Inhoud blog
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Kronieken van Leest
    bij Mechelen
    03-08-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1991 – Meinummer “Toeters en Trompetten” : Edy Van Asch over ‘Verzorging’

    “In welke mate iemand geïnteresseerd is om zijn hobby en/of job als muzikant goed uit te voeren, kan je o.a. afleiden uit de drang om beter te worden, de aanwezigheid op de repetities, de vooruitgang die men maakt,…
    Daarbij hoort ook de interesse voor het muziekinstrument zelf. Het is dan soms bedroevend te constateren hoe verwaarloosd sommige instrumenten voor de dag komen : vuil en vies, ventielen die amper werken, coulissen die men met veel moeite op de gewenste plaats krijgt. Het zijn zaken die ons zo voor de ogen staan. Anderzijds verheugt het wel om bv. blinkende euphonia, cornetten,…te zien.
    Een wezenlijk onderdeel dat nu even mijn aandacht wegdraagt, is het beroemde (beruchte ?) ‘embouchure’. Alhoewel het voor iedere koperblazer voor de hand ligt dat de verzorging van het mondstuk noodzakelijk is, wordt voor dit belangrijk onderdeel van het instrument meestal geen aandacht geschonken en zelfs vreselijk verwaarloosd. Velen onder ons vinden het wel belangrijk om uit een proper glas te drinken maar dit idee gaat wel niet op voor hun mondstuk !
    Menig muzikant (vooral bij de kleinere instrumenten) draagt zijn mondstuk(ken) in zijn broek- of vestzak waar het tierig stof en andere specimen opneemt. De zilver- of koperlaag wordt hierbij soms beschadigd door andere metalen objecten die hij meedraagt. Een gelijkaardige bron van kwaad is het vrij rond laten slingeren van het mondstuk in de kast van het instrument.
    Het verzilveren van het mondstuk vereist ook speciale aandacht. Een slecht ‘embouchure’, vermoeide of pijnlijke lippen kunnen het gevolg zijn van een mondstuk dat aan een nieuw laagje platina toe is. Ruwe boorden en krassen erop zijn hier duidelijke aanwijzingen van. De klank van een vallend mondstuk kan iedereen zich voorstellen en wordt meermaals op gelach onthaald. Ten onrechte want hierbij wordt de pijp dikwijls beschadigd, wat kan leiden tot toon- en intonatieproblemen. Op dat moment is een gepaste behandeling of zelfs vervanging dan ook noodzakelijk.
    Al het verzamelde vuil en andere obstakels binnen de pijp kunnen bijdragen tot een niet volle klank, tot blijken van een ‘harde sound’. Het is daarbij ook slecht voor de gezondheid. Zouden we deze kiemdragers een hygiënecontrole laten passeren, de resultaten zouden zeker leiden tot depressies bij zowel muzikant als controleur.
    Hieronder zijn een paar hints om het mondstuk te verzorgen en zo ook voor uw eigen hygiëne te zorgen :

    1.Verzeker je ervan, voor gebruik, dat het mondstuk rein is en vrij van alle obstakels.
    2.Ideaal zou zijn dat je een mondstuk afspoelt (afwast) voor en na gebruik. Een bijkomend voordeel hiervan is dat naast een betere hygiëne, blinkende mondstukken (vooral de goudkleurige) betere visuele effecten bieden, wat ook nooit weg is.
    3.Kuis regelmatig de pijp met een cylindrisch mondstuk-borsteltje. Je kunt het bijna bij elke dealer verkrijgen.
    4.Goede instrumenkasten bevatten ook een afzonderlijke plaats om het mondstuk op te bergen. Als alternatief wordt bij een mondstuk een opbergzakje geleverd dat je dan gewoon kan meedragen.
    5.Als het mondstuk opnieuw verzilverd moet worden, stel dit dan niet uit. Het kan snel en goedkoop uitgevoerd worden.
    6.Kus geen muzikanten die hun ‘mondstuk’ slecht verzorgen,…of blijf bij jouw soort.”

     

    1991 – 4 mei : Koningstitel bij Leest-Heide (Foto onderaan)

    Bij de wipmaatschappij Leest-Heide namen dertien schutters deel aan de kamp om de koningstitel. In de achtste ronde schoten zowel vader als zoon Andries de hoofdvogel.
    Twee ronden later bleek zoon Johan de beste te zijn.
    Lydia Halkett, de moeder van Johan, schoot een vierde titel bij de dames en dit in de zevende beurt. (GvM, 4/5/91)

     

    1991 – 4 mei – Gazet van Mechelen : Wie wordt kaartkampioen van België ?

    “Op woensdag 8 mei starten in de Omnihal te Leest de 21ste Volksfeesten. Het startschot wordt gegeven door de kaartwedstrijd ‘Kampioenschap van België’.
    Om 20 u. gaat het kaartkampioenschap van start met een prijzenpot van in totaal 400.000 fr. Ook op vrijdag om 20 u. en zondag om 15 u. worden slagen gehaald. Telkens wordt gespeeld voor een pot van 80.000 fr. De beste twee uitslagen komen in aanmerking voor het eindklassement, waarbij nog eens 160.000 fr. verdeeld wordt. De inleg per dag is vastgesteld op 249 fr. Een kaart voor drie dagen kost 600 fr.”

     

    1991 – 4 mei : Kruisdagen voor een goede oogst

    Ook dit jaar vonden weer de traditionele kruisdagen plaats in Hombeek en Leest, waar de Landelijke Gilden in processie door de velden stapten. In Leest trok men naar de hoeve van Jaak Lamberts. De Leestse LG en KVLV waren hiermee aan hun vijfde rondgang toe. De kruisdagen zijn drie biddagen voor het feest van Hemelvaart. In processie wordt, met het kruis voorop, door de velden getrokken om Gods zegen te vragen voor de oogst en zijn bescherming tegen rampen. In de middeleeuwen was deze processie een boetetocht.
    (GvA,11/5/91)

     

    1991 – 5 mei : Schaatsen met K.V.G. Zennevallei

    Sportieve ontspanningsnamiddag voor minder-validen op de kunstijsbaan van Heist-op-den-Berg. Vooral de rolwagentjes en de sleeën kwamen aan hun trekken.
    Tijdens de namiddag was er een optreden van Erik Van Neygen en Sanne evenals de VTM-halve finalist playback Clouseau.
    Inkom : gratis voor de mindervaliden en de begeleiders. Familieleden en sympathisanten betaalden 200 fr.
    Inschrijvingen bij Johan Vandeputte, Vinkstraat 58 Leest. (Folder)

     

    1991 – Woensdag 8 mei : 2de Slakkengang

    Organisatie Wandelclub ‘De Slak’ – Leest. Met barbecue.
    Vertrek en aankomst : Vrije Basisschool, Leest dorp.
    Start : tussen 16.30 en 20 u. Afstanden : 6 en 12 km.
    Deelname : 30 fr. clubstempel + brevet. 50 fr. clubstempel + brevet + zelfklever.
    Inschrijvingsgelden ten bate van het Muco Viscidose fonds.
    Trofeeën voorzien vanaf 20 deelnemers, voor scholen, verenigingen, groeperingen en families.
    Inlichtingen : Paul Lefever, Moerstraat 21 Hombeek. (Folder) 

               11.000 frank op een “slakkegangetje”.

    “Deze week organiseerde wandelclub “De Slak” uit Leest, de tweede editie van de “Slakkengang”.
    Dit evenement omvat een sportieve avondwandeling, met een maximum afstand van 12 km, die traditioneel wordt afgesloten met een bodega en barbecue.
    Dit jaar kaderde het initiatief in de Muco Sportivo-actie.
    “De Slak” was dan ook blij 11.000 frank te kunnen overhandigen aan het betreffende comité.
    De wandelclub die sinds vorig jaar aangesloten is bij de Mechelse sportraad, besloot om de inschrijvingsgelden van de avondwandeling, meer bepaald van de “Slakkengang”, te schenken aan het Muco Sportivocomité.
    Met ruim 360 wandelaars werd het aardige bedrag van 11.000 frank bij elkaar gesprokkeld.
    De cheque werd aan Peter De Voght, voorzitter van de Mucovereniging, overhandigd.
    Hij vertelde dat de diverse schenkingen momenteel beginnen binnen te komen.
    Vandaar dat het nog te vroeg is om een balans op te maken van het resultaat.
    Wel staat vast dat het initiatief opnieuw op het programma komt.
    “De volgende keer zal het accent echter liggen op een aantal hoogtepunten, en niet meer bestaan uit een reeks activiteiten, over een jaar gespreid”, zo verklaarde de voorzitter.
    Wat het wandelen zelf betreft sleepten “De Kleitrappers” uit Terhagen, die met 34 aanwezig waren, de trofee van de grootste afvaardiging in de wacht.
    Voor de Leestse “Slak” is het nu uitkijken naar de wisselbekertocht, op 28 juli. Deze vindt plaats in het sportcentrum.
    Vorig jaar trok deze tocht niet minder dan 1.500 wandelaars aan.”
    (GvA, 11 mei)

     

    Bijgevoegd :
    - De kampioenstitel bij Leest-Heide werd een heuse familie-aangelegenheid. (GvM)
    -De folder van de 2de Slakkengang.
    -‘De Slak’ zamelde 11.000 fr. in voor de Muco Sportivo-actie.

     







    03-08-2014 om 06:03 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-08-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1991 – Dinsdag 30 april – GvM : Kouter bidt al dertig jaar in Lourdesgrot

    “Vandaag is het precies dertig jaar geleden dat de Lourdesgrot op de Leestse Kouter ingewijd werd. In deze 30 jaar zijn hier tal van wat mensen tot onze Hemelmoeder komen bidden om haar voorspraak te bekomen en voor steun in moeilijke ogenblikken. Natuurlijk werd er ook gedankt voor de bekomen gunsten.

    Op initiatief van pater Clementiaan, en gestoeld op de devotie van de Kouterbewoners voor Maria, werd in 1960 de idee geopperd om het Mariakapelleke van de KWB te vervangen door een echte Lourdesgrot. De familie Moyson steunde dit initiatief meteen en stelde een lapje grond ter beschikking. Aan basismateriaal was geen nood. De betonweg Kleine Heide-Bist werd uitgebroken en de zware betonnen brokstukken werden met vereende kracht door de buren, onder leiding van Kamiel De Wit, op de juiste plaats gezet. Het plan werd uitgetekend door architect Fons Ceulemans. Neel Solie en Jef Leemans zorgden voor de voegwerken.

    Inwijding grot
    Een collecte bij de buren bracht 9.963,50 fr. op. Ruim 7.500 fr. ging naar materiaal en werken. Op de vooravond van de meimaand was de grot voltooid, en op 30 april werd het Mariabeeld plechtig in de nis geplaatst. Na een bloemenhulde werd de grot ingewijd. Al de katholieke verenigingen waren toen met vlag en standaard present.
    Van dag af gingen de buren in de meimaand regelmatig een rozenkrans bidden. Dit gebeurde vooral voor zieken of overledenen uit de omgeving. Ook mensen van ver buiten Leest kwamen er geregeld tot O.-L.-Vrouw van Lourdes bidden.
    Ter gelegenheid van de dertigste verjaardag werd het hele domein opgefrist. De groene, houten bankjes werden vervangen door comfortabele zitbanken, het Mariabeeld en Bernadette kregen een likje verf, de verlichting van het beeld werd vernieuwd, er werd een marmeren altaarblad geplaatst en zoals elk jaar werd het domein versierd met fris groen en een kleurrijke bloemenpracht.

    Lourdesgrotlaan
    In de dertigjarige geschiedenis van de grot stelde het Lourdesgrotcomité, opgericht om de belangen van de grot te behartigen, het toenmalige gemeentebestuur voor de naam van de ‘Kouter’ te veranderen in ‘Lourdesgrotlaan’. Dat bleek echter niet te kunnen. In een brief stond te lezen dat ‘het ons spijt U te moeten melden dat wij geen gunstig gevolg kunnen geven aan uw verzoek. Zoals U bekend is, werd de laatste tienjaarlijkse telling gehouden op 31 december 1961. De bevolkingsboeken en andere documenten werd vernieuwd. Tevens hebben alle inwoners hun nieuw adres laten aanpassen. Naar onze mening dient de Kouter in ere gehouden ingevolge zijn verleden en bijzonder deze van 1914/1918.” Met de jongste volkstelling zit er misschien weer muziek in het voorstel.

    Het huidige bestuur blijkt nog steeds even dynamisch als dat van dertig jaar geleden.
    Momenteel is Roza Verbruggen voorzitster, de familie Solie-Spoelders zorgt voor de financiën en de families De Wit-Geerts en De Laet-Windelen zetelen in het bestuur. Het Lourdescomité kende tot op heden vier voorzitters. Louis Verbruggen ‘regeerde’ van bij de oprichting tot in 1974, toen Jan Keulemans de taak van hem overnam. Hij droeg de functie in 1982 over aan Frans Van de Maele. Sinds vorig jaar is Roza voorzitter.
    Dit jaar wordt de viering en de meimaand ingezet met een eucharistieviering op dinsdag 30 april om 19.30 u. Elke dinsdag en donderdag van de maand mei, telkens om 20 u. wordt het rozenhoedje gebeden.”
    (Zie ook in deze kronieken : 30 april 1961)

     

    1991 – April – Mei – Folder : IN ’t KRANTJE bij Samira en Alain.

    Kranten,tijdschriften,rookwaren,schoolgerief, lottocenter, droogkruis, fotokopies.
    -Als u graag uw krant vroeg bezorgt krijgt dan bent u bij ons op het goede adres, wij bezorgen uw krant voor 06h30 !!
    -U kunt ook nog altijd genieten van de aktie : gratis aansteker bij aankoop van 1 farde sigaretten of tabak !!
    -Wij willen u er tevens ook op attent maken dat de winkel gedurende de maand : mei – juni – juli – augustus ’s zaterdags doorlopend open zal zijn van 07h00 tot 13H30.
    In ’t Krantje, Dorpstraat 24, 2931 Leest, Tel. 015/20.95.59.

     

    1991 – Meinummer ‘Toeters en Trompetten’ UNIFORM

    “Om aan de groei van nieuwe muzikanten te voldoen en om de kosten te beperken heeft het bestuur een nieuwe ‘débardeur’ besteld (débardeur = een pull-over met V-hals en zonder mouwen). De uniform bestaat dan uit : een grijze broek, wit hemd, das, débardeur, donkere sokken en zwarte schoenen.
    Voor de dames-muzikanten : grijze rok, wit hemd, débardeur, panty, zwarte schoenen en grijze handtas. Pittig detail : Ann Van De Vondel had het munutieus idee om van twee oude uniformrokken een zwangerschapsrok te maken. Dus dames, schrik er niet voor terug om muzikantjes ter wereld te brengen !
    Aan diegenen die de vest eventueel willen houden wordt een minimum som van 500 fr. gevraagd.
         Diane Lammens.”

    Het fanfaretruitje werd gedragen wanneer de fanfare in een overdekte ruimte optrad en bij openluchtoptredens in de zomermaanden. Het was financieel niet meer mogelijk te blijven investeren in een volledig fanfare-uniform omdat er vrij veel wisselingen waren bij de muzikanten en omdat het uniform voor de jonge muzikanten vrij dikwijls moest worden vervangen. (‘Leest in Feest’, Stan Gobien)

     

    1991 – Mei – Omzendbrief CVP-Leest : Dienstbetoon – Belastingsservice

    “Beste Leestenaars, 

    De ‘belastingsbrieven’ zijn reeds enige tijd aangekomen. Om U snel en efficiënt bij te staan met raad en daad, herinneren wij U eraan dat onze CVP – sectie Leest hieromtrent 4 zitdagen organiseert.
    Deze zitdagen zullen doorgaan, elke zaterdag van de maand mei tussen 10.00 uur en 12.00 uur in de cafetaria van het Sportcentrum Leest.
    Tevens melden wij u de komst van dhr. Van Den Brande, Minister van Arbeid en Tewerkstelling, op zaterdag 1 juni. Tussen 10.00 uur en 12.00 uur staat hij ter Uwer beschikking, samen met onze gemeenteraadsleden Gust Emmeregs en Louis Vloebergh voor al Uw vragen en problemen.
    In de overtuiging op deze wijze een constructieve bijdrage te leveren op vlak van persoonlijk dienstbetoon aan U, beste Leestenaar, verblijven wij inmiddels.
    Met vriendelijke groeten,
         CVP – sectie Leest
         p/a : Casteels Jan, Vinkstraat 50 Leest.

    02-08-2014 om 10:12 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    31-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1991 – 10 april - Omzendbrief : Nieuws van het Parochiehuis. 

    Beste Leestenaar. 

    “Wij zijn verheugd en dankbaar U te kunnen melden dat onze aktie “renteloze lening” voorlopig afgesloten is met een resultaat dat onze verwachtingen ruimschoots heeft overtroffen. Inderdaad, op de voorinschrijvingen werd spontaan voor 700.000 fr. ingetekend terwijl de verkoop aan huis nog een som van bijna 1.000.000 fr. opbracht.
    Bovendien werden ons nog giften, als steun, overgemaakt voor meer dan 70.000 frank.
    De positieve commentaren, die we mochten ervaren, zetten ons aan om de vooropgezette plannen verder af te werken tot de volledige voltooiiing voor 31/12/’91.
    Ondertussen kunnen ex-Leestenaren en sympathisanten die nu pas op de hoogte werden gebracht van onze renovatieplannen, nog steeds inschrijven op de renteloze lening of hun giften overmaken door storting of overschrijving op onze rekening nr. 733-2210424-18 van Bouwfonds V.Z.W. Parochiale Werken Leest p.a. Pastoor De Heuckstraat 2 2811 Leest met vermelding ‘Ons Parochiehuis’.
    Onze oud-ijzerslag op 2/3/’91 was een succes, en leverde een netto winst op van meer dan 73.000 fr. voor een opgehaald gewicht van 39 ton ijzer.
    Wij zijn ook fier U te kunnen aankondigen dat de geplande werkzaamheden effectief gestart zijn in de week na Pasen. Nu reeds willen wij de vele vrijwillige medewerkers danken voor hun spontane inzet.
    Wie nu reeds geïnteresseerd is in het gebruik van ‘Ons Parochiehuis’ na 1/1/’92, met of zonder gebruik van de keuken, kan zich voorlopig melden tot Agnes Leys, Cecilialaan 6 Leest, elke donderdag tussen 10 en 11 uur en tussen 19 en 20 uur.
             Jef Vloeberghen, secretaris.
             Paul Peeters, voorzitter.”

     

    1991 – Vrijdag 19 april : Hoorzitting Mechelse Goedkope Woning in Otterbeek (Foto onderaan)

    “In zaal Otterbeek hield de CVP-afdeling Antwerpsesteenweg vrijdag een hoorzitting voor de huurders van de Mechelse Goedkope Woningen. Gust Emmeregs, zaakvoerder bij de MGW, lichtte er de diensten toe, vooral wijzend op enkele door te voeren vernieuwingen naar de toekomst toe.
    Francis De Wilde, wijkvoorzitter, en Herwig De Lannoy, OCMW-raadslid, heetten de opgekomen huurders welkom en stelden de spreker meteen voor.
    ‘Iedereen heeft het recht op een gezonde, leefbare en betaalbare woning’, zo begon zaakvoerder Gust Emmeregs zijn lang verhaal. ‘De Mechelse Goedkope Woning is in het Mechelse reeds gestart in 1921 en beschikt op heden over zowat 3.000 sociale woningen en appartementen, verdeeld over Mechelen en de randgemeenten. Er heerst vooral een tekort aan woningen met 3 of meer slaapkamers. Ook is er de laatste tijd meer vraag naar woningen of appartementen voor alleenstaanden. Volgens de waarde van de woning wordt een basishuur opgesteld : een waarborg van 3 maanden, de onroerende voorheffing ten laste van de huurder, dat zijn de basisprincipes van het huurcontract. Nieuw is de opzegperiode, die van 3 op 6 maanden werd gebracht en het feit dat de huurder voortaan nog alleen voor de inboedel en het verhaal der geburen een brandverzekering dient te nemen.’

