Inhoud blog
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Kronieken van Leest
    bij Mechelen
    07-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1988 – 2, 3 en 4 april : “Posse Leest”.
    De zon was van de partij, dit paasweekend ’88, dat was vele jaren geleden met “Posse Leest”. Naast het religieuze aspect met de begankenis naar de H. Cornelius op maandag, stonden tal van activiteiten op het programma.

    Blikvangers waren o.a. de 15de Handelsbeurs in de sporthal van Leest en de jaarlijkse tentoonstelling van de werkgroep “Voetspoor” in de gymzaal van de stedelijke basisschool met werk van Tony Baarendse, Karel Soors, Friede Willems en hun gasten Dirk Gooris en Frank-Ivo Van Damme. Het was de elfde tentoonstelling van Voetspoor.

    Het Davidsfonds hield zijn 20ste tentoonstelling in de parochiezaal aan de Kouter. Het thema dit jaar was “Creatief”. Zo werd de kunstkring “De Kweekelinghe” uit O.L.V. Waver aangetrokken om onder dit thema etsen, aquarellen, houtsnijwerk en glastechnieken te laten bewonderen. De Leestse Davidsfondsleden Jan Casteels en Rik Lauwens oogsten veel succes met olieverfschilderijen en houtsnijwerk.

    En ook de kunstkring “Kwak” stelde tentoon. Voor de 5de maal exposeerden Hans De Laet, Paul Van Roy en Georges Herregods op de eerste verdieping van “De Drij Gapers”, rechtover het kerkhof. Ook zij hadden een gast : de Leestenaar Raf Voet stelde tentoon met een reeks kunstfoto’s.

    De Katholieke Bond der Gepensioneerden etaleerde in één van de chirolokalen allerlei fijne handwerkjes. Hun bezoekers konden er ook terecht voor lekkere pannenkoeken.

    De kleinveetentoonstelling van “Het Rijke Nest” ging door aan de Sint-Jozefskapel en het chiropakket omvatte een kaartnamiddag op zondag onder het motto “voor een kip en een ei” en s’ avonds werd er gratis toegang verleend tot de actiefilm “The Outsiders”. Met tweede paasdag gingen om 9 uur de deuren open van de bar “In ’t zesde gebod” en om 20 uur werd Studio Satan op de jeugd losgelaten.

    In de zaal “Piessens” voerde volksdansgroep Korneel op maandagmorgen volkse dansjes uit om dan vanaf 11 uur over te gaan tot de jaarlijkse eetdag.

    In de schaduw van de kerk stond uiteraard ook traditioneel de kermis opgesteld waartussen ook de wijngilde “Balsemien”.

     

    ‘Kreatief’, 20ste Davidsfondstentoonstelling Pasen 1988.

    Te gast : Kunststichting ‘De Kweeekelinghe’, vzw. In de Parochiezaal Leest. Deelnemers : 

    Breckpot Daniel (Mechelen 23/7/59)
    Behaalde het diploma bouwkundig tekenen , deed vier jaar ‘schilderen-tekenen’. Deed een jaar grafiek o.l.v. Jef Van Grieken. Behaalde de prijs ‘AKADEMIA’ in 1982.

    Del Pio Luago Floris (Charleroi 11/4/53)
    Deed een jaar academie, volgt nu de ateliervergaderingen van ‘De Kweekelinghe’, studeert de olieverftechniek o.l.v. Godelieve De Mayer. Studeert pastel bij Roger Meert.

    De Maeyer Godelieve (Mechelen 24/7/35)
    Volgde zes jaar tekenen aan de academie te Mechelen. Deed drie jaar schilderkunst bij De Bièvre, deed drie jaar Monumentale Kunsten afdeling glasramen, volgt nu dagelijks lessen in schilderkunst bij Jef Van Grieken.

    De Smedt Gustaaf (Mechelen 31/10/31)
    Volgde vier jaar tekenacademie te Mechelen, had als leermeesters De Smedt Jan, Opsomer, Wijnandts. Volgde privélessen bij Mahieu Armand, heeft een zeer grote voorliefde voor de natuur.

    De Smet Jean (Antwerpen 18/5/35)
    Is een autodidact doch volgde ook privélessen, trad in 1976 met zijn werken naar buiten. Kreeg eervolle vermeldingen en de prijs van het publiek in aquarel-techniek. Beoefent naast aquarel ook pentekening en olieverf.

    Lauwers Walter (Mechelen 6/3/51)
    Volgt sinds jaren de weekendcursus aan de academie te Mechelen, heeft zich dank zij J.P. Tuerlinckx de technieken met pasta, rijstpapier en bijenwas eigen gemaakt. Had individuele tentoonstellingen en nam deel aan groepstentoonstellingen. Eén van zijn werken werd in 1986 in Luxemburg bekroond als de beste Belgische inzending.

    Leestmans Annemie (Breda 19/6/51)
    Kreeg een opleiding publiciteitstekenen, kwam na een periode van potlood- en pentekeningen in de ban van het pastelkrijt. Volgde drie jaar avondonderwijs bij Jef Van Grieken, ging zich toeleggen op de techniek van de gewassen pastels.

    E.Z. Lidwine (Voordeckers M.) Vorst – Kempen 1916
    Behaalde het diploma van onderwijzeres, gaf op zondagvoormiddag tekenlessen in de kostschool, volgde avond- en weekendlessen aan de academie te Mechelen. Is mee druk doende met restauratie van beelden, vazen, enz.

    Meert Roger (Hasselt 5/12/39)
    Volgde weekendlessen aan de Mechelse academie, experimenteerde eind ’78 met pastel, specialiseerde zich in de techniek van de verfijnde pastelkunst. Stelde individueel tentoon en nam deel aan groepstentoonstellingen.

    Pauwels Marie-Louise (St.katelijne-Waver 23/7/38)
    Volgde 7 jaar weekendlessen in de academie te Mechelen, liep reeds 5 jaar dagschool richting schilderen o.l.v. De Bièvre, zet deze studie nu nog verder. Volgt ook specialisatie tekenen bij Van Hool.

    Pericas Gabriel (Elsene 26/7/33)
    Volgt tekenlessen tijdens het weekend bij B. Van Gestel, volgt ook avondleergangen op de munumentale afdeling (glasramen), voorkeur gaat uit naar ‘Tiffany’ in reliëf. Stelde tentoon in groepsverband.

    Rimbaut Hugo (Antwerpen)
    Is autodidact, schildert vooral met olieverf, leerde de technieken van de oude meesters, maakt gebruik van glacis en tempera in zijn werk.

    Van der Zalm Mies (Mechelen 1937)
    Voelt zich vooral aangetrokken tot het creatief experimenteren met verschillende materialen, volgde een opleiding aan de Mechelse academie in schilderen, keramiek en glaswerk. Heeft zich vervolmaakt in textielcreaties.

    Van Helshoecht Pierre (Duffel 1931)
    Begon als autodidact te beelhouwen, volgde vanaf 1983 de cursus beeldhouwen aan de S.I.T.O. , behaalde na 3 jaar zijn diploma met grote onderscheiding, volgt sinds 4 jaar de lessen tekenen aan de academie te Mechelen.

    Van Roeyen Liliane (Wilrijk 1951)
    Volgde tekenlessen aan de academie te Mechelen, volgde lessen in aquarel bij R. De Bièvre, volgt sedert 3 jaar de leergang ‘glasramen’ bij B. Tiebos, studeert ook de techniek van gewassen pastel.

    Eyckmans Theofiel (11/11/47)
    Begon als autodidact en gebruikte pen, potlood en olieverf, volgt wekelijks de ateliervergaderingen van de kunststichting ‘De Kweekelinghe’, leert verder onder leiding van Godelieve De Maeyer, nam deel aan groepstentoonstellingen. 

    Davidsfondsleden – Leest

    Jan Casteels (Mechelen 7/4/25)
    Deed 4 jaar tekenacademie te Mechelen, liep school bij Prosper De Troyer, studeerde 3 jaar olieverfschi!ldering o.l.v. Staf Maerivoet, leerde 3 jaar aquarel o.l.v. Alejandro Stracke.

    Rik Lauwens (Leest 31/12/34)
    Studeerde in 1952 af, houtsnijkunst aan T.S.M. Mechelen, kreeg een verdere opleiding bij Rik Van Hasbroeck en Rik De Bruyn. Heeft een jarenlange ervaring als beeldhouwer voor Mechelse meubelbedrijven.
    (Uit de programmabrochure)

     

    1988 – 3 april : Volleybal ’t is tof - Belangrijk bericht voor sportieve dames vanaf 14 jaar 

    “Dag, wellicht is de naam ‘Damesvolleybalclub De Lemmekes’ je niet totaal onbekend. Of toch ? Even voorstellen dan. DE LEMMEKES, 12 jaar terug ontstaan in de schoot van K.W.B. Heffen, ontplooiden zich in de loop der jaren tot een groep van meer dan 25 dames.

    Na enkele jaren in K.W.B.-falos alle titels te hebben weggekaapt, stapten onze frisse jonge dames over naar het V.K.S. (Vlaams sportverbond) en ontdubbelden wij onze oorspronkelijke ploeg. Beide teams treden vandaag aan in een competitie aangepast aan hun eigen spelniveau. Indien je zin hebt om te sporten in ploegverband is volleybal een ideale sport. Sociale gezindheid, ploeggeest, vertrouwen en discipline zijn kenmerken die voorkomen in het woordenboek van een velleybalspeler.

    Ben je bijna overtuigd ? Voel je reeds enkele kriebels ? Dan volgt hier het laatste opstootje.

    Vanaf 14 jaar, met of zonder kennis nodigen we je uit op onze proeftrainingen vanaf woensdag 20 april 1988 van 19 tot 20.30 uur onder deskundige leiding (Bloso geschoold) in het sportcentrum van LEEST.

    Geïnteresseerd of nog vragen ? Meteen bellen dan op 015/209099 bij de fam. Keppens.

    En denk erom ‘Volleybal is tof’ maar bij ‘de Lemmekes nog veel toffer’.
    Sportieve groeten,
       DE LEMMEKES.” (Bericht voor de Leestenaars)

    1988 – Woensdag 6 april : Australische Soap-Vedetten in het Sportcentrum
    David, Andy, Beryl en Wayne uit de Australische soap “Sons and Daughters” kwamen samen met televisievedette Walter Capiau en andere Vlaamse artiesten naar het Sportcentrum Leest voor een totaalshow.
    Kaarten aan 400, 300, 250 of 200 frank. (Onderaan de affiche)

     

    1988 – Woensdag 6 april : Davidsfonds Leest naar Azteken
    De Leestse afdeling van het Davidsfonds bracht een begeleid bezoek aan de prachtige tentoonstelling rond de Azteken-cultuur, in het museum voor Kunst en Geschiedenis te Brussel.

     

    1988 – 8 april : 3de Grote Kaartavond van Landelijke Gilde Leest
    In de parochiezaal, Kouter met prijzen voor iedere tafelwinnaar. Prijzenpot van meer dan 40.000 frank. Uitleg : 100 frank. (Folder)

     

    1988 – Vanaf 9 april : Start tiendelige lessenreeks B.G.J.G Leest
    ‘Watergewenning, kleuterzwemmen, stijlverbetering voor zwemmers’, in het gemeentelijk zwembad van Kapelle-op-den-Bos, vanaf 10u30 tot 12 uur. Info bij Myriam De Laet, Molenstraat 7 Leest. (“Parochieblad”, 7/4)

     

    1988 – 9 en 10 april : “Rust Roest” bracht blijspel “De Teveemaniak”

    Dit stuk liet zich bekijken telkens vanaf 20 uur in de zaal van de Gemeentelijke Basisschool, Ten Moortele 2. Voorverkoop : 80 fr., toegangsprijs : 100 fr.

    Een schot in de roos volgens Gazet van Mechelen, deze opvoering van het Leestse amateurgezelschap in de stedelijke basisschool. De vele toneelliefhebbers kregen een vlotte komedie in 3 bedrijven voorgeschoteld.

    Auteur : Achilles Gautier. Regie : Guido Hellemans.

    “...Het verhaal werd door Rust Roest op een treffende, pittige wijze naar voren gebracht en door regisseur Hellemans van de nodige diepgang voorzien. Zonder over te hellen naar een voor de hand liggende karikaturale uitbeelding bleef het geheel netjes gestilleerd en bezat het stuk de nodige vaart en bezieling. Het 1ste bedrijf kwam eerder moeizaam op gang maar nadien liep het stuk als een trein.Marcel Verwerft bracht Verkesterd op een natuurlijke wijze tot leven en Renild Polfliet schikte zich uitstekend in de rol van duivel-doet-al Charlotte. De drie dochters van het gezin Verkesterd, Terry (Hilde De Cock), Sonia (Hilde Van Dam) en Anneke (Ria Verschooten) werden voortreffelijk uitgebeeld. Vooral het rustige, serene akteren van de beloftevolle Ria Verschooten was opmerkelijk. De opdrachten van de regisseur (o.a. zang, mimiek en dans) werden door de actrices en acteurs vlot naar voren gebracht. Nieuweling Rudi De Neve die Frank de vrijer van Sonia gestalte gaf, openbaarde zich als een echte entertainer. Zingen en dansen verging hem even goed als het acteren zelf.

    Raf Scheers, de man die als Beurzemans, teveeverkoper zijn waar aanprees, kwam over als een ruw geslepen diamant. Zijn uitspraak laat evenwel nog te wensen over.

    Decor en belichting waren goed verzorgd, al leek de synchronisatie van het geluid even fout te lopen naar het einde toe.Guido Hellemans die het eenvoudige stuk flink had uitgediept, mag met zijn ganse ploeg weerom terugblikken op een geslaagde voorstelling. Het nadrukkelijke applaus van de bomvolle zaal was de beste waardemeter voor het succes...”
    (GvM, 12/4/88)

     

    Personages

    Lowie Verkesterd :     loketbediende                        Marcel Verwerft
    Charlotte Dondeyne :  zijn echtgenote                      Renild Polfliet
    Terry :                       de oudste dochter                  Hilde De Kock
    Sonja :                      de dochter op vrijersvoeten    Hilde Van Dam
    Anneke :                    het jongste nestkuiken           Ria Verschooten
    Frank :                      de vrijer van Sonja,student    Rudi De Neve
    Beurzemans :             teveeverkoper en –hersteller Raf Scheers 

    Achter de schermen

    Stemmen :                  Kristel, Ann, Jan, Guido
    Teksthulp :                  Kristel Kerremans
    Bandmontage :           Fik Diddens
    Kostuums :                  Miloe Van Stijvoort
    Grime :                       Vera Moernaut
    Decorbuw :                 Raf Scheers, Frans Lamberts, Jan Emmeregs, 
                                     Marc Windelen o.l.v.Fik Diddens en Willy Keysers
    Video-opname :          Ludo Kerremans
    Belichting en techn. :  Fik Diddens
    Regie :                       Guido Hellemans.

     

    Bijgevoegd :
    -De affiche met de Australische vedetten.
    -Boven : Vera Moernaut, Fik Diddens, Hilde De Kock, Christel Claeys, Jan Emmeregs, Marc Windelen.
    Onder : Ria Verschooten, Raf Scheers, Marcel Verwerft, Renild Polfliet, Kristel Kerremans, Hilde Van Dam, Rudi De Neve en Guido Hellemans.                                                              





    07-04-2014 om 16:36 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1988 – Zondag 27 maart : 39ste Palmzondagconcert
    Van de K.F. Sint-Cecilia in zaal Piessens, Dorpsstraat 56 o.l.v. Frans Violet.
    Deuren : 19 uur, aanvang : 19u30.

     

    1988 – 27 maart : Ledenvergadering K.V.L.V.
    Gastspreker Monique Steens met als thema : “Een goede lichaamshouding voorkomt vele kwalen”. Die dag ook trekking van twee Lourdesreizen. (PB, 17/3)
    De winnaressen waren Rosa Vloebergh-Teughels uit de Tisseltbaan en Lena Peeters-De Hondt uit de Blaasveldstraat. (“Parochieblad”, 7/4)

     

    1988 – 28 maart – GvM : Driemaal is scheepsrecht voor SK Leest

    “Met nog drie wedstrijden te gaan is de langverwachte droom voor SK Leest in vervulling gegaan : kampioen spelen in tweede provinciale. Tegenstander Kloosterheide heeft het de nieuwe kampioenen niet gemakkelijk gemaakt en zelfs tijdens de tweede periode het vuur aan de schenen gelegd, maar behoudens een strafschopdoelpunt moest de SK-defentie niet incasseren. Vooral in de tweede periode van de eerste helft had SK de wedstrijd een gunstige wending kunnen geven en dit bekronen met twee prachtige doelpunten. Voor het eerste tekende Jean Lumuanganu. In een mooi nummertje zette hij twee bewakers in de wind en knalde dan in de kruising binnen. Dezelfde speler werd op de valreep van de eerste helft door Hendrik Spiessens tot een één-twee-beweging uitgenodigd, die dan door laatstgenoemde werd afgerond. Tegen het einde van de tweede helft zette weer Hendrik Spiessens een solo op, bereikte nu Rudi Schiettecatte, die gepast voortrok en Spiessens had maar in te duwen, waarna alle onzekerheid verdwenen was en de vreugdekreten konden losbarsten. Rudi Schiettecatte werd bij deze fase gekwetst en diende zich te laten vervangen zodat hij het gejubel met een pijnlijke grimas moest meemaken.

    Verwachte bekroning
    Deze kampioenstitel is voor SK de derde op rij in een periode van vijf jaar dat de roodblauwen in de Belgische Voetbalbond actief zijn. De gedurfde transferpolitiek wierp onmiddellijk zijn vruchten af en in de heenronde speelde het team van trainer Hubert Foqué een reeks van 14 partijen zonder nederlaang en bleef onafgebroken aan de leiding. De tweede ronde verliep wat moeizamer. Verschillende ernstige kwetsuren, vaak met operatie als gevolg, en steeds feller van zich afzettende tegenstanders maakten dat enkele nederlagen dienden geïncasseerd te worden.

    Door de zege tegen Kloosterheide zijn nu alle twijfels weggenomen en kan het bestuur zich volledig op het komende seizoen gaan concentreren. Proficiat spelers, trainer, bestuursleden en sponsor van de nieuwe kampioen.” 

     

    1988 – 30 maart – GvM : SK LEEST blijft titels aaneenrijgen

    “Drie opeenvolgende seizoenen kampioen spelen en daardoor in nauwelijks vijf jaar van vierde provinciale doorstoten naar eerste provinciale. Deze vrijwel unieke prestatie werd waar gemaakt door SK Leest.

