4 mei 2008. Prachtig weer, enorm veel volk aan de kust en dus weinig beschikbare parkeerplaatsen.
Als je dan naar Oostende wil, kan je eigenlijk best de tram nemen. Als je oud bent, geniet je zelfs het voorrecht om dat gratis te doen, ook al nemen sommigen je dat niet in dank af.
Ik wilde op of rond een bepaald uur daar aankomen en ik keek dus op internet wanneer er in Westende Sint-Laureins een tram zou voorbijkomen die daaraan voldeed.
Je zegt aan Google dat je naar de website van De Lijn uurroosterwil en je ziet als eerste pagina De Lijn met als één van de onderdelen Dienstregeling.
Zo kom je in het Dienstregelingsboekje waar je in de paragraaf directe verbindingen tussen 2 gemeenten van (Westende, hoewel dat geen gemeente is!) naar (Oostende) invult.
Je klikt op <Zoeken> en je krijgt nog een venster Dienstregeling waar je de richting of lijn De Panne Oostende Knokke moet kiezen door er op te klikken.
Je krijgt nu nog een venster Dienstregeling waar je de halte moet kiezen waar je wenst op te stappen. Ik kies dus Westende Sint-Laureins en klik op <Zoeken>.
Je komt nu in een venster Kalender waar je de datum moet kiezen waarop je wenst te reizen. Je krijgt dan eindelijk de tabel met de uren waarop in jouw halte een tram naar Oostende voorbijkomt. Dat is volgens mij traag en veel te ingewikkeld. Maar, dat resultaat heb ik pas op 5 mei 2008 kunnen krijgen, want op 4 mei had ik volgend probleem.
Uw browser kan geen css (Cascading Style Sheets) lezen of heeft deze uitgeschakeld.
Er deed zich een probleem voor. U kan het opnieuw proberen of u kan -als alternatief- gebruik maken van onze dienstregelingstabellen , doorkomsttabellen of bellen naar De LijnInfo (070 220 200). Indien dit probleem zich blijft voordoen, neemt u best contact op met de webmaster.
Mensen van De Lijn, neem het van mij aan, uw website moet herwerkt, lees vereenvoudigd worden.
Tijdens het wachten op de tram krijg je de tijd om eens rond te kijken. Ik stel eerst vast dat het loket enkel in de zomer geopend is, hoewel het op 4 mei zeker even druk was. Maar ja, die loketten worden in de zomer door jobstudenten bemand, zeker? De (gemeentelijke) vuilbak is overvol en per vierkante meter liggen er een tiental sigarettenpeukjes.
Als de tram dan met een aanvaardbare drietal minuten vertraging aankomt, heb ik geluk dat er voldoende plaats is. In Westende Belle-Vue zie ik dat enkel de steun van de vuilbak er nog staat en dat het vuil ernaast op de grond ligt. In Middelkerke - Verhaeghelaan hebben ze het toch wat properder gedaan. Het vuil zit in een blauwe PMD zak en is naast de cilindervormige afval bak gezet. Ja, het zal nog niet zo eenvoudig zijn om van Middelkerke een propere gemeente te maken. En ook niet om de daders te vinden
Politiek en surfen op het internet in Middelkerke!
Een politieke partij moet campagne voeren, om zich bij de kiezers bekend en bemind te maken. In de moderne tijd worden daarvoor alle beschikbare mediavormen aangewend.
Sedert de opkomst van het internet, kunnen politici daarvan uitgebreid gebruikmaken om zich aan de kiezers voor te stellen en om beter de contacten met hen te verzorgen.
Laten wij eens nagaan wat de Middelkerkse politieke partijen op dat gebied uit hun mouw toveren.
De VLD, de CD&V en het kartel SP.a Spirit Groen hebben een eigen website. Het Vlaams Belang is ondergebracht op de stek van de regio Middenkust, Groen Middelkerke staat op een West-Vlaamse site terwijl de webcontacten van de lijst De Decker verzorgd worden via de persoonlijke site van ene Gino Moeyaert uit Lombardsijde.
Je zou kunnen zeggen dat de VLD de volledigste en de best verzorgde website heeft. Die partij is ook veruit de grootste, de best gestructureerde in de gemeente.
Ze heeft het meeste mandatarissen. Het is ook de grootste meerderheidspartij die het beleid voert en die dus best geplaatst is om daarover iets te vertellen.
Ziehier de veelal voorkomende rubrieken. Wie is wie? is natuurlijk bedoeld om de mandatarissen en bestuursleden voor te stellen. Vooral bij de VLD wordt ook een link gelegd naar de nevenverenigingen (jongeren, gepensioneerden en vrouwen).
De partijen willen de lezers ook overtuigen dat zij een goed beleid voeren. Of ze dat nu engagementen of stokpaardjes of iets anders noemen, de huidige inhoud daarvan zal zeker op heel weinig mensen indruk kunnen maken.
Activiteiten is natuurlijk ideaal om iedereen te verwittigen van of te herinneren aan wat de partij in de nabije of verre toekomst van plan is.
In fotogalerij kan men beelden verspreiden van voorbije activiteiten, waar de aanhangers zich graag in terugvinden.
Bij nakende verkiezingen is de website vanzelfsprekend een ideaal propagandamiddel om de kandidaten met hun foto en hun programma voor te stellen.
De partijen die een partijkrant uitgeven, kunnen deze online plaatsen en de geïnteresseerden kunnen die dan downloaden. Dat bespaart heel wat opslagruimte in de bureaukasten van de verzamelaars.
Natuurlijk moet het via de website ook mogelijk zijn om contact op te nemen met de partijen. Men zou er vragen moeten kunnen stellen, commentaar kunnen leveren, ja zelfs kritiek moeten kunnen uiten. Veelal beperkt zich dit tot de mogelijkheid om online lid te worden van de partij.
Het lijkt eigenlijk vanzelfsprekend, vooral dan voor de minderheidspartijen, dat ze links leggen naar andere websites (cultuur, sport, toerisme, ..) waar ze eventueel misschien eigen verwezenlijkingen of activiteiten kunnen in de kijker stellen. De meerderheidpartijen hebben hiervoor natuurlijk de gemeentelijke website.
Het is dus duidelijk dat een webpagina voor een politieke partij van onschatbare waarde kan zijn. Als die de juiste toon kan vatten, goed verzorgd is en vooral zorgvuldig bijgehouden is, dan kan de partij heel wat mensen overtuigen van zijn degelijkheid. Daar nijpt nu voor de CD&V en SP-a Spirit in Middelkerke het schoentje. Ik zie Freddy Vandenbussche nog steeds staan als fractievoorzitter en hun laatste activiteit schijnt de nieuwjaarsreceptie 2007 geweest te zijn. SP-a Spirit Groen is blijven steken op de verkiezingsnacht van 8 oktober 2006.
Voor Spirit zou dit nochtans een ideale kans geweest zijn om zich onder zijn nieuwe naam aan de surfers voor te stellen.
Politici houden het niet bij hun partijwebsite. Sommigen hebben een eigen site of blog. De VLD speelt een voortrekkersrol, maar ook hier hebben sommige sites nood aan updating. Zo situeren de laatste signalen van Landuyt (12.06.2007), van Devey (19.10.2006 juist na de gemeenteraadsverkiezingen) en van Dejonghe (24.08.2007) zich in een min of meer ver verleden.
Zulke sites hebben natuurlijk weinig zin en geven een zeer negatieve indruk, die een nefaste weerslag kan hebben op de titularissen ervan.
Samenvattend kan ik zeggen dat op verre na niet de enorme mogelijkheden van het internet benut worden. De politieke partijen van Middelkerke zouden zich daar best eens over beraden. Aanpassing Ik moet mij verontschuldigen bij de Vlaams Progressieven die wel een website hebben en dit op http://sites.spirit.be/spirit1/faces/web/standpunten.jsp?name=gemeenteraadsverkiezingen&group=middelkerke&curgroup=middelkerke Veel recente berichtgeving is er ook niet op te vinden. Ik heb eveneens de andere politici onrecht aangedaan door niet te vermelden dat ook Jana Opstaele een website heeft en dat die ook niet bijgehouden wordt. Zo, dat is dan recht gezet.
Hebt u het Middelkerks kasteel al eens bezocht? Welk kasteel? Waar kasteel?
Als u via de Westendelaan van Westende dorp naar Middelkerke rijdt, dan kunt u er toch niet naast kijken! Links van de weg is men namelijk al j..aaa ren een reusachtig gebouw aan het oprichten. Via een majestueuze ingang met nog ontbrekende poort betreedt men een immens terrein met het kasteel op de achtergrond.
Eigenlijk vraag ik mij reeds de hele tijd af waarvoor dat domein zal gebruikt worden, wie de eigenaar wel mag zijn, maar vooral of dat normaal is dat zon gebouw maar niet de ruwbouw ontgroeit.
Wel, nu ken ik het antwoord. Op 18 mei 1999 leverde het college van burgemeester en schepenen, onder de leiding van Frank Verlinde bijgestaan door Pol Vermander, Luc Dedecker en Jean Levecque een bouwvergunning af aan Eddy Gryson uit Aartrijke voor het oprichten van een fitness- en sportcentrum op nummer 94 van de Westendelaan, kadastrale omschrijving 2e afdeling, sectie C, nummer 280 c..
