Inhoud blog
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Kronieken van Leest
    bij Mechelen
    03-08-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terugblik op mijn kindertijd in Leest.

    Vervolg - Terugblik op mijn kindertijd in Leest

    In de vijftiger jaren waren er in Leest geen voetbalploegen actief.
    Er was nergens geschikte infrastructuur voorzien, dat was geen prioriteit voor de toenmalige boeren-burgemeesters.
    Jaren later (1968) zouden cafébaas Jean Van Dam en bakker Fons Hellemans FC Telstar (het huidige SK Rapid Leest) oprichten en niet lang nadien deed Gust Emmeregs hetzelfde met VV Leest.
    Jonge Leestenaars die bij een club wilden aansluiten kwamen ofwel terecht bij KV- ofwel bij Racing-Mechelen.

    De meeste jongens uit het Dorp waren lid van de Chiro.
    Pas in 1956, na een gerichte campagne, kende de vereniging een doorbraak op de Heide.
    Eddy Beterams en Louis Vloebergh waren toen onze charismatische leiders. Zij werden omringd door de populaire ‘blotevoetenpaters’ Omer en Clementiaan.
    In die periode maakten wij voor het eerst kennis met coca-cola. Exaltatie alom…voor aanvang van de Chiro met onze zondagse ‘pree’ om een flesje van dat heerlijke, onbekende donkere vocht in ‘De Fruitkorf’ van Georges (Gobien) en Julia (Cop) op het dorpsplein. Goddelijk…
    In dat winkeltje kochten we ook ons ‘kalichenhout’. Een brokje zwarte ‘pek’ en dat werd in een flesje gestopt met water uit de kraan en dan schudden maar ! Het schuim dat ontstond werd zorgvuldig opgezogen.

    De Chiro was toen ietwat op militaire leest geschoeid, een adequate voorbereiding op onze latere legerdienst. Dat kwam vooral tot uiting tijdens het bivak.

    Ik heb er twee meegemaakt : in 1958 Kasterlee met een 60-tal deelnemers en het jaar nadien Lichtaart.
    Een dag op bivak verliep toen als volgt : 06u30 signaal van opstaan en volledige stilte bewaren tot na de mis. De jongens knielend voor hun bed, hun ‘morgenopdracht’ biddend, gevolgd door drie weesgegroeten. Sportuniform aangetrokken en een kwartiertje ochtendturnen in openlucht. Daarna volgde het ochtendtoilet, ook buiten en men waste zich in emmers en kommen. De leiders keken er nauwlettend op toe dat er goed geschrobd werd… Nadat iedereen in zijn uniform gestapt was riepen de trompetten op voor de openingsformatie. Rond de vlaggenmast weerklonken de vendelkreten en elke vendelleider deed de naamafroeping van zijn vendelleden. De leiders inspecteerden elke jongen op de netheid van zijn uniform. Was hij goed gewassen, gekamd ? Zoniet, herbeginnen… Elke dag werd er een gebed opgedragen tot een bijzondere intentie en dan werd traag, onder trompetgeschal, de vlag gehesen. Elke dag werd ook een ander wachtwoord gegeven : blijdschap, kameraadschap, kranigheid…en daar werd dan extra op gewerkt.
    Dan werd de erewimpel geschonken door de onderpastoor aan het vendel dat zich de dag voordien het best had onderscheiden door tucht, spel, stijl. In marsorde ging het dan in alle stilte naar de kerk waar de onderpastoor, geassisteerd door twee Chirojongens, de mis opdroeg. Na de gezamenlijke communie volgde nog een Marialied of een Christus-Koninglied. Met roffelende trommels en zinderende trompetten op kop, met daarachter de groepsvlag en de vendelvlaggen, rond half negen terug naar de bivakplaats marcheren. In stilte aan tafel, een gebed en eindelijk konden ze toetasten. Boterhammen met vlees, op vrijdag met kaas. Nu ging het er luidruchtig aan toe want sinds 21 uur van de vorige dag hebben ze met mekaar niet mogen babbelen… Na het ontbijt bedden opmaken en inspectie. De lakens moesten schoon liggen, de dekens er netjes geplooid bovenop, het uniformhemd moest goed zitten evenals de das. Eindelijk tijd voor ontspanning. Per afdeling en in spelkledij zochten ze het bos op. De oudere jongens hadden nog enkele taken te vervullen : afwassen, patatten schillen, vloer vegen…en de bivakmoeders begonnen met de voorbereiding van het middagmaal. 11u30 : terugkomst van een bende hongerige wolfjes. Handen wassen,in stilte aan tafel, het ‘Angelus’ gebed en toetasten. Dikke gezonde tomatensoep, patatten met groenten en één of meerdere stukken vlees met saus. Koekjes als dessert. Buikje vol, harteke rust. Tot 13u30 lag iedereen op zijn bed en kon in stilte wat bladeren in de Zondagsvriend of wat rusten. Dan volgde een zangoefening en herhaling van ‘kampvuurnummers’ waarna met heel de bende de bossen werd opgezocht voor een groepsspel.
    Om half vijf verdwenen tientallen broden in hongerige magen, met gelei of confituur. Soms waren het al eens gestoofde peren of rabarber.En dan weer op tocht tot 19u45 voor het Angelus en het avondmaal. Nog een korte avondwandeling, opnieuw uniform aan en rond 21 uur stonden ze terug in slotformatie rond de vlaggenmast en het Mariakapelletje, dat stemmig verlicht was door een flikkerende kaarsvlam. Voor allen die hen duurbaar waren werd nog een tientje gebeden waarna de proost nog een kort slotwoord bracht. De groepsleider maande iedereen aan de volledige stilte te bewaren tot de volgende ochtend na de mis en in de duisternis weerklonk gedempt het avondlied : ‘Daal in d‘ avondzon o vlag, Christus-Koning goede nacht’ waarna de vlag langzaam neerstreek, slechts zichtbaar door de lichtstraal van een zaklamp. Geluidloos ging iedereen naar binnen en bleef rechtop staan voor zijn bed. De ‘completen’ werden gebeden en gezongen waarna de jongens voor hun bed neerknielden en Maria bedankten voor al het schone dat ze die dag ervaren hadden…
    (Een mix van eigen ervaringen en het verslag van Louis Vloebergh in ‘DB’ nr.9 van 1954)
    Niet verwonderlijk uiteindelijk dat ik in die periode missionaris wou worden, Eugène Sue stak daar een paar jaar later een stokje voor…

    Vervolgt…

    Foto’s :
    -De eerste leiding van de Chiro van Leest.
    -De Chiro van Leest in de jaren ’50. Het jongetje met brilletje zittend op de tweede rij ben ik.
    -Pater Clementiaan (Clement De Wilde).
    -Bij Georges en Julia Gobien-Cop leerden we coca-cola kennen.
    -Bivak in Kasterlee 1958. Midden : mijn neef Eddy Meiremans. Onderaan zijn ouders : nonkel Frans en tante Jeanette. Zij was een zus van mijn moeder.













    03-08-2016 om 09:56 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    31-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terugblik op mijn kindertijd in Leest.

    Vervolg - Terugblik op mijn kindertijd in Leest

    Een jaarlijkse traditie was ‘Sinte-Mette’.
    Met een mijter van behangpapier op ons hoofd, uitgedost met een namaakmantel en wat schmink op ons gezicht gesmeerd, trokken we er in groepjes van twee tot vier op uit.
    Elk huis van het Dorp werd aangedaan en dan brachten we onze eigen en ingekorte versie van het Sinte-Mettelied :

    “Sinte Mette van de ruggeruggerugge,
    Ha me zane grazen baad
    Juffrake wilde me kabaske es vulle,
    En let ons ni lang ne mie staan,
    Want a hoest, a hei een valling.
    Geft em een pastilleke en ’t zal overgaan”.

    In de meeste huizen hadden de mensen een grote voorraad klein geld, snoepgoed en fruit klaarliggen en dat was nodig want haast alle kinderen zongen ‘Sinte-Mette’.
    Wanneer we voor een gesloten deur bleven staan en we wisten dat er iemand in huis was zongen we :
    “Oeg huis, liëg huis, da zit een gierige pin in huis”.

    In januari deden we dat met Driekoningen nog eens over.
    Met een gewijzigde outfit, geïnspireerd op Caspar, Melchior of Balthasar en sommigen met een draaiende ster, zongen we uit volle borst :

    “Driekoningen, Driekoningen, geef mij ne nieuwen hoed.
    Mijne ouwe is versleten,
    ons moeder mag het niet weten.
    Ons vader heeft het geld,
    op de rooster geteld”.

    Soms waren de Driekoningen slechts met twee, soms met vier. ‘Goud, Wierook noch Mirre’ is ons ooit te beurt gevallen en terug thuis werden al onze opgehaalde schatten netjes verdeeld.

    Kattenkwaad is van alle tijden en dat liep zelden uit de hand aangezien de sociale controle zeer groot was. Ook de buren hadden het recht een kind op zijn gedrag te wijzen en pa en ma lachten niet wanneer er iemand terechte of onterechte klachten over hun spruiten uitte want : ‘wat zouden de andere mensen daar niet van zeggen?’ Als we op school straf kregen, kregen we er thuis nog een extra straf bij…
    De appelbomen in de pastorijtuin moesten er dikwijls aan geloven en vaak werden we op heterdaad betrapt door de pastoor of zijn meid en dan moest je over snelle benen beschikken…
    Op 1 april was het ‘verzenderkensdag’ en dan moest je op je hoede zijn. Bijna iedereen is op die dag ooit in de maling genomen.

    Sommigen onder ons vergezelden de ‘Compagnie van Scherpenheuvel’ op de jaarlijkse bedevaart. Van mijn ervaringen in ’60 en ’61 herinner ik me nog dat we heel vroeg moesten opstaan. De tocht in 1960 werd voorafgegaan door een mis om 3 u ’s morgens waarna de start, na een kort woordje van de onderpastoor, werd gegeven aan de St-Annakapel. Reeds bij de eerste stappen werd de Rozenkrans gebeden. Ontbijt werd genoten in Keerbergen en dan via Tremelo, Baal, Betekom -haast constant biddend- werd Aarschot bereikt voor het middagmaal. Rond 13 uur ging het verder over Rillaar om rond half vier Scherpenheuvel te bereiken. Om vier uur lof, gecelebreerd door de onderpastoor gevolgd door ‘enkele stille stonden rondgang’ rond het altaar van O.L.Vrouw, de gezamelijke Rozenkrans, de Heilige Kruisweg en dan pas waren we vrij.
    Na een korte nacht, om 4 uur opnieuw naar de Mis en de communie werd niet vergeten, vatten we de terugtocht aan.
    Vooraan het kruis met vrolijk wapperende vlaggetjes.
    Ontbijt te Aarschot en daar ontmoetten we de eerste Leestenaars die ons tegemoet waren gekomen met de fiets.
    Middagmaal te Keerbergen waar de Compagnie trakteerde op een bord soep of een glas bier. Dan al biddend naar de eindstreep over Bonheiden, Mechelen en Battel, met de pater-onderpastoor op kop, tot de St-Annakapel. Daar werden we opgewacht en hartelijk onthaald door familie en vrienden.
    Er volgde nog een ontroerend woordje van de onderpastoor die bedankt werd omdat hij ons had vergezeld en hierna de gewone gebeden, de zegen en het proficiat van de pastoor.
    Dan naar de kerk voor de zegen met het H. Sacrament. Uiteindelijk mochten we vermoeid maar gelukkig naar huis…

    Ons dorp kende drie kermissen en daar werd maanden op voorhand naartoe geleefd. Het was de plaats bij uitstek om anderen te ontmoeten, om oude bekenden, schoolkameraden of familie (terug) te zien.
    Nog steeds keren uitgeweken Leestenaars graag terug naar de gemeente waar ze opgroeiden (‘Posse Leest’).
    Ze houden hun traditie omtrent kermis in ere.
    Zo hadden en hebben veel families een typisch kermisgerecht, een stamcafé waar wordt afgesproken na het kermisbezoek of een vaste datum waarop de kermis met de familie gevierd wordt.

    Voor de ‘thrillseekers’ van tegenwoordig die gewend zijn aan duizelingwekkende achtbanen en andere spannende attracties die een ijzersterke maag vereisen, zou het bezoek aan een kermis uit onze jonge jaren uitdraaien op een grote teleurstelling.
    De spectaculairste attracties van toen waren : een zwiermolen met kettingen en schommels in de vorm van varkens of bootjes, de “moddermolen” of het “apekot” voor de groteren, dat was een soort schommel met een goed afgesloten bak. Als je hard genoeg ging, draaide je helemaal rond de as.
    Verder de klassieke paardenmolen, het ballenkraam, de schiettent en de ‘Rups’, een soort carrousel die al hobbelend z’n rondjes draaide. Aan het eind van de rit klonk er een sirene en werden alle wagentjes bedekt met een groot dekzeil. Tijdens die minuut van duisternis reed je samen met je vriendinnetje in het pikkendonker en dan was het toch wel de bedoeling dat er enige actie ontplooid werd.
    Gelukkig klonk er ook nog een tweede sirene, die aankondigde dat het daglicht weer aankwam, zodat je je weer, braaf naast elkaar gezeten, kon vertonen aan het toekijkend publiek.
    Vele jonge Leestenaars leerden er voor het eerst zoenen…

    Zeer gegeerd waren ook de smoutebollen van de Tisseltse kermisfamilie Cooreman. Die verkochten ook bommetjes en ‘fusées’ waar de jongens dol op waren. Die bommetjes, met de omvang van een grote erwt, werden voor de voeten van nietsvermoedende meisjes gegooid waarna die gillend opsprongen tot groot jolijt van de daders. Maar die laatsten keken wel groen als de zoveelste ‘fusée’ in hun handen ontploft was. Dat was een staafje van ongeveer 5 cm waaraan een lont bevestigd was van 2 cm. Die lont werd aangestoken met een lucifer en vaak was de wind spelbreker en ontplofte het speeltje tussen hun vingers met alle bloedige gevolgen van dien…

    Ik herinner me nog dat er op een Leestse kermis ooit een grote houten ton werd geïnstalleerd waarin iemand alle wetten van de zwaartekracht scheen te tarten met zijn motor. Later, bij de natuurkundeles op school, werd mij pas duidelijk dat de middelpuntvliedende kracht de grote bondgenoot van deze waaghals was.
    Een ‘Kop van Jut’ heb ik er ook weten staan : met een flinke mokerslag was het de bedoeling om een gewicht naar boven te schieten en aldus een bel te laten rinkelen.
    Bij de cakewalk kon iedereen op straat meegenieten als een slachtoffer op de lopende band onderuit ging, alvorens in het inwendige van de tent de dansende bruggetjes en de rollende tonnen te moeten trotseren.