    Na een activiteit van 18 seizoenen als Telstar en SK Leest in het Katholiek Sportverbond durfde men bij SK de stap naar de Belgische voetbalbond aan. Vijf jaar geleden had men in dat Katholiek Sportverbond alles meegemaakt en werden de verplaatsingen zo groot dat men andere uitwegen zocht en omdat er in het Mechelse nog enkele ploegen mochten waagde men, ondanks de concurrentie van VV Leest op nauwelijks 500 meter, de sprong. De eerste seizoenen werden als leerschool bestempeld maar voorzitter Jean Van Dam met zijn bestuursploeg hadden zich toch als doel gesteld binnen de vijf jaar de promotie te bewerkstelligen. Het eerste seizoen leverde een 12de plaats op en een jaar later eindigde roodblauw op de 8ste rang. Toen werden de eerste contacten gelegd met de huidige sponsor Boghemans en vanaf dat ogenblik kon men beginnen aan de realisatie van de dromen. Louis De Weerdt werd als speler-trainer aangeworven en dat was meteen een schot in de roos : kampioen en promotie naar derde. Het plotse vertrek van deze trainer naar gebuur Zennester Hombeek en het mogelijk vertrek van topschutter Dirk Van Dam naar een hogere reeks zorgde voor heel wat deining binnen de club. Hubert Foqué werd als nieuwe speler-trainer aangeworven en opnieuw werd de titel binnenghaald. Samen met Kessel stootte roodblauw door naar tweede provinciale.

    Omdat het bestuur het vooral van fysieke inzet moest hebben ging het bestuur op zoek naar meer technische en ervaren spelers. Naast enkele spelers uit de regio maakte SK kennis met een drietal Zaïrese spelers. De problemen hierrond brachten wel wat wrijvingen op bestuursvlak, maar op het terrein klikte alles wonderwel.

    Hoera, weer kampioen !
    Dat talent, gekoppeld aan ervaring en inzet maakte dat SK van de eerste tot de laatste competitiedag de leiding stevig in handen hield en reeds drie weken voor het competitie-einde zekerheid bezat om volgend seizoen in de hoogste provinciale reeks uit te komen. In alle opzichten was SK de toonaangever in de reeks : de sterkste aanvalslijn en de minst gepasseerde verdediging. Momenteel werd reeds 62 keer raak getroffen (en hierdoor is SK ook bij de toonaangevers in de provincie). Dirk Van Dam voert met 16 treffers de lijst aan, gevolgd door stopper en strafschopspecialist Hendrik Spiessens met tien. SK kon in vier wedstrijden niet scoren, terwijl de defensie in 8 partijen niet gepasseerd werd. In totaal moesten 25 doelpunten toegestaan worden, waarvan drie in de thuiswedstrijd tegen VV Duffel. Pas op de 15de speeldag leed SK een eerste nederlaag en zag hiermee een reeksvan 33 wedstrijden zonder nederlaag afgebroken. Voor de laatste thuiswedstrijd tegen Itegem werden de kampioenen op een passende wijze gehuldigd.”

     

    Foto’s : (Gvm)

    -Dankzij een wekenlang opgebouwde voorsprong was SK Leest drie weken voor het einde van de competitie, mathematisch zeker van de titel.
    -Trainer-speler Hubert Foqué
    -Voorzitter Jean Van Dam, een gelukkig man.
    -De Zaïrezen hebben SK Leest vooral met hun technische bagage verrijkt. Hier voert Lofombo zijn nummertje op.

     









    07-04-2014 om 16:05 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1988 – Zondag 6 maart : 5de Mechelse Huwelijksshow in Sportcentrum Leest
    Vrijetijds, bruids-, suite en feestkledij, trend 88 met presentatie door Goedele Liekens (Miss België 1986). (Folder)

     

    1988 – Zondag 6 maart : Pensenkermis met volksdans
    Van de chiro-aspiranten van 15 tot 19 uur in de parochiezaal. (PB, 3/3)

     

    1988 – Zondag 6 maart : Davidsfonds wandeling in de Hoge Venen.
    (PB, 3/3)

     

    1988 – Maandag 7 maart : Jaarlijkse St.-Jozefbedevaart
    Deze bedevaart naar Leuven ging per autocar. Vertrek om 08.50 uur aan de kerk te Leest. Prijs : 200 frank. (PB, 4/2)

     

    1988 – Zaterdag 12 maart : K.F. St.Cecilia gaf concertoptreden te Hombeek-Heike.
    Onder de auspiciën van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap gaf de fanfare uit Leest een concertoptreden in de zaal van ‘De Vrolijke Vrienden’ te Hombeek.
    (Omzendbrief van 8/2)

     

    1988 – 13 maart : Boomplantactie in Hombeek en Leest. 

    “Geachte Mevrouw, geachte Heer, 

    Tijdens het najaar 1987 startte de actie ‘1 boom per Mechelaar’ met de bedoeling 76.000 jonge bomen aan te planten, verspreid over het ganse stadsgebied. Deze actie sluit nauw aan bij het initiatief ‘PLANT EEN BOS’ van de BRT, KONING BOUDEWIJNSTICHTING en RUG.

    Dit voorjaar komen LEEST en HOMBEEK aan de beurt. Op vrijdag 11 maart e.k. planten de schoolkinderen volop. Tijdens het weekend kan iedereen aan de slag :

    Voor Hombeek : zaterdag 12/3 en zondag 13/3 vanaf 14 uur.

    Voor Leest : zondag 13/3 vanaf 10 uur tot 17 uur.

    Voor deze actiedagen hopen wij op heel wat belangstelling vanwege verenigingen allerlei, gezinnen en buurtcomités. Uit voorgaande acties leerden wij dat zulke plantdagen uitgroeien tot gezellige en fijne dagen, een ontmoetingsmoment voor iedereen van goede wil. Uiteraard hopen wij ook U daar te ontmoeten.

    Informatie : Stedelijke Jeugddienst Mechelen.

    Initiatief van het STADSBESTUUR, O.C.M.W. en M.G.W.” (Omzendbrief van de stad Mechelen) 

    Het plantmateriaal bestond enkel uit inheemse loofsoorten : eik, beuk, es, els, linde, lijsterbes, iep en hazelaar. (KH)

    Te Leest stelde de Stad Mechelen 3500 jonge inlandse loofbomen ter beschikking van alle verenigingen, gezinnen, wandelaars. Afspraak op zondag 13 maart in de Kerkenblokweg.

    De K.W.B. van Leest had zijn leden een uitnodiging gestuurd :

    “…Je weet het zeker al. Mechelen wil aan de Kerkenblokweg een ‘bosje’ planten en vraagt daarvoor de medewerking van de Leestse bevolking. Natuurlijk doet de KWB ook mee !

    Op zondag 13 maart om 14 uur komen we met een spade bij onze voorzitter Leo, Kerkenblokweg 10, samen om dan ons deel, ongeveer 200 bomen in de grond te steken.
    Je helpt toch ook ?”

     

    1988 – 14 maart : Gepensioneerden bezochten het Pastoraal Centrum Mechelen
    “Het leven van O.L.-Vrouw, vertelt over borduurwerk uit de Mechelse kerken door Aloïs Jans, in het Pastoraal Centrum, de Merodestraat 18 te Mechelen.”
    (PB)

     

    1988 – Zaterdag 19 maart : Bal L.R.V. in de parochiezaal. (Folder)

     

    1988 - 19 maart : Statutaire vergadering Gewestelijke groepering K.N.S.B. ‘Dijle,Rupel,Nete’.
    Deze jaarlijkse vergadering van de oudstrijders ging door in zaal ‘Centrum’ te Lint.
    Ook de N.S.B.-afdeling van Leest was vertegenwoordigd.
    Op het programa : bloemenhulde en feestmaal.
    (Brief aan N.S.B. Leest)

     

    1988 – Zaterdag 19 maart : A.C.V. Hombeek-Leest Kaartavond

    In het parochiaal centrum te Hombeek. Inleg : 80 fr. Met waardevolle prijzen.
    (PB, 17/3)

     

    1988 – 20 maart : Paasfeest K.V.G.-Zennevallei
    Om 14u30 in de Parochiezaal van Heffen. (Folder)

     

    1988 – 24 maart : Verslag Gewestelijke Knapen : RC Mechelen-VV Leest 3-4 (foto onderaan)

    “Aan de uitslag te zien een spannende wedstrijd gekruid met zeven goals. De thuisploeg had alle moeite om een elftal bij elkaar te krijgen. Eerst daagden slechts acht spelers op. Wanneer de scheidsrechter het startsein gaf waren ze al met tien. Daar bleef het echter bij. Toch hielden de Mechelaars tot bij de rust stand. Zes van de zeven doelpunten vielen voor de pauze. Diddens bracht de bezoekers op voorsprong maar Tienpont makte gelijk. Molkens zette voor Leest een penalty om na handspel van een Racingverdediger. De Vos bracht de stand terug in evenwicht. Diddens zorgde even nadien voor een nieuwe bezoekende voorsprong. Met een tweede goal van De Vos werd het 3-3.

    Na de koffie zakte Racing helemaal weg. Toch kon Leest maar één keer scoren via Diddens. Dat kwam omdat doelman Cornelis goed stond te keepen. Hij belette de dubbele cijfers. Glen

    De Vos speelde bij Mechelen een uitstekende wedstrijd.

    VV Leest : Daelemans, Van Laethem, Maes, Peeters, Molkens, Geets, Diddens, Teugels, Renier, Meeuws, Verheyden.” (GvM, 24/3) 

     

    1988 – 26 maart : Prijsuitreiking Kaarttoernooi KWB
    Er werd die avond ook nog gespeeld voor 2 kippen per tafel. (Folder)

     

    1988 – Zaterdag 26 maart : Tweede omhaling voor Broederlijk Delen
    Tijdens de eucharistieviering. Een eerste omhaling in de kerk had 12.000 fr. opgebracht. Het project dat gesteund werd was de opvang en opvoeding van de jeugd in Dacca (Bangladesh).
    (PB, 24/3)

     

    1988 – Zondag 27 maart :

     

               SK Leest voor derde maal op rij kampioen na zege tegen Kloosterheide

    Met nog drie wedstrijden te gaan ging de langverwachte droom voor SK in vervulling : kampioen spelen in tweede provinciale. SK versloeg Kloosterheide op eigen veld met 3-1 na doelpunten van Jean Lumuanganu en Hendrik Spiessens (2).

    Deze kampioenstitel was voor SK Leest de derde op rij in een periode van vijf jaar die deze ploeg in de Belgische Voetbalbond actief was. De gedurfde transferpolitiek wierp zijn vruchten af. Omdat de ploeg het vooral van fysieke inzet moest hebben was het bestuur op zoek gegaan naar meer technische en ervaren spelers.Naast enkele spelers uit de regio maakte SK kennis met een drietal Zaïrese spelers. De problemen hierrond brachten wel wat wrijvingen op bestuursvlak, maar op het terrein klikte alles wonderwel. Dat talent, gekoppeld aan ervaring en inzet maakte dat SK van de eerste tot de laatste competitiedag de leiding stevig in handen hield. In alle opzichten was SK de toonaangever in de reeks : de sterkste aanvalslijn en de minst gepasseerde verdediging. Zoals de vorige jaren was Dirk Van Dam topscorer.

     

    Bijgevoegd :
    -Deze knapen van VV Leest die wonnen tegen RC Mechelen.
    -S.K. Leest nodigde iedereen via deze folder uit om de nieuwe kampioenstitel mee te vieren.

     





    07-04-2014 om 15:29 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1988 – Donderdag 3 maart : V.V.Leest scheep met nieuwe sponsor (foto onderaan)

    In het cafetaria van de Leestse sporthal stelde Gust Emmeregs de nieuwe sponsors van V.V. Leest voor de komende seizoenen voor. Vanaf 1 mei 1988 zullen de spelers van het eerste elftal de vermelding “Brems Eternit Zemst” op hun shirts dragen.Op de persconferentie werd de voorzitter van VV geflankeerd door de gebroeders Willy en Freddy Brems en de heren Allegaert en Van Schel van de firma Eternit. Gust Emmeregs noemde de overeenkomst de belangrijkste sponsorovereenkomst die ooit door VV werd afgesloten.

    Naast beide hoofdsponsors heeft VV nog akkoorden met een achttal andere firma’s zodat V.V. Leest gespreid over drie jaar over ruim drie en een half miljoen frank zou moeten kunnen beschikken. Wat de bestemming van deze gelden betreft, volgens Gust Emmeregs was er een firma uit Tielen aangezocht om het hoofdterrein grondig onder handen te nemen, ook diende de renteloze lening, aangegaan voor de bouw van de tribune, nog te worden afbetaald en was er een gezonde ambitie aanwezig om een ploeg in lijn te brengen die zich niet alleen behoorlijk kan verdedigen in de nationale competitie maar liefst nog iets meer kan bereiken. Ook de jeugdwerking met momenteel zo’n 170 aangeslotenen slorpt een deel van de sponsering op, aldus de voorzitter, die er verder ook op wees dat deze sponsors geen enkele medezeggenschap opeisen in het bestuur van de club. Het geheel werd afgerond met een receptie en een toost op de verdere bloei van de geelblauwe formatie. (GvM)

     

    1988 – 3 maart : Met het Davidsfonds naar het M.M.T.
    De opvoering van het Mechels Miniatuur Theater ging door in de Donboscozaal te Willebroek om 20 uur. (PB, 3/3)

     

    1988 – Zaterdag 5 maart : “De Boerenkrijg” in de gymzaal (foto onderaan)

    De leerlingen van de vijfde en zesde klas van de Stedelijke Basisschool, Ten Moortele 2, voerden hun jaarlijks origineel toneelstukje op.

    Dit jaar werd geopteerd voor “De Boerenkrijg”, een stuk dat gebaseerd was op het boekje van de Leestse ereburger Hendrik Diddens “Deserteur onder Napoleon” en op datgene wat in de geschiedenisboekjes staat vermeld.

    “Meester” en schoolhoofd Gobien maakte er een blijspel in 5 bedrijven van. De leerlingen zorgden zelf voor het decor en voor aangepaste kledij.

    Naast het wapengekletter was er ook plaats voor zang en dans. Een 20-tal acteurs en actrices gaven twee uur lang het beste van zichzelf. Onder hen viel Hans De Bondt op, hij vertolkte met luide en klare stem de rol van Petrus de knecht. Serge Spoelders bracht met zijn struise lichaamsbouw en krachtdadig armgezwaai boer Jan Diddens tot leven en een vlotte Tom De Rooster belichaamde Napoleon Bonaparte van korporaal tot generaal.

    Fik Diddens, ervaren man van “Rust Roest” verzorgde de belichting en Monique De Winter stond in voor de teksthulp.

    De opbrengst ging naar de zeeklassen.
    (Samenvatting artikels GVM van 5/3 en 8/3/88)

     

    1988 – 5 maart – Gazet van Mechelen :

     

                                              Drukke activiteiten in Leestse sporthal

     

    “Bij gelegenheid van de persvoorstelling van de nieuwe sponsors voor de komende seizoenen van VV Leest hield voorzitter August Emmeregs er aan te wijzen op de reeks activiteiten die in de komende weken in het Leestse sportcentrum op het getouw gezet worden.

    Zondag 6 maart komt de vijfde Mechelse huwelijksshow, georganiseerd door een vijftiental Mechelse handelaars, voor het eerst naar het Leestse sportcentrum. Deze show van

    vrijetijds-, bruids-, suite- en feestkledij trend 88 wordt gepresenteerd door Goedele Liekens en vangt aan te 13 uur.
    Zaterdag 26 maart te 20 uur komt de Nederlandse presentator Fred Oster met zijn sterrenshow naar het sportcentrum. Twaalf koppels, gesteund door hun supporters, zullen proberen de mooie prijzen in de wacht te slepen.

    Traditioneel met de paasdagen richt men de handelsbeurs in. Dit geschiedt dit jaar reeds voor de vijftiende keer. Een twintigtal standhouders maakt dan van de sporthal een grote handelsruimte. Ook het gelegenheidsrestaurant en het optreden van verscheidene vedetten, waaronder Will Tura op tweede paasdag, blijven op het programma.

    Op woensdag 6 april te 20 uur brengt het sportcentrum een vier uur durend totaalspektakel rondom Sons and Daughters, met de anwezigheid van David, Andy, Beryl en Wayne. Samen met Walter Capiau, Nicole en Hugo en andere Vlaamse artiesten brengen zij voor Mechelen en omsteken de enige echte totaalshow.

    Tijdens de weekends van 23 april en 30 april is het sportcentrum ingenomen door de zaalvoetbaltornooien van Primus of het handbaltornooi van Mechels Handbal.

    Van woensdag 11 mei tot zondag 15 mei zal het rond het sportcentrum weer gonzen van de achttiende Leestse Volksfeesten. Ook hiervoor ligt het programa reeds vast. Een overzicht van de voornaamste activiteiten : op woensdag een kaartavond met een prijzenpot van 75.000 fr. Op Hemelvaartsdag treden ’s avonds Danny De Munck en Margriet Hermans voor het voetlicht. Op vrijdag is Walter Capiau met zijn Hoger-Lagershow te gast. Hiervoor worden een 12-tal koppels uit Leest en omgeving gezocht om de prijzenpot van 75.000 fr. te verdelen. Zaterdag komt de jeugd met Radio Veronica Drive In Show en op zondag is Gerard Joning van de partij.”    

     

    1988 – Zaterdag 5 maart : Tuimeling

    “Tuimeling dwong zich vorig jaar tot herhaling, daar het nu een lustrumhappening wordt, zijn we er enkele maanden later : zaterdag 5 maart ’88 in de sporthal van Humbeek.

    Op deze geanimeerde zangavond zullen we dit keer met meer dan 1.000 mensen zijn. Een bewijs dat “willen” gelijk is aan “kunnen”; en dat “je bent gek” vaak een compliment is. Uw blijvende interesse als chiro-ouder, oudleid(st)er…zal deze ambitie ondersteunen.”
    (PB, 3/12/87)

     

    Foto’s : (GvM)
    -Voorzitter Emmeregs, geflankeerd door de broers Willy en Freddy Brems, op de persconferentie.
    -De vijfde- en zesdeklassers van de stedelijke basisschool zorgden voor twee uur ontspanning.





    06-04-2014 om 10:20 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1988 – 2 maart – Gazet van Mechelen : Rubriek “Vlamingen wereldwijd”:

     

               Madre Juanita de Engel van Chiguayante

     

    “Madre Juanita, mag ik hier vannacht blijven slapen ?”

    Hij stond bedremmeld met z’n pet in z’n handen te draaien. Zijn met bloed doorlopen ogen in z’n bezopen gezicht keken haar smekend aan.

    “Zo Pedro, weer eens opgedoken ! Waar heb je al die tijd uitgehangen ?”

    Ze zei het op een bestraffende toon.

