Toen ik klein was, ik was het kakkernestje thuis, wilde mijn moeder dat ik een klaksje droeg om geen koede te krijgen. Ik gebruikte toen pertangs al geen kwielebabbe en geen futte meer. Maar ja, ik was ook geen 'trunte'. Ik verzette mij daar tegen, want ze had me anders misschien nog kloefen aangedaan ook.U boai heb ik wel gedragen en sluffers ook, kajuuten zelfs zonder koessen hoewel je daar gemakkelijk zweetvoeten kon van krijgen.
Wat wij toen zo allemaal deden? Onder andere, Katje duuk spelen, stekevisjes vangen, leven maken met u wisse, rulders opsluiten in een bottel of in u flessche, stekebeiers en braambeiers trekken, koersen met de kortewagen, sjette geven op onze fietsjes in uuze stroate, sliedern of schatsen op ties in de wienter, vele gruchte maken of u bitje moaschen. We zochten ook lootn bolln en oed iezer en dat verkochten we aan Stanten. Met de winst aten we veel spekkn, lekkestokkn en chiclitten uit de wienkel van Lucie Coene of Marietje Vandecasteele, die op de platse weunden
Op school speelden we boare, ottopiano, gandarmendief, ketten afdoen van uuze moaten en pekkeln. We moesten wel altijd goed voor uuze kannesjère zorgen.
Als t kerremesse was, zaten we op de schuuten of op de sliengerpis of probeerden we eens de bollosmieto.
s Zondags aten we 's morgens koekestuuten met butter en s middags u kiekn of u keun en in de week bloeling of vette dermes of u mutse van een zelfgeslacht zwien of soms wel u kè mussels.
Ik ben ooit messediender geweest en toen mochten we de klokken luun, stiekem proevn an de wien, de klas verlaten en schooltje duukn om trouwers te gaan strikkn aan de kerk. Wat we zeker niet mochten doen: kuurieuzeneuzn, de apekalle uithangen, vechten slagomslienger, met suefers spelen, smoren, spuugen no de menschen of op de messoate spelen. Kobbenetten moesten we gerust laten. We mochten niet in de buurt komen van den allepit. We moesten niet thuiskomen met verslokerde bloemen of met tettingen . Dat was allemaal kiezig. Moeder zou tegen de plafong gegaan zijn, vooral als ze aan t kuusschen was, en we zouden zeker met klieken en klakken buiten gevlogen zijn.
We werden op het hart gedrukt dat we eerbiedig moesten zijn tegenover meneire pastre die ons leerde lezen, de masoeurs van de nunneschole , de meistre die ons ook leerde lezen, de garde champetter en zeker tegenover de keunink en de keuneginne.
Als je met die mensen in contact kwam, moest je wel niet beginnen te stamern of stakestief in doedinge goan stoan, maar toch
Jullie verwachten toch geen vertaling van mij, hé?
De Essex Scottishlaan is een bekende straat in Westende-dorp. Ze heette vroeger achtereenvolgens Molenstraat (omdat de molen van mijn over-overgrootmoeder Maria Theresia Lefevere-Degraeve °1775+1863 en haar opvolgers er stond) en Zeelaan omdat ze van het dorp recht naar zee loopt. Op 10 juni 1945 kreeg ze de naam van het regiment dat Westende bevrijdde.
Bijna alle Westendenaars hebben herinneringen aan de straat omdat ze er ooit wel eens te voet naar de tramhalte gingen. Vakantiegangers, vooral die in Zon en Zee en in de camping Westende wandelden er ook dagelijks langs om zich naar het strand te begeven.
Jarenlang bleef de straat zo goed als onveranderd: geen hoge luxegebouwen, nog veel rijhuizen, weinig handelszaken, enkele duinstroken, kortom ze had niet de allures van een mondaine badplaats.
Wie het dorp een tijdje niet bezocht heeft of wie niet van plan is dat in de volgende jaren te doen, zal straks de straat niet meer herkennen.
Schijnbaar is men namelijk van plan de achterstand in te halen. En wie is men? Bouwpromotoren natuurlijk, zoals daar zijn Louis Dobbelaere (Zeester), Christophe Bouve (Immo BC), Didier Verstraete (ImmoDAX), Pascale Van Doorslaer (Immo VD), Immo Moenaert, Immo De Panne, Thierry Moerman (Immo lAtelier uit Westende-bad), Trends. Velen zijn dus geïnteresseerd.
De eerste drie waren prominente leden van het actiecomité tegen het asielcentrum in Zon en Zee en gezien hun huidige plannen, is dat natuurlijk niet verwonderlijk. Ik had en heb daar geen problemen mee, want zoals de handelaars hadden en hebben zij ook het recht hun boterham en nog iets meer te verdedigen.
Ik heb de nieuwe appartementen eens geteld. Staan er al vandaag: Cassini (12), Duinenhof (8), Duinzicht 1 (24), Duinzicht 2 (12), Westgolf (56) , Molenhof (12) en Meeuwenhof (12), samen goed voor 136 appartementen. Verder is er nog het vakantiedorp Sint-Laureins met 20 woningen.
Zijn nog gepland: Oude Molenstraat (4 halfopenbebouwingen in villastijl), hoek Westendelaan en Essex Scottishlaan (24), daarnaast Corona (15), VizCaya (13), nummer 11 naamloos van Zeester (?), tussen nummers 83 en 103 van Immo l'Atelier (42), nummer 105 van Immo VD, nummer 111 Magnolia (8) nummer 113 Fleur (?) (van Immo De Panne) en natuurlijk Zon en Zee (62 appartementen + 8 studios) maar niet om er permanent te wonen,
Grof geschat zouden dat er nog eens 150 zijn. Er blijven nog een paar lege grondstukken (113-119) over. We mogen dus het totaal aantal nieuwe appartementen ramen op meer dan 300.
Men kan zich dus afvragen wie al die appartementen zal kopen. Je moet onder andere eens de volgende websites bezoeken
Je krijgt daar een idee over het aantal appartementen dat te koop is in gans Westende.
Zon appartement met 2 slaapkamers kost toch al rap 175.000 à 200.000 euro.
Als de promotoren denken dat alles gemakkelijk verkocht zal kunnen worden, uitstekend, maar dan vraag ik mij toch af waarom 2 van de 3 residenties Veldhoek tegenover het kruispunt Lombardsijdelaan Heidestraat na zon lange tijd nog steeds leeg staan.
Ook in de Steenstraat staan er nog 7 van de tien vissershuisjes te koop in het park Dolphin. Als je de prijs hoort (165.000 euro!) dan verwondert mij dat nu wel niet.
We hoorden deze week trouwens nog op televisie dat de appartementen veel te duur zijn en dat de markt volgend jaar wel eens in elkaar zou kunnen zakken.
Enfin, misschien ben ik ook te pessimistisch en zal de massaproductie van nieuwe appartementen eindelijk een nieuwe bloeiperiode van Westende-dorp inluiden.
Het blijft maar de vraag of het gemeentebestuur nu ook wat visie zal ontwikkelen. Krijgt de Essex Scottishlaan nu ook een opknapbeurt? Ik bedoel een nieuw wegdek, een grondige facelift van de fietspaden, (nu nog grotendeels enkele richting!) en voldoende brede parkeerplaatsen? Wordt het Sint-Laurentiusstrand nu misschien opgewaardeerd? Of blijft de dijk er de parkeerplaats voor Westende-bad? Zal men nu nog niet nalaten de toegang naar de dijk af te sluiten voor het inrichten van evenementen? Is men van plan de oprit vanuit de Essex Scottishlaan naar de Westendelaan te vergemakkelijken?
Voor het opmaken van een plan en voor een begin van uitvoering is het niet nodig te wachten tot de laan volledig volgebouwd is. Iedereen weet immers dat de voorbereiding van werken jaren kan aanslepen.
Misschien moet daarin maar eens geïnvesteerd worden of zijn er soms andere prioriteiten?
De Oostendelaan krijgt natuurlijk voorrang en de parking onder de markt in Middelkerke is natuurlijk veel belangrijker dan de Essex Scottishlaan. Westende is toch maar een aanhangsel van Middelkerke!
Logisch toch? Of bent u ook een andere mening toegedaan?
De voorbije week in Westende, gezien van op de fiets!
Als ik mijn dagelijkse gezondheidsuitstapjes op de fiets onderneem, dan zie ik natuurlijk alles wat hier roert en keert.
Eerst wil ik het hebben over de straat- en andere werken.
Vlakbij mijn woning kon ik reeds enkele dagen zien dat men in de Dahliastraat bezig is nieuwe voetpaden aan te leggen. Dat punt was onderwerp van discussie tussen bewoners en gemeentebestuur en leidde uiteindelijk tot een petitie. Wat jammer dat weer geen fietspaden voorzien werden! Heeft men in Middelkerke misschien iets tegen fietsers?
Het volgende wat mij opviel waren de afbraakwerken in Zon en Zee. De paviljoenen en nu ook het hoofdgebouw (of oud gebouw) zijn er niet meer. Van het hele vroegere complex blijven enkel het nieuw gebouw met ingang en het gebouw daarachter, één blok omgevormd tot appartementen en het vroegere secretariaat rechtstaan .