    De MGW-zaakvoerder, die werd geconfronteerd met tal van klachten over het buitenschrijnwerk, de riolering en het onderhoud van de gemeenschappelijke delen, was vervolgens fier zijn renovatieplannen met betrekking tot de Mechelse huisvestingsmaatschappij te kunnen voorleggen. Hierdoor zou volgens hem een groot gedeelte van de geformuleerde klachten kunnen worden verholpen.
    (…)
              Guido H.” (De Mechelse Week van 25/11/91)

     

    1991 – 25 april : Leestse scholieren mogen vieren.

    “De scholieren van V.V. Leest mochten dit weekend vieren : kampioen op de laatste speeldag. Het feestje kreeg een extra-tintje door de 8-0 zege tegen Walem.
    Reeds na 3 minuten bracht een bezoeker Leest met een own-goal op voorsprong. Het duurde tot de 24’ voor Erik Van Laethem tot 2-0 kon aandikken. Later scoorden Patrick Selleslagh (3), Gunther Neefs (2) en Steven Van der Elst nog. Neefs scoorde de laatste treffer, die meteen ook de 100ste was van VV dit seizoen.
    De te onmondige Leestse juniores verloren met 2-0 bij Walem. Beide doelpunten, waarbij een own-goal van Gerry Verschaeren, vielen voor de rust.
    Na een gelijkopgaande match speelden de Leestse en Walemse knapen 1-1 gelijk.
    De miniemen B van VV Leest speelden eveneens gelijk in de topper tegen Lierse…”
    (GvM, 25/4)

     

    1991 - 27 april : Concert K.F.St.-Cecilia Opendeurdagen Stim

    “Even terugblikken op het concert van onze fanfare bij gelegenheid van de opendeurdagen in de STIM op 27 april jongstleden. Een muzikaal programma klaarstomen in twee repetities onder moeilijke omstandigheden is geen kleine klus. Het was alleen mogelijk dankzij de inzet van velen. Ik wil dan ook iedereen in de bloemetjes zetten die zich hebben ingezet om deze uitvoering de nodige glans te geven. In één adem vernoem ik graag Ariane, onze zangeres, de muzikanten, zowel de vaste waarden als de gelegenheidsblazers en de bestuursleden-organisatoren. Ik hoop de fanfare hiermee een goede dienst te hebben bewezen.
       Johan De Win.” (’T en T’, mei ’91)

     

    1991 – 27 en 28 april : Voetbedevaart Scherpenheuvel 1991.

    Inschrijven kon bij :
    -Jan De Decker, Dorpstraat 8.
    -Hans De Laet, Molenstraat 13.
    -Marina De Wit, Kouter 13.
    -Marc Lamberts, Juniorslaan 27.
    -Alfons Leemans, Blaasveldstraat 24.
    -Louis Vloebergh, Winkelstraat 28.

    Programma :
    Zaterdag te 04.00 uur vertrek aan de kerk te Leest. Aankomst aan de basiliek te 15.30 uur met aansluitend de kruisweg.
    Om 16.00 uur eucharistieviering in de Koepelkapel.
    Zondag om 15.00 uur vertrek uit Scherpenheuvel en om 17.00 uur aankomst te Leest.

    Vanaf 14 jaar mocht iedereen deelnemen.
    Deelnameprijs was 500 frank (inbegrepen overnachting, verzekering en soep onderweg) en wie ingeschreven was, werd achteraf nog persoonlijk uitgenodigd op een informatievergadering.
    (Folder)

     

    1991 – Maandag 29 april : Luc Van de Velde en Jozef Vloeberghen 25 jaar in de raad. (Foto onderaan)

    De Mechelse gemeenteraad bracht maandagavond hulde aan Luc Van de Velde (PVV) en Jozef Vloeberghen (SP) die beiden hun 25 jarig ambtsjubileum als gemeenteraadslid vierden.
    Op de huldezitting waren buiten de actuele gemeenteraadsleden ook een aantal oud-collega’s, waaronder o.a. oud-burgemeester Joris, komen opdagen. Burgemeester Vanroy, daarin gesteund door de fractieleiders van de politieke partijen in de Mechelse Raad, bedacht de beide gevierden met felicitaties en zette hun respectievelijke dames in de bloemen. De gevierden mochten elk een tinnen schotel in ontvangst nemen evenals de burgerlijke medaille eerste klas.

    Jef Vloeberghen (Ten Moortele) ontving ook het ereteken “Ridder in de Leopoldsorde”. In zijn feestrede zei burgemeester Vanroy dat beiden kunnen terugblikken op een vruchtbare politieke loopbaan.
    “Jefke” Vloeberghen, aldus de burgemeester, is een man waarop het spreekwoord “bescheidenheid siert de mens” van toepassing is. Zijn politieke loopbaan startte in de fusiegemeente Leest op 5 april 1965 toen er nog geen sprake was van kleurenpolitiek. Hij stapte in de politiek via de lijst van de fanfare Sint-Cecilia. Toen de fusies in 1977 werkelijkheid werden, bleef Jef Vloeberghen gemeenteraadslid. Hij zetelt van dan af als gemandateerde van de SP.

     

    Foto’s :
    -Een bewoonster tijdens de hoorzitting ‘te biechten’ bij MGW-zaakvoerder Gust Emmeregs. (Foto : DMW)  
    -Jef Vloeberghen en echtgenote Rosalie Hermans.      

     

     





    31-07-2014 om 09:40 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1991 – 6 april : Rust Roest bracht “1956”. (Foto onderaan)

    Deze sociale kroniek van Marc De Bel is opgebouwd volgens een triptiekstructuur. Een hele uitdaging voor een amateur gezelschap. In een regie van Guido Hellemans maakten de zes vaste acteurs er een onvergetelijk toneelavondje van.

    Commentaar van GvA (8/4) :

    “Met het gezin Stevens ondergaat de kijker de drama’s die zich van nieuwjaar 1956 tot 1957 opstapelen. Vrijheidsstreven, aangevochten oorlogsidealen, onbeantwoorde liefde, fobieën kregen niet altijd de ideale vertolking of de juiste respons vanuit de prozaïsche turnzaal van de Leestse basisschool. Zo was Ria Verschooten beter in de rol van spring-in-‘t-veld dan in het opvangen van tragische situaties. Imelda Van der Hasselt zagen we liever verliefd dan over haar toeren. Renild Polfliet speelde knap in op al wat een moeder lijden kan, maar steevast met dezelfde mimiek. Bij de heren stal Jan Emmeregs vast de show, hoewel Marcel Verwerft, te fel gegrimeerd, zijn onverzoenlijke trots en Gert Corten zijn stuntelige eenzaamheid mooi gestalte gaven. Een fijne sprong in de tijd van Milou Van Stijvoort waren de naadkousen en de schuindraad- ruitenrokken.” 

    Personages
    Papa Stevens, ex-onderwijzer, bankbediende          Marcel Verwerft
    Mama Stevens                                                          Renild Polfliet
    Lutgard, oudste dochter                                            Imelda Van der Hasselt
    Godelieve, tweede dochter                                       Ria Verschooten
    Rik Buyens, buurjongen                                            Gert Corten
    Hongaarse vluchteling                                              Jan Emmeregs 

    Achter de schermen
    Teksthulp                                Marc Windelen en Raf Scheers
    Grime                                     Nancy Vluymans
    Kostuums                                Miloe Van Stijvoort
    Geluid                                     Benny Van Humbeeck
    Gitaar-advies                         Marc Vermeeren
    Video-opname                       Ludo Kerremans
    Aankleding decor                   Bert Foucart
    Decorbouw                             Dominiek, Peter, Jo, Bart, Steven, Geert, Rudy, Raf o.l.v. Fik Diddens
    Belichting en techniek           Fik Diddens
    Algemene leiding                   Guido Hellemans.
    (‘Rust Roest Ontmaskerd’, G. Hellemans)   

     

    1991 – 8 april – Gazet van Antwerpen : Nieuwe terreinen en trainer, zelfde sponsor (Foto onderaan)

     

               V.V. Leest-voorzitter Gust Emmeregs ontvouwt toekomstplannen. 

    Voetbalclub VV Leest behoudt dezelfde sponsor en heeft met de lokale landbouwer Schillemans een huurovereenkomst afgesloten met optie tot aankoop van gronden waarop twee nieuwe terreinen kunnen aangelegd worden.
    Dat deelde clubvoorzitter August Emmeregs mee op een persconferentie waar hij de beleidsplannen voor de toekomst bekend maakte.
    Het huidige seizoen loopt op zijn laatste benen en heeft voor VV Leest weinig sportieve successen opgeleverd : het eerste elftal zakt weer naar de provinciale reeksen, en het tweede terrein werd ook opgeofferd om plaats te maken voor een tweede sporthal.
    Dat leidde bij veel aanhangers tot frustraties en een mogelijke fusie met buur SK Leest werd hier en daar reeds vooropgesteld. Maar dat bleek zonder VV-voorzitter Emmeregs gerekend.
    De voorzitter was vrijdag duidelijk tevreden een nieuw contract te kunnen afsluiten met de gebroeders Brems voor de publicitaire inbreng en sponsoring.
    Ondanks de minder goede sportieve prestaties werd deze firma uit de streek toch bereid gevonden een nieuwe overeenkomst te tekenen, waarvoor Emmeregs hen dankte.
    Volgend seizoen zal VV van klein tot groot geleid worden door trainer Julien Van den Broecke, een achttal jaar geleden nog actief bij VV als trainer-speler met promotie van derde naar tweede, en door Jan Van Den Heuvel als hulptrainer maar vooral als coördinator, een functie die hij tot nog toe bij de jeugd op zich had genomen. 

    Foto’s :
    -Tweede rij : Gert Corten, Guido Hellemans, Benny Van Humbeeck, Fik Diddens, Raf Scheers.
    Eerste rij : Ria Verschooten, Marcel Verwerft, Renild Polfliet, Jan Emmeregs, Imelda Van der Hasselt.
    (Foto : ‘Rust Roest Ontmaskerd’)  
    -Gust Emmeregs geflankeerd door de broers Brems, Jan Van Den Heuvel (l.) en nieuwe trainer Julien Van den Broecke.(r.) (Foto : GvM)





    30-07-2014 om 08:42 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deur-aan-deur-folder
    van Fietsen Nuytkens.

     

     

    1991 – 31 maart, 1 april : “Posse Leest”.
    Hoogtepunt en publiekstrekker dit jaar was de kwalitatief hoogstaande retrospectieve tentoonstelling “Georges Herregods”, een door het Davidsfonds opgezet eerbetoon aan de ingeweken Leestenaar die nu, op rust gesteld, weer naar zijn geboortestreek trekt.
    De tentoongestelde werken, bijna allen sterk expressionistisch en gaande van schilderijen naar schetsen en keramiek, typeren Herregods’ werk : volks, humoristisch en religieus geëngageerd.
    In dezelfde gebouwen stelde de werkgroep rond het nieuwe parochiehuis zijn projecten voor aan de hand van plannen, persteksten en foto’s. Geen tentoonstellingen van “Voetspoor” en “Kwak” dit jaar, teneinde de tentoonsteling van G. Herregods niet voor de voeten te lopen. De jeugdreeksen van volksdansgroep Korneel traden geregeld op en naar jaarlijkse gewoonte opende Korneel het gelegenheidsrestaurant waarbij een eigen volksdansorkest, onder leiding van Hilda Silverans, voor de achtergrondmuziek zorgde.
    Wat verderop kende het borrelkot van fanfare Sint-Cecilia veel succes evenals de stand van “Balsemien”.
    De Bareelvrienden stapten af van het ‘strafschoppen geven’ en openden een ‘kroeg’ in de poort van De Bareel.
    “Het Rijke Nest” toonde een bonte, opmerkelijke verzameling hoenders. Geen konijnen dit jaar omwille van besmettingsgevaar door de konijnenziekte.
    In het Sportcentrum Leest was er ook eengelegenheidsrestaurant t.v.v. V.V. Leest, muzikaal begeleid door het orkest The Spacelights, de New Orleans Dixie Band en Nicole en Hugo. 

    Kaartnamiddag en Gratis Filmvertoning Chiro .
    Kaartspelfanaten konden om 14 uur terecht in de bar van het groot chirolokaal voor een kaartnamiddag. Voor elke deelnemer was er een paasei weggelegd en voor elke tafelwinnaar een kip. Om 20.00 uur was iedereen welkom op de gratis filmvertoning van “Blazing Saddles” een westernparodie van Mel Brooks. 

    “Posse” in Leest, altijd wat anders.
    “De weerman was “Posse Leest” goed gezind. Voor de 166e keer stond op paasmaandag Leest in rep en roer. Het Davidsfonds, dat in 1975 een wimpel realiseerde ter gelegenheid van 150 jaar Sint-Corneliusbegankenis, schoot bij deze gelegenheid overigens de hoofdvogel af.

    Over de oorsprong van de Corneliusdevotie in Leest is weinig bekend. Firmin Verlinden herinnert er in ‘De Schacht’ aan dat reeds in 1855 gewag gemaakt wordt van een tekst, goedgekeurd, aanbevolen en met veertig dagen aflaat begunstigd door de toenmalige kardinaal-aartsbisschop van Mechelen. Daarin staat ‘Litanie ter eere van den heiligen Paus en Martelaar Cornelius, bijzonderen patroon tegen de stuipen, jichtigheden en vallende ziekte, wiens bijstand vurglijk aanroepen wordt in de parochiale kerk van H. Nicolaus te Leest’.

    Offeren
    Het algemeen gebruik van het offeren van dieren vindt zijn oorsprong in de middeleeuwen. Op de ‘Steen van de garde’ buiten het kerkportaal werden ook te Leest de geofferde dieren verkocht en vaak teruggekocht door de offeraar.
    Een dergelijk offerdier heette toen ‘korneilleke’ of ‘pelgrim’ en mocht niet gedood worden. Het had vrije loop op het erf en wachtte een natuurlijke dood.
    De begankenis tot Sint-Cornelius te Leest is vooral bekend in verband met de alom gevreesde kinderstuipen. Van ’s morgens tot ’s avonds stroomden bedevaartgangers toe. Leest was trouwens een van de ooit meer dan honderd begankenisoorden tot de H. Cornelius.

    Veel volk
    Of er op ‘Posse Leest’ nog veel gebedevaart wordt is niet duidelijk. Maar net als ieder jaar trokken de festiviteiten gisteren flink wat volk. De BGJG, Kwak en Voetspoor lieten het afweten. Publiekstrekker was de kwalitatief hoogstaande retrospectieve tentoonstelling ‘Georges Herregods’ een door het Davidsfonds opgezet eerbetoon aan de ‘Leestenaar’ die nu, op rust gesteld, weer naar zijn geboortestreek trekt.
    De tentoongestelde werken, bijna allen sterk expressionistisch en gaande van schilderen naar schetsen en keramiek, typeren Herregods werk : volks, humoristisch en religieus geëngageerd.
    In dezelfde gebouwen stelde de werkgroep rond het nieuwe parochiehuis zijn projecten voor aan de hand van plannen, persteksten en foto’s.
    De jeugdreeksen van volksdansgroep Korneel traden geregeld op.
    Naar jaarlijkse gewoonte opende Korneel het gelegenheidsrestaurant waarbij een eigen volksdansorkest, onder leiding van Hilda Silverans, voor de achtergrondmuziek zorgde.
    Wat verderop stond ‘het borrelkot’ van Sint-Cecilia een succes te wezen.
    In ‘De Bareel’ gingen de ‘Bareelvrienden’ dezelfde toer op.

    Feestenaars
    In de gemeentelijke school was plaats gemaakt voor een ‘kleuterklasopendeur’ en een ‘praatcafé’ waarbij ‘Het Rijke Nest’ plaats had genomen om er een bonte, opmerkelijke verzameling hoenders te laten zien.
    De plaatselijke Chiro schreef er een geheid successtuk neer : kaarten, film en een TD die vorig jaar goed was voor 1.040 (betalende) aanwezigen.
    Graag geziene gast is altijd weer ‘Balsemien’ als wijnmakers.
    Alvast genoeg bekijks om de Leestenaren hun bekendheid als ‘feestenaars’ op Posse Leest alle eer aan te doen.” (GvA, 2/4)

    1991 – April – Folder : CVP – dienstbetoon – belastingsservice 

               Beste Leestenaar, 

    De “belastingsbrieven” zijn reeds enige tijd aangekomen.
    Om U snel en efficiënt bij te staan met raad en daad, herinneren wij U eraan dat onze CVP – sectie Leest hieromtrent 4 zitdagen organiseert.
    Deze zitdagen zullen doorgaan, elke zaterdag van de maand mei tussen 10.00 uur en 12.00 uur in de cafétaria van het sportcentrum Leest.

    Tevens melden wij U de komst van dhr. Van Den Brande, Minister van Arbeid en Tewerkstelling, op zaterdag 1 juni, tussen 10 en 12 uur staat hij ter Uwer beschikking, samen met onze gemeenteraadsleden Gust Emmeregs en Louis Vloebergh voor al uw vragen en problemen.

    In de overtuiging op deze wijze een constructieve bijdrage te leveren op vlak van persoonlijk dienstbetoon aan U, beste Leestenaar, verblijven wij inmiddels,
       Met vriendelijke groeten, CVP – sectie Leest
    p/a : Casteels Jan, Vinkstraat 50 2811 Leest 015/21 17 49.

     

    28-07-2014 om 11:52 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    “De preminiemen van VV Leest”
    luidde het onderschrift in GvA.

     

     

    1991 – 14 maart – Gazet van Antwerpen : Verslag miniemen A VV Leest-Blaasveld
    “De miniemen A van VV Leest versloegen Blaasveld met 6-1. Al na vijf minuten bracht Kerremans Leest op een 1-0 voorsprong. Tien minuten voor de rust kon Blaasveld gelijkmaken maar toch ging Leest rusten met een 2-1 voorsprong. Tijdens de tweede helft vielen er voor Leest nog doelpunten van : Janssens (2x), Kerremans en Brasseur.”

     

    1991 – 17 maart : K.V.G.-Zennevallei 20 jaar

    Programma :
    -10.30 uur : H. Mis in de kerk te Hombeek.
    -12.00 uur : Receptie in het parochiecentrum te Hombeek.
    -13.00 uur : Middagmaal : lentesoep, gemarineerd varkensgebraad, groentenkrans, kroketten en ijs.
    -14.30 uur : Onspanning.
    -17.00 uur : Koffie met taart.
    Prijs : volwassenen 450 frank en kinderen 300 frank.
    (Brief aan de leden)

     

    1991 – 18 maart : “Omgaan met welvaart” – Ziekenzorg Leest
    In het Parochiaal Centrum – Dorpstraat.  

     

    1991 – 24 maart : Palmzondagconcert St.-Cecilia
    Ging door voor een massa volk in de zaal Piessens, Dorpstraat 56 om 19.30 uur.
    De Kon.Fanfare St.-Cecilia stond onder leiding van Frans Violet.

    “Palmzondagconcert van Sint-Cecilia, een streling voor het oor”, blokletterde Gazet van Antwerpen in haar editie van 26 maart :
    “De Koninklijke Fanfare St.-Cecilia lokte afgelopen zondag een massa volk naar haar concert. De zaal zat eivol en de muziekvereniging bracht, naar gewoonte, een puik programma, waarbij de blaasmuziekamateurs ruimschoots aan hun trekken kwamen. Dirigent was de inmiddels overbekende Frans Violet, docent aan het Leuvense Lemmensinstituut, dirigent van de Willebroekse Brass Band en kandidaat nummer één om Jean Segers als directeur van de muziekschool op te volgen.