Onder artikel 10 van de beslissing van het college vinden we zeer duidelijk vermeld De werkzaamheden of handelingen waarvoor vergunning is verleend, mogen niet langer dan tot (er staat niets ingevuld!) in stand blijven. We zijn nu straks negen jaar verder en de werkzaamheden zijn nog steeds niet voleindigd, erger nog, ze liggen stil. Werd er misschien niets ingevuld om de tijd oneindig te kunnen rekken?
De bestemming van het terrein is volgens het gewestplan Oostende Middenkustvan 26.01.1977 gebied voor dagrecreatie. Dagrecreanten zijn mensen die hun activiteiten uitoefenen buiten de onmiddellijke omgeving van hun woning maar die niet overnachten op die plaats. Over het gebied bestaat eveneens een bijzonder plan van aanleg BPA MIAMI
Maar wie is eigenlijk Eddy Gryson? Hij behoort tot een familie uit Aartrijke, die in Torhout enkele firmas heeft, zoals Gryson Immobiliere CVBA, Gryson J & C Zakenkantoor en Gryson Building Company BVBA
Volgende bouwondernemingen hebben meegewerkt aan het kasteel en hebben er een bord hangen.
Martin HOLLEVOET BVBA Eernegemstraat 10 uit 8480 Ichtegem. De firma heeft niet gereageerd op mijn vraag waarom de werken stilliggen.
DELRUE Metaal uit Ichtegem en SOETE uit Boezinge
Ik lees op de website http://michellanduyt.skynetblogs.be/ : Eigenaars van leegstaande en verkrotte gebouwen zullen in de toekomst ook zwaarder aangepakt worden omwille van de woningschaarste. Dat zegt dus Michel Landuyt.
Het lijkt me dus logisch dat ik mij afvraag of er taks betaald wordt op dat leegstaand gebouw, nietwaar?
In Vlaanderen, in 1996, heeft men namelijk een heffing in het leven geroepen die de leegstand van panden, ook huizen, ook nieuwgebouwde (!) aan banden moet leggen. Huizen die langere tijd leeg staan krijgen een aanslag. De Vlaamse overheid rekent als leegstandtaks 75 procent van het kadastrale inkomen (KI).
Ik heb aan twee Vlaamse instanties meer uitleg gevraagd over de regelgeving in een dergelijk geval. Ze doen niet eens de moeite om te antwoorden. Bravo!
Ik begin zo stilaan te denken dat dit een potje is, waarvan men het deksel liever niet oplicht, omdat er een reukje zou kunnen uit opstijgen.
Weet iemand daar soms meer van? En wil die het ook toegeven?
Mogen de lezers van deze blog het dan misschien ook vernemen?
Op 17 april 2008 kregen wij een warme oproep van de burgemeester om ervoor te zorgen dat de gemeente proper wordt en blijft.
Eigenlijk had ik met een gerust hart en met trots deze brief bij het gesorteerd papier mogen gooien.Ik behoor namelijk tot de categorie milieu- of afvalbewuste inwoners die alles en nog wat sorteren.
In de brief worden eigenlijk diegene op de korrel genomen die de pret bederven. Rare uitdrukking want daarmee worden diegene bedoeld die hun afval buitenzettende avond voordien of in niet-reglementaire zakken, die bij sommigen dan nog niet of niet afdoend dichtgebonden zijn. Het op te halen papier en/ of karton wordt vaak niet samengebonden en de sorteerregeling voor PMD wordt niet gevolgd, met andere woorden, in de blauwe zakken zitten piepschuim, plastic potjes, aluminiumfolie, en andere niet-toelaatbare stoffen.
Ik heb mij al vaak afgevraagd waarom daar niet of nauwelijks tegen opgetreden wordt. De niet-reglementaire zakken laten staan is natuurlijk geen oplossing. Ik bedoel dat die pretbedervers een lesje moeten geleerd worden. Niet een belerend vingertje ertegen opsteken, niet blijven vermanen, maar in hun portemonnaie zitten.
De gemeente beweert in de brief dat ze dat van plan is. Ze geven een ondubbelzinnige boodschap mee, ze zullen streng optreden. Overtreders kunnen en zullen worden gestraft. Ze riskeren een administratieve boete tot 250 euro.
Als dat maar waar is!! Afwachten maar! Laat mij toe eerlijk te zeggen dat ik er geen rotsvast vertrouwen in heb.
Het feit dat er zoveel pretbedervers zijn heeft natuurlijk te maken met het feit dat zij wel weten dat de kans op een boete minimaal is.
Een gemeenteraadslid van de oppositie zou eens in de gemeenteraad moeten vragen hoeveel inwoners in de voorbije jaren een boete betaald hebben voor hondenpoep, paardenpoep of andere milieuovertredingen.
Ik hoor nochtans dat op 18 april reeds jacht gehouden werd op overtreders.
Doet de politie dat of zijn dat die speciaal opgeleide mensen met politiebevoegdheid?
Hoe lang zullen ze het volhouden en wat zullen ze doen als straks het hoogseizoen aanbreekt?
Ik moet toegeven dat het niet altijd gemakkelijk is om de dader of de eigenaar van een afvalzak te lokaliseren, vooral in vakantieparken en grote appartementsblokken.
In bijlage aan de bovenvernoemde brief, kregen we ook een nieuwe kalender voor het ophalen van afval. En wat zien we?Het huisvuil zal minder vaak afgehaald worden.
Voor de 8 resterende maanden van 2008 geeft dat:
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Totaal
vroeger
7
9
8
8
9
9
8
8
68
nu
5
4
5
4
4
5
4
5
36
Je kan dus gerust zeggen dat het aantal ophaalbeurten tot de helft gereduceerd is.
Het zou gaan om besparingen. De wijziging van de kalender werd reeds op het vorige exemplaar aangekondigd. Betekent dat nu dat we nog slechts 25 euro belasting zullen moeten betalen voor het afhalen van huisvuil in plaats van 50 euro? Is dat echt een verkapte manier om die belasting te verhogen? Of moeten daarmee die speciaal opgeleide mensen betaald worden?Of worden die betaald met de opbrengst van de boetes?
Laat ons maar het verder verloop afwachten. Als de gemeente maar proper wordt!
Erfgoedweekend is een initiatief van FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw, in samenwerking van de erfgoedgemeenschappen in Vlaanderen en Brussel en met de volle steun van de Vlaamse overheid.
Vlaanderen bezit heel wat onroerend erfgoed, waar het trots op mag zijn: van kastelen tot arbeidershuisjes, van abdijen tot industriële gebouwen, van cultuurlandschappen tot archeologische sites. Om hun toekomst te verzekeren, werd in 1994 Erfgoed Vlaanderen opgericht. Elk jaar wordt een erfgoeddag georganiseerd. Vandaag, 13 april 2008, gebeurt dat reeds voor de achtste keer. Er wordt telkens een thema vooropgezet. Deze keer is dat Wordt verwacht, met denken over de toekomst als uitgangspunt. Wat is erfgoed eigenlijk en welke verwachtingen moet of kan men daarvoor koesteren?
Erfgoeddag mag niet verward worden met Open monumentendag waarop het publiek kennis kan maken met het bouwkundig, landschappelijk en archeologisch erfgoed. Op erfgoeddag wordt eerder het cultureel, dus roerend of niet-materieel erfgoed in de kijker geplaatst.
Zijn de campings daar ook bij? Waarom niet? Erfgoed is een zeer ruim begrip.
Dat dacht ook de Middelkerkse heemkundige kring Graningate want gisteren en vandaag kon/ kan men in de camping Westende een mooie tentoonstelling bekijken ondersteund met diashow en film, met de naam een halve eeuw kamperen. Het had eigenlijk Meer dan een halve eeuw moeten zijn aangezien Hilaire Soetaert en Ivonne Moermans hun camping Westende reeds openden in 1952.
Maar beter laat dan nooit!
Naast de voorzitter van Graningate, sprak ook de Middelkerkse burgemeester. Hij verontschuldigde eerst de schepen voor Erfgoed, Carine De Jonghe, die verhinderd was wegens professionele redenen. Moet ik dat begrijpen? Men kan natuurlijk zijn beroep niet uitoefenen naast een schepenambt en het allebei goed doen. Landuyt vermeldde verder dat er geld vrijgemaakt was voor initiatieven aan de kust en dat de gemeente zich daar graag bij aangesloten had.
Ook de heer Metsu van Recread vzw nam het woord. Hij is de algemene secretaris van de belangenorganisatie van de kampeerondernemers in Oostende, die de contacten met de overheid verzorgt. Ik had daar eigenlijk eerder iemand van toerisme Vlaanderen verwacht, die de belangen van de kampeerder behartigt.
Alle sprekers stelden vast dat het kamperen een enorme vlucht genomen had en dat de campings een zeer grote gedaanteverwisseling ondergaan hebben in de voorbije jaren. Voor wie er meer wil over weten, u kunt hier een vroeger door mij geschreven artikel daarover lezen. Ze vonden dat we ons maar moeten neerleggen bij minder natuur, minder vrijheid, meer luxe, grote caravans en vaste vissershuisjes.