De bloemenhandel Brouckaert is al een tijdje afgebroken. Nu verrijzen daar nog meer van die kabouterhuisjes. Men noemt dat het Woonerf Westflora.
In Westende-bad zag ik dat men begonnen is met het herleggen van het wegdek van het gedeelte van de Distellaan tussen de Meeuwenlaan en de Priorijlaan. Het verkeerde inderdaad in een voor een badplaats onwaardige toestand. Ik heb dat trouwens reeds een paar keer aangeklaagd. Ook de Meeuwenlaan verkeert in een slechte toestand.
Ook de bovengrondse werken op de garages van het Lakodam plein naderen hun voltooiing en zullen tegen Pasen wel klaar zijn. Eindelijk!
Het viel mij eveneens op dat heel wat handelszaken over te nemen zijn.
In het kort stuk Meeuwenlaan tussen de Distellaan en de zeedijk zijn dat er drie: de Pizzeria Rimini is over te nemen, La Plage verkoopt totaal uit, wat dat ook mag betekenen voor een restaurant en kinder- en damesboetiek Si beau is te koop of te huur. Gaat het dan zo slecht in Westende-bad?
In Lombardsijde lijkt het al niet veel beter te gaan. Er is totale uitverkoop in de lingerie- en textielzaak De Schaar en in de kinderboetiek Kiekeboe. De frituur Dorpsplein op de hoek van het dorpsplein en de Bamburgstraat staat alweer te huur.
Ik heb de indruk dat zon zaak weinig kansen heeft in een dorp.
In Westende-dorp in de Essex Scottishlaan is ook Movie Max Starlight over te nemen.
Hier zou je kunnen spreken van een compensatie want op de markt, die wellicht nooit de allures van een echte marktplaats zal krijgen, komen er de laatste tijd heel wat zaken bij.
Je hebt er De Broodmand, waar je een ontbijt, een dagschotel, belegde broodjes en snacks kunt aanschaffen, Top Ice, een Take away ijsroomzaak, schoonheidsinstituut La Guapa (betekent: mooi, ziet er lekker uit (maar ook "boos")), Immo Moenaert omdat zij de dorpplaats aan het vernieuwen zijn en op de hoek een bankinstelling van AXA.
Ik heb wel mijn twijfels of dat soort zaken leven in de brouwerij op de markt kunnen brengen. Hopelijk vergis ik mij!
Camping Kompas brengt alles in gereedheid voor de Paasvakantie: nieuwe bordjes voor plaatsaanduiding en interne wegbewijzering, inzaaien van gras op caravanplaatsen.
Ik vind het spijtig dat van de 5 vroegere toegangen (tegenover vakantiestraat, hoofdingang, Elisabethlaan, vroegere kinderboerderij, vissershuisje) enkel de hoofdingang open blijft. Akkoord voor wagens en caravans, maar wat kunnen fietsers en voetgangers nu verkeerd doen? Ook via de hoofdingang is er toch geen controle! Sommige van mijn vroegere fietsomlopen vallen hierdoor in het water.
Zolang ik mij kan herinneren staan op het graspleintje tussen de kerk en de pastorij van Westende twee grafkelders en een grafzerk.
Dat laatste is tamelijk beschadigd en geen van de drie kan als kunstwerk doorgaan.
Maar wie ligt daar eigenlijk begraven? Dat wou ik nu eens weten. Waren dat zeer belangrijke personen? Waren dat geestelijken die rond de kerk wilden liggen?
Op een eerste grafkelder staat Pieux souvenir
à nos
chers parents
Félix Jonckheere
Décédé à Westende
le 20 juin 1904
et son épouse
Sophie Van Praet
Décédé à Westende
Le 10 aôut 1908
De leurs enfants
Felix werd geboren in Moereop 1 maart 1829, Sophie in Westkerke op 8 mei 1848.
Zoals het grafopschrift is ook het bidprentje van Felix in het Frans opgesteld. Ik vraag mij af waarom. Niettegenstaande talrijke navragen en meerdere opzoekpogingen ben ik er tot op heden niet in geslaagd te weten te komen wie of wat Felix Jonckheere was. Kan iemand mij misschien helpen?
Op het tweede grafkeldertje is enkel een kruis te zien.Ik heb ooit in mijn archief de naam Marie Platteaugenoteerd in verband daarmee, maar ik vind er niets meer van terug.
Het grafmonument ter hoogte van de pastorij draagt volgende gegevens
Gedachtenis
Pieter Depoorter
Geb Steenkerke 23 8ber 180. (afgebrokkeld)
Alhier overl. 14 7ber 1886
En van
Jacoba Fieren of Pieren
Zijn eerste vrouw
Geb Veurne 22 april 1803
Alhier overl 12 aug 1843
En van
Idonia Liebaert
° Steenkerke (onleesbaar wegens afbrokkeling)
Alhier overl 25 9ber ()
Op de achterzijde
Joanna Depoorter
Geb Veurne
Overl 1878
Maria Depoorter
Sophia Depoorter
Petrus Joannes Depoorter, geboren in Steenkerke op 23 oktober (ca. 1801) en Idonia Joanna Victoria Liebaert, geboren in Steenkerke op 11.01.1806, die huwden in Veurne op 31-01-1844, waren namelijk de ouders vanGodgaf Pieter Aloys Depoorter die burgemeester was van Westende van 03.02.1903 tot aan het begin van de eerste wereldoorlog en die geboren werd in Veurne op 14.12.1844.
Maria (geboren 1834) en Sophia (geboren 1838) waren halfzusters van Godgaf en Joanna (geboren 1847) was een zuster.
In de zitting van 27.06.1921 keurde de Westendse gemeenteraad de inrichting van een nieuw kerkhof goed. Het oude, rond de kerk, werd door de oorlogsfeiten gans vernield en wat er van overbleef was te klein en de heren (ja, dames waren er toen nog niet bij) vonden ook dat een kerkhof in de dorpskom indruiste tegen de regels van de openbare gezondheid.
Het Armbestuur (= huidige OCMW) had reeds op 22.02.1921 grond ter beschikking gesteld buiten het dorp. Einde 1923 werd het kerkhof voltooid na meerdere zittingen daarover (over kruisbeeld, bredere wegels, haag, afsluiting, ingangshekken, enz ) in de gemeenteraad.
Ze liggen niet echt in mijn weg, maar waarom werden die graven toen niet naar het nieuw kerkhof overgebracht? Kan iemand daar op antwoorden?
Enige tijd geleden kregen wij een prachtige luxefolder met drie luiken in de bus.
Alle inwoners en tweedeverblijvers werden uitgenodigd voor de opendeurdag in Middelkerke op 16 februari 2008.
Word verliefd op Middelkerke prijkte op het voorluik.
Nu weet iedereen wel dat liefde niet kan bevolen worden en niemand zal mij ooit kunnen doen houden van Middelkerke, omdat ik nu eenmaal mijn hart verpand heb aan Westende.
Maar ik kon toch moeilijk de gelegenheid laten voorbijgaan om eens achter de schermen te kijken van een groot aantal gemeentelijke diensten: bibliotheek, brandweer, containerpark, cultureel centrum, gemeentehuis, jeugdcentrum, OCMW, passiefhuis, politie, zwembad.
Stel zelf uw menu samen, zo heette het in de folder. Dat leek me niet zo eenvoudig met rondleidingen op gezette uren: 14, 15 en 16 uur. Een keuze maken, dus maar. Met het containerpark en het gemeentehuis was ik al min of meer vertrouwd. Jeugdcentrum leek niets meer voor mij en in het passiefhuis was ik minder geïnteresseerd. Misschien ten onrechte! Er bleven er dus zes over, teveel eigenlijk voor het voorziene tijdsbestek. Ik koos dus voor brandweer, OCMW, bibliotheek en zwembad, in die volgorde.
Het eerste wat opvalt is dat de tien diensten allemaal op het grondgebied van de voormalige fusiegemeente Middelkerke gelegen zijn.
In het algemeen kan gezegd worden dat de bezoekers, op het eerste gezicht niet overvloedig in aantal, overal hartelijk ontvangen werden door gemotiveerd personeel. Wat zijn ze toch verwend in onze gemeente: zo goed als nieuwe, moderne, comfortabele gebouwen allemaal uitgerust met alle noodzakelijke voorzieningen, genoeg personeel, kortom alle voorwaarden zijn vervuld om een goede dienstverlening te bezorgen.
Meer over de diensten zelf dan. Het 40-koppig vrijwilligerskorps van de brandweer lijkt mij zeer goed georganiseerd, getraind en uitgerust en gaf mij een uitstekende indruk. De rondleiding beantwoordde volledig aan wat je van zon bezoek mag verwachten.
In het OCMW werden de (schaarse) bezoekers opgevangen in de feestzaal. Mooie infopanelen aangevuld met interessante uitleg lieten geen vragen onbeantwoord. Nu had ik wel graag een bezoek gebracht aan het centrum zelf, vooral aan de serviceflats, maar dat bleek niet mogelijk te zijn. Daarvoor werd ik verwezen naar 21 mei 2008, naar de 13e opendeurdag van de Stille Meers.