    Later kreeg de kermis van Leest een moderner tintje door ‘Swa’ Van Aken, die na zijn huwelijk met een dochter van de Cooreman-clan, een autoscooter aankocht. Een kaskraker.
    Nog later kwam ‘Swa’ met zijn ‘grijpkraam’ aanzetten. In die hijskraantjes kon je, na inworp van een muntstuk, o.a. een horloge naar boven takelen, iets wat meestal mislukte.

    Mijn vader moest de kramen en attracties een plekje geven en kreeg daarom altijd handen vol vrijkaartjes. Zo vierde ik goedkoop kermis en waren er jongens bij de vleet die met Leest kermis om me heen zwermden.

    Vervolgt…

    Foto’s :
    -Er wordt nog steeds “Driekoningen” gezongen. Hier een groepje zangertjes van de Vrije Basis-en Kleuterschool in 1983 die toen 20.000 fr. ophaalden voor een goed doel.
    -Jaren ’50 : de “Compagnie van Scherpenheuvel” passeert het “fabriekske” in Battel, waar thans Happyland gevestigd is.
    -1951 : met mijn ouders, grootmoeder Florentien De Schoenmaeker en nicht Josée Tourné voor de basiliek van Scherpenheuvel.
    -Sfeerbeelden van“Posse Leest” lang geleden.
    -Tegenwoordig heb je Facebook, “Vind je lief” en ontelbare dating sites om een lief te vinden. Wij hadden de rups…













    31-07-2016 om 08:17 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terugblik op mijn kindertijd in Leest.

    Vervolg - Terugblik op mijn kindertijd in Leest

    Naast de bakker en de melkboer kwamen ook de ‘scharensliep’, de kolenboer, de voddenman en de mandenverkoper aan huis. Deze laatste verkocht o.a. rieten ‘mattenkloppers’ waarmee de moeders het stof uit hun tapijten klopten.
    ‘Den Ezel’ (Jef De Keersmaecker, uit Tisselt) leurde met mosselen (een nakomeling van hem werd jaren later voorzitter van de Belgische Voetbalbond) en Guske Lauwers bracht zijn flessen butaangas tot bij de mensen.
    In de meeste huishoudens werd gekookt op butaan en voor de verwarming behielpen ze zich met kolen- en mazoutkachels. Koelkasten of diepvriezers waren er nauwelijks, wij bewaarden ons eten in de kelder en alles werd vers gekocht.
    Regelmatig stuurde mijn vader me naar Emmerence van café De Zwaan met een grote glazen stoop om een liter schuimig Lamotbier, rechtstreeks van ’t vat.
    Drank werd nog niet in plastic verkocht. Melk was in flessen evenals frisdrank en bier en die flessen werden leeg en omgespoeld teruggebracht naar de winkel.
    Niet iedereen had waterleiding of een badkamer en de mensen wasten zich in een kom of een houten of ijzeren kuip, vaak met regen- of putwater.
    Mijn ouders beschikten over een grote zinken badkuip waarin de temperatuur van het water op peil werd gehouden door ons moeder die er regelmatig en voorzichtig kokend heet water in loosde.

    De meeste toiletten stonden apart van de woning en waren uitgerust met een houten bril maar zonder doorspoelsysteem en elk gezin had een ‘pispot’ op de slaapkamer.

    Er waren amper wasmachines, de was werd afgekookt in grote ketels en sommige vrouwen wasten met de hand op een houten plank waarna de was te drogen werd gehangen aan waslijnen.
    Mensen die thuis geen tuin hadden brachten hun propere was in een mand met een kruiwagen naar de Zennedijk. Daar spande men een koord tussen twee bomen en de was kon drogen.
    Kousen met gaten in werden in die tijd nog eigenhandig ‘gestopt’. Een klusje voor mijn vader. Losse of afgevallen knopen werden door hem vastgezet of opnieuw aangenaaid. Mijn moeder was daar niet zo handig in, die onhandigheid heb ik overigens van haar overgeërfd.

    Elk jaar dienden we een nieuw ‘taxplaatje’ op onze fietsen te bevestigen. Een heffing van belasting van de provincies. Die blikken plaatjes kregen elk jaar een ander kleurtje en zijn thans een heus ‘collectors item’.

    In 1956 telde de gemeente 32 telefoons. de meeste ‘abonnees’ waren middenstanders.

    Televisie bestond nog niet en toen die opkwam waren het enkel de rijkste mensen die er eentje konden kopen.
    Er werd vaak naar de radio geluisterd, vooral ’s avonds. En dan lachte iedereen met de grappen van de humoristen op de ‘Bonte Avonden’. In de parochiezaal werden ook van die avonden georganiseerd met goochelaars, zangers en acrobaten.
    Ook films werden daar geregeld afgedraaid. ‘Heidi’, ‘De Familie Trapp‘, ‘De Chinese Muur’ en ‘Sissi’ kenden een enorm succes.
    De eerste tv’s zonden uit in zwart-wit en hadden een schermpje ter grootte van een zakdoek.

    Op elk huis met een televisie verscheen er een antenne bovenaan het dak om de beelden te kunnen ontvangen. Soms kreeg je storingen op je toestel als er weer eens een ontstoorde ‘brommer’ voorbij je woning zoefde, ook sommige auto’s waren boosdoeners.
    Niet veel later had elk huis zijn tv en zijn antenne, het straatbeeld werd er niet door verfraaid.

    Een van de eerste televisiebezitters in ons dorp was café De Zwaan en daar mochten alle kinderen elke woensdagnamiddag gaan kijken naar de TV Ohee Club met Nonkel Bob en tante Ria. Wij keken onze ogen uit naar de eerste Vlaamse jeugdfeuilletons zoals ‘Jan zonder Vrees’ (1956), ‘Schatteneiland’ (1957), Manco Kapac’(59), ‘Het geheim van Killary Harbour’ met de onvergetelijke Cyriel Van Gent (60), ‘Tijl Uilenspiegel’(61), ‘Zanzibar’ (62)…
    Populair waren ook “Lassie”, “Flipper”, “Texas Rangers”, ‘Ivanhoe’ en van eigen bodem ‘Schipper naast Mathilde’.

    De jongens hielden snelheidswedstrijden met de fiets of kwamen samen aan ‘den hogen berg’ om ‘koerske te lopen’. In het relatief vlakke Leest was de zachte helling in de Vinkstraat in onze kinderogen een aanzienlijke berg…

    Gevoetbald werd er op de chiroweide naast het ‘Patronaat’ of op de braakliggende akker van Verschueren in de Scheerstraat.
    Wij leerden elkaar zwemmen tussen de koeienvlaaien in de vijver van ‘Piër Prins’ (Rendelbeekhoeve) en als zwemband gebruikten we de binnenband van een fiets of een auto.
    Later reden we ‘met de vlo’ naar de ‘plage’ in Hofstade of de zwembaden van Mechelen of Willebroek.
    De Brugse Metten werden uitgevochten aan de ‘Bleukes’ op de Zennedijk of op de zandbergen aan de Warande. Als degen gebruikten we stokken en als schild het deksel van een steriliseerketel of een vuilnisvat.
    Daar namen de cowboys het ook op tegen de Indianen.
    Met wat buigzaam hout en een touw fabriceerden we bogen en aan een jonge, stevige v-vormige tak bevestigden we een elastiek en we hadden een ‘mik’ (katapult). De projectielen waren steentjes, knikkers of kastanjes.
    We maakten onze vliegers ook zelf. Frans Geerts (‘Frans van de Fijne’) uit het Pensenstraatje was daar een ‘crack’ in. Met twee stokjes, wat papier,een touw en een papje van bloem en water ontwierp hij ‘vliegaards’ waar Daedalus een puntje kon aan zuigen. Buitenspelen waren ook ‘Versparde weg’, ‘Potteke Stamp’ en op stekelbaarsjes en dikkopjes (wij noemden die ‘pippeliëunkes’) vissen in de Stenen Beek.
    Het bikkelspel was ook erg geliefd. Een zeer oud spel waarin we ‘pekkels’ of ‘biggels’ gebruikten. Kleine blokjes lood die bovenaan voorzien waren van een opening. Heel lang geleden gebruikte men daarvoor een beentje uit de hiel van een schaap.
    Het spel werd gespeeld met vier of vijf bikkels die eerst werden uitgestrooid op de grond en dan volgens bepaalde spelregels terug werden opgenomen. Een variatie was met een balletje. Dan gooide je die bal omhoog en trachtte je zo snel mogelijk de vier bikkels die op de grond lagen om te draaien en de bal op te vangen.

    Een rage in Leest was de ‘trekboek’. Elke jongen trok met een dik boek, meestal een afgevoerde en versleten roman of een missaal, naar school. Tussen de bladen van dat boek zaten tientallen prentjes of santjes verstopt. Die prentjes, meestal afbeeldingen van filmsterren, auto’s, bekende voetballers of wielrenners, zaten vroeger bij de chocolade. Voor één prentje of santje mocht je een trekpoging wagen. Dat ging als volgt : de eigenaar van het boek kneep dat stevig met beide handen dicht, waarna de trekker met een vingernagel de plaats markeerde waar het boek moest geopend worden. Staken daar prentjes, dan werden die zijn eigendom. Soms had je geluk en botste je op een ‘zevenslag’.

    Andere rages waren steltlopen –die stelten vervaardigden we zelf of lieten ze maken door onze vaders-, Jojo, hoelahoepen, rolschaatsen, diabolo…

    ‘Trottinetten’ is ook een tijdlang in geweest en knikkeren. Dan lijnden we, met een gedumpte soeplepel, een baan uit op een berg zand waarna de knikkers tegelijkertijd –de startlijn bevond zich op het hoogste punt- gelost werden. De laatste knikker over de eindstreep viel telkens af en de overblijver was de winnaar.

    Konden we het onderstel van een kinderwagen op de kop tikken dan waren we de koning te rijk. Er werd een bak op gemonteerd en zo konden we ons laten voortduwen.
    Op een bepaald moment bezaten bijna alle jongens uit de Scheerstraat hun eigen zeepkist.

    Jongens speelden met jongens, meisjes met meisjes. Samenspelen werd met een schuin oog bekeken.
    Typische meisjesspelen waren o.a. hinkelen, hoelahoepen en touwtje springen. De meisjes speelden met poppen of creëerden allerlei dingen met ‘Scoubidou’, een rage die in 2004 opnieuw de kop zou opsteken.

    Verder konden wij genieten van Zonneland, van Kuifje en Robbedoes twee stripbladen die ons een nieuwe wereld leerden kennen. Die van “Piet Fluwijn en Bolleke”, “De Familie Snoek”, “De Lustige Kapoentjes” en de eerste strips van “Suske en Wiske”, “Nero”, “de Rode Ridder” “Piet Pienter en Bert Bibber” en “Jommeke”.
    Met de reeks ”Alex de Galliër” leerden we op speelse wijze de Klassieke Oudheid verkennen. Die strips werden aan elkaar uitgeleend en behandeld als kostbare schatten.

    Sommige jongens verzamelden postzegels, anderen sigarenbandjes. Sigaren werden in die tijd geringd met een papieren bandje waarop een plaatje voorkwam. Deze bandjes waren er in vele vormen, stijlen en zeer fraai ontworpen.

    Met de ‘Meccano’ konden we uren, dagen bezig zijn. Kranen en auto’s in mekaar steken en terug afbreken…

    Bij regenachtig weer en in de winter werd het Ganzenbord bovengehaald, of het ‘lotjesspel’ (Lotto), of het ‘paardjesspel’ (Mens erger je niet).

    Wippen, fretten, liegen of pressen waren de kaartspelletjes die haast iedereen onder de knie had en wanneer het hard genoeg had gevroren en de vijvers en beken dicht lagen, gingen we ‘sloeven’ (glijden). Haast niemand bezat toen schaatsen. Volwassenen namen soms deel aan onze sneeuwballengevechten en dat vonden we leuk.

    Over de kledij van destijds kan ook een en ander gezegd worden. Kinderen droegen vaak afdankertjes van oudere broers en zussen en kregen niet meteen gloednieuwe kleren. Vanaf november gingen we naar school in een fluwelen smokkelbroek en met schoenen of bottinnen. In de zomermaanden liepen we met een korte broek die werd opgehouden door een elastiek of door bretellen. Slechts enkele kinderen bezaten een echte broeksriem. Aan onze voeten hadden we ‘zeesloefen’, een soort rubberen schoenen met gaten in. Die hielden we aan om te gaan vissen of zwemmen. Om te gaan zwemmen droegen sommigen een gebreide zwembroek : lekker zacht aan het poepeke als ze droog was, maar ze hing tussen je knieën als je uit het water kwam…

    Vervolgt…

    Foto’s :
    -Een scharesliep.
    -Café “De Zwaan” van Wikkes en Emmerance in ’61. Achteraan in uniform en met cape, mijn vader.
    -Het gezin van de garde waste zich een tijdlang in zo’n zinken badkuip.
    -Een taksplaatje voor fietsen van het jaar 1956. Dat jaar waren die allemaal geel gekleurd.
    -Zonneland…
    -“Schipper naast Mathilde”was ontzettend populair.
    -Rendelbeek met grazende koeien aan de vijver…















    28-07-2016 om 06:28 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terugblik op mijn kindertijd in Leest.

    Terugblik op mijn kindertijd in Leest - Vervolg

    Drie keer per jaar moesten we mee opstappen in de processie.
    De meeste mensen van de gemeente namen daar aan deel en degenen die thuisbleven plaatsten een altaartje, een tafeltje met daarop een kruisje of een Heilig Hartbeeldje, kaarsen en wat bloemen, voor hun deur.
    De weg waarlangs de processie kwam, werd versierd met wit zand en bloemblaadjes.
    Sommige meisjes droegen mandjes mee met bloemblaadjes en papiersnippers die ze onderweg rondstrooiden. Ze droegen speciale gewaden, eigendom van de parochie. De andere meisjes droegen allemaal een lang kleed en een witte strik in hun haar. De communiekleding werd daarna nog zo lang mogelijk als processiekleding gebruikt.
    In die processies gingen, naast de schoolkinderen, alle katholieke verenigingen van het dorp evenals de fanfares, de misdienaars en de pastoor die het Allerheiligste meedroeg onder een zware hemel.
    Als die passeerde knielden alle toeschouwers.
    De processie werd afgesloten door de leden van de gemeenteraad en de kerkfabriek, geflankeerd door de veldwachter.