    De fanfare Sint-Cecilia is ruim 90 jaar oud en telt momenteel 49 spelende leden, terwijl er ook een dertigtal kinderen staan te trappelen om de groep jong leven in te blazen.
    Het concert van Sint-Cecilia startte zondag met het mooie, voor blaasorkest geschreven, ‘Fanfare’, van Philip Sparke. Meteen daarna volgde het moderne ‘The Power of Love’, dat recht uit de hitparade komt en in een arrangement van Jack Peberdy gebracht werd.
    Edy Van Asch verzorgde de solo op alto.
    ‘Continental Caprice’, van Geoff Richards, een capriccio met een grimmig karakter vol verrassende wendingen, stond nadien op het programma. Luc Vertommen, één van de studenten van het Lemmensinstituut, verzorgde daarna een cornetsolo in ‘Caprice Zelda’, waarna ‘The Young Amadeus’ ten gehore werd gebracht. Dit werk, in een arrangement van Jan De Haann komt uit de film rond het leven van Mozart. Het publiek kreeg daarbij een stukje biografie van Mozart voorgeschoteld, toepasselijk in dit ‘Mozart-jaar’.
    Net voor de pauze werd ook nog een mars, ‘Under the Double Eagle’ van Wagner, gebracht.

    Wereldkampioen
    Het tweede deel van het programa ging van start met de ‘Cornonation March’, van Meyerbeer. Deze mars komt uit de opera ‘Le Prophète’ en werd ter voorbereiding van ‘L’Africain’ geschreven.
    Met ‘All I ask of you’ uit ‘Phantom of the Opera’, werd een gepaste hommage gebracht aan Andrew Lloyd Webber, duidelijk één van de favorieten van de fanfare. Hierbij speelden Luc Vertommen en Freddy Walschaers een duet. De uitvoering werd gevolgd door ‘Appalachlan Mountain Folk Song Suite’ van Curnow en ‘Love changes everything’ van Webber. Afsluiter dit jaar was ‘Glasnost’ van Dizzy Stratford, een compilatie van het Russische volkslied en een tweede rockdeel waarvan het beroemde ‘Boottrekkers van de Wolga’ de basis is.
    Wat de toekomst betreft zal Sint-Cecilia, fanfare-wereldkampioen in 1978 en 1981, zich waarschijnlijk concentreren op een verdere uitwerking van de figuur van Mozart.”  

     

    1991 – Woensdag 27 maart : “Kennismaking met de Marokkaanse keuken”.
    “Jef Vloeberghen, Ivan De Borger en het SVV – CSC – SP – bestuur Leest nodigen U van harte uit op deze avond : ‘Kennismaking met de Marokkaanse keuken’.

    Waar ? Stedelijke Basisschool Leest.
    Wanneer ? woensdag 27 maart.
    Begin ? Stipt 19.30 u.
    Onze Marokkaanse gastvrouw maakt voor ons typische Marokkaanse gerechten klaar. En daarna…natuurlijk…GRATIS proeven !!
    Vriendelijke groeten,

    Daniel Nuytkens Voorzitter SP, Mariette De Bont Voorzitter SVV, Tinneke Vloeberghen Secretaresse.” (Omzendbrief)

     

    28-07-2014 om 11:34 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1991 - Leest 1 februari 1991 :   Nieuws van ‘Ons Parochiehuis’ 

    Beste Leestenaars, 

    “Op 31 oktober lieten wij u reeds een eerste bericht geworden omtrent de renovatie van “Ons Parochiehuis”, met al wat er bij hoort wat betreft bouwplannen, uitbating, leden algemene vergadering VZW, enz.
    Vandaag stellen wij u onze folder voor met het logo en de voorstelling van de verbouwing van ons parochiehuis.
    Zoals blijkt uit de folder zal Leest op het einde van dit jaar beschikken over een prachtig complex, waar u terecht fier zult op zijn.
    Dat wij voor dit project kunnen rekenen op uw steun hebben wij ervaren bij het organiseren van onze vorige activiteiten, o.a. eetdag en aperitiefconcert.
    Door uw talrijke opkomst en de materiële steun die wij mochten ontvangen van verschillende bedrijven hebben deze activiteiten meer zaad in het bakje gebracht dan wij ooit hadden durven hopen.
    De sympathie tijdens en na deze festiviteiten was voor de raad van bestuur een hart onder de riem om op de ingeslagen weg verder te gaan.
    De renovatie van “Ons Parochiehuis” zal gefinancierd worden door een lening bij het bisdom, door sponsors en door de Leestenaars.
    Na voorlegging van ons bouwdossier bij het bisdom werd ons reeds een lening toegezegd.
    Uit verschillende contacten met de bedrijfswereld hebben wij goede hoop om voor ons project sponsors te vinden.
    Reeds verschillende bedrijven hebben hun steun toegezegd.
    Tenslotte doen wij ook een beroep op de Leestenaars via een renteloze obligatielening.
    Deze obligaties van 5.000 fr. met een maximale looptijd van 20 jaar zijn vanaf het 6e jaar terugbetaalbaar door uitloting.
    Vervroegde terugbetaling is mogelijk mits een gerechtvaardigde aanvraag bij de raad van bestuur, die deze in alle vertrouwen zal behandelen. Alle obligaties zijn vererfbaar.
    Bijgevoegd vindt u een inschrijvingsformulier met betalingsdocument, dat u zal toelaten op deze lening in te schrijven voor één of meerdere obligaties van 5.000 fr.
    Deze inschrijvingen kunnen afgegeven worden bij de leden van de raad van bestuur.
    Deze spontane inschrijving kan gebeuren tot 28 februari, waarna in de tweede helft van maart uw stukken thuis bezorgd zullen worden door de leden van de raad van bestuur.
    Vanaf begin maart zullen de afgevaardigden van de parochiale verenigingen zich ten huize aanbieden om alsnog die huisgezinnen te bezoeken die om de één of andere reden geen gebruik hebben gemaakt van het bijgevoegde inschrijvingsformulier.
         Jef Vloeberghen     Paul Peeters
         Secretaris              Voorzitter.”

    Onderaan twee bijvoegsels. 

     

    1991 – 2 februari : Jaarlijks schoolbal
    Van de Vrije Basisschool Leest in de Parochiezaal, Kouter Leest.
    “Muziek uit de zestiger jaren wordt u gebracht door orkest MACARLY met gastoptreden van juffrouw Agnes en meester Mark”
    Inkom : 100 frank, eerste dans : 20.30 uur. (rondschrijven)

     

    1991 – 4 februari : Overlijden van pastoor Frans Lornoy.
    Frans Lornoy was te Geel geboren op 12 april 1921 en hij overleed vrij plots te Mechelen.
    Frans Lornoy was priester gewijd te Mechelen op 25 mei 1945. Leraar aan het St-Romboutscollege te Mechelen tot 1953.
    Onderpastoor te Tildonk tot 1957, vervolgens onderpastoor in de parochie Onze-Lieve-Vrouw over de Dijle en in juni 1966 pastoor van de Sint-Niklaasparochie te Leest en medepastoor vanaf 1986. Hij was tevens ziekenhuispastor van het A.Z. Sint-Jozef te Mechelen. 

    “Zo kenden we onze broer, oom en pastoor : 

    Priester in Gods kerk :
    gegeven leven
    dag na dag.
    Vetrouwvol in Gods handen
    bij wel en ook bij wee. 

    Gedreven door Zijn Geest
    sprak hij Gods Woord
    en leefde dit ook voor. 

    In Gods naam
    teken geven van Zijn Liefde :
    in eerbied en geloof
    Gods voedsel en Gods zalving reiken
    aan zieken en gezonden. 

    Bij ’t levenseinde
    mensen geleiden
    van vrees naar hoop
    naar Eeuwigheid. 

    In dank om de genegenheid
    van priesters en van mensen;
    in dank om veel genegenheid
    van de familie en de huishoudster,
    zo is hij ons steeds voorgegaan,
    de ‘pater-noster’ bij de hand. 

    Hij is zijn weg ten eind gegaan,
    de weg van vrees naar hoop,
    de weg van tijd naar Eeuwigheid,
    de weg waarlangs God ons bereikt.”

    (Uit zijn gedachtenisprentje) 

    Meer over pastoor Lornoy in deze Kronieken : 12/6/1966 (Triomfantelijke ontvangst te Leest) en 25/5/1985 n.a.v. zijn 40-jarig priesterschap.   

     

    1991 – 16 en 17 februari : Eetdagen K.F. St.-Cecilia

     

    1991 – 21 februari : “Huidverzorging” door Ziekenzorg Leest
    In het Parochiaal Centrum, Dorpstraat.

     

    1991 – Zaterdag 23 februari : Kinderboekenbeurs Stedelijke Basisschool Leest
    De Stedelijke Basisschool Leest hield een kinderboekenbeurs.

    Programma :
    -14.00 uur : Openen van deuren.
    -15.00 uur : prijsuitreiking verhalen- en affichewedstrijd.
    Doorlopend tentoonstelling van de activiteiten van de Schoolboekenweek met een stand van de openbare bibliotheek en een boekenzoektocht voor de kinderen op de beurs. Verder beschikbaar : café en pannekoeken... (Folder)

     

    1991 – Zaterdag 2 maart : Oudijzerslag ten voordele van renovatie “Ons Parochiehuis”.
    Vanaf 9 uur kwamen een aantal vrijwilligers bij de mensen langs om hun oud ijzer op te halen. Dit alles ten voordele van de renovatie van “Ons Parochiehuis”.

     

    Bijgevoegd :
    -Het briefhoofd van de omzendbrief van ‘Ons Parochiehuis’.
    -Het inschrijvingsformulier voor de renteloze lening.
    -Pastoor Frans Lornoy.

     







    28-07-2014 om 11:17 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1991 - Zondag 6 januari : 9de Nieuwjaarsconcert van de K.Fanfare St.-Cecilia
    De Raad van Bestuur der Parochiezaal van Leest en de Algemene Vergadering nodigen U vriendelijk uit voor het 9de Nieuwjaar-concert in “Ons Parochiehuis”. Dit Aperitief-concert zal opgeluisterd worden door de K.F.St-Cecilia o.l.v. Frans Violet. De opbrengst van dit concert zal dit jaar volledig ten goede komen voor de geplande vernieuwingswerken aan “Ons Parochiehuis”. (omzendbrief)

     

    1991 – 20 januari : Bernard Henry bij de Landelijke Gilde 
    “Terwijl oorspronkelijk Louis De Lentdecker op het programma van de Leestse Landelijke Gilde stond, werd deze vervangen door zijn confrater Bernard Henry. De Lentdecker zelf had verplichtingen bij een debatavond in verband met ‘Kanker en drugs’.
    Niettemin zullen de naar het chirolokaal afgezakte Gildeleden niet ontgoocheld zijn geweest.
    Roger ‘Bernard Henry’ Perk had aan de hand van zijn twee uiteenlopende loopbanen vertelstof genoeg. Twee loopbanen want terwijl Henry als criminoloog afgestudeerd een topfunctie als EEG-veiligheidsambtenaar bekleedde, schreef hij tegelijkertijd 37 boeken. Boeken waarmee hij internationale faam verwierf als reisjournalist en waardoor hij medewerker was aan radio en televisie.
    Henry schetste, ondanks het feit dat hij 37 maal de wereld rondreisde en nu een kwart van het jaar in de Verenigde Staten doorbrengt, zijn verwantschap met de landelijke gemeente Leest. Geboren in Ruisbroek vindt de onlangs 67 geworden schrijver dat hij alles in zijn leven aan Vlaanderen te danken heeft. Nu op rust gesteld, wil hij zo snel mogelijk de communistische wereld opzoeken. Dat kon vroeger niet omdat dat niet verenigbaar was met zijn job als veiligheidsagent.

    Naast de boeiende voordracht, lichtte voorzitter De Smet van de Landelijke Gilde de actie ‘Landbouw, zeker weten’ toe. Een initiatief waarbij op 1 en 2 februari affiches zullen opgehangen worden om de mensen te sensibiliseren voor de landbouw. Verder werd een blik geworpen op het nabije programma. Zo staat in de Valentijnsmaand de feestvergadering op het menu. Tevens herinnerde voorzitter De Smet eraan dat de renovaties aan de gebouwen waar de landelijke gilde nu gehuisvest is, van start gaan en dat deze voordracht de laatste activiteit in de oude gebouwen was.”
    (GvA, 22/1)

     

    1991 – 31 januari : ‘Kerk en Leven’, nr. 5 : ‘De aalmoezenier is een vuilnisbak’. 
    In het ‘Gesprek van de week’ van ‘Kerk en Leven’verscheen volgend gesprek met Georges Herregods :

    “Straks gaat Georges Herregods met pensioen. Althans als Hoofdaalmoezenier van de BSD (Belgische Strijdkrachten in Duitsland). Als priester blijft hij actief. Hij wordt pastoor in Elst in de buurt van Oudenaarde, zijn geboortestreek. Ook als kunstschilder legt hij de handen niet in de schoot. De ezel en het kanvas, de schetsboeken en mappen met tekenpapier zullen het eerst uit de verhuiswagen worden geladen. Zoals je ‘priester voor eeuwig’ bent (sacerdos in aeternum), blijf je ook kunstenaar tot je laatste snik.

    Georges Herregods behoort tot de generatie priesters uit ‘de grote jaren’. Uit zijn wijdingsjaar 1950, kwamen 59 priesters voor het bisdom Gent. Een deel van hen had een jaar verloren tijdens de oorlog doordat ze door de bezetter na hun humaniora opgeëist waren voor de arbeidsdienst. Georges Herregods had zich hieraan kunnen onttrekken door als arbeider te gaan werken in een weverij. ‘Dat jaar tussen het werkvolk gaf ons een andere mentaliteit,’ zegt hij, ‘ik behoor tot de generatie van ontluikende priesters die reeds in de jaren vijftig met een been in de conciliaire vernieuwing stonden, nog voor Vaticanum II. Vanuit onze ervaring keken wij anders op de identiteit van de priester dan de traditionele kijk van een sacrale kaste. Na zijn wijding in 1950 werd hij leraar aan de Hogere Landbouwschool van Oudenaarde, daarna gaf hij vier jaar les in het college van dezelfde Oostvlaamse stad. In 1957 begon zijn loopbaan als legeraalmoezenier. Meteen Duitsland, meer bepaald Siegen. ‘Je had voor vele weken de jongens. Ze waren in die tijd echt aan hun lot overgelaten. Als aalmoezenier kon je fantastisch werk doen. Je ging overal mee, op maneuver, op kamp. Ik heb veel aan Milac-werk in de kazerne kunnen doen. Ik had ook een goed zangkoor. Op Goede Vrijdag organiseerden wij een grote kruisweg door het kwartier. Klokslag 15 uur weerklonken negen kanonschoten over de stad.’

    In 1960 is Georges Herregods voor drie maanden als aalmoezenier meegegaan naar Katanga. Hij heeft twee doden bij de onlusten meegemaakt. Een van hen was van Elst, waar Herregods straks pastoor wordt.

    In 1970 werd hij aalmoezenier in Mechelen. In 1973 moest hij terug naar Siegen, omdat hij de zaak daar goed kende en er een grote wisseling van eenheden plaatsgreep. In 1974 werd het Peutie waar hij aalmoezenier werd van het opleidingscentrum en de wapenschool. Hij had gedacht dat hij daar zijn carrière zou kunnen beëindigen. Hij was er in het weekend ook al ingeschakeld in het plaatselijk parochiewerk, vooral bij de jongeren. De opperaalmoezenier meende in 1983 echter dat hij de geschikte persoon was om het hoofdaalmoezeniersschap in Duitsland op zich te nemen. Dat loopt nu ten einde. Dat valt toevallig samen met de eerste fase in de terugtrekking van het Belgisch leger uit Duitsland.

    -Speelt een aalmoezenier een rol in het begeleiden van de menselijke problemen van zo’n reorganisatie ?

    Ik denk het wel. De aalmoezenier is altijd een klankbord geweest waarop de mensen hun problemen en hun frustraties konden kwijtgeraken. Hij is de vuilnisbak. Wat ze aan hun chefs niet kunnen zeggen, kunnen ze de aalmoezenier vertellen. Het is goed dat dit kan. De aalmoezenier kan veel relativeren. Dat is een van zijn grote taken, vind ik : de mensen op hun gemak stellen, door ze de kans te geven stoom af te blazen. Weet je, door met mensen te praten kun je toch zoveel zaken goed maken die anders heel slecht zouden aflopen. Ik heb ondervonden dat een goed gesprek ook in wanhopige gevallen redding kan brengen. De mensen zijn vaak heviger in hun eerste reactie. Een gesprek kan hen bedaren.

    -Aalmoezenier zijn is dat iets anders dan pastoor zijn ?

    Het pastorale werk van aalmoezenier is meer de directe aanpak, de pastoraal van het contact. Op een parochie kan dat minder, vooral in de stad. Daar heeft de pastoor vooral of uitsluitend contact met de kerkelijken.

    Hij kan zomaar niet in een fabriek binnengaan om met de mensen te gaan praten. Dat is hier wel het geval. Het grote voordeel van het priesterwerk in het leger is dat je contact hebt met de families via de man die je in de kazerne elke dag ontmoet, met wie je een pint drinkt, met wie je op oefening meegaat, enz. Het feit dat je een uniform draagt net als zij, ben je een van de hunne. In het begin dat je toekomt, benaderen ze je wel wantrouwig : ze willen weten wie je bent. Na enkele maanden voel je of je aanvaard bent. De militairen komen makkelijker naar de aalmoezenier dan de parochianen naar hun pastoor, omdat je meer spontane contactmogelijkheden hebt. Mijn werk van de laatste jaren, als Hoofdaalmoezenier, ligt echter op een wat ander vlak. Minder rechtstreeks met de manschappen, maar meer de organisatie. Ik zou het als volgt omschrijven : ik hou mij bezig met de mensen die zich met de mensen bezighouden.

    -Men zegt dat het leger een unieke kans is voor de Kerk om jongeren te ontmoeten in een leeftijd waar ze anders daarvoor zo moeilijk te bereiken zijn ?

    Dat is waar. Jonge mensen van twintig lopen zomaar niet naar de kerk of achter een pastoor. In het leger is dat veel spontaner. De eerste dagen van hun legerdienst lopen ze er heel verloren bij. Als je ze dan aanspreekt, zijn ze zeer toegankelijk. Veel miliciens hebben sinds hun vormsel geen pastoor meer gezien.

    -U bent ook kunstschilder.