Als we het toch nog eens over verwachtingen mogen hebben, dan stel ik mij enkele vragen over die toekomst.
Zullen de niet-vergunde campings in Middelkerke verdwijnen? Zullen alle campings zich volledig aanpassen aan het kampeerdecreet? Komt er meer groen op de campings, zodat de bewoners toch nog de illusie krijgen dat ze in de vrije natuur verblijven in plaats van in een getto? Komt er ook overal een groen scherm rond de campings? Verdwijnen de campingplaatsen waar men tegen een blinde muur opkijkt? Zullen alle kampeerders gerust mogen slapen omdat de brandweer erover zal waken dat elke caravan goed bereikbaar is en verplaatsbaar, door betere toegangswegen en betere evacuatiewegen?
In 2006, toen in Middelkerke volop gesproken werd over een naaktstrand tegenover de vroegere camping 'Cosmos', heb ik daarover een uitvoerig artikel geschreven. U kunt het hier lezen.
Ik vermeldde daarin dat in Bredene, het grote voorbeeld in dat domein voor burgemeester Landuyt, reeds heel wat problemen gerezen waren omdat sommige naakte koppels zich helemaal niet schaamden om openlijk, zelfs terwijl kinderen toekeken,hun lusten bot te vieren.
In verschillende kranten lees ik deze week dat een homokoppel van de correctionele rechter in Brugge opschorting van straf heeft verkregen voor openbare zedenschennis in de duinen aan het naaktstrand in Bredene. De advocaat van de man voerde aan dat een eventuele straf voor één van de twee mannen, die een werknemer is bij een internationale instelling, rampzalig zou zijn omdat hij daardoor levenslang een strafblad zou moeten meedragen. Hij pleitte ook verzachtende omstandigheden omdat het de eerste keer was, niet dat ze het deden, maar dat ze betrapt werden. In zijn pleidooi verwees hij ook naar de pornografische fotocollectie van Louis Paul-Boon die op zondagmiddag getoond werd op de openbare omroep en naar het programma 'Sexcetera', dat ook wemelt van pornografische beelden. Hij is van oordeel dat beide voorbeelden bewijzen dat de gangbare normen en waarden op zedelijk gebiedgeëvolueerd zijn ('seks is alom aanwezig in onze maatschappij') en dat de overtreding 'niet in proportie was met een eventuele bestraffing'.
Hij beklaagde er zich over dat homo's door de politie geviseerd worden. De plek waar de mannen het 'deden' is volgens hem moeilijk bereikbaar en ze zouden betrapt zijn tijdens een gerichte politiepatrouille.
Het 'doen' op het strand vindt hij toch nog heel wat anders.
Hij noemt het hele geval 'schieten met een kanon op een mug'. De advocaat beweert onlangs in een tijdschrift gelezen te hebben dat zo'n 80 procent van de vrouwelijke lezers ooit al seks had in het openbaar.
Nu, een advocaat is er om zijn cliënt zo goed mogelijk te verdedigen. Geen probleem dus, als hij dat maar allemaal zelf niet gelooft. Hij heeft wel een punt dat er te veel seks te zien is op TV, ook in reclamefilmpjes of op internet. Ik vind inderdaad dat daar weleens zou mogen tegen opgetreden worden.
Jan-Marie Berkvens, Brugs procureur, vindt het vonnis betreurenswaardig. Het openbaar ministerie is niet in beroep gegaan omdat de stapels dossiers bij de hoven al zo groot is. Het sop zou in dit geval de kool niet waard zijn.
Berkvens vindt dat er geen nieuwe normen zijn, maar dat alleen het strafwetboek telt. Hij beweert dat het parket geen verzameling wereldvreemde snuiters is maar dat er voor seks in de vrije natuur geen maatschappelijk draagvlak is. De politie zal dus verder processen-verbaal opstellen en ze zullen in Brugge dus blijven dagvaarden. Dit voorval zal allicht niet van aard zijn om de Bredense agenten te blijven motiveren.
Moraalfilosoof Etienne Vermeersch vindt dat men de mensen niet nodeloos en onverwacht mag confronteren met zaken die ze niet willen zien.
Wat ik er nu zelf van denk? Niet veel goeds natuurlijk. Er treedt inderdaad een normvervaging op. Het feit dat het parket er schijnbaar niet al te zwaar aan tilt en niet in beroep gaat maakt daar ook deel van uit.
Men zou de lijn nu natuurlijk ook kunnen doortrekken naar andere criminele feiten.
Zullen de rechters nu straks oordelen dat vandalisme, voorbijgangers uitschelden, iemand afranselen (ik wil nog niet spreken van moorden), inbreken, een bank overvallen en noem maar op eigenlijk allemaal niet meer zo erg zijn omdat het toch dagelijkse kost is?
Eigenlijk doen ze dat nu al. Een doodslag op een bus noemen ze een 'incident'
Volgens mij mogen weldenkende mensen onder ons niet berusten in die normvervaging en moeten we ons allemaal samen daartegen verzetten. Zoiets aanvaarden, noem jij dat misschien meegaan met de tijd? Ik vind dat een beetje te bruusk en ik denk dat een maatschappij onleefbaar wordt als er nog nauwelijks regels of normen bestaan of dat ze niet geëerbiedigd worden.
Uit een meestal zeer goed ingelichte bron, verneem ik vandaag dat Westende-dorp er weldra weer een curiosum bij krijgt. Op het vroegere terrein van het zwembad van Zon en Zee, zouden namelijk de werken gestart zijn voor het optrekken van een moskee.
Abdelkader-Zaaf-Mokhrab, woordvoerder van de Westvlaamse moslimunie verheugt zich bijzonder over dit vooruitzicht. Hij is van mening dat moslims en katholieken perfect moeten kunnen samenwerken.
De actiegroep Westende-dorp aan de rooms-katholieken! deelt deze mening niet en overweegt gerechtelijke stappen om de bouw alsnog te verhinderen. Er wordt namelijk aan getwijfeld of dit project te rijmen valt met het gewestplan Oostende-Middenkust en met het Bijzonder Plan van Aanleg Zon en Zee.
De kans om bij het gerecht gehoor te vinden, is volgens ingewijden bijzonder klein, zolang de minaret, van waaruit vijf officiële oproepen tot gebed (de salat of salah)per dag, via een geluidsinstallatie, zullen weerklinken, niet boven de wettelijke hoogte uitsteekt. Een andere voorwaarde wordt waarschijnlijk dat er duidelijke afspraken moeten gemaakt worden, zodat de kerkklokken niet gelijktijdig geluid worden.
Het zou gaan om een Maghrebijnse moskee, waar alle Arabisch sprekende (soennitische) moslims afkomstig uit Marokko, Algerije en Tunesië terecht kunnen.Het zou een indrukwekkend gebouw worden met een zeer bijzondere architectuur. Omdat de islam afbeeldingen van levende wezens verbiedt, zullen de muren van het gebouw versierd zijn met mozaïeken en sierlijk geschreven teksten uit de koran. Hieronder ziet u een ontwerpfoto van de geplande moskee en van een minaret.
Omdat wij, westerlingen, meestal niet zo vertrouwd zijn met de islam, volgt hierna een korte uitleg over hoe moslims hun geloof belijden.
Op vrijdag is het voor mannelijke moslims verplicht om naar de moskee te gaan voor het gezamenlijke middaggebed. De imam gaat daarin voor. De gelovigen knielen tijdens het bidden met hun voorhoofd naar de grond en draaien zich daarbijin de richting van Mekka.
Traditioneel hebben mannen en vrouwen gescheiden gebieden. Dit komt waarschijnlijk voort uit de gedachte dat deze maatregel zou helpen in het uitbannen van 'onreine' gedachten, die de aandacht van het gebed kunnen afleiden. Ook de rituele reiniging voorafgaand aan het gebed vindt hierin zijn oorsprong. Deze vindt plaats in een fontein in de ruimte vlak na de ingang. Bij die ingang zijn lange rijen met planken voorzien om de schoenen op te zetten. De moskee moet altijd schoon en rein zijn, omdat het Gods huis is.
Welke gevolgen zou de nieuwe moskee nu kunnen hebben voor de Westendse bevolking? Aangezien West-Vlaanderen slechts een beperkt aantal moskeeën telt (7?) zullen moslims uit de wijde omgevingwaarschijnlijk hier de gebedsdiensten komen bijwonen. De gemeente zal dus voldoende parkeerplaatsen moeten voorzien. De gemeenteraad zou zich tijdens de volgende zitting uitspreken over een toelage om de werken te helpen financieren. Volgens een vooraanstaand lid van het college zou de moskee een verrijking betekenen die misschien de wedergeboorte van het dorp zou kunnen inluiden.
De aandachtige lezer heeft natuurlijk onmiddellijk begrepen dat dit blogbericht, gepost op 1 april, als enige bedoeling had hem of haar op het verkeerde been te zetten.
Toch beetgenomen? Niet getreurd! In elke aprilgrap zit natuurlijk een schijn van waarheid.