    “Maar goed, kom maar binnen”, voegde ze er onmiddellijk aan toe zonder op antwoord te wachten.

    “Avondeten om 7 uur en morgenvroeg ontbijt om halfacht. En vanavond om 10 uur het bed in hé ! De deur gaat onherroepelijk op slot en wie er niet is, komt er niet meer in, begrepen, Pedro ?”

    “Si, madre, si...”, hapte Pedro gretig toe en hij schoof schichtig naar binnen. Hij mompelde nog iets van “muchisimas gracias, Madre Juanita”, terwijl hij z’n pet terug op zijn vettige, verwarde haardos drukte.

    Even later zag ik hem lachend en druk pratend mee aan tafel zitten tussen soortgenoten – landlopers.
    Zuster Juanita zuchtte : “Ze behoren tot m’n vaste klandizie. Er is aan hen geen zalf te strijken. Ze komen en verdwijnen weer om na een poos, soms na lange tijd, plots weer op te duiken”.
     

    Waardering

    Madre Juanita, alias de Vlaamse Urselinnen – missiezuster Jeanne De Boeck (60), afkomstig uit een landbouwersgezin van Leest bij Mechelen, is in heel Concepcion gekend als “de Engel van Chiguayante”.

    Hoezeer zij om haar werk hier gewaardeerd wordt, blijkt voldoende uit het feit, dat de stadsoverheid van Concepcion haar vier jaar geleden het ereburgerschap toekende.
    Dat waren we te weten gekomen van Frans Vandeputte, de Vlaamse directeur van de Bekaert – fabriek die hier met z’n vrouw en gezin al ruim 34 jaar woont.

    Zuster Juanita leeft en werkt nu al 19 jaar tussen de daklozen, de stumperds, de zwervers, de verschoppelingen en de zieken van de sloppenwijk Chiguayante van Concepcion, waar duizenden gezinnen leven aan de rand van de marginaliteit.

    Ze weet kennelijk van kordate aanpak temidden haar “klanten”, deze zuster met een hart van koekenbrood, die we daags nadien een rondedansje zagen maken met haar andere beschermelingen, de weesjes en de verlaten kinderen van Concepcion.
    Want ook dat is haar werkterrein.

    Madre Juanita gaat ons voor door een wirwar van aangebouwde vertrekken en hoekjes en via een kramikkelijke trap geraken we op de kamerverdieping : een smalle met goedkoop materiaal aangebouwde ruimte, haar privé-flatje, met wat armoedige meubeltjes, een kruisbeeld, een Mariabeeld en foto’s uit het verre Vlaanderen.

    Terwijl ze voor ons koffie zet, vertelt ze uit haar leven. 

    Kongo

    Na haar studies bij de zusters urselinnen in O.L. Vrouw Waver, trad ze in 1947 daar in het klooster. Intussen werd ze regentes Wiskunde en Wetenschappen. Een tijdlang stond zij in het onderwijs maar ze voelde zich geroepen tot het missiewerk. Na het diploma behaald te hebben aan het Tropisch Instituut te Antwerpen, vertrok zij in 1953 naar het toenmalige Belgisch Kongo. Zij werkte er tussen de melaatsen in het ziekenhuis van Titule nabij Stanleystad, waar zij kort nadien directrice werd. Ook na de onafhankelijkheid in 1960 bleef zij op haar post. Twee jaar later echter was de toestand onhoudbaar geworden en zij keerde naar België terug.

    Zij kwam opnieuw in het onderwijs terecht in Mechelen, maar hoopte vurig spoedig naar Zaïre terug te keren. Er gingen echter twee jaar voorbij en de toestand ginds verbeterde geenszins, integendeel, het ging van kwaad naar erger. Zuster Jeanne De Boeck bleef echter niet bij de pakken zitten. Zij ging opnieuw aan ’t studeren en behaalde voor de Centrale Jury het diploma A1 van Verpleegkunde. Intussen kwam zij in contact met medezusters die werkzaam waren in Zuid-Amerika, meer bepaald in Chili. Het sprak haar meer en meer aan. Zij ging Spaans studeren aan het Latijns-Amerikaans college te Leuven. Daar hoorde zij over het werk van de Vlaamse Jezuiet José Van der Rest uit Kapelle-op-den-Bos, die in Concepcion de Hogar de Christo, een werk voor daklozen had opgericht in navolging van pater Alberto Hurtado, (1902-1952) een Chileense Don Bosco, die in 1944 als eerste Hogar de Christo had gesticht in de Chileense hoofdstad Santiago. 

    Verschoppelingen

    In 1969 was het dan zover : zij vertrok naar Chili.
    Deze maand is het precies 19 jaar geleden dat zij eerste voet op Chileense bodem zette in Concepcion, met ruim 250.000 inwoners de derde grootste stad van Chili.

    Concepcion, industriestad en universiteitsstad, zowat 600 km zuidelijk van de hoofdstad, heeft een klimaat dat veel zachter is dan dat van het broeierige Santiago.

    Een klimaat dat door de Vlamingen, die daar al jaren wonen, zelfs vergeleken wordt met ons eigen Belgisch klimaat : ook veel regen maar veel warmer in de zomer en met uiterst zachte lentachtige winters.

    (...)

    Toen zuster Jeanne in 1969 in Conception aankwam, was daar net de Hogar de Christo van start gegaan in de krottenwijk van Chiguayante om zich te ontfermen over de daklozen, de zwervers, de landlopers, kortom over de armsten onder deze armen, de echte verschoppelingen.

    Helemaal in de geest van de stichter ging het werk – dat was dan vooral Madre Juanita, zoals ze intussen hier genoemd werd – zich mettertijd ook inzetten voor de zieken, de bejaarden, de wezen en de verlaten kinderen.

    Een enorme taak maar voor Madre Juanita met haar taaie Vlaamse koppigheid, haar onuitputtelijke werkkracht, haar groot geloof en vooral ook met haar grenzeloos moederhart, waarop nooit iemand tevergeefs beroep doet, een enorme uitdaging. 

    Bekroning

    Twee jaar geleden dan werden jarenlange strijd en inzet bekroond met de bouw van een eerste gedeelte van een polykliniek, die op 17 augustus 1986 plechtig werd ingewijd.
    In het vooruitzicht van het bezoek van Paus Johannes Paulus II in 1987 aan Chili, kreeg ze de naam mee van Policlinica Juan Pablo.

    Jaarlijks worden hier nu enkele duizenden zieken verzorgd.

    Omdat Concepcion een universiteitsstad is, kan Marde Juanita rekenen op de medewerking van geneesheren, specialisten en studenten – stagiairs.

    We vroegen haar of ze ook ooit al hulp had gekregen van Broederlijk Delen.

    “Inderdaad,” zei ze, “vorig jaar heb ik voor de allereerste keer in al die jaren een som gekregen van 60.000 frank voor de bouw van enkele serres en konijnenkoten.
    Eerdere verzoeken om hulp voor m’n zieken werden nooit ingewilligd.”

    Gelukkig kon Madre Juanita al die tijd echter rekenen op de materiële en financiële steun van heel wat Vlaamse en Chileense weldoeners en vooral ook van het thuisfront in Vlaanderen.

    En in “el campo”, temidden de mooie natuur een eind buiten Concepcion is er het tehuis voor wezen en verlaten kinderen. Met Madre Juanita aan het stuur van haar gammele VW-camionette, volgeladen met allerhande eetwaren en poets- en onderhoudsgerief, reed ik er de volgende dag mee naartoe.

    Als een uitgelaten troep stoven tientallen kinderen joelend op ons af.

    De komst van Madre Juanita leek voor hen wel een feest.

    Ze werd omstuwd door de lachende en roepende kinderen, die zich verdrongen om haar te mogen omhelsen en begroeten.

    Het was al “Madre Juanita!” wat je hoorde.

    Toen ik later met oud-directeur van de Bekaert fabriek en Belgisch consul in Concepcion, Frans Vandeputte en diens vrouw Laura sprak over deze merkwaardige Madre Juanita zeiden zij : “Wat deze zuster hier in al die jaren heeft verwezenlijkt, grenst aan het ongelooflijke. En wat ze al heeft gedaan voor ontelbare armen, sukkelaars, zieken en kinderen, dat weet God alleen.” 

    Drie zusters gezusters Nys

    “In Conception zijn benevens Madre Juanita nog Vlaamse missionarissen werkzaam. Samen zijn ze hier met vier paters – Norbertijnen van de Abdij van Tongerlo (Oktaaf Verhaegen uit Antwerpen, Staf Sterckens uit Rijkevorsel, Louis Vermeulen uit Tongerlo en Fernand Gevaert uit Antwerpen), één broeder (Arthur Vermandel uit Schoten) en vier zusters – Ursulinen, Madre Juanita De Boeck en de drie gezusters Maria, Martha en Bernardine Nys uit Sint-Katelijne-Waver. Merkwaardig feit : de drie gezusters Nys zijn achternichten van pater Damiaan De Veuster. Hun grootmoeder, Pauline De Veuster, was de zuster van de vader van pater Damiaan uit Tremelo. Ook zij zijn destijds werkzaam geweest in onze voormalige kolonie Kongo. Ze zijn nu al ongeveer 20 jaar in Chili.

    Zuster Martha en zuster Bernardine houden zich in de parochie San Pablo van Chiguayante bezig met pastoraal werk, vooral catechese, voorbereidingswerk voor het vormsel en het huwelijk, terwijl zuster Maria zich onverpoosd inzet voor de sociale en culturele vorming van de jongeren. Zij heeft hier scholen opgericht om de jeugd te onderwijzen in allerlei beroepsvakken zoals snit, borduren, koken, dactylo, secretariaat, haarkapster en muziekonderricht.

    Vertrokken van nul in deze armenwijk van pobladores hebben de zusters Nys hier geleidelijk aan een zekere welstand weten te creëren dank zij het onderwijs en de opvoeding, die zij intussen aan vele generaties hebben gegeven in het Centro de Capacidades.

    Zijzelf wonen met hun drietjes in een eenvoudige woning midden de gemeenschap van de San Pablo-parochie. Toen ik hen daar ging opzoeken was het bezoek van Paus Johannes Paulus II aan Conception net achter de rug. Zij hebben de paus zoals zoveel mensen uit de Chiguayante-wijk van heel dichtbij gezien en toegejuicht. Ze waren er over in de wolken.

    De gezusters Nys vertelden hoe de hele gemeenschap maandenlang dit bezoek had voorbereid en er naartoe had geleefd door gesprekken, gezangen, vieringen, verdieping van het geloof en door het ontvangen van de sacramenten.

    ‘Hier zijn in deze genadevolle periode werkelijk geestelijke wonderen gebeurd’, zo getuigen ze. ‘Sommigen zijn voor ’t eerst sinds tientallen jaren opnieuw te biechten gegaan. Anderen hebben zich verzoend met hun man, hun vrouw, hun kinderen, met hun vader of moeder. Maar ook de vele jongeren hier zijn vol geestdrift en vervuld van nieuwe bezieling. Dit pausbezoek heeft hen opnieuw gemotiveerd om te geloven in het leven en heeft hun geloof verdiept en gesterkt. Dit geloof en dit heilig vuur brandend houden ook nadat de emotie en de directe invloed van het pausbezoek zal weggeëbd zijn, dat is nu een van onze belangrijkste opdrachten’.      

     

    Foto ‘s :(GvM)
    -Jeanne De Boeck.
    -Jeanne De Boeck, madre Juanita, omringd door enkele van haar vele jonge beschermelingen.
    -Van links naar rechts : zuster Maria, zuster Martha en zuster Bernardine Nys, allen achternichten van pater Damiaan.

     

     







    05-04-2014 om 17:45 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1988 – Vrijdag 26 februari : “Vier Prachtige Kaartavonden”

    Inrichters : Jeugdcomitee SK Leest.
    Op vrijdagen 26/2 en 4, 11 en 18 maart telkens in de zaal “Ons Parochiehuis” Kouter Leest.
    Prijzenpot : 320.000 frank waaronder per avond 2 fietsen, radiocassette (stereo), mini-was, stofzuiger, gesculpteerd meubel, stroomstrijkijzer, mixer…
    Inleg per avond : 200 fr. Inleg voor de 4 avonden : 650 fr. (Folder)

     

    1988 – Maart : Folder van de parochie Leest 

    Diensten van de Goede Week 

    31 maart : Witte Donderdag “Dan behoort ook gij elkaar de voeten te wassen”. Jo.13,14.
    9 u. Paascommunie aan huis bij zieke en oude mensen, die zelf niet meer, of moeilijk naar de kerk kunnen komen. Wij brengen vooraf eerst een bezoek. Verwittig ons waar wij niet maandelijks met de H. Communie aan huis komen.
    20 u. Biechtviering en Witte Donderdag Eucharistieviering. 

    1 april : Goede Vrijdag.
    Om 15 u. Plechtige Kruisweg in de kerk.
    Om 20 u. Avond-dienst met Kruishulde en communie. 

    2 april : Paaswake.
    Vanaf 19 u. Biechtgelegenheid.
    Om 20 u. Plechtige Paaswake, opgeluisterd door het gemengd zangkoor.  

    3 april : Pasen.
    Om 8 u. H. Mis
    Om 10 u. Plechtige Hoogmis.
    Looft en dankt God; de Heer is verrezen en leeft. Uw parochiepriesters wensen aan alle parochianen van harte een grote Paasvreugde, vooral aan de eenzamen en zieken thuis. Laten wij met velen, als dankbare mensen, het Paasfeest vieren in onze parochiekerk. Maak van deze Pasen een nieuw begin voor de wekelijkse mis. VERRIJZEN is VOOR ONS : OPSTAAN uit onverschilligheid en gemakzucht. 

    4 april : Paasmaandag : Begankenis H. Cornelius.
    H. Mis om 8, 9, 10 en 11 u.
    Om 15 u. Plechtig Lof en Kinderzegen. 

    7 april : Donderdag – Paasviering gepensioneerden.
    Om 14 uur in de kerk, daarna koffietafel in de parochiezaal. 

    Wetenswaardigheden van de Parochie

    Parochie H.Niklaas-Leest :
    -parochianen : ongeveer 2.200
    -huizen : ongeveer 750.
    Parochiepriesters : P.Damiaan Van Aken en Frans Lornoy.
    Eucharistieviering : in de week om 19 u., op zaterdag om 18 u., op zondag om 8 en 10 u.
    Geboorten en doopsels : ook wij willen delen in de vreugde. Een tijdige melding en afspraak voor het Doopsel houdt meteen ook in : een aangename kennismaking.
    Voor toekomstige trouwers : bijtijds voor de ondertrouw : 3 a 4 maanden voor datum, en zo mogelijk voor uw komst afspreken voor dag en uur (wenselijk uur : 19u30).
    Vormsel en Plechtige Communie op 17 april (ook voor de toekomst : tweede zondag na Pasen).
    Eerste Communie op 24 april (voor de toekomst :steeds de derde zondag na Pasen).
    Omtrent gehospitaliseerden : wensen en trachten wij onze parochianen te bezoeken. Verwittig ons zo mogelijk, althans toch van ernstige gevallen.
    Voor oude en zieke mensen : degenen die het wensen : maandelijkse communie aan huis, verwittig ons zo nodig.” 

     

    1988 – 1 maart : Brief van Mechelse mandatarissen gericht aan veldwachter Van Hoof 

    “Geachte Heer Van Hoof, 

    Op 22 februari jl. werd U door het stadsbestuur van Mechelen gehuldigd voor het feit dat U in de loop van het jaar 1987 als stadsambtenaar werd op rust gesteld. Wij stellen er prijs op, U nogmaals onze oprechte dank over te maken voor uw jarenlange inzet ten voordele van onze Mechelse bevolking. Wij hopen dat U nog vele jaren zal mogen genieten van deze welverdiende ambtsrust.

    Bedankt voor al die jaren !

    Vriendelijke groeten,

    De Socialistische mandatarissen G. Joris burgemeester, H. Vanderaerschot schepen, F. Nason schepen, C. Demeester schepen, J. Kluppels schepen. “

     

    Bijgevoegd :
    -Het voorblad van de parochiefolder. 
    -De Garde tijdens één van zijn taken. (Foto : César Apers)





    05-04-2014 om 17:23 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1988 – 20 en 21 februari : Eetdagen K.F. St.-Cecilia.
    Deze ‘dagen zonder afwas’ gingen door in zaal Piessens.

    Op het menu :
    -Rode Porto (60 fr.)
    -Voorgerecht : kaaskroketten (80) of garnalencocktail (120) of tomatensoep (50).
    -Steak au poivre, steak nature, steak provincial (325), ½ gebraden kip of ½ provincaalse kip (200) alles met frieten.
    -Nagerecht : ijscoupe met slagroom (80) of fruittaart (50). 

    Voorinschrijven bij één van volgende bestuursleden :
    -De Borger Bert, Juniorslaan 31.
    -De Wit Yves, Arendstraat 70-72 Antwerpen.
    -Huybrechts Pol, Dorpstraat 60.
    -Lauwens Antoon, Dorpstraat 38.
    -Lauwens Bart, Dorpstraat 38.
    -Lauwens Franky, Kloosterhoeveweg 11.
    -Lauwers August, Juniorslaan 57.
    -Lauwers Jef, Kouter 68.
    -Moons Jan, Juniorslaan 105.
    -Piessens Frans, Dorpstraat 56.
    -Vandeputte Johan, Vinkstraat 58.
    -Van Loo Marcel, Dorpstraat 7.
    -Van Medegael Diane, Vinkstraat 21.
    -Van Praet Angele, Battelsestwg 62 Mechelen.
    -Verschueren Emiel, Winkelstraat 7.
    -Verschueren Kamiel, Dorpstraat 24.
    -Verschueren Vic, Elleboogstraat 24.
    (Folder) 

    Een verslag daarvan verscheen in ‘Toeters en Trompetten’ jaargang 8, nr.1 : 

    ’t Is feest

    “Tussen twee herfstbuien in vertrokken onze muzikanten met feestelijke stapmuziek naar de Sint-Niklaaskerk. Blijkbaar bleek de kadans niet te kloppen want de stoet eindigde verward voor de robuste houten spijkerpoort. Dit schoonheidsfoutje, dat door betere afspraken niet was voorgevallen, zette echter geen domper op de verdere feestvreugde.

    Het 90-jarig bestaan van onze fanfare werd tijdens deze eucharistieviering plechtig ingespeeld met mooie gezangen en hemelse muziek.

    Zuster Annontiata bedankte ons achteraf telefonisch voor de geldelijke steun voor haar missiepost en meldde ons dat haar arm gebroken was door een lelijke val van de gladde kerktrap. Wij wensen haar hierbij een vlug herstel en een goeie gezondheid toe.