    De chirojongens moesten ook elke zondag naar het lof, dat was een saaie middagkerkdienst.
    Elke parochie had een pastoor en een onderpastoor en die waren, evenals de nonnekens, zeer streng. Maar als ze goedgezind waren of als je iets goeds had gedaan zoals uw catechismus goed had geleerd, beloonden ze je met een santje, een heiligen- of bidprentje en als we zo iets kregen waren we de gelukkigste kinderen van de hele wereld.

    Op vrijdag mochten we ook geen vlees eten, dat mocht niet van de kerk, dus stond er overal vis op het menu.
    Als er iemand gestorven was werd er een groot kruis voor de woning geplaatst en het huis bedekt met rouwfloers, een groot zwart rouwkleed en de familieleden droegen een hele tijd een zwarte rouwband om hun bovenarm zodat iedereen kon zien dat ze treurden om het verlies van hun geliefden.

    Leest was een agrarische gemeente en de meeste kinderen van landbouwers moesten meer dan één handje toesteken op de boerderij.
    De zwaarste klus die ik, als zoon van de veldwachter, moest opknappen was mijn bezoek aan het ‘stort’ op de Juniorslaan. Mijn vader had een stootkar ineengetimmerd en daarmee bracht ik steevast twee keer per week het huisvuil van ons gezin weg. Later verhuisde het ‘stort’ naar de Molenstraat (waar momenteel houthandel Hendrickx gevestigd is) wat mijn traject gevoelig inkortte. Die plaats krioelde van de ratten.
    Vanaf 1961 werd het huisvuil door de gemeente opgehaald.

    In die tijd werd er door de meeste mannen nog gerookt.
    Pijp, sigaren, maar voornamelijk sigaretten. In café’s, op restaurants, lijnbussen, in de trein, in de bioscoop, tot dokterskabinetten toe, iedereen vond dat normaal en het stond chic en stoer. Ook de meesters in de klas kenden er wat van.
    De spreuk : ‘Het is geen man die niet roken kan’, hing vroeger in menig huis en herberg.
    Belga, Bastos, Peter Stuyvesant, Zemir, Alaska, Groene Michel en Johnson waren toen bekende en populaire sigarettenmerken en met de blaadjes van Rizla werden de sigaretten gerold.

    Vervolgt…

    Foto’s :

    -Mijn latere schoonouders en echtgenote, heel devoot, tijdens de doortocht van een processie.
    -De meisjes onder toezicht van Juffrouw Bradt op het Leestse dorpsplein tijdens de samenstelling van een processie.
    -Afsluiting van de processie met leden van de gemeenteraad en de garde.
    -Centraal in beeld met programmaboekje tijdens een evenement in de parochiezaal Jan Baptist Coosemans, de pastoor van mijn jeugd.
    -1953 : Begrafenis van mijn grootvader. Aan de woning was rouwfloers bevestigd.
    -Dezelfde begrafenis : de rouwstoet nadert de kerk.













    26-07-2016 om 08:04 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terugblik op mijn kindertijd in Leest.

    Terugblik op mijn kindertijd in Leest

    Toen we zes waren moesten we naar de grote school. Ook de meesters in de jongensschool waren streng maar naar mijn gevoel veel menselijker. De meetlat was nooit ver weg en onze oren en haren moesten het soms ontgelden maar veel van die boerenzonen waren geen doetjes.

    Talrijke leuke herinneringen heb ik overgehouden aan die meesters. Zo speelde Meester Selleslagh soms mee tikkertje op de speelplaats als hij in de winter moest toezicht houden en dienden sommige schavuiten zichzelf een pak rammel te geven van Meester De Leers. Deze laatste was toen al een dorpsfiguur. Hij was bijzonder fier op de oorlogswonde onder zijn rechteroog, hij was oud-soldaat en had het vaderland verdedigd in de oorlog van 14-18.
    Meester Huysmans kon dan weer op boeiende wijze verhalen vertellen en voorlezen. Hij gunde ons een blik op een wereld die groter was dan Leest, België of zelfs Europa.
    Meester Meyers rookte veel, ook in de klas. Zijn vingers stonden vol gele aanslag staat in mijn herinnering gegrifd, maar hij was een plichtsbewust en gemotiveerd onderwijzer.

    In het midden van onze klas stond een grote ronde stoof met een enorme schouw. In de winter moest de meester die dan zelf aanmaken met papier, hout en kolen. Elke leerling had een metalen kruik met koffie mee en om die te verwarmen werd die op die kachel geplaatst.
    Toen kregen we ook alle dagen een flesje A-melk voorgeschoteld en moesten we van de meester een lepel levertraan proeven, een soort olie afkomstig van walvissen. Walgelijk van smaak, iedereen had daar een hekel aan maar we moesten dat oplikken om aan te sterken en gezond te blijven. 
    Vulpennen, biccen, potloden of papier hadden we toen nog niet. Wij leerden schrijven op een lei (een soort schrijfplaat gemaakt van een donker gesteente waarrond een houten randje opdat ze niet te snel zouden breken) met een griffel, dat is een speciale schrijfstift en die lei werd telkens opnieuw schoongeveegd.
    Wat later kreeg elke leerling een pen en een inktpot en de meesten van ons zaten vol inktvlekken op vingers, handen en kleren...

    De lessen van toen verschilden wel wat met de huidige. Zo was godsdienst zeer belangrijk. Wij kregen toen ruim een half uur morgengebed en catechismusvragen aan het begin van de dag. ’s Namiddags voor we naar huis gingen ook nog een half uur gewijde geschiedenis. Tijdens de rekenlessen tekende meester De Leers bij de getallen allerlei dingen die wat te maken hadden met zijn soldatenleven. Belgische vlaggetjes, geweren, bommen en helmen. Wij zaten in oude, brede banken met z’n vieren naast elkaar. We leerden er rekenen op een telraam. Het was veel ‘commandorekenen’ of hoofdrekenen in die tijd. De meester zei ‘drie plus vier’ en wees toen met zijn biljartkeu een leerling aan en deze moest dan direct het antwoord zeggen.
    De biljartkeu diende ook om tijdens de schrijflessen de knokkels bij of weg te werken…

    Naast de gewone vakken kregen we in het zesde leerjaar ook wat praktische lessen : hovenieren, zaaien, planten en verplanten en de meisjes leerden het huishouden doen : wassen, strijken, handwerk en koken.

    We moesten ook elke week naar de mis. De vroegmis duurde drie kwartier en was in ‘t Latijn. De preek werd in het Nederlands gehouden en dat was het enige moment dat we gewoon op onze stoel mochten zitten. De rest van de tijd zaten we op onze knieën op omgedraaide stoelen. De priester stond helemaal vooraan in de kerk, met zijn rug naar de mensen gekeerd. De stoelen in de rechterbeuk waren voorbehouden aan de mannen, de linkerbeuk aan de vrouwen. De rijke mensen hadden hun eigen kerkstoel. Gewone zwarte stoelen voor de mannen, kussenstoelen met floer (velours) voor de vrouwen. Iedereen was op zijn paasbest om naar de kerk te gaan. Van de vrouwen en meisjes werd verwacht dat ze handschoenen en een hoed droegen. De mannen en jongens moesten hun hoed of pet bij het betreden van het kerkgebouw afnemen, de vrouwen daarentegen moesten hun hoofd bedekken.
    Iedere donderdag voor de eerste vrijdag van de maand moesten we gaan biechten.
    Op ons elfde moesten we regelmatig naar de catechismuslessen als voorbereiding van de plechtige communie. Tegen het moment dat we onze plechtige communie deden, werd er verwacht dat we de hele catechismus van buiten kenden, alle gebeden en alle vragen…

    In 1960 was het dan zover. We mochten onze plechtige communie doen. Drie keer op één dag werden we in de kerk verwacht voor de vroegmis, de hoogmis en het lof. En drie keer werden we gekeurd door de omstaanders. We kregen ook een missaal, die was gedrukt door de uitgeverij Brepols.
    Ik zat die dag met een gezwollen kaak opgescheept, veroorzaakt door een abces op één van mijn tanden en herinner me nog dat ik tijdens het feest voor het eerst in mijn leven dronken werd. Te veel rode wijn…Nonkel Luc heeft toen een vinger in mijn keel gestopt en me leren kotsen. Een hele opluchting was dat toen.
    In die periode vroegen enkele oudere jongens ooit : ‘Hoe ist met jullie nonkel Janet ?’ Het heeft nog jaren geduurd vooraleer ik wist wat zij bedoelden. Tante Janet was toch de zus van mijn moeder ? Nonkel Luc woonde toen samen met een andere man en beiden baatten ze restaurant ‘Heidelberg’ uit in Rotselaar.

    Vervolgt…

    Foto’s :
    -De wat excentrieke Meester De Leers.
    -Meester Selleslagh speelde mee tikkertje op de speelplaats.
    -Meester Huysmans gunde ons een blik over de grenzen.
    -Meester Meyers was een plichtsbewust onderwijzer die veel rookte.
    -Van links naar rechts : de meesters Selleslagh, Meyers en Huysmans. Zittend meester De Leers.
    -De officiële communiefoto.
    -En de gasten op het feest, boven van links naar rechts : Elodie Selleslagh, haar man Louis Van Hoof, het feestvarken, moeder Maria Mees, vader Victor Van Hoof, Jeanne Van Hoof, Sylvia Keppens, Emmerence Van den Heuvel, Jean De Croes en mijn grootmoeder Florentien De Schoenmaeker. Onderaan : Rudy Van Hoof, zijn broer Eddy Van Hoof, mijn broer Rudi Van Hoof, Martin Tourné, Joseé Tourné en Ludo Tourné.















    26-07-2016 om 07:37 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terugblik op mijn kindertijd in Leest.

    Terugblik op mijn kindertijd in Leest

    Mijn JEUGDHERINNERINGEN

    1948. Drie jaar na het einde van de oorlog likte de wereld haar wonden. Europa bouwde aan een nieuwe samenleving en de koude oorlog overheerste de internationale politiek.
    1948 was het jaar dat de Citroën 2CV -de ‘lelijke eend’- ten doop werd gehouden en Israël door Ben-Gurion werd uitgeroepen tot nieuwe staat.
    De Wereldgezondheidsorganisatie werd dat jaar opgericht en in Belgiëwerd het vrouwenkiesrecht goedgekeurd.
    In Californië stichtten oud-soldaten de Hell’s Angels Motorcycle Club en 1948 was ook het jaar van de ondertekening van de Universele verklaring van de rechten van de mens.
    Het automerk Porsche begon met het produceren van zijn eerste auto onder eigen naam, de Porsche 356.
    Gerard Reeve publiceerde zijn magnum opus ‘De Avonden’ en T.S. Elliot won de nobelprijs voor literatuur.
    Wereldnieuws was dat jaar de moord op Mahatma Gandhi, maar daartegenover stond de geboorte van Andrew Lloyd Webber, Martine Bijl, Grace Jones, Paul Michiels, Freddy De Kerpel, Paul Severs, Jean Reno, Jeremy Irons, Olivia Newton-John, Merho, Liliane Saint-Pierre, Samuel L. Jackson, Gerard Depardieu, Donna Summer, de Britse prins Charles en ik.
    Als dat geen tegengewicht was.

    In Leest werd de jongenschiro gesticht en telde het dorp einde 1948 1864 inwoners.
    In het straatbeeld was iedereen gewend aan het ‘Renauke’, de Renault 4CV en kon je de verschillende automerken nog uit elkaar houden.
    Bekende internationale vedetten uit onze jeugd waren Laurel en Hardy, Luis Mariano, Bourvil, Ingrid Bergman, Charles Boyer, Audrey Hepburn, Charlie Chaplin, Burt Lancaster, Jean Marias, Fernandel, Louis Armstrong…

    En Vlaamse vedetten : Jef Burm, Anton Peters, Charel Janssens, Ray Franky, Bobbejaan Schoepen, Jo Leemans, Louis Neefs, Paula Semer, Tony Corsari en andere Guy Mortier’s...
    Deze laatste deed onze Vlaamse jongensharten sneller slaan met zijn iconisch radioprogramma ‘Schudden voor Gebruik’ (1963) waarin hij ons de ‘verderfelijke’ Rock ’n Roll leerde kennen.

    23 augustus 1948. De befaamde dokter Peeters van de, althans in de volksmond, gelijknamige kliniek, fronste zijn wenkbrauwen. Dit zal geen makkelijke bevalling worden.
    De meeste mensen komen krijsend op de wereld. Ik vormde daarop geen uitzondering, integendeel. Peeters haalde me met de ijzers en niet ongeschonden. Mijn rechter gezichtsorgaan zou de rest van mijn leven op alle oogtesten nooit meer dan drie op tien halen.
    Nu kan ik me voorstellen hoe mijn moeder zich moet gevoeld hebben. Zij was 23 en amper vijf maand gehuwd. Met de zoon van de volle nicht van haar moeder. Een incestbaby was ik, althans gedeeltelijk. Later vernam ik dat de ouders van mijn ouders tegen waren, maar het ongeluk was geschied.
    Het werd een huwelijk van ‘moetes’ en spijts hun verwantschap kon je geen grotere contrasterende persoonlijkheden vinden.
    Mijn vader rustig, introvert, rationeel en zuinig. Mijn moeder uitbundig, extravert, emotioneel en kwistig. Een ontvlambare cocktail.
    Drie kinderen kregen ze, waarvan ik de oudste was. In 1950 werd Yvonne geboren en Rudi zag het levenslicht in 1954.

    Mijn oudste herinneringen gaan terug tot de periode dat wij een huisje van ‘den Blokmaker’ bewoonden in de Blaasveldstraat, palend aan de boerderij van de familie De Rooster.
    Klara, de oudste dochter, nam me achteraan op haar fiets mee voor mijn eerste stapjes in de kleuterschool waar ik terecht kwam bij Zuster Annonciata, beter bekend als de ‘dikke zuster’.
    Jongens en meisjes mochten toen al samen in de kleuterklas, maar de geslachten werden strikt gescheiden gehouden : de jongens zaten in de kleuterklas aan de ene kant, de meisjes mochten aan de kant van het raam zitten, omdat zij toch van nature aandachtiger waren. Maar…naar buiten kijken door het raam was in die tijd zo goed als onmogelijk omdat de onderste vensterruiten gemaakt waren van een soort dof en gebombeerd glas. Een tijd later, volgens de leeftijd, mochten we geleidelijk overgaan naar de volgende klas bij Zuster Gonzaga,de ‘lange smalle zuster’.

