De ezel heeft de reputatie één van de schattigste dieren te zijn om in een wei naast je huis te hebben. Iedereen zegt dat ezels dom zijn, zeer dom zelfs, maar ze hebben nochtans ook slimme trekjes. Ezels hebben ook de reputatie eigenzinnige dieren te zijn. Dat heeft vooral te maken met hun bijzondere intelligentie en voorzichtigheid. In tegenstelling tot paarden zijn ezels geen vluchtdieren. Hun herkomst uit bergachtige omgevingen maakt dat zij bij gevaar compleet verstarren. Ze zijn daardoor niet met dwang te porren wanneer men ze wil aandrijven in situaties waar zij gevaar in zien. De stress zal eerder hun halsstarrigheid vergroten. Is eenmaal hun vertrouwen gewonnen, dan tonen zij hun vriendelijke en volgzame aard. De ezel is een taai dier dat ook zeer nuttig kan zijn. Vele tientallen jaren geleden was de ezel in onze streek het trek- en lastdier van garnaalkruiers en van hoveniers. Deze laatste voerden met hun ezeltjes hun groenten naar de markten van Oostende, Nieuwpoort, Veurne en Diksmuide.
Om daaraan te herinneren wordt in Lombardsijde een Ezelcavalcade, waarvan hierboven één foto, ingericht door de ‘Orde van de Ezel’ en uit dankbaarheid kreeg roestige ‘Bébert’ in de Oude Nieuwpoortlaan een heus standbeeld, niet ver van Freddy Maertens’ borstbeeld.
De mannelijke ezels worden ‘ezelhengsten’ genoemd, terwijl men het bij vrouwelijke exemplaren over ‘ezelinnen’ heeft. Over de ezelin wordt eigenlijk niet zo vaak gesproken hoewel ze even goed haar duit in het zakje doet. De gunstige eigenschappen van ezelinnenmelk waren al bekend in de oudheid. Cleopatra, de mooie Egyptische koningin, baadde er dagelijks in om haar huid jong, stralend en gezond te houden. Wie Elisabeth Taylor dat in de film over Cleopatra wil zien uitbeelden, moet maar even een kijkje nemen op http://www.dub.uu.nl/artikel/de-wetenschapskraker/baden-ezelinnenmelk.html
De heilzame werking bij huidkwalen, de ezelinnenmelk als versterkende voeding voor zwakke kinderen en zuigelingen in weeshuizen, worden algemeen erkend. Deze melk benadert, naar het schijnt, het dichtst de moedermelk en bevat veel minder vet dan koemelk. Bovendien zou het goed helpen tegen allergieën, eczeem en darmproblemen en er bestaan ook ecologische cosmeticaproducten op basis van ezelinnenmelk.
De ezelin wordt dus best met veel respect behandeld en met de grootste zachtheid manueel gemolken..
We moeten de ezel en de ezelin dus goed verzorgen en op de juiste manier voeden. Het ligt geenszins in mijn bedoeling jullie daar alles over te leren. Ik kan het trouwens niet want ik ben geen ezelspecialist. Op de volgende websites vinden jullie duidelijke informatie daarover. http://www.levendehave.nl/kennisbank/ezels/verzorging-van-ezels http://ezelinformatie.jouwweb.nl/voeding
Waarom dit artikel? Op mijn fietsritten kwam ik enige tijd geleden vaak ezels tegen, geen personen, maar wel dieren in een wei. Dat was op twee plaatsen: in het natuurgebied ‘Schuddebeurze’ op de hoek van de Steenstraat en de ‘Schuddebeurzeweg’ en in de wei van boer Dewitte recht tegenover het huis van mazouthandelaar Coopman in de Heidestraat. En plots … geen ezels meer te bespeuren. Ik wilde weten waarom! Ik vroeg het aan Wim Boydens uit Lombardsijde, uitstekend natuurgids en erfgoedgids en specialist op dit gebied. Ziehier zijn antwoord: “De ezels in de Schuddebeurze hebben we laten weghalen voor het welzijn van de dieren, ter voorkoming van hoefbevangenheid (ontsteking van de hoeflederhuid) maar ook van kolieken. om reden dat mensen eten gaven, wat nefast is voor alle paardachtigen. Ezels zijn daarbij nog eens van oorsprong woestijndieren, hun maag- en darmstelsel is dan ook enkel ingesteld op heel arm voedsel. Daarvoor was/is de Schuddebeurze uitermate geschikt. De arme zandgrond aldaar geeft welig en voedselrijk gras weinig kans, tenzij het zeer intensief bemest wordt. De ezels zorgden niet alleen voor het indijken van het (arme) gras. Tal van plantjes zoals zandblauwtje, heide, hazenpootje, rolklaver enz. kregen daardoor de kans om weer te kiemen.
