Had ik het niet voorspeld? In een vorig artikel over het Belgisch kampioenschap GSM – werpen kwam het al aan bod. Ik schreef toen, om te lachen, dat we straks misschien ook wedstrijden krijgen in ‘tabletwerpen’ (een soort schijfwerpen), in samenwerking met Media-markt. of in ‘muiswerpen’ (muis van de computer, wel te verstaan) in samenwerking met ‘Vandenborre’ of in ‘portemonneewerpen’ in samenwerking met Belfius en in ‘stickwerpen’, samen met Sony. Neen, aan drinkbussen had ik toen echt niet gedacht. Mijn oprechte excuses! Maar Middelkerke heeft altijd wel iemand met een ‘lumineus’ idee, vooral als het gaat over het inrichten van wielerwedstrijden of over ‘unieke’ evenementen. Maar … wat blijft er nu de volgende keer nog over dat kan geworpen worden?
Eerste BK drinkbuswerpen ooit De dag van de ‘Ronde van Vlaanderen’ is, zoals jullie allemaal wel weten, een hoogdag voor ons gewest. Iedereen weet dat de renners die dag een heel speciale wedstrijd rijden. De ‘Ronde’, ‘Vlaanderen’s mooiste’, is internationaal gekend en oefent een bijzondere aantrekkingskracht uit op iedereen, niet enkel op de renners en op wielertoeristen, maar zelfs op diegene die van wielrennen geen kaas gegeten hebben of er normaal niet in geïnteresseerd zijn. Middelkerke wilde er echter nog meer dan een hoogdag van maken. Misschien de ‘allermooiste’ worden? Verleden jaar op het tentoonstellingsweekend, na het drinken van een ‘Kwaremont-bier’, groeide bij Jean-Claude Brassine, chef technische dienst van het OCMW, de idee om op de dag van de ‘Ronde’ ook een ‘wielerevent’ in te richten bij ons. Hij nam ook de organisatie op zich samen met de 'Club voor Vriendschap en Verdraagzaamheid'.Ik moet bekennen dat ik die club niet ken. Ik vond wel heel wat verenigingen die deze beide goede en verdienstelijke eigenschappen nastreven. Het moest een ‘echt feestweekend’ worden met de welluidende en ‘veelzeggende’ naam ‘Totopdetop’. Ik weet niet of JCB zich heeft laten inspireren door Tom Steels, die in volle spurt van een Tour de France-rit in 1997 een drinkbus gooide naar een collega, die hem naar zijn mening zou gehinderd hebben maar achteraf onschuldig bleek. Gelukkig raakte hij toen niemand!
Kijken jullie maar eens naar onderstaand programma, ‘helemaal in het teken van de wielersport’, dat in het Paasweekend afgewerkt werd op de zorgcampus ‘De Ril’ aan de Oostendelaan.
Een VIP – diner? Jawel en met zes gangen dan nog! Maar ja toch! ‘Noblesse oblige’, hé? Wie ‘wielrennen’ uitspreekt, zegt ook ‘sponsors’ en bedoelt er dus ook ‘VIP’s’ mee! Die eisen dat, voor het contact met hun klanten!! ‘Very important persons’!!! Zijn die echt zo belangrijk? Voor organisatoren, met ons belastingsgeld, ja! Wordt het niet stilaan tijd dat men dat kind eens een andere naam geeft? Ik neem aan dat iedereen tijdens de maaltijd de koers op het voorziene groot TV scherm gevolgd heeft en, met de mond vol, de renners toegejuicht heeft!
Mijn bezoek aan het ‘evenement’ Op vrijdag 3 april nam ik mij voor het nieuw kunstwerk te gaan bekijken en een bezoekje te brengen aan de tentoonstelling(en). Vooraf verzekerde ik mij nog van de juiste openingsuren, om geen nutteloze autorit te moeten ondernemen. Op de website http://www.wattedoen.be/totopdetopweekend-574885.shtml vond ik dat de tentoonstelling elk van de drie dagen open was van 10 tot 18 uur. Groot was dan ook mijn ontgoocheling toen ik nergens iemand zag bewegen. Na raadpleging van de affiche bleek de onthulling van het kunstwerk en de opening van de tentoonstelling pas om 19 uur te gebeuren. Op zaterdagnamiddag 4 april ging ik dan maar eens terug, niet om Kwaremontstoofvlees te eten, maar ik wou zeker dat kunstwerk en die tentoonstelling zien. Via een brochure kreeg ik een duidelijk zicht op de volledige organisatie.
