heeft om op een milieuvriendelijke manier elektriciteit op te wekken uit windenergie. In het kader van de bevordering van nieuwe energietechnologieën (KB van 10/02/1983) heeft de Vlaamse overheid toen aan Middelwind een subsidie toegekend van 247.893,52 voor de investeringskosten van een windturbine. De nv Middelwind, waarvan de helft van het kapitaal in handen is van de West-Vlaamse Elektriciteitsmaatschappij (WVEM) en de andere helft in privébezit, was de eigenaar van de windmolen in Lombardsijde. In september 2003 werd de turbine overgenomen door Aspiravi nv uit Harelbeke dat op 30 april 2002 opgericht werd en dat ontstaan is uit een gezamenlijk initiatief van de Vlaamse zuivere intercommunales Interelectra, IVEG, PBE en WVEM. Ziehier de huidige toestand van de windmolens in Lombardsijde:
Uitbater
Participatie
Aantal
Bouwjaar
Turbinevermogen
Parkvermogen
Aspiravi
Middelwind
1
1999
0,7
0,7
Aspiravi
Middelwind
1
2003
0,9
0,9
Electrawinds
Groenkracht
1
2007
0,8
0,8
Op 06.06.2007 opende Electrawinds aan de Boterdijk ook het grootste zonnepanelenpark in de Benelux met 7.800 panelen op een oppervlakte van 4,5 hectare. Paul Desender stichtte Electrawinds in 1998 samen met zijn broer Luc. Het bedrijf met hoofdkwartier in Oostende op het bedrijventerrein Plassendale (nu in gebouw Telindus), uitgebaat door de haven van Oostende, staat bekend als Vlaanderens grootste private speler voor hernieuwbare energie. Groenkracht is een coöperatieve vennootschap die investeert in windturbineparken. Het is een partner van Electrawinds. Het verkoopt aandelen à 125 euro. Door het feit dat het een cvba is, is de winst belastingvrij tot 180 euro.
De hernieuwbare energie wordt zwaar gesubsidieerd door de overheid en dat maakt het aantrekkelijk om erin te investeren. Europa en de Vlaamse regering geven zelfs richtlijnen uit dat het gebruik van hernieuwbare energiebronnen moet worden bevorderd en dat de gemeenten ze daarom niet mogen belasten. Ik wil ook jullie geest niet belasten met het aanhalen en beschrijven van alle bedrijven en consortia die een stuk van de taart willen. Ik wil het nog veel minder hebben over alle constructies en partnerschappen die opgebouwd of aangegaan worden (en weer afgebroken worden als dat beter uitkomt), om de nodige kapitalen te verzamelen teneinde de noodzakelijke grootschalige investeringen te kunnen doen.
Wie het boek leest, gelooft zijn ogen niet De keizer van Oostende kan ik alleen maar aanbevelen aan al diegene die iets meer willen weten over de Oostendse toestanden en over de allesoverheersende rol van Vande Lanotte in de evoluties op het gebied van duurzame energie, vooral windenergie. Met stijgende verbazing heb ik vastgesteld hoe onoverzichtelijk de hele organisatie van de duurzame energie-industrie wel is. De veelvuldige naamveranderingen, soms door fusies, dragen daar toe bij. Ik kan mij voorstellen dat het spel van subsidies, belastingen en sponsoring zelfs voor financiële experts voor verwarring kan zorgen. Dat biedt aan de gegadigden talloze achterpoortjes waarvan de wettelijkheid niet steeds even vanzelfsprekend is. Voor een eerlijk achterdochtig politicus of onderzoeksjournalist, wordt het moeilijk om enig strafbaar feit te bewijzen.