    Als kleine snotneus zat ik al te tekenen in het café van mijn grootmoeder. Ik heb geaarzeld of ik St.-Lucas zou volgen of me zou aanmelden voor de militaire school of naar het seminarie zou gaan. Ik heb het derde gekozen. Ik had het geluk dat ik van die twee andere ook iets kon doen. Ik heb mijn jeugd gekend in de tijd van het expressionisme. Ik heb altijd, zonder het goed te weten, voor die stroming een voorliefde gehad, omdat die in zekere zin spiritueel is maar ook zeer menselijk. In al mijn schilderijen komen mensen voor. Ik hecht veel belang aan de ogen, omdat deze de expressie van de afgebeelde figuur zijn. Ik ben niet voor landschappen en stillevens. Vermits ik ook religieus ben, zit dat er ook in. Misschien is mijn kunst typisch Vlaams. Wat mij daarin beweegt, weet ik niet. Het komt vanzelf. Dikwijls zit er een humoristische blik op de wereld in, maar ook een aandacht voor de miseries van het leven, dat niet alleen seks en plezier maken is. Tegelijk wil ik alles relativeren. De mensen op mijn schilderijen zijn ook nooit echt gelukkig of plezierig, zeggen ze. Er hangt altijd wat weemoed over. De weemoed van : het is maar een klein leven dat we leiden, een klein geluk dat we dragen, een kleine liefde waartoe we in staat zijn, nooit dat echte, grote volmaakte. Zo heb ik een koppeltje geschilderd. Ze staan wel heel dicht bij elkaar, maar toch kunnen ze als het ware niet echt bij elkaar komen. Het is ook wel best dat we nooit de andere kunnen worden, maar onszelf moeten blijven. Ik schilder het verdriet van de wereld ook : een oude tante in een rusthuis die zit te wachten tot er bezoek komt. Er staat een papegaai bij : in afwachting praat ze tegen zichzelf. En dan mijn ‘Ween over uzelf en uw kinderen’ : een Christus voorgeleid door een soldaat zoals we op de televisie zien, omringd door vrouwen die wenen. Mensen bepalen hun eigen lot. Ween dus over uzelf, zegt Christus. Kijk naar de Golf : iedereen is tegen de oorlog, maar we zijn er regelrecht naartoe gegaan.
    M.V.d.V.”  

    Voor de 24ste tentoonstelling van het Davidsfonds tijdens ‘Posse Leest’ 1991 (zie 31 maart) werd gekozen voor werken van George Herregods. Deze retrospectief werd aangekondigd in GvA van 28 maart onder hoofding : “35 jaar tussen boeren en soldaten – Priester-schilder Herregods te gast op Posse Leest” :

    “Priester Herregods ontpopte zich in zijn loopbaan als een volleerd kunstenaar, die ettelijke uren les liep aan diverse kunstscholen. ‘Als kind tekende ik de achterkanten van affiches vol met stripverhalen. Dat was in het café van mijn grootmoe, in Brakel..’

    De kunstenaar, die zichzelf een self-made man noemt, liet geen gelegenheid voorbij gaan om zich op artistiek vlak te vervolmaken. Van 1951 tot 1956 volgde hij les bij Gerard Hermans, aan het St.-Lucasinstiuut in Gent, waar hij zich bekwaamde in etsen en schilderen. Nadat hij naar Siegen, in Duitsland was gestuurd, volgde hij er een jaar ‘Mahlkurse’, schilderles dus, bij Meyer-Lippe en bij Willy Schutz, die zelf een opleiding genoot bij de wereldbefaamde Oostenrijkse en later Britse Oskar Kokoschka. Zijn later verblijf in de kunststad Köln gaf Georges de gelegenheid drie jaar les te volgen bij Wolfgang Guntermann, in de privéschool Kölner Schule für Mahlerei.

    Het werk van Herregods is volks en expressief. Op al zijn schilderijen komen mensen voor en ze zijn overgoten met humor. Bovendien verraden tal van zijn werken zijn religieuze engagement en graag zet hij veel kruisen en Christusfiguren neer. ‘Het koor van Herzogenrath’ omschrijft de aalmoezenier zelf als één van zijn beste werken.”  

    Meer over Georges Herregods in deze Kronieken : begin 1974.

     

    Foto's :
    -George Herregods.
    -Georges Herregods naast eigen werk.





    28-07-2014 om 09:14 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1991 – Vrijdag 4 januari : OPENING NIEUW SPORTCOMPLEX

    Leest werd een accommodatie rijker. Vrijdagavond vond de plechtige opening plaats van het nieuwe omnivalente sportcentrum. Tal van prominenten maakten hun opwachting in het nieuwe complex, waaronder senator Verhaegen, burgemeester Vanroy, de schepenen Backx en Vandenbrande, enkele gemeenteraadsleden en leden van het OCMW.
    Ook de geestelijke vader van het centrum, de architect Jos Roosemont, mengde zich onder het talrijk aanwezige publiek.
    De nieuwe omnivalente hal meet 60 bij 30 meter en is bestemd en geschikt voor talrijke sportieve en culturele manifestaties. De motor achter het hele project was Gust Emmeregs. Het gemeenteraadslid lichtte dan ook een en ander toe in zijn toespraak. Volgens hem voldeed de bestaande sporthal niet meer aan de behoeften. De vloer van de in ’84 opgerichte hal kreeg 70 sportclubs en tal van evenementen te verwerken. Het vervolg liet zich volgens de spreker vertalen in o.a. sleet op de vloer. Zo ontstond de idee om een nieuwe hal te bouwen. Na 3 maanden planning door de architect werd op 6 november met de bouw gestart.
    Het nieuwe sportcentrum biedt o.a. mogelijkheden voor concerten, publicitaire shows, turn-, boks-,darts- en boogkampioenschappen, volksdansen, bals, tweedehandsmarkten...

    “Op termijn sluit ik niets uit. Dit geheel staat ter beschikking van de Leestse gemeenschap”, aldus Gust Emmeregs. Zijn eigen droom, een ijsbaan, werd naar latere datum verschoven omwille van de hoge financiële last. De burgemeester en de leden van de beheerraad huldigden daarna het nieuwe sportcentrum officieel in. Nadat de Belgische driekleur van de gedenkplaat werd afgenomen, richtte burgemeester Vanroy woorden van dank tot de realisators en het aanwezige publiek. Het nieuwe sportcomplex was volgens hem het bewijs dat Leest aan het groeien was en hij drukte de wens uit dat zij de talloze verenigingen onder haar dak mocht scharen.

    In de Kamer voor Volksvertegenwoordigers stelde streekgenoot en fractieleider van de Volksunie Herman Candries een aantal vragen over het nieuw sportcomplex van Leest aan gemeenschapsminister Waltniel. Candries deelde mee dat er van verschillende kanten op werd gewezen dat met deze inplanting het bestaande gewestplan werd overtreden. Volgens hem had men hier te maken met een duidelijke overtreding van de voorschriften en werd er met twee maten en gewichten gemeten, als men de behandeling van andere dossiers in de onmiddellijke omgeving bekeek. Candries wou van de minister weten of er een aanvraag voor wijziging van het gewestplan was gedaan om het nieuw sportcomplex in Leest te kunnen oprichten. Hij wou ook meer informatie betreffende het advies terzake. Hij vroeg zich ook af of een eventuele overtreding officieel werd vastgesteld en welke maatregelen er werden genomen om deze mogelijke overtreding ongedaan te maken. Herman Candries maakte deze parlementaire vraag ook over aan de burgemeester van Mechelen en de provinciegouverneur. (GvA,10/3/91) 

    Op 12 maart 1994 verklaarde Gust Emmeregs aan Gazet van Antwerpen dat er aan de Omnihal een prijskaartje hing van 21,6 miljoen frank. De financiering werd mogelijk dank zij een lening van 11 miljoen en een afbetalingskrediet dat hij vanwege Eternit, die het complex optrok, kreeg. 

     

    Foto's :
    -De uitnodiging voor de receptie ter gelegenheid van de opening van de nieuwe Omnihal.
    -Gust Emmeregs heette tijdens de openingsplechtigheid alle plaatselijke verenigingen welkom. (Foto : GvA)
    -De Omnihal als feestzaal.
    -Voor- en achterzijde van de folder.

     











    27-07-2014 om 09:36 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

                                                                             1991

     

    1991 – Vernieuwing Parochiecomplex (Afbeeldingen onderaan)

    Dat jaar kwam het vernieuwde parochiecomplex in de Kouter tot stand, dit volgens de plannen van Paul Bradt, werd er een volwaardige vergader- en feestruimte gecreeërd. (Wilfried Hellemans, 2003 – “Negen eeuwen Sint Niklaasparochie”.)
    De gebouwen van “Ons Parochiehuis” hadden al een lange voorgeschiedenis. Na de schoolstrijd van 1879 werd er te Leest aan de Kouter een parochiale school gebouwd met bijdragen van de parochianen. Kort na de tweede wereldoorlog kreeg het gebouw echter een andere bestemming en werd het “Ons Parochiehuis”, in de Leestse volksmond beter gekend als ’t Patronaat. De feestzaal zelf werd in 1951 aangebouwd met de hulp van vele bereidwillige Leestse handen.
    Was de uitbating van het parochiehuis tot in 1990 in handen van de pastoor, dat jaar werden de parochiale verenigingen aangezocht om dit in de vorm van een VZW zelf te gaan doen.
    Statuten werden goedgekeurd en een raad van bestuur aangesteld. Deze had als opdracht voor een totale renovatie van de bestaande gebouwen, en de uitbating van het lokaal, te zorgen.
    De renovatie, die een volledige vernieuwing van dak tot vloer omvatte, werd begroot tussen de 7 en 8 miljoen frank. Voor de financiering van deze werken werd een beroep gedaan op giften, sponsoring en een lening van het bisdom. Verder werden obligaties verkocht onder de Leestse bevolking, een initiatief dat bijzonder succesrijk bleek en de verwachtingen, amper veertien dagen na de uitschrijving, ver overtrof.
    De werken zouden op 2 april starten en de officiële opening, in aanwezigheid van minister Van den Brande, vond plaats op donderdag 9 januari 1992.   

    Het volledig vernieuwde parochiehuis bood alle mogelijkheden van een modern feestcomplex, het was voorzien van een multiculturele zaal met 200 zitplaatsen, een podium uitgerust voor theater- en concertvoorstellingen, tevens dienstig als uitbreiding van de feestzaal, een keuken met een capaciteit van 200 warme maaltijden. Verder een gezellig vergaderlokaal voor 50 personen, een ruime moderne inkomhal met vestiaire, eigentijdse en volwaardige sanitaire voorzieningen en aangepaste groenbeplanting en bestrating.
    Het beheer van het complex lag bij de Raad van Bestuur van de vzw Ons Parochiehuis, gemandateerd door de Algemene Vergadering die bestond uit volgende parochiale verenigingen van Leest : Vereniging van gehandicapten, Landelijke Rijvereniging, Bond van Gepensioneerden, Davidsfonds, Kerkfabriek, Vrije Basisschool, Ziekenzorg, Vrouwengilde, Zangkoor, Landelijke Gilde, Chirojongens, Chiromeisjes, KWB, Parochiale ploeg en Vevoc.

    De Raad van Bestuur bestond uit :
    -Bernaerts René, Juniorslaan 126.
    -Lauwers Frans, Kouter 78.
    -Leys Agnes, Cecilialaan 6.
    -Peeters Emiel, Molenweg 4 (Heffen).
    -Peeters Paul, Vinkstraat 28.
    -Van Aken Karel, P. De Heuckstraat 2.
    -Verbruggen Alfons, Tisseltbaan 18.
    -Vloeberghen Jozef, Kloosterhoeveweg 4. 

    “In 1990 werden de parochiale verenigingen aangezocht om de bestaande parochiezaal in de Kouter uit te baten als een VZW. Dat werd de ‘Algemene Vergadering’ onder leiding van Paul Peeters. Maar dan moest ook de infrastructuur aangepast worden. Men wilde komen ‘tot een modern complex, voorzien van een multifunctionele zaal met 200 zitplaatsen, een podium uitgerust voor theater- en concertuivoeringen (…), een keuken met capaciteit van 200 warme maaltijden, een gezellig vergaderlokaal voor 50 personen, een ruime moderne inkomhal met vestiaire, eigentijdse en volwaardige sanitaire voorzieningen (…). In de grote zaal voorzag men achteraan ook een toog. Het ging duidelijk om een renovatie die enkel de ruwbouw overeind zou laten en begroot werd tussen zeven en acht miljoen frank.
    De parochie zette heel wat activiteiten op poten om aan geld te geraken. En dat lukte : sponsoring, een renteloze lening (die één miljoen zevenhonderduizend frank opbracht), ophalen van (negenendertig ton) oud ijzer (voor netto meer dan 73.000 frank), barbecue…Ook waren er giften voor nog eens anderhalf miljoen frank.
    Begin april 1991 startten de werken en op donderdag 9 januari 1992 opende Mechelaar minister L. Van Den Brande het vernieuwde complex ‘Ons Parochiehuis’, een concept van Leestenaar Paul Bradt (°1949). Maar het moet gezegd dat er gedurende de hele periode door een dertigtal mensen stevig gewerkt werd. En in de inkomhal werd toen een kunstwerk onthuld van G. Herregods.
    Later werd de benaming van het complex veranderd in ‘De Kouter’ en nog later in ‘Ter Coose’, dit laatste als herinnering aan pastoor J.B. Coosemans.”
    (‘De Sint-Niklaasparochie in Leest’, 2009. Wilfried Hellemans)

     

    1991 – PAROCHIE SINT - NIKLAAS (uit een brochure van dat jaar)

    De parochiale werking werd gedragen door : 

    De Kerkfabriek:
    Alfons Verbruggen – voorzitter, Maria Lamberts – secretaris, Modest Van Steenwinkel – penningmeester, Germain Annaert, Juul De Smet en pater-pastoor Van Aken – leden.

    Parochiale ploeg:
    Pater-Pastoor Karel Van Aken, Suzanne Broothaerts, Paul Peeters, Raf Selleslagh, Ann Van Brempt, Chris Van Medegael.

    Lithurgische werkgroep - Verantwoordelijken :
    Pater-Pastoor Van Aken, An De Prins, Frank De Prins, Maria Phlippo, Maria Vervoort.

    Verantwoordelijken voor lektoren : Maria Phlippo, Jan Teughels en Agnes Verbruggen.

    Gemengd Zangkoor :
    Leiding : Jan De Decker, koster-organist : Luk Plasqui. Repetities op dinsdagavond van 20 tot 22 u. 

    -Een abonnement op “Ons Parochieblad” kostte 450 fr per jaar.

    -Eucharistievieringen werden gegeven zaterdagavond om 18 u, zondagmorgen om 8 of om 10 u (gezongen) en de weekdagen om 19 uur. Voorganger : pater-pastoor Van Aken.

    -Ontspanning en cultuur in “Ons Parochiehuis” Kouter met multifunctionele zaal voor 150 personen + podium + keuken, eveneens vergaderlokaal voor 50 personen of in het “Parochiecentrum” (’t Klooster) Dorpstraat 10 met vergaderlokalen voor 20 en 30 personen.

    Parochiale Verenigingen - Verantwoordelijke en Adres :
    Chiro-meisjes : Veerle De Smet, Aland 2, Agnes Bevers, Kouterweg 2, Heffen.
    Chiro-jongens : Christof Bernaerts, Juniorslaan 148, Hans De Laet, Molenstraat 13.
    Davidsfonds : Jerome Verbruggen, Kouter 8.
    K.B.G. : Jeanne Van Bremt, Cardijnlaan Tisselt, Modest Van Steenwinkel, Kouter 58.
    K.V.G. : Verschueren Henriette, Elleboogstraat 36.
    K.V.L.V. : Rosa Plaskie, Aland 7.
    K.W.B. : Leo Van Laenen, Kerkenblokweg 10.
    L.G. : Jos De Smet, Aland 7.
    L.R.V. : Walter De Prins, Dorp 10.
    Vevoc : Erwin Van Nobelen, Kleine Heide 32.
    Ziekenzorg : Suzanne Broothaerts, Juniorslaan 102.
    B.G.J.G. : Daniël Duran, Juniorslaan 29.
    Volksdansgroep Korneel : Leonie Windelen, Kouter 114.
    Toneelgroep Rust Roest : Guido Hellemans, Kouter 61.
    Kon.Fan.Sint-Cecilia : Viktor Verschueren, Elleboogstraat 24.

     

    1991 – Jaarprogramma 1991 Ziekenzorg Leest

    Volgende samenkomsten en uitstappen zullen door ziekenzorgkern LEEST verzorgd worden :

    -donderdag 21 februari : ‘Huidverzorging’, Parochiaal Centrum, Dorpstraat Leest.
    -maandag 18 maart : ‘Omgaan met welvaart’, Parochiaal Centrum, Dorpstraat Leest.
    -zaterdag 6 april : Paasviering vanaf 15.30 tot 19.00 u.
    -zondag 7 april : Toneelvoorstelling gevolgd door bespreking.
    -27 of 28 april : Bedevaart Scherpenheuvel, met eigen wagen.
    -dinsdag 30 april : 30 jaar grot aan de Kouter, om 19.30 u gevolgd van panelgesprek.
    -zaterdag 4 mei : Kruisdag om 20.00 u op de hoeve van Jaak Lamberts.
    -woensdag 26 juni : Wandeling in ’t Broek te Blaasveld. Gastheer Hans Van Praet.
    -juli en augustus : vakantie, uitgezonderd voor ziekenbezoek.
    -zaterdag 7 september : Nationale ziekendag.
    -dinsdag 10 december : Techniek kerstversiering.
    (Omzendbrief Ziekenzorg)

     

    1991 – Jaarlijks lidgeld voor de K. Fanfare St.-Cecilia
    Bedroeg voor 1991 : 420 fr. (documentatie Fanfare)

     

    Bijgevoegd :
    -Het nieuwe parochiecomplex.
    -Het interieur.





    24-07-2014 om 08:40 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1990 – 1 en 2 december : 11de Hobbytentoonstelling SP-CSC Leest
    In de Stedelijke Basisschool – Ten Moortele.
    Met openingsrede door eerste schepen C. Demeester, openingsconcert door “De Werker” uit Kap.-op-den-Bos en volgende standhouders :
    Turnen : “De Toekomst”.
    Parels : Mevr. Van Leemputten, schilderijen : Holemans.
    Tiffany : Glen Van Buggenhout.
    Cactussen : André Machiels.
    Postzegels : kring A. Spinoy.
    Bloemschikken : Maria De Laet.
    Heemkunde – bijenteelt : Frans Janssens.
    S.I.T.O. : Mariëtte Vaganee, Mich. Horckmans, Mieke Leukemans.
    Schilderijen + pentekeningen : Johan Van den Brande.
    Wandelclub (foto’s) : Paul Van Roy.
    S.T.I.M. : Chris Vercammen.

    Verder drinkgelegenheid en gelegenheidsrestaurant met pannekoeken.
    (Brochure)

     

    1990 – 8 december : Zitdag CVP-bestuur in het chalet van VV Leest
    Tussen 10 en 12 uur in aanwezigheid van de gemeenteraadsleden Louis Vloebergh en Gust Emmeregs en een delegatie van het CVP-bestuur Leest.
    Voordien hadden de Leestenaars volgend bericht in hun bus gekregen : 

               BERICHT aan de LEESTSE BEVOLKING 

               Geachte Leestenaar, 

    Rond 20 november kreeg U een aanslagbiljet in de bus “MILIEUBELASTING”.
    Verwarring en onduidelijkheid zijn waarschijnlijk bij velen troef. Het CVP-bestuur van Leest wil hieromtrent enige verduidelijking verschaffen. Ook U vraagt zich wellicht af wat die milieubelasting inhoudt ?
    -belasting op huisvuil (voorheen 1936 BF)
    -belasting op septische putten (voorheen 1600 BF) (rioolbelasting)
    -voorziene indexatie (764 BF)
    -verhoogde stortkosten voor de stad : 350 BF/ton extra
    -Ministeriële onderrichtingen : 60% voor de huisvuilophaling moet betaald worden door de inwoners.

    Een eenvoudige berekening maakt dat een gezin nu 6.000 Bf moet betalen in plaats van 1.936 + 1.600 + 764 = 4.300 Bf. Voor alleenstaanden gelden aangepaste bedragen : 4.000 Bf in plaats van 3.165 Bf.
    Het College van Burgemeester en Schepenen staat hierop een vermindering toe voor WIGW’s (weduwen, invaliden,gepensioneerden en wezen).
    Daarom organiseert het Leestse CVP-bestuur op 8 december tussen 10.00 en 12.00 u in het chalet van VV Leest een zitdag.
    Via dit dienstbetoon (in samenwerking met de Christelijke Mutualiteiten) willen wij dan ook de Leestse bevolking bijstaan in het vervullen van de vereiste formaliteiten.
    Een snelle en volledige afhandeling vereist het meebrengen van volgende documenten :
    1.het aanslagbiljet Milieubelasting.
    2.Mutualiteitslidkaart van de belastingsplichtige.
    3.Identiteitskaart van de belastingsplichtige. 