Toen ik ongeveer zes maanden gelden startte met mijn blog, had ik mij allesbehalve hoge verwachtingen gesteld in het succes ervan. De teksten handelen uitsluitend over Middelkerke, eerder Westende zelfs en wat daarmee verband houdt en zijn uiteraard oninteressant voor buitenstaanders. En toch verheugt het mij dat ik er vandaag mag op wijzen dat mijn blog zojuist zijn duizendste unieke bezoeker mocht verwelkomen. Ingewijden weten dat viewers en unieke bezoekers niet hetzelfde zijn. De eerste categorie zijn diegene die de site meer dan één keer bezochten. Hun totaal bedraagt 1796.
Ik had ook niet verwacht dat de reacties zouden toestromen. Ik mocht er nog maar twee ontvangen. Enkele schaarse bezoekers reageren wel eens in het gastenboek of per gewone email. Misschien willen ze hun naam niet verbonden zien aan deze blog, gezien mijn reputatie van niemand ontziende die de vinger op de wonde probeert te leggen. Maar reacties mogen ook naamloos zijn, hoor!
Ook in de Westendse dorpskom wordt naarstig gebouwd.
De Westendelaan is zogezegd de hoofdstraat van Westende-dorp. Vroeger heette ze de Dorpplaats, althans het gedeelte in de dorpskom, maar onze bestuurders vonden in de gemeenteraad van 14 oktober 1966 dat dit een gallicisme was en dat het Dorpsplein moest zijn. Anderzijds vonden ze echter dat dit verwarring zou kunnen stichten met Arthur Meynneplein, de huidige markt.
Bovendien is het eigenlijk geen plein maar een gedeelte van de Staatsbaan nr 72 en dus noemden ze het Dorpsstraat.
Later werd die omgedoopt tot Westendelaan. Eigenlijk vind ik die naam niet zo geschikt voor dat stuk in ons dorp.
Al een hele tijd vroeg ik mij af hoe onze voornaamste straat er in de toekomst zou uitzien. Ik hoorde namelijk dat alle huizen tussen de kerk en de Centea - bankzouden afgebroken worden. Dat blijkt echter een vals bericht geweest te zijn. Het huis van aannemer dakwerken tSiolle, het huis nr320, de apotheek en het daarnaast liggend pand (vroegere garage Gunst en daarna bibliotheek en nu eigendom van de apotheker) zouden overeind blijven. Het café Graaf van Vlaanderen is reeds afgebroken en een nieuw gebouw Hof ter Gunst van R&R promotie bvba Leffingemet 120 m² winkelruimte beneden en 13 appartementen met 1, 2 of 3 slaapkamers, rijst al de hoogte in. U ziet links hieronder hoe het er zal uitzien. Het café De Kroon zal later volgen en vervangen worden door een nieuwbouwproject met dezelfde naam van Immo Moenaert. Op de rechtse onderstaande ontwerpfoto ziet u de geplande gevel van het nieuw gebouw. Beneden komen drie handelszaken en daarboven 3 x 4 appartementen.
Nu de apotheek in Lombardsijde zo mooi en ruim vernieuwd werd, kan men zich afvragen of dat onze apotheker er niet zal toe aanzetten om binnenkort hetzelfde te doen. De dorpskom kan er enkel wel bij varen.
Op de hoek met de Essex Scottishlaan komt een gebouw van ImmoDax van 24 appartementen.
Aan de andere kant van de laan, recht tegenover de kerk, hebben we de tamelijk recente residentie Prestige met beneden de Axa bank en daarboven appartementen. Naast de frituur Domino, komt waarschijnlijk residentie Alegria van ImmoDAX.
Naast bakkerij Herreman, op de plaats van mijn voorouderlijk huis, bouwt Trends residentie Ter West met 5 appartementen.
Ook hier kan men zich de vraag stellen wat het gemeentebestuur nog denkt bij te dragen tot de verdere uitbouw van ons stuk Westendelaan, alias de dorpskom. De markt is er al wat op verbeterd
Zou men eigenlijk niet een plan moeten maken van de nieuwe laan op gemeentelijk vlak, vooraleer men de bouwvergunningen uitreikt?En tijdig afspraken maken met de gewestelijke overheid?
Op 7/03/2008 zouVlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits volgens Het Nieuwsblad (efo) 1,5 miljoen euro opzijgezet hebben voor de vervanging van de slijtlaag van de N318 tussen Middelkerke en Westende en 2,5 miljoen euro voor rioleringswerken in de doortocht in Westende. Het bestek zou nu opgemaakt worden en de werken zouden ten vroegste in 2010 uitgevoerd worden.
Wij leven dus op hoop van zegen
In afwachting wens ik alle lezers en lezeressen van mijn blog een vrolijk Pasen 2008.
Toen ik klein was, ik was het kakkernestje thuis, wilde mijn moeder dat ik een klaksje droeg om geen koede te krijgen. Ik gebruikte toen pertangs al geen kwielebabbe en geen futte meer. Maar ja, ik was ook geen 'trunte'. Ik verzette mij daar tegen, want ze had me anders misschien nog kloefen aangedaan ook.U boai heb ik wel gedragen en sluffers ook, kajuuten zelfs zonder koessen hoewel je daar gemakkelijk zweetvoeten kon van krijgen.
Wat wij toen zo allemaal deden? Onder andere, Katje duuk spelen, stekevisjes vangen, leven maken met u wisse, rulders opsluiten in een bottel of in u flessche, stekebeiers en braambeiers trekken, koersen met de kortewagen, sjette geven op onze fietsjes in uuze stroate, sliedern of schatsen op ties in de wienter, vele gruchte maken of u bitje moaschen. We zochten ook lootn bolln en oed iezer en dat verkochten we aan Stanten. Met de winst aten we veel spekkn, lekkestokkn en chiclitten uit de wienkel van Lucie Coene of Marietje Vandecasteele, die op de platse weunden
Op school speelden we boare, ottopiano, gandarmendief, ketten afdoen van uuze moaten en pekkeln. We moesten wel altijd goed voor uuze kannesjère zorgen.
Als t kerremesse was, zaten we op de schuuten of op de sliengerpis of probeerden we eens de bollosmieto.
s Zondags aten we 's morgens koekestuuten met butter en s middags u kiekn of u keun en in de week bloeling of vette dermes of u mutse van een zelfgeslacht zwien of soms wel u kè mussels.
Ik ben ooit messediender geweest en toen mochten we de klokken luun, stiekem proevn an de wien, de klas verlaten en schooltje duukn om trouwers te gaan strikkn aan de kerk. Wat we zeker niet mochten doen: kuurieuzeneuzn, de apekalle uithangen, vechten slagomslienger, met suefers spelen, smoren, spuugen no de menschen of op de messoate spelen. Kobbenetten moesten we gerust laten. We mochten niet in de buurt komen van den allepit. We moesten niet thuiskomen met verslokerde bloemen of met tettingen . Dat was allemaal kiezig. Moeder zou tegen de plafong gegaan zijn, vooral als ze aan t kuusschen was, en we zouden zeker met klieken en klakken buiten gevlogen zijn.
We werden op het hart gedrukt dat we eerbiedig moesten zijn tegenover meneire pastre die ons leerde lezen, de masoeurs van de nunneschole , de meistre die ons ook leerde lezen, de garde champetter en zeker tegenover de keunink en de keuneginne.
Als je met die mensen in contact kwam, moest je wel niet beginnen te stamern of stakestief in doedinge goan stoan, maar toch
Jullie verwachten toch geen vertaling van mij, hé?
De Essex Scottishlaan is een bekende straat in Westende-dorp. Ze heette vroeger achtereenvolgens Molenstraat (omdat de molen van mijn over-overgrootmoeder Maria Theresia Lefevere-Degraeve °1775+1863 en haar opvolgers er stond) en Zeelaan omdat ze van het dorp recht naar zee loopt. Op 10 juni 1945 kreeg ze de naam van het regiment dat Westende bevrijdde.
Bijna alle Westendenaars hebben herinneringen aan de straat omdat ze er ooit wel eens te voet naar de tramhalte gingen. Vakantiegangers, vooral die in Zon en Zee en in de camping Westende wandelden er ook dagelijks langs om zich naar het strand te begeven.
Jarenlang bleef de straat zo goed als onveranderd: geen hoge luxegebouwen, nog veel rijhuizen, weinig handelszaken, enkele duinstroken, kortom ze had niet de allures van een mondaine badplaats.
Wie het dorp een tijdje niet bezocht heeft of wie niet van plan is dat in de volgende jaren te doen, zal straks de straat niet meer herkennen.
Schijnbaar is men namelijk van plan de achterstand in te halen. En wie is men? Bouwpromotoren natuurlijk, zoals daar zijn Louis Dobbelaere (Zeester), Christophe Bouve (Immo BC), Didier Verstraete (ImmoDAX), Pascale Van Doorslaer (Immo VD), Immo Moenaert, Immo De Panne, Thierry Moerman (Immo lAtelier uit Westende-bad), Trends. Velen zijn dus geïnteresseerd.
De eerste drie waren prominente leden van het actiecomité tegen het asielcentrum in Zon en Zee en gezien hun huidige plannen, is dat natuurlijk niet verwonderlijk. Ik had en heb daar geen problemen mee, want zoals de handelaars hadden en hebben zij ook het recht hun boterham en nog iets meer te verdedigen.