Ik wil het echter vooral hebben over Johan Vande Lanotte, wiens naam overal opduikt als het gaat over hernieuwbare energie. Machtsgeile arrogante mensen (dat laatste zegt hij over zichzelf) zoals Vande Lanotte zijn overal in verwikkeld en willen overal de hoofdrol in spelen. Ze wenden, waar nodig, hun politieke invloed aan om hun doel te bereiken. Zij kennen immers als geen ander de weg naar de vetpotten van de subsidies. Zij ontkennen bij elke verdachtmaking dat ze iets doen dat niet wettelijk is. Zij beweren dat ze niets te verbergen hebben. Ze worden oncontroleerbaar en niemand durft er tegen optreden. Ik vraag mij af of het dan nog nooit een politicus, buiten Jean-Marie Dedecker, opgevallen is dat die energiesector haast uitsluitend het domein is van de SP-a? Ook Steve Stevaert was/is actief in dat domein en Freya Van den Bossche is minister voor energie in de Vlaamse regering. Enkel Melchior Wathelet (CdH) is daarvoor bevoegd in de federale regering maar Vande Lanotte heeft daar wel invloed op en gebruikt hem soms (zie verder). Vande Lanotte is zeer intelligent, zeer werklustig, veelvuldig gediplomeerd aan verschillende universiteiten en politiek zeer ervaren. Hij doceert sinds 1988 publiek recht aan de Gentse universiteit wat hem oneindige mogelijkheden biedt. Veel andere betrokkenen hebben geen kaas gegeten van energiebronnen noch van privaatrechtelijke regels en dat maakt Vande Lanotte voor velen een onmisbare schakel. Johan Vande Lanotte is beste maatjes met de broers Desender en dat heeft deze laatste geen windeieren gelegd. De auteurs van het boek beweren zelfs: Het is heel hard zoeken naar een ander Vlaams privébedrijf dat zo intens directe overheidssteun heeft mogen genieten als Electrawinds. Ziehier zowat de voornaamste politieke en commerciële functies uit VdeLs loopbaan. Ik heb daar enkele van zijn merkwaardige beslissingen aan toegevoegd om ze te situeren in zijn politieke loopbaan.
1988-1991: kabinetschef v/d minister van Binnenlandse Zaken Tobback
1991-1994: volksvertegenwoordiger
1994-1995: minister van Binnenlandse Zaken en Ambtenarenzaken
1995-1998: vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken
12.07.1999-12.07.2003: vicepremier en minister van Begroting, Maatschappelijke Integratie en Sociale Economie
12.07.2003-15.10.2005: vicepremier en minister van Begroting en Overheidsbedrijven en minister van de Noordzee (1ste ooit)
2003 De federale overheid reserveert een zone in de Belgische territoriale wateren waar op termijn 7 offshore windparken zullen komen. 2005: VdeL verleent een concessie voor het kweken van mosselen aan de voorzitter van de Oostendse haven, die hijzelf is. Hij laat het besluit tekenen door zijn partijgenoot Renaat Landuyt.
15.10.2005-2007: partijvoorzitter van sp.a; Renaat Landuyt is ondertussen minister van de Noordzee 06.12.2007: voorzitter van de raad van bestuur (RVB) van Electrawinds (EW) 10.05.2010: ontlag bij EW in het vooruitzicht van de verkiezingen van 13.06 Dec 2011-heden: vicepremier en minister van Economie, Consumentenzaken en de Noordzee 02.03.2012: ontslag als voorzitter van de haven van Oostende
Uit De Keizer van Oostende: In 2012 kent hij een bouw- en exploitatievergunning toe voor een windmolenpark aan een consortium dat voor de helft in handen is van Electrawinds, het bedrijf waarvan VdeL jarenlang voorzitter is geweest. Het besluit wordt ditmaal ondertekend door staatssecretaris Melchior Wathelet (CdH). Minister Vande Lanotte heeft het kader van de windmolen-industrie politiek ontworpen, inclusief de subsidies die de zaak begeleiden en vervolgens stapt hij als politicus op na een grote verkiezingsnederlaag en gaat hij zichals burger bezighouden met de windmolen-industrie en zo vangt hij de subsidies, die hij destijds heeft vastgelegd.
We kunnen ons dus afvragen en ik doe dat dan ook, of een politicus die afwisselend een klak opzet van Minister van de Noordzee en van Voorzitter van de raad van bestuur van een commercieel bedrijf, nog wel geloofwaardig kan zijn. Nog een voorbeeld nodig om overtuigd te zijn? Electrabel is al jaren een doorn in het oog van Vande Lanotte en dat is wederkerig. Toen Electrabel zich in het begin van deze eeuw engageerde in het allereerste Belgisch project voor windenergie, werd dat door VdeL van tafel geveegd. Onlangs wilde Electrabel de energieprijzen verhogen en weer verhinderde VdeL dat. Vinden jullie het gezond dat de grootste energiereus van ons land op oorlogsvoet leeft met de minister van Economie. Ik alvast niet! Zelfs een ontluizingsperiode, een periode waarbij een aftredend politicus een wachttijd moet in acht nemen vooraleer in een bedrijf te stappen, kan daar niet aan verhelpen, tenzij men selectief te werk gaat. Ministers van Energie, Economie of van de Noordzee zouden bijvoorbeeld geen functie mogen aanvaarden in een energiebedrijf, dat windmolens bouwt op zee. Er zijn nog andere voorbeelden genoeg!