    De rigide aanpak van die zusters zal me altijd bijblijven. Ooit hield zuster Gonzaga mijn hoofd onder een koude waterkraan omdat ik in de rij gebabbeld had…
    We leerden er verplicht slapen met ons hoofd op onze armen. En wee degene die niet wilde slapen of die te vroeg wakker werd. Wie een sluikse blik in de klas durfde te werpen en wie zo nieuwsgierig was te kijken wat de zuster aan het doen was, werd ook gestraft en mocht stoppen met slapen. De wakkeren werden uit de bank gehaald en moesten de hoek in.

    Vervolgt…

    Foto’s :
    -In de kliniek van ‘Peeters’ met mijn peter Jan Eduard Van Hoof en meter Sophie De Schoenmaeker.
    -De huisjes van “den Blokmaker” in de Blaasveldstraat.
    -Als peuter.
    -Kleuter.
    -Zuster Annonciata, “de dikke zuster”.
    -Zuster Gonzaga was de strengste.













    23-07-2016 om 08:59 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slot Eddy Van Hoof, wielertalent uit Leest.

    Slot Eddy VAN HOOF, een wielertalent uit Leest.

    Op 1 juli 2013 zijn Eddy en Erna samen op pensioen gegaan. Erna was lerares mode bij de Ursulinen te Mechelen waar ze les gaf aan de meisjes en jongens van 19.

    Vervelen doen ze zich niet, ze houden van wandelen en fietsen en als ze het in Leest een beetje beu zijn trekken ze naar hun ruim en gezellig appartement op de zeedijk van Westende.
    Zij houden van uitslapen, van de culinaire genoegens des levens en van televisie kijken.

    Erna is gepassioneerd door tuin- en binnenhuisarchitectuur en door alles wat met vormgeving en kleurencombinatie te maken heeft.

    Eddy volgt alle wielerwedstrijden op tv of gaat er naartoe en onderhoudt contact met zijn ex-collegas via de jaarlijkse bijeenkomsten in de Kempen georganiseerd door Sus Verhaegen.

    Een dag zonder sport is geen geslaagde dag is nog steeds het devies van Eddy Van Hoof. Zo vergezelde hij in juli 2013 zijn neven voor een trip van 165 km Leest-Westende.

    In maart 2014 schonk Eddy zijn “Eddy Merckx fiets” aan het wielermuseum van Walem. Dat museum ontstond door een uit de hand gelopen hobby van wielerliefhebber Paul Mortelmans toen die begin jaren ’80 wielerspullen begon te verzamelen. Eddy’s fiets is thans te bezichtigen naast andere pronkstukken zoals een gesigneerde wereldkampioenentrui van Rik Van Looy en een gele trui van Lance Armstrong.

    Van 6 december 2014 tot 21 juni 2015 vond in de “Trade Mart Brussels” te Laken een groots opgezette belevingstentoonstelling plaats ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de boezemvrienden Eddy Merckx en Jacky Ickx.
    Tussen vele nooit getoonde stukken uit de persoonlijke verzamelingen van de coryfeeën hing een plakkaat met, alfabetisch, de namen van alle renners die ooit voor of met Merckx gereden hebben. Daarbij ook de naam van Eddy Van Hoof uit Leest. Dat deed mijn neef veel genoegen.

    Bij ons afscheid hield Eddy eraan Leo Lauwens (“Leo van Mathilleke”) via deze publicatie te bedanken. Jarenlang, in alle categorieën en in alle weer en wind, was Leo daar om Eddy te gangmaken met zijn brommer.
    Een enorme verantwoordelijkheid wat een blindelings vertrouwen van de volger vergde. Daar is Eddy Leo nog altijd dankbaar voor en dat zal hij nooit vergeten !

    Geraadpleegde bronnen :
    -Eddy en Erna Van Hoof-Robberechts.
    -De Kronieken van Leest.
    -“De Band” periodiek van Milac Leest.
    -Gazet van Antwerpen.
    -Het Laatste Nieuws.
    -Het Nieuwsblad.
    -Website “Le Cyclisme Belge”.
    -Website : www.procyclingstats.com
    -Website : www.siteducyclisme.net
    -Website “De Wielersite.net”.
    -“Niet van horen zeggen,” Freddy Maertens en Manu Adriaens. (Standaard Uitgeverij 1988)
    -Website “Mijmeringen en Nostalgie over het Wielrennen van toen en nu.”
    -Website “M.I.C".
    -Ludo-de Gribaldy of hoe je de Wereldbeker wint zonder te betalen”.
    -Website “sportuitslagen.org/wielrennen-flandria-velda-latina…1977”.
    -Wikipedia : “Flandria”, “Zoppas-Splendor”, “Michel Pollentier”, “Eddy Merckx” e.a.

                         Marcel E. Van Hoof

    Foto’s :

    -Juli 2013 bij het vertrek Leest-Westende met de neven.
    -Eddy, naast Paul Mortelmans, bij de overhandiging van zijn “fiets Eddy Merckx” aan het museum.
    -De affiche van de tentoonstelling Merckx-Ickx.
    -De namen van alle ploegmaats van Merckx. Onderaan prijkt ook de naam van Eddy Van Hoof.
    -Eddy en Erna aan zee.
    -Leo Lauwens, gangmaker in weer en wind.

    Het boekje “Eddy Van Hoof, een wielertalent uit Leest” kan nog steeds bij mij besteld worden : van.hoof.marcel@skynet.be 03/886.63.33, Mechelsesteenweg 386 2830 Blaasveld.

    Hierna komen mijn jeugdherinneringen te Leest aan de beurt.
    Nog veel leesgenot.

             Marcel.













    12-07-2016 om 10:11 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eddy Van Hoof, een wielertalent uit Leest

    Vervolg Eddy VAN HOOF, een wielertalent uit Leest.

    De plechtige eucharistieviering gevolgd door de begrafenis vond plaats op zaterdag 27 november om 10.30 uur in de parochiekerk van Sint-Niklaas te Leest. De kerk zat afgeladen vol en toen de medespelers van Gino de hiernavolgende tekst aflazen werd het alle aanwezigen te machtig :

    Trainer,
    Je hebt ons geleerd elke beslissing van de scheids te aanvaarden, hoe onrechtvaardig die ook is, maar deze beslissing van “de scheids van het leven” is zo moeilijk te begrijpen. Dat is niet fair. Dat kan toch niet. We hebben het er zo verdomd moeilijk mee. Hoe moet het nu verder met de ploeg ?

    Gino, Dank, man, voor elk mooi uur waarop je ons zo blij hebt gemaakt. Nooit zullen wij je aanstekelijke lach, je levenslust vergeten. Je was de motor van onze groep. Wie gaat nu springend supportersliedjes zingen ? Wie gaat nu de ploeg voortstuwen ?

    Wanneer jij, steeds goedgeluimd, de kleedkamer, onze thuis, binnenkwam en je vertrouwde plaatsje in het hoekje innam, pas dan werd onze groep compleet. Pas dan werd ons team bijna een gezin, met jou als grote broer voor elk van ons.

    We weten dat jij nu, vanaf de overkant vraagt om verder te doen, maar we missen je lach.

    Donderdag vonden we je schoenen nog in de kleedkamer. Eigenlijk zouden we moeten zeggen : “Gino, schoenen vergeten ? Boete, hé man !” Maar nu ? Wat zouden we anders kunnen doen dan ze aan jou, onze laatste man, als houvast meegeven voor je tocht naar de overkant vanwaar je morgen misschien glimlachend naar ons kijkt ?

    Gino, gebruik die schoenen om als laatste man dicht bij ons te blijven, zowel wanneer we winnen als wanneer we in het verlies staan. Geef ons die zekerheid dat je dicht bij ons bent op het veld. Geen “scheids” die het ziet dat jij, in het hart van ieder van ons, voor eeuwig onze twaalfde man zult zijn.

    Gino,

    Gino was voor mij meer dan een gewoon teamgenoot. Buiten dat hij een fantastisch verdediger was, was hij ook nog een toffe kerel. Gino was iemand waarop je kon vertrouwen, iemand waarmee je plezier kon maken. …Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat Gino een echte vriend was. En daarom zeg ik als vriend geen vaarwel, maar tot ziens.

    Vervolgt.

    Foto’s :
    -Gino toen hij voor K.V. Mechelen uitkwam.
    -In de kleuren van Sint-Niklaas.
    -De aangrijpende tekst van zijn medespelers.
    -Zijn laatste rustplaats op het kerkhof van Leest naast zijn oma.
    -Gino.











    12-07-2016 om 09:45 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eddy Van Hoof, een wielertalent uit Leest

    Vervolg Eddy VAN HOOF, een wielertalent uit Leest.

    1979

    In 1979 werd Eddy benaderd door Guido Reybroeck en tekende een contract bij Fangio Iso-Bel.
    De General Manager was Etienne Oyen en de aangesloten renners waren : Frank Arijs, Ronald Bouckaert, Richard Buckaki, Maurice Burton, Jacky Coene, Dave Cumming, Luc De Keyser, Wim de Ruiter, Marc De Smet, Tony Gakens, Roelof Groen, Hans Langerijs, Richard Meehan, John-Patrick Mullan, Walter Naegels, Ad Prinsen,Hendrik Reubens, Willy Scheers, Bert Scheuneman, Eddy Van den Broeck, Eddy Van Hoof, Edouard Vanhulst en André Verbraeken.

    De ploeg liet dat jaar twee overwinningen optekenen : twee keer Ad Prinsen (8ste rit Olympia’s Tour en te Chaam).

    Eddy zelf had het in die periode ontzettend druk. Hij moest zijn schoonvader helpen bij de bouw van hun woning in de Vinkstraat en zijn eigen vader kon het vele werk in zijn garage niet meer aan. Behoorlijk trainen zat er niet meer in en uiteindelijk koos Eddy eieren voor zijn geld en hij stopte met wielrennen.

    Zijn vader richtte een BVBA op met de participatie van zijn twee zonen en Eddy legde zich helemaal toe op de garage.
    In TSM (Technische Scholen Mechelen) had hij via avondonderwijs diploma’s automechaniek - plaatslagerij en bedrijfsbeheer behaald.

    1980

    26 november 1980 was een blije dag voor de familie Van Hoof. In de Kraaminrichting van de Maurits Sabbestraat te Mechelen schonk Erna het leven aan Gino, een flinke zoon.

    Zoals zijn ouders genoot hij in Leest van een zorgeloze jeugd en zoals zijn vader was Gino erg sportief.

    Hij studeerde elektromechanica aan de Plantin Hogeschool Antwerpen. Op sportief vlak koos hij voor een ander pad dan zijn vader, zijn oom en grootooms, hij opteerde voor het voetbal en doorliep de jeugdreeksen van KV Mechelen en SK Lierse.

    Bij de derdeklasser Sint-Niklaas stond hij aan de drempel van een mooie voetballoopbaan en op 20 november 1999 werd hij voor het eerst opgenomen in de kern van de eerste ploeg voor de wedstrijd Sint-Niklaas-Schoten.

    Twee dagen later gebeurde het drama.
    Gino keerde terug van een training.
    Ter hoogte van de oprit van de A12 in Breendonk en de kruising met de N16 Sint-Niklaas-Willebroek, begon zijn wagen, ondanks de geringe snelheid volgens getuigen, met Gino aan het stuur, om een nog onbekende reden te slippen, schuurde langs een verkeersbord en een boom en kwam tenslotte ondersteboven in de gracht terecht.
    Zijn passagier Kevin Buelens kon zich uit de wagen bevrijden, maar Gino zat gedeeltelijk in de wagen geklemd.
    Hij werd door de hulpdiensten bevrijd en overgebracht naar het UZA in Edegem maar overleed tijdens zijn overbrenging aan zijn opgelopen verwondingen.

    Gino zou 4 dagen later 19 jaar worden.
    Al zijn teamgenoten waren al uitgenodigd voor een feest in dancing BBC in Haasdonk.
    Het heeft niet mogen zijn.

    Vervolgt.

    Foto’s :
    -Eddy in de trui van Fangio Iso-Bel die hij niet lang zou dragen.
    -Guido Reybroeck in zijn glorieperiode als kampioen van België.
    -De geboorteaankondiging van Gino.
    -Herinnering aan zijn eerste communie.
    -En zijn plechtige.











    12-07-2016 om 07:54 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eddy Van Hoof, een wielertalent uit Leest

    Vervolg Eddy VAN HOOF, een wielertalent uit Leest.

    1978

    Eddy had een afspraak met Pol Claeys in Zedelgem ivm een contractverlenging bij Flandria en niet veel later dezelfde dag in De Pinte met Albert “Berten” De Kimpe de General Manager van Avia – Groene Leeuw.

    Claeys kwam maar niet opdagen en Eddy is dan maar doorgereden naar De Pinte. Daar werd hij ingepakt door de allercharmante en vaderlijke Berten De Kimpe die hem een contract liet ondertekenen voor een jaar bij Avia – Groene Leeuw.

    Die ploeg bestond in 1978 uit sportbestuurder en General Manager Albert De Kimpe, diens assistent Jozef “Jef” Braeckevelt en de renners Per Bausager (Denemarken), Antoine Bauwens, Joseph Borguet, Rafael Constant, Luc De Keyser, Eddy Furnière, Rudi Hesters, Lieven Malfait, Jorgen Marcussen (Denemarken), Walter Naegels, Jan Poelmans, Eddy Van Hoof, Eddy Van Puyenbroeck en Ronny Vanmarcke.

    Avia behaalde dat jaar drie overwinningen :
    Walter Naegels won in Meulebeke en Lieven Malfait in Zevekote en Zwevezele.

    In de achttiende editie van de Brabantse Pijl, verreden op 2 april 1978 en gewonnen door Marcel Laurens, kwam Eddy zwaar ten val. De valpartij gebeurde na een veertigtal kilometer achteraan in het peloton en er waren een twaalftal renners bij betrokken. Hennie Kuiper reed Eddy langs achter aan waarop deze laatste een indrukwekkende duikeling maakte.
    Samen met Ward Janssens werd hij tot opgave gedwongen.

    Ereplaatsen van Eddy :

    -4 juni 1978 Betekom : 8ste.

    -18 juni 1978 Lede : 5de.

    -18 juli 1978 Mechelen : 10de.

    Vervolgt.

    Foto’s :
    -Sportgroep Avia
    -Eddy in de trui van Avia
    -Berten De Kimpe, een allercharmante sportbestuurder.
    -Lieven Malfait won dat jaar twee koersen voor Avia.
    -De Brabantse Pijl van 1978 : Eddy met rugnummer 170 werd aangereden door Hennie Kuiper en kwam zwaar ten val.