    In de hoop op deze wijze aan een objectieve informatieverspreiding en zinvol dienstbetoon bijgedragen te hebben, stellen wij ons graag ter beschikking voor bijkomende informatie.
       Tot dan.
       CVP Leest 

    PS.

    1.Indien U meent in aanmerking te komen voor een vermindering, noteer alvast zaterdag 8 december, tussen 10.00 uur en 12.00 uur in uw agenda.
    2.Onze gemeenteraadsleden, Gust Emmeregs en Louis Vloebergh, alsook een delegatie van het CVP-bestuur Leest staan ook dan open voor vragen, suggesties, enz.

     
    1990 – 9 december : Kinderfeest K.Fanfare St.-Cecilia
    “…de zaal was heel leuk versierd en als decor hing er een groot testbeeldscherm. Iets na half drie klonk de openingstune en verscheen de presentator Bart Javell en onze huispianist Johan “Tars” De Win ten tonele. Er werd direct van wal gestoken met een streepje muziek. De jongste leerlingen uit de muziekklas van meester Johan brachten de lippen aan hun toeters. Zo volgden er nog zeer goede tot uitstekende optredens van alle leerlingen van meester Luc, Guy, Frans en Edy. Van cornet tot trombone, van slagwerk tot bariton. De Chinese goochelaar Lee kwam ons ook tweemaal vergastten met leuke verdwijn- en verschijntrucs.
    (...)” (Toeters en Trompetten, december 1990)

     

    1990 – 16 december : Kerstfeest K.V.G.-Zennevallei
    In het parochiecentrum te Hombeek.

           Programma :
    -14 uur : H. Mis
    -15 uur : Aperitief
    -15.30 u : Animatie “Het Schurend Scharnierke”.
    -17.30 u : Eten : kipfilet in provencaalse saus, fritten, rode wijn en dame blanche.
    -18.30 u : Tombola.
    Kostprijs : 400 frank voor volwassenen, 200 frank voor kinderen.
    (Folder KVG)

     

    1990 – 21 december :  

     

    Bericht aan de INWONERS van LEEST en de BEWONERS van de LEESTSESTEENWEG 

    Mevrouw, Meneer, 

    Als CVP – Leest informeren wij U graag over de geplande werkzaamheden in ons dorp en haar directe omgeving.
    Zoals zovelen onder ons allicht weten, hechten wij zeer veel belang aan de verkeersveiligheid in onze gemeente.
    Door de goedkeuring van de begroting op 20 december ll, zal één der hoogste prioriteiten van onze partij eindelijk klaar zijn voor uitvoering.
    Het bestuur van de Stad Mechelen heeft immers de realisatie van de riolerings- en wegeniswerken van de Leestsesteenweg in haar begroting voorzien. Wij verheugen ons met deze duidelijke stellingname en zeker met de daartoe reeds voorziene financiële middelen.
    Deze werken worden gestart einde 1991 – begin 1992. Wij veronderstellen dat alle Leestenaars en omwonenden de tijdelijke extra ongemakken, die deze werken onvermijdelijk met zich meebrengen, er graag zullen bijnemen.
    Met vriendelijke groeten,
         CVP-bestuur Leest. 

    P.S. Heeft U bepaalde vragen omtrent deze werkzaamheden, dan kan u steeds terecht bij onze verkozen gemeenteraadsleden, met name Gust Emmeregs en Louis Vloebergh voor meer informatie.
    (folder)

     

    1990 – 30 december : Leestse Zaalcup – Wisselbeker Vic De Maeyer.
    De vriendenkring van ZVK Leest organiseerde een zaalvoetbaltornooi dat doorging in het Sportcentrum Leest. Volgende teams namen deel : Vicke Boys, Maryse Boys, Vrienden ZVK, Groene Kring, DH’82, Slak, Stap, KWB, Drij Gapers, Vevoc, Bareelvrienden, Wijkduivels, VV Leest en Young Boys. Meer dan 100 Leestenaars verdeeld over deze veertien ploegen gaven het beste van zichzelf.
    De winnaar van het tornooi ontving de wisselbeker ‘Vic De Maeyer’ en mocht deze behouden tot eind oktober 1991 en elke andere deelnemende ploeg ontving een beker of trofee De uitslagen zijn ons helaas onbekend. (Gegevens uit de programmabrochure)

     

    20-07-2014 om 05:08 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1990 – 9 november : Landelijke Gilde bezocht het MMT.
    De Landelijke Gilde organiseerde een toneelbezoek aan het Mechels Miniatuur Theater.
    Op het programma : ‘Wortels’. (PB, 6/9)

     

    1990 – Donderdag 15 november : “Zelf eigentijdse juwelen maken” met SP-Leest
    Om 20 uur in de Stedelijke Basisschool Ten Moortele. Een organisatie van C.S.C. en S.V.V. Leest. De lessen werden gegeven door Jeanne Van Leemputten. Een tweede avond volgde nog op 29/11. (Folder)

     

    1990 – Zaterdag 17 en zondag 18 november : Teerfeest K.Fanfare St.-Cecilia
    “Na de mis en het bezoek aan het “Hof ten Moortele”, togen we naar de zaal van Piessens om aan den dis te gaan. Tussen de soep en de patatten werden het jaarverslag, het financieel verslag en de dankbetuigingen verwoord. Na de hoofdschotel werd het nodig geacht de nieuwe student – muzikanten (toevallig allen van buiten Leest) te dopen. Zij werden aan de feestende leden voorgesteld (Noot : Steven Van Moer – Heffen, Edmond Muyldermans Kapelle-op-den-Bos, Emiel Van Moer – Heffen en Pierre Smets – Ruisbroek). Na het dessert werd de dans geopend en pas gesloten in de kleine uurtjes. 

    Zondag : Na den biefstuk startten we de optocht naar de 2 cafés van “d’ Aa”. Veel sjeiks waren er niet aanwezig en die hadden slechts 1 vrouw uit de harem bij (noot : er was de muzikanten en sypmpathisanten gevraagd zich als sjeik te verkleden).

    Bij de supportersclub S.K. Leest werden de dames onthaald met een reuzengrote Biscuittaart (Dank daarvoor !). De muzikanten zorgden voor de nodige deuntjes. Na eerst bij Maryse te zijn geweest, trokken we richting dorp.

    “Op den hoek” werden de haren van bepaalde muzikanten en van de chef wat bijgewerkt door onze “coiffeuse van dienst”. Bij het vallen van de avond marcheerden we naar de zaal.           De dorstigen waren al gelaafd maar nu werden de hongerigen gespijsd. Na de koffie gingen we over tot de mr. & Mrs. Cecilia-verkiezing.Het Ceciliakoppel van 1990 werd Jacqueline van Rik Van de Vondel met Bertje De Borger. Wij wensen hen een dikke proficiat ! Ik denk dat iedereen er van genoten heeft en het is nogmaals bewezen : de afwezigen hebben ongelijk ! 

    Enkele cijfers op een rijtje :
    Zaterdag waren er 155 aanwezige leden , zondag namen er 125 deel. Er werd 180 liter bier meer verkocht dan vorig jaar. Van de 150 uitgedeelde vragenlijsten werden er 131 ingevuld teruggeven. Bravo ! Er waren spijtig genoeg enkele trouwe leden die dit jaar moesten forfait geven : Géne Geerts (hij teerde 70 keer mee!) , de witte Verschuren, Emmerance, hopelijk mogen we hen volgend jaar opnieuw verwelkomen !
    Diane Lammers” (“Toeters en Trompetten”, december ’90) 

    Op het menu van zaterdag : Zeevruchtencocktail, waterkersroomsoep, kalkoengebraad met fruitsaus en seizoensla en dennenappels, ijs met tropische saus. (Kostprijs 700 fr)
    Op het menu van zondag : groentensoep met balletjes, rundsgebraad met groentenkrans, koffie en gebak. (Kostprijs 500 fr)
    De biefstuk van zondag kostte 100 fr. (’T en T’ november ’90)

     

    1990 – December : In ’t KRANTJE – bij Samira.
    “Uw krant en tijdschriften voor 06u30 in de bus ? Ja, dat kan !
    Vraag vrijblijvend inlichtingen bij Samira, In ’t Krantje, Dorpstraat 24 Leest.
    Maak tevens gebruik van onze nieuwe kopieermachine :
    1 kopie : 5 fr. Vanaf 10 kopies : 3 fr. Vanaf 100 kopies : 2 fr.
    Kranten – tijdschriften – rookwaren – schoolgerief – lottocenter – goal – droogkuis – fotocenter.
    Bij aankoop van 1 farde sigaretten of 1 farde tabak : 1 aansteker gratis.”
    (Deur-aan-deur folder)

     

    1990 – Zaterdag 1 december : Prijzen voor jeugdsolisten van St.Cecilia (Foto onderaan)
    Op het Nationaal Jeugdsolistentornooi 1990 van het Muziekverbond van België dat plaatsvond in het cultureel centrum “De Werf” te Aalst waren er twee eerste prijzen weggelegd voor jongeren van de K.Fanfare St.-Cecilia. Tom De Rooster behaalde 86,3% en Gunter Peeters 86%. Voor beiden betekende dit een eerste prijs met onderscheiding.

     

    1990 – 1 december – Gazet van Antwerpen :

     

                                     Rioleringsprobleem en verkeersveiligheid weggespoeld ?  

    Bewoners Leestsesteenweg boos op stadsbestuur
    “De ‘milieubelasting’ voor het dienstjaar 1990 waarin onder andere 1600 frank voor de aansluiting op de riolering is vervat, is de klassieke druppel, die voor de bewoners van deze verbindingsweg naar Leest , de even klassieke emmer liet overlopen. Deze week werd door enkele leden van het Leestsesteenweg-comité een petitie-actie gehouden bij alle betrokken bewoners. ‘Waarom zou men 1600 frank rioleringsbelasting moeten betalen voor iets dat niet voorzien is en waarvan men nooit gebruik heeft kunnen maken”, luidt het.
    Deze petitielijst, door alle bewoners ondertekend, zal zowel naar de betrokkenen in het stadhuis als naar de provincie worden gezonden.
    Naast dit rioleringsprobleem komt ook het verkeersprobleem de bewoners de strot uit. Ondanks aandringen in het verleden, door ondermeer het SP-wijkbestuur van deze leefgemeenschap, die deze problematiek ook heeft aangekaart bij ministers Sauwens en Van den Brande, kabbelt het water op de Leestsesteenweg nog rustig bovengronds voort. 

    Riolering-collectoren
    Uit de rioleringsgeschiedenis kan geleerd dat het dossier voor de aanleg van een riolering in de Leestsesteenweg en de aanpalende straten al meer dan 20 jaar aansleept. Het project kost met inbegrip van de herprofilering van het wegdek ruim 83 miljoen frank. Het dossier was omstreeks 1980 zo goed als rond, maar met de oprichting van de Vlaamse Maatschappij voor Waterzuivering (VMZ) moest het dossier ontdubbeld worden, want het VMZ is verantwoordelijk voor de collectoren.
    Ondertussen is het dossier goedgekeurd door de provincie en ‘wacht’ men nu op de goedkeuring voor subsidiëring (60%) bij het ministerie van Vlaamse Gemeenschap.
    Op 1 januari 1991 verandert het betoelagingssysteem grondig, zodat de belofte voor subsidies dit jaar niet meer zal verkregen worden. Bovendien zal ook het VMZ worden geherstructureerd zodat nog zal moeten uitgemaakt worden wie nu eigenlijk opdrachtgever zal worden. Op de technische dienst werd gezegd dat de werkzaamheden (ten vroegste) in 1992 zullen aangevat worden. De Oude-Leestsebaan, oorspronkelijk ook in dit dossier vervat, werd vorig jaar van collectoren en riolering voorzien.

    Verkeersproblemen
    De Leestsesteenweg is bovendien de sluipweg bij uitstek geworden voor een vlotte verbinding tussen Willebroek (A12) en Mechelen (E19). Omdat de Willebroekse ring maar niet klaargeraakt, blijven de files zich aan de Willebroekse brug opstapelen. Toen voor twee jaar een omleiding via de Leestsesteenweg bekend raakte, heeft men de smaak te pakken. Heel wat autobestuurders verkiezen dan ook een klein ommetje via de Tisseltse brug om zo via de Leestsesteenweg (Battel) de E19 te bereiken. We waren zelf getuige van de snelheden en de verkeersintensiteit tot vrachtwagens van 40 ton toe die het smalle wegdek van de Leestsesteenweg teisterden. Tevens maken honderden schoolkinderen (Tisselt en Leest) van de enige verbindingsweg naar Mechelen gebruik.
    Het is reeds 5 over 12 voor de bewoners van de Leestsesteenweg, maar men hoopt dat de klok snel kan worden teruggedraaid, zoniet zal men overgaan tot ‘hardere acties’ dan een petitielijst, aldus de morrende bevolking.”

     

    Foto’s :
    -De leerling-muzikanten van Johan De Win in 1990 : Ivan Van Laenen, Tom De Rooster, Katleen Van Laenen en Gunter Peeters. (Foto : familie Lauwens-Piessens)
    -De Leestsesteenweg, een smalle buurtweg, is een druk bereden verbindingsbaan geworden voor groot en druk verkeer. Met alle gevolgen vandien voor fietsers, voetgangers en het niet aangepaste wegdek. Daarbij moet het regenwater zijn weg zoeken want riolering is er niet.
    (Foto onderaan : Eddy Van Ranst, GvA)

     





    20-07-2014 om 04:33 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1990 – 9 november – Het Laatste Nieuws : EEN SPORTHAL OP VOETBALVELD 

               Klein Leest krijgt tegen nieuwjaar een tweede sporthal van 20 miljoen. 
    In de Mechelse deelgemeente Leest zijn zopas de bouwwerken gestart voor een nieuwe omnisporthal. Het nieuwe complex zal een totale oppervlakte hebben van 1.800 m2.
    Bouwheer is de NV Sportcentrum Leest.
    Het nieuwe complex zal uit de grond rijzen achter het Sportcentrum, aan de Dorpstraat, meer bepaald op het voormalige B-terrein van voetbalclub V.V. Leest.
    Duivel-doet-al achter dit project is gemeenteraadslid Gust Emmeregs.
    Tegen nieuwjaar moet de hal gebruiksklaar zijn.
    De kostprijs van dit (alweer) privé-initiatief is graamd op 20 miljoen frank.
    Leest, gemeente met nauwelijks 3.000 zielen, krijgt hiermee een tweede sporthal.
    Diezelfde NV Sportcentrum liet in 1984 vlak voor het voetbalveld van bevorderingsclub V.V. een sporthal bouwen. Dit complex heeft omzeggens een permanente bezetting.
     

    De aanvulling
    De bouw- en andere vergunningen voor de nieuwe hal in opbouw werden eerder al bekomen, zodat de initiatiefnemers nu volop met de funderingswerken gestart zijn.
    Men laat er duidelijk geen gras over groeien. In de privé kan het ook allemaal tien keer sneller.
    Waarom in deze kleine leefgemeenschap een tweede, vrij groots opgezet, sporthal-project ?
    Voor Gust Emmeregs is dat geen luxe, maar een absolute noodzaak.
    “Kijk”, zegt Gust, “als we met onze voetbalclub V.V. Leest, die nu in bevordering speelt, sport op een hoog niveau willen blijven beoefenen, dan moeten wij ons in de toekomst zelf kunnen bedruipen. Sympathieke sponsors steken de club nu geregeld een (financieel) handje toe. Dat is natuurlijk graag meegenomen. Maar niets is eeuwigdurend. We moeten trachten om steeds andere en nieuwe bronnen aan te boren. Op termijn zal dat onze nieuwe omnisporthal worden”. 

    Evenementenhal
    Gust Emmeregs wijst er ook op dat de nieuwe hal de mogelijkheid zal bieden om een aantal “passieve” sporten zoals volleybal, badmington en tennis specifiek te beoefenen. Het huidige Sportcentrum krijgt in de loop van volgend jaar ook een nieuwe sportvloer.
    In de bezetting van de nieuwe omnisporthal zullen show- en evenementen een zeer belangrijke plaats innemen. In de hal wordt namelijk een feestaal geintegreerd van ruim 1.000 m2 groot.
    “Deze feestzaal, met cafetaria, willen we aanwenden voor allerlei evenementen. De Hallux-shows, die vorig jaar in een feesttent plaatsvonden (en in de buurt op kritiek stuitte, nvdr) zullen er plaatsvinden. Op 5 januari is de eerste show voorzien.
    Contractueel hebben we reeds tot einde 1991 (en dat 6 dagen per week) een bezetting van de feestzaal wat in cijfers uitgedrukt op...100.000 bezoekers neerkomt. Maar we gaan er ook concerten laten plaatsvinden, omdat de akoestiek op een zeer behoorlijk peil zal staan”, zegt Gust Emmeregs.

    De omnisporthal wordt in recordtijd opgetrokken. Volgende week maandag wordt het ijzeren “geraamte” van de hal aangebracht en starten ook de metselwerken aan de cafetaria. Tegen Kerstmis moet aan de afwerking de laatste hand worden gelegd.
    Op 5 januari staan er de eerste Vlaamse showvedetten op het podium...    
     

    Een voetbalveld minder
    De bouw van deze nieuwe omnisporthal gebeurt op de gronden waar VV Leest haar B-terrein had. Op dit terrein werden alle dames- en jeugdvoetbalwedstrijden, alsook de trainingen in de week, afgewerkt.
    Al deze activiteiten hebben nu plaats op het nog enige resterende hoofdterrein. Een biezonder zware belasting met de winter voor de deur.
    Gust Emmeregs beseft dit ook.
    “Ik ben volop in onderhandeling met eigenaars in de buurt. Ik hoop zeer vlug over nieuwe gronden te kunnen beschikken waarop we dan een nieuw terrein kunnen aanleggen. 

    Niet op glas ijs
    Gust Emmeregs heeft nog grote plannen in zijn achterhoofd.
    “Mijn levensdroom is om in de omnisporthal ooit eens een ijsbaan te laten aanbrengen”, zegt Gust. De plannen liggen in de schuif ?
    “Zeker”, zegt Emmeregs, “maar we gaan ons voorlopig hiervoor op geen al te glas ijs wagen. Dat zou financiële zelfmoord zijn. Bij de installatie van een ijsbaan komt onvoorstelbaar veel kijken. Dat alleen reeds vergt een uitgave van 12 à 15 miljoen frank. Maar er is ook een zwaar energieverbruik en personeel om dat allemaal te exploiteren. Ik zal niettemin blijven zoeken naar mede-participanten om ooit dit ijsbaan-project toch te verwezenlijken. Participeren in zo’n project is meedelen in de winst maar ook in eventuele verliezen. Dat laatste schrikt velen af ! Toch hou ik vol dat een ijsbaan in onze gemeente een financieel haalbare zaak is. Daarom dat een overschakeling naar een ijsbaan in onze nieuwe hal in de toekomst beslist mogelijk moet zijn”, aldus de h. Emmeregs.” (LDN) 

    De opening van het nieuwe sportcomplex vond plaats op vrijdag 4 januari 1991. (zie verder in deze Kronieken)

     

    Foto’s :
    -Start van de bouw van een nieuwe omnisporthal. (Foto : HLN)
    -Gust Emmeregs stelde zijn nieuwe plannen voor aan de pers.
    -Achter deze bestaande sporthal bouwde men een tweede.