    Na de mis trok men naar taverne ‘Ten Moortele’ om ons lid-herbergier ‘de snor’ even wezenlijk goeiendag te zeggen(Advertentie onderaan). De eerste Miss en Mister Cecilia werden daar uit de trommel getrokken. In de volgende afspanningen zouden de volgende koppels bekend raken. Voor sommigen begon het stilletjes aan te spannen.
    Rond 17.30 schoven we aan rond de dis om de heerlijke spijzen en dranken tot ons te nemen. Achteraf speelde “ ’t Bergske”, onze Vlaamse Julio Iglesias, ten dans en hadden de tappers van studentenclub ‘De Stap’ heel wat werk om onze glazen vol te houden.

    Na een korte maar verkwikkende nachtrust kregen we door de bestuursvrouwen een mals stuk biefstuk op ons bord gepresenteerd dat met een nodige geut koffie naar binnen geworsteld werd. Wegens het koude, druilerige weer werd er besloten om per auto op ‘Heide-bezoek’ te gaan. Daar werden nog enkele kandidaten uit de hoge hoed van Yves getoverd en bliezen de jongere muzikanten het bekende ‘witte-en-gele-boekskes-repertoire’.

    Na de aftocht werd er verzameld aan de St.-Jozefkapel vanwaar men met fikse tred naar ons lid-herbergier Vic De Maeyer begaf. Het banket van ‘den tweede dag’ smaakte heerlijk en de (s)tappers laafden de dorstigen onder ons zoals zij het reeds gewoon waren.

    Na de maaltijd streden de verkiesbare koppels om de eer en het genoegen de titel van Miss en Mister Cecilia dit jaar te mogen dragen. Rik van Mathilleken en Linda van Kamiel werden met glans uitverkoren. We hopen hen van ’t jaar nog veel aan ’t werk te zien als muziek- of amusementsambassadeurs.

    Sint-Cecilia werd twee dagen in de feestbloemetjes gezet en is klaar om dit werkjaar haar 90-ste verjaardag onder ons te vieren. We hopen dat iedereen daaraan zal meewerken en door hun inzet en verenigingstrouw onze stichters postuum willen danken voor hun vroeger enthousiasme. Maar daaraan twijfelen we in geen geval…”

     

    1988 – 25 februari : Wedstrijdverslag Gewestelijke miniemen Hombeek-Leest 5-0.

    “Hombeek vertrok als favoriet en behaalde een ruime zege tegen VV Leest dat zeker een tegendoelpunt verdiende. Eén keer ging de bal voor de bezoekers zelfs tegen de netten, maar de goal werd terecht afgekeurd wegens buitenspel.

    Onder het impuls van aanvoerder Bjorn Roosen trok de thuisploeg onmiddellijk in de aanval. Roosen –een speler uit de Vacla-selectie- schoot nipt naast. Lang moest Hombeek echter niet wachten om op voorsprong te komen. Een hoekschop van Tange en Roosen schoot onhoudbaar binnen. Leest reageerde gepast. Selleslagh kwam alleen voor doelman De Buyser, maar die belette de gelijkmaker. Ook op slag van rust kreeg Slachmuylders een goede kans, maar opnieuw stond de thuisdoelman op de goede plaats. Ondertussen had Verhasselt al kunnen verdubbelen.

    Vijf minuten na de rust schoot Verhasselt tegen de dwarsligger. De goedgevolgde Roosen kon hernemen. Het zou trouwen Roosen blijven die voor Hombeek voor het meeste gevaar zorgde. Na een collectieve goede aanval trapte Roosen gepast op Verhasselt en doelman Spoelders was voor de vierde keer verslagen. VV Leest moest ten slotte nog forfaitcijfers slikken. Opnieuw Roosen die Stevens bediende en de eindstand stond op het scorebord.

    VV Leest : Spelders, Sollie, John Liekens (45’ Doms), David Liekens, Gobien, Brasseur, Selleslagh, Candries, Beulens, Van der Elst, Slachmuylders.”
    (GvM, 25/2)

     

    Bijgevoegd :
    -Advertentie van het ‘Hof ten Moortele’ in de feestbrochure van de 17de ICW.
    -Het elftal van VV Leest dat weinig kon inbrengen tegen Hombeek. (Foto : GvA)

     





    04-04-2014 om 07:02 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1988 – Zondag 17 januari : Aperitiefconcert
    Van de K.F. Sint-Cecilia in de Parochiezaal o.l.v. de dirigenten Frans Violet en Edward De Maeyer. Kaarten aan 100 frank werden thuis aangeboden door de chiro.
    (PB, 7/1)

     

    1988 – 20 januari : Zelfverdediging met K.V.L.V.
    Eerste van een reeks van 6 lessen van KVLV Leest waarin “zelfverdediging en zelfvertrouwen” aan bod kwam. Ging door in het groot chirolokaal van 20 tot 22 uur. (PB, 28/1)

     

    1988 – Donderdag 21 januari : KWB Uiteenzetting
    Door de heer Bruggemans over “Drugs en Drugsverslaving”. In het parochiecentrum “Het Klooster” om 20 uur. Iedereen was welkom.(PB, 14/1)

     

    1988 – 21 januari – “Parochieblad” :

     

               De offer bij een begrafenis in de parochies Battel-Heffen-Leest-Heindonk

    “De offergang is een heel oud gebruik in de kerk. Eertijds gebeurde het bij elke eucharistieviering. De mensen brachten hun offergaven naar voren. Het waren gaven, meestal eetwaren, bestemd voor de armen en behoeftigen. Oudere mensen vertellen nog dat bij uitzonderlijke begrafenissen broden werden uitgedeeld.

    Om praktische en hygiënische redenen paste men een en ander aan doorheen de jaren. Voortaan zal in onze vier parochies de pateen niet meer gezoend worden. De priester en zijn assistent zullen de pateen of een kruis ter verering aanbieden. Met de rechterhand raakt u eerbiedig pateen of kruis aan. U knielt niet. U legt uw offergaven in het mandje en u krijgt een gedachtenisprentje. U neemt weer uw plaats in, bidt en zingt mee. Het is wel erg onbeleefd voor ons Heer, de overledene en de familie als u zich slechts komt laten zien en na de offer onmiddellijk buitengaat. U wordt tevens uitgenodigd tot de communie. Als u die dag nog een H. Mis meeviert, mag u een tweede keer communiceren”.

     

    1988 – Zaterdag 23 januari : Vevoc-Ledenfeest
    Het jaarlijks ledenfeest van Vevoc ging door in het Parochiehuis. (PB, 21/1)

     

    1988 – 28 januari : PC voor beginnelingen met B.G.J.G. Leest
    Om 20 uur in het parochiecentrum ”Het Klooster”. (PB, 28/1)

     

    1988 – Zaterdag 30 januari : Receptie SK Leest – Heropening vernieuwd lokaal.
    Van 20 tot 22 uur. (Uitnodiging voor alle leden van de voetbalclub en supportersclub van S.K. Leest)

     

    1988 – Zaterdag 30 januari : Jaarlijks schoolbal
    In de parochiezaal. (PB, 21/1)

     

    1988 – Woensdag 10 februari : Leestse gepensioneerden gingen naar Louis Verbeeck.
    In het Pastoreel Centrum van Mechelen trad de Limburgse schrijver en BV Louis Verbeeck op met : “plezierige bedenkingen rond mensen en dingen”. Begin om 14.30 uur.
    (PB, 4/2)

     

    1988 – Zaterdag 13 februari : Reuze Kinderfeest van SP-SVV-CSC
    In zaal St. Cecilia, Dorpstraat Leest vanaf 14 uur.
    Met Pipo de clown en Hokus-Pokus, een goochelaar. Nadien pannenkoeken en chocomelk.
    (Folder)

     

    1988 – Zaterdag 13 februari : Teerfeest Landelijke Gilde
    (PB, 21/11)

     

    1988 – Zondag 14 februari : K.F.St.-Cecilia gaf een concertoptreden te Battel
    Op uitnodiging van de K.F. Ons Genoegen uit Battel gaf de fanfare uit Leest een concertoptreden in de zaal ‘ons Huis’ aan de Battelse Bergen.
    (Omzendbrief van 8/2)

     

    1988 – Donderdag 18 februari : Boomplantingsactie Vlaanderen
    Te Leest en te Hombeek werden, in het kader van de groots opgezette boomplantingsactie die in het najaar ’87 was gestart, de eerste “verkennende gesprekken” gevoerd met de vertegenwoordigers van een aantal plaatselijke verenigingen en scholen. Burgemeester Joris, schepen Verlinden, jeugddienstambtenaar Redig, tevens de man achter de hele organisatie van deze boomvriendelijke actie en mevrouw Dockx van de plantsoendienst van de stad Mechelen waren aanwezig om het hele opzet te verduidelijken. De burgemeester benadrukte dat Mechelen de grootste boomplantingsactie in heel Vlaanderen opzet. Uiteindelijk doel is 76.000 bomen of 1 boom per Mechelaar. In Leest, zo werd overeengekomen met de lokale vereniging, zullen plus minus 4.000 bomen aangeplant worden aan de Kouter, meer bepaald het gebied tussen de Kerkenblokweg en de Zenne. De schoolgaande jeugd zal daarvoor de gelegenheid krijgen op vrijdag 11 maart en de Leestse bevolking op zondag 13 maart vanaf 10 uur en dit tot uitputting van de voorraad. Verenigingen konden gratis bomen bestellen per 100 exemplaren, gezinnen per 25. (Gvm, 20/2)

    Zie verder in deze Kronieken : 13 maart.

     

    1988 – Zaterdag 20 februari : ”Groot Chirobal”
    In de parochiezaal. (PB, 18/2)

    04-04-2014 om 06:37 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

                                                    1988

     

    1988 – Soldatenlichting 1988

     

    Codde Stefaan                        Van der Auwera Ronald

    Clymans Yves                         Van Camp Daniel

    Alewaters Ronald                   Soors Bart

    Andries Eric                            Tiri Koenraad

    Clerbout Daniel                      Van den Brande Johan

    Cumps Thomas                      Van den Sande Christiaan

    Cumps Christophe                  Piessens Serge

    Daelemans Frank                   De Wever Werner

    Daelemans Jan                       Van Hoof Ronald

    De Borger Ivan                       Van Meerbeeck Serge

    De Broey Alain                       Van Medegael Jan

    De Win Dirk                           Van Rompaey Jurgen

    De Win Johan                         Verbruggen Frank

    Diddens Ivan                          Verbruggen Koenraad

    Dons Stefaan                          Verbruggen Luc

    Dons Willem                          Vermeulen Arend

    De Prins Frans                       Vermeulen Jurgen

    De Schoenmaeker Daniel        Verdoodt Luc

    De Neve Hans                        Verschuren Francis

    De Nyn Christiaan                  Vertommen Luc

    Kerremans Joris                     Vloebergh Erwin

    Hellemans Bart                      Vloeberghen Eric

    Geerts Ronald                        Voet Rafaël

    Lemaire Koenraad                  Calmeyn Olivier

    Mertens Alwin                        Goovaerts Luc

    Mertens Wouter                     Roelants Thierry

    Nuytkens Johan

    Schipman Kurt

    Schipman Gunter

    Selleslagh Giovanni

    Simons Kristiaan

    Van den Brande Johan

    Van den heuvel Michel
    (‘DB’, januari ’87)

     

    1988 – Oproep van de Bareelvrienden.
    Dat jaar kregen de Leestenaars een folder in de bus afkomstig van de Supportersclub K.V. Mechelen “Bareelvrienden” waarin deze club een oproep deed om leden te werven. Hun lokaal : het gelijknamige café op Leest-Dorp.
    Lidgeld : 200 fr.
    De club organiseerde busreizen om de verplaatsingen van K.V. Mechelen bij te wonen. Op de website van Leest.be stond op 7 augustus 2003 volgende info : “SUPPORTERSCLUB K.V.M Bareelvrienden Leest.

    Activiteiten :
    -al de leden ontvangen om de maand het clubblad GEEL & ROOD.
    -verplaatsingen per autocar
    -jaarlijkse tombola
    -jaarlijks eindeseizoensfeest
    -gezellig samenzijn, enz...
    -deelname aan minivoetbaltornooi.

    Lokaal : Café in Den Bareel, Leest-Dorp 11 Leest.
    Bestuur : Willox Francois (voorz./secret./briefwisseling)
    Willox Erik (penningmeester), Strandloperslaan 7 Westende.
    Lefever Noël (feestbestuurder), Kerkhoflei 65 Mechelen.

     

    1988 – Eerste-communiecanten 1988

    Sandra Cammaerts, Ellen De Decker, Angelique Gobien, Kathleen Lamberts, Katrien Leemans, Wouter Muysoms, Daniëlle Reyntiens, Kim Roman, Martine Schelkens, Lesley Selleslagh, Griet Van Buggenhout, Wim Van Cauwenbergh, Steve Van den Bergh, Roel Van den Heuvel, Tom Van Houcke, Liesbeth Van Waeyenbergh, Katrien Verschueren, Andries Kerremans, Jasper Van der Aerschot, Wendy Genijn, Sven Segers, Lesley Selleslagh, Yves Teughels, Kristof Van Beneden, Gino Van Hoof, Anja Van Horenbeeck, Kristof Van Ransbeeck, Stefaan Verbeeck, Liesbeth Verschuren, Bart Vloebergh, Sven Mertens, Kristof Janssens, Kevin Huysmans, Marian Van Heireweghe, Marijke Casteels, Christel Coosemans, Karen en Tom Provoost.

     

    1988 – Vormelingen 1988

    Farid Baarendse, Tom Brasseur, Yves De Prins, Tom De Rooster, Geert Gobien, Geert Leemans, Jonnhy Liekens, Elke Mertens, Letje Mertens, Veerle Nuytkens, Dieter Salden, Steven Solie, Serge Spoelders, An Thomas, Els Van Buggenhout, Glenn Van Damme, Filip Van den Sande, Ann Van Medegael, Evy Van Praet, Vanessa Walschaers, Katleen Willemsen, David Verbruggen en Wouter Vloebergh. 

    In 1988 werden er te Leest 24 kinderen gedoopt, 18 jonge mensen traden in het huwelijk waarvan 10 huwelijken werden ingezegend in de parochiekerk. Negentien parochianen zijn in de loop van ’88 overleden. “Het Parochieblad” telde 450 postabonnementen. (Totale oplage : elke week 750.000 exemplaren)

     

    1988 – Januari : N.K.W. Kind en Gezin
    “Vanaf januari 1988 wordt de raadpleging voor het jonge kind verschoven van de 3de woensdag naar de 3de donderdag van de maand van 14 tot 16 uur. De raadpleging blijft doorgaan in het parochiecentrum, ‘Klooster’, Dorpstraat 10 te Leest.
    Sociaal verpleegster : Bea Rits-De Boe.” (“Parochieblad”, 31/12/87)

     

    1988 - 14 januari – Parochieblad : Als men gaat trouwen
    “Ga je ongeveer 6 maanden te voren naar de pastoor van de kerk waar je gaat trouwen. Dat is zeker niet te vroeg als men bedenkt dat men vaak een jaar op voorhand een feestzaal vastlegt. De dag en het uur worden ingeschreven. Men brengt het trouwboekje van de ouders mee. Een afspraak wordt gemaakt met het onthaalcentrum van de dekenij, waar de formulieren worden ingevuld. Daar zal men ook de voorbereidingen bespreken. Achteraf komt men nog naar de pastorie om alle documenten te tekenen en de viering zelf voor te bereiden.”

    02-04-2014 om 18:01 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-03-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1987 – 25 december : 80ste verjaardag van Melanie ‘Nie Bareel’ Van Dam. (foto’s onderaan)

    Deze speciale verjaardag van het ‘kerstekind’ Melanie Van Dam werd door haar familie (Vloebergh) georganiseerd in de zaal ‘Piessens’ achter de ‘Root’. Op het feest waren ook alle buren uitgenodigd en die hadden iets bijzonders in petto. Amelie Portael had de tak van een kromwilg wit geschilderd en behangen met gekleurde kaartjes waarop de bijnamen van alle aanwezige buren waren genoteerd, onder hen : ‘Paula van Katoke’, ‘Agnes van den Blokmaker’, ‘Wiske Polfliet’, ‘Roos van den Ossenboer’, ‘Roos Lapan’ en uiteraard ‘Amelie van den Bakker’…

    Melanie ‘Nieke’ was te Leest geboren op 25 december 1907 en gehuwd met August Vloebergh (°Leest 30/9/1904, +Mechelen 9/5/1975).

    Ze overleed te Mechelen op 21 maart 1989.

     

    “Als men ons vragen zal :
    wie was ze, deze vrouw
    waar je om treurt
    terwijl de gele bloemen beven ?
    dan zullen we haar honderd namen geven,
    maar ze was moeder, voor al,
    en God getrouw. 

    Als men ons vragen zal :
    Wat deed ze, deze vrouw ?
    Dan zullen we wel duizend dagen noemen
    en ook de winkel en het tateren, het boenen,
    maar toch, ze bad vooral,
    ze bad in vreugd en rouw. 

    Als men ons vragen zal :
    hoe leefde deze vrouw ?
    zullen we danken : ze mocht wel tachtig keren
    verjaren op de jaardag van de Here
    en zingen, doorheen de winterkou,
    de liederen van fierheid en van trouw. 

    En als men vragen zal :
    hoe stierf ze, deze vrouw ?
    De lente kwam, ze wilde huistoe keren
    Die stille week, nabij de dood des Heren ;
    maar Hij die liefde en leven is en was
    heeft haar geleid
    langsheen Zijn weg der wegen. 

    En hoeveel pijn ons dit vandaag
    ook moge geven,
    zij kent een eeuwigheid
    van altijd groener gras…”  
    (Uit haar gedachtenisprentje)

     

    1987 – 28 december : B.G.J.G Filmnamiddag
    In de parochiezaal, voor de kinderen. Iedereen was welkom. (“Parochieblad”, 24/12)

    1987 – “Parochieblad” 31/12/1987 : Jaaroverzicht

    In ’87 werden in de parochie van Leest 27 kinderen gedoopt, 23 gevormd en werden 15 kerkelijke huwelijken ingezegend waarvan 7 in de parochiekerk.
    19 parochianen overleden.

     

    Brief aan de parochianen, eind ’87, niet gedateerd :

     

    Parochie St. Niklaas Leest. Betreft : abonnering van het Parochieblad.