    11-07-2016 om 07:15 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (12 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eddy Van Hoof, een wielertalent uit Leest

    Vervolg Eddy VAN HOOF, een wielertalent uit Leest.

    1977

    Dat jaar tekende Eddy bij Flandria-Velda-Latina.
    Flandria was in de jaren 60 en 70 een legendarische wielerploeg die gesponsord werd door het gelijknamig Belgisch (brom)fietsenmerk. De wielerploeg werd in 1959 opgericht door Flandria-directeur Pol Claeys en zou twintig jaar actief blijven.
    In die periode zouden 429 profrenners bij de ploeg passeren waaronder vele groten zoals Briek Schotte, Marcel Janssens, Jef Planckaert, Rik Van Looy, de broers De Vlaeminck, Walter Godefroot, Joop Zoetemelk, Jean-Pierre Monseré en in het jaar 1977 Freddy Maertens en Michel Pollentier.
    Toen het bedrijf Flandria failliet ging in 1979 verdween ook de wielerploeg.

    In 1977 waren volgende renners aangesloten : Herman Beyssens, René Bittinger, Joseph Borguet, Rafael Constant, Noel Converset, Carlos Cuyle, Alain De Carvalho, Marc Demeyer, Eric Desruelle, Nino Giustizia, Willy Govaerts, Rudy Hendrickx, Rudi Hesters, Sean Kelly, Erich Loder, Freddy Maertens, Lieven Malfait, Mario Mariotti, Mariano Martinez, Christian Muselet, Wim Myngheer, Walter Naegels, Michel Pollentier, Dominique Sanders, Willem “Wim” Schroyens, Marcel Tinazzi, Jos Van de Poel, Arthur Van de Vijver, Marcel Van Der Slagmolen, Eddy Van Hoof, Albert Van Vlierberghe, Frans Van Vlierberghe, Daniel Verplancke, Roger Verschaeve en Pol Verschuere.
    Ploegleider was de flamboyante Guillaume “Lomme” Driessens die werd geassisteerd door Briek Schotte.
    Freddy Maertens was kopman en Marc Demeyer en Michel Pollentier waren dat jaar zijn luitenants en meesterknechten.
    Maertens was ontzettend snel en het treintje dat meestal door die twee werd opgezet in de voorbereiding van een spurt leverde hem in 1977 53 overwinningen op.
    Deze drie waren ook de propagandisten van de “twaalf” in het peloton en het duurde niet lang of vele renners reden met een 52x12 verzet (“Freddy Maertens, niet van horen zeggen”, blz. 118).

    Het kampioenschap van België voor beroepsrenners werd in 1977 georganiseerd in het Waalse Yvoir op een zware omloop met lastige hellingen. Op één van die hellingen werd Eddy plots en totaal onverwacht achteruit gesleurd. Geschrokken keek hij op en hij herkende zijn kopman die zich had opgetrokken aan zijn trui. Even later deed Marc Demeyer hetzelfde. Eddy had zich nog maar nauwelijks herpakt of daar was Michel Pollentier ook al…
    Dat hoorde toen tot de geplogenheden van het peloton. Een kwalijke gewoonte van die tijd waar elke ploeg zich aan bezondigde.
    Michel Pollentier werd Kampioen van België in Yvoir, tot ergernis van grote baas Pol Claeys die liever Freddy Maertens had zien winnen.
    Na de koers volgde er een evaluatievergadering in aanwezigheid van Claeys, Lomme Driessens en Briek Schotte. De knechten werden elk zwaar aangepakt en toen het de beurt aan Eddy was stond Freddy Maertens op en verdedigde de Leestenaar met de woorden : “Eddy heeft wel goed gewerkt !” waarop alle kritiek aan zijn adres verstomde en Eddy uiteindelijk de premie voor het behalen van de kampioenstitel uitbetaald kreeg. Daar is hij Freddy Maertens nog altijd dankbaar voor.

    Uitslagen :

    -10/5/1977 Lutlommel : 9de.

    -21/5/1977 Brussel-Bever : 15de.

    -12/6/1977 Halle : 8ste.

    -20/6/1977 Ottignies : 5de.

    -28/6/1977 Nieuwpoort : 10de.

    -3/7/1977 Lede : 7de.

    -19/7/1977 Mechelen : 1ste.

    -1/8/1977 Lommel : 9de.

    -4/8/1977 Deerlijk : 8ste.

    -14/8/1977 Heindonk : 5de.

    -23/8/1977 Dr. Tistaertprijs Zottegem : 18de.

    -25/8/1977 Lommel : 5de.

    -10/9/1977 Mons-Hyon : 21ste.

    -17/9/1977 Maldegem : 6de.

    -24/9/1977 Mortsel : 4de.

    Uitschieter en hoogtepunt dat jaar was zijn overwinning in de Grote Prijs van Mechelen op 19 juli.
    Een overwinning die kon tellen.
    Achttien jaar geleden had een andere Mechelaar, Louis Van Huyck, hem dat voorgedaan.

    De kranten :

    Leestenaar Eddy VAN HOOF won 32ste prijs van de stad Mechelen

    De 32ste prijs van de stad Mechelen voor beroepsrenners werd een spectaculaire wedstrijd met een recondaantal van 110 deelnemers. Het grote deelnemersaantal zorgde voor enkele ongelukkige valpartijen waarvan o.a. Walter Godefroot, Jean-Luc Vandenbroucke en Ferdi Van den Haute de bekendste slachtoffers waren. Zij verlieten de wedstrijd.
    Na enkele verijdelde vluchten viel de beslissende ontsnapping na 130 kilometer koers. Zij omvatte elf man met vier renners van de sterke ploeg “IJsboerke” van Frans Verbeeck : Willem Peeters, Guido Van Sweevelt, Jos Jacobs en André Delcroix.
    Tot tweemaal toe poogde deze laatste alleen weg te komen maar in de laatste kilometer werd hij door zijn eigen ploegmaat Jacobs opnieuw bijgehaald.
    In de eindspurt was Eddy Van Hoof te sterk voor Eddy Vanhaerens, Etienne Vanderhelst en Guido Van Sweevelt.
    Na een onderbreking van 18 jaar (toen Lode Van Huyck won) bleven de bloemen weer te Mechelen.
    Voor Eddy betekende dit zijn eerste overwinning bij de profs.

    Van Hoof 18 jaar na Van Huyck

    “Mechelen, dinsdag. – “Kam je haren en veeg dat zweet van je gezicht”, Eddy Van Hoof, winnaar van de Grote Prijs van Mechelen, kreeg van een trouwe, vrouwelijke supporter klinkende zoenen en daarna die goede raad.
    “De burgemeester gaat je de bloemen geven”. En Eddy wou absoluut netjes voor zijn burgervader verschijnen, zeker omdat het de eerste maal was dat hij als prof de bloemen kreeg.
    18 jaar na Louis Van Huyck schrijft hiermee opnieuw een Mechelaar zijn naam op het palmares van deze Mechelse profwedstrijd. Sindsdien bleef het op Mechels vlak erg stil.
    Tot Eddy Van Hoof die eer geniet.
    Gelukkige dag voor deze prof die twee seizoenen geleden bij Eddy Merckx uitkwam, dan een jaar in de anonimiteit verdween maar door hard werken en trainen bij Freddy Maertens een plaatsje vond.
    De manier waarop hij deze spurt won, spurt die toch geknipt was voor de IJsboerkes, doet het beste verhopen voor de toekomst. Al kennen de tegenstrevers nu wel de spurterskwaliteiten van Van Hoof.” (Frans Teughels- GvM)

    Nieuwe Mechelaar Eddy Van Hoof spurt snelst voor bloemen in eigen stad

    “Wat was het handvol Leestse supporters van Eddy Van Hoof blij toen hun Eddy zijn wieltje als eerste over de meet wipte inde 32ste Grote Prijs van Mechelen. Dolle vreugde ook bij de lang opgeschoten Leestse atleet die per 1 januari bij Mechelen werd gevoegd en derhalve een volwaardig Mechelaar is.

    Van Hoof behaalde zijn eerste palm uit zijn loopbaan en dat gebeurde na een pijlsnelle wedstrijd waarin het moeilijk was een ontsnappingspoging tot stand te brengen, maar waarbij er steeds renners gevonden werden om de handschoen op te nemen.
    Op een moment dat het overgrote deel van de toeschouwers in de koffiehuizen van het Mechels centrum op zoek ging naar de TV-uitzending van de Tour en het drama Van Impe en daarbij helemaal geen oog meer had voor het koersgebeuren in eigen stad dwongen Jos Jacobs en Ludo Van der Linden de beslissing af nadat het terrein was voorbereid door André Delcroix.
    In de 13de ronde trokken zij er op uit, kregen vrij vlug Van Haerens, Naegels en Van Sweevelt mee terwijl nog later ook nog Mark Dierckx en André Delcroix, die mee afwerkte wat hij had opgebouwd, mee aansloten. Op dat moment dus nog geen sprake van toekomstig winnaar Van Hoof.
    Die pikte, samen met Willem Peeters, Tienne Van der Helst en Aling mee aan, dat was in de 14de ronde, en toen ging de deur dicht. Het peloton, in meerdere stukken, reageerde nog wel in de laatste ronde toen het vooraan even stilviel maar uiteindelijk konden de 11 ongestoord hun eindspurt voorbereiden.
    André Delcroix piloteerde ploegmaat Jos Jacobs in gunstige stelling maar een klaarkijkende Van Hoof kwam op het gepaste moment uit dat wiel om aan de leiding te komen en de blijven, ook al kwamen Eddy Van Haerens en Tienne Van der Helst nog fel opzetten.” (Frans Teughels)

    De uitslag : 1. Eddy Van Hoof (Leest) 150 km 3 u20. 2.Eddy Van Haerens, 3.Etienne Vanderhelst, 4.Guido Van Sweevelt, 5.Jozef Jacobs, 6.Willem Peeters, 7.Jan Aling (Nl), 8.Marc Dierckx, 9. Ludo Vanderlinden, 10.André Delcroix, 11.Walter Naegels, 12.Jan Krekels (Nl), 13.Richard Buckaki, 14. Eric Leman, 15.Alfons De Bal. Als bekende namen vonden we nog Staf Van Roosbroeck als 18de, Vic Van Schil 20ste, Ludo Peeters 25ste, en Frans Verbeeck als 30ste.

    Vervolgt.

    Foto’s :
    -Eddy in de trui van Flandria-Velda-Latina.
    -Het ijzersterke triumviraat Maertens-Pollentier-Demeyer.
    -De Grote Prijs van Mechelen : Eddy Van Hoof snelste van 110 vertrekkers.
    -Felicitaties van de burgemeester van Mechelen Jos Vanroy. -Nogmaals met de Mechelse burgemeester en de schepen van sport Jean Van der Sande.











    05-07-2016 om 08:20 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eddy Van Hoof, een wielertalent uit Leest

    Vervolg Eddy VAN HOOF, een wielertalent uit Leest.

    Op 15 november 1975 huwde Eddy -hij was 23- te Leest met zijn 20-jarige dorpsgenote Erna Robberechts (°Mechelen, 1/8/1955), dochter van de landbouwer-melkhandelaar Alfons “Fokke” Jan Robberechts en van Louisa Verbruggen uit de Juniorslaan te Leest.

    Eddy en Erna waren toen reeds vijf jaar samen. Op hun bruiloftsfeest waren, buiten Staf Van Cauter, geen renners aanwezig. Wel tegenwoordig waren de bestuursleden van de Jetse Sportvrienden en het Vliegend Wiel.

    De eerste vier jaar van hun huwelijk woonden Eddy en Erna in bij haar ouders. Ze betrokken er de eerste verdieping. Toen ze in de Vinkstraat een perceel bouwgrond hadden aangekocht heeft vader Fokke daar met hun hulp een knusse en comfortabele woning opgetrokken.

    1976

    In 1976 kwam hij uit voor Zoppas-Splendor-Sinalco, met als kopman Eric Leman. Althans dat was de bedoeling. Ploegleider was Ton Vissers en adjunct-ploegleider was Robert Lauwers.

    Op de ploegvoorstelling werden volgende renners naar voor geschoven : Paul Aerts, Georges Barras, Raphaël Constant, Ronny De Bisschop, Dieudonné Depireux, Christian Dubois, Gerard Harings, Eric Leman, Freddy Libouton, Jacques Martin, Francis Moreels, Willy Scheers, Norbert Seeuws, Eddy Van Hoof en Ronny Vanmarcke.

    Niet lang nadien werd de ploeg echter opgedoekt. Geen faillissement zoals bij M.I.C. maar onoverkomelijke problemen bij de ploegleiding en Eddy zat het hele jaar zonder werkgever. Gelukkig kon hij terugvallen op zijn oude jeugdploeg de Jetse Sportvrienden die hem bleef doorbetalen.

    Eddy koerste heel dat seizoen verder als individueel in een trui van de club uit Jette. Hij moest dus alleen opboksen tegen tientallen grote en goed georganiseerde wielerploegen. Vanuit dit perspectief heeft hij met onderstaande ereplaatsen nog een prachtig parcours afgelegd :

    -20/3/1976 Harelbeke-Poperinge-Harelbeke : 14de.

    -11/5/1976 Lutlommel : 8ste.

    -6/6/1976 Ganshoren : 5de.

    -8/6/1976 Ninove : 9de.

    -16/6/1976 Zwijndrecht : 8ste.

    -1/8/1976 Lede : 10de.

    -13/8/1976 Oud-Turnhout : 6de.

    -15/8/1976 De Pinte : 4de.

    -19/8/1976 Heindonk : 4de.

    -23/8/1976 Geetbets : 7de.

    -25/8/1976 Druivenkoers Overijse : 11de.

    -20/9/1976 Ekeren : 2de.

    In de wielerstatistieken staan deze resultaten vermeld bij Zoppas–Splendor-Sinalco evenals de overwinningen van Eric Leman (Roeselare, Deinze en Ruiselede) en Willy Scheers ( Ninove, Mortsel en Tienen).

    Vervolgt.

    Foto’s :
    -Huwelijksfoto van het jonge paar.
    -Hun bruiloftsmenu.
    -Twee maal Staf Van Cauter. Samen met Louis Verreydt, Gustaaf Hermans en Ludo Van der Linden werd hij in 1971 in Mendrisio wereldkampioen in de 100 km ploegentijdrit.









    03-07-2016 om 08:41 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eddy Van Hoof, een wielertalent uit Leest

    Vervolg Eddy VAN HOOF, een wielertalent uit Leest.