Ik heb de nieuwe appartementen eens geteld. Staan er al vandaag: Cassini (12), Duinenhof (8), Duinzicht 1 (24), Duinzicht 2 (12), Westgolf (56) , Molenhof (12) en Meeuwenhof (12), samen goed voor 136 appartementen. Verder is er nog het vakantiedorp Sint-Laureins met 20 woningen.
Zijn nog gepland: Oude Molenstraat (4 halfopenbebouwingen in villastijl), hoek Westendelaan en Essex Scottishlaan (24), daarnaast Corona (15), VizCaya (13), nummer 11 naamloos van Zeester (?), tussen nummers 83 en 103 van Immo l'Atelier (42), nummer 105 van Immo VD, nummer 111 Magnolia (8) nummer 113 Fleur (?) (van Immo De Panne) en natuurlijk Zon en Zee (62 appartementen + 8 studios) maar niet om er permanent te wonen,
Grof geschat zouden dat er nog eens 150 zijn. Er blijven nog een paar lege grondstukken (113-119) over. We mogen dus het totaal aantal nieuwe appartementen ramen op meer dan 300.
Men kan zich dus afvragen wie al die appartementen zal kopen. Je moet onder andere eens de volgende websites bezoeken
Je krijgt daar een idee over het aantal appartementen dat te koop is in gans Westende.
Zon appartement met 2 slaapkamers kost toch al rap 175.000 à 200.000 euro.
Als de promotoren denken dat alles gemakkelijk verkocht zal kunnen worden, uitstekend, maar dan vraag ik mij toch af waarom 2 van de 3 residenties Veldhoek tegenover het kruispunt Lombardsijdelaan Heidestraat na zon lange tijd nog steeds leeg staan.
Ook in de Steenstraat staan er nog 7 van de tien vissershuisjes te koop in het park Dolphin. Als je de prijs hoort (165.000 euro!) dan verwondert mij dat nu wel niet.
We hoorden deze week trouwens nog op televisie dat de appartementen veel te duur zijn en dat de markt volgend jaar wel eens in elkaar zou kunnen zakken.
Enfin, misschien ben ik ook te pessimistisch en zal de massaproductie van nieuwe appartementen eindelijk een nieuwe bloeiperiode van Westende-dorp inluiden.
Het blijft maar de vraag of het gemeentebestuur nu ook wat visie zal ontwikkelen. Krijgt de Essex Scottishlaan nu ook een opknapbeurt? Ik bedoel een nieuw wegdek, een grondige facelift van de fietspaden, (nu nog grotendeels enkele richting!) en voldoende brede parkeerplaatsen? Wordt het Sint-Laurentiusstrand nu misschien opgewaardeerd? Of blijft de dijk er de parkeerplaats voor Westende-bad? Zal men nu nog niet nalaten de toegang naar de dijk af te sluiten voor het inrichten van evenementen? Is men van plan de oprit vanuit de Essex Scottishlaan naar de Westendelaan te vergemakkelijken?
Voor het opmaken van een plan en voor een begin van uitvoering is het niet nodig te wachten tot de laan volledig volgebouwd is. Iedereen weet immers dat de voorbereiding van werken jaren kan aanslepen.
Misschien moet daarin maar eens geïnvesteerd worden of zijn er soms andere prioriteiten?
De Oostendelaan krijgt natuurlijk voorrang en de parking onder de markt in Middelkerke is natuurlijk veel belangrijker dan de Essex Scottishlaan. Westende is toch maar een aanhangsel van Middelkerke!
Logisch toch? Of bent u ook een andere mening toegedaan?
De voorbije week in Westende, gezien van op de fiets!
Als ik mijn dagelijkse gezondheidsuitstapjes op de fiets onderneem, dan zie ik natuurlijk alles wat hier roert en keert.
Eerst wil ik het hebben over de straat- en andere werken.
Vlakbij mijn woning kon ik reeds enkele dagen zien dat men in de Dahliastraat bezig is nieuwe voetpaden aan te leggen. Dat punt was onderwerp van discussie tussen bewoners en gemeentebestuur en leidde uiteindelijk tot een petitie. Wat jammer dat weer geen fietspaden voorzien werden! Heeft men in Middelkerke misschien iets tegen fietsers?
Het volgende wat mij opviel waren de afbraakwerken in Zon en Zee. De paviljoenen en nu ook het hoofdgebouw (of oud gebouw) zijn er niet meer. Van het hele vroegere complex blijven enkel het nieuw gebouw met ingang en het gebouw daarachter, één blok omgevormd tot appartementen en het vroegere secretariaat rechtstaan .
De bloemenhandel Brouckaert is al een tijdje afgebroken. Nu verrijzen daar nog meer van die kabouterhuisjes. Men noemt dat het Woonerf Westflora.
In Westende-bad zag ik dat men begonnen is met het herleggen van het wegdek van het gedeelte van de Distellaan tussen de Meeuwenlaan en de Priorijlaan. Het verkeerde inderdaad in een voor een badplaats onwaardige toestand. Ik heb dat trouwens reeds een paar keer aangeklaagd. Ook de Meeuwenlaan verkeert in een slechte toestand.
Ook de bovengrondse werken op de garages van het Lakodam plein naderen hun voltooiing en zullen tegen Pasen wel klaar zijn. Eindelijk!
Het viel mij eveneens op dat heel wat handelszaken over te nemen zijn.
In het kort stuk Meeuwenlaan tussen de Distellaan en de zeedijk zijn dat er drie: de Pizzeria Rimini is over te nemen, La Plage verkoopt totaal uit, wat dat ook mag betekenen voor een restaurant en kinder- en damesboetiek Si beau is te koop of te huur. Gaat het dan zo slecht in Westende-bad?
In Lombardsijde lijkt het al niet veel beter te gaan. Er is totale uitverkoop in de lingerie- en textielzaak De Schaar en in de kinderboetiek Kiekeboe. De frituur Dorpsplein op de hoek van het dorpsplein en de Bamburgstraat staat alweer te huur.
Ik heb de indruk dat zon zaak weinig kansen heeft in een dorp.
In Westende-dorp in de Essex Scottishlaan is ook Movie Max Starlight over te nemen.
Hier zou je kunnen spreken van een compensatie want op de markt, die wellicht nooit de allures van een echte marktplaats zal krijgen, komen er de laatste tijd heel wat zaken bij.
Je hebt er De Broodmand, waar je een ontbijt, een dagschotel, belegde broodjes en snacks kunt aanschaffen, Top Ice, een Take away ijsroomzaak, schoonheidsinstituut La Guapa (betekent: mooi, ziet er lekker uit (maar ook "boos")), Immo Moenaert omdat zij de dorpplaats aan het vernieuwen zijn en op de hoek een bankinstelling van AXA.
Ik heb wel mijn twijfels of dat soort zaken leven in de brouwerij op de markt kunnen brengen. Hopelijk vergis ik mij!
Camping Kompas brengt alles in gereedheid voor de Paasvakantie: nieuwe bordjes voor plaatsaanduiding en interne wegbewijzering, inzaaien van gras op caravanplaatsen.
Ik vind het spijtig dat van de 5 vroegere toegangen (tegenover vakantiestraat, hoofdingang, Elisabethlaan, vroegere kinderboerderij, vissershuisje) enkel de hoofdingang open blijft. Akkoord voor wagens en caravans, maar wat kunnen fietsers en voetgangers nu verkeerd doen? Ook via de hoofdingang is er toch geen controle! Sommige van mijn vroegere fietsomlopen vallen hierdoor in het water.
Zolang ik mij kan herinneren staan op het graspleintje tussen de kerk en de pastorij van Westende twee grafkelders en een grafzerk.
Dat laatste is tamelijk beschadigd en geen van de drie kan als kunstwerk doorgaan.
Maar wie ligt daar eigenlijk begraven? Dat wou ik nu eens weten. Waren dat zeer belangrijke personen? Waren dat geestelijken die rond de kerk wilden liggen?
Op een eerste grafkelder staat Pieux souvenir
à nos
chers parents
Félix Jonckheere
Décédé à Westende
le 20 juin 1904
et son épouse
Sophie Van Praet
Décédé à Westende
Le 10 aôut 1908
De leurs enfants
Felix werd geboren in Moereop 1 maart 1829, Sophie in Westkerke op 8 mei 1848.
Zoals het grafopschrift is ook het bidprentje van Felix in het Frans opgesteld. Ik vraag mij af waarom. Niettegenstaande talrijke navragen en meerdere opzoekpogingen ben ik er tot op heden niet in geslaagd te weten te komen wie of wat Felix Jonckheere was. Kan iemand mij misschien helpen?
Op het tweede grafkeldertje is enkel een kruis te zien.Ik heb ooit in mijn archief de naam Marie Platteaugenoteerd in verband daarmee, maar ik vind er niets meer van terug.