In de bibliotheek werd ik vriendelijk ontvangen door Mevrouw Desseyn. Bij het binnenkomen was ik al aangenaam verrast door de beschikbare ruimte, de verzorgde schikking van het modern materiaal. Toen vernam ik dat de bibliotheek, als pilootgemeente voor een Europees project, nog eens kan rekenen op 40 miljoen Belgische francs en dat tegen oktober nieuwe meubelen zullen geïnstalleerd worden om nog meer dienstbetoon te kunnen aanbieden. Zeer aangenaam, natuurlijk, maar ik stel mij de vraag of dat niet een beetje van het goede teveel is.
Ook in het zwembad kreeg ik tijdens een aangename rondleiding deskundige uitleg te horen. Ook daar ontbreekt schijnbaar niets en het enige probleem lijkt erin te bestaan dat men een evenwichtige verdeling moet kunnen vinden voor het gebruik tussen clubs en individuele zwemmers.
Om 17 uur was alles voorbij. Beladen met folders waaraan in de gemeente, zacht uitgedrukt, geen nood is, trok ik huiswaarts.
Proficiat aan de organisatoren. Wat ik gezien heb, heeft mij een uitstekende indruk nagelaten.
Deze opendeur heeft mij wel wat milder gestemd tegenover Middelkerke.
Wie heeft er nooit gehoord van de Commonwealth War Graves Commission? Ze is bekend omdat ze de herinnering in ere houdt van de 1,7 miljoen mannen en vrouwen van de strijdkrachten van het Gemenebest die hun leven lieten tijdens de twee wereldoorlogen.
Wie bracht nooit een bezoek aan één van de vele door hen uiterst verzorgde en uitgestrekte kerkhoven in Ieper en omstreken. Overbodige vraag natuurlijk!
Maar weet u ook dat op het kerkhof van Westende drie Britse militairen begraven liggen, die sneuvelden tijden de oorlog 1940-45?
Het zijn:
Ernest Murray Stamnummer 932304, kanonnier bij het 72 Field Regiment Royal Artillery
Gestorven op 31 mei 1940. 21 jaar. Zoon van Susan J. Murray in Shotton Co. Durham. Graf 8.
Stars shine on the Grave of a loved one we could not save (Mother Sisters Brothers)
Qua Fas et Gloria Ducunt (Where duty and glory lead)
Maurice Robert Aslin 516375 Sergeant (Piloot) van het 151 Squadron
Gestorven op 18 juni 1940. 27 jaar. Zoon van Robert John en Minnie Aslin; echtgenoot van
Louisa Aslin in Kingston-on-ThamesSurrey. Graf 13.
And with the going down of the sun we will remember them
(onbekende Airman of the 1939-1945 War) Gestorven in mei 1940.Graf 17.
Known unto God
Ze liggen op het erepark, tussen de Belgische oudstrijders 1914-18 en 1940-45.
Op elk ervan staat zon typische grafsteen met bovenvermelde opschriften.
In zijn zitting van 21.06.1948 besloot de Westendse gemeenteraad een eeuwigdurende vergunning toe te kennen voor drie percelen van elk één meter vijf en twintig centimeter in de breedte en twee meter en half in de diepte. Dit werd gedaan in het vooruitzicht dat de graven zouden overgedragen worden aan het Bestuur der Britse Graven, die ze te eeuwigen dage zou verzorgen en onderhouden
Aan de uitgang van het kerkhof is trouwens een bordje aangebracht Graven van het Gemenebest Commonwealth War Graves
Ik wou eigenlijk wel graag weten hoe deze militairen aan hun einde gekomen zijn. Ik schreef daarom een brief naar de Wargraves Commission. Bijna twee maanden later werd mij meegedeeld dat zij geen fotos van de gesneuvelden bijhouden noch informatie over de omstandigheden van het tragisch overlijden. Misschien kan iemand mij inlichten? Waarvoor mijn dank bij voorbaat.
Ik heb eens een bezoek gebracht aan het kerkhof om te zien of de graven er na bijna 70 jaar nog steeds verzorgd en onderhouden bijliggen. Dat is inderdaad het geval. Dat kan niet gezegd worden van sommige andere graven op het ereperk, bijvoorbeeld van een onbekende van het 7 Linie. Het erepark is wel te herkennen aan twee vlaggenmasten (Belgische en Vlaamse vlag) en een console met daarop de vermelding Oudstrijders 1914-18 en 1940-45 maar het geheel is verder niet zo herkenbaar en verloren tussen de andere graven. In Lombardsijde staat een driekleurige omheining rond het park en dat zorgt voor een bijzonder cachet.
Straks weer gezellig rond de stoof bij kaarslicht?
Moeten wij straks onze huizen weer verlichten met kaarsen, onze kachels stoken met hout en kolen (of zelfs met Schlamm?), onze straten verlichten met lantaarns op petroleum of gas?
Men zou het gaan vrezen als men de alarmerende berichten in de media mag geloven.
Een gemiddeld Vlaams huisgezin zou in 2008 zo'n 300 euro meer betalen voor elektriciteit en aardgas.
Ook de gemeenten zouden in moeilijkheden komen door de hoge energieprijzen en sommige zouden al denken aan een verhoging van de belastingen om de verlichting van gebouwen en straten nog verder te kunnen betalen? Of is dat maar een voorwendsel?
Ik heb eens mijn energiefactuur bovengehaald om na te gaan hoe de prijs van de elektriciteit in de voorbije dertig jaar gestegen is.
Ik verzeker u dat dit geen gemakkelijke opgave was, vooral niet sedert de vrijmaking van de energiemarkt op 1 juli 2003.
Eerst moet je begrijpen met welke bedrijven je allemaal te doen hebt. Ze veranderen voortdurend van naam door fusies, hun taken worden steeds weer herverdeeld, . Je kunt nu ook kiezen tussen verschillende leveranciers, maar niemand slaagt erin de goedkoopste te vinden.
Een studie van de factuur zelf levert verrassende resultaten op. Eerst stelde ik vast dat de prijs per kWh sinds 1978 gestegen is met 95% van 2, 77 BFrnaar 0,134663 E of 5,3865 BFr. Daarbij komt dan nog de BTW die ook verhoogd werd van 16% naar 21%.
Maar dat is bijlange niet alles. Daar komen een hele reeks taksen bij. Vooral de overheid beschikt over een zeer rijke verbeelding: bijdrage warmtekrachtkoppeling, groene bijdrage, bijlage voor de gemeenten ter compensatie van het feitdat ze hun dividenden uit de intercommunales zagen verdwijnen, openbaar domein, vergoeding werkkosten van de reguleringscommissie, sociaal fonds openbare dienstverplichtingen, bijdrage Kyotofonds, financiering van de ontmanteling van nucleaire activiteiten, toeslag voorde financiering van de maximumprijzen voor elektriciteit voor klanten die het financieel moeilijk hebben, energiebijdrage. Noem maar op!
Een normaal mens geraakt er gewoon niet meer wijs uit. Maar iedereen is het er over eens dat vooral de overheid er beter van geworden is.
Maar jullie vragen zich zeker af wat dit eigenlijk te zien heeft met Middelkerke?
Boven onze gemeente, in Lombardsijde, draaien reeds geruime tijd drie van de 130 Vlaamse windturbines (cijfer 2006, er werden reeds 167 bouwvergunningen uitgereikt). Men wil daarmee groene (onuitputtelijke) energie produceren en aldus de uitstoot van koolstofdioxide (CO2)verminderen en de toename van het broeikaseffect vertragen. Alhoewel sommige wetenschappers betwisten dat windmolens milieuvriendelijk zouden zijn, o.a wegens zicht- en geluidshinder, is dit zeker een verdienstelijke poging. Misschien zullen sommigen nog wat tijd nodig hebben om dat te aanvaarden.
Ik zeg dus maar zoals onze ex- 1ste schepen Wie kan er nu tegen alternatieve energie zijn?
Aangezien deze blog eigenlijk gaat over energieprijzen die de pan uitswingen zou men zich de vraag kunnen stellen of de groene energie op de duur ook die prijzen zal doen zakken. De bedrijven die windtorens bouwen, worden daarvoor ruim met belastingsgeld gesubsidieerd. Ze beweren zelf dat de kostprijs van de nodige primaire energie erdoor verlaagd wordt en de verkoopprijs van hun energie bevat ook investeringskosten in moderne technologieën, zoals windturbines.
Binnenkort zullen we zeker minder moeten betalen? Of ben ik te optimistisch?
Gisteren kregen de bewoners van de Azaleastraat, Begoniastraat, Dahliastraat, Heidestraat, Leliënstraat en Tulpenstraat een brief in de bus, ondertekend door het voltallige college van burgemeester en schepenen.
De bedoeling is/was hiermee in te gaan tegen een petitie (laatdunkend tussen aanhalingstekens geplaatst) van 13 december 2007 die een aantal van die bewoners indienden tegen wat ze noemen de achterstelling van Westende - dorp, de behandeling als tweederangsburgers van de dorpsbewoners.
Het college heeft het moeilijk met de toon van de brief, die ze bijzonder onbeleefd noemen en met de misplaatste aantijgingen. De burgemeester aanspreken als waarnemend omdat er nog steeds geen uitspraak is in de ijspistezaak, dat zal hem heel zeker ook niet bevallen zijn.