    In de wielersportjournalistiek staat Merckx met 525 gewonnen wedstrijden als de beste wielrenner aller tijden te boek. Het Franse tijdschrift Vélo betitelde hem in het jaar 2000 als “de grootste ooit in het wielrennen”.
    In 1975, op 30-jarige leeftijd, was hij volgens sommigen wat over zijn hoogtepunt heen, maar hij schreef toch de klassiekers Luik-Bastenaken-Luik, de Ronde Van Vlaanderen, de Amstel Gold Race en Milaan-Sanremo op zijn erelijst. Bovendien won hij dat jaar ook de Pernod Super Prestige en o.a. twee ritten in de Ronde van Frankrijk. Daar kunnen de renners van tegenwoordig maar van dromen.

    Op training trakteerde hij vaak op koffiekoeken vertelde mijn neef en soms liet hij zijn ploeg halt houden bij een café waar hij iedereen vergastte op één of meer donkere trappisten…
    “De Panny zou dat glas vroeger uit mijn handen geslagen hebben,” grinnikte Eddy.
    Maar verder waren die trainingen keihard en de onervaren Eddy wou niet onderdoen voor Merckx en zijn superknechten en in die periode heeft hij zich vaak geforceerd en overbelast.

    Overigens was zijn seizoen bij Molteni slecht gestart. In één van zijn eerste wedstrijden, de Omloop van het Volk, betwist op 1 maart 1975, kwam hij zwaar ten val en liep een hersenschudding op. Het was een magere troost dat zijn ploegmaat Bruyère de koers won.

    In de blog “Le Cyclisme Belge” vonden we van Eddy volgende uitslagen terug :
    -24/4/1975 Brussel-Bever : 12de.
    -7/6/1975 Omloop Schelde-Durme-Hamme : 3de.
    -18/6/1975 : Rebecq-Rognon : 10de.
    -22/6/1975 Nationaal Kampioenschap Mettet : 33ste.
    -24/6/1975 Zomergem : 8ste.
    -3/7/1975 Heusden-Zolder : 8ste.
    -15/7/1975 Vilvoorde-Houtem : 6de.
    -19/7/1975 Omloop van het Zuidwesten (Hulste-Ingelmunster) : 3de. -24/7/1975 Mechelen : 6de.
    -29/7/1975 Scheldeprijs Schoten : 31ste.
    -5/8/1975 Willebroek : 4de.
    -15/8/1975 Omloop van de Zennevallei Dworp : 20ste.

    Zeker niet slecht voor iemand die volledig ten dienste stond van de kopmannen van de toenmalige beste ploeg van de wereld.

    Molteni haalde dat jaar de Wereldbeker voor ploegen binnen. Voor Eddy betekende dit de tweede “plak” na zijn medaille van het jaar voordien.

    Vervolgt.

    Foto’s :
    -De ploeg die de Wereldbeker won en de medaille die elke renner van het team behaalde.
    -Links Eddy Van Hoof in het spoor van zijn kopman in de ploegentijdrit van de Ronde van de Middellandse Zee.
    -Klein Brabant-Vaartland van 1 augustus 1975 : Beroepsrenners te Tisselt. Eddy Van Hoof (rechts) wordt in de millimeterspurt net verslagen door K. Loysch. Uiterst links Sint-Amandsenaar Francois Kerremans, midden spurt streekrenner Arthur Van de Vijver. Volgens “Cycling Archives” werd de wedstrijd gewonnen door André Delcroix.









    28-06-2016 om 08:11 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eddy Van Hoof, een wielertalent uit Leest

    Vervolg Eddy VAN HOOF, een wielertalent uit Leest.

    1975.

    Eddy heeft niet lang naar werk en een nieuw merk moeten zoeken. Tijdens een trainingstocht met Ward Janssens, Jos De Schoenmaeker en Jos Huysmans, drie streekgenoten en helpers van Eddy Merckx bij Molteni, kwam deze laatste hun groepje vervoegen. De twee Eddy’s raakten aan de praat en de kannibaal nodigde de Leestenaar uit bij hem thuis in Kraainem. Daar kreeg Eddy een contract voorgeschoteld om voor Molteni te rijden.
    “Mag dat zomaar van Molteni ?” vroeg Eddy Van Hoof zich luidop af. “Zonder probleem, wie denk je dat Molteni is ?” lachte Merckx. Onderwijl nam de 3-jarige Axel Merckx Van Hoof’s voet voor een schommelpaard en amuseerde zich te pletter. Eddy tekende het contract en kreeg van de kopman van Molteni een volledige koersuitrusting inclusief racefiets.
    Bij zijn terugkomst thuis schrok zijn vader zich haast een ongeluk toen hij zijn zoon daar zag staan in een volledige outfit van Molteni…

    “De Band” : “Wie onlangs ‘Sporttribune’ gevolgd heeft, kon maar alleen concluderen dat het voor vele renners een uitzichtloze toestand geworden is. Velen vinden geen plaats meer bij de ene of de andere groep of merk, anderen beklagen zich over de onderbetaalde te leveren prestaties, t.t.z. mindere prestaties en het driedubbel als te betalen vergoeding en dan nog anderen komen er resoluut voor uit dat allerlei middeltjes worden gebruikt om opgepept te worden enz. Er was dus misnoegen vast te stellen, en er zijn er dan ook die eenvoudig de fiets aan de haak gehangen hebben, ofwel zinnens zijn er mee te stoppen.
    Het is dan ook verheugend te mogen vaststellen dat Eddy Van Hoof niet op het gladde ijs is terecht gekomen, maar opgenomen werd in de ploeg Molteni, met kopman Eddy Merckx.
    Wat bewijst zulks : eenvoudig dat diegenen die wel negatieve kritiek wisten uit te brengen op zijn prestaties –ten onrechte trouwens- de domper op hun neus krijgen, en anderzijds dat zijn verrichtingen naar waarde worden geschat.
    Terloops moge aangestipt, dat reeds verschillende Leestenaren aan wielrennen hebben gedaan, maar het zware labeur niet hebben kunnen blijven torsen en stopten. Het is in feite de eerste Leestse wielrenner die de respectievelijke categorieën heeft doorlopen, steeds met dezelfde betrachting ‘volhouden en niet versagen’, en die wil wordt thans bekroond. Dit feit zal met zich brengen dat de esbattementen nu meer naar buiten uit zullen kunnen gevolgd worden.
    Wij sturen langs deze weg aan Eddy Van Hoof onze beste wensen voor het bereikte resultaat, en daarbij een mooie toekomst.”

    Het Laatste Nieuws :

    Eddy Van Hoof de oefenmaat van de “Patron”.

    "Uiteindelijk bestaat de Molteni-ploeg uit zestien renners.
    Benevens Herman Beyssens werd ook nog de 23-jarige Eddy Van Hoof aangeworven. Hij is afkomstig uit Leest. Hij stapte verleden jaar over naar de profs, reed voor Mic, tekende ook voor dit merk dat ondertussen van het toneel verdween. Hij werd door Merckx opgevist. De jonge man uit het Mechelse is met de slag gepromoveerd tot oefenmaat van Eddy de patron.
    Iedere morgen komt hij aan te Kampenhout-Sas waar Merckx, De Schoenmaecker, Rottiers, Janssens, Huysmans en de jonge Van Hoof afspraak hebben voor een trip, die nu al tot 120 km loopt.”

    De Molteni-ploeg uit 1975 bestond uit : Jean-Pierre Berckmans, Herman Beyssens, Joseph Bruyere, Christian De Buyscher, Ludo Delcroix, Jos De Schoenmaecker, Jozef Huysmans, Ward Janssens, Marc Lievens, Eddy Merckx, Frans Mintjens, Karel Rottiers, Jos Spruyt, Eddy Van Hoof, Frans Van Looy en Victor Van Schil.

    Vervolgt.

    Foto’s :
    -De drie aanwinsten van Eddy Merckx in 1975 :Eddy Van Hoof, Herman Beyssens en Frans Van Looy.
    -Eddy in de kleuren van Molteni.
    -De Molteni’s klaar voor de start van het seizoen 1975. Van links naar rechts : Bruyère, Delcroix, Rottiers, Beyssens, Mintjens, Van Hoof (achteraan), baas Molteni,Merckx, Spruyt, Berckmans, Huysmans, Lievens en sportdirecteur Lelangue.
    -Persvoorstelling Moleni-ploeg 1975. Uiterst links Eddy Van Hoof.









    23-06-2016 om 07:58 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eddy Van Hoof, een wielertalent uit Leest
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vervolg Eddy VAN HOOF, een wielertalent uit Leest.

    Dhr Asselbergh van M.I.C.
    ontving de wereldbeker Intermerken.

    M.I.C.-de Gribaldy-Ludo

    De jaren zeventig waren op het gebied van sponsoring in de wielersport duistere jaren. Verschillende “spookploegen” zagen het licht, renners werden niet of niet meer betaald, louche figuren zwaaiden met mooie beloften …en de renners waren er de dupe van. De eerste profploeg van Eddy paste in dat plaatje…

    Het verhaal van de M.I.C.-Ludo-de Gribaldy-ploeg begon eigenlijk al in 1972 met het ontstaan van de ploeg Rokado van de Duitse miljonair Robert Kahl. Op het eind van 1973 waren daar zoveel problemen met de betalingen dat de meeste renners een uitweg zochten. Op 8 november 1973 werd door de heren P.A. Verelst en E. Asselbergh van Management And Investment Consultants (M.I.C.) uit Brasschaat, dhr Ludo Huygens van de rijwielfabriek Ludo uit Melsbroek, Florent Van Vaerenbergh en de managers Ton Vissers en Firmin Verhelst in het kasteel van Brasschaat de ploeg M.I.C. voorgesteld. De basis zou bestaan uit de renners Herman Van Springel, André Dierckx, Georges Pintens, Eric Leman en Staf Van Roosbroeck uit de vroegere Rokado-stal en de ploeg zou worden aangevuld met Belgische, Nederlandse en Franse of Zwitserse renners en in 1974 deelnemen aan alle binnenlandse en buitenlandse klassiekers en aan enkele ronden.

    Op 11 februari 1974 werd de ploeg M.I.C.-de Gribaldy-Ludo officieel voorgesteld in Leuven. Burggraaf Jean de Gribaldy had zich bij de andere sponsors gevoegd. De nieuwe ploeg ging een engagement aan voor drie jaar, de renners konden op hun beide oren slapen. De ploeg was initieel opgebouwd uit 21 renners en volgens Van Vaerenbergh bestaande uit een stel echte vrienden. Er werden drie renners aangeduid die extra bescherming kregen nl. Herman Van Springel, Georges Pintens en Eric Leman. Staf Van Roosbroeck zou het geheime wapen van de ploeg worden. Die 21 waren : Dirk Baert, Yvan Benaets, Alfons De Bal, Adolf Huysmans, Roger Jochmans, Eric Leman, Freddy Libouton, Roger Loysch, Georges Pintens, Christian Rieu (Fr), José Sersté, Noël Vanclooster, Jan Van de Wiele, Jos Van Olmen, Ronny Vanmarcke, Staf Van Roosbroeck, Herman Van Springel, Theo Verschueren, Herman Vrijders, Wilfried Wesemael en Gilbert Wuytack. Kwamen er later op het jaar bij : Ronny Assez op 22 februari, de Luxemburger Erny Kirchen op 1 maart, Raf Constant en Eddy Van Hoof op 9 augustus, Luc Leman (broer van Eric) op 2 september en Serge Van Daele in september. De Portugezen José Freitas Martins, Joaquim Pereira de Andrade (Vuelta) en Herculano Ferreira de Oliveira (Ronde van Frankrijk) reden in 1974 ook even voor de ploeg als gastrenner. Van Vissers en Driessens was er op dat moment geen spoor meer. Evenmin van André Dierckx, hij ging over naar Merlin Plage-Flandria-Shimano. De ploeg zou in 1974 drieënveertig overwinningen op de weg behalen en twee kampioenschappen op de piste.

    In nr. 33 van 19 september 1974 schreef “Wielersport” dat Herman Van Springel, die voor Flandria zou getekend hebben, Ronny Vanmarcke, Roger Loysch en Gilbert Wuytack alsook Florent Van Vaerenbergh werden ontslagen en dat 15 renners, waaronder Eddy Van Hoof een contract voor 1975 zouden aangeboden krijgen. De heer Asselbergh hoopte ook Eddy Merckx en zes ploegmaten in te lijven. Er waren geruchten dat Molteni de wielersport zou verlaten maar die bleken vals. Op 25 oktober 1974 bevestigde Asselbergh in een persmededeling dat de M.I.C.-ploeg zou blijven bestaan. Het winnen van de wereldbeker intermerken zou hebben bijgedragen tot deze beslissing. Florent Van Vaerenbergh stuurde onmiddellijk een eigen persmededeling de wereld in waarin hij stelde dat de directie van M.I.C. de financiële verantwoordelijke was van de wielergroep en dat de meerderheid van de renners al sedert maanden niet meer betaald was. Het werd een kluwen van jewelste met steeds maar nieuwe beloften en toen Asselbergh in december, enkele uren nadat hij voor M.I.C. de wereldbeker intermerken had ontvangen en zijn ploeg voor 1975 had voorgesteld ontplofte de bom. Via het agentschap Belga maakte hij bekend dat de ploeg M.I.C.-Carlos voor 1975 ontbonden werd. Eind van het verhaal : alle renners konden weer op zoek gaan naar een andere ploeg. Achteraf is gebleken dat sommige renners tijdens het seizoen 1974 slechts drie maanden loon hadden ontvangen. Volgens Herman Van Springel kreeg hij tien jaar later nog 130.000 Bfr. (Zie het boek : Herman Vanspringel door Robert Janssens p. 63).

    Eddy Van Hoof werd steeds tijdig en correct betaald en hij vernam het faillissement daags na de prijsuitreiking via de radio. Wat er verder van de heren P.A. Verelst en Edw. Asselbergh is geworden is mij niet bekend. Evenmin hoe en wanneer uiteindelijk de firma M.I.C. in vereffening is gegaan. Jean de Gribaldy bleef nog jaren in het wielerpeloton en overleed tenslotte op 02/01/1987 in Voray-sur-l’Ognon. Fietsen Ludo werden verder geproduceerd tot het jaar 2000. In dat jaar werd de Granville-lijn gelanceerd. (Uit “Mijmeringen en Nostalgie over het Wielrennen van toen en nu” “M.I.C.-Ludo-de Gribaldy of hoe je de Wereldbeker wint zonder te betalen.”)

    Vervolgt.

    21-06-2016 om 12:57 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eddy Van Hoof, een wielertalent uit Leest

    Vervolg Eddy VAN HOOF, een wielertalent uit Leest.