Het grafmonument ter hoogte van de pastorij draagt volgende gegevens
Gedachtenis
Pieter Depoorter
Geb Steenkerke 23 8ber 180. (afgebrokkeld)
Alhier overl. 14 7ber 1886
En van
Jacoba Fieren of Pieren
Zijn eerste vrouw
Geb Veurne 22 april 1803
Alhier overl 12 aug 1843
En van
Idonia Liebaert
° Steenkerke (onleesbaar wegens afbrokkeling)
Alhier overl 25 9ber ()
Op de achterzijde
Joanna Depoorter
Geb Veurne
Overl 1878
Maria Depoorter
Sophia Depoorter
Petrus Joannes Depoorter, geboren in Steenkerke op 23 oktober (ca. 1801) en Idonia Joanna Victoria Liebaert, geboren in Steenkerke op 11.01.1806, die huwden in Veurne op 31-01-1844, waren namelijk de ouders vanGodgaf Pieter Aloys Depoorter die burgemeester was van Westende van 03.02.1903 tot aan het begin van de eerste wereldoorlog en die geboren werd in Veurne op 14.12.1844.
Maria (geboren 1834) en Sophia (geboren 1838) waren halfzusters van Godgaf en Joanna (geboren 1847) was een zuster.
In de zitting van 27.06.1921 keurde de Westendse gemeenteraad de inrichting van een nieuw kerkhof goed. Het oude, rond de kerk, werd door de oorlogsfeiten gans vernield en wat er van overbleef was te klein en de heren (ja, dames waren er toen nog niet bij) vonden ook dat een kerkhof in de dorpskom indruiste tegen de regels van de openbare gezondheid.
Het Armbestuur (= huidige OCMW) had reeds op 22.02.1921 grond ter beschikking gesteld buiten het dorp. Einde 1923 werd het kerkhof voltooid na meerdere zittingen daarover (over kruisbeeld, bredere wegels, haag, afsluiting, ingangshekken, enz ) in de gemeenteraad.
Ze liggen niet echt in mijn weg, maar waarom werden die graven toen niet naar het nieuw kerkhof overgebracht? Kan iemand daar op antwoorden?
Enige tijd geleden kregen wij een prachtige luxefolder met drie luiken in de bus.
Alle inwoners en tweedeverblijvers werden uitgenodigd voor de opendeurdag in Middelkerke op 16 februari 2008.
Word verliefd op Middelkerke prijkte op het voorluik.
Nu weet iedereen wel dat liefde niet kan bevolen worden en niemand zal mij ooit kunnen doen houden van Middelkerke, omdat ik nu eenmaal mijn hart verpand heb aan Westende.
Maar ik kon toch moeilijk de gelegenheid laten voorbijgaan om eens achter de schermen te kijken van een groot aantal gemeentelijke diensten: bibliotheek, brandweer, containerpark, cultureel centrum, gemeentehuis, jeugdcentrum, OCMW, passiefhuis, politie, zwembad.
Stel zelf uw menu samen, zo heette het in de folder. Dat leek me niet zo eenvoudig met rondleidingen op gezette uren: 14, 15 en 16 uur. Een keuze maken, dus maar. Met het containerpark en het gemeentehuis was ik al min of meer vertrouwd. Jeugdcentrum leek niets meer voor mij en in het passiefhuis was ik minder geïnteresseerd. Misschien ten onrechte! Er bleven er dus zes over, teveel eigenlijk voor het voorziene tijdsbestek. Ik koos dus voor brandweer, OCMW, bibliotheek en zwembad, in die volgorde.
Het eerste wat opvalt is dat de tien diensten allemaal op het grondgebied van de voormalige fusiegemeente Middelkerke gelegen zijn.
In het algemeen kan gezegd worden dat de bezoekers, op het eerste gezicht niet overvloedig in aantal, overal hartelijk ontvangen werden door gemotiveerd personeel. Wat zijn ze toch verwend in onze gemeente: zo goed als nieuwe, moderne, comfortabele gebouwen allemaal uitgerust met alle noodzakelijke voorzieningen, genoeg personeel, kortom alle voorwaarden zijn vervuld om een goede dienstverlening te bezorgen.
Meer over de diensten zelf dan. Het 40-koppig vrijwilligerskorps van de brandweer lijkt mij zeer goed georganiseerd, getraind en uitgerust en gaf mij een uitstekende indruk. De rondleiding beantwoordde volledig aan wat je van zon bezoek mag verwachten.
In het OCMW werden de (schaarse) bezoekers opgevangen in de feestzaal. Mooie infopanelen aangevuld met interessante uitleg lieten geen vragen onbeantwoord. Nu had ik wel graag een bezoek gebracht aan het centrum zelf, vooral aan de serviceflats, maar dat bleek niet mogelijk te zijn. Daarvoor werd ik verwezen naar 21 mei 2008, naar de 13e opendeurdag van de Stille Meers.
In de bibliotheek werd ik vriendelijk ontvangen door Mevrouw Desseyn. Bij het binnenkomen was ik al aangenaam verrast door de beschikbare ruimte, de verzorgde schikking van het modern materiaal. Toen vernam ik dat de bibliotheek, als pilootgemeente voor een Europees project, nog eens kan rekenen op 40 miljoen Belgische francs en dat tegen oktober nieuwe meubelen zullen geïnstalleerd worden om nog meer dienstbetoon te kunnen aanbieden. Zeer aangenaam, natuurlijk, maar ik stel mij de vraag of dat niet een beetje van het goede teveel is.
Ook in het zwembad kreeg ik tijdens een aangename rondleiding deskundige uitleg te horen. Ook daar ontbreekt schijnbaar niets en het enige probleem lijkt erin te bestaan dat men een evenwichtige verdeling moet kunnen vinden voor het gebruik tussen clubs en individuele zwemmers.
Om 17 uur was alles voorbij. Beladen met folders waaraan in de gemeente, zacht uitgedrukt, geen nood is, trok ik huiswaarts.
Proficiat aan de organisatoren. Wat ik gezien heb, heeft mij een uitstekende indruk nagelaten.
Deze opendeur heeft mij wel wat milder gestemd tegenover Middelkerke.
Wie heeft er nooit gehoord van de Commonwealth War Graves Commission? Ze is bekend omdat ze de herinnering in ere houdt van de 1,7 miljoen mannen en vrouwen van de strijdkrachten van het Gemenebest die hun leven lieten tijdens de twee wereldoorlogen.
Wie bracht nooit een bezoek aan één van de vele door hen uiterst verzorgde en uitgestrekte kerkhoven in Ieper en omstreken. Overbodige vraag natuurlijk!
Maar weet u ook dat op het kerkhof van Westende drie Britse militairen begraven liggen, die sneuvelden tijden de oorlog 1940-45?
Het zijn:
Ernest Murray Stamnummer 932304, kanonnier bij het 72 Field Regiment Royal Artillery
Gestorven op 31 mei 1940. 21 jaar. Zoon van Susan J. Murray in Shotton Co. Durham. Graf 8.
Stars shine on the Grave of a loved one we could not save (Mother Sisters Brothers)
Qua Fas et Gloria Ducunt (Where duty and glory lead)
Maurice Robert Aslin 516375 Sergeant (Piloot) van het 151 Squadron
Gestorven op 18 juni 1940. 27 jaar. Zoon van Robert John en Minnie Aslin; echtgenoot van
Louisa Aslin in Kingston-on-ThamesSurrey. Graf 13.
And with the going down of the sun we will remember them
(onbekende Airman of the 1939-1945 War) Gestorven in mei 1940.Graf 17.
Known unto God
Ze liggen op het erepark, tussen de Belgische oudstrijders 1914-18 en 1940-45.
Op elk ervan staat zon typische grafsteen met bovenvermelde opschriften.
In zijn zitting van 21.06.1948 besloot de Westendse gemeenteraad een eeuwigdurende vergunning toe te kennen voor drie percelen van elk één meter vijf en twintig centimeter in de breedte en twee meter en half in de diepte. Dit werd gedaan in het vooruitzicht dat de graven zouden overgedragen worden aan het Bestuur der Britse Graven, die ze te eeuwigen dage zou verzorgen en onderhouden
Aan de uitgang van het kerkhof is trouwens een bordje aangebracht Graven van het Gemenebest Commonwealth War Graves
Ik wou eigenlijk wel graag weten hoe deze militairen aan hun einde gekomen zijn. Ik schreef daarom een brief naar de Wargraves Commission. Bijna twee maanden later werd mij meegedeeld dat zij geen fotos van de gesneuvelden bijhouden noch informatie over de omstandigheden van het tragisch overlijden. Misschien kan iemand mij inlichten? Waarvoor mijn dank bij voorbaat.
Ik heb eens een bezoek gebracht aan het kerkhof om te zien of de graven er na bijna 70 jaar nog steeds verzorgd en onderhouden bijliggen. Dat is inderdaad het geval. Dat kan niet gezegd worden van sommige andere graven op het ereperk, bijvoorbeeld van een onbekende van het 7 Linie. Het erepark is wel te herkennen aan twee vlaggenmasten (Belgische en Vlaamse vlag) en een console met daarop de vermelding Oudstrijders 1914-18 en 1940-45 maar het geheel is verder niet zo herkenbaar en verloren tussen de andere graven. In Lombardsijde staat een driekleurige omheining rond het park en dat zorgt voor een bijzonder cachet.
Straks weer gezellig rond de stoof bij kaarslicht?
Moeten wij straks onze huizen weer verlichten met kaarsen, onze kachels stoken met hout en kolen (of zelfs met Schlamm?), onze straten verlichten met lantaarns op petroleum of gas?