     

    Beste Parochianen,

     

    Naar het einde van het jaar toe worden steeds schikkingen getroffen voor het komende jaar. Zo ook voor de abonnering op het Parochieblad ; hetzij her-abonnering of eventueel een eerste maal dat u het parochieblad wenst te nemen. Getrouwe lezers weten welke betekenis en waarde een degelijk weekblad heeft in onze leefwereld en in ons medevoelen met de parochie en medemensen. Zo bv. is een Parochieblad gewenst om op de hoogte te blijven van het parochieleven. Tevens een hulpmiddel om de Misintenties voor uw overledenen bekend te maken of niet te vergeten. Ook waardevolle artikels over de hedendaagse beleving van het geloof worden erin gepubliceerd, alsook wekelijkse uitleg over Misteksten, bruikbaar voor U zelf, voor zieken of ouden van dagen.

    U kunt gebruik maken van een overschrijvingsformulier van de Parochie St. Niklaas te Leest. Prijs voor het jaarabonnement 1988 is vastgesteld op 350 fr. Mocht U bij vegetelheid uw herabonnering door overschrijving niet hebben verricht, dan komt er in de loop van de maand november wel een ijveraarster even bij U aanbellen. Aanvragen voor een Parochieblad kunnen steeds geschieden op de pastorie.

    In de hoop en de verwachting dat het Parochieblad een degelijke schakel vormt in ons parochieleven, hartelijk dank voor uw hernieuwde of uw eerste abonnering.
    Genegen groeten van uw parochiepriesters, Pater Damiaan Karel Van Aken, E.H. Frans Lornoy.”

     

    Foto ‘s : (Amelie Portael)
    -Melanie Van Dam genoot met volle teugen van het feest dat haar familie en de buren voor haar hadden georganiseerd.
    -Niets dan lachende gezichten. Van links naar rechts : Raf Selleslagh, zoon Louis Vloebergh, Nieke en Amelie Portael.
    -De tachtigjarige tussen haar gasten en bij de tak met de bijnamen van haar buren.

     

     

     







    30-03-2014 om 06:33 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-03-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1987 – Maandag 7 december : Ledenvergadering Landelijke Gilde
    In het parochiecentrum “Het Klooster”. Start om 19u30 met een etentje waarna de vergadering volgde met als thema :“Vrije tijd voor de groter wordende kinderen, probleemtijd voor de ouders”. Nadien kon nog een kaartje gelegd worden.
    (“Parochieblad”, 3/12)

     

    1987 – Woensdag 9 december : K.V.L.V. Kookles
    Om 20 uur in het parochiecentrum “Het Klooster”, er werd een “Kerststronk” gemaakt. (“Parochieblad”, 3/12)

     

    1987 – Donderdag 10 december : Fijnproeversavond SP Leest
    Verzorgd door meesterkok Jef Wouters. Dit alles in het vooruitzicht van de komende feestdagen. De kok leerde hoe de aanwezigen volgende gerechten konden klaarmaken :
    Voorgerecht : Loup de mer met “beurre blanc”.
    Hoofdgerecht : schapenbout met dragonsaus.
    Dessert : sabaglione.
    Na de bereiding was er gratis proeven. (Folder SP-SVV afdelng Leest)

     

    1987 – Zondag 13 december : Belgische federale verkiezingen 1987
    Die dag werden in België verkiezingen gehouden voor het parlement (Kamer en Senaat).
    Twee jaar na de vorige verkiezingen van 1985 moesten de Belgen opnieuw naar de stembus voor een nieuw parlement. De Regering Martens VI, een coalitie van de christendemocraten en de liberalen was in oktober 1987 uiteengevallen naar aanleiding van de Voeren-kwestie.

    Het gevolg van deze verkiezingen was dat de koning aan Jean-Luc Dehaene vroeg om de taak van informateur op zich te nemen om deze moeilijke knoop te ontrafelen. Waarop Dehaene antwoordde met zijn ‘Sire, geef me honderd dagen’.

    106 dagen later, op 6 mei 1988, had Dehaene de onmogelijke klus geklaard. Er was een akkoord over een verregaande staatshervorming en de Regering-Martens VII (christendemocraten, socialisten en de Volksunie) kon van start gaan.

     

    In 1987 waren er, in tegenstelling tot 1985, geen aanhangende provincieraadsverkiezingen maar ik heb een verkiezingsfolder in mijn bezit van een geboren Leestse : Mariette De Smet-De Prins, een dochter van Ere-Burgemeester Pieter en van Melanie Meskens van de Rendelbeekhoeve op de Kleine Heide. 

    “Geachte kiezer, 

    Bij de verkiezingen van 13 december 1987 ben ik kandidaat voor de provincieraad. Graag had ik mij even aan U voorgesteld.

    Ik ben geboren te Leest en behaalde aan het H. Hartinstituut te Heverlee het diploma ‘Regentes in de Landbouwhuishoudkunde’. Daarnaast volgde ik de 3-jarige cursus gezinswetenschappen georganiseerd door de Bond van Grote en Jonge gezinnen te Brussel.

    Samen met mijn echtgenoot Eugeen De Smet en mijn drie kinderen woon ik te Tisselt, Overloopstraat 49.

    Via het K.V.L.V., het vormingswerk van de landelijke vrouwen en vroeger de K.L.J. leerde ik de problematiek van de LANDELIJKE BEVOLKING kennen. Het zal U dan ook niet verbazen dat de WELVAART en het WELZIJN van deze bevolkingsgroep mij nauw aan het hart ligt.

    Welvaart en welzijn zijn pas mogelijk indien onze samenleving voor elkeen, MAN EN VROUW, gelijke kansen schept. Hierbij rekening houdend met ieders mogelijkheden. Ook vanuit de christelijke waarden lijkt mij dit een belangrijke opdracht voor het beleid : de politiek.

    Inderdaad beste kiezer, de werking van de provincie is weinig bekend. Toch heeft deze instelling ook voor onze streek een belangrijke taak op sociaal, cultureel en economisch vlak. Hieraan te mogen meewerken, samen met de andere kandidaten van de C.V.P., lijkt mij een interessante opdracht.

    Mag ik op Uw stem rekenen ?
             Vriendelijke groeten.
             Mariette De Smet-De Prins
             2e plaats Provincie.”
    (Zie ook onderaan)

     

    1987 – 15 december : Eerlijke Leon Cauwenbergh (Foto onderaan)

    De Gazet van Willebroek van 30/12/1987 :
    “Op 15/12 te 16 uur werd te Willebroek, ter hoogte van de woning Louis Tapijt, Van Landeghemstraat, een saccoche gevonden inhoudende een zeer grote geldsom toebehorende aan mevr. De Smedt, echtgenote Louis Tapijt. De eerlijke vinder Cauwenbergh Leon, Dorpstraat 32, 2931 Leest, ontving als beloning 1.000 frank.” 

    Leon Cauwenbergh was te Heffen geboren op 28 februari 1924 en gehuwd met Jeanne Busschot. Het echtpaar kreeg één zoon : Gaston Cauwenbergh, gehuwd met Michelle Dams.
    Leon deed jarenlang dienst als rijkwachter te Buggenhout waar hij ook verbleef. Na zijn pensionering verhuisde hij naar zijn woonst in de Dorpstraat te Leest.
    Leon Cauwenbergh overleed in het A.Z. Sint-Maarten te Mechelen op 29 maart 2001.
    Zijn echtgenote, Jeanne Busschot, verblijft thans in een home in Dendermonde.
    (Met dank aan de familie Lauwens-Piessens)

     

    1987 – Zaterdag 19 december : KINDERKERSTFEEST K.F.ST.-CECILIA

    Dit ging door in het repetitielokaal van de fanfare : zaal Piessens, Dorpstraat 56.

    Om 15.30 uur startte het feest met spelletjes, kwissen en gekke dingen.
    Tussendoor brachten de leerlingen van meester Luc en Johan een stukje muziek.
    Voor de leden en ouders van de leerlingen was er een kaartnamiddag voorzien in ‘Dit is 1 kaffee’.
    Rond 17.30 uur was er een koffietafel gepland met nadien een tombola.
    Voor de kinderen van 2 tot 11 jaar waren prachtige prijzen voorzien.
    (Brief van de fanfare van 8/12)

     

    1987 – Zondag 20 december : Kerstfeest KVG Zennevallei
    In het Parochiecentrum van Hombeek.

    Programma :
    14 uur deuren.
    14u30 : eucharistie.
    15u30 aperitief en ontspanning.
    18 uur : kipfricassee met goudballetjes.
    19u30 : oost, west, thuis best !
    Kosten : 400 frank. (Folder)

     

    1987 – Donderdag 24 december : H. Communie thuis.
    Bij de oude en zieke mensen werd de H.Communie thuis gebracht. Zij die dat wensten konden evengoed de H. Communie laten meebrengen door een huisgenoot of gebuur.
    (“Parochieblad”, 17/12)

     

    1987 – 25 december : Kerstmenu Sportcentrum Leest
    Voor 1.200 fr kon men in de sporthal genieten van : aperitief, ossestaartsoep, gratin van lotte met prei, kalkoenfilet au fine champagne met fruitgarnituur, kerststronk en koffie. (Folder)

     

    Bijgevoegd :
    -De verkiezingsfolder van Mariette De Prins.
    -Mariette De Prins in ’82.
    -Op een folder van 1988.
    -Leon Cauwenbergh.









    25-03-2014 om 13:43 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    24-03-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1987 – 2 december : Brief van zuster Juanita De Boeck uit Chili (Foto onderaan)

    “Liefste Familie, Medezusters en Vrienden,

     

    Eindelijk heb ik de tijd en de moed gevonden om weer eens te schrijven. Vooreerst een zalig Kerstfeest en een zeer voorspoedig jaar ! ik hoop dat ik u allen zal mogen weerzien in maart-april ’88 want dan zijn de twee jaar weeral voorbij.

    Hier is oneindig veel werk, zodanig dat ik ’s avonds even graag in een zetel zit. Nu heb ik me aan ’t schrijven gezet om er op tijd bij te zijn om u een zalig Kerstfeest te wensen en een gelukkig Nieuwjaar !

    Ik ga nu vertellen over de laatste activiteiten die we hier beleefden sedert mijn laatste brief van 1 november. Drie kinderen deden hun eerste communie na twee jaar voorbereiding. Tien kinderen werden gedoopt ook na voorbereiding van familie en dooppeters en –meters.

    Nu pas deden twee kinderen hun eerste communie na een speciale voorbereiding van twee jaar in een speciale school voor achterlijken. Het waren allemaal zeer mooie ceremonies.

    Onze kinderen deden mee aan allerlei prijskampen : tekenen, opstellen, turnen, volksdans…en haalden eerste prijzen. Ze zijn nu volop in de eindexamens en ik denk dat ze weeral allemaal zullen kunnen overgaan.

    We zijn ook bezig met dagelijks de Mariamaand te bidden in onze kapel. Die maand eindigt op 8 december. Deze dag zullen we tentoonstelling doen van de werken van kinderen en ouderlingen. ’t Is te hopen dat er wat volk komt.

    De zieken komen en gaan. Het is een prachtig werk. Het zijn vooral kankerpatiënten die tenminste goed verzorgd in een liefdevolle omgeving zich kunnen voorbereiden op hun reis naar de eeuwigheid.

    Hier begint nu de kerstmiskoorts. Alle mensen lopen te kopen om reeds wat klaar te hebben tegen 25 december.
    De ongelukken zijn hier ook niet van de baan. Er was een sneeuwlawine die gepaard ging met water, slijk en rotsen, vaagde over 10 km alles weg, ook een werkkamp. Tot hierbij spreekt men van 22 doden, zonder van het verlies van materiële aard te spreken.

    Zo pas meldt men dat na 92 dagen sekwestering een Chileense generaal vrijgelaten werd in Sao Paolo (Brazilië).

    Met die optimistische noot zal ik mijn brief eindigen tot een volgende keer. Dan zal het hier volop grote vakantie zijn met veel zon. Lieve groeten aan allen.
         Juanita.”
    (‘DB’, december ’87)

     

    1987 – 4 december : Sint-Niklaas bezocht Leestse kinderen.

    Op initiatief van de Leestse K.W.B. bezocht de Sint in de voormiddag de kinderen van de Laerestraat, Kouterwijk, Dorp, Molenstraat, Vinkstraat, Nieuwe Wijk en Ten Moortele en in de namiddag Dorpstraat, Vinkstraat (2e deel), Tiendeschuurstraat, Juniorslaan, Grote Heide, Kleine Heide en Alemstraat.

    Aan alle wijkmeesters werd gevraagd alle ouders met kleine kinderen (ook van niet-KWB-ers) te contacteren voor een eventueel bezoek.

    Om de onkosten van het Sintbezoek te drukken werd een tombola georganiseerd.
    (KWB-Informatie-folder)

     

    1987 – 4 december : Sint-Niklaasfeest van Dansgroep Korneel
    Vanaf 18 uur in het parochiehuis. (“Parochieblad”, 26/11)

     

    1987 – Zaterdag 5 en zondag 6 december : 8ste Hobby-tentoonstelling van SP-Leest

    “Gemeenteraadslid Jef Vloeberghen, onze SP-kandidaten Mariette De Bont (foto), Ivan De Borger (foto) en het bestuur van SP – SVV – CSC Leest nodigen U, uw familie en vrienden van harte uit op onze 8ste HOBBY-TENTOONSTELLING;

    Waar ? Zaal St. Cecilia, Dorpstraat Leest.

    Wanneer ? Zaterdag 5 december van 15 tot 19 uur en zondag 6 december van 14 tot 18 u.

    Officiële opening : Zaterdag om 15.00 uur door de Heer G. Joris – Burgemeester.

    Specialiteit : Pannenkoeken.

    Iedereen van harte welkom”
    (Folder)

     

    Foto’s :
    -Jeanne De Boeck In Chili.
    -Mariette De Bont.
    -Ivan De Borger.







    24-03-2014 om 10:57 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-03-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1987 – December : De laatste ‘Band’…

    “IN PARADISUM DEDUCANT TE…”

    “Mogelijk voor velen van U, niet te verstaan en misschien nog minder te begrijpen de zinspeling ervan.

    ’t Is een Latijnse zang bij de begeleiding van de overledene van de kerk naar het graf.

    We mogen wel zeggen voor DE BAND, zijn redactie en alle medewerkers, een WAARDIGE LOFZANG. Ten paradijze geleide uw gepresteerde werk vanaf de jaren ’48 ongeveer tot einde 1987. We mogen wel zeggen : 30 JAREN, EEN HELE PRESTATIE, gedragen en verwezenlijkt door vrijwillige medewerkers en redactie.

    Is dit de laatste uitgave ?? ‘Niet te begrijpen’, zullen sommigen zeggen of hoofdschudden. Niet te begrijpen ???

    ‘Instaan voor,’een grote vraag en een tekort aan zulke mensen. Wie tegenwoordig wil instaan voor een geregelde uitgave van een plaatselijk blad en hierdoor wat nieuws wil brengen uit het plaatselijk leven, het is nog wat nieuws nà het nieuws. De gemakkelijkheid waarmee tegenwoordig alle plaatselijke verenigingen hun berichtgeving klaarmaken en verspreiden; de berichtgeving van de Band loopt erachteraan.

    De HOOFDBEDOELING waarmee de Band gestart is, namelijk een Band van het thuisfront met de soldaten van Leest, die veelal en langen tijd in Duitsland verbleven, die hoofdbedoeling is al zeer lang voorbij en vervallen. Soldaten zijn er wellicht nog…maar veelvuldig thuis en zonder ‘tenuu’…

    Het grote spijt, het ‘VERDRIET van DE BAND’ niet meer te verschijnen, is wellicht ‘De Band’ met de oudere mensen en Leestenaars veraf. Maar deze menselijke ‘band’ kan opgevangen worden door meer contact met ouden van dagen; door een contact van ‘geburenkring’; door meer belangstelling en aanwezigheid voor plaatselijke initiatieven en gebeurtenissen. Zulke menselijke band wens ik van harte om het heengaan van de geschreven band op te vangen, en wie weet, misschien gedeeltelijk te vervangen.
       Het woorde van…de pater.” (‘DB’, december ’87)

     

    En de redactie : 

    “Beste bandlezer, 

    Je bent bezig het laatste nummer van de Band te lezen. Niet van 1987, maar het laatste tout court. In 1988 geen Band meer…na 36 jaar !

    Spijtig, zul je misschien zeggen. Vinden we ook, maar de tijd staat niet stil.

    Leest en zijn verenigingen zijn in die 36 jaar zo enorm veranderd, dat we vonden dat de tijd van gaan gekomen is. De Band stopt er niet zo maar mee. We willen onze trouwe lezers nog eens bedanken en doen dit met een nuttige telefoonlijst van Leest, in bijlage aan dit nummer. We hebben hier hard aan gewerkt, en toch is ook dit niet volmaakt. We kunnen dus spijtig genoeg geen garantie geven op de juistheid van al die informatie. Zo hebben we zelf pas na de druk ontdekt dat het telefoonnummer van W. De Bondt, Kouter 62 verkeerd is afgedrukt. Het moet 41 65 39 zijn in plaats van 41 65 95. Hopelijk is dat een uitzondering en zal deze bijlage je van pas komen.

    Ons blijft over al de medewerkers van de Band (en dat zijn er velen geweest in al die jaren) te danken voor al de geleverde inspanningen. Onze lezers danken we voor hun jarenlange trouw en allen wensen we nog een zalig en voorspoedig 1988.” 

    Frans ‘Susse’ Teughels : 

    Als d’avond valt wordt alles stil…stil…stil…

    “Alsof het gisteren pas gebeurde, zo helder komt het me nog voor de geest.

    Die avond; we waren samen aan het werken geweest aan de maquette van ons dorp. Ons aller vriend, aalmoezenier Georgs Herregods, vroeg me om mee te werken met ‘De Band’. ‘Desnoods wat vertellen’, drong hij aan, ‘op papier zullen we het zelf wel krijgen.’ ‘Proberen kan nooit kwaad,’ beloofde ik, ofschoon ik buiten de schooljaren geen pen meer had ter hand genomen.

    ‘De jonge Klokkenluider,’ met moeite in elkaar gewrocht, was het eerste bolwerk. Enkele notabelen van ons dorp, medewerkers aan het boek ‘Leest Geweest’ zullen die paar regels niet slecht gevonden hebben, want toen het boek werd uitgegeven stond het er al in. Sindsdien heb ik menige vrije uren en zondagen besteed aan het vuilmaken van ganse blokken blank papier. In den beginnen hebben wel een paar mensen zich wat kwaad bloed gemaakt bij het lezen van hun naam in verband met een of andere kwajongensstreek. Dat was vlug voorbij; de meesten konden er zelfs om lachen. Het is zelfs gebeurd dat ik, om geen risico’s te lopen, een of andere snode daad op mijn naam zette. De eigenlijke dader riep mij later dan ter verantwoording om te zeggen dat hij dat was geweest. Dat zijn dan heerlijke momenten en die vergoeden ruimschoots de gedane inspanningen en verloren tijd.

    Tien jaren zijn er nu over heen gegaan, een prachtige tijd !