    Beroepsrenner

    Na zijn overwinning in Ternat van 8 augustus 1974 debuteerde Eddy de week nadien bij de beroepsrenners in de “Leeuwse Pijl”. Hij had een contract getekend bij het M.I.C. – De Gribaldy – LUDO van sportdirecteur Florent Vanvaerenbergh. Deze ploeg telde toen 29 profs met daarbij gerenommeerde namen als Herman Van Springel, Eric Leman, Georges Pintens, Ronny Van Marcke, Gustaaf Van Roosbroeck, Herman Vrijders, Wilfried Wesemael en Fons De Bal. Speerpunt was Herman Van Springel die dat jaar o.a. de Brabantse Pijl en Bordeaux-Parijs op zijn palmares zou schrijven.

    In die tijd was er nog geen sprake van een georganiseerde jeugdopleiding. Er waren nog geen wielerscholen waar jongeren de basisaspecten van het wielrennen onder de knie kregen, laat staan dat er sprake was van Topsport Vlaanderen de leerschool en vaak de springplank voor jonge Vlaamse renners. Eddy werd voor de leeuwen gesmeten en keek zijn ogen uit. De wereld van het professioneel wielrennen was niet vergelijkbaar met die van de amateurs. Hij observeerde en leerde. Zo reed hij eens lek in een semi-klassieker en op zijn jacht naar het peloton passeerde hij de wagen van zijn ploegleider Florent Vanvaerenbergh. “Arm omhoog !” riep die Eddy toe waarop deze laatste hem niet begrijpend aankeek. “Arm omhoog !” herhaalde Vanvaerenbergh. Eddy had nog steeds geen idee waarom hij zijn arm in de hoogte moest steken. “Arm omhoog !” brulde de sportdirecteur voor de derde maal, waarop Eddy schoorvoetend zijn arm optilde. Vanvaerenbergh greep Eddy’s fiets bij het zadel en duwde het gaspedaal van zijn wagen in waarop Eddy ’s snelheid met 20 km per uur opgedreven werd….Tegenwoordig passen ze een variant van dit truckje toe bij de bevoorrading met drinkbussen…”bidon collé”…

    Zijn eerste profkoers gereden in St. Pieters Leeuw waarin hij meteen kennis maakte met de fine fleur van het Belgisch proflegioen ging niet onopgemerkt voorbij. In een krant van dinsdag 13 augustus vonden we daarvan een verslag terug :

    Dure sterrenners schoten “Leeuwse Pijl” in de roos.

    “Heeft de zesde uitgave van de “Leeuwse Pijl” voor beroepsrenners, ingevolge de dreigende loodgrijze hemel tijdens de vroege namiddag, geen record gebracht wat betrof de publieke belangstelling, die niettemin groot was, dan dient het gezegd dat de afwezigen groot ongelijk hebben gehad. Zij hebben immers de droomfinale gemist, opgevoerd door een dozijn vedetten, die we nog eens in de volgorde van de uitslag vernoemen om te onderstrepen dat werkelijk de elite er zich heeft mee bemoeid om de “Zesde Leeuwse Pijl” uit sportief oogpunt tot een nooit bereikte top te verheffen : 1.Michel Pollentier, 2.André Dierickx, 3.Freddy Maertens, 4.Roger De Vlaeminck, 5. Eddy Merckx, 6. Willy Teirlinck, 7. Roger Swerts, 11.Marc De Meyer, 12. Jos Huysmans…

    Puik debuut van Eddy Van Hoof

    Eddy Van Hoof, die ons donderdag na zijn zege te Ternat zijn overgang naar de profs had aangekondigd, zagen we in de “Leeuwse Pijl” weer. De Leestenaar heeft zich bij zijn debuut zelfs dadelijk in de kijker gefietst bij Florent Van Vaerenberg. Hij won immers na een krachtenslopende rit van 185 km de spurt van de achtervolgers, die zich twee minuten na de “supers” aanboden…” (K.D.C.)

    Naast deze 13de plaats in de “Leeuwse Pijl” werd hij dat eerste profjaar 12de in de Omloop van de Zennevallei te Dworp, behaalde ereplaatsen in zijn eerste ronde van Mallorca (o.a. 4de in de vijfde rit), werd 18de in de Dr. Tristaertprijs te Zottegem, 6de in Mortsel, 69ste in Parijs-Tours, 14de in de Sluitingsprijs Putte-Kapelle en 22ste in de Ronde van Piemonte. In deze laatste koers was hij, samen met de toenmalige wereldkampioen Felice Gimondi, ontsnapt op een zware col wat een enthousiaste Briek Schotte de woorden ontlokte : “België is opnieuw een klimmer rijker !” Eddy kon inderdaad klimmen maar toen hij tijdens de halsbrekende afdaling in een gevaarlijke bocht een slipper maakte, sloeg de schrik toe, een beklemming die hem nooit zou verlaten bij gevaarlijke afdalingen. Nochtans sprinten deed hij zonder angst en onversaagd.

    Op het einde van dat seizoen won M.I.C. de Wereldbeker voor Intermerken. Op een groots feest ontving Eddy evenals zijn ploegmaats een mooie medaille maar die prijs smaakte wrang. ’s Anderendaags vernamen ze via de radio het faillissement van hun werkgever. Alle renners stonden op straat en konden op zoek naar een andere ploeg.

    Vervolgt.

    Foto’s :
    -Eddy in zijn eerste trui als prof.
    -Drie belangrijke tenoren van M.I.C. respectievelijk Herman Van Springel, Eric Leman en Georges Pintens.
    -De “Leeuwse Pijl” voor profs. Eddy Van Hoof spurtte zich in de kijker als neo-prof. Hij veroverde in zijn eerste koers bij de beroepsrenners de dertiende plaats tegen Lieven Malfait, Herman Vrijders, Willem Peeters, Leon Thomas en Bernard Draux.













    17-06-2016 om 08:52 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eddy Van Hoof, een wielertalent uit Leest

    Vervolg Eddy VAN HOOF, een wielertalent uit Leest.

    Eddy Van Hoof iedereen te sterk in Grote Prijs Van de Voorde

    "Eddy Van Hoof, momenteel uitblinker bij de amateurs en leider in de Superprestige Galeries du Miroir van zijn club De Jetse Sportvrienden, heeft zondag in de zesde grote prijs André Van de Voorde, aan de Bauw, op de grens van Buggenhout, Steenhuffel en Peizegem in vier tijden zijn tegenstanders knock-out gezet. Een eerste keer na 30 km voerde hij de schifting door, waardoor elf renners aan de leiding kwamen. Hijzelf met zijn clubmaats Fr. Van den Eede en een verbazende Louis Boeckman, vier Noord-West Brabanders Jan Teugels, De Proft, W. De Bondt, de lokale renner A. Van de Voorde, Van Nieuwenhove, Moyson, Constant en Van de Putte. Een tweede keer sloeg Van Hoof toe en nog een derde en vierde demarrage… Hij won licht afgescheiden zijn 8ste palm en denkt er ernstig aan beroepsrenner te worden. De Proft werd tweede en Willy De Bondt werd 8ste.”

    Het Laatste Nieuws :

    Eddy Van Hoof sleurde er ook aan te Hingene

    “Eddy Van Hoof behaalde in een vrij korte tijdspanne te Hingene zijn vijfde overwinning in de loop van dit seizoen. Het was zeker geen verrassing en in feite ook wel een juiste weergave van de krachtverhoudingen. De steeds even beleefde Leestenaar had er ons voor de start op gewezen dat hij niet bij de geselecteerde Antwerpse liefhebbers voor het nationaal kampioenschap behoorde. Na zijn recente zegepralen zal men hem ongetwijfeld nog aan de lijst toevoegen. Dat is slechts logisch en billijk en het zou wel onrechtvaardig of al te vergeetachtig zijn indien hij niet aan de titelstrijd zou mogen deelnemen. In onze trofee-rit te Hingene heeft hij nogmaals aangetoond van ook over een bijzondere dosis wedstrijd-overleg te beschikken. Toen Rudi Brusselmans, Luc Crauwels en Willy Sprangers al vlug in de aanval gingen wachtte hij de toestand niet af. Heel gezwind en snedig sprong hij er met drie anderen naar toe en zo werd de koers daarop al in een beslissende plooi gelegd. Toen later en buiten verwachting vijf achtervolgers nog zeer dicht naderden heeft Eddy Van Hoof er bijzonder toe bijgedragen dat de zeer gering geworden voorsprong nog tot op het einde kon behouden worden. Bij het ingaan van de laatste ronde heeft hij immers een poos het tempo in de hoogte gedreven en hij sleurde er toen geweldig aan. Dat bracht ook weer de volle overtuiging bij de meesten van zijn medevluchters en zo kreeg men vanuit de volgwagen een spervuur van ritme-wisselingen en demarrages te zien. Een in daverende conditie verkerende Eddy Van Hoof toonde zich uiteindelijk de snelste (Warre Van Ranst).”

    In 1973 behaalde Eddy in totaal 11 overwinningen bij de amateurs. Hij zegevierde in Goetsenhoven, Neder-Over-Heembeek, Humbeek, Buggenhout, Hingene, nogmaals Buggenhout, Merchtem en Mariekerke. Hij won de Grote Prijs Jef Scherens in Leuven,de Scheldeprijs in Schoten en te Welkenraedt de 3de rit in de Ronde van Luik waar hij tweede eindigde in het eindklassement. Ook in de Ronde van de provincie Namen eindigde hij als tweede en in het Belgische Kampioenschap te Yvoir werd hij 16de.

    1974

    In 1974 schreef “De Band” "dat er heel wat ongezonde en onrechtvaardige kritiek aan het adres van Eddy Van Hoof was geweest en dat er wel eens werd opgeworpen dat rond zijn persoon vanuit de supportersclub te weinig aan propaganda werd gedaan en het meer geleek op een familiale aangelegenheid, t.t.z. niet genoeg naar buitenuit te komen…” De criticasters werden in het ongelijk gesteld want Eddy antwoordde met de pedalen en hij won met overtuiging de paaskoers te Leest.

    In 1974 werd Eddy Van Hoof geselecteerd om deel te nemen aan de Vredeskoers en kreeg hij een profcontract bij MIC-Ludo-De Gribaldy. Van die Vredeskoers herinnert Eddy zich nog dat er uitzonderlijk hard werd gereden en dat die koers ontsierd werd door enorm veel valpartijen. Eddy eindigde er als eerste Belg. De andere landgenoten die deelnamen waren De Saever, De Valckener, Franssens, Van der Slagmolen en Van Nijlen.

    Dat jaar (8 augustus) won hij ook nog in Ternat, zijn laatste koers bij de amateurs vooraleer over te stappen naar de profs.

    Vervolgt.

    Foto ‘s :

    -Grote Prijs Van de Voorde Buggenhout 1973
    -Met familie, supporters en verloofde na zijn zege in Hingene.
    -Eddy won met overtuiging de Paaskoers te Leest in 1974.
    -Winnen in eigen dorp dat was dubbel genieten.
    -Eddy had in 1971 te Schelle de eerste liefhebberskoers waaraan hij deelnam gewonnen. In 1974 nam hij in Ternat afscheid van de amateurs eveneens met een overwinning.
    -Ternat 1974 : na zijn overwinning aldaar omringd door familieleden, vrienden en fans.













    14-06-2016 om 07:43 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (11 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eddy Van Hoof, een wielertalent uit Leest

    Vervolg Eddy VAN HOOF, een wielertalent uit Leest.

    Humbeek 1973 – Tegen spurter Eddy Van Hoof was Adrien De Leeuw niet opgewassen

    De derde overwinning die Eddy Van Hoof te Humbeek behaalde, door Adrien De Leeuw, Louis Marievoet en Wim Schroyens in de spurt te verslaan, betekende een dubbele vreugde voor deze familie uit Leest.
    Na de aankomst vernamen wij van de overwinnaar dat zijn broer Rudy bij de nieuwelingen te Groot-Bijgaarden eveneens de bloemen had veroverd.
    Eddy Van Hoof die vorig jaar ingevolge zijn legerdienst blijkbaar moeilijk op dreef geraakte, schijnt nu stilaan de goede conditie te hebben gevonden.”

    De zes jaar jongere broer van Eddy, Rudy Van Hoof (°Mechelen 29/3/1958) zou eveneens een toonaangevende rol spelen in de jeugdcategorieën. Ooit haalde hij 28 overwinningen in één seizoen. Een hardnekkige pijn in de borststreek noopte hem met het wielrennen vroegtijdig te stoppen. Later bleek dat dit euvel met een eenvoudige medische ingreep had kunnen verholpen worden.

    In 1973 won Eddy ook de befaamde “Scheldeprijs” in Schoten :

    Eddy Van Hoof : machtige jump in de slotkilometer

    “Gedurende ruim 120 km van de af te leggen 130 gebeurde er in de Scheldeprijs voor Liefhebbers te Schoten om zo te zeggen niets. En
    nochtans waren bij de 113 vertrekkers renners met namen als klokken. Bovendien kwam ook de Oostduitse nationale selectie aan het vertrek voor hun laatste Belgische wedstrijd als voorbereiding op
    het nationaal kampioenschap dat tijdens het komend weekend wordt georganiseerd.
    Met nog 10 km voor de boeg reageerden Alex Van Linden en kampioen Pol Verboven op een uitval van Etienne Van der Helst en door die reactie kwamen elf renners aan de leiding : Van Muylder, Alex Van Linden, Gerry Verlinden, Paul Wellens, Jo Van Brinkman, Petrus Maas, Etienne Van der Hulst, Pol Verboven, Eddy Van Hoof, Frankie Franssens en Jos Jacobs. Meteen werd laatstgenoemde de te kloppen man, want de KWV-renner bewees dit seizoen reeds voldoende over zeer snelle benen te beschikken. De elf vluchters geraakten echter niet aan de rustgevende voorsprong en de groep bleef op ongeveer 150 meter hangen. Het tempo lag in de slotfase nog steeds bijzonder hoog en een ultieme uitval leek dan ook uitgesloten.
    Tot Eddy Van Hoof dan op minder dan één kilometer van de finish verrassend van het fietspad op de kasseistenen sprong en zonder omkijken alle energie uit het lichaam perste.
    Zijn medevluchters bleven, onbegrijpelijk, zonder reactie. Van Hoof verdedigde de kleine voorsprong, terwijl de overigen alle aandacht aan de prestige-spurt voor de tweede plaats besteedden.
    Eddy Van Hoof : -voor mij is die zevende overwinning van het seizoen meteen de mooiste, lachte de 21-jarige Leestenaar.”