Vooreerst wil ik benadrukken dat ik op geen enkele wijze iets te maken heb met deze petitie. Ik heb die ook niet ondertekend. Als ik iets schrijf, dan wil ik ook onderstrepen dat ik niemand vertegenwoordiger en dat ik enkel mijn persoonlijke mening uit.
Is de brief onbeleefd? Politici postjesjagers noemendie alleen aan hun eigen belang denken, suggereren dat bouwpromotoren meer mogen dan iemand anders, zeggen dat politici voor de verkiezingen andere taal spreken dan erna, vermelden dat de burgemeester zevert over de aanleg van een pier en daarbij het woord grootheidswaanzin gebruiken, het bestuur betichten van geldverspilling (ongewenst vuurwerk, champagneweekend voor de hogere klasse alleen), zeggen dat de tijd van eerlijkheid en oprechtheid aangebroken is, is dat onbeleefd of is dat eerder een logisch gevolg van wat de mensen hele dagen zien en horen van en over de politici? Moeten die dames en heren niet leren leven met dergelijke uitlatingen? Vleiend is het niet maar er zijn ergere bewoordingen dan wat in deze petitie staat!
Is dit een tergende brief? Dat is een term die veel gebruikt wordt in gerechtszaken. Een procedure is tergend als ze lichtzinnig, ondoordacht of na een zwaardere fout werd ingesteld, bijvoorbeeld wanneer voor een objectieve waarnemer geen twijfel bestaat dat de gerechtelijke procedure zal falen. Het gemeentebestuur stelt zich hier dus aan als rechter als ze de brief als tergend bestempelt. Het is niet omdat de brief hen niet bevalt, dat er sprake kan zijn van tergen.
Zijn de aantijgingen misplaatst?
De kwaliteit van de voetpaden en de onvoldoende en dus onveilige straatverlichting laten inderdaad te wensen over. Fietspaden zijn er al helemaal niet! De snelheidsremmers in de Heidestraat zijn inderdaad levensgevaarlijk. Dat heb ik zelf uitvoerig besproken in Westendse Blik Nr1
Autos rijden er op het voetpad om de wegversmallingen te vermijden.
Er worden inderdaad veel te veel vissershuisjes gebouwd, zodat onze gemeente er stilaan als één groot vakantiepark uitziet. Wat is er dus misplaatst?
De gemeente beweert dat er wel werk gemaakt wordt van de renovatie van de voetpaden in de 9 deelgemeenten. In Westende dorp is daar inderdaad weinig van te zien.
Volgens mij zou een gemeentebestuur niet op dergelijke wijze mogen reageren op een petitie.
Zeggen dat de toon ervan zeker niet bijdraagt tot een goede verstandhouding, vind ik ook misplaatst. Als mensen zon initiatief nemen, dan is er iets mis en dan moet naar hen geluisterd worden. Maar ja, daar houdt de burgemeester niet van!
Laat de euro's maar rollen, we krijgen toch subsidies
Bij een subsidie denkt men meestal aan geldverstrekking door de overheid voor een bepaald doel. De overheid betaalt op grond van het algemeen belang een deel van de kosten die de subsidieontvanger heeft gemaakt. Het moet daarbij gaan om activiteiten die de overheid wenselijk acht. De betalingen komen ten laste van de openbare middelen, of belastinggelden.
Op zondag 6 januari 2008 las ik in een artikel van efo in De Zondag dat Middelkerke grote ambities heeft voor 2008. Er zou niet minder dan 9,6 miljoen euro geïnvesteerd worden en wat uiterst belangrijk is (voor de burgemeester, tenminste) de helft van grote buur Oostende
Ik wil het hier nu niet hebben over de wenselijkheid van al die uitgaven, maar ik lees ook dat 2,3 miljoen euro zal besteed worden aan het museum voor kusttoerisme. Dat wou ik toch eens nader belichten.
Het oud postgebouw in Middelkerke werd jaren geleden aangekocht voor 550.000 euro. Voor de restauratie en het plaatsen van leidingen werd 890.000 euro uitgegeven. Tel dus daarbij nu 2,3 miljoen euro voor de inrichting (ik hoorde nochtans vroeger een cijfer van 1,2 miljoen) en dat project zal dus alles bijeen 3,74 miljoen euro of bijna 150 miljoen oude Belgische francs gekost hebben.
Dat vind ik schromelijk, schandalig overdreven en onaanvaardbaar.
Dat zal een fantastisch museum moeten worden met oneindig veel bezoekers om het rendabel te maken. Maar ja, ik hoor het ze alweer zeggen maar dat wordt voor een groot deel gesubsidieerd, hoor! Door Europa, door Vlaanderen, door de provincie En daar nijpt voor mij nu precies het schoentje.
Natuurlijk moet een bestuur de subsidies die het kan bekomen aanvragen, want anders gaan ze toch naar andere gemeenten, maar ik zie alvast een reeks grote nadelen aan subsidiëring.
Ten eerste, het systeem zet aan tot investeringen die anders nooit zouden gedaan worden. Men mag niet vergeten dat steeds een deel van de uitgaven ten laste blijft van de gemeente. Zonder subsidies zou het gemeentebestuur bescheidener moeten blijven, de waanzinnige projecten laten vallen omdat ze alles zelf moet bekostigen. Nu lijkt het alsof alles kosteloos is.
Ten tweede, het systeem leidt tot vriendjespolitiek. Als men maar tot de partij van de minister behoort of de verkiezingen naderen, ze delen weer uit of je moet de weg kennen in Brussel
Ten derde, subsidies moeten dienen om het bestaansrecht van sommige niveaus te rechtvaardigen. Dat laatste geldt vooral voor de provincie.
Ten vierde, de rijke of boven hun stand levende gemeenten profiteren het meest.
Ten vijfde, subsidies zijn zeer fraudegevoelig. Ik hoorde onlangs dat in één jaar werd 'geknoeid' met 6,1% van de Europese landbouwsubsidies die naar België vloeiden.
Ten zesde, het is een weinig doorzichtig systeem
Natuurlijk besef ik dat men zich niet sympathiek maakt met een pleidooi voor het afschaffen van subsidies, maar ik kan dat doen omdat ik niet moet verkozen worden.
Welke politicus of partij zal ooit de moed hebben om het ook te doen?
Marc Vanden Bussche, notaris en burgemeester van Koksijde vindt dat torengebouwen aan onze Belgische kust een oplossing kunnen betekenen voor het gebrek (of tekort?) aan bouwgrond. Hij wil de hoogte meer benutten omdat er in de breedte geen of nog slechts weinig plaats over is.
In een artikel in 'Het Laatste Nieuws' van 14.12.2007 hebben Paul Bruneel en Bart Huysentruyt de andere kustburgemeesters gevraagd wat ze daarover denken.
Op de tien zijn er zes tegen (Blankenberge, Bredene, De Haan, De Panne, Nieuwpoort en Oostende). Vier zijn ervoor: Brugge (Zeebrugge), Knokke-Heist, Koksijde en jawel Middelkerke.
De JA en NEE slaan op het feit of de burgemeesters zo'n torengebouw willen of niet willen in hun eigen gemeente. De meerderheid vindt dus van niet.
Welke mogen dan wel hun argumenten zijn?
'Onze kust is al niet van de mooiste, met sommige gebouwen die ik bestempel als vloeken' (De Panne)
'Er is geen ruimte genoeg , zeker niet aan de kustlijn' (De Panne)
'Vijftig verdiepingen is wel heel hoog. Stedenbouw zal dat niet toelaten' (Nieuwpoort)
'Twintig verdiepingen is al hoog genoeg' (Oostende)
'Hoogbouw neemt licht, zon en privacy weg' (Bredene)
'Zo'n gebouw zou de hele binnenstad overschaduwen' (Blankenberge)
De voorstanders, dat zijn twee VLD - burgemeesters, partijgenoten van veel bouwpromotoren, een koele minnaar uit Brugge Moenaert (Brugge ligt een heel einde van de kust!) en Graaf Lippens uit Knokke, tot in april 2007 leider van het bedrijf 'Compagnie Het Zoute', de machtige vastgoedvennootschap van de familie Lippens en aanverwante adellijke families die in zijn gemeente alle grote bouwprojecten opricht.
Maar wat denken ze ervan in Middelkerke?
Michel Landuyt: 'Persoonlijk meen ik dat we nu te veel gebonden zijn aan regels op stedenbouwkundig vlak Dat belemmert de ontwikkeling. Ik vind het met andere woorden een haalbaar idee. De vakgroep Stedenbouw en Architectuur aan de universiteit van Gent bevestigt dat we dergelijke projecten niet mogen uitsluiten. Het project mag wel geen schade berokkenen aan anderen.'
Dat is weer typisch voor Michel. We hebben dat in Westende destijds al ondervonden dat hij niet van regels houdt als het hem niet goed uitkomt. Maar wat betekent die laatste zin nu weer? Als we een stijve nek krijgen door naar het gebouw te kijken? Als we in monokini begluurd worden vanuit de hoogte en onze privacy geschonden wordt? Als het gebouw onze zon en ons licht wegneemt?Als het te hard waait rond zon hoog gebouw?