    Helaas; de mooiste plant waartegen een torenhoge muur wordt opgetrokken krijgt geen kansen meer tot welig bloeien, minder nog om de eigen schaduw af te werpen. Zo is het ook met ons vergaan.

    De eerste jaren dat ik aan ‘De Band’ meewerken kon, leek alles goed te gaan. Onze opvatting, Kerk en Gemeenschap te kunnen dienen liep van een leien dakje. Informatie, berichten en verslagen kwamen aan bij de vleet, zodat die luttele, met moeite samengeknepen tafereeltjes uit mijn jeugd alleen als aanvulling dienden beschouwd te worden. De dag van vandaag heeft iedere vereniging en het zijn er veel in ons klein dorpken, wel een of ander informatieblad, zodat wij wel overbodig lijken. We moeten toegeven dat ons blad, buiten het proza van de pastoor, een paar ingezonden stukjes van onze missionarissen, met moeite bijeengescharrelde intervieuws van bekende Leestenaren en de povere stukjes uit mijn hand nog zowat het enige was wat we de laatste jaren hadden aan te bieden, samen met de reclame van onze handelaars (waarvoor hartelijk dank).

    In feite zijn we thans niet meer dan een wollen kous waaraan geen been meer zit. Het heeft dan ook geen zin, om nog zoals een geliefde poes in een boom te willen kruipen, daar onze nagels te kort gesneden worden, zij het door mensen die met onze gemeenschap niets te maken willen hebben wanneer ze er voor zichzelf geen gebruik van maken kunnen.

    Wat mij betreft, ik heb mijn best gedaan en stroomde maar met de stroom mee als een nietig vlokje smeltende sneeuw, dat hoog vanuit de bergen met de andere druppels mee een greppeltje volgt dat loopt tot aan de beek en vandaar zal worden weggevoerd tot bij de rivier met zijn eigen kolken en talrijke uitmondingen, waaruit door mensenhanden beroerd water vloeit en zo zal trachten de stroom te bereiken die het brengen zal tot in de wijde zee. Misschien krijgt het daar nog een klein kansje om aan de oppervlakte een glimpje weer te geven van het heerlijk zonnelicht, zoals ik het vroeger brengen wou.

    Dat alles, wat ooit uit mijn pen is gevloeid heb ik trachten te brengen in de geest van het oude, nog echte Pallieterken, waaronder te titel stond : ‘Wat niet vrolijk kan gezegd worden, is de waarheid niet !!!’

    Bij het schrijven van deze laatste woorden komen me zowaar de tranen in de ogen te staan.

    Vaarwel, mijn duurbare lezers en het beste voor U allen !
       Uw toegenegen Frans Teughels Susse.
       Weimar (B.R.D.) 16 december 1987.”

     

    In de laatste bijdrage van de laatste ‘Band’ heeft Jos Vanlaerhoven uit Battel nog getracht de lezers van de Leestse periodiek te strikken voor zijn ‘Willen is Kunnen’ maar zonder veel resultaat :

     

    “Beste bandlezers,

     

    Persoonlijk vind ik het spijtig dat de Band na 35 jaar bestaan verdwijnt. Zeker voor de oudere mensen van Leest, die gewoon waren alle maanden de Band te kunnen lezen; zo bleven zij toch een beetje op de hoogte wat er nog allemaal te doen was in hun dorp.

    Ik woon wel in Battel, maar ik heb toch ongeveer 5 jaar alle maanden mee de Band helpen afdraaien en nieten. De laatste twee jaar heb ik ook de postabonnementen verstuurd buiten Leest. Maar ja, gelijk het de laatste maanden ging, dat wij moesten bidden en smeken om tekst bijeen te krijgen van elke vereniging, dat kon ook niet.

    Toch heb ik de moed niet laten zakken en heb ik in Battel zelf een boekje gemaakt voor onze geburenkring ‘Willen is Kunnen’. Ook met reclaam en het leven in Battel. Onze wens is dat wij nog lang een boekje kunnen uitgeven. Moesten er mensen interesse hebben om er ook reclaam in te zetten, dan kan dat door contact met mij op te nemen.

    Ook de mensen van Leest kunnen dat boekje bekomen tegen de prijs van 350 frank, dan bent U tevens lid van onze geburenkring.

    Moesten wij genoeg abonnementen hebben van Leest, dan kunnen wij in de toekomst ook nieuws van Leest er in zetten.

    U kunt altijd terecht bij Jos Vanlaerhoven, Leestsesteenweg 120, Mechelen.

    Nogmaals dank ik alle medewerkers van de Band voor die vele jaren samenwerking.
         Jos Vanlaerhoven.”

     

    Milac-Leest heeft voor een prachtige nalatenschap gezorgd via het maandblad ‘De Band’. Niet enkel als spiegel van de manier van leven gedurende de enkele decennia van de bestaansgeschiedenis van het blad, maar ook met de vele onschatbare historische en andere bijdragen.

    De hele geschiedenis van Milac-Leest en ‘De Band’ is terug te vinden in deze Kronieken begin 1953.

     

    Bijgevoegd :
    Drie verschillende covers van het Leestse heimatblad ‘De Band’.







    23-03-2014 om 12:20 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-03-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    George Joris volgde in 1986 Jef Rademaekers
    op als burgemeester van Mechelen en werd
    in 1989 opgevolgd door Jos Vanroy.

     

     

     

     

    1987 – 7 november – “Voor Allen” : Zittingsuren Mandatarissen SP

    Elke tweede zondag van de maand.
    G. Joris, Burgemeester :
    -Oud Gemeentehuis Leest, van 10 tot 11 u.
    -Zaal St.-Cecilia, Dorpstraat 6 Leest, van 11 tot 12 u.

    J. Vloeberghen, Raadslid :
    -Zaal St.-Cecilia van 11 tot 12 u.

    C. Demeester, Schepen van Openbaar Onderwijs :
    W. Van den Brande, Voorzitter MGW :
    M. De Bont, Voorzitter SVV Leest :
    -Duivenlokaal Juniorslaan 78 Leest, van 10 tot 11 uur en in zaal St.-Cecilia van 11 tot 12 u.

     

    1987 – Zondag 8 november : Chiro-Familiefeest
    Vond plaats in het parochiehuis en op de chiroterreinen. (“Parochieblad” 5/11)

     

    1987 – Dinsdag 10 november : Kaartwedstrijd “Whist”

    In de gymzaal van de Stedelijke Basisschool, Ten Moortele 2 organiseerde de Vriendenkring van die school haar vijfde jaarlijkse Kaartwedstrijd “Whist”.

    De prijzentafel bestond uit o.a. een fiets, allerlei elektrische huishoudtoestellen en hobby-materiaal, met een totale waarde van 35.000 fr.

    Elke tafelwinnaar had gegarandeerd prijs.
    Het inschrijfgeld bedroeg 100 fr. per deelnemer en de prijs van de te bekomen dranken was 25 fr.

    De opbrengst ging naar het fonds voor aankoop van bijkomend materieel voor de kleuters en de leerlingen. (Folder)

     

    1987 – 11 november : Sport- en Eetdag van V.V. Leest

    De Leestse voetbalclub organiseerde die dag een : Groot jeugdtoernooi voorbehouden aan preminiemen, miniemen en knapen met de deelname van R.C Mechelen, F.C.B. Kapelle-op-den-Bos, S.C. Mechelen, S.K. Wenduine en V.V. Leest.
    Het gelegenheidsrestaurant was die dag geopend van 11.30 u. tot 20.00 uur.

    Op het menu stond :
    -mosselen + friet of brood : 250 fr.
    -steak + friet of brood : 300 fr.
    -schep + friet of brood : 200 fr.
    De kidnerschotels kostten 125 fr. en de dranken werden getarifeerd vanaf 25 fr.
    (Folder)

     

    1987 – 13 november : Els Duysburgh vanuit Concepcion

    “Ik zit hier op de Plaza Armadas, midden in het centrum, nog een beetje te genieten van de avonddrukte. Het is een lekkere lente-avond. Links van mij staat er, zoals hij er altijd staat, een grote gepantserde legerwagen, met ervoor enkele soldaten met de mitrailette in de hand, schietensklaar dus. Ook in het hospitaal lopen er steeds enkele politiemannen rond. In het begin komt dat allemaal wel raar over, maar het went rap en ik vind het al normaal.

    Ik heb er nu een week werken opzitten in het hospitaal ‘La Higueras’ en ik kan eigenlijk moeilijk zeggen dat het een plezante week was. Zeker maandag en dinsdag waren zeer moeilijk, ik verstond de mensen bijna niet en kon nog minder iets zeggen. Maar op het moment gaat het al wat beter, ik begin al wat Chileens te verstaan.

    Woensdag heb ik dan mijn eerste wacht gehad en eigenlijk was dat ook de eerste dag dat ik mij goed voelde in het hospitaal.

    De kliniek zelf is niet te vergelijken met een hospitaal bij ons. Stil is het er alleen ’s nachts. Dat is niet omwille van het bezoek, want alleen op woensdagnamiddag is er bezoek toegelaten, maar het zijn de patiënten zelf die zoveel lawaai maken. Op raadpleging is het juist een markt. De kliniek is ook zeer groot : chirurgie telt 200 bedden, pediatrie 100 bedden. Op de andere diensten ben ik nog niet geweest.”
    (‘DB’, december ’87)

     

    1987 – Zaterdag 14 en zondag 15 november : Kerstactie Bond zonder naam
    “Achteraan in de kerk zullen kerstkaarsen en andere gelegenheidsgeschenken aangeboden worden door zuster Magda van het Wit-Gele Kruis en haar medewerkers.”
    (“Parochieblad” 12/11)

     

    1987 – Zondag 15 november : Herfstwandeling SP Leest
    Onder leiding van een natuurgids. Vertrek om 14 uur op het Dorpsplein en dan ging het met wagens naar “Hellebos” in Perk. (Folder)

     

    1987 – Zondag 15 november : Dag zonder afwas
    Jaarlijkse eetdag van de Vrije School in zaal Piessens, Dorpsstraat.

    Op het menu :
    -aperitief : Porto (60 fr.)
    -Voorgerecht : Russisch ei (70 fr.) of perzik met tonijn (90 fr.) of tomatensoep met balletjes (60 fr.).
    -Hoofdgerechten : biefsteak natuur (260 fr.), biefsteak pepersaus (260 fr.), konijn met pruimen (240 fr.) of fricassé (180 fr.). Alles met frieten.
    Kinderen : idem maar respectievelijk 130 (steak), 120 (koijn) of 90 fr. (fricassé).
    -Nagerecht : ijs (60 fr.) of gebak (60 fr.)
    (Folder)

     

    1987 – Maandag 16 november : K.V.G.-Zennevallei – Studieavond
    Gewestelijke samenkomst voor de leden met als thema ‘de nieuwe wetgeving’.
    (“Parochieblad”, 12/11)

     

    1987 – 21 en 22 november : Jaarlijkse teerfeesten K.F.St.-Cecilia

     

                                                       PROGRAMMA

    Zaterdag 21 november

    -14.00 uur : Samenkomst in het lokaal St.Cecilia, Dorpstraat. Muzikanten in uniform.
    -14.15 uur : Optocht met muziek naar de kerk.
    -14.30 uur : Plechtige Eucharistieviering voor de overleden leden en muzikanten. 

    Na de Mis in optocht met muziek naar lid-herbergier Vic De Maeyer (voorzien tot 16.00 u.) en nadien bezoek aan lid-herbergier Marcel De Win (van 16.10 tot 16.40).

    Muzikanten die dat wensten konden hun uniform nadien omruilen tegen gewone kledij.

    -17.15 uur stipt : aan tafel in zaal Pol Piessens voor het banket.

    Het menu zag er als volgt uit :

    -Aspergeroomsoep
    -Vidé
    -Rosbief en varkensgebraad met groentenkrans en kroketten.
    -Condez-rijst.
    Deelname prijs voor ereleden en dames : 650 fr.

    -Vanaf 21.00 uur : gezellig familiebal waarop ook niet-leden welkom waren. De eerste dans volgde onmiddellijk na de ‘laatste hap rijstepap’.     

    Zondag 22 november

    Samenkomst vanaf 11.30 uur voor de steak en dit tot 12.15 uur. Nadien in optocht met muziek naar de leden-herbergiers van de Heide.

    Speciaal dit jaar : aan de ereleden en vrouwen van muzikanten werd verzocht zich te verkleden in het teken van de ‘Poppenstoet’. Er werden prijzen verloot onder de deelnemers die mee opstapten met de fanfare.

    Om 17.15 uur terug aan tafel voor het banket. Het menu bestond uit :

    -Tomaat-garnaal
    -Lentesoep met ballekens
    -Kip met champignonssaus met groenten en aardappelnootjes
    -Koffie en versnaperingen.

    Deelnameprijs voor ereleden en dames : 150 fr. (biefstuk), 450 fr. (menu).

    Nadien werd overgegaan tot de verkiezing van Miss en Mister Cecilie en dit na het welslagen van diverse proeven. Dit ging door onder leiding van Diane Van Medegael.
    (Brief aan muzikanten en ereleden, niet gedateerd)

     

    1987 – 23 november : Cursus Bijbellezen
    “Bijbellezen ligt helemaal in de lijn van dit Mariajaar. Om te kunnen doen wat Jezus ons zeggen zal, moeten wij ook bereid zijn Zijn Woord ernstig te leren kennen. Deze cursus zal geleid worden door pater Paul Seghers, norbertijn. Hij zal doorgaan in het Parochiecentrum, Dorpstraat 10 op 21 november, 3 en 21 december en op 11 januari telkens om 20 uur. Iedereen welkom !” (“Parochieblad”, 5/11)

     

    1987 – Vrijdag 27 november : Will Tura met Groot Orkest
    In zaal “Het Witte Paard”. Inrichting : Voetbalclub S.K. Leest.
    Deuren : 20 uur. Kaarten in voorverkoop : 250 frank. In de zaal : 300 frank. (Folder)

     

    1987 – Zondag 29 november : Chiro Spaghetti.
    In het parochiehuis diende de Chiro spaghettigerechten op in de namiddag. (“Parochieblad”)

     

    1987 – Zondag 29 november : Els Duysburgh vanuit Concepcion

    “Deze week woensdag –enige dag dat er bezoek is toegelaten tussen 14 en 15 uur- kwam ik zuster Juanita De Boeck tegen in het ziekenhuis. Ze stelde me voor om zaterdag met haar naar de Campo te gaan. Ik ben dus gisteren tegen 8 uur ’s morgens naar de Hogar de Christo gegaan en met de zuster achter het stuur van de volkswagencamionette 25 km buiten de stad gereden naar haar 2 opvanghuizen voor meisjes op de Campo. ’t Was zeer interessant om te zien hoe ze daar werken. Wij hebben er ’s middags meegegeten en dan zijn wij terug naar Concepcion gereden, waar we met de zuster nog over haar werk hebben zitten babbelen. ’t Is toch een grote verwezenlijking.”
    (‘DB’, december ’87)

     

    1987 – Maandag 30 november : Els Duysbrugh vanuit Concepcion

    “Bij een Chileense koffie en taartje in een theehuis op de Plaza schrijf ik verder. Vrijdagavond ben ik hier in het centrum moeten gaan lopen voor de waterkanonnen van de politie. En gaan lopen is hier niet zoals in Leuven een spelletje, maar hier is het menens. Er was hier in Concepcion vrijdagavond een ‘cencentracion’ (een meeting in open lucht) van de oppositie die toegelaten was. In de kliniek hadden de Chileense dokterstagiairs me gevraagd of ik geen zin had om eens een kijkje te gaan nemen op zo’n meeting, me belovend dat er geen gevaar aan vast hing. Dus wij samen naar die meeting ergens op een open plaats iets buiten het stadscentrum. Toen wij er aankwamen voelde ik me juist zoals in de film ‘Missing’. Een kleurrijk publiek met spandoeken met niet mis te verstane leuzen tegen het huidig bewind en op al de daken van de huizen in de omtrek eveneens volk met leuzen. Diegenen die leuzen hadden die opriepen voor gewapende strijd waren gemaskerd. Daarrond overal politie. Ik vond dat dit eventjes zien al genoeg was en wou zo vlug mogelijk terug weg, maar mijn Chileense metgezellen zegden dat er geen gevaar was en wij nog rustig wat konden blijven staan. Om 5 voor 21 uur zegden ze dat we nu toch maar best vlug weggingen, ze voelden toen waarschijnlijk al dat er een staartje aan de manifestatie ging komen. Wij wandelden rustig terug naar het stadscentrum, onderweg gingen we nog iets drinken. Plots kwam er tussen alle stadsdrukte een lopende menigte, gevolgd door waterkanonnen. De Chilenen die bij mij waren, sleurden mij direct al lopend mee, een halve blok lopen en de volgende éénrichtingsstraat in. Je voelde direct dat die mannen hier niet lopen voor het plezier maar om zo vlug mogelijk uit het viezier van de politie te komen. 21 mensen zijn er die avond opgepakt. Aan de meeting hadden zo een 5.000 mensen deelgenomen, wat de organisatoren een zeer bedroevend cijfer vonden. Ik heb toen besloten dat één keer zulke meeting zien, toch wel voldoende is.

    Stilaan gaat het ook wat beter met mijn Spaans.

    In het ziekenhuis heb ik al ’t een en ’t ander bijgeleerd : abcessen draineren, wonden hechten en assisteren bij operaties. Ook in de polikliniek heb ik al heel wat te doen gehad.”
    (‘DB’, december ’87)

     

     

    22-03-2014 om 11:27 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-03-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1987 – 6 november : Kaas- en Wijnavond KVG Zennevallei
    In de parochiezaal te Leest. Deelnameprijs : 60 frank. (Folder)

     

    1987 – Vrijdag 6 november : Zitting Belastingen
    Van 9 tot 11 uur in het lokaal van de Cera. (“Parochieblad”, 29/10)

     

    1987 – Zaterdag 7 november : Davidsfonds Leest – Europalia ’87 – Osterreich.
    Speciaal voor de Leestse afdeling ging om 14u30 een geleide wandeling door langs de “Schatten van het gulden Vlies” en “Oog in Oog” een beeld van de Oostenrijkse kunst van barok tot heden. Dit alles in het Paleis van Schone Kunsten te Brussel. (“Parochieblad”, 5/11)

     

    1987 – Zaterdag 7 en zondag 8 november : “Rust Roest” bracht “De Caraïbische Zee”.

    In de stedelijke basisschool Ten Moortele 2, telkens om 20 uur.

    “De Caraïbische Zee” van René Verheezen is een klassieker, een stuk over het leven, echt en authentiek, volks en ontroerend. Het handelt over ziekenhuispatiënten en hun alledaagse omgang met bezoekers, familieleden en medisch personeel. 

