Brievenbus.
Toen Mevr. Elise van Calcar dezen winter in de Stads Gehoorzaal het stelsel van Fröbel ontwikkelde, wees zij op het nut en het belang van die leerwijze, in verband met de gebreken der opvoeding.
Zij sprak van de vrij algemeen heerschende oppervlakkigheid in kennis van zoovele belangrijke en nuttige zaken, waaromtrent men oordeelde op den klank der woorden af, en noemde b.v. telegraaf, stereoscoop enz. -
Zulke oppervlakkigen heeft men ook in Leiden, nulliteiten, mediocriteiten in elken kring, maar ‘t meest in die kringen, die op het bezit van beschaving aanspraak kunnen maken.
Onbeschaamd en ondoordacht, omdat kennis en oordeel ontbreken, trachten zij dat gemis door groote woorden aan te vullen en als sterren te schitteren in den kring, waarin zij verkeeren, al is dat ook "au second rang."
Iemand, die de tentoonstelling van wis- en natuurkundige werktuigen in de vorige maand in de Stads-Gehoorzaal gehouden, niet heeft gezien, maar van een korte kritiek in de Nederlandsche Spectator in de dagbladen iets heeft gelezen, roept de Maatschappij ter bevordering van Nijverheid ter verantwoording en, zijdelings of om een aanloop te vinden, ook de redactie van het Leidsch Dagblad, die stoutweg had verklaard, dat ieder ingezeten der stad van eenige beschaving schaamrood moest worden die deze tentoonstelling onbezocht liet.
Of die ongenoemde schrijver schaamrood worden kan, is niet te ontdekken, omdat hij zich schuil houdt en zijn gezigt verbergt; maar dat hij een nulliteit is blijkt duidelijk, daar hij zelfs de catalogus niet schijnt gezien, het voorwoord niet gelezen te hebben en dus ook onbekend is met het ware doel der tentoonstelling en met de aanwijzingen, wat buitenlandsch en wat binnenlandsch fabriekaat is; wat op dit gebied de Nederlandsche Nijverheid is, kan en moet worden.
Al was het nu alleen, om hulde te brengen aan dat doel, of om te erkennen den tijd en de moeite, die de commissie voor de tentoonstelling daaraan had ten koste gelegd, moest elk fatsoenlijk mensch aan die tentoonstelling een bezoek hebben gebragt;
ook, al was het alleen om te bezigtigen, die verzameling, eigen fabrikaat, van onzen stadgenoot den heer D.A. Sala.
Maar die in onzen tijd op beschaving aanspraak maken wil en wat wil medepraten, zonder zich bespottelijk aan te stellen, over de eischen die men doet in de kennis, de beoefening en de toepassing der wis- en natuurkundige wetenschappen, die geen vreemdeling wil zijn op het gebied van machinerie, neemt gaarne elke gelegenheid waar, om voor slechts één kwartje zijn kennis te verrijken, die ook te verkrijgen is bij het bezigtigen van de voorwerpen en de aanwijzing van een catalogus.
Leidsch Dagblad 21-08-1865
|