Of is het die voorstanders- burgemeesters enkel maar te doen om de allure van hun badplaats? Dat zal het wel zijn. Op Brugge na, had je de JA - stemmers zo kunnen raden.
Hoe heet die ziekte ook weer? Juist, megalomanie of hoogheidwaanzin. (letterlijk en figuurlijk)
De bouwpromotoren juichen NATUURLIJK de plannen van de Koksijdse burgemeester toe. Alex Dewulf van Immo Bis uit Knokke. 'Al wat de betonnen muur aan de Vlaamse kust kan doorbreken, is welkom. Esthetisch zijn zon projecten een meerwaarde, dank maar aan het casinoproject in Knokke. Wij zijn eveneens vragende partij voor meer hoge gebouwen.'
Grégory Caenen van Groep Caenen uit Middelkerke: "Wij staan op dezelfde lijn als burgemeester Vanden Bussche. Overal in het buitenland merk je deze trend. Nu kijk je aan de kust op een betonnen muur zonder uitschieters, terwijl in Middelkerke de locatie van het casino bijvoorbeeld enorm geschikt zou zijn voor zo'n skytower met onderaan een casino; Een groot voordeel is ook dat je in dergelijke gebouwen veel faciliteiten kunt onderbrengen."
Hallo heren, maar wie heeft eigenlijk die muur gebouwd?
Ik zie het al voor me. Als ik terugkeer van een wandeling op de pier in Middelkerke, dan doemt voor mij dat majestueus gebouw op, een parel van architectuur, 55 verdiepingen hoog.
U vermoedde het al maar ik ben er geen voorstander van. Waarom niet?
Is dat wel veilig? Kunnen onze brandweerkorpsen dat wel aan? Of moeten ze dan weer nieuw materiaal aankopen? Wat zit er allemaal achter zo'n plan? Moet er straks ook een helihaven komen naast zo'n toren, zodat de rijke eigenaars geen file meer moeten rijden op de autosnelweg? De ervaring in andere steden, onder andere in Nederland, leert dat de leefregels in zo'n gebouw nooit kunnen gevolgd worden omdat de vrije eigenaars het nooit eens kunnen worden. Maar dat is dan weer mijn probleem niet. Maar laat ons wat bescheidener blijven!
'Westendse Blik op Middelkerke' nummer 3 ligt in de winkel.
Het nummer is niet gewijd aan één onderwerp, zoals de vorige twee. De samenstelling ervan werd immers beïnvloed door de start van deze blog. Ik vond het namelijk aangewezen om de artikels die sinds 9 september 2007 op mijn (wekelijkse) blog verschenen zijn, te hernemen in het tijdschrift. Er zijn namelijk nogal wat lezers die geen internetverbinding hebben en andere die het blad willen lezen, achterovergeleund in hun zetel.
Enkele blogartikels waren trouwens samenvattingen van uitgebreider artikels, die eigenlijk te lang bevonden werden om ze op het web te plaatsen. Nu kunt u ze integraal lezen.
Nummer 3 bevat eigenlijk twee grote delen. Na een voorwoord van twee bladzijden, beslaat het eerste deel negentien bladzijden. Daarin behandel ik uiteenlopende onderwerpen. Eerst en vooral zijn er de reacties op actuele gebeurtenissen zoals de verkiezing van een kandidaat nationaal SP-a voorzitter door de lokale afdeling van die partij, de massale aanval door huismuizen op het gemeentehuis, de geplande bijkomende heffing door de provincie van taksen op tweedeverblijven, het nalaten door de gemeente van het goedkeuren van het belastingsreglement voor 2007, de sluiting van drie postkantoren, de geplande verkoop van Duinenzicht en uiteindelijk een begin van verdeeldheid in de gemeentelijke VLD.
Daarnaast vindt de lezer er ook een aantal van mijn persoonlijke ontboezemingen: mijn dagelijkse fietstochtjes door de gemeente, mijn liefde voor de duinen en zijn doornen, mijn passie voor de familiekunde en herinneringen aan of heimwee naar de tijd van vroeger. Dat alles natuurlijk gekruid met enkele kritische bemerkingen, zoals de lezers dat van mij gewoon zijn.
Het tweede deel beslaat acht paginas en is het eerste gedeelte van een reeds lang aangekondigde studie van het kampeerwezen aan de Vlaamse kust in het algemeen, maar van Middelkerke in het bijzonder. Deze keer behandel ik de kampeerterreinen en de kampeerverblijfparken. Later komen dan de vakantieparken, vakantiehoeven, appartementen en hotels aan de beurt.
Ik wens de trouwe lezers van Westendse Blik op Middelkerke veel leesgenot maar tevens maak ik gebruik van deze eindejaarsblog om hen een gezond en voorspoedig 2008 te wensen.
Wat lees ik daar allemaal? Geen flitstoestel omwille van verdeeldheid binnen Open VLD. Paul Bruneel gebruikt in het Het Laatste Nieuws van 19 december 2007 zelfs het woord rommelen voor de blauwe partij.
Kan Michel zijn troepen niet meer in toom houden? We herinneren ons toch allemaal, in de tijd van het asielcentrum, dat slaafse Westendse gemeenteraadsleden van de VLD tegen Westende stemden omdat ze absoluut op een goed blaadje wilden staan bij Michel. Niemand durfde zijn mond open doen en Michels wil geschied(d)e. Maar waarover gaat het hier nu eigenlijk?
Burgemeester Landuyt wilde een tweedehandswagen met Multanova aankopen om de hardrijders te kunnen flitsen en aldus meer boetes te kunnen innen. Hij voert aan dat er in 2006 maar liefst 57% meer overtredingen waren omdat ze niet meer konden beschikken over het toestel dat ze met andere gemeenten deelden. Ik zou minder vastgestelde overtredingen verwachten, maar ja
Ik ben helemaal niet tegen flitsen als het niet enkel in Vlaanderen gebeurt. Boetes schrikken zeker af.
Zes blauwe gemeenteraadsleden (Tom Dedecker,Lisette Maurau-Jonckheere, Bart Vandekerckhove, Vicky Vanhee, Linda Peelman en Rony Reynaert) betwisten dat niet maar ze willen liever flitspalen op zwarte punten om de mensen trager te doen rijden.
Ze stemden dus tegen, zodat het punt verdaagd werd want ze werden gesteund door 6 CD&Vers en 2 LDDers. Tom Dedecker leidde de club van blauwe tegenwringers. Hij spreekt zelfs van emotionele chantage omdat Michel zegt dat er aan onze kinderen en kleinkinderen moet gedacht worden.
Pas op, hé Tom, je weet toch wat oom Jean-Marie overkomen is?
In een ander artikel in dezelfde krant van dezelfde auteur, lees ik nog zon merkwaardig feit. De voorzitter van de CD&V Wim Desender klaagde de mogelijke sluiting van het politiekantoor in Westende aan. Landuyt betwistte dit eerst maar nu blijkt het toch waar te zijn. Waarom zegt Michel dat dan? Op dinsdag 18 september 2007 uitten enkele Westendenaars hun ongenoegen over die sluiting. Negen personen, volgens de foto, troepten samen aan het politiekantoor. Maar wie zie ik daar staan?. Toch wel weer twee blauwe gemeenteraadsleden, zeker, namelijk Linda Peelman en Rony Reynaert, twee Westendenaars die over de partijgrenzen heen voor Westende opkomen. Michel kan zeker zijn ogen en oren niet geloven? En de partijtucht, Michel?
Weten jullie dat het zelfstandige Westende van 1929 tot aan de fusie in 1977 een eigen politiecommissaris had, dat het vast kader in 1951 daarbij nog bestond uit 1 veldwachter en drie politieagenten, dat daar in 1955 nog een politie-brigadier bijkwam? In 1969 bestond het kader al uit 1 politiecommissaris, 1 politie-inspecteur, 2 politiebrigadiers, 3 politieagenten en 1 veldwachter.
Eén jaar later, in 1970 (in het vooruitzicht van de fusie met Lombardsijde), waren dat 1 politiecommissaris, 1 adjunct-politiecommissaris, 1 eerstaanwezend politie-inspecteur, 1 politie-inspecteur, 8 politieagenten en 1 veldwachter.
Dat is wat anders, hé dan de twee agenten die nu in de voormiddag in Westende werken?
Maar ja, alles is nu veiliger geworden, nietwaar, de criminaliteit daalt gestadig.
De genealogie of familiekunde is een uitstekend tijdverdrijf voor het leven. Hoewel gepensioneerden altijd te weinig tijd hebben, zijn zeer veel genealogen gepensioneerd.
Volgens mij ben ik geen romanticus want dat is iemand die zijn leven eerder laat beheersen door zijn gevoel dan door zijn koel verstand. Nostalgisch ben ik ook weer niet want ik besef dat elke tijd en elke leeftijd zijn charmes heeft. De ambitie om aan te tonen dat ik uit een rijke (adellijke) familie stamde was mij zeker vreemd. Men had mij namelijk reeds lang geleden verteld dat 80 procent van de West-Vlamingen afstammen van landbouwers en ik had reeds lang kunnen vaststellen dat enkel rood bloed door mijn aderen stroomde.
