Het onderwerp dat ik vandaag wil behandelen is niet wereldschokkend. Het heeft ook geen financiële (alhoewel!) noch economische gevolgen, maar wel sociale
want er is immers een reukje aan. Het zal inderdaad gaan over hondenpoep en paardenvijgen.
Enkele jaren geleden ontving ik de folder Bezorg jezelf geen overlast! van het College van burgemeester en schepenen.
Eén luik daarvan gaf richtlijnen aan nette baasjes van honden.
De gewone burger met hond moet altijd zijn hondenpoepzakje bijhebben, anders wacht hem of haar een geldboete en eventueel een gemeentelijke belasting van 125 Euro bovenop als het pakje niet verwijderd wordt.
Men kan bezwaarlijk zeggen dat Middelkerke zich niets aantrekt van hondenpoep.
De gemeente deelt zelfs gratis hondenpoepzakjes uit.
In de gemeentegids kan men lezen dat veiligheidsbeambten en stadswachten preventief toezicht houden. Als ze het achterlaten van hondendrollen vaststellen, verwittigen ze de bevoegde diensten.
Tijdens de zomervakantie worden ook jobstudenten ingezet om inwoners en toeristen te informeren en te sensibiliseren rond hondenpoep.
Er zijn toiletten voorzien voor honden, veel meer zelfs dan voor menselijke wezens. Zulke toiletten zijn eerder schaars.
De milieuambtenaar is net als alle officieren van de gerechtelijke politie bevoegd voor de controle op het al dan niet gebruiken van de hondentoiletten. Deze controle wordt door de preventiemedewerkers en de lokale en federale politie uitgevoerd.
Binnen het politiekorps werd ook een milieucel opgericht zodat het effectief mogelijk wordt te vervolgen als de mensen hondenpoep achterlaten of geen plastic zakje bij hebben tijdens het uitlaten van de hond.
Het gemeentebestuur heeft een handige wegwijsfolder waarin de hondenbaasjes de exacte plaats van de hondentoiletten terugvinden. Deze worden dagelijks gereinigd en gebeurlijk ontsmet door de reinigingsdienst.
Er worden preventiecampagnes gelanceerd om de mensen te overtuigen om ook effectief die middelen te gebruiken.
Eén van die campagnes, namelijk de affiche Hondenpoep
het moet, het kan! is volgens Sirene nu ook al doorgedrongen tot in Nederland. In het Limburgse Roermond vonden ze de affiche helemaal geweldig en werd het ontwerp opgevraagd om ook de Nederlandse hondeneigenaars op het rechte pad te houden.
Samen met Sirene zeg ik dus Ja, als het goed is, dan zeggen we het ook
Waar ik echter nog niets over gelezen of gevonden heb, zijn de statistieken van het beboeten van de overtreders. Bestaan die wel? Mogen we die zien? Volgens mij is een boete immers nog steeds de beste remedie tegen hondenpoep.
Waar ik evenmin een woord over teruggevonden heb, zijn de maatregelen tegen baasjes van paarden die hun vijgen op de openbare weg achterlaten.
Als men in Middelkerke met de fiets rondrijdt, dan kan men zien dat ruiters en paarden die koetsen trekken daar eerder al voorbijkwamen. Die laten namelijk geen kleine drollen achter maar reusachtige vijgen.
Paardenvijgen zijn ongeveer 30 keren groter dan hondenpoep. Wist u overigens dat zon paard 10 tot 15 kg vijgen per dag kan produceren? Ik zeg niet dat de gemeente er vol van ligt, maar zeldzaam zijn ze nu ook weer niet.
De overlast die daardoor veroorzaakt wordt is zeker niet gering.
De vijgen vormen in de eerste plaats een gevaar voor honden, die verzot schijnen te zijn op die lekkernij. Werd het schuldig paard niet op tijd ontwormd, dan werkt de hond aardig wat parasieten naar binnen. Als het ontwormen wel gebeurde, maar met preparaten die "ORGANOPHISPHORUS" bevatten, dan zijn de vijgen zeer giftig voor de hond.
Voelt uw dier zich na het eten van een paardenvijg niet lekker, gedraagt het zich lusteloos en heeft het last van diarree en krampen, raadpleeg dan een dierenarts, want het kan er uiteindelijk aan sterven.
Als u met de wagen door een pak vijgen rijdt, vooraleer uw garage binnen te rijden, dan neemt u tevens een vijgenparfum mee naar binnen. Leuk is anders.
Ik wil de paardenliefhebber zijn pleziertjes niet ontnemen maar "Waar rook is, is ook vuur," zei Uilenspiegel, en hij tastte met zijn handen in een hoop verse paardenvijgen.
Wat kan er nu ondernomen worden tegen die vijgenoverlast?
Een Lebbekenaar ontwierp een paardenpoepzak. Die wordt onder de staart van het dier gehangen, vastgehaakt aan het zadel.
De zak is vervaardigd uit nylon en kan drie beurten van het paard bevatten. Is de zak vol, dan volstaan een paar handige bewegingen om hem te ledigen in een gewone plastic zak. Binnenkort moet de gemeente dus gratis paardenpoepzakken uitdelen. Geen plastic zakken, want sinds 1 juli 2007 moet je daarvoor zelfs bij de bakker betalen.
Het aanleggen van paardentoiletten zal wel wat moeilijk uitvallen, maar voor de rest blijven alle preventie en andere maatregelen dezelfde als voor honden.
Om het vergiftigen van honden tegen te gaan moet het baasje van de dader ofwel zijn producten meenemen ofwel deze onsmakelijk maken door ze bijvoorbeeld overvloedig te besprenkelen met pepers. (geen grapje maar wel als dusdanig bedoeld)
Ik ben benieuwd of de gemeente deze uitdaging zal aannemen!
|