Van links naar rechts: zandblauwtje, heide, hazepootje, rolklaver
In de herfst- en winterperiode begonnen ze ook jonge opschietende struiken te verorberen en zelfs schors van bestaande bomen aan te knagen. Op deze laatste manier zorgden zij voor een inperking van het welige opschot aan bomen en struiken in het hoekstukje. Nu moeten we dit werk allemaal manueel doen. De ezels aten dus niet de waardevolle planten op, maar zorgden nèt voor kansen voor zeldzame plantjes in plaats van banaal doodgewoon gras en struiken. En in de Schuddebeurze deden ze dat ook nog op een andere verrassende manier! Ezels wassen zich door zich gewoon op steeds dezelfde plaatsen te wentelen op de grond. Nà enige tijd verdwijnt het gras en werden dit in de Schuddebeurze open zandige plekken waar heel wat warmteminnende en zeldzame insecten op af kwamen. (kevers en spinnen) Na verloop van tijd werden deze plekken weer ingenomen door (bovenvermelde) plantjes, maar wat bleek nà enkele jaren ? Deze plekken waren bij uitstek ook de plaatsen waar spontaan ook brem en gaspeldoorn de kop opstaken.
Links brem, rechts gaspeldoorn
Je kunt nu, zovele jaren later, nog altijd zien waar de ezels zich ooit wasten. De zaadjes van deze struiken poppen bij warm weer gewoon uit hun peultje. Sommige kwamen in de vacht van de ezels terecht. En als die zich dan gingen wassen, ja dan.... “
Rechtover Coopman, in de weide van boer Dewitte waar altijd twee ezels staan (en geen koeien zoals op het verkeersbord aangegeven!!), staat een bord met een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning. Omdat ik ze bij een paar passages niet meer zag, dacht ik dat ze er ook niet meer waren, maar ze hebben een kot op hun terrein en daar waren ze waarschijnlijk aan het schuilen toen ik voorbijkwam. Nu het weer toch een beetje beter geworden is, stonden ze er plots opnieuw.
De ezels schijnen 35 en 28 jaar oud te zijn. Gemiddeld kunnen ezels tussen de 35 en 40 jaar oud worden. Er zijn echter ook gevallen bekend van ezels die de leeftijd van 50 jaar gehaald hebben. Hieronder zien jullie één van de ezels die een bad aan het nemen is.
Besluit Ik besef dat niet zo heel veel Vlamingen een grote liefde hebben voor de natuur. Omdat ik er één van ben, weliswaar zonder grote kennis ervan, wil ik met huidig artikel toch een lans daarvoor breken en proberen jullie ervan te overtuigen dat de natuur toch zoveel moois te bieden heeft. Geeft het maar toe, jullie wisten, zoals ik, ook niet zoveel over ezels en waarschijnlijk nog veel minder over de mooie planten en bloemen die bloeien in een natuurgebied. Zijn de bloempjes hierboven niet mooi?
Bron http://nl.wikipedia.org/wiki/Ezel_%28dier%29
|