Zon en Zee Op pagina 163 van het boek staat: Verkoop Hengelhoef aan Twin Properties Koksijde voor 5,3 miljoen euro terwijl JVl er 19 miljoen voor had neergeteld. VdeL vindt dat de suggestieve link Twin properties-Hengelhoef-Basket geen steek houdt. Nochtans Holiday Suites van Jochen Debucquoy sponsort Basket Club Oostende. Hij is één van drie broers, verenigd in het bedrijf Twin Properties dat nu in Hengelhoef het gemoderniseerd en uitgebreid vakantiepark verkoopt in stukjes (met winst natuurlijk!) en dat ook deel uitmaakt van de groep eigenaars van Zon en Zee in Westende. Zou men zich daar dan geen vragen mogen bij stellen?
Op 5 november 2002 schreef ik een niet-wetenschappelijk boek (deel 4), zoals burgemeester Michel Landuyt het beschreef, met de titel Blunderboek van Johan Vande Lanotte en Michel Landuyt. Hoe schandalig de Westendenaars belogen en bedrogen worden! Ik wijdde daarin twee bladzijden aan de handelwijze van Vande Lanotte in het dossier Zon en Zee met als titel Waarom Vande Lanotte de kop van jute is. Jullie kunnen mijn tekst hier lezen. Ik heb het toen in de delen 5 en 6 nog regelmatig gehad over VdeL, vooral over zijn stijfkoppigheid nadat de rechters hem in het ongelijk stelden. Hij zei toen ondermeer ik laat het centrum nog liever verrotten dan er opnieuw een vakantiecentrum van te maken
Twee dingen zal ik echter zeker nooit vergeten. Toen winkeljuffer Kelly Hesters in Nieuwpoort-bad neergestoken en op een beestachtige manier mishandeld werd door een asielzoeker uit Zon en Zee, ging VdeL haar bezoeken. Zijn raad/troostwoorden: probeer dat allemaal maar te vergeten; je bent nog jong en dus zal je dat wel lukken. Je moet maar durven!!!
In het vooruitzicht van de federale verkiezingen van 18 mei 2003, dacht Johan even wat stemmen te kunnen ronselen in zijn achtertuin Westende. Gelukkig hadden ze hem hier niet vergeten en hij werd omzeggens uit het dorp weggejaagd. Gelukkig vergaten de Westendenaars hem daarna wel in het stemhokje en leed hij hier een zware persoonlijke nederlaag.
Tenslotte wil ik nog vermelden dat advocaat Bart Bronders, SP-a schepen van Oostende, die destijds de belangen van de Belgische staat (of m.a.w. van Vande Lanotte) verdedigde in al de gerechtszaken die de Westendenaars aanspanden om de vestiging van een asielcentrum in hun dorp te vermijden, nu in ongenade gevallen is bij zijn vroegere vriend Johan (ook privé). Bronders werd voor de kar gespannen van VdeL met de belofte dat hem een grote carrière als opvolger te wachten stond. Hij zou gelanceerd worden in de nationale politiek (parlement, staatssecretaris of minister) of misschien burgemeester van Oostende worden. Bronders liep dus jaren aan het handje van VdeL en maakte deel uit van wat in Oostende de maffia genoemd wordt. Hij werd echter kritisch en opstandig tegenover de alleenheerschappij van zijn beschermheer en werd aan de kant geschoven en vervangen door John Crombez. Men kan zich afvragen of deze laatste dan misschien wel onvoorwaardelijk volgzaam is. En dat voor een staatsecretaris voor fraudebestrijding .
Begrijpen jullie nu waarom veel Westendenaars en ik in eerste instantie omdat ik de esbattementen dagelijks op de voet gevolgd heb, zo gebeten waren en nog steeds zijn op Johan Vande Lanotte?
Besluit Aangezien er, onterecht, weinig kans is dat Vande Lanotte zal aftreden als minister en als lid van ,de Oostendse gemeenteraad, vind ik dat we moeten blijven schrijven over zijn vaak geheimzinnige activiteiten. De mensen moeten weten tot wat deze machtspoliticus allemaal in staat is. Dat hij zou aftreden als minister van de Noordzee, zou toch het minimum zijn wat we mogen verwachten. De media hebben de neiging om het vooral te hebben over de twee journalisten - schrijvers van het boek. Zo wordt de aandacht afgeleid van een man die steeds weer het onderwerp is van verdachtmakingen en die het vertrouwen van de burger in de politicus diep aantast. We mogen ook niet vergeten dat heel wat andere politici meelopen in zijn zog. Ook zij zullen wel op de hoogte zijn van zijn handel en wandel. Omdat ze te veel vasthouden aan hun postje zullen ze daar wel nooit voor uitkomen. Spijtig!!