    Gazet van Mechelen (14/11/1987) over de prestatie van de Leestse toneelgroep : “...Renild Polfliet zette als Mie, de zieke volksvrouw, een schitterende prestatie op de planken. Weinigen zullen haar die spontane emotionele ontroerende wijze van spelen verbeteren. In dit soort rollen van directe ongekunsteldheid is deze actrice zeer sterk.Daarnaast kreeg men een sublieme Ann Devos als de overspannen lerares Nicole. Beschaafd, teder, breekbaar, prachtige taal en goede zeggingstechniek, vurig emotioneel, zowel innerlijk als uiterlijk de volledige tegenpool van Mie. Marcel Verwerft speelde een dubbelrol : enerzijds de homofiele zoon van Mie, anderzijds de behandelende dokter van Nicole. Beide personages werden dank zij de polyvalentie van deze acteur ten volle uitgediept.

    Jan Emmeregs beeldde als Jef, Nicole’s man, het eenvoudige spontane type uit, iets wat hem erg goed lag. Ook alle andere acteurs die één of meerdere rollen op zich namen kweten zich erg goed van hun taak, enkele kleine schoonheidsfoutjes niet te na gesproken.

    Het decor o.l.v. Willy Keysers was sober en suggestief opgebouwd : een echte ziekenhuiskamer met alles op en aan. De belichting en techniek vroegen heel wat werk, maar Fik Diddens maakte het karwei feilloos af. De bandmontage van Johan De Laet was stipt en de grime door “Silhouet” was af.

    Het geheel droeg de stempel van regisseur Guido Hellemans, die zoals steeds met vaste hand en eigengereid zijn spelers onder controle had. Dit was voelbaar tot in elke beweging.  Het ritme, de sfeer, de toonhoogte eigen voor elk stuk, was er. Mooi van Rust Roest waarvoor het talrijk opgekomen publiek dankte door langdurig applaus.”    

     

    Personages

    Mie :                           Renild Polfliet
    Nicole :                       Ann Devos
    Paulientje :                  -
    Jacky :                        Marcel Verwerft
    Jef :                            Jan Emmeregs
    Broeder :                     Raf Scheers
    Julien :                        Raf Scheers
    Freddy :                       Raf Scheers
    Dokter :                       Marcel Verwerft
    Juffrouw Goemans :      Anita Goovaerts
    Zuster Joris :               Hilde Van Dam
    Leerling verpleegst.:     Ria Verschooten
    Dokter Jordaens :         Anita Goovaerts
    Linda :                         Hilde Van Dam
    Tante Amelie :              Anita Goovaerts
    Buurvrouw Godelief :     Hilde Van Dam
    Roza :                          Ria Verschooten

     

    Achter de schermen

    Teksthulp :                  Dirk De Smet
    Bandmontage :           Johan De Laet
    Grime en kapsels :      Schoonheidssalon Silhouet – Mechelen
    Kostuums :                 Miloe Van Stijvoort
    Decorbouw :               Raf Scheers, Frans Lamberts, Marc Windelen
                                      o.l.v. Fik Diddens en Willy Keysers.

    Belichting en techn. :   Fik Diddens
    Regie :                       Guido Hellemans
    (‘Rust Roest Ontmaskerd’)      

     

    Foto’s :
    -De affiche van ‘De Caraibische Zee’.
    -Het inkomticket.
    -De cast en enkele mensen van achter de schermen.
    (Foto : ‘Rust Roest Ontmaskerd’ van G.Hellemans)







    21-03-2014 om 07:43 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-03-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1987 – 5 november : Els Duysburgh vanuit Concepcion (Chili)

    In de laatste ‘Band’ (december ’87) verschenen enkele uittreksels uit de brieven die Els Duysburgh schreef vanuit Concepcion. Ze zat in haar voorlaatste jaar geneeskunde en dat is voor toekomstige dokters een stagejaar. De universiteit van Leuven bood de mogelijkheid een deel van die stage in ontwikkelingslanden te doen en Els stelde haar kandidatuur voor Zuid-Amerika. Ze kwam toevallig in Chili terecht en nog wel in Concepcion waar ook zuster Jeannde De Boeck werkte.
    Ze vertrok op 3 november voor een termijn van zes maanden. 

    “5 november 1987.

    Ik ben dus in Schiphol vertrokken en in Toronto (Canada) met twee uur vertraging aangekomen. Van Toronto zijn we dan naar Santiago gevlogen, met een tussenlanding in Lima (Peru) waar wij zelfs mogen uitstappen zijn. Rond 1 uur plaatselijke tijd –dat was reeds bijna anderhalve dag vliegen- zijn wij dan in Santiago geland. Ik heb er ’s middags in de stad wat rondgelopen, door de winkelstraten en het paleis van Pinochet gaan bekijken. De nachtbus vertrok om 23 uur. Ik heb 200 BF betaald om van Santiago naar Concepcion te rijden, 8 uur lang in een luxebus met W.C. en video, 500 km ver naar het Zuiden. Ik heb in de bus ook vrij goed geslapen.

    Om 7 uur vanmorgen ben ik aangekomen in Concepcion. Ik heb dan de bus naar het centrum genomen en ben het Belgische consulaat gaan zoeken. Rond 8u30 heb ik de vrouw van de consul uit haar bed gebeld. Hier ben ik echt zeer goed onthaald. Ik heb er onmiddellijk een uitgebreid ontbijt gekregen. Tijdens dat ontbijt werd er ook wat over en weer gebabbeld over de Belgen hier in Concepcion. Toen de vrouw van de consul zei dat het eigenlijk vooral Belgische paters en zusters zijn die hier in de streek zitten, zei ik natuurlijk dat ik zuster Jeanne De Boeck kende. De vrouw van de consul zei dat dat echt moest lukken, want dat ze juist vanmorgen naar de Hogar de Christo ging en ze stelde me voor mee te rijden. Zij en de consul, die ook bij ons was komen zitten, spraken met veel lof en bewondering over zuster Juanita.

    Wij besloten om toch maar eerst logement te gaan zoeken. De vrouw van de consul ging mee en ik heb het kot genomen waar onze voorgangers vorig jaar gezeten hebben. Het kost 1.900 BF per maand.

    Nadien ben ik meegegaan naar de Hogar de Christo en heb zo van de eerste dag al kennis gemaakt met zuster De Boeck. Wat zij daar uit de grond gestampt heeft is wel de moeite. Haar hospitaal voor stervenden is eigenlijk netter dan wat ik in veel Belgische hospitalen al gezien heb.”

     

    Els Duysburgh zette de aspiraties die ze als twintigjarige koesterde door, als volwassen vrouw verwezenlijkte ze haar droom : ontwikkelingshulp en met man en kinderen van avontuur naar avontuur.

    Zij is een dochter van Karel en van Suzanne Broothaerts en groeide op in de ouderlijke woonst in de Juniorslaan.

    Na haar studies als arts aan de K.U.L. volgde ze nog specialisatie aan het Tropisch Instituut te Antwerpen. Van jongsaf wou ze naar het buitenland en dat heeft ze ook gerealiseerd.

    Aan het Tropisch Instituut leerde ze haar man kennen, Epco Hasker, eveneens arts.

    Als pas getrouwd koppel reisden ze voor de Nederlandse Lepra Stichting –gespecialiseerd in lepra en TBC- naar het noorden van Nigeria, waar ze vijf jaar actief waren midden de brousse…

    Een volgende post was Afghanistan, nu in opdracht van de Duitse Damiaanactie. Daar moesten ze hals over kop vluchten voor de Taliban en kwamen zo terecht in Pashawar Pakistan maar na enige tijd konden ze toch met een vliegtuig van het Internationale Rode Kruis hun tien klinieken in Afghanistan onder Taliban-bestuur bezoeken.

    Vier jaar later keerden ze terug naar België waar Els de graad van Master behaalde aan het Tropisch Instituut.

    De volgende post van het dokterspaar was Kiev in het pas onafhankelijk geworden Oekraïne.
    Daar was hun werk vooral gericht op TBC bestrijding. Een project van de Europese Gemeenschap. Toen dat project na drie jaar ten einde liep gingen ze voor een Amerikaanse ontwikkelingsorganisatie werken in Oezbekistan en omliggende landen. Zij verbleven in Tashkent.

    Daar hun oudste dochter haar middelbaar onderwijs moest aanvatten, werd in 2008 besloten naar België terug te keren waar Epco een plaats kreeg aangeboden als professor aan het Tropisch Instituut en als onderzoeker volgt hij projecten op in India en Kongo (slaapziekte).
    Els is verbonden aan de Universiteit van Gent in dienst van Marleen Temmerman, de bekende gynaecologe en hoogleraar, waar ze projecten begeleidt en evalueert ivm ‘moeder en kind’ in Afrika.

    Het echtpaar kreeg drie kinderen, Sien, Klaas en Daan, die hen overal vergezelden en les volgden aan tal van internationale scholen. Sien is pas zeventien en volgt les aan de Universiteit van Chicago waarvoor ze een beurs van vier jaar bemachtigde.

    Momenteel woont Els met haar gezin in Lier.

    De andere brieven van Els Duysburgh, gepubliceerd in De Band van december, staan afgedrukt na de datum van verzending verder in deze Kronieken.  

     

    Foto’s : (Karel Duysburgh)
    -Epco en Els Hasker – Duysburgh met hun kroost.
    -Klaas en Daan Hasker hadden de tijd van hun leven in Oezbekistan.
    -Opendeurdag van de Internationale School in Tachkent Oezbekistan.
    -Sien en Klaas bemandden ook een standje.

     

     









    17-03-2014 om 18:49 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Links sponsor Boghemans bij de overhandiging
    van de autosleutels aan Ludo Verschueren,
    de voorzitter van de supportersclub van S.K. Leest.
    (GvM)

     

     

    1987 – 2 november – Gazet van Mechelen :

     

               Twee kandidaten voor één auto

    Het 4de superkaarttoernooi van de supportersklub S.K. Leest is vrijdag 30 oktober succesvol afgesloten. Dit prestigieuze toernooi met misschien wel de grootste prijzenpot in België, lokte ook nu weer een massa al dan niet verwoede kaarters.

    Zogenaamde “broodspelers” komen van heinde en verre om de mooiste prijzen weg te kapen. Vals spelen en combines maken is hun niet onbekend.

    Toch slaagden de inrichters er ook ditmaal weer in om via strenge controles  onregelmatigheden te beletten zodat alles min of meer normaal verlopen is.

    Toch is het opvallend hoe de score van de dagwinnaars, naarmate het toernooi  vordert, in stijgende lijn gaat. Zo haalde men in het begin een kleur-TV groot scherm en afstandsdbediening binnen met een dagtotaal van 165 punten.

    De laatste kaartavond moest men 184 punten kunnen voorleggen voor de TV of de video.

    Spijtig liep de laatste avond niet alles op wieltjes. Het toeval dat 2 spelers met eenzelfde totaal aantal punten voor één splinternieuwe personenwagen in aanmerking kwamen deed de verantwoordelijken diep in de reglementen duiken.Tot overmaat van ramp viel dan ook nog de computer uit wegens technisch defect zodat alles nog eens manueel moest uitgerekend worden. Allemaal redenen waarom de mensen bijna twee uur later dan voorzien met hun prijs naar huis konden. Maar zoals het in een goed huishouden betaamt kwam ook nu alles op zijn pootjes terecht. Het was uiteindelijk Karel Mertens uit Kapelle o/d Bos die met

    620 punten (beste avonden) de sleutel van de wagen overhandigd kreeg van de sponsor van S.K. Leest, de kampioen van België Pit-Pat, Pierre Boghemans.

    Met een slechter 1e dagklassement, maar eveneens met 620 punten, won Frans Verelst een prachtig stijlsalon.

    Maes P. ging met 607 punten Gustaaf Van Dijck vooraf en Mw. Pepermans haalde met 604 punten de vijfde prijs.”

     

    1987 – Dinsdag 3 november : K.V.L.V. Jonge Gezinnen

    Om 20 uur in het parochiecentrum “Het Klooster”, praktische les in het knippen van een kinderkleed.
    (“Parochieblad”, 29/10)

     

    17-03-2014 om 18:33 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1987 – Maandag 12 oktober : Verbroederingsfeest Gepensioneerden.
    Samen met enkele groepen gepensioneerden uit het omliggende. Begin om 14 uur in de parochiezaal. (“Parochieblad”, 8/10)

     

    1987 – Dinsdag 13 oktober : K.V.L.V. bezocht Kortrijk
    (“Parochieblad”, 1/10)

     

    1987 – Vrijdag 16 oktober : 10e Grote KWB Kaartwedstrijd
    In “Ons Parochiehuis” met meer dan 40.000 fr aan prijzen waaronder een fiets, een stofzuiger, een koffiezet, enz..enz..en iedere tafelwinnaar had prijs.  Inleg 100 fr., inschrijven vanaf 19 uur.(Folder)

     

    1987 – 17 oktober : Teerfeest KVG Zennevallei
    Programma : 18 u : Mis, 19 u : aperitief, gerookte forelfilet, kervelsoep, Prince Orlof, bananentaart met koffie.

    22u30 : kwis.

    23u45 : dans.

    Dit alles in de parochiezaal te Leest.

    Volwassenen : 450 fr, kinderen tot 12 jaar : 250 fr. (Folder)

     

    1987 – 17 oktober : K.V.L.V. Herfstvergadering
    Thema : “Angstig, jij niet alleen”. Aanvang 14 uur. (“Parochieblad”, 15/10)

     

    1987 – 22 oktober – “Parochieblad” : Abonnering Parochieblad
    Deze week ontving elke huis een overschrijvingsformulier voor de abonnering van het parochieblad 1988. De prijs voor een jaarabonnement bedroeg 350 fr.

     

    1987 – Vrijdag 23 oktober : Samenkomst Landelijke Gilde

    De eerste van het nieuwe werkjaar met als onderwerp : ‘inlichtingen allerhande elektriciteit’.
    Start om 19.30 u. met een etentje en om 20.15 u. de vergadering, daarna was er mogelijkheid om een kaartje te trekken.
    Plaats : parochiecentrum ‘Klooster’, Dorpstraat 10. Iedereen was welkom. (“Parochieblad”, 22/10)

     

    1987 – Zondag 25 oktober : “Pensenkermis” van de K.F. St.-Cecilia Leest

    Die dag organiseerde de fanfare uit Leest een heuse Vlaamse pensenkermis ten voordele van het instrumentenfonds en de jeugdwerking. Dit evenement ging door in het repetitielokaal zaal “Piessens”.

    De jonge muzikantjes van de vereniging kregen de kans hun kunnen ten toon te spreiden voor een publiek van ouders, familieleden, kennissen en “echte” muzikanten. Nadien, en tussen het verorberen van de heerlijke pensen, zorgden muziekkorpsen uit het omliggende (Perk, Heindonk en Hofstade) en het eigen jeugdensemble ‘Brass in Pocket” voor de muzikale omlijsting.

    De pensen zelf werden geserveerd met appelmoes of mosterd en kostten 70 fr.  (Folder van de fanfare en “Toeters en Trompetten”, jg 7, nr.2 ) 

    “Rond half vier zaten er al enkele jeugdige hongerigen te wachten op hun portie pens. Blijkbaar hadden ze de affiche niet goed bestudeerd want pas vanaf 16.00 uur trok onze kermis op gang. Ons eigen fanfarekorps opende muzikaal het festival. De muzikanten wisten niet van ophouden waardoor het tijdschema in gedrang kwam. Het aroma van de pensen trok heel wat nieuwsgierigen naar binnen en de première van ons jongerenensemble zou in een nokvolle zaal plaats vinden. Onze ‘young ones’ verschenen in een kleurrijk en niet-alledaags uniform achter de pepitter. Uit deze chaos van kleuren toverden Luc Vertommen en zijn volgelingen een prachtig muzikaal geheel.

    Het jongerenensemble ‘Brass in Pocket’ opende plechtig met het majestueuse ‘Fanfare’ van Gregson. Nadien volgde de ene na de andere muzikale verrassing. Het programma zat knap in elkaar en aan een hels tempo werd het publiek met stevige en rustige nummertjes geconfronteerd.

    Het applaus na elk stukje leek meer op een ovatie voor een nobelprijswinnaar. De kleinste en jongste toehoorders zaten stilletjes te luisteren vooraan het podium. Wellicht droomden zij dat ze binnenkort ook zulke mooie muziek mogen brengen. Daar zal alleszins aan gewerkt worden. De bezoekende muzikanten en dirigenten waren het enthousiast eens : Leest heeft een mooie jeugd.

    Na het spektakel van ‘Brass in Pocket’ kregen respectievelijk de K.F. ‘Tenierskring’ uit Perk, de K.F. ‘Iever maakt Vooruitgang’ uit Heindonk en de K.H. ‘De Ware Vrienden’ uit Hofstade de eer om hun muzikaliteit aan te bieden.
    Ondertussen werden er meters pens verslonden en liters bier versast. Kortom, het volk was content en had haar spelen.

    Mondeling werden er reeds contacten gelegd om ons jongerenensemble te laten optreden.

    Uit de hoek van de kust kwam er reeds respons via Roland Van Welden (Knokke-Heist) en ons lid-herbergier Hans Hermans (’t Heike) wil tijdens de zomerweekends iets voor onze jeugd doen. We zullen eerstdaags weten wat er uit de bus zal komen. In ieder geval heeft onze muziekfamilie er een schoon kindje bij.
    De sfeer is weer enorm ‘achter de root’ !“
    (‘Toeters en Trompetten’, jg 7, nr.3)

     

    1987 – Vrijdag 30 oktober : Samenkomst Leestse 50-jarigen
    In het parochiehuis vanaf 19 uur. 

    In ‘De Band’ van juli verscheen volgende aankondiging : 

    “Beste Lezers van de Band, beste 50-jarige, 

    1937 is het belangrijkste jaar uit uw leven, want U bent in dat jaar geboren.

    1987 is ook een belangrijk jaar, want U bereikt de leeftijd waarvan men in bijbelse termen zegt dat U ‘Abraham gezien heeft’. U bent uit ons dorp naar andere oorden uitgezwermd of van ergens anders naar hier komen wonen. Om het even, het is een unieke kans om oude en nieuwe vrienden in een gezellige sfeer te ontmoeten en samen herinneringen op te halen.

    Dit feestelijk gebeuren gaat door in ‘Ons Parochiehuis’ te Leest, op vrijdag 30 oktober vanaf 19 uur.

    Al de vijftigjarigen hebben een brief thuis gekregen en wij vragen hun in te schrijven voor 15 september. Moesten wij toevallig iemand vergeten hebben, gelieve dan contact te nemen met iemand van het inrichtend comité.