Het nieuw kunstwerk Men kan zich de vraag stellen of er nu perse nog een kunstwerk moest geplaatst worden voor het OCMW – gebouw. Het werk stelt een groot glas voor, verwijzend naar het Kwaremontbier, met daarin eenfiets(je). Hier zien jullie hoe het eruit ziet.
Had men nog niet genoeg met de kunstwerken van Kamagurka en Herr Seele? Is een kunstwerk over een biermerk wel op zijn plaats bij een woon- en zorgcentrum? Het wielerevent wordt erin voorgesteld door het mini-fietsje onderaan. En wie is Bart Berteloot? Misschien is dat wel een kunstenaar op weg naar bekendheid, maar ik heb er niets over gevonden. Hij heeft wel het werk geschonken mits betaling van het oud ijzer. Ik weet niet of die fietsen ernaast er permanent zullen blijven staan.
Het drinkbuswerpen Om 14 uur was er dan het Belgisch kampioenschap drinkbuswerpen gepland, natuurlijk in reeksen, gaande van kinderen en jongeren tot volwassenen, om aldus gans de bevolking in het gebeuren te betrekken. En de deelname was gratis!
De organisatoren wilden er in de eerste plaats een leuke bedoening van maken. Om 15u30 zag ik een zeventigtal mensen, deelnemers en toeschouwers, verzameld rond de werppiste. Daar waren ook de gemeentelijke mandatarissen bij, de burgemeester op kop. Het moet gezegd worden dat zij wel hun interesse tonen bij veel evenementen. En ze nemen ook vaak deel. Van de oppositie zie je meestal niemand. Hoe kunnen zij dan al die organisaties beoordelen?
De tentoonstellingen In de cafetaria van het vroegere rusthuis was de tentoonstelling opgesteld.
Het leeuwenaandeel van de ruimte werd ingenomen door de verzameling van Fernand Feys. Hij herinnert ermee aan zijn idool Freddy Maertens met foto’s en allerlei andere voorwerpen uit diens succesrijke loopbaan. Echt een mooie prestatie van een Lombardsijdenaar over een dorpsgenoot!
Een tweede opvallende stand was deze van Gilbert Steen die voor het eerst zijn verzameling ‘Kermisattracties’ aan een publiek voorstelde.
Er waren, naast Bart Berteloot, ook nog andere kunstenaars die hun medewerking verleenden: Anny ’t Jonck, Martine Dosselaere, Pascal Borgonie, Juul Caster, Paul Seynhaeve, Patricia Van Looy en Wim Dierendonck.
De sponsors
Wat gebeurt er met de opbrengst? Het evenement komt ten goede aan de inwoners van de Ril, zoals de kerstmarkt die er jaarlijks plaatsgrijpt. Tevens gaf Patricia Van Looy een kunstwerk cadeau aan de organisatie om er een tombola mee te organiseren. Een biljet kostte 3€.
De OCMW – raad oordeelt blijkbaar anders dan de gemeenteraad Jean-Claude Brassine, de coördinator, mocht van de OCMW - raad geen prestaties leveren ten voordele van het evenement tijdens de werkuren. Ik vind dat normaal. Dat staat wel in schril contrast met wat door gemeenteambtenaren en gemeentewerklieden gepresteerd wordt ten voordele van ‘Noordzeecross’ en andere wielerevenementen. In het ene geval komt de organisatie ten goede aan de bewoners van ‘De Ril’ en in het andere aan de organisatoren en sponsors, terwijl de gemeente zelf nog subsidies verleent
Besluit Natuurlijk juich ik initiatieven toe die voor een deel van de bevolking aangenaam zijn dankzij de goede wil en de inspanningen die de organisatoren zich daarvoor getroosten. Dat men ergens verzamelt om op een groot scherm samen naar een belangrijke wielerwedstrijd te kijken, dat men daarbij een tentoonstelling aanbiedt van objecten of kunstwerken die met de wielrennerij uitstaans hebben, dat men de kinderen paaseieren laat rapen, dat vind ik allemaal zeer lovenswaardig. Dat men er een leuke bedoening aan toevoegt door uit te testen wie goed met drinkbussen kan gooien, tot daar toe.. Maar … hoort daar weer een VIP – diner bij? En waarom moet men daar absoluut een uniek Belgisch kampioenschap van maken? En waarom noemt men dat een ‘wielerevent’?
Bronnen www.facebook.com/totopdetop http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150120_01484576 (van Dany Van Loo) http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-middelkerke/bk-drinkbuswerpen-blikvanger-op-wielerevenement-a2208345/ (van BPM)
|