    Vervolgt.

    Foto’s :
    -Overduidelijke spurtoverwinning te Humbeek.
    -Dubbele vreugde bij de familie, broer Rudy won immers dezelfde dag in Groot-Bijgaarden.
    -Rudy Van Hoof boekte ooit 28 zeges in één seizoen.
    -Nog broer Rudy na een afgescheiden overwinning.
    -Eddy Van Hoof won de Scheldeprijs te Schoten met voorsprong. Kampioen Verboven kon slechts spurten voor de tweede plaats.
    -Eddy tijdens zijn ereronde in Schoten.













    11-06-2016 om 09:49 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eddy Van Hoof, een wielertalent uit Leest

    Vervolg Eddy VAN HOOF, een wielertalent uit Leest.

    Milicien Eddy Van Hoof baas in spurt te Zemst

    “Eddy Van Hoof heeft te Zemst zijn derde zege van het seizoen behaald in een spurt met zijn tienen.

    -Maar ik ben bij het leger, voegde het twintigjarig lid van de Jetse Sportvrienden eraan toe, toen hem de vraag ‘de hoeveelste zege is dat’ werd gesteld. Alsof hij zich wilde verontschuldigen voor dit kleine getal. Iemand die zijn legerdienst klopt, ook al kan hij in België blijven (Goetsenhoven voor Van Hoof) heeft vanzelfsprekend niet dezelfde mogelijkheden tot oefenen als de andere renners. In dat licht gezien mag gezegd worden dat Van Hoof dit jaar al flink gepresteerd heeft. Te Zemst had hij in de eindspurt een ruime voorsprong op Wim Schroyens, Theo Heremans en zo meer. “

    Militair veldritkampioen

    Op zondag 20 januari 1973 werd het militair kampioenschap veldrijden georganiseerd te Overijse. Dat viel samen met de Frank Vandaletrofee. Eddy eindigde er als 24ste en eerste soldaat en werd kampioen van België veldrijden voor militairen. In de kazerne kreeg hij uiteindelijk wat appreciatie van zijn oversten…

    De eerste overwinning na zijn afzwaaien van het leger boekte Eddy, waarschijnlijk niet toevallig, op 3 juni 1973 in Goetsenhoven. De plaats waar hij vijftien maanden lang beperkt werd in zijn trainingsfaciliteiten. Wat die overwinning nog meer glans gaf was dat hij Belgisch kampioen Leopold Verboven klopte in de spurt en dat voor het oog van zijn vroegere officieren. Van een revanche gesproken.
    De dagbladen :

    Eerste palm voor Eddy Van Hoof

    “Het is dan eindelijk gelukt voor Leestenaar Eddy Van Hoof die al lange tijd op zoek was naar zijn eerste palm en hoe wil het lukken, het gebeurde in Goetsenhoven, waar Eddy vijftien maanden lang water en bloed heeft gezweet tijdens zijn soldatendienst. Eddy mocht er immers om zo te zeggen niet oefenen, maar dat heeft hem dan toch niet belet van de streek goed te verkennen en er een zeer opgemerkte wedstrijd te rijden. Immers, Pol Verboven kloppen in de spurt, is niet aan iedereen gegeven.
    Het werd een dubbele zege voor Eddy Van Hoof want broer Rudy had immers gezworen van de eerste palm mee naar huis te brengen en dat scheelde maar een haartje. Zowel zaterdag als zondag reed de kleine Van Hoof tweemaal als tweede over de lijn zodat er zondagavond wel duchtig zal gefeest zijn aan de Dorpstraat te Leest. Over korte tijd wint de kleine Van Hoof ook zijn eerste palm. Let er maar op.”

    Eddy Van Hoof klopt Verboven in Goetsenhoven

    “Leopold Verboven heeft wel een grote wedstrijd gereden. Wanneer hij op een viertal kilometers van de aankomst de beslissende ‘jump’ plaatste kon alleen Eddy Van Hoof hem bijhouden. Met een kleine voorsprong bereikten beiden de aankomst waar Verboven zich voor de eindspurt op kop zette. Dat was voldoende voor Eddy Van Hoof om zijn eerste overwinning van het seizoen te behalen.
    Meer dan 50 renners gingen van start in deze ogenschijnlijk gemakkelijke trofeerit…”

    Eddy bleef winnen :

    Eddy Van Hoof boekt tweede trofeezege te Neder-Over-Heembeek

    “Amper twee maanden is Eddy Van Hoof verlost van zijn militaire dienstplicht. De liefhebber van de Jetse Sportvrienden uit Leest meldt zich weer aan voor de overwinningen. Op 3 juni schoot hij in het Trofeetreffen te Goetsenhoven een eerste maal de hoofdvogel af en amper één week later sloeg hij te Neder-Over-Heembeek in de Grote Prijs van de stad Brussel, tellende voor onze trofee, eveneens toe. In deze laatste wielerwedstrijd georganiseerd door V.C. Colombia, was Eddy van bij het begin op het voorplan te vinden. Tesamen met Gustaaf de Proft, Rudi Brusselmans en de Nederlander Johannes Perle lokte hij de eerste schifting uit. Toen hij voelde dat vooraan de verstandhouding afbrokkelde achtte hij het ogenblik gekomen om het op zijn eentje te proberen.
    Van Hoof bleef in de laatste ronden de toestand volledig beheersen en met een flinke voorsprong zette hij zijn naam op de erelijst van de GP van de stad Brussel. (P.V.Z.)”

    Dezelfde koers besproken in een andere krant :

    Eddy Van Hoof met voorsprong –Trofee te Neder-Over-Heembeek.

    “De Grote ‘Prijs van Brussel’ voor liefhebbers te Neder-Over-Heembeek is zondag uitgedraaid op een meer dan knappe voorsprongzege van de 21-jarige Eddy Van Hoof uit Leest.
    Eddy Van Hoof verdiende die overwinning ten volle.
    Hij was immers bijna gans de wedstrijd in de aanval geweest.
    Reeds na 25 km wedstrijd lokte hij samen met de Nederlander Johannes Perle en Gustaaf De Proft de beslissende vlucht uit. Slechts Rudi Brusselmans kon na een korte maar hevige jacht nog bij het drietal aansluiten. Deze vier zouden van dan af de wedstrijd beheersen.
    Dank zij Van Hoof, die tijdens de herhaalde beklimmingen van de Wimpelberg (Eddy won ook de bergprijs), het meeste werk opknapte, slaagden de vier koprijders erin spoedig een kloof van meer dan 1 minuut te slaan.
    -Tijdens de voorlaatste beklimming van de Wimpelberg zag ik in de achtergrond enkele jagers komen opdagen, zegde Eddy ons achteraf. Ik duwde toen wat harder op de pedalen en meteen dienden ook De Proft en Perle te lossen. Er bleef mij op dat ogenblik geen andere keuze. Ik ben dan maar alleen doorgegaan, hoewel er nog 20 km dienden afgelegd.
    Achter de ontketende Van Hoof werd dan een geweldige jacht ingezet maar de Leestenaar begaf niet. Integendeel, hij bleef maar doorbeuken en behaalde met ruime voorsprong zijn tweede zege van het seizoen. (René Lombaerts)”

    Vervolgt.

    Foto’s :

    -Zijn derde zege van het seizoen te Zemst.
    -Eddy met zijn zegebloemen na zijn overwinning in Zemst.
    -Soldaat Van Hoof eindelijk met wat appreciatie in het leger.
    -De nieuwbakken kampioen van België cyclo-cross.
    -De kampioen in zijn huiskring.











    11-06-2016 om 09:14 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eddy Van Hoof, een wielertalent uit Leest

    Vervolg : Eddy Van Hoof, wielertalent  uit Leest.

    1972 –1973 Legerdienst

    Die jaren werden zijn sportieve prestaties overschaduwd door zijn legerdienst. Hij diende bij de R.P. (Regimentspolitie) in de kazerne van de luchtmacht te Goetsenhoven bij Tienen en als de dienst het toeliet mocht hij drie halve dagen per week trainen, maar meestal liet de dienst dat niet toe en diende Eddy wacht te lopen. Zeer frustrerend en dat gedurende 15 maanden want zolang duurde zijn legerdienst.

    Twee keer zou hij echter zijn gram halen bij de weinig sportieve officieren van de kazerne : toen hij het Kampioenschap voor militairen veldrijden won in Overijse en toen hij, kort na zijn afzwaai, Belgisch kampioen Leopold Verboven klopte in Goetsenhoven maar daarover hierna meer.

    Eddy bleef nochtans winnen, enkele krantenverslagen :

    Het Laatste Nieuws van 1972 (enkel jaartal gekend) : Eddy Van Hoof verraste Van Laethem in de spurt bij de liefhebbers te Wemmel “Eén der toonaangevende liefhebbers van de Jetse Sportvrienden Eddy Van Hoof uit Leest vond de glimlach weer, hij haalde te Wemmel zijn eerste overwinning van het seizoen. -Ik heb in al mijn wedstrijden reeds afgezien doch de topvorm blijft maar uit zei hij ons. Ook vandaag durfde ik er niet in geloven. Ik heb meermalen op de tanden dienen te bijten om in het vaarwater van de onruststokers te blijven. Wanneer ik naar het einde toe mee kon wippen en in de kopgroep terecht kwam, zag ik warempel ‘sterretjes’. Gelukkig bleef ons groepje van zes man buiten schot en slechts toen de eindstreep in het gezicht kwam geraakte ik in een gunstige positie vooraan. Slechts de vermoeide Van Laethem poogde mij nog te verontrusten, maar hij schoot te kort.” Briljante Eddy Van Hoof.

    Liefhebbers te Blaasveld “Die Blaasveldse kunstpalm is zeker en vast op een verdiende wijze naar het naburige Leest gegaan. Eddy Van Hoof die daarmee zijn tweede zege van het seizoen behaalde, nam immers de fakkel van zijn pechvolle dorpsgenoot Van Cauter op een bijzonder eminente wijze over. Eddy leverde echt puik werk en op die manier kan men moeilijk verrast worden. In de slotronde mocht er trouwens niet meer geaarzeld worden toen de Nederlander Van den Hoeck plots demarreerde en zelfs heel vlug tot 200 meter voorsprong nam. Eddy Van Hoof, briljant spurtwinnaar,erkende spontaan dat hij alleen het gat niet had dichtgereden. De ‘WC Geburenkring’ kreeg 56 deelnemers aan de start. Staf Van Cauter werd logischerwijze als de grote favoriet beschouwd, maar hij werd reeds tijdens de derde van de tien af te leggen ronden door bandbreuk uitgeschakeld…” Eddy’s daverende spurt “De mannen van de W.S.C. Geburenkring uit Blaasveld kunnen met tevredenheid terugblikken op hun 26ste Grote Prijs. En daar was voldoende reden toe. De organisatie was prima, het aantal renners (56 ) was zeker niet te klein en de publieke belangstelling mocht er zeker zijn. Wat kan dan een inrichter nog meer verlangen dan een mooie winnaar. Die kregen ze dan nog in de persoon van Eddy Van Hoof uit Leest die zaterdag te Blaasveld zijn tweede palm van het seizoen mee naar de ouderlijke garage nam. En niet zo maar een gewone palm, want het was een smeedijzeren kunstpalm aan de inrichters geschonken door sportafgevaardigde Carlo Philips die in die wedstrijd voor de 25ste achtereenvolgende maal als BWB officieel fungeerde. In de spurt zette Eddy Van Hoof zich van heel ver op kop en niemand kwam er nog over. Dat was klassewerk dat soldaat Van Hoof ten beste gaf. En met deze conditie komen er beslist nog meer palmen naar Leest. Uitslag : 1.Van Hoof Eddy (Leest), 2. Huysmans Leo, 3. Van Linden Alex.”

    Eddy Van Hoof…40 km oefening “-Oh, hij zou het niet meer kunnen ! Dat riep ons een begrijpelijk vreugdevolle supporter van Eddy Van Hoof toe. -Weet ge, zo vervolgde hij, dat hij in de loop van de week slechts een goede 40 km had kunnen oefenen. Het is te Goetsenhoven zeker niet zo slecht, maar in de garage te Leest toch nog altijd veel beter. Eddy Van Hoof werd uiteraard na die tweede zege druk omringd. Er gebeurden echter geen gekke toneeltjes. Want de noeste werkers uit dat Mechelse randdorpje blijven nog altijd met hun beide voeten op de grond staan. Omdat ze van in hun prilste jeugd hebben geleerd en sommigen bijzonder ervaren hebben dat het leven toch zo wankelbaar en grillig (als het weer) kan verlopen. Zijn gewoonte getrouw gebruikte Eddy Van Hoof zelf ook ditmaal geen grote woorden. Maar reeds in de aanvangsronden had men kunnen opmerken dat hij, ondanks die weinig gunstige voorbereiding, veel zelfvertrouwen had. Hij heeft daarbij ook niets aan het toeval overgelaten en was van bij de eerste schermutselingen mee vooraan. Knap zo ! (W.V.R.)”

    Vervolgt.

    Foto’s :

    -Liefhebbers Wemmel – In de eindspurt met zes is Eddy Van Laethem, Michiels, Van Ransbeeck, Henssen en Missotten te vlug af.

    -Nagenietend te Wemmel na zijn overwinning aldaar.

    -Knappe spurtoverwinning te Blaasveld.

    -Zijn ereronde in Blaasveld.









    09-06-2016 om 15:28 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 18/11-24/11 2024
  • 11/11-17/11 2024
  • 04/11-10/11 2024
  • 21/10-27/10 2024
  • 14/10-20/10 2024
  • 07/10-13/10 2024
  • 30/09-06/10 2024
  • 23/09-29/09 2024
  • 16/09-22/09 2024
  • 09/09-15/09 2024
  • 02/09-08/09 2024
  • 26/08-01/09 2024
  • 19/08-25/08 2024
  • 12/08-18/08 2024
  • 29/07-04/08 2024
  • 22/07-28/07 2024
  • 15/07-21/07 2024
  • 08/07-14/07 2024
  • 01/07-07/07 2024
  • 24/06-30/06 2024
  • 17/06-23/06 2024
  • 10/06-16/06 2024
  • 20/05-26/05 2024
  • 06/05-12/05 2024
  • 29/04-05/05 2024
  • 15/04-21/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 18/03-24/03 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 25/12-31/12 2023
  • 18/12-24/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 27/11-03/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 13/11-19/11 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 25/09-01/10 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 14/08-20/08 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 20/03-26/03 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 24/05-30/05 2021
  • 10/05-16/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!