En toch kon in 1975 mijn nieuwsgierigheid niet langer bedwingen. Eindelijk wou ik nu eens weten wie mijn voorouders waren, waar en hoe ze hadden geleefd, kortom ik besloot mijn stamboom op te maken.
Het is geenszins mijn bedoeling hier uit te leggen hoe men daarbij te werk gaat maar ik ben wel steeds bereid om eventuele geïnteresseerden in te wijden en verder te helpen.
Maandenlange opzoekingen toonden tenslotte aan dat mijn rechtstreekse voorouderFranciscus Jacobus, afkomstig uit Elverdinge, in 1766 huwde met een meisje uit Sint-Pieterskapelle waarna ze zich in Westende vestigden waar hun eerste kind Jacobus Bernardus in 1767 geboren werd. Zoals elke familiekundige, de naam waardig, kon ik dan verder vinden dat nog oudere generaties uit Ieper kwamen en de oudste tenslotte uit Dadizele rond 1645.
Maar wat mij daarbij vooral intrigeerde, was Welke familie is nu de oudste Westendse familie? Ik zocht dat dus eens op en ik hield daarover meer dan 13 jaar geleden een voordracht voor de Bond van Grote en Jonge Gezinnen van Westende-Lombardsijde in de Vrije Basisschool van Westende.
Ik heb meer dan 25 jaar geleden een klapper opgesteld van de akten uit de parochieregisters van Westende, Lombardsijde en Middelkerke, voor zover die nog bewaard gebleven zijn. Het gaat dus over de documenten die door de priester verplicht opgesteld werden bij een geboorte, een huwelijk of een overlijden vooraleer Napoleon bij ons de burgerlijke stand invoerde.
Ik kan dus op eenvoudige manier nazien welke familienamen zo allemaal voorkwamen in Westende in de 17de eeuw. Wat stelde ik vast? Je vindt er: Vanden Bussche, Bouckenaere, Craynest, De Keyser, Claeys, Vande Berghe, Jonckheer, Coopman, Coene en nog andere, minder bekende.
Dat betekent echter niet dat je zomaar de Westendse lijn kunt doortrekken vanaf iemand die vandaag die naam draagt, naar iemand die hier leefde in die tijd.
Voor één familie heb ik dat wel kunnen doen. Laurentius Norré werd hier namelijk geboren op 14 juli 1652 en ik kan met zekerheid zeggen dat de zopas overleden Ursio Norré en zijn kinderen van Laurentius afstammen. Ik zeg dus: de Norrés vormen de familie, die het langst in Westende geleefd heeft in de voorbije 355 jaar.
Ik heb ook de families Coene, Coopman, Dewulf, Jonckheere, Mortier, Vannecke en Verslype nagekeken maar het zijn geen zuivere Westendse families. Die namen komen zowel in Lombardsijde, Middelkerke en Westende voort en hun verre kwartierstaat zal dus wel doorheen die drie vroegere gemeenten en/ of parochies lopen.
Westendenaar, heb je nu nog geen goesting om eraan te beginnen?
Op het stuk zeedijk tussen het Hotel Grand Bellevue en de Logierlaan, werd op 23 maart 2004 een kunstwerk van Wim Delvoye geplaatst.
Het is een bijna exacte kopie van de CATERPILLAR #5 die op ground zero stond in New York (VS). Die diende op zijn beurt als voorbeeld voor het kleinere kunstwerk dat tijdens 2003BEAUFORT op de zeedijk van Middelkerke stond. Het werk combineert een rupsbandtractor met een gotische kerk, een verrassende combinatie. Volgens Delvoye is het een evenwichtsoefening tussen de realiteit van het moment en de verheerlijking van het verleden.
Het werk is 9,3 meter lang, 3,2 meter breed, 4,3 meter hoog en het kunstwerk weegt 4,5 ton. Het isuitgevoerd in cortenstaal. Dat is een metaallegering, bestaande uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom toegevoegd zijn. De roestkleurige oxidehuid schermt het dieperliggende materiaal af van zuurstof, waardoor de oxidatie sterk vertraagt, hoewel in holten die vol staan met water de corrosie zich voortzet.
De roest druipt wel van de kraan en de dijktegels er rond hebben zich ondertussen ook roestgekleurd.
Wie is de kunstenaar?
Delvoye is een West-Vlaming uit Wervik diegeboren werd in 1965. Hij ontwerpt de werken maar maakt ze niet zelf. Hij besteedt ze uit aan ambachtslui.
Hij exposeerde op Documenta IX (1992) in Kassel. Hij beschouwt zichzelf als een artistiek ingenieur manager, bedenker en ontwikkelaar van concepten. Sommigen noemen hem een kunstenaar van het immorele. Wim Delvoye werd wereldberoemd met zijn Cloaca of strontmachine, maar ook zijn betonmolens in hout, getatoeëerde varkens, Cement Truck, strontvloeren (Mosaics), vleesvloeren (Marble Floors), fotos met bergen (Mountains) en radiografische fotos (X-Rays) veroverden de aandacht van een heel fanatiek publiek.
Velen onder u zullen zich afvragen wat een grijpkraan staat te doen op de zeedijk? Daarom moet u weten dat het kunstwerk bedoeld werd als hommage aan de bouwers van de zeewering.
Het werk is eigendom van het Vlaams Gewest en wordt beheerd door het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust van het Vlaams ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken (domein MOW). En juist die dienst heeft de beveiliging van de kust tegen de zee, de stormvloeden en de overstromingen onder zijn bevoegdheid.
Het werd na afloop van de kust- en kunstmanifestatie 2003BEAUFORT aangekocht.
Op 18 juni 2007 werd het stalen kunstwerk Caterpillar 5bis. in bruikleen gegeven aan de organisatoren van de internationale kunstmanifestatie INTERSEZIONE III (van 1 juli tot 30 september 2007),in het uiterste zuiden van Italië.
In de deelgemeente Lombardsijde staat nog een tweede roestdruipend kunstwerk. Het is een levensgrote ezel Beber, symbool van het dorp en van de lokale carnavalsgemeenschap, opgebouwd uit allerlei stukken materiaal. Het is een lijkend beeld en de finesse zit hem in het kiezen van de juiste stukken op de juiste plaats, met inbegrip van het volume van die afzonderlijke stukken om de indruk van lichaam te versterken.
In 1999 gaf de gemeente aan Patrick Steen (°1961) wonende in Diksmuide (Keiem) de opdracht. Steen studeerde in het Sint-Lucasinstituut in Gent en behaalde er het diploma van meester in de beeldende kunst, optie vrije kunsten, richting beeldhouwkunst. Hij is een assemblagekunstenaar. De verschillende onderdelen zijn meestal oude werktuigen of stukken daarvan, hij haalt ze uit hun context en creëert er een nieuwe vorm mee.
Ik wil niets afdoen van de waarde van de kunstwerken. Ik vind ze beide niet onaardig, maar Middelkerke zal toch niet de gemeente van de geroeste kunstwerken worden, zeker?
Uniform van Essex Scottishregiment wordt gelukkig goed bewaard.
Een paar weken geleden maakte ik mij zorgen over het vaandel van het Essex Scottishregiment en over het uniform van onderofficier Paquay, die beide aan de toenmalige gemeente Westende geschonken werden, in herinnering aan de eenheid die ons bevrijdde.
Ik mocht op 20.11.2007 van de cultuurbeleidcoördinator van Middelkerke, Stijn Van Loock, volgende email ontvangen:
Ik kan u melden dat dit uniform gelukkig nog altijd in het bezit van het gemeentebestuur is. Enkele jaren geleden is het nog tentoongesteld in de oude post in Middelkerke (de tentoonstelling The Last Post).
Gezien het uitzonderlijke historische belang van dit uniform en omwille van de kwetsbaarheid van de materialen is het niet aangewezen deze stukken permanent tentoon te stellen. Licht, temperatuurschommelingen en vocht hebben immers een zeer nefaste inwerking op de weefsels: ze verkleuren, desintegreren... Daarom moet blootstelling aan deze elementen zoveel mogelijk worden vermeden. Dat betekent natuurlijk niet dat het uniform voor altijd achter slot en grendel zit, integendeel. Bij speciale gelegenheden kan het nog altijd tentoongesteld worden.
Help, na 'Zon en Zee' wordt nu ook 'Duinenzicht' verkocht!