Men zou het gaan vrezen als men de alarmerende berichten in de media mag geloven.
Een gemiddeld Vlaams huisgezin zou in 2008 zo'n 300 euro meer betalen voor elektriciteit en aardgas.
Ook de gemeenten zouden in moeilijkheden komen door de hoge energieprijzen en sommige zouden al denken aan een verhoging van de belastingen om de verlichting van gebouwen en straten nog verder te kunnen betalen? Of is dat maar een voorwendsel?
Ik heb eens mijn energiefactuur bovengehaald om na te gaan hoe de prijs van de elektriciteit in de voorbije dertig jaar gestegen is.
Ik verzeker u dat dit geen gemakkelijke opgave was, vooral niet sedert de vrijmaking van de energiemarkt op 1 juli 2003.
Eerst moet je begrijpen met welke bedrijven je allemaal te doen hebt. Ze veranderen voortdurend van naam door fusies, hun taken worden steeds weer herverdeeld, . Je kunt nu ook kiezen tussen verschillende leveranciers, maar niemand slaagt erin de goedkoopste te vinden.
Een studie van de factuur zelf levert verrassende resultaten op. Eerst stelde ik vast dat de prijs per kWh sinds 1978 gestegen is met 95% van 2, 77 BFrnaar 0,134663 E of 5,3865 BFr. Daarbij komt dan nog de BTW die ook verhoogd werd van 16% naar 21%.
Maar dat is bijlange niet alles. Daar komen een hele reeks taksen bij. Vooral de overheid beschikt over een zeer rijke verbeelding: bijdrage warmtekrachtkoppeling, groene bijdrage, bijlage voor de gemeenten ter compensatie van het feitdat ze hun dividenden uit de intercommunales zagen verdwijnen, openbaar domein, vergoeding werkkosten van de reguleringscommissie, sociaal fonds openbare dienstverplichtingen, bijdrage Kyotofonds, financiering van de ontmanteling van nucleaire activiteiten, toeslag voorde financiering van de maximumprijzen voor elektriciteit voor klanten die het financieel moeilijk hebben, energiebijdrage. Noem maar op!
Een normaal mens geraakt er gewoon niet meer wijs uit. Maar iedereen is het er over eens dat vooral de overheid er beter van geworden is.
Maar jullie vragen zich zeker af wat dit eigenlijk te zien heeft met Middelkerke?
Boven onze gemeente, in Lombardsijde, draaien reeds geruime tijd drie van de 130 Vlaamse windturbines (cijfer 2006, er werden reeds 167 bouwvergunningen uitgereikt). Men wil daarmee groene (onuitputtelijke) energie produceren en aldus de uitstoot van koolstofdioxide (CO2)verminderen en de toename van het broeikaseffect vertragen. Alhoewel sommige wetenschappers betwisten dat windmolens milieuvriendelijk zouden zijn, o.a wegens zicht- en geluidshinder, is dit zeker een verdienstelijke poging. Misschien zullen sommigen nog wat tijd nodig hebben om dat te aanvaarden.
Ik zeg dus maar zoals onze ex- 1ste schepen Wie kan er nu tegen alternatieve energie zijn?
Aangezien deze blog eigenlijk gaat over energieprijzen die de pan uitswingen zou men zich de vraag kunnen stellen of de groene energie op de duur ook die prijzen zal doen zakken. De bedrijven die windtorens bouwen, worden daarvoor ruim met belastingsgeld gesubsidieerd. Ze beweren zelf dat de kostprijs van de nodige primaire energie erdoor verlaagd wordt en de verkoopprijs van hun energie bevat ook investeringskosten in moderne technologieën, zoals windturbines.
Binnenkort zullen we zeker minder moeten betalen? Of ben ik te optimistisch?
Gisteren kregen de bewoners van de Azaleastraat, Begoniastraat, Dahliastraat, Heidestraat, Leliënstraat en Tulpenstraat een brief in de bus, ondertekend door het voltallige college van burgemeester en schepenen.
De bedoeling is/was hiermee in te gaan tegen een petitie (laatdunkend tussen aanhalingstekens geplaatst) van 13 december 2007 die een aantal van die bewoners indienden tegen wat ze noemen de achterstelling van Westende - dorp, de behandeling als tweederangsburgers van de dorpsbewoners.
Het college heeft het moeilijk met de toon van de brief, die ze bijzonder onbeleefd noemen en met de misplaatste aantijgingen. De burgemeester aanspreken als waarnemend omdat er nog steeds geen uitspraak is in de ijspistezaak, dat zal hem heel zeker ook niet bevallen zijn.
Vooreerst wil ik benadrukken dat ik op geen enkele wijze iets te maken heb met deze petitie. Ik heb die ook niet ondertekend. Als ik iets schrijf, dan wil ik ook onderstrepen dat ik niemand vertegenwoordiger en dat ik enkel mijn persoonlijke mening uit.
Is de brief onbeleefd? Politici postjesjagers noemendie alleen aan hun eigen belang denken, suggereren dat bouwpromotoren meer mogen dan iemand anders, zeggen dat politici voor de verkiezingen andere taal spreken dan erna, vermelden dat de burgemeester zevert over de aanleg van een pier en daarbij het woord grootheidswaanzin gebruiken, het bestuur betichten van geldverspilling (ongewenst vuurwerk, champagneweekend voor de hogere klasse alleen), zeggen dat de tijd van eerlijkheid en oprechtheid aangebroken is, is dat onbeleefd of is dat eerder een logisch gevolg van wat de mensen hele dagen zien en horen van en over de politici? Moeten die dames en heren niet leren leven met dergelijke uitlatingen? Vleiend is het niet maar er zijn ergere bewoordingen dan wat in deze petitie staat!
Is dit een tergende brief? Dat is een term die veel gebruikt wordt in gerechtszaken. Een procedure is tergend als ze lichtzinnig, ondoordacht of na een zwaardere fout werd ingesteld, bijvoorbeeld wanneer voor een objectieve waarnemer geen twijfel bestaat dat de gerechtelijke procedure zal falen. Het gemeentebestuur stelt zich hier dus aan als rechter als ze de brief als tergend bestempelt. Het is niet omdat de brief hen niet bevalt, dat er sprake kan zijn van tergen.
Zijn de aantijgingen misplaatst?
De kwaliteit van de voetpaden en de onvoldoende en dus onveilige straatverlichting laten inderdaad te wensen over. Fietspaden zijn er al helemaal niet! De snelheidsremmers in de Heidestraat zijn inderdaad levensgevaarlijk. Dat heb ik zelf uitvoerig besproken in Westendse Blik Nr1
Autos rijden er op het voetpad om de wegversmallingen te vermijden.
Er worden inderdaad veel te veel vissershuisjes gebouwd, zodat onze gemeente er stilaan als één groot vakantiepark uitziet. Wat is er dus misplaatst?
De gemeente beweert dat er wel werk gemaakt wordt van de renovatie van de voetpaden in de 9 deelgemeenten. In Westende dorp is daar inderdaad weinig van te zien.
Volgens mij zou een gemeentebestuur niet op dergelijke wijze mogen reageren op een petitie.
Zeggen dat de toon ervan zeker niet bijdraagt tot een goede verstandhouding, vind ik ook misplaatst. Als mensen zon initiatief nemen, dan is er iets mis en dan moet naar hen geluisterd worden. Maar ja, daar houdt de burgemeester niet van!
Laat de euro's maar rollen, we krijgen toch subsidies
Bij een subsidie denkt men meestal aan geldverstrekking door de overheid voor een bepaald doel. De overheid betaalt op grond van het algemeen belang een deel van de kosten die de subsidieontvanger heeft gemaakt. Het moet daarbij gaan om activiteiten die de overheid wenselijk acht. De betalingen komen ten laste van de openbare middelen, of belastinggelden.
Op zondag 6 januari 2008 las ik in een artikel van efo in De Zondag dat Middelkerke grote ambities heeft voor 2008. Er zou niet minder dan 9,6 miljoen euro geïnvesteerd worden en wat uiterst belangrijk is (voor de burgemeester, tenminste) de helft van grote buur Oostende
Ik wil het hier nu niet hebben over de wenselijkheid van al die uitgaven, maar ik lees ook dat 2,3 miljoen euro zal besteed worden aan het museum voor kusttoerisme. Dat wou ik toch eens nader belichten.
Het oud postgebouw in Middelkerke werd jaren geleden aangekocht voor 550.000 euro. Voor de restauratie en het plaatsen van leidingen werd 890.000 euro uitgegeven. Tel dus daarbij nu 2,3 miljoen euro voor de inrichting (ik hoorde nochtans vroeger een cijfer van 1,2 miljoen) en dat project zal dus alles bijeen 3,74 miljoen euro of bijna 150 miljoen oude Belgische francs gekost hebben.
Dat vind ik schromelijk, schandalig overdreven en onaanvaardbaar.
Dat zal een fantastisch museum moeten worden met oneindig veel bezoekers om het rendabel te maken. Maar ja, ik hoor het ze alweer zeggen maar dat wordt voor een groot deel gesubsidieerd, hoor! Door Europa, door Vlaanderen, door de provincie En daar nijpt voor mij nu precies het schoentje.