     

     







    20-07-2014 om 04:03 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Vervolg Rust Roest.

     

    Renild Pofliet – geboren te Lembeek op 31 maart 1946.
    “Wellicht mede door het feit dat Renild afstamt uit een geboren ‘komedie-familie’ is het verklaarbaar dat haar speelstijl zeer natuurlijk en vanzelfsprekend is. Aanvankelijk speelde zij een drietal jaren in de Leestse B.J.B. Vanaf 1965 werd Renild lid van Rust Roest met als eerste rol ‘Grace, de oudste dochter’ in ‘Patsy’. Sindsdien heeft zijn, op drie volavondstukken en één eenakter na, onafgebroken meegespeeld. Meer bepaald 37 personages, naast uitbeeldingen in de Hanswijkprocessie , kwissen (ook dat kan ze), stoeten,…
    Daarnaast is Renild fysiek serk, want ze neemt jaarlijks deel aan grote wandeltochten wat haar toneelbeweeglijkheid en natuurlijkheid zeer ten goede komt.” 

    Renild Polfliet werd in 2004 nogmaals verdiend en uitvoerig gevierd op het ledenfeest als afscheidnemend bestuurslid. Ook haar echtgenoot Staf deelde in de viering omdat hij gedurende jaren actief was als zeer stipte barman in onze cafetaria. 

    Marcel Verwerft – geboren te Leest op 18 november 1944.
    “Zijn eerste rol was ‘Jackson’ in ‘De Spooktrein’ (1966) waarin hij samen met zijn zuster Louisa speelde. Nadien speelde of werkte hij op een of andere wijze onafgebroken mee wat een totaal van 31 verschillende rollen opbracht.
    Daarnaast werkt Marcel ook jaarlijks mee aan de Hanswijkprocessie. Specifiek voor Marcel is zijn beheerste en beredeneerde aanpak, die als voorbeeld voor ons allemaal mag gesteld worden. Voeg daarbij zijn gewetensvolle inzet en ernst, wat hem maakt tot een collegiale medewerker.”
     

    Fik Diddens – geboren in Leest op 30 april 1944.
    “Speelde in 1956 en 1958 in ‘Bazin en Knecht’ en ‘De Vreemdeling’ reeds een rolletje, om in 1965 volwaardig lid te worden met de rol Trip Busty in ‘Patsy’. Nadien speelde Fik nog een rol in ‘De Kerstmis van de Krab’ (1972) en in ‘Slisse en Cesar’ (1973) om vanaf 1974 zich volop met techniek, belichting en decor bezig te houden. Het werk dat hij op dit vlak verricht heeft, is groot. Eén van zijn capaciteiten is wellicht zijn technisch doorzicht en schitterende improvisatie in hachelijke momenten.” 

    Nog andere gevierden in de geschiedenis van Rust Roest  

    Imelda Van der Hasselt
    “Werd in 2001 gehuldigd bij ‘De Hemelsche Salome’.
    Imelda is geboren in Leest en opgegroeid in een creatief gezin. Zij speelt vanaf 1974 nagenoeg onafgebroken toneel bij Rust Roest. Gereserveerd als zij is, begon ze als bescheiden dienstmeisje in ‘Wat doet mijn vrouw van twee tot vijf ?’
    Geleidelijk aan groeide zij tot een actrice van formaat die er in slaagde de haar toebedeelde personages karakter en vorm te geven door onafgebroken boetseerwerk.
    Wat moeten we kiezen ? Ik weet het niet, het was allemaal fijn, verzorgd, ontroerend, technisch knap en doorleefd. Twee opvallende eigenschappen van Imelda als actrice zijn gevoel en toewijding die achtereenvolgens tot uiting komen door haar groot inlevingsvermogen en haar enthousiasme. Gevoel dat ondersteund en gestuurd wordt door een kritische aanpak voor haar personage, haar toewijding en zorg voor attributen.
    De laatste jaren zorgt Imelda (samen met Renild Polfliet) ook voor de kostumering en de grime. Dit allemaal met hetzelfde engagement en geloof zodat er kleine wonderen ontstaan.
    Rust Roest dankt Imelda voor haar inzet, waardeert haar toneelcapaciteiten, is gelukkig met haar groepsverbondenheid en hoopt dat ze voor het Leestse toneel nog vele jaren op de bühne mag schitteren. Daarom hebben we de federatie van het A.K.V.T. gevraagd haar te willen opnemen in het Sint-Genesiusgild voor haar 25-jarige toneelactiviteit.”  

    Marc Windelen
    “Werd in 2006 gevierd op het ledenfeest en ook na de voorstelling van ‘Bloedbruiloft’ op 4 november dat jaar.
    Marc werd in 1982 lid van Rust Roest, maar speelde voordien in het Opus-theater in de T.S.M. en in het B.T.G., alsook éénmaal in een jongerengroep te Vilvoorde. Hij werd gevierd op ons ledenfeest en ook nu wordt hij in de bloemen gezet omwille van zijn 25-jarige toneelactiviteit. In Rust Roest werkte hij naast decorbouw en andere logistieke hulp als acteur mee aan 30 verschillende toneelwerken. Marc is een trouw gemeenschapsmens die met hart en ziel werkt voor ‘zijn’ vereniging en zich optimaal inleeft in zijn personage.” 

    Tijdens het ledenfeest van vrijdag 6 juli 2007 werden ‘al de mensen achter de schermen’ gehuldigd.

     

    Foto’s : (‘Rust Roest Ontmaskerd’)
    -Renild Polfliet.
    -Marcel Verwerft.
    -Fik Diddens.
    -Imelda Van der Hasselt.
    -Marc Windelen.

     











    18-07-2014 om 08:56 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1990 – Novembernummer ‘Toeters en Trompetten’ : De leerlingen zijn geworpen”

    Examentijd

    Namen deel aan de openbare proeven in de gemeentelijke muziekacademie van Willebroek einde schooljaar 1998-1990 :

    Kopers – leraar Frans Violet
    -Middelbare graad A : GIESELINK GERHARD, bariton.
    Verplicht werk : ‘Changing’ J. Segers.
    Keuzewerk : ‘English Suite’ R.B.Fitzgerald.
    Repertorium : ‘Sonate nr.1’ J. Hook.
    Behaalde 90%. 

    -Hogere graad A : DE WIT YVES , bastuba.
    Verplicht werk : ‘Four Sketches’ W.Lovelock.
    Keuzewerk : ‘Impromptu in b’ L.R.Gray.
    Repertorium : ‘Prélude et Divertissement’ R. Clerisse.
    Behaalde 91%. 

    -Graad van uitmuntendheid A : VAN MEDEGAEL TIM, bastrombone.
    Verplicht werk : ‘The big Horn’ E. Hoffman.
    Keuzewerk : ‘Konzert’ E. Sache.
    Repertorium : ‘Rhapsody’ Hidas. ‘Concertino’ A. Waignein.
    Behaalde 93%. 

    Piano – leraar W. Peeters
    -Graad van uitmuntendheid B : DE WIN JOHAN.
    Verplicht werk : ‘Bagatelle IV’ W. Kerstens.
    Keuzewerk : ‘Ballade Opus 118 nr. 3’ J. Brahms.
    Repertorium : ‘Prélude en fuga in As B.I’ J.S. Bach. ‘Allegro uit Sonate in ES’ J. Hayd. ‘Etude nr. 2 in Es’ J. Maes.
    Behaalde 94%.

     

    1990 – 3 november : Rust Roest bracht “De Ballon” en huldigde leden.
    De Leestse toneelvereniging startte het nieuwe toneelseizoen met de spetterende milieu-kritische komedie “De Ballon” van Tirso Lo (een pseudoniem van Daniël Lamberts) in een regie van G. Hellemans.
    Het verhaal speelt zich af midden in een verkiezingsstrijd.
    “Gemeentebelangen” van kopman René (Marc Windelen) tegen “Centrumpartij” van burgemeester Remy (Marcel Verwerft). Wie deze keer burgemeester wordt, zal een hoop smeergeld ontvangen, en daar hangt een geurtje aan. Iedereen denkt aan zichzelf.
    Klinkende ruzies ontstaan en het feest van de burgemeester nadert. De grote publiciteitsstunt van de “Centrumpartij” brengt echter verandering en geeft het verhaal een onvoorziene wending.

    Na de voorstelling, die in de stedelijke basisschool “Ten Moortele” plaatsvond, werden Renild Polfliet, Vic Diddens en Marcel Verwerft door de voorzitter van het AKVT Rob Van Geneghten, gehuldigd voor hun 25-jarige toneelbedrijvigheid.

     

    Personages
    René                                                              Marc Windelen
    Jean, lid van de oppositie                              Herman Van den Bossche
    Rick, lid van de oppositie                              Raf Scheers
    Ward, lid van de oppositie                            Guy Van Aken
    Boon, de kleermaakster                                Christel Vinck
    Lynn, de geliefde van Jimy                            Ria Verschooten
    Jimy, de zoon van Anna en Rémy                  Gert Corten
    Alex, lid van de partij van Rémy                   Dominiek Van Laenen
    Rémy, de burgemeester                               Marcel Verwerft
    Anna, zijn bazige vrouw                                Renild Polfliet
    Pier, de ballonvaarder                                  Geert De Nijn
    Dorpsmuzikanten                                          K.F. St.-Cecilia Leest 

    Achter de schermen
    Teksthulp                                Jan Emmeregs
    Grime                                     Nancy Vluymans
    Kostuums                                Miloe Van Stijvoort
    Geluidsband                           Eric Vandenwyngaert
    Video-opname                       Ludo Kerremans
    Leiding muzikanten                Johan De Win
    Decorbouw                             Bart, Dominiek, Gert, Herman, Jo, Geert, Peter o.l.v. Fik en Raf
    Decorschildering                    Tony Baarendse
    Accordeon                              Hilde Silverans
    Belichting en techniek           Fik Diddens
    Algemene Leiding                  Guido Hellemans.

     

    Guido Hellemans in ‘Rust Roest Leest ONTMASKERD, deel II’ van 2006 : 

    “Op 3 november 1990 werden Renild (Polfliet), Fik (Diddens)en Marcel (Verwerft) gevierd na de toneelopvoering van ‘De Ballon’.
    Hierna volgen de teksten die toen werden uitgesproken.
    Ondertussen hebben deze drie gevierden nog meerdere verdiensten aan hun palmares toegevoegd zodat deze huldewoorden nu merkelijk zouden moeten uitgebreid worden.”

    Vervolgt...

     

    Foto’s : (‘Rust Roest Ontmaskerd’)
    -Tirso Lo (Danny Lamberts), Guy Van Aken, Renild Polfliet, Gert Corten, Fik Diddens, Dominiek Van Laenen, Marcel Verwerft, Herman Van den Bossche, Guido Hellemans, Geert De Nijn, Raf Scheers, Marc Windelen, afgev. AKVT, Jan Emmeregs, Nancy Vluymans, Christel Vinck, Ria Verschooten.
    -Enkele muzikanten van de Leestse fanfare zorgden voor een gastoptreden.
    -De drie gelauwerden, van l. naar r. : Vic Diddens, Renild Polfliet en Marcel  Verwerft, werden in de Sint-Genesiusgilde opgenomen.

     







    17-07-2014 om 11:48 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kronieken van Leest - 'Den Rooselaer' vervolg.

    Vervolg ‘den Rooselaer’.

     

    Koster Louis Hellemans overleed op 25 februari 1916. Zijn vrouw Victoria Teughels volgde hem op 17 februari 1919.
    Ditzelfde jaar (24 juni 1919) werd het huis andermaal verkocht, onder de naam ‘Groote Bleukens’ (notarisakte). Koper was ditmaal Pastoor Beuckelaers in naam van de kerk. Hij kocht de woning voor 8.800 fr, met de bedoeling er een kostershuis van te maken.
    De eerste bewoners waren dan ook de kostersfamilie Jef Rheinhard-Diedens.
    Toen die achteraf verhuisden naar de Kouter, kwam de metser Heinke De Backer-Verbeeck er wonen. Na hem nam het pasgehuwde koppel Louis Verbruggen-Smet er hun intrek in, samen met Jan Lauwens-De Bruyn, want Pastoor Beuckelaers had ondertussen van dat huisje een tweewoonst gemaakt. Ook Jacques Jacobs-De Grijze en Gust Nuytkens-Van Erp verbleven er een korte tijd : deze laatste verkocht er zijn ‘crème-glace’ langs de zijgevel. De laatste bewoners waren Georges Gobien-Julia Cop die er weer een enkele woning van maakten en het gebruikten als groentenwinkel.
    Tenslotte werd deze tweede helft van de Rooselaer door Pastoor Lornoy opnieuw te koop gesteld (1978). Jos De Smet kocht het om het af te breken en het met dezelfde bakstenen terug te laten herrijzen tot een Spaarkas van de Boerenbond. 

    Volgen we verder de eigenlijke ‘Rooselaer’, het gedeelte van het gebouwencomplex langs de kant van het kerkportaal, nadat het in 1868 gekocht was door dokter Passenbrouder uit Antwerpen. Op een document uit 1878 dat bewaard werd op het Gemeentehuis, met de lijst van de herbergen, vinden wij in ‘den Rooselaer’ herbergier Antoon Verlinden;
    Een paar jaren later echter, werd de herberg gekocht door Noldus Teughels, bij zijn huwelijk met Trien Beullens (11 april 1887). Hij zou in 1907 de oude lage herberg verbouwen tot wat er thans nog staat.
    Noldus was de zoon van Jan Baptist en van Monica Van Hoof, zie hierboven, die het ander gedeelte van het huis bewoonden. Gelijk zijn vader was hij schrijnwerker en daarnaast ook 35 jaar gemeenteontvanger te Leest. Hij stierf op 10 januari 1924. Met zijn vrouw Trien had hij negen kinderen grootgebracht :
    -Marie (Rosalie), geboren op 1 februari 1885, huwde in 1924 met Dolf Geerts (Mechelen).
    -Toor (Victoria), geboren op 19 maart 1887, huwde in 1911 met Jan Frans De Mol (Mechelen).
    -Fien (Rudolfina) bleef ongehuwd, ze was geboren op 18 september 1888. Het huis over de Zennebrug links werd door haar nog gezet.
    -Door (Theodoor), geboren op 7 september 1890, trouwde in 1912 met Emma Blommaerts uit Katelijne-Waver (zie hieronder).
    -Clotilde, geboren op 30 juni 1892, huwde met Jozef Frans Joris (Mechelen).
    -Louis (Cornelis Jozef), geboren op 4 maart 1894, trouwde in 1921 met Elvire De Rooster (Warande).
    -Rik (Henri), geboren op 5 april 1896, trouwde in 1922 met Annemarie Degang uit Mechelen.
    -Frans, geboren op 27 mei 1898, trouwde in 1920 met Hortense Schits.
    -Virge (Virginie), geboren op 22 april 1902, trouwde in 1924 met Antoon Wouters. 

    Na het verdwijnen van Noldus werd de herberg-schrijnwerkerij verder uitgebaat door zijn zoon Door (Theodoor) Teughels en zijn vrouw Emma Blommaerts. Door verbond de danszaal met zijn werkhuis en maakte er één grote ruimte van die voor beide kon dienen. Die zaal diende trouwens voor alles, zelfs voor politieke meetings. Daags voor een teerfeest of toneel werd de scene boven de machines opgebouwd, de tafels gingen langs de kant (daar konden de kinderen op staan) en de feestzaal was beschikbaar. Om gemakkelijker te kunnen manoeuvreren met het hout dat door de zaagmachine moest, had men een gat in de kerkhofmuur gemaakt : de langste planken kwamen tot op het kerkhof.

    De eerste jaren van hun huwelijksleven (1912-1917) hadden Door en Emma te Sint-Katelijne-Waver doorgebracht, vanwaar zij afkomstig was (geboren 4 november 1891). In dit hoekhuis aan de Dorpsplaats te Leest hebben ze hun acht kinderen grootgekregen (drie anderen stierven nog in de wieg) :
    -Rachelle, geboren te St.-Katelijne Waver op 16 februari 1913, trouwde met Louis Diddens (Hombeek-Heike).
    -Louis, geboren op 3 augustus 1914, trouwde met Tille Absillis (Blaasveldstraat). (“Lowieke van Dore”, in 2014 de oudste man van Leest, hij wordt op 3 augustus 100)
    -Julia, geboren te Leest op 24 maart 1917, trouwde met Albert Rosiers (Hombeek).
    -Arnold, geboren te Leest op 11 januari 1919, huwde met Melanie Robeyns. Overleed op 31 januari 2007.
    -Juul, geboren te Leest op 22 januari 1925, trouwde met Jeanne Moons (Kapelle-op-den-Bos). Hij overleed op 25 maart 1981.
    -Tony, gehuwd met Spruyt (Hombeek).
    -Frans, geboren op 21 januari 1930, huwde met Gilberte Van de Vliet. Frans ‘Susse’ Teughels overleed op 15 april 1996.
    -Marie, geboren te Leest op 22 februari 1937, trouwde met Aloys Hendrickx, onderwijzer te Leest.

    Door overleed te Leest op 11 september 1966.

    De schrijnwerkerij werd, tot hun pensionering, overgenomen door zijn twee zonen Louis en Frans.”
    (Georges Herregods ‘DB’, augustus ’80) 

    De locatie van de vroegere schrijnwerkerij en herberg werd eigendom van Frans Teughels en na zijn dood van zijn weduwe Gilberte Van de Vliet die het op 27 oktober 1998 via een openbare verkoop aan de KBC Bank verkocht.
    De schrijnwerkerij bleef bij de KBC Bank en breidde daar het bestaande bankkantoor uit.
    Het pand, waar vroeger de herberg was, werd op 17 oktober 2007 eigendom van Els De Smet die in 2010 de herberg met de grond gelijk liet maken en verving door een nieuw kantoor en appartement.
    Haar vader, Jos De Smet, kocht eerder –op 20 november 1976- het winkeltje van de kerkfabriek van de heilige Nicolaus (uitgebaat door de familie Gobien).
    Langsheen dit gebouw liep dan het zeer smal Pensenstraatje. Omwille van een groot deel grondafstand aan de stad, (voortuin en verbreding Pensenstraatje) kon hij er toch nog een complex op bouwen wat dan later het verzekeringskantoor en KBC Bankkantoor werd.

    In de jaren ‘90 werd de gelagzaal van de taverne gebruikt als decor voor de populaire VTM-soap ‘Familie’.

     

    Foto’s :
    -Het gezin Noldus Teughels-Trien Beullens kort na de Eerste Wereldoorlog in de schrijnwerkerij van de familie. Achteraan van links naar rechts : moeder Trien, vader Noldus en dochters Marie en Clothilde. Vooraan de zonen Door(Theodoor), Frans, Henri en Louis Teughels.
    -Een copie uit ‘het schrijfboek voor aanduidingen van het werk en levering 1919-1920’ van de schrijnwerkerij Teughels. Ook doodskisten ineen timmeren behoorde tot hun opdrachten.
    -Het dorpsplein kort na de Tweede Wereldoorlog. Leestse jongeren poseren tijdens de doortocht van een wielerwedstrijd, vandaar de geschilderde pijl op de grond. Op de achtergrond ‘den ijzeren paal’ waar de kinderen toen nog ongestoord konden spelen. Links daarvan een houten dubbele paal met wegwijzer. De paal werd nog door de Duitsers achtergelaten. Achteraan ‘Den Rooselaer’ en rechts het witte ‘ijscrèmebakske’, reclame voor de sterk aanbevolen waar van ‘Julie van Trien’. De jongeren op de foto, staande van links naar rechts : Frans Huys, Louis Van Baelen en Fred De Bleser. Onderaan : Louis Selleslagh (‘van den Ossenboer’) en Raymond Selleslagh. (Foto : Raf Selleslagh)
    -Het dorpsplein eind jaren ’50. Centraal in beeld een fietsende pastoor Coosemans. Links ‘Den Rooselaer”.
    -De Rozelaer gezien door de ogen van Carlo Hontoir.