    Wij hopen U dus zeker weer te zien op 30 oktober e.k. en wensen U ondertussen het allerbeste toe.

    Namens het inrichtend comité :

    Louisette De Bleser – Van Baelen, Kouter 17 Leest
    José Diddens – De Neys, Kouter 118 Leest
    Maria Hendrickx – Teughels, Kouter 3 Leest
    Francois Van Aken, Juniorslaan 98 Leest
    Jeroom Verbruggen, Kouter 8 Leest
    Louis Vloebergh, Winkelstraat 28.

     

    1987 – Vrijdag 30 oktober : Communie aan huis
    “Vrijdag 30 oktober wordt de communie thuis gebracht bij zieke en oude mensen. Wij beginnen om 9 uur. Mensen die verlangen de communie mee te nemen voor huisgenoten mogen dit steeds doen.” (“Parochieblad”, 29/10)

     

    1987 – Zaterdag 31 oktober : Volksdansfeest Korneel
    In het parochiehuis. (“Parochieblad”, 29/10)

     

    1987 – November : Folder voor de Leestenaars :

     

    PAROCHIE ST. NIKLAAS

    LEEST

    Betreft : Abonnering van het Parochieblad.

     

    Beste Parochianen, 

    Naar het einde van het jaar toe worden steeds meer schikkingen getroffen voor het komende jaar. Zo ook voor de abonnering op het PAROCHIEBLAD ; hetzij her-abonnering of eventueel een eerste maal dat U het parochieblad wenst te nemen.

    Getrouwe lezers weten welke betekenis en waarde een dergelijk weekblad heeft in onze leefwereld en in ons medevoelen met de parochie en medemensen.

    Zo bv. is een Parochieblad gewenst om op de hoogte te blijven van het parochieleven.

    Tevens een hulpmiddel om de Misintenties voor uw overledenen bekend te maken of niet te vergeten. Ook waardevolle artikels over de hedendaagse beleving van het geloof worden erin gepubliceerd, alsook wekelijks uitleg over Misteksten, bruikbaar voor U zelf, voor zieken of ouden van dagen.

    U kunt gebruik maken van een overschrijvingsformulier. 733-2211489-16 van de Parochie St. Niklaas te Leest.

    Prijs voor het jaarabonnement 1988 is vastgesteld op 350 frank.

    Mocht U bij vergetelheid uw herabonnering door overschrijving niet hebben verricht, dan komt er in de loop van de maand november wel een ijveraar(ster) even bij u aanbellen. Aanvragen voor een Parochieblad kunnen steeds geschieden op de pastorie.

    In de hoop en de verwachting dat het Parochieblad een degelijke schakel vormt in ons parochieleven, hartelijk dank voor uw hernieuwde of uw eerste abonnering.

    Genegen groeten van uw parochiepriesters,
    Pater Damiaan Karel Van Aken, E.H. Frans Lornoy.

     

    1987 – November : Mededelingen aan de Leestse bevolking 

    Zittingsuren

    In haar streven om de SP-mandatarissen nog dichter bij de bevolking te brengen en hun dienstbetoon nog uit te breiden, organiseert het SP-bestuur Leest vanaf de maand november elke tweede zondag van de maand volgende zittingsuren :

    G. Joris, Burgemeester :

    -oud gemeentehuis : van 10 tot 11 uur.

    -Zaal St. Cecilia : van 11 tot 12 uur.

    C. Demeester, Schepen van Openbaar Onderwijs :

    -Duivenlokaal (Juniorslaan 78) : van 10 tot 11 uur.

    -Zaal St. Cecioia : van 11 tot 12 uur.

    W. Van Den Brande, Voorzitter v/d Mechelse Goedkope Woning :

    -Duivenlokaal : van 10 tot 11 uur.

    -Zaal St. Cecilia : van 11 tot 12 uur.

    J. Vloeberghen, SP-gemeenteraadslid :

    -Zaal St. Cecilia : van 11 tot 12 uur.

    M. De Bont, Voorzitter SVV Leest :

    -Duivenlokaal : van 10 tot 11 uur.

    -Zaal St. Cecilia : van 11 tot 12 uur.

    Eerste zitdag was zondag 8 november 1987.

     

    SP-POLL te Mechelen

    Op 9 en 10 oktober ll. werd door de SP-afdeling Mechelen een Poll georganiseerd om te komen tot de lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen van oktober 1988.

    1598 leden kwamen zich uitspreken over de volgorde van de 41 kandidaten.
    Het SP-bestuur is dan ook ten zeerste verheugd U te kunnen melden dat :

    -zijn uittredend gemeenteraadslid Jef VLOEBERGHEN op de 9de plaats staat.

    -Zijn vrouwelijke kandidate Mariette De Bont op de 23ste plaats staat.

    -Zijn jongere kandidaat Ivan De Borger op de 19de plaats staat.

    Wij zijn ervan overtuigd dat onze drie Leestse kandidaten het tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen uitstekend zullen doen en hopen dat alle drie vanaf 1/1/89 deel zullen uitmaken van de Mechelse gemeenteraad.

    Een dynamische gemeente zoals Leest moet immers vertegenwoordigd worden door dynamische mensen. 

    Tisseltbaan

    Na jarenlang onafgebroken aandringen van ons SP-gemeenteraadslid Jef Vloeberghen en zijn SP-bestuur Leest, vernemen wij uit doorgaans goed ingelichte bron dat in de loop van 1988 het licht op groen zou worden gezet voor de vernieuwing van de Tisseltbaan.

    Het zal de bewoners van de Tisseltbaan en alle Leestenaars die wel eens gebruik maken van deze straat genoegen doen dat daarmee een einde komt aan alle ellende die het kapotte wegdek veroorzaakt.

    (Rondschrijven van SP-Leest)

    17-03-2014 om 18:32 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1987 – Woensdag 7 oktober : K.V.L.V. Kookles
    Er werd een speciaal feestmenu uitgewerkt : scampistaartjes met remouladesaus, brocolliroomsoep, varkenshaasjes met kruidensaus en peren met sabahonsaus.
    (“Parochieblad”, 1/10)

     

    1987 – Vrijdag 9 oktober :  Officiële opening Argenta-Kantoor Leest (Foto onderaan)

    Dit nieuw kantoor, ook bevoegd voor Battel en Heffen werd om 19 uur feestelijk  geopend met een opendeur gevolgd door een receptie in zaal Sint-Cecilia. Tony Dons (gehuwd met Leen Verschueren) verhuisde zijn kantoor en woonst van Ten Moortele naar Dorpsstraat nr. 17.
    Kantooruren : alle dagen van 9 u. tot 12 u. en op afspraak ook ten huize.
    (“Parochieblad”, 1/10)

     

    1987 – 9 en 10 oktober : SP-Poll te Mechelen

    “Op 9 en 10 oktober ll. werd door de SP-afdeling Mechelen een Poll georganiseerd om te komen tot de lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen van oktober 1988.

    1598 SP-leden kwamen zich uitspreken over de volgorde van de 41 kandidaten.
    Het SP-bestuur is dan ook ten zeerste verheugd u te kunnen melden dat :
    -zijn uittredend gemeenteraadslid Jef Vloeberghen op de 9de plaats staat;
    -zijn vrouwelijke kandidate Mariette De Bont op de 23ste plaats staat ;
    -zijn jongere-kandidaat Ivan De Borger op de 19de plaats staat.

    Wij zijn ervan overtuigd dat onze drie Leestse kandidaten het tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen uitstekend zullen doen en hopen dat alle drie vanaf 1/1/89 deel zullen uitmaken van de Mechelse gemeenteraad. Een dynamische gemeente zoals Leest moet immers vertegenwoordigd worden door dynamische mensen.”
    (‘Medelingen aan de Leestse bevolking’, D. Nuytkens, Voorzitter SP-bestuur Leest)

     

    1987 – 10 oktober : Jaarlijks ledenfeest KWB met herverkiezing bestuur
    De avond startte met een eucharistieviering voor de overleden leden, nadien ging het naar het parochiehuis waar ook een etentje voorzien was.
    Volgend bestuur voor de komende twee jaar werd verkozen : Mark Lamberts, Jean Pierre Publi, Jef Lauwers, Leo Van Laenen en Johan Van de Putte.

     

    1987 – 10 oktober : Start 10-delige Lessenreeks B.G.J.G.

    De B.G.J.G. afdeling Leest startte met een nieuwe 10-delige lessenreeks   “watergewenning”, “kleuterzwemmen” en “zwemmen voor gevorderden” vanaf 10 oktober, telkens van 15u45 tot 16u45 te Kapelle-op-den-Bos. Inschrijvingen dienden te gebeuren bij Myriam De Laet, Molenstraat 7 Leest. (‘DB’, september ’87)

     

    1987 – Zondag 11 oktober :Grootse Modeshow” – Sportcentrum Leest
    Om 15 uur in de Sporthal Leest in samenwerking met Modelteam Cashive Mechelen. (zie folder onderaan)

     

    1987 – Zondag 11 oktober : Opening nieuwe Bibliotheek te Leest

    In aanwezigheid van burgemeester Joris werd de nieuwe uitleenpost van de Stedelijke Openbare Bibliotheek van Mechelen te Leest officieel geopend. Leest vormde de 19de uitleenpost buiten de hoofdbibliotheek. Het vroegere postkantoor werd verplaatst naar het vroegere gemeentehuis en in het alzo vrijgekomen gebouw werd de openbare bibliotheek geïnstalleerd in twee lokalen.

    De Leestenaars konden beroep doen op circa 6.000 boeken, ondergebracht in een 20-tal rubrieken. De bibliotheek was geopend elke zondag van 10 tot 12 uur en elke donderdag van 15 tot 18 uur. Het lidgeld bedroeg 100 frank per jaar (vanaf 14 jaar). 

    De Leestenaars hadden voordien volgend bericht in hun bus gekregen : 

    “Beste dorpsgenoten, 

    Betreft : bibliotheek in onze gemeente. 

    Reeds lang is er door vele Leestenaars vraag naar een eigen bibliotheek in onze gemeente. Na veel voorbereidend werk door de schepen van Openbaar Onderwijs, Constant Demeester, en ons SP-gemeenteraadslid Jef Voeberghen, is het eindelijk zover. Beslist werd het vroegere postkantoor te verplaatsen (zoals reeds is gebeurd) naar het vroegere gemeentehuis. In het alzo vrijgekomen gebouw zal de openbare bibliotheek geïnstalleerd worden. Ook deze werken zijn voltooid. De openstelling van onze Leestse openbare bibliotheek zal plaatshebben op zondag 11 oktober 1987 om 11 uur.

    Vanaf donderdag 15 oktober – 15 uur – zullen alle Leestenaars, jong en oud, uit meer dan 6.000 boeken kunnen kiezen en hun geliefkoosde lektuur kunnen komen uitlenen. Iedereen die dat wenst, kan ook tijdens de openingsuren in de rustige leeszaal komen lezen en opzoeken.

    Openingsuren van de bibliotheek te Leest : donderdag van 15 tot 18 uur, zondag van 10 tot 12 uur. Lidgeld : -tot 14 jaar gratis –vanaf 14 jaar slechts 100 fr. per jaar (enige onkosten).

    Met vriendelijke groeten,

    Daniël Nuytkens, Vz. SP – Leest, Mariette De Bont, OVz., Jef Vloeberghen, SP-gemeenteraadslid. 

    En de pers : 

    Een bibliotheek in Leest

    “Zondag is in Leest een nieuwe uitleenpost geopend van de stedelijke Openbare Bibliotheek van Mechelen. Een belangrijke gebeurtenis voor Leest, zo zei burgemeester Joris in zijn gelegenheidstoespraak. Een belangrijke opdracht ook voor de scholen in Leest om de kinderen de weg naar de bibliotheek te wijzen. Vlaanderen heeft lezers nodig en lezer wordt men pas na vele jaren, aldus nog de burgemeester.
    Schepen van onderwijs Constant Demeester herinnerde eraan dat de eerste bibliotheek in Mechelen dateert van in 1765 en dat die toen beschikte over 1000 banden. De uitleenpost in Leest beschikt vandaag alleen al over bijna 6.000 boeken. En in totaal telt de bibliotheek van de stad Mechelen 213.000 titels. Die enorme expansie is er gekomen na de tweede wereldoorlog, nadat gewezen burgemeester Spinoy aan directeur Torfs de opdracht gaf een openbare bibliotheek uit te bouwen. Een opdracht die directeur Torfs op een haast unieke wijze heeft volbracht en die later door zijn opvolger Geets is verdergezet. Schepen Demeester sprak ook nog de hoop uit dat vooral de scholen de weg naar de uitleenpost zullen vinden, en vandaar verder naar de centrale bibliootheek in Mechelen.

    Deze nieuwe uitleenpost in Leest is de 19de buiten de hoofdbibliotheek in de Gebr. Verhaegenstraat. Hij is ondergebracht in twee lokalen naast het vroegere gemeentehuis, Ten Moortele 1bis.
    De circa 6.000 boeken die er voorhanden zijn kunnen in een 20-tal rubrieken ondergebracht worden.”
    (GvM, 13/10/87)
     

    Leest bezat reeds een bibliotheek tussen 1921 en 1946. Meer daarover in deze Kronieken onder datum : 8 juli 1921. 

    Bijgev. :
    -Argenta kantoorhouder Tony Dons.
    -De folder van de ‘Grootse Modeshow’.
    -De curculaire voor de bevolking van Leest.
    -Leest beschikt in het filiaal van de stedelijke bibliotheek over bijna 6.000 titels. (foto : GvM)

     

     









    17-03-2014 om 16:31 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-03-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1987 – Zaterdag 3 oktober : Statutaire vergadering De Voorzorg te Leest

    De jaarlijkse statutaire vergadering van het Ziekenfonds De Voorzorg ging door om 17 uur in de zaal Sint-Cecilia, Dorpsstraat Leest.

    Op de dagorde :
    -Moreel en financieel verslag 1986.
    -De problemen van de ziekteverzekering.
    -Congres Sociale Zekerheid in december 1987.
    -Gedeeltelijke herkiezing Raden van Bestuur De Voorzorg, Bond Moyson, S.V.V. of Gewestelijke Bestuur.
    -Allerlei.
    Volledig eetmaal om 16 uur. Deelnemingsprijs : 250 fr.
    (Brief aan de leden)

              

    1987 – Zaterdag 3 en zondag 4 oktober : Jubileumcross-Week-End van Chiro-Vevoc

    Ter gelegenheid van de 15de Jeugdcross en als inzet van het jubileumjaar van Chiro en Vevoc. 

    “Zowat 15 jaar geleden staken enkele oud-chiroleden van Leest de koppen bij elkaar om elkaar nog eens te ontmoeten in een sportieve context. De Vevoc Jeugdcross was meteen geboren. Het evenement richtte zich voornamelijk naar Chiro- en oud-chiroleden maar met de jaren werd een meer open formule toegepast.

    Nu zondag is de Vevoc jeugdcross reeds aan zijn 15de jaargang toe en om deze gelegenheid gepast te vieren werd een gans weekend uitgetrokken.
    Zaterdag 3 oktober wordt in de namiddag een wedstrijd fietsen zonder ketting georganiseerd. Het komt er op aan om vanaf een heuvel zo ver mogelijk te geraken op twee wielen zonder aandrijving. ’s Avonds te 20 u. worden niet de benen maar wel de kelen gesmeerd op de crossfuif. ’s Zondags is de crossdag. Te 14 uur is opnieuw, naar vroegere traditie, een stratenloop gepland. Een parcours dat loopt over Dorp – Dorpstraat – Elleboogstraat – Tisseltbaan – Kleine Heide – Juniorslaan – Vinkstraat en Ten Moortele kan naar believen 1, 2 of 3 keer afgehaspeld worden. Dat is dan goed voor respectievelijk 5, 10 of 15 km.

    Wie daarmee niet aan zijn trekken komt kan terecht op de jeugdcross zelf.
    Achter de chirolokalen worden vanaf 15 uur verschillende reeksen gelopen…”
    (GvM, 30/9)

     

    Programma:
    Zaterdag 3/10 : -vanaf 20 u : Crossfuif.
                            -vanaf 22 u : Gelegenheidsbar.

    Zondag 4/10 :  - vanaf 14 u : Start Stratenloop.(5,10 of 15 km op Leestse wegen)

                            -vanaf 15 u. : Start 15de Jeugdcross en Gelegenheidsbar.
                            -vanaf 18 u. : Volksdans.

    Op zaterdag werd in de namiddag een wedstrijd fietsen zonder ketting georganiseerd.
    Het kwam er op aan om vanaf een heuvel zo ver mogelijk te geraken op twee wielen zonder aandrijving.
    Aan de Zennebrug gingen tien deelnemers de confrontatie aan. Winnaar werd Guy De Wit voor J. Bernaerts.

    Zondagmiddag drumden alle atleten, klein en groot, jong en oud samen om deel te nemenaan de 1ste Vevoc stratenloop.
    Een 100-tal enthousiaste lopers jogde de Leestse straten af, om zo’n 5, 10 of 15 km onder de schoenen te krijgen.
    Bij de 5 km-loop overschreed Willy Van Win als 1ste de aankomst.
    Winnaar van de 10 km werd Leboda Vincent en op de lange afstand toonde Wilfried De Cock zich de beste.

    In totaal kwamen er zo’n 1.000 lopers aan de start in deze 15de editie van de Vevoc jeugdcross.

     

    Foto’s : (GvA)
    -Met een duizendtal kwamen ze aan de start van de 15de Vevoc-Cross.
    -Fiere en glunderende winnaars op het erepodium.

     





    15-03-2014 om 16:18 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 09/12-15/12 2024
  • 25/11-01/12 2024
  • 18/11-24/11 2024
  • 11/11-17/11 2024
  • 04/11-10/11 2024
  • 21/10-27/10 2024
  • 14/10-20/10 2024
  • 07/10-13/10 2024
  • 30/09-06/10 2024
  • 23/09-29/09 2024
  • 16/09-22/09 2024
  • 09/09-15/09 2024
  • 02/09-08/09 2024
  • 26/08-01/09 2024
  • 19/08-25/08 2024
  • 12/08-18/08 2024
  • 29/07-04/08 2024
  • 22/07-28/07 2024
  • 15/07-21/07 2024
  • 08/07-14/07 2024
  • 01/07-07/07 2024
  • 24/06-30/06 2024
  • 17/06-23/06 2024
  • 10/06-16/06 2024
  • 20/05-26/05 2024
  • 06/05-12/05 2024
  • 29/04-05/05 2024
  • 15/04-21/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 18/03-24/03 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 25/12-31/12 2023
  • 18/12-24/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 27/11-03/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 13/11-19/11 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 25/09-01/10 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 14/08-20/08 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 20/03-26/03 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 24/05-30/05 2021
  • 10/05-16/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!