Natuurlijk moet een bestuur de subsidies die het kan bekomen aanvragen, want anders gaan ze toch naar andere gemeenten, maar ik zie alvast een reeks grote nadelen aan subsidiëring.
Ten eerste, het systeem zet aan tot investeringen die anders nooit zouden gedaan worden. Men mag niet vergeten dat steeds een deel van de uitgaven ten laste blijft van de gemeente. Zonder subsidies zou het gemeentebestuur bescheidener moeten blijven, de waanzinnige projecten laten vallen omdat ze alles zelf moet bekostigen. Nu lijkt het alsof alles kosteloos is.
Ten tweede, het systeem leidt tot vriendjespolitiek. Als men maar tot de partij van de minister behoort of de verkiezingen naderen, ze delen weer uit of je moet de weg kennen in Brussel
Ten derde, subsidies moeten dienen om het bestaansrecht van sommige niveaus te rechtvaardigen. Dat laatste geldt vooral voor de provincie.
Ten vierde, de rijke of boven hun stand levende gemeenten profiteren het meest.
Ten vijfde, subsidies zijn zeer fraudegevoelig. Ik hoorde onlangs dat in één jaar werd 'geknoeid' met 6,1% van de Europese landbouwsubsidies die naar België vloeiden.
Ten zesde, het is een weinig doorzichtig systeem
Natuurlijk besef ik dat men zich niet sympathiek maakt met een pleidooi voor het afschaffen van subsidies, maar ik kan dat doen omdat ik niet moet verkozen worden.
Welke politicus of partij zal ooit de moed hebben om het ook te doen?
Marc Vanden Bussche, notaris en burgemeester van Koksijde vindt dat torengebouwen aan onze Belgische kust een oplossing kunnen betekenen voor het gebrek (of tekort?) aan bouwgrond. Hij wil de hoogte meer benutten omdat er in de breedte geen of nog slechts weinig plaats over is.
In een artikel in 'Het Laatste Nieuws' van 14.12.2007 hebben Paul Bruneel en Bart Huysentruyt de andere kustburgemeesters gevraagd wat ze daarover denken.
Op de tien zijn er zes tegen (Blankenberge, Bredene, De Haan, De Panne, Nieuwpoort en Oostende). Vier zijn ervoor: Brugge (Zeebrugge), Knokke-Heist, Koksijde en jawel Middelkerke.
De JA en NEE slaan op het feit of de burgemeesters zo'n torengebouw willen of niet willen in hun eigen gemeente. De meerderheid vindt dus van niet.
Welke mogen dan wel hun argumenten zijn?
'Onze kust is al niet van de mooiste, met sommige gebouwen die ik bestempel als vloeken' (De Panne)
'Er is geen ruimte genoeg , zeker niet aan de kustlijn' (De Panne)
'Vijftig verdiepingen is wel heel hoog. Stedenbouw zal dat niet toelaten' (Nieuwpoort)
'Twintig verdiepingen is al hoog genoeg' (Oostende)
'Hoogbouw neemt licht, zon en privacy weg' (Bredene)
'Zo'n gebouw zou de hele binnenstad overschaduwen' (Blankenberge)
De voorstanders, dat zijn twee VLD - burgemeesters, partijgenoten van veel bouwpromotoren, een koele minnaar uit Brugge Moenaert (Brugge ligt een heel einde van de kust!) en Graaf Lippens uit Knokke, tot in april 2007 leider van het bedrijf 'Compagnie Het Zoute', de machtige vastgoedvennootschap van de familie Lippens en aanverwante adellijke families die in zijn gemeente alle grote bouwprojecten opricht.
Maar wat denken ze ervan in Middelkerke?
Michel Landuyt: 'Persoonlijk meen ik dat we nu te veel gebonden zijn aan regels op stedenbouwkundig vlak Dat belemmert de ontwikkeling. Ik vind het met andere woorden een haalbaar idee. De vakgroep Stedenbouw en Architectuur aan de universiteit van Gent bevestigt dat we dergelijke projecten niet mogen uitsluiten. Het project mag wel geen schade berokkenen aan anderen.'
Dat is weer typisch voor Michel. We hebben dat in Westende destijds al ondervonden dat hij niet van regels houdt als het hem niet goed uitkomt. Maar wat betekent die laatste zin nu weer? Als we een stijve nek krijgen door naar het gebouw te kijken? Als we in monokini begluurd worden vanuit de hoogte en onze privacy geschonden wordt? Als het gebouw onze zon en ons licht wegneemt?Als het te hard waait rond zon hoog gebouw?
Of is het die voorstanders- burgemeesters enkel maar te doen om de allure van hun badplaats? Dat zal het wel zijn. Op Brugge na, had je de JA - stemmers zo kunnen raden.
Hoe heet die ziekte ook weer? Juist, megalomanie of hoogheidwaanzin. (letterlijk en figuurlijk)
De bouwpromotoren juichen NATUURLIJK de plannen van de Koksijdse burgemeester toe. Alex Dewulf van Immo Bis uit Knokke. 'Al wat de betonnen muur aan de Vlaamse kust kan doorbreken, is welkom. Esthetisch zijn zon projecten een meerwaarde, dank maar aan het casinoproject in Knokke. Wij zijn eveneens vragende partij voor meer hoge gebouwen.'
Grégory Caenen van Groep Caenen uit Middelkerke: "Wij staan op dezelfde lijn als burgemeester Vanden Bussche. Overal in het buitenland merk je deze trend. Nu kijk je aan de kust op een betonnen muur zonder uitschieters, terwijl in Middelkerke de locatie van het casino bijvoorbeeld enorm geschikt zou zijn voor zo'n skytower met onderaan een casino; Een groot voordeel is ook dat je in dergelijke gebouwen veel faciliteiten kunt onderbrengen."
Hallo heren, maar wie heeft eigenlijk die muur gebouwd?
Ik zie het al voor me. Als ik terugkeer van een wandeling op de pier in Middelkerke, dan doemt voor mij dat majestueus gebouw op, een parel van architectuur, 55 verdiepingen hoog.
U vermoedde het al maar ik ben er geen voorstander van. Waarom niet?
Is dat wel veilig? Kunnen onze brandweerkorpsen dat wel aan? Of moeten ze dan weer nieuw materiaal aankopen? Wat zit er allemaal achter zo'n plan? Moet er straks ook een helihaven komen naast zo'n toren, zodat de rijke eigenaars geen file meer moeten rijden op de autosnelweg? De ervaring in andere steden, onder andere in Nederland, leert dat de leefregels in zo'n gebouw nooit kunnen gevolgd worden omdat de vrije eigenaars het nooit eens kunnen worden. Maar dat is dan weer mijn probleem niet. Maar laat ons wat bescheidener blijven!
'Westendse Blik op Middelkerke' nummer 3 ligt in de winkel.
Het nummer is niet gewijd aan één onderwerp, zoals de vorige twee. De samenstelling ervan werd immers beïnvloed door de start van deze blog. Ik vond het namelijk aangewezen om de artikels die sinds 9 september 2007 op mijn (wekelijkse) blog verschenen zijn, te hernemen in het tijdschrift. Er zijn namelijk nogal wat lezers die geen internetverbinding hebben en andere die het blad willen lezen, achterovergeleund in hun zetel.
Enkele blogartikels waren trouwens samenvattingen van uitgebreider artikels, die eigenlijk te lang bevonden werden om ze op het web te plaatsen. Nu kunt u ze integraal lezen.
Nummer 3 bevat eigenlijk twee grote delen. Na een voorwoord van twee bladzijden, beslaat het eerste deel negentien bladzijden. Daarin behandel ik uiteenlopende onderwerpen. Eerst en vooral zijn er de reacties op actuele gebeurtenissen zoals de verkiezing van een kandidaat nationaal SP-a voorzitter door de lokale afdeling van die partij, de massale aanval door huismuizen op het gemeentehuis, de geplande bijkomende heffing door de provincie van taksen op tweedeverblijven, het nalaten door de gemeente van het goedkeuren van het belastingsreglement voor 2007, de sluiting van drie postkantoren, de geplande verkoop van Duinenzicht en uiteindelijk een begin van verdeeldheid in de gemeentelijke VLD.
Daarnaast vindt de lezer er ook een aantal van mijn persoonlijke ontboezemingen: mijn dagelijkse fietstochtjes door de gemeente, mijn liefde voor de duinen en zijn doornen, mijn passie voor de familiekunde en herinneringen aan of heimwee naar de tijd van vroeger. Dat alles natuurlijk gekruid met enkele kritische bemerkingen, zoals de lezers dat van mij gewoon zijn.
Het tweede deel beslaat acht paginas en is het eerste gedeelte van een reeds lang aangekondigde studie van het kampeerwezen aan de Vlaamse kust in het algemeen, maar van Middelkerke in het bijzonder. Deze keer behandel ik de kampeerterreinen en de kampeerverblijfparken. Later komen dan de vakantieparken, vakantiehoeven, appartementen en hotels aan de beurt.
Ik wens de trouwe lezers van Westendse Blik op Middelkerke veel leesgenot maar tevens maak ik gebruik van deze eindejaarsblog om hen een gezond en voorspoedig 2008 te wensen.