     











    11-07-2014 om 15:43 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1990 – Vrijdag 26 oktober : Officiële opening Taverne “Den Rooselaer”.
    Noël Jeurissen heeft de eer U uit te nodigen op de officiële opening van
    TAVERNE “DEN ROOSELAER” op vrijdag 26 oktober 1990 vanaf 20.00 uur.
    (gratis drinks tussen 20.00 en 22.00 uur) Alle dagen open vanaf 11.00 uur.
    Taverne “Den Rooselaer”, Dorpsplein 24 2811 Leest-Mechelen.”

     

                                                     “Den ROOSELAER”

     

    “Augustus 1980 op de Dorpsplaats. Geklop en gehamer doen de voorbijgangers opkijken naar de bedrijvigheid op het dak van de hoekhuis-schrijnwerkerij Teughels. De gevel van het huis wordt opgetrokken en het dak vernieuwd. De ramen zonder vensters staren als oogkasten zonder ogen naar de rust van de dorpsplaats-in-vakantie.
    In dit huis, eertijds de herberg ‘den Rooselaer’ speelde zich vroeger een deel af van het Leestse volksleven : er werd gewerkt (want het was ook boerderij), er werd gefeest en gedanst (want er was een danszaal aan), er werd toneel gespeeld, er werden pinten getapt…
    De oudste eigenaar van deze herberg die we terugvonden aan de hand van de kerkrekeningen was Lysken Inghels. Dat was voor 1617. Want er stond een cynsplicht op dat huis. Elk jaar moest de eigenaar voor dat huis aan de kerk 6 stuivers neertellen.

    In 1617 gaat de eigendom over op Bartolomeus Goessens. Dat duurt tot 1629. Vanaf dat jaar tot rond 1647 wordt de jaarlijkse cijns betaald door Jan Vermijlen ‘voor syn huys en hoff tot Leest aende kerckenmuer’.
    Deze Jan Vermijlen was getrouwd met Pieternelle Verschueren en had zes kinderen : Pieter, Louis, Magdalena, Jan, Marie en Anneke.

    In 1647 werd de cijns op het huis betaald door een zekere Jan Quackels en van 1650 tot 1673 behoorde het goed aan Lauwereys Van Coetsem.
    Deze Lauwereys Van Coetsem (Van Goeghem, Van Coetsens), gehuwd op 17 februari 1632 met Katrien De Bollo (de Belley), had een ganse nest kinderen, verscheidene onder hen overleden echter tamelijk jong : Anna, Jeanne, Amand, Hieronymus, Pieter, Jan, Corneel, Maria, Kobe, Elizabet en Geert. De jongste twee kinderen stierven korte tijd na hun geboorte.

    In 1673 werd de ‘Rooselaer’ verkocht aan Andries Van Merchtem en waarschijnlijk afgebroken of verbouwd. Want dit jaar betaalt deze nieuwe eigenaar ‘by coope’, zegt de kerkrekening, de voorgeschreven cijns voor ‘de hofstede daer een huys placht op te staen tot Leest aen de Kerckemuer’…
    Deze Andries Van Merchtem (Vermerchtem) was gehuwd met de vroedvrouw Katrien Krieckx. Ze hadden verschillende kinderen : Jacoba, Alexander, Pieter, Andries, Katrien, tweeling Maria en Magdalena en Nikolaus. Deze laatste drie stierven enkele dagen na hun geboorte.
    Bij Dries Van Merchtem in de Rooselaer was het dat de pastoor bij gelegenheid zijn mensen een pint betaalde, zo lezen wij in de kerkrekeningen van 1683 : ‘gegeven aen Andries Van Merchtem over een recreatie van sekere jongkmans die met hunne peerden hebben gereden om enighe prijsen, en daer over hebben gewonnen eenige silveren peerden, en de selve geschoncken in onse kercke ter eere van onze Lieve Vrouw, so heeft de pastoor ende kerckmeester de voorseide jongkmans vereert ende voor hun gelach betaelt 25 gulden 14 stuivers…’
    Andries Vermerchtem sterft op 9 maart 1695 en de herberg wordt verkocht, ditmaal aan Guilliam Vermijlen. Hij was gehuwd met Elizabet Verbeeck. Drie van hun zes kinderen stierven bij de geboorte. Hun overlevende nazaten waren : Jan, Jacobus en Guilliam.
    Ook hier vinden wij rekeningen terug van traktement vanwege de pastoor : ‘gegeven voor een recreatie ten huyze van Guilliam Vermijlen voor de jonckheyt die eenen silveren ball in onze kercke geoffert hebben : 3 gulden’. (1699).
    Het gezin Guilliam Vermijlen – Verbeeck kon echter van deze eigendom niet lang genieten : Elizabet Verbeeck overleed op 19 maart 1705. Het jaar daarop kwam de herberg ‘bij coope’ aan Adam Putters (‘Putters sive Puttemans’ vermelden de parochieregisters 1710).

    Adam Putters was getrouwd met Anna Van Winghe (Van Win) uit Battel. Ze hadden vier zonen en één dochter : Nikolaas, Jan, Corneel, Guilliam en Jeanne.
    Deze laatste, Jeanne (°1792 – +4 februari 1776) , trouwde met Peeter Smets en die zou na de dood van zijn schoonvader Adam Putters (21 januari 1715) en van zijn schoonmoeder Anna Van Winghe (20 juni 1732) ‘den Rooselaer’ overnemen. De figuratieve kaart van Leest getekend door landmeter Jan Van Acoleyn dateert uit deze tijd (1723) : het huis op de dorpsplaats aan de kerkmuur staat er op naam van de ‘kinderen van Adam Puttemans’ en tenvolle uitgetekend.

    Peeter Smets en Joanna Putters hadden vier kinderen : Jan, Joanna Maria, Barbara Livina en Anna, geboren op 19 juli 1735.
    Het jaar daarop kwam er ongewild nog een kindje bij : op 17 december 1736 wordt in de stal van Peeter Smets een vondelingske gevonden. Het wordt ‘Jeanneke’ gedoopt : ‘Joanna filia exposita eodem die in stabulo Petri Smets’, zegt de doopakte. Jan Van den Heuvel ontfermt er zich over als peter en Jeanne Putters wordt meter. Het meisje zou echter niet lang leven want het overleed op 13 februari 1739.

    Anna Smet, jongste dochter van Peeter en van Jeanne Putters, trad in het huwelijk met Mattheus Van Asch. Na de dood van haar vader (4 april 1756) zou Mattheus voortaan in de cijnsregisters van de pastoor voorkomen, daar was toen een speciale dispensatie voor vereist. Op de kop negen maanden later hield men het eerste dochtertje boven de doopvont :
    Joanna, geboren op 15 december 1757. Twee broers en zes zusters zouden nog volgen : Joanna Maria (°20/1/1762), Jan Frans (°22/9/1764), Anna Caterina (°24/8/1769), Marianne (°6/4/1772), Peeter (°17/9/1776) en Elizabet (°7/7/1779).

    Tot 1828 zou de ‘Rooselaer’ eigendom blijven van de kinderen Van Asch. Vanaf dat jaar namelijk wordt het cijnsgeld betaald door een zekere ‘Mijnheer Scheppers’ (kanunnik te Mechelen, vernemen we achteraf uit een notarisakte). Nog slechts enkele jaren echter, want na 1834 verdwijnt deze belasting ‘over de Hofstede den rooselaer’ voorgoed uit de Kerkrekeningen.

    Wanneer dertig jaar later de hele doening voor de zoveelste maal verkocht wordt, vinden wij ‘den Rooselaer’ bewoond en in handen van het echtpaar landbouwers-herbergiers Guilliam Nees – Joanna Justine De Laet. Deze laatste had als enig kind de herberg geërfd van haar ouders. Ze verkopen dus alles en gaan naar Mechelen wonen.
    Op 3 mei van het jaar 1886, om vijf uur in de namiddag, gaat de openbare verkoop door, langs notaris Peeters uit Willebroek. In de verkoopakte vinden we de volgende beschrijving : …‘eene schoone afspanning, genoemd den Rooselaer, bevattende schoone herbergplaats, zeer grote danszaal, verscheide beneden en bovenkamers, twee grote kelders, keuken met pomp, stallingen, remisie, schuur met voorplein en groote bascour, te samen groot van grond tien aren negen centiaren allervoordeeligst gestaen en gelegen te Leest in het dorp, neven de kerk.’ Slechts op dit moment wordt de ganse Rooselaer verdeeld in twee : de eerste hoop (5 a, 82 ca) bevat de herberg en de danszaal (de latere schrijnwerkerij van Teughels) en wordt gekocht door Emmanuel Passenbrouder – Palmyre Van Trier, dokter in Borgerhout. De kadasterkaart ‘Popp’ uit die tijd, vermeldt de Rozelaer dan ook op zijn naam.

    Het tweede gedeelte (het latere Raffeisenkasgebouw) bevattende 4 a en 72 ca, ‘zeer geschikt om in een schone woning verkeerd te worden, is samengesteld uit : remise, schuur, stallingen, verkenskoten, beerput, voorerf en bascour’. Dit gedeelte wordt voor 1120 fr gekocht door Jan Baptist Teughels – Monica Van Hoof. Bakker Egidius Quintidi en veldwachter Adriaen De Wit zijn getuige bij deze verkoop. Als speciale voorwaarde wordt gesteld dat de kopers deze beide oorsspronkelijk samenhorende gedeelten van de Rooselaer zullen moeten scheiden ‘met een gemene muur te bouwen onder en boven de grooten balk in de stal liggende en achter op de bascour met eenen muur ter hoogte van drie meters, tot op de zwarte streep gemaakt op de kerkmuur…’

    Jan Baptist Teughels (‘faber lignarius et tabernarius’ : schrijnwerker en cafébaas), die deze tweede koop had gekocht, woonde voordien met zijn gezin in de Molenstraat (zie aantekening bij de geboorte van zijn dochter, doopakte van 24/2/1861). Hij was te Hombeek geboren op 14 september 1820 als zoon van Jozef Teughels (+Hombeek 10/8/1829) en van Anna Catharina Verspreet cafébazin, geboren te Londerzeel ( 4/2/?). Jan Baptist Teughels kwam naar Leest op 17 november 1846, bij zijn huwelijk met Monica Van Hoof. Zij was van Leest, dochter van Jan Baptist Van Hoof en Marie Anne Van den Heuvel en geboren op 19 januari 1824.
    Op het ogenblik waarop het gezin Jan Baptist Teughels-Van Hoof naar de Dorpsplaats verhuisde (in het gedeelte Raffeisenkas) was het reeds gezegend met dertien kinderen :
    -Pieter Jozef, geboren op 2 maart 1847, overleed te Leest op 13 december 1876.
    -Catarina Constantia, geboren op 22 juli 1838, overleed op 30 augustus 1857.
    -Maria Elizabet Louise, geboren 26 september 1851, overleed als kind op 25 september 1857.
    -Arnoldus Leopoldus (‘Noldus’), geboren op 7 februari 1853, erfde zijn naam van zijn peter Arnoldus Leopoldus Teughels die op dat ogenblik onderluitenant was te Luik. Deze zoon Noldus zou later het andere gedeelte, de oorspronkelijke herberg ‘den Rooselaer’ opkopen en het omvormen tot schrijnwerkerij.
    -Serafiene, geboren op 12 oktober 1856, trouwde later met meubelmaker Gustaaf De Vos en ging naar Zemst wonen, vanwaar hij afkomstig was.
    -Joanna Maria Clothilde, geboren op 10 januari 1858, trouwde met landbouwer Desiderius De Wit uit Heffen, waar zij zich ook ging vestigen.
    -Adrianus Theodorus, geboren op 9 oktober 1854, werd schrijnwerker en herbergier te Hombeek.
    -Joanna Catarina, geboren op 5 december 1858, werd dienstmeid te Mechelen en bleef ongehuwd.
    -Marie Louise, tweelingszuster van Joanna Catarina, trouwde in 1887 met Jan Baptist ’t Sjoens uit Wannegem-Lede. Beiden gingen naar Hombeek wonen.
    -Joanna Catarina Victoria, geboren op 24 februari 1861, huwde met koster Louis Hellemans. Ze zouden later de ouderlijke woning blijven betrekken en ze kopen. Victoria Teughels overleed op 17 februari 1919.
    -Cornelius Ludovicaus, geboren op 1 oktober 1863, stierf tamelijk vlug te Leest, op 28 juli 1897. Hij liet een weduwe achter Catarina Hendrika Van Asch, herbergierster te Mechelen, en een weeskind Louise Maria Teughels, geboren op 23 september 1897, na haar vaders’dood.
    -Petrus Franciscus, geboren op 4 oktober 1865, werd schrijnwerker te Mechelen op de Auwegemsteenweg.
    -Maria Isabella Leontina, geboren op 11 april 1868, overleed een dik jaar nadien, op 12 oktober 1869.
    -Joannes Constant, tenslotte, tweelingbroer van Maria Isabella Leontina, werd onderwijzer te Ramsdonck.

    Jan Baptist Teughels omvormde de oude stallingen van ‘den Rooselaer’ tot een mooi woonhuis met een ‘voorplaats die diende als herberg (met name : Estaminet), twee kamers, een keuken, een dorschvloer, een werkhuis (Jan Baptist was schrijnwerker), een kelder, twee mansardes en een zolder, een voorhofje, een stal, een hangaar, een bakoven en een verkenskot..’ (beschrijving uit de verkoopakte).

    Na de dood van Monica Van Hoof (ze stierf te Leest op 26 mei 1898), werd dit deel van de Roselaer opnieuw te koop gesteld, langs notaris Van Bellinghen uit Mechelen. Het werd gekocht voor 4.500 fr door Victoria Teughels, dochter van Jan Baptist. Ze was inmiddels gehuwd met koster Louis Hellemans en had het goed al in gebruik.
    Dit kostersgezin had drie kinderen :
    -Stefanie, die kloosterzuster werd te Gent.
    -Alfons, gehuwd met Alida Scheers, later o.a. ‘Meester Hellemans’ genoemd.
    -Constant : deze jongste zoon verongelukte toen hij 15 was en op de laatste oorlogsdag 1918 van de hooizolder viel. 

    Vervolgt…

     

    Foto’s :
    -De uitnodiging, voor- en achterzijde.
    -Een deel van het 3de ‘Caertbladt’ uit het ‘Caertboeck’ van Jan Van Acoleyn uit 1723. De twee gebouwen van ‘den Rooselaer’, rechts van de kerk, behoorden toen aan de Kinderen Puttemans.
    -De Rooselaer rond 1895.

     









    09-07-2014 om 12:03 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    1990 – Zaterdag 22 en zondag 23 september : Jaarlijks Groot Mosselfeest – SK Leest
    A volonté mosselen met fritten of brood aan 300 fr. Ook stoofvlees te verkrijgen aan 200 fr. Kinderen tot 12 jaar aan halve prijs. Dit alles in de Chalet aan de Zennebrug. (Folder onderaan)

     

    1990 – Zaterdag 29 september : Avond Havenrondvaart “Flandria by night”
    Ter vervanging van het teerfeest richtte KVG Zennevallei een “Avond Havenrondvaart Flandria by night” in.
    Kostprijs : 1.000 fr voor volwassenen, 800 frank voor kinderen.
    Men vertrok aan Hombeek kerk om 17u30, aan Leest kerk om 17u45 en aan Heffen kerk om 18 uur. (Folder)

     

    1990 – 29 september : Start 7de Monster Kaarttornooi van SK Leest.
    Die dag ging de eerste kaartdag van het 7de Monster Tornooi van de Supportersclub van SK Leest door in het Sportcentrum, Dorpstraat te Leest. Met een totaal van 750.000 frank aan prijzen waarvan de 4 eerste avonden 125.000 frank en de laatste avond een superpot van 250.000 frank.

     

    1990 – 29 september : Eetavond – ten voordele van de renovatie van het Parochiehuis
    In de parochiezaal met “groenten uit de streek”.
    Inschrijvingsformulieren dienden bezorgd aan : René Bernaerts, Agnes Keulemans-Leys, Frans Lauwers, Emiel Peeters, Paul Peeters, Alfons Verbruggen en Jozef Vloeberghen uit de Kloosterhoeveweg. (PB, 20/9)

     

    1990 – Zaterdag 29 september : K.F.St.-Cecilia Leest trad op te Hombeek
    Dit naar aanleiding van de ‘Hombeekse Ceciliafeesten’ in de feesttent aan lokaal “ ’t Swaentje ” Boomkensstraat. (Omzendbrief van 19/9)

     

    1990 – Zondag 30 september : Fietstocht K.V.L.V. en L.G.
    Samenkomst aan Emiel Van Praet, hoek Juniorslaan om 13.45 u. (PB, 27/9)

     

    1990 – 1 oktober : Nieuwe postnummers voor Hombeek en Leest
    Hombeek en Leest kregen het nieuwe postnummer 2811 ter vervanging van het oude 2930. (KH)

     

    1990 – Vrijdag 5 oktober : Mosselavond LRV Leest
    Van 18 tot 22 uur in de parochiezaal te Leest.Mosselen+brood : 300 frank. Kindermenu : 200 frank, stoofvlees+brood : 250 frank.  

     

    1990 – 6 en 7 oktober : Tweedaagse reis van Landelijke Gilde naar Zwarte Woud.
    Wegens boekingsmoeilijkheden in het hotel ging deze reis dit weekend door.
    Verblijf in hotel Talblick – Baiersbronn. Reissom : 3.500 frank. (PB, 30/8)

     

    1990 – 6 en 7 oktober : 18de Cross-Weekend Chiro-Vevoc (Foto onderaan)
    Voor de cross kwam dit jaar 750 sportievelingen opdagen, iets minder dan anders. Het miezerige weer zal wel de reden geweest zijn. Burgemeester Jos Vanroy reikte drie trofeeën van de stad uit : aan Willy Van Win (winnaar van de 5 km stratenloop), Chris Cornelis (eerste vrouw) en Filip Goovaerts (winnaar van de 10 km stratenloop).
    De beker van minister Van den Brande ging naar Carlo Hughe die de 15 km stratenloop won.

     

    UITSLAGEN :

    Stratenloop 5 km :
    1.Willy Van Win, 2.Alfred Peeters, 3.Clement Heemans.

    Dames :
    1.Chris Cornelis, 2.Renilde De Schutter, 3.Griet Soors.

    Stratenloop 10 km :
    1.Filip Goovaerts, 2.Wim Verhoeven, 3.Hugo Van Praet.

    Stratenloop 15 km :
    1.Carlo Hughe, 2.Bart Piessens, 3.Alfons Schelfhout.
    Hier ging een speciale prijs naar de enige deelneemster : Van Hoorebeeck.

    Cross Microben :
    1.Joris Seghers, 2.Tom Clerbout. Het groepsklassement ging naar Chiro Heffen.

    Meisjes :
    1.Lien Peeters, Cindy Verstrepen, 3. Kelly Jacobs.

    1.Hans Janssens, 2.Johan Melotte, 3.Bevers Kevin.
    Het groepsklassement ging naar Chiro Hombeek.

    Meisjes :
    1.Kelly Van Wemmel, 2. Lincey Clerbout, 3. Kristien Van Win.

    Cross Miniemen :
    1.Tom Leboda, 2.Jan De Hoor, 3.Helmut Hackenjos. Ook hier won Chiro Hombeek het klassement.

    Meisjes :
    1.Ann Clerbout, 2.Katrien Vermunnicht, 3. Joëlle Desmet.