U bent afgevaardigde - bestuurder van de grootste politievakbond van ons land en u hebt overvloedige fondsen ter beschikking.Misschien zou u dan ook denken we gaan die goed investeren. U koopt dus een stuk vakantiecentrum aan de kust en u maakt daarvoor grote plannen: het wordt een congrescentrum maar tevens een gelegenheid waar de leden tegen een schappelijke prijs hun vakantie kunnen doorbrengen. Zo gedacht, zo gedaan en Paul Van Keer kocht in het jaar 2000 een deel van Zon en Zee, meer precies het vroegere Ons Rustoord. Hij noemde het Duinenzichten haalde een rijk gevulde beurs boven om er voor meer dan 4,5 miljoen euro aanpassingen en herstellingen aan uit te voeren. De Renaissance van Westende - dorp moest daarmee volgens burgemeester Michel Landuyt ingezet zijn. Toen werd (helaas) beslist dat het nevenliggend vakantiecentrum een asielcentrum moest worden. De vakantiesfeer werd daardoor ernstig vertroebeld en dat was niet van aard om de grote massa vakantiegangers naar Duinenzicht te lokken. Hoewel het centrum over veel troeven beschikte en de beheerders elkaar opvolgden, wilde het maar niet vlotten. Doorzetten en het zal ooit wel lukken, moet de nieuwe baas Philip Van Hamme toen gedacht hebben en in 2007 werden er nog maar eens grote sommen betaald voor een gloednieuw clubhuis.Maar het centrum rendeerde nog steeds niet en amper drie maanden na de start van de bouwwerken, had Van Hamme het eindelijk begrepen. Het centrum was volgens hem te klein om ten volle zijn capaciteiten te kunnen benutten. maar tevens te groot om als familiebedrijf te worden gerund. Het clubhuis is niet verder geraakt dan de ruwbouw
Wie veel geld heeft, kan er ook veel verspillen, nietwaar?
Ondertussen was het asielcentrum reeds lang gesloten en hadden de immobiliënmakelaars besloten er appartementsblokken te bouwen. Ze lieten het gemeentebestuur een afzonderlijk BPA (Bijzonder Plan van Aanleg) opstellen om hun plannen te kunnen uitvoeren.
Dat was niet ongemerkt voorbij gegaan.
De NV Formatio, de bouwheer van Duinenzicht zag geen brood meer in zijn centrum en overwoog de verkoop ervan. Maar eerst moest het ook opgenomen worden in dat speciale BPA om de kandidaat-kopers van dezelfde voordelen te laten genieten.
Van Hamme schreef dus een brief naar het schepencollege, dat hiermee graag instemde.
En er was reeds een geïnteresseerde, namelijk het Rode Kruis van Luxemburg en die wilden immers ook, op 40% van de bestaande oppervlakte, appartementsblokken van 3 lagen hoog bouwen. om ze aan hun leden te verkopen en daarmee de kosten van het centrum te dekken.
Er zou echter ook een alternatief zijn. Toen Zon en Zee in 2003 te koop aangeboden werd, dacht het provinciebestuur van West-Vlaanderen eraan om er, zoals in nog drie andere Vlaamse provincies, een jeugdvormingscentrum van te maken. Jongeren zouden er cursussen rond jeugdwerk kunnen krijgen of er stages voor leiders van jeugdbewegingen kunnen volgen.
Neen, wees gerust Westendenaars, het zou in geen geval een heropvoedingscentrum worden voor ontspoorde jongeren.
Het plan werd toen tenslotte opgegeven wegens te groot en te duur.
Wel, nu biedt zich een nieuwe kans aan en Duinenzicht is meer op maat van wat de provincie van plan is. Provincieraadslid Jan Lacombe van het Vlaams Belang, een Westendenaar, is een vurig verdediger van het project en wil alles in het werk stellen om het naar Westende-dorp te halen. Misschien krijgen we dan weer een echt vakantiecentrum!
Ja, wat zijn wij kustbewoners toch verwend door de natuur! Hebben jullie dat liedje van Pastoor Merville nooit gezongen? Sommigen vinden duinen een onvruchtbaar dor landschap met fijn opstuivend zand dat overal binnendringt en waar enkel wilde konijnen hun thuis hebben. Hebben zij dan nooit de mooie mannelijke maar vooral de prachtige vrouwelijke duindoornstruiken opgemerkt? Deze laatste dragen immers in het najaar grote hoeveelheden oranje bessen die tegen de takken aangeplakt zitten en dus nogal moeilijk te plukken zijn.Aan het einde van het voorjaar krijgt de struik smalle, grijsgroene bladeren. Ik heb me al dikwijls afgevraagd hoe de duindoorn kan groeien in dat voedselarme duinzand. Maar juist die bodem bevat veel kalk en daar houdt de plant zo van.Op de wortels zitten knolletjes waarin bacteriën leven. Deze kunnen stikstof uit de lucht halen en die omzetten in een verbinding die bruikbaar is voor de duindoorn. Ziezo, zo simpel is dat!
Weinigen weten dat de duindoornbessen ook eetbaar zijn.
Ze smaken wel verschrikkelijk zuur en worden door de mens niet rauw gegeten. Maar gemengd met suiker verlenen ze aan veel voedingsstoffen een frisse smaak. Vooral de bessensiroop wordt erg op prijs gesteld. Deze smaakt heerlijk in limonade, yoghurt of vla. Veel vogels, vooral de lijsters, lusten de bessen wel rauw. Na een vorstperiode wordt het aanwezige zetmeel omgezet in suiker en kan er soms alcohol gevormd worden in de bessen, waarvan vogels dronken kunnen worden.
De duindoornbes bevat zeven maal zoveel vitamine C als een citroen en heeft een hoog gehalte aan foliumzuur, pro-vitamine A, vitamine E en B1, choline en flavonoïden. Choline activeert een hersenzenuw, die via de nek en de borstkas naar het bovenste deel van de buik loopt en die verantwoordelijk is voor het grootste deel van het spijsverteringskanaal.
Je kunt er je gewicht mee onder controle houden.
Flavonoïden beschermen je tegen hart- en vaatziekten.
Het is dus niet verwonderlijk dat wij, op het einde van de tweede wereldoorlog, als schoolkinderen met de ganse klas onder leiding van de meester de bessen moesten plukken om aldus een bijdrage te leveren aan het toen heersend tekort aan voedzame levensmiddelen.
De besrijke, gestekelde takken zijn ook erg geliefd in bloemstukken. Vermeerdering kan gebeuren door wortelstekken of door worteluitlopers uit te steken. Stekken is ook mogelijk tijdens de maanden februari en juni/juli. De duindoorn is erg geschikt als natuurlijke haagplant in kuststreken en langs wegen in het binnenland (zouttolerante plant). Het hout is geschikt voor wandelstokken.
Astmagevoelige mensen kunnen omwille van de pollen beter geen duindoorn planten.
Waar je de struiken kunt vinden? Op meerdere plaatsen in de gemeente, maar zeker in de duinen tussen de Paul Grossetilaan, de Henri Jasparlaan, de Essex Scottishlaan en de Doornstraat die er wel zijn naam zal aan ontleend hebben.
Middelkerke betaalt uw opcentiemen terug, als u erop aandringt!
Toen ik in verschillende media hoorde of las dat een aantal Vlaamse gemeenten hun belastingreglement te laat goedgekeurd hadden, dan vroeg ik mij natuurlijk af of die van ons er soms bij was. En dat was wel degelijk het geval. Ik heb het al meermaals vermeld in Westendse Blik dat Middelkerke in allerlei rangschikkingen aan de staart bengelt en dat ze niet vaak bij de uitblinkers is op het gebied van goed bestuur.
Dat heeft echter tot gevolg dat ook de inwoners van onze gemeente de aanvullende personenbelasting voor de rechtbank kunnen terugeisen.
Gemeenten moeten namelijk in principe voor het eind van het jaar het belastingreglement goedkeuren. Deze die dat niet doen, hebben voor het betrokken jaar geen basis om belastingen te heffen. Door de gemeenteraadsverkiezingen in oktober vorig jaar hebben 89 Vlaamse gemeenten op 308 dat pas in januari 2007 goedgekeurd. Voor West-Vlaanderen zijn er dat 19 op de 64 en daar is dus ook Middelkerke bij en dit als enige kustgemeente.U zult zich wel afvragen hoe u die belastingen kunt terugvragen? Omdat de aanvullende personenbelasting (ook gemeentelijke opcentiemen genoemd) door de federale belastingadministratie wordt geïnd en later doorgestort aan de gemeenten, moet u vooreerst wachten op het aanslagbiljet dat eind dit jaar of begin volgend jaar in uw bus belandt.Vanaf dat ogenblik hebt u zes maanden tijd om een bezwaarschrift in te dienen bij de gewestelijke directeur van de belastingadministratie. Daarin vermeldt u gewoon waarom u vindt dat er in 2006 geen basis was om de aanvullende personenbelasting in uw gemeente te innen, en vraagt u dus de terugbetaling ervan. De directeur moet u binnen een redelijke termijn -de wet zegt zes maanden- antwoorden. Dat betekent nu wel niet dat u automatisch een positief antwoord krijgt. Er zijn verschillende gevallen en ook betwistingen en de kans is dus groot dat u een advocaat in de arm zal moeten nemen en naar de rechtbank zal moeten stappen. Nadien is nog beroep mogelijk en zelfs cassatie.
Ik pleit natuurlijk niet om het niet te doen, maar indien er veel inwoners van onze gemeente hun opcentiemen zouden terugvorderen, dan zou dat natuurlijk een fors verlies voor de gemeente betekenen. Het bestuur heeft zojuist beslist de aanvullende personenbelasting te verlagen van 7 naar 6,5% maar de kans zit erin dat die in de komende jaren weer fors zouden moeten verhoogd worden om het inkomenverlies weer goed te maken. Het initiatief (of de keuze) is dus aan de Middelkerkenaar. Bronnen http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_631644.html http://www.standaard.be/Krant/Tekst/ artikel van Luc Coppens
Zelden is er zoveel protest geweest tegen een overheidsmaatregel, als bij de nakende sluiting van de postkantoren: besprekingen in gemeenteraden, petities, brieven naar de bestuurder van de Post, parlementaire vragen. Alle politieke partijen doen eraan mee omdat ze denken dat hun kiezers het hen anders kwalijk zouden nemen.