    Cross Kadetten :
    1.Dirk Van de Maele, 2.Atka Van Loo, 3.Atka Misseur. Groepsklassement Chiro Hombeek.

    Meisjes :
    1.Annick Isabeau, 2.Annelies Vermunnicht, 3.Cindy Jacobs. Groepsklassement : Chiro Leest.

    Cross Scholieren :
    1.Marc De Bruin, 2.Joeri Wouters, 3.Dirk Miseur. Groepskl.: Hombeek.

    Meisjes :
    1.Chantal Buelens, 2.Ilse Jenne, 3.Debby Stockmans. Groep : Chiro-Leest.

    Cross Junioren-Senioren :
    1.Marc Beuckelaers, 2.Johan Goovaerts, 3.Luc Van Campenhout.

    Meisjes :
    1.Carine Buelens, 2.Gerda De Ridder, 3.Kathy Van Lint.

    Veteranen :
    1.Jos Van den Bossche, 2.Luc Clerbou, 3.Wim Verhoeven.

    Dames :
    1.Anita Van Praet, 2.Renilde De Schutter, 3.Monique Van Zaelen.
    (GvA, 8/10)

     

    1990 – Zaterdag 13 oktober : Jaarlijkse statutaire vergadering Ziekenfonds De Voorzorg
    In het chalet S.K. Leest , Grote Bleukens.

     

    1990 – Zondag 14 oktober : Nieuw succes voor Leestse fanfare te Heist-op-den-Berg
    4de Internationale Concertwedstrijd in de zaal ‘De Zwaan’, Stationsstraat 53.
    “De fanfare gaf een prachtige uitvoering ten beste van ‘Canadian Impressions’ van Jan Segers. We werden met glans Internatonaal Kampioen met 95%. Jammer dat Gust dit niet heeft mogen meemaken.” (’T en T’, november ’90)

     

    Het Nieuwsblad (16 oktober) : Fanfare Leest wint concertwedstrijd.

       “HEIST-OP-DEN-BERG – De koninklijke fafare Sint-Cecilia uit Leest heeft de internationale concertwedstrijd in Heist-op-den-Berg gewonnen.
    De wedstrijd wordt om de twee jaar georganizeerd door de kon.fanfare Moed en Volharding en krijgt telkens echte topkorpsen op het podium. Ook nu weer werd door de deelnemers een hoog niveau gehaald. De strenge normen gehanteerd door Werner Van Cleemput, Jan Segers en Nico Neyens tillen de wedstrijd op een hoog peil. Dat brengt ook mee dat kwalitatief betere korpsen inschrijven. Voor de eerste maal kregen de organisatoren af te rekenen met belangrijke forfaits. Enkele Nederlandse topkorpsen stuurden in laatste instantie hun kat.
    De hoogste score in alle reeksen werd gehaald door de kon.fanf. Sint-Cecilia uit Leest die 95% van de punten bij elkaar speelde. Deze fanfare sleepte ook de Fedekamtrofee in de wacht.
    (...)” (Toeters en Trompetten, nov.,1990)

     

    Bijgevoegd :
    -De folder van het S.K.-Mosselfeest.
    -De eerste drie in de 15 km voor heren worden gefeliciteerd door de burgemeester. (Foto : Eddy Van Ranst, GvA)

     

     





    07-07-2014 om 08:35 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kronieken van Leest

    1990 – 1 september : Jaarlijks reis KWB naar Voerstreek
    Vertrek om 7 uur in Leest-Dorp, rond 23u30 terug in Leest. Prijs : 950 fr per persoon (inbegrepen : busreis, bezoek mergelgrotten te Kanne, middagmaal in de Voerstreek, avondmaal te Zichem, alle gidsen en drinkgeld chauffeur). (Folder)

     

    1990 – 1 september : “Doetsje Rock” in de Sporthal van Leest
    Met The Violets, The Samantha Brothers en De Kreuners. Kaarten : in voorverkoop 150 frank, aan de kassa : 200 frank. (Bron : een ticket van het evenement)

     

    1990 – 2 september : Wandelzoektocht B.G.J.G.

     

    1990 – 8 september : Serenade huwelijk Maggy en Roland
    Roland werd meteen welkom geheten als nieuwe bariton.
    (’T en T’, november ’90)

     

    1990 – Woensdag 12 september : “Beter Bewegen” met K.V.L.V.
    “Wij hernemen de turnlessen in de turnzaal van de stedelijke basisschool te Leest. Aanvang 19.30 u. (tot 20.30 u.) (PB, 30/8)

     

    1990 – Vrijdag 14 september : Fietstrip K.V.L.V.
    Samenkomst in de Juniorslaan, hoek Blaasveldstraat. Info : Alice De Prins-Verbeeck. (PB, 13/9)

     

    1990 – 14, 15 en 16 september : 18de Ceciliafeesten (Foto onderaan)
    Feestleider Jef Lauwers nam de gelegenheid van de openingsceremonie te baat om te verhopen dat het ministerie zijn belofte gestand zal doen wat de financiële inbreng betreft. “Slechts in dat geval kunnen we deze jarenlange traditie voortzetten”, vertelde hij. Traditioneel werd op vrijdag van start gegaan met de kaartavond in de grote zaal van het parochiecomplex. 69 kaarttafels streden voor de prijzenpot van 60.000 frank.
    De eerste drie in de uitslag : 1. A.Gillis, 2. L.Teughels, 3. Schellemans (Leest).
    Diezelfde avond had er, vanaf 20 uur, een “Space Party” plaats in de grote feesttent.
    Op zaterdag was er vanaf 14 uur voor het eerst een internationale wedstrijd voor trommelkorpsen. Daar namen 7 korpsen aan deel.
    In de lagere sectie werd de eerste plaats toegekend aan drumbard Philharmonie uit Sittard (Nederland).
    In de middensectie trommelde de drumband van de koninklijke fanfare “De Eendracht” uit Westrode zich primus en in de hogere sectie ging de eer naar “Deugd en Vlijt” uit Willebroek, gevolgd door ‘Sint-Gertrudis’ uit Nederland en ‘Sint-Cornelis’ uit Schin-Op-Geul eveneens uit Nederland.
    Jan Seghers zat de jury voor en werd in die opdracht geassisteerd door de h. Violet uit Nederland en Karel De Wolf van het Leuvense Lemmensinstituut. In de feestbrochure was er ook sprake van J. Vanossenbruggen, Argo Penné en Erik Buyle.
    Om 19 uur ging in de feesttent een gastronomische Noordzee-Eetavond door met aangepaste muziek.
    Het hoogtepunt van deze Ceciliafeesten was de muziekwedstrijd waaraan zes Nederlandse en drie Belgische korpsen deelnamen. Na de proclamatie was er nog een instuif als sluitstuk van deze feesten. (GvA van 11 en 17/9 en de feestbrochure van de fanfare) 

    In ’T en T’ van november dat jaar opperde Diane Lammens : ‘de huidige formule is versleten; er wordt uitgekeken naar een nieuwe accommodatie.’

     

    In de Feestbrochure van deze 18de Internationale Concertwedstrijd stuitten we op :

                 Een brok geschiedenis.

    “De I.C.W. 1990 van Mechelen-Leest is aan zijn 18e uitgave toe. Ze is stilaan uitgegroeid tot de grootste periodieke internationale muziekwedstrijd van België.
    Ter gelegeheid van het 50-jarig bestaan, richtte men in mei 1949 een grote nationale muziekwedstrijd in waaraan niet minder dan 39 korpsen deelnamen.
    Vanaf 1959 werd, onder impuls van de heer Pol Piessens, internationale contacten gezocht met buitenlandse organisaties en korpsen.
    In mei 1972 startte men dan definitief met de Ceciliafeesten en de I.C.W.
    Ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan van de Leestse fanfare traden 45 van de 117 inschrijvingen aan op de 4de internationale stapmars en showwedstrijd. De Britse, Nederlandse en Belgische korpsen lieten zich van hun beste kant zien. Het optreden van de showband ‘The Derby Serenades’ uit Groot Brittanië roept nu nog altijd prachtige herinneringen op.
    Door het groot enthousiasme en het aanwezige organisatietalent werd in mei 1975 voor het eerst met het Europees Kampioenschap voor Brassbands georganiseerd, zeven Britse bands, één Deense en één Belgische band werden gejureerd door gereputeerde muziekkenners als G. Follmann (B), G. Beckingham (GB), A. Haberling (ZW) en H. Van Lijnschoten (NL).
    Eind juni 1976 werden de Ceciliafeesten en de I.C.W. een voltreffer met het Europees Kampioenschap voor Harmonieën en Fanfares.
    Op 4 juni 1978 zorgde men weeral voor een primeur en werd het Belgisch Kampioenschap georganiseerd in samenwerking met het Muziekverbond van België.
    Een 25-tal korpsen traden op 24, 25 en 26 mei 1979 aan op de Jubileumwedstrijd.
    Het 80-jarig bestaan van de Leestse fanfare was een enorme meevaller. Vooral van Nederlandse zijde kregen de Belgische korpsen duchter verweer.
    Stilaan kreeg de I.C.W. meer en meer internationale faam. Zelfs korpsen uit het Oostblok en Zuid Europa namen deel…”

     

    1990 – Dinsdag 18 september : Info-avond “Woonbeleid in Leest” van C.S.C. Leest.
    Deze avond vond plaats in het refter van de Stedelijke Basisschool.
    Geert Bervoets, schepen van de stad Mechelen en tevens voorzitter van ‘De Kleine Landeigendom’ gaf een voorstelling van de nieuwe wijk die zal aangelegd worden achter de Vinkstraat en waarvan de voorbereidingen reeds volop aan gang waren.
    Jos Nys, voorzitter van de ‘Mechelse Goedkope Woning’ sprak over ‘Planning woningbouw Leest’.
    (Folder die was ondertekend door de voorzitter CSC Daniel Nuytkens, SP-raadslid Ivan De Borger en SP-raadslid Jef Vloeberghen.)

     

    1990 – Zaterdag 22 september : Korneel vierde 10-jarig bestaan. (Foto onderaan)
    Volkskunstgroep Korneel vierde zijn tiende verjaardag. Om 16u30 werd een Eucharistieviering opgedragen in de Leestse parochiekerk, gevolgd door een Vlaamse kermis met kinderanimatie en volksspelen. Doorlopend was er een Breugheliaans festijn in de Vrije Basisschool. (PB, 20/9) 

    “Door jarenlange medewerking aan het Folklorefestival groeide bij de bevolking van Leest de wens om een eigen volkskunstgroep op te richten. In 1980 stak men van wal met dansgroep Korneel, genoemd naar de Leestse patroonheilige. De dansgroep sloot van bij de oprichting aan bij de overkoepelende Vlaamse Volkskunstbeweging. Het aantal leden steeg pijlsnel en spoedig werd de kaap van de 100 overschreden.
    Vandaag is de dansgroep onderverdeeld in 5 groepen volgens leeftijd. Daarnaast zijn er speciale groepen voor vendelen, kantklossen en muziek. VVKB Korneel heeft inmiddels al heel wat optredens op zijn actief in binnen- en buitenland. De groep verleent nog altijd zijn medewerking aan het Folklorefestival en is ook een trouwe deelnemer van de Europeades voor Europese Volkscultuur.
    Een greep uit het palmares. In 1988 waren ze op de Europeade in Antwerpen, in 1989 op die van Libourne en nog in 1989 gaf Korneel een optreden tijdens de historische evocatie van het beleg van Ieper. Dit jaar waren ze op de Europeade in Valodolid en bij het oogstfeest in Dendermonde.
    Van in het prille begin stonden er ook een aantal manifestaties op het programma. In ’82 trad Korneel met een eigen creatie op bij de onthulling van het herinneringsbeeld van Louis Neefs ‘Klokken in de wind’.” (GvA, 21/9)

    Foto’s
    -De Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Leest. (foto : GvA 13/9)
    -Dansgroep Korneel danst al tien jaar.





    03-07-2014 om 08:37 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kronieken van Leest

    1990 – 11 en 12 augustus : Oogstfeest
    Organisatie van Landelijke Gilde, K.V.L.V., Landelijke Rijvereniging en Groene Kring. Het feest startte met een kaartavond op zaterdag bij Constant Van den Sande. Op zondag ging het feest door op twee bedrijven bij Constant en Francois Van den Sande in de Grote Heide te Leest. Om 11 uur begon het feest met een eucharistieviering opgeluisterd door het zangkoor, daarna was er doorlopend eetgelegenheid met barbecue, gevolgd door tal van attracties zoals het inhalen van de oogst met paard en kar, dorsen zoals in de tijd van toen, schattenjacht voor de kinderen, worstkappen, paardenzegening, koordvlechten... 

                                      Het programma zoals het op de folder stond vermeld :
    Op het bedrijf van Stan Van den Sande
    -11 uur : eucharistieviering opgeluisterd door het zangkoor.
    -12 uur : doorlopend eetgelegenheid met barbecue.
    -14.30 u. : inhalen van de oogst met paard en kar.
    -15 uur : dorsen zoals in de tijd van toen.
    -16 uur : schattenjacht voor de kinderen.
    -18 uur : worstkappen en tweede schattenjacht.
    -19 uur : uitslag prijsvraag.
    -20 uur : gezellig samenzijn. 

    Op het bedrijf van Swa Van den Sande
    -14 uur : paardenzegening, gevolgd door een optreden van de Leestse Rijvereniging en doorlopend tentoonstelling nieuw landbouwmateriaal.
    -15 uur : kinderanimatie : vissen.
    -17 uur : koordvlechten. 

    Op de barbecue was er keuze uit twee schotels :
    -Schotel 1 : 1 varkenskotelet, 2 worsten, groenten, saus en brood : 250 fr.
    -Schotel 2 : 1 saté, 2 worsten, groenten, saus en brood : 250 fr.
    -Kinderschotel : 150 fr.
    Verder ook taart en koffie (60 fr.), pannenkoek en koffie (60 fr.), hamburger uit het vuistje (50 fr.), ijskreem per bol (10 fr.) en rijstpap (50 fr.)
    Ook de dranken waren aan democratische prijzen. 

    …Het programma was zo ruim dat elkeen aan zijn trekken kon komen. Aan belangstelling was er zeker geen gebrek. Men kon werkelijk op de koppen lopen op dit feest dat om de twee jaar georganiseerd wordt en dat thans aan zijn zevende uitgave toe was.
    Een speciale attractie was zeker het dorsen, dat gedemonstreerd werd in klassieke boerenkledij met blauw werkpak, rode bolletjes zakdoek en pet. Een panne aan de dorsmolen zorgde wel voor enige vertraging maar dat kon de pret en de belangstelling niet bederven. Het was bij de heersende hitte alvast geen te onderschatten karwei.
    De Landelijke Gilde en de KVLV van Leest kunnen trots zijn op hun oogstfeest, dat ook dit jaar over gans de lijn een enorm succes kende.” (GvA, 16/8)

     

    1990 – Zondag 12 augustus : Jaarlijkse visprijskamp K.F.St.-Cecilia.
    Te Humbeek, Reigerslaan om 14 uur.

    Uitslag :
    1.Vloebergh Jan
    2.Vloebergh Bart
    3.Peeters Gunter
    4.Peeters Ilse
    5.Gieselink Gerhard
    6.Vlemincx Lieve
    7.Verschueren Katrien
    8.Verschueren Elke
    9.Verschueren Wouter
    10.Moons Linda.
    (’T en T’ november ’90)

     

    1990 – 15 augustus : S.K. Leest en Muizen tornooiwinnaars
    In de A-reeks op het tornooi van V.V. Leest om de beker Huysmans kwamen de twee Leestse ploegen in de finale uit. S.K. domineerde tijdens de eerste helft en wist twee flaters in de verdediging af te straffen. Kris Goossens benutte een strafschop en Jean Lumuanganu scoorde op de valreep van de eerste helft.
    Tijdens de tweede helft werd Dirk Van Dam uitgesloten en met tien lukte V.V. in de slotminuten nog de aansluitingstreffer langs Hans Van de Weerd.
    In de B-reeks haalde Muizen het van Tisselt met 5-2. (GvM, 16/8)

     

    1990 – 16 augustus – Kerk en Leven (PB) : Ons Parochiehuis
    “Om één en ander in verband te brengen hebben wij voor u, beste lezer, zeer heugelijk nieuws ! Ons Leestse Parochiehuis toont een aantal gelijkenissen met de toren van Pisa. Om een gelijkaardige sluiting te voorkomen wordt daarom het aangename met het nuttige gecombineerd.
    Mogen wij u dan ook uitnodigen om zaterdag 29 september in ons Parochiehuis een groenteschotel van de streek te proeven als fundering voor de renovatie van ons Parochiehuis.”

     

    1990 – 21 augustus : Met de Landelijke Gilde naar Ciney.
    De jaarlijkse ééndaagse reis ging dit jaar naar de mooie streek van Ciney met o.a. een bezoek aan de Couvin-Stuwdam te Audeur. Het avondmaal werd genomen in het hotel bij Monique en Eddy Moortgat-Verschueren. Deelnameprijs : 800 frank (maaltijd inbegrepen).
    Inschrijvingen bij A. Verbruggen, E. Peeters of J. De Smet. (PB, 16/8)

     

    1990 – September – Bij aanvang nieuw voetbalseizoen : 

               S.K. Leest
    Afdeling : Eerste provinciale Antwerpen.
    Terrein : Grote Bleukens (Leest Brug)
    Voorzitter : Jean Van Dam. Secretaris : Jean Apers.
    Trainer : Yvan Emmerechts.   
    Kern : Boonen Guy, Caluwaert Lucien, Claes Geert, De Smedt Raf, De Vos Jean, Engelen Peter, Goossens Chris, Laevaert Eddy, Lumuanganu Jean, Maeremans Luc, Neutiens Patrick, Rohart Jan, Schiettecatte Rudi, Van Craen Dirk, Van den Broeck Johan, Van Mullem Pascal, Verbruggen Eric en Willems Danny.
    Aantal jeugdploegen : 1. 

               V.V. Leest
    Bij de transfers opteerde het bestuur van V.V. vooral voor degelijke aanvallers. Dirk Van Dam van buur SK was hun kern komen versterken evenals Hans Van de Weerd van Itegem, vorig seizoen provinciaal topschutter en Didier Electeur van Anderlecht.
    Verder werd geïnvesteerd in voornamelijk jongere elementen, als wissel voor de toekomst : Gordon De Gendt van Kapelle-op-den-Bos, Rudy Moons van Puurs, Patrick Kestens van Ramsdonk en Carl Verheyden van Steenokkerzeel. Stefaan Lauwers werd voor een jaar
    overgenomen van Humbeek en ook Ludo Goossens stelde zich opnieuw ter beschikking van zijn team.
    Op het laatste moment kwam Gemele Lofombo van Bornem zich nog melden en keerde ook de Peruviaan Carlos Reyna Ramos naar VV terug zodat trainer Johnny Defré, die aan het sportieve roer bleef, over een uitgebreide kern beschikte om een goed seizoen te spelen. 

    Foto’s :
    -Trainer Ivan Emmerechts en hulptrainer Lucien Beckers tussen de nieuwelingen van S.K. Op een rijtje : Luc Maeremans, Pascal Van Mullem, Johan Van den Broeck, Dirk Van Craen, Danny Willems en Patrick Druel. Jan Rohart ontbreekt op de foto, hij was nog met vakantie.
    -De ploeg van V.V. Leest.

     





    30-06-2014 om 07:23 geschreven door Marcel Van Hoof

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 15/04-21/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 18/03-24/03 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 25/12-31/12 2023
  • 18/12-24/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 27/11-03/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 13/11-19/11 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 25/09-01/10 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 14/08-20/08 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 20/03-26/03 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 24/05-30/05 2021
  • 10/05-16/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!