De Middelkerkse burgemeester Michel Landuyt vindt dat men hem had moeten raadplegen en hij zegt (daarom?) dat de Post er een janboel van gemaakt heeft.
Maar de postbazen wilden juist geen overleg plegen met de gemeenten omdat die zich toch allemaal als speciaal geval zouden voordoen.
Aanvankelijk werden Westende-dorp en Lombardsijde, in tegenstelling tot Leffinge en Westende-bad, gespaard. Op 30 oktober 2007 kregen we echter een brief om ons te melden dat ook het kantoor van Lombardsijde vanaf 26 november dicht gaat. Complete verrassing!!
De drie kantoren die sluiten worden nu vervangen door een postpunt op volgende adressen: in Leffinge, wordt dat De Spar bij Vander Espt Dorpstraat 37, in Westende-bad De Spar Distellaan 76 en in Lombardijde dagbladhandel Kathleen Lombardsijdelaan 245.
Wat verandert er eigenlijk voor ons?
Voor het uitvoeren van ingewikkelde financiële verrichtingen (vb stortingen boven de 300 euro) en voor het versturen van pakjes boven de 10 kilo en aangetekende zendingen boven de 2 kg zullen de inwoners van Middelkerke zich voortaan moeten wenden tot het postkantoor van Middelkerke Kerkstraat 42 of dat van Nieuwpoort Marktstraat 40. Alle andere verrichtingen zijn mogelijk in de respectieve postservicepunten.
Welke bezwaren kan men dan wel aanvoeren tegen deze maatregel?
Noch in Nieuwpoort noch in Middelkerke is er ooit voldoende parkeergelegenheid en zekerniet in het seizoen. Dat geldt evenzeer voor het postpunt van Westende-bad.
Speciaal voor Lombardsijde vind ik het spijtig omdat dit weer een uitholling is van het dorpsleven dat steeds meer ten dode opgeschreven is.
Ik vind het niet kunnen dat ik verplicht word mij te wenden tot een private dagbladhandel of kruidenierswinkel, waar ik geen klant ben. Iemand die om de één of andere reden ontevreden is over de bediening of het assortiment van die winkel en daarom besluit er niet meer binnen te gaan, wordt nu verplicht dat toch weer te doen.
Het postpunt in Lombardsijde is een schort groot, misschien niet veel kleiner dan het vroeger postlokaal maar daar moesten dan ook geen klanten terecht voor dagbladen, tijdschriften of sigaretten. De wachtrij zal nu tot halverwege de stoep staan.nbsp; De post beweert dat de dienstverlening er niet zal op achteruit gaan, integendeel. Dat moeten we afwachten, hoewel ik daarover mijn twijfels heb. Het postbedrijf wil absoluut winst maken want het zal over enkele jaren moeten concurreren met private postbedrijven.als haar monopolie op de gewone brievenpost sneuvelt.
Het wil zich ook profileren als een bank.
Ik vind het spijtig dat het daardoor een aantal aspecten uit het oog verliest. Als ik onze brievenbestellers met hun bromfietsen over de voetpaden zie schuren om steeds weer nieuwe records te vestigen, dan denk ik met weemoed terug aan de tijd dat de post nog een sociale rol vervulde, dat de postbode een praatje maakte (vooral) met de eenzame bejaarde, ja zelfs postzegels bij had om de mensen een wachtrij in De Post te besparen.
Ja, dienstverlening wordt betaald met belastingsgeld. Als er minder dienstverlening komt, zullen we dan minder belastingen moeten betalen?
Ja, tenslotte nog dit: weet u wie de voogdijminister van de post was toen de sluiting van al die kantoren beslist werd? Juist, onze streekspecialiteit Johan Vande Lanotte.
Ben je sentimenteel of ouderwets als je spreekt van in onze tijd of van die goeie oude tijd?
Mag je de herinneringen aan je jeugd nog koesteren?
Of moet je je gewoon neerleggen bij de huidige bouwwoede, die niets ontziet en die ervoor zorgt dat straks niets meer overblijft van ons erfgoed.
Natuurlijk staat de tijd niet stil en het spreekt vanzelf dat de moderne technologie een grote invloed heeft op de bouwsector. Het is eveneens juist dat mensen niet meer in een oude woning (zonder badkamer bijvoorbeeld) willen wonen.Anderzijds spelen de immobiliënhandelaars uiteraard een cruciale rol. Steeds hoger, the sky zou the limit zijn mocht er geen beperking op het aantal verdiepingen gelegd worden. Er wordt dus duchtig met de sloophamer gezwaaid.
Ook het dorpsleven heeft in de voorbije decennia een grondige facelift ondergaan.
De fusie met Middelkerke heeft Westende zijn gemeentehuis, zeg maar hart ontnomen. De centralisatie van de diensten in de kerngemeente heeft van het dorp een doods aanhangsel van Middelkerke gemaakt.De (goedkopere) grote warenhuizen hebben de dorpswinkels bijna van de kaart geveegd. De auto voert de dorpsbewoners naar de grote steden en naar evenementen met steeds grotere budgetten waar onze plaatselijke organisatoren alleen maar kunnen van dromen.
De televisie houdt de mensen s avonds binnen en heeft de dorpscafés gesloten.
De klokken van Sint-Laurentius slagen er zelfs niet meer in de bewoners minstens s zondags naar de kerk te lokken.
Waar is de tijd dat Westende-kermis nog een evenement was waar niet enkel de schoolkinderen naar uitkeken? Midden in het dorp, vier cafés op een zakdoek: De Graaf van Vlaanderen, Koarel Ramon, Maria Prees en De Kroon . Ze zaten stampvol en de dorpplaats werd overrompeld.
Er werd gedanst in De Kroon en bij Cyriel Couvreur en later Bonnet in de Essex Scottishlaan en tijdens de kermiskoers palmden wielrenners ook de hoofdwegen in en trokken ze dikke rijen supporters aan.
Na de hoogmis werd een aardig pintje gedronken of aan de toog gehangen bij Wiske. En de mensen gingen te voet naar huis.
Twee cafés zijn nu gesloten huizen.
<BR) ook voor van
De De Graaf van Vlaanderen is onlangs ook gesneuveld om plaats te maken voor een appartementsgebouw. Straks volgt De Kroon.
De garage van Firmin Gunst bracht destijds ook wat animo rond de kerk. Ook daar volgt de afbraak. De volledige rij van de kerk tot en met De Kroon moet eraan geloven.
Laat ons toch tenminste hopen dat daar iets zal verrijzen dat de dorpplaats nieuw leven zal inblazen.
Naast het gemeentehuis was er het restaurant van Arsène Van Biervliet.
De vader van Robert en grootvader van Jean-Claude, was een voorloper van de huidige verhuuragentschappen.
Hij zette de dorpbewoners ertoe aan tijdens het seizoen een deel van hun huis te verhuren als appartement of gewoon als logeerkamer. Westende- dorp kon aldus een graantje meepikken van het groeiend toerisme. Later werd Au Relais het politiebureau. Maar dat schijnt tegenwoordig niet meer nodig te zijn. Volgens schepen Verdonck in een interview met De Zeewacht van 7 september 2007 zouden gemeentehuis en oud-politiebureau nu plaats moeten maken voor sociale appartementen. De verenigingen en diensten die er nu huizen (bibliotheek, gemeenschapszaaltje, buitenschoolse kinderopvang, lokalen voor Graningate) zouden er ook later nog een onderkomen vinden.
Ook aan Ons Rustoord (gebouwd in 1933) bewaar ik goede herinneringen. Tijdens de tweede wereldoorlog, sloegen de Duitsers er hun kwartieren op en na de bevrijding werd het door de Engelsen bezet. Als schooljongen maakte ik deel uit van de chirojeugd, onder de leiding van de lokale onderpastoor en van Westendenaar en latere pastoor van Lombardsijde, Gilbert Capelle. Onze lokalen bevonden zich in het Wandelheem of Gîte de lEtappe vandaar de naam De Tap.
Vanaf 1952 ontving Zon en Zee de eerste vakantiegangers. Ook dat is allemaal in rook opgegaan. Maar ja, dat is een gekend verhaal.
Moet het dorp nu echt helemaal dood?
Mijn grootvader Serafien was een zogenoemde landsman en hij had zijn tuingronden verdeeld over zijn zes zonen. Ik wist natuurlijk wel dat het er zat aan te komen door het onheilsbord van Trends maar toch deed het me nog wat toen ik deze week een leegte terugvond in plaats van het huis van mijn grootouders, naast bakkerij Herreman.
Zullen dan al die mooie herinneringen op die manier vervliegen?
Of moet ik mij maar neerleggen bij wat Godfried Bomans ooit zei Ook deze tijd zal éénmaal de goeie oude tijd heten.